Mereologická struktura procedur

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mereologická struktura procedur"

Transkript

1 ARTICLES Organon F 24 (Supplementary Issue) 2017: 5-26 Mereologická struktura procedur MARIE DUŽÍ Katedra informatiky FEI. VŠB-Technická Universita v Ostravě 17. listopadu Ostrava. Czech Republic marie.duzi@vsb.cz ABSTRACT: The paper deals with properties of structured procedures from a mereological point of view, i.e. with respect to their constitutive elements. As a result, it is argued that procedures amount to structured complexes (wholes) made of uniquely determined parts and that the part-whole relation is of the partial-ordering type. However, such a mereology is not a standard one: the principle of extensionality and the idempotence law do not hold there. KEYWORDS: Mereology procedure structure TIL construction. 1. Úvod Téměř před deseti lety (jak ten čas letí) jsem psala článek Duží (2007) do Festschriftu na počest našeho milého kolegy Pavla Cmoreje, a nyní je zde opět jubileum a čas pro další článek. V onom článku z r se mimo jiné zamýšlím nad klasickou mereologií, která považuje vztah celek-část za vztah mezi fyzickými individui a ukazuji, že pokud je vztah celek-část opravdu vztahem mezi individui, pak je to zcela náhodný vztah a kterákoli individua mohou do takového vztahu vstupovat. Můžeme tedy mít warrots, tj. individua skládající se z velryby (whale) a mrkve (carrot), apod. Navíc tento přístup nevysvětlí problémy klasické mereologie, jako např. odpověď na otázku, jaký je rozdíl mezi kusem kamene a Michelangelovým Davidem. Vždyť obě individua se skládají ze stejných částí, a tedy extensionální princip stejné části = stejný celek nám říká, že zde není žádný rozdíl. Jistě, Michelangelo sice údajně říká, 2017 The Author. Journal compilation 2017 Institute of Philosophy SAS

2 6 M ARIE D UŽÍ že v každém kameni je ukryta socha, ale přesto cítíme, že mezi oním kusem kamene a nádhernou Michelangelovou sochou je značný rozdíl. Podobně, klasický příklad je dítě hrající si s legem. Pokud ono dítě postaví z kostek lega dům, pak jej zboří (jak děti s oblibou dělají), a ze stejných součástí postaví auto, klasická mereologie tvrdí, že se jedná o totéž individuum. Na tuto otázku v podstatě odpovídá Tichý v (1995, ), že zde není žádná záhada, neboť jakožto individua jsou onen kus kamene a nádherná socha, či dům nebo auto postavené z kostek lega opravdu totožná, neboť individua jsou jednoduchá a holá. Nemají žádnou strukturu a žádnou netriviální vlastnost nutně. Pouze ona procedura vytesání sochy Davida z kusu kamene či postavení auta nebo domečku z kostek lega je strukturovaná, skládá se z částí neboli konstituentů. 1 Cílem tohoto článku je proto zamyslet se nad tím, jaká je struktura procedur a specifikovat její vlastnosti. Jelikož je snad nejvýznačnějším rysem Tichého transparentní intensionální logiky (TIL viz Tichý 1988) její procedurální sémantika, a TIL pracuje s procedurami jako s plnoprávnými objekty, je přirozené, že budu zkoumat mereologickou strukturu procedur právě v systému TIL. Hodlám ukázat, že mereologická struktura procedur splňuje v mnoha ohledech zákony klasické mereologie, ale zároveň je v některých ohledech neklasická. Zbytek tohoto článku má následující strukturu. V kapitole 2 stručně shrnu základní definice a principy TIL. V kapitole 3 představím mereologickou strukturu procedur obecně a konstrukcí speciálně, což je hlavním cílem tohoto článku. Závěrečná kapitola 4 shrnuje dosažené výsledky. 2. Základní definice a principy TIL V této kapitole podávám stručné shrnutí nejdůležitějších pojmů a definic systému TIL v podobě, jak je tento systém představen zejména v Duží Jespersen Materna (2010) nebo v Duží Materna (2012). Z hlediska filosofického je nejdůležitějším rysem systému TIL jeho procedurální sémantika. Významem výrazu není množinový objekt označený daným výrazem, pokud vůbec takový objekt existuje, nýbrž způsob danosti takového objektu. Tento Fregův způsob danosti je v TIL explikován jako abstraktní 1 Na toto téma vedl Pavel Cmorej s Pavlem Tichým velice bohatou, plodnou a krásnou diskusi, která byla publikována v časopise Organon F, viz. Cmorej, Tichý (1998a, 1998b).

3 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 7 procedura, která při svém provádění dává na výstupu daný označený objekt, nebo v určitých dobře definovaných případech neprodukuje nic, procedura může být nevlastní, to je může selhávat v prezentaci určitého objektu. Z formálního hlediska je TIL parciální, typovaný, hyperintensionální λ-kalkul. Parciální, jelikož pracuje s parciálními funkcemi, tj. funkcemi, které na některých argumentech nemají žádnou hodnotu. Typovaný, protože každý objekt (včetně oněch procedur) má přiřazen určitý typ, do kterého patří. A konečně hyperintenzionální, protože λ-termy jazyka TIL neoznačují funkce jakožto množinová zobrazení (čili Churchovy functions-in-extension ), nýbrž algoritmicky strukturované procedury (zhruba Churchovy functions-in-intension ), jejichž produkty jsou ony (parciální) funkce. Toto pojetí je v souladu s původním pojetím λ-kalkulu, viz např. Barendregt (1997, 184). Tichý definoval šest druhů těchto abstraktních procedur a nazval je konstrukce. Jakožto procedury mohou být konstrukce (alespoň v principu) prováděny tak, že operují na vstupních objektech (nižšího řádu) a produkují nanejvýš jeden výstupní objekt, který jsou typovány produkovat. Neprocedurální objekty jako individua, funkce, množiny apod. nemohou být prováděny. Konstituenty dané konstrukce tedy nemohou být neprocedurální objekty, nýbrž pouze její pod-konstrukce. Proto potřebujeme jednoduché konstrukce, které dodávají vstupní objekty, na kterých má daná konstrukce operovat. Takovéto atomické konstrukce jsou dvě, a to Trivializace a Proměnné. Operační smysl Trivializace je podobný smyslu konstant ve formálních jazycích. Trivializace 0 X objektu X prezentuje či referuje k objektu X bez pomoci jiných procedur. Zde by mohlo být užitečné srovnání s programovacími jazyky. Trivializace 0 X je prostě pointer na reprezentanta objektu X, neboť abychom mohli s objektem X pracovat, musíme jej nejdříve nějak uchopit, specifikovat. Trivializace je takovýto základní mechanismus jednoduché reference k objektu. Proměnné produkují objekty v závislosti na valuaci, říkáme, že v-konstruují. Přijímáme objektivní verzi Tarského koncepce proměnných. Každému typu (viz Def. 2) je přiřazeno spočetně nekonečně mnoho proměnných, které přes tento typ rangují, tj. v-konstruují objekty tohoto typu. Navíc, objekty každého typu (alespoň o dvou prvcích) mohou být uspořádány do nekonečně mnoha sekvencí. Valuace v pak vybere jednu z těchto sekvencí objektů daného typu a první proměnná, která je tomuto typu přiřazena, v-konstruuje první objekt sekvence, druhá proměnná druhý objekt, atd. Tedy provedení Trivializace nebo proměnné nikdy neselhává, vždy dává nějaký objekt. Jinými slovy, proměnné ani Trivializace nejsou nikdy v-nevlastní.

4 8 M ARIE D UŽÍ Na druhé straně provádění molekulárních konstrukcí může selhat v produkování objektu, tj. ostatní konstrukce (kromě λ-uzávěru) mohou být v-nevlastní. Podobně jako v ostatních λ-kalkulech máme v TIL dvě duální procedury, a to proceduru aplikace funkce produkované konstrukcí X na n-tici argumentů produkovaných konstrukcemi X 1,,X m, což je Kompozice [X X 1 X m ], a proceduru specifikace funkce λ-abstrakcí od hodnot proměnných, což je Uzávěr [λx 1 x m X]. Kromě těchto standardních potřebujeme ještě dvě svým způsobem nestandardní procedury, a to Provedení a Dvojí provedení. Potřebujeme je proto, že konstrukce se nemusí vyskytovat pouze v módu provádění, ale také v módu zmiňování, kdy k ní pouze referujeme jakožto k objektu. Takovýto výskyt je zaručen procedurou Trivializace. Chceme-li však efekt Trivializace zrušit, a přejít do módu provádění, použijeme explicitní specifikaci provedení, tj. konstrukci Dvojí Provedení. Definice 1 (konstrukce) (i) Proměnné x, y, jsou konstrukce, které konstruují objekty (prvky jim přiřazeného typu) v závislosti na valuaci, tj. v-konstruují. (ii) Je-li X jakýkoli objekt (i konstrukce), 0 X je konstrukce Trivializace, která konstruuje X. (iii) Nechť X, Y 1,,Y m jsou konstrukce. Pak Kompozice [X Y 1 Y m ] je následující konstrukce. Pro libovolnou valuaci v, Kompozice [X Y 1 Y m ] je v-nevlastní, jestliže některá z konstrukcí X, Y 1,,Y m je v-nevlastní, nebo jestliže X v-konstruuje funkci, která není definována na n-tici objektů v-konstruovaných konstrukcemi Y 1,,Y m. Jinak, jestliže X v- konstruuje funkci f, která je definována na n-tici objektů v-konstruovaných konstrukcemi Y 1,,Y m, pak [X Y 1 Y m ] v-konstruuje hodnotu této funkce f na této n-tici objektů. (iv) Nechť x 1, x 2,, x m jsou navzájem různé proměnné a Y konstrukce. Pak (λ-)uzávěr [λx 1 x m Y] je konstrukce, která v-konstruuje funkci f následujícím způsobem. Nechť B 1,, B m jsou objekty, které jsou po řadě v-konstruovány proměnnými x 1,, x m. Pak hodnotou funkce f na n-tici objektů B 1,, B m je objekt (pokud nějaký), který je v(b 1 /x 1,,B m /x m )- konstruován konstrukcí Y, kde v(b 1 /x 1,,B m /x m ) je valuace stejná jako v, až na to, že přiřazuje objekt B 1 proměnné x 1,, B m proměnné x m. (v) Provedení 1 X je konstrukce, která buď v-konstruuje objekt v-konstruovaný konstrukcí X, nebo pokud X není konstrukce nebo je v-nevlastní, je rovněž 1 X v-nevlastní, tj. nekonstruuje žádný objekt.

5 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 9 (vi) Dvojí Provedení 2 X je konstrukce. Jestliže X v-konstruuje konstrukci X a X v-konstruuje objekt Y, pak 2 X v-konstruuje Y. Jinak, tj. pokud X není konstrukce, nebo X ne v-konstruuje jinou konstrukci, nebo X v-konstruuje v-nevlastní konstrukci, je konstrukce 2 X v-nevlastní. (vii) Nic jiného není konstrukce než dle (i) (vi). Pozn.: Provedení 1 X a X nejsou identické konstrukce, jsou pouze ekvivalentní (v tom smyslu, že pro libovolnou valuaci v platí, že 1 X a X v-konstruují jeden a tentýž objekt, nebo jsou obě v-nevlastní), pokud je X konstrukce. Jinak je 1 X nevlastní konstrukce a X je neprocedurální objekt. TIL ontologie je velice bohatá. Obsahuje konstrukce konstrukcí, konstrukce funkcí, funkčních hodnot, včetně objektů, které nejsou konstrukcemi. Proto je potřebné tuto ontologii uspořádat do hierarchie typů, aby nenastal paradox bludného kruhu a abychom mohli kontrolovat, zda je daná konstrukce sestavena v souladu s typovými omezeními, nebo je nevlastní z důvodu chybného typování. K tomu slouží induktivní definice rozvětvené hierarchie typů. Tato hierarchie typů je v podstatě dvourozměrná nekonečná tabulka. V řádcích se zvyšuje stupeň zanoření funkcí při jejich skládání, ve sloupcích pak řád konstrukce. Definice 2 (rozvětvená hierarchie typů) Nechť B je báze, tj. kolekce navzájem různých neprázdných množin. Pak: T 1 (typy řádu 1). (i) Každý prvek báze B je elementární typ řádu 1 nad B. (ii) Nechť α, β 1,, β m (m > 0) jsou typy řádu 1 nad B. Pak kolekce (α β 1 β m ) všech m-árních parciálních funkcí z β 1 β m do α je funkcionální typ řádu 1 nad B. (iii) Nic jiného není typ řádu 1 nad B než dle (i) a (ii). C n (konstrukce řádu n) (i) Nechť x je proměnná, která v-konstruuje prvky typu řádu n. Pak x je konstrukce řádu n nad B. (ii) Nechť X je prvek typu řádu n. Pak 0 X, 1 X, 2 X jsou konstrukce řádu n nad B. (iii) Nechť X, X 1,, X m (m > 0) jsou konstrukce řádu n nad B. Pak [X X 1 X m ] je konstrukce řádu n nad B. (iv) Nechť x 1, x m, X (m > 0) jsou konstrukce řádu n nad B. Pak [λx 1 x m X] je konstrukce řádu n nad B. (v) Nic jiného není konstrukce řádu n nad B než dle C n (i) (iv).

6 10 M ARIE D UŽÍ T n+1 (typy řádu n+1) Nechť n je kolekce všech konstrukcí řádu n nad B. Pak (i) n a každý typ řádu n jsou typy řádu n+1. (ii) Jsou-li α, β 1,,β m (m > 0) typy řádu n+1 nad B, pak (α β 1 β m ) je typ řádu n+1 nad B. (iii) Nic jiného není typ řádu n+1 nad B než dle (i) a (ii). Báze obsahuje obvykle kolekce množin neprocedurálních objektů, které tedy nejsou konstrukcemi. Pro účely analýzy přirozeného jazyka předpokládáme tuto bázi elementárních typů: ο: množina pravdivostních hodnot {P, N}; ι: množina individuí (konstantní universum diskursu); τ: množina reálných čísel (a také časových okamžiků); ω: množina možných světů. Empirické výrazy označují empirické podmínky, které mohou, ale nemusejí, být splněny v daném světě a čase jejich vyhodnocování. Tyto podmínky modelujeme jako (PWS) intense. PWS intense jsou objekty patřící do typu (βω): funkce s doménou možných světů ω a hodnotami libovolného typu β. Typ β je často typem chronologie α-objektů, tj. funkce typu (ατ). Proto jsou α-intense nejčastěji funkce patřící do typu ((ατ)ω), což zkracujeme jako α τω. Typickou analýzou empirického výrazu je tedy konstrukce intense, nejčastěji Uzávěr ve tvaru λwλt [ w t ], kde proměnná w ranguje přes ω a t přes τ. Extense jsou objekty typu α, kde α (βω) pro libovolný typ β. Množiny a relace modelujeme jejich charakteristickými funkcemi. Tak například (οι) je typ množiny individuí, (οιι) je typ relace mezi individui. Příklady intensí jsou proposice patřící do typu ο τω, vlastnosti individuí typu (οι) τω, binární vztahy mezi individui typu (οιι) τω, individuové úřady (nebo role) typu ι τω. Logické objekty jako pravdivostní funkce a kvantifikátory jsou extensionální: (konjunkce), (disjunkce), (implikace) jsou typu (οοο), (negace) je typu (οο). Kvantifikátory α, α jsou typově polymorfní totální funkce typu (ο(οα)), pro libovolný typ α, které jsou definovány takto: Všeobecný kvantifikátor α je funkce, která přiřazuje třídě A objektů typu α pravdivostní hodnotu P, jestliže A obsahuje všechny prvky typu α, jinak N. Existenční kvantifikátor α je funkce, která přiřazuje třídě A objektů typu α hodnotu P, jestliže A je neprázdná, jinak N.

7 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 11 Aby zápis konstrukcí nebyl zahlcen, píšeme typy objektů většinou zvlášť. K tomu používáme tuto notaci: X/α znamená, že objekt X je (tj. patří do) typu α. X/ n v α znamená, že konstrukce X patří do typu n, a X je typována v-konstruovat objekt typu α. Není-li řád konstrukce v dané chvíli podstatný, píšeme prostě X v α, a pokud to, co je v-konstruováno, nezávisí na valuaci v, píšeme X α. V TIL platí, že proměnné w a t jsou užívány jako rangující přes možné světy a časy, tj. w/ 1 v ω a t/ 1 v τ. Jestliže C v α τω, pak pro často užívanou Kompozici [[C w] t], což je intensionální sestup (neboli extensionalizace) α-intense v-konstruované konstrukcí C, používáme zkrácený zápis C wt. Často vynecháváme vnější závorky Uzávěru, pokud to nevede k nedorozumění. Pro logické spojky a identitu (=) často používáme infixní notaci bez Trivializace z důvodu snadnějšího čtení zápisu konstrukcí. Příklady: Čísla 0 a 1, funkce sčítání (+) a dělení (:) nejsou konstrukce, jsou to objekty typu řádu 1: 0/τ, 1/τ, +/(τττ), :/(τττ). Proměnná x, která ranguje přes čísla, je konstrukce řádu 1, x/ 1 v τ. Kompozice [ 0 + x 0 1]/ 1 v τ v-konstruuje následníka čísla, v-konstruovaného proměnnou x. Uzávěr λx [ 0 + x 0 1]/ 1 (ττ) konstruuje funkci následníka. Kompozice [ 0 : x 0 0]/ 1 v τ je typována v-konstruovat čísla, avšak nekonstruuje nic, je v-nevlastní pro libovolnou valuaci v. Uzávěr λx [ 0 : x 0 0]/ 1 (ττ) konstruuje degenerovanou funkci, která nemá hodnotu na žádném ze svých argumentů. Je-li Improper/(ο 1 ) třída konstrukcí řádu 1 v-nevlastních pro libovolnou valuaci v, pak 0 Improper/ 2 (ο 1 ), 0 [ 0 : x 0 0]]/ 2 1 a Kompozice [ 0 Improper 0 [ 0 : x 0 0]]/ 2 ο konstruuje P/ο, tj. [ 0 = [ 0 Improper 0 [ 0 : x 0 0]] 0 P], kde =/(οοο). Z výše uvedeného vyplývá, že každý objekt, se kterým v TIL pracujeme či na něm operujeme, včetně konstrukcí, má jednoznačně přiřazen typ, do kterého patří. Avšak dle Def. 2 platí, že každý typ řádu n je rovněž typem řádu n+1. Toto zvyšování řádů je zde (mimo jiné) z toho důvodu, aby typování nebylo

8 12 M ARIE D UŽÍ příliš restriktivní, čili abychom mohli například kvantifikovat přes množinu konstrukcí řádu n, která bude obsahovat prvky 1, 2,, n. Avšak každá konstrukce má jednoznačně přiřazen typ n, kde n je její nejmenší řád. 2 Navíc, konstrukce jsou typovány v-konstruovat objekt určitého jednoznačně určeného typu. Např. jestliže x 1 v α 1,, x n v α n, Y v β, pak Uzávěr [λx 1 x n Y], v-konstruuje funkci typu (β α 1 α n ). A jestliže konstrukce X v (β α 1 α n ), Y 1 v α 1,,Y m v α m, pak Kompozice [X Y 1 Y m ] v β. Výjimkou jsou pouze ty konstrukce, které jsou v-nevlastní z důvodu nekoherentního typování, a tedy nejen že ne v-konstruují žádný objekt, ale nelze někdy ani určit typ objektů, které by měly v-konstruovat. Například konstrukce 1 Tom/ 1, kde Tom/ι, je v-nevlastní pro každou valuaci v, a jelikož individuum nelze provést, nelze ani určit typ objektu, který by tato konstrukce měla v-konstruovat. Jiným příkladem může být konstrukce [ 2 c 0 1], kde proměnná c/ 2 v 1. Pokud proměnná c v-konstruuje konstrukci funkce typu (ττ), např. funkci následníka Succ/(ττ), není pro takovou valuaci konstrukce [ 2 c 0 1] v-nevlastní, protože v- konstruuje číslo 2/τ. Ovšem pro valuaci, která přiřadí proměnné c konstrukci funkce jiného typu než (ατ), pro libovolný typ α, bude tato Kompozice v-nevlastní z důvodu chybného typování, a nemůžeme určit typ, jehož prvky by měla Kompozice [ 2 c 0 1] v-konstruovat. Aby toto nenastalo, musíme zadat nejen c/ 2 v 1, ale i navíc 2 c/ 3 v (ατ). (λ-)uzávěr [λx 1 x m Y] není v-nevlastní pro žádnou valuaci v, protože vždy v-konstruuje funkci. Dokonce i v tom případě, kdy je konstituent Y v-nevlastní pro každou valuaci v, není Uzávěr v-nevlastní. Avšak v takovém případě je konstruován bizarní objekt. Je to tzv. degenerovaná funkce, která nemá hodnotu na žádném ze svých argumentů. Příkladem jsou λx [ 0 : x 0 0]/ 1 (ττ), λy [ 0 + y [ 0 Cotg 0 π]]/ 1 (ττ), kde proměnné x, y/ 1 v τ, :/(τττ), +/(τττ), Cotg/(ττ) je funkce kotangens, π/τ. 3. Mereologická struktura procedur V této kapitole podám několik argumentů ve prospěch následujících tezí. Každá procedura je celistvý objekt, který může být jakožto celek prováděn za účelem produkování nanejvýš jednoho objektu, a který může jakožto celek 2 Raclavský nazývá tento typ nativní, viz Raclavský Kuchyňka Pezlar (2015, 54-55).

9 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 13 figurovat jako objekt, na kterém jiné procedury operují. Každá procedura je však strukturovaný celek s jednoznačně určenými částmi, které spolu navzájem interagují, přičemž tyto části spojuje dohromady v jeden celek právě ona procedura. Procedura není pouhým výčtem, seznamem či množinou svých vlastních částí. Množina ani výčet nemohou být provedeny, kdežto procedura (alespoň v principu) ano Dva druhy celků Russell (1903, 136) rozlišuje dva druhy celků. [An aggregate] is completely specified when all its simple constituents are specified; its parts have no direct connection inter se, but only the indirect connection involved in being parts of one and the same whole. But other wholes occur, which contain relations or what may be called predicates, not occurring simply as terms in a collection, but as relating or qualifying. Such wholes are always propositions. These are not completely specified when their parts are all known. (Russell 1903, 136, kurzíva moje) Tedy části strukturovaného celku na sebe vzájemně působí, spolu interagují. Prvky množiny jsou na sobě zcela nezávislé, nijak neinteragují. Teorie množin řeší pouze problém externí, jak vymezit hranice, které odliší její prvky od všeho ostatního v universu. Mereologie vhodná pro opravdu strukturované celky jako procedury řeší navíc interní problém, jak zajistit, aby části navzájem spolupracovaly tak, že vytvoří jeden celek. Toto bylo zřejmé již Bernardovi Bolzanovi. Bolzano (1837) ukazuje, že pouhým výčtem komponent obsahu pojmu není pojem definován. 3 Musíme vzít v úvahu způsob spojení těchto komponent. 4 Bolzano vypracoval systematickou realistickou teorii pojmů (Vorstellungen an sich), jakožto objektivních entit obdařených strukturou. V tradiční teorii pojmu založené na Port Royal logice je pojem definován jako dvojice (extense, intense). 5 Intense (obsah) pojmu C je souhrn atributů C 1,,C n, zatímco extense (rozsah) pojmu C je 3 Pojmy explikujeme v TIL jako uzavřené procedury. Viz zejména Materna (1998; 2004). 4 V originálu: die Art, wie diese Theile untereinander verbunden sind (Bolzano 1837, 244) 5 Často také (extent, intent), nebo rozsah (Umfang) a obsah (Inhalt). Nadále budu používat v češtině vžité termíny rozsah a obsah.

10 14 M ARIE D UŽÍ průnik množin objektů, které tyto jednotlivé atributy splňují. Proto samozřejmě platí zákon inverse rozsahu a obsahu (čím větší obsah, tím menší rozsah, a naopak). Například rozsah pojmu občané Prahy je větší než rozsah pojmu občané Prahy hovořící německy. Bolzano kritizuje tento zákon v Bolzano (1837, 120), kde uvádí tento příklad: 1. Člověk, který rozumí všem evropským jazykům 2. Člověk, který rozumí všem živým evropským jazykům První pojem má menší obsah než druhý, avšak (kontra zákon inverze) jeho rozsah je rovněž menší než rozsah pojmu druhého. Tímto příkladem chce Bolzano zřejmě ukázat, že způsob spojení jednotlivých částí obsahu je důležitý. Klasická Port-Royal škola uvažuje pouze spojení konjunktivní. Pak ovšem zákon inverze je triviálním důsledkem teorie množin. 6 Pokud je však spojení jiné než konjunktivní, zákon platit nebude. Např. pro pojmy občané Prahy hovořící česky a občané Prahy hovořící česky a německy zákon inverze platí. Avšak samozřejmě neplatí pro pojmy občané Prahy hovořící česky a občané Prahy hovořící česky nebo německy. Bolzano také ukazuje, že pojem opravdu není definován pouze svým obsahem. Jako příklad uvádí dvojici matematických pojmů 3 5 a 5 3. Tyto pojmy mají přesně stejný obsah, totiž pojem čísla 3, pojem čísla 5 a pojem funkce umocňování. Přesto jsou to rozdílné pojmy, protože procedura spočívající v aplikaci funkce umocňování na dvojici 3, 5 je jiná než procedura aplikace funkce mocnina na dvojici 5, 3. Jakožto mnozí géniové, Bolzano trochu předběhl svou dobu a nebyl plně pochopen a oceněn. Např. Bar-Hillel (1950) kritizuje Bolzanův (1837, 148) příklad dvou různých pojmů trojúhelníka. Dle Bolzana je pojem trojúhelníka jakožto geometrického obrazce o třech stranách rozdílný od pojmu trojúhelníka definovaného jako geometrický obrazec o třech úhlech takových, že součet jejich velikostí je roven 180. Avšak Bar-Hillel ignoruje fakt, že jde o dva různé pojmy specifikující stejnou množinu geometrických obrazců (tj. trojúhelníků), zaměřuje se právě jen na tento společný produkt obou pojmů. Bar- Hillel říká: 6 Těmito kritickými poznámkami nemíním snižovat užitečnost této teorie. Má řadu užitečných aplikací, např. tzv. formální konceptuální analýza, která je hojně využívána v informatice. Viz např. Ganter Wille (1999).

11 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 15 [it]s uncritical acceptance may lead to strange, even contradictory formulations. The two occurrences of the word triangle, though differently defined, express both the property Triangle, have the property Triangle as their intension, so that the property Triangle is different from the property Triangle. (Bar-Hillel 1950, 108) Ovšem Bolzano zde nemluví o vlastnosti být trojúhelníkem. Mluví o dvou různých pojmech, které mají různý obsah ale stejný rozsah čili o dvou různých procedurách, které produkují tutéž vlastnost (množinu trojúhelníků). A je samozřejmé, že někdo může vědět, že trojúhelník má tři strany aniž by věděl, že součet jeho vnitřních úhlů je roven 180. V této kapitole se tedy zaměřím na takové celky, jejichž vlastní části jsou jednoznačně určeny, je dán způsob spojení těchto částí do jednoho celku a tyto části spolu interagují. Jinými slovy, budu zkoumat strukturu procedur Konstrukce jako strukturované celky Konstrukce C jakožto abstraktní procedura se skládá z určitých jednoznačně určených prováděcích kroků, tj. konstituentů neboli částí C, které musí být jednotlivě provedeny má-li být provedena celá konstrukce C. Tyto konstituenty operují na vstupních objektech, což mohou být objekty typu řádu 1 (tj. neprocedurální objekty) nebo konstrukce nižšího řádu, které pak ovšem nemají výskyt v módu provádění, nýbrž jsou pouze zmiňovány jako objekty, na kterých jiné konstituenty operují. Je ovšem důležité si uvědomit, že vstupní či výstupní objekty nejsou konstituenty dané konstrukce. Konstituenty mohou být pouze ty její podkonstrukce, které mají výskyt v módu provádění. Navíc, jednotlivé konstituenty dané konstrukce spolu vzájemně interagují. Konstruují funkce, které jsou aplikovány na argumenty, které dodávají jiné konstituenty. Tedy výstup jednoho konstituentu se stává argumentem funkce, která je výstupem jiného konstituentu, atd. Každá konstrukce C jakožto celek tedy může samotná figurovat coby objekt, na kterém jiné konstrukce operují neboli argument funkce, která je výstupem jiného prováděného konstituentu. V tom případě se daná konstrukce C vyskytuje hyperintenzionálně. Typickým příkladem jsou významy vět vyjadřujících propoziční či pojmové postoje, jak zpozoroval již Carnap v (1947, 13ff). Carnap říká, že komplement postoje není ani extensionální ani intensionální, neboť zde selhává substituce logicky ekvivalentních klauzulí. Podobně Ludwig a Ray říkají:

12 16 M ARIE D UŽÍ In general, one term can be substituted for another in that -clauses salva veritate only if they are synonymous. Perhaps the most popular solution to the problem of providing a compositional semantics for natural languages aims to exploit this fact by treating that -clauses as referring to intensional entities entities (at least) as finely individuated as the meanings of sentences. (Ludwig Ray 1998, 141) Autoři zde užívají termín intensional entities v obecném smyslu tak, jak jej užíval Church. V naší terminologii bychom užili termín hyperintensional entities, protože termín intensional byl okupován PWS-sémantikou pro (extensionální) funkce s doménou možných světů. Uvedu nyní jednoduchý příklad takového hyperintensionálního výskytu dané konstrukce v příslušné nadkonstrukci. Provedeme analýzu věty Tom počítá kotangent π a aplikujeme přitom metodu analýzy spolu s derivačním stromem příslušné konstrukce, přiřazené naší větě jakožto její význam. Nejprve však krátká úvaha. Jakého typu je objekt označený výrazem počítá? Je to jistě vztah individua (v našem případě Toma) k něčemu. Ovšem to něco nemůže být číslo, protože funkce kotangent není definována na argumentu π. Ale i kdyby byla definována, nemá smyslu počítat číslo, bez toho, že by byl nějak specifikován způsob zadání tohoto čísla. Počítání je proto vztah k tomuto způsobu zadání, tedy ke konstrukci. a) Typová analýza: Tom/ι; Počítá/(οι 1 ) τω : vztah individua ke konstrukci; Cot(angent)/(ττ); π/τ. b) Syntéza. Abychom mohli aplikovat vztah Počítá na individuum a konstrukci, musíme jej nejprve extensionalizovat: [[ 0 Počítá w] t] v (οι 1 ), neboli zkráceně 0 Počítá wt. Jelikož Tom má vztah přímo ke konstrukci, tj. proceduře aplikace funkce kotangent na argument π, [ 0 Cot 0 π], musíme tuto Kompozici Trivializovat: 0 [ 0 Cot 0 π]/ 2 1. Rovněž k individuu Tom musíme referovat pomocí Trivializace. Dostáváme [ 0 Počítá wt 0 Tom 0 [ 0 Cot 0 π]] v ο. Nakonec abstrakcí od hodnot proměnných w, t konstruujeme propozici označenou naší větou: λwλt [ 0 Počítá wt 0 Tom 0 [ 0 Cot 0 π]] v ο τω

13 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 17 Všimněme si, že typy objektů, konstruovaných konstrukcemi 0 π, 0 Cot a [ 0 Cot 0 π], tj. po řadě τ, (ττ) a τ, jsou zde irelevantní, protože tyto konstrukce nejsou konstituenty celé konstrukce. Kompozice [ 0 Cot 0 π] se zde vyskytuje pouze jako (druhý) argument relace v-konstruované Kompozicí 0 Počítá wt. Jinými slovy, chceme-li vyhodnotit pravdivostní hodnotu dané propozice v daném stavu světa w, t, pak stačí pouze ověřit, zda je Tom ve vztahu k této Kompozici [ 0 Cot 0 π], avšak k tomu nemusíme provádět (bezvýslednou) aktivitu zjišťování hodnoty funkce kotangent na argumentu π, to je záležitost či problém Toma. Abychom tyto obecné úvahy upřesnili, potřebujeme ještě několik definic. Definice 3 (podkonstrukce) Nechť C je konstrukce. Pak (i) C je podkonstrukce C. (ii) Je-li C konstrukce 0 X, 1 X nebo 2 X a X je konstrukce, pak X je podkonstrukce C. (iii) Je-li C Kompozice [X X 1 X n ], pak X, X 1,, X n jsou podkonstrukce C. (iv) Je-li C Uzávěr [λx 1 x n Y], pak Y je podkonstrukce C. (v) Je-li A podkonstrukce B a B je podkonstrukce C, pak A je podkonstrukce C. (vi) Nic jiného není podkonstrukce konstrukce C než dle bodů (i) (v). Jak již bylo uvedeno, je důležité rozlišit výskyt podkonstrukce v módu provádění a v módu zmiňování, tj. výskyt jako objekt, na kterém jiné konstrukce operují. Je tomu tak proto, že částmi dané konstrukce jsou pouze ty podkonstrukce, které se vyskytují v módu provádění, a ne objekty, na kterých se mají tyto operace provádět. Nejprve však ještě jednou tento rozdíl pouze charakterizujeme, rigorosní definice následuje. Konstrukce C se může vyskytovat v módu zmiňování pouze v rámci nějaké její nadkonstrukce D; samotná konstrukce C musí tedy být (v-)konstruovaná nějakou podkonstrukcí C konstrukce D; toto rozlišení dvou módů je nutno definovat pro výskyty jednotlivých podkonstrukcí, neboť jedna a tatáž podkonstrukce C se může vyskytovat v D jak v módu provádění, tak zmiňování.

14 18 M ARIE D UŽÍ Proto stručná charakteristika rozdílu výskytu v módu provádění a v módu zmiňování je: Nechť C je podkonstrukce konstrukce D. Pak výskyt C je zmíněn v D, jestliže provedení konstrukce D nevyžaduje provedení tohoto výskytu C. Jinak, ty výskyty podkonstrukcí konstrukce D, které je nutno provést, aby byla provedena celá D, včetně D samotné, jsou výskyty v módu provádění. Opět jednoduchý příklad: (Calc) Tilman počítá = 7 Tilman počítá 7. Závěr je nesmyslný, neboť nelze počítat číslo, aniž by to číslo bylo nějak aritmeticky specifikováno. Důvodem, proč zde substituce selhává, je to, že je podstatný rozdíl v užití významu termu v první a druhé premise. V první premise je tento význam pouze zmíněn, neboť Tilman není vztažen k výsledku, nýbrž k samotné proceduře aplikace funkce + na argumenty 2 a 5. Chce tuto proceduru provést a zjistit, co je jejím výsledkem. Tedy výskyt oné procedury je v první premise pouze zmíněn. Chceme-li v libovolném světě w a čase t vyhodnotit pravdivostní podmínky vyjádřené první premisou, stačí ověřit, zda Tilman tuto proceduru opravdu provádí, nemusíme proto sami počítat, kolik je 2+5. Na druhé straně, chceme-li vyhodnotit pravdivost druhé premisy, musíme provést proceduru aplikace funkce + na argumenty 2 a 5, a zjistit, zda je výsledek identický s číslem 7. Jednotlivé kroky analýzy premis P 1, P 2 jsou: P 1 : (a) [ ] / 1, τ (b) 0 [ ] / 2, 1 (kompozici [ ]) (c) [ 0 Počítá 0 wt Tilman 0 [ ]] / 2, v ο (d) λwλt [ 0 Počítá 0 wt Tilman 0 [ ]] / 2, ο τω P 2 : (a) [ ] / 1, τ (b) 0 7 / 1, τ (c) 0 = / 1, (οττ) (d) [ 0 = [ ] 0 7] / 1, ο. Typy: Tilman/ι; Počítá/(οι 1 ) τω ; +/(τττ); 2, 5, 7/τ; =/(οττ). Je tedy zřejmé, že identita (d) neumožňuje substituovat 0 7 za 0 [ ]]. Došlo by k typové chybě. Konstituenty premisy P 1, tj. části procedury P 1, jsou:

15 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 19 1) λwλt [ 0 Počítá wt 0 Tilman 0 [ ]] 2) [ 0 Počítá wt 0 Tilman 0 [ ]] 3) 0 Počítá wt 4) [ 0 Počítá w] 5) 0 Počítá 6) w 7) t 8) 0 Tilman 9) 0 [ ] Všimněme si ještě, že každá konstrukce je částí sebe sama, proto konstrukce ad 1) je konstituentem konstrukce λwλt [ 0 Počítá wt 0 Tilman 0 [ ]]. Ostatní konstituenty jsou vlastní části této konstrukce. Kompozice [ ] není částí této konstrukce, její výskyt je v módu zmiňování, stejně tak jako výskyt konstrukcí 0 +, 0 2, 0 5. Konstrukce jsou zmiňovány Trivializací. Jak je vidět na našich příkladech, všechny podkonstrukce takto zmíněného výskytu jsou rovněž v módu zmiňování. Říkáme také, že se vyskytují v hyperintensionálním kontextu. Mohlo by se tedy zdát, že k tomu, abychom určili, zda je daný výskyt podkonstrukce hyperintensionální, tj. v módu zmiňování, stačí určit, zda je to výskyt v dosahu Trivializace. Trivializace konstrukce prostě zvyšuje kontext na hyperintensionální úroveň. Je zde však ještě jedna malá komplikace. Dle Definice 1, vi) Dvojí Provedení ruší účinek Trivializace. Platí tedy tento axiom: 20 C = C. Proto definujeme: Definice 4 (výskyt konstrukce v módu zmiňování a provedení) Nechť D je podkonstrukce konstrukce C. Pak (i) Je-li D identická s C, pak výskyt D je v C v módu provedení. (ii) Je-li C identická s [X 1 X 2 X m ] a D je jedna z konstrukcí X 1, X 2,, X m, pak výskyt D je v C v módu provedení. (iii) Je-li C identická s [λx 1 x m X] a D je X, pak výskyt D je v C v módu provedení. (iv) Je-li C identická s 1 X a D je X, pak výskyt D je v C v módu provedení. (v) Je-li C identická s 2 X a D je X, nebo výskyt 0 D je v X v módu provedení, pak výskyt D je v C v módu provedení. (vi) Je-li výskyt D v módu provedení v C a tento výskyt C je v módu provedení v C, pak výskyt D je v C v módu provedení.

16 20 M ARIE D UŽÍ (vii) Pokud výskyt D v C není v módu provedení, pak tento výskyt D je v módu zmiňování v C. (viii) Pouze výskyty dle i)-vii) jsou v módu provedení nebo zmiňování. Definice 5 (Konstituent neboli část konstrukce) Nechť D je podkonstrukce konstrukce C. Pak každý výskyt D, který je v C v módu provedení je konstituentem neboli částí C. Důsledek: Vlastní části konstrukce C jsou výskyty D dle bodů ii), iii), iv) a v), Def. 4. Tedy vlastní části konstrukce C nejsou identické s C. Výskyt D dle bodu i) je nevlastní částí C, je to konstrukce identická s C. Definice 6 (atomické a molekulární konstrukce) Konstrukce je atomická, pokud neobsahuje žádný jiný konstituent než sebe sama. Jinak je daná konstrukce molekulární. Důsledek. Konstrukce C je atomická, pokud C je Proměnná, nebo Trivializace 0 X, kde X je objekt jakéhokoli typu včetně typu konstrukce Jednoduché Provedení 1 X, kde X je neprocedurální objekt typu řádu 1, tj. X není konstrukce Dvojí Provedení 2 X, kde X je objekt typu řádu 1, tj. X není konstrukce. To, že atomická konstrukce je strukturovaný celek je triviálně pravda, neboť atomická konstrukce je částí sebe sama (Def. 4, i). Otázkou nyní je, co vytváří z vlastních částí molekulární konstrukce jeden celek. Tímto sjednocujícím faktorem molekulární konstrukce je právě to, že konstrukce je procedura. Každá konstrukce, ať již atomická nebo molekulární je celek, který může být (alespoň v principu) jakožto procedura proveden. Tedy konstrukce (a obecně procedury) nejsou pouhé agregáty nebo souhrny svých částí, jako je tomu u množin. Množina nemůže být provedena za účelem získání nějakého výstupu, a její prvky spolu nijak neinteragují. A jak jsme uvedli v úvodu, právě ono direct connection inter se je to, co charakterizuje části strukturovaného celku. Zbývá tedy ukázat, jakým způsobem spolu interagují vlastní části molekulární konstrukce. To je však jednoduché a zřejmé. V procesu skládání funkcí (konstrukce Kompozice) nebo duálně v procesu deklarace funkcí (konstrukce Uzávěr) probíhá interakce tak, že výstup (produkt) jednoho konstituentu C

17 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 21 dané molekulární konstrukce se stává vstupem jiného konstituentu D této konstrukce čili argumentem funkce konstruované konstituentem D. Pokud některý z konstituentů selhává v produkování příslušného objektu (konstituent je v-nevlastní), pak celá konstrukce selhává v produkování objektu, je v-nevlastní, neboť tímto je proces interakce mezi částmi přerušen a nemůže být dokončen. Jednoduchý příklad. 7 Kompozice [ ] je procedura, která produkuje číslo 7. Její části spolu interagují v tomto procesu takto. Konstituent 0 + jakožto procedura volá dva další konstituenty 0 2 a 0 5, neboť potřebuje jejich výstup čili čísla 2 a 5, které slouží jako argumenty funkce + produkované procedurou 0 +. Tímto způsobem celá Kompozice jakožto procedura spojuje své vlastní části 0 +, 0 2, 0 5 v jeden celek, který produkuje hodnotu funkce + na argumentu (2,5), což je právě číslo 7. Podobně Uzávěr λx [ 0 + x 0 1], produkuje při svém provedení funkci následníka, a to takto. Je to procedura s formálním parametrem x. Kdykoli je valuací proměnné x dodán skutečný argument n, je tento argumentem n dosazen v těle procedury za formální parametr x, toto tělo je provedeno jakožto procedura aplikace funkce + (produkt konstituentu 0 +) na argumenty n a 1, tedy výsledkem je číslo n+1. Jelikož takto je Uzávěr prováděn pro libovolnou valuaci proměnné x, abstrakcí od jejích hodnot (λx) je produkováno zobrazení, které libovolnému číslu přiřadí jeho následníka. Tvrzení 1 Relace být částí (konstituentem) dané konstrukce je částečné uspořádání. Důkaz. a) Reflexivita plyne z Def. 4, i). b) Transitivita plyne z Def. 4, vi). c) Antisymetrie. Předpokládejme, že C 1 je částí C 2 a C 2 je částí C 1, a že C 1 není identická s C 2. Pak ale nelze aplikovat bod i) Def. 4, tedy C 1 je vlastní částí C 2 a C 2 je vlastní částí C 1. To však dle Def. 4 není možné. Tedy C 1 je identická s C 2. Nyní můžeme porovnat mereologickou strukturu procedur / konstrukcí s klasickou mereologií. Cotnoir (2013) rekapituluje tři hlavní principy klasické mereologie (Classical Extensional Mereology, CEM) takto: 7 Pro názornost popíšu tuto interakci v žargonu programovacích jazyků.

18 22 M ARIE D UŽÍ Extenzionalita. Jestliže x a y mají stejnou mereologickou strukturu ( makeup ), pak x a y jsou identické. Antisymetrie. Je-li x částí y a y částí x, pak x a y jsou identické. Idempotence. Jestliže x je vlastní částí y, pak suma x a y je identická s y. Princip antisymetrie je obsahem tvrzení 1. Budeme se tedy nadále zabývat problémem extenzionality a idempotence Extenzionalita Extenzionalita, tj. princip stejné části = stejný celek, je v klasické mereologii předmětem mnoha diskusí, a je ve všeobecnosti považována za největší problém CEM. Cotnoir se k tomuto problému vyjadřuje takto: The classic counterexample to extensionality involves objects (e.g., a statue) and the matter which constitutes them (e.g., a lump of clay). They presumably have different properties: e.g., the clay can survive squashing whereas the statue cannot. They must, therefore, be different objects. Yet every part of one appears to be part of the other. Their structure (insofar as mereology is concerned, anyway) is exactly the same. Another example involves the construction of two objects by a rearrangement of the same parts. Suppose my son builds a house out of some lego bricks. He then destroys the house (as he often does) and proceeds to build a boat from the same lego bricks. Is the house identical to the boat? Or are they distinct? Extensionality would seem to force us to identify the two. (Cotnoir 2013, 835) Naše odpověď je, samozřejmě, že jde o různé objekty, protože jsou konstruovány sice ze stejných vlastních částí, ale různým způsobem. Avšak tyto objekty jako Lego domeček či loďka, nejsou strukturované, jsou jednoduché. Tichý k tomu říká: [A] car is a simple entity. But is this not a reductio ad absurdum? Are cars not complex, as anyone who has tried to fix one will readily testify? No, they are not. If a car were a complex, then it would be legitimate to ask: Exactly how complex is it? Now how many parts does a car consist of? One plausible answer which may suggest itself is that it has three parts: an engine, a chassis, and a body. But an equally plausible answer can be given in terms of a much longer list: several spark plugs, several pistons, a starter, a carburettor, four tyres, two axles, six windows, etc. Despite being longer the latter list does not overlap with the former: neither the engine, nor

19 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 23 the chassis nor the body appears on it. How can that be? How can an engine, for example, both be and not be a part of one and the very same car? There is no mystery, however. It is a commonplace that a car can be decomposed in several alternative ways. Put in other words, a car can be constructed in a very simple way as a mereological sum of three things, or in a more elaborate way as a mereological sum of a much larger set of things. (Tichý 1995, ) Pro naši mereologii strukturovaných procedur, princip extenzionality platí triviálně, pokud jej aplikujeme na vlastní i nevlastní části. Princip stejné části (i nevlastní) = stejný celek platí pro procedury triviálně, neboť je ekvivalentní reflexivitě. Formulujme tedy silnější princip extenzionality: Extensionalita vlastních částí. Jestliže x a y jsou objekty složené ze stejných vlastních částí, pak x a y jsou identické. V tomto případě princip extenzionality pro procedury neplatí, což je však naprosto v pořádku. Vždyť jistě umělecká socha a hrouda hlíny jsou naprosto rozdílné objekty. Jak jsem uvedla výše, pro specifikaci procedury nestačí uvést výčet jejích vlastních částí, protože identita procedury se odvíjí od způsobu spojení těchto částí do jednoho celku, tj. do celé procedury. Připomeňme si znovu Bolzanův příklad dvou rozdílných pojmů se stejnými (vlastními) částmi, a to 3 5 vs Jistěže to jsou rozdílné procedury, ačkoliv mají stejné vlastní části, neboť procedura umocnění čísla tři na pátou je rozdílná od procedury umocnění čísla pět na třetí: 0 [ 0 Mocnina ] 0 [ 0 Mocnina ] Typy: Mocnina/(τττ); 3,5/τ; [ 0 Mocnina ], [ 0 Mocnina ]/ 1 τ; 0 [ 0 Mocnina ]/ 2 1 ; 0 [ 0 Mocnina ]/ 2 1 ; /(ο 1 1 ): relace neidentity mezi konstrukcemi řádu 1. Dokonce i v případě, kdy procedury C 1 a C 2 produkují jeden a tentýž objekt a mají stejné vlastní části, mohou to být rozdílné procedury. Například dle Def. 1 nejsou Kompozice [ ] a [ ] identické, ačkoliv mají stejné vlastní části a konstruují stejný objekt (číslo 7): ale [ ] = [ ]

20 24 M ARIE D UŽÍ 0 [ ] 0 [ ] Typy: +/(τττ); 2,5/τ; [ ], [ ]/ 1 τ; =/(οττ); 0 [ ], 0 [ ]/ 2 1 ; /(ο 1 1 ). Opět však je tomu tak správně, má to takto být, neboť pouhé porozumění výrazům 2+5 a 5+2 nestačí k tomu, abychom určili, že jsou ekvivalentní (tj. označují stejný objekt). Musíme navíc dokázat, že funkce sčítání je komutativní Idempotence Princip idempotence je formulován poněkud nejasně. Jaký je význam výrazu suma v principu jestliže x je vlastní částí y, pak suma x a y je identická s y? Můžeme jej přeformulovat takto: Není možné přidat k objektu Y jeho další vlastní část X, neboť takovéto přidání bude pohlceno již existujícím výskytem vlastní části X. Takovýto princip se zdá být platný. Musíme však rozlišit mezi idempotencí ve smyslu mereologickém a ve smyslu stejných pravdivostních podmínek, což v TIL odpovídá rozdílu mezi intensionální a hyperintensionální úrovní. Ukážeme si to na příkladu. Nechť A, B v ο jsou libovolné konstrukce pravdivostní hodnoty. Pak na intensionální úrovni idempotence platí: A = [ 0 A A]. Uvažme dále konstrukci Y = [ 0 [A B]] a nechť X = A. Přidejme X a 0 ke konstrukci Y. Obdržíme Y + = [ 0 [ 0 A A] B]. Avšak konstrukce Y je odlišná od konstrukce Y +. Pro libovolnou konstrukci A je Kompozice [ 0 A A] rozdílná od A. Mohli bychom namítnout, že v tomto případě jsme přidali dvě různé části ke konstrukci Y, a to konstrukci X a Trivializaci 0, a tedy je samozřejmé, že konstrukce Y + se musí lišit od konstrukce Y. Problém však spočívá v tom, jak jinak bychom mohli přidat k dané proceduře další výskyt procedurální vlastní části, bez toho, že bychom přidali rovněž nějakou operaci, která to umožní (v tomto případě spojka konjunkce). Jak jsem uvedla v úvodu tohoto článku, zatímco klasická mereologie se zabývá vztahem celek-část mezi fyzickými individui, tj. zcela náhodným vztahem, do kterého mohou vstupovat kterákoli individua a vytvářet tak nesmyslné

21 M EREOLOGICKÁ STRUKTURA PROCEDUR 25 objekty jako warrots, tj. individua skládající se z velryby (whale) a mrkve (carrot), mereologie strukturovaných procedur je v tomto smyslu velmi restriktivní. V TIL je typově jasně vymezeno, jaké typy konstrukcí a jaké typy objektů mohou být smysluplně spojeny jakožto části jednoho celku, tj. strukturované procedury, kterou lze provádět. Tedy idempotence neplatí na úrovni hyperintensionální pro strukturované procedury. 4. Závěr V tomto článku jsem se zabývala mereologickou strukturou procedur, kterou jsem explikovala v rámci Tichého systému Transparentní intensionální logiky, TIL. Ukázala jsem, že TIL konstrukce nejsou jednoduché objekty, nýbrž strukturované celky, skládající se z jednoznačně určených částí, tj. konstituentů, které je nutno provést, chceme-li provést celek jakožto proceduru produkující na výstupu nanejvýš jeden objekt. Mereologie takovýchto strukturovaných celků má vlastnosti částečného uspořádání, je založena na rigorosních a jasných principech, je však neklasická v tom smyslu, že pro ni neplatí princip extenzionality a idempotence. Zároveň jsem však ukázala, že právě tyto neklasické rysy jsou pro strukturu procedur správné a žádoucí. Poděkování Tato práce byla podporována grantovou agenturou České republiky v rámci projektu GA S, Hyperintensionální logika pro analýzu přirozeného jazyka a rovněž interní agenturou VŠB-TU Ostrava v rámci projektu SGS No. SP2016/100. Děkuji P. Maternovi za cenné poznámky k práci Bolzanově a B. Jespersenovi za cenné připomínky k idempotenci. Literatura BAR-HILLEL, Y. (1950): Bolzano s Definition of Analytic Propositions. Methodos II, No. 5, (Republished in Theoria 16, 1950, ) BARENDREGT, H. P. (1997): The Impact of the Lambda Calculus. Bulletin of Symbolic Logic 3, BOLZANO, B. (1837): Wissenschaftslehre. Sulzbach: von Seidel.

22 26 M ARIE D UŽÍ CARNAP, R. (1947): Meaning and Necessity. Chicago: Chicago University Press. CMOREJ, P. TICHÝ, P. (1998a): Complexes I. Organon F 5, č. 2, CMOREJ, P. TICHÝ, P. (1998b): Complexes II. Organon F 5, č. 3, COTNOIR, A. J. (2013): Strange Parts: The Metaphysics of Non-Classical Mereologies. Philosophy Compass 8/9, DUŽÍ, M. (2007): Properties on the Edge. In: Zouhar, M. (ed.): Svet jazyka a svet za jazykom. Bratislava: Filozofický ústav SAV, DUŽÍ, M. JESPERSEN, B. MATERNA, P. (2010): Procedural Semantics for Hyperintensional Logic. Foundations and Applications of Trasnsparent Intensional Logic. Berlin: Springer. DUŽÍ, M. MATERNA, P. (2012): TIL jako procedurální logika (průvodce zvídavého čtenáře Transparentní intensionální logikou). Bratislava: Aleph. GANTER, B. WILLE, R. (1999): Formal Concept Analysis. Mathematical Foundations. Springer. LUDWIG, K. RAY, G. (1998): Semantics for Opaque Contexts. Philosophical Perspectives 12, MATERNA, P. (1998): Concepts and Objects. Helsinki: Acta Philosophica Fennica, vol. 63. MATERNA, P. (2004): Conceptual Systems. Berlin: Logos. RACLAVSKÝ, J. KUCHYŇKA, P. PEZLAR, I. (2015): Transparentní intenzionální logika jako charakteristika universalis a calculus ratiocinator. Brno: Masarykova univerzita. RUSSELL, B. (1903/1996): The Principles of Mathematics. New York London: W. W. Norton & Company. TICHÝ, P. (1988): The Foundations of Frege s Logic. Berlin New York: De Gruyter. TICHÝ, P. (1995): Constructions as the Subject-Matter of Mathematics. In: DePauli- Schimanovich, W. Köhler, E. Stadler, F. (eds.): The Foundational Debate: Complexity and Constructivity in Mathematics and Physics. Dordrecht Boston London Vienna: Kluwer, Reprinted in Tichý (2004, ). TICHÝ, P. (2004): Collected Papers in Logic and Philosophy. Svoboda, V. Jespersen, B. Cheyne, C. (eds.), Prague: Filosofia, Czech Academy of Sciences Dunedin: University of Otago Press.

Inteligentní systémy (TIL) Marie Duží

Inteligentní systémy (TIL) Marie Duží Inteligentní systémy (TIL) Marie Duží http://www.cs.vsb.cz/duzi/ /d Přednáška 3 Sémantické schéma Výraz vyjadřuje označuje Význam (konstrukce konstrukce) k ) konstruuje denotát Ontologie TIL: rozvětvená

Více

Inteligentní systémy (TIL)

Inteligentní systémy (TIL) Inteligentní systémy (TIL) Marie Duží http://www.cs.vsb.cz/duzi/ Přednáška 7 hyperintensionální kontext Celá konstrukce C je objektem predikace (argumentem), tedy její výstup funkce, kterou konstruuje,

Více

Úvod do TI - logika Predikátová logika 1.řádu (4.přednáška) Marie Duží marie.duzi@vsb.cz

Úvod do TI - logika Predikátová logika 1.řádu (4.přednáška) Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Úvod do TI - logika Predikátová logika 1.řádu (4.přednáška) Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Jednoduché úsudky, kde VL nestačí Všechny opice mají rády banány Judy je opice Judy má ráda banány Z hlediska VL

Více

Inteligentní systémy (TIL)

Inteligentní systémy (TIL) Inteligentní systémy (TIL) Marie Duží http://www.cs.vsb.cz/duzi/ Přednáška 9 hyperintensionální kontext Celá konstrukce C je objektem predikace (argumentem), tedy její výstup funkce, kterou konstruuje,

Více

Třída vlastnost pojem

Třída vlastnost pojem Třída vlastnost pojem Pavel Materna Akademie věd České republiky Abstract: It is argued that the terms class, property, concept are exactly distinguishable and that defining this distinction helps to avoiding

Více

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Marie Duží marie.duzi@vsb.cz 1 Úvod do teoretické informatiky (logika) Naivní teorie množin Co je to množina? Množina je soubor prvků

Více

Formální systém výrokové logiky

Formální systém výrokové logiky Formální systém výrokové logiky 1.Jazyk výrokové logiky Nechť P = {p,q,r, } je neprázdná množina symbolů, které nazýváme prvotní formule. Symboly jazyka L P výrokové logiky jsou : a) prvky množiny P, b)

Více

Unární je také spojka negace. pro je operace binární - příkladem může být funkce se signaturou. Binární je velká většina logických spojek

Unární je také spojka negace. pro je operace binární - příkladem může být funkce se signaturou. Binární je velká většina logických spojek Otázka 06 - Y01MLO Zadání Predikátová logika, formule predikátové logiky, sentence, interpretace jazyka predikátové logiky, splnitelné sentence, tautologie, kontradikce, tautologicky ekvivalentní formule.

Více

Logický důsledek. Petr Kuchyňka (7765@mail.muni.cz)

Logický důsledek. Petr Kuchyňka (7765@mail.muni.cz) Logický důsledek Petr Kuchyňka (7765@mail.muni.cz) Úvod P 1 Logický důsledek je hlavním předmětem zájmu logiky. Je to relace mezi premisami a závěry logicky platných úsudků: v logicky platném úsudku závěr

Více

Okruh č.3: Sémantický výklad predikátové logiky

Okruh č.3: Sémantický výklad predikátové logiky Okruh č.3: Sémantický výklad predikátové logiky Predikátová logika 1.řádu formalizuje úsudky o vlastnostech předmětů a vztazích mezi předměty pevně dané předmětné oblasti (univerza). Nebudeme se zabývat

Více

teorie logických spojek chápaných jako pravdivostní funkce

teorie logických spojek chápaných jako pravdivostní funkce Výroková logika teorie logických spojek chápaných jako pravdivostní funkce zabývá se způsoby tvoření výroků pomocí spojek a vztahy mezi pravdivostí různých výroků používá specifický jazyk složený z výrokových

Více

Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony.

Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony. Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie, Přírodovědecká fakulta UK. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz

Více

Matematická logika. Miroslav Kolařík

Matematická logika. Miroslav Kolařík Matematická logika přednáška šestá Miroslav Kolařík Zpracováno dle textu R. Bělohlávka: Matematická logika poznámky k přednáškám, 2004. a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní matematika

Více

Matematická logika. Rostislav Horčík. horcik

Matematická logika. Rostislav Horčík.    horcik Matematická logika Rostislav Horčík horcik@math.feld.cvut.cz horcik@cs.cas.cz www.cs.cas.cz/ horcik Rostislav Horčík (ČVUT FEL) Y01MLO Letní semestr 2007/2008 1 / 20 Predikátová logika Motivace Výroková

Více

Výroková logika - opakování

Výroková logika - opakování - opakování ormální zavedení Výroková formule: Máme neprázdnou nejvýše spočetnou množinu A výrokových proměnných. 1. Každá proměnná je výroková formule 2. Když α, β jsou formule, potom ( α), (α β), (α

Více

4.2 Syntaxe predikátové logiky

4.2 Syntaxe predikátové logiky 36 [070507-1501 ] 4.2 Syntaxe predikátové logiky V tomto oddíle zavedeme syntaxi predikátové logiky, tj. uvedeme pravidla, podle nichž se tvoří syntakticky správné formule predikátové logiky. Význam a

Více

Modely Herbrandovské interpretace

Modely Herbrandovské interpretace Modely Herbrandovské interpretace Petr Štěpánek S využitím materialu Krysztofa R. Apta 2006 Logické programování 8 1 Uvedli jsme termové interpretace a termové modely pro logické programy a také nejmenší

Více

Inteligentní systémy (TIL)

Inteligentní systémy (TIL) Inteligentní systémy (TIL) Marie Duží http://www.cs.vsb.cz/duzi/ Přednáška 8 Příklady ze cvičení 1. Analyzujte následující úsudek (a) intensionálně, (b) hyperintensionálně a zdůvodněte, při které analýze

Více

Výroková a predikátová logika - VI

Výroková a predikátová logika - VI Výroková a predikátová logika - VI Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2017/2018 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - VI ZS 2017/2018 1 / 24 Predikátová logika Úvod Predikátová logika Zabývá

Více

Problém identity instancí asociačních tříd

Problém identity instancí asociačních tříd Problém identity instancí asociačních tříd Autor RNDr. Ilja Kraval Ve školeních a také následně po jejich ukončení se stále častěji objevují dotazy, které se týkají tzv. identity instancí asociační třídy.

Více

Pojem problému z hlediska teorie konstrukcí

Pojem problému z hlediska teorie konstrukcí Pojem problému z hlediska teorie konstrukcí Pavel Materna Akademie věd České republiky, Praha Abstract: Transparent Intensional Logic (TIL) explicates objective abstract procedures as so-called constructions.

Více

Úvod do logiky (PL): sémantika predikátové logiky

Úvod do logiky (PL): sémantika predikátové logiky Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0216, OPVK) Úvod do logiky (PL): sémantika predikátové logiky doc. PhDr. Jiří

Více

Inteligentní systémy (TIL) Přednáška 2 Marie Duží

Inteligentní systémy (TIL) Přednáška 2 Marie Duží Inteligentní systémy (TIL) Přednáška 2 Marie Duží http://www.cs.vsb.cz/duzi/ Procedurální sémantika TIL výraz Smysl (procedura, konstrukce) denotát Ontologie TIL: rozvětvená hierarchie typů 2 Extenzionální

Více

Definice. Petr Kuchyňka

Definice. Petr Kuchyňka Definice Petr Kuchyňka (7765@mail.muni.cz) 1 Úvod Pravdivost vět či platnost argumentů lze kompetentně posoudit, jen když je jasné, co přesně znamenají výrazy v nich užité. Základním prostředkem specifikace

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška pátá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008 a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní

Více

Každé formuli výrokového počtu přiřadíme hodnotu 0, půjde-li o formuli nepravdivou, a hodnotu 1, půjde-li. α neplatí. β je nutná podmínka pro α

Každé formuli výrokového počtu přiřadíme hodnotu 0, půjde-li o formuli nepravdivou, a hodnotu 1, půjde-li. α neplatí. β je nutná podmínka pro α 1. JAZYK ATEATIKY 1.1 nožiny nožina je souhrn objektů určitých vlastností, které chápeme jako celek. ZNAČENÍ. x A x A θ A = { { a, b a A = B A B 0, 1 2 a, a,..., a n x patří do množiny A x nepatří do množiny

Více

ZREVIDOVÁNÍ POJMU JAZYKOVÉHO FAKTU (DEFINICE POJMOVÉHO FAKTU)

ZREVIDOVÁNÍ POJMU JAZYKOVÉHO FAKTU (DEFINICE POJMOVÉHO FAKTU) ZREVIDOVÁNÍ POJMU JAZYKOVÉHO FAKTU (DEFINICE POJMOVÉHO FAKTU) Jiří Raclavský Úvod V knize Pravda a fakt ([Kolář 2002]) publikoval Petr Kolář rozsáhlý přehled teorií pravd, (svoji) teorii nepřímé korespondence

Více

0. ÚVOD - matematické symboly, značení,

0. ÚVOD - matematické symboly, značení, 0. ÚVOD - matematické symboly, značení, číselné množiny Výroky Výrok je každé sdělení, u kterého lze jednoznačně rozhodnout, zda je či není pravdivé. Každému výroku lze proto přiřadit jedinou pravdivostní

Více

Logické programy Deklarativní interpretace

Logické programy Deklarativní interpretace Logické programy Deklarativní interpretace Petr Štěpánek S využitím materialu Krysztofa R. Apta 2006 Logické programování 7 1 Algebry. (Interpretace termů) Algebra J pro jazyk termů L obsahuje Neprázdnou

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

Základní pojmy matematické logiky

Základní pojmy matematické logiky KAPITOLA 1 Základní pojmy matematické logiky Matematická logika se zabývá studiem výroků, jejich vytváření a jejich pravdivostí. Základním kamenem výrokové logiky jsou výroky. 1. Výroková logika Co je

Více

Místo pojmu výroková formule budeme používat zkráceně jen formule. Při jejich zápisu

Místo pojmu výroková formule budeme používat zkráceně jen formule. Při jejich zápisu VÝROKOVÁ LOGIKA Matematická logika se zabývá studiem výroků, jejich vytváření a jejich pravdivostí. Základním kamenem výrokové logiky jsou výroky. Co je výrok nedefinujejme, pouze si řekneme, co si pod

Více

Přednáška 2: Formalizace v jazyce logiky.

Přednáška 2: Formalizace v jazyce logiky. Přednáška 2: Formalizace v jazyce logiky. Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Úvod do teoretické informatiky (logika) Dva základní logické systémy: Výroková logika a predikátová logika. řádu. Výroková logika

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška první Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu prof. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Co a k čemu je logika? 2 Výroky a logické spojky

Více

Výroková a predikátová logika - II

Výroková a predikátová logika - II Výroková a predikátová logika - II Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2017/2018 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - II ZS 2017/2018 1 / 17 Předběžnosti Základní pojmy n-ární relace a funkce

Více

platné nejsou Sokrates je smrtelný. (r) 1/??

platné nejsou Sokrates je smrtelný. (r) 1/?? Predikátová logika plně přejímá výsledky výrokové logiky zabývá se navíc strukturou jednotlivých jednoduchých výroků na základě této analýzy lze odvodit platnost některých výroků, které ve výrokové logice

Více

Výroková logika. Teoretická informatika Tomáš Foltýnek

Výroková logika. Teoretická informatika Tomáš Foltýnek Výroková logika Teoretická informatika Tomáš Foltýnek foltynek@pef.mendelu.cz Teoretická informatika strana 2 Opakování z minulé přednášky Co je to formalismus a co je jeho cílem? Formulujte Russelův paradox

Více

1. Matematická logika

1. Matematická logika Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018 1. Matematická logika Základem každé vědy (tedy i matematiky i fyziky) je soubor jistých znalostí. To, co z těchto izolovaných poznatků

Více

Matematická analýza 1

Matematická analýza 1 Matematická analýza 1 ZS 2019-20 Miroslav Zelený 1. Logika, množiny a základní číselné obory 2. Limita posloupnosti 3. Limita a spojitost funkce 4. Elementární funkce 5. Derivace 6. Taylorův polynom Návod

Více

Marie Duží

Marie Duží Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Co je to množina? Množina je soubor prvků a je svými prvky plně určena; množinu s prvky a, b, c značíme: {a, b, c}. Prvkem množiny může být opět množina, množina nemusí mít

Více

Sémantika výrokové logiky. Alena Gollová Výroková logika 1/23

Sémantika výrokové logiky. Alena Gollová Výroková logika 1/23 Výroková logika Alena Gollová Výroková logika 1/23 Obsah 1 Formule výrokové logiky 2 Alena Gollová Výroková logika 2/23 Formule výrokové logiky Výrok je oznamovací věta, o jejíž pravdivosti lze rozhodnout.

Více

Matematická logika. Miroslav Kolařík

Matematická logika. Miroslav Kolařík Matematická logika přednáška třetí Miroslav Kolařík Zpracováno dle textu R. Bělohlávka: Matematická logika poznámky k přednáškám, 2004. a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní matematika

Více

Predikátová logika. prvního řádu

Predikátová logika. prvního řádu Predikátová logika prvního řádu 2 Predikát Predikát je n-ární relace - vyjadřuje vlastnosti objektů a vztahy mezi objekty - z jednoduchého výroku vznikne vypuštěním alespoň jednoho jména objektu (individua)

Více

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška:

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška: Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Matematika I katedra matematiky, UL-605, rvyrut@kma.zcu.cz tel.: 377 63 2658 Zkouška: Písemná část zkoušky - příklady v rozsahu zápočtových prací Ústní část zkoušky - základní

Více

KMA/MDS Matematické důkazy a jejich struktura

KMA/MDS Matematické důkazy a jejich struktura Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0141 KMA/MDS Matematické důkazy a jejich struktura Seminář 3 Predikátový počet Uvažujme následující úsudek.

Více

Principy logické analýzy jazyka

Principy logické analýzy jazyka Principy logické analýzy jazyka (Jazyk a pojmy, aneb O čem a jak mluvíme ) http://www.cs.vsb.cz/duzi (odkazy: TIL, De dicto / de re, Principles of Logical Analysis) http://www.phil.muni.cz/fil/logika/til/constructions_duzi_materna.pdf

Více

Stefan Ratschan. Fakulta informačních technologíı. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Stefan Ratschan. Fakulta informačních technologíı. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Logika pro každodenní přežití Stefan Ratschan Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologíı České vysoké učení technické v Praze Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Sémantika predikátové logiky

Sémantika predikátové logiky Sémantika predikátové logiky pro analýzu sémantiky potřebujeme nejprve specifikaci jazyka (doména, konstanty, funkční a predikátové symboly) příklad: formální jazyk s jediným binárním predikátovým symbolem

Více

Výroková a predikátová logika - VIII

Výroková a predikátová logika - VIII Výroková a predikátová logika - VIII Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2017/2018 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - VIII ZS 2017/2018 1 / 21 Tablo Tablo metoda v PL - rozdíly Formule

Více

Matematická logika. Lekce 1: Motivace a seznámení s klasickou výrokovou logikou. Petr Cintula. Ústav informatiky Akademie věd České republiky

Matematická logika. Lekce 1: Motivace a seznámení s klasickou výrokovou logikou. Petr Cintula. Ústav informatiky Akademie věd České republiky Matematická logika Lekce 1: Motivace a seznámení s klasickou výrokovou logikou Petr Cintula Ústav informatiky Akademie věd České republiky www.cs.cas.cz/cintula/mal Petr Cintula (ÚI AV ČR) Matematická

Více

Databázové systémy. * relační kalkuly. Tomáš Skopal. - relační model

Databázové systémy. * relační kalkuly. Tomáš Skopal. - relační model Databázové systémy Tomáš Skopal - relační model * relační kalkuly Osnova přednášky relační kalkuly doménový n-ticový Relační kalkuly využití aparátu predikátové logiky 1. řádu pro dotazování rozšíření

Více

Logika. 6. Axiomatický systém výrokové logiky

Logika. 6. Axiomatický systém výrokové logiky Logika 6. Axiomatický systém výrokové logiky RNDr. Luděk Cienciala, Ph. D. Tato inovace předmětu Úvod do logiky je spolufinancována Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR, projekt č. CZ. 1.07/2.2.00/28.0216,

Více

Výroková a predikátová logika - II

Výroková a predikátová logika - II Výroková a predikátová logika - II Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2015/2016 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - II ZS 2015/2016 1 / 18 Základní syntax Jazyk Výroková logika je logikou

Více

Příklad z učebnice matematiky pro základní školu:

Příklad z učebnice matematiky pro základní školu: Příklad z učebnice matematiky pro základní školu: Součet trojnásobku neznámého čísla zvětšeného o dva a dvojnásobku neznámého čísla zmenšeného o pět se rovná čtyřnásobku neznámého čísla zvětšeného o jedna.

Více

Výroková logika. p, q, r...

Výroková logika. p, q, r... Výroková logika Výroková logika je logika, která zkoumá pravdivostní podmínky tvrzení a vztah vyplývání v úsudcích na základě vztahů mezi celými větami. Můžeme též říci, že se jedná o logiku spojek, protože

Více

1. Matematická logika

1. Matematická logika MATEMATICKÝ JAZYK Jazyk slouží člověku k vyjádření soudů a myšlenek. Jeho psaná forma má tvar vět. Každá vědní disciplína si vytváří svůj specifický jazyk v úzké návaznosti na jazyk živý. I matematika

Více

Explikace. Petr Kuchyňka

Explikace. Petr Kuchyňka Explikace Petr Kuchyňka (7765@mail.muni.cz) 1 Úvod Při komunikaci v přirozeném jazyce jsme neustále vystaveni hrozbě nedorozumění: řídíme se pravidly, která nejsou nikde explicitně uvedená ani nejsou dostatečně

Více

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R...

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R... Kapitola 1 Úvod 1.1 Značení N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Z... celá čísla ( 3, 2, 1, 0, 1, 2,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) q R... reálná čísla C... komplexní čísla 1.2 Výroky -

Více

1 Pravdivost formulí v interpretaci a daném ohodnocení

1 Pravdivost formulí v interpretaci a daném ohodnocení 1 Pravdivost formulí v interpretaci a daném ohodnocení Než uvedeme konkrétní příklady, zopakujme si definici interpretace, ohodnocení a pravdivosti. Necht L je nějaký jazyk. Interpretaci U, jazyka L tvoří

Více

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S.

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S. 1 Kapitola 1 Množiny 11 Základní množinové pojmy Pojem množiny nedefinujeme, pouze připomínáme, že množina je souhrn, nebo soubor navzájem rozlišitelných objektů, kterým říkáme prvky 111 Princip rovnosti

Více

RELACE, OPERACE. Relace

RELACE, OPERACE. Relace RELACE, OPERACE Relace Užití: 1. K popisu (evidenci) nějaké množiny objektů či jevů, které lze charakterizovat pomocí jejich vlastnostmi. Entita je popsána pomocí atributů. Ty se vybírají z domén. Různé

Více

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace RELACE Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace slouží k vyjádření vztahů mezi prvky nějakých množin. Vztahy mohou být různé povahy. Patří sem vztah býti potomkem,

Více

Negativní informace. Petr Štěpánek. S použitím materiálu M.Gelfonda a V. Lifschitze. Logické programování 15 1

Negativní informace. Petr Štěpánek. S použitím materiálu M.Gelfonda a V. Lifschitze. Logické programování 15 1 Negativní informace Petr Štěpánek S použitím materiálu M.Gelfonda a V. Lifschitze 2009 Logické programování 15 1 Negace jako neúspěch Motivace: Tvrzení p (atomická formule) neplatí, jestliže nelze odvodit

Více

Transparentní intenzionální logika (TIL)

Transparentní intenzionální logika (TIL) Marek Rychlý Ústav informačních systémů, Fakulta informačních technologií, Vysoké učení technické v Brně, Božetěchova 2, Brno 612 66, Czech Republic rychly@fit.vutbr.cz Abstrakt Transparentní intenzionální

Více

Predikátová logika Individua a termy Predikáty

Predikátová logika Individua a termy Predikáty Predikátová logika Predikátová logika je rozšířením logiky výrokové o kvantifikační výrazy jako každý, všichni, někteří či žádný. Nejmenší jazykovou jednotkou, kterou byla výroková logika schopna identifikovat,

Více

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

1 Linearní prostory nad komplexními čísly 1 Linearní prostory nad komplexními čísly V této přednášce budeme hledat kořeny polynomů, které se dále budou moci vyskytovat jako složky vektorů nebo matic Vzhledem k tomu, že kořeny polynomu (i reálného)

Více

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech 1. července 2008 1 Funkce v R n Definice 1 Necht n N a D R n. Reálnou funkcí v R n (reálnou funkcí n proměnných) rozumíme zobrazení

Více

O nerovnostech a nerovnicích

O nerovnostech a nerovnicích O nerovnostech a nerovnicích Kapitola 3. Množiny In: František Veselý (author); Jan Vyšín (other); Jiří Veselý (other): O nerovnostech a nerovnicích. (Czech). Praha: Mladá fronta, 1982. pp. 19 22. Persistent

Více

Pojem struktury z hlediska formální logiky

Pojem struktury z hlediska formální logiky let Filosofického časopisu Pojem struktury z hlediska formální logiky Úvodní poznámka Petra Dvořáka Článek je věnován klíčovému pojmu poválečné filosofie, pojmu struktury. V matematice učinil Bourbaki

Více

Logika. 2. Výroková logika. RNDr. Luděk Cienciala, Ph. D.

Logika. 2. Výroková logika. RNDr. Luděk Cienciala, Ph. D. Logika 2. Výroková logika RNDr. Luděk Cienciala, Ph. D. Tato inovace předmětu Úvod do logiky je spolufinancována Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR, projekt č. CZ. 1.07/2.2.00/28.0216, Logika:

Více

PROCEDURÁLNÍ TEORIE POJMŮ

PROCEDURÁLNÍ TEORIE POJMŮ STUDIA PHILOSOPHICA 62, 2015, 2 MARIE DUŽÍ PROCEDURÁLNÍ TEORIE POJMŮ 1. Úvod Cílem tohoto článku je představit souhrnně příspěvek česko-slovenské logické školy k sémantice jazyka, a to zejména z pohledu

Více

1 Kardinální čísla. množin. Tvrzení: Necht X Cn. Pak: 1. X Cn a je to nejmenší prvek třídy X v uspořádání (Cn, ),

1 Kardinální čísla. množin. Tvrzení: Necht X Cn. Pak: 1. X Cn a je to nejmenší prvek třídy X v uspořádání (Cn, ), Pracovní text k přednášce Logika a teorie množin 4.1.2007 1 1 Kardinální čísla 2 Ukázali jsme, že ordinální čísla reprezentují typy dobrých uspořádání Základy teorie množin Z minula: 1. Věta o ordinálních

Více

Logika a jazyk. filosofický slovník, Praha:Svoboda 1966)

Logika a jazyk. filosofický slovník, Praha:Svoboda 1966) Logika a jazyk V úvodu bylo řečeno, že logika je věda o správnosti (lidského) usuzování. A protože veškeré usuzování, odvozování a myšlení vůbec se odehrává v jazyce, je problematika jazyka a jeho analýza

Více

Výroková a predikátová logika - VIII

Výroková a predikátová logika - VIII Výroková a predikátová logika - VIII Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2016/2017 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - VIII ZS 2016/2017 1 / 21 Tablo Tablo metoda v PL - rozdíly Formule

Více

Množiny, relace, zobrazení

Množiny, relace, zobrazení Množiny, relace, zobrazení Množiny Množinou rozumíme každý soubor určitých objektů shrnutých v jeden celek. Zmíněné objekty pak nazýváme prvky dané množiny. Pojem množina je tedy synonymem pojmů typu soubor,

Více

Cvičení ke kursu Vyčíslitelnost

Cvičení ke kursu Vyčíslitelnost Cvičení ke kursu Vyčíslitelnost (23. prosince 2017) 1. Odvoďte funkci [x, y, z] x y z ze základních funkcí pomocí operace. 2. Dokažte, že relace nesoudělnosti je 0. Dokažte, že grafy funkcí Mod a Div jsou

Více

Základy logiky a teorie množin

Základy logiky a teorie množin Pracovní text k přednášce Logika a teorie množin (I/2007) 1 1 Struktura přednášky Matematická logika 2 Výroková logika Základy logiky a teorie množin Petr Pajas pajas@matfyz.cz Predikátová logika 1. řádu

Více

Bakalářská matematika I

Bakalářská matematika I do předmětu Mgr. Jaroslav Drobek, Ph. D. Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Bakalářská matematika I Podmínky absolvování předmětu Zápočet Zkouška 1 účast na přednáškách alespoň v minimálním rozsahu,

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

SINGULÁRNÍ VÝROKY: Jednoduchý singulární výrok vznikne spojením singulárního termínu s termínem obecným pomocí spony=slova je.

SINGULÁRNÍ VÝROKY: Jednoduchý singulární výrok vznikne spojením singulárního termínu s termínem obecným pomocí spony=slova je. Studijní text Co je singulární výrok SINGULÁRNÍ VÝROKY: PETR Petr je veselý. Jednoduchý singulární výrok vznikne spojením singulárního termínu s termínem obecným pomocí spony=slova je. Příklad: Pavel je

Více

Pro každé formule α, β, γ, δ platí: Pro každé formule α, β, γ platí: Poznámka: Platí právě tehdy, když je tautologie.

Pro každé formule α, β, γ, δ platí: Pro každé formule α, β, γ platí: Poznámka: Platí právě tehdy, když je tautologie. Zpracoval: hypspave@fel.cvut.cz 5. Výroková logika, formule výrokové logiky a jejich pravdivostní ohodnocení, splnitelné formule, tautologie, kontradikce, sémantický důsledek, tautologicky ekvivalentní

Více

Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují

Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují 1. u + v = v + u, u, v V 2. (u + v) + w = u + (v + w),

Více

Limita a spojitost funkce. 3.1 Úvod. Definice: [MA1-18:P3.1]

Limita a spojitost funkce. 3.1 Úvod. Definice: [MA1-18:P3.1] KAPITOLA 3: Limita a spojitost funkce [MA-8:P3.] 3. Úvod Necht je funkce f definována alespoň na nějakém prstencovém okolí bodu 0 R. Číslo a R je itou funkce f v bodě 0, jestliže pro každé okolí Ua) bodu

Více

Co je to univerzální algebra?

Co je to univerzální algebra? Co je to univerzální algebra? Při studiu řadu algebraických struktur (grupoidy, pologrupy, grupy, komutativní grupy, okruhy, obory integrity, tělesa, polosvazy, svazy, Booleovy algebry) se často některé

Více

Úvod do TI - logika 1. přednáška. Marie Duží

Úvod do TI - logika 1. přednáška. Marie Duží Úvod do TI - logika 1. přednáška Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Úvod do TI - logika Učební texty: http://www.cs.vsb.cz/duzi Courses Introduction to Logic: Informace pro studenty Učební texty: Kapitoly: Úvod

Více

Výroková a predikátová logika - V

Výroková a predikátová logika - V Výroková a predikátová logika - V Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2015/2016 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - V ZS 2015/2016 1 / 21 Dokazovací systémy VL Hilbertovský kalkul Hilbertovský

Více

Matematická logika. Miroslav Kolařík

Matematická logika. Miroslav Kolařík Matematická logika přednáška první Miroslav Kolařík Zpracováno dle textu R. Bělohlávka: Matematická logika poznámky k přednáškám, 2004. a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní matematika

Více

Úvod do logiky (VL): 5. Odvození výrokových spojek z jiných

Úvod do logiky (VL): 5. Odvození výrokových spojek z jiných Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0216, OPVK) Úvod do logiky (VL): 5. Odvození z jiných doc. PhDr. Jiří Raclavský,

Více

Výroková a predikátová logika - VII

Výroková a predikátová logika - VII Výroková a predikátová logika - VII Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2018/2019 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - VII ZS 2018/2019 1 / 15 Platnost (pravdivost) Platnost ve struktuře

Více

1 Výroková logika 1. 2 Predikátová logika 3. 3 Důkazy matematických vět 4. 4 Doporučená literatura 7

1 Výroková logika 1. 2 Predikátová logika 3. 3 Důkazy matematických vět 4. 4 Doporučená literatura 7 1 Výroková logika 1 Výroková logika 1 2 Predikátová logika 3 3 Důkazy matematických vět 4 4 Doporučená literatura 7 Definice 1.1 Výrokem rozumíme každé sdělení, o kterém má smysl uvažovat, zda je, či není

Více

Výroková a predikátová logika - IX

Výroková a predikátová logika - IX Výroková a predikátová logika - IX Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2018/2019 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - IX ZS 2018/2019 1 / 13 Dokončené tablo Chceme, aby dokončená bezesporná

Více

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 Definování množiny a jejích prvků Množina je souhrn nějakých věcí. Patří-li věc do množiny X, říkáme, že v ní leží, že je jejím prvkem nebo že množina X tuto věc obsahuje.

Více

Primární a sekundární výskyt označující fráze. Martina Juříková Katedra filozofie, FF UP v Olomouci Bertrand Russell, 17. - 18. 5.

Primární a sekundární výskyt označující fráze. Martina Juříková Katedra filozofie, FF UP v Olomouci Bertrand Russell, 17. - 18. 5. Primární a sekundární výskyt označující fráze Martina Juříková Katedra filozofie, FF UP v Olomouci Bertrand Russell, 17. - 18. 5. 2012 Russellovo rozlišení jména a popisu Označující fráze Primární a sekundární

Více

Logika a logické programování

Logika a logické programování Logika a logické programování témata ke zkoušce Poslední aktualizace: 16. prosince 2009 Zkouška je písemná, skládá se obvykle ze sedmi otázek (může být více nebo méně, podle náročnosti otázek), z toho

Více

O TOPOLOGII NA OBJEKTU TYPU TŘÍDA

O TOPOLOGII NA OBJEKTU TYPU TŘÍDA Acta Fac. Paed. Univ. Tyrnaviensis, Ser. C, 2008, no.12, pp. 7-15 7 O TOPOLOGII NA OBJEKTU TYPU TŘÍDA Jiří Havlík, Běla Šikulová Katedra matematiky a fyziky, Univerzita obrany Kounicova 65, 612 00 Brno,

Více

Matematická analýza pro informatiky I. Limita posloupnosti (I)

Matematická analýza pro informatiky I. Limita posloupnosti (I) Matematická analýza pro informatiky I. 3. přednáška Limita posloupnosti (I) Jan Tomeček tomecek@inf.upol.cz http://aix-slx.upol.cz/ tomecek/index Univerzita Palackého v Olomouci 25. února 2011 tomecek@inf.upol.cz

Více

Predik atov a logika - pˇredn aˇska () Predik atov a logika - pˇredn aˇska / 16

Predik atov a logika - pˇredn aˇska () Predik atov a logika - pˇredn aˇska / 16 Predikátová logika - přednáška 3 6. 1. 2015 () Predikátová logika - přednáška 3 6. 1. 2015 1 / 16 Věta (o dedukci) Bud L jazyk, T teorie pro L, ϕ L-sentence a ψ L-formule. Pak Věta (o kompaktnosti) T ϕ

Více

Grafy. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 13.

Grafy. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 13. Grafy doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Prezentace ke dni 13. března 2017 Jiří Dvorský (VŠB TUO) Grafy 104 / 309 Osnova přednášky Grafy

Více

Výroková a predikátová logika - II

Výroková a predikátová logika - II Výroková a predikátová logika - II Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2013/2014 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - II ZS 2013/2014 1 / 20 Základní syntax Jazyk Výroková logika je logikou

Více

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI 2.1 Zobrazení 2 Definice 1. Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Zobrazení množiny A do množiny B je definováno jako množina F uspořádaných dvojic (x, y A B, kde ke každému

Více