Reedukace neglect syndromu a levostranné hemianopsie (kazuistika) Mgr. Barbora Hušáková klinický logoped

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Reedukace neglect syndromu a levostranné hemianopsie (kazuistika) Mgr. Barbora Hušáková klinický logoped"

Transkript

1 Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé, Luže - Košumberk Ředitel MUDr. Václav Volejník, CSc. Primář oddělení PhDr. Lidmila Pekařová Reedukace neglect syndromu a levostranné hemianopsie (kazuistika) Mgr. Barbora Hušáková klinický logoped

2

3 Logopedická péče u dospělých osob Péče o dospělé osoby se dostává do popředí zájmu logopedů. Zvyšuje se výskyt nemocných postižených chorobami s následkem NKS (např. CMP, KCT, a další). Stále více jsou postiženi lidé v produktivním věku ekonomický dopad. Vyžaduje zcela specifický přístup, klade vysoké nároky na osobnost terapeuta.

4 Obecné cíle Dosažení maximálního komunikačního potenciálu osoby s NKS. Pracuje se na eliminování, zmírnění či překonání NKS. U těžších případů usilujeme o prolomení komunikační bariéry. Terapie využívá všech modifikací verbálního i neverbálního chování, v nichž může mít osoba s NKS úspěch při překonávání komunikačních obtíží.

5 Realizace logopedické péče v HL Klinický logoped = samostatný pracovník Odborník provádí: screeningová vyšetření na neurologických pavilonech vstupní, výstupní a komplexní logopedická vyšetření terapeutická sezení spolupracuje se speciálně vyškolenou logopedickou asistentkou spolupracuje s ostatními odborníky a především s rodinou pacienta

6 Týmová spolupráce Logopedická terapie probíhá v rámci souvislého rehabilitačního pobytu. Nutná spolupráce se všemi odborníky. Týmová sezení 1x týdně (lékař, psycholog, fyzioterapeut, logoped, ergoterapeut, sociální pracovník, ošetřující personál).

7 Terapie je nejčastěji indikována u: Poruch na bázi postižení motorických řečových funkcí (dysartrie, dysfonie, rhinofonie, a další) Poruch na bázi postižení fatických a kognitivních funkcí (afázie, demence, získané poruchy čtení a psaní) Poruch na bázi postižení percepce Poruch na bázi postižení percepce (obtíže vyvolané deficity ve sluchové a zrakové p.)

8 Specifickou oblast zaujímá: Terapie poruch polykání Terapie poruch polykání (pomocí speciálních technik pracujeme na příznivém ovlivnění příjmu potravy u osob s dysfagií)

9 Aktuální fenomén logopedické intervence v rámci HL Využití konceptu Bazální stimulace - aplikace masáže stimulující dýchání (MSD) - aplikace orofaciální masáže

10 Logopedická intervence v HL Screeningové vyšetření (NKS ano-ne). Vstupní logopedické vyšetření (jaký druh NKS; diferenciální diagnostika; forma a stupeň NKS; další zvláštnosti). Individuální plán logopedické péče (mění se v průběhu dynamiky vývoje poruchy).

11 Logopedická intervence v HL Logopedická terapie (převládají individuální sezení, intenzivní). Terapeutický sešit (často augmentativní pomůcka ke komunikaci). Výstupní logopedické vyšetření (zhodnocení dosavadního průběhu terapie). Zajištění následné ambulantní péče.

12

13 Kazuistika atestační práce Reedukace neglect syndromu a levostranné hemianopsie

14 Neglect syndrom Častý výskyt pacientů po CMP či KCT, u kterých zůstává kromě tělesného postižení jako reziduum také neglect syndrom, respektive hemianopsie. Fenomén, který výrazně ovlivňuje běžný denní režim pacienta a také při nevhodném přístupu komplikuje program ucelené rehabilitace.

15 Neglect syndrom Syndrom opomíjení souvisí s neschopností cítit postiženou končetinu, zhodnotit její polohu v prostoru a její vztah k ostatním částem těla. Hemianopsie je stav, kdy pacient nic nevidí v příslušné části zorného pole. Často vzniká při lézi nedominantní hemisféry (levostranný neglect), ale může být i pravostranný.

16 Následkem neglect sy mohou pacienti: Mít obtíže s orientací v prostoru a tedy i při chůzi či ovládání vozíku. Být mylně považováni za pasivní (nedostatečné a neúplné zrakové informace u nich vzbuzují strach z prostoru). Ignorovat část jídla na talíři (např. sní jen to, co je v pravé části).

17 Následkem neglect sy mohou pacienti: Mít obtíže s oblékáním (nedostatečná orientace na těle). Při čtení začínají číst od půlky řádku (levostranná hemianopsie) nebo nedočítají řádek do konce (pravostranná hemianopsie).

18 Příznivá prognóza Ve většině případů je velmi vysoký potenciál v možnosti plné úpravy ad integrum při kvalitní a cíleně zaměřené logopedické terapii. V HL probíhá také intenzivní instruktáž personálu v této problematice, neboť pacient je znevýhodněn při všech denních činnostech.

19 Prof.,RNDr.,Ing.,J.A.,muž,nar RA: otec zemřel na rakovinu (34. let), matka po traumatu (50. letech) SA: pracoval ve výzkumném ústavu, bydlí v RD v přízemí s manželkou, 2 děti OA: v mládí zjištěna srdeční vada, bez hospitalizace, pouze medikace

20 NO: z plného zdraví při lehké práci na zahradě rozvoj levostranné hemiplegie a výpadek periferního zorného pole vlevo, hospitalizován na JIP neurologického oddělení, po týdnu přeložen na LDN s častými návštěvami z domova

21 Závěr: Těžká levostranná hemiplegie po hemoragické cévní mozkové příhodě (5/03), centrální reziduální paréza n. facialis, neglect syndrom, lehký organický psychosyndrom, sekundární deprese.

22 Ze vstupního logopedického vyšetření: Spontánní řečový projev je realizován ve větách, koherentně (pacient hovoří o svých zálibách, frustrují ho současné obtíže při zrakové percepci okolí a především při čtení). Artikulace pouze mírně setřelá. Rozumění verbálnímu projevu intaktní i v rámci složitějších gramatických struktur.

23 Hybnost mluvidel - v obličeji patrná hypomimie - mírné zhoršení ve smyslu hypotonie - pokles levého koutku rtů v klidové poloze, ještě výrazněji vázne jeho pohyb při cenění i špulení rtů - mírné oslabení retného uzávěru, při zaujetí činností se objevuje hypersalivace - pacient neguje aspiraci potravy, udává sporadické vytékání tekutin levým koutkem

24 Při vyšetření orientace v tělesném schématu pacient ignoruje levou (postiženou) část těla. Levostranný deficit se promítá do všech složek testování, které vyžadují zrakové vnímání (obrázky, orientace v prostoru).

25 Klasické příznaky se projevují při čtení (pacient vynechává počátek řádku, začíná v půlce textu, je zhoršena orientace v textu) a také v rámci psaní (pacient preferuje pravou stranu papíru, ztrácí se, neví, kde má navázat).

26 Hodnocení Clock Testu Integrita ciferníku: 2 body Kresba a pořadí čísel: 1 bod (scházejí čísla, výrazný posun čísel, hrubě narušeno prostorové uspořádání) Kresba a nastavení ručiček: 1 bod (pouze jedna ručička) Celkem: 4/10b

27

28 Diagnóza a závěr: Obraz neglect syndromu s těžkou levostrannou hemianopsií u pacienta s výraznou vnitřní motivací pro reedukaci. Lehké dysartrické obtíže. Centrální paréza n. facialis. Je indikována intenzivní terapie.

29 Individuální plán logopedické péče: 1. Reedukace neglect syndromu - práce s vizuální orientací v tělesném schématu (uvědomování si postižené poloviny těla, pojmenování, ) - práce s vizuální orientací v prostoru (nácvik ve spolupráci s ergoterapeutem) - edukace rodiny i personálu týkající se zásad a přístupu k pacientovi:

30 Při iniciaci komunikace s pacientem přistupovat taktně z levé (postižené) strany a tím podporovat otáčení hlavy. Umístit noční stolek na postiženou stranu. Upozornit pacienta na tvar a rozměr talíře při jídle. Neustále zapojovat postiženou část těla do všech denních aktivit. Podporovat a pochválit aktivitu pacienta.

31 2. Reedukace levostranné hemianopsie - cvičení zrakové percepce (Mentio- Skládačky) - čtení s naznačením počátku řádku červenou čárou - stimulace psaní (naznačení linek a cvičení orientace na papíře) - užití souboru cvičení zrakové percepce a prostorové orientace dle Bednářové

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 3. Cvičení hybnosti mluvidel - posílení a zpřesnění hybnosti rtů s cílem zvládnutí salivace - intenzivní instruktáž pacienta a zapojení cvičení do každodenního programu, cvičení provádět s kontrolou v zrcadle, kde upravujeme symetrii ústních koutků tažení koutků do stran horizontálně, dále pak šikmo vzhůru, šikmo dolů špulení úst stahování rtů mezi zuby udržení špátle mezi rty (posílení retného uzávěru) a řada dalších

42 Terapeutická sezení Logopedická asistentka: 3x týdně Logoped: denně 30 minut

43 Z výstupního logopedického vyšetření: Terapie zaznamenala výrazný posun v rámci reedukace levostranného deficitu. Pacient se lépe orientuje v prostoru (subjektivně i objektivně). Lepší je také orientace na papíře. Při čtení nejprve nutná intenzivní terapeutická pomoc, nyní čte samostatně mírně přizpůsobené články.

44 Výkony v psaní jsou stále mírně kolísavější, přesto však pacient začal užívat levou stranu papíru. Pacient si osvojil soubor cvičení hybnosti mluvidel a svědomitě je zařadil do každodenního programu. Dle plánu došlo k posílení retného uzávěru. Pacient má již nyní salivaci i příjem tekutin plně pod kontrolou.

45 Hodnocení Clock Testu Integrita ciferníku: 2 body Kresba a pořadí čísel: 2 body (přidané číslo, mírné narušení prostorového uspořádání) Kresba a nastavení ručiček: 3 body (není rozdíl mezi ručičkami) Celkem: 7/10b

46

47 Diagnóza a následná péče: Obraz lehké levostranné hemianopsie s předpokládanou příznivou úpravou ad integrum. Lehké dysartrické obtíže. Centrální reziduální paréza n. facialis. Plán péče v domácím prostředí předán a vysvětlen pacientovi i rodině. Dále byl předán terapeutický sešit se všemi užitými materiály.

48 Závěr: Při dalším pobytu v HL již pacient podává zcela stabilní výkony při čtení a psaní (bez nutnosti úprav). Zlepšila se také hybnost mluvidel, bez známky hypersalivace. Terapie byla indikována pouze retenčního charakteru.

49 Hodnocení Clock Testu Integrita ciferníku: 2 body Kresba a pořadí čísel: 4 body Kresba a nastavení ručiček: 4 body Celkem: 10/10 bodů

50

51 Poznámka Úspěšná terapie u pacienta s počáteční těžkou diagnózou byla v případě tohoto muže výrazně ovlivněna náležitou VNITŘNÍ MOTIVACÍ. Je možné se také zamyslet nad faktorem poměrně vysokého věku pacienta, který by někdo mohl považovat za znevýhodňující.

52 Tento případ však dokazuje, že vhodná motivace pacientů k logopedické terapii i v takto vysokém věku má smysl a někdy je dokonce rozhodující.

53 ROZVOJ PÉČE O STÁRNOUCÍ OSOBY JE PRO VŠECHNY OBORY, VČETNĚ LOGOPEDIE, JEDNOU Z NEJZÁVAŽNĚJŠÍCH VÝZEV DO TOHOTO TISÍCILETÍ!

54 Děkuji vám za pozornost a přeji krásný den!

NEUROGENNÍ DYSFAGIE U DOSPĚLÝCH

NEUROGENNÍ DYSFAGIE U DOSPĚLÝCH NEUROGENNÍ DYSFAGIE U DOSPĚLÝCH FAKULTNÍ NEMOCNICE U SVATÉ ANNY V BRNĚ ODDĚLENÍ KLINICKÉ LOGOPEDIE Petra Kučerová p.kucerova@fnusa.cz DYSFAGIE porucha polykání rizika aspirace, penetrace, pneumonie, malnutrice,

Více

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Lenka Válková Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Poděkování Vedení Fakultní nemocnice Ostrava Vedení Traumatologického centra FNO, doc. MUDr. Leopoldu Plevovi, CSc., vrchní sestře

Více

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ

Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 PROJEKT LOGOPEDICKÉ PREVENCE,,BERUŠKA NÁM NAPOVÍ, JAK SE HLÁSKY VYSLOVÍ Obsah 1. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU 2. CÍLE PROJEKTU 3. METODY A

Více

NÁSLEDNÁ PÉČE O PACIENTY PO CEREBRÁLNÍM PORANĚNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH. J. Dresslerová, FN Brno Bohunice, KARIM

NÁSLEDNÁ PÉČE O PACIENTY PO CEREBRÁLNÍM PORANĚNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH. J. Dresslerová, FN Brno Bohunice, KARIM NÁSLEDNÁ PÉČE O PACIENTY PO CEREBRÁLNÍM PORANĚNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH J. Dresslerová, FN Brno Bohunice, KARIM Kraniotrauma KRANIO týkající se lebky KRANIOCEREBRÁLNÍ týkající se lebky a mozku, "úraz hlavy"

Více

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ akademický rok 2013/14

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ akademický rok 2013/14 FZS UJEP v Ústí nad Labem Katedra fyzioterapie a ergoterapie TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ akademický rok 2013/14 Studijní obor : FYZIOTERAPIE Doc.MUDr.Miroslav TICHÝ, CSc. (4 studenti) 1. Fyzioterapie u bolesti

Více

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice

Vytiskla Tiskárna PROTISK, s.r.o., České Budějovice PaedDr. Ilona Kejklíčková, Ph.D. LOGOPEDIE V OŠETŘOVATELSKÉ PRAXI Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 4248. publikaci

Více

Soukromá klinika LOGO s.r.o. Přehled plánovaných kurzů podzim 2016

Soukromá klinika LOGO s.r.o. Přehled plánovaných kurzů podzim 2016 Přehled plánovaných kurzů podzim 2016 Místo konání:, Multifunkční místnost, Vsetínská 20, Brno Informace na webu: www.moje-klinika.cz/kurzy-logopedie Přihlašování na vypsané kurzy: www.moje-klinika.cz/prihlaska-kurz

Více

Občanské sdružení Klub afasie

Občanské sdružení Klub afasie Občanské sdružení Klub afasie Zuzana Konůpková Alena Makalová Občanské sdružení Klub afasie Foniatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha Geriatrické a rehabilitační centrum, Kladno OS Klub afasie v letech

Více

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 Výuka paliativní péče v bakalářských a navazujících magisterských oborech Fakulty zdravotnických studií V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 PhDr. Kateřina Čermáková, DiS. Průmyslová

Více

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče Mgr. Dita Svobodová Cíl a předmět hodnocení Hodnocení úrovně kvality poskytované ošetřovatelské péče Dodržování legislativních norem Dodržování akreditačních

Více

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2011/2012 Jedná se o

Více

HLAVA II ZÍSKÁVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI ZDRAVOTNICKÉHO PRACOVNÍKA. Díl 1. Odborná způsobilost k výkonu povolání všeobecné sestry

HLAVA II ZÍSKÁVÁNÍ ZPŮSOBILOSTI ZDRAVOTNICKÉHO PRACOVNÍKA. Díl 1. Odborná způsobilost k výkonu povolání všeobecné sestry Úplné znění zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 084 342/99-1165 Signatura: vh5ns102 Oblastní pracoviště č. 8 Liberec Okresní pracoviště Semily INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Speciální mateřská škola při Dětském centru

Více

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti

Úrovně MT praxe. Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti MT praxe Úrovně MT praxe Pomocná k různým cílům v obasti edukace, komunikace a rozvoje osobnosti Rozšiřující k posílení výsledků léčebných a terapeutických postupů Intenzivní má významnou roli v terapeutickém

Více

7. ročník soutěže Bezpečná nemocnice PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Zapojení rodiny do edukace na oddělení LDN

7. ročník soutěže Bezpečná nemocnice PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Zapojení rodiny do edukace na oddělení LDN 7. ročník soutěže Bezpečná nemocnice PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Zapojení rodiny do edukace na oddělení LDN Předkladatel projektu: Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. (dále jen NsP Česká Lípa, a.s.) Projektový

Více

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Lenka Válková Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Poděkování Vedení Fakultní nemocnice Ostrava Vedení Traumatologického centra FNO, doc. MUDr. Leopoldu Plevovi, CSc., vrchní sestře

Více

Řidiči a jejich zdravotní způsobilost. MUDr. Petr Němeček, praktický lékař, lékař pracovnělékařských služeb SPEA Olomouc, s.r.o.

Řidiči a jejich zdravotní způsobilost. MUDr. Petr Němeček, praktický lékař, lékař pracovnělékařských služeb SPEA Olomouc, s.r.o. Řidiči a jejich zdravotní způsobilost MUDr. Petr Němeček, praktický lékař, lékař pracovnělékařských služeb SPEA Olomouc, s.r.o. Legislativní rámec Zákon ze dne 14. září 2000 o provozu na pozemních komunikacích

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách

Dílčí část 1 Rozvojové aktivity pro pracovníky v sociálních službách Příloha č. 1 SPECIFIKACE VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB Níže uvedené obsahy jednotlivých kurzů jsou pouze orientační, zadavatel umožňuje cíle kurzu naplnit i jiným obdobným obsahem kurzů dle akreditace uchazečů.

Více

ŽIVOTOPIS. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. 26. 11. 2014 získaná specializovaná způsobilost k výkonu povolání klinický logoped

ŽIVOTOPIS. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. 26. 11. 2014 získaná specializovaná způsobilost k výkonu povolání klinický logoped ŽIVOTOPIS Jméno a příjmení MGR. LENKA ČERSTVÁ Adresa Práče 155, Prosiměřice 67161 Telefon +420 739 651 671 E-mail lenka.cerstva@seznam.cz Státní příslušnost ČR Národnost česká Datum narození 7. 12. 1985

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví I. PSYCHIATRIE 1. Dětská a dorostová psychiatrie. Pedopsychiatrické vyšetření. Nejčastější příčiny

Více

ŽÁK S KOMBINOVANÝM POSTIŽENÍM V ZÁKLADNÍ ŠKOLE

ŽÁK S KOMBINOVANÝM POSTIŽENÍM V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Stati a výzkumná sdělení ŽÁK S KOMBINOVANÝM POSTIŽENÍM V ZÁKLADNÍ ŠKOLE Pavel Zikl Anotace: Příspěvek se zabývá vzděláváním žáků s kombinovaným postižením (mentálním a tělesným) a komplexní péčí o tyto

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Základní škola speciální Bystré Zámecká 1 569 92 BYSTRÉ IČO: 70838267 Základní škola speciální Bystré Tato výroční zpráva byla schválena Školskou radou

Více

XII. konference - neurogenní poruchy komunikace dospělých

XII. konference - neurogenní poruchy komunikace dospělých Asociace klinických logopedů České republiky Ústav psychologických a logopedických štúdií, Katedra logopédie, PdF UK v Bratislavě Slovenská asociácia logopédov XII. konference - neurogenní poruchy komunikace

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA PEDAGOGIKY PŘÍPRAVA NA ŠKOLNÍ DOCHÁZKU U DĚTÍ SE SMYSLOVÝM POSTIŽENÍM BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Alena Ditrychová Učitelství pro mateřské školy Vedoucí

Více

Role praktického lékaře v péči o seniory Hana Matějovská Kubešová

Role praktického lékaře v péči o seniory Hana Matějovská Kubešová Role praktického lékaře v péči o seniory Hana Matějovská Kubešová Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství Česká gerontologická a geriatrická společnost Starý Smokovec 11.10.2012 Současné podmínky

Více

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení

10 SEZNAM PŘÍLOH. 11.1 Specifické poruchy učení. 11.1.1 Poruchy učení. 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 10 SEZNAM PŘÍLOH 11.1 Specifické poruchy učení 11.1.1 Poruchy učení 11.1.2 Strategie vyučování ţáků se specifickými poruchami učení 11.1.3 Druhy SPU a jejich základní charakteristika 11.2 Rehabilitace

Více

Zážitkové vzdělávání v péči o seniory

Zážitkové vzdělávání v péči o seniory Projekt: Zážitkové vzdělávání v péči o seniory Svitavská nemocnice, a.s. Kollárova 643/7 568 25 Svitavy ICO: 275 20 552 SEKCE 2: Ošetřovatelsko-medicínská oblast Vedoucí projektového týmu a kontaktní osoba:

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra speciální pedagogiky Využití rehabilitačních metod při logopedické intervenci u dětí s DMO Diplomová práce Vypracovala: Bc. Eliška Moravčíková Vedoucí

Více

Huntingtonova choroba

Huntingtonova choroba Huntingtonova choroba MUDr. Irena Lišková, MBA Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Historie 1872 1993 Progresivní neurodegenerativní onemocnění Fatální

Více

Informace pro lékaře

Informace pro lékaře Informace pro lékaře Od května roku 2013 poskytujeme mimo lázeňské péče i lůžkovou rehabilitační péči. Ústavní rehabilitační léčbu doporučuje specialista (neurolog, lékař RFM, ortoped, chirurg), v případě

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY Datum zahájení, přijetí do péče Om/Nom Datum hodnocení Datum změny Informace o dítěti Jméno a příjmení Pohlaví trvalého pobytu faktického pobytu Datum

Více

3. KULATÝ STŮL K ORGANIZACI PÉČE PO PORANĚNÍ MOZKU V ČESKÉ REPUBLICE

3. KULATÝ STŮL K ORGANIZACI PÉČE PO PORANĚNÍ MOZKU V ČESKÉ REPUBLICE 3. KULATÝ STŮL K ORGANIZACI PÉČE PO PORANĚNÍ MOZKU V ČESKÉ REPUBLICE Jak zajistit regionální dostupnost rehabilitace po poškození mozku? - Model fází rehabilitace a zajištění její kontinuity pro občany

Více

Tři roky poté. XXII. kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Plzeň

Tři roky poté. XXII. kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny XXII. kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Plzeň Tři roky poté 24. 26. září 2015

Více

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí Mgr. Olga Košťálková Ergoterapie Specializovaný zdravotnický obor, který využívá smysluplné činnosti k dosažení komplexního zdraví. Pomáhá řešit

Více

1. předmět: Speciální pedagogika

1. předmět: Speciální pedagogika OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM Studijní program N7504: Učitelství pro střední školy Studijní obor N7504T277: Učitelství pro ZŠ a SŠ Speciální pedagogika 1. předmět: Speciální

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Studijní obor: Speciální pedagogika Speciální pedagogika pro vychovatele SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

96/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 4. února 2004

96/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 4. února 2004 96/2004 Sb. ZÁKON ze dne 4. února 2004 o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k 3. 2.

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k 3. 2. VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKU PROFESNÍHO SVAZU SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ V RÁMCI ZPRACOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROJEKTU PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY zpracováno k.. 016 Počet respondentů: 155 (respondenti mohli volit více variant

Více

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Mgr. Kateřina Svěcená ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Co jsou kognitivní

Více

ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE, VETERINÁRNÍ SLUŽBY

ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE, VETERINÁRNÍ SLUŽBY N ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE, VETERINÁRNÍ SLUŽBY 85 ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE, VETERINÁRNÍ SLUŽBY 85.1 Zdravotní péče 85.11 Ústavní zdravotní péče 85.11.1 Ústavní zdravotní péče Poznámka: Ústavní zdravotní

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

Projekt Modernizace a obnova infrastruktury LDN Klokočov program bezpečné, kvalitní, komplexní a kontinuální péče o seniory

Projekt Modernizace a obnova infrastruktury LDN Klokočov program bezpečné, kvalitní, komplexní a kontinuální péče o seniory Celostátní soutěž Bezpečná nemocnice Zastřešující téma soutěže Bezpečná péče o seniory SEKCE 2: Ošetřovatelsko-medicínská oblast Projekt Modernizace a obnova infrastruktury LDN Klokočov program bezpečné,

Více

Komplexní rehabilitaèní péèe o osoby po cévních mozkových pøíhodách

Komplexní rehabilitaèní péèe o osoby po cévních mozkových pøíhodách MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Komplexní rehabilitaèní péèe o osoby po cévních mozkových pøíhodách Diplomová práce Brno 2012 Vedoucí práce: PhDr. Kateøina Sayoud

Více

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8 Obsah Obsah Obsah... 3 Úvod... 5 Jak pracovat s katalogem... 6 Profesním vzděláváním ke kvalitě... 7 Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8 Projekt Profesním

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami je uveden v příloze.

Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami je uveden v příloze. 134/1998 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. června 1998, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami ve znění vyhlášek č. 55/2000 Sb., č. 135/2000 Sb., č. 449/2000 Sb.,

Více

Paliativní péče o geriatrického pacienta s ischemickou chorobou dolních končetin ve stadiu kritické končetinové ischemie

Paliativní péče o geriatrického pacienta s ischemickou chorobou dolních končetin ve stadiu kritické končetinové ischemie Atestační práce Paliativní péče o geriatrického pacienta s ischemickou chorobou dolních končetin ve stadiu kritické končetinové ischemie MUDr. Martin Mužný Oddělení následné péče Bílovecká nemocnice, a.s.

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 013 Autor / Autoři: autoři: tým DRG Restart Verze: 013 Datum: 18. 12. 2015 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Palackého náměstí 4, P. O.

Více

Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní jídelny Malostranská 123

Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní jídelny Malostranská 123 Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.: 032 254/98-1090 Inspektorát č. 3 Signatura: bc2as103 Okresní pracoviště Kutná Hora INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Nové sloučené ředitelství mateřské školy a školní

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání je vychovat specialistu v oboru dětská neurologie, tedy oboru, jenž se zabývá normálním i

Více

Úloha NT u pacienta na sondové výživě. Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha

Úloha NT u pacienta na sondové výživě. Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha Úloha NT u pacienta na sondové výživě Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha nutriční tým lékař nutricionista nutriční terapeut zdravotní sestra farmaceut = Efektivní poskytování umělé výživy

Více

ABSTRAKTA PŘEDNÁŠEK V SEKCI ORTODONTICKÝCH ASISTENTEK

ABSTRAKTA PŘEDNÁŠEK V SEKCI ORTODONTICKÝCH ASISTENTEK XVI. XVI. kongres kongres České Českéortodontické ortodontickéspolečnosti společnosti Nové Adalbertinum / Hradec Králové / Česká republika th XVI Congress of the Czech Orthodontic Society XVIth Congress

Více

Kognitivní rehabilitace, efekt u akutních onem.(cmp) a chronicky-progredientních onem.(ad).

Kognitivní rehabilitace, efekt u akutních onem.(cmp) a chronicky-progredientních onem.(ad). Kognitivní rehabilitace, efekt u akutních onem.(cmp) a chronicky-progredientních onem.(ad). Pavel Ressner, Petr Nilius, Petra Szajtarová, Petra Bártová, Dagmar Beránková, Hana Srovnalová Kognitivní centrum,

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Domov se zvláštním režimem

Domov se zvláštním režimem Domov se zvláštním režimem Poslání: Posláním Domova se zvláštním režimem v Dolní Moravici, Diakonie ČCE - střediska v Rýmařově je poskytnout zázemí a celoroční pobyt, péči a podporu v každodenních činnostech,

Více

Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním

Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním MUDr. Kateřina Rusinová, Ph.D. Mgr. Markéta Červenková Kurs kognitivní poruchy a demence 19.10.2018, Brno Paliativní přístup nový standard péče

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Pardubice Inspekční zpráva I. Mateřská škola Polička Riegrova 7, 572 01 Polička Identifikátor: 600 100 138 Zřizovatel: Město Polička, MÚ, Palackého, 572 01 Polička

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Katalog otevřených kurzů

Katalog otevřených kurzů 2016 Jeseniova 47 Praha 3 Katalog otevřených kurzů G, z. s. Semináře G GPR1 Syndrom vyhoření GPR2 Psychosomatika aneb jak lze vést léčivý rozhovor GPR3 Moje duševní hygiena a pohoda vs. moji pacienti a

Více

1. košumberský den. Vzpřimování, Stoj, Chůze. Program. Pořádá Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé ve spolupráci s Aesculap Akademií

1. košumberský den. Vzpřimování, Stoj, Chůze. Program. Pořádá Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé ve spolupráci s Aesculap Akademií 1. košumberský den Vzpřimování, Stoj, Chůze Pořádá Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé ve spolupráci s Aesculap Akademií 10. dubna 2014 Hamzova léčebna Luže - Košumberk Záštita a garance Partneři

Více

Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního vzdělávacího programu.

Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního vzdělávacího programu. Ukázka z pracovní verze ŠVP Jedličkova ústavu a škol pro tělesně postižené hlavního města Prahy. Podrobné a důkladné zpracování ŠVP do jednotlivých bodů tvořících strukturu Charakteristiky školy školního

Více

5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI

5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI 5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI A) POJETÍ STÁŘÍ, ČASOVÉ VYMEZENÍ, CHARAKTERISTIKA, VÝVOJOVÉ ETAPY STÁRNUTÍ A STÁŘÍ, TEORIE STÁRNUTÍ THANATOLOGIE (PROBLÉM EUTANÁZIE) POJETÍ STÁŘÍ Stárnutí je zákonitý druhově

Více

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL)

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) S. Popela1,2, P. Hubáček2, D. Šaňák 2,3 1ZZS Jihomoravského kraje 2OUP FN Olomouc, LF UPOL 3Klinika Neurologie FN Olomouc Cévní mozková příhoda

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY CENTRUM LOCIKA VÁS SRDEČNĚ VÍTÁ NA KONFERENCI DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY AKCE SE KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ PROFILY VYSTUPUJÍCÍCH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ PŘÍBĚH O LOCICE

Více

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY

AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI V DOMOVĚ BŘEZINY Pro uživatele jsou připravovány nejrůznější volnočasové a terapeutické činnosti. Pořádáme v domově společenské a kulturní akce, kterých se uživatelé mohou účastnit

Více

Specifika posuzování způsobilosti řidičů - seniorů

Specifika posuzování způsobilosti řidičů - seniorů Specifika posuzování způsobilosti řidičů - seniorů Mgr. Dominika Motyková Pracoviště dopravní psychologie, Brno dopravnipsycholozka@seznam.cz www.dopravnipsycholozka.cz Tel.: 731 598 506 Olomouc, 13. 11.

Více

CIM terapie vynuceného používání paretické končetiny. Mgr. Karin Laská, prim MUDr. Tomáš Bauko Sanatoria Klimkovice

CIM terapie vynuceného používání paretické končetiny. Mgr. Karin Laská, prim MUDr. Tomáš Bauko Sanatoria Klimkovice CIM terapie vynuceného používání paretické končetiny Mgr. Karin Laská, prim MUDr. Tomáš Bauko Sanatoria Klimkovice Sanatoria Klimkovicea pacient s RS 1. 2. 3. Nejčastěji přicházejí k RHB formou komplexní

Více

Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky

Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Zadavatel v Zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v Jihočeském a Plzeňském kraji požaduje,

Více

METODICKÝ POKYN PÉČE O PACIENTY S AKUTNÍ CÉVNÍ MOZKOVOU PŘÍHODOU

METODICKÝ POKYN PÉČE O PACIENTY S AKUTNÍ CÉVNÍ MOZKOVOU PŘÍHODOU METODICKÝ POKYN PÉČE O PACIENTY S AKUTNÍ CÉVNÍ MOZKOVOU PŘÍHODOU (TRIÁŽ PACIENTŮ, SPÁDOVÉ OBLASTI KCC/IC, INDIKÁTORY VÝKONNOSTI A KVALITY KCC/IC) VĚSTNÍK MZ ČR ČÁSTKA 10, 2012 I. Triáž pacientů s akutní

Více

Oddíl 9: Tipy na otázky při monitorovací návštěvě

Oddíl 9: Tipy na otázky při monitorovací návštěvě Toolkit ITHACA 70 Oddíl 9: Tipy na otázky při monitorovací návštěvě Část 1 Detaily o instituci Jméno, adresa, telefonní číslo navštívené instituce Jméno ředitele E-mail ředitele Typ instituce (nemocnice,

Více

SLEDOVÁNÍ PÁDŮ U HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ V LETECH 2011 2012. Závěrečná zpráva

SLEDOVÁNÍ PÁDŮ U HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ V LETECH 2011 2012. Závěrečná zpráva SLEDOVÁNÍ PÁDŮ U HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ V LETECH 211 212 Závěrečná zpráva Zpracovala Dita Svobodová, koordinátorka projektu V Praze 2. února 213 OBSAH Úvod... 2 1) Metodika sledování pádů u hospitalizovaných

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 Domov pro seniory Velké Březno, příspěvková organizace Klášterní 2, 403 23 Velké Březno 1 OBSAH: 1) Úvodní slovo ředitele Domova 2) Základní identifikační údaje a. Způsob řízení

Více

Základy komplexního psychosomatického přístupu VII.

Základy komplexního psychosomatického přístupu VII. Pozvánka na komorní odbornou konferenci Základy komplexního psychosomatického přístupu VII. Vzdělávací akce je pořádaná dle Stavovského předpisu ČLK č. 16. Přednášející: MUDR. BARBORA BRANNÁ, MGR. KLÁRA

Více

3. Konference fyzioterapie - psychoterapie & roztroušená skleróza

3. Konference fyzioterapie - psychoterapie & roztroušená skleróza 3. Konference fyzioterapie - psychoterapie & roztroušená skleróza 23. ledna 2016 hotel Olšanka, Praha Renáta Malinová psychoterapeutka Centrum pro demyelinizační onemocnění Neurologická klinika 1. LF UK

Více

Základní informace o nemocném s onemocnění diabetes mellitus

Základní informace o nemocném s onemocnění diabetes mellitus Základní informace o nemocném s onemocnění diabetes mellitus Iniciály: BM Pohlaví: dívka Věk: 11 let Dietní opatření: dieta č. 9 (diabetická dieta) Den hospitalizace: 5. den Důvod přijetí: upravení terapie

Více

Lyellův syndrom. Zuzana Gajdošová Marcela Hornáčková. COS I FN Brno stanice KPRCH 26.9.2014 1

Lyellův syndrom. Zuzana Gajdošová Marcela Hornáčková. COS I FN Brno stanice KPRCH 26.9.2014 1 Lyellův syndrom Zuzana Gajdošová Marcela Hornáčková COS I FN Brno stanice KPRCH 26.9.2014 1 Úvod Lyellův syndrom byl poprvé popsán skotským dermatologem Alanem Lyellem v roce 1956 Jedná se o závažné onemocnění

Více

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava Praktický lékař pro děti a dorost Lékařská fakulta Olomouc ARO Dětské, atestace pediatrie Praktický

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V S 1 Osoba pečuje o svou hygienu Osobní hygiena Běžná denní hygiena Provádění běžné hygieny Mytí, koupání, péče o zuby, vlasy, nehty Mít podporu v tom, jak pečovat o tělo, jak používat kompenzační pomůcky

Více

Výroční zpráva o činnosti hospodaření Domova důchodců Libina, p. o. za rok 2015 (od 1. 1. 2016 Sociální služby Libina, p. o.)

Výroční zpráva o činnosti hospodaření Domova důchodců Libina, p. o. za rok 2015 (od 1. 1. 2016 Sociální služby Libina, p. o.) Výroční zpráva o činnosti hospodaření Domova důchodců Libina, p. o. za rok 2015 (od 1. 1. 2016 Sociální služby Libina, p. o.) Vážení spoluobčané, jsem moc rád, že si prohlížíte výroční zprávu organizace

Více

Spinální epidurální lipomatóza tři kazuistiky. T. Andrašinová Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Spinální epidurální lipomatóza tři kazuistiky. T. Andrašinová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Spinální epidurální lipomatóza tři kazuistiky T. Andrašinová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Úvod Spinální epidurální lipomatóza (SEL) je vzácné onemocnění, při kterém dochází k patologickému nahromadění

Více

Výroční zpráva o hospodaření a provozu Dětského domova 1-3 let Holice za rok 2013

Výroční zpráva o hospodaření a provozu Dětského domova 1-3 let Holice za rok 2013 Výroční zpráva o hospodaření a provozu Dětského domova 1-3 let Holice za rok 2013 Výroční zpráva o hospodaření a provozu Dětského domova 1-3 let Holice za rok 2013 Stav zařízení za rok 2013 Dětský domov

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

CO JSOU? PROČ JSOU? PRO KOHO? 16 CO JSOU? PROČ JSOU? PRO KOHO JSOU? KDE EDOKÁŽÍ? JAKÁ JSOU? OD KDY JSOU? 16 CO JSOU

CO JSOU? PROČ JSOU? PRO KOHO? 16 CO JSOU? PROČ JSOU? PRO KOHO JSOU? KDE EDOKÁŽÍ? JAKÁ JSOU? OD KDY JSOU? 16 CO JSOU CO JSOU? PROČ JSOU? PRO KOHO JSOU? KDE JSO OKÁŽÍ? JAKÁ JSOU? OD KDY JSOU? 16 CO JSOU? PROČ KOHO JSOU? KDE JSOU? CO NEDOKÁŽÍ? JAKÁ JSOU?? 16 CO JSOU? PROČ JSOU? PRO KOHO JSOU? KDE EDOKÁŽÍ? JAKÁ JSOU? OD

Více

Zdůvodů legislativních požadavků

Zdůvodů legislativních požadavků Kapitola 4 Děti s fyzickými nebo psychickými problémy Zdůvodů legislativních požadavků a také pro řadu objektivních přínosů jsou v mnoha předškolních zařízeních do programů výchovné péče integrovány děti

Více

Nový katalog prací. Ing. Tereza HAVELKOVÁ

Nový katalog prací. Ing. Tereza HAVELKOVÁ Nový katalog prací Ing. Tereza HAVELKOVÁ Ačkoliv současná velmi vzrušená atmosféra, pramenící z nedávno schváleného návrhu na komplexní změnu odměňování v platové sféře, zastiňuje jiné právní předpisy

Více

2.3 Poruchy řečové komunikace - psycholingvisticky orientovaný přístup Josef Liška a vývoj české a slovenské logopedie

2.3 Poruchy řečové komunikace - psycholingvisticky orientovaný přístup Josef Liška a vývoj české a slovenské logopedie O b sah 1. ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI ŘEČOVÉ KOMUNIKACE, DEFINICE OBORU LOGOPEDIE... 11 1.1 Základní pojmy v oblasti řečové komunikace... 11 1.1.1 Řečová komunikace...11 1.1.2 Jazyk... 11 1.1.3 Individuální

Více

Neurorehabilitační péče po CMP

Neurorehabilitační péče po CMP Neurorehabilitační péče po CMP As. MUDr. Martina Hoskovcová Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Ucelená rehabilitace výcvik nebo znovuzískání co možná nejvyššího stupně funkčních

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Oblasti primární prevence Cíle programu

Oblasti primární prevence Cíle programu Obsah SoZŠ Integrál pro žáky se specifickými poruchami učení s.r.o. Vypracovala Mgr. Hana Štefaňáková, školní metodik prevence (aktualizace pro školní rok 2015-2016) Oblasti primární prevence Cíle programu

Více

Kvalita poskytované péče v rámci odlehčovací služby z pohledu uživatelů

Kvalita poskytované péče v rámci odlehčovací služby z pohledu uživatelů MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra speciální pedagogiky Kvalita poskytované péče v rámci odlehčovací služby z pohledu uživatelů Bakalářská práce Brno 2009 Vedoucí bakalářské práce PhDr.

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE ČÁSTKA 5 l VĚSTNÍK Vzdělávací program oboru Dětská neurologie 57 Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 57 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání...

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-113/12-U

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIU-113/12-U Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIU-113/12-U Název právnické osoby Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s. vykonávající činnost: Sídlo: U Nových lázní 1286/9,

Více

Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení

Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení Rizika spojená s pobytem ve zdravotnickém zařízení Mgr. Renata Vytejčková Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Riziko získání infekce spojené se zdravotní péčí Riziko imobilizačního syndromu Riziko pádu Riziko

Více

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V.

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Pořadatelé: Psychiatrická společnost a její psychoterapeutická sekce Předseda: MUDr. Martin Anders Garanti: Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc, Doc.

Více