K INTEGRACI TĚLESNĚ POSTIŽENÝCH ŽÁKŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "K INTEGRACI TĚLESNĚ POSTIŽENÝCH ŽÁKŮ"

Transkript

1 K INTEGRACI TĚLESNĚ POSTIŽENÝCH ŽÁKŮ Hana Šmejkalová J a k d á l v i n t e g r a c i K zjištěni stavu výchovně-vzdělávací péče o tělesně postižené děti a mládež v běžných mateřských, základních a středních školách bylo ve školním roce 1993/94 v Praze, Kladně a Brně zadáno 40 dotazníků s požadavkem údajů o žákovi a s otázkami pro učitele: Praha Kladno Bmo Celkem / z toho dívek MŠ /2 ZŠ /4 sš /14 Celkem /20 Pro zpracování údajů a k jejich rozboru byly stanoveny jednotlivé okruhy obsahující podmínky, které je nutno nezbytně vytvořit pro socializaci postižené mládeže zařazené do škol běžného typu. Tyto okruhy zachycují: - základní údaje o tělesně postiženém žáku (TPŽ)'\ - chování a vlastnosti TPŽ. vztah zdravých žáků k TPŽ, - individuální potřeby TPŽ ve výuce, - schopnosti TPŽ ve výuce, - údaje o rodině TPŽ, - vyjádření učitele k integraci TPŽ, - kvalifikaci učitele. "Poznámka k terminologii: pro vzorek šetřeni je používáno jednotné označeni - tělesně postižený žák (TPŽ), i když v mateřské škole se jedná o dítě a ve střední škole o studenta.

2 Bylo zjišťováno zjakého podnětu došlo k zařazení TPŽ do běžné třídy: Podnět k zařazení do běžné třídy Počet přání rodičů 23 přání rodičů a doporučení spec. školy 2 přání rodičů a doporučení SPC 1 vlastní přání TPŽ 1 vlastní přání TPŽ a doporučení spec. školy 1 nabídka základní církevní školy 2 doporučení klin. logopéda 1 doporučení lékaře 1 doporučení pedagogicko-psycholog. poradny 1 údaj neuveden 7 Nejčastějším podnětem bylo přání rodičů, zajímavý údaj je zařazení na vlastní přání (ve 2 případech) u studentů střední školy. Z údajů nelze určit zda, či do jaké míry, bylo rozhodnutí rodičů k zařazení TPŽ do běžné třídy ovlivněno doporučením a radami různých odborných pracovníků. Důležitým faktorem rozhodnutí rodičů jistě byla i možnost umístit své postižené dítě do školy v místě bydliště a tím řešit problémy s dojížděním do speciální školy. Dotazník byl zaměřen na zjištění postižení hybnosti dolních a horních končetin. Ve vzorku se vyskytují TPŽ s různými typy tělesného postižení a různého stupně. Od lehkých vad (např. malformace horní končetiny, pahýl pravé nebo levé horní končetiny, poruchy jemné motoriky, zkrácená dolní končetina) až po těžké postižení hybnosti (např. různé formy DMO, poúrazové deformity všech končetin, vrozené anomálie všech končetin). Na základě údajů lze uvést přehled úrovně hybnosti dolních končetin sledovaných TPŽ: Hybnost dolních končetin Počet pohyb samostatný 32 pohyb s oporou 3 pohyb samostatný ve strojku 1 na vozíku 1 pohyb s oporou i na vozíku 1 protéza 1 pohyb samostatný + vozík (delší vzdál.) 1 Vyvození závěrů - opodstatnění vhodnosti integrace Závěry byly vyvozeny na základě zjištěných skutečností z dotazníků a opodstatnění vhodnosti zařazení tělesně postižených žáků do škol běžného typu bylo stanoveno na základě posouzení (míry) plnění podmínek:... pro socializaci postižených osob je třeba především vytvořit potřebné podmínky. Pokud se snažíme o zařazování tělesně, zdravotně, smyslově a mentálně postižené mládeže do škol běžného typu, musí být předem nezbytně splněny určité podmínky ze strany postiženého dítěte, školy i rodiny dítěte. " 2> 21 Kabele, F Kritéria a podmínky socializace tělesně, zdravotně, smyslově a mentálně postižené mládeže, ln: Speciální pedagogika, r /93, č. 1 s. 7.

3 Převážná část šetření byla zaměřena na splněni podmínek ze strany postiženého dítěte. Schopnost plnit vcelku požadavky učebního plánu a učebních osnov, jako podmínka zařazení do běžné školy, je splněna ve všech případech tělesně postižených žáků v základních a středních školách. Problémy se vyskytly pouze v mateřské škole a pravděpodobně souvisejí s tím, že v mateřské škole nejsou pevně stanoveny požadavky, je zde značná benevolence - záleží zejména na učitelce, jakou měrou děti zatěžuje a jaké požadavky má. Je tedy možné, že u konstatování, že dítě není schopno vcelku plnit požadavky, jde o posouzení do jisté míry značně subjektivní. U dětí v mateřské škole, kde učitelky uváděj í neschopnost nebo jen částečnou schopnost plnit požadavky, je možno vysledovat souvislost s vlastnostmi a chováním těchto dětí. Učitelky je charakterizují jako neklidné, nepozorné, neukázněné. Je tedy obtížné určit zda příčinou problému v plnění požadavků je tělesné postižení či uvedené vlastnosti dítěte a jeho chování nebo do jaké míry tělesné postižení ovlivňuje jeho vlastnosti a chování. Ve 2 případech se učitelky mateřské školy k tomuto problému nevyjádřily, zřejmě také z důvodu, že v mateřské škole nejde o striktní plnění učebního plánu a osnov. V základních a středních školách mohli učitelé objektivně posoudit schopnosti postižených žáků v plnění požadavků na základě konkrétních učebních osnov a učebních plánů školy. Podmínka vcelku plnit požadavky učebního plánu připouští možnost úpravy učebního plánu či redukci učebních osnov některých předmětů nebo i možnost přihlédnutí k postižení při hodnocení tělesné postiženého žáka v běžné škole. Nejčastější úpravou je vypuštění tělesné výchovy (v 11 případech), dále byly redukovány učební osnovy tělesné výchovy (v 8 případech) a učební osnovy pracovního vyučování (v 1 případě). Náhradní řešení při osvobození a redukci nejsou uvedena, ale zřejmě nebyla nalezena. Hrozí tedy určité nebezpečí zanedbání dítěte ve složce výchovy, která by byla ve speciální škole, při použití speciálních metod a pomůcek, zřejmě realizována. Možným řešením by byla spolupráce se speciálně pedagogickými centry a speciálními školami. K potvrzení splnění podmínky schopnosti vcelku plnit požadavky je možno zahrnout i údaje o úrovni vědomostí a dovedností postižených žáků. Tyto údaje potvrzují vhodnost zařazení postižených žáků do běžných škol. Nižší úroveň vědomostí a dovedností je konstatována pouze v 7 případech. Z nich 4 případy jsou opět postižené děti z mateřské školy. Je pravděpodobné, že zde není důvod k úvaze o nevhodnosti integrace, protože v mateřské škole nejde o měření výkonů a srovnávání úrovně vědomostí a dovedností. Cíl výchovy v mateřské škole je formulován zcela na jiné úrovni a zahrnuje odlišné aspekty. Ani nižší úroveň vědomostí a dovedností u ostatních případů nelze považovat za výraznou překážku vzdělávání v běžné škole, pokud se nevyskytují další problémy.

4 Také výsledky, které uvádí srovnání klasifikace postiženého žáka v běžné škole s případnou předcházející klasifikací ve speciální škole svědčí o vhodnosti integrace všech žáků, u kterých byl údaj uveden. Ani u 2 případů průměrného zhoršení klasifikace nelze hovořit o nevhodnosti nebo nemožnosti dalšího vzdělávání v běžné škole. Je možno brát v úvahu i průměrné zhoršování klasifikace u některých žáků postupem do vyšších ročníků a zvyšováním nároků na žáky, což je patrné i u zdravé populace. Další podmínkou zařazení postiženého dítěte do běžné školy je, aby dítě svým stavem, chováním a projevy nenarušovalo průběh výchovně-vzdělávacího působení učitele ani pozornosti ostatních žáků. Tato podmínka byla zcela splněna ve 33 případech u všech žáků základních a středních škol. Negativní vliv v některých případech byl konstatován pouze učitelkami mateřských škol, což možná souvisí i s počtem dětí ve třídě a s problémy organizačního charakteru ve výchovné práci učitelek. V 1 případě učitel základní školy uvedl, že postižený žák kladně ovlivňuje jeho výchovné působení. O splnění poslední podmínky ze strany postiženého dítěte a o vhodnosti jeho zařazení do běžné školy svědčí údaj, že ze 38 postižených žáků (ze 40) naprosto nevyžaduje nadměrnou individuální pomoc a péči na úkor ostatních žáků. V 1 případě v mateřské škole byla nadměrná péče potřeba pouze ze začátku, v 1 případě je potřeba nadměrné individuální pomoci učitele řešena individuálními konzultacemi s postiženým žákem, ne tedy na úkor ostatních žáků. Splnění této podmínky lze potvrdit i dalším zjištěním, že postižení žáci v běžných školách jsou v 31 případech vyučováni společně s ostatními žáky, v 8 případech učitel kombinuje společnou a individuální výuku. Pouze v 1 případě v mateřské škole učitelka uvádí individuální výchovnou péči. Z podmínek, které musí splňovat škola, do které je postižené dítě zařazeno, bylo šetření zaměřeno, z oblasti zajištění materiálních podmínek, zejména na využívání speciálních pomůcek při výuce postiženého dítěte. Z údajů vyplynulo, že v uvedeném vzorku byli 32 postižení žáci schopni samostatného pohybu bez opory (viz tabulka), což jistě usnadnilo jejich integraci z toho důvodu, že nebylo nutno řešit problémy související se stavebními bariérami, dopravou a speciálním vybavením učeben a dalších prosto školy. Při rozboru zaměřeném na využívání speciálních pomůcek a zařízení při výuce je možno uvést, že učitelé běžných škol speciální pomůcky při výuce tělesně postižených žáků nevyužívají. Nelze posoudit zda při výuce postižených ze vzorku šetření není potřeba, z hlediska jejich stavu (druhu a stupně postižení), využívat speciální pomůcky a zařízení, či zda učitelé nemají, z různých důvodů, možnost je využívat. Lze uvažovat i o tom, že učitelé běžných škol nemají přehled o speciálních pomůckách a o jejich používání a chybí jim instruktáž v této oblasti ze strany odborných pracovišť (SPC,

5 speciálních škol a dalších). Také je možné, že vhodné speciální pomůcky pro využití v běžných školách prostě nejsou. Přínosem by jistě bylo zjištění, které speciální pomůcky, v konkrétních případech, učitelé postrádají. Tento návrh podporuje i zjištění, že v názorech a doporučení učitelů na řešení problémů v zájmu tělesně postižených žáků v běžných školách je požadavek kvalitnějšího zajištění v oblasti speciálních pomůcek třetím nejčastějším. K podmínce zajištění učitele se speciálněpedagogickou kvalifikací lze, na základě tohoto šetření, uvést dosti překvapující zjištění, že více než polovina učitelů běžných škol nepovažuje za nutné zajistit odbornou pomoc speciálního pedagoga při výuce tělesně postiženého žáka. Učitelé zřejmě odpovídali v souvislosti se zkušenostmi s konkrétním postiženým žákem (nevyjádřili se k tomuto problému všeobecně). V úvahu je možno brát i zájem učitele o optimální rozvoj postiženého žáka v podmínkách běžné školy, dále i jeho snahu pomoci žákovi, vytvořením vhodných podmínek, překonat problémy, související s postižením, ve výuce. Část učitelů považuje za nutné zajistit pomoc speciálního pedagoga jen na začátku práce s postiženým žákem a pouze 4 učitelé považují za nutné zajistit občasnou pomoc a 5 učitelů stálou pomoc speciálního pedagoga při výuce. Ve vzorku se vyskytl pouze 1 případ učitelky se speciálněpedagogickou kvalifikací a 1 případ, kdy učitelka studuje speciální pedagogiku (obě učitelky jsou z mateřské školy). Ve školách zatím nebyly vytvořeny podmínky, aby byl speciální pedagog k dispozici, jako stálý pracovník běžné školy, kde jsou integrováni postižení žáci. Na základě těchto uvedených skutečností lze konstatovat značné nedostatky ve splnění podmínky zajištění učitele se speciálněpedagogickou kvalifikací nebo alespoň zajištění odborné pomoci speciálního pedagoga při výuce tělesně postižených žáků v běžných školách. Je třeba uvažovat o důvodu. Jedná se o žáky, jejichž postižení je takového charakteru (druhu a stupně), že speciálněpedagogická pomoc opravdu není nutná nebo je možno konstatovat, že je zde opět určitá rezerva v zajištění této podmínky ze strany odborných pracovišť (SPC, speciálních škol, pedagogických fakult) v oblasti informovanosti ředitelů a učitelů běžných škol a eventuálně i v nabídce této pomoci? To by mohlo být námětem dalšího šetření. Rezerva v práci odborných pracovišť je patrná i ze zjištění, že poznatky z problematiky výchovy a vzdělávání tělesně postižených žáků získávají jejich učitelé, z největší části, sebevzděláním. Je možno doporučit větší angažovanost odborných pracovišť i v této oblasti, například pořádáním odborných konzultací, seminářů a stáží pro ředitele a učitele škol, s cílem zlepšit individuální speciální péči o tělesně postižené žáky v běžných školách a tím zlepšit podmínky pro jejich socializaci. Poslední uvedenou podmínkou ze strany školy je vytvoření vhodného sociálního prostředí. U zkoumaného vzorku tělesně postižených žáků je tato podmínka

6 splněna ve 38 případech. Z údajů a rozboru je zřejmé, že zdraví žáci přijímají postiženého žáka mezi sebe, nečiní rozdílu v jednání s ním, přátelí se s ním a pomáhají mu. Pouze v 1 případě je uveden nezájem ze strany zdravých spolužáků ve střední škole. V 1 případě učitelka mateřské školy uvádí, že zdravé děti nepřijaly postižené dítě a straní se ho. Zde je však možno vzít v úvahu snadnou ovlivnitelnost dětí v předškolním věku a využít této vlastnosti k ovlivnění přístupu zdravých dětí k postiženému. Nepovažuji tedy tento důvod, v předškolním věku, za vážnou překážku integrace. Z potřebných podmínek pro zařazování postižené mládeže do škol běžného typu ze strany rodiny byla v dotazníku sledována podmínka pomoci postiženému dítěti při přípravě do školy. Současně byla posouzena úroveň spolupráce rodiny postiženého žáka se školou. Téměř u 3/4 postižených žáků z mateřských a základních škol je učiteli hodnocena spolupráce jako dobrá, v několika případech jako problematická, ani jednou se nevyskytla odpověď - spolupráce žádná. Toto zjištění je jistě, vzhledem k věku těchto žáků a jej ich závislosti za pomoci rodičů, uspokojivé z hlediska úspěšnosti zařazení v běžné škole. U studentů středních škol závislost na pomoci rodiny klesá, ale u některých tělesně postižených jedinců je pomoc rodiny podmínkou jejich vzdělávání v běžné škole např. zajištění dopravy do školy a zpět apod.). Možno uvést, že čím je dítě mladší, tím je nutnost úzké spolupráce rodiny a školy důležitější jako podmínka úspěšné integrace. Pomoc v přípravě na vyučování je uvedena v 18 případech postižených žáků základních a středních škol (ze vzorku 10 žáků základních škol je uvedena pomoc v 8 případech, v 1 případě učitel uvedl, že není potřeba a v 1 případě je uvedena pomoc nedostatečná). Názory a doporučení učitelů k řešení problémů v zájmu tělesně postižených žáků zařazených v běžných školách V této části se projevily zkušenosti učitelů z jejich praxe s postiženým žákem a také snaha části učitelů o zlepšení podmínek postižených žáků v běžných školách. Někteří dotazovaní učitelé uvedli i několik svých názorů a doporučení, jiní se nevyjádřili vůbec. Nejčastěji se vyskytovalo doporučení řešit problémy v oblasti stavebních bariér (18 x), dále učitelé uváděli nutnost zlepšení podmínek z hlediska činnosti speciálně pedagogických center (10 x), v oblasti speciálních pomůcek doporučuj í učitelé zlepšení 8 x a řešení problémů v oblasti legislativy doporučují učitelé 5 x. Další konkrétní názory a doporučení učitelů: - provádění speciálních cvičení s postiženým žákem ve škole odborným pracovníkem - optimální je zařazení postiženého žáka v běžné škole a docházení za odborníky několikrát týdně - jsou nutné přesné informace o dítěti ze

7 SPC a rady jak s ním průběžně pracovat - za současných podmínek je problematické zařazovat do běžných škol těžší případy postižení, je nutná úprava počtu dětí ve třídě - rozsáhlejší propagace vzájemné tolerance a pomoci; učitel by měl být speciální pedagog - pomoc studentů vyšších ročníků speciální pedagogiky, zvláště v 1. pololetí po přijetí postiženého žáka - je nutná důkladná příprava ostatních žáků běžné školy, rodičů a zejména učitelů před nástupem postiženého žáka - na začátku zařazení postiženého žáka je nutná přítomnost speciálního pedagoga. Některé příklady řešení problémů souvisejících s omezením hybnosti a srozumitelnosti řeči u tělesně postižených žáků zařazených v běžných školách: - v přístupu do budovy školy postiženému žákovi pomáhá matka, při přesunech spolužáci, postižený žák se stravuje doma - možnost využití gauče při únavě postiženého žáka - třída, kde je zařazen postižený žák je v přízemí, obědy ze školní jídelny nosí matka domů - spolužáci píší výklad učitele přes kopírovací papír pro postiženého žáka - zkoušení formou písemných odpovědí při problémech se srozumitelností řeči - přesuny postiženého žáka ve škole omezeny na minimum, žák nechodil do šatny, měl 2 sady učebnic - žák přijíždí do školy v místě bydliště na speciálně upraveném kole za doprovodu matky. V souhrnu k závěrům šetření o integračním stupni socializace lze uvést, že ze 40 sledovaných tělesně postižených žáků v běžných školách pouze 2 žáci byli přeřazeni do speciální školy (1 žák do základní školy v Jedličkově ústavu a 1 žák do gymnázia v Jedličkově ústavu v Praze). V případě přeřazení žáka do základní školy v Jedličkově ústavu je důvod uveden, není však takový, aby vylučoval možnost vzdělávání tohoto žáka v běžné škole. V případě přeřazení do gymnázia v Jedličkově ústavu není důvod uveden (z údajů v dotazníku vyplývá, že žák měl problémy s pomalým tempem, hlavně při zápisech a dosahoval horších výsledků hlavně v českém jazyce a v matematice). Integraci v běžných školách u ostatních žáků možno hodnotit jako vhodnou vzhledem ke splnění převážné většiny potřebných podmínek. V některých případech je integrace možná s přiměřenou úpravou učebního plánu či s redukcí osnov některých předmětů. Spíše než rozsáhlé redukce předmětů, kde jde zejména o dovednosti tělesně postižených žáků je jistě vhodnější jen přihlédnutí k postižení žáka při hodnocení úrovně jeho výkonů a výsledků.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: / Oblastní pracoviště č.1 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: / Oblastní pracoviště č.1 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 010 347/99-1001 Oblastní pracoviště č.1 Signatura: oa2as101 Okresní pracoviště Praha, Jeruzalémská 12 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola U Zásobní zahrady

Více

Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah

Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah 1. Základní údaje o sledování... 2 2. Souhrnné výsledky šetření v roce 2009... 3 2.1 Výsledky zjištěné

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER

Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Zprávy K OBSAHU ČINNOSTÍ ODBORNÝCH PRACOVNÍKŮ SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÝCH CENTER Hana Smejkalová Speciální pedagog, psycholog a sociální pracovník by měli tvořit v tomto minimálním zastoupení základní odborný

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE STATUT ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA Vedoucí školního poradenského pracoviště: Členové školního poradenského pracoviště: 2 HLAVNÍ CÍLE: výchovný poradce

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Učitel druhého stupně základní školy

Učitel druhého stupně základní školy Učitel druhého stupně základní školy Jednotka práce bude aktualizována v souladu s platnou legislativou v průběhu roku 2013 2014. Učitel druhého stupně základní školy provádí vzdělávací a výchovnou činnost

Více

Činnost speciálněpedagogických center. Inkluzivní škola v praxi Praha, 14.10.2015

Činnost speciálněpedagogických center. Inkluzivní škola v praxi Praha, 14.10.2015 Činnost speciálněpedagogických center Inkluzivní škola v praxi Praha, 14.10.2015 Integrace x inkluze při vzdělávání Integrované vzdělávání - diagnostika zdravotního postižení zaměřená primárně na konstatování

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Příloha č.1 ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU MŠ POBĚŽOVICE č.j.: MŠ/130/12 Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Obsah: 1. Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami /dále SVP/

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště OSTRAVA Inspekční zpráva Speciální školy při Městské nemocnici Ostrava - Fifejdy, Ostrava - Poruba, Ukrajinská 19 Ukrajinská 19/1535, 708 00 Ostrava-Poruba Identifikátor

Více

Předškolní vzdělávání

Předškolní vzdělávání Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Praha 5 Vlachova 1502, 155 00 Praha 5 identifikátor právnické osoby : 600 021 033 IČ : 71197613 Zřizovatel : Diakonie Českobratrské církve evangelické

Více

Hlavní závěry projektu Rychlá šetření 4/2009 Obsah

Hlavní závěry projektu Rychlá šetření 4/2009 Obsah Hlavní závěry projektu Rychlá šetření 4/2009 Obsah A Ochrana člověka za mimořádných událostí... 4 A.1 Celkový postoj k Ochraně člověka za mimořádných situací... 4 A.2 Výuka Ochrany člověka a její formy...

Více

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU INKLUZE Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro jednotlivá klíčová témata. Konkrétní

Více

9 BĚCHOVICEB ROK 2002/2003. Zpráva je vypracována na základě 17 g Zákona 564/90 Sb. Ve znění pozdějších předpisů a obsahuje listů.

9 BĚCHOVICEB ROK 2002/2003. Zpráva je vypracována na základě 17 g Zákona 564/90 Sb. Ve znění pozdějších předpisů a obsahuje listů. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA BĚCHOVICE Mýtní 73 190 11 Praha Běchovice tel/fax: 281 931 207 (kancelář), 281 930 346 (ředitelna) VÝROČNÍ ZPRÁVA ZŠ PRAHAP 9 BĚCHOVICEB ZA ŠKOLNÍ ROK ROK 2002/2003 Zpráva je vypracována

Více

ZÁPIS DO 1. ROČNÍKU ZŠ A ODLOŽENÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY

ZÁPIS DO 1. ROČNÍKU ZŠ A ODLOŽENÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY . Z LEGISLATIVY ZÁPIS DO 1. ROČNÍKU ZŠ A ODLOŽENÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY dle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ústí nad Labem, Neštěmická 787/38, příspěvková organizace. Neštěmická 787/38, 400 07 Ústí nad Labem

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Ústí nad Labem, Neštěmická 787/38, příspěvková organizace. Neštěmická 787/38, 400 07 Ústí nad Labem Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Ústí nad Labem, Neštěmická 787/38, příspěvková organizace Neštěmická 787/38, 400 07 Ústí nad Labem Identifikátor: 600 085 635 Termín

Více

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog 1 STŘE DNÍ Š KO LA PRO F. ZDEŇKA MATĚ J ČKA O STRAVA - PO RUBA, 17. LISTO PADU 1123, PŘÍS PĚVKO VÁ O RG ANIZACE Škola je komplexem plně bezbariérových objektů

Více

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce.

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce. 6.1. HODNOCENÍ ŽÁKŮ Hodnocení žáků vychází ze zákona č.561/2004 Sb., školského zákona a z vyhlášky č.48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Hodnocení

Více

PRAVIDLA A KRITÉRIA HODNOCENÍ ŽÁKŮ SE STŘEDNĚ TĚŽKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

PRAVIDLA A KRITÉRIA HODNOCENÍ ŽÁKŮ SE STŘEDNĚ TĚŽKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Příloha Školního řádu ZŠ a MŠ Hněvotín, příspěvkové organizace č. 2 PRAVIDLA A KRITÉRIA HODNOCENÍ ŽÁKŮ SE STŘEDNĚ TĚŽKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento dokument vydává ředitel školy na základě 30, odst. 1)

Více

Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ

Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ Novela školského zákona č. 178/2016 Sb. a její dopady pro MŠ a ZŠ Změny v předškolním vzdělávání zavedení povinného předškolního vzdělávání 34 (1) Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku zpravidla

Více

Školní asistent. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec

Školní asistent. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec Školní asistent Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy Tento dokument zpracovali naši odborníci jako pomoc vedoucím a projektovým pracovníkům mateřských škol pro administraci šablonových

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

maximální rozvoj osobnosti postiženého nebo znevýhodněného jedince a dosažení maximálního stupně socializace.

maximální rozvoj osobnosti postiženého nebo znevýhodněného jedince a dosažení maximálního stupně socializace. Speciální pedagogika Cíl speciální pedagogiky maximální rozvoj osobnosti postiženého nebo znevýhodněného jedince a dosažení maximálního stupně socializace. Komplexní péče Zdravotnická zařízení Speciální

Více

Vzdělávání žáků s PAS

Vzdělávání žáků s PAS VT VZ 14: 2008-2013 Vzdělávání žáků s PAS doc. PhDr. Barbora Bazalová, Ph.D. Interní spolupracovníci PhDr. Jana Nováková, Ph.D. PhDr. Lucie Procházková, Ph.D. Externí spolupracovníci z SPC Štolcova Mgr.

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1985. Uverejnené: 14.08.1985 Účinnosť od: 01.09.1985

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1985. Uverejnené: 14.08.1985 Účinnosť od: 01.09.1985 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1985 Uverejnené: 14.08.1985 Účinnosť od: 01.09.1985 61 V Y H L Á Š K A ministerstva školství České socialistické republiky ze dne 18. července 1985 o dalším

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální zpracovaný podle RVP pro obor vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením Dětský domov a Základní škola Vizovice Masarykovo

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření pro rodiče šk. r. 2011/2012

Vyhodnocení dotazníkového šetření pro rodiče šk. r. 2011/2012 Vyhodnocení dotazníkového šetření pro rodiče šk. r. 2011/2012 Z celkového počtu 131 vydaných dotazníků se do školy k vyhodnocení vrátilo 85 vyplněných dotazníků. 1) Jste spokojeni s tím, jak je Vaše škola

Více

Tematická zpráva. Žáci vzdělávaní v jednotlivých vzdělávacích programech základního vzdělávání

Tematická zpráva. Žáci vzdělávaní v jednotlivých vzdělávacích programech základního vzdělávání vzdělávacích programech základního vzdělávání Praha, listopad 2015 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Cíle... 3 1.2 Metoda... 4 1.3 Odborné konzultace... 4 1.4 Validita dat... 4 1.5 Vzorek... 5 2 Zjištění... 6 2.1

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. E) Podpora inkluze a další specifická témata Ústeckého kraje

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. E) Podpora inkluze a další specifická témata Ústeckého kraje Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ E) Podpora inkluze a další specifická témata Ústeckého kraje 1. Charakteristika podpory inkluze Inkluzivní vzdělávání je přístup ke vzdělávání, kde

Více

Plavecká škola Zlín, Hradská 888, 760 01 Zlín. Tel. 577 599 918. email: plavskola@zlinedu.cz VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLY

Plavecká škola Zlín, Hradská 888, 760 01 Zlín. Tel. 577 599 918. email: plavskola@zlinedu.cz VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLY Plavecká škola Zlín, Hradská 888, 760 01 Zlín Tel. 577 599 918 email: plavskola@zlinedu.cz VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLY Platnost od 1. 9. 2012 Vladimír Vágner, ředitel školy Plavecká škola Zlín, Hradská 888, 760

Více

8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků. 8.2 Zásady hodnocení průběhu vzdělávání žáků

8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků. 8.2 Zásady hodnocení průběhu vzdělávání žáků 8 HODNOCENÍ ŽÁKŮ 8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků 1) Zákon č.561/2004 Sb. o předškolním, základním,středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání 2) Vyhl.MŠMT ČR č.71/2005 o základním uměleckém

Více

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená.

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená. 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6.1. Hodnocení žáků 6.1.1. Obecné zásady hodnocení Hodnocení žáků se řídí legislativními normami (školský zákon 561/2004 Sb., vyhláška č. 48/2005 Sb., aj.) a na úrovni

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

POSTUP PŘI REALIZACI INDIVIDUÁLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ŠKOLY Platnost od: Schválil/a:

POSTUP PŘI REALIZACI INDIVIDUÁLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ŠKOLY Platnost od: Schválil/a: 1. Legislativní východiska Zákon č.561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ( Školský zákon) ve znění pozdějších předpisů. Platné metodické prováděcí předpisy.

Více

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Průzkum realizovalo Centrum sociálních služeb Praha odd. Pražské centrum primární prevence. Ve spolupráci

Více

Program poradenských služeb ve škole. Strategie předcházení školní neúspěšnosti

Program poradenských služeb ve škole. Strategie předcházení školní neúspěšnosti Program poradenských služeb ve škole Strategie předcházení školní neúspěšnosti Program poradenských služeb ve škole strategie předcházení školní neúspěšnosti Standardní činnosti výchovného poradce Škola

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště Základní škola Morkovice, příspěvková organizace 17. listopadu 416, 768 33 Morkovice-Slížany telefon: 573 370 023, e-mail: skola@zsmorkovice.cz, IČO: 708 749 30 Statut školního poradenského pracoviště

Více

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Dotazník Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu Příloha č. 3: Doporučená rámcová struktura individuálního vzdělávacího programu 8 Příloha

Více

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY 6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků vychází z posouzení míry dosažení očekávaných výstupů formulovaných v učebních osnovách jednotlivých

Více

Seznam příloh. Otázky pro zástupkyni ředitele školy

Seznam příloh. Otázky pro zástupkyni ředitele školy Seznam příloh Příloha č. Otázky pro rodiče Příloha č. 2 Příloha č. 3 Příloha č. 4 Otázky pro pedagogy Otázky pro zástupkyni ředitele školy Fotografie Příloha č. Otázky pro rodiče: ) Kdo Vám doporučil naši

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště Základní škola Hustopeče Nádražní 4, příspěvková organizace, okres Břeclav Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Na základě vyhlášky č.197/2016 zřizuje ZŠ Hustopeče, Nádraží 4, okres Břeclav,

Více

Výroční zpráva 2009/2010

Výroční zpráva 2009/2010 Výroční zpráva 2009/2010 1. Základní údaje o škole 1.1 škola název školy Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, příspěvková organizace adresa školy Stará Rudná 121, 793 35 právní forma příspěvková

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Církevní základní škola ORBIS-PICTUS s. r. o. Adresa: Budějovická 825, 390 02 Tábor. Identifikátor školy: 600 001 288

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Církevní základní škola ORBIS-PICTUS s. r. o. Adresa: Budějovická 825, 390 02 Tábor. Identifikátor školy: 600 001 288 Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Církevní základní škola ORBIS-PICTUS s. r. o. Adresa: Budějovická 825, 390 02 Tábor Identifikátor školy: 600 001 288 Termín konání inspekce:

Více

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením, žáci se zdravotním znevýhodněním a žáci se sociálním znevýhodněním.

Více

Speciální pedagogika Obecná speciální pedagogika Definice, vymezení oboru Speciální pedagogika je orientována na výchovu a vzdělávání, na pracovní a společenské možnosti zdravotně a sociálně znevýhodněných

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Čáslav, Sadová 1756, okres Kutná Hora. Sadová 1756, 286 01 Čáslav. Identifikátor: 650 058 135

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Čáslav, Sadová 1756, okres Kutná Hora. Sadová 1756, 286 01 Čáslav. Identifikátor: 650 058 135 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Čáslav, Sadová 1756, okres Kutná Hora Sadová 1756, 286 01 Čáslav Identifikátor: 650 058 135 Termín konání inspekce: 16. - 18.

Více

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení

2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2. Charakteristika vzdělávacího zařízení 2.1. Charakteristika školy Umístění a vybavení školy Naše Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Pionýrů 2352, Frýdek-Místek, příspěvková organizace se

Více

1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků.

1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků. Školní vzdělávací program Základní škola Ječná 2007 1.1.1 Úplnost a velikost školy Škola je plně organizovaná, tzn., že jsou otevřeny všechny ročníky základní školy a školní docházka trvá 10 roků. Součástí

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIT-418/10-T. Základní škola a Mateřská škola Razová, příspěvková organizace

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIT-418/10-T. Základní škola a Mateřská škola Razová, příspěvková organizace Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIT-418/10-T Název školy: Základní škola a Mateřská škola Razová, příspěvková organizace Adresa: 793 64 Razová 353 Identifikátor:

Více

Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení

Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení Metodická zpráva č. 1 vyhodnocení Zpracoval: Michal Nesládek, Libor Nentvich 02/2018 V tomto textu je uvedeno vyhodnocení metodické zprávy č. 1, kterou zpracovávali metodici ve školách zapojených v projektu

Více

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky:

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky: Klíčové faktory ovlivňující inkluzi dětí a mládeže se specifickými vzdělávacími potřebami do zájmového a neformálního vzdělávání" Realizátor: NIDM a GAC, spol. s.r.o. duben říjen 2009 Cíle výzkumu Výzkumné

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Prapořiště, okres Domažlice. Prapořiště 100, 345 06 Kdyně. Identifikátor školy: 600 065 588

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Prapořiště, okres Domažlice. Prapořiště 100, 345 06 Kdyně. Identifikátor školy: 600 065 588 Česká školní inspekce Plzeňský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Prapořiště, okres Domažlice Prapořiště 100, 345 06 Kdyně Identifikátor školy: 600 065 588 Termín konání inspekce: 10. 12. září

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Plán práce výchovného poradce Základní a mateřská škola Staré Město

Plán práce výchovného poradce Základní a mateřská škola Staré Město Plán práce výchovného poradce 2018 2019 Základní a mateřská škola Staré Město I. Úkoly vyplývající z vyhlášky 72/2005 o poskytování poradenských služeb na školách Systematické a dlouhodobé sledování a

Více

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA INTEGRACE OČIMA ASISTENTA ASISTENT PEDAGOGA versus OSOBNÍ ASISTENT Asistent je zaměstnancem školy výhody: je součástí pedagog.sboru je více zapojován do dění ve škole má práva i povinnosti jako ostatní

Více

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů, uvádí požadavky na odbornou kvalifikaci v 20:

Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů, uvádí požadavky na odbornou kvalifikaci v 20: PŘÍLOHY Příloha č. 1 Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů, uvádí požadavky na odbornou kvalifikaci v 20: (1) Asistent pedagoga, který vykonává přímou pedagogickou

Více

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Praha, Holečkova ul. 5. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 5. 2. Evaluační činnosti Evaluační (sebehodnotící, autoevaluační) činnosti

Více

Zařazování dětí do režimu speciálního vzdělávání

Zařazování dětí do režimu speciálního vzdělávání 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Zařazování dětí do režimu speciálního vzdělávání 04. Základní informace k životní situaci Výchovu a vzdělávání dětí se zdravotním postižením

Více

Pořadí podle potřeb škol v rámci ORP dalších podporovaných oblastí z OP: 1. Jazykové vzdělávání

Pořadí podle potřeb škol v rámci ORP dalších podporovaných oblastí z OP: 1. Jazykové vzdělávání ANALÝZA VÝSTUPŮ Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL NÁVRH VIZÍ, CÍLŮ A STRATEGIÍ PRO DISKUSI SE ZÁSTUPCI MATEŘSKÝCH ŠKOL ORP K VYTVOŘENÍ MAP Poznámka: Jednotlivé části (tabulky) výstupů z celorepublikového

Více

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EHIO1 ZŠ a MŠ, Čs. armády 1026 73581 Bohumín-Nový Bohumín MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2013/14 je

Více

Střední škola a Základní škola DC 90 s.r.o. Koncepce školy na období

Střední škola a Základní škola DC 90 s.r.o. Koncepce školy na období Střední škola a Základní škola DC 90 s.r.o. Koncepce školy na období 2013-2017 Koncepce školy na období 2013-2017 I. ZÁKLADNÍ CÍL Škola bude i v tomto období vycházet ze základních principů činnosti svého

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Zvláštní škola, Česká Třebová, nám. 17. listopadu 2060. nám. 17. listopadu 2060, 560 02 Česká Třebová

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Zvláštní škola, Česká Třebová, nám. 17. listopadu 2060. nám. 17. listopadu 2060, 560 02 Česká Třebová Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Zvláštní škola, Česká Třebová, nám. 17. listopadu 2060 nám. 17. listopadu 2060, 560 02 Česká Třebová Identifikátor školy: 600 024 717 Termín

Více

Hodnocení a klasifikace TV na druhém stupni

Hodnocení a klasifikace TV na druhém stupni Hodnocení a klasifikace TV na druhém stupni Při hodnocení a následné klasifikaci předmětu tělesná výchova bude brán ohled na individuální možnosti a schopnosti žáků. Zohledněna budou též případná výkonnostní

Více

3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 3.3. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením, žáci se zdravotním znevýhodněním a žáci se sociálním

Více

Příloha školního řádu

Příloha školního řádu Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Příloha školního řádu Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení chování O všech výchovných opatřeních musí být prokazatelnou formou informováni zákonní

Více

ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI

ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI ANALÝZA KOMUNIKAČNÍ SCHOPNOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ - MOŽNOSTI V DIAGNOSTICE VÝVOJE ŘEČI VÝCHODISKA Potřeba včasné a kvalitní speciálně pedagogické diagnostiky Zhodnocení stavu komunikační schopnosti Východisko

Více

Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Kariérové poradenství (KP, poradenství pro volbu povolání) = institucionalizovaný systém poradenských služeb Cíl KP = pomoc jednotlivcům při rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci v kterékoliv fázi

Více

Vlastní hodnocení školy 2015

Vlastní hodnocení školy 2015 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Havlíčkův Brod Vlastní hodnocení školy Mgr. Naděžda Vrbatová PhD. ředitelka školy Zpracovaly: Mgr. Radka Křepinská a Mgr. Blanka Krovová Obsah

Více

Modelový systém podpory integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných ZŠ

Modelový systém podpory integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných ZŠ Modelový systém podpory integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných ZŠ Projekt realizovaný v rámci JPD 3, spolufinancovaný ESF, státním rozpočtem ČR a rozpočtem HMP Cílem je vytvořit

Více

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků 7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 7.1 Hodnocení žáků 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků Účelem hodnocení je poskytnout žákům i jejich rodičům co nejčastější zpětnou vazbu. Hodnocení současně přispívá i

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Modul D Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová

Modul D Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Modul D Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Pojem zdravotní postižení, zdravotní znevýhodnění, sociální znevýhodnění podle školského zákona

Více

PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ

PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ Základní pilíře Základní právní předpisy Duševní porucha a její definice pro účely výchovné a vzdělávací Podmínky pro setrvání

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Hradec Králové Inspekční zpráva Speciální základní škola při dětské lázeňské léčebně, Lázně Bělohrad, Lázeňská 146 Adresa: Lázeňská 146, 507 81 Lázně Bělohrad

Více

Základní škola a Mateřská škola Babice, příspěvková organizace, Babice 40 Šternberk PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE. Školní rok 2016/2017

Základní škola a Mateřská škola Babice, příspěvková organizace, Babice 40 Šternberk PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE. Školní rok 2016/2017 Základní škola a Mateřská škola Babice, příspěvková organizace, Babice 40 Šternberk PLÁN PRÁCE VÝCHOVNÉHO PORADCE Školní rok 2016/2017 Výchovný poradce: Mgr Alena Pitnerová Ředitelka školy: Mgr. Marie

Více

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA

DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA DOTAZNÍK ASISTENTA PEDAGOGA Dobrý den, chtěla bych Vás tímto požádat o spolupráci při vypracovávání mé diplomové práce zabývající se skupinovou integrací žáků se specifickými vývojovými poruchami chování

Více

Hodnocení žáka s LMP

Hodnocení žáka s LMP Hodnocení žáka s LMP Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých povinných a nepovinných předmětech stanovených školním vzdělávacím programem se v případě použití klasifikace hodnotí na vysvědčení stupni prospěchu:

Více

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Název školy: ZŠ Liberec, Sokolovská Adresa: Sokolovská 328, Liberec 13, 460 14 IČO: 68 97 46 39 I. Společná ustanovení Základní charakteristika

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků se řídí příslušnými paragrafy školského zákona. Podrobnosti o hodnocení výsledků žáků a jeho náležitostech stanoví ministerstvo prováděcím

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více

INTEGRACE A INKLUZE. Mgr. Marika Kropíková

INTEGRACE A INKLUZE. Mgr. Marika Kropíková INTEGRACE A INKLUZE Mgr. Marika Kropíková INTEGRACE Pedagogický slovník integrace jsou přístupy a způsoby zapojení žáků se zvláštními vzdělávacími potřebami do hlavních proudů vzdělávání a do běžných škol.

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

PRVNÍ ZKUŠENOSTI Z INTEGRACE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH ŽÁKŮ

PRVNÍ ZKUŠENOSTI Z INTEGRACE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH ŽÁKŮ PRVNÍ ZKUŠENOSTI Z INTEGRACE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH ŽÁKŮ Alena Keblová Za předpokladu, že vzdělávání je něco více než získávání dovednosti čtení, psaní, zběhlosti v matematických algoritmech či vědomostí,

Více

GYMNÁZIUM, STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA, OBCHODNÍ AKADEMIE A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

GYMNÁZIUM, STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA, OBCHODNÍ AKADEMIE A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE GYMNÁZIUM, STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA, OBCHODNÍ AKADEMIE A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Základní informace adresa: Pontassievská 3, 669 02 Znojmo ředitel: RNDr.

Více

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky

1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA 1. Pojetí speciálně pedagogické diagnostiky Cílem je poznání člověka s postižením. Cílem není léčba, ale výchova a vzdělávání. Diagnostika zkoumá průběh vývoje člověka.

Více

Příjmení a jméno:... nar... Bydliště s adresou, PSČ:... č.tel... Žák, student třídy:... Škola... Sdělení školy

Příjmení a jméno:... nar... Bydliště s adresou, PSČ:... č.tel... Žák, student třídy:... Škola... Sdělení školy Příjmení a jméno:... nar.... Bydliště s adresou, PSČ:... č.tel.... Žák, student třídy:... Škola... Sdělení školy Vážení, žádáme o důsledné a podrobné vyplnění následujícího sdělení. Dále nám pomohou také

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ 190 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ 2 OBSAH 1. STUPNĚ HODNOCENÍ PROSPĚCHU... 3 1.1 PŘEDMĚTY S PŘEVAHOU TEORETICKÉHO ZAMĚŘENÍ... 3 1.1.1 Stupeň

Více

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Závěrečná zpráva Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Pro ZŠ a MŠ Velké Losiny připravila Kantar TNS Czech s.r.o. Květen 2017 1 Obsah Metodologie 3 Základní škola - shrnutí 4 Základní

Více

Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole

Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole Zákon č. 561/2004 Sb., Školský zákon (č. 82/ 2015 Sb., zvláště pak z 16.) Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících Vyhláška č. 73/2005

Více

Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol

Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol Příloha č. 1: Dotazník učitelkám mateřských škol Vážené kolegyně, studuji speciální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své diplomové práci se zabývám narušenou komunikační schopností u dětí

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Vedoucí školního poradenského pracoviště: Mgr. Jiřina Poláčková výchovný poradce Členové školního poradenského pracoviště: Mgr. Eva Fajtová

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Č. j.: / Inspektorát č. 12 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Č. j.: / Inspektorát č. 12 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Č. j.:122 324/98-11135 Inspektorát č. 12 Signatura: ol2os201 Okresní pracoviště Brno-město INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola / školské zařízení: Speciální školy a školská zařízení

Více

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ

Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Inkluze ve vzdělávání - SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Petr BANNERT ředitel odboru vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická, Brno, Olomoucká 61 Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01022014 Verze: 2.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument v listinné podobě je

Více

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ. stupeň Vzdělávací oblast Vzdělávací obor předmět.. 3. 4. 5. 6. předměty DČD* Jazyk a jazyková Čtení Čtení 3 3 3 3 6 0 komunikace Psaní Psaní 3

Více