IDEA Slab 5. Uživatelská příručka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IDEA Slab 5. Uživatelská příručka"

Transkript

1 Uživatelská příručka IDEA Slab IDEA Slab 5 Uživatelská příručka

2 Uživatelská příručka IDEA Slab Obsah 1.1 Požadavky programu Pokyny k instalaci programu Základní pojmy Ovládání Ovládání pohledu v hlavním okně Nastavení pro export do DXF Práce s projektem Vytvoření nového projektu Vytvoření desky importem z DXF souboru Zadání konstrukce Data projektu Geometrie Obrys Otvory Uzly Linie Tuhosti podpor Zatížení Skupiny zatěžovacích stavů Zatěžovací stavy Bodová zatížení Liniová zatížení Plošná zatížení Kombinace Výsledky Výpočetní model Karta Model Reakce v podporách Karta Reakce Deformace Karta Deformace Karta Výsledky Vnitřní síly Karta Vnitřní síly Karta Výsledky... 31

3 Uživatelská příručka IDEA Slab 7 Návrh a posouzení výztuže Zadání bodů pro provedení posudku Vygenerování dat pro IDEA RCS Protokol... 35

4 Uživatelská příručka IDEA Slab Požadavky programu Aplikace ke svému provozu vyžaduje na počítači mít nainstalovaný.net Framework 4 ten lze stáhnout např. ze stránek společnosti Microsoft ( 25c1-4fc0-919f-b21f31ab88b7). Instalační program přítomnost Frameworku kontroluje, v případě, že jej nedetekuje, nejde instalace spustit. 1.2 Pokyny k instalaci programu Program IDEA Slab se instaluje jako součást balíku IDEA StatiCa.

5 Uživatelská příručka IDEA Slab 5 2 Základní pojmy IDEA Slab je jednoduchý program pro řešení stropních desek. Deska je jedním ze skupiny programů firmy IDEA RS určených převážně pro řešení 2D statických úloh. Všechny tyto programy pracují se stejným datovým modelem a to umožňuje jejich přímé propojení s IDEA posudkovými moduly. 3D/ 2D statika IDEA Ocel Ocelový prvek IDEA Předpětí Předpjatý prvek IDEA Designer Model konstrukce IDEA Beton Předpjatý průřez IDEA Beton Pruty IDEA Beton Desky Programem IDEA Slab lze zadat desku obecného tvaru včetně otvorů. Deska může být podepřená v bodech a na liniích. Podpory mohou mít definovanou tuhost. Zatížení se rozděluje do stavů a může být silové a momentové bodové, silové a momentové liniové a silové plošné. Výpočet vnitřních sil se provádí metodou konečných prvků. Program poskytuje vnitřní síly mx, my, mxy, vy, vxz a deformace uz, fix, fiy. Jednotlivé stavy lze kombinovat. Výsledky programu Deska lze přímo použít v posudkovém modulu IDEA RCS, kde lze navrhnout potřebnou výztuž. Programy pro 2D statiku jsou navrženy tak, aby je bylo možno provozovat na internetu. Jsou naprogramovány pro použití na platformě MS Azure, což umožňuje jejich bezproblémový provoz jako Cloud aplikace.

6 Uživatelská příručka IDEA Slab 6 3 Ovládání Prvky uživatelského prostředí aplikace jsou sdruženy do následujících skupin: Navigátor obsahuje hlavní příkazy pro práci v projektu Karty (Ribbony) obsahují sady ovládacích prvků. Obsah sady se mění podle aktuálního příkazu v navigátoru Hlavní okno zobrazuje data aplikace v grafické podobě Datové okno zobrazuje vlastnosti vybraného objektu nebo výsledky pro aktuální vybraný příkaz navigátoru nebo vybraný objekt v hlavním okně Stejné prvky prostředí uživatel nalezne i v ostatních IDEA aplikacích. Karty Hlavní okno Navigátor Datové okno 3.1 Ovládání pohledu v hlavním okně Pro nastavení pohledu na konstrukci v hlavním okně lze použít myš a příkaz v levém horním rohu 2D okna. - zobrazení celé konstrukce (zoom vše) Pro ovládání obrazu pomocí klávesové zkraty a myši lze použít následující kombinace: stisknout a držet prostřední tlačítko myši pohyb myší způsobí posun obrazu rolování kolečkem myši způsobí přiblížení nebo oddálení obrazu stisknout CTRL+SHIFT a stisknout a držet prostřední tlačítko myši pohyb myší spustí zadání výřezu pro zvětšení. Pravým tlačítkem myši nad 2D oknem lze vyvolat kontextovou nabídku s následujícími příkazy:

7 Uživatelská příručka IDEA Slab 7 Zoom vše zobrazí ve 2D okně celou aktuální konstrukci. Tisk spustí tisk aktuálního obsahu 2D okna na vybranou tiskárnu. Do souboru spustí export aktuálního obsahu 2D okna do souboru rastrové grafiky (PNG, GIF, BMP, JPEG, TIFF). Do schránky vloží obsah aktuálního obsahu 2D okna do schránky. Do DXF spustí export obsahu aktuálního 2D okna do 2D DXF souboru Nastavení pro export do DXF Při exportu do DXF souboru lze v dialogu pro zadání jména souboru nastavit následující parametry: Měřítko je-li volba zapnuta, lze zadat poměr měřítka, které se použije při převodu obrázku do DXF. Jednotky výstupu výběr jednotek, ve kterých bude výsledný výkres v exportovaném DXF souboru. Hladiny nastavení způsobu generování hladin. Hladiny lze generovat a do nich sdružit entity podle typu čáry, tloušťky čáry, barvy entity nebo typu entity. Vyplnit oblasti zapne nebo vypne vyplňování exportovaných oblastí. Kóty zapne nebo vypne exportování kótovacích čar.

8 Uživatelská příručka IDEA Slab 8 4 Práce s projektem Příkazy pro práci s daty projektu jsou na kartě Projekt: Nový založí nový projekt. Otevřít otevře se některý z dříve zadaných projektů s koncovkou ideaslab, resp. wsslab. Uložit uloží aktuální projekt na disk. Uložit jako uloží aktuální projekt na disk do souboru. Soubor lze uložit buďto se všemi posudkovými daty (přípona *.ideaslab) nebo lze uložit pouze model desky (přípona *.wsslab). O aplikaci zobrazí dialog O aplikaci. V dialogu O aplikaci lze zobrazit dialog pro aktivaci programu. Předvolby zobrazí dialog pro nastavení jazykové verze aplikace a loga pro tisk výstupů. Zavřít zavře aktuální projekt. Ukončit ukončí aplikaci Vytvoření nového projektu Vytvoření nového projektu se spustí klepnutím na Nový na kartě Projekt. 4.1 Vytvoření desky importem z DXF souboru Import obrysu a otvorů desky z DXF souboru je možný pouze při zakládání nového projektu. Pokud je otevřen projekt již otevřen, není import dostupný. Vytvoření nové desky importem z DXF souboru se spouští příkazem DXF na kartě Projekt. Podporované typy entit při importu z DXF souboru: LINE, POLYLINE, SPLINE, ARC, CIRCLE, TEXT.

9 Uživatelská příručka IDEA Slab 9 V dialogu Import desky z DXF se zobrazí obsah načteného DXF souboru. Aby měla načtená deska správné rozměry, je nutné na kartě Nastavení nastavit správné délkové jednotky odpovídající rozměrům načteného DXF souboru. V hlavním okně se vyberou jednotlivé čáry tvořící obrys nebo otvor desky. Vybraná skupina čar by měla být spojitá a umožnit vytvořit uzavřený polygon. Čáry se vybírají stejným způsobem jako nepravidelné výběry ve Windows aplikacích jednotlivé čáry se označují myší s přidržením klávesy CTRL. Pro vyhledání čar navazujících na již vybranou čáru lze použít příkaz Následující na kartě Nastavení. Vybranou skupinu čar je nutné převést na: obrys desky příkazem Obrys na kartě Část desky. otvor desky příkazem Otvor na kartě Část desky. Části desky převedené na obrys a otvory se kreslí v okně Podrobnosti. Příkazem Vymazat na kartě Části desky se již vytvořené obrysy a otvory vymažou.

10 Uživatelská příručka IDEA Slab 10 5 Zadání konstrukce Jednotlivá dílčí data o konstrukci se zadávají příslušnými příkazy navigátoru. Zadání vstupních dat je sdruženo do skupin příkazů Projekt, Geometrie a Zatížení. Při zadávání stačí postupovat navigátorem shora dolů. Veškerá data se zadávají z klávesnice do tabulek. Není použito grafické zadávání kreslení, zadávání pomocí myši, atd. 5.1 Data projektu Příkazem navigátoru Data projektu se v datovém okně zobrazí tabulka pro zadání základních a identifikačních údajů o projektu a pro zadání součinitelů zatížení v kombinacích. V tabulce Data projektu se nastavují základní a identifikační údaje: Tloušťka zadání hodnoty tloušťky desky. Tloušťka desky je konstantní v celé ploše. Prvek sítě zadání hodnoty referenční velikosti prvku sítě. V konstrukci mohou být vygenerovány menší i větší prvky. Velikost prvku sítě by neměla být menší než tloušťka desky. Materiál nastavení materiálu desky volbou třídy betonu ze seznamu. Jméno zadání jména projektu. Číslo zadání identifikačního čísla projektu.

11 Uživatelská příručka IDEA Slab 11 Autor zadání jména autora. Popis zadání přídavných informací o konstrukci. Datum datum provedení výpočtu. V tabulce Dílčí součinitele zatížení se nastavují hodnoty dílčích součinitelů zatížení pro stálá zatížení a výchozí hodnoty dílčích součinitelů zatížení pro nové skupiny proměnných zatížení.

12 Uživatelská příručka IDEA Slab Geometrie Jednotlivými příkazy navigátoru ve skupině Geometrie se zadává obrys desky, otvory v desce, vnitřní uzly a vnitřní linie desky včetně podepření a tuhosti podpor Obrys Zadání obrysu desky se spustí příkazem navigátoru Geometrie > Obrys. Tvar desky se zadává jejím obrysem. Jednotlivé hrany mohou být přímé. Definují se pomocí souřadnic koncových bodů. Po vytvoření nové úlohy se automaticky vygeneruje výchozí tvar obdélníkové desky 6 x 4 m. Potřebný tvar desky se vytvoří opravou souřadnic existujících bodů a vkládáním nových bodů. Nové body se vkládají vždy do středu vybrané hrany. Po vložení nového bodu lze jeho souřadnice upravit do potřebné polohy. Body se editují v tabulce v datovém okně. Každému bodu přísluší jeden řádek. Čísla uzlů a linií se generují automaticky a nelze je změnit. Jednotlivé sloupce tabulky Obrys: Linie vypisuje se číslo linie. Uzel vypisuje se číslo uzlu. X, Y zadání souřadnic uzlu v globálním souřadném systému ve směru osy X, resp. Y. Uzlová podpora nastavení typu podepření v uzlu. Liniová podpora nastavení typu podepření po délce linie. Dostupné typy uzlové nebo liniové podpory: o Volná - v uzlu nebo linii není zachycena žádná složka posunutí ani stočení

13 Uživatelská příručka IDEA Slab 13 o Z v uzlu nebo na linii je zachyceno podepření ve směru globální osy Z; o Vše v uzlu nebo na linii jsou zachyceny všechny složky posunu a natočení.. přidá nový uzel. Uzel se vloží do středu příslušné linie. smaže uzel a příslušnou linii.

14 Uživatelská příručka IDEA Slab Otvory Zadání otvorů do desky se spustí příkazem navigátoru Geometrie > Otvory. V desce může být nadefinován libovolný počet otvorů. Otvory se zadávají podobně jako obrys desky. Vrcholy i hrany otvorů mohou být podepřené. Aktuální otvor se vybírá v seznamu Otvor. Geometrie aktuálního otvoru se zobrazí v tabulce. Jednotlivá tlačítka vedle seznamu Otvor: - změna jména aktuálního otvoru. - přidá nový otvor k již existujícím otvorům. - smaže aktuální otvor. Editace geometrie aktuálního otvoru se provádí obdobně jako editace obrysu desky.

15 Uživatelská příručka IDEA Slab Uzly Zadání uzlů do desky se spustí příkazem navigátoru Geometrie > Uzly. Do desky lze zadat libovolný počet vnitřních uzlů. Každý uzel může být podepřen, popř. zatížen uzlovým zatížením. Uzly lze použít i pro definování vnitřních linií. Nový uzel se přidá klepnutím na nad tabulkou. Jednotlivé sloupce tabulky Uzly: Uzel vypisuje se číslo uzlu. X, Y zadání souřadnic uzlu v osách X, resp. Y globálního souřadného systému. Uzlová podpora nastavení způsobu podepření uzlu. - smaže aktuální uzel.

16 Uživatelská příručka IDEA Slab Linie Zadání linií do desky se spustí příkazem navigátoru Geometrie > Linie. Do desky lze zadat libovolný počet vnitřních linií. Vnitřní linie lze použít pro definování podepření desky nebo pro zadání liniového zatížení. Nová linie se zadá klepnutím na nad tabulkou. Jednotlivé sloupce tabulky Linie: Linie vypisuje se číslo linie. Začáteční uzel zadání čísla počátečního uzlu linie Koncový uzel zadání čísla koncového uzlu linie. Liniová podpora nastavení způsobu podepření linie. - smaže aktuální linii.

17 Uživatelská příručka IDEA Slab Tuhosti podpor Uzlovým i liniovým podporám lze nadefinovat tuhost. Tuhost uzlové podpory se zadává ve směrech globálního souřadného systému, tuhost liniové podpory se zadává v lokálním souřadném systému podepřené linie. Do výpočtu se zohledňují nenulové tuhosti podpor, nulová (výchozí) hodnota znamená pevné podepření v příslušném směru. Zadání tuhostí podpor se spustí příkazem navigátoru Geometrie > Tuhosti podpor. V datovém okně se zobrazují tabulky tuhostí uzlových nebo liniových podpor na kartách Tuhost uzlové podpory a Tuhost liniové podpory. Na kartě Tuhost uzlové podpory se v tabulce Uzly se nastavují parametry uzlových podpor. Jednotlivé sloupce tabulky Uzly: Uzel vypisuje se číslo uzlu. Uzlová podpora nastavení způsobu podepření v uzlu. Pružná zapne/vypne pružnou podporu v uzlu. Kz - zadání hodnoty tuhosti uzlové podpory ve směru globální osy Z. Krx zadání hodnoty rotační tuhosti podpory kolem osy X globálního souřadného systému. Kry zadání hodnoty rotační tuhosti podpory kolem osy Y globálního souřadného systému. Na kartě Tuhost liniové podpory se v tabulce Linie se nastavují parametry liniových podpor.

18 Uživatelská příručka IDEA Slab 18 Jednotlivé sloupce tabulky Linie: Linie vypisuje se číslo linie. Liniová podpora nastavení způsobu podepření linie. Pružná zapne/vypne pružnou podporu na linii. kz - zadání hodnoty tuhosti liniové podpory ve směru lokální osy linie z. Směr lokální osy z linie je totožný se směrem osy Z globálního souřadného systému. krx - zadání hodnoty rotační tuhosti liniové podpory kolem lokální osy linie x. Osa x lokálního systému linie směřuje od počátečního do koncového uzlu linie.

19 Uživatelská příručka IDEA Slab Zatížení Jednotlivými příkazy navigátoru ve skupině Zatížení se zadávají zatěžovací stavy, bodová zatížení, liniová zatížení, plošná zatížení a kombinace zatížení Skupiny zatěžovacích stavů Každý zatěžovací stav je zařazen do skupiny zatěžovacích stavů. Stavy, které jsou zařazeny v jedné skupině, se při generování součinitelů zatížení pro kombinace považují za jeden zatěžovací stav. V programu IDEA Slab se všechny stálé zatěžovací stavy řadí do jedné (výchozí) skupiny stálých zatěžovacích stavů LG1. Pro skupinu nahodilých zatěžovacích stavů stav lze: nastavit typ skupiny na Standardní nebo Výběrová. Je-li skupina zatížení výběrová, může ve výsledné kombinaci působit pouze jeden ze stavů příslušné skupiny zatížení (např. Vítr zprava, Vítr zleva). Zadat hodnoty dílčích součinitelů zatížení pro kombinace.

20 Uživatelská příručka IDEA Slab Zatěžovací stavy Zatížení desky se sdružují do zatěžovacích stavů. Zatěžovací stavy mohou mít typ Stálé nebo Proměnné. Každý stav může obsahovat rovnoměrné zatížení po celé desce, uzlová, liniová a plošná zatížení. Zadání zatěžovacích stavů se spustí příkazem navigátoru Zatížení > Zatěžovací stavy. Každý zatěžovací stav může mít zadanou hodnotu rovnoměrného zatížení po celé ploše desky. Stav pro vlastní váhu se generuje automaticky a nelze jej smazat. Nový zatěžovací stav se přidá klepnutím na nad tabulkou zatěžovacích stavů. Aktuální zatěžovací stav lze zkopírovat do nového zatěžovacího stavu klepnutím na Kopírovat nad tabulkou zatěžovacích stavů. Nová skupina proměnných zatěžovacích stavů se přidá klepnutím na proměnných zatěžovacích stavů. Jednotlivé sloupce tabulky Zatěžovací stavy: nad tabulkou skupin Název zadání jména zatěžovacího stavu. Rovnoměrné zatížení zadání hodnoty rovnoměrného plošného zatížení, které působí na celé ploše desky. Záporná hodnota zatížení působí ve směru pohledu na desku, tj. shora dolů. Skupina zatížení přiřazení skupiny zatížení pro nahodilý zatěžovací stav. Typ nastavení typu zatěžovacího stavu (stálé nebo proměnné). smazání zatěžovacího stavu.

21 Uživatelská příručka IDEA Slab 21 Jednotlivé sloupce tabulky Skupiny proměnných zatížení: Název zadání jména skupiny zatížení. Typ nastavení typu skupiny proměnných zatížení standardní nebo výběrová. γq zadání hodnoty dílčího součinitele proměnných zatížení v kombinacích MSÚ. ψ0 zadání hodnoty dílčího součinitele proměnných zatížení v kombinacích MSÚ a MSP charakteristická. ψ1- zadání hodnoty dílčího součinitele proměnných zatížení v kombinacích MSP častá. ψ2 - zadání hodnoty dílčího součinitele proměnných zatížení v kombinacích MSP kvazistálá.

22 Uživatelská příručka IDEA Slab Bodová zatížení Zadání bodových zatížení se spustí příkazem navigátoru Zatížení > Bodová zatížení. Do libovolného bodu desky lze zadat svislou sílu nebo moment. Zatížení působí ve směru os globálního souřadného systému, takže např. záporná hodnota silového zatížení působí ve směru pohledu na desku, tj. shora dolů. V seznamu Zatěžovací stav se nastavuje aktuální zatěžovací stav. Existující bodová zatížení z tohoto stavu se vypíší v tabulce. Nové bodové zatížení se do aktuálního zatěžovacího stavu přidá klepnutím na tabulkou bodových zatížení. Jednotlivé sloupce tabulky Bodové zatížení: Uzel - zadání čísla uzlu, ve kterém síla působí. Fz - zadání hodnoty silového zatížení v uzlu. Mx - zadání hodnoty momentu v uzlu kolem globální osy X. My - zadání hodnoty momentu v uzlu kolem globální osy Y. - smaže příslušné bodové zatížení. nad

23 Uživatelská příručka IDEA Slab Liniová zatížení Zadání liniových zatížení se spustí příkazem navigátoru Zatížení > Liniová zatížení. Libovolnou linii desky (obrys i vnitřní) lze zatížit svislým rovnoměrným liniovým zatížením nebo momentem působícím kolem osy linie. Zatížení působí v lokálním souřadném systému linie. Osa x lokálního systému linie směřuje od počátečního do koncového uzlu linie. Záporná hodnota silového zatížení působí ve směru pohledu na desku, tj. shora dolů. V seznamu Zatěžovací stav se nastavuje aktuální zatěžovací stav. Existující liniová zatížení z tohoto stavu se vypíší v tabulce. Nové liniové zatížení se do aktuálního zatěžovacího stavu přidá klepnutím na tabulkou liniových zatížení. Jednotlivé sloupce tabulky Liniové zatížení: Linie - zadání čísla linie, na kterou síla působí. pz - zadání hodnoty svislého zatížení. mx - zadání hodnoty momentu působícího kolem osy linie. - smaže příslušné liniové zatížení. nad

24 Uživatelská příručka IDEA Slab Plošná zatížení Zadání plošných zatížení se spustí příkazem navigátoru Zatížení > Plošná zatížení. Na desce lze zadat plošná zatížení libovolného tvaru. Tvar plošného zatížení se definuje jako polygon pomocí existujících uzlů. Záporná hodnota zatížení působí ve směru pohledu na desku, tj. shora dolů. V seznamu Zatěžovací stav se nastavuje aktuální zatěžovací stav. Existující plošná zatížení z tohoto stavu se vypíší v tabulce. Nové plošné zatížení se do aktuálního zatěžovacího stavu přidá klepnutím na tabulkou plošných zatížení. Jednotlivé sloupce tabulky Plošné zatížení: Zatížení -zadání hodnoty plošného zatížení. Seznam uzlů - zadání sledu uzlů, které tvoří obrys zatěžovacího polygonu. Zadávají se čísla uzlů oddělená mezerou. smaže příslušné plošné zatížení. nad

25 Uživatelská příručka IDEA Slab Kombinace Zadání kombinací zatížení se spustí příkazem navigátoru Zatížení > Kombinace. Kombinace zatěžovacích stavů jsou důležité pro stanovení extrémních účinků zatížení. Pro potřeby různých posudků umožňuje program zadat čtyři základní typy kombinací. Každé kombinaci lze přiřadit jeden z následujících typů: Mezní stav únosnosti; Mezní stav použitelnosti charakteristické zatížení; Mezní stav použitelnosti kvazistálé zatížení; Mezní stav použitelnosti časté zatížení. Pro kombinace lze nastavit následující typy vyhodnocení: Lineární - všechny zatěžovací stavy v kombinaci se prostě sečtou s použitím zadaných hodnot součinitelem zatížení. Obálková ze zadaného kombinačního předpisu se vyhledávají ty kombinace, které způsobují maximální a minimální hodnoty vyhodnocovaných veličin. Stavy v kombinaci se násobí zadanými součiniteli zatížení. Normová - kombinace se chovají obdobně jako obálkové, ale program generuje automaticky součinitele zatěžovacích stavů podle normových předpisů. Pro Eurokód se používají následující vzorce: o pro kombinace MSÚ vzorce 6.10 nebo 6.10a,b; o pro kombinace MSP charakteristická vzorec 6.14b; o pro kombinace MSP častá vzorec 6.15b; o pro kombinace MSP kvazistálá vzorec 6.16b. Automaticky vyhledané součinitele se ještě násobí zadaným součinitelem zatížení. Při vyhodnocení výsledků se pak vypisuje obsah jednotlivých kombinací (stavy a součinitele zatížení), které z normového nebo obálkového kombinačního předpisu vyvodily pro vyhodnocované veličiny extrém. Nová kombinace se do projektu přidá klepnutím na Jednotlivé sloupce v tabulce Kombinace: nad tabulkou kombinací. Název zadání jména aktuální kombinace. Typ - nastavení typu aktuální kombinace. Vyhodnocení nastavení způsobu vyhodnocení aktuální kombinace. - smazání aktuální kombinace. V dalších sloupcích jsou vypsány zatěžovací stavy. Pro jednotlivé stavy v kombinaci lze zadat hodnotu součinitele zatěžovacího stavu v kombinaci.

26 Uživatelská příručka IDEA Slab 26 6 Výsledky Po zadání konstrukce a zatížení je možné spustit výpočet příkazem Výpočet na kartě Data modeláře. Po proběhnutí výpočtu se zpřístupní příkazy navigátoru ve skupině Výsledky. 6.1 Výpočetní model Příkazem navigátoru Výsledky > Výpočetní model se zobrazí deska s vygenerovanou sítí konečných prvků. Při zobrazení výpočetního modelu je dostupná karta Model Karta Model Jednotlivé volby karty Model: Síť zapne nebo vypne zobrazení sítě konečných prvků Uzly zapne nebo vypne zobrazení čísel uzlů sítě konečných prvků Prvky zapne nebo vypne zobrazení čísel konečných prvků.

27 Uživatelská příručka IDEA Slab Reakce v podporách Příkazem navigátoru Výsledky>Reakce se spustí vyhodnocení reakcí v bodech podepření. Liniové podpory se převádějí podle tvaru sítě také na bodové. Každý bod, ve kterém je podpora, má číslo. Pro každý podepřený bod se v tabulce výsledků vypisují spočtené hodnoty reakcí pro aktuální nastavený stav nebo kombinaci v globálním souřadném systému. Vypočtené reakce se vyhodnocují: graficky - v hlavním okně se vykresluje deska s čísly podepřených uzlů sítě konečných prvků. textově - v tabulce v datovém okně jsou vypsány hodnoty reakcí. Pokud se provádí vyhodnocení pro kombinaci, zobrazuje se i tabulka s výpisem obsahu kritických kombinací. Vyhodnocení reakcí se provádí pro aktuální zatěžovací stav nebo kombinaci, vybraný v seznamu na kartě Reakce.

28 Uživatelská příručka IDEA Slab Karta Reakce Jednotlivé příkazy karty Výsledky: Seznam stavů v seznamu zatěžovacích stavů a kombinací se vybírá aktuální stav/kombinace, pro který bude provedeno vyhodnocení reakcí. Režim vyhodnocení pro vyhodnocování intenzit reakcí lze vybrat jeden z následujících režimů vyhodnocení: o Po uzlech - pro každý podepřený uzel se hodnota intenzity na metr délky počítá z hodnoty reakce v uzlu a poloviny vzdálenosti k předchozímu uzlu linie a poloviny vzdálenosti k následujícímu uzlu linie. o Lineární pro každou linii se průběh reakcí po linii prokládá lineární regresní funkcí, pro nalezenou funkci se pro každý uzel linie přepočítává hodnota reakce na metr délky. o Konstantní pro každou linii se počítá hodnota reakce na metr délky linie. Intenzity přepne do režimu vyhodnocování intenzit reakcí. Reakce přepne do režimu vyhodnocování reakcí.

29 Uživatelská příručka IDEA Slab Deformace Příkazem navigátoru Výsledky>Deformace se spustí vyhodnocení deformací na desce. Vypočtené deformace se vyhodnocují: graficky - v hlavním okně se vykreslují izopásma nastavené složky deformací. Velikosti složky deformace lze určit podle barevné škály v pravé části okna. textově - v tabulce v datovém okně jsou vypsány extrémní hodnoty průhybů a natočení z celé desky. Pokud se provádí vyhodnocení pro kombinaci, zobrazuje se i tabulka s výpisem obsahu kritických kombinací. Vyhodnocení se provádí pro aktuálně nastavenou kombinaci nebo zatěžovací stav. Při vyhodnocení deformací jsou dostupné karty Deformace a Výsledky Karta Deformace Jednotlivé volby karty Deformace: Uz zapne grafické vyhodnocení složky deformace ve směru globální osy Z. Fix zapne grafické vyhodnocen stočení kolem globální osy X. Fiy zapne grafické vyhodnocen stočení kolem globální osy Y.

30 Uživatelská příručka IDEA Slab Karta Výsledky Na kartě Výsledky se nastavuje aktuálně vyhodnocovaný stav nebo kombinace a typ vyhodnocovaných hodnot vnitřních si. Jednotlivé volby karty Výsledky: V těžištích zapne vyhodnocování vnitřních sil v těžištích konečných prvků. V uzlech zapne vyhodnocování průměrovaných vnitřních sil v uzlech konečných prvků. Maximum pro kombinace zapne vykreslování obálky maximálních hodnot vyhodnocované veličiny. Minimum pro kombinace zapne vykreslování obálky minimálních hodnot vyhodnocované veličiny. Seznam stavů v seznamu se vybírá vyhodnocovaný stav nebo kombinace.

31 Uživatelská příručka IDEA Slab Vnitřní síly Příkazem navigátoru Výsledky>Vnitřní síly se spustí vyhodnocení vnitřních sil na desce. Vypočtené vnitřní síly se vyhodnocují: graficky - v hlavním okně se vykreslují izopásma nastavené složky vnitřních sil. Velikosti složky sil lze určit podle barevné škály v pravé části okna. textově - v tabulce v datovém okně jsou vypsány extrémní hodnoty momentů a posouvajících sil z celé desky. Pokud se provádí vyhodnocení pro kombinaci, zobrazuje se i tabulka s výpisem obsahu kritických kombinací. Při vyhodnocení vnitřních sil jsou dostupné karty Vnitřní síly a Výsledky Karta Vnitřní síly Jednotlivé volby karty Vnitřní síly: mx zapne grafické vyhodnocení ohybového momentu mx. my zapne grafické vyhodnocení ohybového momentu my mxy zapne grafické vyhodnocení ohybového momentu mxy vx zapne grafické vyhodnocení posouvající síly vx vy zapne grafické vyhodnocení posouvající síly vy Karta Výsledky Viz Karta Výsledky.

32 Uživatelská příručka IDEA Slab 32 7 Návrh a posouzení výztuže IDEA Slab je program na statickou analýzu konstrukce. Jeho účelem je spočítat průhyby a vnitřní síly od zadaného zatížení. Všechny výpočty týkající se posouzení průřezů, návrhu a posouzení výztuže se provádějí v programu IDEA RCS. Program IDEA Slab připraví kompletní zadání pro IDEA RCS přenese do něj tvary průřezů v požadovaných bodech a extrémní kombinace vnitřních sil. Pro vygenerování dat pro posouzení v programu IDEA RCS slouží příkazy navigátoru ve skupině Beton. 7.1 Zadání bodů pro provedení posudku IDEA RCS navrhuje a posuzuje výztuž v bodech. Zadání bodů pro posouzení se spustí příkazem navigátoru Beton> Zadání bodů. Body pro posouzení se zadávají v tabulce. Polohu bodu lze určit několika způsoby. Nový bod pro posouzení se do projektu přidá klepnutím na nad tabulkou bodů. Ve sloupci Způsob zadání se nastaví způsob určení polohy bodu v desce. Lze nastavit jednu z následujících z možností: Souřadnice ve sloupcích X a Y se zadávají přímo souřadnice bodu pro posouzení

33 Uživatelská příručka IDEA Slab 33 Uzel ve sloupci Číslo se zadá číslo uzlu desky. Ve sloupcích X a Y se zobrazí souřadnice zadaného uzlu. Souřadnice je možno upravovat. Uzel sítě ve sloupci Číslo se zadá číslo uzlu konečných prvků. Ve sloupcích X a Y se zobrazí souřadnice zadaného uzlu sítě. Souřadnice je možno upravovat. Prvek sítě - ve sloupci Číslo se zadá číslo prvku sítě. Ve sloupcích X a Y se zobrazí souřadnice těžiště zadaného prvku sítě. Souřadnice je možno upravovat. Aby byla zachována poloha bodu při případné změně sítě konečných prvků, převádí se zadání pomocí uzlu sítě nebo prvku sítě na zadání bodu souřadnicí. Ve sloupci Vyztužený průřez se zadává jméno vyztuženého průřezu pro program IDEA RCS. Body se stejným jménem vyztuženého průřezu budou při generování dat pro IDEA RCS sloučeny a bude do nich navržena stejná výztuž. 7.2 Vygenerování dat pro IDEA RCS Vygenerování dat pro IDEA RCS se spustí příkazem navigátoru Beton>Posudek. Příkaz je dostupný pouze v případě, že úloha je spočtena, existují kombinace zatěžovacích stavů a byly zadány body pro posouzení. Pro každý zadaný bod pro posouzení se pro každou zadanou kombinaci vytvoří jeden řádek tabulky dat pro posouzení v IDEA RCS. Hodnoty je možné zkontrolovat a klepnutím na Uložit do souboru IDEA RCS nad tabulkou spustit vygenerování datového souboru pro program IDEA RCS. Takto vygenerovaný soubor lze pak otevřít v programu IDEA RCS a pracovat s ním jako se standardně vytvořenými daty. Jména řezů a vyztužených průřezů se převezmou z tabulky z programu IDEA Slab.

34 Uživatelská příručka IDEA Slab 34 Uživatel si navrhne výztuž do jednotlivých řezů a provede posudek.

35 Uživatelská příručka IDEA Slab 35 8 Protokol Zadání i výsledky výpočtu je možno zdokumentovat ve výstupním protokolu. Protokol může obsahovat texty, tabulky i obrázky. Struktura protokolu je předdefinovaná, lze pouze nastavit, které tabulky a obrázky se mají v protokolu zobrazit a které ne. Protokol se ovládá příkazy na kartě Protokol. Nastavení obsahu protokolu se spustí příkazem Nastavení. V dialogu Nastavení protokolu lze vybrat, které položky má protokol obsahovat. Vygenerování protokolu se spustí příkazem Náhled. Z okna náhledu lze spustit tisk protokolu na vybranou tiskárnu.

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame IDEA Frame 4 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame Obsah 1.1 Požadavky programu... 6 1.2 Pokyny k instalaci programu... 6 2 Základní pojmy... 7 3 Ovládání...

Více

IDEA Corbel 5. Uživatelská příručka

IDEA Corbel 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Corbel IDEA Corbel 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Corbel Obsah 1.1 Požadavky programu... 3 1.2 Pokyny k instalaci programu... 3 2 Základní pojmy... 4 3 Ovládání...

Více

IDEA CSS 5 Obecný průřez

IDEA CSS 5 Obecný průřez Uživatelská příručka IDEA CSS IDEA CSS 5 Obecný průřez Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA CSS Obsah 1.1 Požadavky programu... 3 1.2 Pokyny k instalaci programu... 3 2 Základní pojmy... 4 3

Více

IDEA Column 6. Uživatelská příručka

IDEA Column 6. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column IDEA Column 6 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column Obsah 1.1 Požadavky programu... 5 1.2 Pokyny k instalaci programu... 5 2 Základní pojmy... 6 3 Ovládání...

Více

IDEA Beam 4. Uživatelská příručka

IDEA Beam 4. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam IDEA Beam IDEA Tendon IDEA RCS IDEA Steel IDEA Beam 4 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam Obsah 1.1 Požadavky programu... 6 1.2 Pokyny k instalaci programu...

Více

IDEA Column 5. Uživatelská příručka

IDEA Column 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column IDEA Column 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column Obsah 1.1 Požadavky programu... 5 1.2 Pokyny k instalaci programu... 5 2 Základní pojmy... 6 3 Ovládání...

Více

IDEA Frame 6. Uživatelská příručka

IDEA Frame 6. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame IDEA Frame 6 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame Obsah 1.1. Požadavky programu... 6 1.2. Pokyny k instalaci programu... 6 2 Základní pojmy... 7 3 Ovládání...

Více

IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section

IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka IDEA IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Obsah 1.1 Požadavky programu... 9 1.2 Pokyny k instalaci programu... 9 2 Základní pojmy...

Více

IDEA Designer 6. Uživatelská příručka

IDEA Designer 6. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer IDEA Designer 6 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Základní pojmy... 8 2.1

Více

IDEA Beam 7. Uživatelská příručka

IDEA Beam 7. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam IDEA Beam 7 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Základní pojmy... 8 3 Ovládání...

Více

IDEA Connections Přípoje

IDEA Connections Přípoje Uživatelská příručka IDEA Connections IDEA Connections Přípoje Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Connections Obsah 1.1 Požadavky programu... 4 1.2 Pokyny k instalaci programu... 4 2 Ovládání...

Více

Generace zatěžovacích případů

Generace zatěžovacích případů Zatížení na nosník se v programu Betonový výsek zadává stejným způsobem jako v ostatních programech FIN EC zadávají se průběhy vnitřních sil pro jednotlivé zatěžovací případy. Pro usnadnění zadávání je

Více

IDEA Designer 7. Uživatelská příručka

IDEA Designer 7. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer IDEA Designer 7 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer Obsah 1.1 Požadavky programu... 8 1.2 Pokyny k instalaci programu... 8 2 Základní pojmy... 9 2.1

Více

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS Zadejte ručně název první kapitoly Manuál Rozhraní pro program ETABS Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno

Více

NEXIS 32 rel. 3.50. Železobetonový nosník

NEXIS 32 rel. 3.50. Železobetonový nosník SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010 Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout a posoudit výztuž šestiúhelníkového železobetonového sloupu (výška průřezu 20 cm) o výšce 2 m namáhaného normálovou silou 400 kn, momentem My=2,33 knm a momentem

Více

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D.

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 NÁVOD NA VÝPOČET VNITŘNÍCH SIL NA PODÉLNÝCH VÝZTUHÁCH ORTOTROPNÍ MOSTOVKY AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. Obsah Stanovení pérové konstanty poddajné podpory... - 3-1.1 Princip stanovení

Více

IDEA Tendon 5. Uživatelská příručka

IDEA Tendon 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Tendon IDEA Tendon 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Tendon Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Úvod... 8 2.1 Omezení... 8

Více

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání SolidWorks Prostředí a ovládání SW je parametrický 3D modelář a umožňuje objemové a plošné modelování práci s rozsáhlými sestavami automatické generování výrobních výkresu spojení mezi modelováním dílu,

Více

NEXIS 32 rel. 3.60 Samostatný betonový průřez

NEXIS 32 rel. 3.60 Samostatný betonový průřez SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

IDEA Connection 8 Přípoje

IDEA Connection 8 Přípoje Uživatelská příručka IDEA Connection IDEA Connection 8 Přípoje Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Connection Obsah 1.1 Požadavky programu... 5 1.2 Pokyny k instalaci programu... 5 2 Ovládání...

Více

IDEA Tendon 8. Uživatelská příručka. Uživatelská příručka IDEA Tendon

IDEA Tendon 8. Uživatelská příručka. Uživatelská příručka IDEA Tendon Uživatelská příručka IDEA Tendon IDEA Tendon 8 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Tendon Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Úvod... 8 2.1 Omezení... 8

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail Navrhování betonových konstrukcí 1D Úvod Nové moduly dostupné v Hlavním stromě Beton 15 Původní moduly dostupné po aktivaci ve Funkcionalitě projektu Staré posudky betonu

Více

Příklad železobetonový nosník

Příklad železobetonový nosník SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Advance Design 2015 / SP1

Advance Design 2015 / SP1 Advance Design 2015 / SP1 První Service Pack pro ADVANCE Design 2015 obsahuje více než 340 vylepšení a oprav. Nejvýznamnější vylepšení jsou popsané níže: POPIS ZATÍŽENÍ PROMĚNNÉ INTENZITY Advance Design

Více

Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA

Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA Tloušťka desky h s = 0,4 m. Sloupy 0,6 x 0,6m. Zatížení: rohové sloupy N 1 = 800 kn krajní sloupy N 2 = 1200 kn střední sloupy

Více

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Jaromír Křížek OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 INSTALACE... 4 2.1 SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 5 2.2 SPUŠTĚNÍ IBRIDGE 1.0... 5 3 HLAVNÍ MENU... 6 3.1 MENU FILE... 6 3.2 MENU SETTINGS... 6

Více

Cvičení software Groma základní seznámení

Cvičení software Groma základní seznámení Cvičení software Groma základní seznámení 4 2 3 1 Obr. 1: Hlavní okno programu Groma v.11. Hlavní okno 1. Ikony základních geodetických úloh, lze je vyvolat i z menu Výpočty. 2. Ikona základního nastavení

Více

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku Truss 4.7 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.7 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Změna práce s násobnými vazníky Z důvodu omezení chyb v průběhu návrhu byl upraven způsob

Více

Příklad železobetonová desková konstrukce

Příklad železobetonová desková konstrukce SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

FIN3D Výukovápříručka

FIN3D Výukovápříručka www.fine.cz FIN3D Výukovápříručka Zadání Tento příklad ukáže výpočet a posouzení konstrukce zobrazené na obrázku. Sloupy jsou z trubek, trámy profil I. Materiál ocel Fe 360. Zatížení na trámy je svislé

Více

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0 IDEA StatiCa Concrete Novinky ve verzi 9.0 Duben 2018 Obsah HLAVNÍ VYLEPŠENÍ... 3 IDEA STATICA DETAIL... 3 POSOUZENÍ MEZNÍHO STAVU POUŽITELNOSTI (MSP)... 3 VYZTUŽOVÁNÍ PŘES VÍCE PRVKŮ... 4 POLOMĚR ZAOBLENÍ

Více

STRUČNÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER (RÁMOVÉ KONSTRUKCE)

STRUČNÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER (RÁMOVÉ KONSTRUKCE) STRUČNÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER 2012.0 (RÁMOVÉ KONSTRUKCE) http://www.scia-online.com/ STUDENTSKÁ VERZE PROGRAMU SCIA ENGINEER 2012.0 http://www.scia-campus.com/ STAŽENÍ STUDENTSKÉ VERZE

Více

Stropy BSK 1.0 Uživatelská příručka Betonové stavby Group s.r.o. 2008

Stropy BSK 1.0 Uživatelská příručka Betonové stavby Group s.r.o. 2008 1 Obsah: Základní charakteristika... 3 Používání programu... 3 Uživatelské prostředí... 3 Instalace... 3 Okno aplikace... 4 Ovládací menu... 5 Výpis nosníků... 6 Údaje o nosníku... 7 Zadávání zatížení...

Více

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř Uživatelská příručka!instalace!průvodce!použití!dialogová okna!program zevnitř KAPITOLA 1: INSTALACE PROGRAMU Svitek...4 HARDWAROVÉ POŽADAVKY...4 SOFTWAROVÉ POŽADAVKY...4 INSTALACE PROGRAMU Svitek NA VÁŠ

Více

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků SCIA.ESA PT Galerie obrázků 2 VÍTEJTE 5 SPRÁVCE GALERIE OBRÁZKŮ 6 Otevření Galerie obrázků...6 Vložení obrázku z okna do galerie...7 Průvodce tvorbou obrázků...7 Řezy rovinami čárového rastru (generované

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

NEXIS 32 rel. 3.50. Generátor fází výstavby TDA mikro

NEXIS 32 rel. 3.50. Generátor fází výstavby TDA mikro SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D

Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D Software byl vyvinut v rámci grantového projektu Technologie a systém určující fyzikální a prostorové charakteristiky pro ochranu a tvorbu životního prostředí a

Více

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 Pragoprojekt a.s. 2014 1 Program RP-56 Program RP-56... 2 Funkce programu a zásady použité při jejich řešení... 2 56-1. Zadávací okno

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF SCIA.ESA PT Export a import souborů DWG a DXF VÍTEJTE 5 EXPORT DWG A DXF 6 Export z grafického okna programu...6 Export z Galerie obrázků...8 Export z Galerie výkresů...9 IMPORT DWG A DXF 10 Import do

Více

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Obsah: 1) Úvod charakteristika funkcí 2) Instalace 3) První spuštění - menu 4) Selektivní vyhodnocení plochy + uložení 5) Práce s projektem a exporty 6) Poznámky

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D Truss4 verze 8 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 8 programu Truss4. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Zatížení větrem na přístřešky Generátor zatížení nově umožňuje stanovení zatížení

Více

IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section

IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka IDEA IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Obsah 1.1 Požadavky programu... 9 1.2 Pokyny k instalaci programu... 9 2 Základní pojmy...

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Tutorial Pohyblivá zatížení

Tutorial Pohyblivá zatížení Tutorial Pohyblivá zatížení 2 The information contained in this document is subject to modification without prior notice. No part of this document may be reproduced, transmitted or stored in a data retrieval

Více

Advance Design 2014 / SP1

Advance Design 2014 / SP1 Advance Design 2014 / SP1 První Service Pack pro ADVANCE Design 2014 přináší několik zásadních funkcí a více než 240 oprav a vylepšení. OBECNÉ [Réf.15251] Nová funkce: Možnost zahrnout zatížení do generování

Více

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí Tisk výkresu Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte práci se soubory práci s DesignCentrem přenesení bloku z Design Centra do výkresu editace atributů

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Příklad železobetonový nosník

Příklad železobetonový nosník SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Betonové konstrukce II - BL09. Studijní podklady. Příručka na vytvoření matematického modelu lokálně podepřené desky pomocí programu Scia Engineer

Betonové konstrukce II - BL09. Studijní podklady. Příručka na vytvoření matematického modelu lokálně podepřené desky pomocí programu Scia Engineer CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Betonové konstrukce II - BL09 Studijní podklady Příručka na vytvoření matematického modelu lokálně podepřené

Více

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 15 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tonto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 04/2008 (SPIRIT 15 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r. o.

Více

Nápověda CADKON Express

Nápověda CADKON Express Nápověda CADKON Express Úvod CADKON Express je nadstavba pro AutoCAD LT 2004 až AutoCAD LT 2014. Má stejné nároky na operační systém počítače jako verze AutoCADu LT, na které je používán. Podporované operační

Více

Kontextové dokumenty

Kontextové dokumenty Příručka uživatele systému Museion Kontextové dokumenty Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě

Více

NEXIS 32 rel Obecný průřez

NEXIS 32 rel Obecný průřez SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Advance Design 2015 / SP2

Advance Design 2015 / SP2 Advance Design 2015 / SP2 Druhý Service Pack pro ADVANCE Design 2015 obsahuje více než 150 vylepšení a oprav. NOVÉ POLSKÉ NÁRODNÍ DODATKY K EUROKÓDŮM Advance Design 2015 SP2 je nyní dostupný v lokalizaci

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

AutoCAD definice bloku

AutoCAD definice bloku Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD definice bloku Ing. Richard Strnka, 2012 1. Definice bloku Výklad: Blok je v podstatě definice bloku, která zahrnuje název bloku, geometrii bloku, umístění základního

Více

Příklad generátor fází výstavby a TDA mikro

Příklad generátor fází výstavby a TDA mikro SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

NEXIS 32 rel. 3.70 Příčinkové plochy a čáry Pohyblivé zatížení

NEXIS 32 rel. 3.70 Příčinkové plochy a čáry Pohyblivé zatížení SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Posouzení mikropilotového základu

Posouzení mikropilotového základu Inženýrský manuál č. 36 Aktualizace 06/2017 Posouzení mikropilotového základu Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_36.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu GEO5 SKUPINA

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 1/12 Hello colleagues, IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 2/12 Hello colleagues, Uprostřed listopadu jsem dokončili další verzi IDEA Connection s řadu zajímavých

Více

Zakládání ve Scia Engineer

Zakládání ve Scia Engineer Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

IDEA StatiCa novinky. verze 5.4

IDEA StatiCa novinky. verze 5.4 IDEA StatiCa novinky verze 5.4 IDEA StatiCa Prestressing Spřažený spojitý nosník Postupná výstavba spojité konstrukce Hlavním vylepšením ve verzi 5 v části beton a předpjatý beton je modul pro analýzu

Více

NEXIS 32 rel. 3.50 Příčinkové plochy a čáry Pohyblivé zatížení

NEXIS 32 rel. 3.50 Příčinkové plochy a čáry Pohyblivé zatížení SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Příklad prutová betonová konstrukce 3D

Příklad prutová betonová konstrukce 3D SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 Obsah VÍTEJTE V ADVANCE CONCRETE 2012... 5 OBECNÉ... 6 Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 MODELOVÁNÍ... 8 Označené konce prvků při jejich výběru... 8 Výkaz materiálů (BOM) Možnost nastavit

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Nastavení Nastavuje se volbou funkce SYSTÉMOVÉ FUNKCE/KONFIGURACE/WIN KONFIGURACE (spustí se tlačítkem )/LOKÁLNÍ PARAMETRY/ZÁLOŽKA PRODEJ. V této tabulce lze zapnout

Více

Tutorial Kombinace zatěžovacích stavů

Tutorial Kombinace zatěžovacích stavů Tutorial Kombinace zatěžovacích stavů 2 The information contained in this document is subject to modification without prior notice. No part of this document may be reproduced, transmitted or stored in

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil

4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil 4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil Výpočet zatížení stropní deska Skladbu podlahy a hodnotu užitného zatížení převezměte z 1. úlohy. Uvažujte tloušťku ŽB desky, kterou jste sami navrhli ve 3.

Více

Excel tabulkový procesor

Excel tabulkový procesor Pozice aktivní buňky Excel tabulkový procesor Označená aktivní buňka Řádek vzorců zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Typ buňky řetězec, číslo, vzorec, datum Oprava obsahu buňky F2 nebo v řádku vzorců,

Více

Elektronická příručka uživatele Selection CAD

Elektronická příručka uživatele Selection CAD Elektronická příručka uživatele Selection CAD Verze: 1.0 Název: CZ_AutoCAD_V1.PDF Témata: 1 Základy Selection CAD (AutoCAD)...2 2 Uživatelské rozhraní AutoCAD...2 2.1 Funkce menu...2 2.2 Funkce ikon AutoCAD...4

Více

Uživatelské rozhraní grafického zadávání

Uživatelské rozhraní grafického zadávání 24.02.2014 Seznam změn Truss 4.6 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.6 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Grafické zadávání Rovinné (2D) pracovní plochy nyní umožňují přímé

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet 47/2016 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Botanická 256, 362 63 Dalovice - Karlovy Vary IČO: 25 22 45 81, mobil: +420 602 455 293, +420 602 455 027, =================================================

Více

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID V současné verzi je možné ovládat pouze klasický prodej, funkce pro variantu GASTRO (účtování na jednotlivé stoly, tisk do kuchyně) jsou zatím ve vývoji. Nastavení

Více

Modelování ve Scia Engineer

Modelování ve Scia Engineer Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Manuál. Návrh dřevěných konstrukcí

Manuál. Návrh dřevěných konstrukcí Manuál Návrh dřevěných konstrukcí Návrh dřevěných konstrukcí Obsah Vlastnosti materiálu... 7 Parametry dřeva... 7 Nastavení parametrů pro návrh... 9 Provedení posudku... 11 Podrobný posudek... 11 Úvod

Více

Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného

Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného Manuál IFC 2x3 Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného souhlasu vydavatele reprodukována, uložena

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Panel nástrojů CAD Decor - Prvky

Panel nástrojů CAD Decor - Prvky Panel nástrojů CAD Decor - Prvky Panel nástrojů CAD Decor - Prvky vám usnadní základní operace při přípravě modelů prvků zařízení před jejich importem do uživatelské databáze CAD Decoru. Nástroje z panelu

Více