HENNLICH koncept ekologizace spalin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HENNLICH koncept ekologizace spalin"

Transkript

1 HENNLICH koncept ekologizace spalin Ing. Martin Pavliska, Ph.D. Obsah 1. Úvod HENNLICH Hydro-tech - základna produktů pro ekologické aplikace Trysky pro mokré odsíření Lanzny s tryskami SmartNOx kompaktní systém denitrifikace menších zdrojů znečištění HENNLICH Engineering projekční a montážní možnosti Závěr Úvod Téměř při každé lidské činnosti dochází k vývinu škodlivých látek, které unikají do ovzduší. Jejich zdroje jsou velmi různorodé a lze je klasifikovat z různých hledisek, přičemž jsou zohledněny faktory jako je množství, vliv na okolí, lokalita, technologie, při níž vznikají apod. Současný stav v oblasti světové energetiky, ekonomiky a ekologie je ovlivňován především: rychlým zvyšování počtu obyvatel stále rostoucí spotřebou energie a elektřiny snižováním zásob fosilních paliv, které se převážně podílejí na uspokojení poptávky po energii a elektřině zhoršování kvality životního prostředí v důsledku emisí škodlivých látek vznikajících při výrobě elektřiny, při rozvoji průmyslu a dopravy předpokládáným růstem cen energie a elektřiny za předpokladu zahrnutí nákladů nutných na ekologizaci provozů. Emise unikající ze spalovacího procesu mohou být nevýznamné, nevyhnutelné a nebo škodlivé pro prostředí, tedy i pro člověka a mohou vznikat z: z nedokonalého spalování z obsahu paliva ze sekundárních reakcí

2 EMISE VODNÍ PÁRA OXIDY SÍRY OXIDY DUSÍKU OXIDY UHLÍKU UHLOVO- DÍKY SAZE, POPÍLEK Diagram rozdělení emisí Energetika se na celkovém znečištění ovzduší v ČR podílí jednoznačně největší měrou. Nejtíživějším problémem jsou zde především emise oxidů síry a dusíku, dále pak tuhé úlety a s nimi související emise těžkých kovů. Extrémně vysoký podíl energetiky na celkovém znečištění ovzduší je u nás dán specifickou skladbou energetických zdrojů, založených donedávna výlučně na spalování fosilních paliv (pomineme-li zanedbatelný podíl hydroelektráren, fungujících většinou jako zdroje špičkové), a současně i extrémně vysokou energetickou náročností výrob. Tato nevhodná skladba energetických zdrojů je sice v posledních letech postupně eliminována stavbou jaderných elektráren a útlumem "těžkých", energeticky náročných výrob, nicméně spalování fosilních paliv bude ještě dlouho podstatným článkem naší energetiky. V této situaci je možná jen jedna cesta neutralizace negativních ekologických dopadů energetiky - důsledné zavádění technologií na odstraňování škodlivých složek ze spalin stávajících zdrojů a aplikace všech moderních postupů při stavbě zdrojů nových. Také firma HENNLICH s.r.o. se snaží rozvinout své aktivity na poli boje proti škodlivým emisím, ať již v plynné nebo tuhé podobě a k tomuto tématu se vztahuje náš příspěvek. 2. HENNLICH Hydro-tech - základna produktů pro ekologické aplikace Firma HENNLICH s.r.o. je tradičním účastníkem semináře Technologie pro elektrárny a teplárny na tuhá paliva a mnohým z vás není nutné ji detailně představovat. Již dříve zde byl prezentován sortiment vhodný pro protiemisní aplikace a dnes bychom chtěli hovořit a propojení jednotlivých odštěpných závodů s cílem nabídnout komplexní řešení. Jedním z našich dlouholetých partnerů je výrobce trysek německá firma Lechler GmbH se sídlem v Metzingenu nedaleko Stuttgartu, se kterou spolupracujeme již od roku Kromě toho, že je jedním z lídrů na trhu průmyslových trysek má ve svém portfoliu i trysky určené výhradně pro aplikace týkající se životního prostředí, jako např. odsíření nebo denitrifikaci. Výrobou trysek se zabývá již více než 130 let a během té doby přišla s mnoha technickými inovacemi a patentovanými řešeními a ne jinak je to i u ekologických procesů. Skupinu těchto trysek rozdělujeme na tzv. FGD, tedy odsíření a to především mokré a lanzny, což jsou jakési nosiče trysek, které se používají pro polosuché metody odsíření, denitrifikaci a chlazení plynů. Nejprve je vhodné se detailněji věnovat samotným produktům, které chceme použít pro zmiňovaný koncept ekologizace.

3 2.1 Trysky pro mokré odsíření Trysky pro mokrou metodu odsíření (Obr. 1) mají za úkol rozprášit vodnou suspenzi uhličitanu nebo hydroxidu vápenatého aby došlo k následným reakcím: 2 CaCO SO 2 + O H 2 O > 2 CaSO 4.2H 2 O + 2CO 2 nebo SO 2 + Ca(OH) 2 > CaSO 3 + H 2 O SO 2 + CaCO 3 > CaSO 3 + CO 2 kde vzniklý CaSO 3 dále reaguje CaSO H 2 O + 1/2 O 2 > CaSO 4. 2 H 2 O. Obr. 1: Schématické znázornění mokrého odsíření Podstatné pro tuto reakci je co nejjemnější rozprášení suspenze a právě nová generace trysek TwinAbsorb, použitá již na několika místech i v ČR, se vyznačuje výbornými výsledky. Jde o patentované řešení se dvěma hrnci a tzv. sekundární atomizaci kapek (Obr. 2 a Obr. 3). O primární atomizaci hovoříme už při výstupu kapaliny z trysky, kdy je vlivem výtokové rychlosti a odporem okolního prostředí kapalina rozmělněna do kapek a přidáním druhého výtokového otvoru dostaneme vlastně dva paprsky, které na sebe působí. Dochází k další kolizi kapek a jejich srážkou se vytváří další menší kapky (Obr. 4). Tím dostaneme vlastně zadarmo větší množství menších kapek schopných se účastnit chemické reakce.

4 Obr. 2: Tryska TwinAbsorb E Obr.3. Tryska TwinAbsorb E Obr.4: Schéma vytváření oblastí sekundární atomizace Trysek TwinAbsorb je několik typů, především rozlišujeme plný a dutý kužel paprsku a pak trysky jednosměrné a obousměrné, stříkající jak nahoru, tak dolů. Právě u těch obousměrných je patrná druhá podstatná výhoda tohoto řešení a sice protisměrná rotace paprsků.

5 Obr. 5: Standardní tryska se stejnou rotací horního i spodního paprsku Obr.6. Tryska TwinAbsorb s protisměrnou rotací horního a spodního paprsku Pokud kapalina ze všech trysek rotuje jedním směrem (Obr. 5) nutí i spaliny přizpůsobit se tomu pohybu a tím je vytlačuje směrem ke stěnám absorbéru a tím unikají z dosahu kapek suspenze trysek umístěných ve středu a neúčastní se chemické reakce. Pokud ovšem paprsky trysek umístěných v patrech nad sebou rotují střídavým směrem (Obr. 6), jsou spaliny donuceny k cik-cak pohybu (Obr. 7) a dochází k mnohem většímu styku se suspenzí. Obr. 7: Proud spalin při střídavé rotaci paprsků Obr. 8: Trysky u stěny absorbéru Je nutné zmínit ještě jednu podstatnou zákonitost návrhu rozmístění trysek a to, trysky s dutým kuželem dávat do středu a trysky plným kuželem ke stěnám absorbéru. Zabráníme tak nežádoucímu poškození stěny absorbéru proudem suspenze, která je u dutého kužele soustředěna do obálky kuželového paprsku a dochází proto ke styku kapalina-stěna pouze v jedné křivce. Navíc je proud spalin stále tlačen ke středu (Obr.8).

6 Technologie mokrého odsíření není samozřejmě jen o tryskách a často je nutné při jeho modernizaci přistoupit ke komplexnímu řešení a vzít do úvahy všechny faktory ovlivňující kvalitu procesu. To samozřejmě představuje vysoké finanční náklady. Samotná výměna trysek za novou generaci TwinAbsorb představuje náklady výrazně menší. Je nutno přiznat, že není v našich silách procentuálně vyjádřit, o kolik se emise SOx sníží s novými tryskami, ale na druhou stranu můžeme předložit řadu pozitivních referencí a také publikované zprávy samotných uživatelů. Jsme schopni předložit návrh rozmístění trysek, určit jejich typy, materiál a připojení na potrubní rozvod. 2.2 Lanzny s tryskami Druhou velkou skupinou trysek pro ekologické aplikace jsou lanzny, tzn. nosiče trysek, s tryskami jak jednolátkovými (pouze kapalina), tak dvoulátkovými (kombinace kapaliny a nejčastěji vzduchu). Ty nejčastěji používáme k redukci emisí, jako je polosuchá metoda odsíření nebo denitrifikace, nebo k prostému chlazení horkých spalin. Často jsou na míru šité dané aplikaci a doprovázené dodávkou čerpací a regulační jednotky (Obr. 9). Takové řešení vyžaduje značnou orientaci v samotných spalovacích procesech, ale neobejdeme se bez spolupráce s odborníky na danou technologii. Často jen rozstříknout kapalinu nestačí, je nutné vědět co s kapkami spaliny udělají, když vezmeme v úvahu jejich teplotu a rychlost proudění. Navíc bývá požadavkem kompletní odpaření kapaliny v určitém prostoru, ať již je to reaktor nebo pouze potrubí. Z toho nám vychází, že se zde daleko více zabýváme velikostí a rychlostí rozstříknutých kapek než u procesu mokrého odsíření popsaného výše (Obr. 10). Obr. 9: Schéma procesu vstřikování do proudu spalin Obr. 10: Měření velikosti kapek laserovými paprsky Jak již bylo uvedeno, používají se zde obecně dva typy trysek: jednolátkové a dvoulátkové. Ty mohou být umístěny po jedné na každé lanzně nebo jsou navrženy v tzv. svazku, kdy jsou na jedné lanzně i čtyři trysky. Výhodou takového řešení, je použití menší trysky, která vytváří malé kapky a navíc dochází k sekundární atomizaci při střetu kapek sousedních trysek.

7 Jednolátková tryska využívá k regulaci zpětný tok, kdy se část kapaliny nerozstříkne, ale vrací se vnitřkem trysky zpět. Protože není použit atomizační vzduch, musíme pracovat s tlakem kapaliny přibližně 35 bar. Tryska si v regulačním rozsahu 10:1 udržuje stabilní velikost kapek a je často používaná v provedení svazková (Obr. 11). Mezi dvoulátkové trysky patří zejména Laval trysky (Obr. 12), kde pomocí vnitřního konusu a směšovací komory dochází k urychlení proudění až na rychlost zvuku. Kapky jsou velmi malé s vysokou rychlostí, což je jejich výhodou zejména při SNCR DeNOx aplikacích, kdy je nutné proniknout hluboko do proudu spalin. Paprsek je úzký 15 a regulační rozsah je 20:1. Ještě existují další typy dvoulátkových trysek, např. VarioJet se širokým paprskem 60. Ta je vhodná pro aplikace kdy je potřeba pokrýt větší průřez reaktoru. Obr.11: Tryska se zpětným tokem Obr. 12: Laval tryska Bylo již zmíněno, že součástí dodávky může být čerpací a regulační jednotka (Obr.13), která je napojena na centrální systém řízení. Regulace vstřikování probíhá na základě informací o množství spalin vstupujících do reaktoru a také na základě dosažených parametrů na konci procesu. Lanzny mohou být regulovány jak každá zvlášť, tak např. po okruzích. To je typické pro chlazení spalin z cementárenských pecí. Samotné řízení je pak v rukou provozní obsluhy, ta ví nejlépe co která technologie potřebuje.

8 Společnost zapsána do obchodního rejstříku u Krajského soudu v Ústí nad Labem v oddíle C, č.vložky 274 Obr. 13: Příklady regulačních a čerpacích jednotek 2.3 SmartNOx kompaktní systém denitrifikace menších zdrojů znečištění Vedle primárních opatření redukce oxidů dusíku jsou součástí modernizací spalování i sekundární metody SNCR a SCR tak, aby výsledné emise dosahovaly předepsaných limitů. Tam, kde investiční možnosti provozovatelů nedosahují dostatečné výše pro nasazení sofistikovaných systémů denitrifikace a kde spalovací komory kotlů nedosahují obrovských rozměrů lze s úspěchem nasadit jednotku SmartNox. Při metodě SNCR, která je častěji používaná pro sekundární redukci NOx, jde o vstřikování roztoku močoviny, což je také častější reagent, do proudu spalin o teplotě C. Probíhá zde následující reakce: (NH2)2 CO + 2NO + 0,5O2 2N2 + 2H2O + CO2 Samozřejmě stěžejním bodem je nalezení teplotního okna pro správný průběh reakce. U velkých kotlů je nutné použít nákladný měřící a analytický aparát, který je schopen velmi přesně určit místo vstřikování a na základě naměřených dat dokonce on-line řídit vstřikování jednotlivých trysek (Obr.14 a 15). Předpokládáme, že toto zařízení si nebudou všichni provozovatelé moci dovolit a půjdou jednodušší cestou, kdy provedou sérii teplotních měření a podle nich a na základě provozních zkušeností určí 2-3 vstřikovací roviny pro instalaci trysek. Každá rovina pak může být řízena samostatně jednotkou SmartNOx, ne však samostatně každá tryska (Obr.16). Jednotka je modulární sestavená na míru dané aplikace (Obr.17) podle počtu vstřikovacích trysek a vstřikovacích rovin. Hlavní prvky jednotky jsou vždy zdvojeny, aby nedošlo k přerušení činnosti a je instalováno i čidlo detekce úniku močoviny. Lze napojit potrubí s proplachovací vodou a připojit i profuk vzduchem pro trysky které nejsou momentálně v činnosti. V současnosti jsou v nabídce dvě velikosti jednotek SmartNOx: Typ 1 : 0,005 1 m3/hod reagentu při tlaku 0-10 bar g Typ 2 : 1 2,7 m3/hod reagentu při tlaku 0 10 bar g

9 Systém SmartNOx je speciálně určen pro menší DeNOx aplikace ve spalovnách odpadů, teplárnách, cukrovarech, sklárnách a cementárnách a pro další průmyslové kotle. Při využití našich znalostí v oblasti rozprašování kapalných médií přinášíme vhodné komplexní řešení. Obr. 14: Příklad vizualizace teplotního pole ve spalovací komoře ve vertikálním řezu Obr.15: Příklad vizualizace teplotního pole ve spalovací komoře v horizontálních řezech Obr.16:Schéma systému SmartNOx Obr.17: Jednotka SmartNOx

10 3. HENNLICH Engineering projekční a montážní možnosti V uvodu bylo zmíněno, že mnohé z projektů a realizací firmy HENNLICH byly již minulosti na tomto fóru představeny a proto se můžeme plně opřít o projekční schopnosti našich pracovníků. Stejnou cestou se chceme vydat i v případě ekologizace spalin. Není důvod proč kvalitní součástkovou základu nespojit v kompaktní celek a nenabídnout na trh komplexní řešení. Několikrát se to již podařilo v případě aplikací odprášení, nasazení energetických řetězů nebo mlžných děl. V oblasti ekologizace spalin vidíme možnosti především v dodávkách pro odsíření a denitrifikaci. Finančně silné zázemí firmy HENNLICH nám dovoluje pustit se do realizace ekologizačních projektů jako generální dodavatel. Ale samozřejmě se to neobejde bez spolupráce s partnery, kteří jsou nositeli know-how tam, kde to přesahuje naše možnosti. Příklad lze uvést na sekundárních optařeních redukce NOx (metoda SNCR). Projekt se skladá z dodávky následujících komponent (Obr. 18): Obr. 18: Schéma sekundárních opatření denitrifikace Část těchto dodávek jsme schopni realizovat sami, jako např. přípravu, skladování reagentu (Obr.19), vstřikování, potrubní rozvody a kabeláže, zbytek zajistíme ve spolupráci se subdodavateli. Častou otázkou a podmínkou kvalifikace do výběrového řízení jsou reference. Můžeme se opřít o reference dílčích částí projektu a reference subdodavatelů, ale nutno přiznat, že v této ucelené podobě nemáme dosud realizovanou aplikaci. Proto se naše snaha ubírá cestou spíše menších a středních projektů, tam kde lze například použít systém SmartNOx, jehož referenční list jsme schopni předložit.

11 Obr.19: Schéma procesu přípravy a skladování reagentu pro DeNOx Na druhou stranu poskytuje HENNLICH své produkty a know-how jako subdodavatel. Rozbíhá se spolupráce s firmou TENZA na projektu odsíření kondicionovanou sorpcí, kde budou použity naše lanzny s dvoulátkovými tryskami pro vstřikování vody do reaktoru. Toto řešení je mezistupněm mezi suchým a polosuchým odsiřováním a je detailněji popsáno v jiné části sborníku. 4. Závěr Úkolem tohoto příspěvku semináře bylo představit nový přístup firmy HENNLICH k řešení poptávek z oboru čištění a chlazení spalin, obecně snižování emisí. Dosud jsme se soustředili na dodávky jednotlivých komponent, ale situace na trhu nás přivedla ke změně postoje. Spojení součástkové základny a projekčních a montážních kapacit již přínáší první výsledky. Máme za sebou několik realizací odprášení provozů, poslední je kamenolom Eurovia. Účastníme se výběrových řízení projektů denitrifikace SNCR pro větší i menší zdroje znečištění. Na tomto poli máme zájem být i subdodavatelem velkým hráčům, kteří jsou schopni splnit přísná kvalifikační kritéria. Celá tato snaha vede k většímu posílení pozice firmy HENNLICH na trhu, jako partnera pro kompletní řešení, od projektu po realizaci.

Stručné shrnutí údajů ze žádosti

Stručné shrnutí údajů ze žádosti Stručné shrnutí údajů ze žádosti 1. Identifikace provozovatele O-I Manufacturing Czech Republic a.s., závod Dubí 2. Název zařízení Sklářská tavící vana č. 2 3. Popis a vymezení zařízení Sklářská tavící

Více

HENNLICH. Nové trendy v technologiích chlazení a kondicionování spalin. Martin Pavliska, Claus Fritze

HENNLICH. Nové trendy v technologiích chlazení a kondicionování spalin. Martin Pavliska, Claus Fritze HENNLICH Nové trendy v technologiích chlazení a kondicionování spalin Martin Pavliska, Claus Fritze vumo 2017 2 Precision Spray Nozzles and Nozzle Systems NOVÉ TRENDY V TECHNOLOGIÍCH CHLAZENÍ SPALIN NOVÉ

Více

VYBRANÉ MOŽNOSTI SNIŽOVÁNÍ EMISÍ SO2 U STÁVAJÍCÍCH UHELNÝCH ZDROJŮ

VYBRANÉ MOŽNOSTI SNIŽOVÁNÍ EMISÍ SO2 U STÁVAJÍCÍCH UHELNÝCH ZDROJŮ VYBRANÉ MOŽNOSTI SNIŽOVÁNÍ EMISÍ SO2 U STÁVAJÍCÍCH UHELNÝCH ZDROJŮ Oldřich Mánek, Pavel Slezák, Petr Julínek Příspěvek shrnuje vybrané možnosti snižování emisí oxidu siřičitého SO 2 u stávajících zdrojů

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 8. část ZÁVĚR Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. A. Technologie - klasická koncepce (použitá jako zadání pro dodavatele) B.

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Obecné informace k BAT (BREF) ve smyslu Integrovaná prevence a omezování

Více

Parogenerátory a spalovací zařízení

Parogenerátory a spalovací zařízení Parogenerátory a spalovací zařízení Základní rozdělení a charakteristické vlastnosti parních kotlů, používaných v energetice parogenerátor bubnového kotle s přirozenou cirkulací parogenerátor průtočného

Více

PROGRAM KOGENERACE Z BIOMASY

PROGRAM KOGENERACE Z BIOMASY PROGRAM KOGENERACE Z BIOMASY Obsah 2 Varianty řešení...2 3 Kritéria pro výběr projektu...2 4 Přínosy...2 4.1. Přínosy energetické...3 4.2. Přínosy environmentální...4 5 Finanční analýza a návrh podpory

Více

Informace o kontrolách kotlů

Informace o kontrolách kotlů Informace o kontrolách kotlů Informace je určena provozovatelům spalovacích stacionárních zdrojů umístěných v rodinných domech, bytech a stavbách pro individuální rekreaci, a provozovatelům zdrojů umístěných

Více

MagixX & HelixX. Systémy čištění odsávaného vzduchu k efektivnímu snižování emisí ze stájí prasat

MagixX & HelixX. Systémy čištění odsávaného vzduchu k efektivnímu snižování emisí ze stájí prasat MagixX & HelixX Systémy čištění odsávaného vzduchu k efektivnímu snižování emisí ze stájí prasat MagixX & HelixX efektivní čistící systémy pro odloučení Význam snižování emisí ze stájí bude mít v budoucnosti

Více

ECONCEPT STRATOS 25, 35

ECONCEPT STRATOS 25, 35 ROZMĚRY A PŘÍPOJKY ECONCEPT STRATOS 25 ECONCEPT STRATOS 35 Legenda: 1 Náběhový okruh vytápěni ¾ 2 Výstup TUV ½ 3 Vstup plynu ½ 4 Vstup TUV ½ 5 Zpátečka okruhu vytápění ¾ CHARAKTERISTIKA Tepelné generátory

Více

Příručka pro podporu prodeje výrobků JCB

Příručka pro podporu prodeje výrobků JCB Emisní normy IIIB/ T 4i Informační příručka o motorech JCB EcoMAX ohledně dodržení emisní normy IIIB/T4i Nejnovější uzákoněná emisní úroveň Týká se nových strojů prodaných do zemí Evropské unie, Severní

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

LEGISLATIVA A MONITORING V OCHRANĚ OVZDUŠÍ

LEGISLATIVA A MONITORING V OCHRANĚ OVZDUŠÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 LEGISLATIVA A MONITORING V OCHRANĚ

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Fluidní spalování Podstata fluidního spalování fluidní spalování

Více

THERM DUO 50.A, 50 T.A, 50 FT.A

THERM DUO 50.A, 50 T.A, 50 FT.A THERM DUO 0.A, 0 T.A, 0 FT.A THERM DUO 0.A, 0 T.A, 0 FT.A TŘÍDA NOx Kotle jsou určeny pro vytápění objektů s tepelnou ztrátou do kw. Vytápění objektu s vyšší tepelnou ztrátou (až 0 kw) je možné s výhodou

Více

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm!

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm! ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5 Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! Vysoká účinnost až 92 % ZPLYŇOVACÍ KOTEL dřevo Úspory na vytápění až 40 % Nerezové

Více

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE Objekt Základní školy a tělocvičny v obci Loučovice Loučovice 231, 382 76 Loučovice Stupeň dokumentace: Dokumentace pro výběr zhotovitele (DVZ) Zodpovědný

Více

- 3 NO X, bude nezbytně nutné sáhnout i k realizaci sekundárních opatření redukce NO X.

- 3 NO X, bude nezbytně nutné sáhnout i k realizaci sekundárních opatření redukce NO X. Název přednášky: Optimalizace primárních a sekundárních metod snižování emisí NO X pro dosažení limitu 200 mg/m 3 Autoři: Michal Stáňa, Ing., Ph.D.; Tomáš Blejchař, Ing., Ph.D., Bohumír Čech, Dr. Ing.;

Více

Z odpadu ze spalovny biopaliva?

Z odpadu ze spalovny biopaliva? Z odpadu ze spalovny biopaliva? Výkony TERMIZO v roce 2008 Energetické využití 91 200 tun odpadu Výroba tepla pro 15 000 domácností - jedna třetina spotřeby liberecké aglomerace Výroba elektrické energie

Více

PROGRAM KOGENERACE. Grafy Snížení emisí znečišťujících látek kogenerací...4 Snížení emisí skleníkových plynů kogenerací...5

PROGRAM KOGENERACE. Grafy Snížení emisí znečišťujících látek kogenerací...4 Snížení emisí skleníkových plynů kogenerací...5 PROGRAM KOGENERACE Obsah 1 Proč kombinovaná elektřiny a tepla...2 2 Varianty řešení...2 3 Kritéria pro výběr projektu...2 4 Přínosy...2 4.1. Přínosy energetické...2 5 Finanční analýza a návrh podpory za

Více

Kotel na dřevní štěpku

Kotel na dřevní štěpku Kotel na dřevní štěpku 20 - Kvalita je náš úspěch... Firma HERZ Armaturen Ges.m.b.H., založena v roce 1896 disponuje víc jak 110 letou historií působení na trhu. HERZ Armaturen Ges.m.b.H. má v Rakousku

Více

Profil spoleènosti AURA a.s.

Profil spoleènosti AURA a.s. Profil spoleènosti AURA a.s. Profil AURA a.s. Spoleènost AURA a. s. byla založena v roce 1995. Vznikla spojením hned nìkolika renomovaných firem, pùsobících øadu let na poli prùmyslové diagnostiky a elektroniky.

Více

Dotované kotle splňují EKODESIGN a 5. třídu

Dotované kotle splňují EKODESIGN a 5. třídu NOVINKA Dotované kotle splňují EKODESIGN a 5. třídu K VA L I TA A S P O L E H L I V O S T Výroba a montáž generátorů na dřevoplyn Souprava generátoru DOKOGEN r. 1938 Kompresory ATMOS r. 1945 T R A D I

Více

Návod k obsluze a instalaci kotle 2015.10.08

Návod k obsluze a instalaci kotle 2015.10.08 1 1 Technické údaje kotle KLIMOSZ DUO Tab. 1. Rozměry a technické parametry kotle KLIMOSZ DUO NG 15-45 a KLIMOSZ DUO B 15 35. Parametr SI Klimosz Klimosz Klimosz Klimosz Duo 15 Duo 25 Duo 35 Duo 45 Max/Jmenovitý

Více

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB

F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB F. DOKUMENTACE OBJEKTU F.1.4.a ZAŘÍZENÍ PRO VYTÁPĚNÍ STAVEB OPRAVA KOTELNY V OBJEKTU MŠ Střelecká 1067/14, Jablonec nad Nisou Investor : Stupeň : Statutární město Jablonec nad Nisou Mírové náměstí 19 467

Více

Chemické procesy v ochraně životního prostředí

Chemické procesy v ochraně životního prostředí Chemické procesy v ochraně životního prostředí 1. Vliv výroby energie na životní prostředí 2. Zpracování výfukových plynů ze spalovacích motorů 3. Zachycování oxidů síry ve spalinách 4. Výroba paliv pro

Více

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování Nerezový výměník a hořák NOx5 Nejmenší rozměry kotle ADAX Závěsné plynové kondenzační kotle Zemní plyn G20, Propan G31 Ekvitermní

Více

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013. Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013. Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší UŽITEČNÉ SEMINÁŘE. CZ Hradec Králové, 21. února 2013 Zjišťování znečišťování ovzduší a nová legislativa ochrany ovzduší Nástroje regulující úroveň znečišťování (1/2) Regulační nástroje omezování emisí

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě. Sezimovo Ústí, 14. - 16. listopadu 2006

Ochrana ovzduší ve státní správě. Sezimovo Ústí, 14. - 16. listopadu 2006 Ochrana ovzduší ve státní správě Sezimovo Ústí, 14. - 16. listopadu 2006 Emise škodlivých látek kog. jednotek při spalování alternativních paliv Ing. Jiří Štochl TEDOM-VKS s.r.o. KVET = kombinovaná výroba

Více

Řešení regulace spalování na kotlích elektrárny Počerady

Řešení regulace spalování na kotlích elektrárny Počerady Řešení regulace spalování na kotlích elektrárny Počerady Josef Sýkora, Alstom, s.r.o.; Pavel Tyrpekl, ČEZ, a.s. Elektrárna Počerady Anotace V článku je popsáno řešení primárních opatření pro sníţení NOx

Více

Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data

Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data CZ 4 8 12 24 38 42 46 Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data Firma Hoxter Specialista na teplo Nositel hodnot Hoxter Lední medvěd je opravdovým specialistou

Více

Flotace možnosti další optimalizace. Ing. Jaroslav Boráň, Ph.D.

Flotace možnosti další optimalizace. Ing. Jaroslav Boráň, Ph.D. Flotace možnosti další optimalizace Ing. Jaroslav Boráň, Ph.D. Motivace Dosáhla technologie flotace svých limitů? Existují způsoby jak zvýšit účinnost této technologie? Je možné snížit energetickou náročnost

Více

Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů - TZB-info

Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů - TZB-info 1 z 5 16. 3. 2015 17:05 Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů Datum: 2.4.2004 Autor: Zdeněk Fučík Text je úvodem do problematiky využívání spalného tepla u kondenzačních kotlů. Obsahuje

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE KLIMOSZ DUOPELET, KLIMOSZ UNIPELET

TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE KLIMOSZ DUOPELET, KLIMOSZ UNIPELET TECHNICKÁ SPECIFIKACE KOTLE, UNIPELET NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI KOTLE DUO PELLETS, UNI PELLETS 1 ORIGINÁLNÍ NÁVOD č.2/2 DOPRAVA a zprovoznění kotle: Kotle jsou dodávány dle objednávky jako hotové zařízení

Více

Hospodárný provoz plynových kotlů u ČD a jejich měření

Hospodárný provoz plynových kotlů u ČD a jejich měření VĚDECKOTECHNICKÝ SBORNÍK ČD ROK 1998 ČÍSLO 6 Zbyněk Hejlík Hospodárný provoz plynových kotlů u ČD a jejich měření klíčová slova: analýza spalin,tepelná účinnost kotle, komínová ztráta, emisní limit, kontrolní

Více

Matematické modely v procesním inženýrství

Matematické modely v procesním inženýrství Matematické modely v procesním inženýrství Věda pro praxi OP VK CZ.1.07/2.3.00/20.0020 Michal Touš AMathNet, Pavlov, 6. - 8. 6. 2011 Osnova 1. Procesní inženýrství co si pod tím představit? 2. Matematické

Více

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní snímače průtoku Rychlostní snímače průtoku vyhodnocují průtok nepřímo měřením střední rychlosti proudu tekutiny v STŘ. Ta závisí vzhledem k rychlostnímu

Více

Technické a cenové řešení výstavby a provozu nového zdroje tepla (plynové kotelny) pro dům Barunčina 1853/40, Praha 12 aktualizace původní nabídky.

Technické a cenové řešení výstavby a provozu nového zdroje tepla (plynové kotelny) pro dům Barunčina 1853/40, Praha 12 aktualizace původní nabídky. Technické a cenové řešení výstavby a provozu nového zdroje tepla (plynové kotelny) pro dům Barunčina 1853/40, Praha 12 aktualizace původní nabídky. Vypracováno pro: Bytové družstvo Barunčina 1849 1853

Více

Naše nabídka zahrnuje kotle spalujících pevná, kapalná a plynná paliva, jakož i kotle na využití tepla z odpadních spalin.

Naše nabídka zahrnuje kotle spalujících pevná, kapalná a plynná paliva, jakož i kotle na využití tepla z odpadních spalin. Nové kotle Naše nabídka zahrnuje kotle spalujících pevná, kapalná a plynná paliva, jakož i kotle na využití tepla z odpadních spalin. Konstrukční řešení kotlů včetně příslušenství je provedeno v souladu

Více

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích

Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích Ing. David Kupka, Ph.D. Řešeno v rámci projektu Vliv spalování komunálního odpadu v malých zdrojích tepla na životní prostředí v obcích Cíle studie Provést emisní bilanci vybrané obce Analyzovat dopad

Více

Předmět veřejné zakázky Kotel teplovodní 2,5 MW na spalování biomasy

Předmět veřejné zakázky Kotel teplovodní 2,5 MW na spalování biomasy Předmět veřejné zakázky Kotel teplovodní 2,5 MW na spalování biomasy Zaměření projektu: Sektorový zadavatel v rámci programu podpory obnovitelných zdrojů řeší tímto diverzifikaci zdroje o další palivo.

Více

Zřízení bioenergetického centra

Zřízení bioenergetického centra Zadávací dokumentace k podlimitní veřejné zakázce na dodávky Zřízení bioenergetického centra Reg.č. CZ.2.16/3.1.00/24502 otevřené řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. prosince 2008 (11.12) (OR. en,fr) 17122/08 LIMITE POLGEN 141 ENER 464 ENV 990

RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. prosince 2008 (11.12) (OR. en,fr) 17122/08 LIMITE POLGEN 141 ENER 464 ENV 990 Prvky konečného kompromisu týkající se části o energetice a změně klimatu návrhu závěrů ze zasedání Evropské rady konajícího se dne 11. a 12. prosince 2008 (viz 16864/08). Prozatímní právní převod prvků

Více

Biocel Paskov a.s. Studijní materiál k předmětu Chemická exkurze C6950 Brno 2011

Biocel Paskov a.s. Studijní materiál k předmětu Chemická exkurze C6950 Brno 2011 Studijní materiál k předmětu Chemická exkurze C6950 Brno 2011 Biocel Paskov a.s. Vypracovala: Bc. Anna Oujezdská Úpravy: Mgr. Zuzana Garguláková, doc. Ing. Vladimír Šindelář, Ph.D. Obecné informace Biocel

Více

prostřednictvím inteligentní regulační techniky

prostřednictvím inteligentní regulační techniky Energetická účinnost prostřednictvím inteligentní regulační techniky Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 Zásluhou moderní a inteligentní regulační techniky lze právě v komerčně

Více

DAKON P LUX. Rozměry kotlů P lux 18-30 kw. Rozměry kotle P 50 lux. ocelový stacionární plynový kotel

DAKON P LUX. Rozměry kotlů P lux 18-30 kw. Rozměry kotle P 50 lux. ocelový stacionární plynový kotel Rozměry kotlů P lux 18-30 kw Rozměry kotle P 50 lux Elektroschema kotlů P lux do 30kW Elektroschema kotle P 50 lux Instalace kotle Kotel smí instalovat pouze firma s platným oprávněním provádět instalaci

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 9 Snímek 1. Osnova přednášky Základní údaje o automobilové dopravě Princip funkce spalovacího motoru Přehled emisí ze spalovacích motorů Metody omezování emisí

Více

T E C H N I C K Á Z P R Á V A :

T E C H N I C K Á Z P R Á V A : Základní škola Partyzánská ZAŘÍZENÍ VYTÁPĚNÍ Investor: Město Česká Lípa, nám. TGM 1, 470 36 Česká Lípa Číslo zakázky: 17/2013 /DOKUMENTACE PROVEDENÍ STAVBY/ ********************************************************

Více

XVII. výzva Ministerstva životního prostředí ČR

XVII. výzva Ministerstva životního prostředí ČR XVII. výzva Ministerstva životního prostředí ČR k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální

Více

Tato příručka je přílohou k návodu k použití a je poskytována pouze na vyžádání. Vysvětlení pojmů (názvosloví dle normy EN 50438)...

Tato příručka je přílohou k návodu k použití a je poskytována pouze na vyžádání. Vysvětlení pojmů (názvosloví dle normy EN 50438)... Příručka pro připojení elektrického generátoru HERON 8896311, 8896312, 8896313, 8896314, 8896315, 8896315, 8896316 do domovní elektrické instalace pro zálohování dodávky elektrického proudu popř. ostrovní

Více

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 9. Spalování odpadů Princip: Rozdrcený materiál je termicky rozložen zejména na vodu (forma páry) a CO 2, Mezi

Více

Opatření ke zlepšování ovzduší Jihomoravského kraje - Identifikace typových regionálních projektů, PO 2, OPŽP 2014+

Opatření ke zlepšování ovzduší Jihomoravského kraje - Identifikace typových regionálních projektů, PO 2, OPŽP 2014+ Opatření ke zlepšování ovzduší Jihomoravského kraje - Identifikace typových regionálních projektů, PO 2, OPŽP 2014+ Ing. Tomáš Helán Jihomoravský kraj Brno, 19. 10. 2015 JIHOMORAVSKÝ KRAJ ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY

Více

Návrh výměníku pro využití odpadního tepla z termického čištění plynů

Návrh výměníku pro využití odpadního tepla z termického čištění plynů 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh výměníku pro využití odpadního tepla z termického čištění plynů Frodlová Miroslava Elektrotechnika 09.08.2010 Práce je zaměřena na problematiku využití

Více

KATALOG PRODUKTŮ. www.thermona.cz. Český výrobce kotlů. ekonomika technologie komfort

KATALOG PRODUKTŮ. www.thermona.cz. Český výrobce kotlů. ekonomika technologie komfort Český výrobce kotlů www.thermona.cz KATALOG PRODUKTŮ Plynové kotle Elektrokotle Kondenzační kotle Kaskádové kotelny Příslušenství ke kotlům Zásobníky teplé vody ekonomika technologie komfort LEGENDA Třída

Více

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČSN 06 0310 Září Heating systems in buildings - Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb 499/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o dokumentaci staveb Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon): 1 Úvodní

Více

Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat?

Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat? Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat? Koncept nízkoenergetického domu vznikl jako odpověď na rostoucí ceny energií. Přestože se předpisy na energetickou spotřebu

Více

Obsah Úvod Hierarchii nakládání s odpady

Obsah Úvod Hierarchii nakládání s odpady Prof.-Ing. Jaroslav Hyžík, Ph.D. ENERGETICKÁ ÚČINNOST SPALOVEN A RÁMCOVÁ SMĚRNICE O ODPADECH EIC AG - Ecological and Industrial Consulting hyzik@eiconsult.eu, www.eiconsult.eu Obsah Úvod...1 Energetická

Více

Kyslíkové koncentrátory pro použití s rozvody medicinálních plynů

Kyslíkové koncentrátory pro použití s rozvody medicinálních plynů LEK-14 Kyslíkové koncentrátory pro použití s rozvody medicinálních plynů Platnost od: 15.1.2009 Kyslíkem obohacený vzduch (dále jen KOV) dodávaný do rozvodných systémů plynů pro medicinální účely ve zdravotnických

Více

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace 12. SUŠENÍ Při sušení odstraňujeme z tuhého u zadrženou kapalinu, většinou vodu. Odstranění kapaliny z tuhé fáze může být realizováno mechanicky (filtrací, lisováním, odstředěním), fyzikálně-chemicky (adsorpcí

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn:

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn: V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10. Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.2007 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Typy

Více

AQUAREA T-CAP PRO RODINNÝ DŮM

AQUAREA T-CAP PRO RODINNÝ DŮM AQUAREA T-CAP PRO RODINNÝ DŮM REVITALIZACE VYTÁPĚNÍ RODINNÉHO DOMU Přechod na nové energetické zdroje není u starších budov pouze otázkou ekologie nebo zvýšení komfortu. I když samozřejmě hrají v procesu

Více

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK Územní energetická koncepce Libereckého kraje Územní energetická koncepce Libereckého kraje (ÚEK LK) je dokument, který pořizuje pro svůj územní obvod krajský úřad podle 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

Obsah. Technologie. Produkty. 06 09 Vyšší třída obsluhy Lepší spalování s menším množstvím odpadu Mechanismus horního otevírání Snadné ovládání

Obsah. Technologie. Produkty. 06 09 Vyšší třída obsluhy Lepší spalování s menším množstvím odpadu Mechanismus horního otevírání Snadné ovládání HAKA 89/72h Obsah Technologie 06 09 Vyšší třída obsluhy Lepší spalování s menším množstvím odpadu Mechanismus horního otevírání Snadné ovládání 10 13 Dvojité prosklení Stabilní dveřní profil Rohová dvířka

Více

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku Amoniak 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku využití 20 % výroba dusíkatých hnojiv 80 % nejrůznější odvětví průmyslu (plasty, vlákna, výbušiny, hydrazin, aminy, amidy, nitrily a další organické

Více

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům Technická zařízení budov zdroje energie pro dům (Rolf Disch SolarArchitektur) Zdroje energie dělíme na dva základní druhy. Toto dělení není příliš šťastné, ale protože je už zažité, budeme jej používat

Více

POPIS VYNÁLEZU К AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. doc.ing.cso., a STRAKA MILOSLAV, BRNO

POPIS VYNÁLEZU К AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. doc.ing.cso., a STRAKA MILOSLAV, BRNO československa socialistická r e p u b l i k a ( 19 ) POPIS VYNÁLEZU К AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ о й (Bi) (6i) (23) Výstavní priorita (22) Přihlášeno 02 09 76 (21) PV 5706-76 (51) Int. Cl. 1 В 08 В 3/12 G 21

Více

Příprava zařízení pro aplikaci přípravků. Ing. Petr Harašta, Ph.D. 2012

Příprava zařízení pro aplikaci přípravků. Ing. Petr Harašta, Ph.D. 2012 Příprava zařízení pro aplikaci přípravků Ing. Petr Harašta, Ph.D. 2012 Legislativa a požadavky Dnešní platné předpisy se podřizují evropské legislativě Zákon 22/1997 Sb., v platném znění + NV 171/2011

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Regulátor Komextherm PA-5

Regulátor Komextherm PA-5 Regulátor Komextherm PA-5 Urãení Regulátor PA-5 je elektronický diferenciální regulátor pro ústřední vytápění pracující dle venkovní teploty. Instalujeme ho převážně v případech, kdy není použita regulace

Více

Tepelná technika. Ekologické automatické kotle a příslušenství

Tepelná technika. Ekologické automatické kotle a příslušenství Tepelná technika Ekologické automatické kotle a příslušenství Katalog výrobků CENÍK 2012 KGS automatický kotel Křížový výměník KGS-R automatický kotel s roštem kotel je osazen keramickým roštem pro spalování

Více

R O Z H O D N U T Í. o změně č. 15 integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. o změně č. 15 integrovaného povolení KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/473/16 Spis. zn.: ZN/94/ŽP/16 Počet listů: 3 Počet příloh: 0 Počet listů příloh: 0 Vyřizuje: Mgr. Jaroslav

Více

Modulované hořáky na těžký topný olej

Modulované hořáky na těžký topný olej Vladislav Šlitr - GFE Provozovna: Obránců Míru 132, 503 02 Předměřice n.l. Tel: 495 581 864, Fax: 495 582 045 Autorizovaný dovozce pro Českou a Slovenskou republiku Modulované hořáky na těžký topný olej

Více

Bronpi Monza ČESKÝ NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE Návod k instalaci zařízení - Všechny místní předpisy, včetně předpisů, které se týkají národních a evropských norem, musí být při montáži spotřebiče dodrženy

Více

Funkce a rozdělení komínů

Funkce a rozdělení komínů Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: o z klasických

Více

O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2

O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2 O D D Í L V Ě N O V A N Ý Č E S K É R E P U B L I C E / S L O V E N S K U 2 0 1 2 Hospodaření TRŽNÍ ÚDAJE V OBLASTI CEMENTU Objem - 11,9 % Průměrné výnosy - 0,3 % Tržní podíl 15 % Cementárna Betonárna

Více

WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd.

WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd. WARMNIS WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd. C, vložka 983 Základní škola Turnov, Skálova 600, příspěvková

Více

KOMINEK OS (RT-08G-OS)

KOMINEK OS (RT-08G-OS) KOMINEK OS (RT-08G-OS) OPTIMALIZÁTOR SPALOVÁNÍ PRO KRBOVÁ KAMNA S AKUMULAČNÍ HMOTOU NÁVOD K OBSLUZE V1.0 (30.01.2012 k programu v1.0) 1 Princip činnosti Regulátor pomoci vzduchové klapky kontroluje spalovací

Více

PS02 SPALOVACÍ ZAŘÍZENÍ A UTILIZACE TEPLA

PS02 SPALOVACÍ ZAŘÍZENÍ A UTILIZACE TEPLA DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Blok: Objekt / PS: Stupeň: Třídící znak: DSŘ Skart. Znak: Pořadové číslo: Stavba: Investor: Místo stavby: ZEVO Závod na energetické využití odpadu TEREA CHEB s.r.o., Májová

Více

Využití trav pro energetické účely Utilization of grasses for energy purposes

Využití trav pro energetické účely Utilization of grasses for energy purposes Využití trav pro energetické účely Utilization of grasses for energy purposes Ing. David Andert 1, Ilona Gerndtová 1, Jan Frydrych 2 1 Výzkumný ústav zemědělské techniky,v.v.i. 2 OSEVA PRO, Zubří ANOTACE

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K podlimitní veřejné zakázce zadávané ve zjednodušeném podlimitním řízení (dále jen veřejná zakázka ) dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

Více

ROZHODNUTÍ. I. o opatření k nápravě

ROZHODNUTÍ. I. o opatření k nápravě *KUCBX00HQWHY* KUCBX00HQWHY O D B O R Ž I V O T N Í H O P R O S T Ř E D Í, Z E M Ě D Ě L S T V Í A L E S N I C T V Í Čj.: KUJCK 48521/2015/OZZL Sp.zn.: OZZL 21277/2015/makr datum: 30.06.2015 vyřizuje:

Více

Olejové, plynové a dvoupalivové hořáky

Olejové, plynové a dvoupalivové hořáky Olejové, plynové a dvoupalivové hořáky Hořáky série 130...150 250, 280 Skupina 3 Výkon 390-3,500 kw Obsah Všeobecně 1 Jak vybrat hořák 2 Hořáky na lehký topný olej Technické údaje a rozměry 3-4 PI schémata

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 31. 5. 2012 č.j.: 43646/ENV/12 STANOVISKO ČESKÉ REPUBLIKY K NAVRHOVANÉ ČINNOSTI podle čl. 4 Úmluvy o posuzování vlivů

Více

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry Úvod Znalosti - klíč k úspěchu Materiál přeložil a připravil Ing. Martin NEUŽIL, Ph.D. SPIRAX SARCO spol. s r.o. V Korytech (areál nádraží ČD) 100 00 Praha 10 - Strašnice tel.: 274 00 13 51, fax: 274 00

Více

Výměna tepla může probíhat vedením (kondukcí), prouděním (konvekcí) nebo sáláním (zářením).

Výměna tepla může probíhat vedením (kondukcí), prouděním (konvekcí) nebo sáláním (zářením). 10. VÝMĚNÍKY TEPLA Výměníky tepla jsou zařízení, ve kterých se jeden proud ohřívá a druhý ochlazuje sdílením tepla. Nezáleží přitom na konečném cíli operace, tj. zda chceme proud ochladit nebo ohřát, ani

Více

14.4.2012 DAŇ ZPŘIDANÉ HODNOTY. Daňové subjekty. Místo plnění. Luboš Černý

14.4.2012 DAŇ ZPŘIDANÉ HODNOTY. Daňové subjekty. Místo plnění. Luboš Černý 14.4.2012 Luboš Černý Daňové subjekty osoba uskutečňující ekonomickou činnost, která není od DPH osvobozena osoba, která nebyla založena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje ekonomickou činnost Limit

Více

Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla

Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla Snížení energetické náročnosti budovy TJ Sokol Mšeno instalace nového zdroje vytápění Výměna zdroje tepla Zodpovědný projektant: Ing. Luboš Knor Vypracoval: Ing. Daniela Kreisingerová Stupeň dokumentace:

Více

ODSÍŘENÍ, DENITRIFIKACE A ODPRÁŠENÍ KOTLŮ STŘEDNÍ VELIKOSTI

ODSÍŘENÍ, DENITRIFIKACE A ODPRÁŠENÍ KOTLŮ STŘEDNÍ VELIKOSTI ODSÍŘENÍ, DENITRIFIKACE A ODPRÁŠENÍ KOTLŮ STŘEDNÍ VELIKOSTI Konference Dálkové zásobování teplem a chladem 23. 4. 2015, Hradec Králové Elektrárny Opatovice, a,s, úsek rozvoje Cíle společnosti Dlouhodobé

Více

Witzenmann Opava, spol. s r.o. Nákladní ul. č.7 74601 Opava Telefon +420-553 760 200 Telefax +420-553 625 223 opava@witzenmann.cz www.witzenmann.

Witzenmann Opava, spol. s r.o. Nákladní ul. č.7 74601 Opava Telefon +420-553 760 200 Telefax +420-553 625 223 opava@witzenmann.cz www.witzenmann. Witzenmann Opava Witzenmann Opava, spol. s r.o. Nákladní ul. č.7 74601 Opava Telefon +420-553 760 200 Telefax +420-553 625 223 opava@witzenmann.cz www.witzenmann.cz SKUPINA S 23 podniky v 18 zemích je

Více

UŽ NYNÍ NÁSKOK. ZAJISTĚTE SI

UŽ NYNÍ NÁSKOK. ZAJISTĚTE SI ZAJISTĚTE SI UŽ NYNÍ NÁSKOK. 2 Členem Impressum: aqotec s.r.o U Sladovny 425 CZ-671 25 Hodonice Telefon: +420 515 294 462 Fax: +420 515 230 624 office@aqotec.com www.aqotec.cz Dotisk nebo rozmnožování

Více

Technologie pro úpravu bazénové vody

Technologie pro úpravu bazénové vody Technologie pro úpravu GHC Invest, s.r.o. Korunovační 6 170 00 Praha 7 info@ghcinvest.cz Příměsi významné pro úpravu Anorganické látky přírodního původu - kationty kovů (Cu +/2+, Fe 2+/3+, Mn 2+, Ca 2+,

Více

NOVÝ SYSTÉM ODSUNU POPÍLKU OD VÝSYPEK TKANINOVÝCH FILTRŮ A ELEKTROODLUČOVAČŮ V TEPLRÁRENSKÝCH PROVOZECH

NOVÝ SYSTÉM ODSUNU POPÍLKU OD VÝSYPEK TKANINOVÝCH FILTRŮ A ELEKTROODLUČOVAČŮ V TEPLRÁRENSKÝCH PROVOZECH 1 NOVÝ SYSTÉM ODSUNU POPÍLKU OD VÝSYPEK TKANINOVÝCH FILTRŮ A ELEKTROODLUČOVAČŮ V TEPLRÁRENSKÝCH PROVOZECH Ing. Petr Rayman, RAYMAN spol. s r. o. Kladno 1. Úvod V souvislosti ze zvýšeným tlakem státních

Více

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace Jméno autora Název práce Anotace práce Lucie Dolníčková Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace V práci autorka nejprve stručně hovoří o obnovitelných zdrojích energie (energie vodní,

Více

Kombinace spalinových výměníků tepla WT a kotle odpovídá svou konstrukcí a provozními vlastnostmi požadavkům DIN 4702, resp. DIN EN 303.

Kombinace spalinových výměníků tepla WT a kotle odpovídá svou konstrukcí a provozními vlastnostmi požadavkům DIN 4702, resp. DIN EN 303. 6780 0186-5/97 CZ Návod k montáži a údržbě Spalinový kondenzační výměník WT 30/40 pro kondenzační jednotky G 215 B, GE 315 B, SE 425 B Prosíme uschovat 1. Předpisy, směrnice Obsah Strana Kombinace spalinových

Více

ÚPO KAMENEC U POLIČKY

ÚPO KAMENEC U POLIČKY 1 ZMĚNY č.1 ÚPO KAMENEC U POLIČKY II.1 ODŮVODNĚNÍ Zpracovatel: ing.arch.milan Vojtěch, Nerudova 77, 533 04 Sezemice Pořizovatel: Městský úřad Polička Datum: Září 2008 2 Obsah: A. Vyhodnocení koordinace

Více

Projekt snížení VOC z procesu sušení

Projekt snížení VOC z procesu sušení Zadávací dokumentace Příloha č. 1 Technické požadavky Zadávací řízení: Jednací řízení s uveřejněním Veřejná zakázka: Nadlimitní veřejná zakázka na dodávky Projekt snížení VOC z procesu sušení Zadavatel

Více

ENERGETIKA MĚSTA ČAČAK. Valašské Meziříčí, Česká republika, září 2009 Aco Milošević, vedoucí Služby pro investice a dohled města Čačak

ENERGETIKA MĚSTA ČAČAK. Valašské Meziříčí, Česká republika, září 2009 Aco Milošević, vedoucí Služby pro investice a dohled města Čačak ENERGETIKA MĚSTA ČAČAK Valašské Meziříčí, Česká republika, září 2009 Aco Milošević, vedoucí Služby pro investice a dohled města Čačak SYSTÉM VÝHŘEVU MĚSTA HORKOU VODOU Veřejně prospěšná společnost Čačak

Více

3.6 Připojení kotle k rozvodu plynu

3.6 Připojení kotle k rozvodu plynu 3.5.3 Expanzní nádoba Kotle řady CLN a TCLN jsou standardně vybaveny integrovanou expanzní nádobou topného systému o objemu 8 l (23 kw). Uvedené objemy expanzních nádob jsou ve většině případů dostačující

Více