Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace. Část II. Výběr metodického rámce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace. Část II. Výběr metodického rámce"

Transkript

1 Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace Část II. Výběr metodického rámce Verze: 1.3

2 OBSAH ZADÁNÍ INFORMACE O PROJEKTU REKAPITULACE ZADÁNÍ ÚČEL PŘEDKLÁDANÉHO DOKUMENTU OZNAČENÍ, ZKRATKY A ODKAZOVANÉ ZDROJE POPIS METODIKY SPRÁVY DOKUMENTŮ VÝZNAM SPRÁVY DOKUMENTŮ CÍLE METODIKY SPRÁVY DOKUMENTŮ KONCEPCE METODIKY SPRÁVY DOKUMENTŮ STRUKTURA METODIKY SPRÁVY DOKUMENTŮ KONCEPČNÍ A STRATEGICKÉ DOKUMENTY ODPOVĚDNOST ZA SPRÁVU DOKUMENTŮ CÍLE DEFINOVÁNÍ ODPOVĚDNOSTI A PRAVOMOCÍ PRAVOMOCI A ODPOVĚDNOST V ORGANIZACI REGULAČNÍ PROSTŘEDÍ ZÁKON O ARCHIVNICTVÍ A SPISOVÉ SLUŽBĚ SPISOVÁ VYHLÁŠKA NÁRODNÍ STANDARD PRO ELEKTRONICKÉ SYSTÉMY SPISOVÉ SLUŽBY PROCESY A NÁSTROJE PRO SPRÁVU DOKUMENTŮ DOKUMENTACE SPRÁVY DOKUMENTŮ NÁVRH A ZAVEDENÍ SYSTÉMU PRO SPRÁVU DOKUMENTŮ VLASTNOSTI SYSTÉMŮ PRO SPRÁVU DOKUMENTŮ METODIKA NAVRHOVÁNÍ A ZAVÁDĚNÍ Předběžné šetření Analýza pracovních činností Identifikace požadavků na dokumenty Hodnocení stávajících systémů Stanovení strategie pro splnění požadavků na dokumenty Návrh systému pro správu dokumentů Zavádění systému pro správu dokumentů Přezkoumání po zavedení Ukončení systému pro správu dokumentů IMPLEMENTACE NSESSS ÚVODEM MOREQ2 A NSESSS...26 Strana 3 (56)

3 9.3 NÁVRH METODIKY Definování požadavků na funkce ERMS Řízení přístupu uživatelů k ERMS Bezpečnost ERMS Vztah ERMS a elektronické pošty Správa ERMS a reporting Změny, výmaz a upravování dokumentů Využití účelových modulů ERMS Definování nefunkčních požadavků ERMS Zajištění kontinuity činností a havarijní plánování ERMS BEZPEČNOST INFORMACÍ ŠKOLENÍ A VZDĚLÁVÁNÍ VÝZNAM ŠKOLENÍ A VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI SPRÁVY DOKUMENTŮ POŽADAVKY NA PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ODBORNÍKŮ V OBLASTI SPRÁVY DOKUMENTŮ HODNOCENÍ A PŘEZKOUMÁNÍ ŠKOLENÍ MONITOROVÁNÍ A OVĚŘOVÁNÍ VÝZNAM MONITOROVÁNÍ A OVĚŘOVÁNÍ PODSTATA MĚŘENÍ SHODY PŘEDMĚT POSUZOVÁNÍ SHODY POŽADAVKY ZPŮSOB OVĚŘENÍ A MONITOROVÁNÍ ZDROJE PROGRAM MONITOROVÁNÍ A OVĚŘOVÁNÍ SHRNUTÍ DOPORUČENÍ PRO INTERNÍ METODIKU MV DOPORUČENÍ PRO ROZŠÍŘENÍ NSESSS Seznam tabulek TAB. 1 OZNAČENÍ A ZKRATKY... 7 TAB. 2 ODKAZOVANÉ ZDROJE... 8 Seznam příloh PŘÍLOHA Č. 1 PŘÍLOHA Č. 2 NÁVRH INTERNÍ METODIKY UPLATŇOVÁNÍ ZÁSAD A PRINCIPŮ SPRÁVY DOKUMENTŮ NÁVRH NA DOPLNĚNÍ NSESSS Strana 4 (56)

4 1 Zadání 1.1 Informace o projektu Součástí Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost (CZ.1.04), jmenovitě výzvy Posílení koordinace a implementace strategie Smart Administration, je realizován projekt Posílení koordinace a implementace strategie Smart Administration. V rámce této uvedené výzvy byla vypracována zadávací dokumentace pro podlimitní veřejnou zakázku s názvem Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace a proběhlo výběrové řízení, na jehož základě společnost solit project s.r.o. vypracovává uvedený projekt. Hlavním cílem projektu je vytvoření jednotící normativní základny nad rámec stávajícího technického standardu správy dat za účelem standardizace způsobu implementace a provozování elektronické spisové služby. Projekt je rozčleněn do 3 částí: 1. Zmapování hlavních standardů, posouzení jejich vhodnosti a možnosti využití, včetně vytvoření základu auditovatelného systému správy dokumentů v České republice. 2. Výběr metodického rámce, který bude využit pro návrh na doplnění a rozšíření stávajících regulatorních předpisů. 3. Podpora implementace nového standardu v formou interní metodiky pro resort Ministerstva vnitra ČR a školení, resp. konference pro cílové skupiny. Předkládaná zpráva je druhým výstupem projektu. 1.2 Rekapitulace zadání Celý projekt je zaměřen na nalezení a kodifikaci vhodného normativního základu pro sjednocení práce v elektronických systémech spisové služby nejen na technické bázi, která je dnes řešena Národním standardem pro elektronické systémy spisové služby, ale zejména v rovině procesní a v rovině řízení a standardů kvality těchto systémů v jejich konkrétních implementacích. První část projektu je zadávací dokumentací zaměřena na zmapování mezinárodně uznávaných norem a standardů v dané oblasti s důrazem na jejich aplikovatelnost i v oblasti mezinárodní standardizace a sjednocení přístupu k elektronickým systémům spisové služby v rámci Evropské unie. Tato část byla dokončena dne a jejím výstupem byl dokument Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace. Část I: Zmapování hlavních standardů. Solit Project, Praha 2011 [5]. Výstupem této druhé etapy je návrh metodiky pro správu dokumentů. Tato metodika má jednak část obecnou, jednak obsahuje konkrétní doporučení. Tato doporučení jsou pak směrována ke zpracování interní metodiky Ministerstva vnitra a k rozšíření Národního standardu pro elektronické systémy spisové služby (NSESSS). Strana 5 (56)

5 1.3 Účel předkládaného dokumentu Předkládaný dokument obsahuje metodický rámec pro správu dokumentů a vyplývající metodické pokyny tak, jak byly sestaveny na základě provedené analýzy [5]. Z této analýzy vyplývá mimo jiné klíčová úloha mezinárodní normy ISO pro systémový přístup k budování a provozování systémů pro správu dokumentů bez ohledu na charakter původce dokumentů a používané technologie. V České republice je oblast spisové služby, jako podmnožiny správy dokumentů, podrobně vymezena platným zákonem č. 499/2004 Sb. a prováděcími předpisy, a minimálně v organizacích původců definovaných zákonem dobře funguje s využitím dlouhodobých zkušeností bez větších výkyvů. Na tom nic nemění ani skutečnost, že s nasazováním elektronických systémů (ERMS) je třeba řešit mnoho dílčích problémů jak na úrovni technické a organizační, tak zejména v odborné přípravě všech zúčastněných osob. Předkládaný dokument se neomezuje jen na spisovou službu ve smyslu uvedeného zákona, ale v souladu se silným myšlenkovým potenciálem mezinárodních zkušeností nejlepší praxe akcentuje zejména ty oblasti správy dokumentů, které je třeba dále rozvíjet ve všech organizacích. To se týká nejen Ministerstva vnitra a povinných původců, ale zejména organizací, které mají zájem zavést spolehlivě fungující spisovou službu (správu dokumentů), případně i prokázat její úroveň navenek. Ministerstvo vnitra by mělo využít předkládaný metodický rámec a jednotlivé metodické pokyny v rámci své odborné metodické posobnosti zejména pro: přípravu metodických návodů, pokynů a komentářů upracujících výkon spisové služby, přípravu novelizace závazných předpisů, k jejichž vydávání je zmocněno zákonem, přípravu, resp. inicializaci legislativních změn (novelizace zákona č. 499/2004 Sb.). Úsilí by mělo být zaměřeno zejména na následující oblasti: úplnost a kvalita koncepčních a řídících dokumentů spisové služby (správy dokumentů) odpovídající specifice jednotlivých původců (spisové a skartačních řády a plány), procesy zavádění spisové služby (správy dokumentů) a elektronických systémů spisové služby, spolehlivost (dostupnost služeb) spisové služby a elektronických systémů, bezpečnosti informací, včetně řízení přístupových oprávnění, školení a vzdělávání, monitorování a ověřování. Vzhledem k nesourodosti stávajících právních předpisů ovlivňujících spisovou službu a komplikovanosti legislativních procesů si autoři tohoto dokumentu nakladou za cíl radit, co a kde změnit nebo doplnit. Z druhé strany však předkládají ucelený metodický rámec, který umožní postupně realizovat cíle dalšího zkvalitnění spisové služby (správy dokumentů) v České republice. 1.4 Označení, zkratky a odkazované zdroje V textu této zprávy se vyskytují označení a zkratky uvedené v tabulce Tab. 1. Kromě toho se v této zprávě vyskytují některé další všeobecně přijaté a známé zkratky, jejichž význam je všeobecně znám. Strana 6 (56)

6 Označení, zkratka Význam ERMS IRMS CRG ISO ISO TR MV MoReq NSESSS Pracovník Projekt Spisová vyhláška Zákon Zpráva Tab. 1 Označení a zkratky Elektronický systém spisové služby (Electronic Records Management System) Občanské sdružení - česká organizace mezinárodní společnosti pro správu informací a dokumentů (Information and Records Management Society Czech Republic Group, o.s.) Mezinárodní organizace pro normalizaci (International Organization for Standardization), označení mezinárodních norem Označení mezinárodních norem ISO se statutem technické zprávy (Technical Report) Zkrácený název pro Ministerstvo vnitra Soubor modelových požadavků pro správu elektronických dokumentů vypracovaný sdružením DLM Forum ve spolupráci s Evropskou komisí (Model Requirements for the Management of Electronic Records) Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Osoba pracující v organizaci na základě pracovně právního vztahu (zaměstnanec) nebo samostatně výdělečně činná osoba či pracovník externí organizace vázané smluvním vztahem Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace. Projekt realizovaný společností solit project s.r.o., jehož výstupem je mimo jiné tato zpráva. Zkrácené označení pro vyhlášku č. 191/2009 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby Zkrácené označení pro zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a změně některých zákonů, v platném znění Výstup II. části projektu Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace, a sice Výběr metodického rámce (tato předkládaná zpráva) Strana 7 (56)

7 V následující tabulce Tab. 2 jsou uvedeny zdroje odkazované v textu této zprávy. [1] Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, v platném znění [2] Vyhláška č. 191/2009 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby (spisová vyhláška) [3] Národní standard pro elektronické systémy spisové služby. VMV čá. 101/2010 [4] Modelové požadavky pro správu elektronických dokumentů Specifikace MoReq2, verze 1.02 (česká verze) Model Requirements for the Management of Electronic Records, second version (MoReq II). ISBN ) [5] Zmapování a analýza standardů a norem, zpracování metodického rámce a podpora implementace. Část I: Zmapování hlavních standardů. Solit Project, Praha 2011 [6] ČSN ISO/IEC 27001:2006 Informační technologie - Bezpečnostní techniky - Systémy managementu bezpečnosti informací Požadavky [7] ČSN ISO/IEC 17799:2006 Informační technologie - Bezpečnostní techniky - Soubor postupů pro management bezpečnosti informací [8] ISO/IEC :2001 Information and documentation Records Management Part 1: General [9] ISO/IEC :2001 Information and documentation Records Management Part 2: Guidelines [10] ISO/IEC :2005 Information technology Service management Part 1: Specification [11] ISO/IEC :2005 Information technology Service management Part 2: Code of practice [12] ČSN ISO 31000:2010 Management rizik - Principy a směrnice [13] ČSN ISO/IEC 27005:2009 Informační technologie - Bezpečnostní techniky - Řízení rizik bezpečnosti informací [14] ČSN ISO 10006:2004 Systémy managementu jakosti Směrnice pro management jakosti projektů [15] Memorandum o spolupráci mezi Ministerstvem vnitra a zástupci společností zabývajících se standardizací a certifikací procesů správy dokumentů. Dostupné on-line Tab. 2 Odkazované zdroje Strana 8 (56)

8 2 Popis metodiky správy dokumentů 2.1 Význam správy dokumentů Správa dokumentů určuje postupy pracovníků zodpovědných za správu dokumentů nebo pracovníků, kteří dokumenty tvoří nebo používají v rámci svých pracovních činností. Správa dokumentů v organizaci zahrnuje stanovení politiky a standardů, stanovení odpovědností a pravomocí, stanovení a vyhlášení postupů a směrnic, poskytování řady služeb týkajících se správy a používání dokumentů, navrhování, zavádění a správa speciálních systémů pro správu dokumentů, integrování systému správy dokumentů do agend a procesů, zavádějí a používání ERMS. Dokumenty obsahují informace, které jsou hodnotnými zdroji a tvoří důležitá pracovní aktiva. Systematický přístup ke správě dokumentů je podstatný pro organizace a pro společnost z důvodu ochrany a uchovávání dokumentů jako důkazů o prováděné činnosti. Výsledkem systému správy dokumentů je zdroj informací o pracovních činnostech, který může následně podpořit další činnosti a rozhodnutí a zajistit prokazování odpovědnosti vůči současným a budoucím zainteresovaným osobám. Kromě toho dokumenty zajišťují institucionalizaci a materializaci znalostní báze a organizačního knowhow. Dokumenty umožňují organizacím: pracovat řádným, efektivním a odpovědným způsobem, poskytovat služby konsistentním a nestranným způsobem, podporovat a dokumentovat tvorbu postupů a manažerských rozhodnutí, zajišťovat soudržnost, kontinuitu a produktivitu v oblasti řízení a správy, efektivní vykonávání činností, zajišťovat kontinuitu v případě nenadálé nehody, plnit legislativní a regulační požadavky včetně archivačních, kontrolních a dohledových činností, poskytovat ochranu a oporu při soudních sporech včetně řízení rizik souvisejících s existencí nebo neexistencí důkazů o činnosti organizace, chránit zájmy organizace, práva pracovníků a klientů, současných a budoucích zainteresovaných osob, podporovat a dokumentovat současné a budoucí výzkumné a vývojové činnosti, dosažené výsledky vývoje, jakož i výsledky historického bádání, poskytovat důkazy o práci, osobních a kulturních aktivitách, Strana 9 (56)

9 vybudovat pracovní, osobní a kulturní identitu, vytvářet firemní, osobní nebo kolektivní paměť. Správa dokumentů je jedním z klíčových podpůrných procesů v organizaci, který se dotýká prakticky všech jejích činností. Pravidly pro správu dokumentů (spisovou službu) se musí řídit všichni pracovníci organizace. Dobře nastavená správa dokumentů napomáhá korektní činnosti organizace a zajišťuje kontinuitu činností. Pokud organizace využívá elektronický systém spisové služby (ERMS), tak je tato aplikace jedním z kritických informačních systémů organizace a zajištění provozuschopnosti ERMS je zásadní úlohou. 2.2 Cíle metodiky správy dokumentů Cílem metodiky je vytvoření metodického systémového rámce pro celou oblast správy dokumentů (spisové služby), tedy bez ohledu na to, zda se jedná o správu dokumentů v listinné nebo v elektronické podobě, a bez ohledu na to, zda jde o správu dokumentů formou spisové služby dle zákona [1], či nikoli. Metodika je koncepčním dokumentem, který rozebírá myšlenky nejlepší praxe zobecněné v mezinárodních normách, zejména [6], [7], [8] [9], a také v evropském metodickém rámci [4]. Na základě této metodiky mohou vznikat návrhy na vznik, doplnění či úpravy vnitřních předpisů jednotlivých organizací provozujících správu dokumentů, resp. spisovou službu. Autoři jsou si vědomi, že spisová služba jako podmnožina správy dokumentů v České republice je jasně vymezena českou legislativou. Přesto se domníváme, že i zde je prostor pro systémový pohled na danou problematiku a inspiraci pro další rozvoj spisové služby a její stálé zlepšování v organizacích. 2.3 Koncepce metodiky správy dokumentů Metodika shrnuje nejlepší praxi pro oblast správy dokumentů (spisové služby). Je určena pro správu dokumentů v listinné podobě nebo v elektronické podobě. Zahrnuje i rámec pro implementaci a provoz ERMS. Metodika respektuje mezinárodní normy ISO ([8], [9]), ISO ([6], [7]), evropské modelové požadavky pro správu elektronických dokumentů MoReq2 [4] a českou národní legislativu zákon o archivnictví a spisové službě [1], spisovou vyhlášku [2] a Národní standard pro elektronické systémy spisové služby NSESSS [3]. Metodika bezprostředně navazuje na výstup první etapy Projektu [5]. Metodika obsahuje systémové požadavky nejen na procesy správy dokumentů, ale i požadavky na řízení lidských zdrojů, na zajištění informační bezpečnosti související se správou dokumentů, provozováním aplikace ERMS a požadavky na monitorování a ověřování shody. Metodika správy dokumentů není statická, musí se stále rozvíjet a odrážet změny legislativy, souvisejících norem, a také zkušenosti získané při praktické realizaci správy dokumentů. Zejména pak tato metodika musí reflektovat rozvoj systémů ERMS, včetně praktických zkušeností z jejich provozu. Strana 10 (56)

10 2.4 Struktura metodiky správy dokumentů Předkládaná metodika správy dokumentů je popsána v kapitolách 2 až 12 této zprávy. Předkládaná metodika správy dokumentů má následující strukturu: Koncepční a strategické dokumenty. Odpovědnost za správu dokumentů. Regulační prostředí. Procesy a nástroje pro správu dokumentů. Dokumentace správy dokumentů. Návrh a zavedení systému pro správu dokumentů. Implementace ERMS. Bezpečnost informací. Školení. Monitorování a ověřování. Strana 11 (56)

11 3 Koncepční a strategické dokumenty Politika správy dokumentů Organizace by měla definovat a dokumentovat koncepční dokument, který normy ISO obvykle nazývají politika, a zajistit, aby tato politika byla zavedena na všech úrovních v organizaci. Politika správy dokumentů je prohlášení záměrů organizace v oblasti správy dokumentů, resp. spisové služby. Politika musí být schválena vedením. Vedení organizace aktivně prosazuje a podporuje její naplnění v praxi organizace. Vedení organizace také zajistí přidělení potřebných zdrojů. Měla by být stanovena a přidělena odpovědnost za dodržování této politiky manažerovi správy dokumentů, zkušenému pracovníkovi, který ponese hlavní odpovědnost za systém správy dokumentů a jeho rozvoj. Politika odkazuje na další předpisy týkající se informací, například na předpis pro informační systémy, bezpečnost informací a správu majetku, neměla by je však duplikovat. Politika by měla vyjadřovat závazek k dodržování legislativních předpisů v oblasti správy dokumentů a podporovat postupy a směrnice, strategické a plánovací materiály, spisové a skartační řády a plány, další dokumentaci, která vytváří ucelený režim pro správu dokumentů. Politiku by vždy měli znát přijmout za svou všichni pracovníci. Politika by měla zavazovat všechny pracovníky k vytváření a spravování dokumentů, které naplňují právní, provozní a archivní/historické potřeby organizace. Politika by měla zavázat vedoucí pracovníky i zaměstnance ke stálému zlepšování spisové služby v souladu s principy známými jako Demingův cyklus PDCA (Plan-Do-Check-Act) 1. Politika musí být pravidelně revidována a aktualizována, aby odrážela aktuální potřeby. Důležitá je také samotná kontrola dodržování politiky správy dokumentů v praxi. Strategie Organizace by měla definovat a dokumentovat svou strategii v oblasti správy dokumentů. Na rozdíl od politiky je strategie interním důvěrným dokumentem, který váže na strategii v dalších oblastech jako např. ICT. Formálně může být zpracována jako jedna část celkové strategie organizace. Strategie pro správu dokumentů je často ovlivňována chystanými koncepčními změnami v jiných oblastech, například informačních technologií (informační koncepce), v případě zásadních organizačních změn apod. Ze strategie organizace pro správu dokumentů vyplývají rozvojové úkoly v této oblasti. Rozvojové úkoly, cíle pro správu dokumentů opět mohou být integrovány do jednoho dokumentu se strategickými úkoly z dalších oblastí nebo jako samostatný dokument Plán rozvoje správy dokumentů. 1 Viz například Strana 12 (56)

12 Obecně lze konstatovat, že v organizacích veřejnoprávních původců, kteří vedou ze zákona spisovou službu, obsahuje velkou část výše uvedených požadavků na strategické a koncepční dokumenty spisový a skartační řád. Metodické pokyny Vypracovat koncepční a strategický dokument (dokumenty) pro správu dokumentů v organizaci, s tím, že na názvu ani struktuře nezáleží. Začlenit tuto dokumentaci vhodným způsobem do systému vnitřních předpisů organizace. Vypracovat plán úkolů v oblasti správy dokumentů, který váže na strategické záměry organizace v této oblasti. Na formě nezáleží, je vhodné, aby vázal na úkoly z příbuzných oblastí jako ICT apod. Strana 13 (56)

13 4 Odpovědnost za správu dokumentů 4.1 Cíle definování odpovědnosti a pravomocí Základním cílem definování odpovědností, pravomocí a vnitřních vztahů je ustanovit a udržovat režim správy dokumentů, který splňuje potřeby interních a externích zainteresovaných osob. Definice odpovědnosti, pravomocí a vnitřních vztahů má stanovit standardní pravidla, která: vyžadují, aby pracovníci vytvářeli dokumenty odpovídající pracovním potřebám a procesům, dokumentující přiměřeným způsobem pracovní činnosti, jichž se týkají, zajišťují, že informační systémy podporující pracovní činnosti jsou správně využívány pro vytváření příslušných dokumentů, zajišťují transparentnost procesů správy dokumentů během aktivní části života dokumentů bez ohledu na to, zda jde o dokument v analogové či elektronické formě, zajišťují správu, ukládání a uchování dokumentů po dobu jejich užitečnosti pro organizaci a je-li to potřebné, i pro externí zainteresované osoby, jako jsou například archivy a auditoři, zajišťují, že vyřazování dokumentů je prováděno v souladu s definovaným schvalovacím procesem. 4.2 Pravomoci a odpovědnost v organizaci Organizace má stanovit pravomoci a odpovědnosti všech pracovníků, kteří se zabývají správou dokumentů. Typicky to jsou následující skupiny: statutární zástupce má nejvyšší odpovědnost za zajištění efektivního programu správy dokumentů; vedení zprostředkovává přidělení zdrojů na nižší úroveň. Podporuje dodržování postupů správy dokumentů v celé organizaci. základní odpovědností odborníků v oblasti správy dokumentů je zavedení systému správy dokumentů; zejména jde o zavedení politiky, postupů a standardů pro správu dokumentů v organizaci; může jít o více odborných rolí, například manažer správy dokumentů, auditor, interní auditor, konzultant správy dokumentů atd. odpovědností vedoucích pracovníků organizačních jednotek je zajistit, aby jejich podřízení v rámci své práce vytvářeli a udržovali dokumenty v souladu s platnou politikou, postupy a standardy; poskytují zdroje potřebné ke správě dokumentů a úzce spolupracují s odborníky v oblasti správy dokumentů, další pracovníci organizace, kteří mají specifické povinnosti vztahující se k dokumentům, tj. ti, kteří jsou odpovědní za bezpečnost, za navrhování a zavádění informačních a komunikačních systémů, za dodržování shody se zákonnými a dalšími závaznými předpisy a standardy, kontrolu jejich dodržování a za vyšetřování incidentů, pracovníci, kteří vytvářejí, přijímají a spravují dokumenty v rámci své každodenní práce, a to v souladu s platnými vnitřními předpisy organizace. Strana 14 (56)

14 Pokud systém správy dokumentů uskutečňují nebo se na něm podílejí dodavatelé, je důležité, aby tito dodavatelé splňovali požadavky stanovené předpisy organizace. Metodické pokyny Přesně specifikovat role podílející se v organizaci na práci s dokumenty, zejména správě systému pro správu dokumentů, včetně ERMS. Stanovit jejich působnost a odpovědnosti. Definovat kvalifikační předpoklady pro jednotlivé role a požadavky na jejich školení (srovnej též kapitolu 11. Školení). Strana 15 (56)

15 5 Regulační prostředí Organizace musí znát regulační prostředí, které ovlivňuje její činnost a požadavky na dokumentování této činnosti. Požadavky regulačního prostředí se uplatňují v jejích postupech a přístupech. Organizace musí zajistit odpovídající důkazy o svých aktivitách prokazující dodržování pravidel regulačního prostředí. Regulační prostředí zahrnuje: legislativní předpisy platné pro dané odvětví, včetně zákonů a nařízení týkajících se konkrétně dokumentů, archiválií, přístupu, osobních údajů, elektronického obchodu a ochrany dat a informací, závazné postupy. Mezi závazné organizační směrnice vztahující se ke správě dokumentů patří Spisový a skartační řád, Spisový a skartační plán, Provozní řády a další organizační směrnice, které upravují postupy v organizaci. České legislativní předpisy typicky neobsahují systémové požadavky, proto je potřeba tyto systémové požadavky zapracovat do vnitřních předpisů organizace, tj. politiky správy dokumentů, postupů a standardů. Systémové požadavky mají pro systém správy dokumentů zásadní význam. 5.1 Zákon o archivnictví a spisové službě Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě [1], je základním legislativním předpisem pro správu dokumentů v České republice. Zákon byl několikrát novelizován, klíčové změny byly provedeny v roce Současně byly vydány i prováděcí a související vyhlášky, zejména: vyhláška č. 191/2009 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby [2], vyhláška č. 193/2009 Sb., o stanovení podrobností provádění autorizované konverze dokumentů, vyhláška č. 194/2009 sb., o stanovení podrobností užívání a provozování informačního systému datových schránek. Zákon věnuje velkou pozornost zejména archivnictví, neboť v zájmu národní paměti je nezbytné jednotně a závazně upravit tuto oblast obecně závazným právním předpisem. Jedná se zejména o výběr, evidenci a kategorizaci archiválií, jejich ochranu, práva a povinnosti vlastníků, držitelů a správců archiválií, využívání archiválií, zpracování osobních údajů pro účely archivnictví, organizace archivů a práva a povinnosti jejich zřizovatelů. Pro systém správy dokumentů, jehož podmnožinou spisová služba je, se jedná o stěžejní právní předpis. Novela zákona z roku 2009 významně posunula chápání spisové služby, od tradiční spisové služby spravující dokumenty v analogové podobě k moderní spisové službě spravující dokumenty bez ohledu na jejich formu (analogovou nebo digitální). Základním principem této právní úpravy spisové služby je preference spisové služby v elektronické podobě před spisovou službou vedenou v listinné podobě. Povinnost veřejnoprávních původců vést spisovou službu stanovuje 63 odst. 1 zákona č. 499/2004 Sb., a jeho odst. 3 přesně určuje, které z nich mají povinnost vykonávat spisovou službu v elektronické podobě. Strana 16 (56)

16 Někteří původci, například obce, mohou tedy vykonávat spisovou službu v elektronické podobě v elektronických systémech spisové služby nebo v listinné podobě. Jedná se o smíšený model, který užívá elektronickou evidenci dokumentů a pracuje jak s dokumenty v digitální, tak i elektronické podobě. 5.2 Spisová vyhláška Vyhláška č. 191/2009 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby [2], vydaná na základě zmocnění zákona, je konzistentní legislativní předpis odpovídající změnám provedeným v zákoně směrem k preferenci nebo alespoň zrovnoprávnění spisové služby v elektronické podobě. Spisová vyhláška podrobněji rozvádí to, co definuje zákon, tedy zejména: příjem, označování a evidence dokumentů, tvorbu spisů, rozdělování a oběh dokumentů, přidělování spisových a skartačních znaků a určování skartačních lhůt, vyhotovování a podepisování dokumentů a užívání úředních razítek, odesílání a ukládání dokumentů, podrobnosti při vyřazování dokumentů a podrobnosti skartačního řízení řešení spisové rozluky. Spisová vyhláška nejenže podrobněji rozebírá jednotlivé činnosti prováděné v rámci spisové služby, ale zcela přirozeně a integrálně řeší problémy spisové služby v elektronické podobě. Kromě toho spisová vyhláška popisuje požadavky na uchování dokumentů v elektronické podobě, výstupní datové formáty a upravuje vedení spisové služby v mimořádných situacích. Spisovou vyhlášku je třeba vnímat v kontextu s dalšími prováděcími vyhláškami k zákonu č. 300/2008 Sb., a sice č. 193/2009 Sb., o autorizované konverzi dokumentů a č. 194/2009 Sb., o stanovení podrobností užívání a provozování informačního systému datových schránek, které řeší rozhraní mezi spisovou službou úřadu a okolím. Z dikce a obsahu spisové vyhlášky je jasně patrné, že jejími adresáty jsou původci definovaní zákonem, a nikdo jiný. 5.3 Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Národní standard pro elektronické systémy spisové služby (též NSESSS ) [3] byl připraven a vydán Ministerstvem vnitra a uveřejněn ve věstníku MV č. 101/2010 (čj. MV /AS-2010). Jedná se o již druhou verzi NSESSS s účinností od NSESSS je Ministerstvem vnitra uveden jako prováděcí dokument k zákonu, vydaný dle 70 odst. 2 zákona, a je určen pro všechny veřejnoprávní původce i soukromoprávní původce dle výčtu uvedeného v 3 téhož zákona. Vzhledem k pojetí a obsahu NSESSS se však jedná o typický standard využitelný kýmkoli, kdo o to projeví zájem. Strana 17 (56)

17 NSESSS je vytvořen převzetím a mírnou úpravou standardu MoReq2. V jednotlivých kapitolách stanovuje požadavky na elektronické systémy pro správu dokumentů (ERMS), resp. elektronické systémy spisové služby. NSESSS je blíže popsán v kapitole 9 Implementace ERMS. Metodické pokyny Zajistit, aby v organizaci byl určen pracovník / pracoviště sledující vývoj v legislativě a standardizaci v oblasti spisové služby, vyhledávalo nové metodiky a soustřeďovalo informace o nejlepší praxi v oboru spisové služby. Stanovit tomuto pracovišti úkoly a dbát, aby získané informace byly předávány kompetentním osobám v organizaci odpovědným za spisovou službu. Strana 18 (56)

18 6 Procesy a nástroje pro správu dokumentů Jedná se o jádro spisové služby, tedy problematiku velmi zřetelně popsanou v zákoně [1] a spisové vyhlášce [2]. Nástroje pro správu dokumentů implementované v ERMS rovněž v plném rozsahu podporuje NSESSS [3]. Základní požadavky na procesy a nástroje pro správu dokumentů jsou také úplně popsány v mezinárodní normě ISO [8]. Jedná se o následující procesy a s nimi související nástroje: určování záznamů přijímaných do systému pro správu dokumentů, určování doby uchování dokumentů, příjem dokumentů, třídění dokumentů práce se slovníky a tezaury, indexování a označování, evidence dokumentů, ukládání a manipulace, řízení přístupu k dokumentům, sledování činností prováděných s dokumenty, umístění a pohyb dokumentů, vyřazování dokumentů, dokumentace procesů správy dokumentů. Každá organizace zavádějící nebo provádějící správu dokumentů musí sama, podle svých podmínek, rozhodnout o míře autonomie systému pro správu dokumentů, tj. vytvoření samostatného subsystému řízení s cílem řádně spravovat dokumenty, integrace s jinými, již existujícími subsystémy řízení v organizace, typicky Metodické pokyny klasifikací činností a práce s tezaury, které jsou součástí informačního managementu, řízením přístupu, který je součástí bezpečnosti informací, dokumentací procesů, která je součástí řízení kvality. Při zavádění nebo re-designu systému pro správu dokumentů (spisové služby) v organizaci rozhodnout na úrovni vedení organizace o míře integrace s ostatními systému řízení, včetně organizačního, odpovědnostního a dokumentačního rozhraní. Tato koncepce může být popsána v programu správy dokumentů. Systém správy dokumentů musí splňovat všechny požadavky legislativních předpisů. Strana 19 (56)

19 7 Dokumentace správy dokumentů Správa dokumentů se díky uplatnění informačních systémů a ERMS stala ve své celé šíři rozsáhlou souvislostní, mezioborovou disciplínou, se kterou přicházejí do styku prakticky všichni zaměstnanci. Přesto nebývá v organizaci chápana jako proces a související dokumentace ke správě dokumentů je často roztříštěna bez cílené struktury. Typicky velmi dobře a koncepčně zpracovaná je část související se spisovou službou v listinné podobě. Jedná se o Spisový a skartační řád, Spisový a skartační plán a řadu formulářů např. Protokol o předání vybraných dokumentů archivu, Jednací protokol aj. Další metodické pokyny ke správě dokumentů jsou v různých organizačních směrnicích týkajících se např. ERMS, provozu informačního systému apod. Správa dokumentů je v procesním modelu organizace podpůrným průřezovým procesem, který v systému řízení organizací není vyprofilován v plné šíři a není ani jednotně popsán v organizačních směrnicích. České legislativní předpisy typicky neobsahují systémové požadavky, proto je potřeba tyto systémové požadavky zapracovat do vnitřních předpisů organizace. Systémové požadavky mají pro správu dokumentů zásadní význam. Je třeba zajistit koncepční přístup ke správě dokumentů a systému řízení pro správu dokumentů. Tento koncepční přístup vyžaduje od organizace vytvoření předpokladů pro řádné řízení správy dokumentů a systému pro správu dokumentů. Jedním z předpokladů je vytvoření dokumentovaného systému řízení správy dokumentů, který může mít následující strukturu: koncepční a strategické dokumenty, program správy dokumentů, dokumentované postupy správy dokumentů. Koncepční a strategické dokumenty jsou psané, závazné dokumenty, které jsou schváleny vedením organizace. Jedná se o Politiku správy dokumentů a strategii (viz kapitola 3 Koncepční a strategické dokumenty). Politika by měla vyjadřovat základní principy správy dokumentů a strategie vyjadřovat strategické záměry v této oblasti. Ze strategie vyplývají úkoly, jimiž se strategie uskutečňuje. Program správy dokumentů je vrcholovým metodickým, systémovým dokumentem, který zastřešuje celý systém řízení správy dokumentů. Program správy dokumentů požaduje norma ISO [8]. Účelem tohoto programu je zejména charakterizovat dokumenty, které by měly být vytvářeny, rozhodnutí, v jaké formě a struktuře by dokumenty měly být vytvářeny a přijímány a jaké technologie by měly být využívány, stanovit princip, která metadata budou vytvářena a spravována společně s dokumenty 2, 2 Základní funkční požadavky na metadata a způsob jejich zpracování stanoví NSESSS. Popis metadat stanoví metadatový model, který je přílohou NSESSS. Strana 20 (56)

20 určení požadavků na obnovu, používání a přenášení dokumentů mezi jednotlivými pracovními procesy a z toho vyplývajícími požadavky na dobu uchování těchto dokumentů, aby splnily svůj účel, stanovit, jak mají být dokumenty organizovány, uchovávány a chráněny, a jak mají uspokojovat požadavky na jejich používání, hodnocení rizik, která mohou vzniknout následkem neschopnosti zajistit věrohodné dokumenty, určování a vyhodnocování příležitostí ke zlepšení a pro zvyšování účinnosti a kvality procesů správy dokumentů monitorování a ověřování stavu správy dokumentů v praxi. Dokumentované postupy správy dokumentů jsou buď směrnice vyplývající z legislativních předpisů jako jsou Spisový a skartační řád, Spisový a skartační plán nebo další organizační směrnice, které upravují postupy správy dokumentů v organizaci. Rozsah dokumentace systému řízení správy dokumentů se může v jednotlivých organizacích lišit s ohledem na velikost organizace, složitost procesů a jejich vzájemné působení, kompetence pracovníků. Nicméně problematika správy dokumentů je tak široká a má zásadní význam pro bezchybný chod organizace, že je nezbytné vypracovat řadu organizačních směrnic jako jsou Provozní řády, směrnice k ERMS, vzdělávání pracovníků v oblasti správy dokumentů, zpracování programu školení apod. Metodické pokyny Vytvořit ucelený systém dokumentace správy dokumentů na systémové úrovni zohledňující prostředí organizace. Zajistit návaznost na vnitřní předpisy organizace tak, aby vznikl konzistentní systém srozumitelný všem zúčastněným. Seznámit s dokumentací všechny pracovníky organizace a vysvětlit jim smysl a význam toho, co tato dokumentace obsahuje. Strana 21 (56)

21 8 Návrh a zavedení systému pro správu dokumentů Ačkoli se může zdát, že tato kapitola metodiky se týká jen organizací nových nebo nově zavádějících správu dokumentů, není tomu tak. Podíváme-li se podrobněji na obsah metodiky v této oblasti, vidíme, že zavedení systémového přístupu může být pro organizaci novým strategickým úkolem, neboť proces správy dokumentů nebyl dosud vyprofilován v plné šíři. Cílem návrhu systému správy dokumentů je, aby informační systémy, provozní aplikace a pracovní postupy vytvářely a přijímaly dokumenty rutinním způsobem jako součást pracovních činností, které organizace provádí. 8.1 Vlastnosti systémů pro správu dokumentů Systémy pro správu dokumentů by měly vykazovat následující vlastnosti: Spolehlivost Každý systém zavedený pro účely správy dokumentů by měl umožňovat nepřetržitý a řádný provoz v souladu s příslušnými postupy, a to ať se jedná o správu dokumentů v listinné podobě nebo ERMS. Systém pro správu dokumentů by měl: rutinním způsobem přijímat veškeré dokumenty v rámci pracovních činností, které tento systém pokrývá, organizovat dokumenty takovým způsobem, který bere v úvahu pracovní procesy původce dokumentů, chránit dokumenty před neoprávněnými úpravami nebo neoprávněným vyřazením, rutinně fungovat jako primární zdroj informací o činnostech, které jsou prostřednictvím dokumentů zaznamenány, poskytovat okamžitý přístup ke všem potřebným dokumentům a souvisejícím metadatům. Spolehlivost systému by měla být dokumentována vytvořením a udržováním dokumentace o provozu systému, což je zvláště významné pro ERMS (srovnej s kapitolou 9). Tato dokumentace by měla prokázat, že systém splňuje kritéria uvedená výše. Systém pro správu dokumentů by měl rychle reagovat na měnící se pracovní potřeby nebo organizační změny, ale změny v systému správy dokumentů musí být provedeny řízeným způsobem podle pravidel uvedených v organizačních směrnicích. Integrita Musí být zavedena kontrolní opatření (například monitorování přístupu, ověřování uživatelů, autorizované zničení a bezpečnost) s cílem zabránit neoprávněnému přístupu, zničení, úpravám nebo odstraňování dokumentů. Tyto nástroje mohou být zavedeny v rámci systému správy dokumentů nebo mohou působit zvnějšku (např. kontrolní nástroje, speciální aplikace). U elektronických dokumentů musí být organizace Strana 22 (56)

22 schopná prokázat, že jakékoli selhání, modernizace nebo pravidelná údržba systému nemají negativní dopad na integritu dokumentů (viz kapitola 9 Implementace ERMS). Shoda Systémy pro správu dokumentů by měly být spravovány v souladu s požadavky vyplývajícími z běžné provozní praxe, s ohledem na regulační prostředí a v souladu s vnitřní legislativou organizace. Pracovníci, kteří dokumenty vytvářejí, by měli chápat, jak tyto požadavky ovlivňují pracovní činnosti organizace. Míra kompetence pracovníků ovlivňuje bezchybnou činnost organizace. Proto je nutné věnovat systému vzdělávání v oblasti správy dokumentů a školení patřičnou pozornost. Dodržování požadavků na systém správy dokumentů v praxi by mělo být pravidelně monitorováno, ověřováno a hodnoceno (např. interní audity, externí audity). Dokumenty o těchto hodnoceních musí být uchovávány pro účely prokázání shody (viz kapitola 12 Monitorování a ověřování). Komplexnost Systém pro správu dokumentů by měl spravovat dokumenty vznikající v celém rozsahu pracovních činností prováděných organizací nebo jejími organizačními složkami. Systematičnost Dokumenty musí být vytvářeny, udržovány a spravovány systematicky. Postupy tvorby a správy dokumentů by měly být zohledňovány v průběhu návrhu a provozu systému pro správu dokumentů i dalších systémů. Systém pro správu dokumentů by měl být popsán dokumentovanými postupy, musí být definovány odpovědnosti a stanovena metodika pro jejich správu (viz kapitola 7 Dokumentace správy dokumentů). 8.2 Metodika navrhování a zavádění Systém pro správu dokumentů by měl mít funkce, které umožní realizovat a podporovat procesy správy dokumentů popsané v kapitole 6 Procesy a nástroje pro správu dokumentů, a v kapitole 9 Implementace NSESSS. Pro navrhování a zavádění dlouhodobě fungujících systémů pro správu dokumentů je zásadní použitá metodika jejich návrhu a implementace. Samotný návrh a zavádění systémů pro správu dokumentů je třeba chápat a řídit jako projekt, jehož realizace má zásadní vliv na většinu procesů organizace a ovlivní běžnou praxi většiny pracovníků. Tedy stanovit projektového manažera, řešitelský tým, rozpočet, harmonogram, kontrolní mechanismy, komunikační pravidla v rámci projektu, plán testování, podmínky akceptace apod. Úkoly vyplývající z následující metodiky mohou být prováděny v různých etapách, opakovaně, částečně, v souladu s potřebami organizace, v souladu s organizačními směrnicemi organizace a v souladu se změnami organizačního prostředí a prostředí správy dokumentů. Strana 23 (56)

23 Metodika pro navrhování a zavádění systému pro správu dokumentů se důsledně opírá o propracovaný postup nejlepší praxe uvedený v ISO (viz [8] a zejména [9]). Dále jsou uvedeny jednotlivé hlavní části metodiky pro navrhování a zavádění systému pro správu dokumentů: Předběžné šetření Sběr informací z dostupných dokumentů a prostřednictvím pohovorů. Popis zaměření organizace, její struktury, právního, regulačního, komerčního a politického prostředí, kritických faktorů a slabých stránek souvisejících se správou dokumentů Analýza pracovních činností Sběr informací z dokumentovaných zdrojů a prostřednictvím pohovorů. Identifikace a dokumentování každé provozní funkce, aktivity a transakce, stanovení jejich hierarchie, klasifikačního systému, identifikování a dokumentování pracovních procesů a transakcí Identifikace požadavků na dokumenty Sběr informací z dostupných dokumentů a prostřednictvím pohovorů, zjišťování požadavků a zajištění informací o každé pracovní funkci, činnosti a transakci, které je nutné zaznamenat prostřednictvím dokumentů. Tyto požadavky lze odvodit z analýzy regulačního prostředí organizace a z rizik, které vzniknou, pokud organizace nevytváří a nespravuje příslušné dokumenty. Je třeba stanovit, jak je možné každý požadavek uspokojit prostřednictvím procesů správy dokumentů a formulovat a dokumentovat požadavky pro tvorbu dokumentů. Zvolit vhodnou strukturu dokumentů, která nejlépe odpovídá každé pracovní funkci, činnosti nebo transakci Hodnocení stávajících systémů Určení a analýza stávajících systémů pro správu dokumentů a jiných informačních systémů s cílem porovnat jejich výkonnost ve srovnání s požadavky na dokumenty Stanovení strategie pro splnění požadavků na dokumenty Určení strategie pro splnění požadavků na dokumenty, která může zahrnovat přijetí politiky, postupů, standardů a praxe, navržení nových systémů a zavedení systémů způsobem, který splní požadavky na dokumenty. Je možné zavést oddělenou nebo kombinovanou strategii pro každý požadavek. Strategii je třeba zvolit na základě stupně rizika, které může vzniknout následkem neplnění požadavků na dokumenty, buď v rámci pracovní funkce, kterou má systém pro správu dokumentů podporovat, nebo v rámci stávajícího systémového prostředí. Strana 24 (56)

24 8.2.6 Návrh systému pro správu dokumentů Navržení systému pro správu dokumentů, který zahrnuje strategii, politiku, procesy a postupy pro zajištění podpory pracovních procesů tak, aby je neztěžoval. V některých případech je nutné přepracování pracovních procesů a provozních činností a systémů komunikace, aby je bylo možné začlenit do systému pro správu dokumentů Zavádění systému pro správu dokumentů Zavedení systému pro správu dokumentů je nutné provést systematicky za použití projektového plánování a metod vhodných pro příslušnou situaci a s ohledem na propojení provozu systémů pro správu dokumentů s pracovními procesy a souvisejícími systémy Přezkoumání po zavedení Monitorování výkonnosti systému pro správu dokumentů je trvalý proces. Informace o výkonnosti systému správy dokumentů lze získávat prostřednictvím pohovorů s členy vedení a s klíčovými zaměstnanci, za použití dotazníků, pozorováním systému v provozu, kontrolou provozních manuálů, školicích materiálů a dalších dokumentů a prováděním náhodných kontrol kvality dokumentů a kontrolních opatření. V podstatě se jedná o řízenou auditní činnost, která má svá pravidla, je metodicky řízena a je základem zlepšování systému řízení správy dokumentů (viz kapitola 12 Monitorování a ověřování). Přezkoumání a hodnocení výkonnosti systému správy dokumentů spouští a monitoruje nápravná opatření a vytváří režim průběžného monitorování a pravidelného hodnocení Ukončení systému pro správu dokumentů Pokud dojde k ukončení činnosti nebo k vyřazení systému pro správu dokumentů z provozu, nelze již do systému přidat žádné dokumenty, ale stávající dokumenty by měly zůstat nadále dosažitelné. Dokumenty, které dosud nebyly vyřízeny, musejí být předány nástupnické organizaci a přeevidovány do jejího systému spisové služby. Musí být stanoveno, kdo nese odpovědnost za vyřízené dokumenty a uzavřené spisy až do okamžiku jejich vyřazení po uplynutí skartačních lhůt. Proces ukončování systému je nutné podrobně dokumentovat, neboť tyto informace budou nutné pro zachování autentičnosti, věrohodnosti, využitelnosti a integrity dokumentů, které jsou stále uchovávány v rámci systému včetně plánů na konverzi nebo mapování dat. Metodické pokyny Vypracovat dokumenty politika a strategie jako předpoklad úspěšného návrhu a zavedení systému pro správu dokumentů. Pří návrhu a zavádění systému správy dokumentů se důsledně řídit postupem nejlepší praxe definovaným v ISO Při návrhu a zavádění systému pro správu dokumentů důsledně uplatňovat principy projektového řízení. Strana 25 (56)

25 9 Implementace NSESSS 9.1 Úvodem Nasazování systémů elektronické spisové služby ERMS v organizacích je poměrně složitý proces, vyžadující nejenom určitou míru funkční a technické standardizace, ale zároveň standardizace metodické. Tato zpráva vychází z poznání učiněného během realizace Projektu, že ačkoli funkční a technický standard ve své komplexní a použitelné podobě v České republice existuje (je jím NSESSS), metodika pro zavádění a správu ERMS chybí. V této kapitole jsou na základě rozboru požadavků a potřeb NSESSS navrženy návodné metodické pokyny pro realizaci NSESSS. 9.2 MoReq2 a NSESSS MoReq2 (Model Requirements for the Management of Electronic Recors) [4] byl vypracován sdružením DLM Forum ( ve spolupráci s Evropskou komisí jako soubor modelových požadavků pro správu elektronických dokumentů. Zaměřuje se zejména na funkční požadavky na systémy elektronické spisové služby ERMS (Electronic Records Management System). Obsahuje strukturovanou specifikaci těchto požadavků a také důležité metodické popisy. Jedná se o již druhou verzi MoReq, blíže o specifikaci MorReq viz [5]. Požadavky uvedené v MoReq2 podle jejich autorů slouží pouze jako model. Není to standard pro konkrétní realizace ERMS. Různé sektory podnikání, různá měřítka provádění, různé typy organizací a další faktory vyžadují konkrétní požadavky a další specifikace pro standardní užití. V důsledku toho musí být specifikace uvedené v MoReq2 přizpůsobena vlastním potřebám, jak je uvedeno dále v této kapitole. NSESSS (Národní standard pro elektronické systémy spisové služby) [3] je naproti tomu standard zpracovaný na bázi MoReq2 na podmínky spisové služby v České republice. Spisová služba v České republice je definována zejména zákonem [1] a spisovou vyhláškou [2], na její podobu však má vliv řada dalších právních předpisů. NSESSS stanoví v jednotlivých kapitolách, strukturovaných podle základních funkcí spisové služby dle 70 odst. 2 zákona [1], v minimálním rozsahu požadavky, jejichž užití je pro adresáty národního standardu povinné (nebo doporučené) pro určité uživatelské prostředí. Užití NSESSS je povinné pro veřejnoprávní původce, kteří ze zákona vykonávají spisovou službu v elektronické podobě. Současně je NSESSS určen společnostem (dodavatelům), které se zabývají vývojem a aplikací příslušných programových a technologických prostředků zajišťujících podmínky výkonu spisové služby v elektronické podobě. NSESSS, jako každý standard, může být přirozeně užit také ostatními zájemci, například v organizacích komerční sféry. NSESSS vychází z evropské specifikace MoReq2. Přebírá funkční požadavky specifikované v MoReq2 a konkretizuje je na tuzemské podmínky. Strana 26 (56)

26 NSESSS však není metodika. Metodické a procesní přístupy nezbytné pro realizaci NSESSS v praxi nejsou specifikovány a jejich vývoj je věcí konkrétní implementace. To vyžaduje opakovaně řešit řadu velmi podobných otázek. Bez jasného metodického vodítka je navíc možné, že některé aspekty nebudou zohledněny vůbec nebo nedostatečně, což se v praktickém dopadu může projevit technickými, organizačními a termínovými obtížemi při implementaci NSESSS, ve všech případech však zvýšenými náklady. Vypracování metodických přístupů a specifikace požadavků systémového a organizačního charakteru může významně napomoci vzájemné spolupráci mezi organizacemi zavádějícími ERMS a dodavateli systémů ERMS k efektivním navrhování a následné implementaci ERMS v daném konkrétním prostředí. V této kapitole jsou na základě analýzy provedené v [5] a na základě dalších rozborů provedených ve spolupráci s odpovědnými pracovníky Ministerstva vnitra jako garanta za oblast spisové služby v České republice, uvedena doporučení k obsahu metodiky pro zavádění elektronických systémů spisové služby. Otázky, které je třeba řešit v souvislosti s nasazováním ERMS (nejlépe ještě ve fázi předprojektové a projektové přípravy), jsou uvedeny v následující kapitole 9.3 Návrh metodiky ve struktuře: Definování požadavků na funkce ERMS. Řízení přístupu uživatelů k ERMS. Bezpečnost ERMS. Vztah ERMS a elektronické pošty. Správa ERMS a reporting. Změny, výmaz a upravování dokumentů. Využití účelových modulů ERMS. Definování nefunkčních požadavků ERMS. Zajištění kontinuity činností a havarijní plánování ERMS. 9.3 Návrh metodiky Definování požadavků na funkce ERMS NSESSS obsahuje celkem 765 povinných a 317 volitelných požadavků (volitelné požadavky jsou ve specifikaci označeny D ). Mnohé z těchto požadavků jsou uvedeny variantně. To z hlediska praktické realizace vyžaduje velmi pečlivou analýzu skutečných potřeb dané organizace. Všechny uvedené požadavky by měly být podrobeny kritickému posouzení v kontextu daného prostředí. Teprve na základě toho je možné přijmout kvalifikované rozhodnutí obsahující: vyjmutí nebo přidání požadavků podle vlastních potřeb organizace, Strana 27 (56)

jako páteřní nástroj pro řízení kvality úředních

jako páteřní nástroj pro řízení kvality úředních Spisová služba GINIS MV jako páteřní nástroj pro řízení kvality úředních procesů na MV Oskar Macek ředitel projektu Novela legislativy (zákon 499/2004) Zákon o archivnictví a spisové službě a o změně některých

Více

KyBez na MPO. aneb zavádění Zákona o kybernetické bezpečnosti. KyBez na MPO. Ing. Miloslav Marčan Ředitel odboru informatiky

KyBez na MPO. aneb zavádění Zákona o kybernetické bezpečnosti. KyBez na MPO. Ing. Miloslav Marčan Ředitel odboru informatiky aneb zavádění Zákona o kybernetické Úvod Dlouhodobě kladený důraz na bezpečnost ICT Bezpečnostní politika informačních a komunikačních systémů (2007 - vycházela z filozofie norem řady ISO 27000) Před zákonem

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Registr práv a povinností PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Základní registry Řízení poskytování služeb egovermentu Převodník identifikátorů fyzických osob (ORG) Úřad pro ochranu

Více

VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola

VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM řídící kontrola Povinnost vytvořit vnitřní kontrolní systém zákon č. 320/2001 Sb. (1) Finanční kontrola vykonávaná podle zákona je součástí systému finančního řízení zabezpečujícího

Více

e-sbírka a e-legislativa Odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstvo vnitra 13. července 2016

e-sbírka a e-legislativa Odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstvo vnitra 13. července 2016 e-sbírka a e-legislativa Odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstvo vnitra 13. července 2016 1800000 Významný nárůst objemu práva ČR a rychlosti jeho změn po roce 1990 1600000 1400000 1200000

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci základní registr agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností Štěpánka Cvejnová, MVČR Miroslav Vlasák, Equica, a.s. Obsah Úvod

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

Město Nový Bydžov. NB04 - Personální strategie

Město Nový Bydžov. NB04 - Personální strategie Město Nový Bydžov NB04 - Personální strategie červen 2013 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Poslání obce a strategické řízení... 3 1.2 Předmět Personální strategie městského úřadu Nový Bydžov... 4 1.3 Použité zkratky...

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Úvěrový rámec na předfinancování a spolufinancování projektů zadávaná v otevřeném řízení podle

Více

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013

SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 MĚSTO JESENÍK SMĚRNICE RADY MĚSTA Č. 2/2013 O DIGITÁLNÍ TECHNICKÉ MAPĚ MĚSTA Vydal: Rada města Jeseník Číslo usnesení (č. jednací): Č. u. 3740 Nabývá platnosti: 16.12.2013 Nabývá účinnosti: 01.01.2014

Více

Realizační tým Zhotovitele. Oprávněné osoby. Seznam subdodavatelů. Tabulka pro zpracování nabídkové ceny. Zadávací dokumentace

Realizační tým Zhotovitele. Oprávněné osoby. Seznam subdodavatelů. Tabulka pro zpracování nabídkové ceny. Zadávací dokumentace 1. PŘÍLOHY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 1 Kvalifikační dokumentace Příloha č. 2 Závazný návrh Smlouvy Příloha č. 3 Krycí list nabídky Příloha č. 4 Vzor čestného prohlášení o splnění základních kvalifikačních

Více

Komora auditorů České republiky

Komora auditorů České republiky Komora auditorů České republiky Opletalova 55, 110 00 Praha 1 Aplikační doložka KA ČR Požadavky na zprávu auditora definované zákonem o auditorech ke standardu ISA 700 Formulace výroku a zprávy auditora

Více

Právní rámec ochrany osobních údajů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová

Právní rámec ochrany osobních údajů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Právní rámec ochrany osobních údajů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Připraveno pro vystoupení dne 29. května na konferenci Online kriminalita prevence a legislativa Ústavní zakotvení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2015 V souladu s 62 odst. 1 zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů (dále jen zákon ) předkládá

Více

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o.

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Město Žďár nad Sázavou Historie města sahá až do poloviny

Více

Operační program Životní prostředí 2007 2013

Operační program Životní prostředí 2007 2013 PODPORY A DOTACE Z OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 5 Omezování průmyslového znečišťování a snižování environmentálních rizik Ing. Miroslava

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0297(COD) 11. 4. 2012. Výboru pro právní záležitosti. pro Hospodářský a měnový výbor

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0297(COD) 11. 4. 2012. Výboru pro právní záležitosti. pro Hospodářský a měnový výbor EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 11. 4. 2012 2011/0297(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro právní záležitosti pro Hospodářský a měnový výbor k návrhu směrnice Evropského parlamentu

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ARCHIVU POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 V souladu s 62 odst. 1 zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů (dále jen zákon ) předkládá

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Název: Sdružení Českolipsko Právní forma: zájmové sdružení Adresa: náměstí T. G. M. 165, 470 01 Česká Lípa IČO: 75059843 Účelem sdružení je zajištění efektivní

Více

Zadávací dokumentace SLUŽBY ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ SÍTĚ

Zadávací dokumentace SLUŽBY ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ SÍTĚ Příloha č. 1 Oznámení o zahájení zadávacího řízení Zadávací dokumentace Název zakázky: SLUŽBY ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ PROSTŘEDNICTVÍM MOBILNÍ SÍTĚ 1. Doba a místo plnění veřejné zakázky: Termín zahájení:

Více

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů I. Smluvní strany Masarykova univerzita Filozofická fakulta se sídlem, 602 00 Brno zastoupená prof. PhDr. Milanem Polem, CSc., děkanem Filozofické

Více

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 (1992 2004) Západokámen a.s. (Plzeň) (1992 2004 ) Tarmac SEVEROKÁMEN a.s. (Liberec) 2004 Tarmac CZ a.s. (Liberec) 2009 EUROVIA Kamenolomy, a.s.

Více

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 Metodické centrum MZK Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 - Plán implementace Státní kulturní politiky MK ČR a Koncepci rozvoje knihoven na léta 2016-2020 - Vychází

Více

ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy?

ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy? ISÚI Informační systém územní identifikace Proč? Co? Kde? Kdo? Jak? Kdy? Jiří Formánek Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) Projekt RÚIAN Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY

JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Jednací řád Formátového výboru Národní digitální knihovny upravuje zejména způsob svolávání zasedání, účasti, rozhodování

Více

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Obec Vacenovice si Vás dovoluje vyzvat k předložení nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu: Název zakázky: Název: Dotační management projektu Stavební úpravy

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 27. března 2014 (02.04) (OR. en) 8216/14 PROCIV 27 JAI 189

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 27. března 2014 (02.04) (OR. en) 8216/14 PROCIV 27 JAI 189 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 27. března 2014 (02.04) (OR. en) 8216/14 PROCIV 27 JAI 189 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Generální sekretariát Příjemce: Coreper/Rada Č. předchozího dokumentu: 6343/1/14 REV

Více

Systém GINIS jako akcelerátor kvality výkonu veřejné správy

Systém GINIS jako akcelerátor kvality výkonu veřejné správy Systém GINIS jako akcelerátor kvality výkonu veřejné správy Ing. Jaromír Řezáč Tábor, 10.2.2010 generální ředitel GORDIC spol. s r.o. Informační systém GINIS Významné reference GORDIC Ministerstvo obrany

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Program pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) je celoevropský nástroj financování, který

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ]

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Návrh V Bruselu dne... C NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] kterým se stanoví technické požadavky a správní postupy v souvislosti s neobchodním letovým provozem a kterým

Více

Technické aspekty EET

Technické aspekty EET Technické aspekty EET Ing. Jiří Fridrich Generální finanční ředitelství Veletrh TOP GASTRO & HOTEL Praha 19.2.2016 Fiskální systémy v zahraničí Off-line systém (Slovensko, původní systém zaváděný v ČR

Více

Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora

Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora Mezinárodní standardy připravované změny ve Standardech pro praxi interního auditora Ing. Martin Vohnický odbor interního auditu a supervize MV Právní opora v zákonné úpravě 5 zákona č. 320/2001 Sb., o

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Rada hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 2665 ze dne 3.11.2015 k vypracování koncepční studie horní úrovně Dvořákova nábřeží I. souhlasí

Více

Strategie rozvoje Mikroregionu Kahan 2014-2018

Strategie rozvoje Mikroregionu Kahan 2014-2018 Strategie rozvoje Mikroregionu Kahan 2014-2018 Zastávka, 27.6.2013 co to je? Určuje směr (cestu) dalšího rozvoje vycházející ze současného stavu do stavu cílového Jeho předpokladem je dobrá a konsenzuální

Více

Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004. CzechPOINT@office. Pracovní sešit

Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004. CzechPOINT@office. Pracovní sešit Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004 CzechPOINT@office Pracovní sešit Materiál vznikl v rámci řešení projektu Vzdělávání v oblasti základních registrů a dalších kmenových projektů egovernmentu, registrační

Více

PRÁVNÍ ZÁZEMÍ/MINIMUM PROJEKTOVÉHO MANAŽERA. Zora Říhová Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta informatiky a statistiky, KSA

PRÁVNÍ ZÁZEMÍ/MINIMUM PROJEKTOVÉHO MANAŽERA. Zora Říhová Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta informatiky a statistiky, KSA PRÁVNÍ ZÁZEMÍ/MINIMUM PROJEKTOVÉHO MANAŽERA Zora Říhová Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta informatiky a statistiky, KSA PRÁVNÍ ZÁZEMÍ PROJEKTOVÉHO MANAŽERA (PM) Nedostatek nutného právního povědomí

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: Řízení lidských zdrojů význam a úloha v organizaci Pojetí a význam personální práce Vývojové fáze (koncepce) personální práce Personální činnosti, personální

Více

4. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM Praha 2. 2. 2011. Jak změní informační technologie dopravu ČR a EU?

4. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM Praha 2. 2. 2011. Jak změní informační technologie dopravu ČR a EU? 4. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM Praha 2. 2. 2011 Jak změní informační technologie dopravu ČR a EU? Efektivní veřejná doprava Integrované dopravní systémy (IDS) na bázi bezkontaktních čipových technologií (BČT)

Více

RESTREINT UE. Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014.

RESTREINT UE. Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014. EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 2866/98, pokud

Více

Přínosy ekodesignu pro. Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz

Přínosy ekodesignu pro. Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz Přínosy ekodesignu pro inovující výrobní podnik Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz Co je to ekodesign? Základním cílem ekodesignu je snížit dopady výrobku na životní

Více

Drážní úřad Rail Authority

Drážní úřad Rail Authority Povolování staveb v souvislosti s evropskou legislativou 2. část Praha - 13.3.2012 RNDr. Jan Karnolt ČVTSS, Praha 13.3.2012 1 Dokumenty upravující problematiku 1. Evropské: Směrnice Evropského parlamentu

Více

Národní ústav odborného vzdělávání. Projekt Kariérové poradenství podpora dalšího vzdělávání

Národní ústav odborného vzdělávání. Projekt Kariérové poradenství podpora dalšího vzdělávání Národní ústav odborného vzdělávání Projekt Kariérové poradenství podpora dalšího vzdělávání ÚVOD Název projektu: Kariérové poradenství = podpora dalšího vzdělávání Harmonogram projektu: 2012 2013 Realizuje:

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Obecní úřad Výprachtice Stavební úřad PSČ, obec: Výprachtice č.p.3, 561 34 Výprachtice Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustvení

Více

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015 Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) Na jaře 2015 bylo publikováno i druhé vydání učebnice nakladatelství Wolters Kluwer

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

M A N A G E M E N T. Akad. rok 2009/2010, Letní semestr MANAGEMENT - VŽ 1

M A N A G E M E N T. Akad. rok 2009/2010, Letní semestr MANAGEMENT - VŽ 1 M A N A G E M E N T 5 MANAGEMENT - VŽ 1 V Ý Z N A M S T R A T E G I C K É H O M A N A G E M E N T U MANAGEMENT - VŽ 2 STRATEGICKÝ MANAGEMENT Představuje souhrn aktivit jako je : 1. výzkum tržních podmínek,

Více

Art marketing Činoherního klubu

Art marketing Činoherního klubu Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Art marketing Činoherního klubu Projekt ročníkové práce Vypracovala: Jana Pokorná, DiS. Vedoucí práce: Ing. Radka Johnová Datum

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou managementu a podnikání a Katedrou

Více

Geodézie a kartografie 3 roky

Geodézie a kartografie 3 roky Bakalářské studijní programy a jejich obory Geodézie a kartografie 3 roky Geodézie, kartografie a geoinformatika Územní informační systémy pro veřejnou správu Bakalářské studijní programy a jejich obory

Více

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 4. Základní informace Jedná se o uložení inženýrských sítí v souvislosti

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Vězeňská služba České republiky IČO: 00212423 Sídlo/místo podnikání: Soudní 1672/1a

Více

Novinky na úseku územního plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Novinky na úseku územního plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Novinky na úseku územního plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Roman Vodný, Ph.D. Odbor územního plánování MMR Setkání uživatelů GEPRO a ATLAS, 20. 21. 10. 2015 Obsah prezentace krátká informace

Více

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program www.ostrava.cz Cíl a východiska programu Cílem je vytvořit komplexní

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3 č.j.: 413/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3 Rada městské části I. s c h v a l u j e II. 1.

Více

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN Marika Kopkášová Obsah 1) realizované (2015, 2016) - novela vyhlášky č. 326/2000 Sb. - novela zákona č. 128/2000 Sb., o obcích - změna stavebního zákona 2)

Více

Standardizace elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě, legislativní podpora

Standardizace elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě, legislativní podpora Standardizace elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě, legislativní podpora Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic) www.sdt.cz RNDr. Jan

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Úřad práce České republiky IČO: 72496991 Sídlo/místo podnikání:

Více

Konference Medicína katastrof 2013

Konference Medicína katastrof 2013 mjr. Mgr. Tomáš Halajčuk, plk. Ing. Miroslav Procházka, Ph.D. Katedra veřejného zdravotnictví, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzita obrany Hradec Králové Konference Medicína katastrof 2013 Obsah

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 10. května 2010 (12.05) (OR. en) 9388/10 RECH 161 SAN 99

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 10. května 2010 (12.05) (OR. en) 9388/10 RECH 161 SAN 99 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. května 2010 (12.05) (OR. en) 9388/10 RECH 161 SAN 99 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise Datum přijetí: 29.

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 11. dubna 2013 Příjemce: Generální sekretariát Rady Č. dok. Komise:

Více

STAVEBNÍ STROJE - POSUZOVÁNÍ SHODY

STAVEBNÍ STROJE - POSUZOVÁNÍ SHODY STÁTNÍ ZKUŠEBNA ZEMĚDĚLSKÝCH, POTRAVINÁŘSKÝCH A LESNICKÝCH STROJŮ, akciová společnost Hlavním posláním Státní zkušebny zemědělských, potravinářských a lesnických strojů, a.s. (SZZPLS, a.s.) je poskytovat

Více

č.j.: HSOS - 11611-6/2015

č.j.: HSOS - 11611-6/2015 č.j.: HSOS - 11611-6/2015 ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) a vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech

Více

2.4 Podpora podnikání

2.4 Podpora podnikání Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2.4 Podpora podnikání Podmínky výzvy č. 21/2010 Bc. Hana Mikulová pověřená vedením odboru řízení projektů Zlín 1. září 2010 Olomouc 2. září

Více

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015 Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Povinnosti kraje Zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu

Více

Ing. Miloš Hrdý, MSc. bezpečnostní ředitel. Přílohy:

Ing. Miloš Hrdý, MSc. bezpečnostní ředitel. Přílohy: Příloha č. 6 a PODMÍNKY přístupu zaměstnanců cizích firem vykonávajících na základě smluvního vztahu činnosti pro ČNB k utajované informaci stupně utajení Vyhrazené Česká národní banka (dále jen,,čnb )

Více

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DLOUHOŇOVICE za období 05/2012 07/2016 ve smyslu ustanovení 55 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v platném

Více

Projekt INTERPI. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 27. 28. 11. 2013. Your contact information

Projekt INTERPI. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 27. 28. 11. 2013. Your contact information Projekt INTERPI Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2013 27. 28. 11. 2013 Your contact information AKM 2013 Ten zapisuje to a ten zas tohle a dohromady uděláme moc Jana Šubová, Nadežda Andrejčíková

Více

Ústavní zákon 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, vytváří vyšší územní samosprávné celky hl. m. Praha a 13 krajů.

Ústavní zákon 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, vytváří vyšší územní samosprávné celky hl. m. Praha a 13 krajů. VŠE, 5. března 2016 Ústavní zákon 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, vytváří vyšší územní samosprávné celky hl. m. Praha a 13 krajů. Územní vymezení podle okresů Zákon 36/1960

Více

Rozklad nabídkové ceny servisních služeb ve znění II. opatření k nápravě ze dne 1. 11. 2012

Rozklad nabídkové ceny servisních služeb ve znění II. opatření k nápravě ze dne 1. 11. 2012 Příloha č. 5 Servisní smlouvy Rozklad nabídkové ceny servisních ve znění II. opatření k nápravě ze dne 1. 11. 2012 Část P2_5 1 Obsah 1 OBSAH... 2 2 INSTRUKCE... 3 3 ZÁVAZNÝ FORMULÁŘ PRO ROZKLAD NABÍDKOVÉ

Více

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu Bezpečná silniční infrastruktura: klíč ke snížen ení nehodovosti Mikulík Josef,, Eksler Vojtech Centrum dopravního výzkumu Proč infastruktura? 60% smrtelných nehod v EU25 v extravilánu Infrastruktura má

Více

Hostované služby DataBox Complete

Hostované služby DataBox Complete Hostované služby DataBox Complete Snadná a rychlá cesta k obsluze datové schránky a podpoře celého životního cyklu elektronických dokumentů Praktická aplikace pro školky, školy a příspěvkové organizace

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy

Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy k předkládání žádostí o podporu individuálních projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Prioritní osa: PO 2 Investiční priorita:

Více

Příloha č. 1 Vzor smlouvy o založení svěřenského fondu a statutu svěřenského fondu

Příloha č. 1 Vzor smlouvy o založení svěřenského fondu a statutu svěřenského fondu Příloha č. 1 Vzor smlouvy o založení svěřenského fondu a statutu svěřenského fondu Strana první. NZ [ ]/[ ] N [ ]/[ ] Notářský zápis sepsaný dne [ ] (slovy: [ ])[jméno a příjmení], notářem v [ ], na adrese

Více

PŘEDMLUVA K MEZINÁRODNÍM STANDARDŮM PRO ŘÍZENÍ KVALITY, AUDIT, PROVĚRKY, OSTATNÍ OVĚŘOVACÍ ZAKÁZKY A SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY

PŘEDMLUVA K MEZINÁRODNÍM STANDARDŮM PRO ŘÍZENÍ KVALITY, AUDIT, PROVĚRKY, OSTATNÍ OVĚŘOVACÍ ZAKÁZKY A SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY PŘEDMLUVA K MEZINÁRODNÍM STANDARDŮM PRO ŘÍZENÍ KVALITY, AUDIT, PROVĚRKY, OSTATNÍ OVĚŘOVACÍ ZAKÁZKY A SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY (Účinná od 15. prosince 2011) OBSAH Odstavec Úvod... 1 2 Standardy a jiné materiály

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci VI.

Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci VI. Odůvodnění veřejné zakázky dle ustanovení 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Rekvalifikační kurzy pro Úřad práce ČR krajskou pobočku v Liberci

Více

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. Systém finanční kontroly u příspěvkových organizací zřizovaných Jihočeským krajem

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. Systém finanční kontroly u příspěvkových organizací zřizovaných Jihočeským krajem JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE NÁZEV: Systém finanční kontroly u příspěvkových organizací zřizovaných Jihočeským krajem ČÍSLO: SM/33/RK ZMĚNA Č.: 2 PLATNÁ OD: 17.6.2008 ÚČINNÁ OD: 1.7.2008 ROZSAH PŮSOBNOSTI:

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

Elektronické předepisování léků

Elektronické předepisování léků České národní fórum pro ehealth Elektronické předepisování léků MUDr. Milan Cabrnoch Lékařský dům Praha, 3. prosince 2007 Obsah prezentace Teze rozvoje ehealth v ČR Pozice ČNFeH červen 2007 21. září 2007

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ IČO: 41693205 Sídlo/místo podnikání: Na břehu

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

Národní registr nemocí z povolání v rámci projektu EREG

Národní registr nemocí z povolání v rámci projektu EREG Národní registr nemocí z povolání v rámci projektu EREG 46. konzultační den SPL ČLS JEP představení projektu EREG současný stav a harmonogram projektu změny a vliv na chod NRNP Mgr. Jan Žofka ÚZIS ČR EREG

Více

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci

Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci Místní akční skupina ORLICKO M A S Divišova 669, 564 01 Žamberk Povinné přílohy předkládané spolu s Žádostí o dotaci Fiche č. 5 Moderní zemědělské podnikání Č. Příloha Forma Kontrola Povinné přílohy 1.

Více

Změny v legislativě o radiační ochraně

Změny v legislativě o radiační ochraně Změny v legislativě o radiační ochraně Zuzana Pašková červen 2012 Konference radiologických fyziků v medicíně Skalský Dvůr Zákon č. 18/1997 Sb., v posledním znění 7 1. Lékařské ozáření se smí uskutečnit

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Ministerstvo zahraničních věcí IČO: 45769851 Sídlo/místo podnikání: Loretánské náměstí

Více

KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO

KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO KOORDINOVANÉ ZÁVAZNÉ STANOVISKO V PROCESU ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ - o umístění stavby nebo zařízení (dále jen rozhodnutí o umístění stavby) -o změně využití území -o změně stavby a o změně

Více

Písemná zpráva zadavatele

Písemná zpráva zadavatele Písemná zpráva zadavatele dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) pro podlimitní veřejnou zakázku na služby zadávanou ve zjednodušeném podlimitním řízení dle 38 zákona Název

Více

VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ PRO ROK 2017

VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ PRO ROK 2017 VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ PRO ROK 2017 Do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje (dále jen

Více

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017 Zásady podpory škol a školských zařízení zřizovaných městem Třebíč při získávání grantových dotací na období 2015-2017 Dokument upravující poskytování finančních příspěvků školám a školským zařízením zřizovaným

Více

PŘÍLOHA č. 2B PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU

PŘÍLOHA č. 2B PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU PŘÍLOHA č. 2B PRAVIDEL PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Vydání 1/7, platnost a účinnost od 04. 04. 2016 Obsah 1 Změny v projektu... 3

Více