Informační strategie hl. města Prahy do roku Cesta k e-praze. Obsah. Východiska informační strategie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informační strategie hl. města Prahy do roku 2010. Cesta k e-praze. Obsah. Východiska informační strategie"

Transkript

1 Informační strategie hl. města Prahy do roku 2010 Cesta k e-praze Obsah Východiska informační strategie Hlavní poznatky se SWOT Hlavní problémy informatiky Klíčovém podněty k rozvoji informatiky Vize e-prahy Hlavní úkoly informatiky a priority při jejich plnění Základní principy informatiky Strategické cíle informatiky do roku 2010 Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010

2 Východiska informační strategie Strategické materiály Strategie hlavního města Prahy. Programové prohlášení Rady hlavního města Prahy pro volební období Společně pro Prahu. Pražská deklarace k rozvoji informační společnosti. Informační strategie hl.m. Prahy zpracovaná na období do roku 2004 Strategické záměry Akční plán členských zemí eeurope 2005 zpracovaný Komisí EU. Státní informační a komunikační politika ečesko 2006 zpracovaná Vládou České republiky. Východiska informační strategie Právní rámec Zákon 131/2000 Sb. o hlavním městě Praze; Statut hlavního města Prahy; Relevantními zákonné normy, zejména Zákon o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů č. 365/2000 Sb., Zákon o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb., Zákon o elektronickém podpisu č. 227/2000 Sb., Zákon o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů č. 101/2000 Sb., Zákon o ochraně utajovaných skutečností a o změně některých zákonů č. 148/1998 Sb.

3 Hlavní poznatky ze SWOT analýzy a zhodnocení stavu informatiky v hl. m. Praze Silné stránky Úroveň technické infrastruktury (MepNet, lokální sítě, vybavení výpočetní technikou). Zkušenosti (pozitivní i negativní) se vzájemným propojením a sdílením respektive, společným využíváním informačních systémů celopražského významu. Vysoká míra využití informačních a komunikačních technologií.

4 Slabé stránky Vysoká heterogenita aplikací, nejednotná datová základna, minimální interoperabilita. Obtížná koordinace rozvoje informatiky a malá schopnost prosadit celoměstské rozvojové záměry. Jednotlivými představiteli politického vedení města je vyžadováno širší zapojení informatiky do výkonu městské správy a využívání e-governmentu při ní. Nicméně kompetence za soustavnou péči o rozvoj informatiky a zajištění souladu s cíly a záměry politického vedení je stanovena podle statutu zejména řediteli Magistrátu. Nejsou vytvořeny vhodné institucionální nástroje, organizační struktury a nastaveny procesy pro efektivní řízení a rozvoj informatiky v celopražském rámci. Hrozby Informační systémy a informační a telekomunikační technologie nebudou poskytovat očekávané přínosy. Uživatelé nebudou schopni informační systémy efektivně využívat. Úřady a organizace městské správy nebudou disponovat pracovníky schopnými IS/ICT řídit a dále rozvíjet.

5 Příležitosti Podpora a rozvoj iniciativ e-governmentu. Nové možnosti financování rozvoje IS/ICT. Nové formy zajištění informačních služeb zejména formy outsourcingu a shared services. Využití vysoké penetrace Internetu do úřadů i domácností a využití dostatečné kapacity a propustnosti Internetu k poskytování služeb e- Govermentu. Hlavní problémy informatiky v hl. m. Praze Nízká úroveň interoperability IS/ICT v hl. m. Praze. Nedostatky ve spolupráci zainteresovaných subjektů při přípravě, plánování, řízení a realizaci rozvojových projektů celopražského významu. RHMP neschválila informační strategii z roku 2001, pouze vzala na vědomí postup prací. To mělo mj. za následek, že řada úkolů a cílů, stanovených ve strategii, nebyla realizována. Nejednotná koncepce informačních on-line služeb a nejednotné pojetí obsahu, struktury a formy webů organizací a orgánů HMP způsobuje problémy při práci odborných pracovníků, snižuje důvěru občanů v efektivní veřejné správy.

6 Hlavní problémy informatiky v hl. m. Praze Procesy strategického a manažerského řízení IS/ICT na úrovni HMP mají velmi malou efektivitu. Organizační složky, jež se účastní těchto procesů, mají omezenou kompetenci a nedaří se jim prosazovat plnění strategických plánů a vytvářet skutečně funkční rámec manažerského řízení IS/ICT. Nedostatky v procesech informačního managementu (v systému řízení informatiky) na celopražské úrovni mají za následek výše uvedené skutečnosti. Klíčové podněty k rozvoji informatiky v hl. m. Praze Využít podpory vlády ČR (finanční, legislativní), vyjádřené ve Statní informační a komunikační politice e-česko 2006, k dosažení některých cílů e-governmentu realizovaných v podmínkách hl. m. Prahy. Využít pozitivního vnímání přínosů e-governmetnu u politických představitelů a vedení města k získání podpory na realizaci významných technologických inovací a systémových změn, které povedou ke zkvalitnění a zefektivnění informačních služeb poskytovaných organizacemi a orgány hl. m. Prahy a ke zvýšení flexibility a zlepšení výkonu funkcí úřadů a organizací městské správy.

7 Klíčové podněty k rozvoji informatiky v hl. m. Praze Reagovat na očekávání politiků i občanů vyvolaná v souvislosti s iniciativami e-governmentu a zvýšit počet, spektrum a kvalitu informačních služeb poskytovaných on-line. Odstranit jednu klíčovou překážku realizace e- Governmentu současnosti, kterou je nízká úroveň interoperability. Proto je nutné zvýšit interoperabilitu významných IS/ICT systémů provozovaných organizacemi a orgány hl. m. Prahy. Klíčové podněty k rozvoji informatiky v hl. m. Praze Pokračovat v klíčových projektech celopražského významu, zahájených v minulém období. Jejich současné cíle i dosavadní a následující průběh však musí být posouzeny a případně zkorigovány, aby společně s dalšími plánovanými projekty a iniciativami přispěly k dosažení cílů vytyčených strategií do roku Zhodnotit zkušenosti s řešením krizových situací při povodních 2002 a realizovat požadavky vyplývající ze studie Vyhodnocení informačních toků při povodních 2002, zpracované společnosti EQUICA. Ze závěru studie vyplývá požadavek na zajištění informační podpory pro všechny složky krizového řízení HMP a to zejména zajištěním stanovených informačních okruhů a toků.

8 Vize e-prahy e-praha (2010) V hlavním městě Praze je vytvořeno vysoce produktivní a ekonomické informační a komunikační prostředí. To významně přispívá k fungování otevřené informační společnosti. Široké využívání informačních a komunikačních technologií a také efektivní využívání městských informací významně přispívá k trvalému zlepšování výkonu a zvyšování kvality služeb úřadů a organizací městské správy. Za uplynulé období se zvýšil počet, spektrum a kvalita informačních služeb v hl. m.praze poskytovaných on-line.

9 e-praha (2010) Je zajištěna maximální ekonomicky odůvodněná bezpečnost všech zpracovávaných informací, zejména osobních údajů a obchodního tajemství. Pomocí využití informačních a komunikačních technologií jsme významně zjednodušili styk občanů a dalších subjektů s orgány města, neboť kontakt a vyřízení záležitostí jsou možné z libovolného místa, kde je dostupná informační síť Internet a v jakoukoliv denní dobu, kterýkoliv den v týdnu. Úředníci na úřadech a v organizacích městské správy i volení zastupitelé mají takové znalosti a dovednosti, že jsou schopni efektivně využívat informační systémy ke své práci a k provádění rychlých, kvalifikovaných a odborných rozhodnutí. Hlavní úkoly informatiky v hl. městě Praze 1. Zajistit všestranný přístup k městským informacím. 2. Zajistit moderní veřejné služby poskytované on-line prostřednictvím ICT. 3. Efektivně a účinně využívat veřejné i privátní zdroje kdalšímu financování rozvoje informatiky v hl. m. Praze a k zajištění spolehlivého a bezpečného provozu informačních systémů celopražského významu. 4. Efektivně a účinně řídit informační zdroje a koordinovat rozvoj IS/ICT hl. m. Prahy. 5. Podporovat využití městských informací k dalšímu zlepšování funkcí úřadů a organizací městské správy a k ekonomickému rozvoji subjektů ve městě. 6. Podporovat připravenost a dovednosti uživatelů (úředníků, volených zastupitelů i občanů), využít informační a komunikační technologie pro jejich práci a dosažení jejich cílů a záměrů. Pozn.: Rozpracováno do Cílů - podrobně viz dále

10 Priority při plnění hlavních úkolů informatiky Bezpečnost a spolehlivost IS/ICT v hl. m. Praze. Trvalý rozvoj a zlepšování IS/ICT v hl. m. Praze. Dosahování maximální efektivity IS/ICT v hl. m. Praze. Orientace na dosažení přínosů (splnění cílů) z užití IS/ICT v hl. m. Praze. Základní principy informatiky hl. m. Prahy

11 Hlavní principy informatiky hl. města Prahy Informační zdroje a veškeré městské informace v digitální podobě jsou jedním z nejcennějších aktiv hl. m. Prahy, které musí být řízeno strategicky a zodpovědně spravováno. Informační a komunikační technologie musí být vždy použity tak, aby to mělo nějaký měřitelný přínos pro hl. m. Prahu, aby se zlepšila městská správa, a aby se zlepšil výkon a kvalita funkcí úřadů. Informační management je úkolem všech úřadů a organizací městské správy. Všechny úřady a organizace městské správy se účastní na rozhodování, které ovlivňuje formulování a dosahování strategických cílů informatiky hl. m. Prahy. Hlavní principy informatiky hl. města Prahy Ve všech úřadech a organizacích městské správy musí být určeni pracovníci, případně ustaveny organizační jednotky (odbory, oddělení, referáty informatiky), kteří budou zodpovědní za vlastnictví a implementaci procesů informatiky a za užívanou infrastrukturu. Současně zajistí, aby navrhovaná, implementovaná a provozovaná řešení odpovídala klíčovým uživatelským požadavkům na funkcionalitu, na úroveň poskytovaných služeb a na rychlost zpracování. Dále zajistí, že řešení byla dodána a jsou provozována za stanovených obchodních podmínek a že jsou řízeny náklady na jejich provoz. Pří řízení a správě technologií by se měla věnovat nejvyšší priorita ochraně informačních aktiv v průběhu celého jejich životního cyklu. Musí být zajištěno, že hlavní činnosti úřadů a organizací městské správy budou prováděny náhradním způsobem i v případech, kdy dojde k selhání případně poškození IS/ICT.

12 Hlavní principy informatiky hl. města Prahy Všechny městské informace v digitální podobě patří hl. m. Praze a ne úřadům a organizacím městské správy, kde informace vznikají a kde jsou shromažďovány. Informace by měly být, raději než v jiných formách, primárně drženy v elektronické podobě. Všechny městské informace musí být veřejně dostupné s výjimkou, kdy jsou předmětem ochrany dat nebo tomu brání nějaká legislativa a to jsou případy, kdy se jedná o obchodní tajemství, osobní údaje nebo to jsou právně citlivé informace. V hl. m. Praze by měla být data držena jen jednou. Hlavní principy informatiky hl. města Prahy Správa městských informací musí být v vedena tak, že je v souladu s veškerou relevantní legislativou, a tak, že se při ní používají nejlepší poznané praktiky a postupy. Dlouhodobě drženy by měly být pouze takové informace, které jsou využívány v procesech rozhodování prováděných v úřadech a organizacích městské správy. Hl. m. Praha by mělo držet jen nezbytné nutné minimum informací o svých obyvatelích, návštěvnících a podnicích. Pokud je potřeba používat ve všech úřadech a organizacích městské správy jeden typ programového vybavení, který je však třeba vyvinout, pak je preferován koordinovaný vývoj takových aplikací namísto vývoje alternativních nebo duplicitních aplikací v každém z úřadů.

13 Architektonické principy informatiky hl. města Prahy Datové principy, kdy mezi nejdůležitější pro formulování strategie patří principy: Data musí být sdílena. Data musí být dostupná. Data mají svého původce, vlastníka a správce. Architektonické principy informatiky hl. města Prahy Aplikační principy Nezávislost na technologiích Snadné používání aplikací Změny pouze na základě požadavků Včasné řízení změn Řízení technické rozmanitosti

14 Architektonické principy informatiky hl. města Prahy Principy interoperability a spolupráce, kde nejzásadnější význam mají principy: Federativní způsob spolupráce Standardy interoperability Strategické cíle informatiky hl. m. Prahy do roku oblastí podle hlavních úkolů

15 1. Zajistit všestranný přístup k městským informacím C1-1 Pro pracovníky úřadů a organizací městské správy, volené zastupitele, občany, návštěvníky, ekonomické subjekty Prahy a spolupracující organizace zajistit zkvalitnění stávajících a rozvoj nových forem pořizování, spravování a zveřejňování městských informací v digitální (elektronické) podobě. C1-2 Pro pracovníky úřadů a organizací městské správy, volené zastupitele, občany, návštěvníky, ekonomické subjekty Prahy a spolupracující organizace zajistit kvalitní a zabezpečený přístup k městským informacím v digitální (elektronické) podobě. 1. Zajistit všestranný přístup k městským informacím C1-3 Zajistit kvalitní a zabezpečený přístup k městským informacím pro všechny složky krizového řízení hl. m. Prahy. C1-4 Dále zkvalitňovat a provozovat spolehlivé a bezpečné propojení subjektů v hl. m. Praze (Magistrátu, městských částí, organizací zřízených hl. městem Prahou) vysoce propustnou datovou sítí. C1-5 Zajistit ve všech úřadech a organizacích městské správy trvalou, systematickou a vysoce odbornou péči o městské informace v digitální podobě.

16 1. Zajistit všestranný přístup k městským informacím C1-6 Vytvořit, udržovat a publikovat seznam dostupných veřejných městských informací a on-line služeb poskytovaných úřady a organizacemi městské správy. 2. Zajistit moderní veřejné služby poskytované on-line prostřednictvím ICT C2-1 Rozvíjet a rozšířit množství informačních on-line služeb pro občany, právní subjekty a návštěvníky Prahy. C2-2 Eliminovat na nejnižší možnou míru povinnost občanů, návštěvníků a ekonomických subjektů Prahy předkládat úřadům a organizacím městské správy dokumenty v listinné podobě, pokud si je mohou tyto subjekty mezi sebou poskytovat elektronicky. C2-3 Umožnit občanům elektronický přístup k autorizovaným výpisům z registrů a rejstříků veřejné správy (těch, jež jsou součástí městských informací), které občané potřebují pro vyřizování agend, jež vedou úřady a organizace městské správy.

17 2. Zajistit moderní veřejné služby poskytované on-line prostřednictvím ICT C2-4 Umožnit občanům elektronický přístup k autorizovaným výpisům o stavu a výsledku jejich podání, učiněných na kontaktních místech veřejné správy provozovaných na úřadech a organizacích městské správy. C2-5 Využít jednotný bezvýznamový národní identifikátor pro jednoznačnou, důvěryhodnou a bezpečnou identifikaci účastníků veřejných on-line služeb, poskytovaných úřady a organizacemi městské správy. 3. Efektivně a účinně využívat veřejné i privátní zdroje k dalšímu financování rozvoje informatiky v hl. m. Praze a zajištění spolehlivého a bezpečného provozu informačních systémů celopražského významu C3-1 Aktivně podporovat a prosazovat využívání ověřených modelů svěřené správy (outsourcingu) a sdílených služeb (shared services) při poskytování vybraných informačních služeb a zajištění provozu vybraných IS/ICT celopražského významu. C3-2 Aktivně podporovat a prosazovat získávání finančních zdrojů na rozvoj informatiky z fondů EU a rozvíjet možnosti financování vhodných informatických projektů v hl. m. Praze formou Public-Private-Partnership. C3-3 Zajistit efektivní financování provozu, údržby, nutné obnovy a rozvoje a také řízení bezpečnosti IS/ICT celoměstského významu (v nichž jsou spravovány a pomocí nichž jsou poskytovány městské informace).

18 4. Efektivně a účinně řídit informační zdroje a koordinovat rozvoj IS/ICT hl. m. Prahy C4-1 Důsledně prosazovat a provádět management portfolia IS/ICT celoměstského významu. C4-2 Zajistit základní úroveň interoperability všech IS/ICT celoměstského významu (v nichž jsou spravovány a pomocí nichž jsou poskytovány městské informace) praktickým aplikováním standardů, nastavením rozhraní, zprovozněním přenosů dat a sdílením popisných informací metadat. C4-3 Zajistit vysokou kvalitu městských informací (správnost, aktuálnost), odpovídající úroveň jejich dostupnosti, zabezpečení a jejich efektivní správu. 4. Efektivně a účinně řídit informační zdroje a koordinovat rozvoj IS/ICT hl. m. Prahy C4-4 Systematicky a nepřetržitě zlepšovat systém řízení IS/ICT v hl. m. Praze. C4-5 Zajistit optimální organizační uspořádání a vymezení kompetencí umožňující efektivní a účinné řízení IS/ICT celoměstského významu.

19 5. Podporovat využití městských informací k dalšímu zlepšování funkcí úřadů a organizací městské správy a k ekonomickému rozvoji subjektů ve městě C5-1 Pokračovat v elektronizaci klíčových správních agend vedených úřady a organizacemi městské správy a dokončit ji. C5-2 Zvýšit využívání městských informací zejména tam, kde to povede ke zlepšení funkcí úřadů a organizací městské správy a kde to podpoří provádění správných rozhodnutí a zkvalitní řízení. 5. Podporovat využití městských informací k dalšímu zlepšování funkcí úřadů a organizací městské správy a k ekonomickému rozvoji subjektů ve městě C5-3 IS/ICT musí poskytovat efektivní informační podporu veškerým iniciativám zlepšování procesů a programům zlepšování systému řízení v úřadech a organizacích městské správy, které vyžadují koordinaci a řízení na úrovni celé Prahy. C5-4 Podporovat a motivovat aktivity výměny zkušeností a získávání know-how na národní i mezinárodní úrovni v oblasti informatiky a využití IS/ICT ve veřejném sektoru.

20 6. Podporovat připravenost a dovednosti uživatelů využít informační a komunikační technologie pro jejich práci a dosažení jejich cílů a záměrů C6-1 Podpořit vytváření programů na rozvíjení všech složek informační gramotnosti. Podporovat programy e-learningu. C6-2 Systematicky vytvářet podmínky a motivační faktory pro dosažení základní certifikace počítačové gramotnosti u vybraných vedoucích a odborných pracovníků. Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010

21 Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010 Program nepřetržitého zlepšování informačního managementu Projekt nastavení organizačního uspořádání řízení informatiky v hl. m. Praze Projekt zpracování základních standardů, směrnic pro řízení procesů informatiky a architektonických principů Projekt zavedení řízení portfolia IS/ICT Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010 Program bezpečnosti IS/ICT hl. m. Prahy Projekt zavedení systému řízení bezpečnosti informací Projekt zavedení zajištění kontinuity činností úřadů a organizací městské správy a plánování obnovy IS/ICT po havárii.

22 Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010 Program zajištění provozu a rozvoje IS/ICT Dílčí projekty úřadů a organizací městské správy na zajištění provozu a obměnu ICT Subprojekty na budování centrální infrastruktury používané jako technologické prostředí pro aplikační platformy a aplikace dodané v rámci rozvojových projektů celopražského významu (např. pro projekt IS pro správu a evidence majetku, Čipová karta Pražana nebo Portál hlavního města) Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010 Program systematického využívání IS/ICT k dalšímu zlepšování funkcí úřadů a organizací městské správy Projekt IS pro správu a evidenci majetku Projekt zavedení interoperabilní spisové služby ve všech úřadech a organizacích městské správy Projekt zavedení interoperabilní správy dokumentu ve všech úřadech a organizacích městské správy Projekty elektronizace dalších správních agend

23 Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010 Program zavádění a rozšiřování moderních veřejných služeb poskytovaných on-line pomocí ICT Projekt Call Centrum Projekt Čipová karta Pražana Projekt Portál hlavního města Projekt jednotná podatelna hlavního města Prahy Projekt zajištění dostupnosti registrů Projekt sledování průběhu a stavu podání Projekt implementace bezvýznamového identifikátoru do IS/ICT hl. města Prahy Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010 Program školení, vzdělávání a zvyšování počítačové gramotnosti Program udržování a rozšiřování spolupráce a výměny zkušeností

24 Akční plán rozvoje informatiky do roku 2010 Program podpory využití outsourcingu a shared services Projekt analýza a návrh přechodu na modely outsourcingu a shared services u vybraných služeb IS/ICT Dílčí projekty realizující pro konkrétní vybrané služby přechod na modely outsourcingu a shared services Program rozvoje tvorby, správy a využívání městských informací v digitální podobě. Projekt vytvoření a údržby metainformačního systému Způsoby financování programů a projektů akčního plánu rozvoje informatiky do roku 2010 Čtyři zdroje: 1. rozpočet hl. m. Prahy, ze kterého by měly být financovány (a) celopražské programy a projekty, (b) zajištění strategického řízení informatiky hl. m. Prahy, 2. rozpočty městských částí a organizací městské správy, ze kterých by se měly realizovat části programů a projektů, které rozvíjejí a implementují informační strategii Cesta k e-praze v podmínkách konkrétního úřadu a organizace městské správy, 3. prostředky získané na konkrétní programy a projekty od partnerů zapojených do projektů formou PPP, 4. prostředky získané na konkrétní projekty z fondů EU, příp. jiných zdrojů.

25 Závěrečné shrnutí Shrnutí Cesta k e-praze je informační strategie, která předkládá ambiciózní vizi e-prahy. Strategie formuluje jasný rámcový akční plán na její naplnění. Strategie se opírá o hlubokou analýzu současného stavu, poznání trendů a o analýzu požadavků. Pro uskutečnění vize stanovuje celý soubor strategických cílů, které jsou dále rozpracovány v akčním plánu. Součástí strategie je i časový rámec a odhad finanční náročnosti realizace akčního plánu. Realizace Cesty k e-praze si vyžádá aktivní zapojení všech složek města. Věříme, že přínosy vize e-prahy jsou pro všechny zainteresované strany tak atraktivní, že je neodradí vysoké nároky a nasazení, které si provedení akčního plánu vyžádá a že v roce 2010 se vize e-prahy stane skutečnosti. Rámcový akční plán je navržen tak, aby první výsledky přinesl již v průběhu roku 2005.

26 Přílohy Definice některých pojmů, přehled zkratek Samostatné dokumenty Podrobná SWOT analýza Benchmarking klíčových ukazatelů Principy IS/ICT Detailní rozbor cílů (vč. indikátorů) Návrh akčního plánu (struktura) Návrh organizačních opatření (HMP) Šťastnou cestu k e-praze!

Informační strategie hl. města Prahy do roku 2010

Informační strategie hl. města Prahy do roku 2010 Informační strategie hl. města Prahy do roku 2010 Cesta k e-praze prezentace na KOI 1. prosince 2004 Obsah Jak číst strategii, shrnutí jejího obsahu Jak se budou řešit připomínky Průchodnost nastavených

Více

VIZE INFORMATIKY V PRAZE

VIZE INFORMATIKY V PRAZE VIZE INFORMATIKY V PRAZE Václav Kraus, ŘED INF MHMP 1 / 30. 4. 2009 PRAHA MĚSTO PRO ŽIVOT Město mezinárodně uznávané, ekonomicky prosperující a úspěšné. Město bezpečné a přívětivé, město sebevědomých a

Více

STRATEGIE A PROJEKTY ODBORU INFORMATIKY MHMP

STRATEGIE A PROJEKTY ODBORU INFORMATIKY MHMP STRATEGIE A PROJEKTY ODBORU INFORMATIKY MHMP Ing. Ivan Seyček Vedoucí oddělení realizace řešení a provozu Odbor informatiky MHMP 1 / 30. dubna 2009 AGENDA PREZENTACE 1. Strategie Odboru informatiky MHMP

Více

Projekt informační strategie hl.města Prahy. Doposud dosažené výsledky projektu IT strategie. KPMG Česká republika, s.r.o

Projekt informační strategie hl.města Prahy. Doposud dosažené výsledky projektu IT strategie. KPMG Česká republika, s.r.o Projekt informační strategie hl.města Prahy Doposud dosažené výsledky projektu IT strategie KPMG Česká republika, s.r.o Jiří Vondrášek, Jiří Diepolt, Radka Haluzíková 12.5.2004, INF MHMP + informatici

Více

Zhodnocení průběžného plnění Informační strategie hl. m. Prahy do roku 2010 (Cesta k e-praze) Duben 2009

Zhodnocení průběžného plnění Informační strategie hl. m. Prahy do roku 2010 (Cesta k e-praze) Duben 2009 Zhodnocení průběžného plnění Informační strategie hl. m. Prahy do roku 2010 (Cesta k e-praze) Duben 2009 Agenda 1 2 3 4 5 6 7 8 Manažerské shrnutí Strategické podněty Plnění programů a projektů Financování

Více

Cesta k epraze z pohledu Magistrátu hl. m. Prahy

Cesta k epraze z pohledu Magistrátu hl. m. Prahy epraha Cesta k epraze z pohledu Magistrátu hl. m. Prahy Ivan Seyček MHMP, odbor informatiky Seminář epraha, 28.3.2007 1 Praha a egovernment egovernment podle EU: Jde o (1) využití informačních a komunikačních

Více

Garant karty projektového okruhu:

Garant karty projektového okruhu: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.5 Elektronizace odvětví: eeducation Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 9. Elektronizace podpůrných procesů Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí Správa

Více

Praha estrategie a projekty

Praha estrategie a projekty Praha Ivan Seyček Jaroslav Šolc Magistrát hl. m. Prahy odbor informatiky ITAPA 2004 Bratislava, 19.10.2004 1 Obsah Úvod Aktualizace estrategie Vybrané projekty a záměry egovernment, portál Ukázky výstupů

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 6.3 Sdílitelné služby technologické infrastruktury Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

Více

Hlavní město Praha. Informační strategie hlavního města Prahy do roku 2010. Cesta ke -Praze

Hlavní město Praha. Informační strategie hlavního města Prahy do roku 2010. Cesta ke -Praze Příloha č. 1 k usnesení ZHMP č. 31/01 ze dne 20. 10. 2005 Hlavní město Praha Informační strategie hlavního města Prahy do roku 2010 Cesta ke -Praze Magistrát hlavního města Prahy, odbor informatiky duben

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Programové prohlášení vlády určuje jako jeden ze svých hlavních cílů: - zvyšování kvality zdravotnické péče - zvyšování

Více

Aktuální výzvy a novinky v oblasti otevřených dat v České republice

Aktuální výzvy a novinky v oblasti otevřených dat v České republice Aktuální výzvy a novinky v oblasti otevřených dat v České republice Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR) Open Data Expo, 7. 3. 2017 Zakotvení otevřených

Více

Ing. Pavel Eliáš. Vysoká škola sociálně správní, Havířov. email: elias.isis@seznam.cz

Ing. Pavel Eliáš. Vysoká škola sociálně správní, Havířov. email: elias.isis@seznam.cz Ing. Pavel Eliáš Vysoká škola sociálně správní, Havířov email: elias.isis@seznam.cz PŘEDNÁŠKAČ.5 Státní informační politika Klíčová slova státní informační politika, informační společnost, elektronické

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.1 Úplné elektronické podání Ministerstvo vnitra Správa základních registrů, OSS,

Více

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled první ročník semináře ehealth 2012 kongresový sál IKEM 1.11.2012 Elektronizace zdravotnictví: 1. jedná se o dlouhodobé téma 2. povede ke zvýšení

Více

GIS Libereckého kraje

GIS Libereckého kraje Funkční rámec Zpracoval: Odbor informatiky květen 2004 Obsah 1. ÚVOD...3 1.1. Vztah GIS a IS... 3 2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU...3 2.1. Technické zázemí... 3 2.2. Personální zázemí... 3 2.3. Datová základna...

Více

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti

CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI. Cesta k digitální ekonomice a společnosti CESTA K DIGITÁLNÍ EKONOMICE A SPOLEČNOSTI Obsah prezentace Digitální Česko Nedotační opatření na podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací Národní plán pro gigabitovou společnost Digitální

Více

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie)

Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020. (GeoInfoStrategie) Aktuální stav projektu tvorby Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, koordinátorka projektu Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského

Více

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů

Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Výzvy pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů Ministerstvo vnitra Odbor strukturálních fondů Ing. Radka Soukupová 7.4.2009 Ministerstvo vnitra ČR tzv. zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační

Více

egovernment a Praha OBSAH Informatika v hl. m. Praze egovernment podle EU

egovernment a Praha OBSAH Informatika v hl. m. Praze egovernment podle EU B2C OBSAH Ivan Seyček Jaroslav Šolc Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky egovernment a Praha Inf. strategie Cesta k epraze Odbor informatiky MHMP Spolupráce a příklady dobré praxe Výbor informatiky

Více

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v České republice Ministerstvo vnitra - odbor Hlavního architekta egovernmentu Rady vlády pro informační společnost (RVIS), 10.6. 2016 Osnova 1. Definice

Více

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov MěÚ Benešov Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov Mgr. Bc. Miluše Stibůrková tajemnice MěÚ Benešov E-mail: stiburkova@benesov-city.cz Telefon: 317 754 144, 317 754 145 Městský úřad Benešov

Více

Celoměstská koncepce rozvoje informačních systémů pro potřeby hl. m. Prahy a městských částí na období 2013-2016

Celoměstská koncepce rozvoje informačních systémů pro potřeby hl. m. Prahy a městských částí na období 2013-2016 Celoměstská koncepce rozvoje informačních systémů pro potřeby hl. m. Prahy a městských částí na období 2013-2016 Verze 1.0 28. června 2013 Tento dokument obsahuje 125 stran Součástí dokumentu je 5 příloh

Více

Problémová analýza Smart Administration. Ing. Martina Boháčová

Problémová analýza Smart Administration. Ing. Martina Boháčová Problémová analýza Smart Administration Ing. Martina Boháčová 16. dubna 2013 Informace o dokumentu Problémová analýza SA Dokument Problémová analýza Smart Administration byl zpracován: v roce 2012 (aktuální

Více

Jaké představy má o rozvoji. Ministerstvo zdravotnictví? září 2012 Ing. Petr Nosek

Jaké představy má o rozvoji. Ministerstvo zdravotnictví? září 2012 Ing. Petr Nosek Jaké představy má o rozvoji elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví? září 2012 Ing. Petr Nosek Formální rámec elektronického zdravotnictví byl v rámci egovernment dán Usnesením vlády ČR

Více

Ing. Hynek Steska předseda Komise informatiky SMO ČR Ing. Vladimír Kutý předseda Subkomise pro informatiku AKČR

Ing. Hynek Steska předseda Komise informatiky SMO ČR Ing. Vladimír Kutý předseda Subkomise pro informatiku AKČR Ing. Hynek Steska předseda Komise informatiky SMO ČR Ing. Vladimír Kutý předseda Subkomise pro informatiku AKČR Svaz měst a obcí České republiky Zájmové sdružení právnických osob, členové města a obce

Více

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v ČR

Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v ČR Informace o aktuálním dění v oblasti otevřených dat v ČR Ministerstvo vnitra - odbor Hlavního architekta egovernmentu Rady vlády pro informační společnost (RVIS), 10.6. 2016 Osnova 1. Definice otevřených

Více

Národní strategie elektronického zdravotnictví v kontextu aktivit egovernmentu

Národní strategie elektronického zdravotnictví v kontextu aktivit egovernmentu Národní strategie elektronického zdravotnictví v kontextu aktivit egovernmentu ISSS, 13. dubna 2015 Ing. Norbert Schellong Koordinátor Národní strategie elektronického zdravotnictví 1 Současný stav elektronizace

Více

Setkání po roce aneb Kam jsme pokročili v otevřených datech

Setkání po roce aneb Kam jsme pokročili v otevřených datech Setkání po roce aneb Kam jsme pokročili v otevřených datech Michal Kubáň, Národní koordinátor otevřených dat Ministerstvo vnitra - odbor Hlavního architekta egovernmentu 5.11. konference Open Alt 2016,

Více

Příloha č. 3 zadávací dokumentace

Příloha č. 3 zadávací dokumentace Příloha č. 3 zadávací dokumentace 1. Stávající stav 1.1. Východiska pro systém základních registrů Současný systém veřejné správy vychází a bude i nadále založen na principech hierarchického modelu v podobě,

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

Český egovernment 2015+

Český egovernment 2015+ Český egovernment 2015+ Praha, 26.5.2016 JUDr. Jaroslav Strouhal Náměstek ministra vnitra pro řízení sekce IKT Strategie STRATEGIE A IMPLEMENTAČNÍ PLÁN SLUŽEB VS A EGOVERNMENTU Strategický rámec rozvoje

Více

OTEVŘENÁ DATA v České republice a v zahraničí Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR)

OTEVŘENÁ DATA v České republice a v zahraničí Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR) OTEVŘENÁ DATA v České republice a v zahraničí Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR) Seminář CACIO, 20. 9. 2016 Co jsou otevřená data Data zveřejněná

Více

Kvalita ve veřejné správě. Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra

Kvalita ve veřejné správě. Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra Kvalita ve veřejné správě Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra Kvalita ve veřejné správě Kvalita ve veřejné správě = míra naplňování

Více

Představení projektu Metodika

Představení projektu Metodika Představení projektu Metodika přípravy veřejných strategií Strategické plánování a řízení v obcích metody, zkušenosti, spolupráce Tematická sekce Národní sítě Zdravých měst Praha, 10. května 2012 Obsah

Více

EGOVERNMENT PRO OBČANY A FIRMY

EGOVERNMENT PRO OBČANY A FIRMY EGOVERNMENT PRO OBČANY A FIRMY ZÁKLADNÍ VÝCHODISKA KDE JSME Česká republika má v oblasti poskytování služeb e-governmentu stále velký kus cesty před sebou. Dosavadní nízká úroveň hodnocení rozvoje elektronických

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 1261 ze dne 17.8.2010 k Strategii rozvoje Geografického informačního systému hlavního města Prahy Rada hlavního města

Více

Digitální technická mapa ČR

Digitální technická mapa ČR Digitální technická mapa ČR Architektura ISSS 2019 Strategická východiska Informační koncepce České republiky, Koncepce budování egovernmentu v ČR 2018+ https://www.mvcr.cz/soubor/vladni-program-digitalizaceceske-republiky-2018-digitalni-cesko-informacni-koncepcecr.aspx

Více

ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe. Ing. Martin Havel, MBA

ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe. Ing. Martin Havel, MBA ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe Ing. Martin Havel, MBA Obsah 1. Podstata řešení 2. Cíle 3. Průběh implementace 4. Přínos 5. Výsledky 6. Doporučení 2 Podstata řešení Vytvoření jednotného systému

Více

Enterprise Architecture na MPSV 23.9.2015

Enterprise Architecture na MPSV 23.9.2015 Enterprise Architecture na MPSV 23.9.2015 Mgr. Bc. et Bc. Robert Baxa, náměstek ministryně Mgr. Jiří Károly, ředitel odboru rozvoje a bezpečnosti ICT Enterprise Architecture (EA) na MPSV Východiska pro

Více

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Mgr. Tomáš Kroupa Ministerstvo vnitra - Samostatné oddělení hlavního architekta egovernmentu Agenda Proč to všechno děláme Co máme za sebou Co nás

Více

Realizace klientsky orientovaných služeb veřejné správy

Realizace klientsky orientovaných služeb veřejné správy Realizace klientsky orientovaných služeb veřejné správy Agenda Představení společnosti Capgemini Aktuální stav implementace služeb veřejné správy Přínosy rozvoje služeb veřejné správy Trendy dalšího vývoje

Více

Celoměstská koncepce rozvoje informačních systémů pro potřeby hl. m. Prahy a městských částí na období do roku 2016

Celoměstská koncepce rozvoje informačních systémů pro potřeby hl. m. Prahy a městských částí na období do roku 2016 Celoměstská koncepce rozvoje informačních systémů pro potřeby hl. m. Prahy a městských částí na období do roku 2016 Společně řízená informatika ve správě města od MČ Verze 3.04 29. května 2014 Tento dokument

Více

Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice

Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj VIZE 2014+ 14. listopadu 2012, Praha Obsah 1. Elektronizace a ICT v evropských podmínkách 2. Elektronizace

Více

PRACOVNÍ SCHŮZKA INFORMATIKŮ MHMP a ÚMČ

PRACOVNÍ SCHŮZKA INFORMATIKŮ MHMP a ÚMČ PRACOVNÍ SCHŮZKA INFORMATIKŮ MHMP a ÚMČ INF MHMP a MČ 4.12.2014 1 Program Pozn.: Předchozí schůzky 2014: 13.3. (epraha), 28.5, 16.7. (VZ Architekt) Úvod Vorlíček, Šolc Organizace, koncepce - Šolc Architektura

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Jednání Grémia pro regulační reformu a efektivní veřejnou správu 9. prosince 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam

Více

Implementace egovernment do měst a obcí. Josef Beneš. Úspěšné řízení úspěšných projektů

Implementace egovernment do měst a obcí. Josef Beneš. Úspěšné řízení úspěšných projektů Implementace egovernment do měst a obcí Josef Beneš Úspěšné řízení úspěšných projektů Co řeší egovernment? Reálnou potřebu veřejné správy Všechny stupně veřejné správy včetně organizací Prioritní osy -

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie)

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová sekce pro veřejnou správu a egovernment Seminář Příprava GeoInfoStrategie mezinárodní souvislosti

Více

Základy Informační koncepce ČR. Pavel Hrabě a kolektiv OHA Říjen 2017

Základy Informační koncepce ČR. Pavel Hrabě a kolektiv OHA Říjen 2017 Základy Informační koncepce ČR Pavel Hrabě a kolektiv OHA Říjen 2017 Základní myšlenky IK ČR Zavede pojmy Národní architektonický plán (NAP) modely cílového stavu shora a zdola Národní architektonický

Více

Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ) Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Jiří Svoboda Odbor veřejného investování

Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ) Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Jiří Svoboda Odbor veřejného investování Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ) Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Jiří Svoboda Odbor veřejného investování Veřejné zakázky finanční objem Výdaje veřejného sektoru

Více

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov

Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov MěÚ Benešov Management kvality a jeho využití v praxi MěÚ Benešov Mgr. Bc. Miluše Stibůrková tajemnice MěÚ Benešov E-mail: stiburkova@benesov-city.cz Telefon: 317 754 144, 317 754 145 Městský úřad Benešov

Více

Otevřená data nejen ve vzdělávání

Otevřená data nejen ve vzdělávání Otevřená data nejen ve vzdělávání Michal Kubáň Národní koordinátor otevřených dat Odbor hlavního architekta egovernmentu (MV ČR) Seminář: Otevřené licence a otevřená data pro resort MŠMT Praha, 18.10.2017

Více

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek Digitální ekonomika Rozsáhlá a postupná celospolečenská změna, spojená s digitalizací, internetem věcí, služeb a lidí; Nový způsob propojení

Více

Roční zpráva o stavu Smart Administration

Roční zpráva o stavu Smart Administration Roční zpráva o stavu Smart Administration Vyhodnocení naplnění cílů Strategie Smart Administration 1. Vyhodnocení naplnění cílů SA Vyhodnocení naplnění cílů Strategie Smart Administration vychází z šetření,

Více

Požadavky na žadatele o dotaci. Josef Beneš Kancelář náměstka MVČR pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví

Požadavky na žadatele o dotaci. Josef Beneš Kancelář náměstka MVČR pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví Požadavky na žadatele o dotaci Josef Beneš Kancelář náměstka MVČR pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví Obsah Výsledky průzkumu projektových záměrů -co řekl a přinesl? Slabé stránky:

Více

MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY

MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY Informační strategie města Plzně a architektura Informačního systému města Plzně -ISMP Ing. Stanislav Brož Ing. Josef Míka Správa informačních technologií města Plzně Informační

Více

Technologická centra krajů a ORP

Technologická centra krajů a ORP Technologická centra krajů a ORP Přínosy TS krajů a TC ORP jako součásti egon center podstatně přispějí k zavedení automatizace a elektronizace výkonu státní správy i činností samosprávy vznikne zázemí

Více

Předpoklady a stav prací. Národní strategie elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví ČR Jiří Borej, člen týmu Praha 17. 2.

Předpoklady a stav prací. Národní strategie elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví ČR Jiří Borej, člen týmu Praha 17. 2. Předpoklady a stav prací Národní strategie elektronického zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví ČR Jiří Borej, člen týmu Praha 17. 2. 2015 1 AGENDA Předpoklady k naplnění Národní strategie ehealth Aktuální

Více

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Fondy EU programové období 2014-2020 Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Dohoda o partnerství Návrh: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) Národní orgán pro koordinaci

Více

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Podpora kvality ICT ve veřejné správě pohledem Telefónica O2 4. Národní konference kvality Karlovy Vary Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Obsah 1. Strategie v ICT využití metody

Více

Možnosti pro čerpání dotací z fondů EU v rámci programového období

Možnosti pro čerpání dotací z fondů EU v rámci programového období Možnosti pro čerpání dotací z fondů EU v rámci programového období 2014-2020 v souvislosti s dalším využitím výstupů tohoto projektu a možností pro oblast GIS WORKSHOP MAPY BUDOUCNOSTI 10-11. června 2015

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, odbor veřejné správy a egovernmentu

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, odbor veřejné správy a egovernmentu Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, odbor veřejné správy a egovernmentu Obsah Úvod Klíčové aktivity MV v oblasti prostorových informací

Více

Realizace strategie Smart Administration s použitím strukturálních fondů. egovernment a ICT projekty

Realizace strategie Smart Administration s použitím strukturálních fondů. egovernment a ICT projekty Realizace strategie Smart Administration s použitím strukturálních fondů egovernment a ICT projekty Obsah prezentace Co je to Smart Administration? Rozhodnutí Rady EU ze dne 6. října 2006 o strategických

Více

Informace k ICT projektům Ministerstva kultury

Informace k ICT projektům Ministerstva kultury Informace k ICT projektům Ministerstva kultury Ing. Josef Praks Ředitel Odboru projektového řízení a informačních technologií 19. konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2018 Praha 28. a

Více

Digitální Český Krumlov

Digitální Český Krumlov Digitální Český Krumlov 1 Dnešní agenda Dnešní agenda Obsah publikace a důvody pro její zpracování SWOT analýza Principy Priority, Programy, Projekty!2 Publikace Digitální Český Krumlov : Obsah publikace

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Implementace GeoInfoStrategie

Implementace GeoInfoStrategie Implementace GeoInfoStrategie Eva Kubátová, odbor egovernmentu, MV 16. října 2015, seminář sdružení Nemoforum, Praha Obsah Úvod o Rámce GeoInfoStrategie GeoInfoStrategie o Základní informace o projektu

Více

Analýza stavu projektového řízení v krajích. Lukáš Zazvonil a Petr Stejskal

Analýza stavu projektového řízení v krajích. Lukáš Zazvonil a Petr Stejskal Analýza stavu projektového řízení v krajích Lukáš Zazvonil a Petr Stejskal Agenda Úvod Analýza stavu projektového řízení v krajích Doporučení a možnosti řešení Závěr 2 ITEG a.s. Poradenská a konzultační

Více

GeoInfoStrategie. Jiří Čtyroký. člen zpracovatelského týmu. Úvodní seminář pro členy Konzultačního týmu projektu 23. květen 2013, Praha

GeoInfoStrategie. Jiří Čtyroký. člen zpracovatelského týmu. Úvodní seminář pro členy Konzultačního týmu projektu 23. květen 2013, Praha GeoInfoStrategie Jiří Čtyroký člen zpracovatelského týmu Úvodní seminář pro členy Konzultačního týmu projektu 23. květen 2013, Praha Obsah - Plán prací - Struktura materiálu - Osnova Geoinfostrategie -

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Litoměřice, 16. března 2016 www.zdravamesta.cz/js2016 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE WS PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE ISO 9001 revize normy a její dopady na veřejnou správu Ing. Pavel Charvát, člen Rady pro akreditaci Českého institutu pro akreditaci 22.9.2016 1 ISO 9001 revize normy a její dopady

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

ISVS - VODA v kontextu směrnice INSPIRE. Zdeněk Hošek Sekce vodního hospodářství Sekce pro ekonomiku a informační technologie

ISVS - VODA v kontextu směrnice INSPIRE. Zdeněk Hošek Sekce vodního hospodářství Sekce pro ekonomiku a informační technologie ISVS - VODA v kontextu směrnice INSPIRE Zdeněk Hošek Sekce vodního hospodářství Sekce pro ekonomiku a informační technologie 25.11.2015 Informační systém veřejné správy VODA Aktuální informace stavy a

Více

Rozvoj služeb egovernmentu na České poště

Rozvoj služeb egovernmentu na České poště Rozvoj služeb egovernmentu na České poště Česká pošta - kam jdeme a proč Česká pošta - firma s devadesátiletou historií tradiční poskytovatel klasických poštovních služeb i nositel rozvoje moderních komunikačních

Více

Námět nového nástroje na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení

Námět nového nástroje na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení Fakulta stavební VŠB TUO Katedra městského inženýrství Aktivita A 1005 Námět nového nástroje na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení Koordinační

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Eva Kubátová Nemoforum - seminář Digitální mapa veřejné správy Seminární hotel Akademie Naháč, Chocerady 20. říjen

Více

1. Integrační koncept

1. Integrační koncept Příloha č. 2: Technický popis integrace 1. Integrační koncept Z hlediska koncepčního budování Smart Administration na Magistrátu města Mostu je možno hovořit o potřebě integrace tří úrovní systémové architektury

Více

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část ní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu 02. Informace o kurzu 01. Úvod do managementu ve veřejné správě

Více

Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec

Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec Obsah prezentace proč strategicky plánovat základní fáze strategický plán a jeho realizace vazba strategického plánu na územní

Více

MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY - ZKUŠENOSTI S NASAZENÍM STANDARDNÍCH APLIKAČNÍCH ŘEŠENÍ V PROSTŘEDÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC

MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY - ZKUŠENOSTI S NASAZENÍM STANDARDNÍCH APLIKAČNÍCH ŘEŠENÍ V PROSTŘEDÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY - ZKUŠENOSTI S NASAZENÍM STANDARDNÍCH APLIKAČNÍCH ŘEŠENÍ V PROSTŘEDÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC Zlín 10. 11.6.2010 Univerzita Tomáše Bati Ing. Zbyněk Vavřina vavrina.zbynek@magistrat.liberec.cz

Více

Strategické cíle a jejich implementace

Strategické cíle a jejich implementace Strategické cíle a jejich implementace Richard Ornstein, Odbor Kancelář ředitele Magistrátu SC2.1 Inventarizace agend MHMP (včetně jejich registrace a správy) ; SC2.2 Využití prvků procesního řízení, optimalizace

Více

Zdravotní registry, NZIS a konsolidace resortních dat Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Mezirezortní koordinační výbor pro podporu zavedení ehealth v České republice Ministerstvo

Více

Strategické dokumenty IP ČR. Informační politika

Strategické dokumenty IP ČR. Informační politika Strategické dokumenty IP ČR Informační politika 4.10. 2013 Organizační 25. 10. místo Informační politiky je Informační průmysl (12:30-15:50) 15. 11. místo Informačního průmyslu je Informační politika (12:30-15:50)

Více

MASARYKOVY UNIVERZITY

MASARYKOVY UNIVERZITY INSTITUCIONÁLNÍ PLÁN MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2015 Východiska Rok 2015 bude pro Masarykovu univerzitu rokem bilancování a vyhodnocování současné pětileté strategie a rovněž i obdobím definování priorit

Více

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Úvod do projektu Standardizace provozních funkcí ÚSC Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Měníme zvyky a posouváme mentální bloky POPTÁVKA Tlak na rozpočet, obtížně stanovitelné rozpočtové

Více

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie)

Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) v kontextu rozvoje veřejné správy a egovernmentu Eva Kubátová, koordinátorka projektu Obsah - Dohoda o spolupráci

Více

Strategické řízení IS v podmínkách VS přínosy a problémy

Strategické řízení IS v podmínkách VS přínosy a problémy Strategické řízení IS v podmínkách VS přínosy a problémy Ing. David Melichar, PhD., ČSSI Ing. Tomáš Hrabík, CORTIS Consulting 1.12.2008 Setkání informatiků, Kladno Trendy ve veřejné správě Smart Administration,

Více

Český egovernment 2015+ CESTA k udržitelnému rozvoji

Český egovernment 2015+ CESTA k udržitelnému rozvoji Český egovernment 2015+ CESTA k udržitelnému rozvoji Praha, 22.1.2015 JUDr. Jaroslav Strouhal Náměstek ministra vnitra pro IKT Agenda Úvod Implementační plán služeb VS a egovernmentu Návrh opatření zvyšujících

Více

GeoInfoStrategie. Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace včeské republice do roku 2020

GeoInfoStrategie. Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace včeské republice do roku 2020 GeoInfoStrategie Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace včeské republice do roku 2020 Eva Kubátová, Ministerstvo vnitra, koordinátorka projektu GIS VS 2015, Praha, 4. 5. května 2015

Více

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Implementační dokument MĚSTO SOKOLOV May 29, 2015 Autor: Profesionální servis s.r.o. Mgr. Bc. Jindřich Hlavatý, PhD. Mgr. Bc. Miloš Podlipný Pro účely

Více

ICT UNIE Sdružení pro informační technologie a telekomunikace

ICT UNIE Sdružení pro informační technologie a telekomunikace Rozvoj digitální agendy v ČR: příležitosti a překážky Klíčová témata ICT průmyslu ICT UNIE Sdružení pro informační technologie a telekomunikace Svatoslav Novák Konkurenceschopnost ČR za využití ICT VÝVOJ-VÝZKUM

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku

Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Význam státního mapového díla pro státní geoinformační politiku Ministerstvo vnitra RNDr. Eva Kubátová Nemoforum, Seminář k digitalizaci katastrálních map, 4. prosince 2008, Praha Obsah prezentace - Úloha

Více

Konsolidace rezortních registrů. 4. dubna 2011

Konsolidace rezortních registrů. 4. dubna 2011 Konsolidace rezortních registrů 4. dubna 2011 Úprava rezortních registrů a konsolidace rezortních dat v návaznosti na základní registry VS Cílem projektu je vytvoření JTP pro rezortní registry, která zajistí

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, 110 15 Praha 1 Kontaktní

Více

Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje

Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje Ing. Daniela Váchová Technologické centrum AV ČR, Praha BRIS - info v Bohemian Regional Innovation Strategy v Hlavní cíl -

Více