Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection"

Transkript

1 Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection

2 Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Software popsaný v této příručce podléhá licenční smlouvě a lze jej používat pouze při dodržení jejích podmínek. Verze dokumentace: Právní informace Copyright 2011 Symantec Corporation. Všechna práva vyhrazena. Symantec, logo Symantec, Bloodhound, Confidence Online, Digital Immune System, LiveUpdate, Norton, Norton 360, Sygate a TruScan jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Symantec Corporation nebo jejích poboček ve Spojených státech amerických a jiných zemích. Jiné názvy mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků. Produkt popsaný v tomto dokumentu je dodáván na základě licencí omezujících jeho používání, kopírování, distribuci a dekompilaci či zpětný překlad. Žádná část tohoto dokumentu nesmí být jakýmkoli způsobem reprodukována bez předchozího písemného souhlasu společnosti Symantec Corporation, případně jejích poskytovatelů licence. TATO DOKUMENTACE JE POSKYTOVÁNA TAK, JAK JE A SPOLEČNOST SYMANTEC CORPORATION SE ZŘÍKÁ VEŠKERÝCH VÝSLOVNĚ UVEDENÝCH NEBO PŘEDPOKLÁDANÝCH PODMÍNEK, PROHLÁŠENÍ A ZÁRUK, VČETNĚ PŘEDPOKLÁDANÝCH ZÁRUK TÝKAJÍCÍCH SE OBCHODOVATELNOSTI, VHODNOSTI PRO URČITÝ ÚČEL A NEPORUŠENÍ ZÁKONA, S VÝJIMKOU ROZSAHU, VE KTERÉM JSOU TAKOVÁTO ZŘEKNUTÍ PRÁVNĚ NEPLATNÁ. SPOLEČNOST SYMANTEC CORPORATION NENÍ ODPOVĚDNÁ ZA ŽÁDNÉ NÁHODNÉ NEBO NÁSLEDNÉ ŠKODY VZNIKLÉ VE SPOJENÍ S VYKONANOU PRACÍ NEBO POUŽITÍM TÉTO DOKUMENTACE. INFORMACE OBSAŽENÉ V TÉTO DOKUMENTACI PODLÉHAJÍ ZMĚNÁM BEZ PŘEDCHOZÍHO UPOZORNĚNÍ. Licencovaný software a dokumentace jsou považovány za komerční počítačový software, jak je definováno v dokumentu FAR , řídí se omezenými právy dle definice v dokumentu FAR v části Commercial Computer Software Restricted Rights a DFARS Rights in Commercial Computer Software or Commercial Computer Software Documentation a dalších následných nařízení. Jakékoli použití, úpravy, vydávání kopií, předvádění, zobrazování nebo odhalení licencovaného softwaru a dokumentace vládou Spojených států bude pouze v souladu s podmínkami tohoto ujednání. Symantec Corporation 350 Ellis Street Mountain View, CA Vytištěno v USA

3 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Tento dokument obsahuje následující témata: O aplikaci Symantec Endpoint Protection Informace o typech ochrany před hrozbami, které aplikace Symantec Endpoint Protection nabízí Součásti aplikace Symantec Endpoint Protection Co je nového v aplikaci Symantec Endpoint Protection verze 12.1 Systémové požadavky První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection Instalace serveru pro správu a konzoly Aktivace licence produktu Zavedení klientů pomocí webového odkazu a u Další zdroje informací O aplikaci Symantec Endpoint Protection Produkt Symantec Endpoint Protection je řešením propojení klienta se serverem, které chrání notebooky, stolní počítače, počítače Mac a servery v síti před malwarem. Aplikace Symantec Endpoint Protection kombinuje ochranu před viry

4 4 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Informace o typech ochrany před hrozbami, které aplikace Symantec Endpoint Protection nabízí s pokročilou ochranou proti hrozbám zabezpečení počítačů proti známým a neznámým hrozbám. Aplikace Symantec Endpoint Protection chrání před malwarem, jako jsou viry, červi, trojské koně, spyware a adware. Poskytuje ochranu před nejpokročilejšími formami útoků, které dokážou obejít tradiční bezpečnostní opatření. Jedná se například o rootkity, nové útoky nebo mutující spyware. Produkt Symantec Endpoint Protection nabízí jednoduchou údržbu a vysoký výkon a komunikuje po síti, aby automaticky chránil počítače proti napadením fyzických i virtuálních systémů. Toto komplexní řešení kombinací několika vrstev ochrany v rámci jednoho integrovaného klienta chrání vaše důvěrné a důležité informace. Aplikace Symantec Endpoint Protection díky jedné konzole pro správu a jednomu klientovi snižuje režii správy a šetří váš čas i peníze. Viz Informace o typech ochrany před hrozbami, které aplikace Symantec Endpoint Protection nabízí na straně 4. Informace o typech ochrany před hrozbami, které aplikace Symantec Endpoint Protection nabízí Aplikace Symantec Endpoint Protection využívá špičkové zabezpečení, které každý počítač v síti chrání pomocí několika typů ochran. Nabízí moderní ochranu před všemi typy útoků mířenými na fyzické i virtuální systémy. K zajištění úplné ochrany a možnosti jejího přizpůsobení je zapotřebí kombinace všech těchto bezpečnostních technologií. Aplikace Symantec Endpoint Protection využívá tradiční prověřování, analýzu chování, prevenci narušení a komunitní informace a kombinuje je v rámci jednoho výkonného bezpečnostního systému. Tab. 1-1 obsahuje typy ochran včetně jejich výhod, které produkt poskytuje.

5 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Informace o typech ochrany před hrozbami, které aplikace Symantec Endpoint Protection nabízí 5 Tab. 1-1 Vrstvy ochrany Typ ochrany Výhoda Ochrana před viry a spywarem Funkce ochrany před viry a spywarem chrání počítače před viry a bezpečnostními riziky. V mnoha případech umožňuje odstranit i vedlejší účinky. Ochrana zahrnuje prověřování souborů a ových zpráv v reálném čase a zároveň plánované prověřování a prověřování na požádání. Prověřování na přítomnost virů a spywaru dokáže zjistit viry a bezpečnostní rizika, která mohou ohrozit počítač nebo síť. Mezi bezpečnostní rizika se řadí spyware, adware a další škodlivé soubory. Ochrana před viry a spywarem umožňuje nové hrozby odhalovat dříve a přesněji. Využívá k tomu nejen řešení využívající signatury a chování, ale také další technologie. Funkce Symantec Insight poskytuje rychlejší a přesnější detekci malwaru. S její pomocí zjistíte přítomnost nových a neznámých hrozeb, které jiné přístupy přehlédnou. Funkce Insight k odhalení zcela nových hrozeb využívá znalosti shromážděných z milionů systémů ve stovkách zemích. Technologie Bloodhound využívá heuristickou analýzu k odhalení téměř všech známých i neznámých hrozeb. Funkce Auto-Protect kontroluje soubory oproti seznamu signatur při jejich čtení nebo zápisu na klientských počítačích. Ochrana před síťovými hrozbami Ochrana před síťovými hrozbami využívá bránu firewall a ochranu před narušením, která brání počítač s klientským softwarem před narušením a nebezpečným obsahem. Brána firewall povoluje a blokuje síťový provoz podle různých správcem nastavených kritérií. Podle uvážení správce může zásady brány firewall konfigurovat také koncový uživatel. Systém prevence narušení (IPS) analyzuje všechny příchozí i odchozí informace, zda neobsahují datové vzory typické pro útok. Zjišťuje a blokuje nebezpečný provoz a pokusy vnějších uživatelů o napadení klientského počítače. Prevence narušení také sleduje odchozí provoz a zabraňuje šíření červů. Modul brány firewall využívá určených pravidel a chrání tak počítače před nebezpečnými hrozbami dříve, než se projeví. Funkce IPS prověřuje provoz v síti a soubory a vyhledává projevy nebo pokusy o narušení. Prevence narušení prohlížeče kontroluje útoky cílené na slabá místa prohlížeče. Univerzální ochrana stahování monitoruje veškerá stahování v prohlížeči a ujišťuje se, zda nejsou stažené soubory škodlivé.

6 6 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Informace o typech ochrany před hrozbami, které aplikace Symantec Endpoint Protection nabízí Typ ochrany Výhoda Aktivní ochrana před hrozbami Aktivní ochrana před hrozbami používá funkci SONAR k ochraně před zcela novými síťovými hrozbami, které využívají zranitelnosti sítě. Jedná se o hrozby, které zatím nejsou veřejně známé. Hrozby využívající tato slabá místa nemusí být zjistitelné ochranou založenou na signaturách, jako například definice spywaru. Tyto nové útoky mohou být vedeny cíleně nebo mohou být použity k šíření nebezpečného kódu. Funkce SONAR sleduje chování procesů a hrozeb při jejich spuštění a poskytuje tak ochranu v reálném čase. Funkce SONAR kontroluje spuštěné programy s cílem identifikovat a zastavit škodlivé chování nových a dříve neznámých hrozeb. Funkce SONAR využívá k odhalení nových a neznámých hrozeb jak heuristickou metodu, tak data s hodnocením. Řízení aplikace řídí aplikace s povolením ke spuštění a přístupu k systémovým prostředkům. Řízení zařízení spravuje periferní zařízení, která mohou uživatelé připojit k počítačům. Řízení aplikace a zařízení sleduje a kontroluje chování aplikací na klientských počítačích a spravuje hardwarová zařízení, která s klientskými počítači komunikují. Server pro správu za pomoci vhodných zásad stažených do klienta vynucuje dodržování veškerého zabezpečení. Obr. 1-1 zobrazí kategorie hrozeb, které jsou blokovány jednotlivými typy ochrany.

7 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Součásti aplikace Symantec Endpoint Protection 7 Obr. 1-1 Přehled vrstev ochrany Internet Podnikov á síť Zadní vrátka Útoky DoS Prověřování portů Útoky na zásobníky Trojské koně Červi Network Threat Protection Zranitelností aplikací Zadní vrátka Zranitelností operačního systému Trojské koně Červi Úprava souboru/ procesu/ registru Hrozba napadení zevnitř Keyloggery Retroviry Spyware Cílené útoky Trojské koně Červi Nové hrozby Změny serveru DNS a souboru hostitele Adware Zadní vrátka Měnící se hrozby Spyware Trojské koně Červi Viry Zásady brány firewall Karta síťového rozhraní Zásady prevence narušení Aktivní ochrana před hrozbami Zásady řízení aplikací a zařízení Paměť / periferní zařízení Zásady ochrany před viry a spywarem (SONAR) Ochrana před viry a spywarem Zásady ochrany před viry a spywarem Souborový systém Koncový bod Součásti aplikace Symantec Endpoint Protection Tab. 1-2 obsahuje seznam součástí produktu a popis jejich funkcí.

8 8 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Součásti aplikace Symantec Endpoint Protection Tab. 1-2 Součást Součásti produktu Symantec Endpoint Protection Manager Produkt Symantec Endpoint Protection Manager je server pro správu, jenž spravuje klientské počítače, které se připojují k síti vaší společnosti. Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager obsahuje následující software: Software konzoly koordinuje a spravuje zásady zabezpečení, klientské počítače, zprávy a protokoly. Konzola představuje rozhraní serveru pro správu. Může se také nainstalovat a používat vzdáleně na kterémkoliv počítači se síťovým připojením k serveru pro správu. Software serveru pro správu poskytuje zabezpečenou komunikaci mezi klientskými počítači a konzolou. Databáze Databáze k ukládání zásad zabezpečení a událostí. Databáze se instaluje na počítač, který je hostitelem produktu Symantec Endpoint Protection Manager. Klient Symantec Endpoint Protection Klient Symantec Endpoint Protection chrání počítač pomocí prověřování na přítomnost virů a spywaru, funkce SONAR a Download Insight, brány firewall, systému prevence narušení a dalšími ochrannými technologiemi. Běží na serverech, stolních počítačích a přenosných počítačích, které chcete chránit. Klient Symantec Endpoint Protection pro počítače Mac chrání počítač pomocí prověřování na přítomnost virů a spywaru. Další informace naleznete v Příručce klienta aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control. Viz O aplikaci Symantec Endpoint Protection na straně 3. Symantec Protection Center Aplikace Symantec Protection Center se automaticky nainstaluje při instalaci aplikace Symantec Endpoint Protection Manager. Aplikace Protection Center umožňuje integrovat konzoly pro správu s více podporovanými bezpečnostními produkty Symantec do jednoho prostředí pro správu.

9 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Součásti aplikace Symantec Endpoint Protection 9 Součást Nástroj LiveUpdate Administrator (volitelně) Nástroj LiveUpdate Administrator stahuje definice, signatury a aktualizace produktu ze serveru Symantec LiveUpdate a distribuuje aktualizace do klientských počítačů. Další informace naleznete v Příručce uživatele aplikace Symantec LiveUpdate Administrator. Centrální karanténa (volitelně) Centrální karanténa přijímá od klientů Symantec Endpoint Protection podezřelé soubory a neopravené infikované položky. Centrální karanténa předává vzorek středisku Symantec Security Response, které jej analyzuje. Pokud se jedná o novou hrozbu, středisko Symantec Security Response vydá bezpečností aktualizaci. Další informace naleznete v Příručce pro implementaci aplikace Symantec Central Quarantine.

10 10 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Co je nového v aplikaci Symantec Endpoint Protection verze 12.1 Obr. 1-2 Součásti produktu v síti Počítače s klientem Symantec Endpoint Protection, s připojením přes tunel VPN Internet Brána firewall Místní síť Ethernet Server Symantec Endpoint Protection Manager s nainstalovaným klientem Symantec Endpoint Protection Počítače s klientem Symantec Endpoint Protection Viz Informace o typech ochrany před hrozbami, které aplikace Symantec Endpoint Protection nabízí na straně 4. Co je nového v aplikaci Symantec Endpoint Protection verze 12.1 Aktuální verze obsahuje následující vylepšení, která usnadní a zefektivní použití produktu. Tab. 1-3 popisuje nové funkce v verzi 12.1.

11 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Co je nového v aplikaci Symantec Endpoint Protection verze Tab. 1-3 Nové funkce v verzi 12.1 Funkce Lepší zabezpečení proti malwaru Mezi nejvýraznější vylepšení patří následující funkce zásad poskytující lepší ochranu na klientských počítačích. Zásada ochrany před viry a spywarem umožňuje s využitím následujících technologií přesnější zjišťování hrozeb, nižší podíl planých poplachů a zvyšuje kvalitu prověřování: Funkce SONAR nahradila technologii TruScan a s využitím heuristického prověřování a dat s hodnocením je nyní zodpovědná za identifikaci škodlivého chování neznámých hrozeb. Zatímco funkce TruScan byla spouštěna podle rozvrhu, SONAR je aktivní neustále. Funkce Auto-Protect obsahuje další bezpečnostní prvek v podobě funkce Download Insight, která prověřuje soubory stahované ve webovém prohlížeči, aplikace k odesílání textových zpráv a další portály. Funkce Download Insight využívá k rozhodování v případě každého souboru informace o hodnocení ze serveru Symantec Insight. Funkce Insight umožňuje při prověřování ignorovat důvěryhodné soubory určené komunitou a společností Symantec a tento proces tak urychlit. Vyhledávání Insight umožňuje odhalit soubory aplikací, které běžně zůstávají nezjištěny, a informace odesílat k vyhodnocení společnosti Symantec. Pokud společnost Symantec soubory aplikace vyhodnotí jako rizikové, klientský počítač bude následně se soubory zacházet, jako by představovaly riziko. Vyhledávání Insight zajišťuje rychlejší a přesnější detekci malwaru. Zásada brány firewall obsahuje pravidla brány firewall pro blokování přenosu v rámci protokolu IPv6. Zásada prevence narušení obsahuje funkci prevence narušení. Tato funkce s využitím signatur IPS odhaluje útoky cílené na slabá místa prohlížeče.

12 12 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Co je nového v aplikaci Symantec Endpoint Protection verze 12.1 Funkce Rychlejší a flexibilnější správa Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager umožňuje s využitím následujících nových funkcí snadnější správu klientských počítačů: Centralizované licencování umožňuje licence k produktu nakupovat, aktivovat a spravovat z konzoly pro správu. Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager je registrována s aplikací Protection Center verze 2, která umožňuje shromažďovat data a integrovat správu bezpečnostních produktů Symantec do jediného prostředí. Některá z nastavení aplikace Protection Center můžete nakonfigurovat pro použití v aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager. V rámci přihlašovací obrazovky aplikace Symantec Endpoint Protection Manager můžete zajistit odeslání u se zapomenutým heslem. Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager obsahuje možnost povolit správcům na pracovišti obnovit své zapomenuté heslo. Můžete nastavit četnost a podmínky, za jakých aplikace Symantec Endpoint Protection Manager restartuje klientský počítač, aby takový restart nenarušoval práci uživatele. Na stránce Monitory nyní naleznete sadu předdefinovaných ových upozornění na nejčastější události. Mezi události se řadí dostupnost nového klientského softwaru, změny zásad, zprávy o prodloužení licence nebo odhalení nechráněného počítače pomocí serveru pro správu. Upozornění jsou podle výchozího nastavení povolena a podporují mobilní telefony BlackBerry, iphone a Android. Na Domovské stránce naleznete podrobné zprávy, které můžete klepnutím rozbalit. Domovskástránka je tak přehlednější a snadněji čitelná. Na Domovskéstránce naleznete také odkaz na oznámení o událostech v protokolu, které jste ještě nečetli. Vylepšené zprávy o stavu u klientských počítačů automaticky přehodnotí stav Stále infikované po odstranění infekce, která se v nich nacházela. Klienty v systému Linux můžete nyní nastavit tak, aby odesílali události protokolu do aplikace Symantec Endpoint Protection Manager. Lepší výkon serveru a klientů Zvýšení rychlosti komunikace serveru pro správu s konzolou pro správu, databází a klientskými počítači: Při prověřování na výskyt virů a spywaru je využívána funkce Insight umožňující ignorovat bezpečné soubory, a zaměřit se tak na soubory, které mohou být ohrožené. Prověřování s využitím funkce Insight jsou rychlejší, přesnější a snižují režii až o 70 %. Aktualizace LiveUpdate je možné spustit v případě, že je klientský počítač nepoužívaný, obsahuje zastaralá data nebo byl odpojen (kvůli snížení zátěže paměti).

13 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Co je nového v aplikaci Symantec Endpoint Protection verze Funkce Podpora virtuálních prostředí Aplikace Symantec Endpoint Protection obsahuje následující nové funkce, které pečují o zvýšenou ochranu vaší virtuální infrastruktury: Server sdílené mezipaměti služby Insight umožňuje mezi klienty sdílet výsledky prověřování. Identické soubory je díky tomu zapotřebí v rámci celé sítě klientských počítačů prověřovat pouze jednou. Sdílená mezipaměť služby Insight dokáže efektivitu prověřování zvýšit až o 80 %. Nástroj pro vyloučení virtuálních obrazů zefektivňuje prověřování každého souboru v důvěryhodné základní bitové kopii. Místo neustálého prověřování systémových souborů na viry umožňuje nástroj Virtual Image Exclusion vložit do seznamu povolených položek soubory ze základní bitové kopie virtuálních počítačů. Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager využívá k automatickému zjišťování klientů spuštěných na virtuálních platformách technologii zjišťování hypervizorem. Podle potřeby můžete vytvářet zásady pro skupiny klientů na virtuálních platformách. Offline skener bitových kopií Symantec dokáže prověřovat offline soubory VMware.vmdk a zjistit, zda bitové kopie neobsahují hrozby. Podpora klientů v systému Mac V aplikaci Symantec Endpoint Protection můžete zásady pro klienty v systému Mac konfigurovat podle jejich umístění nebo skupiny. Vylepšený proces instalace S využitím následujících nových instalačních funkcí lze produkty instalovat rychleji a snadněji než kdy dříve: Průvodce instalací aplikace Symantec Endpoint Protection Manager umožňuje naimportovat dříve uložený soubor pro obnovení obsahující informace o propojení klienta a serveru. Díky tomuto souboru pro obnovení může server pro správu znovu nainstalovat stávající zálohované certifikáty a automaticky obnovit komunikaci se stávajícími klienty. Viz Instalace serveru pro správu a konzoly na straně 23. Webová služba serveru pro správu využívá prvek IIS namísto Apache. Oproti předchozím verzím není třeba nejprve nainstalovat službu IIS. Průvodce zavedením klienta dokáže rychle vyhledat nechráněné počítače, na které je třeba klientský software nainstalovat. Průvodce také nabízí odkaz na zavedení prostřednictvím u, s jehož pomocí si mohou uživatelé klientský software stáhnout z webu. Díky průvodci je zavedení klientského softwaru rychlejší a snadnější. Viz Zavedení klientů pomocí webového odkazu a u na straně 24. Můžete přejít na aktuální verzi produktu se současným zachováním ochrany a konektivity původních klientů. Nové rychlé hlášení o zavedení obsahuje informace o počítačích, na kterých byl klientský software úspěšně nainstalován.

14 14 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Systémové požadavky Funkce Podpora dodatečných operačních systémů Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager nyní podporuje následující další operační systémy: VMware Workstation 7.0 nebo novější VMware ESXi 4.0.x nebo novější VMware ESX 4.0.x nebo novější VMware Server Citrix XenServer 5.1 nebo novější Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager nyní podporuje následující webové prohlížeče: Internet Explorer 7.0, 8.0, 9.0 Firefox 3.6, 4.0 Aplikace Symantec AntiVirus pro klienty v systému Linux nyní podporuje následující dodatečné operační systémy: RedHat Enterprise Linux 6.x SUSE Linux Enterprise Server a Enterprise Desktop 11.x (zahrnuje podporu pro OES 2) Ubuntu 11.x Fedora 14.x, 15.x Debian 6.x Informace o použití klientu aplikace Symantec AntiVirus pro systém Linux naleznete v Příručce k implementaci aplikace Symantec AntiVirus pro systém Linux. Viz Systémové požadavky na straně 14. Systémové požadavky Obecně jsou systémové požadavky na aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager a klienty stejné jako požadavky pro podporované operační systémy. Další podrobnosti jsou uvedeny v následujících tabulkách. Tab. 1-4 zobrazí minimální požadavky pro produkt Symantec Endpoint Protection Manager. Tab. 1-5 zobrazí minimální požadavky pro klienta Symantec Endpoint Protection.

15 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Systémové požadavky 15 Tab. 1-4 Součást Systémové požadavky aplikace Symantec Endpoint Protection Manager Požadavky Procesor 32bitový procesor: 1GHz Intel Pentium III nebo minimálně ekvivalentní (doporučuje se Intel Pentium 4 nebo ekvivalentní) 64bitový procesor: 2GHz Pentium 4 s podporou x86-64 nebo minimálně ekvivalentní Poznámka: Procesory Intel Itanium IA-64 a PowerPC podporovány nejsou. Fyzická paměť RAM Pevný disk Zobrazení Operační systém Webový prohlížeč 1 GB paměti RAM pro 32bitové operační systémy, 2 GB paměti RAM pro 64bitové operační systémy či více, pokud to vyžaduje operační systém 4 GB nebo více volného místa 800 x 600 Windows 7 Windows XP (32 bitů, SP3 nebo novější; 64 bitů, všechny aktualizace SP) Windows Server 2003 (32 bitů, 64 bitů, R2, SP1 nebo novější) Windows Server 2008 (32 bitů, 64 bitů) Windows Small Business Server 2008 (64 bitů) Windows Small Business Server 2011 (64 bitů) Windows Essential Business Server 2008 (64 bitů) Microsoft Internet Explorer 7, 8 nebo 9 Mozilla Firefox 3.6 nebo 4.0 Poznámka: Klienti ve verzi starší než 12.1 mohou být spravováni touto verzí produktu Symantec Endpoint Protection Manager bez ohledu na operační systém klientů. Aplikace Symantec Endpoint Protection Manager obsahuje vestavěnou databázi Také můžete použít jednu z následujících verzí serveru Microsoft SQL Server: SQL Server 2000, SP4 nebo novější SQL Server 2005, SP2 nebo novější SQL Server 2008

16 16 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Systémové požadavky Poznámka: Pokud aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager a databázi SQL nainstalujete na stejný počítač, je doporučeno 4 GB paměti RAM. Tab. 1-5 Součást Procesor Systémové požadavky klientů Symantec Endpoint Protection v systému Windows a Mac Požadavky 32bitový procesor pro systémy Windows: 1GHz Intel Pentium III nebo minimálně ekvivalentní (doporučuje se Intel Pentium 4 nebo ekvivalentní) 32bitový procesor pro systémy Mac: Intel Core Solo, Intel Core Duo 64bitový procesor pro systémy Windows: 2GHz Pentium 4 s podporou architektury x86-64 nebo minimálně ekvivalentní. Procesory Itanium podporovány nejsou. 64bitový procesor pro systémy Mac: Intel Core 2 Duo, Intel Quad-Core Xeon Fyzická paměť RAM Pevný disk Zobrazení 512 MB paměti RAM či více, pokud to vyžaduje operační systém Pevný disk: 700 MB nebo více volného místa 800 x 600 Operační systém Windows XP (32 bitů, SP2 nebo novější; 64 bitů, všechny aktualizace SP) Windows XP Embedded Windows Vista (32 bitů, 64 bitů) Windows 7 (32 bitů, 64 bitů) Windows Server 2003 (32 bitů, 64 bitů, R2, SP1 nebo novější) Windows Server 2008 (32 bitů, 64 bitů) Windows Small Business Server 2008 (64 bitů) Windows Small Business Server 2011 (64 bitů) Windows Essential Business Server 2008 (64 bitů) Mac OS X 10.5 nebo 10.6 (32 bitů, 64 bitů) Mac OS X Server 10.5 nebo 10.6 (32 bitů, 64 bitů) Informace o systémových požadavcích klienta Symantec AntiVirus v systému Linux naleznete v Příručce k implementaci aplikace Symantec AntiVirus pro systém Linux.

17 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection 17 První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection Je vhodné zvážit požadavky na ochranu a rozhodnout, zda výchozí nastavení poskytuje potřebnou rovnováhu mezi výkonem a zabezpečením. Některá vylepšení výkonu je možné provést ihned po instalaci aplikace Symantec Endpoint Protection Manager. Tab. 1-6 obsahuje seznam kroků, které je třeba provést k instalaci počítačů v síti a zajištění jejich okamžité ochrany. Tab. 1-6 Kroky potřebné k nainstalování a konfiguraci aplikace Symantec Endpoint Protection Akce Naplánování architektury sítě Instalace nebo migrace serveru pro správu Před instalací produktu proveďte následující úkony: Ujistěte se, že počítač určený k instalaci serveru pro správu splňuje minimální systémové požadavky. Viz Systémové požadavky na straně 14. Pokud instalujete nebo aktualizujete databázi Microsoft SQL Server, nezapomeňte si připravit uživatelské jméno a heslo. V případě sítí s více než 500 klienty si stanovte požadavky vzhledem k její velikosti. Informace, které vám pomohou při plánování středních až rozsáhlých instalací, naleznete v dokumentu společnosti Symantec s názvem Doporučení pro dimenzování a škálování aplikace Symantec Endpoint Protection. Bez ohledu na skutečnost, zda produkt instalujete poprvé, aktualizujete předchozí verzi nebo migrujete z jiného produktu, je třeba nejprve nainstalovat aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager. Viz Instalace serveru pro správu a konzoly na straně 23. Prodloužení času, po který vás konzola nechá přihlášené Konzola vás po jedné hodině odhlásí. Tuto dobu můžete prodloužit.

18 18 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection Akce Vytvoření skupin a umístění Skupiny počítačů můžete přidávat v závislosti na úrovni zabezpečení nebo funkci, kterou počítače zastávají. Například do jedné skupiny byste měli přidat počítače vyžadující vysokou míru zabezpečení a do druhé počítače se systémem Mac. Vycházejte z následující struktury skupin: Stolní počítače Přenosné počítače Servery Při instalaci aplikace Symantec Endpoint Protection Manager můžete využít a přenést skupiny služby Active Directory. Pokud používáte starší verzi ochrany Symantec, je obvyklé aktualizovat zásady a nastavení skupin z této starší verze. U počítačů můžete použít různé úrovně zabezpečení podle toho, zda se nachází mimo nebo v rámci firemní sítě. Pokud chcete tento způsob využít, je třeba vytvořit samostatná umístění a v každém umístění použít odlišné zásady zabezpečení. Obecně je u počítačů připojených k síti z vnější strany brány firewall zapotřebí silnější zabezpečení než u počítačů uvnitř brány firewall. Můžete vytvořit umístění, které přenosným počítačům mimo kanceláře umožní automaticky aktualizovat definice ze serverů společnosti Symantec. Zakázání převzetí u určitých skupin Změna nastavení komunikace kvůli zvýšení výkonu Podle výchozího nastavení skupiny přebírají nastavení zabezpečení a zásad z výchozí nadřazené skupiny Firma. Pokud chcete nastavení zabezpečení a zásad u nově vytvořených skupin změnit, je třeba toto převzetí zakázat. Výkon v síti můžete zlepšit změnou nastavení komunikace mezi klienty a servery v každé skupině. K tomuto slouží následující nastavení: Použitím režimu odesílání namísto režimu stahování můžete řídit využití prostředků sítě klienty při stahování zásad a aktualizací obsahu. Prodloužení intervalu prezenčního signálu a intervalu vnášení náhodných hodnot. Pokud server využívá méně než 100 klientů, zvyšte interval prezenčního signálu na 15 až 30 minut. Pokud server využívá mezi 100 a klienty, zvyšte interval prezenčního signálu na 30 až 60 minut. Rozsáhlejší prostředí mohou vyžadovat delší interval prezenčního signálu. Hodnotu generování náhodného času stahování zvyšte na 1 až 3násobek intervalu prezenčního signálu. Více informací najdete v dokumentu Doporučení pro dimenzování a škálování aplikace Symantec Endpoint Protection.

19 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection 19 Akce Úprava zásad brány firewall u skupiny vzdálených počítačů a skupiny serverů Povolením následujících výchozích pravidel brány firewall u umístění mimo firmu můžete zvýšit zabezpečení vzdálených počítačů: Blokovat sdílení místních souborů s externími počítači Blokovat vzdálenou správu Zajištěním aktivace následujícího pravidla brány firewall můžete snížit zabezpečení skupiny serverů: Povolit sdílení místních souborů s místními počítači. Toto pravidlo brány firewall zajišťuje, že bude povolen pouze místní přenos. Úprava zásad ochrany před viry a spywarem Aktivace licence produktu Příprava počítačů k instalaci klientů (volitelné) Změňte následující výchozí nastavení prověřování: V rámci skupiny serverů můžete čas spuštění plánovaných prověřování stanovit tak, aby v danou dobu bylo co nejvíce uživatelů offline. Povolte ve funkci Auto-Protect možnost Trasování hrozeb. Další informace najdete v článku databáze znalostí technické podpory společnosti Symantec, What is Risk Tracer? (Co je to trasování hrozeb?) Použití možnosti Trasování hrozeb vyžaduje následující: Trasování hrozeb vyžaduje povolit ochranu před síťovými hrozbami. Trasování hrozeb vyžaduje zapnout Sdílení souborů a tiskáren v systému Windows. Licenci zakupte a aktivujte do 60 dnů od instalace produktu. Viz Aktivace licence produktu na straně 24. Před instalací klientského softwaru proveďte podle potřeby následující úkony: Odinstalujte z počítačů software na ochranu před viry jiných výrobců. Další informace o nástroji pro automatické odinstalování konkurenčního produktu najdete v článku databáze znalostí SEPprep competitive product uninstall tool (Nástroj SEPprep pro odinstalaci konkurenčního produktu). Pokud klientský software zavádíte vzdáleně, nejprve úpravou nastavení brány firewall na klientských počítačích povolte komunikaci mezi počítači a serverem pro správu. Instalace klientského softwaru pomocí průvodce zavedením klienta Vytvořte instalační balíček klienta a zaveďte jej na klientské počítače. Ze zkušenosti uživatelů doporučujeme změnit výchozí název balíčku pro export na jiný, podle kterého jej v systému bezpečně poznáte. Viz Zavedení klientů pomocí webového odkazu a u na straně 24. Pokud využíváte aplikaci Microsoft Outlook, zrušte u komponent funkce Auto-Protect zaškrtnutí možnosti Lotus Notes. Pokud využíváte produkt Mail Security, zrušte zaškrtnutí obou možností Microsoft Outlook a Lotus Notes. Pokud chcete zabránit hromadnému odesílání zpráv, ponechte standardní protokol POP/SMTP aktivní, ale zakažte aplikace Microsoft Outlook a Lotus Notes. Ve většině prostředí je vhodné namísto uživatelskéhorežimu použít počítačovýrežim.

20 20 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection Akce Ujištění se, že jsou počítače uvedeny v očekávané skupině, a že klient komunikuje se serverem pro správu V konzoli pro správu na stránce Klienti > Klienti : 1 Změňte zobrazení na Stavklienta a ujistěte se, že klientské počítače v každé ze skupin komunikují se serverem pro správu. Zkontrolujte informace v následujících sloupcích: Sloupec Název obsahuje zelenou tečku u každého klienta, který je připojen k serveru pro správu. Sloupec Poslední stav se změnil obsahuje čas, ve který klient naposledy komunikoval se serverem pro správu. Sloupec Vyžaduje se restart obsahuje informaci o klientských počítačích, které je před zahájením ochrany třeba restartovat. Sloupec Sériovéčíslozásad obsahuje nejnovější sériové číslo zásady. Aktualizace zásad může trvat v intervalu jednoho až dvou prezenčních signálů. 2 Aktivujte zobrazení Technologie ochrany a ujistěte se, že jsou následující ochrany zapnuty ( Zapnuto ): Stav antivirového softwaru Stav brány firewall 3 U klienta zkontrolujte připojení k serveru a fakt, zda je sériové číslo zásady aktuální. Určení jednoho klientského počítače v každé části sítě detektorem nechráněných koncových bodů Konfigurace revizí obsahu u klientů za účelem snížení vytížení síťového připojení V každé části sítě zapněte u jednoho klientského počítače možnost odhalit nový počítač připojený v síti, který není chráněn. Tyto počítače se nazývají nespravované detektory a aktivujete je pomocí možnosti Povolit jako nespravovaný detektor. Určením počtu revizí obsahu uložených na serveru můžete snížit vytížení připojení klienty. Běžně platí, že během dne jsou k dispozici tři aktualizace obsahu. Můžete nastavit, kolik aktualizací je na serveru uchováno. Obecně je vhodné ukládat pouze nejnovější aktualizace obsahu. Klient, který během doby potřebné k uložení nastaveného počtu aktualizací na serveru nebude připojen, stáhne celý balíček s obsahem. Celý balíček zabírá více než 100 MB. Velikost přírůstkové aktualizace je mezi 1 MB a 2 MB. Můžete nastavit počet uložených aktualizací tak, že minimalizujete četnost stahování celého balíčku s aktualizacemi do klienta. Orientačně lze říci, že 10 revizí obsahu v aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager zabírá přibližně 3,5 GB místa na disku. Další informace o výpočtu potřebného místa a zatížení sítě naleznete v dokumentu Symantec Endpoint Protection sizing and scalability white paper (Pokrytí a škálovatelnost produktu Symantec Endpoint Protection).

21 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection 21 Akce Zkontrolujte plán aktualizací LiveUpdate a v případě potřeby ho upravte Konfigurace aplikace Symantec Endpoint Protection Manager k odesílání ových oznámení Konfigurace oznámení na jeden výskyt rizika a na zjištění nového rizika Ujistěte se, že aktualizace obsahu jsou do klientských počítačů stahovány v době, kdy bude tento proces omezovat uživatele co nejméně. Výstrahy a oznámení jsou nezbytná k zajištění bezpečného prostředí a umožňují zároveň ušetřit váš čas. Vytvořte upozornění na Jednu událost rizika a upravte upozornění na Epidemii rizika. U těchto oznámení můžete provést následující operace: 1 Změnou Závažnosti rizika na možnost Kategorie 1 (velmi nízké a vyšší) můžete předejít přijímání ů o sledovacích souborech cookie. 2 Ponechte nastavení Regulátor na možnosti Automaticky. Tab. 1-7 obsahuje kroky, které byste měli podniknout po nainstalování a nakonfigurování produktu a které vám pomohou vyhodnotit, zda mají klientské počítače správnou úroveň ochrany. Tab. 1-7 Úlohy určené k provedení dva týdny po instalaci Akce Vyjmout aplikace a soubory z objemu prověřovaných dat Výkon můžete zvýšit tím, že klient nebude prověřovat některé složky a soubory. Klient např. prověřuje poštovní server při každém spuštění plánovaného prověřování. Efektivitu zvýšíte také vyloučením určitých složek a souborů, o kterých víte, že při prověřování mohou způsobovat problémy. Aplikace Symantec Endpoint Protection by např. neměla prověřovat chráněné soubory Microsoft SQL Server. Ke zvýšení efektivity a omezení šance na poškození souborů, které jsou při používání databází Microsoft SQL Server uzamčeny, je vhodné vytvořit výjimky umožňující během prověřování složky s těmito soubory databáze ignorovat. Další informace naleznete v rámci článku znalostní databáze How to exclude MS SQL files and folders using Centralized Exceptions (Způsob vyloučení souborů a složek MS SQL pomocí centralizovaných výjimek. Soubory můžete z prověřování funkcí Auto-Protect vyloučit také podle jejich přípony.

22 22 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection Akce Po provedení plánovaného prověřování zobrazit rychlou a plánovanou zprávu Zkontrolovat, zda plánovaná prověřování proběhla úspěšně a zda klientské počítače běží podle očekávání Zobrazením rychlých a plánovaných zpráv získáte informace o tom, zda je u klientských počítačů nastavena správná úroveň zabezpečení. Kontrolou monitorů, protokolů a stavu klientských počítačů se ujistěte, že jste u každé skupiny nastavili správnou úroveň ochrany. Informace týkající se provádění těchto úloh naleznete v Příručce pro implementaci aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control. Konfigurace serveru pro správu během instalace Průvodce konfigurací serveru pro správu se automaticky spustí po nainstalování aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager. Viz Instalace serveru pro správu a konzoly na straně 23. Průvodce konfigurací serveru pro správu můžete spustit také kdykoliv po dokončení instalace v nabídce Start > Všechny programy > Symantec Endpoint Protection Manager > Symantec Endpoint Protection Manager Tools. Při konfiguraci serveru specifikujete následující informace: Typ konfigurace: Výchozí nebo Vlastní. Průvodce poskytuje informace o obou typech. Chcete použít soubor obnovení? Poznámka: Je-li toto vaše první instalace aplikace Symantec Endpoint Protection Manager, není k dispozici žádný soubor obnovení. Heslo pro výchozí účet správce. ová adresa, na kterou se doručují důležitá oznámení a zprávy. Název a číslo portu poštovního serveru. Volitelně lze přidat údaje o partnerovi, máte-li prodejního partnera společnosti Symantec, který spravuje licence společnosti Symantec za vás.

23 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Instalace serveru pro správu a konzoly 23 Každý typ konfigurace má vlastní proces konfigurace. Postupujte podle pokynů v průvodci konfigurací serveru a dokončete konfiguraci. Instalace serveru pro správu a konzoly K instalaci serveru a konzoly je potřeba provést několik úkonů. V průvodci instalací vedle dokončeného úkonu se objeví zelené zatržítko. Viz Systémové požadavky na straně 14. Viz První spuštění aplikace Symantec Endpoint Protection na straně 17. Instalace serveru pro správu a konzoly 1 Vložte a zobrazte disk produktu. Instalace by se měla spustit automaticky. Pokud se nespustí, poklepejte na soubor Setup.exe. Pokud jste produkt stáhli, dekomprimujte složku a rozbalte celý obraz disku produktu na fyzický disk, např. na pevný disk. Z fyzického disku spusťte soubor Setup.exe. 2 V dialogovém okně Symantec Endpoint Protection klepněte na tlačítko Instalovat aplikaci Symantec Endpoint Protection. 3 Klepněte na tlačítko Instalovat aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager. 4 V panelu Vítejte klepněte na tlačítko Další. 5 Zkontrolujte pořadí instalačních kroků a klepněte na tlačítko Další. 6 V panelu Licenční smlouva klepněte na možnost S podmínkami této licenční smlouvy souhlasím a potom klepněte na tlačítko Další. 7 Na panelu Cílová složka potvrďte výchozí cílovou složku nebo stanovte jinou a klepněte na tlačítko Další. 8 Klepněte na tlačítko Instalovat. Instalační proces bude zahájen instalací produktu Symantec Endpoint Protection Manager a konzoly. 9 Dokončete instalaci podle pokynů průvodce instalací. 10 Po skončení počáteční instalace proveďte konfiguraci serveru a databáze. Průvodce konfigurací serveru pro správu se spustí automaticky. Viz Konfigurace serveru pro správu během instalace na straně 22.

24 24 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Aktivace licence produktu 11 Po skončení konfigurace serveru a databáze můžete přenést starší instalaci antivirové ochrany Symantec do nové verze. Aktivace licence produktu Viz Zavedení klientů pomocí webového odkazu a u na straně 24. Aktivací licence dojde k uložení souboru s licencí do databáze aplikace Symantec Endpoint Protection Manager. Můžete aktivovat následující typy licencí: Placené licence Obnovení licence Licence pro překročený počet klientů Podle potřeby můžete aktivovat soubor s licencí, který jste obdrželi z následujících zdrojů: portál Symantec Licensing Portal, partner společnosti Symantec nebo místní prodejce, prodejní tým společnosti Symantec, Symantec Business Store. Aktivace licence 1 V konzole klepněte na položku Správce a poté na položku Licence. 2 V části Úlohy klepněte na tlačítko Aktivovat licenci. 3 Dále postupujte podle pokynů Průvodce aktivací licence, a dokončete tak proces aktivace. Zavedení klientů pomocí webového odkazu a u Metoda webového odkazu a u slouží k vytvoření adresy URL pro každý instalační balíček. Odkaz odešlete uživatelům v u nebo jej zpřístupněte v síťovém umístění. Tento postup se provádí ve dvou fázích: Vyberte a nakonfigurujte klientské instalační balíčky. Instalační balíčky klientů je možné vytvořit pro počítače s 32bitovými i 64bitovými systémy Windows. Instalační balíčky se uchovávají na počítači, na kterém je spuštěn produkt Symantec Endpoint Protection Manager.

25 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Zavedení klientů pomocí webového odkazu a u 25 Upozorní počítačové uživatele na instalační balíčky klienta. Vybraným uživatelům počítačů se odešle ová zpráva. Tato ová zpráva obsahuje pokyny, jak stáhnout a nainstalovat instalační balíčky klienta. Uživatelé se při instalaci klientského softwaru řídí pokyny. Instalační balíček klienta se systémem Mac je automaticky exportován jako soubor s příponou.zip. K rozbalení balíčku do formátu.mpkg určeného k instalaci na systém Apple musíte použít buď nástroj Mac Archive Utility, nebo příkaz ditto. Nelze použít příkaz pro rozbalení na systému Mac ani žádnou aplikaci pro systém Windows. Zavedení klientů pomocí webového odkazu a u 1 Na Domovské stránce v nabídce Běžné úlohy vyberte možnost Instalovat klienta zabezpečení do počítačů. 2 Vyberte typ zavedení, který chcete použít, a potom klepněte na tlačítko Další. Možnost Zavedení nového balíčku používá balíčky uložené na serveru Symantec Endpoint Protection Manager. Standardně jsou k dispozici dva balíčky. Můžete také vytvořit nové balíčky s vlastním nastavením a funkcemi. Možnost Zavedení existujícího balíčku umožňuje použít dříve exportované balíčky. 3 V případě nového balíčku vyberte balíček, skupinu, sadu instalačních funkcí a možnosti obsahu a klepněte na tlačítko Další. Server pro správu obsahuje předem nakonfigurované balíčky. 4 Klepněte na možnost Webový odkaz a a poté na tlačítko Další. 5 Na panelu Příjemci u a zpráva zadejte příjemce u včetně jeho předmětu a klepněte na tlačítko Další. Adresu URL můžete zaslat em nebo ji zkopírovat a odeslat na vhodné umístění online. Pokud chcete zadat více příjemců u, vložte mezi ové adresy čárky. 6 Pokud chcete odkaz doručit v u, potvrďte výchozí předmět a text u nebo jej upravte. Potom klepněte na tlačítko Další. 7 Klepněte na tlačítko Dokončit. 8 Po instalaci musíte vy nebo uživatelé počítač restartovat. 9 Přesvědčte se, že uživatelé počítačů obdrželi ovou zprávu a nainstalovali klientský software.

26 26 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Další zdroje informací Další zdroje informací Produkt zahrnuje několik zdrojů informací. Primární dokumentace je dostupná ve složce Documentation na disku produktu. Aktualizace dokumentace je možné stáhnout z webu technické podpory společnosti Symantec. Součástí produktu je následující dokumentace: Příručka k implementaci aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control Tato příručka obsahuje postupy instalace, konfigurace a správy produktu. Příručka pro klienta aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control Tato příručka obsahuje postupy pro uživatele při použití a konfiguraci klienta Symantec Endpoint Protection nebo klienta Symantec Network Access Control. Příručka uživatele aplikace Symantec LiveUpdate Administrator Tato příručka popisuje použití aplikace LiveUpdate Administrator. Tato příručka se nachází ve složce Tools\LiveUpdate na disku produktu. Příručka pro implementaci centrální karantény společnosti Symantec Tato příručka obsahuje informace o instalaci, konfiguraci a použití Centrální karantény. Tato příručka se nachází ve složce CentralQ na disku produktu. Symantec Endpoint Protection Manager Referenční příručka schémat databáze aplikace Tato příručka obsahuje schéma databáze aplikace Symantec Endpoint Protection Manager. Příručka pro přenesení zásad aplikace Symantec Client Firewall Tento průvodce popisuje způsob přenesení z aplikace Symantec Client Firewall Administrator na aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager. Nápověda online pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Manager a klienta Tyto nápovědy online obsahují informace, které jsou v průvodcích, plus kontextový obsah. Dokumenty pro nástroje nacházející se v některých podsložkách složky Tools na disku produktu. Tab. 1-8 obsahuje seznam webových stránek, na kterých můžete nalézt další informace usnadňující používání tohoto produktu.

27 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Další zdroje informací 27 Tab. 1-8 Webové servery společnosti Symantec Typ informací Software Symantec Endpoint Protection Veřejná databáze znalostí Webová adresa Vydání a aktualizace Aktualizace příruček a dokumentace Kontakty Informace a aktualizace informací o virech a dalších hrozbách Novinky o produktech a aktualizace produktů Bezplatné technické školení online Symantec Educational Services Fóra Symantec Connect endpoint-protection-antivirus

28 28 Začínáme s produktem Symantec Endpoint Protection Další zdroje informací

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition Software popsaný v této příručce podléhá

Více

Průvodce implementací aplikace Symantec Endpoint Protection Small Business Edition

Průvodce implementací aplikace Symantec Endpoint Protection Small Business Edition Průvodce implementací aplikace Symantec Endpoint Protection Small Business Edition Průvodce implementací aplikace Symantec Endpoint Protection Small Business Edition Software popsaný v této příručce podléhá

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Online Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této

Více

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě.

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Uživatelská příručka Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

Průvodce pro klienty aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control

Průvodce pro klienty aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control Průvodce pro klienty aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control Průvodce pro klienty aplikace Symantec Endpoint Protection a Symantec Network Access Control Software popsaný

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této dohody.

Více

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě.

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Uživatelská příručka Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Software popsaný v této příručce podléhá licenční smlouvě a lze jej používat pouze

Více

Průvodce migrací pro aplikaci Symantec Endpoint Protection

Průvodce migrací pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Průvodce migrací pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Průvodce migrací pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Software popsaný v této příručce podléhá licenční smlouvě a lze jej používat pouze

Více

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.4.1 aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection

Více

Acronis Backup Advanced Version 11.7

Acronis Backup Advanced Version 11.7 Acronis Backup Advanced Version 11.7 VZTAHUJE SE NA NÁSLEDUJÍCÍ PRODUKTY: Advanced pro Windows Server Advanced pro PC Pro Windows Server Essentials ÚVODNÍ PŘÍRUČKA Prohlášení o autorských právech Copyright

Více

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1. Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.2 Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection

Více

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1. Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.3 Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection

Více

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.2.1 Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection

Více

Příručka pro rychlou instalaci

Příručka pro rychlou instalaci Kerio Control VMware Virtual Appliance Příručka pro rychlou instalaci 2011 Kerio Technologies s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Tento dokument popisuje instalaci a základní nastavení produktu Kerio Control

Více

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...7 Provedení

Více

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...6 Provedení

Více

ESET Mobile Antivirus

ESET Mobile Antivirus ESET Mobile Antivirus Uživatelská příručka chráníme vaše digitální světy ESET Mobile Antivirus Copyright ESET, spol. s r. o. ESET software spol. s r. o. Meteor Centre Office Park Sokolovská 100/94 180

Více

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection 12.1.5

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection 12.1.5 Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection 12.1.5 Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Verze produktu: 12.1.5 Verze dokumentace: 1 Tento dokument byl naposledy aktualizován

Více

X-Sign Basic Uživatelská příručka

X-Sign Basic Uživatelská příručka X-Sign Basic Uživatelská příručka Copyright Copyright 2015, BenQ Corporation. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být reprodukována, přenášena, přepisována, ukládána do systému pro

Více

Uživatelská příručka k nástroji Symantec Endpoint Protection Virtual Image Exception

Uživatelská příručka k nástroji Symantec Endpoint Protection Virtual Image Exception Uživatelská příručka k nástroji Symantec Endpoint Protection Virtual Image Exception Uživatelská příručka k nástroji Symantec Endpoint Protection Virtual Image Exception Software popsaný v této příručce

Více

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition 12.1.5

Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition 12.1.5 Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition 12.1.5 Příručka Začínáme pro aplikaci Symantec Endpoint Protection Small Business Edition Verze produktu: 12.1.5 Verze

Více

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1. aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.4 aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small

Více

Vítejte v průvodci instalace a ovládání výukového softwaru edu-learning pro českou verzi Microsoft Office 2007.

Vítejte v průvodci instalace a ovládání výukového softwaru edu-learning pro českou verzi Microsoft Office 2007. Vítejte v průvodci instalace a ovládání výukového softwaru edu-learning pro českou verzi Microsoft Office 2007. A. Požadavky před instalací... 2 Minimální konfigurace... 2 B. Postup instalace... 3 C. Spuštění

Více

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Desktop 11

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Desktop 11 Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Desktop 11 RYCHLÝ ÚVODNÍ LIST NOVELL Při instalaci nové verze systému SUSE Linux Enterprise Desktop 11 postupujte podle následujících pokynů. Tento dokument

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec

Více

ECL MODBUS OPC. Návod k použití

ECL MODBUS OPC. Návod k použití ECL MODBUS OPC Návod k použití 48 Obsah 1. Úvod 3 1.1 Před vlastní instalací... 4 2. Jak program instalovat 4 3. Navigace konfigurátorem 5 4. Jak začít 5 4.1 Prohledávání sítě... 6 4.2 Vyhledávání zařízení...

Více

Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center. Verze 2.0

Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center. Verze 2.0 Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center Verze 2.0 Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center Software popsaný v této příručce je poskytován na základě licenční

Více

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener)

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) MODEL AR-M56 AR-M6 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) ÚVOD PŘED POUŽITÍM FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU POUŽITÍ FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU ODSTRAŇOVÁNÍ POTÍŽÍ DODÁNÍ METADAT SPECIFIKACE

Více

O aplikaci Parallels Desktop 7 for Mac

O aplikaci Parallels Desktop 7 for Mac O aplikaci Parallels Desktop 7 for Mac Parallels Desktop 7 for Mac představuje zásadní upgrade softwaru Parallels pro používání Windows na Macu. O této aktualizaci Parallels Desktop 7 for Mac (sestavení

Více

Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009

Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009 Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009 Obsah Poznámky...4 1 Co je nového pro uživatele...5 Kusovníky...5 Kusovníky SolidWorks...5 Tabulky přířezů a kusovníky svařování...5 Položky vyloučené z kusovníku

Více

Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka

Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Autorská práva a záruka 2007 Copyright Hewlett-Packard

Více

Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center 2.1

Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center 2.1 Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center 2.1 Stručná uživatelská příručka aplikace Symantec Protection Center 2.1 Software popsaný v této příručce je poskytován na základě licenční

Více

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1. aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control 12.1.5 aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. TM Norton AntiVirus Online Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

ESET ENDPOINT SECURITY PRO ANDROID

ESET ENDPOINT SECURITY PRO ANDROID ESET ENDPOINT SECURITY PRO ANDROID Instalační manuál a uživatelská příručka Pro stáhnutí nejnovější verze dokumentu klikněte zde Obsah 1. Instalace...3 ESET Mobile Security 1.1 Instalace...3 1.2 Odinstalace...3

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec

Více

BankKlient. FAQs. verze 9.50

BankKlient. FAQs. verze 9.50 BankKlient FAQs verze 9.50 2 BankKlient Obsah: Úvod... 3 Instalace BankKlient možné problémy... 3 1. Nejsou instalovány požadované aktualizace systému Windows... 3 2. Instalační program hlásí, že nemáte

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla dopad svých produktů

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec

Více

Příručka pro práci v síti

Příručka pro práci v síti Příručka pro práci v síti Cz Možnosti při práci v síti Tento návod popisuje připojení k síti, vzdálený přístup k fotoaparátu a přenos snímků do počítačů a serverů ftp prostřednictvím připojení Ethernet.

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Instalační příručka. Fiery Command WorkStation 5.8 s aplikacemi Fiery Extended Applications 4.4

Instalační příručka. Fiery Command WorkStation 5.8 s aplikacemi Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 s aplikacemi Fiery Extended Applications 4.4 Sada Fiery Extended Applications (FEA) verze 4.4 obsahuje Fiery software pro provádění úloh pomocí serveru Fiery Server. Tento

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY. Článek 2. Podmínky pro službu MojeBanka, MojeBanka Business, MojePlatba,Expresní linka Plus a TF OnLine

TECHNICKÉ PODMÍNKY. Článek 2. Podmínky pro službu MojeBanka, MojeBanka Business, MojePlatba,Expresní linka Plus a TF OnLine Tyto podmínky stanoví technické podmínky a požadavky pro poskytování vybraných Bankovních služeb. Seznamte se prosím důkladně s tímto dokumentem. Vaše případné dotazy rádi zodpovíme. Článek 1. Použití

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

1. SMART Notebook 11.1

1. SMART Notebook 11.1 SMART Education Software Installer 2013: Instalace, aktivace Obsah: A. Úvod.. str. 1 B. Licence a produktový (aktivační) klíč.. str. 2 C. Minimální hardwarové a softwarové požadavky str. 3 D. Před instalací....

Více

Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení.

Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Stručný návod Děkujeme za zakoupení zařízení Mobile WiFi. Zařízení Mobile WiFi vám umožní vysokorychlostní bezdrátové síťové připojení. Tento dokument slouží k tomu, abyste zařízení Mobile WiFi pochopili

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA OBSAH BALENÍ Poznámka: Některé modely nemají samostatnou anténu POSTUP INSTALACE Poznámka: Před prvním použitím IP kamery postupujte podle výše uvedeného schématu. Připojte kameru

Více

Provozní pokyny Softwarová příručka

Provozní pokyny Softwarová příručka Provozní pokyny Softwarová příručka Nejprve si přečtěte Příručky pro tuto tiskárnu...12 Popis uvedeného modelu...13 Jak číst tuto příručku...14 Symboly...14 Používání kláves...15 Příprava pro tisk Rychlá

Více

ESET SMART SECURITY 8

ESET SMART SECURITY 8 ESET SMART SECURITY 8 Uživatelská příručka (platná pro produkty verze 8.0 a vyšší) Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Klikněte sem pro stažení nejnovější verze

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K SADĚ. Nokia PC Suite 6.81

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K SADĚ. Nokia PC Suite 6.81 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K SADĚ Nokia PC Suite 6.81 Obsah 1. Úvod...1 1.1 Aplikace Nokia PC Suite...1 1.2 Nutné podmínky...2 1.3 Další informace...3 2. Instalace sady Nokia PC Suite...5 2.1 Před začátkem instalace...5

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla dopad svých produktů

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Zabezpečení Uživatelská příručka

Zabezpečení Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control

Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control Poznámky k verzi aplikace Symantec Endpoint Protection, Symantec Endpoint Protection Small Business Edition a Symantec Network Access Control Verze 12.1, Release Update 1 MP1 Symantec Endpoint Protection,

Více

Napájení. Uživatelská příručka

Napájení. Uživatelská příručka Napájení Uživatelská příručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Bluetooth je ochranná

Více

AVG 8.5 File Server Edice

AVG 8.5 File Server Edice AVG 8.5 File Server Edice Uživatelský manuál Verze dokumentace 85.4 (9.9.2009) Copyright AVG Technologies CZ, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechny ostatní obchodní značky jsou majetkem jejich registrovaných

Více

IBM TRIRIGA Application Platform Verze 3 Vydání 4.2. Příručka instalace a implementace

IBM TRIRIGA Application Platform Verze 3 Vydání 4.2. Příručka instalace a implementace IBM TRIRIGA Application Platform Verze 3 Vydání 4.2 Příručka instalace a implementace Poznámka Před použitím těchto informací a produktu, který podporují, si přečtěte informace v části Upozornění na stránce

Více

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness Instalační příručka verze 11 Obsah Obsah 2 1. Instalace w1se od A do Z v pěti krocích... 3 I. Instalace Javy...

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 24.3.2009, verze 1.00 Konfigurace

Více

NetIQ imanager Instalační příručka. Leden 2016

NetIQ imanager Instalační příručka. Leden 2016 NetIQ imanager Instalační příručka Leden 2016 Právní upozornění Informace o právních upozorněních, ochranných známkách, prohlášeních o omezení odpovědnosti, zárukách, omezeních exportu a dalších omezeních,

Více

českém Úvod Hardware Aktivace funkce RAID PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

českém Úvod Hardware Aktivace funkce RAID PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení výrobku Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card. Tento výrobek vám umožní jednoduše přidat k vašemu počítači

Více

2. Nízké systémové nároky

2. Nízké systémové nároky FIREMNÍ ŘEŠENÍ ESET firemní řešení 1/6 Při každodenním používání bezpečnostního softwaru jsou nejdůležitější jeho vlastnosti. V ESETu si myslíme, že firemní řešení má být rychlé a snadno spravovatelné.

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka 2 Obsah 6 Část I 1 HW/SW požadavky... 6 2 Instalace a... odinstalace 8 Lokální... Síťová... Vlastní SQL... server Databáze... 11 18 23 24 3 Použité zkratky... 26 4 Rozdíly verzí...

Více

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012 Pro DataPage+ 2012 Poslední aktualizace: 29.srpna 2012 Obsah Instalace nezbytných komponentů... 1 Přehled... 1 Krok 1: Spusťte soubor setup.exe a otevřete Průvodce... 1 Krok 2: Odsouhlasení licenčních

Více

HP Backup and Recovery Manager

HP Backup and Recovery Manager HP Backup and Recovery Manager Příručka uživatele Verze 1.0 Obsah Úvod Instalace Postup při instalaci Jazyková podpora HP Backup and Recovery Manager Připomínky Naplánované zálohy Co je možné naplánovat?

Více

ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44)

ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44) - ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44) ADDAT s.r.o. Májová 1126 463 11 Liberec 30 telefon: fax: http: e-mail: 485 102 271 485 114 761 www.addat.cz addat@addat.cz Obsah: 1.

Více

Řada Illustra Flex Kamera 1MP a 3MP Bullet Stručná úvodní příručka

Řada Illustra Flex Kamera 1MP a 3MP Bullet Stručná úvodní příručka Řada Illustra Flex Kamera 1MP a 3MP Bullet Stručná úvodní příručka 8200-1027-0611 B0 Upozornění Před zapojením nebo obsluhou této kamery si pozorně pročtěte tuto příručku a uchovejte ji pro pozdější použití.

Více

Norton Internet Security

Norton Internet Security TM Norton Internet Security Online Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku,

Více

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013

Systémová příručka. Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013 Autor: Marek Klimša Verze dokumentu: 1/2013 Poslední aktualizace: 2. Ledna 2013 Obsah 1. První pohled 3 1.1 Seznamte se 3 1.2 Co je Daňová kancelář? 3 2. Nároky na systém, změny systémových součástí při

Více

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006 Napájení Číslo dokumentu: 396855-221 B ezen 2006 V této příručce je popsán způsob napájení počítače. Obsah 1 Umíst ní ovládacích prvk a indikátor napájení 2 Zdroje napájení Připojení adaptéru střídavého

Více

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002

Rychlý průvodce konfigurací LAN SUITE 2002 LAN SUITE 2002 Obsah OBSAH... 1 NASTAVENÍ PROTOKOLU TCP/IP... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA SERVERU... 2 NASTAVENÍ TCP/IP NA STANICÍCH V SÍTI... 3 INSTALACE LAN SUITE... 3 KONFIGURACE LAN SUITE... 4 PRŮVODCE KONFIGURACÍ...

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se

Více

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Příručka pro instalaci programů Čeština Verze A Úvod Charakteristika P-touch Editor Ovladač tiskárny Usnadňuje vytváření široké škály vlastních štítků v různých návrzích

Více

Univerzita Palackého v Olomouci. Služby spojené s Active Directory

Univerzita Palackého v Olomouci. Služby spojené s Active Directory Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/51.0041 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Služby spojené s Active Directory doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D. Olomouc 2015 Publikace vznikla v rámci ESF projektu

Více

ZAŘÍZENÍ PRO ČTENÍ KARET TRUST 630 USB 2.0. Návod k prvnímu použití zařízení

ZAŘÍZENÍ PRO ČTENÍ KARET TRUST 630 USB 2.0. Návod k prvnímu použití zařízení Návod k prvnímu použití zařízení ZAŘÍZENÍ PRO ČTENÍ KARET TRUST 630 USB 2.0 Kapitola 1. Úvod (1) 2. Instalace a aktivace (3) Odebrání starých ovladačů (3.1) Instalace v systémech Windows 98 SE / Windows

Více

Jak nasadit Windows 10 ve škole

Jak nasadit Windows 10 ve škole Jak nasadit ve škole Karel Klatovský PUBLIKOVÁNO: ÚNOR 2016 PRO AKTUÁLNÍ INFORMACE NAVŠTIVTE WEBOVÉ STRÁNKY WWW.MICROSOFT.CZ/SKOLSTVI Obsah Obsah...2 1. Úvod...3 2. Systémové požadavky... 4 3. Příprava

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec

Více

Samsung Portable SSD T3

Samsung Portable SSD T3 Rev. 1.0 MU-PT250B / MU-PT500B / MU-PT1T0B / MU-PT2T0B ZÁKONNÁ USTANOVENÍ VYLOUČENÍ ODPOVĚDNOSTI SPOLEČNOST SAMSUNG ELECTRONICS SI VYHRAZUJE PRÁVO NA ZMĚNU PRODUKTŮ, INFORMACÍ A TECHNICKÝCH ÚDAJŮ BEZ PŘEDCHOZÍHO

Více

Technologie počítačových sítí 5. cvičení

Technologie počítačových sítí 5. cvičení Technologie počítačových sítí 5. cvičení Obsah jedenáctého cvičení Active Directory Active Directory Rekonfigurace síťového rozhraní pro použití v nadřazené doméně - Vyvolání panelu Síťové připojení -

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla dopad svých produktů

Více

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit)

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Pokud máte ještě nainstalovaný MS SQL server Express 2005, odinstalujte jej, předtím nezapomeňte zálohovat databázi. Kromě Windows 7 je instalace určena také

Více

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Druhé vydání (leden 2007) Copyright Lenovo 2005, 2007. Portions Copyright International Business Machines Corporation

Více

Seznámení se zařízením CrossLink Plus

Seznámení se zařízením CrossLink Plus Seznámení se zařízením CrossLink Plus Zařízení CrossLink Plus obsahuje USB flash disk a USB kabel. Umožňuje: Přenos a synchronizaci data s dalším počítačem; Sdílení připojení k internetu s dalším počítačem

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.2 Datum: 5. dubna 2011 Autor: Martin Tyllich, Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Připojení pomocí proxy serveru

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

k přechodu na cloudovou službu Office 365 pro elektronickou poštu a týmovou spolupráci

k přechodu na cloudovou službu Office 365 pro elektronickou poštu a týmovou spolupráci Stručný návod k přechodu na cloudovou službu Office 365 pro elektronickou poštu a týmovou spolupráci Výhody přechodu - integrovaná pošta, automaticky udržované kontakty - sledování dostupnosti osob a zdrojů,

Více

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka.

Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Uživatelská příručka Pokyny pro rychlou instalaci viz zadní obálka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec

Více

Téma 2: Konfigurace zásad. Téma 2: Konfigurace zásad

Téma 2: Konfigurace zásad. Téma 2: Konfigurace zásad Téma 2: Konfigurace zásad 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení si vysvětlíme, co to jsou zásady skupiny a jak se k nim dostat. Vyzkoušíte si konfiguraci diskových kvót, zásad obnovení systému a souborů

Více

Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web. Únor 2016

Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web. Únor 2016 Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web Únor 2016 Právní vyrozumění Informace o právních upozorněních, ochranných známkách, prohlášeních o omezení odpovědnosti, zárukách, omezeních exportu a

Více

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme Verze 1.0 12/09 Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 2009 Xerox Corporation. Všechna práva vyhrazena. Nepublikovaná práva jsou vyhrazena v rámci autorských práv platných v USA. Obsah této

Více

Počítačová bezpečnost Aktualizace OS a aplikačních programů Firewall a další bezpečnostní nástroje

Počítačová bezpečnost Aktualizace OS a aplikačních programů Firewall a další bezpečnostní nástroje Počítačová bezpečnost aktualizace operačního systému a aplikačních programů firewall a další bezpečnostní nástroje počítačové viry a červy, spyware metody útoků přes webové stránky a elektronickou poštu

Více