TISKOVÉ TECHNIKY S Í T O T I S K.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TISKOVÉ TECHNIKY S Í T O T I S K. www.sshopct.cz/polygrafie"

Transkript

1 S Í T O T I S K

2 Tvorba tiskové šablony Tiskovou šablonou nazýváme spojení síťoviny a emulze, která zakrývá tu část síta, jež nemá propouštět barvu tisknout. Pro zhotovení tiskové šablony existuje celá řada postupů: Dělíme je na: 1. Ruční 2. Fotomechanické a. Přímé b. nepřímé

3 Tvorba tiskové šablony - ruční Tiskový motiv je na síto přenesen ručně. Jsou k tomu používány nejrůznější techniky od namalování motivu přímo na síto až po nalepování vystříhaných papírů nebo speciálních fólií na spodní stranu síta. Tyto techniky mají ve srovnání s fotomechanickým postupem svá omezení, které ale při jejich znalosti a využití mohou především v uměleckém sítotisku vézt k překvapivě krásným výsledkům.

4 Tvorba tiskové šablony - ruční Krycí šablona 1. Motiv namalujeme nejprve na papír 2. Papír podložíme pod šablonu a motiv obkrestíme. 3. Místa šablony, které nemají tisknout natřeme tekutinou na vyplnění síta. 4. Po zaschnutí tekutiny je šablona hotova

5 Tvorba tiskové šablony - ruční Vymývací šablona 1. Motiv namalujeme přímo na síto mastnou křídou 2. Poté naneseme na celé síto vodou rozpustnou emulzi 3. Po zaschnutí emulze je možné vymýt křídu pomocí nitroředidla 4. Šablona je hotová k tisku

6 Tvorba tiskové šablony - ruční Papírová šablona (nejjednodušší způsob) 1. Motiv vystřihneme na tenkém papíru 2. Předlohu položíme pod síto tak, aby se dotýkala síta 3. Na síto naneseme hustou barvu. Díky tomu, že je barva hustá, zůstane předloha přilepená na sítu. 4. Vhodné pro hrubší síta (40-70 vláken/cm)

7 Tvorba tiskové šablony - ruční Vyřezávaná šablona 1. Motiv vyřežeme do speciální dvouvrstvé fólie (nosná vrstva a šablonová vrstva) tak, abychom prořízli pouze šablonovou vrstvu 2. Z nosné folie oddělíme ty části, které mají tisknout 3. Nyní přiložíme fólii zdola na síto a shora pak potřeme pomocí hadříku síto a fólii vhodným rozpouštědlem, které je slepí dohromady. 4. Po zaschnutí šablony odstraníme nosnou fólii.

8 Tvorba tiskové šablony - ruční Redukovaná šablona 1. Používá se pro vícebarevný tisk pomocí jednoho síta 2. Nejprve vytiskneme barvu, která zabírá na obrázku největší plochu. TISKOVÉ TECHNIKY 3. Postupně zakrýváme dalšíčásti síta a tiskneme barvy, které mají být na menší ploše 4. Jako poslední tiskneme barvu, která zabírá nejmenší plochu Tento postup byla patentován v roce 1918 v USA

9 Tvorba tiskové šablony - fotomechanické PŘÍMÁ ŠABLONA Síto je potaženo světlocitlivou vrstvou, která je pak osvícená a vyvolána. Šablona je tedy vytvářena přímo na sítě, proto se jíříká přímá šablona. Existují dva způsoby potažení síta. 1. Oboustranně světlocitlivou emulzí 2. Jednostranně přenesením světlocitlivé vrstvy z potažené fólie (přímý film)

10 Tvorba tiskové šablony - fotomechanické NEPŘÍMÁ ŠABLONA V případě nepřímé šablony se nachází světlocitlivá vrstva na průhledné umělohmotné nosné fólii. Tato vrstva je nejprve nasvícena a vyvolána a až pak se přenáší na síto pouze ty části, které zakrývají netisknutelné místa.

11 Tvorba tiskové šablony - fotomechanické PŘÍMÁ ŠABLONA Výhody a nevýhody kapalné emulze Je cenově výhodná Dobře se spojuje (váže) se sítem Emulze obsahuje 50-60% vody, což vede ke zmenšení vrstvy při zaschnutí. To způsobuje určitou drsnost povrchu šablony, která může v extrémních případech způsobit zatékání barvy na hranách šablony především pokud použijeme řídkou barvu.

12 Tvorba tiskové šablony - fotomechanické NEPŘÍMÁ ŠABLONA Výhody a nevýhody Má perfektně hladký povrch a hodí se pro tisk velmi jemných rastrů a motivů. Hůře drží na sítu, nehodí se pro velké náklady Je náchylná na vlhkost (nehodí se pro barvy na vodní bázi) Je drahá

13 Tvorba tiskové šablony - fotomechanické PŘÍMÁ ŠABLONA Výhody a nevýhody filmu Má perfektně hladký povrch a hodí se pro tisk velmi jemných rastrů a motivů. Dobře drží na sítu. Je možné je pořídit o různých přesně definovaných tloušťkách Drahá Vyžaduje zkušenost při přenášení.

14 PŘÍMÉ ŠABLONY EMULZE DIAZOCITLIVÉ EMULZE Diazo emulze nahradila v 70. letech 20. století do té doby používané bichromové emulze, které značně zatěžovaly odpadové vody. Diazo emulze jsou cenově výhodné a mají velmi velký prostor pro osvícení. Existují diazoemulze vhodné pro tisk syntetickými barvami i emulze vhodné pro barvy na vodní bázi.

15 PŘÍMÉ ŠABLONY EMULZE FOTOPOLYMEROVÉ EMULZE Vyvinuty v 80. letech 20. století v Japonsku Velmi krátký čas osvícení, malý prostor pro časovou variabilitu při osvícení. Používají se v případech, kdy je potřeba silnou vrstvu emulze.

16 PŘÍMÉ ŠABLONY EMULZE DIAZOPOLYMEROVÉ EMULZE Spojují přednosti diazo emulzí a fotopolymerových emulzí. Krátký čas osvícení, dobrý prostor pro časovou variabilitu při osvícení. Emulze jsou odolné vůči vodě i rozpouštědlům a jsou lehce odstranitelné ze síta.

17 PŘÍMÉ ŠABLONY FILMY PŘÍMÉ FILMY Skládají se z tenké polyesterové nosné fólie, na které je strojově nanesena světlocitlivá vrstva, která může být jak diazo, fotopolymerová tak i diazopolymerová. Přímé filmy mají přesně definovanou tloušťku. Jsou k dostání v tloušťkách od 15 µm do cca 400 µm Tenké filmy jsou vhodné pro husté sítoviny, tlusté filmy jsou pak vhodné pro méně husté sítoviny Film 15 µm : Sítovina µm: Sítovina 40-60

18 NEPŘÍMÉ ŠABLONY FILMY NEPŘÍMÉ FILMY Skládají se z tenké polyesterové nosné fólie, na které je strojově nanesena světlocitlivá gelová vrstva Po nasvícení jsou vytvrzeny pomocí peroxidu vodíku a vymyty, poté přeneseny na dolní stranu síta. Po zaschnutí gelové vrstvy se sundá nosná fólie.

19 Nasvícení Pro nasvícení používáme silný zdroj světla, který obsahuje podíl UV záření ( nm). Dnes používáme tzv. metalhalogenové lampy o výkonu 3 6 kw. Délka osvícená závisí na jemnosti síta, použitém typu emulze nebo fólie a její tloušťce. Čím je silnější světlocitlivá vrstva, tím musí být delší čas nasvícení. V oblasti hobby sítítisku je možno použít k nasvícení také fotoreflektor. V tomoto případě je ale nutné použít diazoemulzi, polymerové emulze vyžadují silnější UV světlo.

20 Nasvícení - postupy NASVÍCENÍ PŘÍMÉ Tisková předloha (film) se přiloží na spodní, tiskovou stranu síta tak, aby se potištěná strana předlohy dotýkala síta Síto emulze Potisk Film Pokud by film byl potištěnou stranou od emulze, hrozí podsvícení motivu.

21 Nasvícení - postupy Celý rám i se sítem vložíme do osvětlovacího přístroje. Ten nejprve vysaje vzduch a tím způsobí přichycení předlohy na rám a skleněnou desku, pod níž je umístěný zdroj světla. Poté dojde k nasvícení síta s předlohou. Na nasvícených místech se vytvrdí světlocitlivá emulze a stane se vodou nevymyvatelná. Ty části emulze, které byly kryté předlohou jsou vodou vymyvatelné. Při osvitu je důležitá doba osvitu. Ta záleží na použitých materiálech a je individuálně určitelná.

22 Nasvícení - postupy PROJEKČNÍ NASVÍCENÍ V případě přípravy velkých tiskových šablon je výroba předlohy v měřítku 1:1 poměrně náročná jak technicky tak i finančně. Proto se v takovém případě používá projekční nasvícení. Takové nasvícení je možné přirovnat například k promítání diapozitivů na plátno. Cena projekčního zařízení je kvůli jeho konstrukci a vysoce kvalitní optice mnohem vyšší a proto se vyplatí jedině v případě, kdy daná firma dělá často velkoforátové šablony. V případě projekčního nasvícení se snažíme co nejvíce zkrátit čas nasvícení a proto používáme co nejtenčí vrstvu emulze.

23 Nasvícení - postupy PROJEKČNÍ NASVÍCENÍ Komora se speciální vysokofrekvenční bezelektrodovou úzko pásmovou výbojkou a optikou, která umožňuje promítání motivu z diapozitivu přímo na sítotiskový rám. Jedná se o bezkontaktní kopírovací přenos.

24 Nasvícení - postupy Po nasvícení vymyjeme emulzi, která byla pod předlohou proudem vody. Rám poté vysušíme a provedeme kontrolu zakrytí. Případné chyby díry v krycí vrstvě ještě dokryjeme plničem síta tak, aby zůstaly otevřeny pouze místa, které mají tisknout. ČAS NASVÍCENÍ Pro určení správného času nasvícení použijeme testovací síto, jež postupně nasvítíme v několika časových krocích. Poté můžeme určit jaký čas nasvícení je pro dané síto, emulzi a tloušťku emulze nejlepší.

25 Computer to screen - CTS V případě technologie CTS nepotřebujeme jako předlohu film. Data předlohy jsou přeneseny do CTS automatu, který pak obraz přenáší přímo na síto. Používá se především pro velkoplošný a vícebarevný tisk. Digitální příprava tiskových forem forem přináší: --úsporu úsporu nákladů na na filmy filmy --možnost správy, správy, archivace dat dat --méně méněvýrobních kroků kroků --zkrácení přípravy šablony --zkvalitňuje tiskový tiskový obraz, obraz, eliminuje moaré moaré Existují dva základní typy CTS: a. Zakrytí tisknutelných míst krycí vrstvou (světlonepropustným voskem) b. Nasvícení netiskových míst pomocí UV paprsku

26 - tisknoucí místa jsou vytvořena černým inkoustem - nanášení inkjetovou tiskovou hlavicířízenou počítačem potom se šablona exponuje a vymývá prudkým proudem vody - tisková forma je po vysušení připravena k tisku Hlava zařízení - zhotovení šablony - zařízení JetScreen, švýcarská firma Lüscher - vyhřívaná stříkací piezo hlava nanáší speciální voskovou hmotu - na sítovině tuhne a vytvoří pro UV světlo nepropustnou vrstvu - optická hustota D 4,0 a velikost nejmenších bodů je 40 µm. - osvit - standardním způsobem, - vyvolávání - smytí nevytvrzené emulze a také vosku

27 - zařízení Stencil Master, firma SignTronic, automatické nakládání, vykládání a polohování rámů pro osvit - digitální osvit UV zářením pracuje s maximální rychlostí až 500 mm/sec, maximální rozlišení dpi - rámy do velikosti: x mm. digitální zařízení K26-S, německá firma Kammann - na standardní šablonovou vrstvu je osvit prováděn laserem z digitálních dat s rozlišením až dpi. - zpracovává se tradičním postupem. Detail tiskové hlavy JetScreen Zvětšený obraz vyvolané šablony Stencil Master - zařízení ScreenSetter, německá firma Kissel+Wolf. - na ovrstvenou sítovinu - osvit přímo UV světlem, směřováno speciálním členem - DMD (Digital Micromirror Device), od společnosti Texas Instruments - obsahuje více než milión mikrozrcadel - ta během sekundy více než stotisíckrát změní polohu a tím buď sítovinu exponuje nebo ne - dosahuje se rozlišení asi dpi.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Sítotisk.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Sítotisk. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Sítotisk semestrální práce Ondřej Kočí editor: Helena Míková V Praze dne 30. 4. 2012 Kartografická

Více

Výroba plošných spojů

Výroba plošných spojů Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Katedra technické a informační výchovy Výroba plošných spojů PaedDr. Ing. Josef Pecina, CSc. Mgr. Pavel Pecina, Ph.D. 2007 Cíl kapitoly Student: Vysvětlí, co to

Více

Ceník velkoformátového tisku

Ceník velkoformátového tisku Ceník velkoformátového tisku Automatický ořez, lemování a očkování zdarma! U nás zahrnuje komplexní dodávku velkoplošného tisku také ořez samolepek i bannerů, lemování a očkování zdarma. Níže pod tabulkami

Více

Výroba plošných spojů

Výroba plošných spojů Výroba plošných spojů V současné době se používají tři druhy výrobních postupů: Subtraktivní, aditivní a semiaditivní. Jak vyplývá z názvu, subtraktivní postup spočívá v odstraňování přebytečné mědi (leptání),

Více

světelný paprsek optika

světelný paprsek optika Scanner (skener) Skener je vstupní periferní zařízení sloužící k převodu (resp. digitalizaci) textu a grafiky (2D i 3D) z tištěné do elektronické podoby. Bez ohledu na výchozí typ dokumentu (obrázek, text),

Více

Úvod Sítotisková technologie Předtisková příprava Historie sítotisku Závěr Literatura Konec. Sítotisk. Autor: Ondřej Kočí Editor: Helena Míková

Úvod Sítotisková technologie Předtisková příprava Historie sítotisku Závěr Literatura Konec. Sítotisk. Autor: Ondřej Kočí Editor: Helena Míková Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Sítotisk Autor: Ondřej Kočí Editor: Helena Míková Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT v Praze Úvod

Více

TISKOVÉ TECHNIKY S Í T O T I S K. www.sshopct.cz/polygrafie

TISKOVÉ TECHNIKY S Í T O T I S K. www.sshopct.cz/polygrafie S Í T O T I S K ZÁKLADNÍ POJMY SÍTOTISKU TISKOVÉ TECHNIKY TISKOVÁ PŘEDLOHA (printon) Jedná se o vzor, text, který má být otisknut na potiskovaný materiál. Kvalita tiskové předlohy rozhodujícím způsobem

Více

Faktory, které je třeba zvážit při výběru systému expozice:

Faktory, které je třeba zvážit při výběru systému expozice: Expozice je jedním z nejdůležitějších kroků při výrobě sít a přímo ovlivňuje kvalitu tisku a životnost šablony. Výběr správného systému expozice je stejně důležitý, takže tento Průvodce vám poskytne základní

Více

Metody tisku CTP a CTF

Metody tisku CTP a CTF ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Metody tisku CTP a CTF semestrální práce Marie Fialová Martina Hulanová Editor:Ludvika Fialova

Více

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 640 Kč + 440,00 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč 1,80 Kč + 1,50 Kč

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 640 Kč + 440,00 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč 1,80 Kč + 1,50 Kč Ceník reklamního potisku tampoprintem méně než 200 ks paušál 640 Kč + 440,00 Kč 200-299 ks 3,20 Kč + 2,20 Kč 300-499 ks 2,80 Kč + 2,00 Kč 500-999 ks 2,50 Kč + 1,80 Kč 1 000-1 999 ks 1,80 Kč + 1,50 Kč 2

Více

Princip inkoustového tisku

Princip inkoustového tisku Stránka č. 1 z 10 Vyberte si princip tisku, se kterým se chcete blíže seznámit: INKOUSTOVÝ, LASEROVÝ, THERMO Princip inkoustového tisku Vývoj inkoustových tiskáren jako výstupního zařízení počítače má

Více

Tiskové techniky. 14. Sítotiskové šablony. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 4. 2. 2013. www.isspolygr.cz.

Tiskové techniky. 14. Sítotiskové šablony. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 4. 2. 2013. www.isspolygr.cz. 14. Sítotiskové šablony www.isspolygr.cz Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 4. 2. 2013 Strana: 1/10 Škola Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Tiskárny. Tiskárny lze rozdělit na dvě základní skupiny: Kontaktní (Impaktní) Kontaktní tiskrány můžeme rozdělit na:

Tiskárny. Tiskárny lze rozdělit na dvě základní skupiny: Kontaktní (Impaktní) Kontaktní tiskrány můžeme rozdělit na: Tiskárny Z hlediska oblasti výpočetní osobních počítačů můžeme tiskárnu definovat jako výstupní zařízení sloužící k zhmotnění informací ve formě nejčastěji papírového dokumentu (tisk lze zabezpečit i na

Více

1. Polotóny, tisk šedých úrovní

1. Polotóny, tisk šedých úrovní 1. Polotóny, tisk šedých úrovní Studijní cíl Tento blok kurzu je věnován problematice principu tisku polotónů a šedých úrovní v oblasti počítačové grafiky. Doba nutná k nastudování 2 hodiny 1.1 Základní

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

KIWOPRINT L 4002. Lepidlo na ředidlovém základu určené pro nanášení tiskem

KIWOPRINT L 4002. Lepidlo na ředidlovém základu určené pro nanášení tiskem Strana: 1/5 KIWOPRINT L 4002 Lepidlo na ředidlovém základu určené pro nanášení tiskem Kiwoprint L 4002 je vysoce jakostní samolepící lepidlo nanášené tiskem pro výrobu samolepícího zboží z papíru, kartonu,

Více

KIWOPRINT D 158. Disperzní lepidlo na akrylovém základu

KIWOPRINT D 158. Disperzní lepidlo na akrylovém základu Strana: 1/5 KIWOPRINT D 158 Disperzní lepidlo na akrylovém základu Kiwoprint D 158 je vysoce jakostní samolepící lepidlo pro výrobu samolepícího zboží z papíru, kartonu, neměkčeného PVC, gumy, technických

Více

Přípravné práce natěračské -doporučené aplikace

Přípravné práce natěračské -doporučené aplikace Přípravné práce natěračské -doporučené aplikace Na přípravě jakéhokoliv podkladu závisí kvalita nátěru, stěrky,penetrace. Špatně připravený podklad může mít za následek praskání, odlupování a nedokonalou

Více

Systémy tisku CTP a CTF

Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie Katedra mapování a kartografie Kartografické polygrafie a reprografie Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce Fialová

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie

Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie Informační a komunikační technologie 1.2 Periferie Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 Periferie Je zařízení které umožňuje ovládání počítače nebo rozšíření jeho možností. Vstupní - k ovládání stroje

Více

100% Akční nabídka Laboratoř. ušetříte. S výrobky M+W Dental stoprocentně ušetříte oproti obdobným výrobkům. platnost do 30.4.

100% Akční nabídka Laboratoř. ušetříte. S výrobky M+W Dental stoprocentně ušetříte oproti obdobným výrobkům. platnost do 30.4. Akční nabídka Laboratoř platnost do 30.4.2015 100% ušetříte S výrobky M+W Dental stoprocentně ušetříte oproti obdobným výrobkům. Martina Grabmüllerová, e-mail: martina.grabmullerova@dentamed.cz, tel.:

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu Jméno autora Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Blíž k řemeslům a technickým oborům Mgr. Jana Kristková Ročník 5., 6. Vzdělávací

Více

Tiskové techniky. 2. Sítotisk. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 6. 9. 2012. www.isspolygr.cz. Tiskové techniky. DUM číslo: 2 Název: Sítotisk

Tiskové techniky. 2. Sítotisk. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 6. 9. 2012. www.isspolygr.cz. Tiskové techniky. DUM číslo: 2 Název: Sítotisk 2. Sítotisk www.isspolygr.cz Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 6. 9. 2012 Strana: 1/10 Škola Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 12 Digitální audio přehrávače a rekordéry Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace CD-DA (Compact Disc

Více

Zpět k základům tvorba vysoce zabezpečených ID karet

Zpět k základům tvorba vysoce zabezpečených ID karet Zpět k základům tvorba vysoce zabezpečených ID karet S použitím různorodých tiskových technologií můžete významně snížit možnost padělání nebo zkopírování vašich firemních identifikačních karet Ještě než

Více

SÍTOTISK. sítotisk.

SÍTOTISK. sítotisk. sítotisk www.papyrus.com OBSAH 01 Materiály 01 Materiály VINYLOVÉ PODKLADOVÉ FÓLIE 3 VINYLOVÉ SAMOLEPICÍ ARCHY BÍLÉ 5 TRANSPARENTNÍ 6 BAREVNÉ 6 POLYESTEROVÉ 7 POLYPROPYLENOVÉ 8 SPECIÁLNÍ, STATICKÉ A JINÉ

Více

APLIKAČNÍ TECHNOLOGIE

APLIKAČNÍ TECHNOLOGIE APLIKAČNÍ TECHNOLOGIE nanášení pájecích past, lepidel, tavidel aj. sítotisk šablonový tisk dispenze pin transfer. Zařízení ruční poloautomatická automatická in line nebo off line PLATÍ ZÁSADA: dobře natisknuto

Více

KAPALINOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

KAPALINOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING Střední průmyslová škola na Proseku Novoborská 2, 190 00 Praha 9 KAPALINOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING - Stereolitografie - Jetted Photopolymer - Film Transfer Imaging Ing. Lukáš Procházka 3S Design

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

SÍTOTISK A FOTOGRAFIE JAKO GRAFICKÉ TECHNIKY. David Hroník

SÍTOTISK A FOTOGRAFIE JAKO GRAFICKÉ TECHNIKY. David Hroník SÍTOTISK A FOTOGRAFIE JAKO GRAFICKÉ TECHNIKY David Hroník obsah HISTORICKÝ VÝVOJ SÍTOTISKU 5 PŘEHLED ORIGINÁLNÍCH TECHNIK 10 PŘÍMÉ TECHNIKY 10 VYKRÝVANÁ ŠABLONA 10 VYMÝVANÁ ŠABLONA 12 Malba litografickou

Více

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky Michal Bílek Karel Johanovský SPŠ - JIA Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír papír, dataprojektory 1 OBSAH Úvodem Aditivní model Gamut Pozorovací úhel CRT LCD Plazma OLED E-Paper Dataprojektory

Více

OBKLADOVÁ FASÁDNÍ DESKA

OBKLADOVÁ FASÁDNÍ DESKA Tyto betonové obkladní fasádní desky jsou určeny k vytváření předsazených odvětrávaných fasád občanských a bytových budov zejména montované a skeletové konstrukce. Kotvení obkladových fasádních desek je

Více

5. Zobrazovací jednotky

5. Zobrazovací jednotky 5. Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír, diaprojektory Zobrazovací jednotky Pro připojení zobrazovacích jednotek se používá grafická karta nebo také video adaptér. Úkolem grafické karty

Více

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák.

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák. Kuřátko Roztomilá kuřátka jsou přímo stvořená pro oslavu jara a probouzejícího se nového života. Malé žluté hejno se báječně hodí nejen na výzdobu domova a zejména velikonočního košíčku, ale i na dárky.

Více

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008

Základy velkoplošného zobrazování. ČVUT FEL, listopad 2008 Základy velkoplošného zobrazování ČVUT FEL, listopad 2008 Způsoby velkoplošného zobrazování Projektory projekční ploché zobrazovače neprojekční CRT LCD DLP PLASMA LED LCD D-ILA, refl. LCD LASER? Projektory

Více

Úvod Co je to ofset? Výroba tiskových desek a princip tisku Ofsetový potisk plastů Závěr Literatura Konec. Ofset

Úvod Co je to ofset? Výroba tiskových desek a princip tisku Ofsetový potisk plastů Závěr Literatura Konec. Ofset Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Ofset Autor: Jan Štokr, David Legner Editor: Eliška Housarová, Pavel Hradec Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

P EHLEDOVÁ TABULKA TVRDOSTÍ TùREK

P EHLEDOVÁ TABULKA TVRDOSTÍ TùREK P EHLEDOVÁ TABULKA TVRDOSTÍ TùREK 45A BÍLÁ 55A-60A ÎLUTÁ 60A ORANÎOVÁ 55A BÍLÁ 60A-65A âervená 65A âervená 60A BÍLÁ 65A-70A âervená 70A TMAVù ZELENÁ 65A BÍLÁ 70A-75A ZELENÁ 75A ZELENÁ 70A BÍLÁ 75A-80A

Více

Technologie tisku. Radek Fiala. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011

Technologie tisku. Radek Fiala. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Příprava tisku Montáž Rozlišujeme dva typy montáže předlohová montáž skládání stránky/archu z předloh (např. obrázky, text na papíře... ) výsledkem

Více

7.6 Podrobnější postup při amatérské výrobě desky fotocestou:

7.6 Podrobnější postup při amatérské výrobě desky fotocestou: 7. 7.5 Výroba plošných spojů Profesionální výroba plošných spojů je poměrně náročná záležitost (například výroba dvouvrstvé desky s pokovenými otvory čítá přes 40 technologických operací). Hlavním rozdílem

Více

Systémy tisku CTP a CTF

Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie Katedra mapování a kartografie Systémy tisku CTP a CTF Semestrální práce Petr Pleyer, Tomáš Robb Kartografická polygrafie

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Vizualizační technika

Více

UV osvitová jednotka Veškeré kopírování, reprodukování a rozšiřování tohoto návodu vyžaduje písemný souhlas firmy Transfer Multisort Elektronik.

UV osvitová jednotka Veškeré kopírování, reprodukování a rozšiřování tohoto návodu vyžaduje písemný souhlas firmy Transfer Multisort Elektronik. UV osvitová jednotka Uživatelská příručka Veškeré kopírování, reprodukování a rozšiřování tohoto návodu vyžaduje písemný souhlas firmy Transfer Multisort Elektronik. 1. Použití zařízení... 2 2. Umístění...

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 7.

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 7. Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_IN7DV_05_01_09

Více

Libraprint LIP. Sítotisková barva

Libraprint LIP. Sítotisková barva Strana: 1/5 Libraprint LIP Sítotisková barva Rozsah použití Barva Librapritt LIP je velmi univerzální ředidlová sítotisková barva, dodávaná v přímých i v rastrových odstínech a určená pro každodenní práce

Více

Výroba mikrostruktur metodou UV litografie a mechanickým obráběním

Výroba mikrostruktur metodou UV litografie a mechanickým obráběním Výroba mikrostruktur metodou UV litografie a mechanickým obráběním I. Úvod a. UV fotolitografie Fotolitografie je nejdůležitější částí výroby integrovaných obvodů, je také nejnákladnější. Roste totiž poptávka

Více

SÍTOTISK CENÍK MATERIÁLŮ PRO SÍTOTISK. www.multiexpo.eu info@multiexpo.cz

SÍTOTISK CENÍK MATERIÁLŮ PRO SÍTOTISK. www.multiexpo.eu info@multiexpo.cz 06 SÍTOTISK CENÍK MATERIÁLŮ PRO SÍTOTISK www.multiexpo.eu info@multiexpo.cz SÍTOTISK - obsah Materiály JAC JAC vinylové samolepicí podkladové fólie... 3 JAC vinylové samolepicí archy - přehled produktů...

Více

(15) Výstupní zařízení

(15) Výstupní zařízení (15) Výstupní zařízení Osnova 1. Panely LCD, plasmová zobrazovače, projektory 1. Připojení 2. LCD monitory 3. Plasmový displej 4. Dataprojektor 2. Tiskárny 1. Kvalita tisku, rozlišení (DPI), připojení

Více

Digitalizace historických negativů

Digitalizace historických negativů Digitalizace historických negativů Praktické zkušenosti z digitalizace archívu Šechtl a Voseček Jan Hubička Muzeum fotografie Šechtl a Voseček Tábor Ateliér Šechtl a Voseček Založen Ignácem Šechtlem (1840-1911)

Více

PBS TURBO TCR PDH. 1. Produkty společnosti PBS Turbo ( 5 typových řad ):

PBS TURBO TCR PDH. 1. Produkty společnosti PBS Turbo ( 5 typových řad ): PBS TURBO Společnost PBS Turbo s.r.o. vznikla v roce 1997 spojením podniku MAN B&W Diesel AG, Augsburg a Divize plnicích turbodmychadel První brněnské strojírny Velká Bíteš, a.s. Společnost se zabývá pouze

Více

Skenery (princip, parametry, typy)

Skenery (princip, parametry, typy) Skenery (princip, parametry, typy) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Pavla Šmejkalová Rostislav Šprinc Rok vyhotovení 2009 Úvod Princip Obecně Postup skenování Části skenerů

Více

Vypracoval : Martin Dlouhý Osobní číslo : A08B0268P. Měření otáček stroboskopem KET/MNV

Vypracoval : Martin Dlouhý Osobní číslo : A08B0268P. Měření otáček stroboskopem KET/MNV Vypracoval : Martin Dlouhý Osobní číslo : A08B0268P Měření otáček stroboskopem KET/MNV 1. Zadání Změřte stroboskopem otáčky motoru 2. Postup měření NA rotoru je přidělán štítek, který budu osvětlovat stroboskopem.

Více

Kristína Bobotová KIKASPOL tel.:

Kristína Bobotová KIKASPOL tel.: Kristína Bobotová KIKASPOL tel.: 0907 516 045 0911 516 045 OBSAH 01 Materiály 01 Materiály VINYLOVÉ PODKLADOVÉ FÓLIE 185 VINYLOVÉ SAMOLEPICÍ ARCHY BÍLÉ 187 TRANSPARENTNÍ 188 BAREVNÉ 189 POLYESTEROVÉ 190

Více

Hardware. Monitor. CRT monitor (Cathode Ray Tube) Princip fungování CRT monitoru. LCD (Liquid Crystal Displays) - nová generace monitorů

Hardware. Monitor. CRT monitor (Cathode Ray Tube) Princip fungování CRT monitoru. LCD (Liquid Crystal Displays) - nová generace monitorů Monitor Monitor je čistě výstupní zobrazovací zařízení. Prostřednictvím monitoru s námi počítač komunikuje - sděluje nám potřebné informace, zobrazuje obrázky, pracovní plochu atd. V současnosti používané

Více

3. HLUBOTISK RODINA. Hlubotisk je tisková technika pracující na principu tisku z hloubky.

3. HLUBOTISK RODINA. Hlubotisk je tisková technika pracující na principu tisku z hloubky. HLUBOTISK Hlubotisk je tisková technika pracující na principu tisku z hloubky. Úvod Tisková forma je reliéfní a tiskové prvky jsou zahloubeny pod úroveň prvků netisknoucích je tomu tedy opačně než u tisku

Více

Plošná topidla. Pořádně zimě zatopit. S plošnými topidly od Wacker Neuson.

Plošná topidla. Pořádně zimě zatopit. S plošnými topidly od Wacker Neuson. Plošná topidla Pořádně zimě zatopit. S plošnými topidly od Wacker Neuson. Ukažte zimě, že si na vás nepřijde. Příchod zimy na staveništi obvykle znamená okamžité přerušení prací. U nás tomu tak ale není.

Více

Tiskárny. Tiskárny lze rozdělit na dvě základní skupiny: Kontaktní (Impaktní)

Tiskárny. Tiskárny lze rozdělit na dvě základní skupiny: Kontaktní (Impaktní) Tiskárny Z hlediska oblasti výpočetní osobních počítačů můžeme tiskárnu definovat jako výstupní zařízení sloužící k zhmotnění informací ve formě nejčastěji papírového dokumentu (tisk lze zabezpečit i na

Více

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 640 Kč + 440,00 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč 1,80 Kč + 1,50 Kč

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 640 Kč + 440,00 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč 1,80 Kč + 1,50 Kč Ceník reklamního potisku tampoprintem méně než 200 ks paušál 640 Kč + 440,00 Kč 200-299 ks 3,20 Kč + 2,20 Kč 300-499 ks 2,80 Kč + 2,00 Kč 500-999 ks 2,50 Kč + 1,80 Kč 1 000-1 999 ks 1,80 Kč + 1,50 Kč 2

Více

UV pískovací fólie. Obsah

UV pískovací fólie. Obsah UV pískovací fólie Obsah 1. typy folií 2. popis jednotlivých fólií 3. tabulka (stručný přehled) 4. příslušenství (UV osvitky, boxy, wapka, pistole, pomůcky) 5. software 6. folie 7. tiskárny 8. školení

Více

Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie

Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Digitální tisk princip a vývoj Pavel Stelšovský a Miroslav Těhle 2009 Obsah Jehličkové tiskárny Inkoustové tiskárny Tepelné tiskárny

Více

INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ

INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ INFORMACE O TECHNOLOGIÍCH VODOROVNÉHO DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ Část I. Základní informace o vodorovném dopravním značení Výtah z diplomové práce Bc. Davida Kloubka. 1 Úvod Silniční doprava se stala nedílnou

Více

Počítačová grafika a vizualizace I

Počítačová grafika a vizualizace I Počítačová grafika a vizualizace I PŘENOSOVÁ MÉDIA - KABELÁŽ Mgr. David Frýbert david.frybert@gmail.com SKENERY princip Předlohu pro digitalizaci ozařuje zdroj světla a odražené světlo je vedeno optickým

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_13 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 380 Kč + 280,00 Kč 3,80 Kč + 2,80 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 380 Kč + 280,00 Kč 3,80 Kč + 2,80 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč Ceník reklamního potisku tampoprintem méně než 100 ks paušál 380 Kč + 280,00 Kč 100-199 ks 3,80 Kč + 2,80 Kč 200-299 ks 3,20 Kč + 2,20 Kč 300-499 ks 2,80 Kč + 2,00 Kč 500-999 ks 2,50 Kč + 1,80 Kč 1 000-1

Více

1. Černobílé reprodukce z publikací, časopisů a novin (xerox Kč/1 list) cena 3,- Kč 2,- Kč. A 4 - jednostranně A 4 - oboustranně A 3 - 5,- Kč 4,- Kč

1. Černobílé reprodukce z publikací, časopisů a novin (xerox Kč/1 list) cena 3,- Kč 2,- Kč. A 4 - jednostranně A 4 - oboustranně A 3 - 5,- Kč 4,- Kč Ceník (reprografických) služeb, platný pro podsbírku Fotoarchiv, Sbírku písemných pramenů (muzejního archivu), Knihovnu a Sbírkový fond Národního zemědělského muzea Praha 1. Černobílé reprodukce z publikací,

Více

www.3k-foto.cz info@3k-foto.cz Klasické formáty - termosublimační tisk na počkání High Quality fotopapír (vyžší kontrast, jasnější barvy

www.3k-foto.cz info@3k-foto.cz Klasické formáty - termosublimační tisk na počkání High Quality fotopapír (vyžší kontrast, jasnější barvy Vešeré ceny jsou uvedeny s DPH www.3kfoto.cz info@3kfoto.cz výroba fotografií Klasické formáty termosublimační tisk na počkání High Quality fotopapír Formát(cm) klasický fotopapír (vyžší kontrast, jasnější

Více

Úvod. Princip činnosti CRT

Úvod. Princip činnosti CRT Úvod Monitor je nejpoužívanějším výstupním zařízením. Umožňuje nám sledovat výsledky procesů, probíhajících uvnitř počítače. Požadavky na výkonnost monitorů prudce stouply s nástupem grafického rozhraní.

Více

Příloha 3_Atlas poškození iluminací

Příloha 3_Atlas poškození iluminací BcA. Jana Dřevíkovská, Ing. Martina Ohlídalová, PhD. Příloha 3_Atlas poškození iluminací Atlas poškození iluminací charakterizuje různé typy poškození barevné vrstvy, které se nejčastěji nacházejí v iluminovaných

Více

ZÁKLADNÍ NÁTĚRY A PŘILNAVÉ PODKLADY

ZÁKLADNÍ NÁTĚRY A PŘILNAVÉ PODKLADY KATALOG VÝROBKŮ 161 BETON TACK Přilnavý povrch pro omítky na obtížné podklady BETON TACK se používá jako přilnavý povrch na podklady, které pro svoji slabou schopnost absorbovat vodu neumožňují přímé nanesení

Více

Schmid Rhyner AG SWISS BRILLIANCE IN COATING

Schmid Rhyner AG SWISS BRILLIANCE IN COATING 1 SWISS BRILLIANCE IN COATING l Soodring 29 l 8134 Adliswil-Zürich l Switzerland l phone +41 (0)44 712 64 00 l fax +41 (0)44 709 08 04 l www.schmid-rhyner.ch 2 Digitální tisk Úvod digitální tisk Metoda

Více

OBKLADOVÁ FASÁDNÍ DESKA

OBKLADOVÁ FASÁDNÍ DESKA Tyto betonové obkladní fasádní desky jsou určeny k vytváření předsazených odvětrávaných fasád občanských a bytových budov zejména montované a skeletové konstrukce. Kotvení obkladových fasádních desek je

Více

Technické Informace Idealine RPF je červeno-citlivý film. Je speciálně navrhnutý na ultra-krátké expoziční časy (mikrosekundy) ve fotoplotrech s

Technické Informace Idealine RPF je červeno-citlivý film. Je speciálně navrhnutý na ultra-krátké expoziční časy (mikrosekundy) ve fotoplotrech s Technické Informace Idealine RPF je červeno-citlivý film. Je speciálně navrhnutý na ultra-krátké expoziční časy (mikrosekundy) ve fotoplotrech s červenými neónovými lasery (633nm) anebo laserovými diodami

Více

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah:

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Návod k obsluze 1. Charakteristika tloušťkoměru MG-401... 1 2. Použitelnost přístroje... 2 3. Vnější vzhled... 2 4. Technické parametry... 4 5. Zapnutí a vypnutí přístroje...

Více

Hologramy a holografie

Hologramy a holografie FACULTY OF APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF WEST BOHEMIA DEPARTMENT OF COMPUTER SCIENCE AND ENGINEERING CENTRE OF COMPUTER GRAPHICS AND VISUALIZATION Hologramy a holografie CZECH REPUBLIC Petr Lobaz katedra

Více

Multifunkční kancelářská zařízení PIXMA přinášejí na trh revoluční technologii tisku

Multifunkční kancelářská zařízení PIXMA přinášejí na trh revoluční technologii tisku Tisková zpráva Multifunkční kancelářská zařízení PIXMA přinášejí na trh revoluční technologii tisku Amstelveen, Nizozemsko, 24. ledna 2008: Společnost Canon dnes oznámila revoluční novinku v oblasti tisku

Více

Úvod do zpracování obrazů. Petr Petyovský Miloslav Richter

Úvod do zpracování obrazů. Petr Petyovský Miloslav Richter Úvod do zpracování obrazů Petr Petyovský Miloslav Richter 1 OBSAH Motivace, prvky a základní problémy počítačového vidění, pojem scéna Terminologie, obraz, zpracování a analýza obrazu, počítačové vidění,

Více

Offset, Bezvodý ofset, Osvit, Digitální tisk. Jan Dudek (dud138), LN180

Offset, Bezvodý ofset, Osvit, Digitální tisk. Jan Dudek (dud138), LN180 Historie, Knihtisk, Flexografie, Hlubotisk, Sítotisk, Offset, Bezvodý ofset, Osvit, Digitální tisk Jan Dudek (dud138), LN180 Obsah prezentace Technologie tisku (rozčlenění do skupin) Předchůdci knihtisku

Více

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu.

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Decoupage rýžovými papíry a 2-krokovým krakelováním Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Budeme

Více

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení

Předtisková příprava a tisk. 1. Ofsetový tisk. 2. Tiskové rozlišení Předtisková příprava a tisk 1. Ofsetový tisk Dva fakty o vlastnostech všech tiskařských strojů: a) Tiskařský stroj tiskne pouze barvy, nikoliv však jejich odstíny. b) Tiskařský stroj tiskne v daném čase

Více

Výklad učiva: Co je to počítač?

Výklad učiva: Co je to počítač? Výklad učiva: Co je to počítač? Počítač je v informatice elektronické zařízení a výpočetní technika, která zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Současný počítač se skládá z hardware, které

Více

Úvod. Úvod. Všeobecně 4. Spojovací systém nn 7. Ukončovací systém vn 8. Spojovací systém vn 9. Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10

Úvod. Úvod. Všeobecně 4. Spojovací systém nn 7. Ukončovací systém vn 8. Spojovací systém vn 9. Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10 2 Úvod Úvod Všeobecně 4 Spojovací systém nn 7 Ukončovací systém vn 8 Spojovací systém vn 9 Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10 Odolnost vůči prostředí a stárnutí 11 Technologie teplem smrštitelných

Více

Maturitní otázka z POS - č. 6. Optické nosiče dat

Maturitní otázka z POS - č. 6. Optické nosiče dat Optické nosiče dat standardy CD publikované v barevných knihách optické nosiče dat 1. generace (CD) charakteristika, typy, kapacita optické nosiče dat 2. generace (DVD) charakteristika, typy, kapacita

Více

TGO 2000 Digitální nátisk a jeho místo v současném workflow

TGO 2000 Digitální nátisk a jeho místo v současném workflow Nezáleží na kvalitě, technologii a barevné věrnosti nátisku, pokud ho zákazník podepíše... Historie nátisku: 70 léta Cromalin Původní použití: - kontrola barevných korekcí na dnes již tradičních skenerech

Více

Co Tiskové je to POLYGRAFIE

Co Tiskové je to POLYGRAFIE TISKOVÉ TECHNIKY Co Tiskové je to POLYGRAFIE techniky Kotoučový tisk 18. Maturitní témata 1. III. Flexotisk www.isspolygr.cz 1 Co je to polygrafie Vytvořila: Vytvořil: Zuzana Jan Dvořáková Doležal DUM

Více

VNĚJŠÍ OPLÁŠTĚNÍ STĚNY DŘEVOSTAVBY

VNĚJŠÍ OPLÁŠTĚNÍ STĚNY DŘEVOSTAVBY 1 DŘEVOVLÁKNITÉ DESKY VNĚJŠÍ OPLÁŠTĚNÍ STĚNY DŘEVOSTAVBY ISOLAIR DIFFUTHERM PAVATHERM-PLUS PAVATHERM-COMBI 2 Tabulka 1 : tloušťky desek používané na obvodové pláště dřevostaveb vlastnost VLASTNOSTI DESEK

Více

Praktické řešení pro videokameru!

Praktické řešení pro videokameru! Praktické řešení pro videokameru! DVD 8 cm www.verbatim-europe.com Proč právě Verbatim? Společnost Verbatim nabízí kompletní řešení pro veškeré vaše potřeby archivace. Od optických médií a paměťových karet

Více

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie Zhotovení a úprava fotografií 01 Digitální fotografie Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Obsah prezentace 1. Úvod 2. Princip digitální fotografie 3. Fotografická technika co vybrat? 4. Základní

Více

3D tisk. Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk

3D tisk. Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie 3D tisk Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: Ing. David Adamovský Strana: 1 Škola Integrovaná střední škola polygrafická Ročník Název projektu 1. ročník SOŠ Interaktivní metody zdokonalující

Více

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 640 Kč + 440,00 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč 1,80 Kč + 1,50 Kč

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 640 Kč + 440,00 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč 1,80 Kč + 1,50 Kč Přirážka při potisku obdobných předmětů totožnou předlohou a barvou v jedné sérii: 120 Kč za každou změnu předmětu, násobeno počtem barev. Uvedené ceny jsou včetně výroby klišé (předlohy pro tisk). Pro

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 20 Tvrdé

Více

F-BEL 14017. Návod k použití

F-BEL 14017. Návod k použití F-BEL 14017 Návod k použití 1 Použití UV osvitová jednotka je určeno pro UV osvit jednostranných a dvoustranných desek plošných spojů-až do mikrotechnologií. Další aplikační oblasti jsou filmové kopie,

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-10

Identifikátor materiálu: ICT-1-10 Identifikátor materiálu: ICT-1-10 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Optické disky Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí optické disky. Druh

Více

VNĚJŠÍ OPLÁŠTĚNÍ STĚNY DŘEVOSTAVBY

VNĚJŠÍ OPLÁŠTĚNÍ STĚNY DŘEVOSTAVBY 1 Technologický postup - desky PAVATEX - vnější opláštění stěny dřevostavby DŘEVOVLÁKNITÉ DESKY VNĚJŠÍ OPLÁŠTĚNÍ STĚNY DŘEVOSTAVBY ISOLAIR DIFFUTHERM PAVATHERM-PLUS PAVATHERM-COMBI Technologický postup

Více

1. Co je to noční vidění?

1. Co je to noční vidění? 1. Co je to noční vidění? Noční vidění je elektro-optický přístroj, který s trochou fantazie vypadá jako běžný monokulární nebo binokulární dalekohled. Přístroje na noční pozorování fungují na principu

Více

To nejlepší z obou světů...

To nejlepší z obou světů... To nejlepší z obou světů... je kompetence v průmyslových lacích v rámci silné skupiny. 3H-Lacke tradiční a inovativní 200 zaměstnanců a spolupracovníků špičkové materiály pro průmyslové technologie povrchových

Více

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 380 Kč + 280,00 Kč 3,80 Kč + 2,80 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 380 Kč + 280,00 Kč 3,80 Kč + 2,80 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč Ceník reklamního potisku tampoprintem méně než 100 ks paušál 380 Kč + 280,00 Kč 100-199 ks 3,80 Kč + 2,80 Kč 200-299 ks 3,20 Kč + 2,20 Kč 300-499 ks 2,80 Kč + 2,00 Kč 500-999 ks 2,50 Kč + 1,80 Kč 1 000-1

Více

modrá, modrá námořní, černá

modrá, modrá námořní, černá Desky z llehčeného PVC KOMAPLUS Ekonomicky výhodná varianta desek s vysokou přidanou hodnotou. Desky mají velmi nízkou hmotnost, výborné mechanické vlastnosti, dokonalý povrch, pravidelnou strukturu jádra

Více

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 380 Kč + 280,00 Kč 3,80 Kč + 2,80 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč

Ceník reklamního potisku tampoprintem paušál 380 Kč + 280,00 Kč 3,80 Kč + 2,80 Kč 3,20 Kč + 2,20 Kč 2,80 Kč + 2,00 Kč 2,50 Kč + 1,80 Kč Ceník reklamního potisku tampoprintem méně než 100 ks paušál 380 Kč + 280,00 Kč 100-199 ks 3,80 Kč + 2,80 Kč 200-299 ks 3,20 Kč + 2,20 Kč 300-499 ks 2,80 Kč + 2,00 Kč 500-999 ks 2,50 Kč + 1,80 Kč 1 000-1

Více