HESTIA 5 VIVID MULTIMEDIÁLNÍ PRŮVODCE ENERGETICKÝMI ÚSPORAMI NÁVOD K POUŽITÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HESTIA 5 VIVID MULTIMEDIÁLNÍ PRŮVODCE ENERGETICKÝMI ÚSPORAMI NÁVOD K POUŽITÍ"

Transkript

1 HESTIA 5 VIVID MULTIMEDIÁLNÍ PRŮVODCE ENERGETICKÝMI ÚSPORAMI NÁVOD K POUŽITÍ HESTIA je simulační software, který umožňuje modelování energetické bilance rodinného domu a navrhovat úsporná opatření. Výstupem je přehled energií a nákladů na vytápění, ohřev vody a provoz elektrospotřebičů. Cílová skupina: Poradci EKIS, studenti a pedagogové SŠ a VŠ technického směru, projektanti a architekti, laická veřejnost se zájmem o úsporná řešení v budovách, majitelé rodinných domů.

2 Identifikační údaje Zadavatel: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR sídlo (ulice, PSČ, město): Na Františku 32, Praha 1 IČ: tel.: fax: Zpracovatel: efekt@mpo.cz EkoWATT, o.s. Kontaktní adresa: Švábky 2, Praha 8 Se sídlem: Bubenská 1542/6, Praha 7 IČ, DIČ , CZ tel.: fax: Autoři: info@ekowatt.cz Mgr. František Macholda, MBA Ing. Petr Kotek, Ph.D. Ing. Lenka Hudcová Ing. Karel Murtinger Ing. Jiří Beranovský, Ph.D., MBA Ing. Jan Truxa Michal Křeček Mário Vejlupek Petr Novák Publikace je určena pro poradenskou činnost a je zpracována v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2008 PROGRAM EFEKT, část A EkoWATT

3 Standardní instalace HESTIA 5 VIVID NOVÉ VLASTNOSTI Oproti předchozím verzím jde o zcela plnohodnotný standardní software pracující v prostředí Windows. Hestia (Hestia-install.exe) se instaluje standardním způsobem na pevný disk do adresáře Program Files. Práce se soubory Hestia pro každou úlohu vytváří datové soubory s rozpracovanými úlohami. Tyto soubory je možno použít i na jiném počítači. Standardní ukládání souborů je do C:\Program Files\Hestia. Tisk výstupů Novinkou jsou také tisky sestav. Všechny podstatné výstupy lze vytisknout ve zvolených sestavách zahrnujících různé úrovně podrobnosti výsledků. Aktuální ceny a požadavky norem V rámci aktualizace dat byly do Hestie 5 zahrnuty nejnovější ceny energií, ale i nové požadavky tepelně technických norem a energetických zákonů. Aktualizace encyklopedie Nové požadavky norem byly promítnuty i do textové části. Uživatelská podpora Pro novou verzi Hestie byly připraveny internetové stránky s návody, soubory ke stažení a aktualizacemi. Automatická aktualizace cen a softwaru Největším problémem minulých verzí byla aktuálnost neustále se měnících cen energií. Aktualizace cen energií či samotného softwaru probíhá automaticky a uživatel je o změně informován při spuštění softwaru.

4 Upozornění: NÁVOD K POUŽITÍ Při zadávání desetinných čísel je nutno používat desetinnou tečku, nikoli čárku. Vytvoření nebo otevření modelu Postup začíná vytvořením nového modelu nebo načtením existujícího. Nový model lze vytvořit stiskem hvězdičky vlevo. Načítání, ukládání a tisk dokumentu je znázorněno na Obr. 1. Při otevření programu se vám automaticky zobrazí nápověda (šedivé textové bubliny ), která vám usnadní budoucí orientaci v programu. Při vytvoření nového projektu ( (vstupních hodnot), viz Obr. 2. ) se objeví průvodce zadáním nového modelu K o m p l e t n í m o d e l obsahuje v e š k e r é informace pro komplexní posouzení různých energetických toků. Zadávají se jednotlivé konstrukce objektu, jejich skladba, o kna a d v eře včetně orientace, způsob větrání, počet osob, způsob přípravy TV, zdroje tepla, regulaci o t o p n é s o u s t a v y, elektrospotřebiče a jejich využití, a ceny jednotlivých vstupujících energií. Tento model již během z a d á v á n í zjišťuje tepelnou ztrátu objektu, navrhuje potřebný výkon zdroje Obr. 1 Úvodní okno programu HESTIA tepla pro vytápění, takže při zadávání tarifu pro nákup elektrické energie může navrhnout potřebnou velikost hlavního jističe a vhodnou sazbu. Model sestavuje celkovou energetickou bilanci objektu včetně energetických zisků a míry jejich využitelnosti, dále dává přehled o nákladech na nákup energií a jejich rozdělení podle jednotlivých účelů. Tvorbou variant k základnímu modelu lze zjistit vliv jakéhokoli opatření. Model Bez zadání konstrukcí umožňuje vynechat popis stavby a věnovat se pouze zdrojům tepla a elektrospotřebičům. Vstupem je zadání spotřeby paliv a energií, které se v modelu rozdělují mezi jednotlivé oblasti na základě zadaných potřeb. Po zadání spotřeby paliva na vytápění, způsobu ohřevu vody a provozu elektrospotřebičů je bilance spotřeby paliv pro různé účely rozdělena mezi jednotlivá paliva a elektřinu. Při nastavení Obr. 2 Okno průvodce tarifu pro nákup elektřiny ovšem nepracuje optimalizace velikosti hlavního jističe v případě elektrického vytápění, protože není známa velikost zdroje. Ve variantách nelze zjišťovat vliv změn regulace, stavebních opatření, změn větrání apod. Model Pouze elektrospotřebiče umožňuje rychlé zjištění spotřeby různých domácích spotřebičů a nákladů na jejich provoz při různých sazbách pro nákup elektrické energie.

5 Obecné informace 1. Pozorně sledujte spodní info panel s barevnou diodu která signalizuje, zda jsou vyplněny všechny údaje nutné pro posun do dalšího okna. Např. po změně barvy diody" z červené na zelenou je možno postoupit dále pomocí šipek na spodním okraji okna průvodce. Během práce je užitečné všímat si informačního řádku vedle diody na spodním okraji pracovního okna. V jeho levé části se objevuje vysvětlení k ovládacím prvkům, nad nimiž se pohybuje kurzor, v pravé části jsou pokyny pro další postup, případně chybová hlášení. 2. Tlačítka označená slouží ke vstupu do encyklopedické části pro získání kontextových informací. Encyklopedie základních pojmů (nápověda) se vám při instalaci umístila do C:\Program Files\Hestia\encyklopedie. 3. Pokud je u některé položky čtvereček s otazníkem, lze získat doplňující informaci při zastavení kurzoru nad tímto symbolem. Sestavení referenčního modelu V dalším textu jsou popsány kroky pro práci s kompletním modelem ( ). Použití ostatních modelů je podobné, ale jednodušší. Po výběru kompletního modelu se objeví první okno průvodce. Postupně se zadávají informace viz Obr. 3. Pokud je spuštěn průvodce, nelze načíst nebo vytvořit jiný projekt. Pokud se přesto rozhodneme práci přerušit a začít znovu, je nutno průvodce uzavřít křížkem v levém horním rohu. Okrajové podmínky Lokalita a typ objektu Obr. 3 Průvodce zadáváním hodnot V první části se vyplňují okrajové podmínky, které mají vliv na potřebu a spotřebu tepla na vytápění. Podle výběru oblasti (kliknutím do mapy) a typu budovy se aktivují pro výpočet potřebné venkovní teploty (maximum a průměr za otopné období). Novinkou v této verzi je odlišný způsob výpočtu parametrů obvodových konstrukcí podle celkové úrovně kvality stavby. Je zde použita metodika z ČSN :2007. Ve formuláři tepelné vazby je doporučeno u starších objektů zvolit zanedbané, u běžné výstavby standardní řešení a u objektů, kterým byla věnována zvláštní péče kvalitní řešení. Hodnotu optimalizované výpočtem lze použít pouze tam, kde byly všechny detaily individuálně řešeny výpočtem teplotního pole. V dalším kroku se zadává objem vytápěné části budovy. Tato hodnota je stanovena Obr. 4 Lokalita a typ objektu z vnějších rozměrů obálky objektu. Tento vnější objem je v pozadí programu přepočten na vnitřní objem domu koeficientem 0.8 (předpoklad, že vnitřní objem je 80% vnějšího). Objem se zadává pro výpočet tepelné ztráty infiltraci (větráním).

6 Stavební konstrukce Výpočet umožňuje rozlišit následující typy konstrukcí: okno dveře podlaha na terénu podlaha nad nevytápěným suterénem stěna vytápěného suterénu obvodová stěna obvodová stěna, na jejímž vnějším líci přiléhá nevytápěný prostor strop pod nevytápěnou půdou střecha nad vytápěným podkrovím plochá střecha Pro každou z těchto konstrukcí lze zadat detailní skladbu. Každá vrstva nese informace o tloušťce (cm) a součiniteli tepelné vodivosti (W/m.K). K dispozici je databáze cca 30 materiálů. Samozřejmostí je zadání vlastního materiálu (Obr. 5). Zadávání konstrukcí má společné prvky: Konstrukci je napřed třeba pojmenovat, abychom ji později snadno našli. Doporučuje se pojmenování, které má souvislost s okolím, např. Okno do zahrady". Pojmenování typu Konstrukce 17/a" nám později situaci rozhodně neusnadní. Při popisu konstrukcí je možno konstrukce stejného typu sčítat a zadat jejich výslednou plochu. Není tedy nutno zadávat každou stěnu, je-li objekt postaven z jednoho materiálu o stejné tloušťce. Toto pravidlo neplatí pro okna, u kterých hraje významnou roli orientace ke světovým stranám. U oken je možno sčítat pouze plochy oken stejného typu a stejné orientace. Prvním zadaným parametrem Obr. 5 Databáze materiálů je plocha konstrukce, dále jsou zadány jednotlivé vrstvy. Obvykle se skladba konstrukcí zadává od interiéru k exteriéru. Vrstva je akceptována stiskem malé hvězdičky, poté se objeví vpravo v řezu konstrukcí.

7 Při zadávání oken je konečná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m 2.K) v bílém rámečku násobena koeficientem 1.15, který charakterizuje tepelnou ztrátu rámu okna. Přidání další vrstvy probíhá stejně. Pořadí vrstev je možno mezi sebou měnit v okně s řezem. Tlačítkem s číslicí je vybrána vrstva a šipkami je posouvána. Vybranou vrstvu je také možno pomocí tlačítek znovu editovat nebo mazat. Pro editaci nebo mazání Obr. 6 Zadávací panel pro okna je nutno příslušnou vrstvu vybrat tlačítkem s číslem v pravé části okna. Maximální počet zadávaných vrstev je pět, materiály s podobnými vlastnostmi je vhodné sloučit do jedné vrstvy. Po nastavení všech vrstev je konstrukce přidána do seznamu konstrukcí stiskem velké hvězdičky. V seznamu konstrukcí (Obr. 7) jsou informace o tepelně technických parametrech (tepelný odpor R a součinitel prostupu tepla U) a i orientační informace o tom, zda konstrukce splňuje požadavky současných norem na tepelnou ochranu budov (červená dioda" nesplňuje, žlutá splňuje požadavek, zelená splňuje doporučení ČSN : 2007). Toto hodnocení je nutno brát jako velmi orientační, protože pro přesné posouzení je nutno znát více parametrů. Konstrukci lze editovat nebo mazat i po zadání do seznamu tlačítky vpravo. Zvláštním materiálem je uzavřená vzduchová mezera, jejíž tepelná vodivost není lineárně závislá na její tloušťce. Proto je v seznamu materiálů několik modelových možností, z nichž je třeba vybrat tu, která je nejblíže naší konstrukci. Obr. 7 List zadaných konstrukcí Pokud obsahuje konstrukce mezeru o větší tloušťce, než je největší nabízená, je vhodné zadat největší nabízenou (s dalším nárůstem se izolační schopnosti příliš nemění). Rozhodně není vhodné zadat více vzduchových mezer za sebou (např. 30 cm mezeru zadat jako cm), vzniklá chyba by byla větší než při zadání 20 cm mezery.

8 Některé konstrukce mají mírné odlišnosti při zadávání. Příkladem je např. strop pod nevytápěnou půdou, kde je potřeba vybrat ještě typ střechy nad půdou. U střech nad vytápěným prostorem se zadávají pouze vrstvy, které mají tepelně izolační schopnost (nikoli např. krytina, hydroizolace, apod.). Program neumožňuje zadat přímo některé složité konstrukce jako například trámový strop shora i zdola zakrytý prkny s mezerou mezi trámy vyplněnou izolačním materiálem. V tomto případě je možno postupovat tak, že sečteme zvlášť plochu konstrukce prkno - trám - prkno" a zvlášť plochu konstrukce prkno - izolace - prkno" a zadáme je jako dva typy stropu. Asi není třeba dodávat, že součet obou ploch by měl odpovídat celkové ploše stropu. Větrání a regulace otopné soustavy Na formuláři pro zadání konstrukcí je třeba zadat objem vytápěného prostoru, který slouží pro výpočet objemu vzduchu. V dalším dialogu jsou popsána technická zařízení budovy, která mají vliv na potřebu tepla na vytápění. Hodnota větrání je uvedena v [h -1 ]. Určuje kolikrát za hodinu se vymění vzduch v objektu s okolím. Hodnota 0,5 je n á v r h o v á, h y g i e n i c k y potřebná. Hodnotu 0,3 je možno očekávat v případě těsných budov s utěsněnými o k n y z a předpok l a d u zanedbávání větrání. Naopak u netěsných budov může tato hodnota dosahovat i 1-2. Nevíte-li, jak s hodnotou naložit, ponechte 0,5. Rekuperace tepla z odpadního vzduchu se zajišťuje speciálním z ařízení m a j e m o ž n á v budovách se strojním (řízeným) větráním. Typická účinnost rekuperace je kolem 70%. Elektrický příkon rekuperačního zařízení (resp. větrací jednotky) vstupuje do seznamu spotřeb elektrické energie. Tato vazba je důležitá, protože Obr. 8 Větrání a regulace vytápění u některých starších typů se mohlo stát, že cena ušetřeného tepla byla nižší než cena elektrické energie vynaložené na pohon rekuperačního zařízení. Pokud provozujete větrací jednotku pouze v zimním období a v létě se větrá okny, zadejte poloviční elektrický příkon. Regulace zahrnuje několik různých prvků: teplotní útlumy, které mají vliv na snížení průměrné teploty v objektu, regulace teploty topné vody u teplovodního vytápění, která ovlivňuje efektivitu otopné soustavy, regulace umožňující využití tepelných zisků (termoregulační ventily, zónová regulace, apod.), které nahrazují část dodávky tepla z vlastního zdroje teplem získaným z dopadu slunečního záření, pobytu osob a provozu elektrospotřebičů. V této chvíli zadávání jsou známy tepelné zisky z oslunění, které byly zjištěny na základě zadání oken. (Odhad jejich velikosti byl proveden zhruba a značně konzervativně, aby byl na bezpečné straně výpočtu. Pro přesný výpočet by bylo třeba zadat mnohem větší počet parametrů).

9 Příprava teplé vody (dříve TUV) Výpočet uvažuje potřebu tepla v teplé vodě na výtokových místech 3,4 kwh/os,den. K této hodnotě jsou dále přičteny ztráty v rozvodech (pro cirkulační rozvod je ztráta stejná jako množství tepla na výtoku). Ve skutečnosti budou ztráty v rozvodech záviset na mnoha parametrech, které ovšem nelze jednoduše podchytit, takže je nutno vypočítané hodnoty chápat jako průměrné a orientační. Sečtením potřeby tepla na výtoku a ztrát v rozvodech získáváme potřebu tepla vyrobeného (jakýmkoli) zdrojem tepla nebo jejich kombinací. Aby bylo možno toto množství tepla přiřadit jednotlivým zdrojům a palivům, je nutno zvolit jednu z možných kombinací. Podle délky otopného období se celkové Obr. 9 Způsob přípravy teplé vody množství tepla rozdělí mezi zdroj určený primárně k vytápění (se započtením jeho účinnosti) a zdroj pro letní ohřev (s účinností odlišnou). Ještě zajímavější je situace v případě kombinace se solárním ohřevem. Zde je zjišťováno množství potenciálně vyrobeného tepla pro každý měsíc, a pokud je stejné nebo větší než je aktuální potřeba na přípravu TV, vytlačuje jiné zdroje. Pokud je nižší, vytlačuje zčásti zdroj, který by právě pracoval, pokud by solární systém zadán nebyl. Data pro výrobu tepla solárním systémem se vztahují ke kvalitním moderním kolektorům typicky používaným pro instalace pro přípravu TV. Je-li vybrána možnost solárního ohřevu, objeví se tlačítko se sluníčkem, po jehož stisku je možno zadat počet a plochu kolektorů. Elektrospotřebiče Podle typu elektrospotřebiče probíhá zadání několika možným způsoby, všechny jsou však intuitivně zvládnutelné. U spotřebičů podléhajících štítkování je možno zadat energetickou třídu A až F nebo spotřebu energie za den, případně za cyklus (je-li známa). Jedinou podivností" je zadání tzv. zátěžového spotřebiče, jehož příkon je významný, ale je provozován výjimečně (svářečka, cirkulárka). Spotřeba tohoto zařízení je opomíjena, ale jeho příkon je vzat v úvahu pro rezervu při výběru minimální hodnoty jističe. Obr. 10 Elektrospotřebiče

10 Zdroje tepla Je možno zadat hlavní a doplňkový zdroj tepla používaný pro vytápění. Obvyklé kombinace jsou např. plynové nebo elektrické vytápění s občasným využitím krbových kamen, nebo naopak vytápění na tuhá paliva v kombinaci s elektřinou při déletrvající nepřítomnosti obsluhy. U sekundárního zdroje tepla lze jeho podíl zadat spotřebou paliva nebo procentem dodávky tepla. Druhá možnost je ovšem pro laika velmi špatně představitelná a lze ji použít spíše při teoretických úvahách než při popisu současného stavu. Pro další postup je vhodné zvolit i umístnění zadaných zdrojů, které má význam pro odhad ztrát v rozvodech. Ceny paliv a energií Na základě zadaných údajů jsou vypočítány potřeby energií na jednotlivé procesy a přiřazeny potřebám jednotlivých paliv a energií. Podle zadání jsou stanoveny velikost hlavního jističe a sazba pro nákup elektrické energie a sazba pro nákup zemního plynu, je-li použit. Pokud je zadáno elektrické vytápění, je vypočítán na základě tepelné ztráty objektu a použité sazby (délky trvání nízkého tarifu) potřebný příkon zdroje tepla a o tuto hodnotu je zvýšena minimální hodnota hlavního jističe. Podobný postup je použit při elektrickém ohřevu vody. Ceny ostatních paliv jsou nabízeny podle kontextu. Všechny ceny je možno volně editovat, stiskem tlačítka se vracejí do přednastavených hodnot. Barva diody" u velikosti jističe a sazeb upozorňuje na vhodnost výběru: červená znamená zakázanou hodnotu, žlutá povolenou, ale nikoli optimální, zelená optimální hodnotu. Optimalizace je provedena hledáním nejnižších nákladů. Zadání lze automaticky optimalizovat kliknutím na příslušnou diodu". Uložení referenční varianty Obr. 11 Výběr zdroj tepla Obr. 12 Ceny paliv a energií Tímto krokem je průvodce u konce a je čas rozdělanou práci uložit.

11 Hodnocení kvality obálky, tepelná ztráta V horní části obrazovky našeho příkladu se nám ukáže písmeno od A do G, které nám charakterizuje kvalitu námi posuzované obálky z tepelně technického pohledu dle ČSN Hodnoty uvedené pod písmenem A G jsou informativní pro hodnocení dle uvedené normy charakterizují toto: U em U em,rc U em,rq Průměrný součinitel prostupu tepla Doporučený součinitel prostupu tepla Požadovaný součinitel prostupu tepla U em,s Průměrný součinitel prostupu tepla stavebního fondu Q c Tepelná ztráta objektu Průměrný součinitel prostupu tepla U em budovy musí splňovat podmínku: U em < U em,n,rq Hodnocení je stejné jako známe z ledničky hodnota A je nejlepší objekt má nízkou tepelnou ztrátu a hodnota G označuje objekt mimořádně nehospodárný. Klasifikační třída A Velmi úsporná budova D Nevyhovující budova B Úsporná budova E Nehospodárná budova C Vyhovující budova F Velmi nehospodárná budova G Mimořádně nehospodárná budova Shrnutí referenční varianty Obr. 13 Přehled variant V levé části hlavního okna jsou vidět výsledné grafy a hodnoty. První graf uvádí celkové náklady, druhý rozdělení energií na jednotlivé účely a třetí provozní náklady na jednotlivé účely. V této fázi je možno se ještě vrátit do průvodce tlačítkem vstupní data a zadání referenční varianty upravovat. Návrh variant Obr. 13 Hodnocení kvality obálky Po uzavření průvodce se objeví přehled současného stavu. V levé části jsou graficky znázorněny potřeby energií na jednotlivé procesy a náklady na nákup energií. Každý graf má dvě části: v levém sloupci se zobrazuje varianta, která slouží pro porovnání, v pravém je zobrazována právě rozpracovaná varianta. V okamžiku, kdy je uzavřen průvodce, stává se aktivní varianta 1. Tento stav je signalizován změnou barvy jejího tlačítka (v levé horní části pracovní plochy). Porovnání probíhá oproti původně zadané referenční variantě označené. Ve variantě je možno měnit nastavení původně zadaných parametrů, existují však určitá omezení. Není například možno dům zcela přestavět, apod. Toto omezení je zapotřebí proto, aby bylo možno sledovat efektivitu každého opatření zvlášť. Pokud by byla varianta porovnávána jako celek, mohla by se v balíčku" různých opatření skrýt i některá, která jsou drahá a žádný zisk nepřinášejí, a jejich negativní dopad by byl zastřen přínosem ostatních ekonomicky

12 zdravých" opatření. Vzhledem k tomu, že se některé opatření vzájemně ovlivňují, je zadávání kontrolováno hlídačem kolizí. Ten je zobrazen jako tlačítko s vykřičníkem v pravém dolním rohu pracovní plochy. V okamžiku konfliktu nastavení dioda" zčervená a po stisku tlačítka se objeví chybové hlášení. Tato situace nastává, pokud například změníme zdroj tepla z plynového kotle na přímotopné panely. V tomto případě nastane konflikt v oblasti regulace otopné soustavy, v oblasti sazeb pro nákup elektřiny a velikosti hlavního jističe, a pokud se zdroj tepla používal jako jediný pro ohřev vody, objeví se konflikt i zde. Návrh opatření Jednotlivé okruhy opatření jsou zobrazeny symboly na pracovní ploše. Kliknutím na ikonu se otevře možnost změny vlastností určité oblasti bilance. U opatření spojených s investičními náklady se zadává i výše investic. Stiskem malé hvězdičky u investičních nákladů se aktualizuje výpočet ekonomických ukazatelů v levém dolním rohu pracovní plochy, stiskem velké hvězdičky je opatření přijato. Změna nastavení je v oblasti bilance signalizována změnou barvy levé diody" na žlutou. Pravá dioda" signalizuje kolizi v nastavení; v případě kolize zčervená. Opatření lze kdykoli aktivovat a deaktivovat přepínačem on/off". Tato změna ihned aktualizuje výši nákladů a úspor. Pokud se rozhodneme opatření zcela změnit, je možno se vrátit do výchozího stavu stiskem tlačítka v dialogovém okně opatření. Větrání a rekuperace tepla z odpadního vzduchu V této oblasti je možno změnit hodnotu výměny vzduchu, případně zadat použití rekuperačního zařízení. Zde je potřeba zadat i jeho elektrický příkon, protože v některých případech může nastat situace, kdy cena energie pro pohon zařízení převýší cenu ušetřeného tepla. Regulace vytápění Všechny parametry jsou měnitelné. Spotřebiče Jednotlivé spotřebiče je možno upravovat, měnit jejich využití, odebírat nebo je přidávat. Stavební konstrukce Do režimu editace lze vstoupit tlačítkem u příslušné položky. Stavební konstrukce a otvorové výplně lze měnit dvěma způsoby: Prvním je přidání zateplovacího systému, který nabízí horní část okna. V pravém rohu jsou dvě tlačítka, která přidávají dodatečnou vrstvu tepelné izolace. Žluté tlačítko zajistí dodržení požadované hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN , zelené tlačítko splnění doporučené hodnoty. Druhou cestou je změna skladby konstrukce přístupná stiskem tlačítka off/on v dolní polovině okna. U dodatečných změn jako zateplení či výměna oken je v databázi uložena orientační odhad ceny za m 2. Zdroj tepla Je možno změnit palivo, zdroj tepla, změnit jeho umístění, přidat nebo odebrat sekundární zdroj tepla a změnit poměr dodávky tepla ze dvou zdrojů. Teplá voda

13 Lze měnit zdroj pro ohřev vody, kombinovat jej se zdrojem pro vytápění, případně se solárním systémem, dále lze měnit typ rozvodu. Solární systém je navržen pouze pro ohřev vody, nikoli pro vytápění, vzhledem k požadavku na jednoduchost zadání. Počet a rozměr kolektorů se nastaví po stisku tlačítka se sluníčkem. Výkonové parametry solárních kolektorů jsou zvoleny tak, že odpovídají moderním výrobkům používaným v dnešní době. Sazby V této oblasti je možno změnit parametry sazeb tak, aby odpovídaly zadaným zdrojům a spotřebičům. Optimalizovat lze každou položku zvlášť nebo je možno stiskem hvězdičky na panelu sazeb (bez jeho otevření) optimalizovat vše v jednom kroku. Porovnávání variant Po zadání opatření je možno přejít k modelování další varianty. Kliknutím na tlačítko další paměti se aktivuje nová varianta, která jako výchozí stav obsahuje referenční variantu. Variantu lze opět libovolně měnit. Stejně lze naplnit všechny čtyři paměti, které jsou k dispozici v levé horní části pracovní plochy. Tlačítko aktivní paměti je žluté, paměti obsahující změny oproti referenční variantě jsou značeny žlutou diodou". Obr. 14 Porovnání variant Porovnávat lze i varianty vzájemně (nikoli pouze oproti referenční variantě). Změnu provedeme tlačítky napravo od grafů - výběrem tlačítka umístíme některou z variant do levých sloupců grafů namísto referenční varianty. V pravém sloupci je pak zobrazena aktivní (právě upravovaná) varianta.

14 Úroveň přesnosti výpočtů Výpočty vycházejí z platných norem a obecně přijímaných výpočetních postupů. Aby však byla práce s softwarem přístupná i naprostým laikům, jsou v některých částech výpočetní metody zjednodušeny, což pochopitelně přináší jistou chybu ve výsledcích. Dalším zdrojem nepřesností je použití některých pevně předdefinovaných hodnot, které jsou sice obvyklé a typické, avšak v konkrétních případech mohou být odlišné od skutečnosti kvůli zvyklostem a chování uživatele domu. Pokud by bylo možno uživatelsky měnit více hodnot, bylo by pro laiky použití software velmi nepohodlné a nepřehledné. Z tohoto důvodu tento produkt není určený pro projekční práce. Jeho cílem je provést přijatelně zjednodušenou formou potřebné výpočty a vyčíslit vliv navržených opatření. Pro projektování a finální rozhodnutí, jaké opatření použít, je nutné provést projekční práce s potřebným profesionálním softwarem, který by měl navržená opatření potvrdit na základě přesného výpočtu. Autoři programu nenesou odpovědnost za jeho nesprávné použití a škody tím vzniklé.

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

PROGRAM TEPELNÁ OCHRANA OBJEKTŮ

PROGRAM TEPELNÁ OCHRANA OBJEKTŮ PROGRAM TEPELNÁ OCHRANA OBJEKTŮ Obsah 1 Proč provádět úsporná opatření ve stávajících stavbách... Varianty řešení... 3 Kritéria pro výběr projektů...3 Přínosy...3.1 Přínosy energetické...3. Přínosy environmentální...

Více

Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška

Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška Československá společnost pro sluneční energii (ČSSE) Novotného lávka 5 116 68 Praha 1 Česká republika info@solarnispolecnost.cz Bytové domy v ČR sčítání

Více

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv 29 Evidence smluv Uživatelský modul Evidence smluv slouží ke správě a evidenci smluv organizace s možností připojení vlastní smlouvy v elektronické podobě včetně přidělování závazků ze smluv jednotlivým

Více

Produktový katalog pro projektanty

Produktový katalog pro projektanty Produktový katalog pro projektanty Obsah 1. Úvod 161-165 2. Příklad použití ventilu 166 3. Technická data 167-178 4. Návrhový příklad 179 160 1. Úvod Ballorex Thermo Termostatický cirkulační ventil (TCV)

Více

EMISE SW 2.0 - INTERNETOVÁ APLIKACE

EMISE SW 2.0 - INTERNETOVÁ APLIKACE EMISE SW 2.0 - INTERNETOVÁ APLIKACE srpen 2005 Ing. Jan Truxa Anotace: EkoWATT Středisko pro obnovitelné zdroje a úspory energie Bubenská 6, 170 00 Praha 7 tel. : 42-266 710 247, fax.: 42-266 710 248 e-mail:

Více

A.3.1.2 ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ. Akce: BYTOVÝ DŮM MILADY HORÁKOVÉ 494/52, SVITAVY RESOCIALIZAČNÍ BYTY

A.3.1.2 ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ. Akce: BYTOVÝ DŮM MILADY HORÁKOVÉ 494/52, SVITAVY RESOCIALIZAČNÍ BYTY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY A.3.1.2 ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ Akce: BYTOVÝ DŮM MILADY HORÁKOVÉ 494/52, SVITAVY RESOCIALIZAČNÍ BYTY A.3.1.2.01 TECHNICKÁ ZPRÁVA Zodpovědný projektant: Vypracoval:

Více

Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín

Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín Aplikace Heluz komíny je určena pro výpočet potřebných komponentů zvoleného komínového systému a pro zjištění jeho ceníkové ceny. V levém sloupci je nabídka:

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu Obsah Obsah 1 1.1 3 Internetový... prohlížeč map 4 Rozložení ovládacích... prvků

Více

Ekvitermní regulátory, prostorová regulace a příslušenství

Ekvitermní regulátory, prostorová regulace a příslušenství Ekvitermní regulátory, prostorová regulace a příslušenství 1 Regulátory druhy a vlastnosti Pro ovládání kotlů PROTHERM pokojovým regulátorem lze použít pouze takový regulátor, který má beznapěťový výstup,

Více

Ing. Jiří DEML PROJEKTOVÁ ČINNOST VE VÝSTAVBĚ Vypracování kompletní projektové dokumentace. Specializace: topení, voda, kanalizace, plyn.

Ing. Jiří DEML PROJEKTOVÁ ČINNOST VE VÝSTAVBĚ Vypracování kompletní projektové dokumentace. Specializace: topení, voda, kanalizace, plyn. Ing. Jiří DEML PROJEKTOVÁ ČINNOST VE VÝSTAVBĚ Vypracování kompletní projektové dokumentace. Specializace: topení, voda, kanalizace, plyn. Ing. Jiří DEML, Dolní Branná 318, 543 62 Dolní Branná, tel.: +420

Více

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ: ING. PETR KYCELT

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ: ING. PETR KYCELT PROJEKČNÍ KANCELÁŘ: ING. PETR KYCELT VYTÁPĚNÍ, VZDUCHOTECHNIKA A ROZVODY PLYNU, ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV 53 5 CHLUMEC N. C., VRCHLICKÉHO 85/IV, tel. 495 485 567, email: petr.kycelt@seznam.cz OBSAH:.

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 18 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Budova užívaná orgánem veřejné

Více

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty.

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Preambule Rada města Slavičín se usnesla podle 102 odst.3 zákona č. 128/2000Sb., vydat

Více

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty - regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty Popis spolu s ventilem AB-QM a termelektrickým pohonem TWA-Z představují kompletní jednotrubkové elektronické řešení: AB-QTE je elektronický regulátor

Více

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. V tomto dokumentu jsou uvedena kritéria EU, která byla vypracována pro skupinu

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 2 POD STRÁNÍ

ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 2 POD STRÁNÍ ENERGETICKÉ VYHODNOCENÍ OBJEKTU NERD 2 POD STRÁNÍ Představa projektanta a zimní realita Přízemí Podkroví Řez SYSTÉM VYTÁPĚNÍ A VĚTRÁNÍ Hybridní otopný systém využívá jako zdroj energie teplovodní krb a

Více

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4.

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4. MOJESODEXO.CZ Poukázky v obálkách Verze aplikace: 1.4.0 Aktualizováno: 22. 9. 2014 17:44 Strana 1 / 1 OBSAH DOKUMENTU 1. ÚVOD... 2 1.1. CO JSOU TO POUKÁZKY V OBÁLKÁCH?... 2 1.2. JAKÉ POUKÁZKY MOHOU BÝT

Více

SO 01 STAVEBNÍ ÚPRAVY A INTER.ŘEŠENÍ PŘEDPROSTORU,ŠATEN,UMÝVÁREN A WC PRO MUŽE A ŽENY V BUDOVĚ 25M BAZÉNU

SO 01 STAVEBNÍ ÚPRAVY A INTER.ŘEŠENÍ PŘEDPROSTORU,ŠATEN,UMÝVÁREN A WC PRO MUŽE A ŽENY V BUDOVĚ 25M BAZÉNU STAVEBNÍ ÚPRAVY A INTER.ŘEŠENÍ PŘEDPROSTORU,ŠATEN,UMÝVÁREN A WC PRO MUŽE A ŽENY V BUDOVĚ 25M BAZÉNU Stav.úpravy části 2.np Krytý bazén 25m Zlín, Hradská 888, Zlín SO 01 STAVEBNÍ ÚPRAVY A INTER.ŘEŠENÍ PŘEDPROSTORU,ŠATEN,UMÝVÁREN

Více

PRAVIDLA programu Zlepšování kvality ovzduší v hl. m. Praze pořízení ekologického vytápění v domácnostech

PRAVIDLA programu Zlepšování kvality ovzduší v hl. m. Praze pořízení ekologického vytápění v domácnostech PRAVIDLA programu Zlepšování kvality ovzduší v hl. m. Praze pořízení ekologického vytápění v domácnostech I. Všeobecné podmínky poskytnutí dotace Hlavní město Praha vyhlásilo na svém území dotační program

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI Uživatelská příručka 1. března 2013 Obsah Registrace... 3 Registrace fyzické osoby... 3 Registrace právnické osoby... 6 Uživatelské role v systému... 8 Přihlášení do systému...

Více

Autorský popis objektu

Autorský popis objektu Anotace Architektonický výraz domu vychází ze samotné energetické koncepce. Fasáda jako živoucí stínící mechanismus. Zelená fasáda v podobě zavěšených truhlíků se zelení, stromy a keři osázených terasových

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE podlimitní veřejné zakázky na stavební práce zadávané ve zjednodušeném podlimitním řízení podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon o veřejných

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ, VĚTRÁNÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ, VĚTRÁNÍ VV - Projekt, Havlíčkova 44, Jihlava Jaroslav Fiala - IČO 440 56 923 investor : Obecní úřad Vyskytná nad Jihlavou TECHNICKÁ ZPRÁVA VYTÁPĚNÍ, VĚTRÁNÍ REKONSTRUKCE KOTELNY ZŠ VYSKYTNÁ NAD JIHLAVOU 67, 588

Více

Teze novely vyhlášky MPO č. 291/2001 Sb., o podrobnostech stanovení energetické náročnosti budov a zpracování průkazu energetické náročnosti budov

Teze novely vyhlášky MPO č. 291/2001 Sb., o podrobnostech stanovení energetické náročnosti budov a zpracování průkazu energetické náročnosti budov Teze novely vyhlášky MPO č. 291/2001 Sb., o podrobnostech stanovení energetické náročnosti budov a zpracování průkazu energetické náročnosti budov Zmocnění ze zákona : k provedení 6a novely zákona č. 406/2000

Více

D.1.4b VYTÁPĚNÍ. Při řešení projektu kromě závěrů z výše uvedených podkladů, bylo vycházeno ze závazných podmínek platných norem, směrnic a předpisů:

D.1.4b VYTÁPĚNÍ. Při řešení projektu kromě závěrů z výše uvedených podkladů, bylo vycházeno ze závazných podmínek platných norem, směrnic a předpisů: 1 OBSAH 1 OBSAH 1 2 ÚVOD 2 3 ZÁKLADNÍ POPIS STAVBY 3 4 KLIMATICKÉ PODMÍNKY 3 5 ENERGETICKÉ BILANCE OBJEKTU 3 5.1 TEPELNÁ ZTRÁTA 3 5.2 BILANCE POTŘEBY TEPLA 3 6 POPIS OTOPNÉ SOUSTAVY 4 7 ZDROJ TEPLA 4 7.1

Více

ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA NUČICE - REKONSTRUKCE, PŘÍSTAVBA BUDOVA C - ŠKOLA - PŮDNÍ VESTAVBA

ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA NUČICE - REKONSTRUKCE, PŘÍSTAVBA BUDOVA C - ŠKOLA - PŮDNÍ VESTAVBA 1. Údaje o stavbě Jedná se o historickou stavbu základní školy. PD řeší zástavbu podkrovního prostoru pro rozšíření kapacity základní školy. Jsou navrženy 3 třídy s příslušným zázemím. Projektová dokumentace

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

Sokolovna Lípa ústřední vytápění 2

Sokolovna Lípa ústřední vytápění 2 Sokolovna Lípa ústřední vytápění 2 Úvod Objekt je třípodlažní budova. Po stavební stránce objekt musí vyhovovat ČSN 730540. Tepelné ztráty byly počítány dle ČSN 06 0210.Vnitřní teploty jsou dle ČSN. Podkladem

Více

Centrum technických služeb Kuřim, s.r.o. Jungmannova 968, 664 34 Kuřim

Centrum technických služeb Kuřim, s.r.o. Jungmannova 968, 664 34 Kuřim VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY na zakázku Centra technických služeb Kuřim, s.r.o. dle Vnitřní směrnice Rady města Kuřimi č.1/2009/rm o veřejných zakázkách Města Předmět (název) zakázky: Dodávka kancelářských kontejnerů

Více

MINAS INNOVATION PARK

MINAS INNOVATION PARK G G A R C H I C O, a. s. U H E R S K É H R A D I Š T Ě Z E L E N É N Á M Ě S T Í 1291 tel.: 576 517 107 www.archico.cz DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY VYPRACOVAL GG Archico a.s., Zelené náměstí 1291,

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA Zdravotně technické instalace

TECHNICKÁ ZPRÁVA Zdravotně technické instalace STAVBA: Rekonstrukce budovy C sídlo ÚP Brno, Příkop 11, Brno list č.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Zdravotně technické instalace Obsah: 1. Všeobecně 1.1 Rozsah řešení 1.2 Podklady 1.3 Použité normy a předpisy 1.4

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy (1) Protokol a) identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Účel budovy: Bytový dům "C" Olomouc - Povel, Jeremiášova ul. bytový

Více

Android Elizabeth. Verze: 1.3

Android Elizabeth. Verze: 1.3 Android Elizabeth Program pro měření mezičasů na zařízeních s OS Android Verze: 1.3 Naposledy upraveno: 12. března 2014 alesrazym.cz Aleš Razým fb.com/androidelizabeth Historie verzí Verze Datum Popis

Více

D. ZKUŠEBNÍ OTÁZKY PRO ENERGETICKÉ SPECIALISTY OPRÁVNĚNÉ K PROVÁDĚNÍ KONTROL KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ

D. ZKUŠEBNÍ OTÁZKY PRO ENERGETICKÉ SPECIALISTY OPRÁVNĚNÉ K PROVÁDĚNÍ KONTROL KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ D. ZKUŠEBNÍ OTÁZKY PRO ENERGETICKÉ SPECIALISTY OPRÁVNĚNÉ K PROVÁDĚNÍ KONTROL KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Ministerstvo průmyslu a obchodu 2015 ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK A SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA

Více

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010 170/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. května 2010 o bateriích a akumulátorech a o změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo životního prostředí

Více

Umístění zásuvek, vypínačů a světel v koupelně

Umístění zásuvek, vypínačů a světel v koupelně Umístění zásuvek, vypínačů a světel v koupelně Jak je známo, voda je velmi dobrý vodič elektrického proudu a proto je nutné před ni všechny spotřebiče chránit. Z toho důvodu se elektrická instalace v koupelnách

Více

ENERGETICKÝ AUDIT. (zpracován dle vyhlášky MPO 480/2012 sb. ve znění pozdějších změn) PEKÁRNA CUKROVARSKÁ 20/1, 196 00 PRAHA - ČAKOVICE

ENERGETICKÝ AUDIT. (zpracován dle vyhlášky MPO 480/2012 sb. ve znění pozdějších změn) PEKÁRNA CUKROVARSKÁ 20/1, 196 00 PRAHA - ČAKOVICE ENERGETICKÝ AUDIT (zpracován dle vyhlášky MPO 480/2012 sb. ve znění pozdějších změn) PEKÁRNA CUKROVARSKÁ 20/1, 196 00 PRAHA - ČAKOVICE Zpracoval Ing. Vojtěch Lexa, energetický specialista zapsaný v seznamu

Více

Vzorový příklad Energetický model (zelená louka)

Vzorový příklad Energetický model (zelená louka) Vzorový příklad Energetický model (zelená louka) Kotel na biomasu MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR www.opzp.cz, dotazy@sfzp.cz Zelená linka pro zájemce o dotace: 800

Více

Zadávání tiskových zakázek prostřednictvím JDF a Adobe Acrobat Professional

Zadávání tiskových zakázek prostřednictvím JDF a Adobe Acrobat Professional Zadávání tiskových zakázek prostřednictvím JDF a Adobe Acrobat Professional Nejčastěji se o JDF hovoří při řízení procesů v tiskových provozech. JDF se však má stát komunikačním prostředkem mezi všemi

Více

Integrovaný Ekonomický Systém Zakázkový list - IES WIN 2006

Integrovaný Ekonomický Systém Zakázkový list - IES WIN 2006 Úvod...2 1. Zakázkový list...2 1.1. Identifikační údaje...2 1.2. Položková část...2 1.3. Rezervace (materiálu, resp. zboží)...3 1.4. Materiálové náklady (resp. Výdej nebo Prodej ze skladu)...3 1.5. Běžné

Více

VERZE: 01 DATUM: 05/2014

VERZE: 01 DATUM: 05/2014 OBSAH PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE NÁZEV AKCE: PŘÍSTAVEK DATACENTRUM ROUDNICE NAD LABEM ČÍSLO PROJEKTU: 14Z030 VERZE: 01 DATUM: 05/2014 Textová část: Pol. Název dokumentu Formát P. stran Č. dokumentu 1 TECHNICKÁ

Více

290 A/W. Uživatelská příručka 6 720 641 888 (2010/01) 6 720 614 054-00.1D

290 A/W. Uživatelská příručka 6 720 641 888 (2010/01) 6 720 614 054-00.1D 290 A/W 6 720 614 054-00.1D Uživatelská příručka 6 720 641 888 (2010/01) Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny... 3 1.1 Použité symboly.................... 3 1.2 Bezpečnostní pokyny................

Více

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa 2 Dokumentace SMAN Obsah Kapitoly Část I Úvod 4 Část II Základy práce v systému 6 Část III Úvodní obrazovka 8 Část IV Práce s přehledy 13 Část V Kontakty 19 Část VI Operativa 23 Část VII Nabídky 35 Index

Více

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov ŠKOLA - NOVÝ STAV. PŘÍLOHA 6 protokol průkazu energetické náročnosti budovy

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov ŠKOLA - NOVÝ STAV. PŘÍLOHA 6 protokol průkazu energetické náročnosti budovy Příloha č. 4 k vyhlášce č. xxx/26 Sb. Protokol pro průkaz energetické náročnosti budovy a) Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): ZŠ Dušejov, č.p. 8, 88 Účel budovy: základní

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet 1. Úvod Tato příručka obsahuje všechny informace, které budete potřebovat k práci s programem OmegaDirect. Pomocí příkladů bude v této příručce vysvětleno: zadání objednávky, správa a evidence objednávek,

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

Technická zpráva. Zateplení mateřské školy Investor: OBEC CHVATĚRUBY Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 12/2013 Stupeň: SP

Technická zpráva. Zateplení mateřské školy Investor: OBEC CHVATĚRUBY Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 12/2013 Stupeň: SP Technická zpráva Akce: Zateplení mateřské školy Investor: OBEC CHVATĚRUBY Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 12/2013 Stupeň: SP 1) Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení a/

Více

Provoz a poruchy topných kabelů

Provoz a poruchy topných kabelů Stránka 1 Provoz a poruchy topných kabelů Datum: 31.3.2008 Autor: Jiří Koreš Zdroj: Elektroinstalatér 1/2008 Článek nemá za úkol unavovat teoretickými úvahami a předpisy, ale nabízí pohled na topné kabely

Více

D DOKUMENTACE PROVOZNÍCH SOUBOR DPS 01.3. VYVEDENÍ TEPELNÉHO VÝKONU TECHNICKÁ ZPRÁVA

D DOKUMENTACE PROVOZNÍCH SOUBOR DPS 01.3. VYVEDENÍ TEPELNÉHO VÝKONU TECHNICKÁ ZPRÁVA D. DOKUMENTACE PROVOZNÍCH SOUBOR DPS 01.3. VYVEDENÍ TEPELNÉHO VÝKONU TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVBA: ÁST: VÝM NA ZDROJE VYTÁP NÍ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE MENERGO a.s. Hlávkova 463/6, Ostrava, P ívoz, PS 702 00,

Více

1. Seznam dokumentace. Textová část: Technická zpráva Tabulka čerpadel Výpočet komína Soupis tepelných ztrát Výpis základního materiálu

1. Seznam dokumentace. Textová část: Technická zpráva Tabulka čerpadel Výpočet komína Soupis tepelných ztrát Výpis základního materiálu 1. Seznam dokumentace Textová část: Výkresová část: Technická zpráva Tabulka čerpadel Výpočet komína Soupis tepelných ztrát Výpis základního materiálu 1 Schématický zákres stávajících rozvodů 2 Půdorys

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY. k dokumentaci pro stavební povolení

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY. k dokumentaci pro stavební povolení F.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY podle přílohy 1. vyhl. 499/2006 Sb. a 41vyhl. 246/2001 Sb. k dokumentaci pro stavební povolení Identifikační údaje Název stavby : Půdní vestavba obecního úřadu

Více

Projektová dokumentace rodinného domu

Projektová dokumentace rodinného domu Projektová dokumentace rodinného domu Fotografie: ENVIC, o.s. U rodinných domů je postupná snaha o snižování spotřeby energie a zavádění prvků šetrnějších k životnímu prostředí. Například dle směrnice

Více

Dop. Dop. 100,8 117,8. Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostředí)

Dop. Dop. 100,8 117,8. Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostředí) vydaný podle zákona č. 46/2 Sb., o hospodaření energií, a vyhlášky č. 78/213 Sb., o energetické náročnosti budov Ulice, číslo: Na Hradčanech 12/27 PSČ, místo: 326, Plzeň Koterov Typ budovy: Rodinný dům

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

Zá sády pro poskytová ní neinvestič ní čh dotáčí ná záčhová ní á obnovu kulturní pámá tky z rozpoč tu státutá rní ho me stá Ostrávy

Zá sády pro poskytová ní neinvestič ní čh dotáčí ná záčhová ní á obnovu kulturní pámá tky z rozpoč tu státutá rní ho me stá Ostrávy Zá sády pro poskytová ní neinvestič ní čh dotáčí ná záčhová ní á obnovu kulturní pámá tky z rozpoč tu státutá rní ho me stá Ostrávy I. Základní ustanovení 1. Poskytování a použití dotací se řídí obecně

Více

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY DLE PŘÍLOHY Č.2 K VYHLÁŠCE Č. 499/2006 SB.

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY DLE PŘÍLOHY Č.2 K VYHLÁŠCE Č. 499/2006 SB. DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY DLE PŘÍLOHY Č.2 K VYHLÁŠCE Č. 499/2006 SB. A. Pozemní stavební objekty B. Inženýrské objekty C. Provozní soubory a) Identifikace stavby Název stavby : Kulturní dům Práče,

Více

Bytový dům, V Dolině 1515/1b a 1515/1c, 101 00 Praha

Bytový dům, V Dolině 1515/1b a 1515/1c, 101 00 Praha Průkaz energetické náročnosti budovy Bytový dům, V Dolině 1515/1b a 1515/1c, 101 00 Praha Vlastník / Provozovatel / Zadavatel: Společenství vlastníků jednotek, Se sídlem V Dolině 1515/1b a 1515/1c Praha

Více

Rozsah a obsah projektové dokumentace pro provádění stavby

Rozsah a obsah projektové dokumentace pro provádění stavby Příloha č. 6 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Projektová dokumentace obsahuje části: Rozsah a obsah projektové dokumentace pro provádění stavby A B C D E Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva Situace Dokumentace

Více

Přehled právních předpisů ve vztahu k energetice

Přehled právních předpisů ve vztahu k energetice Přehled právních předpisů ve vztahu k energetice číslo ve Sbírce zákonů název předpisu řešená problematika paragraf 406/2000 359/2003 694/2004 177/2006 406/2006 (úplné znění k 1.1.2006) 574/2006 393/2007

Více

DaF-PROJEKT s.r.o. Hornopolní 131/12, Ostrava - Moravská Ostrava, 70200 (Soukromá projekční a inženýrská kancelář) TECHNICKÁ ZPRÁVA

DaF-PROJEKT s.r.o. Hornopolní 131/12, Ostrava - Moravská Ostrava, 70200 (Soukromá projekční a inženýrská kancelář) TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro provádění stavby část PD D.1.1 Stavební část Název akce: Ostrava rekonstrukce technologie ohřevu ÚT a TUV 136V314000001 Investor: Vězeňská služba České republiky, Vazební

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhlášky 148/2007 Sb. A Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, popisné číslo, PSČ): Růžová č.p. 1951-1952, 547 01 Náchod Účel budovy: Bytový

Více

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky KLADENÍ VEDENÍ 1. Hlavní zásady pro stavbu vedení 2. Způsoby kladení vedení Ostrava, prosinec 2003 Ing. Ctirad Koudelka,

Více

3. Výzva programu NZÚ pro Rodinné domy

3. Výzva programu NZÚ pro Rodinné domy 3. Výzva programu NZÚ pro Rodinné domy Základní informace: vyčleněná alokace: při vyhlášení výzvy 500 mil. Kč + průběžné doplňován alokace (dle výnosů prodeje emisních povolenek), příjem žádostí: 22. 10.

Více

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy

Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy str. 1 / 20 Protokol k průkazu energetické náročnosti budovy Účel zpracování průkazu Nová budova Prodej budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování: Budova užívaná orgánem

Více

Příprava vody pro sociální a technologické účely.

Příprava vody pro sociální a technologické účely. Příprava vody pro sociální a technologické účely. ČSN 06 0320 Tepelné soustavy v budovách Příprava teplé vody Navrhování a projektování, platnost od 2006 Teplá voda (TV) Ohřátá pitná voda vhodná pro trvalé

Více

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Zásady pro určení nájemného z bytů a nebytových prostorů, záloh na plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a jejich vyúčtování

Více

Průkaz 2013 v.2.3.1 PROTECH spol. s r.o. 031270 - Ing.Dana Nagyová - Dolní Břežany Datum tisku: 31.3.2014 Zakázka: pen vzor

Průkaz 2013 v.2.3.1 PROTECH spol. s r.o. 031270 - Ing.Dana Nagyová - Dolní Břežany Datum tisku: 31.3.2014 Zakázka: pen vzor Průkaz ENB podle vyhlášky č.78/213 Sb. Průkaz 213 v.2.3.1 PROTECH spol. s r.o. 3127 Ing.Dana Nagyová Dolní Břežany Datum tisku: 31.3.214 PROTOKOL PRŮKAZU Účel zpracování průkazu ţ Nová budova Prodej budovy

Více

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Aplikační list C 206 Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Cenově příznivé, komfortní řešení regulace vybíjení akumulace Akumulace dovoluje provozovat zdroj tepla s maximální účinností

Více

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 351/2012 ze dne 23. dubna 2012, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 661/2009, pokud jde o požadavky pro

Více

Snížení energetické náročnosti objektu základní školy Oskol v Kroměříži včetně výměny zdroje vytápění

Snížení energetické náročnosti objektu základní školy Oskol v Kroměříži včetně výměny zdroje vytápění Odůvodnění účelnosti VZ dle Zák. 137/2006 Sb. 156 a Vyhl. 232/2012 Sb. Snížení energetické náročnosti objektu základní školy Oskol v Kroměříži včetně výměny zdroje vytápění Veřejný zadavatel popíše změny:

Více

Akumulační nádrže typ NADO

Akumulační nádrže typ NADO Návod k obsluze a instalaci Akumulační nádrže typ NADO Družstevní závody Dražice strojírna Dražice 69 29471 Benátky nad Jizerou Tel.: 326 370911,370965, fax: 326 370980 www.dzd.cz dzd@dzd.cz CZ - Provozně

Více

DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE

DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE PIKAZ BRNO, spol. s r.o. Šumavská 31, 612 54 Brno, ČR tel.: +420 549 131 111, fax: +420 549 131 227, e-mail: info@pikaz.cz Investor : Správa železniční dopravní cesty s.o. Arch. č. : 1477-PB-S01-P-301

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ. a) Označení stavby Smetanova Lhota - chodník

PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ. a) Označení stavby Smetanova Lhota - chodník PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE a) Označení stavby Smetanova Lhota - chodník b) Objednatel projektové dokumentace Obec Smetanova Lhota Smetanova Lhota 85 398 04 Smetanova Lhota IČO: 00250121 DIČ:

Více

Manuál uživatele čipové karty s certifikátem

Manuál uživatele čipové karty s certifikátem Manuál uživatele čipové karty s certifikátem Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace čipové karty s certifikátem... 5 3 Instalace čtečky čipových karet... 10 3.1 Instalace z Windows Update... 10 3.2 Manuální instalace

Více

ENERGETICKÝ AUDIT. (zpracován dle vyhlášky MPO 480/2012 sb. ve znění pozdějších změn)

ENERGETICKÝ AUDIT. (zpracován dle vyhlášky MPO 480/2012 sb. ve znění pozdějších změn) ENERGETICKÝ AUDIT (zpracován dle vyhlášky MPO 480/2012 sb. ve znění pozdějších změn) ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LIBEREC, U ŠKOLY 222/6 - BUDOVA II 28.ŘÍJNA 94/31, 460 07 LIBEREC HORNÍ RŮŽODOL Zpracoval Ing. Vojtěch

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Zásady pro určení nájemného z bytů a nebytových prostorů, záloh na plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a jejich vyúčtování

Více

Registr UJO. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Registr UJO. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Registr UJO Příručka pro uživatele Vytvořil: Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Obsah Projekt UJO...... 3 On-line klinický registr obecná charakteristika. 4 On-line Registr UJO - základní

Více

TRANSFORMACE. Verze 4.0

TRANSFORMACE. Verze 4.0 TRANSFORMACE Verze 4.0 Obsah: 1. Instalace 1.1. Požadavky programu 1.2. Ochrana programu 1.3. Instalace 2. Rastr 2.1 Rastrové referenční výkresy 2.1.1 Menu Nástroje 3. Transformace rastru 3.1 Otevřít 3.2

Více

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA č. j.: TACR/14666/2014 PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA Schválil/a: Lenka Pilátová, vedoucí oddělení realizace

Více

KATALOGY PROTECH. Dialogové okno obsahuje seznamy Katalogy editace, Katalogy výběr a seznam Tabulky.

KATALOGY PROTECH. Dialogové okno obsahuje seznamy Katalogy editace, Katalogy výběr a seznam Tabulky. Správce katalogů Dialogové okno obsahuje seznamy Katalogy editace, Katalogy výběr a seznam Tabulky. Katalogy editace Seznam obsahuje seznam katalogů, které lze z tohoto okna otevřít a provádět editaci.

Více

Manipulace a montáž. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9.1 Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2

Manipulace a montáž. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9.1 Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2 Manipulace a montáž 9. Balení, přeprava, vykládka a skladování na stavbě 9. Manipulace na stavbě a montáž 9.2 Montáž panelů 9.2 Upozornění: Přestože všechny informace poskytnuté v této publikaci jsou podle

Více

Návod k obsluze HLSI 4000. Myčka nádobí

Návod k obsluze HLSI 4000. Myčka nádobí Návod k obsluze HLSI 4000 Myčka nádobí 1 Obsah Popis ovládacího panelu...3 Rozměry...3 Technické údaje...3 Volba programu a speciální funkce...4 Automatická signalizace závad...7 Bezpečnostní systém proti

Více

AQUATHERM Praha 2014. ZÚ, NZÚ 2013 a NZÚ

AQUATHERM Praha 2014. ZÚ, NZÚ 2013 a NZÚ AQUATHERM Praha 2014 ZÚ, NZÚ 2013 a NZÚ Obsah Zelená úsporám trvání programu 1.4.2009 31.12.2014 Nová zelená úsporám 2013 příjem žádostí 12.8.2013 20.12.2013 Nová zelená úsporám zahájení příjmu žádostí

Více

Příloha č. 9 - Technická specifikace jednotlivých dílčích stavebních a technologických částí

Příloha č. 9 - Technická specifikace jednotlivých dílčích stavebních a technologických částí Příloha č. 9 - Technická specifikace jednotlivých dílčích stavebních a technologických částí Konstrukce Ocelová nosná konstrukce musí splňovat požadavky ČSN 13031-1 Skleníky. Návrh a konstrukce. Část 1:

Více

Příručka uživatele návrh a posouzení

Příručka uživatele návrh a posouzení Příručka uživatele návrh a posouzení OBSAH 1. Všeobecné podmínky a předpoklady výpočtu 2. Uvažované charakteristiky materiálů 3. Mezní stav únosnosti prostý ohyb 4. Mezní stav únosnosti smyk 5. Mezní stavy

Více

Posouzení stávající soustavy vytápění. Posouzení stávající soustavy vytápění. Semináře JOULE 2012 Ing. Vladimír Galad galad@volny.

Posouzení stávající soustavy vytápění. Posouzení stávající soustavy vytápění. Semináře JOULE 2012 Ing. Vladimír Galad galad@volny. Posouzení stávající soustavy vytápění ÚVOD Připomeňme si, že existuje několik typů soustav pro vytápění a s nástupem nových technologií a využívání netradičních a obnovitelných zdrojů tepla přibývá řada

Více

Pomocník diabetika Uživatelská příručka

Pomocník diabetika Uživatelská příručka Pomocník diabetika Uživatelská příručka Úvod Pomocník diabetika je označení pro webovou aplikaci určenou pro diabetiky zejména prvního typu. Webová aplikace je taková aplikace, se kterou můžete pracovat

Více

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ Ing. Martina Švecová, Revoluční 29, Krnov

PROJEKČNÍ KANCELÁŘ Ing. Martina Švecová, Revoluční 29, Krnov TECHNICKÁ ZPRÁVA A. 1 Identifikační údaje A. 1.1 Údaje o stavbě a) název stavby SPORTOVNÍ KABINY KRÁSNÉ LOUČKY OPRAVY, ÚDRŽBA A MODERNIZACE b) místo stavby (adresa, čísla popisná, katastrální území, parcelní

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Název veřejné zakázky: Druh výběrového řízení: Rekonstrukce plynové kotelny v budově Mateřské školy v Kunštátě Zakázka malého rozsahu

Více