Úvod do pozemního stavitelství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do pozemního stavitelství"

Transkript

1 Úvod do pozemního stavitelství 5/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D.

2 Mezi vodorovné nosné konstrukce patří: Stropní konstrukce Vyložené konstrukce Ustupující konstrukce Stropní konstrukce rozdělují prostor ve vertikálním směru na jednotlivá podlaží. Stropní konstrukce přenášejí veškerá zatížení v těchto podlažích do svislých nosných konstrukcí, zajišťují tuhost a stabilitu celých budov a jejich částí.

3 Konstrukce vyložené (balkóny, římsy, arkýře a přístřešky) a konstrukce ustupující (lodžie, ustupující podlaží) se od stropních konstrukcí funkčně liší, avšak jejich nosná část je obvykle součástí stropní konstrukce.

4 Stropní konstrukce Základní částí stropních konstrukcí je jejich nosná část, která je zpravidla doplněná podlahou a případně podhledem. Statické požadavky zahrnují především únosnost a tuhost stropu v horizontálním směru. Únosnost konstrukce musí zabezpečit přenos veškerého zatížení: Zatížení stálá vlastní tíha konstrukce, podlah, příček a obvodových plášťů Zatížení nahodilá především zatížení užitné (osobami, zařízením, skladovanými předměty), zatížení klimatická (sněhem, větrem, teplotními změnami), popřípadě zatížení mimořádná (výbuch, zemětřesení).

5 Stropní konstrukce Tuhost stropů v horizontální rovině je schopnost zajistit přenesení zatížení do svislých konstrukcí. Tuhost stropů a jejich návaznost ovlivňuje prostorovou tuhost a stabilitu celé budovy. Zvuková izolace stropů specifikuje nároky na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost stropů v různých objektech. Vzduchová neprůzvučnost je zabezpečována především plošnou hmotností stropní konstrukce, kterou odolává rozkmitání dopadající zvukové energie. Kročejová neprůzvučnost musí být zajištěna vhodnou úpravou podlahy nebo zvukově izolačním podhledem.

6 Stropní konstrukce Tepelná izolace stropů je vyžadována u stropů oddělující prostory s různým teplotním režimem. Odolnost proti požáru je limitována časem, uváděným v minutách, po který konstrukce odolává působení ohně přičemž v této době: Konstrukce nesmí ztratit únosnost a stabilitu Teplota povrchu na odvrácené straně od ohně nesmí být vyšší než 150 C V konstrukci nesmí dojít ke ztrátě celistvosti, ke vzniku trhlin.

7 Stropní konstrukce Základními prvky vodorovných konstrukcí jsou deska, trám a průvlak

8 Stropní konstrukce Deska je vhodná pro stropní konstrukce o malém rozpětí. Trám se používá pro větší rozpětí, při kterém by deska musela mít velkou tloušťku. Zatížení stropu se přenáší deskou do trámu a z trámu do podpory. Průvlak se používá pro velká rozpětí, obvykle v kombinace s deskou a trámy. Zatížení se přenáší deskou do trámu a trámem na průvlak a průvlakem osazeným na svislé podpory Podepření stropních konstrukcí může být provedeno stěnou, rámovou konstrukcí, sloupy s hlavicemi nebo pouze sloupy.

9 Stropní konstrukce

10 Druhy stropů podle stavebního materiálu: Stropy dřevěné Stropy železobetonové Stropy keramické Stropy ocelové

11 Dřevěné stropy: Dřevěné stropy se v minulosti běžně používaly v bytových, občanských i zemědělských stavbách. V současnosti se s nimi setkáváme především při rekonstrukcích starších budov. Dřevěné stropy jsou lehké, ale únosné. Mají dobré tepelně-izolační i akustické vlastnosti. Jejich nevýhodou je hořlavost, malá odolnost proti vodě a vlhkosti, poměrně malá tuhost a velké průhyby. Podle konstrukcí dělíme dřevěné stropy na povalové, trámové a fošnové.

12 Povalové stropy jsou tvořeny z kulatiny nebo částečně hraněných trámů (povalů) kladených těsně vedle sebe na sraz. Používaly se na jednoduchých zemědělských stavbách.

13 Povalové stropy

14 Povalové stropy Příklad spojů povalů v povalovém stropě: 1 - prkenná podlaha 2 násyp 3 polštáře 4 povaly spojené ocelovými skobami 5 omítka

15 Trámové stropy se skládají z dřevěných trámů (stropnic) a záklopu. Trámy se kladou ve vzdálenosti 0,9-1,2 metrů od sebe do kapes ve zdivu. Konec trámů se před osazením impregnuje, stejně jako podložka, na kterou se osazují. Vzduchová mezera kolem trámů tvoří ochranu proti vlhkosti. Pro zvýšení stability nosných zdí se některé trámy kotví ocelovými kotvami do zdi. Tuto funkci v minulosti plnily tzv. trámové kleštiny, Které se osazovaly obvykle u krajních trámů a ve vzdálenosti 3 až 4 metry. Záklop tvoří desky spojené na pero a drážku nebo překryté lištami. Záklop zabraňuje propadávání násypu. Násyp (škvára, drť apod.), působí částečně jako protipožární ochrana a slouží k uložení podlahy.

16 Podhled trámových stropů tvoří buď omítka na pletivu dříve rákosové rohože) nebo dřevocementové a sádrokartonové desky, zvyšující požární odolnost strojů. Dřevěné trámové stropy lze použít na rozpětí 5 metrů (výjimečně 6, m). Při rekonstrukcí lze dřevěné trámy kombinovat s ocelovými nosníky.

17 Trámové stropy

18 Trámové stropy

19 Trámové stropy Trámový strop s viditelnými trámy: 1 - trám, 2 - záklop, 3 lišta

20 Trámové stropy Strop s viditelnými trámy se záklopem a násypem: 1 trám, 2 záklop, 3 lišta, 4 násyp, 5 polštář, 6 hrubá podlaha, 7 čistá podlaha

21 Trámové stropy Kazetové stropy

22 Trámové stropy Trámový strop s omítnutým podhledem a násypem: 1 trám, 2 záklop, 3 lišta, 4 - násyp, 5 polštář, 6 hrubá podlaha, 7 čistá podlaha, 8 podbití, 9 rákosová omítka

23 Fošnové stropy nahrazují poměrně nehospodárné stropy trámové. Jsou tvořeny fošnami kladenými v osové vzdálenosti 0,5 0,6 metrů. Tuhost fošnového stropu zajišťují rozpěry a diagonálně přibytý záklop a podbití. Oproti trámovým stropům mají menší spotřebu dřeva (asi o %). Tyto stropy jsou vhodné pro rozpon do 5 m. Rozměry fošen bývají x mm, jejich osová vzdálenost je 400 až 600 mm. Na stropnice je shora přitlučen záklop z prken nebo v současnosti z OSB desek nebo jiných plošných prvků a proveden zásyp a konstrukce podlahy. Novodobé fošnové stropy jsou většinou tvořeny nosnými prvky z lepeného lamelového dřeva.

24 Fošnový strop 1 fošnová stropnice 2 podbití 3 omítka 4 křížové rozpěry z prken 5 podlaha 6 polštář 7 násyp

25 Novodobé fošnové a trámové stropy V současnosti se pro tyto stropy velmi výhodně využívají nosné prvky z lepeného lamelového dřeva. Lepené lamelové dřevo se vyrábí vzájemným lepením lamel z masivního dřeva. K jejich výrobě se používá hlavně smrkové dřevo, popřípadě modřínové nebo dubové. Po nanesení lepidla na stykové plochy se prvky lisují. Jednotlivé lamely jsou délkově nastavovány zubovitým spojem a bočně lepeny. Díky tomu lze vyrábět lepené stropnice aždo délek 16 m

26 Novodobé fošnové a trámové stropy Příklad lepených trámů vzniklých navzájem bočně slepených latí nebo hranolů (lamel) z masivního dřeva

27 Novodobé fošnové a trámové stropy Příklad skladby novodobého fošnového stopu

28 Stropy s nosníky ze složeného průřezu Pro novodobé stropy se masivní stropnice nahrazují prvky složeného průřezu. Nejčastěji jde o I-profily, které mohou být lepené nebo sbíjené. Lepené I-profily mohou mít buď pásnice i stojinu vyrobeny z masivního dřeva nebo druhá varianta je, že pásnice jsou vyrobeny z masivu a stěny nejčastěji z OSB desek, tvrdých vláknitých desek systému STEICO, z vlnitého plechu nebo může být použit i jiný materiál. Sbíjené nosníky mohou mít tvar I-nosníku, T-nosníku, truhlíku

29 Stropy s nosníky ze složeného průřezu

30 Příhradový strop Tyto stropy umožňují dosáhnout velkých rozpětí při zachování malé hmotnosti. Jejich další výhodou je snížení spotřeby dřeva, přizpůsobení průřezu zatížení stropu, využití levnějších materiálů menšího průřezu.

31 Stropy ze dřevěných panelů Nosnou konstrukci těchto stropů tvoří duté velkoplošné panely s žebrovou konstrukcí. Tyto stropy se vyznačují velmi nízkou hmotností a velmi vysokou statickou únosností. Konstrukci stavby vytváří velice tuhou a stabilní v obou osách. Urychlují výstavbu a lze je použít na stropy i střechy hlavně u dřevostaveb.

32 Spřažené dřevo betonové stropy Jde o spojení trámového, fošnového stropu s vrstvou betonu. K pevnému propojení dřevěného stropu s betonem se používají hřebíky, vruty, které se nechají vyčnívat z dřevěného stropu před zalitím betonem. Pro betonáž se používá betonová směs suchá se součinitelem w < 0,5. Přednostmi této konstrukce jsou lepší mechanické vlastnosti a zvýšení požární bezpečnosti. Nevýhodou je, že jde o mokrý proces

33 Spřažené dřevo betonové stropy

34 Železobetonové stropy Železobeton je nejpoužívanějším materiálem pro nosné konstrukce stropů. Výhody spočívají ve velké únosnosti, trvanlivosti, tuhosti a nehořlavosti. Nevýhodou je malý tepelný odpor, náročná demontáž, demolice a recyklace. Z technologického hlediska rozlišujeme tři hlavní skupiny ŽB stropů: Monolitické ŽB stropy Prefabrikované ŽBstropy Prefa-monolitické ŽB stropy

35 Monolitické železobetonové stropy Monolitické ŽB stropy se betonují přímo na místě svého budoucího působení (in situ) do bednění, ve kterém je uložena výztuž. Výhodou monolitických stropů je možnost dokonalého ztužení objektu v obou směrech, tvarová stabilita, použitelnost pro libovolný půdorys o různém rozpětí a zatížení Nevýhodou je nutné bednění, velká staveništní pracnost, mokrý technologický proces, technologické přestávky a omezení prací v zimě Dimenzování monolitických konstrukcí musí být podloženo statickým výpočtem.

36 Monolitické železobetonové stropy Podle základního konstrukčního uspořádání rozlišujeme stropy: Deskové Trámové a žebrové Hřibové Se skrytými průvlaky Sklobetonové

37 Monolitické železobetonové stropy deskové Deskové stropy jsou tvarově nejjednodušší. Jejich výhodou je jednoduché bednění i vyztužení a rovný podhled. Deska může být uložena na dvou protilehlých podporách nebo po celém obvodě.

38 Monolitické železobetonové stropy deskové

39 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Monolitické trámové a žebrové stropy jsou velmi únosné, používají se při rozpětí větším než 3 m a při větším zatížením. Princip nosné konstrukce spočívá v monolitickém spojení trámů (žeber) s deskou, čímž vzniká staticky výhodný T průřez. Trámy mohou být orientovány v jednom nebo ve dvou směrech a vytvářet tzv. kazetové stropy.

40 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Podle tvaru rozeznáváme stropy trámové a žebrové: Stropy s viditelnými trámy Stropy s podhledem dodatečně provedeným Stropy bedničkové Stropy vložkové

41 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Trámový strop jedná se o monolitický trámový strop s viditelnými trámy v jednom směru. V současnosti se tento strop používá jen pro větší zatížení a tam, kde není nutný rovný podhled (např. tovární haly, skladiště). Strop je tvořen trámy s osovou vzdáleností mm spojenými železobetonovou deskou.

42 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Žebrový a žebírkový strop Jedná se o speciální typ trámového stopu, ve kterém trámy přecházejí v žebra o osové vzdálenosti 600 až 1200 mm nebo žebírka se vzdáleností do 600 mm. Žebra jsou užší, mají šířku mm a deska má tloušťku 50 70mm. Tyto stropy jsou většinou opatřeny rovným podhledem, který je připevněný na žebrech pomocí latí a podbití nebo se na ocelové kotvy zavěsila síť, na kterou se připevnilo pletivo jako podklad pro omítku. V současnosti se rovný podhled zhotovuje pomocí sádrokartonových desek.

43 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Žebrový a žebírkový strop

44 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Bedničkový strop jedná se o žebírkový strop, ve kterém se podhled vytvoří současně s nosnou konstrukcí stropu. Podhled tvoří železobetonová deska tloušťky mm monoliticky spojená s žebry stropu. Na vybetonovanou desku podhledu se kladou bednící prvky, tzv. bedničky, pomocí nichž se vytváří tvar žebříkového stropu.

45 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Bedničkový strop

46 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové Stropy vložkové mají rovný podhled vytvořený spodním lícem dutých vložek z keramiky nebo lehkých betonů. Jsou funkčně tvarovány tak, aby kromě rovného podhledu vytvářely současně i formu pro betonáž nosných žebírek. Vložky se kladou na rovné bednění nasucho. Mezi nimi vzniká prostor na vytvoření žebírek. Vzhledem k mále velikosti vložek vychází i malá vzdálenost žebírek. Výhodou je rovný podhled, jednoduché bednění, vysoká odolnost proti požáru. Nevýhodou je pracnost a únosnost až po dosažení únosnosti betonu.

47 Monolitické železobetonové stropy trámové a žebrové

48 Monolitické železobetonové stropy hřibové Hřibové stropy jsou v podstatě křížem vyztužené desky podepřené sloupy s viditelnými hřibovými hlavicemi. Jsou velmi únosné, používají se pro velká užitná zatížení a pro velkou osovou vzdálenost (nad 7,5 m). Sloupy mají obvykle kruhový nebo mnohoúhelníkový průřez, jemuž odpovídá i tvar hlavice. Hřibová hlavice vytváří náběhy a snižuje nebezpečí propíchnutí desky v okolí sloupu.

49 Monolitické železobetonové stropy hřibové Stropní deska je křížem armovaná, její výztuž je posílena v okolí desky v obou směrech. Hřibové stropy mají velkou únosnost a používají se zejména ve výrobních a skladovacích halách.

50 Monolitické železobetonové stropy hřibové

51 Prefabrikované železobetonové stropy Prefabrikované železobetonové stropy se montují z prvků vyrobených průmyslovým způsobem ve specializovaných výrobnách, na stavbě se zmonolitňují v tuhé konstrukce schopné přenášet i vodorovná zatížení. Výhodou prefabrikovaných stropů je snadný a rychlá montáž, menší pracnost na stavbě, menší plošná hmotnost stropu a úspora materiálu, omezení mokrých procesů, zmenšení závislosti na počasí a okamžitá únosnost po smontování. Nevýhodou jsou požadavky na dopravu a potřeba těžkých montážních mechanizmů.

52 Prefabrikované železobetonové stropy Prefabrikované ŽB stropy ze železobetonových nosníků se skládají: Nosníky ze železobetonu nebo z předpjatého betonu o průřezu I nebo obráceného T se osazují v pravidelných osových vzdálenostech (300, 600 mm). Nosníky mají upravené zhlaví s armaturou sloužící ke spojení výztuže s výztuží pozedních věnců. Vložky tvoří výplň mezi nosníky. Vložky se vyrábí z lehkého betonu nebo z keramiky. Spolupůsobení vložek s nosníky se zajišťuje dobetonováním. Pro zajištění tuhosti je strop opatřen betonovou deskou o tl. min. 50 mm vyztuženou sítí.

53 Prefabrikované železobetonové stropy Prefabrikované ŽB stropy ze železobetonových nosníků

54 Prefabrikované železobetonové stropy Prefabrikované ŽB stropy panelové jsou složeny z velkoplošných dílců. Jejich průřez může být plný, vylehčený dutinami nebo žebrový. Druhy panelů: podle tvaru, umístění v budově a podle zatížení rozeznáváme panely normální, zesílené, panely instalační, balkónové, schodišťové. Rozměry panelů jsou ovlivněny rozpětím, zatížením a použitým konstrukčním materiálem. Délky panelů se pohybují do 12 metrů, šířky do 2,4 až 3,6 metrů. Velikost panelů je limitována přepravními mechanismy. Stropní panely jsou nejčastěji vyztuženy v jednom směru, menší rozměry mohou být umístěny obousměrně.

55 Prefabrikované železobetonové stropy

56 Prefabrikované železobetonové stropy

57 Prefabrikované železobetonové stropy

58 Prefa-monolitické železobetonové stropy Prefa-monolitické železobetonové stropy jsou polomontované konstrukce kombinované z prefabrikovaných dílců, doplněných na staveništi monolitickou částí, kterou se vytvářejí spřažené konstrukce. Nejpoužívanější typy prefa-monolitických stropů jsou: Prefa-monolitické stropy z nosníků a vložek Prefa-monolitické stropy deskové

59 Prefa-monolitické železobetonové stropy z nosníků a vložek Nosníky se vyrábějí v různých variantách Filigran, Hat-trick, HonosPot, apod. Po osazení na podpory se nosníky provizorně podepírají a na ně se osazují keramické vložky nebo vložky z lehkého betonu. Vložky vytváření rovný podhled stropu a současně bednění pro dobetonování nosníku, celá konstrukce se zalije betonem včetně krycí vyztužené desky.

60 Prefa-monolitické železobetonové stropy z nosníků a vložek

61 Prefa-monolitické železobetonové stropy z nosníků a vložek

62 Prefa-monolitické železobetonové stropy deskové Jsou tvořeny velkoplošnou, prefabrikovanou deskou vytvářející ztracené bednění ve spřažených konstrukcích

63 Prefa-monolitické železobetonové stropy deskové

64 Stropy keramické Keramika se kromě uplatnění v monolitických železobetonových stropech používá pro stropní konstrukce hlavně ve formě prefabrikátů. Keramické stropy jsou lehké, vytvářejí jednotný keramický podhled, mají dobré tepelněizolační vlastnosti, dobrou protipožární odolnost a použitelnost ve vlhkém prostředí. Keramické stropy se uplatňují v bytové, občanské i zemědělské výstavbě. Dle konstrukčního uspořádání rozlišujeme: Stropy z keramických nosníků a vložek Stropy z keramických povalů Stropy z keramických panelů

65 Stropy z keramických nosníků a vložek Keramické nosníky a vložky se vyrábějí v mnoha tvarových, rozměrových i konstrukčních variantách. Nosníky jejichž délka je obvykle odstupňována po 300 mm se kladou v osové vzdálenosti odpovídající zatížení a rozpětí stropní konstrukce (450 mm nebo 600 mm). Keramické vložky se ukládají na spodní přírubu nosníků. Prostor mezi nosníky a vložka se dobetonuje. Keramické nosníky nejsou samonosné a proto se při montáži musí provizorně podepřít.

66 Stropy z keramických nosníků a vložek

67 Stropy z keramických povalů Keramické povaly jsou nosníky sestavené z jedné řady dutých keramických tvárnic, do jejichž podélných drážek se ukládá nosná výztuž, která se zabetonuje. Tím vzniká tuhý prosný nosník se zkoseným zhlávím. Povaly se kladou vedle sebe na sraz a kotví se do ŽB věnce. Zabetonováním styčným spár vzniknou podélná žebra, na horní povrch povalů se provádí cementový potěr v tl mm. Povaly se vyrábějí v délce 3,6 6 metrů, o šířce 0,30 m a výšce 0,15 a 0,30 m.

68 Stropy z keramických povalů

69 Stropy z keramických panelů Keramické stropní panely jsou plošné prefabrikáty, sestavené ze dvou nebo více řad dutých keramických tvarovek. Do jejich podélných drážek se vkládá nosná výztuž. Zabetonování tvarovek vzniká panel. Panely se vzájemně spojují cementovou zálivkou. Keramické panely se vyrábí v délce,6 až 6 metrů o šířce 0,60 1,2 metrů a výšce 0,15 nebo 0,30 metrů.

70 Stropy z keramických panelů

71 Stropy z keramických panelů

72 Ocelové stropy Ocelové stropní konstrukce se používají hlavně v ocelových skeletech. Jsou lehké, snadno se montují a dementují. Jejich nevýhodou je nedostatečná zvuková izolace, nízká požární odolnost a nutnost ochrany před korozí. Ocelové stropní konstrukce se skládají z nosné části, z podlahové a roznášecí vrstvy a případně z pohledu. Základním konstrukčním prvkem jsou profilované plechy tvarované za studena. Plech je ohýbán do desek s vlnami o výšce 30 až 150 mm, které na sebe snadno navazují překrytím v příčném i podélném směru.

73 Ocelové stropy Ocelová nosníková konstrukce stropu

74 Ocelové stropy

75 Ocelové stropy

76 Ocelové stropy

77 Ocelové stropy

78 Klenby Klenby jsou jedny z nejstarších konstrukcí stropu. Klebnu je možné charakterizovat jako nosník se zakřivenou střednicí. Nad vlastní klenbou bývá proveden násyp, kterým jsou roznášeny účinky zatížení na větší plochu. Klenby mohou mít různý tvar a zakřivení. Výhody kleneb: dlouhá životnost, dobrá statická únosnost, schopnost zastropit i velká rozpětí, dobré akustické vlastnosti, požární odolnost, trvanlivost i ve vlhkém prostředí. Nevýhody kleneb: velká hmotnost, velká tloušťka stropu, nutnost podepření masivními konstrukcemi zachycení šikmých tlaků, velká pracnost, nerovný podhled.

79 Klenby

80 Klenby

81 Zakreslování stropních konstrukcí Konstrukce stropu se v půdorysu zobrazovaného podlaží zobrazují podle zásad zobrazování konstrukcí nad řezovou rovinou. V půdorysu podlaží se konstrukce stropu kreslí zpravidla jen na části půdorysu a to: Osy nosníků, trámů, průvlaků tenkou čerchovanou čarou. Zdola neviditelné (zakryté) obrysy plošných vodorovných prvků (panelů) tlustou čerchovanou čarou se dvěma tečkami. Zdola viditelné obrysy trámů a průvlaků při nerovném podhledu tlustou čerchovanou čarou.

82 Zakreslování stropních konstrukcí Řezová rovina svislého řezu stropem nesmí vést tak, aby trám, nosník nebo průvlak byl zobrazen v podélném řezu. Ve svislém řezu se kreslí: Vnější obrys konstrukcí velmi tlustou plnou čarou. Obrys konstrukcí zobrazovaných v pohledu tlustou plnou čarou. Rozhraní materiálů tlustou plnou čarou. V půdorysu i řezu se kótuje délkovými kótami (rozměry konstrukcí stropu, jejich rozmístění i uložení), relativními výškovými kótami (úroveň dolního i horního povrchu konstrukce).

83 Zakreslování stropních konstrukcí

84 Příklad zakreslení: Výkres tvaru monolitická stropní konstrukce

85 Příklad zakreslení: Výkres sestavy dílců montovaný panelový strop

86 Příklad zakreslení: Výkres sestavy dílců strop s vložkami Miako

87 Děkuji za pozornost Ing. Michal Kraus, Ph.D.

Keramické vložky se ukládají na spodní přírubu nosníků. Prostor mezi nosníky a vložkami se dobetonuje. Horní betonová krycí deska je min. 30mm.

Keramické vložky se ukládají na spodní přírubu nosníků. Prostor mezi nosníky a vložkami se dobetonuje. Horní betonová krycí deska je min. 30mm. Stropy keramické Keramické stropy jsou lehké, usnadňují povrchovou úpravu podhledu, mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti, dobrou požární odolnost a použitelnost ve vlhkém prostředí. Stropy z keramických

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Dřevěné stropní konstrukce Kombinované (polomontované) stropní konstrukce Ocelové a ocelobetonové stropní konstrukce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Dřevěné stropní konstrukce Dřevěné

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ.

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. PŘENÁŠÍ ZATÍŽENÍ S T Á L É / VLASTNÍ HMOTNOST KCE / N

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE Jitka Schmelzerová 2.S Konstrukční systém - je celek složený z navzájem propojených konstrukčních prvků a subsystémů, které jsou vzhledem k vnějšímu

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 6/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Budovy jsou členění na trakty - prostorové části budovy vymezené dvěma vzájemně následnými vertikálními rovinami, procházejícími geometrickými

Více

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované technologie Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované železobetonové stavby U montovaného skeletu je rozdělena nosná část sloupy, průvlaky a stropní panely) a výplňová část (stěny): Podle

Více

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE STAVITELSTVÍ I. FAKULTA ARCHITEKTURY ČVUT PRAHA VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Základní funkce a požadavky architektonická funkce a požadavky - variabilita vnitřního prostoru - estetická

Více

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Architektonicképožadavky Stropy Funkce a požadavky 2 Základnífunkce a požadavky Statické funkce a požadavky

Více

Petr Moravec Jarmila Uhrová Stropní konstrukce

Petr Moravec Jarmila Uhrová Stropní konstrukce Petr Moravec - 442091 Jarmila Uhrová - 442112 Stropní konstrukce Základní funkce a požadavky Stropní konstrukce rozdělují prostor ve vertikálním směru na jednotlivá podlaží. Přenášejí veškerá zatížení

Více

Vodorovné konstrukce. Funkce a požadavky kladeny na stropy

Vodorovné konstrukce. Funkce a požadavky kladeny na stropy Vodorovné konstrukce Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: A/ Stropní rozdělují budovu po výšce B/ Převislé římsy, balkony, arkýře apod. zpravidla navazují na stropní

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Vodorovné nosné konstrukce funkční a statické požadavky Monolitické železobetonové stropní konstrukce Prefabrikované železobetonové stropní konstrukce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D.

Více

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Keramickéstropy Podle konstrukčního uspořádání rozlišujeme stropy montované: zkeramických nosníků a vložek zkeramickýchpovalů

Více

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž G. POROTHERM STROP 1. Skladování a doprava Při manipulaci a skladování je třeba zavěšovat, resp. podkládat stropní nosníky ve vzdálenosti max. 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady o rozměru nejméně

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení STROPNÍ KERAMICKÉ PANELY POD - Stropní panely určené pro stropní a střešní ploché konstrukce, uložené na zdivo, průvlaky nebo do přírub ocelových

Více

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ 1. Stropy s využitím prefabrikovaných stropních prvků jako ztraceného bednění 1.1 s vytvořením ŽB monolitických žebírkových stropů osové vzdálenosti žeber - 00 mm s šířkou

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Stavební úpravy ve zdivu - překlady Ztužující konstrukce pozední věnce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Stavební úpravy ve zdivu Překlady - Dveřní otvory. - Okenní otvory. - Výklenky,

Více

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1)

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1) Tabulka 2 Stropy Požární odolnost v minutách 15 30 45 90 1 1 Stropy betonové, staticky určité, (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Desky z hutného betonu), výztuž v

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY

OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY Konstrukce ocelových a ocelobetonových stropů nosníkové konstrukce deskové konstrukce OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY ochrana ocelových konstrukcí před korozí protipožární

Více

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY. Inteligentní řešení

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY. Inteligentní řešení PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení 1 STROPNÍ KERAMICKÉ PANELY POD Použití a konstrukce: - Stropní panely určené pro stropní a střešní ploché konstrukce, uložené na zdivo, průvlaky nebo

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 1. Konstrukční systémy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky NG nová generace stavebního systému Stropy HELUZ miako stropní vložky stropní nosníky věncovky Stropní konstrukce HELUZ miako B C D A 3. Strop HELUZ MIAKO je tvořen z keramobetonových stropních nosníků

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Přednáška 7 Vodorovné konstrukce stropy. Klenby

Přednáška 7 Vodorovné konstrukce stropy. Klenby BH02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 7 Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 4. 11. 2014 ÚVOD Funkční dělení vodorovných nosných konstrukcí Stropní rozdělují budovu po výšce na jednotlivá podlaží

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

VODOROVNÉ KONSTRUKCE POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. strana 39

VODOROVNÉ KONSTRUKCE POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. strana 39 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ strana 39 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ 1. Stropy s využitím prefabrikovaných stropních prvků jako ztraceného bednění 1.1 s vytvořením ŽB monolitických žebírkových

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Vodorovné konstrukce - stropní konstrukce

Vodorovné konstrukce - stropní konstrukce Pozemní stavitelství Vodorovné konstrukce - stropní konstrukce Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních

Více

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Technologie staveb podle konstrukce Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Konstrukční třídění Konstrukční systém-konstrukční systém je celek tvořený navzájem propojenými konstrukčními prvky a subsystémy,

Více

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH PŮDORYSŮ, ŘEZŮ A POHLEDŮ V MĚŘÍTKU 1 : 100 A 1 : 50 1.Kreslení svislých konstrukcí: Půdorys- - Pro zobrazení a kótování svislých stěn,

Více

DŘEVOSTAVBY. Magda Hedarová 2.S

DŘEVOSTAVBY. Magda Hedarová 2.S DŘEVOSTAVBY Magda Hedarová 2.S Co je dřevostavba Dřevostavba je stavba, jehož nosnou konstrukci tvoří dřevěné prvky nebo prvky vyrobené z materiálů na bázi dřeva. ŘEZIVO řezivo z rostlého dřeva MATERIÁL

Více

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce = pohled do bednění stropní konstrukce (+ schodišť, ramp apod.) a půdorysný řez svislými nosnými prvky podporujícími zakreslovaný strop. Řez je veden

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Klenby Skeletové konstrukční systémy Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Klenby Základní rozdělení stropních konstrukcí Rozdělení stropních konstrukcí dle konstrukčně-statického řešení

Více

Úloha 2: Návrh konstrukčních systémů 1x A3, 1:200

Úloha 2: Návrh konstrukčních systémů 1x A3, 1:200 KP1 2. úloha Úloha 2: Návrh konstrukčních systémů 1x A3, 1:200 Úloha je zadávána jako týmová práce pro 2-3 studenty. Na základě dispozičního schématu zadaného objektu (1:200) navrhněte 3 varianty konstrukčních

Více

VODOROVNÉ KONSTRUKCE

VODOROVNÉ KONSTRUKCE VODOROVNÉ KONSTRUKCE POŽADAVKY STATICKÉ PŮSOBENÍ STROPY PŘEVÁŽNĚ TLAČENÉ Prof.ing.Miloslav Pavlík, CSc Doc.ing.Vladimír Daňkovský, CSc Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2013/2014 Str. 1 Klasifikace stropních

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH 1. TERÉN + 2. VÝKOPY + 3. ZÁKLADY + 4. SVISLÉ KONSTRUKCE 5. POVRCHOVÉ ÚPRAVY 6. KOMÍNY A VENTILACE 7. VODOROVNÉ KONSTRUKCE + 8. PODLAHY

Více

Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce:

Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: A/ Stropní rozdělují budovu po výšce B/ Převislé římsy, balkony, arkýře apod. zpravidla navazují na stropní konstrukce C/ Ustupující

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY

MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY Stránka 1 z 5 Verze 1 (duben 2008) STRUČNÝ POPIS STROPNÍ KONSTRUKCE Pokládání žebrových stropů ze železobetonu s prefabrikovanými nosníky za svařované prostorové

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Stropní konstrukce příloha

Stropní konstrukce příloha Stropní konstrukce příloha Rozhodující kritéria pro volbu kce stropu jsou rozpon, únosnost, plošná hmotnost, horizontální tuhost, akustické a tepelnětechnické vlastnosti, požární odolnost. Stropní kce

Více

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Zastřešen ení budov 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Zásady návrhu krovu -pozednice Pozednice musí ležet po celédélce na zdivu. Na styku se zdivem musí být impregnována. Pozednice

Více

MONTOVANÉ TECHNOLOGIE. Petr Braniš 3.S

MONTOVANÉ TECHNOLOGIE. Petr Braniš 3.S MONTOVANÉ TECHNOLOGIE Petr Braniš 3.S MONTOVANÉ SKELETOVÉ STAVBY U MONTOVANÉHO SKELETU JE ROZDĚLENA: nosná část sloupy, průvlaky a stropní panely) výplňová část - stěny PODLE UŽITNÉHO ZATÍŽENÍ SE SKELETY

Více

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ Podrobné technické vlastnosti jednotlivých výrobků jsou uvedeny v následujících přehledných tabulkách, řazených podle jejich použití ve stavebním systému VELOX: desky (VELOX WS, VELOX WSD, VELOX WS-EPS)

Více

ELEGOHOUSE. Montovaná stropní konstrukce. Stropní systém. více než jen strop

ELEGOHOUSE. Montovaná stropní konstrukce. Stropní systém. více než jen strop ELEGOHOUSE Stropní systém Montovaná stropní konstrukce více než jen strop Základní informace Systém ELEGOHOUSE je jedinečný způsob provádění stropů. Staticky nevyužité místo ve stropní konstrukci je vyplněno

Více

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky NG nová generace stavebního systému Stropy HELUZ miako stropní vložky stropní nosníky věncovky Stropní konstrukce HELUZ miako B C D A 3. Strop HELUZ MIAKO je tvořen z keramobetonových stropních nosníků

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Zatížení a namáhání Konstrukční prvky stavebního objektu jsou namáhány: vlastní hmotností užitným zatížením zatížením

Více

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY TENDENCE A SMĚRY VÝVOJE snižování materiálové náročnosti snižování energetické náročnosti ochrana životního prostředí humanizace staveb a životního prostředí sídel realizace staveb

Více

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I.

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. NOSNÉ STĚNY SLOUPY A PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné stěny lomové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo řádkové zdivo haklíkové zdivo haklíkov kové zdivo lomové zdivo lomové

Více

Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice

Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Zdeňka Havířová Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice Zlín 14.10.2009 Téma semináře

Více

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o.

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE 2017 Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. Základní požadavky na vlastnosti staveb (305/2011/EU) resp. 8 vyhl.č. 268/2009 Sb. mechanická odolnost a stabilita požární bezpečnost

Více

Konstrukční systém - rozdělení

Konstrukční systém - rozdělení Skeletové konstrukční systémy Konstrukční systém je celek složený z : a) Nosných konstrukcí b) Kompletačních konstrukcí (nenosných) c) Technického zařízení (vodovod, kanalizace, vytápění, větrání..) d)

Více

VODOROVNÉ KONSTRUKCE ŽELEZOBETONOVÉ STROPY

VODOROVNÉ KONSTRUKCE ŽELEZOBETONOVÉ STROPY VODOROVNÉ KONSTRUKCE ŽELEZOBETONOVÉ STROPY kurz stavitelství PS I zimní semestr 2013-14 Prof.Ing.Miloslav Pavlík, CSc Doc.Ing.Vladimír Daňkovský, CSc Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2013/2014 Str.

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B12 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Spřažené konstrukce Obsah: Spřažení částečné a plné, styčná

Více

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky GlobalFloor. Cofrastra 4 Statické tabulky Cofrastra 4. Statické tabulky Cofrastra 4 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Tloušťka stropní desky až cm Použití Profilovaný plech Cofrastra 4 je určen pro

Více

Pozemní stavitelství I. Konstrukční systémy

Pozemní stavitelství I. Konstrukční systémy Pozemní stavitelství I. Konstrukční systémy I. ROZDĚLENÍ PODLE KONSTRUKCE: Stěnový Skeletový Kombinovaný Zvláštní 2 A. Stěnový systém a) Podélný b) Příčný c) Obousměrový 3 Ad a) Podélný stěnový systém

Více

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Strana: 1 KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Stavba: Stavební úpravy regenerace bytového domu Nová 504, Kunštát Část: Konstrukčně statický průzkum Zpracovatel části: Ing. Petr Fousek Dusíkova 19, 638 00 Brno

Více

Stropní nosníky základní technické údaje PNG 72 3762-4. část

Stropní nosníky základní technické údaje PNG 72 3762-4. část KERAMICKÉ STROPY HELUZ MIAKO Stropní nosníky základní technické údaje PNG 72 3762-4. část základní technické údaje a použití Keramické stropy HELUZ MIAKO jsou tvořené cihelnými vložkami HELUZ MIAKO a keramobetonovými

Více

Stropní konstrukce, dřevěný strop, železobetonový strop, vliv ceny, materiál, rozpočet, konstrukční požadavky

Stropní konstrukce, dřevěný strop, železobetonový strop, vliv ceny, materiál, rozpočet, konstrukční požadavky Tato bakalářská práce se zabývá vlivem výběru materiálů stropu na celkovou cenu stropní konstrukce. V teoretické části jsou obecně definovány stropní konstrukce, jejich požadavky, druhy stropů dle materiálu

Více

Úkoly a rozdělení stavebnictví

Úkoly a rozdělení stavebnictví Úkoly a rozdělení stavebnictví Stavebnictví je obor zajišťující výstavbu, rekonstrukce a údrţbu objektů pro ostatní funkce společnosti. Cílem je vytvořit vhodné ţivotní a pracovní prostředí pro existenci

Více

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č.

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č. 1.SVISLÝ ŘEZ 1.1.Poloha svislé řezové roviny Řezovou rovinu vedeme v příčném či podélném směru, tak aby procházela okenními a dveřními otvory. Její polohu lze v případě potřeby zalomit. Polohu řezové roviny

Více

Vodorovné konstrukce značky NORDSTROP moderní stavební konstrukce z předpjatého betonu

Vodorovné konstrukce značky NORDSTROP moderní stavební konstrukce z předpjatého betonu Vodorovné konstrukce značky NORDSTROP moderní stavební konstrukce z předpjatého betonu NORD předpjaté FILIGRÁNY CZ NORD Stropní konstrukce - NORDSTROP T O N E J L E P Š Í Z P Ř E D PJ AT É H O B E T O

Více

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné zdivo lomové zdivo haklíkové zdivo KAMENNÉ STĚNY Kamenné zdivo řádkové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo KAMENNÉ STĚNY vazba rohu

Více

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120 Tabulka 3 Nosníky Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 1 1 Nosníky železobetonové,,3) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Nosníky monoliticky spojené se stropní deskou,

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. NOSNÉ STĚNY Kamenné stěny Mechanicko - fyzikálnívlastnosti: -pevnost v tlaku až 110MPa, -odolnost proti vlhku, -inertní vůči

Více

Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen ené a ustupující Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Z hlediska účelu a funkce se mezi předsazené konstrukce řadí: balkóny lodžie pavlače

Více

8. PORUCHY VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ STROPŮ, PODLAH A JEJICH REKONSTRUKCE

8. PORUCHY VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ STROPŮ, PODLAH A JEJICH REKONSTRUKCE 8. PORUCHY VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ STROPŮ, PODLAH A JEJICH REKONSTRUKCE VODOROVNÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ROZDĚLUJÍ BUDOVU NA JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ V HORIZONTÁLNÍM SMĚRU ZÁKLADNÍ TYPY DŘÍVE POUŽÍVANÝCH VODOROVNÝCH

Více

GlobalFloor. Cofraplus 60 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofraplus 60 Statické tabulky GlobalFloor. Cofraplus 6 Statické tabulky Cofraplus 6. Statické tabulky Cofraplus 6 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Polakovaná strana Použití Profilovaný plech Cofraplus 6 je určen pro výstavbu

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Smyková odolnost na protlačení

Smyková odolnost na protlačení Smyková odolnost na protlačení Základní případy Sloup uložený na desce Patka, soustředěné zatížení Bezhřibové stropní desky Smyk protlačením myková odolnost evyztužené desky τ c je smyková pevnost desky

Více

BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG. Průběžná Rohová Průběžná Rohová

BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG. Průběžná Rohová Průběžná Rohová BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG Betong 10 Betong 15 Průběžná Rohová Průběžná Rohová POPIS : Skořepinové tvárnice BETONG jsou vyráběny z betonu na stacionárním vibrolisu. Složení betonu: čistý drcený dolomitický

Více

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN CEMVIN FORM - Desky pro konstrukce ztraceného bednění Vysoká pevnost Třída reakce na oheň A1 Mrazuvzdornost Vysoká pevnost v ohybu Vhodné do vlhkého

Více

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009 Pozemní stavitelství Nenosné stěny PŘÍČKY Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 05 40-2 Tepelná ochrana budov

Více

Stropní vložky MIAKO. třída objem. hmotnosti 800 kg/m 3 únosnost min. 2,3 kn (kromě doplňkových vložek) pevnost v tlaku P12. Tepelně technické údaje

Stropní vložky MIAKO. třída objem. hmotnosti 800 kg/m 3 únosnost min. 2,3 kn (kromě doplňkových vložek) pevnost v tlaku P12. Tepelně technické údaje Stropní konstrukce 1/5 Použití POROTHERM strop tvořený cihelnými vložkami MIAKO a keramobetonovými stropními nosníky vyztuženými svařovanou prostorovou výztuží je možno použít v běžném i vlhkém prostředí

Více

PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE

PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE Předsazená konstrukce konstrukce zasahující do sousedního (zpravidla vnějšího) prostoru bezprostředně vystavená účinkům tohoto prostředí Rozdělení: balkony lodžie

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 04. Dřevěné trámové stropy - druhy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Základní případy. Smyková odolnost. τ c je smyková pevnost desky [MPa] Patka, soustředěné zatížení. Bezhřibové stropní desky

Základní případy. Smyková odolnost. τ c je smyková pevnost desky [MPa] Patka, soustředěné zatížení. Bezhřibové stropní desky Základní případy Sloup uložený na desce Patka, soustředěné zatížení Bezhřibové stropní desky Smyková odolnost nevyztužené desky τ c je smyková pevnost desky [MPa] Smyková pevnost desky závislá na stupni

Více

GlobalFloor. Cofrastra 70 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofrastra 70 Statické tabulky GlobalFloor. Cofrastra 7 Statické tabulky Cofrastra 7. Statické tabulky Cofrastra 7 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Tloušťka stropní desky až cm Polakovaná strana Použití Profilovaný plech Cofrastra

Více

Bednění věnců za dvě minuty

Bednění věnců za dvě minuty Bednění věnců za dvě minuty STAVEBNÍ ODBORNÍK RADÍ: Vyzkoušejte nejlepší bednění na trhu! - Rychlá montáž (2 min/bm) = ušetříte čas i peníze - Získáte bednění, izolaci a podklad pro omítku v jednom - Univerzální

Více

Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY

Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY Stěnové systémy Svislé stěnové konstrukce se dělí dle: - statického působení: - nosné - nenosné - polohy v budově: - vnitřní - vnější (obvodové) - funkce v budově:

Více

Konstrukční systémy vícepodlažních staveb

Konstrukční systémy vícepodlažních staveb Pozemní stavitelství Konstrukční systémy vícepodlažních staveb Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená literatura Matoušková,D. Pozemní stavitelství I., VUT Brno, 1993, Matoušková,D. Pozemní stavitelství II.,VUT

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÁ ČÁST

TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÁ ČÁST ČESKÉ VYSKOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ PROJEKT 4 - C KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÁ ČÁST VOJTĚCH MARTINEK 2011/2012 1. Základní informace o stavbě: Navrhovaná

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1 Funkce a požadavky Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb)

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_26_TECH_1.11 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE KPG SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb) Požadavky a principy konstrukčního řešení Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz

Více

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b )

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b ) Míra tuhosti styku sloupu a příčle = M p : M t 1 Moment příčle (průvlaku) při tuhém styku M tab = k(2 a + b ) + M ab při pružném připojení M pab = k(2 a + b ) + M ab M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) +

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 08. ŽB monolitické stropy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra Prostorová tuhost Nosná soustava podsystém gravitační přenáší zatížení vyplývající z působení gravitačních sil stropy, sloupy s patkami, základy podsystém stabilizační ztužidla, zavětrování, rámové vazby,

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE Uplatnění dřevěných konstrukcí v minulosti DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE Uplatnění dřevěných konstrukcí

Více

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Pozemní stavitelství PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) (Eurokód 1) Zatížení konstrukcí

Více