Agentura pro podporované zaměstnávání Rytmus hledá zaměstnavatele ke spolupráci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Agentura pro podporované zaměstnávání Rytmus hledá zaměstnavatele ke spolupráci"

Transkript

1

2 STAŇTE SE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNOU FIRMOU A ZAMĚSTNÁVEJTE OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Agentura pro podporované zaměstnávání Rytmus hledá zaměstnavatele ke spolupráci Staňte se našimi partnery Pomůžeme Vám plnit zákonné kvóty zaměstnávání osob se zdravotním postižením, a snížit tak finanční odvody do státního rozpočtu. Pomůžeme Vám stát se společností, která je vnímavá vůči celospolečenskému klimatu a přispívá k posilování pozitivních hodnot. Co můžete získat: kontakty na potencionální zaměstnance, vytipování vhodných pracovníků na pracovní místa pro osoby se zdravotním postižením pomoc při vyřizování dokumentů, jednání s úřady nebo obecné pracovně právní poradenství informace nejen o legislativě, ale také praktických zkušenostech čerpaných z více jak 10-letého působení organizace pracovního asistenta, který bude pracovníkovi k dispozici na pracovišti a bude mu poskytovat nezbytnou podporu při zaučení; zároveň může pomáhat v jeho integraci mezi ostatní zaměstnance, případně pomáhat ostatním zaměstnancům v navázání vztahu a komunikaci s novým spolupracovníkem pomoc při vytváření pracovních pozic pro osoby se zdravotním postižením možnost účastnit se odborných seminářů a školení či provedení auditu pracovních příležitostí ve Vaší společnosti (aktuální nabídka na V současné době spolupracujeme: APLA Praha (úklid) Chrudimská nemocnice, a.s. (provozní pracovníci stravování) POTRAVINY MÁLEK s.r.o., Slatiňany (skladníci) Hermia Pyšely, s.r.o. (pomocné práce v potravinářské výrobě) JRSK s.r.o. Praha, (pomocné práce ve skladu, doplňování zboží) Ricochetový a sportovní klub spol.s.r.o., Praha (úklid) McDonald s ČR, spol. s r.o., (úklidové práce, drive) Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a. s. (pomocné práce v kuchyni a rozvoz stravy, úklid) Schoeller Litvínov a.s., (pomocný manipulační dělní/zahradník) Schola Humanitas Střední škola na obnovu a ochranu životního prostředí, Litvínov, (vrátný) Sodexho s.r.o., Sportas s.r.o., Litvínov, (pomocný manipulační dělník) Státní okresní archiv v Chrudimi (administrativní a spisový pracovník) Tesco Stores a. s., Praha, (pomocné práce v pekárně, doplňování zboží) Univerzita Karlova Fakulta humanitních studií (pomocné administarivní práce)

3 SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉ CHOVÁNÍ FIREM V OBLASTI ZAMĚSTNÁVÁNÍ Co je společensky odpovědné chování firem? Společenská odpovědnost firem (Corporate Social Responsibility CSR) je koncept podnikání, který firmám umožňuje přispívat k ekonomickému růstu a zároveň se chovat eticky. Vychází z předpokladu, že žádná firma nefunguje pouze ve svých ekonomických vztazích, ale ovlivňuje také své okolí, kvalitu života svých zaměstnanců, místní komunitu i společnost jako celek. A zároveň tyto faktory ovlivňují úspěch firmy. Chování v souladu s konceptem CSR se vyznačuje: dlouhodobou investicí firmy do rozvoje doplněním tradičních ekonomických cílů o společensky prospěšné cíle, v oblastech: sociálních, etických, komunitních a environmentálních změnou orientace firem z krátkodobých cílů na dlouhodobé preferováním optimálního zisku před maximálním Společensky odpovědné chování firem se opírá o princip dobročinnosti, dobrovolnosti a partnerství. Takové chování přináší firmě řadu zisků, zejména tím, že je vnímána jako solidní partner a dobrý soused pro své okolí. To má nezastupitelný význam pro dobré a dlouhodobě udržitelné fungování firmy. Společensky zodpovědným přístupem ve vztahu k personálním zdrojům firma podporuje: rovné pracovní příležitosti včetně osob se zdravotním postižením spokojenost zaměstnanců školení a rozvoj pracovníků zdraví a bezpečnost Výsledkem se stává věrnost zákazník. Co získá firma zaměstnáváním osob se zdravotním postižením? motivované a stálé zaměstnance, kteří si práce váží možnost, jak odstranit práci přesčas splnění zákonné povinnosti zaměstnávat osoby se zdravotním postižením dobrou pověst společensky odpovědné firmy finanční výhody Nabídka o.s.rytmus, v souvislosti s CSR: Možnost bezplatné účasti na odborných seminářích na téma společensky odpovědné chování firem v oblasti zaměstnávání, pořádaných ve spolupráci s Českou unií pro podporované zaměstnávání semináře jsou určeny pro vedení firem a management lidských zdrojů, získáte informace o konceptu společenské odpovědnosti firem. Dozvíte se o možnostech a výhodách, vyplývajících z legislativního rámce zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Seznámíte se s poznatky a zkušenostmi zaměstnavatele těchto osob. Bližší informace o seminářích, termínech a místech konání: Rytmus - Bruselská 16, Praha 2, Tel./ Fax: , Česká unie pro podporované zaměstnávání - Studentská 3, Praha 6, Tel./Fax: , možnost zaregistrovat svou nabídku zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením na Další informace o nabídce o. s. Rytmus naleznete na

4 TRANZITNÍ PROGRAM PŘECHOD ZE ŠKOLY DO PRÁCE, PRAXE V BĚŽNÉ FIRMĚ Co je Tranzitní program (TP)? Tranzitní program je určen pro studenty posledního ročníku speciální školy, tj. pro studenty, kteří mají nějaké znevýhodnění a je pro ně obtížnější najít vhodnou praxi a možné budoucí pracovní uplatnění. Tranzitní program je služba směřující k nalezení praxe, která by měla vyústit v zaměstnání na otevřeném trhu práce. Praxe probíhají zpravidla jednou týdně, dopoledne. Praktikanti mohou být doprovázeni tzv. pracovními asistenty, kteří jsou vyškolenými pracovníky našeho sdružení Co je cílem Tranzitního programu? Naučit studenta, co to znamená chodit do práce, rozvíjet jeho pracovní a sociální dovednosti (povinnost pravidelné docházky, umět se dopravit do zaměstnání, omlouvat se v případě nemoci, komunikovat se spolupracovníky apod.). Umožnit studentům s postižením vyzkoušet si práci v běžném prostředí. Usnadnit studentům přechod ze školy do běžného pracovního prostředí. Během školního roku mohou praktikanti vystřídat více než jedno pracovní místo. Na závěr TP se snažíme najít takové pracoviště, kde by zaměstnavatel byl s praktikantem spokojen do té míry, že by v něm po ukončení docházky našel vhodného, již zaučeného zaměstnance. Výhody Tranzitního programu neplacená síla navíc Studenti vykonávají během praxe práci pro zaměstnavatele zdarma. příležitost pro zaměstnavatele poznat možného budoucího zaměstnance Zaměstnavatel může v případě spokojenosti získat ve studentovi budoucího zaměstnance, který je už zaučen. - Zaměstnání osoby se zdravotním postižením přináší zaměstnavateli mnohé ekonomické výhody: úlevy na daních, státní dotace atd. individuální přístup Metoda umožňuje přistupovat ke každému studentovi zcela individuálně, což je mnohem výhodnější než hromadné praxe. Je postavena na schopnostech - práce se hledá podle toho, co je člověk schopen se naučit a k čemu má předpoklady.

5 FINANČNÍ PROBLEMATIKA ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Pokud jste společností, která má více jak 25 zaměstnanců, je Vaší povinností dle 81 zák. 435/2004 Sb. zaměstnávat osoby se zdravotním postižením ve výši 4 % z celkového průměrného ročního počtu svých zaměstnanců Existuje několik způsobů plnění, které se dají různě kombinovat: zaměstnávání osob se zdravotním postižením v pracovním poměru odebírání výrobků a služeb či zadáváním zakázek společnostem, které zaměstnávají více než 50 % zaměstnanců, kteří jsou osobami se zdravotním postižením, a to v hodnotě 7-násobku průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku, v němž povinnost plnit povinný podíl osob se zdravotním postižením vznikla placení odvodů do státního rozpočtu za každého pracovníka se zdravotním postižením 2,5-násobek průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku, v němž povinnost plnit povinný podíl osob se zdravotním postižením vznikla Jaké finanční výhody můžete zaměstnáním osoby se zdravotním postižením získat? plnění zákonem stanoveného podílu bez placení odvodů do státního rozpočtu za každého pracovníka se zdravotním postižením, zaměstnaného na plný úvazek, ušetříte cca Kč, za každého s těžším zdravotním postižením cca Kč nebudete muset odebírat výrobky či služby od společností zaměstnávajících více než 50% zaměstnanců se zdravotním postižením snížení roční daně ( 35 zák. 586/1992 Sb.) v případě přímého zaměstnávání za každého zaměstnance se zdravotním postižením o Kč za každého zaměstnance s těžším zdravotním postižením (poživatel plného invalidního důchodu) o Kč možnost obdržet příspěvky od Úřadu práce finanční příspěvek na společensky účelné pracovní místo nebo příspěvek na zapracování nebo příspěvek na dopravu zaměstnanců ; jejich výši určuje příslušný Úřad práce Za osobu se zdravotním postižením zaměstnavatel odvádí stejné sociální a zdravotní pojištění jako u jiných zaměstnanců. Další informace o problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením naleznete na nebo Případně Vám rádi pomohou a poradí v Agentuře pro podporované zaměstnávání Rytmus.

6 TRANZITNÍ PROGRAM PŘECHOD ZE ŠKOLY DO PRÁCE, PRAXE V BĚŽNÉ FIRMĚ Co je Tranzitní program (TP) a pro koho je určen: Tranzitní program je služba směřující k nalezení praxe, která by měla vyústit v zaměstnání na otevřeném trhu práce. Praxe v rámci TP je individuální, s možností poskytnutí pracovní asistence. Praxe probíhá zpravidla jednou týdně v době pro praxi školou určené, případně místo výuky. Služba je určena studentům s různými typy znevýhodnění, kteří jsou v posledním ročníku školy a u kterých se nepředpokládá, že budou pokračovat v dalším studiu. Škola by to měla při výběru studentů pro TP brát v potaz. Může se stát, že se student během účasti v TP rozhodne, že si bude školní docházku prodlužovat. V tom případě s ním bude TP ukončen. Podobné situace by ale měly být výjimkou! Cílem Tranzitního programu je: seznámit studenty s různými typy prací, a to prostřednictvím: náhledů na pracovištích během prvního měsíce služby (studenti mají možnost si práci také vyzkoušet) individuálních konzultací zajistit studentovi praxi odpovídající jeho možnostem a představám, s výhledem na budoucí zaměstnání v běžném pracovním prostředí získat a rozvíjet u studenta dovednosti potřebné pro budoucí zaměstnání (povinnost pravidelné docházky, umět se dopravit do zaměstnání, omlouvat se v případě nemoci, komunikovat se spolupracovníky, apod.)

7 PŘIŠEL K VÁM NA VSTUPNÍ LÉKAŘSKOU PROHLÍDKU ČLOVĚK S POSTIŽENÍM? Na vstupní lékařskou prohlídku k Vám přichází člověk s postižením, který je uživatelem služby podporované zaměstnávání. Agentura pro podporované zaměstnávání Rytmus pomáhá lidem se zdravotním postižením (případně jiným znevýhodněním) najít a udržet si zaměstnání na otevřeném trhu práce. Uživatelům služby podporované zaměstnávání poskytujeme po dobu dvou, maximálně tří let podporu a pomoc při hledání a udržení si zaměstnání, při vyjednávání se zaměstnavateli, na úřadech, u lékařů atd. Po nástupu do práce nabízí agentura uživateli asistenta, který může pomoci novému zaměstnanci se zaučením, s dojednáním podmínek na pracovišti, komunikací s kolegy apod. Pracovní konzultant zároveň mapuje možná rizika na pracovišti a spolu s uživatelem i zaměstnavatelem vytváří plány, jak rizikům předcházet. Většina zaměstnavatelů požaduje po všech zaměstnancích vstupní lékařskou prohlídku. Člověk s postižením, který chce pracovat, si mnohdy z lékařské prohlídky odnáší takové doporučení, na jehož základě ho zaměstnavatel do zaměstnání nepřijme. V praxi se osvědčilo, když vstupní lékařská zpráva obsahuje pozitivní a konkrétní vymezení zdravotních důvodů, proč zaměstnanec nemůže vykonávat některé pracovní činnosti. Příklady, jak je možné psát doporučení: Doporučení je vhodné vztáhnout ke konkrétní práci, např. je schopen vykonávat pomocné práce v kuchyni místo je schopen vykonávat práce pod dozorem. Do doporučení je možné napsat, jakou konkrétní práci může vykonávat, např. namísto není schopen fyzicky náročné práce uvést může zvedat břemena do 15 kg. Podrobněji rozepsat omezení z důvodu nemoci: ze zdravotních důvodů nemůže vykonávat práci u strojů a v noci namísto trpí epilepsií Nebo může doporučení obsahovat např. doporučuji dlouhodobé zaškolení v práci, např. formou asistence z agentury pro podporované zaměstnávání namísto doporučuji práci pod dlouhodobým dozorem Při hledání pracovního místa ve službě podporované zaměstnávání vycházíme z přání uživatele, zdravotních omezení a možností uživatele. Proto je důležitá spolupráce nejen se zaměstnavateli, ale i lékaři. V případě, že bychom Vám mohli nějak pomoci či byste chtěli více informací o nás nebo naší službě, obraťte se na nás na níže uvedených kontaktech. Děkujeme za Váš čas. Rytmus Bruselská: telefon: , , Bruselská 16, Praha 2, Kontaktní osoba: Michaela Oupická na internetu: na e mailové adrese: rytmus@rytmus.or Rytmus Dejvice: telefon: , Studentská 541/3, Praha 6, Kontaktní osoba: Iva Fryšová

8 PŘIŠEL K VÁM NA VSTUPNÍ LÉKAŘSKOU PROHLÍDKU ČLOVĚK S POSTIŽENÍM? Na vstupní lékařskou prohlídku k Vám přichází člověk s postižením, který je uživatelem služby podporované zaměstnávání. Agentura pro podporované zaměstnávání Rytmus pomáhá lidem se zdravotním postižením (případně jiným znevýhodněním) najít a udržet si zaměstnání na otevřeném trhu práce. Uživatelům služby podporované zaměstnávání poskytujeme po dobu dvou, maximálně tří let podporu a pomoc při hledání a udržení si zaměstnání, při vyjednávání se zaměstnavateli, na úřadech, u lékařů atd. Po nástupu do práce nabízí agentura uživateli asistenta, který může pomoci novému zaměstnanci se zaučením, s dojednáním podmínek na pracovišti, komunikací s kolegy apod. Pracovní konzultant zároveň mapuje možná rizika na pracovišti a spolu s uživatelem i zaměstnavatelem vytváří plány, jak rizikům předcházet. Většina zaměstnavatelů požaduje po všech zaměstnancích vstupní lékařskou prohlídku. Člověk s postižením, který chce pracovat, si mnohdy z lékařské prohlídky odnáší takové doporučení, na jehož základě ho zaměstnavatel do zaměstnání nepřijme. V praxi se osvědčilo, když vstupní lékařská zpráva obsahuje pozitivní a konkrétní vymezení zdravotních důvodů, proč zaměstnanec nemůže vykonávat některé pracovní činnosti. Příklady, jak je možné psát doporučení: Doporučení je vhodné vztáhnout ke konkrétní práci, např. je schopen vykonávat pomocné práce v kuchyni místo je schopen vykonávat práce pod dozorem. Do doporučení je možné napsat, jakou konkrétní práci může vykonávat, např. namísto není schopen fyzicky náročné práce uvést může zvedat břemena do 15 kg. Podrobněji rozepsat omezení z důvodu nemoci: ze zdravotních důvodů nemůže vykonávat práci u strojů a v noci namísto trpí epilepsií Nebo může doporučení obsahovat např. doporučuji dlouhodobé zaškolení v práci, např. formou asistence z agentury pro podporované zaměstnávání namísto doporučuji práci pod dlouhodobým dozorem Při hledání pracovního místa ve službě podporované zaměstnávání vycházíme z přání uživatele, zdravotních omezení a možností uživatele. Proto je důležitá spolupráce nejen se zaměstnavateli, ale i lékaři. V případě, že bychom Vám mohli nějak pomoci či byste chtěli více informací o nás nebo naší službě, obraťte se na nás na níže uvedených kontaktech. Děkujeme za Váš čas.

Co nabízí? Komu? Jak?

Co nabízí? Komu? Jak? Co nabízí? Komu? Jak? Co je podporované zaměstnávání? individuální flexibilní podpora lidem znevýhodněným na trhu práce a jejich (potenciálním) zaměstnavatelům podpora uchazeči o práci před nástupem do

Více

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM SOCIÁLNÍ SFÉRY - Práce - Bydlení - Volný čas - Partnerské vztahy - Rodina PRACOVNÍ UPLATNĚNÍ Pracovní trh Sociální služby Možnosti mimo systém LEGISLATIVA

Více

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s.

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. TRANZITNÍ PROGRAM Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. CO NÁS DNES ČEKÁ Představení Tranzitního programu Jak Tranzitní program probíhá Video o Tranzitním programu Práce ve skupinách a následná prezentace CO

Více

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č.

Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. Legislativní oporu při zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) nejdeme v zákonu o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášce č. 518/2004 Sb. Kdo je v ČR osobou se zdravotním postižením

Více

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dominika Linhartová pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 OZP Osobami se zdravotním postižením (OZP) jsou podle

Více

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Příloha č. 2 Legislativa materiálu Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Pracovní materiál vytvořený v rámci KA č. 1 projektu Diverzita pro OZP, OP

Více

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST KOMERČNÍ SFÉRY Ing. Milan Venclík, MBA SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÁ FIRMA Společenská odpovědnost firem (Corporate SocialResponsibility CSR) se stala fenoménem současné doby. Přestože

Více

dne 21. 11. 2014, od 9,30 hod. Místo konání: Konferenční místnost č. 104 společnosti KVIC, Štefánikova 7, Nový Jičín

dne 21. 11. 2014, od 9,30 hod. Místo konání: Konferenční místnost č. 104 společnosti KVIC, Štefánikova 7, Nový Jičín Aplikační workshop realizovaný v rámci projektu Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR), ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce, OP LZZ číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/77.00003

Více

Diskuse na téma: Dostupné dotace, daňové slevy, další vzdělávání (FDV) a příklady dobré praxe zaměstnavatelů při zaměstnávání osob s postižením

Diskuse na téma: Dostupné dotace, daňové slevy, další vzdělávání (FDV) a příklady dobré praxe zaměstnavatelů při zaměstnávání osob s postižením Diskuse na téma: Dostupné dotace, daňové slevy, další vzdělávání (FDV) a příklady dobré praxe zaměstnavatelů při zaměstnávání osob s postižením 13. ledna 2015, 9.00 11.45hod AmCham, Dušní 10, Praha 1 1.část:

Více

Podpora hospodářské činnosti v komunitách. Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Podpora hospodářské činnosti v komunitách. Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Podpora hospodářské činnosti v komunitách Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Podpora komunitních aktivit Podporované zaměstnávání Veřejně prospěšné práce Sociální ekonomika

Více

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené Název projektu: Podporované zaměstnávání metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením Zkrácený název projektu: Registrační číslo: CZ.1.04/3.3.05/31.00229 Období realizace: 1. 2. 2010

Více

Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vývoj legislativy v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením JUDr. Pavel Ptáčník Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Situace v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením Na úřadech

Více

Právní úprava zaměstnávání osob se zdravotním postižením Ekonomika nebo charita? JUDr. Jan Hutař Základní předpisy Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Vyhláška č. 518/2004 Sb.,kterou se provádí zákon

Více

2. O společnosti 2.1 Poslání Posláním společnosti Rytmus Benešov, o.p.s. je umožnit lidem se znevýhodněním aktivní zapojení a seberealizaci, zejména p

2. O společnosti 2.1 Poslání Posláním společnosti Rytmus Benešov, o.p.s. je umožnit lidem se znevýhodněním aktivní zapojení a seberealizaci, zejména p VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007 Rytmus Benešov, o.p.s. Obsah: 1. Základní údaje. 1 2. O společnosti 2 2.1 Poslání.. 2 2.2 Principy. 2 2.3 Cílové skupiny 2 2.4 Poskytované služby. 2 3. Činnost v roce 2007 2 4. Zpráva

Více

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora České republiky Hospodářská komora České republiky Proč a jak zaměstnávat OZP, kde hledat motivované pracovníky Michal Vokurka Cíl prezentace Uvedení souvislostí zaměstnávání OZP Rekapitulace důvodů proč zaměstnávat OZP

Více

Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. 25. října 2013

Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. 25. října 2013 Kulatý stůl APLA Praha Zaměstnávání osob se zdravotním postižením 25. října 2013 Legislativní změny od 1. 1. 2012 S účinností od 1. 1. 2012 novelizována ustanovení zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,

Více

Služby pracovní rehabilitace ve FOKUSu

Služby pracovní rehabilitace ve FOKUSu Služby pracovní rehabilitace ve FOKUSu Bc. Jana Horáková, DiS. Bc. Pavlína Kadlecová Růžičková Služby pracovní rehabilitace FOKUSu Lidé s duševním onemocněním Havlíčkův Brod: - Sociálně terapeutická dílna

Více

Výroční zpráva AGENTURY PONDĚLÍ za rok 2001

Výroční zpráva AGENTURY PONDĚLÍ za rok 2001 Výroční zpráva AGENTURY PONDĚLÍ za rok 2001 1. PŘEDSTAVENÍ ORGANIZACE: AGENTURA PONDĚLÍ vznikla v lednu 2001 při ÚSP Horní Poustevna. Od 30. 7. 2001 je AGENTURA PONDĚLÍ zaregistrována jako občanské sdružení

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele

Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele Informační dokument Úřadu práce ČR pro zaměstnavatele Vážení zaměstnavatelé, dovolujeme si Vás oslovit jménem Kontaktního pracoviště Šumperk, Úřadu práce České republiky, Krajské pobočky v Olomouci s informací

Více

Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8

Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 Kdo je OZP a proč ji zaměstnat? Dominika Linhartová pracovní konzultant APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 TERMINOLOGIE OZP = Osoba se Zdravotním Postižením Druhy průkazů

Více

Zaměstnávání OZP. Mgr. Lucie Čížková sociální pracovnice, pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8

Zaměstnávání OZP. Mgr. Lucie Čížková sociální pracovnice, pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 Zaměstnávání OZP Mgr. Lucie Čížková sociální pracovnice, pracovní konzultantka APLA Praha, Střední Čechy, o. s. V Holešovičkách 593/1a, Praha 8 7. 3. 2014 Legislativa osoba se zdravotním postižením OZP

Více

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR

Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Nástroje Úřadu práce České republiky na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením Vypracoval odbor zaměstnanosti GŘ ÚP ČR Počet osob se zdravotním postižením v evidenci Úřadu práce České republiky

Více

5 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením

5 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením 5 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

Výroční zpráva za rok 2003

Výroční zpráva za rok 2003 Výroční zpráva za rok 2003 1. PŘEDSTAVENÍ ORGANIZACE AGENTURA PONDĚLÍ vznikla v lednu 2001 při ÚSP Horní Poustevna. Od 30. 7. 2001 je AGENTURA PONDĚLÍ zaregistrována jako občanské sdružení pod číslem jednacím

Více

Indikátory sociálního podniku.

Indikátory sociálního podniku. Indikátory sociálního podniku http://www.ceske-socialnipodnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory Podpora sociálního podnikání Nutné zkontrolovat, jestli náš podnák je sociálním podnikem: http://www.ceske-socialnipodnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory

Více

NABÍDKA ZABEZPEČENÍ PRACOVNÍ REHABILITACE ( 69 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti)

NABÍDKA ZABEZPEČENÍ PRACOVNÍ REHABILITACE ( 69 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) NABÍDKA ZABEZPEČENÍ PRACOVNÍ REHABILITACE ( 69 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) Identifikační údaje právnické nebo fyzické osoby 1) : Název: IČ: Telefon: Fax: E-mail: www stránky: Adresa

Více

TRANZITNÍ PROGRAM Ze školy do práce. AGAPO, o.p.s. Mgr. Adéla Vančurová

TRANZITNÍ PROGRAM Ze školy do práce. AGAPO, o.p.s. Mgr. Adéla Vančurová TRANZITNÍ PROGRAM Ze školy do práce AGAPO, o.p.s. Mgr. Adéla Vančurová Poslání: AGAPO, o.p.s. podporovat pracovní uplatnění lidí se zdravotním a sociálním znevýhodněním v Brně a jeho okolí, aby mohli žít

Více

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením II Materiály pro účastníky projektu Klíčová aktivita 04 Skupinové vzdělávací a motivační

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro zaměstnavatele v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro zaměstnavatele v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro zaměstnavatele v regionu Zlín Zjišťování názorů, postojů a požadavků zaměstnavatelů, klíčových aktérů trhu práce, na zaměstnávání občanů se zdravotním postižením,

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Hana Potměšilová 7. února 2013 Zákonná úprava 2 Ústava Souběh invalidního důchodu s výdělečnou činností Zákon 435/2004 Sb. o zaměstnanosti ( ZoZ ) část III. 67-84

Více

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR 2. 12. 2014 Týn nad Vltavou Jitka Čechová Sociální podnikání podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí propojuje oblast sociální, ekonomickou

Více

Základní veřejné prohlášení

Základní veřejné prohlášení Domov sociálních služeb Slatiňany Základní veřejné prohlášení Domova sociálních služeb Slatiňany Druh sociální služby Chráněné bydlení Poslání sociální služby Motto: Ukaž mi směr, cestu už najdu sám Posláním

Více

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob Opatření VI. 1.: Podpora zaměstnávání ohrožených osob Ze sociologického šetření prováděného v rámci komunitního plánování v Mladé Boleslavi vyplynulo, že problém získat a udržet si práci je pro dotazované

Více

Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled

Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled Vzděláním k úspěchu bez bariér Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled Jan Podola jpodo@rek.zcu.cz Projekt Vzděláním k úspěchu bez bariér reg. č. CZ.02.3.62/0.0/0.0/16_037/0003942

Více

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov.

SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov. SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov www.senzapv.cz senzapv@senzapv.cz cekalova@oslipka.cz Olomouc 17.12.2012 Vznik SENZA družstva subjektivní situace Důvody založení družstva zkušenosti z poskytování

Více

CZ.1.04/3.3.05/75.00002

CZ.1.04/3.3.05/75.00002 Život bez překážek v Pardubickém kraji CZ.1.04/3.3.05/75.00002 InHelp, o. p. s. Adresa: Tyrše a Fügnera 7, 568 02 Svitavy Kontakt: info@inhelp.cz, 774 602 021 www.inhelp.cz 1 Život bez překážek Pardubickém

Více

Podpora lidí s PAS osobní asistencí

Podpora lidí s PAS osobní asistencí Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Podpora lidí s PAS osobní asistencí Ing. Tomáš Dostál Mgr. Pavla Krňávková APLA-JM o.s. Vznik v roce 2002 z iniciativy rodičů dětí s autismem, odborníků

Více

Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Pracovní rehabilitace a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Mgr. Libor Buganský Mgr. Andrea Pavelková libor.bugansky@ot.mpsv.cz andrea.pavelkova@ot.mpsv.cz Ostrava, 7.10.2011 Nezaměstnanost k 31.7.2011

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Shrnutí Dotazníkového šetření se zúčastnilo 23 ze 36 oslovených poskytovatelů PZ (včetně jejich poboček) Poskytovatelé PZ zastoupeni ve 13

Více

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZNEVÝHODNĚNÝCH SKUPIN PRACOVNÍKŮ. Gabriela Melková Ministerstvo práce a sociálních věcí

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZNEVÝHODNĚNÝCH SKUPIN PRACOVNÍKŮ. Gabriela Melková Ministerstvo práce a sociálních věcí PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ ZNEVÝHODNĚNÝCH SKUPIN PRACOVNÍKŮ Gabriela Melková Ministerstvo práce a sociálních věcí 24. října 2016, Praha OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014 2020 Navazuje

Více

Workshop SP CSR. Přednášející: ing. Zdeňka Telnarová, Ph.D. Organizace: Ostravská univerzita

Workshop SP CSR. Přednášející: ing. Zdeňka Telnarová, Ph.D. Organizace: Ostravská univerzita Workshop SP CSR j Přednášející: ing. Zdeňka Telnarová, Ph.D. Organizace: Ostravská univerzita Název projektu: Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti (CSR), ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit. I. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit. I. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit I. Podpora opatření v oblasti zaměstnanosti Tato výzva je realizována v rámci komunitně vedeného místního rozvoje (dále jen CLLD) a Strategie komunitně vedeného

Více

M Ě S T O K A D A Ň Komunitní plánování, skupina č.2 Péče o zdravotně postižené

M Ě S T O K A D A Ň Komunitní plánování, skupina č.2 Péče o zdravotně postižené Zápis pracovní schůzky ze dne 12.05. 2009 Místo konání: Mírové náměstí čp.65, kancelář Sdružení zdravotně postižených, místní organizace Kadaň (SZP MO Kadaň) Materiály: 1. Mailová korespondence mezi paní

Více

Benešov, o.p.s. projekt. Pacifik

Benešov, o.p.s. projekt. Pacifik projekt Pacifik Dokument popisuje aktivity projektu Pacifik. Je psán ve zjednodušené formě easy to read, aby byl přístupný chápání lidem s potížemi s porozuměním (lidé s mentálním postižením). Dokument

Více

Jak používat zdroje ESF na zlepšování demografické situace pro podporu programů místních neziskových organizací?

Jak používat zdroje ESF na zlepšování demografické situace pro podporu programů místních neziskových organizací? Jak používat zdroje ESF na zlepšování demografické situace pro podporu programů místních neziskových organizací? V4 Konference Praha 130612 Ministerstvo národních zdrojů, Maďarsko Odbor pro rodinnou politiku

Více

NABÍDKA ZABEZPEČENÍ PRACOVNÍ REHABILITACE ( 69 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti)

NABÍDKA ZABEZPEČENÍ PRACOVNÍ REHABILITACE ( 69 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) NABÍDKA ZABEZPEČENÍ PRACOVNÍ REHABILITACE ( 69 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) Identifikační údaje právnické nebo fyzické osoby 1) : Název: IČ: Telefon: Fax: E-mail: www stránky: Adresa

Více

Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy

Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy ~ 1 ~ Povinnosti zaměstnavatelů k úřadu práce a vzájemné vztahy Budeme se pohybovat v dimenzích Zákona o zaměstnanosti konkrétně mezi 4-62. Ihned v úvodu tj. 4 ZZ hovoří o účastnících právních vztahů,

Více

A3 HnutíNezávislý život. Elena Pečarič. YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko)

A3 HnutíNezávislý život. Elena Pečarič. YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko) A3 HnutíNezávislý život Elena Pečarič YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko) 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 2 0 2 1 2 2 2 3 2 4 2 5 2 6 2 7 2 8 2 9 3 0 3 1 3 2

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

Svět neslyšících je krásný, bohatý, jen tichý.

Svět neslyšících je krásný, bohatý, jen tichý. Svět neslyšících je krásný, bohatý, jen tichý. Když člověk neslyší, neznamená to, že je nešťastný. Dívá se na svět očima a těma vidí krásu světa. Veronika Chladová, Tiché zprávy Vznik a poslání Zahájili

Více

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM PROČ SE ZAPOJIT DO PRACOVNÍHO PROCESU? Pocit užitečnosti. Překonání handicapu uvnitř sebe sama. Alespoň částečná finanční nezávislost. Aktivní zapojení do formování

Více

Člověk v tísni, o.p.s.

Člověk v tísni, o.p.s. Člověk v tísni, o.p.s. Čím se zabýváme Humanitární a rozvojová pomoc (přírodní katastrofy/ Skutečný dárek) Podpora lidských práv (podpora občanské společnosti v zemích s totalitním režimem, filmový festival

Více

Sociální politika. Březen 2012

Sociální politika. Březen 2012 Sociální politika Březen 2012 V oblasti sociální politiky máme Systém státní sociální podpory Dávky vyplácí úřady práce Státní politiku zaměstnanosti Dávky vyplácí úřady práce Systém sociálního zabezpečení

Více

Sociální pilíř CSR ve vztahu k zaměstnávání OZP LEGISLATIVA

Sociální pilíř CSR ve vztahu k zaměstnávání OZP LEGISLATIVA Sociální pilíř CSR ve vztahu k zaměstnávání OZP LEGISLATIVA Karel Rychtář (AZZP ČR) Ostrava, 15.9.2014 OP LZZ, CZ.1.04.5.1.01/77.00003 PPS pilotní kurz legislativa 1. Úvod 2. Osoba se zdravotním postižením

Více

Podpora zaměstnávání OZP možnosti Úřadu práce ČR. Petr Vyhnánek, odborný garant projektu, MPSV

Podpora zaměstnávání OZP možnosti Úřadu práce ČR. Petr Vyhnánek, odborný garant projektu, MPSV Podpora zaměstnávání OZP možnosti Úřadu práce ČR Petr Vyhnánek, odborný garant projektu, MPSV Úvodní informace o Úřadu práce České republiky Úřad práce České republiky je správním úřadem s celostátní působností

Více

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce výstup projektu Rozvoj sociální firmy Výroční konference CIP Equal Praha, 22.-23.4.2008 Ing. Markéta Würtherlová, Fokus Praha, o.s.

Více

PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ METODOU IPS

PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ METODOU IPS PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ METODOU IPS FOKUS České Budějovice Konference: DOBRÁ PRAXE 17. 18. 10. 2018 Plzeň Podporované zaměstnávání metodou IPS FOKUS České Budějovice z. ú. Podpora lidí s duševním onemocněním

Více

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ Souhrnné informace o možnostech pracovního uplatnění, zaměstnávání osob se zdravotním postižením a podnikání osob se zdravotním postižením podle zákona č. 435/2004

Více

Proč se vyplatí zaměstnávat člověka se zdravotním postižením. Hana Potměšilová, 14. června 2019

Proč se vyplatí zaměstnávat člověka se zdravotním postižením. Hana Potměšilová, 14. června 2019 Proč se vyplatí zaměstnávat člověka se zdravotním postižením Hana Potměšilová, 14. června 2019 Zákonná úprava Ústava Zákon 435/2004 Sb. o zaměstnanosti Zákon o rovném zacházení tzv. antidiskriminační zákon

Více

Úřad práce. zaměstnanosti. ochrany zaměstnanců při platební. neschopnosti zaměstnavatele. státní sociální podpory. plní úkoly v oblasti:

Úřad práce. zaměstnanosti. ochrany zaměstnanců při platební. neschopnosti zaměstnavatele. státní sociální podpory. plní úkoly v oblasti: plní úkoly v oblasti: Úřad práce zaměstnanosti ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele státní sociální podpory Všem občanům informační služby: o volných pracovních místech v České

Více

Milí čtenáři, Mgr. Dolores Czudková předseda představenstva

Milí čtenáři, Mgr. Dolores Czudková předseda představenstva Milí čtenáři, Není lehké najít vhodná slova, krátce v pár řádcích popsat celý minulý rok, a přitom Vás nenudit. Takže vyberu jen nejdůležitější věci, které se v minulém roce odehrály a chci se společně

Více

Staňte se naším členem

Staňte se naším členem RÁDCE PRO ZALOŽENÍ NOVÉ ODBOROVÉ ORGANIZACE Staňte se naším členem Nezávislý odborový svaz pracovníků potravinářského průmyslu a příbuzných oborů Čech a Moravy Rádce i dobrý přítel JAK JE DŮLEŽITÉ MÍT

Více

a) pomoc při zajištění chodu domácnosti pomoc s úklidem a údržbou domácnosti a osobních věcí:

a) pomoc při zajištění chodu domácnosti pomoc s úklidem a údržbou domácnosti a osobních věcí: Podpora samostatného bydlení je terénní služba pro lidi se zdravotním postižením, která je zaměřena na získávání, trénink a rozvoj osobních kompetencí, schopností a dovedností člověka, aby mohl žít a fungovat

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní stav dobrý: /zaškrtněte/ Omezení /vypište/: V evidenci ÚP ČR od: Vzdělání:

Více

Celospolečenská odpovědnost v praxi výrobního podniku

Celospolečenská odpovědnost v praxi výrobního podniku Celospolečenská odpovědnost v praxi výrobního podniku Barum Continental, spol. s r. o. Otrokovice Ing. Libor Láznička, Ph.D. Kunín 5. 12. 2012 Celospolečenská odpovědnost v praxi výrobního podniku Všeobecné

Více

Nepravidelný Občasný Bulletin

Nepravidelný Občasný Bulletin MILÍ KOLEGOVÉ, na základě setkání v Olomouci, které bylo pro nás, a doufáme, že i pro vás velmi přínosné, plníme daný slib a posíláme vám stručné informace o základních nástrojích APZ (aktivní politiky

Více

Název projektu: Komplexní odborná terénní a ambulantní pomoc ohroženým rodinám s dětmi na území města Česká Lípa 8 / / /

Název projektu: Komplexní odborná terénní a ambulantní pomoc ohroženým rodinám s dětmi na území města Česká Lípa 8 / / / Granty 2014 návrh výboru pro sociální politiku mimořádné řízení Poř. č.: 1. Žadatel: Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, o. p. s. Zahradní 415/10 Liberec listiny) ze dne: O 485 KS Ústí nad

Více

390/2011 Sb. VYHLÁŠKA

390/2011 Sb. VYHLÁŠKA 390/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2011, kterou se mění vyhláška č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo práce a sociálních

Více

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ

INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ INFORMACE O MOŽNOSTECH PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ Souhrnné informace o možnostech pracovního uplatnění, zaměstnávání osob se zdravotním postižením a podnikání osob se zdravotním postižením podle zákona č. 435/2004

Více

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti 1) Rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání 2) Kompetence úřadů práce 3) Právo na zprostředkování

Více

Rozvoj služby Podporované zaměstnávání v Olomouckém kraji

Rozvoj služby Podporované zaměstnávání v Olomouckém kraji SPOLU Olomouc Rozvoj služby Podporované zaměstnávání v Olomouckém kraji 1.1.2006 31.12.2007 Projekt byl financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Realizátor projektu: Agentura podporovaného

Více

Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením

Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením Co dělat při dlouhodobé nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením 1. Co je dlouhodobá nezaměstnanost Dlouhodobá nezaměstnanost je nezaměstnanost je taková, která trvá déle než jeden rok. Tak je statisticky

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: NAŠE ZN.: SOC/415/07 Krajský úřad Jihomoravského kraje VYŘIZUJE: Mgr. Josef Mauler TEL.: 519441029 Žerotínovo

Více

Vzešlých z konference (O)slaďování života. Jak skloubit práci a rodinu? konané ve dnech v Jihlavě

Vzešlých z konference (O)slaďování života. Jak skloubit práci a rodinu? konané ve dnech v Jihlavě Vzešlých z konference (O)slaďování života. Jak skloubit práci a rodinu? konané ve dnech 7. - 8. 3. 2013 v Jihlavě Úvod Následující přehled je sestaven na základě Příspěvků přednášejících na konferenci

Více

ZAMĚSTNAVATELŮM. Praktický rádce v otázkách zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Vydání č. 1 / 2014

ZAMĚSTNAVATELŮM. Praktický rádce v otázkách zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Vydání č. 1 / 2014 ZAMĚSTNAVATELŮM Praktický rádce v otázkách zaměstnávání osob se zdravotním postižením Vydání č. 1 / 2014 Vážení zaměstnavatelé, dostává se Vám do rukou první číslo Informačního zpravodaje, který je koncipován

Více

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva Ekonomika Úvod do světa práce Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání

2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání 2015/11357-112 Ve věci informací a podkladů týkajících se problematiky osob se zdravotním postižením a jejich možnosti uplatnění v zaměstnání Dotaz: (ze dne 19. 2. 2015) Předmět*: Informace o zaměstnatelnosti

Více

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, 602 00 Brno Realizace Terénní osobní asistence 1 TERÉNNÍ OSOBNÍ ASISTENCE Identifikační číslo: 276 818 66 Identifikátor: 66 144 16 Název zařízení:

Více

PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE VE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR. Petra Francová Praha 25.11. 2015 Asociace pro veřejné zakázky

PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE VE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR. Petra Francová Praha 25.11. 2015 Asociace pro veřejné zakázky PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE VE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÉM ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR Petra Francová Praha 25.11. 2015 Asociace pro veřejné zakázky P3 prosazuje téma sociálního podnikání v ČR. Koncept trojího

Více

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením přijaté změny

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením přijaté změny Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením přijaté změny Podpora zaměstnávání OZP Obecně snahou státu by mělo být motivovat zaměstnavatele k vytváření pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením

Více

CENA HEJTMANA za uplatňování konceptu

CENA HEJTMANA za uplatňování konceptu Číslo: NPK 20 Číslo vydání: 2 Strana: 1 Název: Cena hejtmana za uplatňování konceptu společenské odpovědnosti Statut Celkem stran: 5 Platnost od: 2015 Počet příloh: 7 Rada kvality České republiky CENA

Více

Leonardo da Vinci program Kynnys Ry, Finsko - Helsinky. Michal Prager, Asistence o.s.

Leonardo da Vinci program Kynnys Ry, Finsko - Helsinky. Michal Prager, Asistence o.s. Leonardo da Vinci program Kynnys Ry, Finsko - Helsinky Michal Prager, Asistence o.s. 1995 Asistenci založili zaměstnanci a rodiče studentů Jedličkova ústavu a škol. Poslání: Občanské sdružení Asistence

Více

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Téma VI.2.4 Práce a vzdělávání 8. Prohlubování kvalifikace Mgr. Zuzana Válková ZÁKLADNÍ

Více

1. Celkový počet zaměstnanců se zdravotním postižením (OZP), na které je požadován příspěvek 8) - uveďte fyzický počet:

1. Celkový počet zaměstnanců se zdravotním postižením (OZP), na které je požadován příspěvek 8) - uveďte fyzický počet: ne_12zadprisppodzam.pdf - Adobe Acrobat Professional F. Právní forma zaměstnavatele 5) : G. Doložení podmínky zaměstnávání více než 50 % osob se zdravotním postižením na chráněných pracovních místech z

Více

Projekt realizuje ASISTA, s. r. o.

Projekt realizuje ASISTA, s. r. o. Projekt realizuje ASISTA, s. r. o. Jaké bariéry chceme odstranit Především na první pohled neviditelné bariéry: Snížená ochota zaměstnavatelů zdravotně postižené občany zaměstnávat a dát jim šanci Překážky

Více

Člověk a společnost. 14. Člověk ve sféře práce. Člověk ve sféře práce. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz.

Člověk a společnost. 14. Člověk ve sféře práce. Člověk ve sféře práce. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. Člověk a společnost 14. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdové účetnictví akreditovaný kurz MŠMT

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdové účetnictví akreditovaný kurz MŠMT TaxReal s.r.o. akreditovaný kurz MŠMT 2018 Obsah 1. Pracovněprávní minimum...4 1.1. Právní předpisy... 4 1.2. Pracovněprávní vztah... 4 1.3. Vznik pracovního poměru... 5 1.4. Skončení pracovního poměru...

Více

Směrnice o rozsahu služeb poskytovaných na základě dohody o výkonu pěstounské péče

Směrnice o rozsahu služeb poskytovaných na základě dohody o výkonu pěstounské péče Směrnice o rozsahu služeb poskytovaných na základě dohody o výkonu pěstounské péče Most ke vzdělání - Bridge to education, o. s Centrum náhradní rodinné péče Domov a rodina vydává níže uvedeného dne tuto:

Více

Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat:

Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat: Vznik pracovního poměru strana 14 4.4 DOKLADY PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO POMĚRU 4.4.1 Doklady předkládané zaměstnancem Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat: 1. Osobní dotazník a životopis

Více

V současné době lze vysledovat dva přístupy k CSR:

V současné době lze vysledovat dva přístupy k CSR: Společenská odpovědnost organizací (CSR) je koncept, známý v České republice řadu let. Společensky odpovědné aktivity, angažovanost vůči komunitě, realizace veřejně prospěšných projektů, to vše značí rostoucí

Více

Nakladatelství. PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR. Martin Mařík

Nakladatelství. PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR. Martin Mařík Nakladatelství PASPARTA, o.p.s. fungování sociálního podniku, praxe v ČR Martin Mařík Co je Nakladatelství PASPARTA? nakladatelství odborné literatury, poskytovatel služeb v oblasti grafiky založeno v

Více

Personalisté, personální manažeři, mzdové účetní, vedoucí a ředitelé jednotlivých úseků firem.

Personalisté, personální manažeři, mzdové účetní, vedoucí a ředitelé jednotlivých úseků firem. Vzdělávací agentura JVN www.jvn.cz Ing. Renata Horníčková Mobil: 604 914621 686 01 Uh.Hradiště jvn@ jvn.cz si Vás dovoluje pozvat na čtyřdenní vzdělávací cyklus Personální a mzdové procesy jako strategie

Více

V padesáti není pozdě

V padesáti není pozdě Projekt V padesáti není pozdě Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 2. Aktivní politika trhu práce Oblast podpory: 2.1 Posílení aktivních politik zaměstnanosti Střední odborné učiliště

Více

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě

Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě Registrační číslo ÚP: PŘÍSPĚVEK - zaměstnávání OZP Úřad práce ČR krajská pobočka v 1) : OSÚ S 10 Žádost o příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném pracovním místě 78

Více

Social return of investment

Social return of investment Social return of investment Sociální podnikání pod pojmem sociální podnikání vnímáme podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí. sociální podnikání hraje důležitou roli v místním

Více

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s.

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s. Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí ANIMA VIVA o.s. O nás Jsme občanské sdružení ANIMA VIVA o. s., které vzniklo z iniciativy svépomocné organizace rodičů

Více