Materiály na víkendové přežití

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Materiály na víkendové přežití"

Transkript

1 7 nepřátel přežití Materiály na víkendové přežití Bolest Příroda využívá bolest, aby vás varovala před problémy, ale příroda má také prostředky na odstranění bolesti. K tomu dochází, když člověk zaměstnaný svými úkoly si najde čas na ošetření svého zranění. Bolest může téměř ustat, jestliže je vaše mysl zaměstnána bojem o přežití. Na druhé straně když upoutáte pozornost na svojí bolest, oslabí to vaší vůli přežít. Jestliže se člověk poddává bolesti, může bolest podlomit jeho odolnost i když bolest není vážná ani dlouhodobá. Zima Zima je větší nepřítel než se jeví. Chladno nejenom že zmenšuje vaší duševní kapacitu, ale také podlamuje vaší vůli tak, že myslíte pouze na to jak získat teplo. Chladno je zákeřný nepřítel který se plazí po vašem těle a mysli a oslabuje vaší vůli k přežití. Způsobuje, že máte potíže se pohybovat a chce se vám spát, abyste zapomněli na váš hlavní cíl - přežit. Stejně jako u bolesti a chladu může člověk téměř zapomenout na žízeň, jestliže je dostatečně odhodlaný přežít. Žízeň Žízeň je dalším nepřítelem, který ani nemusí být příliš silný, aby oslabil vaše myšlení. Je velmi důležité si připomenout, abyste se nepřipravovali, o svoje tělesné zásoby vody. Člověk, může snadno při svém boji o přežití nebezpečně dehydrovat svoje tělo, i když je vody okolo něho hojnost. Stejně důležité je pít na poušti i v podmínkách nízkých teplot, třebaže si mnoho lidí myslí, že v zimě se hodně pít nemusí. Hlad Bývá nebezpečný pro vaše logické myšlení, hlad oslabí lidskou schopnost rozumně myslet. Žízeň a hlad budou zmenšovat vaší odolnost na chlad, bolest a strach. Únava Vaší duševní kapacitu může snížit dokonce i mírná únava. Únava může vyvolat lhostejnost, a s nastupující únavou je vám všechno čím dál tím více jedno. Je to jedno z nejvážnějších nebezpečí pro váš zápas s přežitím. Vyčerpání Může působit jako prostředek pro únik ze situace, která se stala příliš namáhavou. Jakmile má člověk ujasněnu nebezpečnost situace, může téměř vždy zmobilizovat své síly a pokračovat v boji. Test na vyčerpanost Podívejte se na oblohu a pokud se vám zdá, že se vzdaluje, jděte se trochu prospat. Je falešnou představou myslet si, že vyčerpání je způsobeno pouze fyzickým úsilím. Je samozřejmé, že existuje opravdové nebezpečí z nadměrného fyzického vyčerpání, ale je také pravda, že únava může být způsobena beznadějí, nedostatkem odhodlání, uspokojení, zklamáním nebo nudou.

2 Osamělost a nuda Představuje dva nejnebezpečnější nepřátele pro přežití. Jsou nebezpeční, protože se náhle objeví bez varování. Když se nic neděje, když máte naději a nikdo nejde s vámi, když musíte zůstat trčet na místě v klidu, tichu a sám začínají se k vám vkrádat tyto pocity. To je důvod, proč člověk také musí využít svou víru a modlitby, které mu pomohou bojovat s těmito pocity. Pokud je nepřemůžete, mohou způsobit smrt zoufalstvím. Dobře použitelné pravidlo tří: 3 sekundy: Maximální čas, který máte na útěk nebo reakci na bezprostředním nebezpečí. 3 minuty: Průměrný čas kdy můžete přežít bez vzduchu. 3 hodiny: Doba, po které vám hrozí smrt podchlazením nebo přehřátím v extrémní situaci. 3 dny: Čas, po kterém dehydratace ohrozí váš život kvůli nedostatku vody. 3 týdny: Čas, po kterém nemůžete dělat některé běžné denní úkony kvůli nedostatku jídla. 3 měsíce: Tato doba bez setkání s někým jiným dříve nebo později přivodí deprese. Tato pravidla by neměla být vzata jako dogma, i když tyto délky jsou v širším statistickém smyslu poměrně přesné, ale je užitečné si toto pamatovat ke stanovení priorit. Vybereme si z to pro zjednodušení toto: 3 sekundy = reflexy 3 minuty = vzduch 3 hodiny = teplota 3 dny = voda 3 týdny = jídlo 3 měsíce = lidé Základní vybavení - Priority nedostatek tepla - podchlazení: jistá blízká smrt. nedostatek vody - dehydratace: projevuje se po několika hodinách, smrt během několika dní. nedostatek jídla - hlad: smrt během několika desítek dnů. - Výbava podle priorit Sirky, svíčka, tuhý líh: oheň je priorita číslo jedna, zahřátý organismus může žít a vyvíjet činnost pro zabezpečení dalších priorit. Ocílka a technický pazourek, mechanické křesadlo: během používání zápalek je nutné se naučit rozdělat oheň pomocí křesadla, zápalky dojdou a oheň je potřeba vždy. Kompas v případě potřeby návratu, pohybu je kompas ulehčení v orientaci. doporučují se plněné kapalinou.

3 Tablety na čištění vody: tekutiny poněkud oddálí (pomohou překonat) hlad a mají vyšší prioritu. většinou na chemické bázi, skladnější než filtry, omezená zásoba/použití. Zrcátko: umožňuje signalizaci, ošetření na nepřístupných místech těla, při příznivých podmínkách a zručnosti rozdělání ohně. Drátová pilka: pro konstrukci úkrytů, lov zvěře, osobní ochranu. Vlasce: konstrukce pastí, nouzový provaz a chytání ryb. Kondomy: skladný prostředek na přenášení vody a osobní ochranu. doporučen 3 kusy. Manganistan draselný: dezinfekce. Seřazení vybavení dle odborníků na přežití 1. zápalky. 2. tuhý líh. 3. kapesní multifunkční zavírací nůž cm padáková šňůra. 5. kondomy (min. 3 kusy). 6. sterilní obvaz. 7. malá zásoba vysoce-energetických potravin (psychologický efekt). - Survival priority pro celou výstroj 1. Krvácení (lékařské ošetření) 2. Vzduch/ Dýchání 3. Osobní ochrana a bezpečnost 4. Přístřeší 5. Voda 6. Zajištění trvalého tepla, nebo chladu (podle prostředí) 7. Jídlo 8. Signalizace o pomoc

4 9. Hygiena/sanitace 10. Únik/ útěk 11. Cestování 12. Světlo 13. Opravy/ údržba 14. Souprava na opravu vozidel 15. Speciální nástroje Strava Získávání potravy se brzy stane hlavní činností každé osoby snažící se přežít v drsné přírodě. Objem potravy nutný pro jednu osobu na den je skutečně velký. Představte si všechno jídlo, které denně sníte, složené na jedné hromádce. Jelikož se většinou jedná o civilizované potraviny, mají vysokou kalorickou hodnotu. Potraviny získané z přírody nejsou tak koncentrované, a proto jich musíte sníst zhruba dvojnásobné množství. Jelikož v přírodě vykonáváte fyzicky náročný pohyb a těžkou práci, potřebuje vaše tělo mnohem větší přísun kalorií. Potřebná hromádka jídla se tak zvětší minimálně o další polovinu. To je pak už skutečně velký objem jídla, který musíte denně sehnat. Podle kvalifikovaných odhadů odborníků stráví člověk, závislý na čistě přírodní stravě, zhruba dvě třetiny dne jejím sháněním a přípravou. Poslední třetina dne zbývá na spánek. Budete mít velké problémy vyšetřit alespoň trošku dalšího času na základní hygienu a nejnutnější opravy výstroje či oděvu Příručky na přežití jsou přecpané různými návody, jak získat stravu z rostlin. Recepty na saláty z pampeliškových lístků nebo vařeného lýka jsou jistě užitečné, ale dlouhodobě vás neuživí. Dodáte sice tělu trochu energie, ale rozhodně to nepokryje denní potřebu kalorií. Taková strava vás udrží naživu jen po nutnou dobu. To možná stačí na přežití jednoho - dvou měsíců, než se dokážete dostat do civilizace, například po ztroskotání letadla. I tak ale zhubnete kilo. Dlouhodobě vám samozřejmě taková strava nepostačí. Rychle začnete trpět podvýživou, onemocníte, zeslábnete a umřete. Výroba mýdla V jakékoliv situaci je čistota důležitým faktorem v předcházení infekcím a nemocem. V situaci přežití se to stává ještě více důležitým. Nedostatečná hygiena bude zmenšovat vaše šance na přežití. Denní sprchování horkou vodou a mytí mýdlem je ideální, ale můžete zůstat čistý i bez tohoto luxusu. Ke svému omývání používejte hadr a mýdlovou vodu. Věnujte zvláštní pozornost chodidlům, podpaží, rozkroku, rukám a vlasům, protože to jsou hlavní oblasti pro zamoření škůdci a infekcí. Jestliže je voda vzácná, použijte vzdušnou lázeň. Sundejte si je-li to možné všechny šaty, a vystavte vaše tělo slunci a vzduchu nejméně na jednu hodinu. Buďte opatrní, nespalte se od sluníčka. Nemáte-li mýdlo, použijte popel, nebo písek, nebo pokud to vaše situace dovoluje vyrobte si mýdlo ze zvířecího tuku a dřevěného popela. Jak udělat mýdlo? Získejte sádlo ze zvířecího tuku pokrájením tučných částí na malé kousky a vařením v hrnci. Přidejte do hrnce dostatek vody aby se tuk při vaření nelepil k nádobě. Tuk vařte pomalu a často míchejte. Po vyškvaření tuku, vylijte sádlo do nádoby aby ztuhnulo.

5 Do nádoby s otvorem na dně dejte popel ze dřeva (otvor se musí zakrýt plátnem apod.). Na popel pomalu nalijte vodu a nechte jí protékat popelem. Tekutinu která prosakuje otvorem ve dně, uchovávejte v oddělené nádobě. Tato tekutina je draslo, neboli hydroxid draselný (louh draselný). Další cestou k získání louhu je lít kal (směs popele ze dřeva a vody), přes filtrační látku. V kuchyňské nádobě smíchejte dva díly tuku a jeden díl drasla. Dejte tuto směs na oheň a vařte dokud nezhoustne. Po vychladnutí směsi mýdla, jej můžete použít v polotekutém stavu přímo z nádoby. Můžete také mýdlo nalít do pánvičky, nechat je ztvrdnout a rozřezat je na kousky pro pozdější použití. Čas do západu slunce Potom vám může přijít vhod zajímavý fígl zmiňovaný v mnoha příručkách o přežití. Natáhněte ruku před sebe na celou délku paže. Každý prst, který se vejde mezi dolní okraj Slunce a horizontu představuje patnáct minut světla zbývajícího do západu Slunce. Čtyři prsty tedy znamenají ještě hodinu světla než Slunce zapadne. Při plánování lze počítat ještě se zhruba dalšími patnácti minutami použitelného světla po západu Slunce za obzor. Určení času Pomoci ruky: Dlaň s nataženými prsty držíme vodorovně. Mezi palec a ukazovák, v místě kde je rýha mezi články palce vložíme tužku ( stéblo...) tak, aby svírala s dlaní 45, tužka mířit k severu. Zjišťujeme čas podle přiloženého obrázku. Dopoledne měříme na levé ruce - prsty míří k západu, odpoledne naopak.

6 Plán pochodu: - Trasa - Místa zastávek a odpočinku - Časová kalkulace - Problémová místa -úseky Při stanovení času pochodu se musí znát přibližné časové kalkulace pochodu: I. V normálních podmínkách je rychlost pochodu 4-6 km za hodinu. II. V zalesněném a méně průchodném terénu a na pevném sněhu je rychlost pochodu přibližně 2 km za hodinu. III. V těžce průchodném terénu je hlubším sněhu je rychlost pochodu asi I km za hodinu. IV. Při pochodu do kopce musíme počítat s tím, že každé převýšení o 100 m nám prodlouží pochod o 15 minut. V. V neprůchodném terénu či hlubokém sněhu se rychlost zmenšuje pod 1 km za hodinu.

7 Improvizovaný člun Člun z trávy Člun z trávy, větví a plastové fólie je v každém případě úžasný. Rychle se postaví a je navýsost praktický. Mistrovský kousek. Na prst silné větve zastrkejte ve tvaru oválu do země: vnější ovál a vnitřní ovál s rozestupem 20 cm, jako nafukovací člun. Větve mají vyčnívat ze země asi 40 cm v odstupu asi 30 cm (1). Mezi oba ovály napěchujte dlouhou trávu a pevně udusejte (2). Můžete použít kopřivy, slámu, jemné větvičky, šatstvo. Potom trávu každých 20 cm převažte provazem jako adventní věnec (3). Hotový travní ovál vyndejte z formy a položte na rozloženou fólii (nebo hovězí kůži). Fólii jen přehrňte dovnitř do oválu. Další vázání není třeba. Jako pádlo poslouží větev (4). c Stavba tohoto člunu je povinná pro každý nácvik přežití. Čluny z kopřiv mohou nakonec posloužit jako chutný špenát.

8

9 Improvizovaná obuv

10 Mletí obilí (Vzpomínky na minulost experimenty) Jednoruční za hodinu 12 dkg mouky Dvouruční za hodinu ¼ kg Rotační mlýn 10x rychlejší než jednoruční, 5x nedvouruční

11 Oheň

12 Nástroje určené pro lov

Tvarovač těstovin KitchenAid KPEXTA

Tvarovač těstovin KitchenAid KPEXTA Tvarovač těstovin KitchenAid KPEXTA Naše cena bez DPH : 4.868 Kč Naše cena s DPH : 5.890 Kč Dostupnost: Skladem v Brně Katalogové číslo: KPEXTA EAN: 5413184410902 Příslušenství pro robot Kitchen Aid Artisan

Více

Výrobník zmrzliny a jogurtovač

Výrobník zmrzliny a jogurtovač Výrobník zmrzliny a jogurtovač Návod k použití Obr. 1 VYSOKÉ NAPĚTÍ Nesundávejte kryty! Uvnitř je vysoké napětí! Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8 Důležité varování TENTO SPOTŘEBIČ NENÍ

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 02 65

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 02 65 NÁVOD K OBSLUZE Verze 07/05 Obj. č.: 85 02 65 Chytejte ryby pouze tam, kde se opravdu nacházejí! Tento zvukový radiolokátor neboli sonar, který pracuje na principu odrazu velmi krátkých zvukových vln,

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 15 17

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 15 17 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 81 15 17 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení přístroje do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to,

Více

Obj. č.: 57 43 70 NÁVOD K OBSLUZE. Verze 07/05

Obj. č.: 57 43 70 NÁVOD K OBSLUZE. Verze 07/05 NÁVOD K OBSLUZE Verze 07/05 Obj. č.: 57 43 70 Tuto solární svítilnu můžete použít i na místech, kam nedopadá ve dne přímé sluneční záření. Olověný akumulátor této svítilny můžete nabíjet pomocí přiloženého

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

ST-FP8521. Zmrzlinovač Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz

ST-FP8521. Zmrzlinovač Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz ST-FP8521 Zmrzlinovač Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme si jistí,

Více

Kabel nenechávejte viset přes okraj stolu nebo pracovní plochy a zajistěte, aby se nedotýkal horkých povrchů.

Kabel nenechávejte viset přes okraj stolu nebo pracovní plochy a zajistěte, aby se nedotýkal horkých povrchů. Multifunkční vařič 99202 Gratulujeme ke koupi tohoto Multifunkčního vařiče. Toto je konečná podoba kuchyně s šesti odlišnými funkcemi: dušení, pečení, smažení, fritování, vaření a fondue. Nyní je možné

Více

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní škola profesora Josefa Brože Vlachovo Březí Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 okres Prachatice TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Obecná ustanovení Tento traumatologicky plán je platný

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 15 Upravené a doplněné české vydání Obsah Strana ÚVOD... 3 PROČ PROVÁDĚT ANALÝZU OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE?... 3 VYSVĚTLENÍ POJMU PODÍL OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE... 4 KOLÍSÁNÍ

Více

Dovednosti. Hrubá síla: vyrážení dveří, zdvihání břemen, tlačení, tažení a držení silou

Dovednosti. Hrubá síla: vyrážení dveří, zdvihání břemen, tlačení, tažení a držení silou Základní povolání Bojovník Dovednosti Pěší boj zblízka proti lidem a zvířatům (Tělo) Boj zblízka: útok, obrana, finty Používání a využívání zbraní a zbrojí: krytí se štítem před šípy, proražení dveří zbraní,

Více

Model: MINIME. Pokyny ke složení a použití POUZE PRO POUŽITÍ VENKU PROSÍM UCHOVEJTE TYTO POKYNY PRO BUDOUCÍ POTŘEBU.

Model: MINIME. Pokyny ke složení a použití POUZE PRO POUŽITÍ VENKU PROSÍM UCHOVEJTE TYTO POKYNY PRO BUDOUCÍ POTŘEBU. Model: MINIME Pokyny ke složení a použití POUZE PRO POUŽITÍ VENKU PROSÍM UCHOVEJTE TYTO POKYNY PRO BUDOUCÍ POTŘEBU. ROZLOŽENÝ POHLED Seznam částí Č. Popis Množství 1 Držadlo víka 1 2 Ventilační otvory

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb. Změna: 320/2010 Sb. Změna: 422/2013 Sb. Ministerstvo zdravotnictví

Více

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Přezdívka:............................. Jméno Příjmení:............................. Adresa:.......................................................................................

Více

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem.

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných

Více

VA R N Á K O N V I C E

VA R N Á K O N V I C E KE 4012 VARNÁ KONVICE OBSAH 2 Gratulujeme 3 Vaše bezpečnost na prvním místě 5 Seznamte se se svou varnou konvicí KE 4012 6 Použití vaší varné konvice KE 4012 8 Péče a čištění OBSAH 1 Gratulujeme vám k

Více

pevnost průměr při přetrhu 2 mm 75 kg 3 mm 135 kg 4 mm 250 kg 5 mm 310 kg 6 mm 495 kg 8 mm 705 kg 10 mm 750 kg 12 mm 930 kg

pevnost průměr při přetrhu 2 mm 75 kg 3 mm 135 kg 4 mm 250 kg 5 mm 310 kg 6 mm 495 kg 8 mm 705 kg 10 mm 750 kg 12 mm 930 kg PARACORD - SURVIVAL NÁRAMEK Nedílná součást výstroje na přežití a legendární poznávací znak všech bojovníků hlásících se k odkazu speciálních jednotek. Náramek je upletený z dlouhého kusu padákové šňůry.

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 82 92 49

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 82 92 49 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 82 92 49 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to, abyste jim odevzdali

Více

Předmět úpravy. Umístění

Předmět úpravy. Umístění Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 106/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na zotavovací akce... - znění dle 422/13 Sb. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

S 17 Uchovávejte mimo dosah hořlavých materiálů

S 17 Uchovávejte mimo dosah hořlavých materiálů Klasifikace látek, symboly, R-věty a S-věty: Nebezpečné látky a přípravky jsou látky a přípravky, které vykazují jednu nebo více nebezpečných vlastností a pro tyto vlastnosti jsou klasifikovány za podmínek

Více

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb., 320/2010 Sb. a 422/2013 Sb. účinné od 1. ledna 2014)

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb., 320/2010 Sb. a 422/2013 Sb. účinné od 1. ledna 2014) Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti (Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb., 320/2010 Sb. a 422/2013 Sb. účinné od 1. ledna 2014) Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků

Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků RECYKLACE HLÍNY Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků hlíny. Ten, kdo se točit teprve učí, obvykle víc hlíny odloží ve zbytcích, než kolik jí skončí v peci, protože opravdu nějakou dobu trvá,

Více

R-760. Návod k použití VARNÁ KONVICE S NASTAVITELNOU TEPLOTOU. česky. Varná konvice s nastavitelnou teplotou R-760

R-760. Návod k použití VARNÁ KONVICE S NASTAVITELNOU TEPLOTOU. česky. Varná konvice s nastavitelnou teplotou R-760 Návod k použití VARNÁ KONVICE S NASTAVITELNOU TEPLOTOU R-760 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím, seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu

Více

CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM

CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM Perfekt Snaige CHLADNIČKA S MRAZICÍM BOXEM R 130 NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE Vážený zákazníku, Jsme potěšeni tím, že jste se rozhodl vybrat si náš výrobek. Děkujeme za provedený nákup. Při přípravě ledničky

Více

Motorový manuál. Version:1.1. Motorový manuál a seznam dílů pro Benzinový motor 340F / 380F

Motorový manuál. Version:1.1. Motorový manuál a seznam dílů pro Benzinový motor 340F / 380F Motorový manuál Version:1.1 Motorový manuál a seznam dílů pro Benzinový motor 340F / 380F OBSAH: Poznámky: Důležitá upozornění 2 Všeobecné bezpečnostní předpisy 3 Ovládací prvky na motoru 4 Uvedení do

Více

ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU

ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU Ingredience sůl 20 g paprika sladká mletá červená 70 g hnědý cukr 18 g pepř černý mletý 18 g vepřová žebírka 3 ks kajenský pepř 1 špetka utřený česnek 1 špetka sušená hořčice

Více

1 Identifikace látky/přípravku a výrobce, dovozce a prvního distributora

1 Identifikace látky/přípravku a výrobce, dovozce a prvního distributora 1 Identifikace látky/přípravku a výrobce, dovozce a prvního distributora 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: Přípravek ŽUMPEX Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další název látky: 1.2 Použití:

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb.

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona

Více

Přípravek nevyžaduje specifická opatření z hlediska ochrany ptactva, suchozemských obratlovců, včel, necílových rostlin.

Přípravek nevyžaduje specifická opatření z hlediska ochrany ptactva, suchozemských obratlovců, včel, necílových rostlin. Přípravek na ochranu rostlin Defender Postřikový fungicidní přípravek k ochraně brambor proti plísni bramborové, chmelu proti plísni chmelové, vinné révy proti plísni révové a jádrového ovoce proti strupovitosti.

Více

PD 099 3in1 DORTÍKOVAČ RECEPTY

PD 099 3in1 DORTÍKOVAČ RECEPTY PD 099 3in1 DORTÍKOVAČ RECEPTY DORTÍKOVAČ - RECEPTY Muffiny s chorizem 250 g hladké mouky 2 lžičky kypřicího prášku 2 vejce 50 g rozpuštěného másla 200 ml podmáslí sůl a pepř 80 g nahrubo strouhaného ementálu

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Digitální parní sterilizátor se sušičkou

Digitální parní sterilizátor se sušičkou Obsah Úvod... 2 Bezpečnostní pokyny a důležitá upozornění.... 3 Popis.... 6 Příprava na sterilizaci... 8 Použití... 8 Čištění přístroje a odstranění vodního kamene... 10 Technické specifikace.... 10 Vysvětlení

Více

VÝROBNÍK ZMRZLINY 99219 TREBS

VÝROBNÍK ZMRZLINY 99219 TREBS VÝROBNÍK ZMRZLINY 99219 TREBS BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Aby se snížilo riziko zranění osob nebo poškození majetku, musí se dodržovat základní bezpečnostní opatření, která je třeba dodržovat- jsou to následující:

Více

Česká kuchyně na zdravý způsob

Česká kuchyně na zdravý způsob 13 Česká kuchyně na zdravý způsob aneb jak udělat z jídla vysoce kalorického jídlo nízkoenergetické? Pokud se rozhodnete, že budete hubnout, většinou vás napadne slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 5.6.1 POPÁLENINY ZPŮSOBENÉ EL. PROUDEM

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 5.6.1 POPÁLENINY ZPŮSOBENÉ EL. PROUDEM Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 5.6.1 POPÁLENINY ZPŮSOBENÉ EL. PROUDEM Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod,

Více

Co je to REACH? STANDARDNÍ VĚTY O NEBEZPEČNOSTI ( H-VĚTY, DŘÍVE R-VĚTY). POKYNY PRO BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ ( P-VĚTY, DŘÍVE S-VĚTY).

Co je to REACH? STANDARDNÍ VĚTY O NEBEZPEČNOSTI ( H-VĚTY, DŘÍVE R-VĚTY). POKYNY PRO BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ ( P-VĚTY, DŘÍVE S-VĚTY). STANDARDNÍ VĚTY O NEBEZPEČNOSTI ( H-VĚTY, DŘÍVE R-VĚTY). POKYNY PRO BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ ( P-VĚTY, DŘÍVE S-VĚTY). Co je to REACH? Dne 1. 7. 2007 vstoupila v platnost nová evropská chemická legislativa o

Více

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého:

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého: PRVNÍ POMOC ZÁSADY poskytování první pomoci: - cílem je záchrana života raněných při úrazech, vážném onemocnění a hromadném neštěstí, - je nutno ji poskytnout okamžitě, - nesmí dojít k poškození zdraví

Více

Hydroxid sodný perle. Bezpečnostní list dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES)č.1907/2006

Hydroxid sodný perle. Bezpečnostní list dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES)č.1907/2006 Hydroxid sodný Bezpečnostní list dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES)č.1907/2006 Datum vydání: 21. 03. 2012 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Obchodní název: Hydroxid

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 77 00 13

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 77 00 13 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 77 00 13 Pomocí tohoto laminovacího přístroje ochráníte Vaše dokumenty ve fotografické kvalitě, například průkazy, vizitky, členské průkazy nebo jmenovky či jiné doklady až do

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. 1.Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. 1.Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Obchodní název produktu: B-CLEAN 10 Doporučený účel použití látky: Speciální odmašťovací prostředek bez obsahu chloru, určený k odmašťování za

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Návod k použití. Důležitá bezpečnostní upozornění

Návod k použití. Důležitá bezpečnostní upozornění Návod k použití Gratulujeme Vám k nákupu spotřebiče Multicooker. Tento neocenitelný kuchyňský pomocník má šest funkcí: gril, pečení, smažení, vaření v páře, pomalé vaření a dušení. Před použitím si pečlivě

Více

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. účinné od 7. dubna 2004) Předmět úpravy. Umístění

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. účinné od 7. dubna 2004) Předmět úpravy. Umístění Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti (Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. účinné od 7. dubna 2004) Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona

Více

TEFAL MIJOT COOK pro pomalé vaření - STR. 1

TEFAL MIJOT COOK pro pomalé vaření - STR. 1 TEFAL MIJOT COOK pro pomalé vaření - STR. 1 Pomalé vaření Vaření při nízké teplotě (pomalé vaření) je prastará metoda vaření a my ji známe jako dušení. Tato technika kdysi sestávala z rychlého osmahnutí

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Verze 11/03. Obj. č.: 75 05 16

NÁVOD K OBSLUZE. Verze 11/03. Obj. č.: 75 05 16 NÁVOD K OBSLUZE Verze 11/03 Obj. č.: 75 05 16 Vyhlaste rázný boj průvanu a plýtvání drahocenným teplem! Tento mluvící gong totiž dokáže napomenout každého, kdo za sebou zapomněl zavřít dveře. Pomocí přepínače

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 97 02 35

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 97 02 35 NÁVOD K OBSLUZE Verze 12 / 02 Box na uložení 150 kusů kompaktních disků s elektronickou archivací Obj. č.: 97 02 35 Geniální systém archivace pomocí osobního počítače (software, který dodáváme společně

Více

MIKROVLNNÁ TROUBA. Příručka pro uživatele

MIKROVLNNÁ TROUBA. Příručka pro uživatele MIKROVLNNÁ TROUBA Model: BM1240AX Příručka pro uživatele Tyto pokyny si pečlivě přečtěte dříve, než budete mikrovlnnou troubu instalovat a používat. Do místa níže zapište VÝROBNÍ Č., které najdete na štítku

Více

ČTYŘKOLKA CH910 NÁVOD K POUŽITÍ

ČTYŘKOLKA CH910 NÁVOD K POUŽITÍ ČTYŘKOLKA CH910 NÁVOD K POUŽITÍ CZ Děkujeme za projevenou důvěru a zakoupení tohoto produktu. Věříme, že budete s touto dětskou motorkou plně spokojeni a přinese Vašim dětem mnoho radosti. Přečtěte si

Více

SÝKORNÍK 2. Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat.

SÝKORNÍK 2. Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat. Návod na sestavení a umístění budky SÝKORNÍK 2 Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat. MOTTO: nejde jen o výsledek, ale také o radost z jeho tvoření Určeno

Více

4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt Trojlístek

4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt Trojlístek 4. Přírodní látky: zdroje, vlastnosti a důkazy 4.01 Barevné reakce manganistanu draselného. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Betjeningsvejledning. Bruksanvisning. Käyttöohje. Brukerhåndbok User manual 1-24 25-48 49-72 73-96 2015-01

Betjeningsvejledning. Bruksanvisning. Käyttöohje. Brukerhåndbok User manual 1-24 25-48 49-72 73-96 2015-01 1-24 Betjeningsvejledning 25-48 Bruksanvisning 49-72 Käyttöohje 73-96 Brukerhåndbok Uživatelská příručka97-120 User manual 2015-01 Sériové číslo: Registrační číslo: Telefonní číslo servisu: Dodavatel:

Více

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU ZELENINOVÝ MIX Z GRILU Ingredience mořská sůl 1 špetka pepř mletý 1 špetka olivový olej extra panenský 140 ml rajče 8 ks červená paprika 2 ks žlutá paprika 2 ks čekanka 2 ks houby shitake 500 g lilek 4

Více

1.06 Jak tuhne malta. Projekt Trojlístek

1.06 Jak tuhne malta. Projekt Trojlístek 1. Chemie a společnost 1.06 Jak tuhne malta. Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2. Cílová skupina Metodika je určena pro

Více

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG Puppy Štěně 12,5 KG CASA-FERA Puppy je přímo ušito na míru vysokým nárokům na živiny štěňat všech plemen: Malá plemena : od 4 do 21 týdnů Středně velká plemena: od 4 do 26 týdnů Velká plemena: od 4 do

Více

Celkový pohled. Bezpečnostní pokyny. Pokyny pro likvidaci. Ovládání

Celkový pohled. Bezpečnostní pokyny. Pokyny pro likvidaci. Ovládání MUM 74.. B-212-01 2 Tento spotřebič je určen pouze pro použití v domácnosti. Spotřebič používejte pouze pro taková množství a v takových časových intervalech, které jsou pro použití v domácnosti obvyklé,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST PRODUKTU podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Název výrobku: Strana 1/8 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Číslo CAS U těchto směsí se nepoužívá Číslo ES U těchto směsí se nepoužívá Registrační číslo

Více

Vaše uživatelský manuál CONSTRUCTA CH130290 http://cs.yourpdfguides.com/dref/3654992

Vaše uživatelský manuál CONSTRUCTA CH130290 http://cs.yourpdfguides.com/dref/3654992 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

ČAJOVÁ SOUPRAVA. Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře

ČAJOVÁ SOUPRAVA. Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře JARO ČAJOVÁ SOUPRAVA ČAJOVÁ SOUPRAVA 10 Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře KONVIČKA S POKLIČKOU S POKLIČKOU TÉMA: sesazování více vytočených kusů větší kus hlíny a vycentrujte ho

Více

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová DUCHOVNÍ ANTIDEPRESIVUM aneb Jak nezobat pilule a být v pohodě Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová, 2011

Více

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK Tohle je tak luxusní pochoutka, že lepší neznám. Osobně si nedokážu život bez čokolády vůbec představit, tak honem do toho! 2 lžíce másla a trochu na vymazání 40 g hořké čokolády,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 02 28

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 02 28 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 81 02 28 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to, abyste jim odevzdali

Více

GKS 108 # 94077. Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen. Güde Scandinavia A/S Engelsholmvej 33 DK-8900 Randers

GKS 108 # 94077. Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen. Güde Scandinavia A/S Engelsholmvej 33 DK-8900 Randers GKS 108 # 94077 Güde GmbH & Co. KG Birkichstraße 6 D-74549 Wolpertshausen Güde Scandinavia A/S Engelsholmvej 33 DK-8900 Randers GÜDE CZECH, s.r.o. Počernická 120 36017 Karlovy Vary GÜDE Slovakia s.r.o

Více

ONDŘEJ HLOŽEK otluky

ONDŘEJ HLOŽEK otluky ONDŘEJ HLOŽEK otluky ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ ISBN: 978-80-87843-01-7 1 Ondřej Hložek (*1986, Opava) Autor poezie, pořadatel literárních akcí a animátor v kulturním dění. V roce 2011 vydalo nakladatelství Dalibora

Více

Návod k použití. 2. Tento přístroj je určen pouze pro domácí použití. Nepoužívejte pro komerční nebo léčebné účely.

Návod k použití. 2. Tento přístroj je určen pouze pro domácí použití. Nepoužívejte pro komerční nebo léčebné účely. CZ:1228 Návod k použití Důležité informace týkající se Vaší bezpečnosti Před použitím si přečtěte následující instrukce 1. Přečtěte si pozorně tento návod (+ dostupnou literaturu) a při použití jej pečlivě

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Chillistick Ltd www.funnyice.cz Tel. +420 545 244 404-8 Strana 5 Obsah Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Pokusy Plovoucí

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 22 67 11

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 22 67 11 NÁVOD K OBSLUZE Verze 03/05 Obsah Strana Úvod...2 Účel použití modelu člunu...3 Obsah zásilky (rozsah dodávky)...3 Bezpečnostní předpisy...4 Manipulace s bateriemi a akumulátory: 5 Příprava modelu člunu

Více

Rázový utahovák. Návod k obsluze PROHLÁŠENÍ O SOULADU S EC

Rázový utahovák. Návod k obsluze PROHLÁŠENÍ O SOULADU S EC PROHLÁŠENÍ O SOULADU S EC Prohlašujeme na naši vlastní odpovědnost, že tento produkt je v souladu s dále uvedenými normami nebo normalizovanými dokumenty: HD400, EN50144, EN55014, EN61000 Podle Směrnice

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Datum vydání: 3. 8. 2009 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace přípravku Název: Další názvy: Registrační číslo: 1.2 Použití přípravku Určené nebo doporučené

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č: 82 66 21 (model 2 l) Obj. č: 81 33 85 (model 3 l) Obj. č: 82 47 24 (model 4 l)

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č: 82 66 21 (model 2 l) Obj. č: 81 33 85 (model 3 l) Obj. č: 82 47 24 (model 4 l) NÁVOD K OBSLUZE Obj. č: 82 66 21 (model 2 l) Obj. č: 81 33 85 (model 3 l) Obj. č: 82 47 24 (model 4 l) EN ISO 9001:2000 Snadná obsluha pomocí dvou otočných regulátorů Nastavitelná teplota čistící lázně

Více

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech.

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech. DRUHY OHNIŠŤ Bez ohně by nebylo života. Provázel lovce, zálesáky i táborníky nejen v okamžicích slavnostních, při přátelských posezeních, ale sloužil jim především jako zdroj tepla a bezpečí i k přípravě

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Bříza a oheň Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Bříza a oheň Stručná anotace učební jednotky V této hodině ţáci na základě

Více

5.1 Pracovní oblast... Chyba! Záložka není definována. 5.2 Elektrická bezpečnost... Chyba! Záložka není definována.

5.1 Pracovní oblast... Chyba! Záložka není definována. 5.2 Elektrická bezpečnost... Chyba! Záložka není definována. POWX091 CZ 1 OBLAST POUŽITÍ... 2 2 POPIS (OBR A)... 2 3 OBSAH BALENÍ... 2 4 SYMBOLY... 3 5 OBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... CHYBA! ZÁLOŽKA NENÍ DEFINOVÁNA. 5.1 Pracovní oblast... Chyba! Záložka není definována.

Více

Standardní věty označující specifickou rizikovost (R-věty)

Standardní věty označující specifickou rizikovost (R-věty) Standardní věty označující specifickou rizikovost (R-věty) Jednoduché R-věty R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17 R 18 R 19 R 20 R 21 R 22 R 23 R 24 R 25 R 26 R 27 R 28

Více

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik.

- 2 - Zákazník si může také objednat jednotlivě stříkací pistole i další komponenty sady, dále veškeré chemické koncentráty a též praktický výcvik. - 1 - Chromování Nová inovační technologie-systém tzv.chromování nástřikem na vícesložkové vodou ředitelné bázi, který produkuje chromový efekt a to na jakémkoliv připraveném povrchu-plasty, dřevo, kovy,

Více

R-559. Návod k použití RUČNÍ ŠLEHAČ. česky. Ruční šlehač R-559

R-559. Návod k použití RUČNÍ ŠLEHAČ. česky. Ruční šlehač R-559 Návod k použití RUČNÍ ŠLEHAČ R-559 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Martina Zapletalová. Cause. Upřímnost je nemoc z vyčítání. (tentokráte i s předmluvami)

Martina Zapletalová. Cause. Upřímnost je nemoc z vyčítání. (tentokráte i s předmluvami) 3 Martina Zapletalová Cause Upřímnost je nemoc z vyčítání (tentokráte i s předmluvami) 4 Obsaženo Obsaženo...4 Za dveřma někdo pije čaj...6 Gejši mávají přes ulici...8 Hlupáček-undefined... 10 Rezervace

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Návod k použití 10006255 KLARSTEIN LUCIA ARGENTEA, KUCHYŇSKÝ ROBOT, MLÝNEK NA MASO

Návod k použití 10006255 KLARSTEIN LUCIA ARGENTEA, KUCHYŇSKÝ ROBOT, MLÝNEK NA MASO Návod k použití 10006255 KLARSTEIN LUCIA ARGENTEA, KUCHYŇSKÝ ROBOT, MLÝNEK NA MASO Vážený zákazníku, v první řadě Vám chceme poděkovat za nákup tohoto produktu. Aby se zabránilo možnému technickému poškození,

Více

TREPSAN Klasik; TREPSAN Forte; TREPSAN Profi; Žumpex; START Žumpex; ČOVex; Oilex; CHATex

TREPSAN Klasik; TREPSAN Forte; TREPSAN Profi; Žumpex; START Žumpex; ČOVex; Oilex; CHATex ODDÍL 1 IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: START Žumpex; ČOVex; Oilex; CHATex 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená použití

Více

Datum vydání: 11.05.2011 Strana:1z 6 Datum revize: 20.10.2014 PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN FUNGICID. PRO PROFESIONÁLNÍ UŽIVATELE.

Datum vydání: 11.05.2011 Strana:1z 6 Datum revize: 20.10.2014 PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN FUNGICID. PRO PROFESIONÁLNÍ UŽIVATELE. Datum vydání: 11.05.2011 Strana:1z 6 Antre 70 WG PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN FUNGICID. PRO PROFESIONÁLNÍ UŽIVATELE. Fungicidní přípravek ve formě ve vodě dispergovatelného granulátu k ochraně proti chorobám

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 51 20 11

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 51 20 11 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 51 20 11 Solární systém isun představuje soupravu napájecího zdroje a nabíječku. Tento systém je vhodný například pro napájení (nebo nabíjení) mobilních telefonů, navigačních přístrojů

Více

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu.

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. výzkumný úkol 07 LÁVOVÁ LAMPA Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. větší skleněná nádoba (třeba lahev od okurek) voda olej

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Metasilikát sodný pentahydrát

BEZPEČNOSTNÍ LIST. Metasilikát sodný pentahydrát Ing. Josef Kořínek Verze: 6.0 Platnost od: 1.8.2013 Datum vydání: 4.8.2015 Strana: 1 / 9 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku: Meta pentahydrát Registrační

Více

SMITHS COLOR. 1. Identifikace přípravku a společnosti. 2. Identifikace nebezpečnosti. 3. Informace o složkách

SMITHS COLOR. 1. Identifikace přípravku a společnosti. 2. Identifikace nebezpečnosti. 3. Informace o složkách 1. Identifikace přípravku a společnosti 1.1. Identifikace přípravku 1.1.1. Obchodní název přípravku: FLOOR 1.1.2. Další názvy přípravku: Smiths Paint color 1.2. Použití přípravku 1.2.1. Doporučený účel

Více

BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI

BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI LABORATORNÍ PRÁCE Č. 41 BOZP V CHEMICKÉ LABORATOŘI A PRVNÍ POMOC V CHEMICKÉ LABORATOŘI ÚKOL Č. 1: NEBEZPEČÍ CHEMICKÉ LÁTKY, JEJICH KLASIFIKACE A LABORATORNÍ ŘÁD Nebezpečné chemické látky a chemické přípravky

Více

Návod k použití B-345-01

Návod k použití B-345-01 Návod k použití BMS 1300 B-345-01 Popis spotřebiče 1 držadlo vysavače 2 přívodní kabel s automatickým navíjením 3 výfuková mřížka 4 přípojka na přívod kapaliny 5 přívod kapaliny 6 plnicí otvor na čisticí

Více

Návod k obsluze. Sušička prádla

Návod k obsluze. Sušička prádla Návod k obsluze Sušička prádla Děkujeme vám za důvěru, kterou jste nám prokázali zakoupením naší sušičky Sušička je určena pro sušení prádla v domácnosti. Prádlo v sušičce se rychle usuší, je měkké a podajné

Více

MIKROVLNNÁ TROUBA. Příručka pro spotřebitele M1711N. Trouba...2. Příslušenství...2

MIKROVLNNÁ TROUBA. Příručka pro spotřebitele M1711N. Trouba...2. Příslušenství...2 MIKROVLNNÁ TROUBA Příručka pro spotřebitele M1711N Údaje o vaření a pečení mají informativní charakter. Produkt je určen pro použití v domácnosti. Záruka zaniká, pokud je přístroj používán jinak než v

Více

MINIPRAČKA MODEL: XPB15-2008

MINIPRAČKA MODEL: XPB15-2008 MINIPRAČKA MODEL: XPB15-2008 CZ NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku! Prosím, přečtěte si tento návod k použití. Návod si uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. Tento model pračky je

Více

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY - obecné

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY - obecné Návod k použití BEZPEČNOSTNÍ POKYNY - obecné Čtěte pozorně, návod uchovejte pro budoucí použití. Při ignorování bezpečnostních pokynů není výrobce odpovědný za případná poškození. Tento spotřebič lze použít

Více

Technické požadavky: Ukazatel kvality: Zkušební předpis:

Technické požadavky: Ukazatel kvality: Zkušební předpis: Označení S 2320 NÁZEV CHEMICKÉ LÁTKY - CHEMICKÉHO PŘÍPRAVKU EPAX S 2320 Epoxidová základní barva antikorozní dvousložková speciální Číslo katalogového listu D/NH-3 Výrobce: COLORLAK, a.s. Normativní dokument:

Více

Інструкція з експлуатації. Инструкция по эксплуатации. www.whirlpool.eu

Інструкція з експлуатації. Инструкция по эксплуатации. www.whirlpool.eu Інструкція з експлуатації Инструкция по эксплуатации www.whirlpool.eu 1 PŘED PŘIPOJENÍM INSTALACE Troubu umístěte v bezpečné vzdálenosti od jiných zdrojů tepla. K zajištění dostatečné ventilace je třeba

Více

Návod k obsluze. Plnicí stanice BS01. k použití s kompletními stanicemi typové řady KS od data výroby 08/2002. 6301 7460 03/2002 CZ Pro obsluhu

Návod k obsluze. Plnicí stanice BS01. k použití s kompletními stanicemi typové řady KS od data výroby 08/2002. 6301 7460 03/2002 CZ Pro obsluhu 630 7460 03/00 CZ Pro obsluhu Návod k obsluze Plnicí stanice BS0 k použití s kompletními stanicemi typové řady KS od data výroby 08/00 Uschovejte prosím návod u plnicí stanice! Přečtěte prosím pečlivě

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více