Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení. Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení. Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem"

Transkript

1

2 Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení Domácí zdravotní ošetřovatelská péče Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Pobytová odlehčovací služba Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domácí zdravotní ošetřovatelská péče Domácí zdravotní ošetřovatelská péče Lůžkový hospic Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Ambulance paliativní medicíny Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Lůžkový hospic Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) S ordinací praktického lékaře Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domácí zdravotní ošetřovatelská péče Terénní pečovatelská a odlehčovací služba Jihomoravský kraj a poskytovatelé paliativní péče Pokus o dotazníkové šetření ke zmapování ke zmapování rozsahu a dostupnosti služeb obecné a specializované paliativní péče v našem regionu. Našim cílem je být nápomocni ke koncepční rozvaze a plánu k vytvoření sítě různých forem paliativní péče, které budou umožnovat návaznost a komplexnost a tím i efektivnost paliativní péče poskytované v JMK.

3 a mnohé další... Ne 18% Ano, ale čekací doba pacientů nebo klientů k přijetí do péče 14% je příliš dlouhá Ano, ale v některá období musíme pacienty nebo klienty odmítat 18% Ne 50% Ne 23% Ano, ale pouze jedná-li se o pacienta nebo klienta mimo náš dosah 35% Ordinace praktického lékaře 39% Fakultní nemocnice v Brně 57% Masarykův onkologický ústav v Brně Ano, ale často nemáme na pacienty nebo klienty 25% tolik času co by potřebovali 61% Ano 25% Ano 50% Ano, v našem regionu, okrese, obvodě 42% Nemocnice (krajské, obecní, vojenská) 68% Je kapacita vaší organizace dostatečná? Je zastoupení jednotlivých profesí vzhledem k vaší činnosti ideální, nebo alespoň dostačující? Spolupracujete s organizací, která nabízí stejné služby jako ta vaše? Spolupracujete s organizacemi, které poskytují v rámci paliativní péče jiné služby než vaše organizace? Vybrané výsledky šetření Čísla jsou orientační a je nutné mít na paměti, že jsou pouze od 28 poskytovatelů různých typů paliativní péče v JMK. Z čehož 15 je vyplněno za Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem a Chráněné bydlení. 5 Domácí hospicová nebo Mobilní specializovaná paliativní péče. 2 Lůžkový hospic. 2 Domácí zdravotní ošetřovatelské péče. Terénní pečovatelskou a odlehčovací službu. Pobytovou odlehčovací službu. Ordinaci praktického lékaře zajišťující obecnou paliativní péči a Ambulanci paliativní péče.

4 Chybějící lékař se specializací na paliativní péči Neinformovanost rodinných příslušníků za strany lékařů, rodiny se nedokáží smířit se smrtí svého blízkého Nedostatečná informovanost laické veřejnosti o problematice a možnostech paliativní péče Nedostatek erudovaných pracovníků, nedostatek personálu Tabuizované téma umírání Úhrada péče prostřednictvím ZP Nedostatečná informovanost odborné veřejnosti o problematice a možnostech paliativní péče Špatná komunikace a návaznost péče Propojení nemocničního systému s domácím prostředím Nezájem o paliativní péči praktickými lékaři Nedostatek personálu Neochota zdravotních pojišťoven financovat tyto služby Jaké jsou největší problémy v poskytování paliativní péče v regionu z pohledu vaší organizace / služby? Primárně sociální zařízení (Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem, Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení). Zařízení poskytující primárně zdravotní péči.

5 Neochota lékařů k důstojnému ošetření nebo vyšetření při potížích. Spolupráce s nemocniční péčí. Senior je zátěž, tím hůře čím větší je polymorbidita. Když je nutné volat RZP, máme obavy z komentářů, když se sdělí rok narození uživatele. Rok narození je směrodatný " Co bychom chtěli víc Neinformovanost rodinných příslušníků. Neznalost. Pouze okrajová znalost problémů seniorů. Nedořešené úhrady ze strany zdravotních pojišťoven. Nedostatečná informovanost odborné i laické veřejnosti o fungování a cílové skupině. Špatná komunikace a návaznost péče Nedostatek personálu, neochota, nekompetentnost pracovníků Nedostatek lůžek, dlouhé objednací a čekací doby Obavy z konkurence Finance, smlouvy se zdravotními pojišťovnami Složitost a rozdílnost financování zdravotních a sociálních služeb. Co je z pohledu vaší organizace / služby největší překážkou v předávání pacientů nebo klientů mezi různými službami našeho zdravotního a sociálního systému? Primárně sociální zařízení (Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem, Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení). Zařízení poskytující primárně zdravotní péči.

6 16% 21% 11% 16% 20% 14% 15% 22% 11% 14% 14% 26% 18% 11% 19% 29% 13% 20% 27% 24% 31% 29% 63% 73% 53% 71% 54% 63% 68% 75% 50% 41% 66% Celkem Muži Ženy Ne, nevím ANO. Odpovědi orientované na umírání a smrt ANO. Odpovědi orientované na život s nemocí let let 60 a více malá sídla (až obyvatel) města (do obyvatel) Brno pracuje ve zdravotnictví/soc.službách ne Aniž bychom to chtěli jakkoli přivolávat, si představte, že jste nemocní a lékař vám řekne, že potřebujete PALIATIVNÍ LÉČBU. Máte představu, co to znamená, co vás čeká? V textové analýze kladných odpovědí se nejčastěji vyskytovala slova: léčba 39%, bez bolesti 28%, umírání, smrt 27%, nemohoucnost, bezmoc, potřeba pomoci 20%, nevyléčí, ale pomůže 19%. Dotazník naprogramovaný v prostředí Kvalikvantu byl distribuovaný přes panel respondentů Perfect Crowd a em v září a říjnu Data jsou reprezentativní pro populaci JMK z hlediska pohlaví, věku a velikosti místa bydliště. Celkový počet respondentů 880.

7 22% 39% 57% OSVĚTA 35% 51% 21% 23% 43% 62% Celkem Muži Ženy a více malá sídla (až obyvatel) města (do obyvatel) 18% 36% 53% 42% 52% 29% 19% 40% 68% 19% 37% 58% 40% 40% 40% 20% 43% 59% Brno Pracuje ve zdravotnicvtví/sociálních službách 42% 67% 84% 35% 52% 20% Ne Paliativní léčba představuje aktivní celkovou péči o pacienta. Jde však o léčbu symptomatickou, která si klade za cíl nikoli vyléčení onemocnění (kurativní léčba), ale léčení obtíží, které nemoc provázejí (bolest, nechutenství, nevolnost, dušnost, nespavost, úzkost apod.). PALIATIVNÍ PÉČE je přístup, který usiluje o zlepšení kvality života pacientů a rodin, kteří čelí problémům spojeným s neléčitelným onemocněním, a to prostřednictvím prevence a zmírňování utrpení včasnou identifikací, zhodnocením a intervencí u problémů fyzických, psychosociálních i duchovních. V jistém smyslu nabízí paliativní péče nejzákladnější koncepci péče péči zaměřenou na naplnění pacientových potřeb, a to bez ohledu na místo, kde pacient pobývá, tedy doma, v domově pro seniory či v nemocnici. Paliativní péče ctí a chrání život. Umírání a smrt považuje za normální proces, smrt však ani neurychluje, ani neoddaluje. Usiluje o zachování maximální možné kvality života až do smrti. ANO Někdo z blízkých měl nebo má neléčitelné nebo život ohrožující onemocnění Nemají nikoho blízkého s neléčitelným nebo život ohrožujícím onemocněním Setkali jste se ve svém okolí s takovou péčí? Po osvětě co je paliativní péče, uvedlo, že se s ní setkalo 39% obyvatel JMK. Obyvatele jsme rozdělili ještě na dvě skupiny dle otázky Měl nebo má někdo z vašich blízkých neléčitelné nebo život ohrožující onemocnění? Polovina uvedla, že ano a druhá polovina, že ne. V grafu můžeme vidět, že setkání s paliativní péčí není závislé ani na věku ani velikosti místa bydliště. Pouze na orientaci obyvatel v tématu a sklonům k péči (povolání, pohlaví) a u osob s nemocným blízkým člověk hraje roli ještě věk, což přirozeně odpovídá množství paliativní péče poskytované starším osobám.

8 7% 10% 15% 16% 4% 13% 10% 8% 17% 19% 3% 7% 7% 4% 8% 12% 9% 20% 13% 19% 6% 14% 41% 44% 38% 42% 38% 44% 43% 47% 36% 23% 44% 37% 29% 45% 31% 35% 47% 37% 42% 35% 45% 36% Celkem Muži Ženy a více Ne Ano, chtěl/a bych, ale je to nemožné (bydlím daleko, musím chodit do práce apod.) Ano, ale nevím jestli bych to zvládl/a (mám z toho obavy, neumím ošetřovat apod.) Ano malá sídla (až obyvatel) města (do obyvatel) Brno Pracuje ve zdravotnicvtví/sociálních službách Ne Zkoušeli byste (nebo zkoušíte) se v případě neléčitelného nebo život ohrožujícího onemocnění postarat o blízkého člověka s nasazením vlastních sil, přátel, rodiny? Většina lidí by se zkoušela postarat s nasazením vlastních sil, přátel rodiny, ale téměř polovina 41% vyjadřuje obavy, 15% pak nedostatek času a vzdálenost bydliště. Nejvíce péči o nemocného člověka berou jako samozřejmou ženy a starší lidé. Dotazník naprogramovaný v prostředí Kvalikvantu byl distribuovaný přes panel respondentů Perfect Crowd a em v září a říjnu Data jsou reprezentativní pro populaci JMK z hlediska pohlaví, věku a velikosti místa bydliště. Celkový počet respondentů 880.

9 35% 21% 20% 12% 7% 5% Ano, obrátil/a bych se na ošetřujícího lékaře Ano, hledal/a bych na internetu Ano, obrátil/a bych se na praktického (obvodního) lékaře Ano, poptal/a bych se přátel, známých Ano, zavolal/a bych na sociální úřad v místě bydliště Ne Víte nebo věděli byste, na koho se obrátit, kde hledat pomoc s péčí? Nejčastěji by se lidé o pomoc a radu obrátili na ošetřujícího lékaře 35%. Nad praktickým lékařem zdá se vítězí internet. Ovšem v malých sídlech by jeho radu a pomoc upřednostnilo 31%. A obyvatelé nad 60 let by se v 15% obrátili na sociální úřad. Dotazník naprogramovaný v prostředí Kvalikvantu byl distribuovaný přes panel respondentů Perfect Crowd a em v září a říjnu Data jsou reprezentativní pro populaci JMK z hlediska pohlaví, věku a velikosti místa bydliště. Celkový počet respondentů 880.

10 Počet obyvatel v jednotlivých správních obvodech Jihomoravského kraje Co se úmrtí týče, tak jednotlivé obvody se od sebe příliš neliší a je to jeden zemřelý na 100 obyvatel za rok (pokud by vám to v číslech přišlo podivně málo, tak se také za rok narodí jedno dítě na 100 obyvatel). Celkově v Jihomoravském kraji zemřelo v loňském roce lidí. Čím tmavší barva tím více obyvatel; počet obyvatel v roce 2017 uveden číslem.

11 Mobilní hospic sv. Martina - Charita Blansko Charitní ošetřovatelská služba- Charita Tišnov Mobilní specializovaná paliativní péče Hospic sv. Alžběty Domácí hospic sv. Lucie Charita Brno Mobilní hospic sv. Filipa Neri - Charita Hodonín Mobilní hospic sv. Jana, Charita Rajhrad Domácí hospic David - Charita Kyjov Domácí hospicová péče - Charita Veselí nad Moravou Domácí hospic sv. Rocha, Girasole Domácí zdravotní ošetřovatelskou péče, Terénní pečovatelská a odlehčovací služba, Doprovázení umírajících a pozůstalých Domácí hospic ZNOJMO - Charita Znojmo Homedica, s.r.o. Poskytovatelé domácí hospicové nebo mobilní specializované paliativní péče Sídlo poskytovatele je označeno štítkem. Číslo v jednotlivých obvodech pak ukazuje kolik poskytovatelů do nich má dojezdnost. Domácí hospic sv. Michaela Charity Vyškov není na mapě znázorněn, neb je v provozu v Pardubickém kraji v Poličce.

12 Poskytovatelé domácí hospicové nebo mobilní specializované paliativní péče dle jejich ideálního počtu 1 na obyvatel

13 7% 9% 10% 16% 47% 8% 8% 9% 15% 44% 2% 10% 6% 9% 12% 9% 10% 7% 10% 20% 24% 13% 41% 55% 38% 6% 7% 15% 16% 54% 9% 10% 3% 16% 39% 6% 6% 17% 7% 56% 6% 13% 8% 15% 45% 69% 63% 75% 69% 78% 75% 55% 70% 64% Celkem V nemocnici U sebe v bytě, v domě - doma V léčebně dlouhodobě nemocných V domově pro seniory V hospici U příbuzných, přátel v bytě, v domě - doma Jinde Nevím 60 a více Méně než obyvatel až obyvatel až obyvatel města (do obyvatel) Brno Zažili jste úmrtí v rodině? A kde váš blízký nebo další členové rodiny zemřel/i? 97% obyvatel uvádí, že zažili úmrtí ve své širší rodině. Samozřejmě je to podmíněno věkem (15-19let 89%, 60 let a více uvádí 100%. Více než polovině někdo z rodiny zemřel doma 47% u sebe doma, 7% u příbuzných či přátel. Dotazník naprogramovaný v prostředí Kvalikvantu byl distribuovaný přes panel respondentů Perfect Crowd a em v září a říjnu Data jsou reprezentativní pro populaci JMK z hlediska pohlaví, věku a velikosti místa bydliště. Celkový počet respondentů 880.

14 Hospic sv. Alžběty Dům léčby bolesti s hospicem svatého Josefa Lůžkové hospice V Domě léčby bolesti s hospicem sv. Josefa zemřelo v roce pacientů z toho 92% potřebovalo specializovanou paliativní péči. V Hospici sv. Alžběty zemřelo v loňském roce 195 pacientů. Jsou to jediná dvě zařízení s komplexně zajištěnou péčí o terminálně nemocné a s kapacitou 50 a 22 lůžek. Z dotazníku pro poskytovatele paliativní péče v JMK (a nejen z něj) vyplývá potřeba řešit také komplexnost péče o lidi, kteří umírají v Domovech pro seniory a Domovech se zvláštním režimem. Například aniž by uváděli, že pacienti potřebují paliativní péči v Domově pro seniory/domově se zvláštním režimem s vyplněných dotazníků zemřelo přímo v zařízení 25% klientů a 16% zemřelo po přeložení na akutní lůžko.

15 13% 16% 22% 23% 12% 12% Je ve vašem okolí zařízení poskytující hospicovou péči? Zřejmě tyto lůžkové hospice jsou pro obyvatele JMK poměrně známé. Ví o nich 69%, ale 25% uvádí, že jsou pro ně daleko. Obyvatelé Brna uvádí dostupnost hospice v 73%. Čtvrtina obyvatel říká Nevím, nemám důvod se o to zajímat. Zajímavé ovšem je, že na otázku Co vás napadne když se řekne HOSPIC? je slovem nejčastěji se vyskytujícím v odpovědích PÉČE 23%. Dále pak NEMOC 22%. A také mají lidé hospic hodně spojený se stářím a seniory a jejich ubytováním a dožitím 37%. Smrt nebo umírání uvedlo 29%.

16 17% 28% 27% 39% 5% 15% 19% 14% Aniž bychom to chtěli jakkoli přivolávat, si představte, že jste nemocní a lékař vám řekne, že potřebujete PALIATIVNÍ LÉČBU. Máte představu, co to znamená, co vás čeká? Ano. Co? 37%. Dotazník naprogramovaný v prostředí Kvalikvantu byl distribuovaný přes panel respondentů Perfect Crowd a em v září a říjnu Data jsou reprezentativní pro populaci JMK z hlediska pohlaví, věku a velikosti místa bydliště. Celkový počet respondentů 880.

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Umírání v ČR V ČR každoročně zemře kolem 105 000 lidí 35000 Absolutní počty zemřelých v ČR podle pohlaví a

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

PALIATIVNÍ PÉČE V JMK

PALIATIVNÍ PÉČE V JMK PALIATIVNÍ PÉČE V JMK Stručná charakteristika Jihomoravského kraje Rozloha: 7187,8 km 2 (k 31.12.2016) Počet obyvatel: 1 178 815 obyvatel (k 31.3.2017) Hustota osídlení: cca 164 obyvatel/km 2 Počet obcí:

Více

Obecná a specializovaná paliativní péče

Obecná a specializovaná paliativní péče Obecná a specializovaná paliativní péče MUDr. Pavel Svoboda, Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa Mobilní hospic sv. Jana Oblastní charita Rajhrad Brno, 24.10.2018 O čem se to budeme bavit? Koho se

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí irena závadová domácí hospic Cesta domů dívka 8 let nádorové onemocnění léčené kombinovanou protinádorovou

Více

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ Pohled laické i zdravotnické veřejnosti Září 2011 / Prezentace z exkluzivního výzkumu pro Cestu domů/ Client Service Manager: Jan Tuček, Analytik: Lenka Beranová / STEM/MARK, a.

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE 1. KONTEXT METODICKÉ ÚPRAVY 1.1 Účel úpravy Účelem metodického pokynu k poskytování mobilní specializované

Více

Analýza potřebnosti lůžkového hospice na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jindřichův Hradec

Analýza potřebnosti lůžkového hospice na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jindřichův Hradec KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP JINDŘICHŮV HRADEC registrační číslo: CZ.1.04/3.1.03/97.00058 Analýza potřebnosti lůžkového hospice na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jindřichův

Více

Agentura domácí péče Homedica,s.r.o. Vrchní sestra Bc. Ria Otrubová

Agentura domácí péče Homedica,s.r.o. Vrchní sestra Bc. Ria Otrubová Agentura domácí péče Homedica,s.r.o. Vrchní sestra Bc. Ria Otrubová Kolektiv Homedica, s.r.o. Historie Agentura byla založena roku 1997 a v roce 1998 registrována na krajském úřadě, tudíž působí na Hodonínsku

Více

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová Paliativní péče - Úvod Mgr. Zimmelová Historie Počátky v Velké Británii v 70 letech Vznikla evropská společnost pro PM Součástí jsou národní společnosti U nás sekce PM ČLS JEP 5 zásad rozvoje oboru Založení

Více

Sociální a zdravotní služby v obcích s rozšířenou působností (ORP)

Sociální a zdravotní služby v obcích s rozšířenou působností (ORP) Sociální a zdravotní služby v obcích s rozšířenou působností (ORP) Červen 2015 / Závěrečná zpráva z výzkumu pro Diakonii ČCE, Institut důstojného stárnutí / STEM/MARK, a.s. Kvantitativní výzkum Obsah Parametry

Více

Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016

Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016 Spolu až do konce Výsledky programu za rok 2016 Spolu až do konce Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR V rámci své práce a podpory se nejvíce zaměřujeme na období konce

Více

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková Paliativní péče/medicína Z lat. pallium = plášť, obal Přeneseně poskytnutí ochrany nemocnému v nepříznivé situaci Útěšná vs.

Více

Kolik paliativní péče je v JMK zapotřebí?

Kolik paliativní péče je v JMK zapotřebí? Kolik paliativní péče je v JMK zapotřebí? Jan Švancara (ÚZIS) Jan.Svancara@uzis.cz Kvantifikace potřeby paliativní péče (příklad) Stárnutí populace Poměr ekonomicky aktivních ku seniorům (PSR) se v České

Více

DOMÁCÍ HOSPIC SV. MICHAELA

DOMÁCÍ HOSPIC SV. MICHAELA ond aym ig R ton Ro s orth rw site OBLASTNÍ CHARITA POLIČKA Život je věčný, láska je nesmrtelná a smrt je pouze horizont. Horizont není nic jiného než hranice, za niž už nedohlédneme. DOMÁCÍ HOSPIC SV.

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 21 8.11.2004 Zajištění lůžkové a ambulantní péče pro obyvatele správních obvodů ORP v Jihomoravském

Více

Paliativní péče v první linii Doporučený postup pro všeobecné praktické lékaře 2006 MUDr.Bohumil Skála,PhD Paliativní péče Paliativní péče je přístup, p, který zlepšuje kvalitu života nemocných a jejich

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 ČSPM ČSL JEP Masarykův onkologický ústav Žlutý kopec 7, 656 53 Brno www.paliativnimedicina.cz info@paliativnimedicina.cz Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 Stanovisko České společnosti

Více

SPOLU AŽ DO KONCE. Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR

SPOLU AŽ DO KONCE. Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR SPOLU AŽ DO KONCE Výsledky 3. ročníku programu zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR V rámci své práce a podpory se nejvíce zaměřujeme na období konce života, které považujeme za velmi důležité a

Více

Dotazník populace - 2013

Dotazník populace - 2013 Dotazník populace - 2013 Blok vnímání umírání 1) Mluví se v rámci společnosti dostatečně o konci života a umírání? 2) Je pro Vás těžké o smrti a umírání mluvit? 3) Kdo by měl podle Vás s dětmi mluvit o

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření,

Více

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích konference pořádaná pod záštitou Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Praha, 17. 4. 2015 Filozofie změny:

Více

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013 4. Zdravotní péče Zdrojem dat uváděných v této kapitole jsou publikace Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Zdravotnické ročenky krajů a ČR a Činnost zdravotnických zařízení ve vybraných

Více

Hospic sv. Alžběty o.p.s.

Hospic sv. Alžběty o.p.s. Hospic sv. Alžběty o.p.s. Obecně prospěšná společnost Hospic sv. Alžběty o.p.s. se sídlem Kamenná 207/36, 639 00 Brno, IČ: 26604582, je zapsána do rejstříku obecně prospěšných společností, jenž je veden

Více

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Několik poznámek z pohledu paliativní medicíny Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP Ostrava 9.2.2017

Více

Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS.

Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS. Oblastní charita Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová Petra Maryncová, DiS. Oblastní charita Pelhřimov Domácí hospicová péče o roku 2008 Kombinace zdravotně sociálních služeb v domácnosti klienta Půjčovna kompenzačních

Více

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s. 8.9.2017, Brno MUDr. Jana Dušánková Onkologie Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem a Mobilní hospic Masarykovy nemocnice Mobilní hospic Masarykovy

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření, jehož

Více

RODINNÝ POKOJ. pravidla provozu

RODINNÝ POKOJ. pravidla provozu RODINNÝ POKOJ pravidla provozu Tato pravidla jsou přílohou Dohody o spolupráci při provozu rodinného pokoje v ODN1 v Nemocnici Nové Město na Moravě (dále jen Dohoda ) uzavřené mezi Nemocnicí Nové Město

Více

POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA

POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA Mobilní hospic Ondrášek Mobilní hospic Ondrášek POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA 595 782 413 mhondrasek@seznam.cz Mobilní hospic Ondrášek Podporují nás MOBILNÍ HOSPIC Mobilní hospic Ondrášek

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 18 18.11.2003 Ambulantní péče v oboru psychiatrie v Jihomoravském kraji v roce 2002 Podkladem

Více

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči 3 3% 2 2% 1 1% % Výsledky zdravotnických účtů ČR 21 215 3.3. Výdaje na dlouhodobou péči Zdravotnické účty v minulosti zahrnovaly pouze výdaje na dlouhodobou zdravotní péči, která byla financována z veřejných

Více

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková Poskytování poradenství ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková 1. Charakteristika a činnost poradce poradce - samostatně a systematicky pod dohledem supervizora doprovází klienty v průběhu umírání

Více

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Jiří Vorlíček, LF MU Brno Brno 26. října 2006 Co je paliativní medicína? DEFINICE Paliativní medicína se

Více

Pomoc seniorům a lidem v závěru života ve střediscích Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí. Konference SPOLEČNOU CESTOU

Pomoc seniorům a lidem v závěru života ve střediscích Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí. Konference SPOLEČNOU CESTOU Pomoc seniorům a lidem v závěru života ve střediscích Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí Konference SPOLEČNOU CESTOU 13.9.2016 Představujeme se vám Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí Žerotínova 319/21

Více

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE ANEB CO JE A JAK NÁM MŮŽE POMOCI DOMÁCÍ HOSPIC MUDr. Hana Miličková Spolek Konipaska Domácí hospicová péče na znojemsku Paliativní medicína Jak funguje domácí hospic

Více

Priorita VII. - Podpora pobytových služeb

Priorita VII. - Podpora pobytových služeb Opatření VII.1.: Udržení a rozvoj kapacity domova pro seniory. Dům seniorů Mladá Boleslav v současné době poskytuje pobytovou službu osobám, které v důsledku složitého zdravotního stavu, omezené soběstačnosti,

Více

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha Role nelékařů v českém zdravotnictví Dana Jurásková CEVRO Praha Nelékařská povolání Posílení postavení všeobecných sester technologie, výkony, dlouhodobá péče, komunitní péče, domácí péče; Porodní asistentky

Více

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu Konference SPOLEČNOU CESTOU 13. 9. 2016 Ideálem je, aby člověk umíral usmířen, bez bolesti fyzické, psychické, sociální a duchovní a s vděčností

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY Projekt poskytování sociální péče v domácnosti v oblasti intenzivní paliativní péče. Pilotní projekt realizuje společnost

Více

Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu

Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu Ambulance léčby bolesti a paliativní medicíny Domácí hospic Most k domovu Zlín MUDr. Eva Hegmonová www.centrumlb.cz Definice paliativní péče dle WHO PP je

Více

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2. Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.2013 Člověk s duševní nemocí Vítáme zástupce: sociálních služeb

Více

Dotazník pro poskytovatele sociálních služeb a zaměstnance veřejné správy v ORP Pelhřimov

Dotazník pro poskytovatele sociálních služeb a zaměstnance veřejné správy v ORP Pelhřimov Dotazník pro poskytovatele sociálních služeb a zaměstnance veřejné správy v ORP Pelhřimov Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Vážená paní, vážený pane, dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při

Více

Koncepce paliativní péče v Jihočeském kraji na období do roku 2023 PRACOVNÍ SEMINÁŘ K PALIATIVNÍ PÉČI, JIHLAVA,

Koncepce paliativní péče v Jihočeském kraji na období do roku 2023 PRACOVNÍ SEMINÁŘ K PALIATIVNÍ PÉČI, JIHLAVA, Koncepce paliativní péče v Jihočeském kraji na období do roku 2023 PRACOVNÍ SEMINÁŘ K PALIATIVNÍ PÉČI, JIHLAVA, 12.11.2018 JIHOČESKÝ KRAJ Rozloha 10 058 Km2 Počet obyvatel 640 869 Hustota zalidnění 64

Více

Dotazník č Senioři. Kompletní třídění prvního stupně (N = 400)

Dotazník č Senioři. Kompletní třídění prvního stupně (N = 400) : Dotazník č. 1 - Senioři Kompletní třídění prvního stupně (N = ) Vysvětlivky k údajům v tabulkách: N = počet vyplněných dotazníků v dané cílové skupině respondentů. Relativní = procentuální zastoupení

Více

Poslední hospitalizace onkologických pacientů v ZZ následné péče a lůžkových hospicích

Poslední hospitalizace onkologických pacientů v ZZ následné péče a lůžkových hospicích Poslední hospitalizace onkologických pacientů v ZZ následné péče a lůžkových hospicích MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. (MOÚ BRNO) Mgr. Jan Švancara (IBA MU Brno, UZIS Praha) Zdroj dat Národní datová základna

Více

MULTIDISCIPLINÁRNÍ TÝM PALIATIVNÍ PÉČE

MULTIDISCIPLINÁRNÍ TÝM PALIATIVNÍ PÉČE BEZPEČNÁ NEMOCNICE Bezpečí ve zdravotnictví nekonečný příběh MULTIDISCIPLINÁRNÍ TÝM PALIATIVNÍ PÉČE Předkladatel: Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha Autoři: Mgr. Lenka Gutová,

Více

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita Hodnocení potřeb v paliativní péči K identifikaci priorit, aktuálních

Více

Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou

Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou Kolektiv autorů: Jan Běhounek Erik Herman Martin Hollý Karel Koblic

Více

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno Kdo je pacient v paliativní péči Kdo se podílí na péči o nevyléčitelně nemocného? Komunikace s rodinou, pečujícími Možnosti a úskalí mezioborové spolupráce?

Více

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SO ORP LITOVEL

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SO ORP LITOVEL ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SO ORP LITOVEL 2015 ZPRACOVÁNO PRO STŘEDNĚDOBÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA LITOVELSKU Zpracovala: Ing. Ludmila Zavadilová 1. PŘEDMĚT A CÍL ANALÝZY POSKYTOVATELŮ

Více

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra Sociální služby v Pardubickém kraji v kontextu péče o osoby s poruchou autistického spektra Bc. Edita Moučková Krajský úřad Pardubického kraje 20. 4. 2015 ÚVOD Poruchou autistického spektra trpí v ČR odhadem

Více

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo.

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. European Association for Palliative Care (EAPC - Evropská asociace paliativní

Více

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Mezinárodní konference paliativní a hospicové péče 2015 Ostrava, 17.03.2015 Dr. C. Camartin, MSc Palliative

Více

Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR

Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR Program implementace švýcarsko české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR (Program Zdraví ) Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR 17. 3. 2015 Ostrava Ing.

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

ELFis informační systém pro mapování zdravotní péče v závěru života. Autoři: Švancara J., Kabelka L., Dušek L.

ELFis informační systém pro mapování zdravotní péče v závěru života. Autoři: Švancara J., Kabelka L., Dušek L. ELFis informační systém pro mapování zdravotní péče v závěru života Autoři: Švancara J., Kabelka L., Dušek L. Stádia paliativní péče a jejich reflexe v dotazování Paliativní péče není ostře ohraničený

Více

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012 Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko ze dne 19. 9. 2012 v rámci projektu Komunitního plánování sociálních služeb města Blansko Registrační číslo CZ.1.04/3.1.03/78.00036 Místo konání: Blansko,

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Mobilní paliativní péče v ČR: mýty, realita, vyhlídky. Martina Špinková 2013

Mobilní paliativní péče v ČR: mýty, realita, vyhlídky. Martina Špinková 2013 Mobilní paliativní péče v ČR: mýty, realita, vyhlídky Martina Špinková 2013 Nad postelí člověka na konci života se scházejí zdravotníci, nezdravotníci a rodina nad nimi se v dálce tyčí dvě ministerstva

Více

Dlouhodobá lůžková péče pro území Libereckého kraje (paliativní medicína OD: 00030)

Dlouhodobá lůžková péče pro území Libereckého kraje (paliativní medicína OD: 00030) Hospicová péče sv. Zdislavy, o.p.s., sídlo: Horská 1219, 460 14 Liberec 14, provozovna/kanceláře: Josefinino údolí 9/9, 460 05 Liberec Bankovní spojení: 996 005 329 / 0800, IČO 287 00 210, www. hospiczdislavy.cz,

Více

Mobilní hospic v ČR: mýty, realita, vyhlídky

Mobilní hospic v ČR: mýty, realita, vyhlídky Mobilní hospic v ČR: mýty, realita, vyhlídky Martina Špinková 2012 Z čeho při prosazování mobilní paliativní péče vycházíme? z toho, že konec života do života patří a že bychom měli mít možnost volit kde

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace

Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace Mobilní specializovaná paliativní péče zahraniční inspirace PhDr. Martin Loučka, PhD. Centrum paliativní péče, Praha Oddělení lékařské psychologie, 3.LF UK Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 1. 11. 2016

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

seniorům rodinám s dětmi osobám v krizi osobám se zdravotním postižením osobám s tělesným postižením

seniorům rodinám s dětmi osobám v krizi osobám se zdravotním postižením osobám s tělesným postižením seniorům rodinám s dětmi osobám v krizi osobám se zdravotním postižením osobám s tělesným postižením Občanská poradna Charity Zlín Domovinka-centrum denních služeb pro seniory Charity Zlín Charitní domov

Více

DOMÁCÍ DĚTSKÁ PALIATIVNÍ PÉČE Výzvy do dalšího roku

DOMÁCÍ DĚTSKÁ PALIATIVNÍ PÉČE Výzvy do dalšího roku DOMÁCÍ DĚTSKÁ PALIATIVNÍ PÉČE 2017 Výzvy do dalšího roku 2017 NEJSTE SAMI MOBILNÍ HOSPIC, Z.Ú. (OLOMOUC) Režim provozu zdravotních a sociálních služeb: Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP, odb.926),

Více

Ambulantní poradenství Poradny Mezi stromy

Ambulantní poradenství Poradny Mezi stromy RK-18-2019-27, př. 3 počet stran: 6 Příloha č. 2 Poradna Mezi stromy Ambulantní poradenství Poradny Mezi stromy září 2018 až březen 2019 Celkem 2019 březen 2019 únor 2019 leden 2018 prosinec 2018 listopad

Více

Komentář ke stanovení výše optimálního a reálného návrhu dotace na sociální služby v Pardubickém kraji na rok 2014

Komentář ke stanovení výše optimálního a reálného návrhu dotace na sociální služby v Pardubickém kraji na rok 2014 Komentář ke stanovení výše optimálního a reálného návrhu dotace na sociální služby v Pardubickém kraji na rok 2014 Pardubický kraj stanovil pro výpočet optimálního a reálného návrhu kritérium pro každý

Více

Možnosti paliativní péče. Mgr. Tereza Bímová

Možnosti paliativní péče. Mgr. Tereza Bímová Možnosti paliativní péče Mgr. Tereza Bímová Co je paliativní péče? Komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním

Více

Paliativní péče péče o terminálně nemocné a umírající doporučený postup pro praktické lékaře

Paliativní péče péče o terminálně nemocné a umírající doporučený postup pro praktické lékaře Paliativní péče péče o terminálně nemocné a umírající doporučený postup pro praktické lékaře Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé Brno 2006 Vize Paliativní

Více

Bc. Sabina Šmatová, DiS.

Bc. Sabina Šmatová, DiS. Bc. Sabina Šmatová, DiS. Příspěvek na péči Žádá se na úřadu práce dle trvalého místa bydliště Nezáleží na výši důchodu, posuzuje se zdravotní stav Lze využívat doma i v domově pro seniory, hospici atd

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 4 26.7.2006 Dermatovenerologická péče - činnost v Jihomoravském kraji v roce 2005 Dermatological

Více

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných?

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Téma utrpení a důstojnosti užívají stoupenci i odpůrci eutanázie Nevyléčitelné onemocnění

Více

Organizace: HOSPICOVÉ OBČANASKÉ SDRUŽENÍ CESTA DOMŮ. Projekt 1: Odlehčovací služby Cesty domů. Celkové náklady na projekt: 3 964 920 Kč

Organizace: HOSPICOVÉ OBČANASKÉ SDRUŽENÍ CESTA DOMŮ. Projekt 1: Odlehčovací služby Cesty domů. Celkové náklady na projekt: 3 964 920 Kč Organizace: HOSPICOVÉ OBČANASKÉ SDRUŽENÍ CESTA DOMŮ Projekt 1: Odlehčovací služby Cesty domů Celkové náklady na projekt: 3 964 920 Kč DOTACE: 25 000 Kč Podpořit setrvání lidí v pokročilých a konečných

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 6 24.7.2007 Dermatovenerologická péče - činnost v Jihomoravském kraji v roce 2006 Dermatological

Více

STRATEGIE PALIATIVNÍ PÉČE VE ŠVÝCARSKU

STRATEGIE PALIATIVNÍ PÉČE VE ŠVÝCARSKU STRATEGIE PALIATIVNÍ PÉČE VE ŠVÝCARSKU A JEJÍ APLIKACE NA OBLAST OSOB S POSTIŽENÍM Christina Affentranger Weber předsedkyně Konference pro osoby se zdravotním postižením 1 Význam paliativní péče ve Švýcarsku

Více

ANALÝZA POTŘEB A PROCESU KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE MĚSTĚ OSTRAVA

ANALÝZA POTŘEB A PROCESU KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE MĚSTĚ OSTRAVA ANALÝZA POTŘEB A PROCESU KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE MĚSTĚ OSTRAVA Zpracovala společnost PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. E-mail: info@rozvoj-obce.cz

Více

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015 Program relaxace a doprovázení Miroslava Barešová Říjen 2015 Obsah prezentace Domov důchodců Bystřany Začátky projektu Realizace projektu Přijetí klienta, dotazník Používané techniky Vedení dokumentace

Více

Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika

Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika Koncept dlouhodobé péče v České republice Mgr. Válková Monika Pojem dlouhodobá péče ( long-term-care) OECD definuje LTC péči jako určité spektrum služeb určených lidem závislých na pomoci v některých ze

Více

Komunitní plánování zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách pro kraje povinnost pro obce možnost zpracovávat střednědobé plány rozvoje soc.. služe

Komunitní plánování zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách pro kraje povinnost pro obce možnost zpracovávat střednědobé plány rozvoje soc.. služe Komunitní péče Mgr. Martina Pluháčková Komunitní plánování zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách pro kraje povinnost pro obce možnost zpracovávat střednědobé plány rozvoje soc.. služeb plánování

Více

Komunitní služby a instituce

Komunitní služby a instituce Komunitní služby a instituce Historie I. Raný středověk církevní instituce pomáhající chudým a starým lidem, později chudobince, starobince, kláštěrní a městské oše. domy 12. stol. špitály provozované

Více

www.zdravotnictvivolaopomoc.cz PARAMETRY PRŮZKUMU Výzkum realizovala pro ČLK agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku dospělé populace ČR o velikosti 1007 respondentů. Šetření proběhlo v září 2016

Více

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3.1. Teoretický úvod Obecně je možné sociální služby charakterizovat jako specializované činnosti zaměřené na pomoc lidem, kteří se dostali do nepříznivé

Více

KVALITA OČIMA PACIENTŮ psychiatrické léčebny - II. díl

KVALITA OČIMA PACIENTŮ psychiatrické léčebny - II. díl KVALITA OČIMA PACIENTŮ psychiatrické léčebny - II. díl Měření kvality zdravotní ve vybraných psychiatrických léčebnách přímo řízených MZ ČR Únor 2010 / Závěrečná zpráva z projektu / Řešitel projektu: RNDr.

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Statutární město Ostrava městský obvod Slezská Ostrava Odbor sociálních věcí Vyhodnocení dotazníkového šetření Na oddělení sociálních služeb odboru sociálních věcí Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava

Více

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP)

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Struktura projektu Obsah: 1. Souhrn 2. Stručná charakteristika organizace 3. Zdůvodnění projektu (definice projektu) 4. Cíle projektu

Více

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan Centra pro duševní zdraví Mgr. Pavel Říčan Cílová skupina V rámci uspořádání péče je třeba rámcově ohraničit skupinu osob se závažným duševním onemocněním Diagnosticky se jedná o osoby s psychózami, afektivními

Více

Zdravotní aspekty života polských seniorů z hlediska kvality a dostupnosti zdravotní péče v Polsku.

Zdravotní aspekty života polských seniorů z hlediska kvality a dostupnosti zdravotní péče v Polsku. Zdravotní aspekty života polských seniorů z hlediska kvality a dostupnosti zdravotní péče v Polsku. Roman Kolek - Vícemaršálek Opolského vojvodství Demografická situace v Polsku Procento populace ve věku

Více

Sociální a zdravotní služby 2011

Sociální a zdravotní služby 2011 Sociální a zdravotní služby 2011 Hlavní činností Charity ČR je pomoc potřebným na celém území České republiky prostřednictvím zdravotních a sociálních služeb. Tyto služby jsou poskytovány spoluobčanům

Více

EKONOMICKO PROVOZNÍ ROZVAHA

EKONOMICKO PROVOZNÍ ROZVAHA EKONOMICKO PROVOZNÍ ROZVAHA Předpokládané zahájení provozu listopad 2018 Zpracovali: Ing. Lukáš Beránek, Ing. Jan Dokulil, PhDr. Ludmila Novotná, Mgr. Jana Pokorná, grafická úprava: Bc. Eliška Beránková,

Více

Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho

Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho uplatnění v systému českého zdravotnictví Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny

Více

REFORMA PSYCHIATRICKÉ PÉČE, RODINA MICHAL SAMSON PSYCHIATRICKÉ ODDĚLENÍ NSP HAVÍŘOV

REFORMA PSYCHIATRICKÉ PÉČE, RODINA MICHAL SAMSON PSYCHIATRICKÉ ODDĚLENÍ NSP HAVÍŘOV REFORMA PSYCHIATRICKÉ PÉČE, RODINA MICHAL SAMSON PSYCHIATRICKÉ ODDĚLENÍ NSP HAVÍŘOV 1/ ZVÝŠIT KVALITU PSYCHIATRICKÉ PÉČE SYSTÉMOVOU ZMĚNOU ORGANIZACE JEJÍHO POSKYTOVÁNÍ. 2/ OMEZIT STIGMATIZACI DUŠEVNĚ

Více

Vyhodnocení dotazníků Kvalita očima pacientů

Vyhodnocení dotazníků Kvalita očima pacientů Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a. s., nemocnice Středočeského kraje Máchova 400, 256 30 Benešov T I S K O V Á Z P R Á V A Vyhodnocení dotazníků Kvalita očima pacientů Nemocnice Rudolfa a Stefanie

Více

Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR

Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR VIII. česko-slovenská konference paliativní medicíny Program implementace švýcarsko-české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR 23. 9. 2016 Brno Mgr. Petr Čermák oddělení finančních mechanismů Ministerstvo

Více

Žádost o poskytování sociální služby v Domově seniorů TGM

Žádost o poskytování sociální služby v Domově seniorů TGM Žádost o poskytování sociální služby v Domově seniorů TGM 1. Zájem o poskytování sociální služby (zakroužkujte): Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem 1 2. Zájemce o službu Jméno a příjmení:...

Více

Údaje zájemce o poskytnutí pobytové Odlehčovací sociální služby

Údaje zájemce o poskytnutí pobytové Odlehčovací sociální služby Údaje zájemce o poskytnutí pobytové Odlehčovací sociální služby Datum doručení (nevyplňujte): Evidenční číslo (nevyplňujte): 1. Zájemce o poskytování sociální služby: příjmení jméno rodné příjmení 2. Narození:

Více

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice preambule Záměrem celé Strategie reformy psychiatrické péče je naplňovat lidská práva duševně nemocných v nejširším

Více