MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE"

Transkript

1 Odbor investic a rozvoje V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Předložení záměru budoucí výstavby SMART areálu alternativní energetiky Písek NÁVRH USNESENÍ Zastupitelstvo města: 1. záměr budoucí výstavby SMART areálu alternativní energetiky Písek - I.etapa, Stanice energetického využití kalů a biomasy a) schvaluje b) schvaluje s připomínkami c) neschvaluje dále (ne) ukládá odboru investic a rozvoje zahájit práce na přípravě tohoto projektu a nárokovat příslušnou částku do rozpočtu města na rok 2017; 2. (Ne) ukládá odboru investic a rozvoje formou administrátora předložit žádost o podporu projektu zřízení SMART areálu alternativní energetiky Písek - I. etapa, Stanice energetického využití kalů a biomasy v rámci programu pro životní prostředí a oblast klimatu (LIFE 2016); 3. Zastupitelstvo města si (ne) vyhrazuje právo samostatného schválení záměru výstavby druhé etapy areálu SMART areál alternativní energetiky Písek (SMART spalování biomasy) Návrh předkládá JUDr. Josef Knot, MBA 1. místostarosta Návrh zpracoval Ing. Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje Ing. Bc. Jan Venclík, vedoucí oddělení rozvoje Ing. Roman Honzík Vodárenská správa Písek s.r.o, jednatel

2 Důvodová zpráva: Na základě četných jednání mezi zástupci Ministerstva životního prostředí (dále jen MŽP), Státním fondem životního prostředí (dále jen SFŽP) a zástupci Města Písek, je Zastupitelstvu města odborem investic a rozvoje předložen ke schválení záměr budoucí výstavby areálu SMART areál alternativní energetiky Písek - I. etapa, tj. Stanice energetického využití kalů a biomasy). SMART areál alternativní energetiky Písek by bylo možné realizovat ve dvou etapách: I.etapa: Stanice energetického využití kalů a biomasy v areálu ČOV Písek; II. etapa: Smart spalování biomasy (tj. bez zátěže ovzduší, při vysoké účinnosti linky) v areálu kompostárny Písek. Údaje k záměru této etapy budou předloženy Zastupitelstvu města v samostatném materiálu po dokončení první etapy. Záměr výstavby I. etapy: Z čistírny odpadních vod v Písku (dále jen ČOV Písek) jsou kaly v současné době pro společnost ČEVAK a.s. (IČ ) likvidovány prostřednictvím firmy OK PROJEKT s.r.o. (IČ ) na skládce Údraž u Albrechtic. Za poslední 3 roky bylo městem Písek vyprodukováno: t kalu, cena za likvidaci kalu činila = Kč (bez DPH) t kalu, cena za likvidaci kalu činila = Kč (bez DPH) t kalu, cena za likvidaci kalu činila = Kč (bez DPH) V rámci koncepčního přístupu Města Písek v oblasti uplatnění chytrých technologií a zlepšování životného prostředí ve městě Písku je nutné řešit i zkvalitnění nakládání s odpadní biomasou a čistírenskými kaly. Evropská i česká legislativa stále více reaguje na nové poznatky právě v těchto oborech. Snaží se stále efektivněji slaďovat efektivní a ekologické principy. I v případě nakládání s čistírenskými kaly lze vysledovat tento trend, který bude znamenat (podobně jako v případě odpadní biomasy) konec ukládání kalů na odkaliště či zemědělské pozemky. Velmi výraznou úsporou při jejich likvidaci je jejich společné spalování s biomasou v rámci semimobilní chytré technologie, fungující na bázi uzavřeného cyklu takřka bez produkce odpadu či s jeho plným využitím v dalších procesech. Způsob klasického sušení kalů končí odvodňováním kalů na pásovém (sítu) lisu (až do přibližné hodnoty 25 % sušiny) v kontejneru. Kaly se dále ukládají na skládce úložišti. Cílem nového SMART přístupu je vyvinout či nově aplikovat takové způsoby, které bezpečně a dlouhodobě udržitelně využívají kaly pro výrobu tepla a elektrické energie, v souladu s legislativním rámcem EU i ČR. Jde o to mít možnost vybudovat takovou technologii, která bude schopná každodenního využití a zároveň bude sloužit jako demonstrační zařízení (ukázka pilotního projektu). Tepelné zpracování zhodnocování kalů chrání životní prostředí před vnikem známých nebezpečných organických částí kalů, které se mohou při běžném (např. zemědělském) využití dostat zpět do podzemních vod. Výstupem navrhované technologie je hygienizovaný popel jako nositel fosfátů, proto jej lze při dodržení legislativy o hnojivech využít k výrobě hnojiv a podílet se tak i na regionálním cyklu. stránka 2 (celkem 9)

3 Popis navrhované semimobilní chytré technologie likvidace kalů Daná technologie představuje několik kontejnerových dílčích modulů, které lze snadno přepravovat a sestavovat do funkčního celku, a jež zajistí tyto základní funkce: promíchání směsi pro palivo (kaly, odpadní biomasa. Podíl kalů může tvořit až 70% směsi (!), maximální roční objem takto likvidovaných kalů v tomto zařízení může být až 5 tis. tun; sušení směsi příprava paliva (včetně vlastního zásobníku paliva); modul spalování (kotel s instalovaným výkonem 0,5 MWh, posuvný rošt bez napalování strusky); výroba elektřiny (hlavě pro vlastní spotřebu linky) v ORC modulu; modul čištění zplodin (linka nemá komín (!), veškeré zplodiny jsou odstraněny, do ovzduší je vypouštěna pouze vodní pára). Daná technologie je kompletním chytrým řešením a představuje: rychlý a levný způsob výstavby (včetně povolovacích procesů) díky provedení v kontejnerovém stavebnicovém systému; topeniště kombinované s topným kotlem; elektronické řízení s dálkovou kontrolou a řízením pomocí počítače; automatický přísun paliva se šnekovými dopravníky, automatické zapalování i odstraňování popela; napojení na zásobník paliva v mobilním kontejneru; systém pro čištění zplodin; ORC systém pro výrobu el. energie. Navrhovaný typ zařízení pro likvidaci kalů lze pořídit v různých variantách technologické a logistické úrovně. Hodnota základní linky zahrnující všechny uvedené funkce se pohybuje v rozmezí mil. Kč. V ČR se jedná o ekoinovativní technologii. Případnou instalací lze v ČR přispět k novému způsobu regionálního přístupu v oblasti vlastní odpovědnosti k životnímu prostředí. Navrhovaný systém je vždy sestaven jako uzavřený s minimální zátěží životního prostředí ve smyslu platné legislativy. Vždy uplatňuje regionální/lokální hledisko koloběhu látek v životním prostředí. Komponenty semimobilní technologie: zásobník (s možností umístění pod zem) se zařízením pro dávkování kalů na uzavřeném pásovém přepravníku do sušičky; technologické silo pro usušené kaly; topná jednotka na dřevní štěpku biomasu (obecně); zásobník se směšovačem biomasy, štěpky a vysušených kalů; pračka vzduchu s výfukovým kanálem (ne komínem!!). stránka 3 (celkem 9)

4 Kotel pro topnou jednotku linky: výkon výroby tepla (TUV) 455 kwh; výkon hořáku 540 kwh; spotřeba (při 50% výkonu cca t/1 rok při suché palivové směsi, dále jen PS). Teplo lze dále využít v závislosti na míře vysušení PS pro průmyslový areál či městskou zástavbu. V našem případě bude možné využít teplo pro areál ČOV v rámci stávající tepelné sítě, a to zbudováním druhého topného systému. Teplo bude uvolňováno v případě, kdy není spotřebovávané pro vlastní sušení kalů. Teplo lze taktéž samozřejmě využít i pro výrobu elektrické energie pomocí ORC systému. Specifika technologie: výroba tepla pro hospodářské účely zajišťuje kalkulaci ekonomického přínosu k refinancování technologie ČOV nebo snižování nákladů na likvidaci čistírenských kalů; koncept mobilních technologií umožňuje jednoduchou změnu lokality nebo rozšíření nainstalovaného systému linky při změně základního technologického konceptu, či průběžnou optimalizaci linky při ustálení se hodnot vstupních mateiálů. Není nutné technologii umístit do provozních hal. Z estetického hlediska či při trvalém zajišťění obsluhy v dešti i v zimě lze linku zastřešit. Popis podmínek V Písku jsou podmínky pro využití podobné technologie optimální. Díky relativně malé prostorové náročnosti technologie lze počítat s jejím umístěním přímo v areálu ČOV. Vstupní podmínky pro doporučení navrhované technologie byly dány těmito výhodami: dlouholetá zkušenost s výrobou topných zařízení; využitelnost energie alespoň z 85%; možnost přizpůsobení zařízení různým typům biomasy a kalů z komunálního znečištění; splnitelnost schvalovacích podmínek v ČR; automatizace provozu s malou náročností na obsluhu zařízení; eliminace napalování strusky v topeništi (silný drtič a stabilní šnek pro odstruskování); dvojitá tunelová klenba s dodatečným spalováním zplodin optimální spalování, minimální emise zplodin; automatické odstraňování popela s jeho dalším využitím pro výrobu hnojiv; vysoce dimenzované výměníky tepla pro oddělení topných systémů; bezpečnostní certifikace DEKRA (automatické najíždění zařízení i při výpadku proudu, dvojité protipožární zajištění, dlouhá životnost díky kvalitnímu technickému provedení); zařízení je se jeví jako vhodné pro různé dotační programy státu a EK v oblasti obnovitelných zdrojů; stránka 4 (celkem 9)

5 Ekonomická rozvaha předpokládaných nákladů I. etapy: a) přípravná fáze: - zajištění vypracování studie proveditelnosti ,- Kč (podmínka žádosti o dotaci) - zpracování PD, stav.povolení, inž. činnost ,- Kč - příprava žádosti, podání žádosti o podporu PPD a PD (EK) ve výši max. 75% (včetně supervisoringu v EK v případě podání žádosti do programu LIFE 2016) celkem přípravná fáze cca: b) realizační fáze: ,- Kč ,- bez DPH - semimobilní linka pro spalování kalů a biomasy ,- Kč - systém ORC pro výrobu elektřiny ,- Kč - stavební část projektu (základové desky a přípojení) ,- Kč - propojení energetické linky s kalovým hospodářstvím ČOV ,- Kč celkem realizační fáze cca ,- Kč bez DPH Financování projektu, dotační možnosti: V rámci přípravy tohoto záměru nechal odbor investic a rozvoje zpracovat dotační audit, z něhož vyplývají možné zdroje financování. V současné době jsou projektové záměry vedoucí ke zvýšení využívání obnovitelných zdrojů energií (dále OZE) dotačně podporovány nejen v ČR, ale také Evropskou unií (Směrnice evropského parlamentu a rady 2009/28/ES o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů), především v rámci programu Horizont 2020, který je řízen Evropskou unií a naplňuje evropské cíle Konkurenceschopnost a Excelence. Souhrnně lze konstatovat, že vzhledem k závazkům ČR ohledně využívání obnovitelných zdrojů energií je dotačně podporováno využívání OZE pro celý soubor oborů a činností. MŽP ČR a SFŽP ČR aktuálně připravují znění nové výzvy pro podporu ekoinovativních technologií. Připravensot našeho záměru bude koncepčně spadat do podporovaných aktivit ministerstva/fondu. Pro rok 2016 vyhlásila Evropská komise termíny otevření i uzavření výzvy pro předkládání projektových návrhů do programu LIFE pro rok Konečným termínem výzvy podprogramu pro životní prostředí a účinné využívání zdrojů (ENV) je 12. září Na základě výše uvedeného dotačního auditu doporučuje odbor investic a rozvoje připravit prozatím žádost o podporu z programu LIFE V rámci tohoto programu lze obdržet až 75% uznatelných nákladů (předpokládáme v případě schválení minimálně 65%). Při čerpání prostředků z programů LIFE je projekt realizován na základě tzv. průběžného refinancování, kdy každá faktura je po odsouhlasení hrazena v rámci programu a žadatel, v tomto případě Město Písek hradí vždy jen příslušné % z této faktury. Kompletní dotační audit je k nahlédnutí na odboru investic a rozvoje u V. Filipa. Předpokládáme, že na základě auditu, a také na základě uskutečněných jednání s MŽP, by Město Písek mohlo podat další navazující žádost o poskytnutí dotačních prostředků na dofinancování projektu, pravděpodobně ze zdrojů Operačního programu SFŽP. Konečný termín podání žádosti do programu LIFE 2016 je stránka 5 (celkem 9)

6 Orientační časový harmonogram výběr dodavatele pro přípravu a zpracování žádosti/í a její administraci ve smyslu dotačního auditu (do ); připrava a podání žádosti LIFE 2016 (09/2016); řádné dokončení veškeré projektové dokumentace (obecně všechny stupně) (10/2016); certifikace kalů jako paliva pro zvolenou technologii (10/2016); schválení žádosti a podpis smlouvy s poskytovatelem (03/2017); výběr vhodného zdroje pro komplementární financování celé realizace (04/2017); výběrové řízení na dodavatele (03-06/2017); zahájení realizace (07/2017); zahájení zkušebního provozu (jaro 2018); zahájení řádného provozu (léto 2018); ukončení administrace žádosti/í (podzim 2018). Při objemu m3 fakturovaného stočného v roce 2015 činí vliv této nákladové položky na cenu stočného částku ve výši 1,02 Kč/m3 (tj. předpokládané možné snížení ceny stočného při realizaci záměru zřízení navržené technologie). Záměr II. etapy: Smart spalování biomasy (tj. bez zátěže ovzduší, při vysoké účinnosti linky) v areálu kompostárny Písek. Údaje k záměru této etapy budou předloženy Zastupitelstvu města v samostatném materiálu po dokončení první etapy. Jedná se o dodatečné spalování biomasy s umístěním kontejnerové technologie do areálu kompostárny. Předpokládaný prvotní odhad nákladů činí 9 mil. Kč bez DPH. Tento záměr je v současné době předmětem analýzy na Odboru životního prostředí MÚ Písek Kompletní dotační audit, a také předbězná ekonomická analýza,včetně výpočtu současné čisté hodnoty a vnitřního výnosového procenta, je k nahlédnutí na odboru investic a rozvoje u V. Filipa stránka 6 (celkem 9)

7 Doporučení zpracovatele a předkladatele: Zpracovatel doporučuje usnesení 1. a) schvaluje, 2. ukládá, 3. a) schvaluje. Vztah k rozpočtu: Finanční prostředky na zpracování PD a podání žádosti do programu LIFE jsou kryty rozpočtem kapitoly 740 Způsob určení ceny: PD a podání žádosti přímým zadáním z časových důvodů, realizace zadávacím řízením v režimu zákona Legislativní rámec: Zákon č. 128/2000 Sb., 84 odst. (2) zákona o obcích, ve znění pozdějších předpisů. Vztah ke strategickému plánu a územnímu plánu: Projekt Smart areál alternativní energetiky Písek I. etapa, Stanice energetického využití kalů a biomasy ve městě Písku je: - v souladu se strategickým plánem města Písku a jeho vazbou na další koncepční dokumenty pro rozvoj městské infrastruktury, dále v souladu s prioritní oblastí A. Ekonomika a podnikání (opatření A. 3. 2, Rozvoj moderní infrastruktury pro podnikání) - v souladu s koncepčním dokumentem Smart City Písek (Modrožlutá kniha, zvýšení podílu energetického využití odpadů, formou výstavby a modernizace pro materiálové využití odpadů, výstavbou a modernizace zařízení na energetické využití odpadů a související infrastruktury); - neutrální k územnímu plánu. Přílohy: Schéma a fotodokumentace kontejnerové technologie stránka 7 (celkem 9)

8 stránka 8 (celkem 9)

9 stránka 9 (celkem 9)

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 20.06.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 30.06.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Vytvoření pilotního energetického portálu města Písek v rámci projektu

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 05.02.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 25.02.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Společná deklarace o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 01.06.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 09.06.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Memoranda o vzájemné spolupráci (strategické partnerství) v aktivitách v oblasti

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 31.03.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 07.04.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Schválení záměru předložení žádosti o finanční podporu prostřednictvím Operačního

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 01.11.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 03.11.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Vyrozumění o doporučení projektu Rozvoj Smart City Písek k podpoře,

Více

ované k Rozhodnutí o poskytnutí louvě o poskytnutí podpory v gramu Životní prostředí

ované k Rozhodnutí o poskytnutí louvě o poskytnutí podpory v gramu Životní prostředí OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Směrnice MŽP Č. 5/2008 - PŘÍLOHA 2 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Vodárenská správa Písek s.r.o. V Písku dne: 20.11.2018 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 6.12.2018 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh kalkulace ceny vodného a stočného pro město Písek na rok

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje Písek 17.01.2017 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 02.03.2017 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Plavecký bazén Písek stanovení dalšího postupu NÁVRH USNESENÍ 1/ Zastupitelstvo

Více

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Z jakých podprogramů lze podpořit pořízení kogenerační

Více

Vyvedení elektrického a tepelného výkonu (trafo + výměníková stanice dále VS)

Vyvedení elektrického a tepelného výkonu (trafo + výměníková stanice dále VS) 1. Popis nabízené semimobilní kontejnerové technologie vhodné pro doplnění do technologie ČOV - čištění komunálních odpadních vod v rámci infrastruktury ŽP Naše společnost po dohodě se spol. VEBAG AG koordinuje

Více

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011 Nabídka zajištění dotací z EU XXIV.výzva OPŽP Březen 2011 Operační program životního prostředí 2007 2013 OPŽP je financován ze dvou fondů Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti Druhý

Více

Smart City Písek

Smart City Písek 22. 9. 2016 Poloha města v rámci ČR M PÍSEK Královské město Písek Kraj: Jihočeský kraj Rozloha: 6 322 ha Počet obyvatel: 30 000 Předpoklady pro trvalý rozvoj města Písku Atraktivní poloha města Průmyslová

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 30.03.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 07.04.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Taipejská deklarace ke Smart City NÁVRH USNESENÍ Rada města: deklaraci Chytré

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 07.12.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 15.12.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Personální zajištění organizační složky Smart Písek v rámci projektu Smart City

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 05.04.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 06.04.2017 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Smlouva o výpůjčce motorového vozidla, spolupráce mezi ACR auto, a.s. a Městem

Více

Představení OPŽP: Nový Program 2014-2020

Představení OPŽP: Nový Program 2014-2020 Představení OPŽP: Nový Program 2014-2020 Konference Biomasa & Energetika, Třebíč, 9. a 10. prosince 2014 Ing. Vojtěch Beneš vedoucí metodického odboru SFŽP ČR Návaznost OPŽP 2007-13 a 2014-2020 OPŽP 2014-2020

Více

MMB Název: Projekt Zateplení objektu ÚNB Ponávka 10" - posouzení projektu. Obsah: Návrh usnesení:

MMB Název: Projekt Zateplení objektu ÚNB Ponávka 10 - posouzení projektu. Obsah: Návrh usnesení: v53 Rada města Brna MMB2017000001307 Z7/32. zasedání Zastupitelstva města Brna konané dne 3. října 2017 ZM7/ J^ď Název: Projekt Zateplení objektu ÚNB Ponávka 10" - posouzení projektu Důvodová zpráva Posouzení

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor sociálních věcí V Písku dne: 20.05.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 09.06.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Záměr podání žádosti o dotaci z 30. výzvy z Integrovaného regionálního operačního

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje a Kancelář úřadu V Písku dne: 12. 01. 2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 29. 01. 2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Schválení dokladů o finančním krytí projektu do

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 15.11.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 01.12.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Zřízení organizační složky města Písek Smart Písek, podpořený projekt

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor dopravy V Písku dne: 02.06.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 09.06.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ MHD obnova vozového parku NÁVRH USNESENÍ Rada města deklaraci na podporu žádosti dopravce

Více

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Úvod 1. Dotační programy Plzeňského kraje v roce 2015 pro oblast ŽP 2. Národní dotační

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 05.01.2017 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 19.01.2017 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Realizace projektu Protipovodňová opatření města Písek levý břeh Otavy,

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 29.03.2017 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 6.4.2017 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Schválení technického dozoru stavby Úpravna vody Písek. NÁVRH USNESENÍ 1/ Rada

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje Písek 31.08.2017 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 07.09.2017 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na provedení výběrového řízení na odborného konzultanta pro analýzu využití metody

Více

Možnosti dotací z OPŽP do kompostáren

Možnosti dotací z OPŽP do kompostáren Možnosti dotací z OPŽP do kompostáren Seminář Aktuální otázky řízení kompostáren Ing. Milan Dvořák, Ph.D. email: dvorak@ingpavelnovak.cz tel.: 739 932 290 14. března 2019 Přehled tématu Typy projektů v

Více

MMB Název: Projekt Zateplení objektu Stamicova, dětská skupina" - posouzení projektu. Obsah: Návrh usnesení:

MMB Název: Projekt Zateplení objektu Stamicova, dětská skupina - posouzení projektu. Obsah: Návrh usnesení: Ssl Rada města Brna MMB2017000001306 Z7/32. zasedání Zastupitelstva města Brna konané dne 3. října 2017 ZM7/ óoof Název: Projekt Zateplení objektu Stamicova, dětská skupina" - posouzení projektu Důvodová

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor školství a kultury Základní škola Svobodná a Mateřská škola Písek, Dr. M. Horákové 1720 V Písku dne: 30.05.2013 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 20.06.2013 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ

Více

llllllllllllllllll MMB Název: Projekt Zateplení objektu DS Vychodilova" - posouzení projektu Obsah: Návrh usnesení:

llllllllllllllllll MMB Název: Projekt Zateplení objektu DS Vychodilova - posouzení projektu Obsah: Návrh usnesení: Rada města Brna llllllllllllllllll MMB2017000001093 Z7/31. zasedání Zastupitelstva města Brna konané dne. 5. září 2017 ZMl/SÁSj Název: Projekt Zateplení objektu DS Vychodilova" - posouzení projektu Důvodová

Více

Přehled dotačních titulů pro investice do výroby a využití pelet v 2019/2020

Přehled dotačních titulů pro investice do výroby a využití pelet v 2019/2020 Přehled dotačních titulů pro investice do výroby a využití pelet v 2019/2020 Program rozvoje venkova ČR 2014 2020 Investice do nezemědělských činností Předmět dotace: o investice na založení nebo rozvoj

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění Tereza Nováková Úsek řízení projektů, odbor ochrany ovzduší a OZE Obsah 1. Možnosti čerpání podpory z OPŽP

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 13.07.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 21.07.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Zadání analýzy podporující aktivity eculture města Písek a regionu Písecka a

Více

Výzkum a vývoj experimentálního zkušebního zařízení systém čištění spalin

Výzkum a vývoj experimentálního zkušebního zařízení systém čištění spalin Zadavatel: Moravskoslezský energetický klastr, o.s Sídlo: Studentská 6202/17, 708 33 Ostrava Poruba IČ: 26580845, DIČ: CZ 26580845 Řešitel: EVECO Brno, s.r.o. Sídlo: Březinova 42, 616 00 Brno IČ: 652 76

Více

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny 200 let První brněnské strojírny Řešení využití odpadů v nové produktové linii PBS Spalování odpadů Technologie spalování vytříděného odpadu, kontaminované dřevní hmoty Depolymerizace a možnosti využití

Více

Program rozvoje venkova ČR

Program rozvoje venkova ČR Program rozvoje venkova ČR 2014-2020 Investice do zemědělských podniků Předmět dotace: o Stavby a technologie pro živočišnou výrobu či rostlinnou výrobu (přesně stanovený seznam) o Pořízení speciálních

Více

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010.

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010. XVII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Obsah OP PIK Efektivní energie prioritní osa 3 Harmonogram Výzev Podpora bioplynových stanic program Obnovitelé zdroje - I. Výzva (statistika)

Více

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. OZE v ČR: Základní fakta 6000 Spotřeba OZE: 4,7 % celkové spotřeby

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility 15. 9. 2016 Dotační programy s podporou Fotovoltaiky Fotovoltaika jako součást komplexního projektu PODNIKATELÉ OP Podnikání

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

MIX MAX- Energetika, s.r.o. Energetický management pro samosprávu obcí a měst

MIX MAX- Energetika, s.r.o. Energetický management pro samosprávu obcí a měst MIX MAX- Energetika, s.r.o. Energetický management pro samosprávu obcí a měst Závěry Územní energetické koncepce Soubor činností energetického managementu upřesňovat stanovené zásady užití jednotlivých

Více

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Příloha č. 2 k č. j.: 3973/M/09,71656/ENV/09 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Doklady, které jsou požadovány

Více

Aktuální dotační možnosti Operačního programu Životní Prostředí pro malé obce

Aktuální dotační možnosti Operačního programu Životní Prostředí pro malé obce Aktuální dotační možnosti Operačního programu Životní Prostředí pro malé obce Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství e-mail: lev@grantikacs.com Mob: +420 731 192 877 Kapitola/Slide GRANTIKA

Více

Odbor investic a rozvoje V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

Odbor investic a rozvoje V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 04.11.2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 12.11.2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Schválení záměru předložení žádosti Územní studie veřejné infrastruktury v Písku

Více

Odbor investic a rozvoje V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

Odbor investic a rozvoje V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 16.04.2019 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 29.04.2019 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Smlouva o spolupráci při realizaci projektu Segmentové koncepční dokumenty pro

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Obslužná komunikace k ČOV Písek

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Obslužná komunikace k ČOV Písek Vodárenská správa Písek, s. r. o. V Písku dne: 7.3.2018 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 12.4.2018 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Obslužná komunikace k ČOV Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města po projednání

Více

Kontrola plnění usnesení

Kontrola plnění usnesení Kancelář úřadu V Písku dne 18.11.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 01.12.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Kontrola plnění usnesení NÁVRH USNESENÍ Zastupitelstvo města projednalo kontrolu

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 09.03.2015 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 19.03.2015 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Rekonstrukce Švantlovy ulice - investice do majetku města NÁVRH USNESENÍ Rada

Více

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009 Jak financovat ICT projekty z EU fondů Martin Dolný 6.-7.4.2009 Současná situace v čerpání EU fondů Pomalé čerpání Menší zájem, obava z komplikovanosti systému Krize Redefinice dotačních priorit Zneužívání

Více

Seminář Operační program Životní prostředí a nízkonákladové čištění odpadních vod v menších obcích, Dolní Moravice, 26.11.2009

Seminář Operační program Životní prostředí a nízkonákladové čištění odpadních vod v menších obcích, Dolní Moravice, 26.11.2009 Seminář Operační program Životní prostředí a nízkonákladové čištění odpadních vod v menších obcích, Dolní Moravice, 26.11.2009 Ascend s.r.o. Korunní 859/18, 120 00 Praha 2 RNDr. Lubomír Paroha, paroha@ascend.cz,

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PŘEDSTAVENÍ PRIORITNÍ OSY 4

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PŘEDSTAVENÍ PRIORITNÍ OSY 4 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PŘEDSTAVENÍ PRIORITNÍ OSY 4 PRIORITNÍ OSA 4 ZKVALITNĚNÍ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY A ODSTRAŇOVÁNÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ Globálním cílem prioritní osy 4 je zkvalitnění nakládaní

Více

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Setkání představitelů měst a obcí Středočeského kraje a hl. m. Prahy Praha, 28. 3. 2011 Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Tomáš Chalupa Ministr životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM background Program

Více

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Příloha č. 2 k č. j.: 5066/M/10, 93231/ENV/10 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Doklady, které jsou požadovány

Více

Odbor investic a rozvoje V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

Odbor investic a rozvoje V Písku dne: MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 05.12.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 15.12.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Plavecký bazén Písek - Dodatek č. 2 ke smlouvě o dílo na vypracování projektové

Více

lní vývoj a další směr r v energetickém Mgr. Veronika Bogoczová

lní vývoj a další směr r v energetickém Mgr. Veronika Bogoczová Aktuáln lní vývoj a další směr r v energetickém využívání biomasy Mgr. Veronika Bogoczová Hustopeče e 5. 6. května 2010 Obsah prezentace Úvod Výroba elektřiny z biomasy Výroba tepelné energie z biomasy

Více

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem?

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? 2. října 2014 OBSAH PREZENTACE: I. Směrnice o energetické účinnosti z roku 2012 II. Legislativní provedení Směrnice o energetické účinnosti

Více

OPŽP šance pro finance obcím

OPŽP šance pro finance obcím OPŽP šance pro finance obcím Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie Ondřej Vrbický

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

Operační program Životní prostředí 2014 2020. www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz

Operační program Životní prostředí 2014 2020. www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Operační program Životní prostředí 2014 2020 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Podpora obcí a měst z OPŽP 2007-2013 Souhrn schválených projektů měst a obcí dle jednotlivých PO v rámci

Více

Srovnávací analýza možných způsobů hygienizace kalů. Ing. Jan Tlolka - SmVaK Ostrava a.s. Ing. Karel Hartig, CSc. - Hydroprojekt CZ a.s.

Srovnávací analýza možných způsobů hygienizace kalů. Ing. Jan Tlolka - SmVaK Ostrava a.s. Ing. Karel Hartig, CSc. - Hydroprojekt CZ a.s. Srovnávací analýza možných způsobů hygienizace kalů Ing. Jan Tlolka - SmVaK Ostrava a.s. Ing. Karel Hartig, CSc. - Hydroprojekt CZ a.s. ČOV Odvodňovací zařízení t.rok -1 kalu v sušině ČOV Frýdek Místek

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Miroslava Knotková, EAZK Jelenovská 22/1/2014 TJ/r Bilance ZK - PEZ před přeměnou Obec:

Více

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.

Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10. Operační program životní prostředí podpora projektů v oblasti ochrany ovzduší, obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor 8.10.2007 1 Obsah Operační program životní prostředí stav přípravy Typy

Více

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí

Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Příloha č. 2 k č. j.: 1889/M/10, 36724/ENV/10 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace a ke smlouvě o poskytnutí podpory v Operačním programu Životní prostředí Doklady, které jsou požadovány

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) , Brno Mgr. Petra Kuklová

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) , Brno Mgr. Petra Kuklová Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 28. 2. 2018, Brno Mgr. Petra Kuklová Agentura pro podnikání a inovace (API) Příspěvková organizace s celostátní působností podřízená

Více

Koncept Smart Cities z pohledu MŽP

Koncept Smart Cities z pohledu MŽP Koncept Smart Cities z pohledu MŽP Pavla Vidanová Ministerstvo životního prostředí ISSS 2017 Hradec Králové, 3. dubna 2017 Environmentální aspekty Smart Cities Pakt starostů a primátorů pro klima a energii

Více

Dotační program Zelená úsporám. Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách

Dotační program Zelená úsporám. Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách Dotační program Zelená úsporám Program podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie v obytných budovách Rámec mezinárodních dohod a české legislativy - Kjótský protokol umožňuje zemím, které dosáhnou

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Zastupitel města Písek 1.8.2018 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 16.8.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Vyhlášení místního referenda NÁVRH USNESENÍ Zastupitelstvo města 1) rozhoduje o vyhlášení

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Domovní a bytová správa města Písku V Písku dne 15. 9. 2014 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 25.09. 2014 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Financování rekonstrukce domů č.p. 1467, č.p. 1468, nábřeží 1. máje

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Operační program Životní prostředí Prioritní osa 4 Oblast podpory 4.2

Operační program Životní prostředí Prioritní osa 4 Oblast podpory 4.2 Operační program Životní prostředí Prioritní osa 4 Oblast podpory 4.2 Ing. Lukáš Kolařík Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500 dotazy@sfzp.cz

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 03.12.2018 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 13.12.2018 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Modulární pumptrack na Jiráskově nábřeží NÁVRH USNESENÍ Rada města 1. přípravu

Více

EKO-ENERGI G E M r. r Mi M lan Ky K s y elák Odb d o b r o e le l ktroe o ne n rge g tik i y k, y, M P M O

EKO-ENERGI G E M r. r Mi M lan Ky K s y elák Odb d o b r o e le l ktroe o ne n rge g tik i y k, y, M P M O EKO-ENERGIEENERGIE 3. března 2010 010, Poděbrady Mgr. Milan Kyselák Odbor elektroenergetiky, MPO Obsah Program EKO-ENERGIE III.Výzva programu Eko-energie Současná energetická situace v Evropě - úspora

Více

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Biomasa aktuáln lní vývoj v ČR Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase Seminář: Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2010 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Výroba elektřiny z biomasy

Více

PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP zelená linka:

PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP zelená linka: PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP 2014+ www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz OPŽP 2007-2013 Kategorie žádosti Počet Součet z fs celkem Kompostárny a bioplynové stanice 599 2 283 755 428 Sběrné dvory

Více

Projekty a podpory SFŽP ČR v oblasti životního prostředí

Projekty a podpory SFŽP ČR v oblasti životního prostředí SFŽP Projekty a podpory SFŽP ČR v oblasti životního prostředí I. Setkání mikroregionů Středočeského kraje 10. 11. 2011 Ing. Radka Bučilová Pověřena řízením SFŽP ČR Projekty a podpory v oblasti ŽP Státní

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

DOSAŽENÉ ÚSPORY ENERGIE PROSTŘEDNICTVÍM PROGRAMŮ PODPORY V ČR

DOSAŽENÉ ÚSPORY ENERGIE PROSTŘEDNICTVÍM PROGRAMŮ PODPORY V ČR DOSAŽENÉ ÚSPORY ENERGIE PROSTŘEDNICTVÍM PROGRAMŮ PODPORY V ČR OBSAH: 1. Programy podpory energetické efektivnosti 2007-2013, 2. Přínosy programu EKO-ENERGIE OPPI 2007-2013, 3. Přínosy prioritní osy 3 OPŽP

Více

Vícepalivový tepelný zdroj

Vícepalivový tepelný zdroj Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Historie projektu vícepalivového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou el. energie a tepla

Více

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2019 21. května 2019, MŽP, Praha EVROPSKÝ KONTEXT NOVÉ LEGISLATIVY

Více

DODATEČNÝ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE k bodu 10) Výkupy

DODATEČNÝ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE k bodu 10) Výkupy Odbor správy majetku Písek 20.04.2018 DODATEČNÝ MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 26.04.2018 k bodu 10) Výkupy MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Výkupy majetku do vlastnictví města NÁVRH USNESENÍ

Více

Úspory energie v budovách. Brno AMPER březen 2012

Úspory energie v budovách. Brno AMPER březen 2012 Úspory energie v budovách Brno AMPER březen 2012 Osnova: 1. Energie pro budoucnost, ELA a FCC Public, AMPER Brno 2012 úspory v průmyslu 2. Legislativa Evropské unie 3. Legislativa v České republice, národní

Více

Pásová sušárna čistírenských kalů HUBER BT

Pásová sušárna čistírenských kalů HUBER BT Pásová sušárna čistírenských kalů HUBER BT Maximální energetická efektivita Využití odapdního tepla dle individuálních potřeb Plně automatizováno Nenáročný provoz Kompaktní a robustní konstrukce z nerezové

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRIORITNÍ OSA 4. Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRIORITNÍ OSA 4. Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží PRIORITNÍ OSA 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží ZÁKLADNÍ DOKUMENTY Programový dokument OPŽP Implementační dokument Směrnice MŽP č. 7/2007 o předkládání žádostí

Více

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb.

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice

Více

majetku státu s možností využití metody EPC

majetku státu s možností využití metody EPC Seminář Komplexní řešení při renovaci budov v majetku státu s možností využití metody EPC 14. října 2014 MPO SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI Energetická účinnost (EE) v rámci strategie Evropa

Více

Operační program Životní prostředí 2014-2020 a zapojení MAS. Martin Kubica náměstek SFŽP ČR

Operační program Životní prostředí 2014-2020 a zapojení MAS. Martin Kubica náměstek SFŽP ČR Operační program Životní prostředí 2014-2020 a zapojení MAS Martin Kubica náměstek SFŽP ČR Konec financování v roce 2014 Finančně platební kalendáře nepovolování převodu finančních prostředků do roku 2015

Více

Operační program životní prostředí 2014-2020

Operační program životní prostředí 2014-2020 Operační program životní prostředí 2014-2020 Ing. Světlana Svitáková samostatné oddělení přípravy nového programovacího období Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor finanční V Písku dne: 20.11.2018 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 06.12.2018 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Střednědobý výhled rozpočtu 2019 2022 NÁVRH USNESENÍ Zastupitelstvo města střednědobý

Více

Podpora využívání OZE a úspor energie

Podpora využívání OZE a úspor energie Podpora využívání OZE a úspor energie Seminář CEERES Praha, 22.listopadu 2005 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura Obnovitelné zdroje Dosažení indikativního cíle 8% podílu výroby z OZE na hrubé

Více

OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost

OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost OP ŽP V KOSTCE aktuální stav administrace a budoucnost 3. prosince 2009 Leo Steiner náměstek ředitele Státní fond životního prostředí ČR Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí

Více

Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3

Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3 Ing. Petr Stejskal Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500 dotazy@sfzp.cz OPŽP pro

Více

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007

ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2007 ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 27 Vážení čtenáři, Lovochemie, a.s., věnuje ochraně životního prostředí mimořádnou pozornost. Postupné snižování emisí do všech složek životního prostředí, vytváření

Více

STUDIE PROVEDITELNOSTI. Využití odpadního tepla z BPS Věžná pro vytápění v areálu ZD a části obce

STUDIE PROVEDITELNOSTI. Využití odpadního tepla z BPS Věžná pro vytápění v areálu ZD a části obce STUDIE PROVEDITELNOSTI Využití odpadního tepla z BPS Věžná pro vytápění v areálu ZD a části obce BŘEZEN 2013 1 Identifikační údaje 1.1 Zadavatel Název organizace Obec Věžná Adresa Věžná 1 Statutární zástupce

Více

Základní pravidla pro Specifický cíl 2.1, Prioritní osy 2, Operačního programu Životní prostředí Snížení emisí z lokálního vytápění domácností

Základní pravidla pro Specifický cíl 2.1, Prioritní osy 2, Operačního programu Životní prostředí Snížení emisí z lokálního vytápění domácností Základní pravidla pro Specifický cíl 2.1, Prioritní osy 2, Operačního programu Životní prostředí Snížení emisí z lokálního vytápění domácností B. Fyzické osoby I. Oblasti podpory Finanční podpora na výměnu

Více

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Zelená úsporám je název nového Programu, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR. Cílem programu je podpořit vybraná opatření úspor energie

Více

Obnovitelné zdroje energie z pohledu Územní energetická koncepce Moravskoslezského kraje

Obnovitelné zdroje energie z pohledu Územní energetická koncepce Moravskoslezského kraje Obnovitelné zdroje energie z pohledu Územní energetická koncepce Moravskoslezského kraje Povinnost zpracování Územní energetické koncepce pro kraje, hl. město Praha a statutární města je stanovena v zákoněč.

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 08.08.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ MIMOŘÁDNÉ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 11.08.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Smlouva o nájmu dopravního prostředku a marketingové spolupráci mezi

Více