Příklad dobré praxe I

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příklad dobré praxe I"

Transkript

1 Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/ Příklad dobré praxe I pro průřezové téma Člověk a svět práce Irena Divinová, DiS. 2010

2 PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE PRO PT ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Příprava na vyučování s průřezovým tématem podle RVP 8.3 Člověk a svět práce Název RVP a ŠVP Předmět Věková skupina (ročník) Tématický celek (oborový) Téma výuky (oborové) Časový rozsah výuky Téma RVP - Člověk a svět práce Obsah tématu a jeho realizace Cíl/e, které chci v lekci naplnit (podle RVP) Kompetence, které budou výukou u žáků rozvíjeny (podle RVP) Cíl/e, které chci v lekci naplnit (oborové) Metody vyučování M/01 Hotelnictví Český jazyk a literatura 3. ročník 9 Administrativní styl 9.2 Životopis 2 vyučovací hodiny Písemné vyjadřování při úřední korespondenci Psaní profesních životopisů - vést žáky k tomu, aby si uvědomili zodpovědnost za vlastní život; - naučit žáky písemně se prezentovat při jednání s potencionálními zaměstnavateli. - kompetence k učení (žák se učí podle instrukcí a pokynů, vědomě se sebevzdělává); - kompetence komunikativní (rozvoj slovní zásoby, srozumitelné písemné vyjadřování); - kompetence pracovní (žák je tvořivý, je zodpovědný, realisticky posuzuje vlastní předpoklady). - žák vyjmenuje nejčastěji používané druhy životopisů; - žák popíše hlavní body životopisu; - žák vytvoří strukturovaný životopis na PC. - dialogická metoda (řízený rozhovor); - monologická metoda (výklad nového učiva); - názorně demonstrační metoda předvádění jednotlivých typů životopisu; - metoda samostatné práce žáků.

3 Základní reflektující otázky vztahující se k PT Jak budu zajišťovat (měřit) dosahování cíle PT Autor přípravy, škola Co pro vás znamená pojem životopis? Které informace byste uvedli v životopise? Strukturovaný životopis, vypracovaný na počítači, hodnotí učitel jak po obsahové stránce, tak i po stránce formální úpravy. Irena Divinová, DiS. VOŠ a SŠ DAKOL. o.p.s., Petrovice u Karviné, 570 Co se mi osvědčilo během vyučování Závěrečná reflexe a evaluace uskutečněného vyučování S jakými problémy (obtížemi) jsem se během vyučování setkal/a. Vhodně motivovat žáky na nastávající aktivitu. Žáci se nad tvorbou životopisu zamýšleli, snažili se objektivně hodnotit své dovednosti. Drobné obtíže se vyskytly u některých žáků při práci na PC, a to při tvorbě tabulky v textovém editoru.

4 Příprava na vyučování s průřezovým tématem podle RVP 8.3 Člověk a svět práce - Životopis Je žádoucí, aby výuka probíhala v počítačové učebně s připojením na internet a s dataprojektorem, kde Učitel: promítne žákům obsahové náležitosti strukturovaného životopisu; promítne žákům různé typy životopisů; během výuky využije internet s odkazem na webové stránky, kde je možné vytvořit a uložit vlastní životopis elektronicky ( nebo ). Žáci: vytváří na PC vlastní strukturovaný životopis s využitím nástrojů pro formátování textu. Žáci si vyzkouší při vypracování životopisu tabulátory nebo použijí tabulku v textovém editoru. 1. hodina Motivace Pokud se rozhodnete najít si práci, prvním předpokladem pro její získání je dát o sobě vědět, tzn. budete muset vypracovat životopis. Správně napsaný životopis je klíčem k překročení prahu dveří oslovené společnosti a k nalezení vhodného zaměstnání. Více než 50 % životopisů je z důvodu nízké kvality okamžitě vyřazeno. Právě proto je důležité věnovat pozornost přípravě úspěšného životopisu. Informace obsažené v životopise jsou rozhodující pro úspěšné pozvání uchazeče na pracovní pohovor (interview). Zaměstnavatelé ho vnímají spíše jako produkt uchazeče o práci, který bude v případě pozvání na pracovní pohovor svůj životopis obhajovat. Dialogická metoda (řízený rozhovor) Otázky k diskuzi: 1. Co pro vás znamená pojem životopis? Žáci vyjadřují svůj názor, učitel zapisuje na tabuli názory žáků. Výsledkem diskuze bude definice pojmu životopis. (např. Životopis, známý i jako curriculum vitae (CV), je dokument obsahující osobní údaje, přehled vzdělání a relevantních pracovních zkušeností. Je psán s cílem najít zaměstnání. Často je právě životopis prvním prostředkem komunikace mezi uchazečem a potenciálním zaměstnavatelem.) Definici pojmu životopis si žáci zapíší do sešitu.

5 2. Které informace byste uvedli v životopise? INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Žáci navrhují, učitel zapisuje na tabuli a řídí diskuzi. Během výkladu zůstávají návrhy žáků zapsány na tabuli, učitel se k nim průběžně vrací a hodnotí je. Výsledkem bude sestavení strukturovaného životopisu. Obsahové náležitosti strukturovaného životopisu (pozn. vhodné promítnout projektorem) si žáci zapíší do sešitu. Monologická metoda (výklad nového učiva) Životopis, i když má především podat základní informace o uchazeči by měl splňovat i další kriteria. Životopis by měl být: zajímavý, originální (čili neopsaný), pravdivý, psaný na počítači, srozumitelný, přehledný, logicky členěný, pozitivní, ale nikoli bezmezně vychvalovaný, dostatečně detailní (max. však na 3 stránky A4), odpovídající požadavkům potenciálního zaměstnavatele. Nejčastěji se používají tyto druhy životopisů: strukturovaný životopis - také nazývaný profesní či profesionální životopis. Tato forma je nejvhodnější pro svoji přehlednost a posloupnost časových údajů (viz ukázka č. 1 a 2). beletrizovaný životopis - nedoporučovaná forma životopisu. Zapomeňte na životopisné romány čítající několik stran, ty samy o sobě odradí od čtení. europass - životopis, kterým se uchazeč představuje v různých zemích Evropy. Jde o strukturovaný životopis využívaný v jiných evropských zemích (viz ukázka č. 3; Pozn.: Vzor je ke stažení ve formátu PDF ze serveru EU.INT (otevře nové okno). Hlavní body životopisu Personalista musí být schopen se ve Vašem životopisu snadno zorientovat. Usnadníte mu to rozčleněním textu na tematické okruhy. Přitom je užitečné držet se následujícího schématu. Pamatujte, že personalistu můžete zaujmout čímkoli, co ovládáte. Žádný z těchto bodů proto nesmí ve Vašem CV chybět (Pozn. - učitel porovnává výklad se zápisky na tabuli): Osobní údaje Uveďte jen ty, které jsou důležité nebo úzce souvisí s vykonáváním práce (jméno, příjmení, adresa, telefon, mobil, ). Pracovní zkušenosti - Patří sem pracovní pozice související s nabízeným místem. Každé své bývalé (popřípadě i současné) zaměstnání správně nazvěte a doplňte popisem, který by měl co nepřesněji vystihovat jeho pracovní náplň. Vyzdvihněte vše,

6 co by se mohlo hodit v inzerované pozici. Jednotlivé pracovní zkušenosti se přitom řadí směrem od současnosti do minulosti. Pro čerstvé absolventy je výhodnější rozvést nejprve své vzdělání. Vzdělání - Zde napište alespoň poslední dokončenou školu. Stejně jako u pracovních zkušeností zde platí, že se jednotlivé body píší od nejnovějšího k nejstaršímu. Skončete však nejdále u střední školy, ta ještě může být pro personalistu zajímavá. Schopnosti, znalosti a dovednosti Sem patří znalost jazyků, práce na počítači, řidičský průkaz a nejrůznější kurzy. Tato podsekce je velmi široká a máte zde šanci ukázat Vaší flexibilitu a vůli učit se novým věcem. Napište vše, co se potenciální pozice třeba jen okrajově dotýká. Reference - kontakty na zástupce bývalých zaměstnavatelů s udáním jejich funkce. (Pozn. - mohou a nemusí být uvedeny). A nezapomenout na konec přidat: datum a vlastnoruční podpis. Závěr hodiny Učitel rozdá žákům Pracovní list Tipy a doporučení pro psaní životopisu a vzory životopisů pro inspiraci při psaní strukturovaného životopisu. Žáci si za domácí úkol připraví podklady pro vytvoření svého vlastního strukturovaného životopisu. Učitel upozorní žáky na další hodinu, ve které budou zpracovávat samostatně strukturovaný životopis na počítači. 2. hodina Opakování: Žáci vyjmenují nejčastěji používané druhy životopisů. Žáci vyjmenují hlavní body životopisu. Metoda samostatné práce žáků Na základě domácí přípravy žáci v 2. hodině pracují na počítači, kde si sami vytváří svůj vlastní strukturovaný životopis. Žáci si zvolí při vypracování životopisu buď formátování textu pomocí tabulátorů, nebo použijí tabulku v textovém editoru. Vhodně volí typ a velikost písma, řádkování, zvýrazňování textu, odrážky, odsazení, mezery před a za textem. Učitel vystupuje v roli poradce. Pozn. Pokud žáci nestihnou vypracovat životopis v hodině, mohou ho dokončit za domácí úkol. Výsledky: Žák odevzdá vypracovaný životopis, který učitel zhodnotí jak po stránce obsahové, tak i po stránce formální úpravy. Nejlepší práce zveřejní.

7 Použité zdroje Jak zaujmout životopisem [online]. Superkariéra : pomáháme zlepšit budoucnost. 7. květen 2008 [cit ]. Dostupné na www: Tiskopis - Životopis pro EU Europass na: te/navigate.action Životopis [online]. Finance.cz : Pro studenty. [cit ]. Dostupné na www: Životopis [online]. Profesia [cit ]. Dostupné na www:

8 Pracovní list - Tipy a doporučení pro psaní životopisu Napište si několik variant životopisu. Použijte stejný papír jako pro psaní průvodního dopisu (žádosti o zaměstnání). Životopis nevymýšlejte. Během pohovoru snáze přiznáte neznalost, než vysvětlíte lež. Nejdůležitější je přehled, čtenář životopis jen přelétne. Požádejte přátele a známé o přečtení a kritiku životopisu. Životopis ukládejte na disketu nebo na pevný disk svého počítače, ať ho máte vždy po ruce. Pravidelně jej aktualizujte. Každou mezeru v životopise je dobré zaplnit (př. školením, brigádou, zájmovou činností). Pokud máte málo zkušeností a tak i málo údajů pro svůj životopis (například jste absolvent bez praxe), pak je v některých případech lepší napsat životopis ve formě souvislého textu. Zdůrazněte zejména zkušenosti v týmové práci, zájmové činnosti apod. Ten, kdo studuje na vysoké škole nebo na univerzitě, nemusí již uvádět základní školu. Ten, kdo má za sebou již více než 10 let praxe, uvede jen poslední školu, kterou navštěvoval. Pro každou činnost uveďte období, název firmy, pozici, oddělení, okruh úkolů a kompetencí, případně vaše úspěchy. Zmiňte svá tělesná postižení, pokud budou mít vliv na vaše pracovní nasazení. Negativně působí, pokud uvedete mnoho svých zájmů. Životopis mějte připraven i ve světových jazycích, které ovládáte. Pro přehled si z odeslaných životopisů udělejte kopii s poznámkou, kdy a komu jste posílali originál. Životopis s fotem (spolu s motivačním dopisem) a dokumenty přikládejte k průvodnímu dopisu. Na druhou stranu fota napište své iniciály a adresu, foto pak přilepte nejlépe do pravého horního rohu životopisu. V žádném případě nepřipojujte foto kancelářskou svorkou nebo sešívačkou. Zjistěte komu a kam životopis přesně adresovat. Životopis posílejte včas (nejpozději 14 dní po zveřejnění inzerátu či po kontaktu se zástupci firmy). Takto ne: Nepište do životopisu nic, co by mohlo vzbudit pochybnosti, nebo co by mohlo vést k Vašemu vyřazení (například důvod, proč odcházíte od současného zaměstnavatele). Takovéto informace můžete poskytnout během pohovoru. V životopisu je vynechejte. Nepoužívejte zkratky. Profesionálním nebo technickým žargonem pište jen tehdy, pokud jde o jazyk relevantní k pozici, o kterou se ucházíte. Neuvádějte informace, které nemají přímý vztah k Vašemu profesnímu cíli a které ho přímo nepodporují (například osobní informace). Nepoužívejte výstřední úpravy dokumentu, jako je vlastní dopisní papír, barevný papír, jiný rozměr než A4, výstřední styl písma apod. Nepřikládejte fotografie, které nejsou určeny na doklady (vyhněte se momentkám). Příliš nezdůrazňujte své vzdělání. Pokud pracujete déle než 5 let po ukončení školy, prodáváte svou práci, ne svůj akademický titul. Nenechávejte mezi zaměstnáními časové mezery. Časové údaje raději uveďte v rocích než v měsících a rocích. Neuvádějte nebezpečné zájmy (takové zájmy, které by mohly vést k pracovní neschopnosti, jako například bungee jumping, parašutismus).

9 Nenadhodnocujte své schopnosti a znalosti. Pokud se ucházíte o místo v zahraniční firmě, kde požadují životopis v cizím jazyce, nesvěřte tuto úlohu překladateli. Je totiž pravděpodobné, že i přijímací pohovor může být vedený v tomto jazyce. Jestli ho neovládáte, dostanete se do trapné situace. Ukázka č. 1 - Životopis s komentářem: ING. VLADIMÍR KOLÁČEK Adresa: Vlhká 28, Brno Telefon: (do 15 hod), Datum a místo narození: vladimir.kolacek@finance.cz 10. května 1975 v Brně Na úvod životopisu se představte a napište kontakt na sebe. Vedle osobních údajů nalepte fotografii klasického průkazového formátu (na zadní straně raději označenou vašim jménem a adresou). Vzdělání 09/ / / /1992 Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta (Brno) Studijní obor: Manažer-ekonom Ukončení: "Inženýr", Státní zkouška s vyznámením Manažerská akademie (Hodonín) Specializace: Studium anglického a německého jazyka Ukončení: maturita Uveďte druh a čas studia. Pracovní zkušenosti od 01/ / / / /1996 Ekonomika, k.s. (Zlín) Redaktor časopisu Účtárna, zodpovědný za přípravu tématické stránky "Nové trendy v účetnictví", rozhovory s předními manažery a účetními specialisty Audit, s.r.o. (Brno) Účetní zodpovědný za přípravu a správnost účetních podkladů a závěrek, účast na jednáních s klienty, návrhy na změny účetních systémů Sparkasse Frankfurt (Frankfurt an der Oder / SRN) Praktikant v oddělení účetnictví a controllingu, spoluzodpovědný za zpracování denních a Popište vaše dosavadní pracovní zařazení. Zmiňte, od kdy do kdy jste byli takto zaměstnání.

10 měsíčních manažerských reportů, analýzy rozvahy a výsledovky spořitelny, účtování a autorizace faktur Další informace Jazykové znalosti: Práce na PC: Ostatní: Zájmy: Angličtina: slovem i písmem - aktivně, praxe ze zahraničí Němčina: slovem - schopnost komunikace, písmem - základy Windows, MS Office, PageMaker, Outlook, PowerPoint, SAP, Pohoda Řidičský průkaz skupiny A,B,C (platný od ) Sport, tvorba internetových stránek, luštění křížovek, literatura Vyjmenujte další relevantní znalosti a schopnosti. Bude se k nim totiž přihlížet při výběru v užším kole. V Brně dne Datum, místo, podpis... Zdroj:

11 Ukázka č. 2 - Vzor životopisu INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽIVOTOPIS Osobní údaje Ing. Lucie Nováková Petrská 29, Praha 1 telefon xyz novakovalucie@abcdef.xy Dosažené vzdělání Fakulta managementu, Vysoká škola ekonomická, Praha Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor Doplňkové vzdělání Jazykový kurz německého jazyka, Eduko Středoškolský výměnný program, USA, California Pracovní zkušenosti Profesia, spol. s r. o. Pozice: koordinátor projektu info.profesia.cz Náplň práce: psaní, úprava a aktualizace článků o trhu práce, monitoring tisku ABC, a.s. Pozice: asistentka marketingového manažera Náplň práce: administrativa, podpora oddělení marketingu, vyřizování telefonátů Jazykové znalosti

12 Anglický jazyk Německý jazyk Španělský jazyk aktivní pokročilý mírně pokročilý Počítačové znalosti Adobe PageMaker Internet ( , www) FrontPage Microsoft Access Microsoft Excel Microsoft Outlook Microsoft PowerPoint Microsoft Word expert pokročilý základy základy pokročilý pokročilý pokročilý expert Řidičský průkaz skupina B - najetých přibližně km Vlastnosti a zájmy Flexibilita, komunikativnost, příjemné vystupování, odolnost vůči stresu, cestování, literatura, sport, veřejné dění V Praze, dne Vlastnoruční podpis Zdroj: (ve vlastní úpravě)

13 Europass - životopis Osobní údaje Příjmení, Jméno Adresa Telefon Fax Státní příslušnost Datum narození Pohlaví Požadované zaměstnání / profese Zde vložte fotografii. Nehodící se řádky vymažte. (viz instrukce) Příjmení Jméno Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Ulice, číslo domu, PSČ, město, stát. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. Mobilní telefon: Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Pracovní zkušenosti Období Povolání nebo vykonávaná funkce Hlavní pracovní náplň a oblasti odpovědnosti Název/jméno a adresa zaměstnavatele Obor činnosti či odvětví Uveďte samostatnou položku pro každou vykonávanou pozici počínaje nejaktuálnější. Nehodící se řádky vymažte. (viz instrukce) Vzdělání, odborná příprava a školení Období Dosažená kvalifikace Hlavní předměty / profesní dovednosti Název a typ organizace, která poskytla vzdělání, odbornou přípravu či kurz Úroveň vzdělání v národní nebo mezinárodní klasifikaci Uveďte samostatnou položku pro každé absolvované vzdělávání či školení počínaje nejaktuálnějším. Nehodící se řádky vymažte. (viz instrukce) Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Schopnosti, znalosti a dovednosti Mateřský jazyk(y) Uveďte mateřský jazyk (popř. druhý mateřský jazyk)

14 Jiný jazyk(y) Sebehodnocení Porozumění Mluvení Psaní Evropská úroveň (*) Poslech Čtení Ústní interakce Samostatný ústní projev Jazyk Jazyk (*) Společný evropský referenční rámec pro jazyky Sociální schopnosti a dovednosti Organizační schopnosti a dovednosti Technické znalosti a dovednosti Počítačové znalosti a dovednosti Umělecké schopnosti a dovednosti Další schopnosti, znalosti a dovednosti Řidičský průkaz Doplňující informace Přílohy Nahraďte tento text popisem těchto schopností a dovedností a uveďte, kde byly získány. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Nahraďte tento text popisem těchto schopností a dovedností a uveďte, kde byly získány. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Nahraďte tento text popisem těchto schopností a dovedností a uveďte, kde byly získány. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Nahraďte tento text popisem těchto schopností a dovedností a uveďte, kde byly získány. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Nahraďte tento text popisem těchto schopností a dovedností a uveďte, kde byly získány. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Nahraďte tento text popisem těchto schopností a dovedností a uveďte, kde byly získány. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Uveďte zda vlastníte řidičský průkaz a pokud ano, pro jaké kategorie vozidel. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Zde uveďte všechny další relevantní informace, např. kontaktní osoby, reference, apod. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce) Uveďte seznam všech příloh. Vymažte řádek, pokud se nehodí. (viz instrukce)

15 Europass životopis Osobní údaje Křestní jméno / Příjmení Dušan Špáta Adresa Na Hrázi 19, Vysoké Mýto, Česká republika Telefon (+420) Mobil: (+420) Dusan.Spata@seznam.cz Národnost česká Datum narození 31. března 1982 Pohlaví Požadované zaměstnání / Profese muž manažer cestovního ruchu Pracovní zkušenosti Období dosud Vykonávaná pozice junior manager Hlavní pracovní náplň a odpovědnost administrace a organizování zájezdů cestovní kanceláře (evropské destinace) Jméno a adresa zaměstnavatele CK Léto, Horní 273, Pardubice Obor činnosti či odvětví cestovní ruch Období Vykonávaná pozice tourist assistant Hlavní pracovní náplň a odpovědnost odbavování a kontrola bezpečnosti návštěvníků na atrakcích v zábavním parku, odpovědnost za plynulý provoz turistického programu Jméno a adresa zaměstnavatele Student Work Centre, Atlantic City, USA Obor činnosti či odvětví cestovní ruch Období (10 h týdně) Vykonávaná pozice recepční Hlavní pracovní náplň a odpovědnost rezervace a ubytování hostů, základní turistický informační servis, směnárenská činnost Jméno a adresa zaměstnavatele Hotel Modrý beránek, Vítězné náměstí 3, Choceň Obor činnosti či odvětví hotelnictví a turismus Vzdělání, odborná příprava a školení Období Dosažená kvalifikace/titul Diplomovaný specialista / DiS. Hlavní předměty/profesní dovednosti zeměpis cestovního ruchu, technika cestovního ruchu, ekonomika cestovního ruchu, management, účetnictví a finanční řízení podniku, obchodní strategie, průvodcovská činnost, hotelnictví, anglický jazyk, německý jazyk, výpočetní a organizační technika Název a typ organizace, která VOŠ managementu a cestovního ruchu, Masarykova 579, Pardubice poskytla vzdělání, odbornou přípravu vyšší odborná škola či školení Úroveň vzdělání v národní nebo ISCED 5B mezinárodní klasifikaci Strana 1 - Životopis Více informací o Europass: Evropská společenství, 2003

16 Schopnosti, znalosti a dovednosti Mateřský jazyk český jazyk Další jazykové znalosti Sebehodnocení Porozumění Mluvený Psaný Evropská úroveň (*) Poslech Čtení Ústní interakce Samostatný ústní projev Písemný projev Angličtina C1 velmi pokročilý B2 středně pokročilý B2 středně pokročilý B1 mírně pokročilý B1 mírně pokročilý Němčina B1 mírně pokročilý B1 mírně pokročilý B1 mírně pokročilý B1 mírně pokročilý A2 mírně pokročilý (*) Společný evropský referenční rámec pro jazyky Sociální schopnosti a dovednosti Organizační schopnosti a dovednosti Technické znalosti a dovednosti Počítačové znalosti a dovednosti Umělecké schopnosti a dovednosti Další schopnosti, znalosti a dovednosti Řidičský průkaz Doplňující informace Přílohy dobré komunikační schopnosti získané při praxi na hotelové recepci, příjemné vystupování, schopnost týmové práce, dobrá schopnost adaptovat se v multikulturním prostředí získaná při práci v zahraničí dobré organizační schopnosti (plánování a organizování zájezdů, logistika v současném zaměstnání) směnárenská praxe velmi dobré uživatelské dovednosti v prostředí Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Project), v Internetovém vyhledávání, schopnost práce s účetními (MRP), směnárenskými (Apis) a rezervačními (Galileo) programy hra na kytaru (3 roky studia na Základní umělecké škole, Vysoké Mýto), v současnosti jako záliba v letech člen fotbalového týmu SK Vysoké Mýto, v současnosti jako hobby rekreační fotbal a florbal, práce s dětmi a trénování fotbalu (vedoucí na letních sportovních táborech) skupina B rodinný stav - svobodný kopie maturitního vysvědčení a vysvědčení o absolutoriu VOŠ Strana 2 - Životopis Více informací o Europass: Evropská společenství, 2003

ZAMĚSTNANOST V ČR A EU

ZAMĚSTNANOST V ČR A EU ZAMĚSTNANOST V ČR A EU Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_01_03_17 ŽIVOTOPIS

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_01_03_17 ŽIVOTOPIS Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_01_03_17 ŽIVOTOPIS Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT aktivita Zařazení učiva Český jazyk

Více

Životopis (Curriculum vitae CV)

Životopis (Curriculum vitae CV) Mgr. Zuzana Válková Životopis (Curriculum vitae CV) Jedná se o dokument, který obsahuje přehled vzdělání, dosavadní práce, znalosti a zájmy Většinou je psán z důvodu nalezení vhodného zaměstnání Životopis

Více

Příklad dobré praxe XI

Příklad dobré praxe XI Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XI pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Renáta Havelková

Více

Kurz pro specialisty na práci se zaměstnavateli

Kurz pro specialisty na práci se zaměstnavateli Kurz pro specialisty na práci se zaměstnavateli Kurz je určen pro pracovní konzultanty-specialisty na práci se zaměstnavateli, kteří mají zájem na rozvoji spolupráce a jednání se zaměstnavateli. Účastníci

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Jitka Machátová Název materiálu: Strukturovaný životopis Označení materiálu: Datum vytvoření: 1. 12. 2013

Více

Administrativní styl

Administrativní styl Administrativní styl Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 15.10.2009 Mgr. Jitka Riedlová Administrativní styl Zaměřen na FAKTA Osobní vztah

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 09_15 Zaměstnání Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Člověk a svět

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Personální písemnosti životopis

Personální písemnosti životopis Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0505 Personální písemnosti životopis VY_32_INOVACE_ITP.3.14

Více

Cvičení: vyhledejte v následujícím výňatku znaky administrativního stylu.

Cvičení: vyhledejte v následujícím výňatku znaky administrativního stylu. Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

VY_32_INOVACE_D 10 14

VY_32_INOVACE_D 10 14 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

JAK VYPLNIT EUROPASS-ŽIVOTOPIS?

JAK VYPLNIT EUROPASS-ŽIVOTOPIS? KROK ZA KROKEM JAK VYPLNIT EUROPASS-ŽIVOTOPIS? 1. Na webové stránce www.europass.cz klikněte na tlačítko napsat vlastní životopis. 2. V případě, že chcete životopis psát v cizím jazyce, klikněte na tlačítko

Více

ŽIVOTOPIS. Struktura informací je stejný jako u strukturovaného životopisu. Na co si dát pozor? Osobní informace. Adresní a kontaktní údaje

ŽIVOTOPIS. Struktura informací je stejný jako u strukturovaného životopisu. Na co si dát pozor? Osobní informace. Adresní a kontaktní údaje ŽIVOTOPIS Druhy životopisu: 1. kontextový životopis informace píšeme v ucelených větách a kompozične i obsahově je rozdělený do těchto částí: a.) datum narození a miesto, rodinný stav, národnost b.) přehled

Více

Příjmení Jméno Fotografie (1) (*) ŠPÁTA (2) (*) DUŠAN (4) Pozn.: Kolonky označené hvězdičkou jsou povinné. Číslo dokumentu Europass-mobilita

Příjmení Jméno Fotografie (1) (*) ŠPÁTA (2) (*) DUŠAN (4) Pozn.: Kolonky označené hvězdičkou jsou povinné. Číslo dokumentu Europass-mobilita EUROPASS-MOBILITA 1. DRŽITEL DOKUMENTU EUROPASS-MOBILITA Příjmení Jméno Fotografie (1) (*) ŠPÁTA (2) (*) DUŠAN (4) (3) Adresa (ulice, číslo domu, PSČ, město, země) Zimní 19 566 01 Vysoké Mýto Česká republika

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: OBCHODNÍ KORESPONDENCE V NĚMECKÉM JAZYCE (OKN) Obor vzdělání : 63 41 M/02 Obchodní akademie Forma vzdělání : denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium : 30 (1 hodina

Více

Rady pro uchazeče o zaměstnání

Rady pro uchazeče o zaměstnání Rady pro uchazeče o zaměstnání 1. Au-pair 2. Evropské CURRICULUM VITAE 3. Ukázková žádost o místo 1. Au-pair (Pokyny, kterými je užitečné se řídit při plánování cesty za prací do zahraničí) Před odjezdem

Více

Jak na Europassživotopis. a motivační dopis. Národní centrum Europass ČR

Jak na Europassživotopis. a motivační dopis. Národní centrum Europass ČR Jak na Europassživotopis a motivační dopis Národní centrum Europass ČR Co v prezentaci najdete 1. Hlavní klady dokumentů Europass 2. Rady, co vyplnit do jednotlivých kolonek Europass-životopisu, které

Více

PROFESNÍ ŽIVOTOPIS. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

PROFESNÍ ŽIVOTOPIS. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PROFESNÍ ŽIVOTOPIS Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

7.17. Pojetí vyučovacího předmětu Písemná a elektronická komunikace

7.17. Pojetí vyučovacího předmětu Písemná a elektronická komunikace 7.17. Pojetí vyučovacího předmětu Písemná a elektronická komunikace Obecný cíl vyučovacího předmětu Cílem předmětu písemná a elektronická komunikace je umožnit žákům získání potřebné dovednosti ovládat

Více

Nebojme se psát životopis!

Nebojme se psát životopis! Nebojme se psát životopis! PRACOVNÍ LIST pro SŠ Napsat správně a přehledně CV, neboli životopis, může být pro mnohé z nás opravdu nejednoduchý úkol. Přesto nesázejme na internetové stránky, které za pomoc

Více

Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Kurz: PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ POHOVOR. 2013, I. verze (LP)

Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Kurz: PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ POHOVOR. 2013, I. verze (LP) PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ POHOVOR Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2013, I. verze (LP) 1 OBSAH 1. ÚVOD 3 2. SLEDOVÁNÍ NABÍDEK ZAMĚSTNÁNÍ 4 3. MOTIVAČNÍ DOPIS..5 4. JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS 7 5. ČEHO SE VYVAROVAT

Více

ŽIVOTOPIS. curriculum vitae. běh života

ŽIVOTOPIS. curriculum vitae. běh života NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_7

Více

Ukázka fiktivního portfolia jako inspirace pro studenty a studentky projektu Změňte to

Ukázka fiktivního portfolia jako inspirace pro studenty a studentky projektu Změňte to Portfolio Obsah 1. Přehled silných stránek 2. Osobní údaje 3. Přehled škol a odborných školení 4. Pracovní zkušenosti 5. Jiné zkušenosti 6. Moje plány 7. Přehled příloh 8. Přílohy 0 Ukázka fiktivního portfolia

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

7 tipů, jak napsat skvělý životopis. Vladimíra Sedláčková personální manažerka Moravské vysoké školy Olomouc

7 tipů, jak napsat skvělý životopis. Vladimíra Sedláčková personální manažerka Moravské vysoké školy Olomouc 7 tipů, jak napsat skvělý životopis Vladimíra Sedláčková personální manažerka Moravské vysoké školy Olomouc Až se budete ucházet o práci, budete o ni nejspíše bojovat s desítkami dalších uchazečů. Každá

Více

Žádost o zaměstnání (průvodní, motivační, spekulativní dopis)

Žádost o zaměstnání (průvodní, motivační, spekulativní dopis) ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Vejdovského č. p. 988/4 779 00 Olomouc 9 Hodolany Žádost o zaměstnání (průvodní, motivační, spekulativní dopis) Účelem žádosti o zaměstnání je získat

Více

Motivační dopis a životopis. Praktické školení

Motivační dopis a životopis. Praktické školení Motivační dopis a životopis Praktické školení 6 x Jak? Jak a kde hledat zaměstnání Jak sestavit motivační dopis Jak správně sestavit životopis Jak komunikovat se zaměstnavatelem a další otázky, které vás

Více

Personální písemnosti žádost o místo

Personální písemnosti žádost o místo Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0505 Personální písemnosti žádost o místo VY_32_INOVACE_ITP.3.13

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 2 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní stav dobrý: /zaškrtněte/ Omezení /vypište/: V evidenci

Více

reg. číslocz.1.07/1.1.32/01.0004 JAK SPRÁVNĚ NAPSAT ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS ANEB JAK USPĚT U VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ?

reg. číslocz.1.07/1.1.32/01.0004 JAK SPRÁVNĚ NAPSAT ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS ANEB JAK USPĚT U VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ? reg. číslocz.1.07/1.1.32/01.0004 JAK SPRÁVNĚ NAPSAT ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS ANEB JAK USPĚT U VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ? 1. ŽIVOTOPIS Správně napsaný životopis je klíčem k překročení prahu dveří oslovené společnosti

Více

32. Administrativní styl Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, únor 2013

32. Administrativní styl Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, únor 2013 32. Administrativní styl Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, únor 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

7.18 Pojetí vyučovacího předmětu Písemná a elektronická komunikace

7.18 Pojetí vyučovacího předmětu Písemná a elektronická komunikace 7.18 Pojetí vyučovacího předmětu Písemná a elektronická komunikace Obecný cíl vyučovacího předmětu Cílem předmětu písemná a elektronická komunikace je umožnit žákům získání potřebné dovednosti ovládat

Více

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Kód: ICT 4/19 Název: Administrativní styl Autor: Mgr. Jana Brátová Staňková Datum ověření: 13.5.

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Kód: ICT 4/19 Název: Administrativní styl Autor: Mgr. Jana Brátová Staňková Datum ověření: 13.5. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Kód: ICT 4/19 Název: Administrativní styl Autor: Mgr. Jana Brátová Staňková Datum ověření: 13.5.2013 Ročník: V3 Stručná anotace: Prezentace slouží jako doplněk

Více

http://sim.samostatnyabsolvent.cz/

http://sim.samostatnyabsolvent.cz/ http://simsamostatnyabsolventcz/ do interaktivního simulačního softwaru Vytváření úkolů do simulačního softwaru Zadávání úkolů do simulačního softwaru Nově zaregistrovat Interaktivní simulační software

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 2 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní stav dobrý: /zaškrtněte/ Omezení /vypište/: V evidenci

Více

Příklad dobré praxe VIII

Příklad dobré praxe VIII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VIII pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Miroslav Široký

Více

Petrovice u Karviné. Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru 66-41-N/01 1

Petrovice u Karviné. Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru 66-41-N/01 1 Petrovice u Karviné Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru 66-41-N/01 1 Vyšší odborná škola DAKOL nabízí Studijní obor Obchodně-podnikatelská činnost Délka studia: denní forma 3 roky Dosažený stupeň

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 1 Směrnice GŘ č. 17/2015 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: XXXX Datum narození: XXXX Kontaktní adresa: XXXX Telefon: XXXX Zdravotní stav dobrý:

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

POŢADOVANÉ DOKUMENTY. Ing. Kateřina Šugárová

POŢADOVANÉ DOKUMENTY. Ing. Kateřina Šugárová POŢADOVANÉ DOKUMENTY Ing. Kateřina Šugárová Dokumenty Ţivotopis Motivační (průvodní) dopis Osobní dotazník (Pomáhá zjistit konkrétní informace o uchazeči) 1. Ţivotopis neboli CV (z lat. Curriculum Vitae)

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY školní rok 2010/2011 Hotelnictví Metodický návod k využití sjednocených tematických okruhů pro profilovou část maturitní zkoušky Součástí řešení projektu Kurikulum S je

Více

Směrnice děkana o přijímacím řízení na Fakultu podnikohospodářskou VŠE v Praze SD F3-1/08

Směrnice děkana o přijímacím řízení na Fakultu podnikohospodářskou VŠE v Praze SD F3-1/08 1 z 6 1 Úvodem Směrnice děkana Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, v souladu s udělenými akreditacemi ve smyslu č.111/1998 Sb., o vysokých školách (v aktuálním znění) dle 48-50

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 2 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní stav dobrý: /zaškrtněte/ Omezení /vypište/: V evidenci

Více

Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 9. Průvodní dopis. Mgr. Zuzana Válková

Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 9. Průvodní dopis. Mgr. Zuzana Válková Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 9. Průvodní dopis Mgr. Zuzana Válková Dopis: je písemná zpráva s aktuálním obsahem odeslaná od jedné osoby (odesílatele) k druhé osobě či instituci (adresátovi). Průvodní

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Moderní ekonomická škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0784 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_21 Jméno

Více

Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í

Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í Školní vzdělávací program PODNIKÁNÍ 1 P O D N I K Á N Í... 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO

Více

Aktuální tipy na práci v okolí:

Aktuální tipy na práci v okolí: Aktuální tipy na práci v okolí: Administrativní pracovnice / pracovník odboru Adresa a kontakty: Úřad vlády ČR - Odbor pro sociální začleňování práce v dané lokalitě Kontakt. tel. a osoba: zieglerova.alena@vlada.cz

Více

Petrovice u Karviné. Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru N/01 1

Petrovice u Karviné. Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru N/01 1 Petrovice u Karviné Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru 66-41-N/01 1 Vyšší odborná škola DAKOL nabízí Studijní obor Obchodně-podnikatelská činnost Délka studia: denní forma 3 roky Dosažený stupeň

Více

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí 1. Pojetí vyučovacího předmětu 1.1. Obecný cíl vyučovacího předmětu Předmět Aplikace ekonomických programů je zařazen mezi odborné předměty. Využívá a doplňuje znalosti získané z účetnictví, ekonomiky,

Více

Příklad dobré praxe II

Příklad dobré praxe II Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe II pro průřezové téma Člověk a svět práce Irena Divinová, DiS.

Více

Pokyny pro vypracování maturitní práce z Odborných předmětů

Pokyny pro vypracování maturitní práce z Odborných předmětů Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace Pokyny pro vypracování maturitní práce z Odborných předmětů Počet stran: 10 Příloha č. 3 Verze: 1 Číslo: Kód a název oboru:

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Skládání slov, čtení s porozuměním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny výuka je rozdělena

Více

DALŠÍ CIZÍ JAZYK - NĚMECKÝ JAZYK

DALŠÍ CIZÍ JAZYK - NĚMECKÝ JAZYK DALŠÍ CIZÍ JAZYK - NĚMECKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Další cizí jazyk si povinně vyberou žáci od 7. ročníku. Výuka je zaměřena na rozvíjení komunikativní kompetence žáků,

Více

Přehled změn v ŠVP. Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu

Přehled změn v ŠVP. Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu Přehled změn v ŠVP Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu Dodatky Dodatek č.1 k č.j. V 465-SŠ-686/11 ke kapitole Charakteristika školního vzdělávacího

Více

JAZYKOVÉ SCHOPNOSTI. Společnost: Slůně svět jazyků, s.r.o. Zástupce: Ing. Lucie Vlková, výkonná ředitelka

JAZYKOVÉ SCHOPNOSTI. Společnost: Slůně svět jazyků, s.r.o. Zástupce: Ing. Lucie Vlková, výkonná ředitelka Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ Společnost: Slůně svět jazyků, s.r.o. Zástupce: Ing. Lucie Vlková, výkonná ředitelka Jak na cizí jazyky? Proč se učím? Čeho chci dosáhnout? Konkrétní cíle v jazyce

Více

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS SEBEPREZENTACE

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS SEBEPREZENTACE Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ A MOTIVAČNÍ DOPIS SEBEPREZENTACE Společnost ELTODO Podoba CV: Strukturované CV nejčastěji využívaná forma Nestrukturované CV není doporučována Strukturované CV: Chronologické

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: ÚČETNICTVÍ na PC (UPC) Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma studia: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 (2 hodiny týdně) Platnost: 1. 9. 2009

Více

Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 9/2016

Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 9/2016 Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 9/2016 Tajemník Městského úřadu Moravský Beroun dne 14.12.2016 vyhlašuje výběrové řízení na obsazení

Více

Učební plán denní formy vzdělávání platný od UČEBNÍ PLÁN

Učební plán denní formy vzdělávání platný od UČEBNÍ PLÁN Učební plán denní formy vzdělávání platný od 1. 9. 2016 UČEBNÍ PLÁN Název vzdělávacího Kód a název oboru vzdělání programu Forma Cestovní ruch 65-43-N/.. Cestovní ruch denní Názvy vyučovacích 1. ročník

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 1 Směrnice GŘ č. 17/2015 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: Datum narození: Kontaktní adresa: Telefon: Zdravotní stav dobrý: /zaškrtněte/ Omezení

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_27 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 2

Více

Žádost uchazeče o zaměstnání

Žádost uchazeče o zaměstnání Žádost uchazeče o zaměstnání Vážená uchazečko, vážený uchazeči, rádi bychom Vás požádali o vyplnění následujícího dotazníku, který bude sloužit personálnímu oddělení k výběru nových zaměstnanců. Všechny

Více

Pokyny pro vypracování portfolia absolventa učitelství přírodopisu / biologie Katedra biologie

Pokyny pro vypracování portfolia absolventa učitelství přírodopisu / biologie Katedra biologie Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra biologie Pokyny pro vypracování portfolia absolventa učitelství přírodopisu / biologie Katedra biologie České Budějovice 2018, říjen

Více

Zkušenosti administrativního týmu dokládáme přiloženými životopisy.

Zkušenosti administrativního týmu dokládáme přiloženými životopisy. Příloha č. 19: Popis realizačního týmu Název projektu: Prevence školní neúspěšnosti ve školách na Podřipsku Výzva č. 02_15_007 Inkluzivní vzdělávání Téma II. Prevence školní neúspěšnosti Žadatel projektu:

Více

NABÍDKA PRÁCE KOORDINÁTOR VÝROBY VZORKŮ

NABÍDKA PRÁCE KOORDINÁTOR VÝROBY VZORKŮ KOORDINÁTOR VÝROBY VZORKŮ Výtisk dokumentace k vzorkové výrobní zakázce Zpracování vzorkových zakázek z Laboratoře barev Obsluha strojů na výrobu vzorků Obsluha Soft stroje na výrobu vzorků Dokončování

Více

Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 1/2017

Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 1/2017 Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 1/2017 Tajemník Městského úřadu Moravský Beroun dne 06.01.2017 v souladu s 7 zákona č. 312/2002

Více

JAK VYPLNIT OSOBNÍ DOVEDNOSTI

JAK VYPLNIT OSOBNÍ DOVEDNOSTI NÁVOD PRO PRÁCI S EUROPASSEM JAK VYPLNIT OSOBNÍ DOVEDNOSTI Autor: Michala Čičváková, Národní centrum Europass ANOTACE: 1. Žáci si zkusí vyplnit do Europass-životopisu (viz Příloha 1) osobní dovednosti

Více

UČEBNÍ OSNOVY. 1 Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce. Charakteristika předmětu

UČEBNÍ OSNOVY. 1 Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce. Charakteristika předmětu UČEBNÍ OSNOVY 1 Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce Charakteristika předmětu (Industrial Law) Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce do

Více

Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání L/51 Podnikání - ŠVP platné od

Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání L/51 Podnikání - ŠVP platné od Změnový list ŠVP Číslo změny: 11/2018 Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání 64-41-L/51 Podnikání - ŠVP platné od 1. 9. 2015 Část dokumentu: Charakter změny: Platnost změny: Poznámka: Učební

Více

Držitel certifikátu kvality pro proces poskytování vzdělávání dle ČSN EN ISO 9001:2009 a IQNet 9004:2011.

Držitel certifikátu kvality pro proces poskytování vzdělávání dle ČSN EN ISO 9001:2009 a IQNet 9004:2011. l 1 Vyšší odborná škola DAKOL a Střední škola DAKOL, o.p.s. Držitel certifikátu kvality pro proces poskytování vzdělávání dle ČSN EN ISO 9001:2009 a IQNet 9004:2011. l 2 Získaná hodnocení v oblasti vzdělávacího

Více

CURRICULUM VITAE. Pracovní zkušenosti (brigády a praxe) jméno. Další projekty a zakázky. Vzdělání. Jazykové dovednosti. Grafické dovednosti

CURRICULUM VITAE. Pracovní zkušenosti (brigády a praxe) jméno. Další projekty a zakázky. Vzdělání. Jazykové dovednosti. Grafické dovednosti CURRICULUM VITAE Pracovní zkušenosti (brigády a praxe) Září 2015 - Červen 2016 Fitness centrum Factory Pro brigádník: instruktorka plavání Srpen - Říjen 2015 Natáčení seriálu The Same Sky double herečky

Více

DODATEK K DIPLOMU ABSOLVENTA VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY

DODATEK K DIPLOMU ABSOLVENTA VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY DODATEK K DIPLOMU ABSOLVENTA VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY Metodická doporučení a pokyny pro jeho zpracování Národní ústav pro vzdělávání Národní centrum Europass Česká republika 2017 Materiál je určen vyšším odborným

Více

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia) 1 položme si pár otázek... předvídáme měnící se kvalifikační potřeby? (co bude za 5, 10, 15 let...) jsou propojeny znalosti, dovednosti a kompetence (žáků, studentů,

Více

Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 8/2016

Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 8/2016 Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 8/2016 Tajemník Městského úřadu Moravský Beroun dne 14.12.2016 vyhlašuje výběrové řízení na obsazení

Více

Petrovice u Karviné. Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru N/01 1

Petrovice u Karviné. Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru N/01 1 Petrovice u Karviné Obchodně-podnikatelská činnost, kód oboru 66-41-N/01 1 Vyšší odborná škola DAKOL nabízí Studijní obor Obchodně-podnikatelská činnost Délka studia: denní forma 3 roky Dosažený stupeň

Více

Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 6/2017

Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 6/2017 Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 6/2017 Tajemník Městského úřadu Moravský Beroun dne 14.03.2017 vyhlašuje výběrové řízení na obsazení

Více

Město Zruč nad Sázavou Zámek 1, Zruč nad Sázavou

Město Zruč nad Sázavou Zámek 1, Zruč nad Sázavou Město Zruč nad Sázavou Zámek 1, 285 22 Zruč nad Sázavou Městský úřad Oznámení o vyhlášení výběrového řízení Pracovní pozice: Místo výkonu práce: Vedoucí odboru stavebního úřadu, územního plánování a životního

Více

VOŠ A SPŠ VARNSDORF CESTOVNÍ RUCH nábor březen 2011

VOŠ A SPŠ VARNSDORF CESTOVNÍ RUCH nábor březen 2011 VOŠ A SPŠ VARNSDORF CESTOVNÍ RUCH nábor březen 2011 1 VOŠ a SPŠ Cestovní ruch 407 47 Varnsdorf 5, Mariánská 1100 65-43- N / Cestovní ruch PROFIL ABSOLVENTA Odborné kompetence Po ukončení studia absolvent

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Přihlášení ke studiu

Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Přihlášení ke studiu OPATŘENÍ DĚKANA EF č. 100/2016 k pravidlům pro přijímací řízení a podmínkám pro přijetí ke studiu v doktorském studijním programu v akademickém roce 2016/2017 18. 2. 2016 Článek 1 Úvodní ustanovení 1)

Více

Město Třebíč. Městská policie Třebíč. Bedřicha Václavka 59/11, Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, Třebíč

Město Třebíč. Městská policie Třebíč. Bedřicha Václavka 59/11, Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, Třebíč Město Třebíč Městská policie Třebíč Bedřicha Václavka 59/11, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Ředitel Městské policie Třebíč, B. Václavka 59/11, 674 01

Více

Přílohy: Publikační činnost:

Přílohy: Publikační činnost: Mgr. Radek Maca Kontakt Bydliště: Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 mobil: 774 696 160 e-mail: rama@inforama.cz stránky: http://www.inforama.cz, http://www.evzdelavani.net Zaměstnání: Gymnázium

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení OPATŘENÍ DĚKANA EF č. 149/2018 k pravidlům pro přijímací řízení a podmínkám pro přijetí ke studiu v doktorském studijním programu v akademickém roce 2019/2020 12. 11. 2018 Článek 1 Úvodní ustanovení 1)

Více

Aktuální tipy na práci v okolí:

Aktuální tipy na práci v okolí: Aktuální tipy na práci v okolí: Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Adresa a kontakty: NOVOBUD ATD v.o.s., Pražská 612, Česká Kamenice, 407 21 Kontakt. tel. a osoba: novobud@centrum.cz,

Více

Výzva k podání nabídky

Výzva k podání nabídky Výzva k podání nabídky v rámci výběrového řízení na zajištění vzdělávacích aktivit Projekt: Číslo projektu: Zvýšení adaptability zaměstnanců a zmírnění dopadů ekonomické krize vzděláváním zaměstnanců společnosti

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková MOTIVAČNÍ DOPIS VY_32_INOVACE_CJ_2_13 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti MOTIVAČNÍ DOPIS Definice, funkce, užití

Více

Nabídka 2 pracovních míst na pozici knihovník/knihovnice dětského oddělení Městské knihovny Litvínov

Nabídka 2 pracovních míst na pozici knihovník/knihovnice dětského oddělení Městské knihovny Litvínov Nabídka 2 pracovních míst na pozici knihovník/knihovnice dětského oddělení Městské knihovny Litvínov Místo výkonu práce: Litvínov Termín nástupu: 1. 9. 2018 a 1. 10. 2018 Pracovní doba: 40 hodin týdně

Více

Zadávací dokumentace k zadávacímu řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: poskytování výuky anglického jazyka

Zadávací dokumentace k zadávacímu řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: poskytování výuky anglického jazyka Zadávací dokumentace k zadávacímu řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: Poskytování výuky anglického jazyka podle 12, odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb, o veřejných zakázkách Zadavatel: Ministerstvo

Více

Motivační dopis JAZYKOVÁ LEKCE. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.

Motivační dopis JAZYKOVÁ LEKCE. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1. JAZYKOVÁ LEKCE pracovní listy Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.00/34351) Jazyková lekce 2 Terminologie 2 slovní zásoba 5 Pozitivní adjektiva popisující

Více

Zuzana Fiantoková. 3. Druh zakázky (dodávka zboží, nákup služeb nebo nákup stavebních prací) Nákup služeb

Zuzana Fiantoková. 3. Druh zakázky (dodávka zboží, nákup služeb nebo nákup stavebních prací) Nákup služeb VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY Název zakázky Vzdělávání zaměstnanců v oblasti financí a PC 1. Identifikační údaje zadavatele Název zadavatele WIC Prague s.r.o. Sídlo náměstí

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení Oznámení o vyhlášení výběrového řízení Město Kolín zastoupené tajemnicí Městského úřadu Kolín v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů,

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: GRAFIKA NA PC (GRA Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma vzdělání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 154 (5 hodin týdně) Platnost: 1. 9. 2009

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Vejdovského č. p. 988/4 779 00 Olomouc 9 - Hodolany ŽIVOTOPIS

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Vejdovského č. p. 988/4 779 00 Olomouc 9 - Hodolany ŽIVOTOPIS ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Vejdovského č. p. 988/4 779 00 Olomouc 9 - Hodolany ŽIVOTOPIS (latinsky CURRICULUM VITAE, zkráceně CV) Životopis je důležitým dokumentem při hledání

Více

ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI

ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI Registrační číslo: CZ.1.04/2.1.01/74.00006 Občanské sdružení Za kulturní Třinecko, o.s. realizátor projektu Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 2. Aktivní

Více

PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU. Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015

PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU. Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015 PŘÍLOHA 1 - FORMULÁŘ PRŮZKUMU Formulář průzkumu Public relations v českých knihovnách 2015 PŘÍLOHA 2 INZERCE PRACOVNÍCH POZIC V OBLASTI PR Inzerce pracovních pozic v oblasti PR v českých knihovnách

Více

ZNÁTE EVROPU A JEJÍ JAZYKY?

ZNÁTE EVROPU A JEJÍ JAZYKY? ÚKOLY PRO ŽÁKY ZNÁTE EVROPU A JEJÍ JAZYKY? Víte, kolika jazyky se mluví v Evropské unii a kolika na celém světě? Možná znáte někoho ve Vašem okolí, kdo v práci využívá cizí jazyk. Někteří Vaši spolužáci,

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více