IDEA Corbel 5. Uživatelská příručka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IDEA Corbel 5. Uživatelská příručka"

Transkript

1 Uživatelská příručka IDEA Corbel IDEA Corbel 5 Uživatelská příručka

2 Uživatelská příručka IDEA Corbel Obsah 1.1 Požadavky programu Pokyny k instalaci programu Základní pojmy Ovládání Ovládání pohledu v hlavním okně Nastavení pro export do DXF Práce s projektem Založení nového projektu Zadání geometrie, zatížení a výztuže konzoly Data projektu Zadání geometrie konzoly Karta Nastavení kreslení Zadání výztuže Hlavní rovinné smyčky Hlavní prostorové smyčky Hlavní rámující vložky Svislé třmínky Vodorovné třmínky Karta Nastavení kreslení Zadání zatížení Karta Nastavení kreslení Posouzení Karta Výsledky Karta Nastavení kreslení Protokol Standardní protokol Podrobný protokol Karta Zobrazení protokolu... 25

3 Uživatelská příručka IDEA Corbel Požadavky programu Aplikace ke svému provozu vyžaduje na počítači mít nainstalovaný.net Framework 4 ten lze stáhnout např. ze stránek společnosti Microsoft ( 25c1-4fc0-919f-b21f31ab88b7). Instalační program přítomnost Frameworku kontroluje, v případě, že jej nedetekuje, nejde instalace spustit. 1.2 Pokyny k instalaci programu Program IDEA Corbel se instaluje jako součást balíku IDEA StatiCa.

4 Uživatelská příručka IDEA Corbel 4 2 Základní pojmy IDEA Corbel je program pro zadání a posouzení krátké konzoly. Výpočet a posudek konzoly se provádí metodou příhradové analogie. IDEA Corbel je jedním ze skupiny programů firmy IDEA RS určených převážně pro řešení 2D statických úloh. Všechny tyto programy pracují se stejným datovým modelem a to umožňuje jejich přímé propojení s IDEA posudkovými moduly. 3D/ 2D statika IDEA Ocel Ocelový prvek IDEA Přepětí Předpjatý prvek IDEA Designer Model konstrukce IDEA Beton Předpjatý průřez IDEA Beton Pruty IDEA Beton Desky Programy IDEA jsou navrženy tak, aby je bylo možno provozovat na internetu. Jsou naprogramovány pro použití na platformě MS Azure, což umožňuje jejich bezproblémový provoz jako Cloud aplikace.

5 Uživatelská příručka IDEA Corbel 5 3 Ovládání Prvky uživatelského prostředí aplikace jsou sdruženy do následujících skupin: Navigátor obsahuje hlavní příkazy pro práci v projektu. Karty (Ribbony) obsahují sady ovládacích prvků. Obsah sady se mění podle aktuálního příkazu v navigátoru. Hlavní okno zobrazuje data aplikace v grafické podobě. Datové okno zobrazuje vlastnosti vybraného objektu nebo výsledky pro aktuální vybraný příkaz navigátoru nebo vybraný objekt v hlavním okně. Podrobnosti zobrazuje výsledky posouzení. Stejné prvky prostředí uživatel nalezne i v ostatních IDEA aplikacích. Karty Hlavní okno Navigátor Datové okno Podrobnosti 3.1 Ovládání pohledu v hlavním okně Pro nastavení pohledu na konstrukci v hlavním okně lze použít myš a příkaz v levém horním rohu 2D okna. - zobrazení celé konstrukce (zoom vše) Pro ovládání obrazu pomocí klávesové zkraty a myši lze použít následující kombinace: stisknout a držet prostřední tlačítko myši pohyb myší způsobí posun obrazu rolování kolečkem myši způsobí přiblížení nebo oddálení obrazu

6 Uživatelská příručka IDEA Corbel 6 stisknout CTRL+SHIFT a stisknout a držet prostřední tlačítko myši pohyb myší spustí zadání výřezu pro zvětšení. Pravým tlačítkem myši nad 2D oknem lze vyvolat kontextovou nabídku s následujícími příkazy: Zoom vše zobrazí ve 2D okně celou aktuální konstrukci. Tisk spustí tisk aktuálního obsahu 2D okna na vybranou tiskárnu. Do souboru spustí export aktuálního obsahu 2D okna do souboru rastrové grafiky (PNG, GIF, BMP, JPEG, TIFF). Do schránky vloží obsah aktuálního obsahu 2D okna do schránky. Do DXF spustí export obsahu aktuálního 2D okna do 2D DXF souboru Nastavení pro export do DXF Při exportu do DXF souboru lze v dialogu pro zadání jména souboru nastavit následující parametry: Měřítko je-li volba zapnuta, lze zadat poměr měřítka, které se použije při převodu obrázku do DXF. Jednotky výstupu výběr jednotek, ve kterých bude výsledný výkres v exportovaném DXF souboru. Hladiny nastavení způsobu generování hladin. Hladiny lze generovat a do nich sdružit entity podle typu čáry, tloušťky čáry, barvy entity nebo typu entity. Vyplnit oblasti zapne nebo vypne vyplňování exportovaných oblastí. Kóty zapne nebo vypne exportování kótovacích čar.

7 Uživatelská příručka IDEA Corbel 7 4 Práce s projektem Příkazy pro práci s daty projektu jsou v nabídce na kartě Data: Nový založí nový projekt. Otevřít otevře se některý z dříve zadaných projektů s koncovkou ideabracket, resp. wsbracket. Uložit uloží aktuální projekt na disk. Uložit jako uloží aktuální projekt na disk do souboru. Soubor lze uložit buďto se všemi posudkovými daty (přípona *.ideabracket) nebo lze uložit pouze model rámu (přípona *.wsbracket). O aplikaci zobrazí dialog O aplikaci. V dialogu O aplikaci lze zobrazit dialog pro aktivaci programu. Předvolby zobrazí dialog pro nastavení jazykové verze aplikace a loga pro tisk výstupů. Zavřít zavře aktuální projekt. Ukončit ukončí aplikaci. 4.1 Založení nového projektu Nový projekt se vytvoří klepnutím na Nový na kartě Projekt.

8 Uživatelská příručka IDEA Corbel 8 5 Zadání geometrie, zatížení a výztuže konzoly Jednotlivá dílčí data krátké konzoly se zadávají příslušnými příkazy navigátoru. Zadání vstupních dat se skládá ze zadání geometrie konzoly, její výztuže a zatížení. 5.1 Data projektu Příkazem navigátoru Data projektu se v hlavním okně zobrazí tabulka pro zadání základních a identifikačních údajů o projektu. Norma výběr normy projektu. Norma ovlivňuje dostupné materiály. Národní příloha výběr národní přílohy normy. Jméno zadání jména projektu. Číslo zadání identifikačního čísla projektu. Autor zadání jména autora. Popis zadání přídavných informací o konstrukci. Datum datum provedení výpočtu

9 Uživatelská příručka IDEA Corbel Zadání geometrie konzoly Zadání geometrie konzoly se spustí příkazem navigátoru Model a zatížení > Geometrie. Definuje se geometrie sloupu, geometrie konzoly a geometrie úložné plochy. V hlavním okně se vykresluje geometrie konzoly. V datovém okně se zobrazuje tabulka vlastností konzoly. Při zadávání geometrie konzoly je k dispozici karta Nastavení kreslení. Definice geometrie se provádí v tabulce vlastností v datovém okně. Ve skupině vlastností Sloup se definují základní data sloupu: Průřez zadání průřezu spodní části sloupu. Klepnutím na editační tlačítko se spustí úprava parametrů průřezu spodní části sloupu. Prizmatický je-li volba zatržena, je sloup považován za prizmatický, tj. po celé délce sloupu je pouze jeden průřez. Není-li volba zatržena, lze zadat nad konzolou jiný průřez. Průřez nad konzolou - zadání průřezu části sloupu nad konzolou. Klepnutím na editační tlačítko se spustí úprava parametrů průřezu sloupu nad konzolou. Klepnutím na se průřezu nad konzolou nastaví stejné parametry jako průřezu spodní části sloupu.

10 Uživatelská příručka IDEA Corbel 10 Zarovnání sloupu nastavení zarovnání průřezu části sloupu nad konzolou. Lze nastavit následující zarovnání: o Vlevo průřez nad konzolou se posune tak, aby byly zarovnány líce průřezu vlevo. o Vpravo průřez nad konzolou se posune tak, aby byly zarovnány líce průřezu vpravo. o Těžiště průřez nad konzolou se posune tak, aby byly zarovnány těžištní osy průřezu. o Excentricita průřez nad konzolou se posune o hodnotu zadanou v parametru Excentricita. Excentricita zadání hodnoty vzdálenosti těžištní osy průřezu horní části sloupu vůči těžištní ose průřezu dolní části sloupu. Krytí zadání tloušťky krycí betonové vrstvy sloupu a konzoly (kromě horní strany konzoly). Ve skupině Konzola se definují parametry geometrie konzoly: Výška zadání celkové výšky konzoly. Výška šikmé části zadání výšky šikmé části konzoly od spodní hrany konzoly. Vyložení zadání vyložení konzoly od líce sloupu pod konzolou. Šířka zadání šířky konzoly. Zarovnání konzoly nastavení půdorysného zarovnání konzoly pro konzoly užší než šířka sloupu. Lze nastavit následující zarovnání (ve směru čelního pohledu na patku): o Vlevo - konzola se posune tak, aby byla zarovnána na levý líc průřezu. o Vpravo - konzola se posune tak, aby byla zarovnána na pravý líc průřezu. o Těžiště - konzola se posune tak, aby byla zarovnána osa průřezu sloupu s osou konzoly. o Excentricita - konzola se posune o hodnotu zadanou v parametru Excentricita. Excentricita zadání hodnoty vzdálenosti těžištní osy průřezu sloupu vůči těžištní ose konzoly. Krytí zadání tloušťky krycí betonové vrstvy na horní straně konzoly. Ve skupině Úložná plocha se definují parametry úložné plochy konzoly: Délka zadání délky úložné plochy (ve směru kolmém na směr čelního pohledu na konzolu). Šířka zadání šířky úložné plochy (ve směru čelního pohledu na konzolu). Tloušťka zadání tloušťky úložné plochy. Vzdálenost od líce sloupu zadání vzdálenosti těžiště úložné plochy od líce sloupu nad konzolou Karta Nastavení kreslení Jednotlivé příkazy karty: Výztuž zapne nebo vypne kreslení výztuže zadané v konzole. Krytí zapne nebo vypne kreslení čáry znázorňující tloušťku krycí vrstvy betonu. Kótovací čáry zapne nebo vypne kreslení kótovacích čar geometrie konzoly.

11 Uživatelská příručka IDEA Corbel Zadání výztuže Zadání výztuže konzoly se spustí příkazem navigátoru Model a zatížení > Výztuž. Výztuž v konzole se skládá z následujících typů: Hlavní rovinné smyčky Hlavní prostorové smyčky Hlavní rámující vložky Svislé třmínky Vodorovné třmínky V hlavním okně se vykresluje geometrie zadané výztuže v rovinném nebo axonometrickém zobrazení. V datovém okně se zobrazuje schéma aktuální výztuže a tabulka vlastností aktuální výztuže. Při zadávání geometrie konzoly je k dispozici karta Nastavení kreslení.

12 Uživatelská příručka IDEA Corbel Hlavní rovinné smyčky Jednotlivé vlastnosti hlavních rovinných smyček: Hlavní rovinné smyčky zapne nebo vypne všechny hlavní rovinné smyčky v konzole. Průměr zadání průměru výztuže smyček. Materiál nastavení typu materiálu smyček. Průměr zaoblení podle normy je-li volba zatržena, určí se průměr zaoblení jako násobek průměru výztuže smyčky automaticky podle normy. Není-li volba zatržena, lze požadovaný průměr zaoblení zadat. Vnitřní průměr zaoblení zadání průměru zaoblení v násobcích průměru výztuže. Poloha první vrstvy rovinných smyček automaticky je-li volba zatržena, nastaví se poloha středů vložek první vrstvy rovinných smyček automaticky podle krytí horní strany konzoly. Není-li volba zatržena, lze zadat požadovanou polohu první vrstvy rovinných smyček. Poloha první vrstvy smyček dist F zadání vzdálenosti středů vložek první vrstvy rovinných smyček od horní strany konzoly. Počet vložek ve vrstvě nb zadání počtu smyček ve vrstvě. V jedné vrstvě mohou být jedna nebo dvě smyčky. Vzdálenost větví lse zadání vzdálenosti větví smyčky měřená mezi středy výztuže Počet vrstev nl zadání počtu vrstev hlavních rovinných smyček. V každé vrstvě může být jedna nebo dvě smyčky.

13 Uživatelská příručka IDEA Corbel 13 Vzdálenost mezi vrstvami dist L zadání vzdálenosti mezi jednotlivými vrstvami hlavních rovinných smyček. Vzdálenost se měří mezi středy vložek.

14 Uživatelská příručka IDEA Corbel Hlavní prostorové smyčky Jednotlivé vlastnosti hlavních prostorových smyček: Hlavní prostorové smyčky zapne nebo vypne všechny hlavní prostorové smyčky v konzole. Průměr zadání průměru výztuže smyček. Materiál nastavení typu materiálu smyček. Průměr zaoblení podle normy je-li volba zatržena, určí se průměr zaoblení jako násobek průměru výztuže smyčky automaticky podle normy. Není-li volba zatržena, lze požadovaný průměr zaoblení zadat. Vnitřní průměr zaoblení zadání průměru zaoblení v násobcích průměru výztuže. Poloha první vrstvy prostorových smyček automaticky je-li volba zatržena, nastaví se poloha středů vložek první vrstvy prostorových smyček automaticky podle krytí horní strany konzoly. Není-li volba zatržena, lze zadat požadovanou polohu první vrstvy prostorových smyček. Jsou-li v konzole svislé třmínky, je vrstva prostorových smyček uvnitř svislých třmínků. Poloha první vrstvy smyček dist F zadání vzdálenosti středů vložek první vrstvy prostorových smyček od horní strany konzoly.

15 Uživatelská příručka IDEA Corbel 15 Počet vložek ve vrstvě nb zadání počtu smyček ve vrstvě. V jedné vrstvě mohou být jedna nebo dvě smyčky. Vzdálenost větví lse zadání vzdálenosti větví smyčky měřená mezi středy výztuže. Počet vrstev nl zadání počtu vrstev hlavních prostorových smyček. V každé vrstvě může být jedna nebo dvě smyčky. Vzdálenost mezi vrstvami dist L zadání vzdálenosti mezi jednotlivými vrstvami hlavních prostorových smyček. Vzdálenost se měří mezi středy vložek. Délka levé části zadání délky levé svislé části hlavní prostorové smyčky.

16 Uživatelská příručka IDEA Corbel Hlavní rámující vložky Hlavní rámující vložky zapne nebo vypne všechny hlavní rámující vložky v konzole. Průměr zadání průměru vložek. Materiál nastavení typu materiálu vložek. Průměr zaoblení podle normy je-li volba zatržena, určí se průměr zaoblení jako násobek průměru vložky automaticky podle normy. Není-li volba zatržena, lze požadovaný průměr zaoblení zadat. Vnitřní průměr zaoblení zadání průměru zaoblení v násobcích průměru výztuže. Počet výztužných vložek nb zadání počtu hlavních rámujících vložek. Poloha první vložky automaticky je-li volba zatržena, nastaví se poloha středu první hlavní rámující vložky měřená od stran konzoly automaticky podle krytí horní strany konzoly a podle krytí strany sloupu. Není-li volba zatržena, lze zadat požadovanou vodorovnou i svislou polohu první rámující vložky. Pokud je v konzole zadána hlavní rovinná smyčka nebo svislý třmínek, nastaví se vodorovná poloha první hlavní rámující vložky dovnitř tvaru hlavní rovinné smyčky nebo svislého třmínku.

17 Uživatelská příručka IDEA Corbel 17 Vodorovná poloha první vložky dist F zadání vzdálenosti středu první rámující vložky od boční strany konzoly. Svislá poloha vložek dist FV zadání vzdálenosti středu vodorovné větve rámující vložky od horní strany konzoly. Délka levé části zadání délky levé svislé části hlavní rámující vložky. Délka pravé části zadání délky pravé šikmé části hlavní rámující vložky.

18 Uživatelská příručka IDEA Corbel Svislé třmínky Svislé třmínky zapne nebo vypne všechny svislé třmínky v konzole. Průměr zadání průměru třmínků. Materiál nastavení typu materiálu třmínků. Průměr zaoblení podle normy je-li volba zatržena, určí se průměr zaoblení jako násobek průměru třmínku automaticky podle normy. Není-li volba zatržena, lze požadovaný průměr zaoblení zadat. Vnitřní průměr zaoblení zadání průměru zaoblení v násobcích průměru výztuže. Poloha prvního třmínku automaticky je-li volba zatržena, nastaví se poloha středu prvního třmínku od čela konzoly automaticky podle krytí čelní strany konzoly. Není-li volba zatržena, lze zadat požadovanou polohu prvního třmínku. Poloha prvního třmínku dist F zadání vzdálenosti středu prvního třmínku od čela konzoly. Počet třmínků nb zadání počtu svislých třmínků. Vzdálenost mezi třmínky dist L zadání vzdálenosti mezi středy jednotlivých svislých třmínků.

19 Uživatelská příručka IDEA Corbel Vodorovné třmínky Vodorovné třmínky zapne nebo vypne všechny vodorovné třmínky v konzole. Průměr zadání průměru třmínků. Materiál nastavení typu materiálu třmínků. Průměr zaoblení podle normy je-li volba zatržena, určí se průměr zaoblení jako násobek průměru třmínku automaticky podle normy. Není-li volba zatržena, lze požadovaný průměr zaoblení zadat. Vnitřní průměr zaoblení zadání průměru zaoblení v násobcích průměru výztuže. Poloha prvního třmínku automaticky je-li volba zatržena, nastaví se poloha středů vložek první vrstvy vodorovných třmínků automaticky podle krytí vrchní strany konzoly. Není-li volba zatržena, lze zadat požadovanou polohu první vrstvy třmínků. Pokud je v konzole hlavní rovinná smyčka, je svislá poloha první vrstvy vodorovných třmínků nastavena jako vzdálenost mezi vrstvami vodorovných třmínků.

20 Uživatelská příručka IDEA Corbel 20 Poloha prvního třmínku dist F zadání vzdálenosti středů vložek první vrstvy vodorovných třmínků od poslední vrstvy hlavních rovinných smyček. Pokud v konzole nejsou hlavní rovinné smyčky, měří se svislá poloha od horní strany konzoly. Počet vložek ve vrstvě zadání počtu třmínků v jedné vrstvě. Ve vrstvě může být jeden nebo dva třmínky. Počet vrstev nl zadání počtu vrstev vodorovných třmínků. Vzdálenost mezi vrstvami dist L zadání vzdálenosti mezi středy vložek jednotlivých vrstev třmínků Karta Nastavení kreslení Jednotlivé příkazy karty: Standardní přepne režim kreslení konzoly do kreslení ve 2D zobrazení (bokorys, půdorys) viz Karta Nastavení kreslení. Axonometrický přepne režim kreslení konzoly do axonometrického zobrazení. Aktuální zapne/vypne zvýrazněné kreslení aktuální výztuže v axonometrickém zobrazení. Popis zapne/vypne kreslení popisů aktuální výztuže v axonometrickém zobrazení.

21 Uživatelská příručka IDEA Corbel Zadání zatížení Zatížení konzoly může být pouze silové, může působit svisle a vodorovně. Poloha zatížení je vztažena vůči středu roznášecí plochy. Zatížení se sdružují do tzv. položek zatížení. Položek zatížení může být zadáno několik. Pro jednotlivé zadané položky zatížení se následně provádí posudky a vyhodnocení výsledků. Zadání zatížení se spustí příkazem navigátoru Model a zatížení > Položky zatížení. V hlavním okně se vykresluje zadané zatížení pro aktuální položku zatížení. V datovém okně se zobrazuje tabulka zadaných položek zatížení. Při zadání zatížení je k dispozici karta Nastavení kreslení. Nová položka zatížení se přidá klepnutím na Jednotlivé sloupce tabulky Položky zatížení: nad tabulkou. Název zadání jména položky zatížení. Vodorovná zadání hodnoty vodorovné síly na konzolu. Svislá zadání hodnoty svislé síly na konzolu. Excentricita zadání excentricity zatížení vůči těžišti roznášecí plochy ve směru čelního pohledu na konzolu. - smaže aktuální položku zatížení Karta Nastavení kreslení Výztuž zapne nebo vypne kreslení výztuže.

22 Uživatelská příručka IDEA Corbel 22 6 Posouzení Výpočet a posouzení konzoly se spustí příkazem navigátoru Výsledky > Posouzení. V grafickém okně se vykresluje síly nebo prvky modelu příhradové analogie. V textovém okně se vypisuje textová prezentace posouzení. Při posouzení jsou k dispozici karty Výsledky a Nastavení kreslení. 6.1 Karta Výsledky 6.2 Karta Nastavení kreslení Na kartě Výsledky se v seznamu Položka zatížení vybírá aktuální položka zatížení, pro kterou se provede vyhodnocení a vykreslení výsledků. Lze vybrat některou ze zadaných položek zatížení nebo Kritickou položku zatížení, která vyvodila největší extrém posouzení. Na kartě Nastavení kreslení se nastavuje režim grafického zobrazení výsledků. Prvky přepne do režimu kreslení prvků modelu příhradové analogie. Síly přepne do režimu kreslení sil modelu příhradové analogie. Výztuž zapne nebo vypne kreslení výztuže v konzole. Popis zapne nebo vypne kreslení popisů výztuže v konzole. Zatížení zapne nebo vypne kreslení zatížení v aktuálně vyhodnocované položce zatížení.

23 Uživatelská příručka IDEA Corbel 23 Kótovací čáry zapne nebo vypne kreslení kótovacích čar prvků příhradové analogie. Jména prvků zapne nebo vypne kreslení popisů prvků příhradové analogie.

24 Uživatelská příručka IDEA Corbel 24 7 Protokol Vstupní data, výsledky výpočtu, data pro posouzení a výsledky posouzení je možno zdokumentovat ve výstupním protokolu. Protokol může obsahovat texty, tabulky i obrázky. Struktura protokolu je předdefinovaná, lze pouze nastavit, které tabulky a obrázky se mají v protokolu zobrazit a které ne. Pro generování protokolu slouží příkazy ve skupině navigátoru Protokol. Při práci s protokolem je dostupná karta Zobrazení protokolu. 7.1 Standardní protokol Vygenerování standardního protokolu se spustí příkazem navigátoru Protokol > Standardní. Obsah standardního protokolu lze nastavit v datovém okně: Data projektu zapne nebo vypne tisk tabulky se základními údaji o projektu Geometrie zapne nebo vypne tisk tabulky s geometrickými daty a schématem geometrie konzoly. Výztuž zapne nebo vypne tisk tabulek se zadanou výztuží. Položky zatížení zapne nebo vypne tisk tabulky se zadanými položkami zatížení. Výsledky zapne nebo vypne tisk výsledků pro kritickou položku zatížení. o Obrázek výsledků zapne nebo vypne tisk sil a prvků modelu příhradové analogie o Upozornění zapne nebo vypne tisk tabulky s upozorněními výpočtu.

25 Uživatelská příručka IDEA Corbel Podrobný protokol Vygenerování podrobného protokolu se spustí příkazem navigátoru Protokol > Podrobný. Obsah podrobného protokolu lze nastavit v datovém okně: Data projektu zapne nebo vypne tisk tabulky se základními údaji o projektu Materiály zapne nebo vypne tisk tabulek s použitými materiály. Průřezy zapne nebo vypne tisk tabulek s daty a obrázky průřezů sloupu. Geometrie zapne nebo vypne tisk tabulky s geometrickými daty a schématem geometrie konzoly. Výztuž zapne nebo vypne tisk tabulek a obrázků se zadanou výztuží. o Obrázek výztuže zapne nebo vypne tisk obrázků výztuže Obrázky podle typu výztuže zapne nebo vypne tisk obrázků pro jednotlivé typy výztuže o Podrobný tvar výztuže je-li volba zatržena, tiskne se zvláštní obrázek pro každý zadaný typ výztuže. Jinak se tiskne jeden obrázek se všemi zadanými typy výztuže. o Výkaz výztuže zapne nebo vypne tisk tabulky s výkazem výztuže. Položky zatížení zapne nebo vypne tisk tabulky a obrázků zadaných položek zatížení. o Obrázky položek zatížení zapne nebo vypne tisk obrázků jednotlivých položek zatížení. Výsledky zapne nebo vypne tisk výsledků. o Výsledky pro všechny položky zatížení je-li volba zapnuta, tisknou se výsledky pro všechny zadané položky zatížení, jinak se tisknou výsledky pouze pro kritickou položku zatížení. o Obrázek výsledků zapne nebo vypne tisk sil a prvků modelu příhradové analogie. o Upozornění zapne nebo vypne tisk tabulky s upozorněními výpočtu. o Vysvětlení zapne nebo vypne tisk tabulky s vysvětleními a symboly výpočtu. Výpočtová a normová nastavení zapne nebo vypne tisk tabulky s nastavením normových součinitelů a nastavením výpočtu. 7.3 Karta Zobrazení protokolu Pro tisk a export protokolu slouží příkazy na kartě Zobrazení protokolu. Obnovit zregeneruje obsah protokolu podle aktuálního nastavení požadovaných kapitol Tisk spustí tisk protokolu Náhled zobrazí náhled protokolu před tiskem

26 Uživatelská příručka IDEA Corbel 26 Uložit jako spustí uložení aktuálního protokolu do souboru formátu HTML, MHT (webový archiv včetně obrázků) nebo TXT.

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame IDEA Frame 4 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame Obsah 1.1 Požadavky programu... 6 1.2 Pokyny k instalaci programu... 6 2 Základní pojmy... 7 3 Ovládání...

Více

IDEA CSS 5 Obecný průřez

IDEA CSS 5 Obecný průřez Uživatelská příručka IDEA CSS IDEA CSS 5 Obecný průřez Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA CSS Obsah 1.1 Požadavky programu... 3 1.2 Pokyny k instalaci programu... 3 2 Základní pojmy... 4 3

Více

IDEA Slab 5. Uživatelská příručka

IDEA Slab 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Slab IDEA Slab 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Slab Obsah 1.1 Požadavky programu... 4 1.2 Pokyny k instalaci programu... 4 2 Základní pojmy... 5 3 Ovládání...

Více

IDEA Connections Přípoje

IDEA Connections Přípoje Uživatelská příručka IDEA Connections IDEA Connections Přípoje Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Connections Obsah 1.1 Požadavky programu... 4 1.2 Pokyny k instalaci programu... 4 2 Ovládání...

Více

IDEA Column 6. Uživatelská příručka

IDEA Column 6. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column IDEA Column 6 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column Obsah 1.1 Požadavky programu... 5 1.2 Pokyny k instalaci programu... 5 2 Základní pojmy... 6 3 Ovládání...

Více

IDEA Column 5. Uživatelská příručka

IDEA Column 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column IDEA Column 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Column Obsah 1.1 Požadavky programu... 5 1.2 Pokyny k instalaci programu... 5 2 Základní pojmy... 6 3 Ovládání...

Více

IDEA Beam 4. Uživatelská příručka

IDEA Beam 4. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam IDEA Beam IDEA Tendon IDEA RCS IDEA Steel IDEA Beam 4 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam Obsah 1.1 Požadavky programu... 6 1.2 Pokyny k instalaci programu...

Více

IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section

IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka IDEA IDEA RCS 8 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Obsah 1.1 Požadavky programu... 9 1.2 Pokyny k instalaci programu... 9 2 Základní pojmy...

Více

NEXIS 32 rel. 3.60 Samostatný betonový průřez

NEXIS 32 rel. 3.60 Samostatný betonový průřez SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků SCIA.ESA PT Galerie obrázků 2 VÍTEJTE 5 SPRÁVCE GALERIE OBRÁZKŮ 6 Otevření Galerie obrázků...6 Vložení obrázku z okna do galerie...7 Průvodce tvorbou obrázků...7 Řezy rovinami čárového rastru (generované

Více

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku Truss 4.7 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.7 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Změna práce s násobnými vazníky Z důvodu omezení chyb v průběhu návrhu byl upraven způsob

Více

IDEA Frame 6. Uživatelská příručka

IDEA Frame 6. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame IDEA Frame 6 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame Obsah 1.1. Požadavky programu... 6 1.2. Pokyny k instalaci programu... 6 2 Základní pojmy... 7 3 Ovládání...

Více

IDEA Tendon 5. Uživatelská příručka

IDEA Tendon 5. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Tendon IDEA Tendon 5 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Tendon Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Úvod... 8 2.1 Omezení... 8

Více

IDEA Connection 8 Přípoje

IDEA Connection 8 Přípoje Uživatelská příručka IDEA Connection IDEA Connection 8 Přípoje Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Connection Obsah 1.1 Požadavky programu... 5 1.2 Pokyny k instalaci programu... 5 2 Ovládání...

Více

IDEA Beam 7. Uživatelská příručka

IDEA Beam 7. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam IDEA Beam 7 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Beam Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Základní pojmy... 8 3 Ovládání...

Více

IDEA Designer 6. Uživatelská příručka

IDEA Designer 6. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer IDEA Designer 6 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Základní pojmy... 8 2.1

Více

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL IBRIDGE 1.0 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Jaromír Křížek OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 INSTALACE... 4 2.1 SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY... 5 2.2 SPUŠTĚNÍ IBRIDGE 1.0... 5 3 HLAVNÍ MENU... 6 3.1 MENU FILE... 6 3.2 MENU SETTINGS... 6

Více

RIBTEC BALKEN uspořádání výztuže se zohledněním konstrukčních zásad a popř. exportem DWG / DXF

RIBTEC BALKEN uspořádání výztuže se zohledněním konstrukčních zásad a popř. exportem DWG / DXF Nástroj BALKEN BEWE (vyztužení) Uspořádání výztuže v průřezu Od > verze 17.0 programu RIBtec BALKEN lze v návaznosti na výpočet staticky nutné podélné a smykové výztuže zvolit její uspořádání v průřezech

Více

IDEA Tendon 8. Uživatelská příručka. Uživatelská příručka IDEA Tendon

IDEA Tendon 8. Uživatelská příručka. Uživatelská příručka IDEA Tendon Uživatelská příručka IDEA Tendon IDEA Tendon 8 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Tendon Obsah 1.1 Požadavky programu... 7 1.2 Pokyny k instalaci programu... 7 2 Úvod... 8 2.1 Omezení... 8

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF SCIA.ESA PT Export a import souborů DWG a DXF VÍTEJTE 5 EXPORT DWG A DXF 6 Export z grafického okna programu...6 Export z Galerie obrázků...8 Export z Galerie výkresů...9 IMPORT DWG A DXF 10 Import do

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

Kreslení a vlastnosti objektů

Kreslení a vlastnosti objektů Kreslení a vlastnosti objektů Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte založení výkresu zadávání délek segmentů úsečky kreslící nástroje (úsečka, kružnice)

Více

IDEA Designer 7. Uživatelská příručka

IDEA Designer 7. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer IDEA Designer 7 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Designer Obsah 1.1 Požadavky programu... 8 1.2 Pokyny k instalaci programu... 8 2 Základní pojmy... 9 2.1

Více

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010

Beton 3D Výuková příručka Fine s. r. o. 2010 Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout a posoudit výztuž šestiúhelníkového železobetonového sloupu (výška průřezu 20 cm) o výšce 2 m namáhaného normálovou silou 400 kn, momentem My=2,33 knm a momentem

Více

Co je nového 2017 R2

Co je nového 2017 R2 Co je nového 2017 R2 Co je nového v GRAITEC Advance BIM Designers - 2017 R2 Obsah STRUCTURAL BIM DESIGNERS... 4 STEEL STRUCTURE DESIGNER 2017 R2... 4 Možnost "Připojit osu do uzlu"... 4 Zarovnání" otvorů...

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř Uživatelská příručka!instalace!průvodce!použití!dialogová okna!program zevnitř KAPITOLA 1: INSTALACE PROGRAMU Svitek...4 HARDWAROVÉ POŽADAVKY...4 SOFTWAROVÉ POŽADAVKY...4 INSTALACE PROGRAMU Svitek NA VÁŠ

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section

IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka IDEA IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Obsah 1.1 Požadavky programu... 9 1.2 Pokyny k instalaci programu... 9 2 Základní pojmy...

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

UNIVERZITA PARDUBICE

UNIVERZITA PARDUBICE UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Uživatelský manuál: Korporátní publikační systém se zaměřením na správu, výrobu a distribuci reklamních tiskovin Vojtěch Pešl Uživatelský manuál

Více

Modelování ve Scia Engineer

Modelování ve Scia Engineer Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Elektronická příručka uživatele Selection CAD

Elektronická příručka uživatele Selection CAD Elektronická příručka uživatele Selection CAD Verze: 1.0 Název: CZ_AutoCAD_V1.PDF Témata: 1 Základy Selection CAD (AutoCAD)...2 2 Uživatelské rozhraní AutoCAD...2 2.1 Funkce menu...2 2.2 Funkce ikon AutoCAD...4

Více

Novinky AutoCAD Plant 3D/AutoCAD P&ID 2015

Novinky AutoCAD Plant 3D/AutoCAD P&ID 2015 Novinky AutoCAD Plant 3D/AutoCAD P&ID 2015 Nová úvodní obrazovka Po spouštění AutoCADu Plant 3D/P&ID 2015 se objevuje nová úvodní obrazovka ta zobrazuje historii výkresů, má možnost trvale připnout výkres

Více

Kontextové dokumenty

Kontextové dokumenty Příručka uživatele systému Museion Kontextové dokumenty Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS Zadejte ručně název první kapitoly Manuál Rozhraní pro program ETABS Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

FIN3D Výukovápříručka

FIN3D Výukovápříručka www.fine.cz FIN3D Výukovápříručka Zadání Tento příklad ukáže výpočet a posouzení konstrukce zobrazené na obrázku. Sloupy jsou z trubek, trámy profil I. Materiál ocel Fe 360. Zatížení na trámy je svislé

Více

Tisk map z LPIS - rozšířené

Tisk map z LPIS - rozšířené Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Tisk map z LPIS - rozšířené Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Obsah: 1) Úvod charakteristika funkcí 2) Instalace 3) První spuštění - menu 4) Selektivní vyhodnocení plochy + uložení 5) Práce s projektem a exporty 6) Poznámky

Více

Rychlá navigace Prolínání vrstev

Rychlá navigace Prolínání vrstev mapová aplikace Historické mapy Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Historické mapy Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Prolínání vrstev Obsah mapové aplikace:

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D Truss4 verze 8 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 8 programu Truss4. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Zatížení větrem na přístřešky Generátor zatížení nově umožňuje stanovení zatížení

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] 1. CÍL KAPITOLY Prostředí sestavy v Solid Edge nabízí sadu příkazů, pomocí nichž můžete do sestavy

Více

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 Pragoprojekt a.s. 2014 1 Program RP-56 Program RP-56... 2 Funkce programu a zásady použité při jejich řešení... 2 56-1. Zadávací okno

Více

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 Obsah VÍTEJTE V ADVANCE CONCRETE 2012... 5 OBECNÉ... 6 Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 MODELOVÁNÍ... 8 Označené konce prvků při jejich výběru... 8 Výkaz materiálů (BOM) Možnost nastavit

Více

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání SolidWorks Prostředí a ovládání SW je parametrický 3D modelář a umožňuje objemové a plošné modelování práci s rozsáhlými sestavami automatické generování výrobních výkresu spojení mezi modelováním dílu,

Více

Program slouží k provozní evidenci chemických látek, směsí, archivaci bezpečnostních listů a tvorbě rychlých přehledů.

Program slouží k provozní evidenci chemických látek, směsí, archivaci bezpečnostních listů a tvorbě rychlých přehledů. CASEC Chemical Abstract Substances Evidence Center Program slouží k provozní evidenci chemických látek, směsí, archivaci bezpečnostních listů a tvorbě rychlých přehledů. Je určen výrobcům, dovozcům, distributorům

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1

IPFW. Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu. verze 1.1 IPFW Aplikace pro ovládání placeného připojení k Internetu verze 1.1 Popis aplikace Aplikace IPFW (IP Firewall) je určen k řízení placeného připojení k Internetu ve spojení s elektronickým mincovníkem

Více

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí Tisk výkresu Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte práci se soubory práci s DesignCentrem přenesení bloku z Design Centra do výkresu editace atributů

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail Navrhování betonových konstrukcí 1D Úvod Nové moduly dostupné v Hlavním stromě Beton 15 Původní moduly dostupné po aktivaci ve Funkcionalitě projektu Staré posudky betonu

Více

Samostatný betonový průřez

Samostatný betonový průřez SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Nápověda CADKON Express

Nápověda CADKON Express Nápověda CADKON Express Úvod CADKON Express je nadstavba pro AutoCAD LT 2004 až AutoCAD LT 2014. Má stejné nároky na operační systém počítače jako verze AutoCADu LT, na které je používán. Podporované operační

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0 IDEA StatiCa Concrete Novinky ve verzi 9.0 Duben 2018 Obsah HLAVNÍ VYLEPŠENÍ... 3 IDEA STATICA DETAIL... 3 POSOUZENÍ MEZNÍHO STAVU POUŽITELNOSTI (MSP)... 3 VYZTUŽOVÁNÍ PŘES VÍCE PRVKŮ... 4 POLOMĚR ZAOBLENÍ

Více

NEXIS 32 rel. 3.50. Železobetonový nosník

NEXIS 32 rel. 3.50. Železobetonový nosník SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Software602, 2011 http://www.602.cz http://www.bezpapiru.cz http://secustamp.com Obsah Obsah Úvod... 3 Práce s formulářem...3 Nástrojová lišta...4

Více

NEXIS 32 rel. 3.50. Generátor fází výstavby TDA mikro

NEXIS 32 rel. 3.50. Generátor fází výstavby TDA mikro SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Elektronická příručka navrhování interiéru

Elektronická příručka navrhování interiéru Elektronická příručka navrhování interiéru Verze: 1.0 Název: CZ_navrhování_interiéru_V1.PDF Témata: 1 Úvod...2 2 Funkce navrhování interiéru...2 2.1 Spustit navrhování interiéru...2 2.2 Definovat stěnu...3

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

Konstrukce nepravidelného půdorysu

Konstrukce nepravidelného půdorysu Konstrukce nepravidelného půdorysu Chceme přenést nepravý úhel z reálu do programu CARAT. Pro přesnou konstrukci úhlu je třeba znát 3 strany. A. Postup měření stran v reálné místnosti. 1. Na stěně (2)

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Revit Structure 2016

Revit Structure 2016 Novinky Revit Structure 2016 www.graitec.cz www.cadnet.cz, helpdesk.graitec.cz, www.graitec.com Novinky Revit Structure 2016 Dokument obsahuje podrobný přehled novinek a vylepšení Revit Structure verze

Více

Návod k použití programu Business Plan

Návod k použití programu Business Plan Návod k použití programu Business Plan Osnova Po spuštění programu... 3 Otevření existujícího projektu... 4 Prostředí programu... 5 Váš obchodní plán... 6 Náhled a tisk... 6 Uložení... 6 Vážený uživateli,

Více

Příklad železobetonový nosník

Příklad železobetonový nosník SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Uživatelské rozhraní grafického zadávání

Uživatelské rozhraní grafického zadávání 24.02.2014 Seznam změn Truss 4.6 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.6 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Grafické zadávání Rovinné (2D) pracovní plochy nyní umožňují přímé

Více

Výkresy GA Entita rovinného řezu Obecné výkresy uspořádání 2D okno

Výkresy GA Entita rovinného řezu Obecné výkresy uspořádání 2D okno Výkresy GA Entita rovinného řezu Obecné výkresy uspořádání 2D okno 1 Vydání: Scia Engineer 2010.0 Informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Tento dokument ani žádná

Více

ROADPAC 11 SI 91. SI 91 Kreslení spojených řezů. Příručka uživatele. Revize 24.02.2011. PRAGOPROJEKT a.s. & VIAPONT s.r.o.

ROADPAC 11 SI 91. SI 91 Kreslení spojených řezů. Příručka uživatele. Revize 24.02.2011. PRAGOPROJEKT a.s. & VIAPONT s.r.o. ROADPAC 11 SI 91 SI 91 Kreslení spojených řezů Příručka uživatele Revize 24.02.2011 PRAGOPROJEKT a.s. & VIAPONT s.r.o. PRAGOPROJEKT a.s., 147 54 Praha 4, K Ryšánce 16 VIAPONT s.r.o., Vodní 13, 602 00 Brno

Více

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o., 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

ProgeCAD - Základy. 1. Úvod. 2. Modelový a výkresový prostor. Základy ProgeCAD 2013 Ing. Rudolf Urban, Ph.D.

ProgeCAD - Základy. 1. Úvod. 2. Modelový a výkresový prostor. Základy ProgeCAD 2013 Ing. Rudolf Urban, Ph.D. ProgeCAD - Základy 1. Úvod Ing. Rudolf Urban, Ph.D. ČVUT Fakulta stavební, Praha Základní okno programu se dělí na několik částí dle významu. Největší část zabírá modelový prostor (či rozvržení pro tisk),

Více

NEXIS 32 rel. 3.70 Betonové konstrukce referenční příručka

NEXIS 32 rel. 3.70 Betonové konstrukce referenční příručka SCIA CZ, s. r. o. Slavíčkova 1a 638 00 Brno tel. 545 193 526 545 193 535 fax 545 193 533 E-mail info.brno@scia.cz www.scia.cz Systém programů pro projektování prutových a stěnodeskových konstrukcí NEXIS

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita lll.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Pracovní list pro téma lll.2.5 Rastrová grafika

Více

AutoCAD definice bloku

AutoCAD definice bloku Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD definice bloku Ing. Richard Strnka, 2012 1. Definice bloku Výklad: Blok je v podstatě definice bloku, která zahrnuje název bloku, geometrii bloku, umístění základního

Více