Popis realizace poskytování sociální služby. Azylový dům pro rodiny s dětmi

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Popis realizace poskytování sociální služby. Azylový dům pro rodiny s dětmi"

Transkript

1 Identifikátor: Popis realizace poskytování sociální služby Azylový dům pro rodiny s dětmi Cílová skupina - okruh osob, kterým jsou poskytovány služby AD: Služba je poskytování osobám, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou nebo absencí bydlení: matkám nebo otcům s nezletilými dětmi matkám nebo otcům se zletilými nezaopatřenými dětmi (studující ve věku let) rodičovským párům (manželé, druh, družka) s nezletilými nebo zletilými nezaopatřenými dětmi dalším osobám, kterým byly nezletilé nebo zletilé nezaopatřené děti svěřeny do péče (opatrovníci, pěstouni) těhotným ženám Okruh osob, kterým nejsou poskytovány služby AD: a) osobám, které nespadají do cílové skupiny b) osobám požadujícím jiný druh služby (AD není schopen zajistit podmínky pro splnění cíle zájemce) c) osobám žádajícím o službu, které při podpisu smlouvy o poskytování služby nepředloží poskytovateli souhlasné vyjádření lékaře s jejich pobytem a pobytem jejich dětí v pobytovém zařízení sociálních služeb d) osobám pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek e) osobám, kterým byla předčasně vypovězena poskytovatelem smlouva o poskytování služby z důvodů závažného porušení povinností ze smlouvy vyplývajících, a to v době kratší než 6 měsíců před podáním nové žádosti f) osobám, jejichž aktuální zdravotní stav neumožňuje bydlení v azylovém domě g) při naplnění kapacity AD (není volné místo) Cíle Cílem pobytu v azylovém domě je úprava a stabilizace rodinných, sociálních, příp. finančních poměrů uživatelů služby (rodin s dětmi) a jejich postupné vřazení zpět do běžné společnosti se snahou co nejvíce minimalizovat uživatelovou závislost na sociálních službách či pomoci státu. Principy poskytování služeb Při poskytování sociální služby dodržujeme tyto zásady:

2 Dodržování práv uživatelů Respektování svobodné volby uživatelů Individuální přístup k jednotlivým uživatelům, zachování co nejvyšší možné míry jejich samostatnosti a nezávislosti Dle možností přizpůsobení služby potřebám uživatelů Profesionální přístup všech zaměstnanců Zachování diskrétnosti a mlčenlivosti Prostředí Azylový dům je umístěn v patrové budově se suterénem a oplocenou zahradou. Kapacita zařízení je 11 pokojů v hlavní budově a 2 byty v běžné bytové zástavbě ve městě. Všechny pokoje jsou vybaveny základním nábytkem, součástí pokoje je skříňka s dřezem a lednice s mrazicím boxem, soc. zařízení je vždy pro několik rodin společné, v nadvýšeném poschodí jsou umístěné uzamykatelné poštovní schránky uživatelů. Uživatelé mají v AD k dispozici kuchyň, kulturní místnost s televizí, knihovnou a zázemím pro děti, prádelnu se sušárnou a prostory pro uschování kočárků a kol. K zařízení patří byty pro 2 rodiny, které jsou v běžné městské zástavbě. Jsou v majetku Statutárního města Karviná a poskytovatel jej má v pronájmu k sociálním účelům. Byty jsou vybaveny základním nábytkem, součástí bytu je koupelna a WC, pračka, zařízená kuchyň s lednicí s mrazicím boxem. Prostory pro poskytování služeb odpovídají platným obecně závazným normám, hygienickým a protipožárním předpisům. V zařízení jsou prováděny pravidelně preventivní požární prohlídky, na viditelných místech /chodby, vrátnice, společ. místnost/ je k dispozici Požární řád a je kladen důraz na dodržování příslušných bezpečnostních předpisů. Pokoje jsou vybaveny detektory kouře. Zaměstnanci prochází pravidelnými školeními o požární ochraně, BOZP. Azylový dům pro rodiny s dětmi popis prostor Azylový dům má tři podlaží. V suterénu je jeden velký pokoj, vybavená kuchyně, v níž jsou umístěny také pračky. Nachází se zde dva kumbály, pod schodištěm je uzamykatelný prostor pro kola a kočárky. Nachází se zde i další tři provozní místnosti, archiv SSK a kotelna. V 1. podlaží jsou umístěny dva propojené pokoje se společnou kuchyní, WC a koupelnou. Dále se zde nachází kulturní místnost, kancelář hospodářky, 2x WC se sprchou pro uživatele a jedno WC se sprchou a vanou pro zaměstnance, tři provozní místnosti, ve kterých jsou kanceláře vedoucí AD, sociálních pracovníků a vrátnice. Ve 2. Podlaží se nachází 9 pokojů, sušárna, školní koutek a WC se sprchou.

3 Dispoziční řešení, dostupnost Azylový dům je umístěn v okrajové části města nedaleko nádraží ČD. Je poměrně dobře dostupný z centra autobusy MHD, kdy zastávka MHD se nachází před budovou AD, k domu je možný dojezd i automobilem. Budova je viditelně označena. Služby AD jsou poskytovány nepřetržitě 24 hodin denně. Provoz zajišťují sociální pracovníci a vedoucí střediska v pracovních dnech v době od 7,00 15,30 hodin a pracovníci v sociálních službách, kteří vykonávají práci v denních a nočních 12-ti hodinových směnách, a to nepřetržitě, zajišťují také chod vrátnice. Pro řešení naléhavých problematických případů mají pracovníci v sociálních službách i v nočních hodinách a ve dnech pracovního klidu telefonický kontakt s vedoucím střediska příp. jím pověřeným zaměstnancem. Uživatelé sociální služby mohou po splnění určitých podmínek bydlet v nedaleké bytové zástavbě v bytech, které patří k AD. Jedná se o 2 byty, které jsou v majetku Statutárního města Karviná a poskytovatel je má v pronájmu k sociálním účelům. Protože tyto byty jsou součástí AD, je příp. bydlení uživatelů v těchto bytech smluvně ošetřeno pouze dodatkem ke Smlouvě o poskytování služeb AD a provoz se řídí Provozním řádem. Konkrétní nabízené úkony Pro dosažení cílů uživatelům nabízíme: Dočasné ubytování Klidné, stabilní a bezpečné prostředí Podmínky pro zachování rodinných vazeb Možnost zvyšování jejich právního vědomí, především zlepšení orientace v právech a povinnostech souvisejících s řešením dané tíživé situace a postupným sociálním začleněním Emoční podporu Posilování vlastních aktivit uživatelů vedoucích k řešení jejich tíživé situace Jednání se zájemcem o službu Jednání se zájemcem o sociální službu je nezbytné zejména pro posouzení vhodnosti zvolené služby, posouzení, zda zájemce patří k cílové skupině, které je služba určena a je nezbytné pro předání důležitých informací o sociální službě a průběhu jejího poskytování. Při jednání poskytujeme základní informace o službě AD (cílová skupina, podmínky pro bydlení, cena ), tyto informace jsou součástí dokumentů Veřejný závazek poskytovatele

4 sociální služby a Pravidla o poskytování služby, která jsou k dispozici v tištěné podobě i na internetových stránkách poskytovatele. Základní informace o poskytovaných službách jsou schopni předat všichni pracovníci Azylového domu. Popis způsobu uzavírání smlouvy, tvorba IP Sociální služby AD jsou uživateli poskytovány pouze na základě písemně uzavřené Smlouvy o poskytování služeb AD. Smlouva stanoví všechny důležité aspekty poskytování služby včetně osobního cíle uživatele, který má služba naplňovat. Pravidla pro uzavírání smlouvy Poskytovatel uzavírá s budoucím uživatelem Smlouvu o poskytování služeb AD vždy písemnou formou. Pracovník, který s uživatelem za poskytovatele smlouvu uzavírá, komunikuje s uživatelem vhodnou formou tak, aby bylo zajištěno, že uživatel významu a obsahu smlouvy rozumí. Pokud si pracovník není jistý, ověřuje si toto dotazy, příp. nejasnosti uživateli opět vysvětlí. Smlouva obsahuje všechny informace umožňující identifikaci poskytovatele a uživatele soc. služeb, údaje o místě a času poskytování služeb, typu a rozsahu služeb, o výši úhrady, základní práva a povinnosti poskytovatele a uživatele. Smlouva je datována, podepsána uživatelem, za poskytovatele vedoucím střediska na základě pověření ředitelem organizace, příp. ředitelem a opatřena razítkem. Důležité změny v poskytování služeb (změna místa, doby, výše úhrady ) jsou prováděny na základě Dodatku ke smlouvě, souhlas s tímto dodatkem stvrzují poskytovatel i uživatel svými podpisy, dodatek je datován a opatřen razítkem. Změny týkající se průběhu poskytování služby jsou zaznamenávány v Individuálním plánu uživatele (změna cílů). Smlouvy jsou zaevidovány v Evidenci smluv a zařazeny do spisové dokumentace uživatelů. Tvorba IP Plánování a poskytování služeb v AD má individuální charakter, zajímáme se o osobní přání, představy, cíle, zájmy. Individuální plánování začíná při jednání se zájemcem o službu, kdy součásti žádosti o poskytování služby AD je i formulace cílů, které budoucí uživatel bude chtít řešit. Míra podpory je uživateli poskytována vždy s ohledem na jeho možnosti a schopnosti (podporována je samostatnost a nezávislost uživatele na poskytovaných službách, snažíme se zvýšit nebo udržet dovednosti a schopnosti uživatelů, neděláme za uživatele věci, které jsou schopni zvládnout sami nebo s naší podporou )

5 K uživatelům přistupujeme jako k partnerům, nikoliv jako k objektům péče (i u málo spolupracujícího uživatele se snažíme na základě trpělivého přístupu, komunikačních dovedností, pozorování jeho projevů, zhodnocení situace atd. navázat kontakt, vysledovat jeho individuální potřeby a ty spolu s ním zapracovat do IP). Při plánování podporujeme uživatele ve využívání dalších dostupných veřejných služeb. Uživatel má možnost přehodnocovat v průběhu služby své potřeby, měnit cíle. Cílů může být i několik. Individuální plán je za aktivní účasti uživatele zpracován co nejdříve po jeho nástupu do AD, akceptujeme však, když požaduje určitou dobu adaptace na nové prostředí (max. 1 měsíc). O tomto sepíšeme záznam. Písemnosti individuálního plánování - Osobní dotazník - Individuální plán - karta plánu setkávání k IP - další dokumenty (pokud jsou pro plnění IP relevantní) Způsob podávání a vyřizování stížnosti Uživatelé si mohou stěžovat na kvalitu nebo způsob poskytování sociálních služeb, aniž by tím byli jakýmkoliv způsobem ohroženi. Poskytovatel má za tímto účelem zpracována vnitřní pravidla, která vycházejí ze Směrnice pro přijímání a vyřizování stížností, se kterou jsou seznámeni uživatelé i pracovníci. Každý uživatel má právo stěžovat si, připomínkovat nebo vznášet podněty na poskytování sociálních služeb, ať se jedná o způsob poskytování nebo o kvalitu služeb. O tomto svém právu je uživatel informován již v průběhu přijímání do AD. Postupy, kterými se uživatelé i zaměstnanci řídí, jsou v písemné formě uvedeny v Pravidlech pro podávání námětů a stížností AD. Všechny stížnosti, náměty a připomínky jsou řádně zaevidovány v Evidenci stížností a jsou pokud možno neprodleně vyřízeny. Uživatel má právo, pokud je s vyřízením žádosti nespokojen, obrátit se na jakoukoliv nezávislou instituci zabývající se sledováním dodržování lidských práv, o tomto je uživatel taktéž informován v Pravidlech. Žádná ze stížností, námětů a připomínek směrem k poskytování sociální služby Azylový dům nesmí zůstat nevyřízena. Výstupy jsou využity pro prevenci příp. nedostatků či pochybení při poskytování služby v budoucnu a pro zvyšování kvality služby. Všechny náměty, připomínky a stížnosti, včetně způsobu jejich řešení, přijatých opatření a kontroly jejich plnění jsou předmětem pracovních porad zaměstnanců AD.

6

7 Provozní řád Azylového domu pro rodiny s dětmi 1/ Poskytovatel Provozovatelem Azylového domu pro rodiny s dětmi (dále jen AD) v Karviné Starém Městě, Nám. O. Foltýna 267/12 jsou Sociální služby Karviná, příspěvková organizace. 2/ Ubytování, provoz AD V AD poskytujeme sociální službu matkám, otcům nebo rodičovským párům s dítětem (dětmi), těhotným ženám a osobám, kterým byly svěřeny do péče nezletilé či zletilé nezaopatřené děti (dále jen uživatel ), které nemají, nebo z vážných důvodů nemohou užívat, svůj byt. Kapacita azylového domu je 40 míst v celkem 11 pokojích. Poskytování sociální služby AD je dočasné, nepodléhá hlášení k trvalému pobytu a je za úplatu. Ubytování v AD je možné jen na základě platné Smlouvy o poskytování služeb Azylového domu. Při podpisu smlouvy o poskytování služby AD ověřujeme totožnost budoucího uživatele, aby nedošlo k záměně s jinou osobou. Nemá-li u sebe žádný doklad totožnosti, lze uživatele přijmout v případě, že je jeho totožnost známa některému ze zaměstnanců, pracovníků OSPOD, OSV apod. Pokud se rozhodnete využívat naší službu, doložte nám při podpisu smlouvy potvrzený doklad o zdravotní způsobilosti k pobytu v ubytovacím zařízení. Totéž platí i pro všechny ostatní osoby uvedené ve Vaší smlouvě. O tom, který pokoj budete moci užívat, rozhoduje vedoucí AD, příp. jím pověřená osoba, a to s ohledem na provozní možnosti AD a počet ubytovávaných osob. Dovolí-li to provozní možnosti a bude na výběr z více pokojů, sami si zvolíte, který pokoj Vám bude více vyhovovat. K ubytování v AD jsou určeny samostatné místnosti (pokoje) bez sociálního zařízení. Pokoje jsou vybaveny základním nábytkem, lednicí a toaletním koutkem. V azylovém domě jsou ubytovací jednotky (pokoje) a tím i celý dům vytápěn dálkovým topením, které zajišťuje firma Veolia energie (dříve Dalkia) a uživatelé mohou teplotu regulovat ventily, které jsou namontovány na každé topné těleso. Dovybavení pokoje Vaším vlastním nábytkem je možné pouze se souhlasem vedoucího AD, příp. jím pověřeného pracovníka. Pokoj k využívání služby a jeho vybavení přebíráte od zaměstnanců AD při sepsání protokolu oproti podpisu, ve kterém máte možnost upozornit na nesrovnalosti skutečného stavu proti stavu zaznamenanému (doporučujeme stav pokoje při přebírání důsledně zkontrolovat, protože následné ohlašování škod bude považováno za Vámi

8 zaviněné). Při ubytování Vám jsou předány klíče od přiděleného pokoje, klíče od WC, koupelny, klíč od botníku, klíč od poštovní schránky, klíče od skříněk v kuchyni. Případnou ztrátu klíčů jste povinní neprodleně oznámit vedoucímu AD nebo sociálnímu pracovníkovi, v příp. jejich nepřítomnosti PSS. Výroba nových klíčů bude provedena na Vaše náklady. Sebou do AD si můžete vzít své osobní věci, oděvy i věci pro dítě, hygienické potřeby, základní vybavení domácnosti /lůžkoviny, nádobí/. Vlastní elektrické přístroje (žehlička, fén, televize) smíte používat pouze po provedení elektrorevize daného spotřebiče (el. přístroje jsou zapsány do seznamu uloženého v osobním spise uživatele). Užívání televizního nebo rádiového přijímače je možné pouze po předložení Evidenčního listu poplatníka ČT. Nemáte-li vlastní televizor nebo nepředložíte-li výše uvedený doklad, máte možnost sledovat televizi v kulturní místnosti. Napájení elektrických přístrojů ze sítě AD je součástí ceny za pobyt. Z vybavení AD si můžete v případě potřeby vypůjčit lůžkoviny, povlečení, ručníky, utěrky, žehličku, kuchyňské nádobí a náčiní, dětskou postýlku apod. Zapůjčené věci Vám předají oproti podpisu pracovníci v sociálních službách, seznam zapůjčených věcí je součástí spisu. Jste povinen zapůjčené věci udržovat v pořádku a čistotě a vrátit nepoškozené ve stavu způsobilém k dalšímu užívání. Finanční prostředky, příp. různé cennosti si můžete na požádání uložit v trezoru AD. O uložení cenností či finančních prostředků je vydáno vždy písemné potvrzení. Předání zpět Vám je provedeno taktéž oproti podpisu. Za volně položené, nezabezpečené věci, cennosti, finanční prostředky apod. neodpovídáme. O odchodu z budovy pracovníky stálé služby informujte a předejte jí přidělené klíče (to proto, aby nedošlo k jejich ztrátě). Odchody uživatelů z AD, jejich příchody a důležité informace o chodu zařízení zaměstnanci zapisují do knihy hlášení umístěné na vrátnici AD. Konáme tak proto, abychom měli přehled o pohybu osob v budově, ať jsme například při případné evakuaci budovy schopni záchranným složkám podat aktuální informace potřebné pro výkon jejich práce. Budete-li se chtít zdržet mimo AD i přes noc, nebo Váš návrat do AD se posune do nočního klidu, prosíme, dopředu o tom informujte pracovníky v sociálních službách AD. Návštěvy uživatelů navzájem v jejich pokojích jsou povoleny (mimo dobu nočního klidu), avšak každý uživatel musí respektovat soukromí ostatních uživatelů. Vstupovat do pokoje jiného uživatele je možné pouze s jeho souhlasem. Jste povinni vždy umožnit vstup do svého pokoje na vyzvání vedoucímu, soc. pracovníkovi i pracovníkům v sociálních službách AD, dále pracovníkům orgánu sociálně-právní ochrany dětí a odboru sociálních věcí.

9 Pokud Vašim jednáním nebo jednáním dalších osob uvedených ve Vaší smlouvě dojde ke vzniku škody na majetku Sociálních služeb Karviná, jste povinní vzniklou škodu na vyzvání uhradit. 3/ Stravování V AD se strava neposkytuje, pouze jsou vytvořeny podmínky pro její přípravu a skladování potravin. K těmto účelům slouží pro uživatele z pokojů č.1 a č.4-13 vybavená kuchyň v suterénu. Uživatelé z pokojů č. 2 a 3 mají k dispozici vybavenou kuchyň vedle pokojů. Zdroj pitné vody - AD je napojen na veřejný vodovod, jehož správcem jsou Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a. s. Jiný zdroj pitné vody organizace nemá. 4/ Osobní hygiena, praní Poskytovatel zajišťuje pro všechny uživatele podmínky pro dodržování osobní hygieny, denní umývání a vykonávání běžných hygienických úkonů. Koupelny i WC jsou vždy po několik uživatelů společné. Uživatelé jsou povinni sociální zařízení udržovat v čistotě a pořádku. Rozpis rozmístění koupelen a WC je k dispozici na informativní nástěnce služby. Sprchy se spouštějí speciálním žetonem, který si můžete vyzvednout denně u PSS. Ten vydává uživatelům žetony do sprchy pouze s číslem jejich pokoje, za které si uživatel nese plnou zodpovědnost a v případě ztráty jej plně uhradí (cena za kus je 8,-Kč). Sprcha má pouze spouštěcí/pauzovací tlačítko a regulační ventil teploty. Sprcha po spuštění teče v kuse 5 min., nesmí být pozastavená na dobu delší jak 10min. jinak dojde k vymazání časové paměti, jak dlouho ještě z daných 5 min. muže ještě téct. Pokud z provozních nebo energetických důvodů nelze koupání či sprchování přechodně zabezpečit, je vždy zajištěna alespoň možnost umytí. K praní ložního prádla i Vašich osobních věcí jsou k dispozici automatické pračky umístěné v kuchyni v suterénu AD. Chod kuchyně i praní je upraven vlastními pravidly. 5/ Péče o zdraví Vaši zdravotní péči a dalších osob uvedených ve Vaší smlouvě zajišťuje zdravotnické zařízení dle trvalého pobytu nebo zdravotnické zařízení, se kterým máte uzavřenou smlouvu. Za zdravotní stav svůj i svých dětí si zodpovídáte sami. Pokud zdravotní stav kteréhokoliv z uživatelů nebo jejich dětí vyžaduje poskytnutí neodkladné zdravotní péče, kterou není možno zajistit jinak, bude na žádost a zodpovědnost uživatele přivolán lékař lékařské služby první pomoci nebo rychlé záchranné služby. Ten na základě vyšetření rozhodne o dalším postupu.

10 Každé onemocnění své i dětí je Vaší povinnosti nahlásit PSS (případně SP nebo vedoucímu střediska). U infekčních onemocnění je Vaší povinnosti informovat SP nebo vedoucí o doporučených karanténních opatřeních a tato opatření dodržovat tak, aby nedošlo k šíření nemoci na další uživatele, jejich děti či zaměstnance AD. 6/ Udržování pořádku, úklid Pořádek a čistotu v pokoji, v soc. zařízeních, společné prostory a zahradě, která je součástí AD, si uživatelé udržují sami a to v průběhu celého dne. Z důvodu ČOV, na kterou je napojen náš veškerý odpad, je v AD zakázáno používat většinu desinfekčních čisticích prostředků (Savo apod.) V AD se denně provádějí tyto úklidy: koupelny, WC každý uživatel sám za sebe chodby a schodiště, podlaha v kuchyni v suterénu a vynešení odpadků, podlaha v kulturní místnosti podle rozpisu denního úklidu společných prostor zahrady, vč. okolí popelnic - podle rozpisu denního úklidu zahrady harmonogram denních úklidů společných prostor a zahrady je vyvěšen na informativní nástěnce AD Každý čtvrtek v AD probíhá pravidelný sanitární úklid, jehož rozpis je umístěn na dveřích vestibulu a provedený úklid kontroluje SP nebo PSS. Zaměstnanci AD jsou oprávněni provádět průběžné kontroly čistoty a pořádku ve všech prostorách AD, včetně jednotlivých pokojů. Vyklepávání, vytřepávání, shazování či vyhazování jakýchkoliv předmětů z oken je zakázáno. Vedeme sanitační deník a evidenci vydaných dezinfekčních prostředků. K zabránění vzniku rezistence mikrobů vůči dlouhodobě používanému přípravku, se střídají dezinfekční přípravky s různými aktivními látkami v měsíčních intervalech. Uživatelé po provedení úklidu vylévají splašky do kanálů mimo budovu, do kanalizace v AD se žádné dezinfekční prostředky kvůli ČOV vylévat nesmějí. Úklid provozních místností spadá do pracovní náplně PSS a uklízečky. Běžná ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace se provádí jednou ročně speciální ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace se provádí bezodkladně. DDD provádí odborně způsobilá firma DDD na základě objednávky. O provedené běžné a speciálně ochranné DDD je vedena řádná evidence. Ubytovaní a zaměstnanci AD jsou povinni při sebemenším podezření na výskyt nakažlivé nemoci ihned upozornit provozovatele (jako prevenci šíření infekčních chorob). Při výskytu hlodavců, štěnic a jiného hmyzu v ubytovacím zařízení jsou ubytovaní a zaměstnanci ihned povinni uvědomit provozovatele. Ten bez prodlení zajistí odbornou deratizaci či dezinsekci. 7/ Společné prostory

11 Za společné prostory AD jsou považovány zejména vchody, schodiště, kulturní místnost, chodby a vstupní chodbičky k jednotlivým pokojům. Společné prostory se využívají pouze k určenému účelu. Zejména vchody, chodby a schodiště musí být průchozí. Nelze je využívat pro odkládání a skladování věcí či materiálu ani pro umístění jakýchkoliv předmětů nepatřících do vybavení jednotlivých pokojů či domu. V AD je vymezen prostor pro umístění dětských kočárků, saní a kol v kočárkárně v suterénu. V jiných prostorách nelze předměty skladovat. Je povinností uživatelů uložené kolo uzamknout a označit na viditelném místě jmenovkou majitele. Vyzvedávání i ukládání kol, sání a kočárků je zakázáno dětem, mohou tak činit pouze dospělé osoby. Klíče od kumbálu se nepůjčuji uživatelům AD, do kumbálů je doprovází PSS. Bez souhlasu vedení AD není dovoleno využívat společné prostory k jiným než určeným účelům. 8/ Doba nočního klidu AD je odemčen denně od 6,00 do 22,00 hod., po této hodině je budova uzamčena a vstup do budovy zajišťuje pracovnice v sociálních službách AD. Doba nočního klidu AD je obecně stanovena od 22,00 do 6,00 hod. V této době není v žádném případě dovoleno jakýmkoliv způsobem rušit ostatní uživatele hlučným chováním, hlasitým pouštěním televize, rozhlasu, přehrávačů, běháním po chodbách apod. Pokud máte dítě mladší 10 let, bylo by vhodné jej přichystat ke spánku do 20 hod. Není vhodné, aby takto malé děti, se po 20 hod. pohybovaly mimo Váš pokoj. Pro děti ve věku od 10 let do 15 let je vhodná doba k uložení se ke spánku do 21hod. Mladiství /nad 15 let/ se mohou ve dny pracovního volna vracet do zařízení po 22 hod., avšak vždy jen s výslovným souhlasem zákonného zástupce. Jsou však povinni dodržovat klid a při návratu nerušit ostatní ubytované. Také uživatelé, kteří mají zajištěno hlídání dětí a vracejí se do AD v pozdějších večerních hodinách, jsou povinni toto opatření dodržovat. Porušení nočního klidu je považováno za hrubé porušení provozního řádu AD a vedoucí střediska, příp. jím pověřený zástupce je oprávněn přijmout odpovídající opatření /napomenutí uživatele, ukončení poskytování služby/. 9/ Odpad Smetí a odpadky se vyhazují do košů na odpadky v pokojích. Odpadky se vysypávají pokud možno denně do nádob k tomu určených /popelnice u brány AD/ a to takovým způsobem, aby byla zachována co největší čistota. V přízemí Ad jsou umístěny označené krabice na

12 tříděný odpad (plasty a papír), které se poté vysypou do kontejnerů na tříděný odpad umístěných u vchodu do AD. Systém sběru, třídění a zneškodnění odpadu je určen vyhláškou města. 10/ Korespondence Při nástupu do AD Vám byla přidělena poštovní schránka a byli jste podrobně poučeni o jejím používání (jak s poštovní schránkou manipulovat, aby nedošlo k poškození) a také s tím, že v případě poškození schránky nebo poškození či ztráty zámku nebo klíče uhradíte vyčíslenou škodu. Poštovní schránky jsou umístěny v přízemí a jsou řádně označeny (při vypisování jmenovky schránky se přihlíží na přání uživatele). Odesílání korespondence a přijímání doporučených zásilek a poštovních balíků AD nezajišťuje. Poštovní schránku je potřeba pravidelně vybírat. Doporučujeme Vám v případě ukončení smlouvy o poskytování služeb AD si neprodleně nahlásit změnu adresy na příslušné poště. Korespondence, zanechaná v poštovní schránce nebo doručená do AD po ukončení smlouvy s poskytovatelem, bude vrácená poště. 11/ Telefonování V zařízení je k dispozici služební telefon pevná linka, která je blokována na mobilní telefonní čísla. Využití telefonu uživateli je však možné jen ve výjimečných případech, a to např. přivolání lékaře, omluvení nepřítomnosti dítěte ve škole apod. Za příp. soukromé hovory musí uživatelé uhradit na vrátnici AD poplatek 10 Kč. Pokud budete potřebovat telefonovat v rámci svého IP, po domluvě s Vaším SP Vám zpřístupní svůj služební mobilní telefon nebo pevnou linku, tento hovor je zdarma. SP svůj služební mobilní telefon zapůjčuje uživateli pouze v kanceláři SP a uživatel jej nesmí použít k soukromému hovoru. 12/ Návštěvy Vaše návštěvy za Vámi mohou přijít denně v době od 13:30 do 18:00 hod., a konají se v prostorách k tomu určených - kulturní místnost, zahrada. Návštěvy na pokojích nejsou povoleny. Povinnosti návštěvy je se zapsat do Knihy návštěv - své jméno, hodinu odchodu a příchodu a vlastnoručně se podepsat a počkat ve vestibulu až si jej vyzvedne osoba, kterou přišel/a navštívit. Návštěva je povinná dodržovat provozní řád a při návštěvě se chovat slušně a ohleduplně k ostatním. Nesmí pít alkohol a ani požívat omamné prostředky a nesmí ponechat své dítě bez dozoru. Uživatel je zodpovědný za svou návštěvu, rovněž i za škody jimi způsobené. Osobám pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek jsou návštěvy zakázány.

13 Zaměstnanec AD každou návštěvu poučí o stanovených pravidlech chování při návštěvě a o oprávnění návštěvu přerušit nebo předčasně ukončit, jestliže uživatel nebo návštěvník přes upozornění narušují klid, pořádek či porušují provozní řád AD. Pokud byla návštěva zaměstnancem AD vyzvána k opuštění prostor AD, je její povinnosti tak okamžitě učinit. PSS má právo nechat návštěvu vykázat Městskou policií. 13/ Hlídání dětí Své děti mladší 10 let nenechávejte bez dozoru ani ve svém pokoji, ani ve společných prostorách, či na zahradě AD. Pokud i přes upozornění zaměstnance AD toto nedodržíte, budete postihnuti písemnou výtkou ze strany poskytovatele za porušování provozního řádu. Hlídání dětí jinými uživateli je možno realizovat za předpokladu, že zákonný zástupce hlídaného dítěte s uživatelem, který bude hlídat, podepíší zápis o hlídání do knihy hlášení na vrátnici AD (kdy uvede kdo, koho, jak dlouho, zda má povolený vstup do pokoje a zda může s dítětem mimo areál AD). Po dobu, kterou druhý uživatel cizí dítě hlídá, nese za něj i za jeho chování plnou zodpovědnost. Mladiství ve věku od 15 do 18 let v denních hodinách na dobu nezbytně nutnou mohou hlídat mladší sourozence jen s písemným souhlasem zákonného zástupce. Písemné sdělení musí být uživatelem učiněno do knihy hlášení. Sourozenci starší 18 let mohou na zodpovědnost zákonného zástupce hlídat mladší sourozence po dobu nezbytně nutnou v denních i nočních hodinách. V odůvodněných případech dobu delší než dva po sobě následující dny je nutno předem projednat se SP nebo vedoucím střediska. Uživatel smí hlídat dítě nebo děti jen jednoho dalšího uživatele. 14/ Domácí zvířata V zájmu ochrany zdraví, zachování čistoty a pořádku v AD a jeho okolí a klidného soužití uživatelů a jejich dětí nechováme v AD žádná zvířata. 15/ Ochrana práv a oprávněných zájmů uživatelů Práva uživatelů jsou ošetřena Standardem č. 4, který je k dispozici na hlavní informační nástěnce AD. Standard č. 7 řeší jak podávat náměty, připomínky či stížnosti. Tyto informace jsou přístupné na informativní nástěnce AD. 16/ Další povinnosti uživatelů dodržovat bezpečnostní a požární předpisy, dbát o své zdraví i zdraví svých dětí neohrožovat svým chováním zdraví ostatních

14 při úklidu pokoje a společných prostor, praní prádla, vaření, hrách s dětmi a dalších činnostech se chovat tak, aby nebyli ostatní rušeni každý pokoj je opatřen detektorem kouře a uživatelům sociální služby je zakázána jakákoliv manipulace s tímto zařízením kouřit lze pouze v místě k tomu vyhrazeném (vybetonovaný prostor u bočního vchodu a vydlážděný prostoru na zahradě), s tím, že je nutné udržovat prostor určený ke kouření v čistotě, nedopalky odhazovat pouze do k tomuto účelu určené nádoby ve všech prostorách AD, na vstupních schodištích a na zahradě mimo prostor ke kouření vyhrazený - je kouření zakázáno. Taktéž je zakázáno ve všech prostorách a na zahradě požívat alkoholické nápoje a jiné omamné a psychotropní látky, a to jak uživatelům služeb AD a jejich dětem, tak i návštěvám. Nedodržení tohoto ustanovení je hrubým porušením povinností uživatele a může být důvodem k předčasnému ukončení smlouvy o poskytování služeb. respektovat zásady řádné péče o dítě, zajišťovat jejich pravidelnou školní docházku, dbát na jejich zdraví a bezpečnost v případě potřeby spolupracovat s orgány OSPOD, OSV účastnit se setkání s pracovníky AD, které se konají pravidelně 1x v týdnu (každé úterý od 10 hod.), příp. dle potřeby umožnit vstup do svého pokoje pracovníkům AD a za účelem prováděného soc. šetření pracovníkům OSPOD a OSV 17/ Ukončení poskytování služeb AD Tak jako i Vy jste od AD dostali čistý a uklízený pokoj, tak i my Vás žádáme o to, abyste nám při ukončení smlouvy o poskytování služby zpět předali rovněž pokoj čistý a uklizený. Při ukončení poskytování služeb odevzdejte všechny zapůjčené věci čisté a v pořádku, z pokoje vykliďte své osobní věci, vymyjte všechny skříně, lednici, vytřete podlahu a je-li to možné, vyklepejte matrace, odevzdejte klíče od přiděleného pokoje, koupelny, WC, botníků, skříněk, poštovní schránky a přidělené žetony do sprchy pracovníkovi v sociálních službách. V případě poškození nebo ztráty majetku AD Vám bude vyčíslená škoda, jež bude Vaší povinnosti uhradit. Neohlášení návratu do dvou dnů může vést k ukončení smlouvy. Poskytovateli ukončením poskytování služeb nevzniká povinnost zajistit uživatelům náhradní byt, ubytování nebo přístřeší. 18/ Zapomenuté, zanechané či opuštěné věci

15 Zanecháte-li po ukončení ubytování své věci v AD a nedomluvíte-li se s vedoucí AD jinak, nebudou tyto věci v AD uschovány. O likvidaci zanechaným věcí sepíše PSS nebo SP záznam. Pokud AD opustíte bez řádného ukončení smlouvy, bude Vám smlouva vypovězena ze strany poskytovatele. V den ukončení smlouvy všechny Vaše věci nepatrné či malé hodnoty budou z AD vyklízeny, věci vyšší hodnoty budou předány Magistrátu města Karviné odboru Ztrát a nálezů. O likvidaci sepíše PSS nebo SP záznam. Plný rozsah práv a povinností poskytovatele, uživatelů služeb a členů jejich domácností vymezuje kromě tohoto provozního řádu též Občanský zákoník, Pravidla pro poskytování služeb a Smlouva o poskytování služeb Azylového domu. 19/ Poskytování sociálních služeb v bytech mimo AD Provozní řád platí i pro uživatele, kterým poskytujeme sociální služby na bytech, rozšířená práva a povinnosti jsou uvedena v Pravidlech pro užívání bytu, která jsou součástí tohoto dokumentu. Plný rozsah práv a povinností poskytovatele, uživatelů služeb a členů jejich domácností vymezuje kromě tohoto provozního řádu též Občanský zákoník, Pravidla pro poskytování služeb a Smlouva o poskytování služeb Azylového domu. Příloha: Pravidla pro používání bytu Seznam drogistického zboží používaného na středisku AD včetně bezpečnostních listů Pravidla pro užívání bytu (součást smlouvy o poskytování sociální služby AD) Článek 1 Užívání bytu Pokud v pravidlech pro užívání bytu (mimo azylový dům) není stanoveno jinak, řídí se provozním řádem Azylového domu Sociálních služeb Karviná (dále jen AD). Pronajímatelem (2 byty byt č. 2. a 8. na ul. Osvobození 1354, Karviná Nové Město) je Statutární město Karviná, nájemcem jsou Sociální služby Karviná a podnájemcem je fyzická osoba (uživatelé ve smyslu provozního řádu AD).

16 Ke vstupu do bytu a k návštěvě uživatele a členů jeho domácnosti je kdykoliv oprávněna vedoucí AD, její zástupkyně, sociální pracovnice, hospodářská pracovnice AD, dále pak pracovníci odboru sociálně-právní ochrany dětí MMK a zaměstnanci odboru sociálních věcí MMK, popř. další předem ohlášené kontroly či firmy. Nájemce je povinen předat uživateli SS byt ve stavu způsobilém k řádnému užívání a zajistit mu plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu. O předání a převzetí bytu vyhotoví nájemce protokol, ve kterém uvede popis stavu bytu a příslušenství. Uživatel potvrdí svým podpisem správnost údajů v předávacím protokolu. Uživatel před nástupem do bytu je řádně poučen vedoucí AD, její zástupkyní příp. sociálním pracovníkem o svých právech a povinnostech, o bezpečnostních předpisech a zásadách používání elektrospotřebičů, plynových spotřebičů a dalšího vybavení bytu. Je dále seznámen s Pravidly pro užívání bytu a provozním řádem AD. O poučení se sepíše záznam, který uživatel a zaměstnanec AD podepíší. Uživatel bytu ani osoby, které s ním byt sdílejí, se zde nesmí přihlásit k trvalému pobytu. Uživatel bytu a osoby, které s ním žijí ve společné domácnosti, mají vedle práva užívat byt i právo užívat společné prostory a zařízení domu a požívat plnění, jejichž poskytování je s užíváním bytu spojeno. Uživatel je povinen užívat byt, společné prostory a zařízení domu řádně v souladu s jejich stavebním určením a Domovním řádem. Rovněž je povinen dbát o to, aby na majetku nájemce a pronajímatele nevznikla škoda. Uživatel je povinen dbát na to, aby při výkonu svých práv nezasahoval do výkonu práv jiných nájemců v domě. Uživatel bytu nesmí provádět stavební úpravy ani jiné podstatné změny bez souhlasu nájemce a pronajímatele, a to ani na svůj náklad. Uživatel je povinen učinit taková opatření, aby v případě nutnosti (při poruše vodovodního nebo plynového potrubí, elektrického vedení, při požáru, povodní apod.) mohl neprodleně zajistit otevření bytu, nebo aby byt otevřela jiná osoba. Uživatel je povinen umožnit vstup do bytu za účelem kontroly, zda je byt užíván řádným způsobem, zda je dodržován provozní řád AD a zda jsou dodržována Pravidla pro užívání bytu. Při zániku Smlouvy o poskytování sociální služby je uživatel povinen odevzdat byt ve stavu v jakém jej převzal, s přihlédnutím k obvyklému opotřebení. O vrácení a předání bytu bude vyhotoven protokol. U zjištěných závad bude uveden způsob a lhůta jejich odstranění včetně otázek jejich úhrady. Článek 2 Udržovací povinnosti pronajímatele, nájemce a uživatele SS Pronajímatel je povinen provádět řádnou údržbu a opravy společných prostor a zařízení v domě. Nesplní-li pronajímatel svoji povinnost odstranit závady bránící řádnému užívání bytu, nebo jimiž je výkon práva uživatele ohrožen, má uživatel právo po předchozím

17 upozornění pronajímatele závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od pronajímatele náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu musí uživatel uplatnit u pronajímatele bez zbytečného odkladu. Uživatel je povinen bez zbytečného odkladu oznámit nájemci potřebu drobných oprav, které má provádět nájemce dle nařízení vlády č.258/1995 Sb. a dále nájemci oznámit potřebu oprav, které má provádět pronajímatel a umožnit jejich provedení, jinak odpovídá za škodu, která by nesplněním této povinnosti vznikla. Uživatel je povinen na své náklady odstranit závady nebo poškození, které způsobil v bytě nebo v domě sám nebo jež způsobily osoby, které s uživatelem žijí ve společné domácnosti nebo je povinen nahradit nájemci nebo pronajímateli náklady spojené s jejich odstraněním. Článek 3 Povinnosti uživatele SS při předcházení škod Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí. Každý je rovněž povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířat a majetek. Za tím účelem je uživatel povinen: seznámit se s rozmístěním hasicích přístrojů v domě a umět je v případě potřeby použít znát umístění a způsob uzavření hlavního uzávěru vody a elektrického proudu pro celý dům zjištěné požární závady cestou nájemce oznámit neprodleně majiteli domu udržovat v řádném stavu elektrické spotřebiče v bytě, neprovádět neodborné opravy, nezřizovat elektrická provizoria, nepřetěžovat elektrické obvody pečovat o to, aby se v blízkosti tepelných spotřebičů a zdrojů nenacházely snadno hořlavé látky a materiály, pečovat o to, aby zapnuté elektrické spotřebiče, které nemají automatickou ochranu, nebyly ponechány bez dozoru zdržet se kouření a manipulace s ohněm a otevřeným světlem na požárně nebezpečných místech, neskladovat na chodbách domu a v bytě nábytek nebo jiné předměty a dbát na to, aby únikové cesty byly vždy volné. Dojde-li v bytě či v domě k požáru, je uživatel povinen sám i za pomoci ostatních občanů požár hasit dostupnými hasícími prostředky. Současně je uživatel povinen přivolat pomoc požárního útvaru a věc oznámit nájemci. Článek 4 Užívání společných prostor a zařízení v domě Umísťování předmětů, jež nepatří k vybavení domu, ve společných prostorách, není dovoleno Smetí a odpadky se vysypávají pouze do nádob k tomu určených a takovým způsobem, aby byla zachována co největší čistota. Systém sběru, třídění a zneškodňování komunálního odpadu je určen vyhláškou města.

18 Článek 5 Zajištění pořádku a čistoty domě v bytě Uživatel je povinen zajistit pořádek a čistotu jak v bytě, tak i ve společných prostorách domu. Uživatel zajišťuje zejména: mytí a stírání schodů a chodeb, udržování čistoty ve společných prostorách a ve sklepích, čištění schodišťových oken, zábradlí, osvětlovacích zařízení, vchodových dveří apod. čištění chodníků přilehlých k domu, cest vedoucích od ulice ke vchodu do domu a ke společným prostorám a zařízením domu, odstraňování sněhu a náledí a posypávání zdrsňujícím materiálem mytí a udržování čistoty ve společných částech bytu. Společnými částmi bytu jsou koupelna, WC a chodba. Způsobí-li uživatel či ostatní členové domácnosti mimořádné znečištění společných prostor nebo chodníku, jsou povinni je neprodleně odstranit, jinak bude odstraněno na jejich náklad. Článek 6 Informační zařízení v domě a v bytě Vývěsky, nápisy a jiná informační zařízení mohou být umístěny v domě jen s předchozím souhlasem pronajímatele. Na vývěsce v bytě se vyvěšují informace pro uživatele a členy jeho společné domácnosti. Uživatel bytu vyznačí v blízkosti na zvonku a vchodu do bytu své jméno. Článek 7 Ostatní zařízení v domě K hlavním uzávěrům vody a plynu, kanalizačním čistícím vstupům a jiným podobným zařízením, pokud jsou ve společných prostorách, musí být zajištěn vždy volný přístup. Jsou-li tato zařízení v místnostech uživatele, musí být učiněna podnájemcem za souhlasu uživatele taková opatření, aby k nim byl přístup v případě nutnosti i za jeho nepřítomnosti. Osoba, která uzavřela domovní závěry vody, plynu apod. musí zajistit, aby jejich uzavření a opětovné otevření bylo všem uživatelům včas oznámeno. Článek 8 Klíče a jejich užívání Každý uživatel obdrží jeden klíč od hlavních vstupních dveří od domu a od bytu a jeden klíč ke každým dveřím místností v bytě, které jsou mu přiděleny. V případě ztráty klíčů, příp. rozbití zámku, je povinen uživatel zajistit nové na vlastní náklady.

19 Uživatel bytu je povinen po zániku podnájmu odevzdat nájemci všechny klíče, které má k zámkům v domě od bytu a každých dveří v bytě bez náhrady. Uživatel po předchozí dohodě s nájemcem zajistí, aby byl na požádání umožněn přístup některým osobám, které zajišťují určité služby i v době, kdy je byt pro nepřítomnost uživatele uzamčen. Článek 9 Osvětlení Uživatel je povinen, pokud se znehodnotí (tzv. spálí) osvětlení v bytě (žárovka, zářivková trubice apod.), zajistit na své náklady osvětlení všech prostor v bytě. Článek 10 Domácí zvířata V zájmu ochrany života a zdraví, zachování čistoty a pořádku v domě a v bytě, bezpečného a klidného soužití je v bytě zakázán chov jakéhokoli zvířete. Článek 11 Klid v domě a v bytě a návštěvy v bytě Uživatel je povinen se chovat tak, aby sám, ani jiná osoba, která s ním bydlí, neobtěžoval sousedy v domě a v bytě nadměrným hlukem či jiným způsobem. Noční klid je stanoven stejně jako v AD. V této době se zejména nesmí hrát na hudební nástroje, zpívat, hlučně se bavit, používat vysavače prachu, pračky či jiné přístroje působící hluk. Rovněž je třeba přiměřeným způsobem tlumit zvuk rozhlasových, televizních a jiných přístrojů, které mohou působit hluk. Návštěvy v bytě uživatele a členů jeho domácnosti jsou povoleny v době od hod do hodin. Mimo tuto dobu nejsou návštěvy povoleny a osoby v bytě neuvedené ve Smlouvě o poskytování SS se zde nemohou zdržovat. Rovněž se žádné osoby nemohou zdržovat v bytě bez přítomnosti uživatele. Článek 12 Sankce Jestliže uživatel poruší Provozní řád nebo Pravidla pro užívání bytu, bude sankcionován podle platných postupů uvedených v článku V. Smlouvy o poskytování sociálních služeb AD. Hrubé porušení výše uvedených ustanovení je důvodem k okamžitému zrušení Smlouvy o poskytování sociálních služeb AD.

20 Seznam drogistického zboží používaného na středisku AD Sonet bioaktiv - prací prášek, používáno na praní prádla uživatelů a služebního prádla - s práškem manipulují pouze pracovníci stálé služby, popř. sociální pracovník - uskladněn v uzamykatelném kumbále v suterénu Jar - mycí prostředek - používají pouze zaměstnanci - uskladněno ve stejných prostorách SAVO originál - dezinfekční přípravek - používán k dezinfekci společných prostor a hygienických zařízení střediska - manipuluje pouze vyčleněný pracovník stálé služby, připraví k použití, dohlíží na správné používání Real classic - tekutý prostředek na široké použití v domácnosti - používají pouze zaměstnanci - je používán ve služebních prostorách - je uskladňován ve shora uvedených prostorách Chloramin B - dezinfekční prostředek - používán k dezinfekci společných prostor a hygienických zařízení střediska - manipuluje pouze vyčleněný pracovník stálé služby, připraví k použití, dohlíží na správné používání Clean - přípravek na umývání skel a obkladů - používán pouze ve služebních prostorách - uskladněn ve shora uvedených prostorách Wectol - tekutý prostředek k čištění a mytí hygienických zařízení - manipuluje pouze vyčleněný pracovník stálé služby, připraví k použití, dohlíží na správné používání - je uskladňován ve shora uvedených prostorách Desam GK - dezinfekční prostředek - používán k dezinfekci společných prostor a hygienických zařízení střediska - manipuluje pouze vyčleněný pracovník stálé služby, připraví k použití, dohlíží na správné používání - je uskladňován ve shora uvedených prostorách

Pravidla pro užívání bytu a společných částí a zařízení domu v majetku města Vrbna pod Pradědem (domovní řád)

Pravidla pro užívání bytu a společných částí a zařízení domu v majetku města Vrbna pod Pradědem (domovní řád) Pravidla pro užívání bytu a společných částí a zařízení domu v majetku města Vrbna pod Pradědem (domovní řád) I. Užívání bytu 1. Pronajímatel je povinen předat nájemci byt ve stavu způsobilém k řádnému

Více

Pravidla pro užívání bytu a společných částí a zařízení domu Města Suchdol nad Lužnicí (domovní řád)

Pravidla pro užívání bytu a společných částí a zařízení domu Města Suchdol nad Lužnicí (domovní řád) Pravidla pro užívání bytu a společných částí a zařízení domu Města Suchdol nad Lužnicí (domovní řád) I. Užívání bytu 1. Pronajímatel je povinen předat nájemci byt ve stavu způsobilém k řádnému užívání

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení DIECÉZNÍ CHARITA BRNO, OBLASTNÍ CHARITA BLANSKO CENTRUM PRO BOSKOVICE sociální služba azylové domy Dukelská 12B, 680 01 Boskovice tel.: 516 411 966, e-mail: matka-dite.boskovice@charita.cz DOMOVNÍ ŘÁD

Více

Provozní řád Azylového domu pro ženy v plném znění

Provozní řád Azylového domu pro ženy v plném znění Provozní řád Azylového domu pro ženy v plném znění Použité zkratky v textu: CSSP Centrum sociálních služeb Praha AD Azylový dům pro ženy Smlouva Smlouva o poskytnutí sociální služby PŘ Provozní řád VSP

Více

DOMOVNÍ ŘÁD (pro bytové a nebytové objekty a zařízení v majetku obce Slezské Pavlovice)

DOMOVNÍ ŘÁD (pro bytové a nebytové objekty a zařízení v majetku obce Slezské Pavlovice) DOMOVNÍ ŘÁD (pro bytové a nebytové objekty a zařízení v majetku obce Slezské Pavlovice) Článek l Úvodní ustanovení Domovní řád stanovuje zásady pro řádný provoz těchto objektů a zařízení, pořádek i zachování

Více

V N I T Ř N Í Ř Á D Zpracovala: Mgr. Taťána Piskallová Schválil: PhDr. Svatopluk Aniol Účinnost: 1.1.2016

V N I T Ř N Í Ř Á D Zpracovala: Mgr. Taťána Piskallová Schválil: PhDr. Svatopluk Aniol Účinnost: 1.1.2016 V N I T Ř N Í Ř Á D Zpracovala: Mgr. Taťána Piskallová Schválil: PhDr. Svatopluk Aniol Účinnost: 1.1.2016 Obsah 1. Základní informace o organizaci... 2 2. Úvodní ustanovení... 3 3. Základní informace o

Více

DOMOVNÍ ŘÁD BD KŘÍŽKOVSKÉHO 18. Čl. 1. Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD BD KŘÍŽKOVSKÉHO 18. Čl. 1. Úvodní ustanovení DOMOVNÍ ŘÁD BD KŘÍŽKOVSKÉHO 18 Čl. 1 Úvodní ustanovení (1) Domovní řád upravuje základní povinnosti a práva při užívání bytů, nebytových prostorů a společných částí domů v domech ve vlastnictví Bytového

Více

Poslání: Cíle: Cílová skupina:

Poslání: Cíle: Cílová skupina: Poslání: Posláním Týdenního stacionáře Domova v Dolní Moravici, Diakonie ČCE - střediska v Rýmařově je poskytnout pobytové služby scelodenní péčí a podporou v úkonech soběstačnosti a sebeobsluhy od pondělí

Více

Domácí řád. Domácí řád CHBS_R_04. Stručný obsah

Domácí řád. Domácí řád CHBS_R_04. Stručný obsah Strana 1 z 13 Domácí řád Stručný obsah Základní pravidla vzájemného soužití při poskytování a využívání sociální služby chráněné bydlení Skuteč. Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval, ověřil správnost: Mgr.

Více

Sociální oddělení. AMICA CENTRUM s.r.o. Informace pro klienty a zájemce o sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče

Sociální oddělení. AMICA CENTRUM s.r.o. Informace pro klienty a zájemce o sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče Sociální oddělení Informace pro klienty a zájemce o sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče Sociální oddělení Sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové

Více

Bytové družstvo Osvobození 678, Vyškov. Pravidla užívání domu sídliště Osvobození 619/6, 620/7, 621/8 ve Vyškově

Bytové družstvo Osvobození 678, Vyškov. Pravidla užívání domu sídliště Osvobození 619/6, 620/7, 621/8 ve Vyškově Bytové družstvo Osvobození 678, Vyškov Vyškov, Dědice, sídliště Osvobození 620/7, PSČ 682 01, IČ: 283 05 671 Pravidla užívání domu sídliště Osvobození 619/6, 620/7, 621/8 ve Vyškově Čl. 1 Úvodní ustanovení

Více

Pravidla společného soužití, provozní a ubytovací řád Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Plzni, pro budovu Radobyčice, Do Štěnovic 2

Pravidla společného soužití, provozní a ubytovací řád Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Plzni, pro budovu Radobyčice, Do Štěnovic 2 Městská charita Plzeň Francouzská tř. 40a 326 00 Plzeň Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni Čermákova 29 301 00 Plzeň Pravidla společného soužití, provozní a ubytovací řád Domov sv. Zdislavy pro

Více

Farní charita Litoměřice, Domov na Dómském pahorku - Domácí řád

Farní charita Litoměřice, Domov na Dómském pahorku - Domácí řád Farní charita Litoměřice Domov na Dómském pahorku Zahradnická 1534/4, 412 01 Litoměřice DOMÁCÍ ŘÁD 1 Obsah 1) Všeobecné informace... 3 2) Ubytování v Domově... 3 3) Hygiena Uživatele... 4 4) Hygiena prostředí...

Více

Domácí řád. Domov důchodců v Poličce Eimova 1020 572 01 Polička

Domácí řád. Domov důchodců v Poličce Eimova 1020 572 01 Polička Domácí řád Domov důchodců v Poličce Eimova 1020 572 01 Polička 1 Úvodní ustanovení Domácí řád je písemný dokument, který upravuje základní postupy při poskytování sociální služby domovy pro seniory Domova

Více

DOMÁCÍ ŘÁD CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ

DOMÁCÍ ŘÁD CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ DOMÁCÍ ŘÁD CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ Domácí řád stanovuje pravidla společného soužití v Chráněném bydlení Ulita a je závazný pro všechny uživatele, zaměstnance a další osoby, které jsou s tímto zařízením v pracovně

Více

Pravidla bydlení v Domě na půl cesty

Pravidla bydlení v Domě na půl cesty Pravidla bydlení v Domě na půl cesty Čeho se držet aneb Vaše povinnosti Dodržujte všechna níže uvedená pravidla. Jejich opakované porušování může vést ke konci vašeho pobytu v zařízení Domu na půl cesty

Více

D O M OV N A Z Á M K U LYSÁ NAD LABEM příspěvková organizace Zámek 1, 289 22 Lysá nad Labem, č. tel 325 551 000, 325 551 067 DOMÁCÍ ŘÁD

D O M OV N A Z Á M K U LYSÁ NAD LABEM příspěvková organizace Zámek 1, 289 22 Lysá nad Labem, č. tel 325 551 000, 325 551 067 DOMÁCÍ ŘÁD DOMÁCÍ ŘÁD čl. 1 Základní ustanovení Domov Na Zámku Lysá nad Labem p. o. (dále jen domov) je zřizovaná Krajským úřadem Středočeského kraje. Domov je určen seniorům se sníženou soběstačností, kteří dále

Více

zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl Dr, vložka 2837

zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl Dr, vložka 2837 DOMOVNÍ ŘÁD Článek 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ A ZÁKLADNÍ POJMY 1.1. Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání bytů, nebytových prostor a společných částí domu, přičemž základní úprava vzájemných práv a povinností

Více

NOVÝ DOMOV OTROKOVICE DOMOVNÍ ŘÁD

NOVÝ DOMOV OTROKOVICE DOMOVNÍ ŘÁD NOVÝ DOMOV OTROKOVICE DOMOVNÍ ŘÁD Azylový dům pro rodiče s dětmi a ženy v tísni --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. Čl. 2 Vymezení základních pojmů. Pro účely tohoto Domovního řádu se rozumí:

DOMOVNÍ ŘÁD. Čl. 2 Vymezení základních pojmů. Pro účely tohoto Domovního řádu se rozumí: DOMOVNÍ ŘÁD Čl. 1 Úvodní ustanovení 1) Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání bytového domu, zejména bytů a společných částí domu v péči Společenství vlastníků jednotek Mikulova č.p. 1571-1572-

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. bytového domu sídliště Tyršova 666/8, 667/10, 668/12, 669/14 a 670/16 ve Vyškově

DOMOVNÍ ŘÁD. bytového domu sídliště Tyršova 666/8, 667/10, 668/12, 669/14 a 670/16 ve Vyškově Čl. 1 Úvodní ustanovení Bytové družstvo Tyršova 8-16, Vyškov Počet stran: 5 DOMOVNÍ ŘÁD bytového domu sídliště Tyršova 666/8, 667/10, 668/12, 669/14 a 670/16 ve Vyškově 1.1 Domovní řád upravuje základní

Více

Směrnice č. DOZPNV100 Domácí řád

Směrnice č. DOZPNV100 Domácí řád Domovy sociálních služeb Háj a Nová Ves, příspěvková organizace Kubátova 269 417 22 Háj u Duchcova Směrnice č. DOZPNV100 Domácí řád Služba: Zpracoval: Schválil: Aktualizace: Datum zpracování: 23. 7. 2015

Více

Domov se zvláštním režimem

Domov se zvláštním režimem Domov se zvláštním režimem Poslání: Posláním Domova se zvláštním režimem v Dolní Moravici, Diakonie ČCE - střediska v Rýmařově je poskytnout zázemí a celoroční pobyt, péči a podporu v každodenních činnostech,

Více

DOMÁCÍ ŘÁD. Domov důchodců sv. Zdislavy v Červené Vodě

DOMÁCÍ ŘÁD. Domov důchodců sv. Zdislavy v Červené Vodě Domov důchodců sv. Zdislavy v Červené Vodě Zřizovatel: Obec Červená Voda Adresa: 561 61 Červená Voda 253 Telefon: 465 626 203, 465 626 412 Bankovní spojení: ČS Králíky email: domov.svzdislavy@tiscali.cz

Více

Směrnice č. CHB100 Domácí řád

Směrnice č. CHB100 Domácí řád Domovy sociálních služeb Háj a Nová Ves, příspěvková organizace Kubátova 269 417 22 Háj u Duchcova Směrnice č. CHB100 Domácí řád Služba: Zpracoval: Schválil: Aktualizace: Datum zpracování: 23. 7. 2015

Více

PRAVIDLA užívání a udržování domů a bytů, které jsou ve vlastnictví městyse Velké Poříčí

PRAVIDLA užívání a udržování domů a bytů, které jsou ve vlastnictví městyse Velké Poříčí PRAVIDLA užívání a udržování domů a bytů, které jsou ve vlastnictví městyse Velké Poříčí Rada městyse Velké Poříčí schválila na svém zasedání dne 15.4.2013 tato pravidla užívání a udržování obecních domů

Více

PŘÍLOHA Č. 1 KE SMLOUVĚ (o poskytování sociální služby azylový dům)

PŘÍLOHA Č. 1 KE SMLOUVĚ (o poskytování sociální služby azylový dům) PŘÍLOHA Č. 1 KE SMLOUVĚ (o poskytování sociální služby azylový dům) VNITŘNÍ PRAVIDLA (stanovená poskytovatelem pro poskytování sociální služby azylový dům v Domě Žofie) Poskytovatel: Pečovatelská služba

Více

DOMOV POD HRADEM ŽAMPACH, IČ: 00854271. Domov pod hradem Žampach, IČ: 00854271 1.7.2013. Podmínky pro užívání služby chráněné bydlení.

DOMOV POD HRADEM ŽAMPACH, IČ: 00854271. Domov pod hradem Žampach, IČ: 00854271 1.7.2013. Podmínky pro užívání služby chráněné bydlení. DOMOV POD HRADEM ŽAMPACH, IČ: 00854271 Pravidla služby 7.2013 Podmínky pro užívání služby chráněné bydlení. Část Obecná ustanovení a) Tento dokument (dále jen Pravidla ) stanoví základní pravidla pro uživatele

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ŠKOLÍCÍ STŘEDISKO KARLOV POD PRADĚDEM

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ŠKOLÍCÍ STŘEDISKO KARLOV POD PRADĚDEM UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ŠKOLÍCÍ STŘEDISKO KARLOV POD PRADĚDEM UBYTOVACÍ ŘÁD 1) Školící středisko PřF UP Karlov slouží k ubytování zaměstnanců PřF a jejich rodinných příslušníků,

Více

DOMÁCÍ ŘÁD PRO SLUŽBU DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

DOMÁCÍ ŘÁD PRO SLUŽBU DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM NADĚJE, POBOČKA NEDAŠOV DOMÁCÍ ŘÁD PRO SLUŽBU DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ROZSAH POSKYTOVANÝCH SLUŽEB Služba se klientům poskytuje na základě Smlouvy, ve které jsou individuálně dohodnuty

Více

DOMÁCÍ ŘÁD DOMOVA SENIORŮ TŘEBOŇ

DOMÁCÍ ŘÁD DOMOVA SENIORŮ TŘEBOŇ DOMÁCÍ ŘÁD DOMOVA SENIORŮ TŘEBOŇ (dále jen DS/domov) Tento Domácí řád upravuje vnitřní pravidla společného soužití osob žijících v domově (jejich základní práva a povinnosti) a popisuje způsob poskytování

Více

DOMOVNÍ ŘÁD STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA DOBĚTICE

DOMOVNÍ ŘÁD STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA DOBĚTICE DOMOVNÍ ŘÁD STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA DOBĚTICE ČÁST. I čl. 1 Úvodní ustanovení 1. Domovní řád (dále jen DŘ) upravuje podmínky a způsob užívání bytů, společných částí domu a nebytových prostorů v domech

Více

PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA PRO SENIORY HÁJE zařízení sociálních služeb ( 79 odst. 5 písm. g) zák.č. 108/2006 Sb.)

PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA PRO SENIORY HÁJE zařízení sociálních služeb ( 79 odst. 5 písm. g) zák.č. 108/2006 Sb.) PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA PRO SENIORY HÁJE zařízení sociálních služeb ( 79 odst. 5 písm. g) zák.č. 108/2006 Sb.) I. Základní údaje 1. Domov pro seniory Háje, K Milíčovu 734, Praha 4-Háje, 149 00 2. Zřizovatel

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. Část I. Článek 1 Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD. Část I. Článek 1 Úvodní ustanovení DOMOVNÍ ŘÁD Část I Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Domovní řád (dále jen DŘ) blíže upravuje, specifikuje a rozpracovává organizační a technické podmínky pro výkon uživatelských práv, způsob užívání domů,

Více

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85 PSČ 794 01

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85 PSČ 794 01 Domácí řád Harmonie, p.o. - domovy pro osoby se zdravotním postižením 1 Úvod Harmonie, p. o., poskytuje uživatelům registrovanou pobytovou sociální službu Domov pro osoby se zdravotním postižením. Zajišťuje

Více

D O M O V N Í Ř Á D. pro bytové a nebytové objekty a zařízení v majetku města České Budějovice. Článek 1 Úvodní ustanovení

D O M O V N Í Ř Á D. pro bytové a nebytové objekty a zařízení v majetku města České Budějovice. Článek 1 Úvodní ustanovení D O M O V N Í Ř Á D pro bytové a nebytové objekty a zařízení v majetku města České Budějovice Článek 1 Úvodní ustanovení Město České Budějovice (dále v textu "vlastník") svěřilo správu bytových a nebytových

Více

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO Poskytovatel sociálních služeb - odlehčovací pobytové služby K Šancím 50/6, 163 00 Praha 17 Řepy VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO Poskytovatel sociálních služeb - odlehčovací pobytové služby K Šancím 50/6, 163 00 Praha 17 Řepy VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO Poskytovatel sociálních služeb - odlehčovací pobytové služby K Šancím 50/6, 163 00 Praha 17 Řepy VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA Vážená paní, vážený pane, vítáme Vás v našem Domově a přejeme

Více

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Mgr. Irena Polášková, ředitelka školy Č. j.: 220/2015 Účinnost ode dne: 1. 9. 2015

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Mgr. Irena Polášková, ředitelka školy Č. j.: 220/2015 Účinnost ode dne: 1. 9. 2015 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV, LINECKÁ 43 Linecká 43, 381 01 Český Krumlov, tel.: 380 309 311, mobil 737 034 280 e-mail: skola@zslinecka.cz, web www.zslinecka.cz ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vypracovala a schválila

Více

Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení pro pacienty

Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení pro pacienty První poklad je zdraví R. W. Emerson Vnitřní řád lůžkového zdravotnického zařízení pro pacienty www.nemtru.cz Vážení pacienti, Oblastní nemocnice Trutnov a.s. úkolem pracovníků naší nemocnice je svědomitě

Více

Domovní řád společenství vlastníků jednotek

Domovní řád společenství vlastníků jednotek Domovní řád společenství vlastníků jednotek I. ÚVOD 1. Domovní řád Společenství vlastníků domu čp. 347, Rožnovská ulice ve Frenšátě p.r., vychází ze stanov tohoto společenství a zahrnuje i některá organizační

Více

Vnitřní pravidlo č. 5/2015

Vnitřní pravidlo č. 5/2015 Domácí řád Vnitřní pravidlo č. 5/2015 Ředitel domova Bc. Radek Linhart G-HELP o.p.s. G-Help o.p.s. vydává na základě zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v platném znění a vyhlášky č. 505/2006Sb.,

Více

Domovní řád. Oblastního stavebního bytového družstva Děčín. Úvodní ustanovení

Domovní řád. Oblastního stavebního bytového družstva Děčín. Úvodní ustanovení Oblastní stavební bytové družstvo Děčín, Jeronýmova 425, 405 63 Děčín IV zapsáno v obchodním rejstříku Krajského soudu v Ústí n. Labem, oddíl Dr XXVI, vložka 302 Domovní řád Oblastního stavebního bytového

Více

D o m o v n í ř á d Okresního stavebního bytového družstva Česká Lípa 2-002-0903 ČL. 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání bytů, příslušenství k bytu, společných částí domu

Více

Domov pro seniory Vychodilova, příspěvková organizace Vychodilova 3077/20, 616 00 Brno. Domácí řád

Domov pro seniory Vychodilova, příspěvková organizace Vychodilova 3077/20, 616 00 Brno. Domácí řád Domov pro seniory Vychodilova, příspěvková organizace Vychodilova 3077/20, 616 00 Brno Domácí řád Poslání: Posláním Domova pro seniory Vychodilova je zmírnění negativních vlivů stárnutí prostřednictvím

Více

DOMOVNÍ ŘÁD Společenství pro dům Pavlišovská 2283, 2284 a 2285

DOMOVNÍ ŘÁD Společenství pro dům Pavlišovská 2283, 2284 a 2285 DOMOVNÍ ŘÁD Společenství pro dům Pavlišovská 2283, 2284 a 2285 Čl. 1 Úvodní ustanovení (1) Domovní řád upravuje základní povinnosti a práva při užívání bytů a společných částí domů a pozemků Společenství

Více

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD. Článek l Úvodní ustanovení DOMOVNÍ ŘÁD Sídlo: Opava, Kateřinky, 1725/15, PSČ 747 05 IČ: 294 47 291 Statutární orgán: VOLLENDET s.r.o., předseda představenstva, zastoupena Ivanem Saranem, jednatel společnosti SB Development s.r.o.,

Více

Vnitřní řád domova mládeže Střední školy, Horažďovice, Blatenská 313

Vnitřní řád domova mládeže Střední školy, Horažďovice, Blatenská 313 Vnitřní řád domova mládeže Střední školy, Horažďovice, Blatenská 313 1 Všeobecná ustanovení Domov mládeže (dále jen DM) poskytuje žákům středních škol ubytování, výchovně vzdělávací činnost, navazující

Více

Domovní řád. C e n t r u m s o c i á l n í c h s l u ž e b L u k a v e c. Příloha č.2

Domovní řád. C e n t r u m s o c i á l n í c h s l u ž e b L u k a v e c. Příloha č.2 Příloha č.2 Domovní řád Obsah pravidel pro pobyt v Centru sociálních služeb Lukavec (dále jen Centrum): I. Obecná ustanovení II. Ubytování III. Stravování IV. Hygiena V. Využívání běžných veřejných služeb

Více

DOMOVNÍ ŘÁD SV Batelovská 1205 a 1206

DOMOVNÍ ŘÁD SV Batelovská 1205 a 1206 DOMOVNÍ ŘÁD SV Batelovská 1205 a 1206 A. ÚVOD 1. Domovní řád Společenství vlastníků Batelovská 1205 a 1206 (dále jen SV) vychází ze stanov tohoto SV schválených na shromáždění dne 12/3 2015 a zahrnuje

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY JAMOLICE

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY JAMOLICE ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY JAMOLICE Školní řád upravuje podrobnosti k výkonu práv a povinností zákonných zástupců dětí v mateřské škole a podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů s pedagogickými pracovníky.

Více

D O M O V N Í Ř Á D. Společenství vlastníků Milánská 458, 459, 460, Praha. Úvod

D O M O V N Í Ř Á D. Společenství vlastníků Milánská 458, 459, 460, Praha. Úvod D O M O V N Í Ř Á D Společenství vlastníků Milánská 458, 459, 460, Praha Úvod Tato pravidla jsou součástí základních dokumentů Společenství vlastníků Milánská 458, 459, 460, Praha (dále jen společenství

Více

PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

PRAVIDLA POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY Sociální služby města Mimoň příspěvková organizace Pečovatelská služba Pražská 273/I, 471 24 Mimoň e-mail: dumduch.mimon@volny.cz, tel.: 487 864 669, 487 864 712, fax. 487 864 669 S m ě r n i c e PRAVIDLA

Více

Pravidla pro užívání společných a přilehlých prostor domu a jejich vybavenosti. (Domovní řád)

Pravidla pro užívání společných a přilehlých prostor domu a jejich vybavenosti. (Domovní řád) Pravidla pro užívání společných a přilehlých prostor domu a jejich vybavenosti (Domovní řád) Společenství vlastníků pro dům Nad Smetankou 222, se sídlem Praha 9 Hrdlořezy, ul. Nad Smetankou 222/1, PSČ

Více

Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Bystřice pod Hostýnem

Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Bystřice pod Hostýnem Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Bystřice pod Hostýnem D O M O V N Í Ř Á D domova pro seniory Centrum pro seniory Zahrada, o. p. s., Tel. kontakt: 573 503 001,734 263 400, e-mail: reditelka@cspzahrada.cz,

Více

DOMOVNÍ ŘÁD Bytové družstvo Republika 277 11 Neratovice, nám. Republiky 993, IČ 256 95 185

DOMOVNÍ ŘÁD Bytové družstvo Republika 277 11 Neratovice, nám. Republiky 993, IČ 256 95 185 DOMOVNÍ ŘÁD Bytové družstvo Republika 277 11 Neratovice, nám. Republiky 993, IČ 256 95 185 Článek I. Úvodní ustanovení Domovní řád je vnitřním předpisem bytového družstva Bytové družstvo Republika (dále

Více

Domov pro seniory Domov pokojného stáří Domov sv. Vavřince Školní 124, 463 31 Chrastava Tel: 485 143 354, e-mail: domovvavrinec@volny.

Domov pro seniory Domov pokojného stáří Domov sv. Vavřince Školní 124, 463 31 Chrastava Tel: 485 143 354, e-mail: domovvavrinec@volny. Domov pro seniory Domov pokojného stáří Domov sv. Vavřince Školní 124, 463 31 Chrastava Tel: 485 143 354, e-mail: domovvavrinec@volny.cz zřizovatel: Oblastní charita Liberec Uhlířská 424/7, 46001 Liberec

Více

Kolejní řád. 4) Ubytovaná osoba nesmí v prostorách koleje provozovat podnikatelskou a jinou výdělečnou činnost.

Kolejní řád. 4) Ubytovaná osoba nesmí v prostorách koleje provozovat podnikatelskou a jinou výdělečnou činnost. Vysoká škola polytechnická Jihlava Č. j. : KR/12/00196-12/05292 Kolejní řád Článek 1 Základní ustanovení 1) Vysokoškolská kolej (dále jen kolej ) je účelovým zařízením Vysoké školy polytechnické Jihlava

Více

INFORMACE O POBYTU V Domově Odry

INFORMACE O POBYTU V Domově Odry INFORMACE O POBYTU V Domově Odry ROZŠÍŘENÝ O VŠEOBECNÉ INFORMACE PRO CELOROČNÍ POBYTOVÉ SLUŽBY a) Domov pro seniory a) Domov se zvláštním režimem ALDa Tyto informace obsahují zásady pro pořádek a klidné,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE PRAHA 5

VNITŘNÍ ŘÁD DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE PRAHA 5 VNITŘNÍ ŘÁD DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE PRAHA 5 Zpracoval: Mgr. Jiří Dolejš, ředitel Domu dětí a mládeže Praha 5 Praha 1.9.2011 1 Vnitřní řád Domu dětí a mládeže Praha 5 I. Úvodní ustanovení čl. 1. Zřízení právního

Více

Provozní řád školní jídelny pro školní rok 2015/2016

Provozní řád školní jídelny pro školní rok 2015/2016 Provozní řád školní jídelny pro školní rok 2015/2016 Provozovatel: Jednatel: Vedoucí školní jídelny: Vedoucí kuchař: Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o. Mgr. Jana Linhartová Nina

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍ ASISTENCE

VNITŘNÍ PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍ ASISTENCE VNITŘNÍ PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍ ASISTENCE Čl. I Poskytovatel a sídlo osobní asistence Farní charity Pacov Farní charita Pacov Náměstí Svobody 2 395 01 Pacov Čl. II Poslání, cílová skupina a zásady

Více

Pravidla pro poskytování odlehčovací služby

Pravidla pro poskytování odlehčovací služby Pravidla pro poskytování odlehčovací služby Tato Pravidla pro poskytování odlehčovací služby (dále jen Pravidla ) stanovují a rozvíjí další práva a povinnosti Poskytovatele a Uživatele ve vztahu k poskytování

Více

1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy.

1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců, vztahy žáků a zákonných zástupců s pedagogickými pracovníky školy. Obsah: Školní řád 1. Práva a povinnosti žáků, zákonných zástupců ve škole a pravidla vzájemných vztahů žáků a zákonných zástupců žáků s pedagogickými pracovníky. 1.1. Práva a povinnosti žáků ve škole 1.2.

Více

Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace

Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Základní škola Stříbro, Gagarinova 1039, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D Školní řád je vydán na základě článku 1 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

DOMÁCÍ ŘÁD pravidla společného soužití

DOMÁCÍ ŘÁD pravidla společného soužití DOMÁCÍ ŘÁD pravidla společného soužití DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM NADĚJE, POBOČKA NEDAŠOV ZJEDNODUŠENÁ OBRÁZKOVÁ VERZE 1 ÚVOD Domácí řád upravuje podmínky soužití klientů v domově, jejich práva a povinnosti,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD. Lilie centrum dramatické výchovy soukromé vzdělávací zařízení pro děti od 2 do 6 let

VNITŘNÍ ŘÁD. Lilie centrum dramatické výchovy soukromé vzdělávací zařízení pro děti od 2 do 6 let VNITŘNÍ ŘÁD Lilie centrum dramatické výchovy soukromé vzdělávací zařízení pro děti od 2 do 6 let Jasenická 1831, 755 01 Vsetín Tel: 720 119 272 IČ: 66730317 č.ú.:259668122/0300 www.lilie-centrum.cz MOTTO:

Více

ZÁVAZNÉ PODMÍNKY. I. Úvodní ustanovení. Kontrola a pokuty

ZÁVAZNÉ PODMÍNKY. I. Úvodní ustanovení. Kontrola a pokuty ZÁVAZNÉ PODMÍNKY pro provádění činností externích osob z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany a ochrany životního prostředí ve společnostech holdingu VÍTKOVICE (dále jen Závazné

Více

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory

DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory DOMÁCÍ ŘÁD Domov pro seniory ÚVOD Domácí řád upravuje pravidla života v domově, práva a povinnosti klientů v rámci domova, popisuje rozsah služeb poskytovaných s cílem vytvářet příznivé podmínky pro zabezpečení

Více

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA REPUBLIKA. Neratovice č. p. 985 1000

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA REPUBLIKA. Neratovice č. p. 985 1000 DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA REPUBLIKA Neratovice č. p. 985 1000 Čl. 1 Úvodní ustanovení 1. V návaznosti na příslušné zákony, Občanský zákoník a Stanovy bytového družstva Republika, upravuje domovní řád

Více

Ubytovací řád Apartmány DAJANE

Ubytovací řád Apartmány DAJANE Ubytovací řád Apartmány DAJANE Provozovatel : Anna Ada Bulín Provozna : Na Vinici 602/20 Telefon : +420 773 507 563 Email : penzion@dajane.cz jako Všeobecné podmínky smlouvy o ubytování podle 754 a násl.

Více

SVČ Narnie VNITŘNÍ ŘÁD SVČ. Sídlo: Cyrila a Metoděje 390/9, Liberec XI -Růžodol, PSČ 460 01. Zřízená ke dni: 20. 9. 2011

SVČ Narnie VNITŘNÍ ŘÁD SVČ. Sídlo: Cyrila a Metoděje 390/9, Liberec XI -Růžodol, PSČ 460 01. Zřízená ke dni: 20. 9. 2011 SVČ Narnie Název organizace: Středisko volného času Narnie Sídlo: Cyrila a Metoděje 390/9, Liberec XI -Růžodol, PSČ 460 01 Právní forma: školská právnická osoba Zřízená ke dni: 20. 9. 2011 Identifikační

Více

Školní řád mateřské školy Spisový znak: Účinnost od: 1. 9. 2015 Skartační znak: V 5

Školní řád mateřské školy Spisový znak: Účinnost od: 1. 9. 2015 Skartační znak: V 5 Škola: Mateřská škola, Rohoznice 145 Školní řád mateřské školy Spisový znak: Účinnost od: 1. 9. 2015 Vypracovala: Skartační znak: V 5 Alena Poláčková Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004Sb., o předškolním,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI VYŽADUJÍCÍ OKAMŽITOU POMOC. 1. Základní ustanovení

VNITŘNÍ ŘÁD ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI VYŽADUJÍCÍ OKAMŽITOU POMOC. 1. Základní ustanovení Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc při Dětské ozdravovně Království Dvůr Králové nad Labem Nový Nemojov 150, 54401 provozované Sdružením ozdravoven a léčeben okresu Trutnov Procházkova 818, příspěvkovou

Více

Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD. č.j: DD2/2011

Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD. č.j: DD2/2011 Dětský domov, Unhošť, Berounská 1292 Berounská 1292, 273 51 Unhošť VNITŘNÍ ŘÁD č.j: DD2/2011 1 OBSAH I. Charakteristika a struktura zařízení 1) název právnické osoby, která vykonává činnost zařízení, sídlo

Více

VNITŘNÍ ŘÁD domova mládeže

VNITŘNÍ ŘÁD domova mládeže Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň 326 00 Plzeň, Koterovská 85 tel.: 377 418 561-2, fax.: 377 418 555 Ředitelka Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické

Více

Domácí řád. Domova pro seniory Písečná. Motto Domov je místem, kde mi rozumějí a pomáhají.

Domácí řád. Domova pro seniory Písečná. Motto Domov je místem, kde mi rozumějí a pomáhají. Domácí řád Domova pro seniory Písečná Motto Domov je místem, kde mi rozumějí a pomáhají. Obsah Účel domácího řádu 3 Poslání a cíle služby 3 Práva klientů 4 Stížnosti. 4 Povinnosti klientů 5 Odpovědnost

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA Školní řád - 1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA Školní řád upravuje podrobnosti k výkonu práv a povinností zákonných zástupců dětí v mateřské škole a podrobnosti

Více

DOMOVNÍ ŘÁD Karlovarská 603, Tuchlovice

DOMOVNÍ ŘÁD Karlovarská 603, Tuchlovice DOMOVNÍ ŘÁD Karlovarská 603, Tuchlovice Tento domovní řád slouží uživatelům sociálních služeb ( dále jen uživatelé ) i zaměstnancům Domova se zvláštním režimem (dále jen Domovem) k seznámení s podmínkami

Více

04/15/SEN ŽIVOT V DOMOVĚ

04/15/SEN ŽIVOT V DOMOVĚ Řád č. 04/15/SEN ŽIVOT V DOMOVĚ VNITŘNÍ PRAVIDLA DOMOVA PRO SENIORY Datum platnosti: 1. 10. 2015 Účinnost od: 1. 11. 2015 Schválil: Ing. Pavel Zelek, ředitel Domov Březiny, příspěvková organizace, Rychvaldská

Více

Provozní řád. Všeobecná ustanovení

Provozní řád. Všeobecná ustanovení Provozní řád Všeobecná ustanovení 1. název organizace: Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb 2. se sídlem: Pastýřská 4, 350 02 Cheb 3. IČ: 70887985 4. právní forma: příspěvková organizace 5. zřizovatel:

Více

Popis realizace sociální služby Pečovatelská služba S účinností od: prosinec 2014

Popis realizace sociální služby Pečovatelská služba S účinností od: prosinec 2014 1. Poslání organizace Pečovatelská služba, příspěvková organizace Nad Výtopnou 1010, Horní Slavkov telefon: 352 698 316, 602 297 606 Popis realizace sociální služby Pečovatelská služba S účinností od:

Více

VNITŘNÍ ŘÁD Zpracoval: Mgr. Roman Pejša

VNITŘNÍ ŘÁD Zpracoval: Mgr. Roman Pejša VNITŘNÍ ŘÁD Zpracoval: Mgr. Roman Pejša ředitel DD, ZŠ a MŠ Ledce, příspěvková organizace Č.j.: 538/2016/DDLKL Platný od: 3.6.2016 OBSAH 1 CHARAKTERISTIKA A STRUKTURA ZAŘÍZENÍ... 4 a) Název zařízení, adresa,

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb. Název poskytovatele. Druh služby. azylový dům. Identifikátor v registru sociálních služeb

Popis realizace poskytování sociálních služeb. Název poskytovatele. Druh služby. azylový dům. Identifikátor v registru sociálních služeb Popis realizace poskytování sociálních služeb Název poskytovatele Druh služby Identifikátor v registru sociálních služeb Forma služby Název zařízení a místo poskytování NADĚJE azylový dům 5184987 pobytová

Více

V n i t ř n í p r a v i d l a

V n i t ř n í p r a v i d l a Městský ústav sociálních služeb Klatovy, příspěvková organizace vydává V n i t ř n í p r a v i d l a D o m o v a p r o s e n i o r y v Klatovech, Podhůrecká 815/III platná od 1.7.2015 Článek 1 Vnitřní

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 331/RAF/2013 Vypracoval: Mgr.Jiří Cabrnoch, ředitel školy Schválil: Mgr.Jiří Cabrnoch, ředitel školy Pedagogická rada projednala dne 28.8.2015

Více

VZOR Domovní řád. I. Závazky vlastníků bytů

VZOR Domovní řád. I. Závazky vlastníků bytů VZOR Domovní řád Shromáždění společenství vlastníků, jako zástupce vlastníků bytů v domě???????, vydává za účelem zabezpečení pořádku, čistoty a zachování společných prostor v domě pro vlastníky bytů tento

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. 2.1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků

ŠKOLNÍ ŘÁD. 2.1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků ŠKOLNÍ ŘÁD Obsah Čl. 1 Úvod Čl. 2 Práva a povinnosti žáků 2.1. Práva žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků 2.2 Další práva žáků 2.3 Povinnosti žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků 2.4 Povinnosti

Více

Vnitřní řád domova mládeže

Vnitřní řád domova mládeže Vnitřní řád domova mládeže Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Emanuela Pöttinga a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Olomouc U Sportovní haly 1, 779 00 Olomouc Vnitřní

Více

Pravidla. Domov pro seniory

Pravidla. Domov pro seniory Geriatrické centrum, Turkova 785, Týniště nad Orlicí Pravidla pro ubytované klienty v Geriatrickém centru Domov pro seniory I. Základní ustanovení Domov pro seniory v GC je určen seniorům, kteří nemají

Více

Řád č. 04/15/ZVR ŽIVOT V DOMOVĚ VNITŘNÍ PRAVIDLA DOMOVA SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM. Ing. Pavel Zelek, ředitel

Řád č. 04/15/ZVR ŽIVOT V DOMOVĚ VNITŘNÍ PRAVIDLA DOMOVA SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM. Ing. Pavel Zelek, ředitel Řád č. 04/15/ZVR ŽIVOT V DOMOVĚ VNITŘNÍ PRAVIDLA DOMOVA SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM Datum platnosti: 1. 10. 2015 Účinnost od: 1. 11. 2015 Schválil: Ing. Pavel Zelek, ředitel Domov Březiny, příspěvková organizace,

Více

Centrum sociálních služeb m sta Letovice, p ísp vková organizace Domácí I.Poslání a ur ení za ízení

Centrum sociálních služeb m sta Letovice, p ísp vková organizace Domácí I.Poslání a ur ení za ízení Centrum sociálních služeb města Letovice, příspěvková organizace J.Haška 1082/12, 679 61 Letovice, IČO 71 23 27 45, č.ú. 35 4327880247/0100 Domácí řád Domácí řád Centra sociálních služeb města Letovice,

Více

Vnitřní směrnice Pracovní řád

Vnitřní směrnice Pracovní řád Vnitřní směrnice Pracovní řád Obsah: 1. Všeobecná ustanovení 2. Pracovní poměr 3. Pracovní doba 4. Dovolená 5. Mzda a náhrady mzdy 6. Pracovní cesty a náhrady cestovních výdajů 7. Zastupování a předávání

Více

Základní škola, Kvasice, okres Kroměříž Husova 642

Základní škola, Kvasice, okres Kroměříž Husova 642 Základní škola, Kvasice, okres Kroměříž Husova 642 768 21 Kvasice Školní řád Platnost dokumentu: od 1. září 2014 Vydal: Mgr. Ladislav Škrabal ředitel školy Schváleno pedagogickou radou: 27. srpna 2015,

Více

Město Chotěboř, Organizační složka Pečovatelská služba Chotěboř, Trčků z Lípy 62, 583 01 Chotěboř. Provozní řád

Město Chotěboř, Organizační složka Pečovatelská služba Chotěboř, Trčků z Lípy 62, 583 01 Chotěboř. Provozní řád Příloha č. 1 usnesení č. 112 z rady města dne 6.12.2006 Město Chotěboř, Organizační složka Pečovatelská služba Chotěboř, Trčků z Lípy 62, 583 01 Chotěboř Provozní řád Sídlo: Trčků z Lípy 62, 583 01 Chotěboř,

Více

Mateřská škola Kladno, Lacinova 2408. Školní řád. Školní rok 2015/2016

Mateřská škola Kladno, Lacinova 2408. Školní řád. Školní rok 2015/2016 Sídlo: 272 01 Kladno, Lacinova 2408 IČ: 75033771 Tel: 312 681 320 E mail: mslacinova@tiscali.cz Mateřská škola Kladno, Lacinova 2408 Č.j. 138/2011/23MŠ Spisový znak: Skartační znak Aktualizace : listopad

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA Dům sociálních služeb Bojčenkova

VNITŘNÍ PRAVIDLA Dům sociálních služeb Bojčenkova VNITŘNÍ PRAVIDLA Dům sociálních služeb Bojčenkova Vnitřní pravidla Domova pro seniory (dále jen Domova)je vydán v souladu se zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění a prováděcí vyhláškou

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ. č. 4/2011. Část první Základní ustanovení

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ. č. 4/2011. Část první Základní ustanovení OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ č. 4/2011 kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem na

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Domovní řád. Pravidla pro užívání bytů, nebytových prostor, společných prostor, společných částí a zařízení domu

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Domovní řád. Pravidla pro užívání bytů, nebytových prostor, společných prostor, společných částí a zařízení domu ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Domovní řád Pravidla pro užívání bytů, nebytových prostor, společných prostor, společných částí a zařízení domu Obsah: I. Klid v domě II. Otvírání a zavírání domu III. Osvětlení domu

Více

Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně Poříčí 273/5, 639 00 Brno. Směrnice děkana č. 2/2010 PROVOZNÍ ŘÁD

Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně Poříčí 273/5, 639 00 Brno. Směrnice děkana č. 2/2010 PROVOZNÍ ŘÁD Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně Poříčí 273/5, 639 00 Brno Směrnice děkana č. 2/2010 PROVOZNÍ ŘÁD pravidla provozu objektů FA Poříčí 273/5, Brno Rozdělovník: - vedoucím ústavů, ateliérů

Více

Školní řád MŠ. Vydala: Mgr. Pavlína Komeštíková, ředitelka školy. Projednáno na pedagogické radě: 21.4.2015

Školní řád MŠ. Vydala: Mgr. Pavlína Komeštíková, ředitelka školy. Projednáno na pedagogické radě: 21.4.2015 Školní řád MŠ Základní škola a Mateřská škola Kojetice Moravcova 26, 250 72 Kojetice Telefon: 315 684 078 Web: www.skolakojetice.cz E-mail: ms@skolakojetice.cz IČO: 750 31 655 Banka: KB Neratovice, č.

Více