TEMPERATURE EFFECT IN THE STABLE ON MILK YIELD OF HOLSTEIN COWS ON 2 nd LACTATION

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEMPERATURE EFFECT IN THE STABLE ON MILK YIELD OF HOLSTEIN COWS ON 2 nd LACTATION"

Transkript

1 TEMPERATURE EFFECT IN THE STABLE ON MILK YIELD OF HOLSTEIN COWS ON 2 nd LACTATION VLIV TEPLOTY VE STÁJI NA PRODUKCI MLÉKA HOLŠTÝNSKÝCH DOJNIC NA 2. LAKTACI Walterová L., Šarovská L., Chládek G. Ústav chovu a šlechtění zvířat, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, Brno, Česká republika. walty@seznam.cz, chladek@mendelu.cz ABSTRACT The aim of this study was to evaluace the temperature effect in the stable on milk yield of Holstein cows. The group of 18 cows (on 2 nd lactation) kept on the school farm Žabčice, were observed during July The dairy cows were fed with the same feeding ration and they were in the same stable. The temperature in the stable were measured by six senzors (HOBO) in 15 minutes intervals. The sensors were placed in height at withers. It has been found the negative influence of high temperatures on milk yield. The limited average temperature for breakpoint was 21 C in the stable. Increase of the temperature on 30 C in maximum led to reduction in average milk yield from 34 kg to 27 kg. Re-decline of temperature on 20 C caused increase the milk yield but only to 31 kg. Key words: dairy cows, temperature, milk yield

2 ÚVOD V současné době je na mezinárodní úrovni široce diskutována problematika globálního oteplování. Je zřejmé, že do širokého spektra jejího vlivu patří také dopady na chovatelské prostředí hospodářských zvířat. Za poměrně specifický problém je možné považovat negativní působení vyšších teplot na skot. LITERÁRNÍ PŘEHLED Skot má arktický fylogenetický původ, proto není kladena na organismus zvířete taková zátěž při nízkých teplotách jako při vysokých (DOLEJŠ, 1995). Dojnice jsou daleko lépe přizpůsobené chladným teplotám než letním vedrům, jsou vzhledem ke svému povrchu těla relativně velké, mají povrch těla dobře izolovány a mají předžaludky, ve kterých se při trávení značné množství tepla uvolňuje. Navíc moderní plemena vyšlechtěná na vysokou produkci mají intenzivní metabolismus, větší spotřebu krmiva a tím i více tepla vytvářejí (DAVÍDEK, 1999). U skotu není problém teplo vyrobit, ale zbavit se přebytečného tepla (KNÍŽKOVÁ a KNÍŽEK, 1995). Jak uvádí KNÍŽKOVÁ a KUNC (2000) organismus skotu se působení vysokých teplot brání, což se následně projeví na užitkovosti, reprodukci, zdravotním stavu a odolnosti zvířat. Například DOLEJŠ et al. (2005) uvádí, že v rozsahu teplot prostředí C se projevil vzestup teploty na nádoji mléka negativně. Také TOUFAR a DOLEJŠ (1996) uvádějí, že reakce dojnic na vysoké teploty (28 30 C) ve stájovém prostoru jsou negativní. FRYČ (2002) udává, že se produkce snižuje až o 10 až 35 %. Rovněž LOUČKA (1995) uvádí, že zvýšení teploty prostředí z 21,4 C na 30,8 C (tedy o 9,4 C) způsobilo u dojnic denní ztrátu v množství nadojeného mléka o 3,8 l na kus (16,5 %). Pokud jde o vliv vysokých teplot na welfare dojnic, například DOLEJŠ et al. (2004) konstatuje, že v intervalu 16 až 21 C nedochází k podstatným změnám v užitkovosti, chování zvířat a kvalitě jejich produktů. Stejně tak i VOKŘÁLOVÁ a NOVÁK (2005) uvádějí, že termoneutrální zóna pro dojnice je uváděna v rozmezí -5 až +24 C, přičemž u vysokoužitkových dojnic se horní hranice rozmezí posunula na 21 C. Dále TOUFAR a DOLEJŠ (1996) uvádějí, že přestane-li na dojnice působit vysoká teplota a teplotní prostředí je navráceno do teplotního optima (13 16 C) nedojde k úplnému zpětnému zvýšení užitkovosti. To znamená, že pokles užitkovosti způsobený vysokými teplotami prostředí není zcela vratný. Také DOLEJŠ et al. (2005) uvádějí, že vliv tepelného stresu není pouze okamžitý, ale přetrvává u dojnice až do konce laktace. Tuto dobu dochází ke ztrátě na produkci mléka přibližně až o 300 kg na dojnici. Podmínky pro vznik tepelného stresu jsou v podnebí střední Evropy již od května. Zejména v posledních letech se projevuje nárůst počtu letních dnů (s max. teplotou nad 25 C). Samozřejmě, největší výskyt těchto dnů, které jsou doplněny i dny tropickými (nad 30 C), je v průběhu června až srpna (DOLEJŠ et al., 2004).

3 MATERIÁL A METODIKA U skupiny 18 kusů dojnic na druhé laktaci byl po celý měsíc červenec 2007 sledován vliv teploty ve stáji na jejich mléčnou užitkovost. Dojnice byly krmeny shodnou krmnou dávkou a ustájeny ve stejné sekci ve volné, boxové a stelivové stáji na ŠZP Žabčice. Teplota ve stáji byla sledována neustále v 15 minutových intervalech pomocí 6 čidel HOBO rozmístěných rovnoměrně ve stáji v kohoutkové výšce dojnic. Produkce mléka byla hodnocena na základě denní užitkovosti jednotlivých dojnic při dojení 2x denně. Průměrná denní teplota ve stáji byla spočtena jako aritmetický průměr všech získaných hodnot od 00:00 do 23:45 v hodnocený den. Standardně byly vypočítány směrodatná odchylka (s x ) a variační koeficient (v x [%]) u mléka, v případě teploty byly tyto ukazatelé vypočítány z průměrných teplot zmíněných 6 čidel. VÝSLEDKY Průměrné, minimální a maximální hodnoty produkce mléka a teploty ve stáji včetně jejich variability jsou uvedeny v Tab. 1. Z tabulky je zřejmé, že průměrná denní užitkovost dojnic na 2. laktaci byla 31,9 kg mléka a pohybovala se od 27,1 do 45,1 kg. Variabilita (v x ) v nádoji se během sledovaného měsíce pohybovala v intervalu od 16,7 do 23,2 %. Průměrná teplota ve stáji byla 22,7 C a pohybovala se od 9,5 do 37,9 C. Pokud se týká variability u teploty, ta byla vypočítána z průměrných denních teplot zmíněných 6 čidel v průběhu 7. měsíce a pohybovala se v intervalu v x od 0,3 do 3,6 %. Tab. 1. Souhrnné statistické charakteristiky sledovaných ukazatelů u skupiny dojnic na 2. laktaci (n=18) Nádoj [kg] Teplota [ C] x 31,9 x 22,7 min. max. 27,1 45,1 min. max. 9,5 37,9 s x 5,2 7,2 s x 0,1 0,6 v x [%] 16,7 23,2 v x [%] 0,3 3,6 Vliv teploty ve stáji na denní produkci mléka u dojnic na 2. laktaci je patrný z Grafu 1. Z průběhu křivky denní produkce mléka (nádoj) je patrná v podstatě stabilní užitkovost oscilující kolem 34 kg mléka od začátku měsíce až do 15 dne. Od toho dne je zřejmý její výrazný pokles až na 27 kg, po kterém opět následuje nárůst užitkovosti až na 31 kg mléka.

4 Graf 1. Vliv teploty na množství mléka u dojnic na 2. laktaci v průběhu července Nádoj [kg] Den Teplota [ C] Nádoj Teplota Průběh průměrné, minimální a maximální teploty v červenci je uveden v Grafu 2. Z grafu je zřejmý obdobný průběh všech tří křivek. Z křivky maximálních teplot je patrné, že v době kdy byly zaznamenány nejvyšší průměrné teploty činily maximální teploty opakovaně až 38 C. Graf 2. Průběh průměrné, minimální a maximální teploty v červenci Teplota [ C] Den prům. t. max.t. min. t.

5 DISKUSE Průměrná užitkovost námi sledovaných dojnic na 2. laktaci byla 32 kg mléka což odpovídá užitkovosti za laktaci blížící se kg mléka ( kg na maximální laktaci). To v podmínkách ČR znamená, že šlo o dojnice s vysokou užitkovostí. Průměrná teplota ve stáji v průběhu sledování dosáhla 30 C a v maximu 38 C. Tyto hodnoty teplot se již jednoznačně považují za negativně ovlivňující produkci mléka (DOLEJŠ et al., 2005; TOUFAR a DOLEJŠ, 1996). Denní pokles užitkovosti námi sledovaných dojnic byl 7 kg mléka, což činilo asi 20 % z původní užitkovosti. To je v souladu s hodnotami, které uvádějí autoři LOUČKA (1995) a FRYČ (2002). Jak jsme zjistili v našem sledování nedocházelo při vzrůstu teplot nepřesahujících 20 C k negativnímu vlivu na mléčnou užitkovost, stejně jako v pracích DOLEJŠE et al. (2004) a VOKŘÁLOVÉ a NOVÁKA (2005). Pokles teploty ve stáji ke 20 C vedl k opětovnému zvýšení užitkovosti námi sledovaných dojnic avšak ne v plné míře. Rovněž autoři TOUFAR a DOLEJŠ (1996) a DOLEJŠ et al. (2005) upozorňují na nevratnost na původní produkci a s tím související ekonomickou ztrátu. ZÁVĚR Ze získaných výsledku v průběhu sledování je zřejmý obecný negativní dopad vysokých teplot ve stáji na mléčnou užitkovost dojnic. Jako zlomová se jevila průměrná teplota ve stáji 21 C. Zvýšení této teploty na maximálních 30 C, vedlo ke snížení průměrné produkce mléka z 34 kg na 27 kg. Opětovný pokles teploty ke 20 C vedl sice ke zvýšení užitkovosti, avšak pouze na 31 kg. LITERATURA Davídek, J. (1999): Tepelný stres, Náš chov, (8): Dolejš, J.et al. (1995): Zmírnění stresu z vysokých teplot u dojnic, Náš chov, (7): 11. Dolejš, J. et al. (2004): Kvantifikace tepelného stresu, Farmář, (8): Dolejš, J. et al. (2004): Účinnost ochlazování dojnic při tepelném stresu, Náš chov, (9): Dolejš, J. et al. (2005): Limity možností pro omezení tepelného stresu u dojnic, Náš chov, (7):P8 P12. Fryč, J. (2002): Větrání v objektech pro dojnice, Farmář, (3): Knížková, I. et al. (2000): Letní hrozba pro skot stres z horka, Farmář, (7-8): Knížková, I. a Knížek, J. (1995): Termoregulace a adaptační schopnosti skotu, Náš chov, (6):28. Loučka, R. (1995): Výživa dojnic při vysokých teplotách, Náš chov, (8):17. Toufar, O. a Dolejš, J. (1996): Odraz vlivu extrémních stájových teplot na užitkovost dojnic chovaných v uzavřené stáji, Sborník: Aktuální otázky bioklimatologie zvířat, Vydavatelství NOEL 2000 s.r.o., Brno. Vokřálová, J. a Novák, P. (2005): Klimatické extrémy a laktace, Náš chov, (9):40-42.

6 PODĚKOVÁNÍ Příspěvek byl zpracován s podporou Výzkumného záměru č. MSM Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu uděleného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC

EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC EFFECT SEQUENCE LACTATION ON MILK YIELDS DAIRY COWS VLIV POŘADÍ LAKTACE NA MLÉČNOU UŽITKOVOST DOJNIC Pyrochta V., Chládek G. Ústav chovu hospodářských zvířat, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská

Více

INFLUENCE OF YEAR AND NUMBER OF LACTATION ON MILK PRODUCTIVITY OF COWS CZECH FLECKVIEH BREED

INFLUENCE OF YEAR AND NUMBER OF LACTATION ON MILK PRODUCTIVITY OF COWS CZECH FLECKVIEH BREED INFLUENCE OF YEAR AND NUMBER OF LACTATION ON MILK PRODUCTIVITY OF COWS CZECH FLECKVIEH BREED Večeřa M., Falta D. Department of Animal Breeding, Faculty of Agronomy, Mendel University in Brno, Zemědělská

Více

EKONOMIKA VÝROBY MLÉKA V ROCE 2011 ECONOMICS OF MILK PRODUCTION 2011

EKONOMIKA VÝROBY MLÉKA V ROCE 2011 ECONOMICS OF MILK PRODUCTION 2011 EKONOMIKA VÝROBY MLÉKA V ROCE 2011 ECONOMICS OF MILK PRODUCTION 2011 P. Kopeček Agrovýzkum Rapotín s.r.o. ABSTRACT Periodical data on costs, producer prices and profitability of milk production from 2001

Více

VYHODNOCENÍ ÚČINKU EVAPORAČNÍHO OCHLAZOVÁNÍ NA TERMOREGULAČNÍ FUNKCE JALOVIC PŘI VYSOKÝCH TEPLOTÁCH OKOLNÍHO PROSTŘEDÍ

VYHODNOCENÍ ÚČINKU EVAPORAČNÍHO OCHLAZOVÁNÍ NA TERMOREGULAČNÍ FUNKCE JALOVIC PŘI VYSOKÝCH TEPLOTÁCH OKOLNÍHO PROSTŘEDÍ VYHODNOCENÍ ÚČINKU EVAPORAČNÍHO OCHLAZOVÁNÍ NA TERMOREGULAČNÍ FUNKCE JALOVIC PŘI VYSOKÝCH TEPLOTÁCH OKOLNÍHO PROSTŘEDÍ Zdeněk Nový 1, Ivana Knížková 2, Marie Koubková 1, Petr Kunc 2, František Jílek 1

Více

VZTAH MEZI VYBRANÝMI KLIMATICKÝMI PRVKY UVNITŘ A VNĚ STÁJE DOJNIC V PRŮBĚHU ROKU

VZTAH MEZI VYBRANÝMI KLIMATICKÝMI PRVKY UVNITŘ A VNĚ STÁJE DOJNIC V PRŮBĚHU ROKU ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LVII 15 Číslo 4, 2009 VZTAH MEZI VYBRANÝMI KLIMATICKÝMI PRVKY UVNITŘ

Více

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520 CZ.1.07/2.4.00/31.0037 Partnerská síť mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky v chovu skotu - Měření tepelně vlhkostního mikroklimatu v budovách teplotní a vlhkostní

Více

D. Klecker, L. Zeman

D. Klecker, L. Zeman ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LII 21 Číslo 1, 2004 Vliv hustoty osazení na chování kura domácího

Více

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla AgroKonzulta Žamberk s.r.o. Klostermanova ul. 1258, 564 01 Žamberk Tel.: 465 676767 Fax: 465 676700 E-mail:mikyska@ agrokonzulta.cz E-mail: vyziva@ agrokonzulta.cz Ing. František Mikyska Problémy ve výživě

Více

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Hanuš, O.- Genčurová, V.- Špička, J.- Vyletělová, M.- Samková, E. et al. Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín Jihočeská

Více

Selekční indexy v praxi. Josef Kučera

Selekční indexy v praxi. Josef Kučera Selekční indexy v praxi Josef Kučera Selekce Cílem selekce je výběr zvířat k produkci potomstva pro obměnu stáda nebo v celé populaci k produkci další generace zvířat na všech úrovních šlechdtelského programu

Více

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Z chovatelské praxe a z celé řady vědeckých experimentů

Více

VLIV SYSTÉMU CHOVU DOJNIC NA EKONOMIKU VÝROBY MLÉKA INFLUENCE OF DAIRY COWS BREEDING SYSTEM ON THE ECONOMICS OF MILK PRODUCTION.

VLIV SYSTÉMU CHOVU DOJNIC NA EKONOMIKU VÝROBY MLÉKA INFLUENCE OF DAIRY COWS BREEDING SYSTEM ON THE ECONOMICS OF MILK PRODUCTION. VLIV SYSTÉMU CHOVU DOJNIC NA EKONOMIKU VÝROBY MLÉKA INFLUENCE OF DAIRY COWS BREEDING SYSTEM ON THE ECONOMICS OF MILK PRODUCTION Petr Kopeček Anotace: Na základě provozně-ekonomických podkladových údajů

Více

ití trvalých travních porostů

ití trvalých travních porostů Výzkumný záměr č. MSM6215648905 Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu B. Dílčí metodika B1 Název: Indikátory pastevního využit ití trvalých

Více

MILK PRODUCTION AND CONTENT COMPONENTS, DEPENDING ON THE ORDER OF LACTATING DAIRY COWS OF CZECH PIED CATTLE BREED

MILK PRODUCTION AND CONTENT COMPONENTS, DEPENDING ON THE ORDER OF LACTATING DAIRY COWS OF CZECH PIED CATTLE BREED MILK PRODUCTION AND CONTENT COMPONENTS, DEPENDING ON THE ORDER OF LACTATING DAIRY COWS OF CZECH PIED CATTLE BREED Černý T., Falta D., Zejdová P., Polák O., Večeřa M., Chládek G. Department of Animal Breeding,

Více

MĚŘENÍ STÁJOVÉHO MIKROKLIMA S OHLEDEM NA NORMU ISO 7243 A MEASURING OF STABLE MICROCLIMATE REGARDING TO NORM ISO 7243

MĚŘENÍ STÁJOVÉHO MIKROKLIMA S OHLEDEM NA NORMU ISO 7243 A MEASURING OF STABLE MICROCLIMATE REGARDING TO NORM ISO 7243 MĚŘENÍ STÁJOVÉHO MIKROKLIMA S OHLEDEM NA NORMU ISO 7243 A MEASURING OF STABLE MICROCLIMATE REGARDING TO NORM ISO 7243 Dolejš Jan, Mašata Ondřej, Němečková Jitka, Toufar Oldřich Výzkumný ústav živočišné

Více

- úhyn - převod do starší kategorie

- úhyn - převod do starší kategorie OBRAT STÁDA vyjadřuje kvantitativní vztahy mezi jednotlivými kategoriemi a skupinami skotu stejný pro dojné a masné z obratu stáda je možné určit trvání pobytu a počet zvířat v jednotlivých kategoriích,

Více

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák www.milkprogres.cz Struktura nákladů při výrobě mléka 2012 Ukazatel Na krmný den (Kč) Na litr mléka (Kč) Procento nákladů Krmiva 77,90 3,78 41,3 Pracovní náklady

Více

Dotazník pro účastníky soutěže

Dotazník pro účastníky soutěže Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro účastníky soutěže vyplněním a zasláním tohoto dotazníku vstoupíte do prvního vyhodnocovacího kola soutěže Mléčná farma roku 2015. Na jeho základě odborná komise vybere

Více

Složení syrového mléka z ekologických provozů

Složení syrového mléka z ekologických provozů Složení syrového mléka z ekologických provozů O. Hanuš, V. Genčurová, H. Landová, A. Macek, R. Jedelská Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín Seminář a workshop: Možnosti produkce funkčních

Více

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO Václav Kudrna VÚŽV Uhříněves, v.v.i. 2012 1 Otelení -> nízký příjem sušiny (energie) -> NEB Vypočítaná energetická bilance pro krávy v laktaci

Více

fyziologie hospodářských zvířat

fyziologie hospodářských zvířat VLIV RELATIVNÍ VLHKOSTI VZDUCHU A OCHLAZOVACÍ HODNOTY PROSTŘEDÍ NA MLÉČNOU PRODUKCI KRAV The influence of Relative Humidity of the air and cooling power of stable environment on cows milk production Šoch

Více

1 )Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno 2 ) Mendelova zemědělská a lesnická universita Brno

1 )Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno 2 ) Mendelova zemědělská a lesnická universita Brno Vztah snížení živé hmotnosti dojnic a teplotních podmínek k produkci mléka v prvních sto dnech laktace The relation between the body mass decrease of dairy cows and temperature conditions to the milk production

Více

ZMĚNY ZÁKLADNÍHO SLOŽENÍ KRAVSKÉHO MLEZIVA V PRŮBĚHU PRVNÍCH 72 HODIN PO PORODU

ZMĚNY ZÁKLADNÍHO SLOŽENÍ KRAVSKÉHO MLEZIVA V PRŮBĚHU PRVNÍCH 72 HODIN PO PORODU ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LII 14 Číslo 2, 2004 ZMĚNY ZÁKLADNÍHO SLOŽENÍ KRAVSKÉHO MLEZIVA V

Více

MOŽNOSTI ZLEPŠENÍ NÁVŠTĚVNOSTI DOJICÍHO ROBOTA VYTVÁŘENÍM PŘÍZNIVÉHO MIKROKLIMATU PŘI DOJENÍ KRAV

MOŽNOSTI ZLEPŠENÍ NÁVŠTĚVNOSTI DOJICÍHO ROBOTA VYTVÁŘENÍM PŘÍZNIVÉHO MIKROKLIMATU PŘI DOJENÍ KRAV MOŽNOSTI ZLEPŠENÍ NÁVŠTĚVNOSTI DOJICÍHO ROBOTA VYTVÁŘENÍM PŘÍZNIVÉHO MIKROKLIMATU PŘI DOJENÍ KRAV POSSIBILITIES OF POSITIVE MICROCLIMATE FORMATION IN AUTOMATIC MILKING ROBOT A. Machálek, J. Šimon Výzkumný

Více

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc.

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Řízení stáda dojnic pro zlepšení ekonomiky výroby mléka Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha - Uhříněves Kde hledat možnosti zlepšení ekonomiky

Více

Výroba mléka v roce 2012

Výroba mléka v roce 2012 Výroba mléka v roce 2012 Jindřich Kvapilík, 1 ; Jan Syrůček 1, Jiří Burdych 1,2 1 VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves, 2 VVS Verměřovice, s. r. o. Souhrn Přes mírný pokles stavů dojnic se v letech 2010 až

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 V roce 2014 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

THE EFFECT OF PHASE OF LACTATION ON SOME MILK PRODUCTION PARAMETERS IN HOLSTEIN COWS (FIRST CALVERS)

THE EFFECT OF PHASE OF LACTATION ON SOME MILK PRODUCTION PARAMETERS IN HOLSTEIN COWS (FIRST CALVERS) THE EFFECT OF PHASE OF LACTATION ON SOME MILK PRODUCTION PARAMETERS IN HOLSTEIN COWS (FIRST CALVERS) VLIV STÁDIA LAKTACE NA VYBRANÉ MLÉČNÉ UKAZATELE HOLŠTÝNSKÝCH DOJNIC NA PRVNÍ LAKTACI Čejna, V., Chládek,

Více

Prof. Ing. Gustav Chládek, CSc

Prof. Ing. Gustav Chládek, CSc Výkrm býků do nižších porážkových hmotností Prof. Ing. Gustav Chládek, CSc Ústav chovu a šlechtění zvířat AF Mendelu v Brně Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Odchov jalovic základ úspěchu Při odchovu telat a jalovic si musíme uvědomit, že náklady na jejich odchov

Více

Ecology, Palackého 1-3, 612 42 Brno

Ecology, Palackého 1-3, 612 42 Brno VLIV VYBRANÝCH MIKROKLIMATICKÝCH UKAZATELŮ NA TLOUŠŤKU SKLÁDKY KŮŽE ZA LOPATKOU U KRAV A TELAT THE INFLUENCE OF SELECTED MICROCLIMATIC PARAMETERS ON THE SKIN-FOLD OF DAIRY COWS AND CALVES Doc. Ing. Miloslav

Více

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola užitkovosti (KU) dojených plemen skotu je v České republice prováděna podle

Více

RELATIONSHIP BETWEEN TEMPERATURE IN STABLE, MILK COMPOSITION AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF HOLSTEIN DAIRY COWS

RELATIONSHIP BETWEEN TEMPERATURE IN STABLE, MILK COMPOSITION AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF HOLSTEIN DAIRY COWS RELATIONSHIP BETWEEN TEMPERATURE IN STABLE, MILK COMPOSITION AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF HOLSTEIN DAIRY COWS VZTAH MEZI TEPLOTOU VE STÁJI, SLOŽENÍM A TECHNOLOGICKÝMI VLASTNOSTMI MLÉKA U HOLŠTÝNSKÉHO

Více

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období Reprodukční období dojnic průřez obdobím Období stání na sucho, porod a poporodní období Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, přírodních a potravinových zdrojů Katedra speciální zootechniky

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2017

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2017 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2017 V roce 2017 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby v. v. i. výrobní

Více

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Každý chovatel ví, že řádné krmení je základním předpokladem pro dosažení dobrého zdravotního stavu krav s vysokou užitkovostí a s dobrými reprodukčními

Více

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu Management, welfare,, ekonomika,výživa iva a výroba krmiv v chovu masného skotu ODBORNÝ SEMINÁŘ v rámci projektu Společná zemědělská politika v chovu masného skotu s ohledem na bezpečnost potravin a welfare

Více

THE EFFECT OF FEEDING PEA ADDITION TO FEEDING MIXTURE ON MACROELEMENTS CONTENT IN BLOOD

THE EFFECT OF FEEDING PEA ADDITION TO FEEDING MIXTURE ON MACROELEMENTS CONTENT IN BLOOD THE EFFECT OF FEEDING PEA ADDITION TO FEEDING MIXTURE ON MACROELEMENTS CONTENT IN BLOOD VLIV ZAŘAZENÍ KRMNÉHO HRACHU DO KRMNÝCH SMĚSÍ NA OBSAH MAKROPRVKŮ V KRVI P. Mareš, J. Vavrečka, Z. Havlíček, L. Zeman

Více

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 VYBRANÉ MIKROKLIMATICKÉ PARAMETRY V RŮZNÝCH SYSTÉMECH USTÁJENÍ TELAT V PŘÍSTŘEŠKOVÝCH INDIVIDUÁLNÍ BOXECH (PIB)

AGRITECH S C I E N C E, 1 1 VYBRANÉ MIKROKLIMATICKÉ PARAMETRY V RŮZNÝCH SYSTÉMECH USTÁJENÍ TELAT V PŘÍSTŘEŠKOVÝCH INDIVIDUÁLNÍ BOXECH (PIB) VYBRANÉ MIKROKLIMATICKÉ PARAMETRY V RŮZNÝCH SYSTÉMECH USTÁJENÍ TELAT V PŘÍSTŘEŠKOVÝCH INDIVIDUÁLNÍ BOXECH (PIB) SELECTED MICROCLIMATIC PARAMETERS IN ALTERNATIVE HOUSING SYSTEMS OF INDIVIDUAL BOXES UNDER

Více

HOKOVIT DAIRY PRO test na

HOKOVIT DAIRY PRO test na DAIRY PRO test na farmě MILKNATUR. HOKOVIT Česká Republika Porovnání úrovně užitkovosti před a po roce používání doplňku mikrovýživy DAIRY PRO. Vstupní informace : CÍL SLEDOVÁNÍ: Zjistit jak systematické

Více

EFFECT OF FEEDING MYCOTOXIN-CONTAMINATED TRITICALE FOR HEALTH, GROWTH AND PRODUCTION PROPERTIES OF LABORATORY RATS

EFFECT OF FEEDING MYCOTOXIN-CONTAMINATED TRITICALE FOR HEALTH, GROWTH AND PRODUCTION PROPERTIES OF LABORATORY RATS EFFECT OF FEEDING MYCOTOXIN-CONTAMINATED TRITICALE FOR HEALTH, GROWTH AND PRODUCTION PROPERTIES OF LABORATORY RATS Krobot R., Zeman L. Department of Animal Nutrition and Forage Production, Faculty of Agronomy,

Více

PRAKTICKÁ ŠKOLA ŘÍZENÍ MLÉČNÉ FARMY POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU

PRAKTICKÁ ŠKOLA ŘÍZENÍ MLÉČNÉ FARMY POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU Hlavní vzdělávací program projektu je rozdělen na tyto segmenty: ekonomika výroby mléka, optimalizace tržeb, struktura výdajů (rozhodující výdaje a jejich hodnocení), nástroje

Více

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že vás zaujal Sano koncept výživy dojnic. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

ODDĚLENÉ USTÁJENÍ PRVOTELEK?

ODDĚLENÉ USTÁJENÍ PRVOTELEK? ODDĚLENÉ USTÁJENÍ PRVOTELEK? ÚVOD Prvotelkové stáje byly ještě před 2lety nedílnou součástí našich chovů. Měly své přednosti, měly své nedostatky. S odstupem času se jeví, že dobře provozované prvotelkové

Více

JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA?

JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA? Stanislav Staněk odd. technologie a techniky chovu hospodářských zvířat ve spolupráci s: doc. Ing. Oldřichem Doležalem, DrSc. a Ing. Vojtěchem Zinkem JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA? Co chcete sdělit?

Více

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU 57 S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU V průběhu celého roku 2005 se i nadále měnilo složení stáda skotu, nejen

Více

Inovace studijních programů AF MENDELU směrem k internacionalizaci studia

Inovace studijních programů AF MENDELU směrem k internacionalizaci studia Inovace studijních programů AF MENDELU směrem k internacionalizaci studia (CZ.1.07/2.2.00/28.0020) Brožura stáží Mendelova univerzita v Brně 2013 1 Účelem této brožury je představit studentům nabídku možností

Více

Rozvrhování nákladů pomocných činností a režijních nákladů na výkony rostlinné a živočišné výroby

Rozvrhování nákladů pomocných činností a režijních nákladů na výkony rostlinné a živočišné výroby IVP 1275 Rozvrhování nákladů pomocných činností a režijních nákladů na výkony rostlinné a živočišné výroby Prezentace k oponentuře konané dne 27. 1. 2015 v Praze Ing. Jana Poláčková, CSc. odpovědný řešitel

Více

ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU

ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU Vahala, J. Rozmnožovací chov Hustopeče nad Bečvou Proč se nakupují plemenné prasničky v Hustopečích nad Bečvou? Naše rodinná farma byla postavena na zelené louce

Více

Důsledky tepelného stresu

Důsledky tepelného stresu Důsledky tepelného stresu Zvýšení rizika bachorové acidózy Zrychlené dýchání Snížené přežvykování Snížený příjem sušiny Celková ekonomická ztráta až 10 000 Kč Pokles mléčné produkce Zhoršená funkce bachoru

Více

VLIV TECHNICKÝCH SYSTÉMŮ NA SPOTŘEBU ENERGIE NA FARMÁCH PRO CHOV DOJNIC INFLUENCE TECHNICAL SYSTEMS ON THE ENERGY CONSUMPTION ON DAIRY FARMS

VLIV TECHNICKÝCH SYSTÉMŮ NA SPOTŘEBU ENERGIE NA FARMÁCH PRO CHOV DOJNIC INFLUENCE TECHNICAL SYSTEMS ON THE ENERGY CONSUMPTION ON DAIRY FARMS 321 VLIV TECHNICKÝCH SYSTÉMŮ NA SPOTŘEBU ENERGIE NA FARMÁCH PRO CHOV DOJNIC INFLUENCE TECHNICAL SYSTEMS ON THE ENERGY CONSUMPTION ON DAIRY FARMS JIŘÍ VEGRICHT, ANTONÍN MACHÁLEK Research Institute of Agricultural

Více

NÍZKONÁKLADOVÉ INOVAČNÍ PRVKY V CHOVU SKOTU TECHAGRO BRNO,DUBEN 2014. doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc.

NÍZKONÁKLADOVÉ INOVAČNÍ PRVKY V CHOVU SKOTU TECHAGRO BRNO,DUBEN 2014. doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc. NÍZKONÁKLADOVÉ INOVAČNÍ PRVKY V CHOVU SKOTU TECHAGRO BRNO,DUBEN 2014 doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc. INVESTIČNĚ NÁROČNÁ ZAŘÍZENÍ DO STÁJÍ nové tvary stranových boxových zábran automatické krmné soustavy

Více

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i.

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Ekonomické ukazatele výroby mléka Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Několik základních ukazatelů mléka kg/krávu/rok Dojivost krav 8 000 7 500 7 000 Německo ČR Rakousko 7 634 7 281 6 500 6 000

Více

Provozní a ekonomické ukazatele výroby mléka v ČR v letech 2006 až 2015

Provozní a ekonomické ukazatele výroby mléka v ČR v letech 2006 až 2015 Provozní a ekonomické ukazatele výroby mléka v ČR v letech 2006 až 2015 Ing. Jan Syrůček 1 ; Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. 1 ; Ing. Jiří Burdych, MBA 1,2 1 VÚŽV, v. v. i., Praha Uhříněves; 2 VVS Verměřovice,

Více

Ing. Antonín Lopatář

Ing. Antonín Lopatář Ing. Antonín Lopatář Zpracování dat z historie až po současnost 1980 EC 1027 2012 vše se zmenšilo Co potřebuje chovatel vědět Kolik mohou jeho krávy dojit a co se s tím dá dělat? Kde a kolik mléka chybí

Více

Možnost využití real time analýzy složení mléka jako nástroje kontroly zdraví dojnic v chovu

Možnost využití real time analýzy složení mléka jako nástroje kontroly zdraví dojnic v chovu Možnost využití real time analýzy složení mléka jako nástroje kontroly zdraví dojnic v chovu Oto Hanuš Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Praha 6.11.2014 Hustopeče (ČMSCH a.s.) V rámci projektů: OPVK MŠMT

Více

INFLUENCE OF PARTICULAR TECHNOLOGICAL SYSTEMS ON SELECTED QUALITATIVE PARAMETERS OF EGGS

INFLUENCE OF PARTICULAR TECHNOLOGICAL SYSTEMS ON SELECTED QUALITATIVE PARAMETERS OF EGGS INFLUENCE OF PARTICULAR TECHNOLOGICAL SYSTEMS ON SELECTED QUALITATIVE PARAMETERS OF EGGS VLIV JEDNOTLIVÝCH TECHNOLOGICKÝCH SYSTÉMŮ NA VYBRANÉ KVALITATIVNÍ UKAZATELE VAJEC Pokludová M., Hrouz J., Klecker

Více

Porovnání předpovídané zátěže se zátěží skutečnou (podle modelu III-C BMP ČHMÚ) Martin Novák 1,2

Porovnání předpovídané zátěže se zátěží skutečnou (podle modelu III-C BMP ČHMÚ) Martin Novák 1,2 Porovnání předpovídané zátěže se zátěží skutečnou (podle modelu III-C BMP ČHMÚ) Martin Novák 1,2 1 ČHMÚ, pobočka Ústí n.l., PS 2, 400 11 Ústí n.l., novakm@chmi.cz 2 PřF UK Praha, KFGG, Albertov 6, 128

Více

VLIV SLOŽENÍ KRMNÝCH SMĚSÍ NA PRŮBĚH SNÁŠKOVÉ KŘIVKY SLEPIC

VLIV SLOŽENÍ KRMNÝCH SMĚSÍ NA PRŮBĚH SNÁŠKOVÉ KŘIVKY SLEPIC ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIII 8 Číslo 4, 2005 VLIV SLOŽENÍ KRMNÝCH SMĚSÍ NA PRŮBĚH SNÁŠKOVÉ

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

"Výživa zvířat - skot"

Výživa zvířat - skot Nabídka programu "Výživa zvířat - skot" Vážení zákazníci, nabízíme Vám program "Výživa zvířat - skot", který Vám při sestavování krmných dávek zabezpečí respektování fyziologických potřeb zvířat v průběhu

Více

TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU SKOT

TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU SKOT Metodické listy 07 / 03 TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU SKOT Informace pro chovatele, poradce a projektanty TEPELNÝ STRES U SKOTU Tepelný stres z horkého prostředí stájí a výběhů je jevem, který znepříjemňuje

Více

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa CHOV KRŮT Chov krůt Z divoké krůty původem ze Stř. Ameriky Do Evropy po objevení Ameriky (1492) Nejčastější plemeno bílá širokoprsá, méně zastoupená krůta bronzová Chov 2 typů střední (krůta 6 9 kg, krocan

Více

Negativní energetická bilance a zdraví dojnic českého strakatého skotu. Ing. Jaromír Ducháček doc. Ing. Luděk Stádník Ph.D.

Negativní energetická bilance a zdraví dojnic českého strakatého skotu. Ing. Jaromír Ducháček doc. Ing. Luděk Stádník Ph.D. Negativní energetická bilance a zdraví dojnic českého strakatého skotu Ing. Jaromír Ducháček doc. Ing. Luděk Stádník Ph.D. Metabolismus dojnice a NEB Na počátku laktace změny v intenzitě metabolismu důležité

Více

Hodnoticí standard Zootechnik pro chov skotu (kód: M) Autorizující orgán: Skupina oborů: Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Hodnoticí standard Zootechnik pro chov skotu (kód: M) Autorizující orgán: Skupina oborů: Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: Zootechnik pro chov skotu (kód: 41-071-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

THE RELATIONSHIP BETWEEN THE TEMPERATURE IN THE STABLE, COMPOSITION AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MILK IN CZECH FLECKVIEH BREED

THE RELATIONSHIP BETWEEN THE TEMPERATURE IN THE STABLE, COMPOSITION AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MILK IN CZECH FLECKVIEH BREED THE RELATIONSHIP BETWEEN THE TEMPERATURE IN THE STABLE, COMPOSITION AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MILK IN CZECH FLECKVIEH BREED VZTAH MEZI TEPLOTOU VE STÁJI, SLOŽENÍM A TECHNOLOGICKÝMI VLASTNOSTMI MLÉKA

Více

CHANGES IN BEHAVIOR OF LAYING HENS BEHIND HEAT STRESS ZMĚNY V CHOVÁNÍ SLEPIC ZA TEPELNÉHO STRESU

CHANGES IN BEHAVIOR OF LAYING HENS BEHIND HEAT STRESS ZMĚNY V CHOVÁNÍ SLEPIC ZA TEPELNÉHO STRESU CHANGES IN BEHAVIOR OF LAYING HENS BEHIND HEAT STRESS ZMĚNY V CHOVÁNÍ SLEPIC ZA TEPELNÉHO STRESU Pokludová, M., Hrouz, J., Klecker, D. Ústav chovu hospodářských zvířat, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská

Více

ROZBOR DYNAMIKY UKAZATELŮ ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY V ČESKÉ REPUBLICE

ROZBOR DYNAMIKY UKAZATELŮ ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY V ČESKÉ REPUBLICE ROZBOR DYNAMIKY UKAZATELŮ ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY V ČESKÉ REPUBLICE Erich Maca, Jan Klíma Doc. Ing. Erich Maca, CSc., KSA, Brno, Kotlářská 44, PSČ 602 00 Doc. Ing. Jan Klíma, CSc., KSA, Brno, Tyršova 45, PSČ

Více

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Jaroslav Rožnovský Extrémní projevy počasí Extrémní projevy počasí

Více

Hospodářský výsledek chovu dojnic u podniků s pastevním a nepastevním hospodařením

Hospodářský výsledek chovu dojnic u podniků s pastevním a nepastevním hospodařením Hospodářský výsledek chovu dojnic u podniků s pastevním a nepastevním hospodařením Jan Frelich, Martin Šlachta, František Střeleček, Jana Lososová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Abstrakt Na

Více

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s.

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s. 1. Úvod Kontrola mléčné užitkovosti u krav v jednotlivých chovech je jedním ze základních chovatelských opatření, které slouží chovatelům a šlechtitelům, pro selekci zvířat, práci se stádem, a je zároveň

Více

Užitkovost a plodnost pastevně odchovaných jalovic holštýnského skotu

Užitkovost a plodnost pastevně odchovaných jalovic holštýnského skotu JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA Studijní program: N4101 Zemědělské inženýrství Studijní obor: Agroekologie Katedra: Katedra speciální zootechniky Vedoucí katedry: doc. Ing.

Více

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 24, ISBN 8-8669-12-1 ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ František Toman, Hana Pokladníková

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2016

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2016 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2016 V roce 2016 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

CHOV SKOTU Z POHLEDU EKONOMIKY PRODUKCE, LEGISLATIVNÍCH OPATŘENÍ A MOŽNOSTI FINANCOVANÍ

CHOV SKOTU Z POHLEDU EKONOMIKY PRODUKCE, LEGISLATIVNÍCH OPATŘENÍ A MOŽNOSTI FINANCOVANÍ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE AGRONOMICKÁ FAKULTA Kamýcká 129, Praha 6 Suchdol, 165 21 CHOV SKOTU Z POHLEDU EKONOMIKY PRODUKCE, LEGISLATIVNÍCH OPATŘENÍ A MOŽNOSTI FINANCOVANÍ Louda F., Stádník L.,

Více

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9.1. CHOV DOJNIC Cíl: získat co nejvíce kvalitního mléka ( obsah složek mléka) + zdravé tele - ekonomika chovu je dána výší nákladů na výrobu mléka + náklady na krmiva

Více

Mléčná farma roku 2015

Mléčná farma roku 2015 Mléčná farma roku 2015 Současné \ Současné perspektivy šlechtění proti výskytu mastitid u dojeného skotu Ing. Ludmila Zavadilová, CSc. Oddělení genetiky a šlechtění hospodářských zvířat Mastitida u dojnic

Více

Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu

Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu Inovativní postupy v chovu skotu s dopadem na jeho rentabilitu Tomáš Hrůša (c) AGRO-partner, s.r.o. 1 Obsah prezentace - O firmě AGRO-partner - Jednotlivé produkty: - Přihrnovač Lely Juno - GreenStall

Více

Využitídat z Milk Profit Data k řešenímastitidnísituace v chovu

Využitídat z Milk Profit Data k řešenímastitidnísituace v chovu Využitídat z Milk Profit Data k řešenímastitidnísituace v chovu Ing. Růžena Seydlová MILCOM a.s. Praha Březen 2012 Charakteristika chovu 180 dojnic Plemeno Holštýn Užitkovost 9500 litrů Volné roštové ustájení

Více

Praktické možnosti redukce tepelné zátěže v chovech zvířat

Praktické možnosti redukce tepelné zátěže v chovech zvířat Praktické možnosti redukce tepelné zátěže v chovech zvířat Tomáš Litschmann, AMET sdružení, Velké Bílovice Zdeněk Masařík, NETAFIM CZECH s.r.o., Žatec Souhrn Příspěvek popisuje praktickou realizaci prostorového

Více

THE EFFECT OF PRODUCTION EFFICIENCY ON ECONOMIC RESULTS IN PIG BREEDING

THE EFFECT OF PRODUCTION EFFICIENCY ON ECONOMIC RESULTS IN PIG BREEDING THE EFFECT OF PRODUCTION EFFICIENCY ON ECONOMIC RESULTS IN PIG BREEDING Boudný J., Špička J. Institute of Agricultural Economics and Information, Prague, Czech Republic Abstract Agricultural enterprises

Více

Vliv stájového prostředí na chování a mléčnou užitkovost dojnic Ing. Petra Zejdová, Ph.D. Prof. Ing. Gustav Chládek, CSc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.

Vliv stájového prostředí na chování a mléčnou užitkovost dojnic Ing. Petra Zejdová, Ph.D. Prof. Ing. Gustav Chládek, CSc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. Vliv stájového prostředí na chování a mléčnou užitkovost dojnic Ing. Petra Zejdová, Ph.D. Prof. Ing. Gustav Chládek, CSc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. Obsah 1 Požadavky zvířat na prostředí... 2 2 Mikroklima...

Více

Vliv stájového prostředí na chování a mléčnou užitkovost dojnic

Vliv stájového prostředí na chování a mléčnou užitkovost dojnic Vliv stájového prostředí na chování a mléčnou užitkovost dojnic Ing. Petra Zejdová, PhD. AF MENDELU Prof. Ing. Gustav Chládek, CSc. Brno 2013 Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního

Více

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Programy Výživa zvířat

institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu Programy Výživa zvířat Posílení í spolupráce mezi MZLU v Brně ě a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 00/12 045 Programy Výživa zvířat Ing. František Mikyska Softwarové vybavení AgroKonzulty

Více

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: 41-109-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Rozdíly mezi KZ a EZ

Rozdíly mezi KZ a EZ Chov zvířat v ekologickém zemědělství Rozdíly mezi KZ a EZ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd KONVENČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ 1.Upřednostňování kvantity 2.Ekonomická

Více

Manuál Unikátní sestavy

Manuál Unikátní sestavy Manuál Unikátní sestavy Obsah: Výběr zvířete Detail zvířete, základní Detail zvířete, KU Detail zvířete, reprodukce Kontrola užitkovosti Přehled stáje Rychlý přehled Výstrahy u krav v KU Přehled somatických

Více

J. Bezdíček, J. Šubrt, R. Filipčík

J. Bezdíček, J. Šubrt, R. Filipčík ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIII 12 Číslo 2, 2005 Vliv nízkého stupně příbuzenské plemenitby

Více

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 HOLŠTÝN. Farma: Podnik: DV Batelov. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.cz

FINALISTA SOUTĚŽE MLÉČNÁ FARMA ROKU 2015 HOLŠTÝN. Farma: Podnik: DV Batelov. Bližší informace naleznete na www.mlecnafarma.cz Batelov Podnik: DV Batelov Družstvo vlastníků v Batelově hospodaří na 300 ha zemědělské půdy v jihlavském okresu, kraji Vysočina. Na farmě v současnosti chovají 350 holštýnských krav, dojí se jich asi

Více

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Plemena dojeného skotu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. řád: sudokopytníci podřád: sudokopytníci, přežvýkaví čeleď: turovití podčeleď:

Více

VÝSKYT EXTRÉMNÍCH HODNOT TEPLOT VZDUCHU V PRŮBĚHU DVOU STOLETÍ V PRAŽSKÉM KLEMENTINU

VÝSKYT EXTRÉMNÍCH HODNOT TEPLOT VZDUCHU V PRŮBĚHU DVOU STOLETÍ V PRAŽSKÉM KLEMENTINU Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 2004, ISBN 80-86690-12-1 VÝSKYT EXTRÉMNÍCH HODNOT TEPLOT VZDUCHU V PRŮBĚHU DVOU STOLETÍ V PRAŽSKÉM KLEMENTINU Jaroslav

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2015

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2015 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2015 V roce 2015 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 Základní ukazatele z chovu dojnic rok stavy dojnic dojnice/stáj průměrná laktace 1. laktace

Více

AgriNIR přenosná laboratoř krmiv. Rev A3.1 Page 1

AgriNIR přenosná laboratoř krmiv. Rev A3.1 Page 1 AgriNIR přenosná laboratoř krmiv Rev A3.1 Page 1 Rev A3.1 Page 2 Krmení na mléčné farmě Krmná dávka umožňuje skvělou příležitost ke zkvalitnění mléčných farem: - Je nevyhnutelné dojnicím dodat potřebné

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 12. dubna Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

VPLYV TEPLOTY V DEPOZITNOM PRIESTORE NA CELKOVU PRODUKCII AMONIAKU V CHOVE DOJNIC THE INFLUENCE OF DEPOSIT STORAGE ENVIRONMENTAL TEMPERATURE ON THE

VPLYV TEPLOTY V DEPOZITNOM PRIESTORE NA CELKOVU PRODUKCII AMONIAKU V CHOVE DOJNIC THE INFLUENCE OF DEPOSIT STORAGE ENVIRONMENTAL TEMPERATURE ON THE VPLYV TEPLOTY V DEPOZITNOM PRIESTORE NA CELKOVU PRODUKCII AMONIAKU V CHOVE DOJNIC THE INFLUENCE OF DEPOSIT STORAGE ENVIRONMENTAL TEMPERATURE ON THE TOTAL AMMONIA PRODUCTION IN DAIRY COW BREEDING T o u

Více

TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ

TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ 2002 Soil temperature and moisture on the territory of the Czech Republic in 2000-2002 Možný Martin, Kott Ivan Český hydrometeorologický ústav Praha

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV. Ing. Anne Dostálová, Ing. Milan Koucký CSc. Výkrm kanečků v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství

VÝZKUMNÝ ÚSTAV. Ing. Anne Dostálová, Ing. Milan Koucký CSc. Výkrm kanečků v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY,v.v.i Praha Uhříněves Ing. Anne Dostálová, Ing. Milan Koucký CSc. Výkrm kanečků v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství VYUŽITÍ RŮSTOVÉHO POTENCIÁLU KANEČKŮ

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. listopadu 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 10. 2016 do

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více