Etapy tvorby lidského díla

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Etapy tvorby lidského díla"

Transkript

1 Systém Pojem systém Obecně jej chápeme jako seskupení prvků spolu s vazbami mezi nimi, jejich uspořádání, včetně struktury či hierarchie. Synonymum organizace či struktura. Pro zkoumání systému je důležité určit hranice systému souvislost s určením celek/část, subjektivní určení pozorovatele.

2 Dělení systémů Dělení dle původu z hlediska existence systémů v závislosti na člověku systémy přirozené (přírodní objekty od buňky po vesmír, systémy fyzikální, živočišné apod.) systémy umělé jsou vytvořené člověkem (telefonní síť, systém škol, systém zákonů, dětská stavebnice, také informační systémy).

3 Systémová analýza Souhrn metodologických prostředků používaných při výzkumu a popisu existujících či plánovaných systémů. Metodika x metodologie pro poznání a popis systémů. Systémové inženýrství zabývá se studiem společných vlastností systémů, jejich analýzou (popisem od celku k detailům) a syntézou (vybudováním z dílčích částí).

4 Tvorba systémů Pojmem systém lze označit objekt našeho zájmu, který chceme poznat, popsat, vytvořit. Tvorba informačních systémů je spojena se zpracováním informací. Postup je obdobný jako u tvorby jiných systémů. Odpozorováno z lidské činnosti existují kroky (etapy) a jejich názvaznost, které je nutno dodržet pro úspěšné vytvoření systému.

5 Etapy tvorby lidského díla Formulace zadání, požadavky na výsled-né dílo, analýza věcných požadavků, tvorba modelů výsledky, popis způsobu technického provedení díla a jeho částí na základě modelů, realizace díla podle technického popisu, testování požadovaných funkcí díla, předání díla zadavateli, užívání díla, jeho další údržba.

6 Informační systém IS je umělý systém, vybudovaný člověkem, který má za cíl organizovat informace. Organizace informací zahrnuje různé operace, které realizují obvyklé úkony s údaji.

7 Definice IS Informačním systémem rozumíme organizaci údajů vhodnou pro systémové zpracování dat: pro jejich sběr, uložení a uchování, zpracování, vyhledávání a vydávání informací o nich, to vše pro účely rozhodování. Automatizovaný IS je představován množinou aplikačních úloh nad společnou databází v použitém SŘBD. Databázový systém je celek řešící rozsáhlejší oblast aplikací.

8 Vývoj IS Procesem vývoje programových systémů se zabývá SW inženýrství, celý proces od rozhodnutí o budování systému až po ukončení jeho vývoje, jeho využívání a údržbu nazývá životním cyklem vývoje SW systému. Existují metodiky popisující, jak postupovat při tvorbě SW systému.

9 Zpracování dat Evidence údajů o určité části reality. Snaha nejen zaznamenat, ale i dále zpracovávat (třídít, hledat, odvozovat, poskytovat výsledky). Od původních papírových evidencí přes kartotéky, agendový způsob až k automatickému IS.

10 Pojmy Data - údaje získané měřením, pozorováním nebo zaznamenáním z reálné skutečnosti. Informace -smysluplné interpretace dat a vztahů mezi nimi. Zpracování dat (hromadné zpracování dat) - zpracování velkého množství údajů o velkém množství objektů.

11 Pojmy Objekt - člověk, zvíře, věc nebo jev reálného světa. Vše, o čem z pohledu našeho zájmu chceme vést evidenci. Objekt je popisován množinou svých vlastností. Zajímají nás pouze ty, které z hlediska evidence potřebujeme sledovat. V databázové teorii je objekt označován pojmem entita.

12 Pojmy Atribut - údaj o objektu, jeho vlastnost, která nás zajímá z hlediska evidence. Typ objektu (typ entity, struktura objektu) - název množiny objektů a seznam jejich sledovaných atributů. Obvykle zapisujeme: Název_typu_objektu (atribut1, atribut2,, atributn)

13 Úkony při evidenci objektů Zaznamenání vhodně organizovaných údajů na záznamové médium a vztahů mezi údaji o objektech různých druhů. Provádění změn údajů při změně sledované reality. Provádění výběrů informací podle různých kritérií. Odvozování a výpočet nových údajů z uložených. Třídění údajů dle různých kritérií. Prezentace údajů ve vhodné (grafické) podobě.

14 SŘBD Systém řízení báze dat - programový systém, který umožňuje definovat datové struktury, struktury datových souborů, řeší fyzické uložení dat ve vnější paměti, umožňuje manipulaci s daty a formátování vstupních i výstupních informací. Databáze - množina datových souborů, uchovávající data o nějakém uceleném úseku reality. Aplikační úloha implementovaná v SŘBD.

15 SŘBD Aplikační úloha implementovaná v SŘBD - konkrétní program napsaný pomocí programových prostředků použitého SŘBD nad konkrétní databází, pro tuto úlohu vytvořenou. Automatizovaný IS sada aplikačních úloh, které řeší uložení, uchování, zpracování a vyhledávání informací a umožňují jejich formátování do uživatelsky přívětivého tvaru.

16 Paradigma db technologie Základní princip = paradigma databázové technologie oddělení datových struktur od programů. Umožňuje definovat datové a programové struktury samostatně a nezávisle na sobě.

17 Vlastnosti db technologie SŘBD musí splňovat vlastnosti: paradigma databázové technologie, jazyk pro definici dat (JDD), jazyk pro manipulaci s daty (JMD), vztahy mezi objekty, dotazovací jazyk, víceuživatelský přístup, ochrana dat před zneužitím.

18 Uživatelé db technologie Správce (administrátor) báze dat Aplikační programátor Příležitostný uživatel Naivní uživatel Tvůrce SŘBD

19 Pojmy db technologie Entita libovolná existující osoba, zvíře, věc či jev (obecně objekt) reálného světa. Entita musí být rozlišitelná od ostatních entit a existovat nezávisle na nich.

20 Pojmy db technologie Atribut je charakteristika, vlastnost entity, údaj o objektu. Atribut přiřadí každé entitě z množiny entit hodnotu z nějaké neprázdné množiny hodnot, nazvané doména atributu (obor hodnot atributu). Atribut je tedy zobrazení množiny entit do domény atributu. Atribut je zadán svým názvem (identifikátorem) a datovým typem.

21 Pojmy db technologie Typ entity - množina objektů (entit) stejného typu, charakterizovaná názvem typu a strukturou jejich atributů. Jednotlivé entity nazýváme také výskyty nebo instancemi objektů entitního typu. Instance entity - konkrétní n-tice hodnot atributů jedné konkrétní entity.

22 Pojmy db technologie Klíčový atribut - jeden atribut nebo množina atributů, které jednoznačně určují entitu v množině entit. Atributy patřící k některému klíči nazýváme primárními. Atributy, které nepatří k žádnému klíči nazýváme sekundárními.

23 Entitní typ: Student VŠ Příklad Student(RČ, jméno, adresa, ročník, dat_nar, místonar) Entita: Jana Nováková z Opavy Instance entity: ( , Nováková Jana, Opava, 3, , Ostrava) Atributy: jméno, ročník, dat_nar,... Doména jména: množina možných jmen Doména ročníku: množina čísel <1,5> Zobrazení atributu ročník: plat(nováková Jana) = 3 Primární klíč: jméno, datum a místo narození nebo rodné číslo, Sekundární atributy: adresa, ročník

24 Vztahy mezi entitami Existuje-li v realitě vztah mezi entitami, který je důležitý, pak jej evidujeme. Vztah pojmenujeme a zaznamenáme jej formou struktury seznamem typů entit, které do vztahu vstupují. Příklad: Student VŠ - koná - Zkouška Typ entity - název vztahu - Typ entity

25 Definice vztahu Máme dvě množiny entit E1, E2. Existují-li dvojice (e1, e2), ei Ei, které jsou mezi sebou v nějakém vztahu v, pak můžeme dvojici (e1, e2) považovat za entitu (tentokrát popisující vztah objektů, nikoliv objekt). Množinu všech takových dvojic, které jsou mezi sebou v témže vztahu v, nazýváme typem vztahu V mezi množinami entit E1, E2.

26 Definice vztahu Lze obecně rozšířit na k prvků, do vztahu vstupujících. Množiny entit E1, E2,..., Ek, k-tice entit (e1,e2,...,ek), ei Ei označuje vzájemný vztah v. Vztah v, kdy k-tice (e1, e2,..., ek) považujeme za vztahovou entitu. Máme-li množinu všech takových k-tic v témže vztahu v, nazýzáme ji typem vztahu V mezi množinami entit E1,...,Ek.

27 Typy vztahů k=2, binární vztah Další klasifikace dle počtu možných vazeb jedné entity k entitám druhé množiny: vztah 1:1, vztah 1:N, vztah M:N.

28 Typy vztahů Příklady: Typy entit E1 = Zaměstanec, E2 = Oddělení Vztah 1:1 - "je vedoucím oddělení VEDOUCÍ_ODD(Zaměstnanec, Oddělení)

29 Typy vztahů Příklady: Typy entit E1 = Zaměstanec, E2 = Oddělení Vztah 1:N - "je členem oddělení ČLEN_ODD(Zaměstnanec, Oddělení)

30 Typy vztahů Příklady: Typy entit E1 = Zaměstanec, E2 = Oddělení Vztah M:N - "spolupracuje s oddělením SPOLUPRACE(Zaměstnanec, Oddělení)

31 Typy vztahů k=n, n-nární vztah (pro k=3, ternární) E1 = Učitel, E2 =Předmět, E3 = Třída Binární vztahy mezi E1, E2, E3: V1 : "učitel učí předměty" (M:N) V2 : "třída má předepsány předměty" (M:N) V3 : "učitel učí ve třídě (M:N) Z uvedené trojice vazeb V1 - V3 nevyplývá, který učitel učí jaký předmět ve které třídě. Zachytíme pomocí ternární vazby mezi trojicí typů entit V4 : "Učitel učí Předmět ve Třídě" UČÍ (Učitel, Předmět, Třída)

32 Typy vztahových entit Vztahová entita a její typ popisuje formálně vztahy mezi entitami. Typ vztahové entity označíme názvem vztahu a jeho atributy budou tvořit typy entit, které do popisovaného vztahu vstupují, případně vztahové atributy.

33 Typy vztahových entit Vazba bez informace - obsahuje jako atributy pouze typy entit vstupující do vztahu. Vazba s informací - vazební entita obsahuje i další atributy, zaznamenávající vlastnosti vazby, které nejsou mezi atributy jednotlivých entit.

34 Typy vztahových entit Vazba bez informace: E1 = Učitel, E2 =Předmět Typ vztahové entity: UČÍ (Učitel, Předmět) Instance vztahové entity: (Ďuráková, Informační systémy) Vazba s informací: E1 = Student, E2 =Předmět atributy vztahu: datum zkoušky, ohodnocení(počet bodů) Typ vztahové entity: ABSOLVUJE (Student, Předmět) Instance vztahové entity: (Ďuráková, Informační systémy, , 51)

35 Integritní omezení Integritní omezení (IO) mohou upřesňovat nejen hodnoty atributů, ale i entity a jejich vazby. Každá doplňující informace o objektech, atributech a vazbách, která plyne z reality a kterou je nutno brát v úvahu v IS, nazýváme integritním omezením. Popisuje, jak zabezpečit shodu reality a databáze, tedy integritu databáze.

36 Integritní omezení Zam(jméno, rod_cis, plat, fce) Kat(číslo_kat, název_kat) IO pro hodnotu atributu: rod_cis je deseticiferné číslo, kde první dvojice je ročník, druhá dvojice je měsíc dle pohlaví, třetí den narození, ciferný součet celého čísla je dělitelný 11. IO pro příslušnost entity k množině Zam: člověk daného jména a rodného čísla je Zaměstnancem naší školy. IO pro vztah ČLEN_KAT: každý zaměstnanec je členem právě jedné katedry.

37 Datové modely Popisují schémata databáze na různých úrovních logické a implementační. Datový model je souhrn prostředků pro popis datových struktur pomocí typů entit přiřazení popisných atributů jednotlivým typům entit popis vazeb mezi daty pomocí typů vztahů popis integritních omezení k vyjádření souladu s realitou.

Teorie zpracování dat DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE

Teorie zpracování dat DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE Teorie zpracování dat DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE 1 2. DATABÁZOVÁ TECHNOLOGIE 2.1. Obecnévlastnosti databázovétechnologie 2.2. Entity, atributy, vztahy, integritníomezení 2.3. Architektura databáze 2.4. Databázovéjazyky,

Více

2. Konceptuální model dat, E-R konceptuální model

2. Konceptuální model dat, E-R konceptuální model 2. Konceptuální model dat, E-R konceptuální model Úvod Databázový model souhrn prostředků, pojmů a metod, jak na logické úrovni popsat data a jejich strukturu výsledkem je databázové schéma. Databázové

Více

Databázové systémy trocha teorie

Databázové systémy trocha teorie Databázové systémy trocha teorie Základní pojmy Historie vývoje zpracování dat: 50. Léta vše v programu nevýhody poměrně jasné Aplikace1 alg.1 Aplikace2 alg.2 typy1 data1 typy2 data2 vytvoření systémů

Více

1. ÚLOHY ZPRACOVÁNÍ DAT

1. ÚLOHY ZPRACOVÁNÍ DAT 1. Úlohy zpracování dat 1. ÚLOHY ZPRACOVÁNÍ DAT Čas ke studiu kapitoly: 2 hodiny Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat problém evidence a zpracování velkého množství dat definovat základní

Více

RELAČNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY

RELAČNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY RELAČNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY VÝPIS KONTROLNÍCH OTÁZEK S ODPOVĚDMI: Základní pojmy databázové technologie: 1. Uveďte základní aspekty pro vymezení jednotlivých přístupů ke zpracování hromadných dat: Pro vymezení

Více

1. ZPRACOVÁNÍ DAT. Čas ke studiu kapitoly: 2 hodiny. 1.1. Úlohy zpracování dat. Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět.

1. ZPRACOVÁNÍ DAT. Čas ke studiu kapitoly: 2 hodiny. 1.1. Úlohy zpracování dat. Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět. 1.1. Úlohy zpracování dat 1. ZPRACOVÁNÍ DAT Čas ke studiu kapitoly: 2 hodiny 1.1. Úlohy zpracování dat Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat problém evidence a zpracování velkého množství

Více

Tvrdé systémy (lokomotiva, počítač, Obsahují sociální složku

Tvrdé systémy (lokomotiva, počítač, Obsahují sociální složku Měkké metodiky Jan Smolík Systém Souhrn prvků a vazeb mezi nimi Víc než pouhý součet částí (synergie) Tvrdé systémy (lokomotiva, počítač, sluneční soustava) Měkké systémy Obsahují sociální složku Měkké

Více

3. Matice a determinanty

3. Matice a determinanty . Matice a determinanty Teorie matic a determinantů představuje úvod do lineární algebry. Nejrozsáhlejší aplikace mají matice a determinanty při řešení systémů lineárních rovnic. Pojem determinantu zavedl

Více

Funkční schéma Datové schéma Integrita modelu s realitou

Funkční schéma Datové schéma Integrita modelu s realitou Konceptuální modely Funkční schéma výsledek funkční analýzy a návrhu), Kdo bude používat aplikaci kategorie uživatelů pracovní postupy v organizaci, které mají být počítačově podporovány, událost, která

Více

2. přednáška. Databázový přístup k datům (SŘBD) Možnost počítání v dekadické aritmetice - potřeba přesných výpočtů, např.

2. přednáška. Databázový přístup k datům (SŘBD) Možnost počítání v dekadické aritmetice - potřeba přesných výpočtů, např. 2 přednáška 2 října 2012 10:32 Souborově orientované uchování dat Slabý HW Není možné uchovávat "velká data" - maximálně řádově jednotky MB Na každou úlohu samostatná aplikace, která má samostatná data

Více

DBS Konceptuální modelování

DBS Konceptuální modelování DBS Konceptuální modelování Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze Michal.Valenta@fit.cvut.cz c Michal Valenta, 2010 BIVŠ DBS I, ZS 2010/11 https://users.fit.cvut.cz/

Více

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT Učební text Jana Šarmanová Ostrava 2007 Recenzoval: RNDr. Daniela Ďuráková, Ph.D. Název: Teorie zpracování dat Autor: Jana Šarmanová

Více

4. Základy relačních databází, logická úroveň návrhu

4. Základy relačních databází, logická úroveň návrhu 4. Základy relačních databází, logická úroveň návrhu Když před desítkami let doktor E. F. Codd zavedl pojem relační databáze, pohlíželo se na tabulky jako na relace, se kterými se daly provádět různé operace.

Více

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 Informační systémy 2 Data v počítači EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 18.3.2014

Více

DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. Vladimíra Zádová, KIN, EF TUL - DBS

DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. Vladimíra Zádová, KIN, EF TUL - DBS DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Současné aplikace IS/ICT Informační systémy a databázové systémy Databázová technologie Informační systémy Aplikační architektura Vlastníci, management Business Intelligence, manažerské

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Úvod do databázových systémů Cvičení 7 Ing. Petr Lukáš petr.lukas@vsb.cz Ostrava, 2014 Modelování databází Modelování

Více

Analýza dat a modelování. Přednáška 3

Analýza dat a modelování. Přednáška 3 Analýza dat a modelování Přednáška 3 Hierarchický model Hierarchical Data Manipulation Language - HDML manipulace s daty (vyhledávání) pomocí příkazů HDML v hierarchickém SŘBD připomíná princip práce se

Více

Databázové systémy BIK-DBS

Databázové systémy BIK-DBS Databázové systémy BIK-DBS Ing. Ivan Halaška katedra softwarového inženýrství ČVUT FIT Thákurova 9, m.č. T9:311 ivan.halaska@fit.cvut.cz Stránka předmětu: https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/parttime/start

Více

10. blok Logický návrh databáze

10. blok Logický návrh databáze 10. blok Logický návrh databáze Studijní cíl Tento blok je věnován převodu konceptuálního návrhu databáze na návrh logický. Blok se věnuje tvorbě tabulek na základě entit z konceptuálního modelu a dále

Více

Modely datové. Další úrovní je logická úroveň Databázové modely Relační, Síťový, Hierarchický. Na fyzické úrovni se jedná o množinu souborů.

Modely datové. Další úrovní je logická úroveň Databázové modely Relační, Síťový, Hierarchický. Na fyzické úrovni se jedná o množinu souborů. Modely datové Existují různé úrovně pohledu na data. Nejvyšší úroveň je úroveň, která zachycuje pouze vztahy a struktury dat samotných. Konceptuální model - E-R model. Další úrovní je logická úroveň Databázové

Více

8.2 Používání a tvorba databází

8.2 Používání a tvorba databází 8.2 Používání a tvorba databází Slide 1 8.2.1 Základní pojmy z oblasti relačních databází Slide 2 Databáze ~ Evidence lidí peněz věcí... výběry, výpisy, početní úkony Slide 3 Pojmy tabulka, pole, záznam

Více

Objektově orientované databáze

Objektově orientované databáze Objektově orientované databáze Miroslav Beneš Obsah přednášky Motivace Vlastnosti databázových systémů Logické datové modely Co potřebujeme modelovat? Identifikace entit v~relačních SŘBD Co je to objektová

Více

1. Úvod do studia statistiky. 1.1. Významy pojmu statistika

1. Úvod do studia statistiky. 1.1. Významy pojmu statistika 1. Úvod do studia statistiky Andrew Lang o politikovi: Používá statistiku jako opilý člověk pouliční lampu spíš na podporu než na osvětlení. Benjamin Disraeli o lži: Jsou tri stupně lži - lež, nehanebná

Více

Získávání znalostí z dat

Získávání znalostí z dat Získávání znalostí z dat Informační a komunikační technologie ve zdravotnictví Získávání znalostí z dat Definice: proces netriviálního získávání implicitní, dříve neznámé a potencionálně užitečné informace

Více

Databázové a informační systémy Jana Šarmanová

Databázové a informační systémy Jana Šarmanová Databázové a informační systémy Jana Šarmanová Obsah Úloha evidence údajů, způsoby evidování Databázové technologie datové modely, dotazovací jazyky. Informační systémy Datové sklady Metody analýzy dat

Více

ELEKTRONICKÁ PORODNÍ KNIHA POPIS APLIKACE Michal Huptych, Petr Janků, Lenka Lhotská

ELEKTRONICKÁ PORODNÍ KNIHA POPIS APLIKACE Michal Huptych, Petr Janků, Lenka Lhotská ELEKTRONICKÁ PORODNÍ KNIHA POPIS APLIKACE Michal Huptych, Petr Janků, Lenka Lhotská Anotace Tento příspěvek popisuje aplikaci, která je převodem tzv. porodní knihy do elektronické podoby. Aplikace vzniká

Více

Základy informatiky. 08 Databázové systémy. Daniela Szturcová

Základy informatiky. 08 Databázové systémy. Daniela Szturcová Základy informatiky 08 Databázové systémy Daniela Szturcová Problém zpracování dat Důvodem je potřeba zpracovat velké množství dat - evidovat údaje o nějaké skutečnosti. o skupině lidí (zaměstnanců, studentů,

Více

Implementace metodiky oceňování v RN

Implementace metodiky oceňování v RN Implementace metodiky oceňování v RN Markéta Bartůňková, Petr Mašek a tým DRG Restart 4. Expertní rada 02. 12. 2015 Struktura prezentace Příprava implementace metodiky oceňování v RN Ověření implementace

Více

IDENTITY MANAGEMENT Bc. Tomáš PRŮCHA

IDENTITY MANAGEMENT Bc. Tomáš PRŮCHA IDENTITY MANAGEMENT Bc. Tomáš PRŮCHA 20. 12. 2013 ÚVOD S penetrací IT do fungování společnosti roste důraz na zabezpečení důvěrnosti a opravdovosti (autenticity) informací a potvrzení (autorizaci) přístupu

Více

OSTRAVA - POMATURITNÍ STUDIUM - ŠKOLNÍ ROK 2016/17 balíček BASIC obsahuje: balíček STANDARD obsahuje: balíček ALL INCLUSIVE obsahuje:

OSTRAVA - POMATURITNÍ STUDIUM - ŠKOLNÍ ROK 2016/17 balíček BASIC obsahuje: balíček STANDARD obsahuje: balíček ALL INCLUSIVE obsahuje: OSTRAVA - POMATURITNÍ STUDIUM - ŠKOLNÍ ROK 2016/17 1 učebnice k vašemu kurzu 550 Kč 2 sady učebnic k vašemu kurzu 1 OPAVA - POMATURITNÍ STUDIUM - ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 1 učebnice k vašemu kurzu 550 Kč 2

Více

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH. Rozhodnutí ministra_kubíčková.pdf

VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. www.mzp.cz OBSAH. Rozhodnutí ministra_kubíčková.pdf ROČNÍK XXVI leden 2016 ČÁSTKA 1 VĚSTNÍK MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www.mzp.cz OBSAH Rozhodnutí ministra_kubíčková.pdf METODICKÉ POKYNY A DOKUMENTY Provozní řád Integrovaného systému plnění ohlašovacích

Více

A7B36SI2 Tematický okruh SI08 Revidoval: Martin Kvetko

A7B36SI2 Tematický okruh SI08 Revidoval: Martin Kvetko Strategie testování, validace a verifikace. Testování v průběhu životního cyklu SW díla. Testování jednotek, integrační testování, validační testování, systémové testování, ladění. Principy testování,

Více

Databázové systémy. Ing. Radek Holý

Databázové systémy. Ing. Radek Holý Databázové systémy Ing. Radek Holý holy@cvut.cz Literatura: Skripta: Jeřábek, Kaliková, Krčál, Krčálová, Kalika: Databázové systémy pro dopravní aplikace Vydavatelství ČVUT, 09/2010 Co je relační databáze?

Více

Ostatní portálové aplikace

Ostatní portálové aplikace Univerzitní informační systém Panevropská vysoká škola Ostatní portálové aplikace Svazek 9 Verze: 1.20 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1 Helpdesk pro UIS

Více

GDPR v sociálních službách

GDPR v sociálních službách GDPR v sociálních službách - Doporučení k implementaci Karel Švarc 1 Zásada přiměřenosti Všechna opatření zavedená pro zabezpečení osobních údajů a jejich zpracování musí (dle čl. 24 a 25): - odpovídat

Více

Databázové systémy I. 1. přednáška

Databázové systémy I. 1. přednáška Databázové systémy I. 1. přednáška Vyučující a cvičení St 13:00 15:50 Q09 Pavel Turčínek St 16:00 18:50 Q09 Oldřich Faldík Čt 10:00 12:50 Q09 Jan Turčínek Pá 7:00 9:50 Q08 Pavel Turčínek Pá 10:00 12:50

Více

Elektronická spisová služba

Elektronická spisová služba Univerzitní informační systém Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Elektronická spisová služba Svazek 19 Verze: 0.49 Datum: 11. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5

Více

Uživatelská příručka + základní informace o IS o ISVS

Uživatelská příručka + základní informace o IS o ISVS Uživatelská příručka + základní informace o IS o ISVS Vážení uživatelé, vítejte v Informačním systému o informačních systémech veřejné správy (dále jen IS o ISVS ) Obsah uživatelské příručky: 1. Obecně

Více

Relační databáze a povaha dat

Relační databáze a povaha dat Relační databáze a povaha dat Roman Bartoš Copyright istudium, 2005, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení

Více

Jaký je rozdíl v definicicíh VARCHAR2(20 BYTE) a VARCHAR2(20 CHAR):

Jaký je rozdíl v definicicíh VARCHAR2(20 BYTE) a VARCHAR2(20 CHAR): Mezi příkazy pro manipulaci s daty (DML) patří : 1. SELECT 2. ALTER 3. DELETE 4. REVOKE Jaké vlastnosti má identifikující relace: 1. Je relace, která se využívá pouze v případě modelovaní odvozených entit

Více

EXTRAKT z české technické normy

EXTRAKT z české technické normy EXTRAKT z české technické normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním 03.220.01, 35.240.70 materiálem o normě. Inteligentní dopravní systémy Geografické datové soubory (GDF)

Více

Obsah přednášky. Databázové systémy RDBMS. Fáze návrhu RDBMS. Coddových 12 pravidel. Coddových 12 pravidel

Obsah přednášky. Databázové systémy RDBMS. Fáze návrhu RDBMS. Coddových 12 pravidel. Coddových 12 pravidel Obsah přednášky Databázové systémy Konceptuální model databáze Codd a návrh relační databáze fáze návrhu pojem konceptuální model základní pojmy entity, relace, atributy, IO kardinalita, 2 historie: RDBMS

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2012 BI-DBS, ZS 2012/13 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/ Michal

Více

Databázové systémy. Přednáška 1

Databázové systémy. Přednáška 1 Databázové systémy Přednáška 1 Vyučující Ing. Martin Šrotýř, Ph.D. K614 Místnost: K311 E-mail: srotyr@fd.cvut.cz Telefon: 2 2435 9532 Konzultační hodiny: Dle domluvy Databázové systémy 14DATS 3. semestr

Více

Budování informačních systémů pro komunitní plánování

Budování informačních systémů pro komunitní plánování Ústí nad Labem 1 Budování informačních systémů pro komunitní plánování Ústí nad Labem Zpracoval: MUDr.Miroslav Seiner Obsahová část materiálu vznikla za finanční podpory projektu Komunitní plánování jako

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Obsah předmětu. Požadavky kreditového systému. Relační datový model, Architektury databází 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Požadavky kreditového systému. Relační datový model, relace, atributy,

Více

Otázka č. 1 (bodů za otázku: 4)

Otázka č. 1 (bodů za otázku: 4) Otázka č. 1 (bodů za otázku: 4) Agendy - redundance Která z následujících tvrzení charakterizují redundanci dat v databázi? Je to opakování stejných dat pouze v různých souborech. Je zdrojem nekonzistence

Více

Databáze 2013/2014. Konceptuální model DB. RNDr. David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2013/2014. Konceptuální model DB. RNDr. David Hoksza, Ph.D. Databáze 2013/2014 Konceptuální model DB RNDr. David Hoksza, Ph.D. http://siret.cz/hoksza Osnova Organizace Stručný úvod do DB a DB modelování Konceptuální modelování Cvičení - ER modelování Náplň přednášky

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze Michal.Valenta@fit.cvut.cz c Michal Valenta, 2010 BIVŠ DBS I, ZS 2010/11 https://users.fit.cvut.cz/

Více

Registr práv a povinností. Metodika pro definici údajů vedených v agendě

Registr práv a povinností. Metodika pro definici údajů vedených v agendě Registr práv a povinností Metodika pro definici údajů vedených v agendě OBSAH 1 Úvod... 3 2 Základní principy... 4 3 Základní pojmy... 5 3.1 Objekt vedený v agendě... 5 3.2 Subjekt vedený v agendě... 5

Více

Inovace tohoto kurzu byla spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Inovace tohoto kurzu byla spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Inovace tohoto kurzu byla spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Projekt ESF OP VK reg.č. CZ.1.07/2.2.00/28.0209 Elektronické opory a e-learning pro obory výpočtového

Více

SQL - trigger, Databázové modelování

SQL - trigger, Databázové modelování 6. přednáška z předmětu Datové struktury a databáze (DSD) Ústav nových technologií a aplikované informatiky Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technická univerzita v Liberci jan.lisal@tul.cz

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2011 BI-DBS, ZS 2011/12 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/ Michal

Více

1 Co je prožitkové učení a jaký má význam?

1 Co je prožitkové učení a jaký má význam? 1 Co je prožitkové učení a jaký má význam? Cíle studia Po prostudování této kapitoly byste měli být schopni: definovat pojem prožitkové učení a vymezit jeho cíle a smysl, rozlišit mezi pojmy prožitek,

Více

Soustava statistických registrů a její napojení na ZR-RÚIAN

Soustava statistických registrů a její napojení na ZR-RÚIAN Soustava statistických registrů a její napojení na ZR-RÚIAN Ing. Zdeňka Udržalová oddělení statistických územních jednotek odbor statistických registrů (prezentováno na Konferenci GIVS 2014, ČAGI, 15.-16.5.2014)

Více

Odhalování plagiátů v závěrečných pracích

Odhalování plagiátů v závěrečných pracích Odhalování plagiátů v závěrečných pracích Zapojení BIVŠ do projektu na odhalování plagiátů Theses http://theses.cz/ Obsah Úvod 1. Úložiště dokumentů 2. Vložení vlastního dokumentu 3. Zpracování 4. Zobrazení

Více

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy.

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy. Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Investice a akvizice Téma 2: Proces akvizice - jeho úloha a postavení v životním cyklu systému Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Diplomová práce Bc. Natalija Lichnovská 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Vyhodnocení

Více

NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA. Lenka Felcmanová a kol.

NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA. Lenka Felcmanová a kol. NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA Lenka Felcmanová a kol. NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA Autorský kolektiv: Mgr. Lenka Felcmanová, Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Ing. Michaela Vodenková

Více

Úvod do databázových systémů. Ing. Jan Šudřich

Úvod do databázových systémů. Ing. Jan Šudřich Ing. Jan Šudřich jan.sudrich@mail.vsfs.cz 1. Cíl předmětu: Úvod do databázových systémů Poskytnutí informací o vývoji databázových systémů Seznámení s nejčastějšími databázovými systémy Vysvětlení používaných

Více

1. Aplikační architektura

1. Aplikační architektura 1. Aplikační architektura Kapitola popisuje s použitím typové architektury požadavky na architekturu aplikace. Cílem standardizace v této oblasti je optimalizace využití zdrojů, snížení nákladů na provoz

Více

Uživatelská příručka IS KP14+ Žádost o změnu. Operační program. Výzkum, vývoj a vzdělávání Programové období 2014 2020

Uživatelská příručka IS KP14+ Žádost o změnu. Operační program. Výzkum, vývoj a vzdělávání Programové období 2014 2020 Uživatelská příručka IS KP14+ Žádost o změnu Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Programové období 2014 2020 Obsah 1. Úvod... 3 2. Vytvoření a editace IoP/ZoR... 4 3. Vyplnění zprávy o realizaci

Více

Diagram výskytů a vztahů

Diagram výskytů a vztahů Diagram výskytů a vztahů Nepoužívá se pro modelování. Pomůcka pro pochopení kardinalit a parcialit. KINO Blaník Vesna Mír Domovina Květen MÁ_NA_PROGRAMU FILM Černí baroni Top gun Kmotr Nováček Vzorec Vetřelec

Více

4IT218 Databáze. 4IT218 Databáze

4IT218 Databáze. 4IT218 Databáze 4IT218 Databáze Šestá přednáška Dušan Chlapek (katedra informačních technologií, VŠE Praha) 4IT218 Databáze Datové modelování Transformace KS do LS Šestá přednáška Program přednášek (12 přednášek) Týden

Více

GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY

GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO GRAFY A GRAFOVÉ ALGORITMY ARNOŠT VEČERKA VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ

Více

Pro studenta ukončení studia, prokázání teoretických poznatků, schopnost práce s literaturou, prohloubení znalostí

Pro studenta ukončení studia, prokázání teoretických poznatků, schopnost práce s literaturou, prohloubení znalostí Absolventská práce Význam práce Pro studenta ukončení studia, prokázání teoretických poznatků, schopnost práce s literaturou, prohloubení znalostí Pro školu archivace, zdroj informací pro další studenty

Více

Geografické informační systémy p. 1

Geografické informační systémy p. 1 Geografické informační systémy Slajdy pro předmět GIS Martin Hrubý hrubym @ fit.vutbr.cz Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií, Božetěchova 2, 61266 Brno akademický rok 2004/05

Více

Dodávka a implementace informačního systému pro dohled nad hazardními hrami

Dodávka a implementace informačního systému pro dohled nad hazardními hrami ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon nebo ZVZ ) ve znění Dodatečných informací č. 9 Zadávací řízení:

Více

Organizační struktura Význam, pravidla organizační struktury Kompetence Hranice týmů Delegování Informační toky Role v týmech

Organizační struktura Význam, pravidla organizační struktury Kompetence Hranice týmů Delegování Informační toky Role v týmech 1. den Úvod, představení, očekávání Program Vliv změny paradigmatu sociálních služeb Zohledňování pracovníků Týmová spolupráce Jiný pohled na zajišťování potřeb uživatele Jiný pohled na zajišťování potřeb

Více

InTouch 8.0 Subsystém distribuovaných alarmů

InTouch 8.0 Subsystém distribuovaných alarmů InTouch 8.0 Subsystém distribuovaných alarmů Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Obsah Úvod Úvod Subsystém distribuovaných alarmů Ukládání alarmů do relační databáze Zobrazování, potvrzování a potlačování

Více

Databázové a informační systémy Informační systém prodejny nábytku. Jakub Kamrla, KAM087

Databázové a informační systémy Informační systém prodejny nábytku. Jakub Kamrla, KAM087 Databázové a informační systémy Informační systém prodejny nábytku Jakub Kamrla, KAM087 1. část Funkční a nefunkční požadavky 1. K čemu má systém sloužit Jedná se o informační systém pro jednu nejmenovanou

Více

Zadávací dokumentace. Pořádání kurzů CELTA a DELTA pro lektory cizích jazyků v Ostravě

Zadávací dokumentace. Pořádání kurzů CELTA a DELTA pro lektory cizích jazyků v Ostravě Zadávací dokumentace na Pořádání kurzů CELTA a DELTA pro lektory cizích jazyků v Ostravě Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR OBSAH: 1. Základní údaje 2. Identifikace

Více

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami.

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami. Maticové operace Definice Skalár Představme si nějakou množinu, jejíž prvky lze sčítat a násobit. Pěkným vzorem jsou čísla, která už známe od mala. Prvky takové množiny nazýváme skaláry. Matice Matice

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013. Informace pro příjemce podpory v rámci 5. výzvy v oblasti podpory 3.

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013. Informace pro příjemce podpory v rámci 5. výzvy v oblasti podpory 3. OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 VEŘEJNÉ ZAKÁZKY V PROJEKTECH OP VK Informace pro příjemce podpory v rámci 5. výzvy v oblasti podpory 3.2 Veřejné zakázky Při pořizování zboží,

Více

OSOBNÍ ANGAŽOVANOST SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA

OSOBNÍ ANGAŽOVANOST SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA OSOBNÍ ANGAŽOVANOST SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA Tomáš Kocyan OBSAH PREZENTACE Představení výzkumu Popis analyzovaných dat Analýza Asociace Fundovaná implikace Interpretace výsledků Rozhodovací stromy Výběr atributů

Více

Ostatní portálové aplikace

Ostatní portálové aplikace Univerzitní informační systém Slovenská zemědělská univerzita v Nitře Ostatní portálové aplikace Svazek 9 Verze: 1.20 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1

Více

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Studijní opora Mgr. Alena Pelcová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s klasifikacemi lidských potřeb v kontextu ošetřovatelského procesu.

Více

ÚSES A GIS PRAKTICKÉ APLIKACE

ÚSES A GIS PRAKTICKÉ APLIKACE ÚSES A GIS PRAKTICKÉ APLIKACE RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s.r.o., Jeřábkova 5, 602 00 Brno jiri.kocian@ageris.cz, josef.glos@ageris.cz Úvod V návaznosti na vytvoření obecných principů informačního

Více

Konceptuální modelování. Pavel Tyl 21. 3. 2013

Konceptuální modelování. Pavel Tyl 21. 3. 2013 Konceptuální modelování Pavel Tyl 21. 3. 2013 Vytváření IS Vytváření IS Analýza Návrh Implementace Testování Předání Jednotlivé fáze mezi sebou iterují Proč modelovat a analyzovat? Standardizované pracovní

Více

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa 2. Jazyk matematiky 2.1. Matematická logika 2.2. Množinové operace 2.3. Zobrazení 2.4. Rozšířená číslená osa 1 2.1 Matematická logika 2.1.1 Výrokový počet logická operace zapisujeme čteme česky negace

Více

Spotřebitelský řetězec lesních produktů Požadavky

Spotřebitelský řetězec lesních produktů Požadavky ČESKÝ SYSTÉM CERTIFIKACE LESŮ Spotřebitelský řetězec lesních produktů Požadavky CFCS 1004:2005 duben 2005 Platí od 1.5.2005 Chain-of-Custody of Forest Based Product - Requirements La chaîne de contrôle

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce zadávanou: dle metodiky pro zadávání zakázek žadatelem uvedených v Pravidlech pro 18. kolo příjmu, kterými se stanovují podmínky

Více

Katalog služeb a podmínky poskytování provozu

Katalog služeb a podmínky poskytování provozu Příloha č. 1 Servisní smlouvy Katalog služeb a podmínky poskytování provozu Část P2_1 P2_1_Katalog služeb a podmínky poskytování provozu 1 Obsah 1 OBSAH... 2 2 DEFINICE POJMŮ... 3 3 DEFINICE SLUŽEB, KOMPONENT

Více

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 OBSAH Tři cesty české politické vědy 1 15 Editorův úvod 1 20 15 Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25 Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 MIROSLAV NOVÁK 1. Politická věda,

Více

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pojmem plánovací SW. Blíže seznámit s některými funkcemi MS Outlook.

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pojmem plánovací SW. Blíže seznámit s některými funkcemi MS Outlook. Plánovací SW Cílem kapitoly je seznámit studenta s pojmem plánovací SW. Blíže seznámit s některými funkcemi MS Outlook. Klíčové pojmy: MS Outlook, Ganttův diagram, plán, plánování činností, osobní organizér,

Více

2.1.4. 2004-2006 PRAVIDLA LEADER+

2.1.4. 2004-2006 PRAVIDLA LEADER+ PRAVIDLA, kterými se stanovují podmínky pro poskytování finanční pomoci na projekty z podopatření 2.1.4. Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) v rámci Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÁ ZAKÁZKA

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÁ ZAKÁZKA ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu ust. 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZVZ ) VEŘEJNÁ ZAKÁZKA Podpora veřejné dopravy veřejná zakázka na dodávky zadávaná

Více

1.1. Správa a provozní podpora APV ROS, HW ROS a základního SW

1.1. Správa a provozní podpora APV ROS, HW ROS a základního SW Příloha č. 4 - Specifikace a informace o předmětu veřejné zakázky Předmětem veřejné zakázky je řízení projektu, správa a údržba programového vybavení pro informační systém Základní Registr osob (dále rovněž

Více

Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech.

Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech. Kapitola 9 Skalární součin Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech. Definice 9.1 Je-li x = (x 1,..., x n ) T R n 1 reálný

Více

Zadávací dokumentace pro výběrové řízení na dodávku v rámci Operačního Programu Podnikání a Inovace pro konkurenceschopnost OPPIK Potenciál

Zadávací dokumentace pro výběrové řízení na dodávku v rámci Operačního Programu Podnikání a Inovace pro konkurenceschopnost OPPIK Potenciál Zadávací dokumentace pro výběrové řízení na dodávku v rámci Operačního Programu Podnikání a Inovace pro konkurenceschopnost OPPIK Potenciál Předmět výběrového řízení: Dodávka SW pro návrh a kreslení elektrických

Více

Územní identifikace, adresy a RÚIAN. Jiří Formánek

Územní identifikace, adresy a RÚIAN. Jiří Formánek Územní identifikace, adresy a RÚIAN Jiří Formánek Obsah prezentace Co to je územní identifikace? Územní prvky Evidenční jednotky Adresní místo a adresa Územní anomálie ulice Tyrkysová č.ev. 7 č.p. 12 1

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění V OTEVŘENÉM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU Zadavatel: Název VZ: Česká republika Úřad práce České republiky se

Více

Infrastruktura UML. Modelování struktury v UML. Superstruktura UML. Notace objektů. Diagramy objektů

Infrastruktura UML. Modelování struktury v UML. Superstruktura UML. Notace objektů. Diagramy objektů Infrastruktura UML v UML Karel Richta listopad 2011 Richta: B101TMM - v UML 2 Superstruktura UML Směr pohledu na systém dle UML Diagramy popisující strukturu diagramy tříd, objektů, kompozitní struktury,

Více

Přednáška č. 2 Poslání podniku. Teze pro přednášku :

Přednáška č. 2 Poslání podniku. Teze pro přednášku : Přednáška č. 2 Poslání podniku Teze pro přednášku : Strategické řízení, strategie, hierarchie strategií Strategické cíle podniku Poslání firmy, firemní principy a elementární hodnoty Strategické obchodní

Více

Marketingová komunikace. 2. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK1aPH/N9KMK1bPH (um1a1ph/um1b1ph)

Marketingová komunikace. 2. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK1aPH/N9KMK1bPH (um1a1ph/um1b1ph) Marketingová komunikace Kombinované studium Skupina N9KMK1aPH/N9KMK1bPH (um1a1ph/um1b1ph) 2. soustředění Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz http://vavra.webzdarma.cz/home/index.htm Minulé soustředění úvod

Více

Zkušenosti z preventivního projektu Forenzní značení jízdních kol

Zkušenosti z preventivního projektu Forenzní značení jízdních kol Zkušenosti z preventivního projektu Forenzní značení jízdních kol Hradec Králové 23. 4. 2014 Str. Bc. Jaromír Kolářík Obsah přednášky Forenzní značení jízdních kol projekt MVČR Zkušenosti se značením a

Více

GISON: ontologická integrace urbanistických datových sad IPR

GISON: ontologická integrace urbanistických datových sad IPR GISON: ontologická integrace urbanistických datových sad IPR Jiří Čtyroký 1, Petr Křemen 2 1 IPR Praha, 2 FEL ČVUT Slovníky a ontologie Měli bychom co nejvíce používat třídy a vlastnosti definované existujícími

Více

Zadávací dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce na služby

Zadávací dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce na služby Zadávací dokumentace k nadlimitní veřejné zakázce na služby Zajištění sběru, přepravy a odstranění komunálních, velkoobjemových a nebezpečných odpadů v obci Čerčany Veřejná zakázka zadávaná v souladu s

Více

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Zpracováno v rámci projektu č. CZ.1.04/4.1.00/40.00067 Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Město Louny Obsah 1. Databáze... 4 2. Třídění pomocí filtrů... 5 3. Ukotvení a uvolnění příček... 6 3.1 Ukotvení

Více

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 1 1-2

RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI L 1 1-2 RiJ ŘÍZENÍ JAKOSTI ML 1-2 Normy řady ISO 9000 0 Úvod 1 Předmět QMS podle ISO 9001 2 Citované normativní dokumenty 3 Termíny a definice 4 Systém managementu kvality 5 Odpovědnost managementu 6 Management

Více