Stropní konstrukce příloha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stropní konstrukce příloha"

Transkript

1 Stropní konstrukce příloha Rozhodující kritéria pro volbu kce stropu jsou rozpon, únosnost, plošná hmotnost, horizontální tuhost, akustické a tepelnětechnické vlastnosti, požární odolnost. Stropní kce se skládá z nosné kce stropu, podlahy a podhledu. Horní plocha stropu může být rovnou nášlapná vrstva a spodní část stropu může být viditelná bez podhledu. Funkce stropní konstrukce: Architektonické požadavky Stropní kce rozdělují objekt po výšce na podlaží a vytvářejí nosnou kci pro uvažovaný provoz apod. (příčky). Půdorysná variabilita kce souvisí s typem stropu pro různé rozpony. Čím větší rozpon, tím větší hmotnost stropu a tím zatížení na ostatní kce (stěny, sloupy, základy). Z tohoto pohledu jsou variabilnější ŽB monolit. kce oproti prefabrikovaným kcím. S variabilitou souvisí i možnost vykonzolování a řešení prostupů. Jednosměrné kce lze efektivně vykonzolovat pouze ve směru pnutí. Statické funkce a požadavky Hlavní funkcí stropu je vytvářet únosnou a spolehlivou konstrukci pro uvažovaný provoz a zajišťovat přenos zatížení do svislých konstrukcí. Strop musí být dostatečně tuhý z hlediska průhybů a dynamických účinků. Únosnost stropu - konstrukce stropu musí přenášet zatížení od provozu (užitné zatížení) a zatížení od vlastní tíhy stropní konstrukce, příček apod. (stálé zatížení). Požadovaná užitná zatížení stropu jsou stanovena normou. Z hlediska únosnosti se posuzuje spolehlivost stropu podle 1. mezního stavu únosnosti. Tuhost stropu ve svislém směru (odolnost proti průhybu) Strop musí vyhovovat z hlediska maximálního průhybu. Posuzuje se podle 2. mezního stavu použitelnosti. Nadměrná deformace stropu může způsobit poruchy podhledu, podlahy, příček. Působením svislého zatížení se vodorovný prvek prohne a vznikne zakřivená plocha konstrukční prvek je namáhán ohybem. Velikost ohybového momentu (tahového a tlakového napětí) je funkce rozpětí a zatížení.

2 Tuhost stropu v horizontální rovině - má zásadní význam pro zajištění prostorové tuhosti objektu (hlavně pro vyšší objekty). Z hlediska horizontální tuhosti dělíme stropy na tuhé a netuhé. Mezi netuhé stropy patří dřevěné, norníkové bez tuhé betonové desky hurdis apod. Mezi tuhé stropy patří ŽB monolit. Stropy, ŽB prefabrikované stropy, prefamonolit. Stropy typ Filigrán, ŽB stropy s keramickými vložkami, ale s krycí deskou min. 50mm tl. s ocel. výztužnou sítí, ocelobetonové stropy aj. Požadavek minimální vlastní hmotnosti stropu - Výhodné je stropy na velké rozpony vylehčovat dutinami nebo vkládáním vložek z lehčích materiálů. Toto je v protikladu na akustické požadavky (hmotnost je parametr pro zajištění dostatečné vzduchové neprůzvuzvučnosti). Protipožární funkce a požadavky Strop musí splňovat odpovídající kritéria požární odolnosti a stupně hořlavosti použitých stavebních hmot dle platné normy. Minimální nornou požadovaná požární odolnost stropu je 15 minut. Stropní konstrukce z hořlavých hmot (např. jednoduchý dřevěný trámový strop) lez použít pouze v objektech o maximální výšce 4 9 m. Smíšené konstrukce obsahující hořlavé i nehořlavé materiály (např. dřevěný trámový strop s násypem a omítaným podhledem) lze používat pro objekty o maximální výšce 22,5 m. Pro vyšší objekty jen nehořlavé materiály. Konstrukce při požáru nesmí ztratit únosnost a stabilitu a nesmí dojít ke vzniku trhlin, kterými by se požár mohl šířit. Teplota konstrukce na povrchu, na straně odvrácené od ohně, nesmí být vyšší než 150 C. Akustické požadavky Strop musí vyhovovat požadavkům na vzduchovou a kročejovou neprůzvučnost. Vzduchová neprůzvučnost - stavební vzduchová neprůzvučnost má zajisti dostatečný odpor konstrukce vůči průniku zvuku ze vzduchu jedné místnosti přes konstrukci do druhé. Problém lze řešit: Princip hmotnostní: Strop musí mít určitou minimální plošnou hmotnost, orientačně min kg/m 2 (ŽB stropy, klenby). Princip rozdělených hmot se vzduchovou mezerou: V případě lehčích konstrukcí lze navrhnout systém dvou vrstev oddělených vzduchovou mezerou s izolační výplní.

3 Kročejová neprůzvučnost Zvuk se šíří nejlépe materiálem o velké tvrdosti a pevnosti. Problém lze řešit oddělením nášlapné vrstvy podlahy od nosné konstrukce stropu a od svislých stěn. Plovoucí podlaha: konstrukce podlahy je dilatačně oddělena od nosné konstrukce stropu i po obvodě od svislých konstrukcí zvukoizolační pružnou vrstvou. Podlaha může být těžká (bet. Monolit. Vrstva 35-50mm) nebo lehká (dřevotřískové, sádrokartonové desky). Chybně je za vhodný materiál považován pěnový polystyrén a korek (jsou dynamicky tuhé). Zvukoizolační podlahový povlak: Jednodušším principem je použití nášlapné vrstvy podlahy (koberce). Méně účinný. Tepelně technické požadavky Z hlediska tepelně technického musí stropní konstrukce splňovat požadovaný součinitel prostupu tepla U (W/m2K) Větší požadavky jsou na stropy nad průjezdy nebo nevytápěnými vnitřními prostorami. Dále je třeba zajistit, aby pokles dotykové teploty podlahy byl menší než normou stanovený požadavek na provoz. (kategorie podlahy: velmi teplé, teplé, méně teplé, studené). Jedním z hlavních problémů a požadavků je omezení tepelných mostů (styk stropu a obvodové svislé kce). Deska - je vhodná pro stropní konstrukce o malém rozpětí. Trám - se používá pro větší rozpětí, při kterém by deska musela mít velkou tloušťku (deska se kombinuje s trámy). Průvlak - se používá pro velká rozpětí, obvykle v kombinaci s deskou a trámy. Klenby Klasické klenby se používají v novostavbách jenom výjimečně, setkáváme se s nimi při rekonstrukcích objektů. Tradiční klenby se vyzdívaly z klenáků na podpůrné celoplošné bednění nebo ramenáty. Nad vlastní klenbou bývá proveden Nad vlastní klenbou bývá proveden násyp, kterým jsou roznášeny účinky zatížení. Klenby působí na podpory šikmými tlaky a vyvozují tak vodorovné síly, které jsou zachycovány táhly, nebo přímo podporujícími konstrukcemi.

4 Nevýhoda: velká hmotnost, pracnost, konstrukční rozměry, velká tloušťka stropní kce. Výhoda: nehořlavost, požární odolnost, trvanlivost nevlhkém prostředí, dobré akustické vlastnosti. Konstrukce kleneb tvar příčného řezu (tj. čelní oblouk) a) kruhový plný b) kruhový segmentový c) eliptický d) tudorský e) lomený gotický f) španělský g) stoupající kobylí hlava h) přímý Rozdělení kleneb: Valená klenba spočívá na dvou podporách. Jsou základem všech kleneb a z nich jsou odvozené klenby křížové a klášterní. Klášterní klenba tvar vzniká pronikem dvou valených kleneb. Tam, kde se obě klenby protínají, vznikají tupá žebra, která se ve vrcholu stýkají v jednom bodě. Neckovitá klenba je kombinaci klenby valené a klášterní. Konstrukce klenby je podepřena po celém obvodu půdorysu.

5 Zrcadlová klenba tvar vznikne z klášterní klenby, jejíž střední část se doplní zrcadlem, což je rovný strop. Nepravá zrcadlová klenba (podhled je tvořen omítkou a rabicovým pletivem). Nad zrcadlem vznikne prázdný uzavřený prostor. Křížová klenba tvar vznikne pronikem dvou valených kleneb (jakou u klášterní klenby). Je to však klenba otevřená. Zvláštním druhem křížových kleneb jsou klenby hvězdicové, které se používaly v období vrcholné a pozdní gotiky. Lunetová klenba je část křížové klenby, která vznikne pronikem dvou valených kleneb o nestejné výšce. Kopule (báň) tvar kopule je svérická plocha, která vznikne nad kruhovým, eliptickým nebo oválným půdorysem. Použití pro velké rozpony (Panteon v Římě rozpon 43m). Skládá se z: cíp, tambur, kopule, lucerna). Česká klenba lícní plocha české klenby je částí kulové plochy a vzniká, když z báně odřízneme svislými rovinami zbývající části úhelníka. Pruská klenba liší se od české klenby tím, že vznikne pohybem tvořící křivky po řídící křivce. V ploše klenby nevznikají žádné průnikové plochy, a tím ani žádná žebra. Klenby novodobé Klenby z prostého betonu (tl mm) a klenby ŽB a skořepiny. Skořepiny Skořepina je tenkostěnná konstrukce, vytvořená zakřivenou plochou o jedné nebo dvojí křivosti. Jsou podepřené po celém svém obvodu přímými nebo obloukovými podporami. Tloušťka je obvykle mm a to buď po celé ploše stejná nebo proměnná k obvodu se zvětšující. Obvyklé rozpětí se pohybuje do 60m, ale i více. Provádějí se nad půdorysy pravoúhlými, trojúhel., mnohoúhel., kruhovými i nepravidelnými. Rozeznáváme základní tvary: válcové, translační, báňové a skořepiny ve tvaru zborcených ploch.

6 Dřevěné stropy V dnešní době se s nimi setkáváme především při rekonstrukcích budov. Novější typy dřevěných stropů se v současnosti používají především u menších novostaveb. Výhodou je, že jsou lehké a přitom únosné, mají dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti, nenáročná technologie výstavby. Jejich nevýhodou je hořlavost, malá odolnost proti účinkům vody a vlhkosti (hniloba, výskyt houby), poměrně malá tuhost (jsou netuhé v horizontální rovině) a velké průhyby stropů. Konstrukčně lze dřevěné stropy rozdělit: o Deskové konstrukce dřevěné trámy uložené vedle sebe na sraz. o Nosníkové konstrukce hlavní nosné prvky jsou dřevěné nosníky, na které je uložena podpůrná konstrukce podlahy a podhled. Pro zvýšení stability nosných zdí se některé stropnice (cca po 3-4m) kotví ke zdi ocelovými kotvami (ocel. kleštinové táhlo s ocel. závlači). Ovšem dochází k tepelným mostům přes ocelové kleště, kde na zhlaví trámů kondenzuje vodní pára a aktivuje hnilobu. U jednoduchých staveb se někdy místo násypu používala hliněná mazanina v tl. cca 80mm. V současnosti lze použít desek ze sádrokartonu (protipožární ochrana). Použití mokrého procesu lze třeba vždy posoudit (zvýšená vlhkost). Spodní líc se protipožárních důvodů opatřoval omítkou na jednoduchou nebo dvojitou rákosovou rohož (křížem kladenou). V pozdějších dobách se rákosové rohože nahrazovaly keramidovým nebo rabicovým pletivem napnutým na podbití z prken nebo dřevocementových desek. Nyní se používá převážně sádrokarton. Dřevěné trámy se nesmí ukládat do zdiva komínů řešeno výměnou. Povalové - Nosnou část stropu tvoří dřevěné trámy (povaly) kladené těsně vedle sebe na sraz a vzájemně spojené ve styčných spárách dřevěnými klínky nebo železnými skobami. Trámové - Používají se na rozpětí do 5 m (výjimečně až 6,5 m). Při rekonstrukcích lze dřevěné trámy kombinovat s ocelovými nosníky. o Jednoduchý trámový strop s viditelnými trámy - Na trámy je položen z prken nebo fošen na sraz nebo polodrážku záklop, který nejčastěji tvoří současně podlahu. o Při větším rozpětí bývají trámy ještě podporovány průvlaky, které můžou být podepřeny dřevěnými sloupy se sedly a pásky.

7 o Jednoduchý strop s viditelnými trámy se záklopem a násypem - Pro zvětšení požární bezpečnosti a neprůzvučnosti má násyp v tloušťce 80 až 160 mm, který se klade na záklop z prken. o Podlaha se přibíjí na polštáře uložené v násypu. o Lepenicový strop Jde o historický typ dřevěného stropu používaný u jednoduchých lidových staveb. Na trámy se uloží záklop z tenké tyčoviny (někdy obalené slaměnými provazci) kladené vedle sebe na sraz. Na záklop se provede hliněná mazanina tl. 50mm. o Kazetový strop - V podhledu mezi stropnicemi jsou vytvořeny pomocí výměn pravidelné čtverce nebo obdélníky. o Novodobé konstrukce dřevěných trámových stropů s viditelnými trámy Konstrukce záklopu může být použita deska ze sádrokartonu nebo keramické tvarovky osazenými na lišty připevněné k bokům trámů. o Na konstrukci lze provést plovoucí podlahu. o Trámový strop s omítnutým podhledem a násypem - Na dřevěné trámy je přibit záklop z prken nebo fošen. o Na záklopu je násyp, do kterého se kolmo na směr trámů kladly polštáře a na ně se přibíjela dřevěná podlaha. o Spodní líc trámů se opatřil podbíjením z prken s rákosovými rohožemi a omítkou. o Trámový strop se zapuštěným záklopem - Jeho předností je zmenšení celkové tloušťky stropu. o Záklop je zapuštěn pod horní líc stropních trámů a spočívá na latích přibitých k bokům trámů. o Aby byla dodržena jednotná tloušťka násypu kolem trámů i polštářů, kladou se polštáře rovnoběžně s trámy. o Trámový strop s rákosníky - Aby se omítky neporušovaly provozem v horním podlaží, byla nosná stropní konstrukce oddělena od konstrukce podhledu tím, že podbití nesly jiné samostatné trámy (rákosníky).

8 o Novodobé konstrukce dřevěného trámového stropu s rovným podhledem platí stejné zásady jako u novodobé kce s viditelnými trámy, ale kce je doplněna o podhled z dřevocementových desek (heraklit aj.) opatřených rabicovým pletivem a omítkou nebo ze sádrokartonových desek. S protipožárním podhledem lze použít tyto stropy pro objekty nad 22,5m. o Obdobné zásady platí i pro kompletní rekonstrukce, kde se podlahové vrstvy, násyp a záklop odstraní a provede se nová skladba. Fošnové - Nahrazují poměrně nehospodárné stropy trámové. Jsou tvořeny fošnami, kladenými v osové vzdálenosti 0,4 až 0,6 m. Tuhost fošnového stropu zajišťují rozpěry a diagonálně přibity záklop a podbití.

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 1 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Architektonicképožadavky Stropy Funkce a požadavky 2 Základnífunkce a požadavky Statické funkce a požadavky

Více

Petr Moravec Jarmila Uhrová Stropní konstrukce

Petr Moravec Jarmila Uhrová Stropní konstrukce Petr Moravec - 442091 Jarmila Uhrová - 442112 Stropní konstrukce Základní funkce a požadavky Stropní konstrukce rozdělují prostor ve vertikálním směru na jednotlivá podlaží. Přenášejí veškerá zatížení

Více

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE STAVITELSTVÍ I. FAKULTA ARCHITEKTURY ČVUT PRAHA VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Základní funkce a požadavky architektonická funkce a požadavky - variabilita vnitřního prostoru - estetická

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ.

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. PŘENÁŠÍ ZATÍŽENÍ S T Á L É / VLASTNÍ HMOTNOST KCE / N

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Dřevěné stropní konstrukce Kombinované (polomontované) stropní konstrukce Ocelové a ocelobetonové stropní konstrukce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Dřevěné stropní konstrukce Dřevěné

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Vodorovné konstrukce. Funkce a požadavky kladeny na stropy

Vodorovné konstrukce. Funkce a požadavky kladeny na stropy Vodorovné konstrukce Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: A/ Stropní rozdělují budovu po výšce B/ Převislé římsy, balkony, arkýře apod. zpravidla navazují na stropní

Více

Keramické vložky se ukládají na spodní přírubu nosníků. Prostor mezi nosníky a vložkami se dobetonuje. Horní betonová krycí deska je min. 30mm.

Keramické vložky se ukládají na spodní přírubu nosníků. Prostor mezi nosníky a vložkami se dobetonuje. Horní betonová krycí deska je min. 30mm. Stropy keramické Keramické stropy jsou lehké, usnadňují povrchovou úpravu podhledu, mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti, dobrou požární odolnost a použitelnost ve vlhkém prostředí. Stropy z keramických

Více

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE Jitka Schmelzerová 2.S Konstrukční systém - je celek složený z navzájem propojených konstrukčních prvků a subsystémů, které jsou vzhledem k vnějšímu

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Vodorovné nosné konstrukce funkční a statické požadavky Monolitické železobetonové stropní konstrukce Prefabrikované železobetonové stropní konstrukce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D.

Více

Vodorovné konstrukce - stropní konstrukce

Vodorovné konstrukce - stropní konstrukce Pozemní stavitelství Vodorovné konstrukce - stropní konstrukce Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních

Více

VODOROVNÉ KONSTRUKCE

VODOROVNÉ KONSTRUKCE VODOROVNÉ KONSTRUKCE POŽADAVKY STATICKÉ PŮSOBENÍ STROPY PŘEVÁŽNĚ TLAČENÉ Prof.ing.Miloslav Pavlík, CSc Doc.ing.Vladimír Daňkovský, CSc Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2013/2014 Str. 1 Klasifikace stropních

Více

OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY

OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY Konstrukce ocelových a ocelobetonových stropů nosníkové konstrukce deskové konstrukce OCELOVÉ A OCELOBETONOVÉ STROPY ochrana ocelových konstrukcí před korozí protipožární

Více

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Pozemní stavitelství PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) (Eurokód 1) Zatížení konstrukcí

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 5/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Mezi vodorovné nosné konstrukce patří: Stropní konstrukce Vyložené konstrukce Ustupující konstrukce Stropní konstrukce rozdělují prostor

Více

Přednáška 7 Vodorovné konstrukce stropy. Klenby

Přednáška 7 Vodorovné konstrukce stropy. Klenby BH02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 7 Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 4. 11. 2014 ÚVOD Funkční dělení vodorovných nosných konstrukcí Stropní rozdělují budovu po výšce na jednotlivá podlaží

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Klenby Skeletové konstrukční systémy Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Klenby Základní rozdělení stropních konstrukcí Rozdělení stropních konstrukcí dle konstrukčně-statického řešení

Více

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky NG nová generace stavebního systému Stropy HELUZ miako stropní vložky stropní nosníky věncovky Stropní konstrukce HELUZ miako B C D A 3. Strop HELUZ MIAKO je tvořen z keramobetonových stropních nosníků

Více

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1)

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1) Tabulka 2 Stropy Požární odolnost v minutách 15 30 45 90 1 1 Stropy betonové, staticky určité, (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Desky z hutného betonu), výztuž v

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Stavební úpravy ve zdivu - překlady Ztužující konstrukce pozední věnce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Stavební úpravy ve zdivu Překlady - Dveřní otvory. - Okenní otvory. - Výklenky,

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 04. Dřevěné trámové stropy - druhy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení STROPNÍ KERAMICKÉ PANELY POD - Stropní panely určené pro stropní a střešní ploché konstrukce, uložené na zdivo, průvlaky nebo do přírub ocelových

Více

Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce:

Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: A/ Stropní rozdělují budovu po výšce B/ Převislé římsy, balkony, arkýře apod. zpravidla navazují na stropní konstrukce C/ Ustupující

Více

NK 1 Konstrukce. Volba konstrukčního systému

NK 1 Konstrukce. Volba konstrukčního systému NK 1 Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY. Inteligentní řešení

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY. Inteligentní řešení PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení 1 STROPNÍ KERAMICKÉ PANELY POD Použití a konstrukce: - Stropní panely určené pro stropní a střešní ploché konstrukce, uložené na zdivo, průvlaky nebo

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Pozemní stavitelství a technologie provádění I 1. Rozdělení konstrukcí pozemních staveb Konstrukční systémy

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 6/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Budovy jsou členění na trakty - prostorové části budovy vymezené dvěma vzájemně následnými vertikálními rovinami, procházejícími geometrickými

Více

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH kamenné překlady - kamenné (monolitické) nosníky - zděné klenuté překlady

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Úloha 2: Návrh konstrukčních systémů 1x A3, 1:200

Úloha 2: Návrh konstrukčních systémů 1x A3, 1:200 KP1 2. úloha Úloha 2: Návrh konstrukčních systémů 1x A3, 1:200 Úloha je zadávána jako týmová práce pro 2-3 studenty. Na základě dispozičního schématu zadaného objektu (1:200) navrhněte 3 varianty konstrukčních

Více

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o.

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE 2017 Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. Základní požadavky na vlastnosti staveb (305/2011/EU) resp. 8 vyhl.č. 268/2009 Sb. mechanická odolnost a stabilita požární bezpečnost

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

Podlahy. podlahy. Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou

Podlahy. podlahy. Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou podlahy Podlahy Akustické a tepelné izolace podlah kamennou vlnou Jediný výrobce a prodejce izolace se specializací pouze na kamennou vlnu v České republice. PROVĚŘENO NA PROJEKTECH Izolace ROCKWOOL z

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1 Funkce a požadavky Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb)

Více

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Zastřešen ení budov 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Zásady návrhu krovu -pozednice Pozednice musí ležet po celédélce na zdivu. Na styku se zdivem musí být impregnována. Pozednice

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE KPG SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb) Požadavky a principy konstrukčního řešení Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz

Více

Desky Trámy Průvlaky Sloupy

Desky Trámy Průvlaky Sloupy Desky Trámy Průvlaky Sloupy Deska působící: v jednom směru ve dvou směrech Rozpětí l až 8 m h ~ l / 26, až 0,30 m M ~ w l 2 /8 Přednosti: -větší tuhost než u bezhřibové desky - nižší než bezhřibová deska

Více

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Zatížení a namáhání Konstrukční prvky stavebního objektu jsou namáhány: vlastní hmotností užitným zatížením zatížením

Více

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ Podrobné technické vlastnosti jednotlivých výrobků jsou uvedeny v následujících přehledných tabulkách, řazených podle jejich použití ve stavebním systému VELOX: desky (VELOX WS, VELOX WSD, VELOX WS-EPS)

Více

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY PODHLEDY str.1/26 PODHLEDY PŮVODNĚ POVRCHOVÁ ÚPRAVA SPODNÍHO LÍCE STROPU ( omítaný podhled ) V SOUČASNOSTI SAMOSTATNÁ KONSTRUKCE, KTERÁ JE PŘIPEVNĚNA (popř. zavěšena zespodu) NA STROPNÍ KONSTRUKCI SE STROPEM

Více

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: A/ Stropní rozdělují budovu po výšce, B/ Převislé - římsy, balkony, arkýře, apsidy, pavlače apod.,

Více

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž G. POROTHERM STROP 1. Skladování a doprava Při manipulaci a skladování je třeba zavěšovat, resp. podkládat stropní nosníky ve vzdálenosti max. 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady o rozměru nejméně

Více

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY. Bedřiška Vaňková str.1/26

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY. Bedřiška Vaňková str.1/26 PODHLEDY Bedřiška Vaňková 5.12.2015 str.1/26 PODHLEDY PŮVODNĚ POVRCHOVÁ ÚPRAVA SPODNÍHO LÍCE STROPU ( omítaný podhled ) V SOUČASNOSTI SAMOSTATNÁ KONSTRUKCE, KTERÁ JE PŘIPEVNĚNA (popř. zavěšena zespodu)

Více

Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru

Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru Změny v projekčních předpisech požární bezpečnosti staveb Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru Praha, 13.4.2005 Ing. Vilém Stanke 1 Ocelové nosné konstrukce Ocel je nehořlavá stavební

Více

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky NG nová generace stavebního systému Stropy HELUZ miako stropní vložky stropní nosníky věncovky Stropní konstrukce HELUZ miako B C D A 3. Strop HELUZ MIAKO je tvořen z keramobetonových stropních nosníků

Více

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému NK 1 Konstrukce 2 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

A. 1 Skladba a použití nosníků

A. 1 Skladba a použití nosníků GESTO Products s.r.o. Navrhování nosníků I Stabil na účinky zatížení výchozí normy ČSN EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí ČSN EN 1995-1-1 ČSN 731702 modifikace DIN 1052:2004 navrhování dřevěných stavebních

Více

NK 1 Konstrukce. Co je nosná konstrukce?

NK 1 Konstrukce. Co je nosná konstrukce? NK 1 Konstrukce Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc. - Uspořádání konstrukce - Zásady

Více

Stropní konstrukce, dřevěný strop, železobetonový strop, vliv ceny, materiál, rozpočet, konstrukční požadavky

Stropní konstrukce, dřevěný strop, železobetonový strop, vliv ceny, materiál, rozpočet, konstrukční požadavky Tato bakalářská práce se zabývá vlivem výběru materiálů stropu na celkovou cenu stropní konstrukce. V teoretické části jsou obecně definovány stropní konstrukce, jejich požadavky, druhy stropů dle materiálu

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 01. Rozdělení konstrukcí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120 Tabulka 3 Nosníky Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 1 1 Nosníky železobetonové,,3) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Nosníky monoliticky spojené se stropní deskou,

Více

GESTO Products s.r.o.

GESTO Products s.r.o. GESTO Products s.r.o. Navrhování nosníků I Stabil na účinky zatížení výchozí normy ČSN EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí ČSN EN 1995 1 1 ČSN 731702 modifikace DIN 1052:2004 navrhování dřevěných stavebních

Více

SCHÖCK NOVOMUR LIGHT SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...18. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...19. Tepelně technické parametry...

SCHÖCK NOVOMUR LIGHT SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...18. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...19. Tepelně technické parametry... SCHÖCK NOVOMUR Nosný hydrofobní tepelně izolační prvek zabraňující vzniku tepelných mostů u paty zdiva pro použití u rodinných domů Schöck typ 6-17,5 Oblast použití: První vrstva zdiva na stropu suterénu

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 1. Konstrukční systémy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Bakalářská práce - Požární bezpečnost staveb. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB (PBS) Sylabus 2

Bakalářská práce - Požární bezpečnost staveb. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB (PBS) Sylabus 2 POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB (PBS) Sylabus 2 Požární výška objektu h : - je to výška od čisté podlahy 1.NP k čisté podlaze posledního užitného NP, popř. PP (užitné NP není pochozí střecha ani strojovna výtahu

Více

Konstrukční systém - rozdělení

Konstrukční systém - rozdělení Skeletové konstrukční systémy Konstrukční systém je celek složený z : a) Nosných konstrukcí b) Kompletačních konstrukcí (nenosných) c) Technického zařízení (vodovod, kanalizace, vytápění, větrání..) d)

Více

Základní rozměry betonových nosných prvků

Základní rozměry betonových nosných prvků Základní rozměry betonových nosných prvků Desky Trámy Průvlaky Sloupy Ohybové momenty [knm] na nosníku Prostě uloženýnosník q[kn/m] 1/8 ql 2 Oboustranně vetknutý nosník 1/12 ql 2 1/12 ql 2 q[kn/m] 1/24

Více

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ 1. Stropy s využitím prefabrikovaných stropních prvků jako ztraceného bednění 1.1 s vytvořením ŽB monolitických žebírkových stropů osové vzdálenosti žeber - 00 mm s šířkou

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PODLAHY, PODHLEDY

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PODLAHY, PODHLEDY PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PODLAHY, PODHLEDY Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz PODLAHY Skladba podlahy Kontaktní X Nekontaktní obsahují vzduchovou mezeru vrstva nášlapná(vč. spojovacích hmot) vrstva

Více

PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE

PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE Předsazená konstrukce konstrukce zasahující do sousedního (zpravidla vnějšího) prostoru bezprostředně vystavená účinkům tohoto prostředí Rozdělení: balkony lodžie

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

Dřevostavby komplexně. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák

Dřevostavby komplexně. Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Dřevostavby komplexně Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák Obsah Navrhování konstrukcí na účinky požáru Všeobecné požadavky Navrhování konstrukcí z hlediska akustiky Základní pojmy a požadavky Ukázky z praxe

Více

Převislé a ustupující konstrukce

Převislé a ustupující konstrukce Převislé a ustupující konstrukce Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: A/ Stropní rozdělují budovu po výšce, B/ Převislé -římsy, balkony, lodžie, arkýře, apsidy, pavlače

Více

Konstrukční systémy vícepodlažních staveb

Konstrukční systémy vícepodlažních staveb Pozemní stavitelství Konstrukční systémy vícepodlažních staveb Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená literatura Matoušková,D. Pozemní stavitelství I., VUT Brno, 1993, Matoušková,D. Pozemní stavitelství II.,VUT

Více

2014/2015 STAVEBNÍ KONSTRUKCE SBORNÍK PŘÍKLADŮ PŘÍKLADY ZADÁVANÉ A ŘEŠENÉ V HODINÁCH STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ. SŠS Jihlava ING.

2014/2015 STAVEBNÍ KONSTRUKCE SBORNÍK PŘÍKLADŮ PŘÍKLADY ZADÁVANÉ A ŘEŠENÉ V HODINÁCH STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ. SŠS Jihlava ING. 2014/2015 STAVEBNÍ KONSTRUKCE SBORNÍK PŘÍKLADŮ PŘÍKLADY ZADÁVANÉ A ŘEŠENÉ V HODINÁCH STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ SŠS Jihlava ING. SVOBODOVÁ JANA OBSAH 1. ZATÍŽENÍ 3 ŽELEZOBETON PRŮHYBEM / OHYBEM / NAMÁHANÉ PRVKY

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN CEMVIN FORM - Desky pro konstrukce ztraceného bednění Vysoká pevnost Třída reakce na oheň A1 Mrazuvzdornost Vysoká pevnost v ohybu Vhodné do vlhkého

Více

SCHÖCK NOVOMUR SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...12. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...13. Tepelně technické parametry...

SCHÖCK NOVOMUR SCHÖCK NOVOMUR. Uspořádání v konstrukci...12. Dimenzační tabulka / rozměry / možnosti...13. Tepelně technické parametry... SCHÖCK NOVOMUR Nosný hydrofobní tepelně izolační prvek zabraňující vzniku tepelných mostů u paty zdiva pro použití u vícepodlažních bytových staveb Schöck typ 20-17,5 Oblast použití: První vrstva zdiva

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY

MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY MONTÁŽNÍ NÁVOD NOSNÍKY A STROPNÍ VLOŽKY Stránka 1 z 5 Verze 1 (duben 2008) STRUČNÝ POPIS STROPNÍ KONSTRUKCE Pokládání žebrových stropů ze železobetonu s prefabrikovanými nosníky za svařované prostorové

Více

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009 Pozemní stavitelství Nenosné stěny PŘÍČKY Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 05 40-2 Tepelná ochrana budov

Více

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení PŘEDNÁŠKY Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení Pozemní stavby Pozemní stavby rámové konstrukce Vliv dotvarování a smršťování na sloupy a pilíře střední sloupy

Více

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY TENDENCE A SMĚRY VÝVOJE snižování materiálové náročnosti snižování energetické náročnosti ochrana životního prostředí humanizace staveb a životního prostředí sídel realizace staveb

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE FUNKCE A POŽADAVKY Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb) SVISLÉ KONSTRUKCE Technologické a materiálové rozdělení zděné konstrukce

Více

VODOROVNÉ KONSTRUKCE POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. strana 39

VODOROVNÉ KONSTRUKCE POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. strana 39 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ strana 39 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ 1. Stropy s využitím prefabrikovaných stropních prvků jako ztraceného bednění 1.1 s vytvořením ŽB monolitických žebírkových

Více

Schöck Tronsole typ B

Schöck Tronsole typ B Schöck Tronsole typ Schöck Tronsole typ Schöck Tronsole typ (základová deska) Slouží k přerušení akustických mostů mezi schodišťovým ramenem a základovou deskou. Schodišťové rameno může být provedeno jako

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen ené a ustupující Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Z hlediska účelu a funkce se mezi předsazené konstrukce řadí: balkóny lodžie pavlače

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B12 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Spřažené konstrukce Obsah: Spřažení částečné a plné, styčná

Více

Tradiční vložkový strop Vysoká variabilita Snadná a rychlá montáž Vhodný i pro svépomocnou výstavbu Výborná požární odolnost Ekologická nezávadnost

Tradiční vložkový strop Vysoká variabilita Snadná a rychlá montáž Vhodný i pro svépomocnou výstavbu Výborná požární odolnost Ekologická nezávadnost Norma/předpis Vložky: STO 030-039999 Nosníky: ČSN, EN, STO... dle dodavatele Beton: ČSN EN 206-1 Popis výrobku a použití Ytong bílý strop je variabilní stropní konstrukce, která se zhotovuje na stavbě

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b )

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b ) Míra tuhosti styku sloupu a příčle = M p : M t 1 Moment příčle (průvlaku) při tuhém styku M tab = k(2 a + b ) + M ab při pružném připojení M pab = k(2 a + b ) + M ab M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) +

Více

AKUSTICKÝ POSUDEK. Posouzení stropních konstrukcí na akci BD V Závětří. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice

AKUSTICKÝ POSUDEK. Posouzení stropních konstrukcí na akci BD V Závětří. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice U Sirkárny 467/2a, 370 04 České Budějovice www.akustikad.com, akustikad@akustikad.com fax: 387 202 590, mobil: 737 705 636 AKUSTICKÝ POSUDEK Posouzení stropních konstrukcí na akci BD V Závětří Objednatel

Více

PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 3. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY NOSNÉ KONSTRUKCE STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků

Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků Zásady pro navrhování podlahových souvrství z materiálů společnosti TBG Pražské malty ANHYMENT a PORIMENT. Úvod Společnost

Více

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované technologie Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované železobetonové stavby U montovaného skeletu je rozdělena nosná část sloupy, průvlaky a stropní panely) a výplňová část (stěny): Podle

Více

Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY

Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY Stěnové systémy nenosné stěny PŘÍČKY Stěnové systémy Svislé stěnové konstrukce se dělí dle: - statického působení: - nosné - nenosné - polohy v budově: - vnitřní - vnější (obvodové) - funkce v budově:

Více

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné zdivo lomové zdivo haklíkové zdivo KAMENNÉ STĚNY Kamenné zdivo řádkové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo KAMENNÉ STĚNY vazba rohu

Více

NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA

NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA Přednáška 2 letní semestr 2016 17 Uplatnění a výhody nejšiřší rozsah konstrukčního uplatnění při vhodném použití příznivá cena

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

ZÁKLADNÍ KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY POZEMNÍCH A INŽENÝRSKÝCH STAVEB Z OCELI

ZÁKLADNÍ KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY POZEMNÍCH A INŽENÝRSKÝCH STAVEB Z OCELI ZÁKLADNÍ KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY POZEMNÍCH A INŽENÝRSKÝCH STAVEB Z OCELI ZÁKLADNÍ KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY POZEMNÍCH A INŽENÝRSKÝCH STAVEB Z OCELI KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY POZEMNÍCH STAVEB Halové stavby Konstrukční

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ 1 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ Datum Srpen 2014 Akce: MŠ Dobrovského 66, Brno zateplení objektu Stupeň: Dokumentace pro provádění stavby Adresa: Dobrovského 1311/66, 612 00 Brno Královo Pole pozemek parc.

Více

STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ

STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ Objednatel: Statutární město Ústí nad Labem, Magistrát města Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ V Ústí nad Labem, květen 2017 Vypracoval:

Více