ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM"

Transkript

1 Dům dětí a mládeže Náměšť nad Oslavou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro období do Schválil: Mgr. Petr Krátký ředitel DDM

2 ČÁST A: 1. Identifikační údaje Název: Dům dětí a mládeže Náměšť nad Oslavou Sídlo: Náměšť nad Oslavou, Žerotínova 386, IČO: Statutární zástupce: ředitel Mgr. Petr Krátký Telefon, , www: , info@namestddm.cz, Zřizovatel: Město Náměšť nad Oslavou, zřizovací listina ze dne , ve znění Dodatku č. 3 ze dne IZO: Identifikátor právnické osoby: Charakteristika zařízení: Dům dětí a mládeže Náměšť nad Oslavou je školské zařízení, které nabízí dětem, žákům i ostatním zájemcům své služby v oblasti zájmového vzdělávání a ucelené nabídky volnočasových aktivit ( kroužky, akce, tábory atd. ) 3. Konkrétní cíle vzdělávání: Konkrétní cíle vzdělávání jsou stanoveny pro každou činnost individuálně. Pro pravidelnou zájmovou činnost jsou stanoveny v části B. Všeobecně platí tyto cíle: Rozvíjení schopností aktivního využívání volného času Vytváření návyků pro udržení zdravého životního stylu Rozvíjení svých zájmů a zálib Umění říci ne nevhodným aktivitám Rozvíjení profesní orientace Rozvíjení odbornosti a nadání Zvyšování zdravého sebevědomí Znalost svých práv a povinností 4. Délka a časový plán vzdělávání: Tento školní vzdělávací program je sestaven na období od do Délka zájmového vzdělávání a z ní vyplývající časový plán je stanovena odlišně pro jednotlivé formy zájmového vzdělávání a pro jednotlivé činnosti.

3 Příklad forem a časového plánu zájmového vzdělávání: Forma vzdělávání ( viz bod č. 5 ) Časový plán vzdělávání Příležitostná 1 12 hod. Pravidelná Zpravidla platí: Zahájení: poslední týden v září Ukončení: poslední týden v květnu Schůzky probíhají 1-3 x týdně v délce min. Tábory Příměstské: pondělí pátek od 8.00 do hod. Stálé: 5 16 dnů Pobytové akce: 2 5 dnů Individuální práce, práce 1 4 hod. s talenty Spontánní aktivity Bez časového rozlišení, volný přístup 5. Formy vzdělávání a) Příležitostná výchovná, vzdělávací, zájmová a tématická rekreační činnost nespojená s pobytem mimo místo, kde DDM vykonává svou činnost. Jedná se především o akce, které jsou prezentovány na měsíčních plakátech. Např. sportovní turnaje, výlety, dílny, besedy, soutěže, Účastnit se těchto aktivit může každý, i ten kdo nenavštěvuje pravidelnou zájmovou činnost DDM. Dle charakteru akce se může vyžadovat písemné přihlášení. b) Pravidelná výchovná, vzdělávací a zájmová činnost. Jedná se především o kroužky a kurzy. Účastníci těchto aktivit odevzdávají vyplněnou písemnou přihlášku. Na každý školní rok je vydávána nová publikace s nabídkou ZÚ. c) Táborová činnost a další činnosti spojené s pobytem mimo místo, kde DDM vykonává svou činnost. Patří sem zejména pobytové a putovní tábory organizované ve volných dnech a o prázdninách pro přihlášené účastníky. Mohou mít charakter rekreační, rekreačně-zdravotní, odborné soustředění, vzdělávací apod. Účastníci těchto aktivit odevzdávají vyplněnou písemnou přihlášku.

4 Na každý rok je vydávána nová publikace s nabídkou táborů DDM. d) Osvětová činnost včetně shromažďování a poskytování informací pro žáky v oblasti prevence sociálně-patologických jevů. DDM vykonává poradenskou a informační činnost zejména k různým oblastem zájmové činnosti. Úzce spolupracuje s Pedagogickopsychologickou poradnou, městským úřadem, školami a školskými zařízeními, OSPOD, policií a dalšími dotčenými institucemi. e) Individuální práce, zejména vytváření podmínek pro rozvoj nadání dětí, žáků, studentů a ostatních účastníků zájmového vzdělávání. DDM je organizátorem a garantem postupových soutěží, řeší tématické úkoly, konzultace. Vyhledává nové talenty, napomáhá rozvíjet nadání u účastníků zájmového vzdělávání a doporučuje jim jak se dál rozvíjet. Spolupracuje se školami v oblasti ŠVP a vytváří společné vzdělávací projekty. f) Využití otevřené nabídky spontánních aktivit Jedná se zejména o průběžné aktivity pro neorganizované účastníky (volně přístupná zahrada, klubovny, volnočasový klub kde si mohou účastníci popovídat, zahrát hru apod.), ale i spontánní návštěva zájmového kroužku či akce. 6. Obsah vzdělávání Při tvorbě obsahu vzdělávání vycházíme z možností a podmínek DDM, věkových zvláštností účastníků, jejich zájmového zaměření, personálních podmínek apod. Obsah vzdělávání představuje konkrétní podobu rozpracování dané formy zájmového vzdělávání. U pravidelné zájmové činnosti (kroužky) je obsah vzdělávání uveden v části B. Táborová činnost má uveden podrobnější obsah vzdělávání v táborové dokumentaci. Orientačně je možné vycházet z popisu tábora na informačních materiálech. Nepravidelné akce mají obsah vzdělávání zpravidla jednodušší, zaměřen tématicky na jednu či jen několik oblastí. Orientačně lze vycházet z popisu akce na informačních materiálech. U práce s talenty je obsah vzdělávání vždy přizpůsoben konkrétním potřebám nadaného jedince. Speciální vzdělávací plány písemně nejsou vypracovány. Spontánní činnosti mají obsah vzdělávání vždy velmi jednoduchý, zpravidla se jedná o vnímání nových poznatků nenásilnou formou pouze s dohledem pedagogů. Ne s jejich přímým působením.

5 7. Podmínky pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Dům dětí a mládeže Náměšť nad Oslavou v praxi realizuje právo na rovný přístup ke vzdělávání. Připravenost DDM v oblastech: Personální: - dostatečné personální zabezpečení vzdělávacích aktivit - aktivní dobrovolníci Technická: - hlavní budova DDM má částečně vyřešen bezbariérový přístup do 1. patra budovy. Materiální: - DDM je připraveno zajistit případnou zápůjčku potřebného materiálního vybavení Organizační: - Zajištěná spolupráce s rodiči či jinými zákonnými zástupci účastníků zájmového vzdělávání - Využívání poradenské pomoci školy, spolupráce s pedagogicko psychologickou poradnou, městským úřadem apod. Specifické pedagogické cíle pro účastníky se speciálními vzdělávacími potřebami, formy a metody, které vedou k naplnění těchto cílů, jsou individuálně upraveny tak, aby odpovídaly vzdělávacím potřebám a možnostem účastníků. DDM vytváří podmínky pro rozvoj mimořádně nadaných dětí, žáků a studentů zejména: - individuálním přístupem pedagogů vzdělávacích aktivit - vytvářením vzdělávacích aktivit pro podporu vyhledávání nadaných účastníků - spoluprací se školami a organizacemi, které se zabývají volnočasovými aktivitami - odbornou přípravou pedagogických pracovníků. 8. Podmínky přijímání uchazečů a podmínky průběhu a ukončování vzdělávání Činnost DDM je otevřená všem potencionálním zájemcům, kteří mají zájem o zájmové vzdělávání. Účast je založena na dobrovolnosti. Činnost DDM je určena pro děti, žáky, studenty, pedagogické pracovníky a další osoby, a to bez ohledu na místo jejich trvalého pobytu, věk nebo jiné podmínky. O přijetí rozhoduje ředitel na základě těchto pravidel: - do pravidelné výchovné, vzdělávací a zájmové činnosti je účastník přijat na základě písemné přihlášky, která obsahuje údaje uvedené ve školní matrice.

6 - Podmínkou k přijetí do táborové činnosti a další činnosti spojené s přenocováním účastníků je nutné podání písemné přihlášky. - Výjimečně lze požadovat písemnou přihlášku i do ostatních forem činnosti zájmového vzdělávaní Způsob evidence účastníků je stanoven ředitelem pro jednotlivé formy zájmového vzdělávání ve vnitřním řádu. Předčasné ukončení zájmového vzdělávání: - V případě předčasného ukončení zájmového vzdělávání náleží účastníkovi vrácení části úplaty, zpravidla odpovídající výši ušetřených nákladů. U některých typů zájmového vzdělávání je vydáván doklad o ukončení zájmového vzdělávání. Viz příloha č Popis materiálních podmínek DDM má ke své činnosti k dispozici např.: - hlavní budova DDM, Žerotínova TCM Jedov u Náměště nad Osl. - Tělocvična ZŠ Husova - Tělocvična ZŠ Komenského - Učebny ZŠ Husova - Učebny ZŠ Komenského - Učebna ZŠ Březník - Učebna ZŠ Kralice nad Oslavou - Sportovní areál Hájek Náměšť nad Osl. - Sokolovna Náměšť nad Osl. Všechny prostory jsou vybaveny odpovídajícím nářadím, nábytkem, pomůckami,,,, Pro spontánní činnost je k dispozici zahrada DDM vybavená zařízením pro všechny věkové kategorie a volnočasový klub. Další péče o materiální vybavení sleduje doplňování a zlepšování materiálních podmínek. 10. Popis personálních podmínek Zájmové vzdělávání v DDM zajišťují čtyři interní plně kvalifikovaní pedagogové volného času. Specializované zájmové útvary vedou kromě interních pracovníků také externí pedagogičtí pracovníci s příslušnou odborností. Prázdninové pobyty jsou zajišťovány především interními pedagogickými pracovníky a externími pedagogickými pracovníky, kteří jsou našimi dlouholetými spolupracovníky. V DDM klademe velký důraz na další vzdělávání pedagogických i nepedagogických pracovníků v odborném i všeobecném vzdělávání.

7 Profil pedagogického pracovníka DDM: - Má manažerské schopnosti. Je organizačně zdatný, zná a sleduje trendy volnočasových aktivit. Je komunikativní. - Umí připravit a zorganizovat nabídku různých zájmových aktivit pro volný čas pro různé věkové skupiny. - Zná metodiku vedení zájmových činností a umí ji tvořivě aplikovat. - Je kreativní a pro své záměry dokáže získat široký okruh spolupracovníků externistů, kterým zajišťuje servisní pedagogické služby pro jejich odbornou činnost v zařízení. - Je vybaven ekonomickými znalostmi a dokáže pro své záměry připravit ekonomickou rozvahu a provedené akce ekonomicky vyhodnotit. - Zná a umí aplikovat pedagogické zásady výchovy mimo vyučování a psychologické zásady volnočasových aktivit. - Má právní vědomí. - Ovládá bezpečnostní předpisy pro práci s účastníky činnosti. - Zvládá propagační činnost DDM. 11. Popis ekonomických podmínek Výše úplaty za pravidelnou zájmovou činnost je stanovena nařízením ředitele DDM Výše úplaty za zájmové vzdělávání. Výše úplaty za pravidelnou zájmovou činnost i ostatní zájmovou činnost je vždy uvedena v jednotlivých nabídkách zájmové činnosti. Pravidla pro poskytování materiální pomoci účastníkům zájmového vzdělávání: DDM poskytuje účastníkům zájmového vzdělávání materiální pomoc, pokud je to v možnostech DDM a účastník o to projeví zájem. 12. Popis podmínek bezpečnosti práce a ochrany zdraví DDM vyhledává, zajišťuje a zhodnocuje možná rizika vyplývající z činnosti při různých formách zájmového vzdělávání v různých prostředích a současně i přijímá opatření k prevenci rizik. DDM seznamuje účastníky s nebezpečím ohrožujícím jejich zdraví a bezpečnost, což je součástí výchovy ke zdravému životnímu stylu. DDM se snaží zajistit nejen bezpečnost fyzickou, ale také sociální a emocionální. Všechny činnosti zájmového vzdělávání jsou voleny s ohledem na bezpečnost účastníků Na táborech je volen vhodný stravovací a pitný režim zodpovídá vyškolený zdravotník zotavovacích akcí Užívané prostory odpovídají (pokud to jen lze) platným normám (světlo, teplo, bezhlučnost, čistota, větrání, výškově nastavitelný nábytek) Bezpečné pomůcky Ochrana účastníků před úrazy Výrazné označení všech nebezpečných předmětů a části využívaných prostorů (zveřejnění provozních řádů učeben, pravidelná kontrola prostor)

8 Dostupnost prostředků první pomoci, vyškolení zaměstnanci v první pomoci. Snažíme se vytvářet pohodu prostředí, příznivé sociální klima otevřenost a partnerství v komunikaci, úcta, tolerance, uznání, empatie, spolupráce a pomoc druhému. Respekt k potřebám jedince a jeho osobním problémům, činnosti vycházejí ze zájmu účastníků. Věková přiměřenost a motivující hodnocení respekt k individualitě účastníků. Ochrana před násilím, šikanou a dalšími patologickými jevy. Včasná informovanost účastníků u dětí a nezletilých žáků i jejich rodičů o činnosti DDM. 13. Zveřejnění školního vzdělávacího programu Školní vzdělávací program vydává ředitel DDM. Školní vzdělávací program je umístěn na nástěnce DDM a na Do školního vzdělávacího programu může každý nahlížet a pořizovat si z něj opisy a výpisy. Mgr. Petr Krátký Ředitel DDM

9 ČÁST B: Cíle vzdělávání pravidelné zájmové činnosti

10 TANEČNÍ KROUŽKY Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Zumba - Hip-hop - Orientální tance - Taneční - Křemínek Výchovně vzdělávací cíl Vést k poznání pohyblivých zákonitostí lidského těla Seznámit účastníky s technikami tance Naučit společenskému chování Umožnit jim objevit své vlastní pohyblivé schopnosti Rozvíjet talent Vést handicapované členy k objevování vlastního pohybového repertoáru Odstranit stud na veřejnosti Obsah činnosti Základní teoretické znalosti Seznámení se s různými tanci Umožnění vystupování na veřejnosti Vlastní tanec jak ve dvojicích, tak ve skupinách Očekávané výstupy Zvýšené taneční a pohybové dovednosti členů Zvýšená pohyblivost celého těla Zvládnutí různých tanečních variací Orientace v základních technikách a prvcích Tancem vyjádřit své pocity Využít tance a pohyb k relaxaci a udržení konvičky Ztráta ostychu na veřejnosti Metody práce Improvizace předvádění, vysvětlování, instrukce, filmová ukázka Práce se zemí Práce s partnerem a tanečníma rovinami Samostatná i skupinová práce Klíčové kompetence Členové kroužku rozvíjí dovednost interpretovat krátké taneční variace Orientují se v základních tanečních technikách a prvcích Tvořivě přistupují k nácviku tance pro představení přehlídky Motivuje se pro další učení

11 PŘEDŠKOLÁCI Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Sluníčko - Žížalky, Broučci - Barvičky Výchovně vzdělávací cíl Seznámení s kolektivem Seznámení se s novým prostředím Naučit se pracovat s různými materiály Nebát se Odpoutat se od rodičů Získávat nové zkušenosti Zlepšení komunikace, mluvy Obsah činnosti Hry, cvičení, soutěže Básničky, pohádky, vyprávění,divadlo Práce s různými druhy materiálu Malování, kreslení Koláže Výlety Poznávání přírodnin Dopravní výchova základy - panáčci Očekávané výstupy Dítě se dovede odpoutat od rodičů Začíná být samostatné Mělo by se chovat hezky k ostatním kamarádům Nerozbíjí hračky, váží si jich Naučí se po sobě uklízet Naučí se pracovat s výtvarnými pomůckami Naučí se orientovat Metody práce Vysvětlování Předvádění, pozorování Napodobování, domlouvání Upozorňování Pomoc při řešení problémů Pochvala Klíčové kompetence Dítě umí samostatně přemýšlet a pracovat Zná svá práva a povinnosti Dokáže spolupracovat s ostatními dětmi Dokáže se vyjadřovat a vyjádřit své pocity

12 TURISTIKA A PŘÍRODA Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Vlčata - Myslivecký - Rybáři Výchovně vzdělávací cíl Podpořit kladný vztah k přírodě Naučit se základním znalostem přírody Rozvíjet pohybové schopnosti Rozvíjet poznatky přírody Obsah činnosti Praktické a teoretické získávání zkušeností Získávání znalostí různými formami hry, ukázky, výroba, lesní modra Sportovní hry, turistika, pracovní činnost Návštěvy památek, přírodních zajímavostí Ochrana přírody Očekávané výstupy Kladný vztah k přírodě Základní znalosti přírody Základní praktické dovednosti Prohloubení znalostí Schopnost spolupráce a koordinace Znalost práce s mapou, buzolou Metody práce Výlety, pochody Vysvětlování, předvádění Nauka Názorné ukázky Hry, soutěže Pozorování Samostatná a týmová práce Praktická činnost Klíčové kompetence Dítě používá účinně nástroje a vybavení pro turistiku Chápe ekologické souvislosti Rozhoduje se zodpovědně podle dané situace Chrání přírodu Přispívá k upevňování mezilidských vztahů Využívá získané vědomosti a dovednosti

13 KROUŽKY RUKODĚLNÉ Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Keramika - Tvořivé ruce - Tiffany - Letečtí modeláři Výchovně vzdělávací cíl: Naučit základním znalostem a dovednostem v oboru Rozvoj citu pro materiál Rozvoj fantazie, představivosti, tvořivosti Podpořit kladný vztah k výtvarnému umění Obsah činnosti: keramická část Práce s hliněnými hádky, kuličky (spojování, konstrukce, modelování) Práce s plátem (válení, konstrukce) Povrchová úprava hlíny (plastická, engoby, glazury) výtvarná část Kresba tužka, pastelky, tuš, pastely, uhel Malba - vodové barvy, tempera Prostorové vytváření papír stříhání, lepení, jednoduché konstrukce Očekávané výstupy: Děti zvládnou zpracovat hlínu a vytvořit jednoduchý výrobek z ruky Děti dokážou vyválet plát, vytvořit z něj reliéf či postavit objekt Děti dokážou vytvořené výrobky dekorovat plastickým zdobením a správně použít engoby a glazury Děti jsou schopni na základě vlastní předlohy vytvořit keramický objekt Děti zvládnou základní výtvarné techniky, umí správně použít nástroje a nářadí Metody práce: Klasické (vysvětlování, předvádění a pozorování, práce s výtvorem) Aktivizující (rozhovor, řešení problému, hra) Klíčové kompetence: Děti umí samostatně a tvořivě přemýšlet a pracovat Děti se naučí základům výtvarné tvorby Děti si dokážou zorganizovat pracovní prostor a postup práce Děti dokážou spolupracovat s ostatními a respektovat jejich prostor Děti získají pozitivní vztah k umění a řemeslu

14 KROUŽKY CIZÍCH JAZYKŮ Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Anglický jazyk - Německý jazyk - Ruský jazyk Výchovně vzdělávací cíl: Zdokonalovat se v dané činnosti, zvyšovat svou odbornost Zvýšit své jazykové znalosti Snížit své jazykové bariéry a zvýšit možnost dalšího uplatnění v budoucím povolání Získat sebedůvěru při komunikaci v cizím jazyce Naučit se samostatně získávat informace o cizím jazyce z různých zdrojů Naučit se prezentovat a mluvit na veřejnosti Znát nabídku činností ostatních zájmových organizací ve městě a umět ji využívat Obsah činnosti: a) dospělí Rozšíření slovní zásoby, komunikačních frází Konverzační témata v různých odvětvích Cvičení na porozumění textu, poslechu, komunikace Výuka umožňující i samostudium b) děti MŠ Získání slovní zásoby Hry, cvičení, soutěže na rozvoj jazykových znalostí Výuka umožňující i samostudium Očekávané výstupy: Členové kroužku si vylepšili své jazykové znalosti Členové kroužku umí získávat nové jazykové znalosti samostudiem z různých materiálů Členové kroužku umí využívat svůj čas, umí si vybrat z nabídky aktivit ve městě Členové kroužky si zvýšili své sebevědomí, navázali nová přátelství Metody práce: Klasické (vysvětlování, poslech, četba, předvádění, instruktáž, hry, říkadla) Aktivizující (rozhovor, návštěva pošty, restaurace) Klíčové kompetence: Rozvíjí schopnost aktivního využívání volného času Rozvíjí formulování a vyjadřování svých myšlenek v cizím jazyce Rozvíjí dodržování pravidel komunikace v cizím jazyce Rozvíjí využívání informačních a komunikačních prostředků a technologií pro účinnou a smysluplnou komunikaci v cizím jazyce Nově nabyté znalosti rozvíjí pocit sebeuspokojení a sebeúcty Rozvíjí odbornost, nadání, jazykové znalosti Rozvíjí své nadání, zvyšuje zdravé sebevědomí Vede k seberealizaci

15 KROUŽKY HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Klávesy - Kytara Výchovně vzdělávací cíl: Naučit základním znalostem a dovednostem ve hře na hudební nástroj Podpořit kladný vztah k hudbě Navázat nové kamarádství a naučit se hrát i ve skupině Obsah činnosti: Získání základních teoretických znalostí noty, akordy, rytmy Hry na odbourání bariéry mezi hudebníkem a nástrojem Neustálé procvičování a opakování nabytých dovedností Stupnice a etudy pro seznámení se s hudebním nástrojem Cvičení a písničky hrané podle not a nebo hrané pomocí akordů Očekávané výstupy: Členové kroužku mají základní teoretické znalosti v hudbě noty, rytmy Členové kroužku zvládají hru na hudební nástroj Účastníci využívají hru na hudební nástroj k relaxaci Účastníci nemají zábrany hrát před jinými dětmi, nebo dospělými Metody práce: Klasické ( vysvětlování, poslech, předvádění, instruktáž, cvičení, písničky ) Aktivizující ( hra v přírodě, na soustředění a na táborech ) Klíčové kompetence: Rozvíjí schopnost aktivního využívání volného času Nově nabyté znalosti hry na hudební nástroj rozvíjí pocit sebeuspokojení a sebeúcty Rozvíjí odbornost, nadání Pomocí písniček a herních cvičení rozvíjí řeč a své jazykové schopnosti Dokáže hrát a trénovat ve skupině Rozvíjí své nadání, zvyšuje zdravé sebevědomí Vede k seberealizaci

16 SPORTOVNÍ KROUŽKY ( 6-10 let ) Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Kopaná - Florbal - Tenis - Stolní tenis - Taekwon-do - Gymnastika - Škola bruslení - Pohybovky Výchovně vzdělávací cíl: Rozvíjet u dětí pohybové schopnosti a to zejména obratnost, rychlost, pružnost Rozvíjet morálně volní vlastnosti a smysl pro fair play Připravit děti na závodní sport Obsah činnosti: Trénink je rozdělen na a) všeobecnou přípravu: Základy atletiky Základy sportovní gymnastiky Základy míčových her Základní všeobecné herní návyky Oddychové a uvolňovací cvičení Protahovací cviky b) herní činnost: Teoretické znalosti ( sportovní pravidla, základní pojmy ) Herní cvičení Vlastní hra c) účast ve sportovních soutěžích, zejména turnajích d) doplňkový program Soustředění Oddílové ceremoniály ( ukončení činnosti, vánoční posezení ) Účast na akcích DDM a jiných zájmových organizací města ( Sokol, TJ, FC, MěKS ) Očekávané výstupy: Děti znají sportovní pravidla Děti znají základní herní návyky a používají je Děti se zúčastní několika turnajů Děti se k sobě i k soupeři chovají slušně Metody práce: Klasické ( vysvětlování, předvádění, instruktáž, video ukázka ) Aktivizující ( hra, soutěž, rozhovor, ceremoniály, divácká účast na zápasech dospělých, doplňkový program )

17 Klíčové kompetence: Projevuje pozitivní představu o sobě samém, která podporuje jeho sebedůvěru a samostatný rozvoj Projevuje pozitivní vztah ke sportu a pohybu vůbec Dokáže trénovat v týmu, je schopen týmové spolupráce Naučí se překonávat překážky ( únava, bolest, nepřízeň počasí ) Zná svá práva a povinnosti Chová se zodpovědně v krizových situacích ohrožujících život a zdraví člověka

18 SPORTOVNÍ KROUŽKY ( let ) Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Kopaná - Volejbal - Florbal - Tenis - Gymnastika - Stolní tenis - Taekwon-do - Střelecký Výchovně vzdělávací cíl: Rozvíjet u dětí pohybové schopnosti a to zejména obratnost, rychlost, pružnost Rozvíjet morálně volní vlastnosti a smysl pro fair play Zdokonalovat se v daném sportu Obsah činnosti: Trénink je rozdělen přiměřeně dle činností na a) všeobecnou přípravu: Základy atletiky Základy sportovní gymnastiky Míčové hry Všeobecné herní návyky Oddychové a uvolňovací cvičení Protahovací cviky b) herní činnost: Teoretické znalosti ( historie sportu, metodika, herní pojetí ) Herní cvičení Vlastní hra c) účast ve sportovních soutěžích, vystupování na veřejnosti d) doplňkový program Soustředění Oddílové ceremoniály ( ukončení činnosti, vánoční posezení ) Účast na akcích DDM a jiných zájmových organizací města ( Sokol, TJ, FC, MěKS ) Očekávané výstupy: Členové kroužku zvládli vlastní hru Členové kroužku odehráli Mistrovskou soutěž popř. se účastnili několika turnajů Účastníci využívají sport k relaxaci a k udržování svého tělesného zdraví a kondice Děti se k sobě i k soupeři chovají slušně Děti se nebojí prezentovat své dovednosti na veřejnosti Metody práce: Klasické ( vysvětlování, předvádění, instruktáž, video ukázka ) Aktivizující ( hra, soutěž, rozhovor, ceremoniály, divácká účast na zápasech a vystoupení dospělých, doplňkový program )

19 Klíčové kompetence: Projevuje pozitivní představu o sobě samém, která podporuje jeho sebedůvěru a samostatný rozvoj Projevuje pozitivní vztah ke sportu a pohybu vůbec Dokáže trénovat v týmu, je schopen týmové spolupráce Naučí se překonávat překážky ( únava, bolest, nepřízeň počasí ) Zná svá práva a povinnosti Podílí se na vytváření příjemné atmosféry v týmu

20 KROUŽKY PRO MLÁDEŽ ( let ) Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: - Kopaná dorost - Dívčí kopaná Výchovně vzdělávací cíl: Rozvíjet u mládeže pohybové schopnosti a to zejména obratnost, rychlost, pružnost Rozvíjet morálně volní vlastnosti a smysl pro fair play Zdokonalovat se v daném sportu Obsah činnosti: Trénink je rozdělen na a) všeobecnou přípravu: Atletika Základy sportovní gymnastiky Oddychové a uvolňovací cvičení Protahovací cviky b) herní činnost: Teoretické znalosti ( historie sportu, metodika, herní pojetí ) Herní cvičení Vlastní hra c) účast ve sportovních soutěžích d) doplňkový program Soustředění Oddílové ceremoniály ( ukončení činnosti, vánoční posezení ) Účast na akcích DDM a jiných zájmových organizací města ( Sokol, TJ, FC, MěKS ) Očekávané výstupy: Členové kroužku zvládli vlastní hru Členové kroužku odehráli Mistrovskou soutěž popř. se účastnili několika turnajů Účastníci využívají sport k relaxaci a k udržování svého tělesného zdraví a kondice Členové kroužku se k sobě i k soupeři chovají slušně Metody práce: Klasické ( vysvětlování, předvádění, instruktáž ) Aktivizující ( hra, soutěž, rozhovor, ceremoniály, doplňkový program ) Klíčové kompetence: Projevuje pozitivní vztah k vlastnímu zdraví, začleňuje do svého života činnosti podporující zdraví a zdravý životní styl. Posuzuje své reálné fyzické možnosti, je schopen sebereflexe Dokáže trénovat v týmu, je schopen týmové spolupráce Naučí se překonávat překážky ( únava, bolest, nepřízeň počasí ) Aktivně se zapojuje do společenského života ve svém okolí

21 KROUŽKY PRO RODIČE S DĚTMI Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: Stonožka Cvičeníčko Mimicvičeníčko Výchovně vzdělávací cíl: Rozvoj učení Rozvoj řeči Rozvoj sociálních vlastností Rozvoj občanských a pracovních povinností Rodiče navazují nové přátelské vztahy, konzultují s ostatními své problémy, nejsou sami doma a žijí aktivní život. Obsah činnosti: Hry, cvičení, soutěžení na rozvoj pohybových schopností dítěte Hry osobnostně sociální výchovy na vytváření pozitivních vztahů dítě-rodič, dítě-dítě Hry, tanečky, říkadla, pohádky, na rozvoj komunikačních schopností dítěte Práce s papírem, textilem, barvami, přírodním materiálem Rodiče se podílí na vytváření vhodných sportovišť a odpočinkových zón pro děti i dospělé ve městě Náměšť n. Osl. Očekávané výstupy: Dítě se dokáže lépe učit Dítě dokáže samostatně uvažovat a najít si cestu ke zvládnutí úkolu Dítě lépe komunikuje, správně vyslovuje, zná několik písniček, říkadel Dítě se chová pěkně k ostatním členům ve skupině Dítě se naučí uklízet po hře hračky a zná své povinnosti Dítě si zlepší své motorické dovednosti Rodiče udržují a starají se o dětská hřiště. Metody práce: Klasické ( hra, cvičení, soutěžení, říkadla, písničky, tanečky, vytváření výrobků ) Aktivizující ( karnevaly, výlety, dětské dny, opékání špekáčků ) Brigádnické hodiny na sportovištích Klíčové kompetence: Dítě se za pomocí rodičů zkoumá, pozoruje, objevuje a získané zkušenosti uplatňuje Dítě je schopno se za pomoci instrukcí a pokynů rodičů dobrat k výsledkům Pomocí herních cvičení, písniček a říkadel ovládá řeč, hovoří ve vhodně formulovaných větách, dokáže se vyjadřovat a sdělovat své prožitky, pocity, nálady. Dětským způsobem projevuje citlivost a ohleduplnost k ostatním dětem a jejich rodičům, napodobuje modely mezilidských vztahů, které nachází ve skupině Dítě začíná mít smysl pro povinnost ve hře

22 KROUŽKY PRO DOSPĚLÉ ( 22 a více let ) Pravidelná zájmová činnost zejména v těchto kroužcích: Florbal, Stolní tenis, Taekwon-do, Protahovací cvičení, Chi-toning, Pilates, Keramika, Orientální tance, Jazykové kroužky, Kurz tanečních, Volejbal, Fotbal Výchovně vzdělávací cíl: Zdokonalovat se v dané činnosti, zvyšovat svou odbornost Rozvíjet dle povahy činnosti své pohybové, estetické, motorické dovednosti. Zvýšit své jazykové znalosti. Znát nabídku činností ostatních zájmových organizací ve městě a umět ji využívat Obsah činnosti: a) Sportovní kroužky Protahovací, oddychové a uvolňovací cvičení Základní teoretické znalosti Vlastní sportovní činnost Vystupování na veřejnosti b) Jazykové kroužky Výuka dle postupů umožňující i samostudium Tématické celky (dovolená, turistika, restaurace, rodina, zaměstnání) Výuka zaměřena více na komunikaci, ústní projev, pochopení textu c) Výtvarné kroužky Práce s přírodním materiálem (hlína, pedig, kukuřičné šustí, kameny, ) Tradiční výzdoba (vánoce, velikonoce, ) Výroba netradičních předmětů do domácnosti Výroba a úprava oblečení Znalost lidové tvořivosti a uměleckých řemesel d) Počítače Základy teorie, pojmosloví Naučit se nebát počítačů Dovednost využívat výpočetní techniku v práci i soukromí Umět využívat internet a elektronickou poštu Očekávané výstupy: Členové kroužku si zvýšili svou odbornost, své znalosti Členové kroužku umí využívat svůj čas, umí si vybrat z nabídky aktivit ve městě Členové kroužky si zvýšili své sebevědomí, navázali nová přátelství Metody práce: Klasické (vysvětlování, předvádění, instruktáž) Aktivizující (rozhovor, výstavy, návštěva restaurace, vystoupení na veřejnosti, soutěž) Klíčové kompetence: Rozvíjí schopnost aktivního využívání volného času Vybírá přiměřené aktivity ke kompenzaci stresu Rozvíjí své zájmy a záliby, vede k seberealizaci Rozvíjí odbornost, nadání, jazykové znalosti, zvyšuje zdravé sebevědomí

23 Příloha č. 1 Dům dětí a mládeže Náměšť nad Oslavou Tel.: DOKLAD o ukončení zájmového vzdělávání Název zájmového vzdělávání Jméno: Datum a místo narození: Bydliště: Evidenční číslo: Doklad o ukončení zájmového vzdělávání je vydán dle bodu č. 8 školního vzdělávacího programu DDM Náměšť nad Oslavou V Náměšti nad Oslavou dne Mgr. Petr Krátký ředitel DDM

Základní škola Velký Šenov, okres Děčín. Školní vzdělávací program pro školní družinu. Výňatek (celý dokument je k nahlédnutí ve škole)

Základní škola Velký Šenov, okres Děčín. Školní vzdělávací program pro školní družinu. Výňatek (celý dokument je k nahlédnutí ve škole) Základní škola Velký Šenov, okres Děčín Školní vzdělávací program pro školní družinu Výňatek (celý dokument je k nahlédnutí ve škole) 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika zařízení 3. Konkrétní cíle

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2010 Obsah 1. CÍLE VZDĚLÁVÁNÍ...2 2. DÉLKA A ČASOVÝ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ...3

Více

Název a adresa právnické osoby vykonávající činnost školského zařízení: Základní škola a mateřská škola Bečov, okres Most, příspěvková organizace

Název a adresa právnické osoby vykonávající činnost školského zařízení: Základní škola a mateřská škola Bečov, okres Most, příspěvková organizace Školní vzdělávací program školního klubu ZŠ Bečov Školní vzdělávací program školního klubu je v souladu se zákonem č.561/2004 Sb. 28 ods.1. Formuluje konkrétní cíle vzdělávání i jeho obsah, navrhuje odpovídající

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ZÁKLADNÍ ŠKOLY J. VOHRADSKÉHO ŠLUKNOV, OKRES DĚČÍN Schváleno školskou radou 30. 8. 2017 2. verze Razítko: Mgr. Renata Sochorová, řed. školy

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3)

Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3) Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3) Č. j.: ZŠH/471/2018 Spisový znak: 1-2 Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Mgr. Luděk Balcařík, ředitel

Více

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92 Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1.9.2016 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Dům dětí a mládeže Bludiště Chodov okres Sokolov, příspěvková organizace Husova 263 357 35 Chodov, okr Sokolov IČO: 709 76 350 Tel: 352 352 280-1, 602 944 989 e-mail: ddm-chodov@mybox.cz www:ddmchodov.cz

Více

- rozvíjet u žáků schopnosti spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých

- rozvíjet u žáků schopnosti spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých 1. Identifikační údaje Školní družina tvoří se školou jednu právnickou osobu, proto jsou tyto údaje součástí školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání Škola neomezených možností. 2. Konkrétní

Více

Kroužek Ekodomeček. Výchovně vzdělávací cíl:

Kroužek Ekodomeček. Výchovně vzdělávací cíl: : Kroužek Ekodomeček naučit děti základním znalostem a dovednostem v oblasti environmentální výchovy dát možnost k rozvoji lásky k přírodě, ochrana životního prostředí, třídění druhotných surovin, pěstování

Více

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU číslo jednací: ZŠ-263/2013 RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Obsah: I. Identifikační údaje II. Charakteristika ŠD III. Výchovný program IV. Vzdělávací část programu 1 I. Identifikační

Více

Školní vzdělávací program Domu dětí a mládeže Hradec Králové

Školní vzdělávací program Domu dětí a mládeže Hradec Králové Školní vzdělávací program Domu dětí a mládeže Hradec Králové 1 Obsah: 1. Identifikační údaje a. Základní údaje organizace b. Charakteristika organizace 2. Cíle zájmového vzdělávání 3. Délka a časový plán

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA POVÁŽSKÁ STRAKONICE Nad Školou 560, Strakonice IČ: , tel.: ,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA POVÁŽSKÁ STRAKONICE Nad Školou 560, Strakonice IČ: , tel.: , : Kroužek Ekodomeček naučit děti základním znalostem a dovednostem v oblasti environmentální výchovy dát možnost k rozvoji lásky k přírodě, ochrana životního prostředí, třídění druhotných surovin, pěstování

Více

Základní škola Valtice. Školní vzdělávací program pro školní klub. Motto: Škola pro každého, škola pro všechny

Základní škola Valtice. Školní vzdělávací program pro školní klub. Motto: Škola pro každého, škola pro všechny Základní škola Valtice Školní vzdělávací program pro školní klub Motto: Škola pro každého, škola pro všechny 1. Identifikační údaje Oficiální název: Školní vzdělávací program pro školní klub Motivační

Více

Š K O L N Í VZ D Ě L Á V C Í P R O G R A M

Š K O L N Í VZ D Ě L Á V C Í P R O G R A M Š K O L N Í VZ D Ě L Á V C Í P R O G R A M Středisko volného času Fokus, Nový Jičín Příloha č. 1 - Metodické plány kroužků a kurzů Ukázky metodických plánu pravidelné činnosti několika činností se zaměřením

Více

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍHO KLUBU

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍHO KLUBU ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA G.A.LINDNERA ROŽĎALOVICE Školní vzdělávací program ŠKOLNÍHO KLUBU Č.j. Obsah: strana 1. Materiální podmínky.... 3 2. Personální podmínky.... 3 3. Ekonomické podmínky. 3

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB 1. 9. 2017 Obsah 1. Identifikační údaje... 3 2. Charakteristika školního klubu... 4 3. Materiální podmínky... 4 4. Personální podmínky... 4 5. Ekonomické podmínky...

Více

Základní škola a mateřská škola, Kněžmost, okres Mladá Boleslav

Základní škola a mateřská škola, Kněžmost, okres Mladá Boleslav Základní škola a mateřská škola, Kněžmost, okres Mladá Boleslav skola@zs.knezmost.cz 326 784 166, 739 028 084 Školní vzdělávací program školního klubu Platnost: od 2. 9. 2013 Kontakty: Mgr. Michaela Černá

Více

Příloha ŠVP Dům dětí a mládeže DUHA Ústí nad Orlicí Sportovní kroužky Výchovně vzdělávací cíle zásady fair play pravidla her, sportů pravidla

Příloha ŠVP Dům dětí a mládeže DUHA Ústí nad Orlicí Sportovní kroužky Výchovně vzdělávací cíle zásady fair play pravidla her, sportů pravidla Příloha ŠVP Dům dětí a mládeže DUHA Ústí nad Orlicí Sportovní kroužky Výchovně vzdělávací cíle zásady fair play pravidla her, sportů pravidla tréninků podpora zdravé soutěživosti zlepšování kondice, schopností

Více

PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU

PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU OBSAH 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika zařízení 3. Materiální podmínky 4. Personální podmínky 5. Ekonomické podmínky 6. Cíle vzdělávání 7. Formy a metody

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU Základní škola a Mateřská škola Skuhrov nad Bělou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU školní rok 2017/2018 Zpracovali : Mgr. Oldřich Málek, ředitel školy Mgr. Iveta Vašátková, vedoucí školního klubu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU ZÁKLADNÍ ŠKOLA VARNSDORF, EDISONOVA 2821, OKRES DĚČÍN ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU Platný od 01.09.2013 ředitelka školy: Mgr. Bc. Ladislava Ondráčková OBSAH 1. Identifikační údaje... 3 2. Charakteristika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA. ZŠ Lipenec

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA. ZŠ Lipenec ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA ZŠ Lipenec V Lipenci 30.8.2016 55/2016 Obsah: 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika školní družiny 3. Konkrétní cíle vzdělávání, klíčové kompetence 4. Časový

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PŘÍKAZY, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ PLANETA ZEMĚ aneb JEN SI DĚTI VŠIMNĚTE CO JE KRÁSY NA SVĚTĚ Platný od: 1. 9. 2007 Verze

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní klub, tak proč se nudit

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní klub, tak proč se nudit ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní klub, tak proč se nudit ZÁKLADNÍ ŠKOLA POD SVATOU HOROU, PŘÍBRAM BALBÍNOVA 328 261 01 Příbram II Se změnami k 1. 9. 2017 V Příbrami dne

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Základní škola Rajhradice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Školní družina Obsah I. Identifikační údaje.. 3 II. Charakteristika ŠVP.. 4 Konkrétní

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub

Školní vzdělávací program pro školní klub Školní vzdělávací program pro školní klub Ředitel : Mgr. Miloš Sobotka Zástupce ředitele : Mgr. Dana Černíková Vychovatelka školního klubu : Mgr. Petra Plšková Charakteristika, umístění a vybavení školního

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB BLAHOVÁČEK Předkladatel Název školy Základní škola Bratří Čapků Úpice Adresa školy Komenského 151, 542 32 Úpice Jméno ředitele Mgr. Martin Zakouřil Kontakty telefon:

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub

Školní vzdělávací program pro školní klub Školní vzdělávací program pro školní klub Školní klub při ZŠ Hodonín, Očovská 1, příspěvková organizace Identifikační údaje Název ŠVP: Údaje o škole: Školní vzdělávací program pro školní klub Základní

Více

ŠVP ŠD Barevné korálky

ŠVP ŠD Barevné korálky Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál 793 83 Jindřichov 457 ŠVP ŠD Barevné korálky Alžběta Vopelková, vychovatelka Blanka Foretková, vychovatelka V Jindřichově 1. 9. 2013.. Mgr. Zlata

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU PŘI ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU PŘI ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU PŘI ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE Vypracovaly: Mgr. Hana Hedbávná Mgr. Iva Vassová 1. Identifikační údaje a charakteristika zařízení 1.1. Identifikační

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Školní vzdělávací program školní družiny I. Identifikační údaje Název : Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Adresa : Lípa 66, 582

Více

Středisko volného času Mozaika Železný Brod, příspěvková organizace Jiráskovo nábřeží Železný Brod ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

Středisko volného času Mozaika Železný Brod, příspěvková organizace Jiráskovo nábřeží Železný Brod ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Středisko volného času Mozaika Železný Brod, příspěvková organizace Jiráskovo nábřeží 366. 468 22 Železný Brod ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Naší snahou je vychovávat vzdělané a manuálně zručné jednotlivce,

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu platný od

Školní vzdělávací program pro školní družinu platný od 1 pro školní družinu platný od 1. 9. 2016 Identifikační údaje Školní družina při ZŠ Veleň Adresa školy: Veleň, Hlavní 46, 250 63 Mratín IČO: 71004530 IZO: 108056201 RED-IZO: 600052095 Ředitelka školy:

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu 1. základní škola Cheb, Americká 36 Identifikační údaje Název programu: název školy 1. základní škola Cheb, Americká 36 REDIZO IČ 70987211 adresa školy Americká 36, Cheb 350 02 ředitel Mgr. Miroslav Janoušek

Více

Základní škola, Praha 10 Hostivař Hornoměcholupská 873 Školní vzdělávací program školní družina

Základní škola, Praha 10 Hostivař Hornoměcholupská 873 Školní vzdělávací program školní družina Základní škola, Praha 10 Hostivař Hornoměcholupská 873 Školní vzdělávací program školní družina Charakteristika školní družiny Školní družina je důležitý výchovný partner rodiny a školy, který plní vzdělávací

Více

Základní škola Jedovnice, Nad Rybníkem 401, Jedovnice Školní vzdělávací program pro základní vzdělávaní

Základní škola Jedovnice, Nad Rybníkem 401, Jedovnice Školní vzdělávací program pro základní vzdělávaní Základní škola Jedovnice, Nad Rybníkem 401, Jedovnice 679 06 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávaní ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB ZŠ Jedovnice Identifikační údaje: Název ŠK Školní klub

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY Základní škola a Mateřská škola Cheznovice, okres Rokycany, příspěvková organizace Cheznovice 136, 338 06 Cheznovice 1. Identifikační údaje Školní družina při Základní

Více

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Chvalšiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Chvalšiny Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Chvalšiny 2 Obsah 1. Identifikační údaje... 2 2. Podmínky pro vzdělávání účastníků se specifickými vzdělávacími potřebami...3 3.

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2008 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA ŠD...2 2. EKONOMICKÉ,

Více

Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace

Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1. 9. 2013 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB MASARYKOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY BRNO, KAMENAČKY 3591/4

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB MASARYKOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY BRNO, KAMENAČKY 3591/4 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB MASARYKOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY BRNO, KAMENAČKY 3591/4 Obsah: 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika školního klubu 3. Konkrétní cíle zájmového vzdělávání 4. Délka

Více

Základní škola Vizovice, Školní 790, Vizovice Školní vzdělávací program. ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN školní družiny

Základní škola Vizovice, Školní 790, Vizovice Školní vzdělávací program. ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN školní družiny Základní škola Vizovice, Školní 790, Vizovice ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN školní družiny HRAJEME SI S ÚSMĚVEM ZÁKLADNÍ ŠKOLA VIZOVICE ŠKOLNÍ 790 VIZOVICE 1. Identifikační údaje Základní škola Vizovice, Školní

Více

Příloha č.1. A. Esteticko-výchovná oblast. Výchovně vzdělávací cíle

Příloha č.1. A. Esteticko-výchovná oblast. Výchovně vzdělávací cíle Příloha č.1 Zájmové útvary: Keramické, výtvarné, street dance, moderndance, fotografický, modelář, rybářský, břišní tance, předškolák, tanečky s Péťou, Pastelka, jazykové, Dětská televize. 1. Pravidelná

Více

1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010

1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010 1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení: Vyučovací

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DDM MIKULOV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DDM MIKULOV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DDM MIKULOV OBSAH 1. Preambule 2. Identifikační údaje zařízení 3. Charakteristika zařízení 4. Konkrétní cíle vzdělávání 5. Délka a časový plán vzdělávání 6. Formy vzdělávání 7.

Více

Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace

Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Školní vzdělávací program školního klubu Platnost: od 1. září 2013 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

ŠKOLNÍ VZĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB VE VRANÉM NAD VLTAVOU

ŠKOLNÍ VZĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB VE VRANÉM NAD VLTAVOU ŠKOLNÍ VZĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ KLUB VE VRANÉM NAD VLTAVOU Předkladatel: Základní škola Vrané nad Vltavou U Školy 208 252 46 Vrané nad Vltavou Jméno ředitele: Mgr. Dana Ullwerová Kontakty: reditelstvi@zsvrane.cz,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU. při. Základní škole, Kroměříž, Komenského náměstí 440, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU. při. Základní škole, Kroměříž, Komenského náměstí 440, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍHO KLUBU při Základní škole, Kroměříž, Komenského náměstí 440, příspěvková organizace 2. verze Obsah 1. Identifikační údaje 2. Obecná charakteristika 3. Podmínky přijímání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní škola a Mateřská škola Nýřany, příspěvková organizace Nýřany, Školní 901, 330 23 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro zájmové vzdělávání DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE Nýřany, Dr.Klementa 451, 33023 Platnost od

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní družina, tak proč se nudit

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní družina, tak proč se nudit ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO VOLNOČASOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ Je tu školní družina, tak proč se nudit ZÁKLADNÍ ŠKOLA POD SVATOU HOROU, PŘÍBRAM BALBÍNOVA 328 261 01 Příbram II S úpravami k 1. 9. 2016 V Příbrami

Více

ŠVP. DDM Horní Slavkov

ŠVP. DDM Horní Slavkov Dům dětí a mládeže a školní družina Horní Slavkov, příspěvková organizace Poštovní 662, 357 31 Horní Slavkov tel.: 352 688 435 ddmhslavkov@volny.cz IČO: 75005441 Příspěvková organizace je zapsána v obchodním

Více

Obsah vzdělávání kroužků oddělení KERAMIKY

Obsah vzdělávání kroužků oddělení KERAMIKY Obsah vzdělávání kroužků oddělení KERAMIKY KERAMIKA Věková skupina: 6 14 let Délka kroužku: 2 hod. Doba trvání: září - červen Vzhledem k bezpečnosti - používání nářadí a elektrických, hrnčířských kruhů

Více

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín Školní vzdělávací program školní druţiny při ZŠ Velešín 1 KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ Identifikační údaje Název ŠD Školní družina při ZŠ Velešín IČO 00583723 Sídlo Družstevní 340, Velešín 382 32 Charakteristika

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní vzdělávací program Domu dětí a mládeže Nová Role, okres Karlovy Vary, příspěvková organizace je vydán na základě zákona 561/2004, 3, odst. 3 a 5, odst. 2,3. v návaznosti

Více

Základní škola Ilji Hurníka, Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace. Školní vzdělávací program Školního klubu

Základní škola Ilji Hurníka, Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace. Školní vzdělávací program Školního klubu Základní škola Ilji Hurníka, Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Školní vzdělávací program Školního klubu Platnost: od 1. září 2013 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Obsah: 1. Charakteristika školní družiny při Základní škole, Česká Lípa, Partyzánská 1053, příspěvková organizace 2. Materiální a technické podmínky pro

Více

ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice

ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice ZŠ a MŠ Žirovnice Komenského 47 394 68 IČO: 70992614 ŠVP - ŠD při ZŠ a MŠ Žirovnice motto: Cesta práce na sobě je často klubíčkem velmi zamotaným a my nevíme, zda jsme ho začali rozmotávat ze správného

Více

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Jeden za všechny, všichni za jednoho Školní vzdělávací program ŠD Základní škola Bystřice n.p., Nádražní 615 Jeden za všechny, všichni za jednoho Obsah školního vzdělávacího programu 1. Charakteristika školního vzdělávacího programu - Název

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Výtvarná výchova 1. období / 1.- 3. ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast přispívá

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA Obsah 1. Konkrétní cíle zájmového vzdělávání...3 2. Délka a formy vzdělávání. 3 3. Obsah vzdělávání. 4 4. Časový plán vzdělávání....4 5. Podmínky přijímání uchazečů,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DDM MIKULOV. 1. Preambule. 2. Identifikační údaje zařízení

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DDM MIKULOV. 1. Preambule. 2. Identifikační údaje zařízení ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DDM MIKULOV 1. Preambule Školní vzdělávací program Domu dětí a mládeže Mikulov, okres Břeclav (dále jen DDM Mikulov) je vydán ředitelem školského zařízení na základě zákona 561/2004

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Horní Libchava okres Česká Lípa, příspěvková organizace Platnost dokumentace : od 2. 9. 2013 Podpis ředitele školy : Razítko školy

Více

ŠVP PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU PŘI ZŠ HRADIŠTKO

ŠVP PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU PŘI ZŠ HRADIŠTKO ŠVP PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU PŘI ZŠ HRADIŠTKO okres Praha západ MOTTO: Školní družina místo pro radost 1 OBSAH 1.CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍ DRUŽINY... 3 2.CÍLE ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ... 3 Cíle výchovně vzdělávací

Více

Rámcový vzdělávací program školního klubu na rok 2008/2009

Rámcový vzdělávací program školního klubu na rok 2008/2009 Základní škola Klobouky u Brna Rámcový vzdělávací program školního klubu na rok 2008/2009 1. Identifikační údaje Základní škola Klobouky u Brna, Vinařská 29 PSČ 691 72 Zařízení školní klub, Zámecká 10

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu. při Základní škole Na Chodovci

Školní vzdělávací program pro školní družinu. při Základní škole Na Chodovci Školní vzdělávací program pro školní družinu při Základní škole Na Chodovci Platnost: od 1. ledna 2010 1 Obsah: 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika školní družiny 3. Cíle zájmového vzdělávání 4.

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Umění a kultura Charakteristika vzdělávací oblasti: Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Tato oblast provází žáky po celou dobu školní docházky. Dává prostor pro uplatnění

Více

Florbal - pravidla a základy florbalu, aktivní hra v hale, účast na soutěžích - 5. 9. třída - kroužek bude otevřen při nejméně 10 přihlášených

Florbal - pravidla a základy florbalu, aktivní hra v hale, účast na soutěžích - 5. 9. třída - kroužek bude otevřen při nejméně 10 přihlášených Dům dětí a mládeže, Prachatice, Ševčíkova 273, pracoviště DDM Netolice Nabídka kroužků 2009/2010 Pohybové a sportovní hry - tradiční i netradiční míčové a pohybové hry - 1. 5.třída Florbal - pravidla a

Více

Školní vzdělávací program Školní klub

Školní vzdělávací program Školní klub Školní vzdělávací program Školní klub Motto: Mládí touží po experimentu. Robert Louis Stevenson Č.j.:221/09 Základní škola Mladá Boleslav Dukelská 1112 Základní škola Mladá Boleslav, Dukelská 1112 Školní

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního klubu

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního klubu Základní škole Ostrava Výškovice, Srbská, příspěvková organizace Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu základní školy s ekologickým zaměřením Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školního

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

pro zájmové vzdělávání školní družiny ZŠ Chotěšov

pro zájmové vzdělávání školní družiny ZŠ Chotěšov Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání školní družiny ZŠ Chotěšov Č.j.: OŘ 318/2016 VV Platnost dokumentu od 1. 10. 2018 OBSAH 1. Identifikační údaje... 3 1. Konkrétní cíle vzdělávání... 4 2.

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Základní škola Ilji Hurníka, Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace. Školní vzdělávací program školní družiny

Základní škola Ilji Hurníka, Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace. Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola Ilji Hurníka, Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1.9. 2013 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání. Školní klub. Waldorfská škola Brno

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání. Školní klub. Waldorfská škola Brno Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní klub Waldorfská škola Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ KLUB DOKUMENT DO-22 Počet stran: 9 Počet příloh: 0 č. j.: DO-22/2013-09-01

Více

Školní vzdělávací program. Školní družina při ZŠ T. Šobra Písek

Školní vzdělávací program. Školní družina při ZŠ T. Šobra Písek Školní vzdělávací program Školní družina při ZŠ T. Šobra Písek Obsah 1. Identifikační údaje... 3 2. Charakteristika zařízení... 4 2.1 Prostorové vybavení školní družiny... 4 2.2 Provozní doba... 4 3. Cíle

Více

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova 4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Hudební výchova spadá spolu

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP DUHA 2016 pro základní vzdělávání, čj. 111/16/ZSKR Škola: Základní škola a mateřská škola Křinec - příspěvková organizace, Školní 301, 289

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

Základní škola a Mateřská škola Velká Polom, příspěvková organizace Opavská 350, Velká Polom ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY

Základní škola a Mateřská škola Velká Polom, příspěvková organizace Opavská 350, Velká Polom ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY 1. Identifikační údaje Základní škola a Mateřská škola Velká Polom, příspěvková organizace IČ 75026970 DIČ 75026970 Tel: 553 770 221 E-mail: zs.velka.polom@volny.cz

Více

Tímto rámcovým vzdělávacím programem se řídí oblasti:

Tímto rámcovým vzdělávacím programem se řídí oblasti: VZDĚLÁVACÍ PROGRAM SPORT POHYBOVÉ AKTIVITY A Tímto rámcovým vzdělávacím programem se řídí oblasti: POHYBOVÉ AKTIVITY TANEČNÍ AKTIVITY MÍČOVÉ HRY LOGICKÉ HRY SOUSTŘEDĚNÍ A SEZONNÍ AKTIVITY ZÁJMOVÉ ÚTVARY:

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání zpracovaný podle RVP ZV s názvem : Člověk přírodě - příroda člověku ZÁKLADNÍ ŠKOLA okres Praha-východ ODOLENA VODA, Školní 200 Příloha 2 1.1.1 Školní vzdělávací

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí, s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního prostředí.

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní klub při Základní škole, Trutnov, Komenského 399 Školní vzdělávací program 1. 9. 2018 Markéta Brádlerová DiS. vedoucí vychovatelka Obsah Úvod... 3 Charakteristika... 3 Ekonomické podmínky... 3 Organizace

Více

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět TĚLESNÁ VÝCHOVA je součástí vědního oboru kinantropologie a zabývá se pohybovým učením, vyučováním a výchovou.

Více

Školní vzdělávací program ve školní družině

Školní vzdělávací program ve školní družině Školní vzdělávací program ve školní družině Identifikační údaje Adresa: Základní škola a Mateřská škola Dobrovice Komenského 46, 294 41 Dobrovice příspěvková organizace Ředitelka školy: Ing. Jana Čejková

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB. Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB. Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Údaje o škole: Název školy: Základní škola Valašské Meziříčí,

Více

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013 Metodik prevence sociálně patologických jevů Roční plán práce zabezpečuje Mgr. Pavel Hrabina Konzultační hodiny pro žáky a rodiče: kdykoliv

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání v DDM Nýrsko

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání v DDM Nýrsko Dům dětí a mládeže Nýrsko Směrnice č. 3 Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání v DDM Nýrsko Vypracovala: Bc. Pavlína Karlovská ředitelka Platnost ode dne: 1. 9. 2015 Účinnost ode dne: 1. 9. 2018

Více

Základní škola Chrást

Základní škola Chrást Základní škola Chrást Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Údaje o škole: Základní škola Chrást, okres Plzeň město, příspěvková organizace nám. Legií 26 330 03 Chrást tel.: 377 945 205 mob.

Více

Výchovně vzdělávací cíl. základy pravidel, základy střelby na branku, nácvik obrany prostoru, a smysl pro fair play

Výchovně vzdělávací cíl. základy pravidel, základy střelby na branku, nácvik obrany prostoru, a smysl pro fair play VZDĚLÁVACÍ BLAT: portovní výchova FLRBAL, I čekávané výstupy je schopen správně hrát a dodržovat pravidla hry při tréninku florbalu je činnost zaměřena na kondiční cvičení, protažení připravit dítě na

Více

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu ve všech ročnících 1. stupně v časové dotaci 1 vyučovací hodiny týdně.

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu ve všech ročnících 1. stupně v časové dotaci 1 vyučovací hodiny týdně. PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu Oblast Člověk a svět práce postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede žáky k získání základních uživatelských dovedností v

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ KLUB DODATKY ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN IV., PROKOPA VELIKÉHO 633 Školní vzdělávací program školního klubu Číslo jednací: 167 / 2012, 2. verze DODATEK Č. 1 Dodatek ŠVP byl projednán

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 20017/2018 Zpracovala: Mgr. Irena Novotná - 1 - OBSAH 1.Úvod 2.Závazné materiály

Více

I. Sekaniny1804 Volitelné předměty

I. Sekaniny1804 Volitelné předměty Osnovy I Sportovní aktivity Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Volitelný předmět Sportovní aktivity je realizován ve vzdělávací oblasti Člověk a zdraví,

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

SPORTOVNÍ HRY KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ UČITEL

SPORTOVNÍ HRY KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ UČITEL SPORTOVNÍ HRY Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové Předmět sportovní hry je vyučován jako volitelný v 7. - 9. ročníku 1 hodinu týdně z disponibilní časové dotace a organizační vymezení

Více