Katedra teologické a sociální etiky Katedra filosofie a religionistiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Katedra teologické a sociální etiky Katedra filosofie a religionistiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA"

Transkript

1 Katedra teologické a sociální etiky Katedra filosofie a religionistiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU ETIKA platné pro obor PEDAGOGIKA VOLNÉHO ČASU (navazující Mgr.) v akademickém roce 2012/2013 Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava), student/ka si vylosuje dvě otázky po jedné z každého bloku otázek. Zkoušená látka: Dle rozpisu okruhů otázek. Student/ka musí být schopen/a odpovědět na všechny uvedené podotázky. Základem je obsah přednášek (seminářů) a doporučená literatura. Součástí státní závěrečné zkoušky je i rozprava nad jedním ze dvou prostudovaných titulů z odborné literatury, které si student/ka předem vybral/a a prostudoval/a. Jeden titul musí být z oblasti fundamentální etiky a druhý z aplikované a sociální etiky (viz doporučená literatura k jednotlivým otázkám). Doporučená literatura: - ANZENBACHER, A. Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno: CDK, 2004, - ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994; Praha: Academia, BARTON, J. Etika a Starý zákon. Jihlava: Mlýn, FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia, Gaudium et spes. Pastorální konstituce II. Vatikánského koncilu in: Dokumenty II. Vat. koncilu. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., HÄRING, B. Láska je víc než přikázání. Praha: ČKCH, HELMINIAK, D. A. Co vlastně Bible říká o homosexualitě? Brno, CDK, KOMPENDIUM SOCIÁLNÍ NAUKY CÍRKVE. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakl., MARTINEK, C. Cesta k solidaritě. Svitavy: Trinitas, ONDOK, J. P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Praha: Triton, PESCHKE, K. H. Křesťanská etika. Praha: Vyšehrad, POLLARD, B. Eutanázie ano či ne? Praha: Dita, RATZINGER, J. Evropa. Její základy dnes a zítra. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, RATZINGER, J. Pravda, hodnoty a moc. Brno: CDK, RICKEN, F., Obecná etika, Praha: OIKOYMENH, ROTTER, H. Důstojnost lidského života. Základní otázky lékařské etiky. Praha: Vyšehrad, ROTTER, H. Osoba a etika. K základům morální teologie. Brno: CDK, ROTTER, H. Sexualita a křesťanská morálka. Praha: Vyšehrad, SCHNACKENBURG, R. Všechno zmůže, kdo věří. Kázání na hoře a Otčenáš. Praha: Vyšehrad, 1997.

2 - SOCIÁLNÍ ENCYKLIKY ( ). Praha: Zvon, SPAEMANN, R., Štěstí a vůle k dobru. Praha: OIKOYMENH, ŠRAJER, J., Suicidium, sebeobětování, nebo mučednictví, Praha: Triton, THOMASMA, D. C., KUSHNER, T. (eds.) Od narození do smrti. Etické problémy v lékařství. Praha : Mladá fronta, TUGENDHAT, E., Přednášky o etice. Praha: OIKOYMENH, VIRT, G. Žít až do konce. Etika umírání, smrti a eutanazie. Praha: Vyšehrad, WEBER, H. Všeobecná morální teologie. Praha: Vyšehrad, Život z víry, překlad katechismu pro dospělé. České Budějovice: TFJU, OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE: I. Filosofická a teologická etika 1. Základní otázky Antropologické poznatky významné pro etiku (filosofická a teologická antropologie, antropologické vědy). Místo etiky ve filosofii, vztah etiky a jiných disciplín. Etika a morálka. Základní metody etiky. Různé koncepce původu morálky. Pojem morální normy a hodnoty. Problém orientace, relativismus. Vztahy a rozdíly: filosofická etika teologická etika humanitní vědy. Znamení času : etické šance a problémy současnosti. Vztah etiky a práva. 2. Svoboda zodpovědnost - etický nárok Možná chápání svobody (determinismus, libovůle, pravidla, ) a důstojnosti osoby (inherentní a kontingentní pojetí lidské důstojnosti). Bezpodmínečná platnost etického nároku, povinnosti. Kategorický imperativ (Kant) autonomie a heteronomie. Osobní odpovědnost, odpovědnost za struktury a společnost. 3. Dobro a hodnota Metafyzické a kosmologické zakotvení etiky klasické filosofické koncepce - problematika teleologie. Původ zla. Debata o významu výrazů dobro/é a zlo/é v analytické etice kognitivní a non-kognitivní teorie. Pojem hodnoty. Moderní filosofie hodnot (Scheler, Hildebrand). 4. Kultura a kultury, lidská práva Člověk jako kulturní bytost. Význam náboženské perspektivy. Etický soulad velkých náboženství a kultur ( světový étos ). Lidská práva: dějinný vývoj, obsahy, zdůvodnění, obtíže. Lidská práva v pedagogice volného času. 5. Etika - metodika, argumentace a zprostředkování Deskripce hodnocení. Deontologická a teleologická argumentace. Klasická a současná argumentace etiky přirozeného zákona a její silné a slabé stránky. Etika smýšlení a etika zodpovědnosti (M. Weber). 6. Svědomí Definice, různé přístupy, fáze svědomí, druhy svědomí, epikie, problematika omylu svědomí, existencialistická etika autenticity. Výchova svědomí. 7. Štěstí - eudaimonismus Role štěstí v etice. Různá chápání pojmu štěstí, hédonismus. Pojem zdařilého života. Role výchovy. Vymezení eudaimonistické etiky oproti jiným pojetím.

3 8. Ctnost Historie etiky ctností. Různá pojetí, rozdíl mezi klasickou a moderní etikou ctností. Kardinální ctnosti: moudrost, spravedlnost, statečnost, uměřenost. Jednota ctností. Teologické ctnosti: víra, naděje, láska. 9. Spravedlnost Pojmová objasnění. Klasické a moderní pojetí spravedlnosti. Rovnost a nerovnost. Spravedlnost a zákon. Spravedlnost celá a částečná, rozdílecí a opravná. Novější pozice. 10. Starozákonní etická inspirace Stvoření, povolání člověka a smlouva (Boží zájem o člověka člověk jako Boží obraz). Desatero: cesta svobody (žít jako osvobozený) prolog. Hlavní etické výpovědi proroků: připomínání (Boží jednání) napomínání (kritika praxe sociální aspekty) perspektivy (přísliby). Obraz člověka, inspirace lidského jednání v žalmech. Etický obsah mudroslovné literatury. 11. Novozákonní orientace jednání Životní svědectví Ježíše ve slovech a skutcích, motiv kříže, zmrtvýchvstání. Dvojí přikázání lásky. Ježíšův postoj k Zákonu. Horské kázání (původní smysl, podněty pro současnost). Následování Krista otázka výchovy (vzor). 12. Umění života proměny etického paradigmatu Nové etické otázky pluralizované a individualizované společnosti, proměna etického paradigmatu (Lipovetsky). Filosofie umění života (Wilhelm Schmid) tři dilemata moderní svobodné volby; existenciální imperativ: Utvářej svůj život tak, aby byl hoden ocenění. Umění života smysl života (Schmid, Frankl, křesťanská teologie, smysl života v knize Kazatel) 13. Uctívání Boha význam svátečních chvil, symbolů, rituálů Spiritualita křesťanská spiritualita, náboženskost člověka život z víry, náhražky víry (hazard, riziko), infantilismus, zkreslené představy o Bohu, církvi. Okultní praktiky rizika, nebezpečí. Význam slavností a rituálů, židovský sabat, kultura neděle. Otázka volného času. 14. Teologicko-etická kompetence ve společnosti vědy Obtíže se zdůvodněním etického požadavku: vztah Boha a morálky (Dostojevský, Linville, Merks, Benedikt XVI...). Náboženská dimenze pedagogické práce, volného času (pseudonáboženské tendence). 15. Církev v etickém diskursu Role církve v etickém diskursu (dřívější postavení, současný význam). Možné příčiny ztráty autority církve v etických otázkách. Co znamená úkol církve být solí a kvasem země. Přínos církve pro oblast volnočasových aktivit (centra volného času..., specifika). II. Aplikovaná a sociální etika 16. Pravda, pravdivost, autentičnost Pravda lež, čestnost, věrohodnost ve slovech a činech. Právo na dobrou pověst (opovážlivý úsudek, nactiutrhání, pomluva, potupa). Profesní mlčenlivost.

4 17. Ochrana života zabíjení Interrupce: otázka vzniku nového života odborná diskuse, rozdílnost stanovisek. Zachování života v konfliktních situacích. Možnosti ochrany nenarozeného života. Vražda, zabití z nedbalosti. Sebevražda etické rozlišení, prevence. 18. Kultivace pohlavnosti Sexualita: pohlavnost před manželstvím a v manželství. Současné trendy, proměna rolí muže a ženy, ztroskotání manželství. Vina a hřích v oblasti sexuality. Homosexualita, transsexualita; registrované partnerství. Otázky výchovy a pedagogického působení (sexuální výchova). 19. Etické otázky spojené s koncem života Stárnutí společnosti fenomén stáří. Stáří a volný čas. Smrt a umírání v proměně času, eutanázie, asistovaná sebevražda, paliativní péče, hospic. 20. Zodpovědnost za životní prostředí environmentální etika Člověk a příroda, člověk a stvoření. Různé koncepce ekoetiky a jejich hodnocení: antropocentrická, biocentrická, patocentrická, ontologická, ekocentrická, hlubinná ekologie, roviny odpovědnosti: individuální a společenská, ekozákonodárství). Člověk a zvíře. Problém konzumu zdroje a meze. Udržitelný rozvoj. Mezigenerační spravedlnost. Kvalita života. 21. Bioetika Bioetika jako prostředník mezi humanitní a přírodní vědou? Etika a biomedicínský výzkum. Sterilizace, kontrola porodnosti, asistovaná reprodukce, genové manipulace (klonování). 22. Etika vědění a techniky Epistémé, fronésis a techné (Platón a Aristotelés). Vědění a moc. Učitelnost ctnosti a všeobecnost vzdělání. Technika a technologie definice, pojetí. Lidská instrumentalita. Technika a zjednávání (Heidegger). Technika a praktická rozumnost. 23. Politická etika Etika a politika. Vztah moci a svobody. Otázka donucování a povinování. Etika a právo. Politické instituce. Obecné dobro, spravedlnost, lidská práva a demokracie. Občanské ctnosti. Společenská smlouva, svoboda a donucení, role státu, komunitarismus a liberalismus. 24. Demokratická společnost Podstatné charakteristiky demokratické společnosti: principy parlamentní, zastupitelské demokracie (moc výkonná, zákonodárná, soudní). Hodnoty demokratické společnosti, rizika systému a vývoje demokracie. Úloha politických stran, médií, utváření veřejného mínění. Role neziskových organizací, zájmových skupin, výchovných institucí v demokratické společnosti. 25. Hospodářství a etika Podstata hospodářství, hlavní modely hospodářství: tržní hospodářství, centrálně plánované hospodářství, eko-sociální tržní řád. Etické úkoly utváření hospodářství - osobní rovina a strukturální rovina na úrovni států, EU, globálně. Ekonomicko-etické výzvy rozvojového světa, globalizace. 26. Principy sociálního učení církve Podstata a charakter sociálního učení církve. Hlavní principy personální princip, princip subsidiarity, solidarity a obecného blaha. Charakter a aplikace, vztah

5 k politickým a ekonomických systémům. 27. Práce a volný čas Pojetí lidské práce v dějinách (antika, bible, současnost). Sociální encyklika Laborem exercens. Práce a odpočinek, workholismus, přetížení, nuda, frustrace, únavový syndrom, izolace. Rovnováha: fyziologická duševní duchovní rovina ( psychosomatika, náboženská dimenze). Etika času mrhání s časem, volnočasové aktivity. 28. Etika sportu Rozlišení vrcholový/rekreační sport; komercionalizace sportu; doping; fair play; kodex sportovní etiky, sport a zdraví, hazard, riziko. Výchova a sport. Závislost na sportu. Sportovní fandovství (pseudonáboženské projevy ve sportu). Kult těla, tělesné krásy. 29. Etika ve veřejné správě Etické kodexy ve veřejné správě, právní regulace, korupce, organizace zabývající se korupcí, whistleblowing. 30. Etika podnikání a reklamy Je podnik etickým aktérem? Vztah zaměstnavatel zaměstnanec: férovost, spoluúčast, sociální smír, rovnost pohlaví. Vztah podnik zákazník. Etika reklamy, možné formální a materiální škody, příklady neetické reklamy zamlčování informací, manipulace, umělé vzbuzování potřeb, skrytá reklama. Výchova k odolnosti proti reklamě, regulace reklamy. Právo na pravdivou informaci. Reklama a respekt k lidské důstojnosti.

Požadavky. Předpokladem. Zkoušená látka: - - - - - - - - - - - - - - - - - - GAUDIUM ET. nakl., 2008.. 1996.

Požadavky. Předpokladem. Zkoušená látka: - - - - - - - - - - - - - - - - - - GAUDIUM ET. nakl., 2008.. 1996. Požadavky ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKYY 2015/2016 Obor: Náboženská výchovaa a etika Bakalářské studium Předpokladem pro udělení akademického tituluu Bc. ve studijních oborech Náboženská výchova

Více

Požadavky. Zkoušená látka: Dle. literatury, které fundamentální BARTON, J. 1995. RICKEN, F., 1999. 1998. VIRT, G. Žít

Požadavky. Zkoušená látka: Dle. literatury, které fundamentální BARTON, J. 1995. RICKEN, F., 1999. 1998. VIRT, G. Žít Požadavky ke SZZ z ETIKY pro ak. rok 2014/ /2015 Obor: Pedagogika volného času Navazujíc í magisterské studiu Státní závěrečná zkouška trvá t 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava), student/ka

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a společnost Výchova k občanství. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti

UČEBNÍ OSNOVY. Člověk a společnost Výchova k občanství. Charakteristika předmětu. Cílové zaměření vzdělávací oblasti UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Člověk a společnost Výchova k občanství Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Výchova k občanství vybavuje žáka znalostmi a dovednostmi potřebnými

Více

Obor: Teologie Magisterské studium

Obor: Teologie Magisterské studium Požadavky k SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY 2014/2015 Obor: Teologie Magisterské studium Předpokladem pro udělení akademického titulu magistr je prohloubená znalost katolické teologie, jejích obsahů

Více

Filozofie, etika a religionistika

Filozofie, etika a religionistika školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA platné pro obor SOCIÁLNÍ A CHARITATIVNÍ PRÁCE (Bc.) v akademickém roce 2012/2013 Předpoklady

Více

žák debatuje o pozitivech a problémech multikulturního soužití

žák debatuje o pozitivech a problémech multikulturního soužití RVP 78-42-M/02 Ekonomické lyceum 1 Základní právní pojmy 1 Člověk v lidském společenství rasy, etnika, národy a národnosti, majorita a minority ve společnosti 2 Člověk jako občan svobodný přístup k informacím

Více

ké studium Zkoušená látka: I. Etické základy a blok - ANZENBACHER, Interdisciplinární - FRALING, B. Vom nakl., 2002.

ké studium Zkoušená látka: I. Etické základy a blok - ANZENBACHER, Interdisciplinární - FRALING, B. Vom nakl., 2002. Požadavky k SZZ z TEOLOGIC CKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY 2014/2015 Obor: Sociální a charitativní práce Bakalářs ké studium Předpoklady k udělení akademického stupně Bc. ve studijnímm oboru Sociální a charitativní

Více

Národní a mezinárodní spolupráce Vzdělávání na venkově. Petr Sušanka, MAS Vladař o.p.s.

Národní a mezinárodní spolupráce Vzdělávání na venkově. Petr Sušanka, MAS Vladař o.p.s. Národní a mezinárodní spolupráce Vzdělávání na venkově Petr Sušanka, MAS Vladař o.p.s. REALIZACE ZMĚN NA ČESKÝCH VENKOVECH JE DLOUHODOBÝ PROCES PROCES VÍCEGENERAČNÍ ŘEŠENÍ VENKOVA VYŽADUJE OD KAŽDÉHO Z

Více

Smlouva o spolupráci

Smlouva o spolupráci Smlouva o spolupráci Firma VIDA, občanské sdružení adresa Kamenická 25, 170 00, Praha 7 VIDA centrum, Poštovní 239, 269 45 Rakovník, Mgr. Pavla Malafová IČO 266 366 54 dále jen jako smluvní partner a firma

Více

Kulatý stůl na téma: Pro-rodinná politika na komunální úrovni a ženy v obcích 21.11.2011

Kulatý stůl na téma: Pro-rodinná politika na komunální úrovni a ženy v obcích 21.11.2011 Kulatý stůl na téma: Pro-rodinná politika na komunální úrovni a ženy v obcích 21.11.2011 Anna Machátová Třebíčské centrum o.s.. Třebíčské centrum o.s. Založeno v březnu 1998 Člen Sítě MC od září 2006 Spolupráce

Více

Projekty PPP vní aspekty. Martin Vacek, advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava

Projekty PPP vní aspekty. Martin Vacek, advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava Projekty PPP Právn vní aspekty Martin Vacek, advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava Pojem PPP definice a účel PPP (jak chápat PPP, mýty o PPP) PPP jako prostředek zajišťování veřejných potřeb

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Policejní cely Označení materiálu: Datum vytvoření: 10.12.2013 Vzdělávací

Více

ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE

ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Projekt k ročníkové práci na téma ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE Vedoucí práce: Ing. Radka Johnová Termín odevzdání

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů

Více

Kvalitní vzdělávání Mgr. Regína Dlouhá Klub K2,o.p.s.

Kvalitní vzdělávání Mgr. Regína Dlouhá Klub K2,o.p.s. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalitní vzdělávání Mgr. Regína Dlouhá Klub K2,o.p.s. Projekt Znovu do práce s podporou Klubu K2 je podpořen v rámci Operačního programu

Více

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA

Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA Katedra teologické a sociální etiky POŽADAVKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V OBORU TEOLOGICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA platné pro obory TEOLOGIE, UČITELSTVÍ NÁBOŽENSTVÍ A ETIKY, PASTORAČNÍ ASISTENCE (Mgr.) v

Více

LÉKAŘI ČR A KOUŘENÍ SOUČASNOSTI

LÉKAŘI ČR A KOUŘENÍ SOUČASNOSTI LÉKAŘI ČR A KOUŘENÍ VÝVOJ OD ROKU 1999 DO VÝVOJ OD ROKU 1999 DO SOUČASNOSTI ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA VÝZKUMU Výsledky reprezentativních sociologických výzkumů lékařů, realizovaných agenturou INRES SONES

Více

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Doc. PhDr. Eva ŠMELOVÁ, Ph.D. - Připravenost dětí k zahájení povinné školní docházky - Adaptace

Více

Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium

Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Požadavky k SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2016/2017 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava),

Více

Sylabus předmětu: Základy soukromého práva Označení předmětu v systému STAG: KAE/ZP Garant předmětu: doc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D.

Sylabus předmětu: Základy soukromého práva Označení předmětu v systému STAG: KAE/ZP Garant předmětu: doc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D. KAE Sylabus předmětu: Základy soukromého práva Označení předmětu v systému STAG: KAE/ZP Garant předmětu: doc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D. Akademický rok, semestr: 2008/2009, ZS Rozsah výuky: 2 + 0

Více

Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium

Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium Okruhy ke SZZ z TEOLOGICKÉ A SOCIÁLNÍ ETIKY pro ak. rok 2014/2015 Obor: Teologie Navazující magisterské studium Předpokladem pro udělení akademického titulu magistr je prohloubená znalost katolické teologie,

Více

6 - zvláštní část správního práva. vnitřní správa

6 - zvláštní část správního práva. vnitřní správa 6 - zvláštní část správního práva vnitřní správa vnitřní správa v historii správa policejní obsah lze rozčlenit do vnitřně strukturovaných skupin společenských vztahů = úseků zabezpečení osobního stavu

Více

MĚSTO HANUŠOVICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2014 O ZÁKAZU ŽEBRÁNÍ NA VEŘEJNÉM PROSTRANSTVÍ

MĚSTO HANUŠOVICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2014 O ZÁKAZU ŽEBRÁNÍ NA VEŘEJNÉM PROSTRANSTVÍ MĚSTO HANUŠOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2014 O ZÁKAZU ŽEBRÁNÍ NA VEŘEJNÉM PROSTRANSTVÍ Zastupitelstvo města Hanušovice se na svém zasedání dne 15.12.2014 2014 usnesením č. 28/2014 usneslo vydat na

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 2. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_135 Jméno

Více

1309 testových otázek BOZP

1309 testových otázek BOZP 1309 testových otázek BOZP 1. aktualizace k 1. 1. 2012 V celé knize se k datu 1. dubna 2012 pojem,,zařízení závodní preventivní péče nahrazuje termínem,,poskytovatel pracovnělékařských služeb. PODKAPITOLA

Více

Matrika otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny. Ing. Markéta Hofschneiderová Eva Vepřková 26.11.2009

Matrika otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny. Ing. Markéta Hofschneiderová Eva Vepřková 26.11.2009 Matrika otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny Ing. Markéta Hofschneiderová Eva Vepřková 26.11.2009 1 Ženská příjmení Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice. Při zápisu uzavření

Více

Předmět: Člověk a jeho svět

Předmět: Člověk a jeho svět 9 rozlišuje hlavní orgány státní moci a některé jejich zástupce, symboly našeho státu a jejich význam 16 orientuje se v základních formách vlastnictví; používá peníze v běžných situacích 5 určí světové

Více

SYLABUS KURSU. výborně velmi dobře dobře neprospěl test 30 20 10 0 Test 30 20 10 0 seminární práce 60 40 20 0

SYLABUS KURSU. výborně velmi dobře dobře neprospěl test 30 20 10 0 Test 30 20 10 0 seminární práce 60 40 20 0 SYLABUS KURSU Název kursu SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Vyučující Mgr. Ludmila Sedláková Stupeň studia Bakalářský Semestr JS Týdenní rozsah 1-1 Workload přímá výuka: 26 h., četba: 44 h., samostatná práce: 10 h.,

Více

Co je to Grundtvig? Kde najít informace?

Co je to Grundtvig? Kde najít informace? Program Grundtvig je v rámci Programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby osob ve všech formách vzdělávání dospělých a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ RODINNÁ VÝCHOVA Mgr. Dalibor Matouš

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ RODINNÁ VÝCHOVA Mgr. Dalibor Matouš CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ RODINNÁ VÝCHOVA Mgr. Dalibor Matouš Vyučovací předmět Rodinná výchova je zařazen samostatně v 7. a 9. ročníku v časové dotaci

Více

UČEBNÍ PLÁN. Počet kreditů

UČEBNÍ PLÁN. Počet kreditů UČEBNÍ PLÁN Obor vzdělání: 53 41 N/1. Diplomovaná všeobecná sestra Vzdělávací program: 53 41 N/11 Diplomovaná všeobecná sestra Vyšší odborné studium, denní, tříleté Název Týdenní počet vyučovacích hodin

Více

4 Učební plán. 4.1 Učební plán I. stupně. 4.2 Poznámky k učebnímu plánu I. stupně. 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět

4 Učební plán. 4.1 Učební plán I. stupně. 4.2 Poznámky k učebnímu plánu I. stupně. 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět 4 Učební plán 4.1 Učební plán I. stupně Vzdělávací oblast Vyučovací předmět 1. 2. 3. 4. 5. Před. celkem Z toho DČD Jazyk a jazyková ČJ a literatura 7+2 8+2 7+2 7+1 6+1 43 8 komunikace Anglický jazyk 3

Více

Rozšiřující studium základů společenských věd pro střední školy (RZSV) studijní plán

Rozšiřující studium základů společenských věd pro střední školy (RZSV) studijní plán Rozšiřující studium základů společenských věd pro střední školy (RZSV) studijní plán Oborové předměty Právo Ekonomie Základy práva. Právo veřejné a soukromé. Ústavní právo. Občanské právo. Obchodní právo.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT - 5.4.1 ČLOVĚK A JEHO SVĚT Prvouka 1. období - 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT - 5.4.1 ČLOVĚK A JEHO SVĚT Prvouka 1. období - 2. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo MÍSTO, KDE ŽIJEME ČJS-3-1-01 vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší

Více

Personální zajištění výuky Přednášky na soustředění: doc. Ing. Petr Piroţek, Ph.D; Ing. Sylva Talpová Ţáková; Ing. Alena Šafrová Drášilová

Personální zajištění výuky Přednášky na soustředění: doc. Ing. Petr Piroţek, Ph.D; Ing. Sylva Talpová Ţáková; Ing. Alena Šafrová Drášilová MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013 Personální zajištění výuky Přednášky na soustředění: doc. Ing. Petr Piroţek, Ph.D; Ing. Sylva Talpová Ţáková; Ing. Alena Šafrová Drášilová Základní poţadavky Konzultace: doc. Ing.

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu

Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu I. Výsledky omnibusového šetření II. Závěry zahraničního výzkumu I. Výsledky omnibusového šetření vnímání pěstounské péče ve vybraných

Více

Principy soužití menšiny s většinovou společností

Principy soužití menšiny s většinovou společností Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-02 Principy soužití menšiny s většinovou společností Autor: Mgr. Petra Lušňáková Šluknov 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

PODPORA ZAČÍNAJÍCÍCH PODNIKATELŮ A PŘÍLEŽITOSTI PRO ROZVOJ PODNIKÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI. 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 13. 14. 6.

PODPORA ZAČÍNAJÍCÍCH PODNIKATELŮ A PŘÍLEŽITOSTI PRO ROZVOJ PODNIKÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI. 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 13. 14. 6. PODPORA ZAČÍNAJÍCÍCH PODNIKATELŮ A PŘÍLEŽITOSTI PRO ROZVOJ PODNIKÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 13. 14. 6. 2016 Mgr. Martina Želinová Langweilová Krajský úřad Ústeckého

Více

Enviromentální výchova hodnocení 2014/15

Enviromentální výchova hodnocení 2014/15 Enviromentální výchova hodnocení 2014/15 Škola měla vypracován pro školní rok 2014/2015 Program EVVO, tento program vycházel z ŠVP. Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta byly na naší škole realizovány

Více

Adaptační proces perioperačních sester. Martina Petrásková Oddělení centrálních sálů a sterilizace FN Hradec Králové

Adaptační proces perioperačních sester. Martina Petrásková Oddělení centrálních sálů a sterilizace FN Hradec Králové Adaptační proces perioperačních sester Martina Petrásková Oddělení centrálních sálů a sterilizace FN Hradec Králové Úvod adaptace reakce na změněné životní podmínky adaptabilita - schopnost adaptace adaptační

Více

Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách. Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s.

Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách. Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s. Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s. Cíl workshopu hledání odpovědí nebo otázek? Cílem workshopu je zmapování situace v poskytování

Více

Tržní řád Obce Boháňka

Tržní řád Obce Boháňka Tržní řád Obce Boháňka Nařízení Obce Boháňka č. 1/2014 Zastupitelstvo obce Boháňka se na svém zasedání dne 11. 3. 2014 usnesením č. 2 usneslo vydat na základě 18 odst. 1 a 3 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... d...... Věc: ŽÁDOST O ZMĚNU STAVBY PŘED DOKONČENÍM podle ustvení 118 odst. 1 a 2, zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie

Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie Témata bakalářské zkoušky z teologie a filozofie Obor: Pastorační a sociální práce UK ETF ETS 2010 Zkouška sestává z pojednání o jednom tématu, které si student z níže uvedených 25 témat vylosuje. Témata

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu prvouka 2.období Prvouka ve 4.a 5.ročníku má časovou dotaci 3 hodiny týdně. Výuka je rozdělena do pěti oblastí : 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas

Více

Jičín. Výsledky výzkumu

Jičín. Výsledky výzkumu Jičín Výsledky výzkumu Standardizace Počet obyvatel = 16.680 Reprezentativní vzorek = 472 osob Dotazováno = 577 osob Kvótní výběr 1 Věk, pohlaví, region Count of Pohlaví Pohlaví Patřím do následující věkové

Více

PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu

PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení: vyučuje se ve 4. ročníku 1 hodinu týdně a v 5. ročníku 2 hodiny týdně přírodověda je součástí vzdělávacího oboru

Více

Nástroje územního rozvoje

Nástroje územního rozvoje Seminář: Plánování rozvoje obce: strategie, nástroje, inspirace Nástroje územního rozvoje Odbor územního plánování a stavebního řádu Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

Teorie sociálněpsychologického. - Dr. Kolařík. Somatopatologie - Dr. Konečný. Klinická psychologie 2 - Dr. Kupka. Supervizní seminář 1 - Dr.

Teorie sociálněpsychologického. - Dr. Kolařík. Somatopatologie - Dr. Konečný. Klinická psychologie 2 - Dr. Kupka. Supervizní seminář 1 - Dr. Pondělí 8,00-9,30 9,4-11,1 11,30-13,00 13,1-14,4 1,00-16,30 16,4-18,1 18,30-20,00 Psychologie veřejného mínění - Doc. Cakirpaloglu, P. Obecná psychoteriapie - Dr. Lečbych Teorie sociálně výcviku - Dr.

Více

Projekt. Implementace činnosti koordinátorů kvality do řídící struktury Městského úřadu Prostějov

Projekt. Implementace činnosti koordinátorů kvality do řídící struktury Městského úřadu Prostějov Projekt Implementace činnosti koordinátorů kvality do řídící struktury Městského úřadu Prostějov Co nás vedlo k realizaci projektu Snaha o systematický postup v činnostech a opatřeních vedoucích ke změnám

Více

Našim hlavním posláním je vybavit děti žádoucími vědomostmi, dovednostmi a postoji. Snažíme se dát dětem pocit bezpečí a zájem o jejich osobu.

Našim hlavním posláním je vybavit děti žádoucími vědomostmi, dovednostmi a postoji. Snažíme se dát dětem pocit bezpečí a zájem o jejich osobu. ŠKOLNÍ DRUŽINA 2013/2014 Školní družina - není pokračováním školního vyučování - je důležitým výchovným partnerem rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí nadání dětí, rozšiřuje dovednosti a tvůrčí

Více

Praktické zkušenosti a doporučení

Praktické zkušenosti a doporučení Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 (OPPS ČR - PR 2007 2013) Praktické zkušenosti a doporučení Seminář pro žadatele 12. 10. 2010 Liberec Problémy při vyplňování

Více

Duchovní jednota rodiny

Duchovní jednota rodiny Duchovní jednota rodiny 1. Jak byste silné a slabé stránka duchovního života vaší rodiny? 2. Jak může společné studium Bible pomoci k utužení vašeho manželství nebo rodiny? 3. Jak modlitba může pomoci

Více

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE

Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE Okruhy k státní bakalářské zkoušce z předmětu SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE 1. Výklad základních pojmů - sociální patologie, sociální deviace, anomie, adaptační způsoby, pojmy související. 2. Sociální

Více

Diplomové práce 2014

Diplomové práce 2014 Diplomové práce 2014 Příjmení (rod. přijm.) Jméno Os. číslo Název 144/2014 HOŘEJŠÍ Jan D110735 Životní peripetie filosofa Jana Patočky Zima 151/2014 KOVAŘÍKOVÁ Martina D12520 Výuka výchovy k občanství

Více

11. Působení stážistů a dobrovolníků

11. Působení stážistů a dobrovolníků 11. Působení stážistů a dobrovolníků Označení dokumentu Vlastník: Mgr. Pavel Říčan Datum: 30. 10. 2011 Připomínkoval: Management Datum: 20. 12. 2012 Vydal: Mgr. Anna Šimonová Datum: 01. 01. 2013 Podpis:

Více

Systém uznání kvality specializované ambulantní péče. The System of Acreditations of the Specialised Ambulatory (Outpatient s) Care (ASAC)

Systém uznání kvality specializované ambulantní péče. The System of Acreditations of the Specialised Ambulatory (Outpatient s) Care (ASAC) Systém uznání kvality specializované ambulantní péče The System of Acreditations of the Specialised Ambulatory (Outpatient s) Care (ASAC) AKREDITAČNÍ ŘÁD Hlava prvá: Vlastnictví systému ASAC 1 Systém ASAC

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Dramatická výchova

Charakteristika vyučovacího předmětu Dramatická výchova 4.10.2. Vzdělávací obor: Dramatická výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Dramatická výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Svým obsahem učiva úzce souvisí se vzdělávacím oborem Český

Více

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program

ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program ZŠ a SŠ Credo, o. p. s. Školní minimální preventivní program 2014/2015 Základní škola a Střední škola Credo, o.p.s. Ředitel školy: Mgr. Blanka Vacková Školní metodik prevence: Bc. Martina Malá Charakteristika

Více

Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy. Praha, 11. června 2012

Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy. Praha, 11. června 2012 Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012 Program Legislativa 1. Zákon č. 167/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví

Více

Předmět: Člověk a jeho svět

Předmět: Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme 1 vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí 36 dodržuje zásady bezpečného chování tak, aby neohrožoval

Více

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. 8. a 9. ročník

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. 8. a 9. ročník Charakteristika předmětu VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 8. a 9. ročník Obsahové, organizační a časové vymezení Předmět výchova ke zdraví se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku 1 hodinu týdně. Svým obsahem

Více

Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta katedra pedagogiky a psychologie

Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta katedra pedagogiky a psychologie Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta katedra pedagogiky a psychologie Zadání písemné části přijímací zkoušky z všeobecného přehledu Studijní program / obor: Učitelství praktického vyučování Varianta:

Více

Základy společenských věd, Praha: Eurolex Bohemia 2004, 851 s., ISBN 80-86432-66-1

Základy společenských věd, Praha: Eurolex Bohemia 2004, 851 s., ISBN 80-86432-66-1 Úvod do studia učitelství základů společenských věd Obsah a cíl studia Během studia je třeba získat - pedagogické dovednosti k tomu slouží předměty Základy pedagogiky, Obecná a alternativní didaktika,

Více

AKREDITOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ. Principy udržitelného rozvoje v návaznosti na strategické plánování a kvalitu života

AKREDITOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ. Principy udržitelného rozvoje v návaznosti na strategické plánování a kvalitu života AKREDITOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ Principy udržitelného rozvoje v návaznosti na strategické plánování a kvalitu života MÍSTNÍ SYSTÉM MA21 deduktivní / induktivní proces Politické

Více

OBEC ZBINOHY Zbinohy 13, 588 42 Větrný Jeníkov

OBEC ZBINOHY Zbinohy 13, 588 42 Větrný Jeníkov OBEC ZBINOHY Zbinohy 13, 588 42 Větrný Jeníkov Č.j. : XXXXX NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Zbinohy, X.X.2010 Zastupitelstvo obce Zbinohy, jako věcně příslušný správní orgán podle 6 odst. 6 písm.a) zákona

Více

Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.

Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady. Zdraví a životní styl WHO program Zdraví 21 zdraví pro všechny do 21. století Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady. Determinanty zdraví

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Vzdělávací obor: CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Vzdělávací obor: CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Přírodovědná praktika CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Více

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD

ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích. Charakteristika, umístění, vybavení ŠD ŠVP ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola Sadová 416 v Dašicích ředitel školy: vedoucí vychovatelka: Mgr. Jaroslav Lohynský Dagmar Ciráková Charakteristika, umístění,

Více

Spolupráce MPO s TC AV ČR

Spolupráce MPO s TC AV ČR Spolupráce MPO s TC AV ČR 6. 10. 2014 Spolupráce při podpoře priorit MPO: ZVYŠOVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČR PODPORA A ROZVOJ PODNIKÁNÍ INTERNACIONALIZACE MSP PODPORA VÝZKUMU A INOVACÍ TRANSFER TECHNOLOGIÍ

Více

OHLÁŠENÍ. [ 15a odst. 3 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona]

OHLÁŠENÍ. [ 15a odst. 3 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] *) Příloha č. 16 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu 1. Stavebník 1) OHLÁŠENÍ [ 15a odst. 3 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] udržovacích

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek 2010. 3

Křesťanská sociální etika. M. Martinek 2010. 3 Křesťanská sociální etika Jabok 200 . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace Předmět křesťanská sociální etika Je součástí teologické etiky, která se souběžně učí na

Více

Pracovní skupina ENRD Mezinárodní spolupráce. Hana Slováková Konference Partnerství LEADER 2010 14.5.2010

Pracovní skupina ENRD Mezinárodní spolupráce. Hana Slováková Konference Partnerství LEADER 2010 14.5.2010 Pracovní skupina ENRD Mezinárodní spolupráce Hana Slováková Konference Partnerství LEADER 2010 14.5.2010 Evropská síť pro rozvoj venkova European Network for Rural Development (EN RD) přispívá k úspěšné

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu. Autoptický laborant Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Autoptický laborant 1 Akreditovaný kvalifikační kurz v oboru autoptický laborant -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Pocasicz.cz / pocasiesk.sk - zadání výroby

Pocasicz.cz / pocasiesk.sk - zadání výroby Pocasicz.cz / pocasiesk.sk - zadání výroby Funkcionalita (a moduly z ní vycházející), která není uvedena v tomto dokumentu, nebude implementována. 1) redesign webových stránek na základě požadavků dohodnutých

Více

schopností tento ád hledat a poznávat. ochrany p írody v R.

schopností tento ád hledat a poznávat. ochrany p írody v R. 7.26 Pojetí vyu ovacího p edm tu Ekologie a životní prost edí Obecné cíle výuky Ekologie a životní prost edí P edm t Ekologie a životní prost edí a jeho výuka je koncipována tak, aby žáka vedla k odkrývání

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

PŘÍRUČKA JAKOSTI PŘI SVAŘOVÁNÍ

PŘÍRUČKA JAKOSTI PŘI SVAŘOVÁNÍ List číslo: 1 PROVÁDĚCÍ POKYN QP 0801 / 2.1 PŘÍRUČKA JAKOSTI PŘI SVAŘOVÁNÍ Zpracoval: Bohumír Tesař Přezkoumal: Ivo Vyskočil. Schválil: Ivo Vyskočil. Datum vydání: 20. ledna 2012 2012 Eurobarge s.r.o.

Více

ÚMLUVA NA OCHRANU LIDSKÝCH PRÁV A DŮSTOJNOSTI LIDSKÉ BYTOSTI V SOUVISLOSTI S APLIKACÍ BIOLOGIE A MEDICÍNY

ÚMLUVA NA OCHRANU LIDSKÝCH PRÁV A DŮSTOJNOSTI LIDSKÉ BYTOSTI V SOUVISLOSTI S APLIKACÍ BIOLOGIE A MEDICÍNY ÚMLUVA NA OCHRANU LIDSKÝCH PRÁV A DŮSTOJNOSTI LIDSKÉ BYTOSTI V SOUVISLOSTI S APLIKACÍ BIOLOGIE A MEDICÍNY Preambule Členské státy Rady Evropy, další státy a členské státy Evropského společenství, signatáři

Více

Zápis č.1/2007 ze zasedání Akreditační komise pro vyšší odborné vzdělávání konaném v Praze dne 17. ledna 2007. Program jednání 17.

Zápis č.1/2007 ze zasedání Akreditační komise pro vyšší odborné vzdělávání konaném v Praze dne 17. ledna 2007. Program jednání 17. Zápis č.1/2007 ze zasedání Akreditační komise pro vyšší odborné vzdělávání konaném v Praze dne 17. ledna 2007 Program jednání 17. ledna 2007 10:00-10:10 1) Zahájení jednání, schválení programu, kontrola

Více

Technická univerzita v Liberci

Technická univerzita v Liberci Technická univerzita v Liberci FAKULTA PŘÍRODOVĚDNE-HUMANITNÍ A PEDAGOGICKÁ Katedra: Studijní program: Studijní obor: Sociálních studií a speciální pedagogiky Sociální práce Penitenciární péče ZÁVISLOST

Více

Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium

Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Okruhy ke SZZ z ETIKY V SOCIÁLNÍ PRÁCI pro ak. rok 2017/2018 Obor: Etika v sociální práci Navazující magisterské studium Státní závěrečná zkouška trvá 20 minut (předchází jí dvacetiminutová příprava),

Více

1. Plán kontrol výkonu přenesené působnosti svěřené orgánům obcí

1. Plán kontrol výkonu přenesené působnosti svěřené orgánům obcí 1. Plán kontrol výkonu přenesené působnosti svěřené orgánům obcí POLOLETÍ: 2/2016 PLÁN plánovaný termín kontrolovaná osoba 13. 9. 2016 Město Albrechtice druh kontrolované osoby/kat. obce MÚ/II. Aplikace

Více

1 Pracovní uplatnění absolventa

1 Pracovní uplatnění absolventa PROFIL ABSOLVENTA Obor vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: 53-43-M/005 Laboratorní asistent střední vzdělání s maturitní zkouškou Způsob ukončení a certifikace: maturitní zkouška, vysvědčení o maturitní

Více

Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY

Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY INDIVIDUÁLNÍ VÝUKA Matematika METODIKA Soustavy rovnic Mgr. Marie Souchová květen 2011 Tato část učiva následuje po kapitole Rovnice. Je rozdělena do částí

Více

B Kvantitativní test. Semestrální práce TUR. Novotný Michal novotm60@fel.cvut.cz

B Kvantitativní test. Semestrální práce TUR. Novotný Michal novotm60@fel.cvut.cz B Kvantitativní test Semestrální práce TUR Novotný Michal novotm60@fel.cvut.cz OBSAH 1. Úvod... 2 1.1. Předmět testování... 2 1.2. Cílová skupina... 2 2. Testování... 2 2.1. Nulová hypotéza... 2 2.2. Metoda

Více

Výuka metodou CLIL na středních školách zpohledu MŠMT Patří CLIL do odborných škol? PhDr. Marie Černíková, MŠMT, odbor vzdělávání

Výuka metodou CLIL na středních školách zpohledu MŠMT Patří CLIL do odborných škol? PhDr. Marie Černíková, MŠMT, odbor vzdělávání Výuka metodou CLIL na středních školách zpohledu MŠMT Patří CLIL do odborných škol? 1 PhDr. Marie Černíková, MŠMT, odbor vzdělávání Osnova příspěvku Výuka metodu CLIL/EMILE SŠ Výnos 9/2013 kterým se upravuje

Více

Použití GIS v práci krajské hygienické stanice

Použití GIS v práci krajské hygienické stanice Použití GIS v práci krajské hygienické stanice Ing. Jana Kučerová, Ph.D. Mgr. Jiří Šmída, Ph.D. Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, Technická univerzita v Liberci Geografický informační systém

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 7. Lekce Nástroje hospodářské politiky státu Struktura lekce:

Více

Sociální rehabilitace Veřejný závazek

Sociální rehabilitace Veřejný závazek Sociální rehabilitace Veřejný závazek Poskytovatel sociální služby: Život bez bariér, z.ú.. IČO: 26652561 DIČ: CZ 26652561 č.ú.: 78-8511550297/0100 u KB Nová Paka IBAN: CZ6001000000788511550297 SWIFT:

Více

Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci

Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci Vymezení pojmu a definice případové konference Případová konference je odborná diskuse zainteresovaných

Více

Analýza potřeb klientů Doléčovacího centra Prevent České Budějovice

Analýza potřeb klientů Doléčovacího centra Prevent České Budějovice Analýza potřeb klientů Doléčovacího centra Prevent České Budějovice Ing. et Bc. Jan Šnokhous Doléčovací centrum Prevent Tylova 23, České Budějovice Tel.: 386350380 www.os-prevent.cz cnp@os-prevent.cz Lidské

Více

Čekatelský kurz Řemřich

Čekatelský kurz Řemřich Čekatelský kurz Řemřich ročník 2012 Skripta předmětu Metodika Obsah: METODIKA... 2 PRVKY SKAUTSKÉ VÝCHOVNÉ METODY... 3 SKAUTSKÝ PROGRAM A JEHO DRAMATURGIE... 4 PLÁNOVÁNÍ... 5 DRUŽINA, DRUŽINOVÝ SYSTÉM,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 167 ze dne 14.03.2016

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 167 ze dne 14.03.2016 č.j.: 189/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 167 ze dne 14.03.2016 Žádost o zábor veřejného prostranství za účelem pořádání akce Jom hašoa 2016 - Den vzpomínání na oběti holocaustu

Více