Standard pro endovaskulární výkony na tepnách hlavy a krku u dospělých

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Standard pro endovaskulární výkony na tepnách hlavy a krku u dospělých"

Transkript

1 1 Standard pro endovaskulární výkony na tepnách hlavy a krku u dospělých I. Úvod Mezi endovaskulární výkony na tepnách hlavy a krku prováděné na RDG oddělení NNH patří zejména: - lokální intraarteriální trombolýza - perkutánní angioplastika mozkové cévy bez či se zavedením stentu - endovaskulární léčba mozkové výdutě - embolizační léčba v cévním (nejčastěji tepenném, méně žilním) řečišti. Výkony jsou spojeny s provedením cerviko-cerebrální angiografie. Jedná se o invazivní výkony jejichž indikace je třeba pečlivě zvažovat. Proto je rozhodnutí o indikaci k tomuto výkonu je vždy týmové a mezioborové (neurolog, radiolog, neurochirurg, v případě potřeby další). II. Klinická podstata a indikace k jednotlivým výkonům - Lokální intraarteriální trombolýza (LIT) je invazivní léčebná metoda používaná k rozpuštění akutního uzávěru některé z mozkových tepen krevní sraženinou. Nejčastějšími indikacemi jejího použití je uzávěr mozkové tepny na podkladě trombózy (vznik krevní sraženiny v místě poškození nebo zúžení tepny) nebo následkem embolizace (vmetení krevní sraženiny z jiného místa, nejčastěji ze srdce). - Perkutánní transluminální angioplastika (PTA) bez či se zavedením stentu do mozkového tepenného řečiště je invazívní léčebná metoda určená k léčbě (rozšíření průsvitu) klinicky významných stenóz mozkových tepen. Stenóza mozkové tepny může způsobovat ischemizaci příslušné oblasti mozku a vést k různě závažnému neurologickému deficitu až ke smrti pacienta. Indikací k výkonu je zejména zúžení některé z mozkových tepen, které způsobilo klinické obtíže a není spolehlivě kontrolovatelné pouze léky ovlivňujícími krevní srážlivost. - Endovaskulární léčba mozkových výdutí je invazivní léčebná metoda. Výduť (aneuryzma) může být klinicky němá nebo se může projevovat opakovanými bolestmi hlavy či jinými obtížemi. Nejčastějším a nejzávažnějším klinickým projevem aneuryzmatu je však život ohrožující subarachnoidální krvácení a intracerebrální krvácení. Indikací k výkonu je endovaskulárně přístupná výduť příznivé morfologie a vhodný celkový stav pacienta. - Embolizační léčba v mozkovém řečišti je invazívní léčebná metoda používaná k vyřazení části cévního (nejčastěji tepenného a kapilárního) řečiště z krevního oběhu nebo ke snížení krevního průtoku v určité oblasti. Nejčastějšími indikacemi jejího použití jsou arterio-venózní malformace (přímé zkraty mezi tepenným a žilním řečištěm, většinou vrozené) a ostatní patologické zkraty mezi tepnou a žílou.

2 2 Další indikací jsou bohatě prokrvené nádory, u kterých lze snížením prokrvení zlepšit jejich operabilitu a snížit krevní ztráty v průběhu operace. II. Kontraindikace, alternativní diagnostické postupy Kontraindikace - obecné - nejzávažnější kontraindikací je přecitlivělost na jodové kontrastní látky používaným v angiografické diagnostice, tedy údaj o závažné reakci po podání kontrastní látky v anamnéze. Jedná se však o kontraindikaci relativní, protože výjimečně a jen z velmi naléhavé zdravotní či vitální indikace lze i u takovýchto nemocných angiografii provést. Avšak pouze po anesteziologickém konziliu, po náležité přípravě ordinované anesteziologem, pod jeho dohledem a v jeho přítomnosti. Vždy je nutné zvážit, není-li možné nemocného vyšetřit alternativní zobrazovací metodou bez zátěže jodovou kontrastní látkou. - další závažné a relativní kontraindikace jsou: jiné alergie a podobná onemocnění těžké celkové stavy (kardiální insuficience, plicní edém, akutní infarkt myokardu, plicní hypertenze, těžší systémová hypertenze se systolou nad 27 kpa tj. 200 mmhg) hypertyreóza, akutní a chronická renální a jaterní insuficience, dehydratace, myelom, hyperurikémie, dekompenzovaný diabetes; koagulopatie a jiné krvácivé stavy, antikoagulační léčba; některá onemocnění pojivové tkáně (např Ehlers Danlos syndrom); těhotenství - ženy v reprodukčním věku (15 50 let) musí být cíleně dotázány na možnost gravidity a datum posledních menses; pokud je známo, že žena těhotná je, je nutno před výkonem zvážit potenciální radiační rizika pro plod versus klinický benefit. Kontraindikace specificky k jednotlivým výkonům: LIT - absolutní kontraindikací k výkonu je přítomnost vyvinutých ischemických změn. PTA relativní kontraindikací jsou exulcerované pláty v ošetřované tepně. Výdutě kontraindikací jsou nepříznivé anatomické poměry intrakraniálního mozkového řečiště (anomálie, stenózy ) či samotné výdutě. Embolizace kontraindikacemi jsou anomální komunikace mezi ACE a intrakraniální porcí ACI nebo AV, široká komunikace mezi povodím ACE a žilním systémem s rizikem vzniku plicní embolizace, ateromy s ulceracemi v bifurkaci ACC. Alternativní metody a jejich rizika

3 3 LIT - alternativou je pouze medikamentózní léčba podávání trombolytik nitrožilně, rozpouštění sraženiny je pomalejší a většinou z hlediska záchrany mozkové tkáně nedostatečné. PTA - alternativou je pouze medikamentózní léčba, při které jsou podávány antitrombotika/trombolytika. Neřeší však vlastní zúžení tepny. Výdutě - alternativou endovaskulární léčby je otevřený neurochirurgický přístup a uzávěr aneuryzmatu kovovou cévní svorkou. Indikace k typu výkonu je výsledkem týmového mezioborového rozhodnutí. Vychází zejména z klinického stavu pacienta a ze zhodnocení typu a uložení výdutě. Embolizace - v některých případech může být indikována léčba gama nožem (radiochirurgická léčba tj. přesně cílené ozáření patologického ložiska) nebo neurochirurgická léčba. V některých případech je třeba použít některou z kombinací endovaskulární, neurochirurgické a radiochirurgické léčby. Indikace k typu léčbu je založena na typu chorobného ložiska, jeho cévním zásobení a na klinickém stavu pacienta. III. Kvalifikace a odpovědnost personálu Minimální tým pro endovaskulární výkony na tepnách hlavy a krku pracuje ve složení lékař, rentgenový laborant a sestra. Lékař Vyšetřující lékař musí být plně obeznámen s indikacemi a kontraindikacemi metody, předprocedurálními vyšetřeními, přínosem, alternativami a riziky výkonu. Musí znát dokonale vaskulární anatomii (včetně kongenitálních a vývojových variet a kolaterálního oběhu), angiografické zařízení, instrumentarium potřebné k výkonu, vybavení pro monitoraci nemocného, zásady radiační bezpečnosti, farmakologii kontrastních látek a léčebný postup při nežádoucích reakcích, musí ovládat techniku výkonu a umět rozpoznat a řešit periprocedurální komplikace, včetně neurologických a mít k dispozici kvalifikovaný personál. Musí být obeznámen s postprocedurálním ošetřováním nemocného zejména při rozpoznání a léčbě komplikací souvisejících s výkonem. Endovaskulární výkony na tepnách hlavy a krku provádí a interpretuje lékař s atestací II. stupně z radiodiagnostiky, s dostatečným počtem úspěšných diagnostických vyšetření a s přijatelným počtem komplikací; může je provádět také lékař s nejméně první atestací z radiodiagnostiky a nejméně roční praxí, avšak v tomto případě pod vedením zkušeného lékaře s atestací druhého stupně. Znalosti o nových poznatcích, technikách a vybavení si lékaři musí doplňovat v postgraduálním studiu.

4 4 Rentgenový laborant nebo asistent Má adekvátní vzdělání a praxi (jak je specifikováno ve standardu AOP.6.3.). Má odpovědnost za uložení pacienta. Odpovídá za obsluhu injektoru, angiografického zařízení, akvizici a ukládání dat a pomocné přístroje, sleduje během výkonu nemocného. Sestra Má adekvátní vzdělání a praxi (jak je specifikováno ve standardu AOP.6.3.). Spolupodílí se na přípravě pacienta před vyšetřením, sledování během a ošetřování nemocného po výkonu. Podle pokynů lékaře podává nemocnému léky a zaznamenává je do dokumentace. Odpovídá za spotřební materiál a jeho sterilitu a bezpečnost v nakládání s kontaminovaným materiálem. Podle svých schopností a potřeb vyšetřujícího asistuje při angiografii. IV. Specifikace vyšetření A. Vybavení angiografických zařízení a vyšetřoven - minimálně 14-i palcový zesilovač s televizním řetězcem a obrazovou matrix 1024, digitální angiografický systém s ukládáním dat na elektronická paměťová média a odpovídajícími radiačními bezpečnostními limity; - spotřební materiál jako jsou katetry, vodiče, jehly a sheathy; potřebná farmaka; - angiografický automatický injektor s nastavitelným objemem a rychlostí podávání kontrastní látky a bezpečnostním zajištěním proti vstřiku neadekvátního množství; - dostatečně velká vyšetřovna umožňující přístup s lůžkem, místo pro instrumentační stolek, místo pro monitorovací zařízení, pohyb ostatního personálu a prostor pro vyšetřujícího na obou stranách vyšetřovacího stolu; - pomocné prostory pro přípravu pacienta před vyšetřením a místo pro ošetření a pozorování nemocného po angiografii. - zobrazování a zaznamenávání obrazu se řídí obecnými principy zejména je snaha, aby pacient dostal co nejmenší dávku, která je pro daný diagnostický přínos nutná (ALARA). B. Fyziologické monitorování a resuscitační zařízení - musí být přístup k pomůckám (defibrilátor, centrální rozvod kyslíku, masky, pomůcky pro intubaci, odsávačka, žilní kanyly, atd.) a lékům pro neodkladnou resuscitaci a léčbu alergických reakcí; - mělo by být k dispozici dostatečné vybavení pro monitoraci tepové frekvence, srdečního rytmu, krevního tlaku a pulzní oxymetr. - v rámci NNH je pro případ urgentní potřeby dostupná urgentní resuscitace.

5 5 C. Chirurgické zajištění V NNH je v případě urgentní potřeby dostupný neurochirurg a příslušná anesteziologická péče. D. Péče o pacienta - před výkonem by měla být zkontrolována klinicky významná anamnestická a laboratorní data, fyzikální a neurologický nález, měly by být dostupné nálezy jiných diagnostických zobrazovacích a funkčních metod. Pokud to stav pacienta umožňuje, je vyžádán informovaný souhlas; - pokud je třeba, je indukována celková anestézie, jinak by pacient měl mít monitorován oběh, saturaci a zajištěný žilní přístup, popřípadě zaveden močový katétr. Průběžně se sleduje neurologický nález. Vyšetřující lékař bezprostředně po vyšetření zajistí, že je dosaženo hemostázy v místě punkce a že je pacient dostatečně oběhově a neurologicky stabilní, aby mohl být převezen k další péči (většinou JIP). Dále vyšetřující lékař učiní stručný zápis do pacientovy dokumentace, kde uvede datum, čas a typ výkonu, podané léky a kontrastní látky, ordinace, doporučení pro další péči a případné komplikace a záznam v dekurzu podepíše a označí svojí jmenovkou; - po vyšetření je nemocný umístěn na JIP či standardní oddělení neurologie nebo neurochirurgie, jsou ordinovány periodické kontroly zkušeným ošetřovatelským personálem se zaměřením na místo punkce, celkový neurologický stav, diurézu, stav oběhu a jiné ukazatele celkových i lokálních komplikací. Další péče se odvíjí dle celkového stavu pacienta. V. Komplikace Nejdůležitějšími metodou postupu je výběr pacienta, samotné provedení výkonu a sledování nemocného. Hlavními ukazateli úspěchu je úspěšnost výkonů a výskyt komplikací. Méně závažné komplikace jsou takové, které nevyžadují další léčbu nebo jen nominální léčbu a observaci a nezanechávají následky (např. malý hematom v místě punkce, mírné projevy alergie jako urtika, transientní neurologické symptomy apod.). Závažné komplikace jsou takové, které vyžadují další léčbu, prodloužení hospitalizace nebo způsobí trvalé následky nebo smrt. Při výkonu se mohou vyskytnout komplikace související s angiografickým vyšetřením a dále komplikace, související se samotným výkonem. Komplikace mohou být nezávažné, mohou však vést k závažnému poškození zdraví nebo až smrti pacienta.

6 6 Komplikace v souvislosti s diagnostickou angiografií se vyskytují maximálně u 2 % pacientů. Komplikace související s jednotlivými intervenčními výkony se vyskytují v cca od 3 do 15 % výkonů, podle závažnosti klinického stavu pacienta v době výkonu, typu onemocnění a stavu ostatního mozkového řečiště. Intervenční léčba může přinést nečekané komplikace, jejich řešení si může vyžádat další invazivní léčebné postupy nebo akutní operaci. Tato léčba nesnese odkladu, je proto na vyšetřujícím lékaři, aby rozhodl, jaké opatření zvolí. Komplikace ve vztahu k angiografii: hematom v místě vpichu, zkrat mezi stehenní tepnou a žilou, trombóza stehenní tepny nebo žíly, embolizace trombu do periferie končetiny alergické reakce na kontrastní látku poškození funkce ledvin možnost embolizace do mozkových či jiných tepen (bez klinických následků nebo s neurologickým postižením různé závažnosti) podrobněji viz Standard pro cerviko-cerebrální angiografie. Komplikace ve vztahu k lokální trombolytické léčbě : manipulace s instrumentariem může způsobit poškození tepny s možným krvácením nebo zúžením až okluzí tepny obnovení průtoku do oblasti ischemie a podání trombolytika může zapříčinit závažné až smrtelné krvácení. Komplikace ve vztahu k angioplastice: manipulace s instrumentariem může způsobit poškození tepny s možným krvácením nebo zúžením až okluzí tepny uvolnění trombu ze stěny cévní nebo z povrchu katétru, mikrokatétru nebo stentu, opět s možným uzávěrem části mozkového řečiště. Komplikace ve vztahu k uzávěru výdutě: poškození tepny nebo stěny výdutě s možným krvácením nebo zúžením až okluzí tepny předčasné uvolnění nebo vyklouznutí spirálky do řečiště mimo výduť s možným uzávěrem části mozkového řečiště uvolnění trombu z výdutě, stěny cévy nebo z vrcholu vodícího katétru nebo mikrokatétru, opět s možnou okluzí části mozkového řečiště. Komplikace ve vztahu k embolizační léčbě: manipulace s instrumentariem může způsobit poškození tepny s možným krvácením nebo zúžením až okluzí tepny uvolnění trombu ze stěny cévní nebo z vrcholu katétru nebo mikrokatétru, opět s možným uzávěrem části mozkového řečiště nežádoucí únik embolizačního materiálu mimo plánovanou oblast. VI. Dokumentace

7 7 Po provedení výše uvedeného výkonu je vyhotovena zpráva obsahující všechny náležitosti dle obecných pravidel, specificky technické aspekty vyšetření a použitý materiál. Pokud se vyskytnou komplikace, jsou náležitě zmíněny jak v radiologické zprávě, tak v dokumentaci pacienta. Dodatek: Výše uvedené standardy nejsou striktními pravidly, spíše snahou o definici optimální praxe, která by měla ve svém důsledku vést ke zkvalitnění péče. Lékař a spolupracující personál může existující standardy modifikovat v závislosti na individuálním pacientovi, momentální situaci a dostupnosti zdrojů. Přísné plnění výše uvedených pokynů nemůže zaručit ve všech případech optimální výsledek. Odchylka od výše uvedených bodů neznamená pochybení v lékařské péči či postup non lege artis.

Standard pro diagnostické angiografické vyšetření u dospělých

Standard pro diagnostické angiografické vyšetření u dospělých Standard pro diagnostické angiografické vyšetření u dospělých I. Úvod Diagnostická angiografie je zavedenou, bezpečnou a přesnou metodou vyšetření cévních onemocnění. Smí se provést jen ze závažných medicínských

Více

Standard pro endovaskulární řešení aortálních výdutí popřípadě falešných výdutí

Standard pro endovaskulární řešení aortálních výdutí popřípadě falešných výdutí Standard pro endovaskulární řešení aortálních výdutí popřípadě falešných výdutí I. Úvod 1 Výdutí aorty se rozumí abnormální dilatace tepny. Dle tvaru může být vakovitá nebo fusiformní. Jednou z příčin

Více

Standard pro provádění perkutánní vertebroplastiky pod kontrolou zobrazovacích metod

Standard pro provádění perkutánní vertebroplastiky pod kontrolou zobrazovacích metod 1 Standard pro provádění perkutánní vertebroplastiky pod kontrolou zobrazovacích metod I. Úvod Perkutánní vertebroplastika je intervenční výkon v NNH prováděný pod kontrolou CT. Výkon zahrnuje injekci

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika)

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA (ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE) S POSKYTNUTÍM

Více

SAK role sestry v péči o pacienta s diagnózou SAK. Vondrušková Lenka Juricová Eva Brno

SAK role sestry v péči o pacienta s diagnózou SAK. Vondrušková Lenka Juricová Eva Brno SAK role sestry v péči o pacienta s diagnózou SAK Vondrušková Lenka Juricová Eva 17.11.2012 Brno Obsah: Definice SAK Subarachnoidální krvácení Terapeutické možnosti řešení SAK Role sestry v přípravě pacienta

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Trombolytická terapie u akutního ischemického CMP

Trombolytická terapie u akutního ischemického CMP Trombolytická terapie u akutního ischemického CMP Holek R., Vaňková E., Nagyová G., Kovaříková D. Neurologie JIP, Vítkovická nemocnice a.s., Ostrava CMP CMP akutní neurologická dysfunkce vaskulárního původu

Více

Standard pro provádění dopplerovského ultrazvukového vyšetření

Standard pro provádění dopplerovského ultrazvukového vyšetření Standard pro provádění dopplerovského ultrazvukového vyšetření I. Úvod Diagnostický ultrazvuk je zavedená a efektivní neinvazívní zobrazovací metoda, která využívá ultrazvukového vlnění s vysokou frekvencí

Více

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA 1 Výskyt akutní plicní embolie Jiří Widimský, Jaroslav Malý 13 2 Patogeneze žilní trombózy a plieni embolie (tromboembolie) Jaroslav Malý, Jiří Widimský 19 2.1.1 Velké chirurgické výkony, zejména ortopedické

Více

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Příloha III Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Poznámka: Tento Souhrn údajů o přípravku, Označení na obalu a Příbalová informace jsou výsledkem posuzovacího řízení.

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Kompetence záchranáře MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka má dle zákona

Více

Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie)

Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie) Výduť podkolenní tepny (aneuryzma popliteální arterie) Autor: Ondřej Hrbáček, Školitel: doc. MUDr. Marie Černá, Ph.D. Aneuryzma podkolenní tepny je definováno jako rozšíření tepny alespoň o 1,5 násobek

Více

NEUROSONOLOGIE. Intimomediáln Aterosklerotický plát

NEUROSONOLOGIE. Intimomediáln Aterosklerotický plát NEUROSONOLOGIE Intimomediáln lní šíře e a Aterosklerotický plát J. Neumann Iktové centrum, Neurologické oddělení Nemocnice Chomutov o.z., KZ a.s. Vzdělávac vací síť iktových center 1.Neurosonologický interaktivní

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)?

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 2. Epidemiologie 3. Jak se mozková příhoda projevuje? 4. Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici? 5. Jak CMP diagnostikujeme? 6. Léčba 7. Následky

Více

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Historie kliniky Neurochirurgická klinika ÚVN Praha vznikla 29. října 1959. Zakladatelem kliniky byl generálmajor

Více

Péče o pacienta po direktní PCI se zaměřením na ošetřovatelské problémy FNO Kardiologie Koronární jednotka Vypracovala: Pavlína Holá, DiS. Indikace k direktní PCI: používá se jako základní léčba AIM zpravidla

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009,

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009, Návrh VYHLÁŠKA ze dne /2009, kterou se stanoví principy a pravidla radiační ochrany pacientů při lékařském ozáření a věcné náležitosti upravující minimální požadavky na provádění externího klinického auditu

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE Charakteristika onemocnění AIM Akutní infarkt myokardu patří mezi akutní formy ischemické choroby srdeční.

Více

Blue toe syndrom. MUDr. Markéta Kaletová, I. Interní klinika kardiologie LF UP a FN v Olomouci

Blue toe syndrom. MUDr. Markéta Kaletová, I. Interní klinika kardiologie LF UP a FN v Olomouci Blue toe syndrom MUDr. Markéta Kaletová, I. Interní klinika kardiologie LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg.

Více

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15

OBSAH. 1. Úvod 11. 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 OBSAH 1. Úvod 11 2. Základní neonatologické definice 14 2.1. Klasifikace novorozenců 14 2.2. Základní demografické pojmy a data 15 3. Prenatální a postnatální růst 18 3.1. Prenatální období 18 3.2. Postnatální

Více

34 letá pacientka. Trvalá medikace: Clexane 0,4 ml s.c 1xdenně(od 36.týdne těhotenství, předtím Anopyrin 100mg, 1xdenně), Dopegyt 2-1-2

34 letá pacientka. Trvalá medikace: Clexane 0,4 ml s.c 1xdenně(od 36.týdne těhotenství, předtím Anopyrin 100mg, 1xdenně), Dopegyt 2-1-2 MUDr. Pavel Oravec 34 letá pacientka OA: sledována na neurologii, stp. paréze levé horní končetiny, řečová porucha, křeče levé části obličeje /2015 MTHFR (složený heterozygot, C617T,A1298C, bez zvýšeného

Více

Úvod I CMP jsou nejčastější příčinou dlouhodobé invalidity ( 85% ischemie, 15% hemoragie) Ischemické mozkové příhody jsou třetí nejčastější příčinou s

Úvod I CMP jsou nejčastější příčinou dlouhodobé invalidity ( 85% ischemie, 15% hemoragie) Ischemické mozkové příhody jsou třetí nejčastější příčinou s Mechanická intrakraniální niální trombektomie mi Hustý Jakub, Boudný Jaroslav Radiologická klinika LF Masarykovy univerzity a FN Brno Úvod I CMP jsou nejčastější příčinou dlouhodobé invalidity ( 85% ischemie,

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

Škály v cévní neurologii, CMP kontroverze

Škály v cévní neurologii, CMP kontroverze Škály v cévní neurologii, CMP kontroverze 25.1.2012 MUDr. Lukáš Klečka Za spolupráce: Proč je třeba mluvit o mrtvicíc h? Rok Počet CMP Muži ženy Ischemie Krvácení+ SAK Trom bolýz a Rekanali zace + LIT.

Více

CMP V IKTOVÉM CENTRU. David Havelka Neurologická klinika LF MU a FN Brno Ilona Kočendová Neurologická klinika LF MU a FN Brno

CMP V IKTOVÉM CENTRU. David Havelka Neurologická klinika LF MU a FN Brno Ilona Kočendová Neurologická klinika LF MU a FN Brno CMP V IKTOVÉM CENTRU David Havelka Neurologická klinika LF MU a FN Brno Ilona Kočendová Neurologická klinika LF MU a FN Brno CMP Iktus, mozková mrtvice, mozkový infarkt Akutní stav vyžadující neodkladnou

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc.

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Ischemická choroba dolních končetin MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Definice ICHDK Onemocnění, kdy tkáně DK trpí akutním nebo chron. nedostatkem kyslíku a živin potřebných pro jejích správnou funkci. ACC/AHA

Více

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP MUDr. Zdeněk Monhart, Ph.D. zástupce ředitele pro LPP, Nemocnice Znojmo MUDr. Vladislav Kopecký, MUDr.

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru CÉVNÍ CHIRURGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru CÉVNÍ CHIRURGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru CÉVNÍ CHIRURGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání je získání teoretických znalostí a praktických zkušeností, které umožní absolventovi provádět

Více

Centrum pro diagnostiku, prevenci a terapii cévních mozkových příhod

Centrum pro diagnostiku, prevenci a terapii cévních mozkových příhod Centrum pro diagnostiku, prevenci a terapii cévních mozkových příhod MUDr. Jan Fiksa Vedoucí lékař MUDr.... Zástupce vedoucího lékaře Compiled Aug 28, 2017 2:30:03 PM by Document Globe 1 Romana Kačírková

Více

Ischemická choroba srdeční a její detekce

Ischemická choroba srdeční a její detekce Ischemická choroba srdeční a její detekce Autor: Petřková Z. Ischemická choroba srdeční (dále ICHS) je nejčastější příčinou smrti nejen v české republice, ale v celém rozvinutém světě. Stres, kouření,

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

Historie. Lokalizace. Úvod. Patogeneze. Ateroskleróza

Historie. Lokalizace. Úvod. Patogeneze. Ateroskleróza Historie Ateroskleróza Václav Pavliňák II. interní klinika VFN a 1.LF UK 1820 prof. Lobstein - arterioskleróza: rigidní arterie se ztluštělou stěnou 1904 ateroskleróza Marchand 1974-76 - Ross, moderní

Více

Úvod do trombofilie. MUDr. Dagmar Riegrová, CSc.

Úvod do trombofilie. MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Úvod do trombofilie MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské fakultě a Fakultě zdravotnických

Více

Co je to ischemická choroba srdeční?

Co je to ischemická choroba srdeční? Srdce je ústřední čerpací pumpa lidského těla, do které přichází žilami odkysličená krev z celého těla, v plicích se nasytí kyslíkem a takto okysličená proudí zpět do celého těla tepnami arteriemi. Největší

Více

ANESTEZIE U OPERACÍ VÝDUTĚ HRUDNÍ AORTY ZA POUŽITÍ STENTGRAFTU Jana Mudrochová, Kamila Ekrtová Bc. ARO Nemocnice Na Homolce

ANESTEZIE U OPERACÍ VÝDUTĚ HRUDNÍ AORTY ZA POUŽITÍ STENTGRAFTU Jana Mudrochová, Kamila Ekrtová Bc. ARO Nemocnice Na Homolce ANESTEZIE U OPERACÍ VÝDUTĚ HRUDNÍ AORTY ZA POUŽITÍ STENTGRAFTU Jana Mudrochová, Kamila Ekrtová Bc. ARO Nemocnice Na Homolce Osnova : 1. Úvod 2. Onemocnění hrudní aorty 3. Indikace k implantaci stentgraftu

Více

Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR za SRFM:

Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR za SRFM: Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR 2020 2025 za SRFM: Jsou zobrazeny jen pasáže týkající se oboru Rehabilitační a fyzikální medicíny ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

MUDr. Lukáš Klečka Neurologické oddělení. Za spolupráce:

MUDr. Lukáš Klečka Neurologické oddělení. Za spolupráce: MUDr. Lukáš Klečka Neurologické oddělení Za spolupráce: Přednemocniční: test tvář-ruka-řeč Nemocniční: Časná diagnostika Časná stabilizace Definitivní diagnostika Definitivní terapie Jednoduchými dotazy

Více

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Lenka Rychetníková, Lenka Pleskotová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny Fakultní nemocnice Hradec

Více

Cévní mozkové příhody: příčiny, klinický obraz, diagnostika a terapie Michal Král, Daniel Šaňák

Cévní mozkové příhody: příčiny, klinický obraz, diagnostika a terapie Michal Král, Daniel Šaňák Cévní mozkové příhody: příčiny, klinický obraz, diagnostika a terapie Michal Král, Daniel Šaňák Komplexní cerebrovaskulární centrum, Neurologická klinika FN Olomouc ROZDĚLEN LENÍ CMP Ischemické CMP (ICMP)

Více

FN Olomouc. Iktové centrum, Neurologická klinika FN Olomouc NEUROLOGICKÁ KLINIKA FN A LF UP OLOMOUC

FN Olomouc. Iktové centrum, Neurologická klinika FN Olomouc NEUROLOGICKÁ KLINIKA FN A LF UP OLOMOUC Možnosti akutní terapie icmp ve FN Olomouc Michal Král, Daniel Šaňák Iktové centrum, Neurologická klinika FN Olomouc Cévní mozková příhoda Stále vážný medicínský a socioekonomický problém - celosvětově

Více

Centrální žilní katetrizace

Centrální žilní katetrizace Centrální žilní katetrizace Autor: Jana Kašparová, Školitel: MUDr. Vladislav Kutěj Využití centrální žilní katetrizace Katetrizace centrální žíly je v podmínkách intenzivní či resuscitační péče často používanou

Více

Cévní mozkové příhody MUDr. Petr Polidar

Cévní mozkové příhody MUDr. Petr Polidar Cévní mozkové příhody MUDr. Petr Polidar Cévní mozková příhoda Ztráta funkčnosti nervové tkáně z cévních příčin Ischemické CMP- 85-90% Intracerebrální hemoragie-8-12% Subarachnoidální krvácení-1-2% 4.

Více

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18 Obsah Úvod 10 1 Historie anesteziologie 11 1.1 Horace Wells a oxid dusný 11 1.2 Mortonův úspěch 12 1.3 Historie místní anestezie 13 1.4 Začátky anestezie v Českých zemích 14 1.5 Vznik samostatného oboru

Více

Standardy pro diagnostickou mamografii

Standardy pro diagnostickou mamografii Standardy pro diagnostickou mamografii I. Úvod Cílem všech mamografických vyšetření je detekce karcinomu prsu K diagnostické mamografii jsou posílány ženy s klinickým nálezem. Cílem diagnostické mamografie

Více

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 Druh: Standard léčebné péče Typ standardu: všeobecný SLP Název: Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 I. Sledovaný cíl Zajištění bezpečného perioperačního

Více

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře.

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře. Scintigrafie Vyšetření, při kterém je podáno malé množství radioaktivní látky většinou do žíly, někdy ústy. Tato látka vysílá z vyšetřovaného orgánu záření, které je pomocí scintilační kamery zachyceno

Více

DOPORUČENÍ PRO POSKYTOVÁNÍ POANESTETICKÉ PÉČE

DOPORUČENÍ PRO POSKYTOVÁNÍ POANESTETICKÉ PÉČE Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP DOPORUČENÍ PRO POSKYTOVÁNÍ POANESTETICKÉ PÉČE Editoři Ivan Herold Vladimír Černý Karel Cvachovec Pracovní skupina Karel Cvachovec

Více

METODICKÝ LIST PODÁNÍ JODOVÉ KONTRASTNÍ LÁTKY I.V.

METODICKÝ LIST PODÁNÍ JODOVÉ KONTRASTNÍ LÁTKY I.V. METODICKÝ LIST PODÁNÍ JODOVÉ KONTRASTNÍ LÁTKY I.V. Cíl: Zajištění jednotného a správného postupu při podání jodové kontrastní látky v souvislosti s radiodiagnostickým vyšetřením Kompetence: lékař Postup:

Více

F A K U L T N Í N E M O C N I C E. Katetrizační vyšetření srdce a navazující léčebné zákroky na srdci a cévním oběhu

F A K U L T N Í N E M O C N I C E. Katetrizační vyšetření srdce a navazující léčebné zákroky na srdci a cévním oběhu F A K U L T N Í N E M O C N I C E INTERNÍ KARDIOLOGICKÁ KLINIKA přednosta: Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc. Úsek invazivní a intervenční kardiologie Vedoucí lékař: MUDr. Petr Kala, Ph.D. TEL.: 532232228,

Více

Kompetence z pohledu lékaře. K. Cvachovec KARIM.LF UK a FN Motol, Praha

Kompetence z pohledu lékaře. K. Cvachovec KARIM.LF UK a FN Motol, Praha Kompetence z pohledu lékaře K. Cvachovec KARIM.LF UK a FN Motol, Praha Co to jsou kompetence? rozsah působnosti nebo činnosti, oprávnění a povinností svěřených právní normou, příslušnost po odborné nebo

Více

Vstupy do žilního systému. Věra Šeděnková KARIM FNO

Vstupy do žilního systému. Věra Šeděnková KARIM FNO Vstupy do žilního systému Věra Šeděnková KARIM FNO Témata přednášky Indikace a možnosti přístupů Přístupy do periferního žilního systému Přístupy do centrálního žilního systému Intraoseální přístup Základní

Více

Prevence, příznaky a léčba cévní mozkové příhody. MUDr. Jan Bartoník Neurologické odd. KNTB, a. s. Zlín

Prevence, příznaky a léčba cévní mozkové příhody. MUDr. Jan Bartoník Neurologické odd. KNTB, a. s. Zlín Prevence, příznaky a léčba cévní mozkové příhody MUDr. Jan Bartoník Neurologické odd. KNTB, a. s. Zlín CMP Pod pojem CMP zahrnujeme onemocnění mozku způsobené - poruchou cévního zásobení mozkové tkáně

Více

Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1)

Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1) Hypotermie u akutního iktu (studie eurhyp-1) Autor: Markéta Římská, Školitel: MUDr. Mgr. Radim Líčeník, Ph.D. Výskyt Iktus neboli mozková mrtvice se řadí na druhé až třetí místo příčin smrti ve vyspělých

Více

Trombolytická léčba akutních iktů v ČR. Škoda O., Neurologické oddělení, Nemocnice Jihlava, Cerebrovaskulární sekce ČNS JEP

Trombolytická léčba akutních iktů v ČR. Škoda O., Neurologické oddělení, Nemocnice Jihlava, Cerebrovaskulární sekce ČNS JEP Trombolytická léčba akutních iktů v ČR Škoda O., Neurologické oddělení, Nemocnice Jihlava, Cerebrovaskulární sekce ČNS JEP Rozdělení CMP dle etiologie CMP (iktus, Stroke ) - heterogenní skupina onemocnění,

Více

Zajištění arteriálního řečiště

Zajištění arteriálního řečiště Zajištění arteriálního řečiště Arteriální katetr Používá se jako vstup do tepenného řečiště pacienta, nejčastěji přes: arteria radialis, arteria femoralis arteria dorsalis pedis. A. radialis A. femoralis

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18 Název projektu: Číslo projektu: Název školy: Číslo materiálu: Autor: Předmět: Název materiálu: Cílová skupina: Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín CZ.1.07/1.5.00/34.0829

Více

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Cévní zásobení mozku 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/c%c3%a9vn%c3%ad_z%c3%a1soben%c3%ad_mozku Willisův okruh http://www.wikiskripta.eu/index.php/willis%c5%afv_okruh

Více

Subarachnoideální krvácení - up to date 2013

Subarachnoideální krvácení - up to date 2013 Subarachnoideální krvácení - up to date 2013 Martin Vališ Neurologická klinika LF a FN v Hradci Králové je intrakraniální extracerebrální krvácení, mezi pia mater a arachnoideou představuje cca 8 % všech

Více

Antiagregační zajištění pacienta s koronárním stentem. Petr Toušek III.Interní-kardiologická klinika FNKV a 3.LF UK

Antiagregační zajištění pacienta s koronárním stentem. Petr Toušek III.Interní-kardiologická klinika FNKV a 3.LF UK Antiagregační zajištění pacienta s koronárním stentem Petr Toušek III.Interní-kardiologická klinika FNKV a 3.LF UK Antiagregační zajištění pacienta s koronárním stentem Typ stentu Důvod revaskularizace

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2018 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ Markéta Vojtová MAGNETICKÁ REZONANCE MR 1 Nejmodernější a nejsložitější vyšetřovací metoda Umožňuje zobrazit patologické změny Probíhá

Více

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci Značka: PSKSSP/OP/2011/09 TYP STANDARDU: procesuální KDO HO VYDÁVÁ, SCHVALUJE Odborný garant: Pracovní skupina

Více

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič Anestézie u dětí v neurochirurgii Michal Klimovič Klinika dětské anesteziologie a resuscitace MU Brno XIX. kongres ČSARIM 2012 Vliv anesteziologických postupů na zvýšení ICP Strach, bolest Kašel Anestetika

Více

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Externí klinické audity v mamárních centrech Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Legislativní požadavky Vyhláška 307/2002 Sb. o radiační ochraně Zákon č. 13/2002 Sb.

Více

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Poznámka: Tyto změny příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace jsou výsledkem referralové

Více

Krvácivé stavy v porodnictví. Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno

Krvácivé stavy v porodnictví. Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno Krvácivé stavy v porodnictví Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno PŽOK na prvním místě příčin mateřské úmrtnosti Podle velikosti krevní ztráty: Méně závažná ztráta 500 1000 ml

Více

Mgr. Martina Dohnalová

Mgr. Martina Dohnalová Mgr. Martina Dohnalová Definice Infarkt myokardu je akutní ložisková nekróza srdečního svalu vzniklá na podkladě uzávěru či extrémního zúžení věnčité tepny zásobující příslušnou oblast. Příčiny v 90 %

Více

Fitness for anaesthesia

Fitness for anaesthesia Fitness for anaesthesia Richard Pradl KARIM FN a LF UK Plzeň ČSARIM, Plzeň 2015 04/10/2015 Cílem předoperačního hodnocení stavu pacienta je pokles morbidity spojené s operačním výkonem, zvýšení efektivity

Více

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP MUDr.Vladimír Macháček ARO, Nemocnice Na Homolce XIII. kongres ČSARIM říjen 2011 Dlouhodobá intenzivní péče (DIP) DIP - pracoviště

Více

TRAUMATÝM. Petr Karmazín

TRAUMATÝM. Petr Karmazín TRAUMATÝM Petr Karmazín Poslání týmu Multidisciplinární péče Systematicky poskytnout nemocniční neodkladnou péči Harmonický přechod z PNP do NNP Součást záchranného řetězce Nejkritičtější bod neodlkladné

Více

ČESKÁ SPOLEČNOST INTERVENČNÍ RADIOLOGIE ČLS JEP PRACOVIŠTĚM RADIODIAGNOSTIKY A INTERVENČNÍ RADIOLOGIE IKEM NADACÍ PROF. RÖSCHE

ČESKÁ SPOLEČNOST INTERVENČNÍ RADIOLOGIE ČLS JEP PRACOVIŠTĚM RADIODIAGNOSTIKY A INTERVENČNÍ RADIOLOGIE IKEM NADACÍ PROF. RÖSCHE ČESKÁ SPOLEČNOST INTERVENČNÍ RADIOLOGIE ČLS JEP ve spolupráci s PRACOVIŠTĚM RADIODIAGNOSTIKY A INTERVENČNÍ RADIOLOGIE IKEM a NADACÍ PROF. RÖSCHE pořádají 27. kurz PTA Belánovy dny 22. 23. 11. 2016 Vídeňská

Více

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Jednotka intenzivní péče Plicní kliniky Aplikují se: Streptokináza Talek Autologní krev Hospitalizovaný + informovaný pacient se zavedeným

Více

Postavení laboratorního vyšetření v klasickém systému péče o pacienta Klinik ik indikuje laboratorní vyšetření Laboratoř vyšetření provádí Klinik výsl

Postavení laboratorního vyšetření v klasickém systému péče o pacienta Klinik ik indikuje laboratorní vyšetření Laboratoř vyšetření provádí Klinik výsl Externí hodnocení kvality POCT vyšetření protrombinového času Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o. Postavení laboratorního vyšetření v klasickém systému péče o pacienta

Více

Trombóza a antitrombotická terapie u kardiovaskulárních onemocnění, možnosti využití genotypizace a telemedicíny

Trombóza a antitrombotická terapie u kardiovaskulárních onemocnění, možnosti využití genotypizace a telemedicíny Trombóza a antitrombotická terapie u kardiovaskulárních onemocnění, možnosti využití genotypizace a telemedicíny Autor: Štefková, Škvařilová Trombóza je děj, při kterém dochází ke srážení (koagulaci) krve

Více

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ 1. Celkový počet absolventů v jednotlivých oborech (kvalifikační studium) a celkový počet sester a asistentů v praxi 2. Srovnání činností všeobecné sestry a zdravotnického

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU V. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 20 24.11.2003 Nemoci oběhové soustavy v Moravskoslezském kraji v roce 2002 Podkladem

Více

1)Spolupráce ambulantního specialisty s Vaskulárním centrem. 2) Kterého pacienta, kdy a kam odeslat

1)Spolupráce ambulantního specialisty s Vaskulárním centrem. 2) Kterého pacienta, kdy a kam odeslat 1)Spolupráce ambulantního specialisty s Vaskulárním centrem 2) Kterého pacienta, kdy a kam odeslat V.Čížek P.Bartoš, D.Kučera, M.Válka,D.Maděřič,M.Pleva Angiodny 8.9.2009 Spolupráce ambulantního specialisty

Více

Postižení renálních tepen

Postižení renálních tepen Postižení renálních tepen Etiologie Ateroskleróza 75% FMD = fibromuskulární dysplasie 20% Jiné (arteriitida, transpl.ledvina) 5% AS x FMD Klinické projevy Dříve: Renovaskulární hypertenze 0,6% Nyní: Renovaskulární

Více

Nachází se v nejvyšším patře kliniky, kde tým dětských lékařů a sester se specializací z intenzivní medicíny pečuje o kriticky nemocné děti.

Nachází se v nejvyšším patře kliniky, kde tým dětských lékařů a sester se specializací z intenzivní medicíny pečuje o kriticky nemocné děti. Lůžkové oddělení Oddělení 21C- Jednotka intenzivní a a resuscitační péče: Nachází se v nejvyšším patře kliniky, kde tým dětských lékařů a sester se specializací z intenzivní medicíny pečuje o kriticky

Více

Monitorace v anestezii

Monitorace v anestezii Monitorace v anestezii Význam monitorování - Anestezie i operace významně ovlivní vnitřní prostředí, rozkolísají hemodynamiku i dýchání a mohou vést i ke smrti pacienta. - Sledování zahrnuje pozorování,

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 7, bolest mezi lopatkami a v zádech (vertebrogenní syndrom, infarkt myokardu, aneurysma aorty) J.K,muž, 55 let Popis případu a základní anamnesa 55 letý pacient hypertonik přivezen RZP po

Více

provoz byl zahájen v r.1997

provoz byl zahájen v r.1997 MODERNÍ POSTUPY V INTERVENČNÍ KARDIOLOGII Weislamplová Marcela Pracoviště invazivní a intervenční kardiologie provoz byl zahájen v r.1997 Diagnostické výkony Terapeutické výkony ROZDĚLENÍ PACIENTŮ ELEKTIVNÍ

Více

Komplikace v anestézii. Mgr.Petra Rusková FN v Motole KARIM

Komplikace v anestézii. Mgr.Petra Rusková FN v Motole KARIM Komplikace v anestézii Mgr.Petra Rusková FN v Motole KARIM Komplikace v anestézii Všechny typy technik používaných v anestézii mohou být spojené s komplikacemi ovlivňujícími morbiditu i mortalitu Nejrizikovější

Více

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24 Obsah Předmluva... 13 OBECNÁ CHIRURGIE 1 Vyšetření chirurgického pacienta... 16 1.1 Anamnéza... 16 1.2 Fyzikální vyšetření..................................... 18 1.3 Paraklinická vyšetření... 20 1.4 Předoperační

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA PROUDĚNÍ KRVE V CÉVÁCH Tlakové čerpadlo>> energii z metabolických procesů>>chemická >> na mechanickou

Více

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM 11. 4. 2014 Perikardiální výpotek příčiny Mechanické: komplikace katetrizačních výkonů, trauma, poststernotomický sy Závažná celková onemocnění: celkové

Více

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa?

Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Indikační proces k rozsáhlým plicním výkonům Jaká má být role anesteziologa? Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta

Více