Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "www.kvalitnivlasy.cz"

Transkript

1 Ewopharma, spol. s r. o. 2012

2 Milí ètenáøi, pøed tím, než se zaètete do následujících stránek, bychom Vás rádi seznámili s hlavními pojmy a fakty souvisejícími s péèí o vlasy. Vìøíme, že tento manuál Vám poskytne základní orientaci v problematice nadmìrného úbytku vlasù a zajímavé informace i rady pøi øešení jeho zmírnìní èi zastavení. Základní pojmy: Folikul - je tkáò, která obsahuje vlas a z níž vlas vyrùstá. Folikulární jednotka - obsahuje 1-4 vlasy (vlasové koøínky rostou jednotlivì nebo po skupinách 2-4 vlasù). Alopecie - medicínské oznaèení ztráty vlasù. Fakta o vlasech: Prùmìrný poèet vlasù na hlavì: Hustota vlasù: 2 200/cm Tlouš ka vlasù: 0,1 mm Mìsíèní pøírùstek vlasù: 1 cm Celkový denní pøírùstek vlasù: Poèet vypadaných vlasù dennì: Délka života vlasù: 2-5 let Hlavní stavební kameny vlasù: protein, keratin, cystein, cystin a jiné aminokyseliny, lipidy, pigment, vitamíny, stopové prvky jako zinek, magnézium, železo, mìï, selen, voda 10-13%. Víte, že? Folikuly jsou aktivní od 2 do 6 let, po té odpoèívají 3 mìsíce. Z folikulu vyroste kolem 20 vlasù za život. Nový vlas mùže v délce pøesáhnout metr. Vlasy rostou pomaleji ve starším vìku. Hustota vlasù se s vìkem snižuje. Vlasy rostou rychleji v teplém poèasí. Vlasy rostou pomaleji ve dne. Mužské vlasy jsou silnìjší než ženské. Mužské vlasy rostou rychleji. Støíhání a holení nemá vliv na rùst vlasù.

3 Dùvody zvýšeného úbytku a padání vlasù Z pøedchozích údajù by se mohlo zdát, že máme všichni dispozici èi nárok na bohatou kštici, celá problematika je ale o nìco složitìjší a vyžaduje individuální pøístup. Pøíèiny nadmìrného padání vlasù (alopecie) mohou být rùzné. Mohou souviset buï s konkrétním onemocnìním (napø. zvýšená/snížená funkce štítné žlázy, nádorová onemocnìní apod.) nebo mohou být ovlivnìny ménì závažnými faktory, jejichž pùsobení mùže mít ovšem zcela stejný dopad. Mezi jinými jsou to napøíklad: 1. dìdiènost vrozená dispozice k vìtší padavosti vlasù a sklony k plešatìní. 2. stáøí s vìkem klesá poèet vlasových folikul. 3. vlivy vnìjší módní trendy, zanedbávaná péèe o vlasy, nezdravý životní styl, nevhodné prostøedí a poèasí. 4. vlivy vnitøní konzumované potraviny, léky a v neposlední øadì také psychika. 5. vlivy pøechodné po porodu, roèní období (vlasy vypadávají více na jaøe a na podzim) apod. Pokud tedy lékaøi vylouèí vážnìjší chorobu, je tøeba se v první øadì zamyslet nad výše uvedenými body a pøípadnì upravit nebo pozmìnit své dosavadní návyky. Náš manuál Vám pomùže zamìøit se pøedevším na 5 oblastí, které mùže ovlivnit každý z nás, a které jsme nazvali - 5 Pé péèe o vlasy, jsou jimi: pøirozenost p revence péèe psychika potrava V každém z následujících èlánkù se budeme vìnovat jednomu z nich s jasným zámìrem získání co nejkvalitnìjších vlasù.

4 Zkuste vsadit na pøirozenost Necháváte se èasto ovlivnit reklamou, názory ostatních nebo aktuálními módními trendy? A je vaše odpovìï ano èi ne, není se zaè stydìt. Je dáno lidskou povahou, že nìkdo radìji splyne s davem a jiný se chce odlišit. Jinou vìcí ovšem je, a to platí samozøejmì i v péèi o vlasy, jaké mají vaše rozhodnutí dopady. Každému je asi jasné, že ani v péèi o vlasy neexistují univerzální postupy. Co je zkrátka vhodné nebo alespoò krátkodobì neškodí jednomu, mùže mít u jiného fatální následky. Pøidejte do svých úvah o barvì, prodloužení, zkrácení èi støihu vlasù také pøirozenost, i když tuto pøednost mnoho reklam nehlásá. Urèitì už jste nìkdy slyšeli vìtu: Musím si udìlat nìco s vlasama. A to je jeden ze základních omylù. Nemusíte, ano, s vlasy si skuteènì nemusíte dìlat hlavu, jak by se na první pohled zdálo. Toužíte-li po kvalitních a krásných vlasech, které nadmìrnì neubývají, zkuste je chvíli pozorovat. Jejich odstín, hustota, síla a zpùsob rùstu vám mohou do jisté míry napovìdìt, co a jak. Je zajímavé, že zejména ženy toto nevnímají a jdou èasto dosti radikálnì (prodlužováním, žehlením nebo naopak ondulací) zcela proti charakteru svých vlasù. Krásu opakovanì odbarvovaných, krepatých a ponièených vlasù mladých dívek nebo mechanicky provádìný pøeliv u dam vyššího vìku, kulminující mezi rùžovými a fialovými odstíny, už mìl asi každý z nás možnost nìkdy hodnotit. Zkuste se tedy poradit se svým okolím a kadeøníkem a tyto názory vzít alespoò do úvahy. Mnohdy totiž zjistíte, že i zde platí mìnì je nìkdy více a vaše pøedstavy o tom, co by se mohlo líbit vašemu protìjšku se nemusí shodovat s realitou. V neposlední øadì v péèi o vlasy platí, že každý profesionální kadeøník by mìl být vždy schopen zhodnotit kvalitu vašich vlasù a doporuèit vám adekvátní péèi èi postup pro její udržení èi zlepšení. Efektní výsledek z dobøe zvoleného støihu èi správnì užívané vlasové kosmetiky, pak oceníte nejen vy a vaše okolí, ale pøedevším vaše vlasy.

5 Zvolte vhodnou prevenci Opakované poškození vlasù je pøíèinou, že se vlasy štìpí a lámou. V extrémní situaci to vede ke slábnutí, øídnutí a vypadávání, které se èasto zamìòuje za patologickou ztrátu vlasù. Dùvody strukturálního vlasového poškození jsou rùzné. Bez ohledu na to jak jsou naše vlasy odolné, pùsobí na nì mnoho nepøíznivých vlivù, které èasto nemùžeme ovlivnit. Mùžeme tomu ale aktivnì pøedcházet zvolením vhodné prevence, ochranou vlasù zevnitø, peèí o nì a jejich dlouhodobým udržováním. Jak pøedcházet strukturálnímu vlasovému poškození Dùvody strukturálního vlasového poškození jsou rùzné. Pøi vhodné prevenci je tøeba vyvarovat se: 1. intezivnímu èesání, extrémnímu kartáèování, tupírování (mechanické faktory). 2. barvení, zesvìtlování, trvalá, èasté mytí alkalickými šampony (chemické faktory). 3. nadmìrné teplo zpùsobené vysoušeèi, žehlièkami nebo kulmami, intenzivní sluneèní záøení nebo solárium, ultrafialové záøení (fyzikální faktory). 4. nedostatek bílkovin, aminokyselin, vitamínu a kalorií (výživové faktory).

6 Program péèe o vlasy Rùst vlasù, hustota a elasticita se zaèíná snižovat ve vìku kolem 30 let. Je dùležité zaèít s vaším programem péèe o vlasy brzy: Nejlepším zpùsobem, jak si udržet krásné a silné vlasy, je jíst dobøe vyváženou stravu s vysokým obsahem aminokyselin a vitamínù skupiny B. Na vlasy mùže mít negativní vliv slunìní. UV záøení mùže oslabit vlasovou strukturu, pøi dlouhodobé expozici mohou být poškozeny. To platí i v soláriu. Pamatujte, že plavání v moøské i chlorované vodì mùže poškodit vaše vlasy. Proto je dobré ochránit své vlasy koupací èepicí. Pokud máte dlouhé vlasy, nepoužívejte tìsné gumièky, které mùžou vlasy polámat. Pravidelné masáže hlavy koneèky prstù, stimulace proudìní krve, které zvýší prùtok výživných látek ke koøínkùm. Tipy v péèi o vlasy Nepoužívejte agresivní šampony, které mùžou vysušit vaše vlasy. Užívejte jemné šampony a kondicionery. Po umytí propláchnìte vlasy dùkladnì studenou vodou. To pomùže uhladit vlasovou kutikulu. Nejlepší na èesání je høeben se zuby daleko od sebe, které by mìly být rovné a zakulacené, bez ostrých hran. Ujistìte se, zda se nefénujete pøíliš horkým vzduchem. Extrémní horko znaènì poškozuje vlasy a je pøíèinou jejich lámavosti. Používejte fén pouze tehdy, je-li to nezbytnì nutné. Pokud je to možné, nechte uschnout vlasy pøirozenì. Užívejte vhodné pøípravky urèené pro váš typ vlasù, obsahující vysoce aktivní látky, které jsou schopny vyrovnávat deficit a strukturální poškození vlasù, tak abyste znovu získlali kontrolu nad kvalitou svých vlasù. Informujte se o tom, zda jsou produkty, které užíváte dermatologicky testovány a neobsahují formaldehyd, barviva a alergizující složky, které by vám mohli zpùsobit další obtíže. Kromì šamponu (nejlépe s možností denního použití), zaøaïte do péèe o vlasy vhodný kondicionér - zlepší strukturu vašich vlasù, dodá jim hebkost, lesk a pružnost a usnadní rozèesávání. V pøípadì zvýšeného napìtí, lámavosti a tøepení vlasù doplòte péèi o vlasy vhodnou vlasovu maskou nebo tonikem, které zpomalí proces stárnutí, zabrání nadmìrnému vypadávání vlasù a bude stimulovat jejich rùst.

7 Myslete na sebe Je vìdecky prokázáno, že celková psychická pohoda pøispívá k dobrému stavu každého èlovìka. Cítit se fit a svìží na tìle i na duchu je i jeden ze základních pøedpokladù k získání kvalitních a krásných vlasù, a proto myslete na sebe. Ano, možná toto doporuèení nìkoho pøekvapí. Ale na svìtì to skuteènì není tak, že musíte neustále nìkomu pomáhat, pracovat do úmoru nebo se dokonce pro nìkoho obìtovat. To samozøejmì neznamená, že máte jednat sobecky, arogantnì nebo dokonce hrubì. Zkuste se ale krátce zamyslet a zvolit si jasné priority. Jakkoliv je dnešní doba založená na stresu a strachu, který do nás pumpuje adrenalin (hormon pøipravující tìlo na výkon), abychom byli stále výkonnìjší, je tato situace pro mnohé z nás neudržitelná, do znaèené míry nepøíjemná až nepøijatelná. Nechme tedy všechen stres stranou a na pìt minut se zamysleme. Je všeobecnì známo, že hlavním cílem každého je dosažení štìstí, a to v jakékoliv etapì života i ve všech jeho stránkách. Proè si tedy život nezaložit právì na nìm. Vždy endorfin (hormon štìstí) má na výkon úplnì stejný vliv. Možná jste nìkdy slyšeli o dálkovém bìžci, který zpoèátku závodu tìžce dýchá, tìžknou mu nohy nebo ho píchá v boku. Po urèité dobì tìlesné zátìže, však dojde ke zmìnì a zaène se cítit dobøe, poci ovat radost z bìhu a zdá se mu, že by mohl bìžet celý den. To právì popadl druhý dech, tedy se mu zaèal v tìle uvolòovat endorfin. Proto se ještì jednou zamyslete a buïte š astní teï hned! Nepodléhejte iluzi, že vás nìco nebo nìkdo uèiní š astným, je to jedno z mylných hesel dnešní doby, stejnì jako trapnost, nepøátelství, pøíliš vysoké sebevìdomí aj. Podobným heslùm zkrátka nevìnujte pozornost. Neobhajujte se, ani se nehádejte. Vypovídají totiž více o tìch, kdo se na nì odvolávají, než o Vás. Neèekejte, že se o vás nìkdo postará, starejte se sami o sebe v dobrém slova smyslu, aby se o vás nemusel starat nìkdo jiný. Svému okolí i sobì tak paradoxnì projevíte tu nejcennìjší službu. Svou pozornost pak v druhé fázi mùžete ihned zamìøit na pomoc tìm, kdo ji skuteènì potøebují. Vìøte, že s tímto pøístupem se v menší míøe projeví nejen úbytek a šedivìní vlasù, ale i potíže zažívací, bolesti hlavy atp.

8 Výživa vlasù Krevní øeèištì dodává k vlasovým koøínkùm výživu v podobì aminokyselin a vitamínù. Pokud dojde k zastavení nebo snížení pøívodu tìchto látek, vlasový koøínek zastaví svojí èinnost, životnost vlasu se zkracuje a vypadává pøedèasnì. Dùsledkem je padání vlasù. Jako patologická ztráta vlasù se oznaèuje vypadávání 100 a více vlasù dennì. Hlavní komponentou vlasù je keratin, obsahující skupinu lipidových nebo proteinových øetìzcù, které jsou charakteristické velkým množstvím aminokyselin. Aminokyseliny poskytují vlasùm mechanické schopnosti (rezistenci, elasticitu). Zdrojem keratinu mùže být napøíklad kvalitní vlasová kosmetika. Kromì keratinu jsou pro kvalitní vlasy potøebné ještì další látky. Mezi nimi i vápník a køemík jako regulátory metabolismu, vitamíny B1, B2, B6, kyselina pantothenová a biotin (vitamín H), kyselina para-aminobenzoová, vitamín E (antioxidant, který je nepostradatelný pøi bunìèném dýchání) a speciální smìs minerálù zinku, mìdi a železa. Potravní zdroje pro kvalitní rùst a vlastnosti vlasù: Vápník Køemík Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin B6 Kyselina para- -aminobenzoová Vitamin E Zinek Mìï Železo mléko, sýry a další mléèné produkty, sójové boby, tofu, losos, sardinky, arašídy, sluneènicová semínka, fazole, brokolice. minerální vody, pivo, kuøecí kùže, rýže (zvláštì hnìdá a neleštìná), koøen èervené øepy, cibule, kukuøice, brambory, jeèmen, oves, celozrnná pšenice, vepøová játra, chøest, okurky, paprika, øedkvièky. neloupané obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, med a oøechy. kvasnice, játra a ledviny, mléko, vejce, vepøové a hovìzí maso, ryby, tvaroh, kakao a oøechy. játra, vepøové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, oøechy, obiloviny a celozrnný chléb. játra, pivovarské kvasinky (nebo nefiltrované pivo), ledviny, melasa a celozrnné obiloviny. olej z pšenièných klíèkù, máslo, mléko, arašídy, sója, salát a maso savcù. játra, tmavé maso, mléko, vajeèné žloutky a moøští živoèichové (pøedevším ústøice), celozrnné cereálie, fazole, oøechy a dýòová semena. hovìzí játra, èokoláda, vnitønosti, mušle, ústøice, suchá zelenina, vepøové maso, banány, hovìzí maso, brambory, hrušky, mléko. kuøecí játra, hovìzí maso, kuøecí a vepøové maso, tuòák, rozinky, špenát, syrová brokolice, hrách, ovesné vloèky, kukuøièné lupinky, celozrnný chléb, kvasnice, pšenièné klíèky.

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

Výživa pro krásu. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Výživa pro krásu. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Výživa pro krásu PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podobně jako láska i krása prochází žaludkem. Suchá pokožka, lomivé nehty, padání vlasů a jiné jsou často vnějšími příznaky nedostatku konkrétních živin. Mysl

Více

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

SACHARIDY. mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,...

SACHARIDY. mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,... SACHARIDY 50-80 % energetického příjmu funkce využitelných sacharidů: 1. zdroj energie - l g ~ 4kcal 2. stavební jednotky mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,...

Více

VÝŽIVA PRO ZDRAVÝ VZHLED VLASŮ, POKOŽKY A NEHTŮ

VÝŽIVA PRO ZDRAVÝ VZHLED VLASŮ, POKOŽKY A NEHTŮ VÝŽIVA PRO ZDRAVÝ VZHLED VLASŮ, POKOŽKY A NEHTŮ Kvalita vlasů, pleti a nehtů, je dána z velké části geneticky. Dlouhodobé nedostatky potřebných živin či špatná životospráva mohou mít negativní vliv na

Více

Deset chval potravin rostlinného původu

Deset chval potravin rostlinného původu Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni Deset chval potravin rostlinného původu Rozdělení potravin podle jejich původu - rostlinného a živočišného

Více

Minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Zjišťování vý.zvyklostí 6.10.

Minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Zjišťování vý.zvyklostí 6.10. Minerální látky, stopové prvky, vitaminy Zjišťování vý.zvyklostí 6.10. Vápník 99% v kostní tkáni, 1% v ECT DDD 1mg průměrně vstřebá se cca 35-50% v proximální části tenkého střeva Vylučuje se ledvinami

Více

PROJÍM SE K MIMINKU. Kateřina Burešová. Baby Friendly Diet TM. www.katerinaburesova.cz 2015

PROJÍM SE K MIMINKU. Kateřina Burešová. Baby Friendly Diet TM. www.katerinaburesova.cz 2015 PROJÍM SE K MIMINKU Kateřina Burešová Baby Friendly Diet TM www.katerinaburesova.cz 2015 2. Fáze menstruačního cyklu z pohledu BFD V této kapitole si řekneme, jak můžete vybírat potraviny prospěšné pro

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90

DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 DODATEK K PROGRAMOVÉMU PRŮVODCI TR90 Následující stránky Vás vybaví informacemi, které Vám pomohou úspěšně si zvolit správnou stravu za účelem získání kontroly nad svým životem i vzhledem. Tento dodatek

Více

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup týden 5.1. až 11.1. pondělí 5.1.2015 čočka na kyselo, vejce, pečené vdolky, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, sirup úterý 6.1.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj polévka franfurtská

Více

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem.

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných

Více

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek 1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek Úvod Co to vlastně je překyselení? Co to pro naše tělo znamená? Co vyjadřuje hodnota ph? Rád bych zde čtenářům

Více

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

Více

Vitaminy. lidský organismus si je většinou v vytvořit. Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor hormonů kových. Hypovitaminóza Avitaminóza

Vitaminy. lidský organismus si je většinou v vytvořit. Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor hormonů kových. Hypovitaminóza Avitaminóza Vitaminy Vitaminy lidský organismus si je většinou v nedovede sám s vytvořit musí být přijp ijímány stravou Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor torů - součásti sti koenzymů, hormonů Antioxidační

Více

Vitaminy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. Přednáška se prochází klikáním nebo klávesou Enter.

Vitaminy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. Přednáška se prochází klikáním nebo klávesou Enter. Vitaminy Tato přednáška pochází z informačního systému Masarykovy univerzity v Brně, kde byla zveřejněna jako studijní materiál pro studenty předmětu Fyziologie výživy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07 Pondělí 1.2.2016 Přesnídáv. houska ks, pomazánka falešný humr, okurka - zelenina příloha, čaj,09,10 Polévka polévka hovězí s rýží a hráškem Oběd 1 omáčka rajská, těstoviny - příloha,09 Svačina ovocná přesnídávka,

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN,

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, CHRÓM, Calcium, Magnesium Organické Minerály ORGANICKÉ MINERÁLY Zásadní zvláštností všech přípravků linie «Organické minerály»

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové!

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové! 2. 11. 2015 - pondělí ALERGENY přesnídávka rohlík s perlou, strouhaný sýr mléčný koktejl 1,7 polévka krupicová s vejci 1,3,9 vepřový plátek, hrachová kaše, chléb, kyselý okurek voda, mléko 1,6,7,9 svačina

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE

Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE Časté dotazy pro řadu TRUVIVITY BY NUTRILITE 1. Co je nutrikosmetika? Nutrikosmetika jsou nutriční výrobky, které mohou pomoci zlepšit strukturu a funkci pleti a napomoci jejímu zdraví a vzhledu. Nutrikosmetika

Více

VAØÍME S PÍSNIÈKOU ISBN 80-247-1451-5. Mgr. Marie Lišková

VAØÍME S PÍSNIÈKOU ISBN 80-247-1451-5. Mgr. Marie Lišková Mgr. Marie Lišková VAØÍME S PÍSNIÈKOU Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou????. publikaci Odpovìdná redaktorka

Více

Nutrienty v potravě Energetická bilance. Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková

Nutrienty v potravě Energetická bilance. Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková Nutrienty v potravě Energetická bilance Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková Energetická bilance energetický příjem ve formě chemické energie živin (sacharidů 4kcal/17kJ, tuků 9kcal/38kJ, bílkovin

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Základní škola Loštice, okres Šumperk, příspěvková organizace Komenského 17/10 789 83 Loštice. < školní jídelna >

Základní škola Loštice, okres Šumperk, příspěvková organizace Komenského 17/10 789 83 Loštice. < školní jídelna > 1. 10. 2015 - čtvrtek ALERGENY přesnídávka chléb, sloní papáníčko mléčný nápoj 1,3,7,10 polévka drožďová 1,3,7,9 čočka na kyselo, vařené vejce, kyselý okurek, chléb džus, voda, mléko 1,3 svačina finský

Více

I jemné vlasy mohou být krásné a zdravé

I jemné vlasy mohou být krásné a zdravé Příloha k tiskové zprávě: Vše co potřebujete vědět o jemných vlasech I jemné vlasy mohou být krásné a zdravé Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. Pokud jste majitelkou jemných vlasů, máte situaci s péčí

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

GOJI ORIGINAL NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE NA ZEMI. Elixír mládí, zdraví a krásy

GOJI ORIGINAL NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE NA ZEMI. Elixír mládí, zdraví a krásy GOJI ORIGINAL NEJZDRAVĚJŠÍ OVOCE NA ZEMI Elixír mládí, zdraví a krásy GOJI [goudží] Nejprospěšnější rostlina na světě Elixír zdraví a dlouhověkosti, ovoce nesmrtelnosti, nejzdravější ovoce na světě, červené

Více

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové!

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové! 1. 9. 2015 - úterý ALERGENY přesnídávka chléb, tuňáková pomazánka mléko 1,4,7 polévka drožďová 1,3,7,9 vepřové maso v mrkvi, vařené brambory voda se sirupem, voda 1,7,9 svačina chléb s perlou, cherry rajče

Více

Potravinová alergie nebo intolerance? Napsal uživatel Soňa Šímová Úterý, 12 Říjen 2010 05:08 -

Potravinová alergie nebo intolerance? Napsal uživatel Soňa Šímová Úterý, 12 Říjen 2010 05:08 - Cítíte se unavení, trpíte migrénami, otoky...? Stěžuje si vaše dítě často na bolesti bříška nebo hlavy? Napadlo vás někdy, že příčinou může být nějaká potravina? Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

Hlavní příčinou NEUPRAVENÝCH, NEDISCIPLINOVANÝCH, KREPATÝCH a NEPOSLUŠNÝCH vlasů jsou stresové podmínky.

Hlavní příčinou NEUPRAVENÝCH, NEDISCIPLINOVANÝCH, KREPATÝCH a NEPOSLUŠNÝCH vlasů jsou stresové podmínky. VLASY BEZ DISCIPLÍNY Hlavní příčinou NEUPRAVENÝCH, NEDISCIPLINOVANÝCH, KREPATÝCH a NEPOSLUŠNÝCH vlasů jsou stresové podmínky. Bez dostatečné hydratace ztrácí vnější vlasové vlákno svou přirozenou elasticitu

Více

Podle funkce v organismu se rozlišují:

Podle funkce v organismu se rozlišují: Ovlivňují chemické děje v živém organismu. Pozitivní zrychlují děje Negativní zpomalují děje Podle funkce v organismu se rozlišují: Enzymy Hormony Vitamíny Jsou nepostradatelné při rozkladu lipidů, sacharidů

Více

14 - denní detox program

14 - denní detox program 14 - denní detox program Pro bleskový úbytek tuku Underground Arena Proč detox? Detoxikace je období, ve kterém se snažíme dostat z těla všechny nechtěné toxiny a pracujeme na neutralizaci organizmu. Toxiny

Více

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG Puppy Štěně 12,5 KG CASA-FERA Puppy je přímo ušito na míru vysokým nárokům na živiny štěňat všech plemen: Malá plemena : od 4 do 21 týdnů Středně velká plemena: od 4 do 26 týdnů Velká plemena: od 4 do

Více

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dieta šetřící Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dietu podáváme: Při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku v klidovém období při chronických chorobách jater po infarktu myokardu

Více

Nordic walking. Martin Škopek

Nordic walking. Martin Škopek Nordic Walking 3 Zvláštní poděkování patří Mgr. Marcelu Štofikovi, který mi trpělivě pomáhal při fotografování, a mé přítelkyni Elišce za podporu při psaní této knihy. Martin Škopek Nordic walking Vydala

Více

PRAGUE CENTRE HOTELS

PRAGUE CENTRE HOTELS Předkrmy 100 120g Obložený talířek 65 Kč (3druhy uzeniny, 3 druhy sýra, máslo, okurka) 7,10,12 101 120g Caprese 115 Kč (rajče, mozzarella, bazalka, olivový olej) 102 100g Bagetka plněná kuřecím masem 85

Více

Složení mražených výrobků Pekárny Srnín

Složení mražených výrobků Pekárny Srnín Složení mražených výrobků Pekárny Srnín KIII spol.s r.o. Alergeny ve složení jsou vyznačeny tučně dle vyhlášky č.127/2008 Sb. Výrobky obsahují alergeny lepek, mléko, vejce, podzemnice, suché skořápkové

Více

1.2. 5.2. 2016 PRÁZDNINY PRÁZDNINY PRÁZDNINY PRÁZDNINY PRÁZDNINY

1.2. 5.2. 2016 PRÁZDNINY PRÁZDNINY PRÁZDNINY PRÁZDNINY PRÁZDNINY 1.2. 5.2. 2016 Změna jídelníčku vyhrazena! Teplé pokrmy jsou určeny pro přímou spotřebu v den výdeje, spotřebujte nejdéle do 14.00 hodin 8.2. 12.2. 2016 polévka vývar s kuskusem I. hovězí maso vařené,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 6 8 Mgr. Marie Lišková VAØÍME

Více

Přesnídáv. Pomanzánka drožďová, chléb, bílá káva (obsahuje al. : 07, 03, 01) Oběd

Přesnídáv. Pomanzánka drožďová, chléb, bílá káva (obsahuje al. : 07, 03, 01) Oběd Pondělí 4.1.2016 Přesnídáv. Pomanzánka drožďová, chléb, bílá káva (obsahuje al. : 07, 03, 01) Úterý 5.1.2016 Polévka jáhlová. Čočka na kyselo, vejce, chléb. ZŠ Musli tyčinka, mléko (obsahuje al. : 09,

Více

Historický vývoj zemědělské produkce a spotřeby potravin

Historický vývoj zemědělské produkce a spotřeby potravin Zpracoval: ČSÚ odbor statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Historický vývoj zemědělské produkce a spotřeby potravin Příspěvek k 2. výročí ustavujícího sněmu Agrární komory České republiky

Více

od 29.02.2016 do 31.03.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016

od 29.02.2016 do 31.03.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016 Pondělí 29.2.2016 Úterý 1.3.2016 Středa 2.3.2016 Čtvrtek 3.3.2016 Pátek 4.3.2016 Květákový krém Kuře pečené, bramborové knedlíky, zelí kysané Hrášek zadělávaný, brambory, vejce vařené obsahuje alergeny:

Více

Masérská a lázeňská péče

Masérská a lázeňská péče Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_240 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s dalšími druhy masáží současné trendy. KLÍČOVÁ SLOVA: Medová masáž, čokoládová masáž, aroma

Více

síla zelených rostlin Neuveritelná ˇˇ

síla zelených rostlin Neuveritelná ˇˇ Ale ať jsou zelenina a saláty či dokonce hořké plané rostliny jakkoli zdravé, nejsou příliš oblíbené. Moc nechutnají. Jen málokdo dnes zkonzumuje denní doporučené množství. Saláty, zeleninu a ovoce bychom

Více

VAØÍME S PÍSNIÈKOU ISBN 80-247-1451-5. Mgr. Marie Lišková

VAØÍME S PÍSNIÈKOU ISBN 80-247-1451-5. Mgr. Marie Lišková Mgr. Marie Lišková VAØÍME S PÍSNIÈKOU Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou????. publikaci Odpovìdná redaktorka

Více

- pojmy. Omnivor. Modifikovaná. Semivegetarián Pulo-vegetari. Vegetarián. eliminace. konzumují pouze kuřata Pisco-vegetari

- pojmy. Omnivor. Modifikovaná. Semivegetarián Pulo-vegetari. Vegetarián. eliminace. konzumují pouze kuřata Pisco-vegetari Alternativní výživa v dětském m věkuv Alternativní výživa v dětskd tském m věku v - pojmy Omnivor Bez omezení živočišné stravy Modifikovaná živočišná dieta Omezování určitých druhů živočišné stravy, ne

Více

Negativní katalyzátory. chemické děje. Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: enzymy hormony vitamíny

Negativní katalyzátory. chemické děje. Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: enzymy hormony vitamíny Funkce biokatalyzátorů Pozitivní katalyzátory. chemické děje Negativní katalyzátory. chemické děje Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: Ovlivňují chemické děje v živém organismu zrychlují zpomalují

Více

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny

V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny V naší školní jídelně zařazujeme v rámci zdravé výživy i méně obvyklé suroviny BULGHUR Bulghur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí

Více

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + snadné tipy, jak pomoci našemu tělu zvládat chutě na různé laskominky a při tom se nepřipravit o požitek z oblíbeného. napsala Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 2013

Více

Ceník wellness služeb

Ceník wellness služeb Ceník wellness služeb AROMA KOUPEL Z KAČENČINÝCH HOR voňavá lázeň v přírodní dřevěné vaně, při svíčkách a se zdravým občerstvením 20 minut.. 250 Kč HORSKÁ KOZÍ SAUNA Pro ubytované v Kozím chlívku 60 minut

Více

Výživa fotbalistů. Každý hráč je jiný, a tak neexistuje jeden jediný stravovací plán, který by vždy vyhovoval všem.

Výživa fotbalistů. Každý hráč je jiný, a tak neexistuje jeden jediný stravovací plán, který by vždy vyhovoval všem. Výživa fotbalistů Tato příručka obsahuje informace, které pomohou hráčům všech úrovní k tomu, aby se mohli informovaně rozhodnout, jak v různých situacích pokrýt své nutriční potřeby. Příručka se snaží

Více

Voda. živina funkce tepelné hospodářství organismu transportní médium stabilizátor biopolymerů rozpouštědlo reakční médium reaktant

Voda. živina funkce tepelné hospodářství organismu transportní médium stabilizátor biopolymerů rozpouštědlo reakční médium reaktant Voda živina funkce tepelné hospodářství organismu transportní médium stabilizátor biopolymerů rozpouštědlo reakční médium reaktant bilance příjem (g/den) výdej (g/den) poživatiny 900 moč 1500 nápoje 1300

Více

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva týden 3.9. až 9.9. pondělí 3.9.2012 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, mléko polévka bramborová čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, sirup chléb, medové máslo, ovoce, čaj úterý 4.9.2012 Přesnídávka:

Více

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Warfarin Orion 3 mg Warfarin Orion 5 mg tablety warfarinum natricum

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Warfarin Orion 3 mg Warfarin Orion 5 mg tablety warfarinum natricum sp.zn. sukls245666/2015 Příbalová informace: Informace pro uživatele Warfarin Orion 3 mg Warfarin Orion 5 mg tablety warfarinum natricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy. Bakalářská práce

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy. Bakalářská práce UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy Bakalářská práce Marcela Malíšková Učitelství pro mateřské školy Výživa dětí v MŠ Olomouc 2014 vedoucí práce: Mgr.

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název: VY_32_INOVACE_20/09_Zdravý životní styl Téma: Vitamíny a minerální látky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Minerální látky a stopové prvky

Minerální látky a stopové prvky Minerální látky a stopové prvky Tato přednáška pochází z informačního systému Masarykovy univerzity v Brně, kde byla zveřejněna jako studijní materiál pro studenty předmětu Fyziologie výživy. Autor přednášky:

Více

PŘÍLOHA II. Opracování nebo zpracování nepůvodních materiálů, nezbytné pro získání statusu původu

PŘÍLOHA II. Opracování nebo zpracování nepůvodních materiálů, nezbytné pro získání statusu původu PŘÍLOHA II, Číslo HS kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána kapitola 2 Maso a poživatelné droby Výroba, v níž musí být všechny použité materiály kapitol 1 a 2 zcela kapitola

Více

Leden týden 4.1. až pečené kuře, bramborová kaše, salát s čínského zelí, čaj rohlík, jogurt, sirup

Leden týden 4.1. až pečené kuře, bramborová kaše, salát s čínského zelí, čaj rohlík, jogurt, sirup týden 4.1. až 10.1. pondělí 4.1.2010 polévka zeleninová s kapáním čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, čaj úterý 5.1.2010 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek,

Více

Zdravá výživa a hubnutí

Zdravá výživa a hubnutí Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích Václava Kunová Václava Kunová ZDRAVÁ VÝŽIVA A HUBNUTÍ V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn.:sukls103609/2008, sukls103610/2008

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn.:sukls103609/2008, sukls103610/2008 Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn.:sukls103609/2008, sukls103610/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Warfarin Orion 3 mg Warfarin Orion 5 mg tablety warfarinum natricum

Více

Obědy - ZŠ a MŠ Dětenice

Obědy - ZŠ a MŠ Dětenice Pondělí 4.1.2016 Přesnídáv. houska ks, pomazánka vitamínová, paprika - zelenina příloha, čaj Polévka polévka bramborová s krupkami Oběd 1 těstoviny zapékané se sýrem a vejcem obsahuje alergeny: 03,07 Svačina

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

POTRAVINOVÉ INTOLERANCE

POTRAVINOVÉ INTOLERANCE ELISA POTRAVINOVÉ INTOLERANCE IMUNOANALYTICKÉ SOUPRAVY KE STANOVENÍ SPECIFICKÝCH PROTILÁTEK TŘÍDY Ig G A Ig G 4 Standardní formáty (20, 24 a 88 antigenů) Individuální profil - výběr z více než 400 dostupných

Více

Jídelní lístek PEČOVATELSKÁ SLUŽBA od 1.3.2016 do 31.3.2016

Jídelní lístek PEČOVATELSKÁ SLUŽBA od 1.3.2016 do 31.3.2016 Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11.30 hodin předchozího dne. Odhlášky nebo změny varianty stravy (1,2,3) nahlašte: : obědářka - tel. 736 514 402 vedoucí Pečovatelské služby tel. 416 735

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií. Výživa v těhotenství a její vliv na hmotnost

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií. Výživa v těhotenství a její vliv na hmotnost VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií Výživa v těhotenství a její vliv na hmotnost novorozence Bakalářská práce Autor: Markéta Polčíková Vedoucí práce: PhDr. Lenka Görnerová

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka z červené čočky, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka z červené čočky, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01 Pondělí 1.5.2017 státní svátek Úterý 2.5.2017 kaše krupicová, kompot ovocný - příloha, čaj pohanková polévka se zeleninou a houbami obsahuje alergeny: 09 čevabčiči, brambory m.m., lahůdková cibule, zeleninová

Více

Složení lahůdkářských výrobků

Složení lahůdkářských výrobků Jihlavská 1143, Žďár nad Sázavou Lahůdkářské výrobky mohou obsahovat:pšenici,sezam,sóju,vejce, hořčici,ryby,mléko a mléčné výrobky Podtržené suroviny jsou alergeny Rozvoz pro vlastní prodejny společnosti

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Středa 1.3.2017 Přesnídáv. houska, pomazánka tvarohová s vejci, okurka - zelenina příloha, čaj Polévka polévka slepičí s rýží a zeleninou,09 Oběd 1 kuře pečené s nádivkou, brambory m.m., zeleninová obloha

Více

Jíme pro zdraví aneb. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Jíme pro zdraví aneb. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Jíme pro zdraví aneb božská lékárna PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Zdravotní stav se odráží na našem zevnějšku. Řadu potíží lze zmírnit nebo zcela odstranit vhodně zvolenými potravinami. Které to jsou, jaký

Více

SEZNAM ALERGENŮ dle směrnice 1169/2011 EU

SEZNAM ALERGENŮ dle směrnice 1169/2011 EU SEZNAM ALERGENŮ dle směrnice 1169/2011 EU číslo alergenu 1 Obiloviny obsahující lepek 2 Korýši a výrobky z nich 3 Vejce a výrobky z nich 4 Ryby a výrobky z nich 5 Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky

Více

Ochranné pracovní krémy vyrábí CORMEN s.r.o.

Ochranné pracovní krémy vyrábí CORMEN s.r.o. Ochranné pracovní krémy vyrábí CORMEN s.r.o. dodává Dezinfekce pokožky je často nezbytnou součástí hygienických postupů. Potřeba antibakteriálního účinku vyvstává zvláště v podmínkách zvýšené zátěže,

Více

Stagnace a její překonání

Stagnace a její překonání Stagnace a její překonání Každý se čas od času dostane do stavu stagnace tzn. kdy už se nikam neposouváte jak už v počtu opakování, nebo zvyšování váhy. Existuje několik způsobu legálních i zakázaných,

Více

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 7.11.2016 Úterý 8.11.2016 Středa 9.11.2016 Čtvrtek 10.11.2016 Pátek 11.11.2016 Pohanková se zeleninou obsahuje alergeny: 09 Uzenářské ragú, rýže Brambory zapečené se sýrem a brokolicí,12 čaj, mléko,

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Tisková konference,. prosince 21, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 1 2 Praha 1 www.czso.cz Spotřeba potravin v ČR v dlouhodobém srovnání 2 Celková spotřeba

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Cholesterol: Strašák dnešní doby

Cholesterol: Strašák dnešní doby Press kit Cholesterol: Strašák dnešní doby 1 Cholesterol: Strašák dnešní doby Po několik desetiletí platí v medicíně jednoduchá úměra snížením hladiny cholesterolu prospějeme svému zdraví. V poslední době

Více

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002,

VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, VYHLÁŠKA č. 243/2002 Sb. ze dne 31. května 2002, kterou se provádí zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele Ministerstvo zemědělství

Více

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný

polévka hovězí s rýží a hráškem polévka zeleninová s kapáním polévka hrstková utajené drůbeží maso,brambory,nápoj ovocný chléb,pomazánka vaječná,jablko,kakao,čaj ovocný polévka hovězí s rýží a hráškem filé zapečené se sýrem,bramborová, kaše,obloha z čerstvé zeleniny,čaj rohlík,máslo,med,nektarinka,mléko,čaj ovocný veka,pomazánka

Více

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.4.2018 Úterý 3.4.2018 Středa 4.4.2018 Čtvrtek 5.4.2018 Pátek 6.4.2018 státní svátek- nevaří se! polévka drůbková jemná s rýží,09 hovězí pečeně na česneku, houskové knedlíky (kynuté)- se špaldou

Více

K A T A R Í N A S K Y B O V Á

K A T A R Í N A S K Y B O V Á K A T A R Í N A S K Y B O V Á Potraviny jako aktivátory, stabilizátory a inhibitory Fresh diet jsou klíčem k úspěchu při hubnutí obsah Úvod 9 Jak vznikla Fresh diet 12 Fresh portrét 14 3 základní pravidla

Více

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY Anémie se řadí mezi nejrozšířenější choroby postihující lidskou populaci. Světová zdravotnická organizace uvádí, že tzv.nutriční anémií trpí přibližně 30 % populace. S tím souvisí

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, máslo, plátkový sýr, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, máslo, plátkový sýr, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Středa 1.2.2017 slunečnicový chléb, máslo, plátkový sýr, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva polévka špenátová s vajíčkem hovězí pečeně na česneku, dušená rýže rohlík, pomazánka sýrová s kapií,

Více

Školní stravování jako vzdělávání a výchova

Školní stravování jako vzdělávání a výchova Školní stravování jako vzdělávání a výchova Současné nástroje řízení kvality školního stravování Řízení skladby jídel VDD, spotřební koše, výživová pyramida. Řízení výběru kvalitních surovin Zákon o potravinách

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

Jak stravovat moje batole?

Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Jak stravovat moje batole? Získejte z tohoto průvodce NutriCHEQ co nejvíce Zkuste si najít chvilku času na klidné přečtení tohoto průvodce stačit vám bude dvacet minut. Víme,

Více

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao polévka krupicová špenát, vejce, brambory, sirup chléb, máslo, džem, ovoce, čaj úterý 2.9.2014 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl

5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl 5 věcí, které vám o kofeinu nikdo neřekl Podle nedávného zjištění si kávu dá denně asi 75% čechů. Kofein ale není jen kafe, najdeme ho i v jiných nápojích, o kterých třeba ani nevíte. 1. Kofein má pozitivní

Více

mléčná se strouháním (A: 03,07,09,51) kuřecí čína, brambory, minerálka, (A: 03,09,51) veka s ramou, rajče, mléko (A: 07,51)

mléčná se strouháním (A: 03,07,09,51) kuřecí čína, brambory, minerálka, (A: 03,09,51) veka s ramou, rajče, mléko (A: 07,51) Pondělí 4.1.2016 Přesnídávka rybí pomazánka, veka. mléko, jablko (A: 04,07,51) Úterý 5.1.2016 čočková s uzeným masem (A: 09,51) špagety se sýrovou omáčkou, čaj, mandarinka (A: 07,09,51) vajíčková pomazánka,

Více

Září 2015. týden 1.9. až 6.9.

Září 2015. týden 1.9. až 6.9. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj 1, 7 Polévka: polévka masová s těstovinami 1, 3, 9 rýžový nákyp, mléko 1, 3, 7 Svačina: chléb, játrová pomazánka, rajče,

Více