Papír Osnova p ednášky: Výroba papíru. Druhy papír Složení papíru. Fyzikální vlastnosti papíru. Mechanické vlastnosti papíru.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Papír Osnova p ednášky: Výroba papíru. Druhy papír Složení papíru. Fyzikální vlastnosti papíru. Mechanické vlastnosti papíru."

Transkript

1 Papír Osnova přednášky: - Výroba papíru. - Druhy papírů. - Složení papíru. - Fyzikální vlastnosti papíru. - Mechanické vlastnosti papíru. - Chemické vlastnosti papíru. - Práce s papíren na 1.stupni ZŠ Přednášející: Mgr. Pavel Pecina,Ph.D. Katedra didaktických technologií Pedagogická fakulta MU Poříčí 31, Brno Mail: 20597@mail.muni.cz Literatura: ŠKÁRA, I. A kol. Aplikace techniky.brno: MU.1998 KOŽUCHOVÁ, M. Rozvoj technickej tvorivosti. Bratislava:UK, 1995.

2 Výroba papíru Vhodné dřevo- hlavní surovina (smrkové, jedlové, topolové). Musí mít takovou vnitřní stavbu a chemické složení, aby se mohlo mechanicky, chemicky i kombinovaně rozvláknit a splznit na papírenském stroji. Rozvlákňování dřeva-mechanicky nebo chemicky. Mechanický způsob- nejhospodárnější. Rozbrušováním kusů očistěného dřeva na mohutných brusech za neustálého přítoku vody.chemické složení se nemění.značná mechanická narušenost vlákna. Dřevovina má barvu dřevatřeba dodatečně chemicky bělit.dřevo se využije z 95%.Do dřevoviny třeba přidat buničinu(20%).papíry po krátkém pobytu na slunci žloutnou. Chemické rozvlákňování dřeva-izolace celulózového dřeva chemickou cestou. V surovém stavu je vlákno obklopeno doprovodnými látkami-nelze použít na výrobu papíru. Několik způsobů, jak tyto látky odstranit aby celulózové vlákno nebylo poškozeno.roztoky kyselé nebo zásadité.

3 Alkaický způsob- vyrábí se buničina nátronová a sulfátová. Kyselý způsob- vyrábí se buničina sulfitová. Oba způsoby mají své výhody a nevýhody Kombinovaný způsob výroby-buď mechanické rozbrušování dřeva předem chemicky připraveného, nebo rozvláknění ještě tvrdých štěpků na diskových rozvlákňovačích. Výroba papíroviny-buničinu a dřevovinu je třeba mechanicky zpracovávat s různou intenzitou podle toho, jaké vlastnosti má mít hotový papír. Vlákno se zpracovává ve vodním prostředí v holandrech nebo průtočných mlýnech a rafinériích. Vlákno se krátí, rozčesává, roztlouká, bobtná vodou, rozděluje na menší vlákénka podle žádaných vlastností hotových výrobků. V této fázi se směšují v žádaném poměru různé vlákniny podle toho, jaký papír se má vyrobit.dále potom se provádí klížení, plnění minerálními plnivy, přibarvováním nebo barvení a konečnéčistění. Těmito postupy vzniká vodní suspenze všech látek obsažených v hotovém papíru- papírovina.

4 Výroba papíru na papírenském stroji Dokonale a neznatelně spojené nekonečné síto je napnuté mezi dvěma válci. Na nich se pohybuje podobně jako řemen na řemenicích. Řídká papírovina stejnoměrně rozptýlená ve vodě se přivádí na pohybující se síto. Voda sítem protéká, nebo je odsávána a drobnéčástečky papíru se na sítu zplzňují. V následující lisovacíčásti papírenského stroje se odstraňuje další voda a zároveň se papír zpevňuje a vyrovnává se jeho povrch. Papír prochází mezi dvěma ažčtyřmi dvojválci, z nichž spodní, sací, má pražový povrch, děrovaný pro odtok vody. Vrchní válce jsou z různého materiálu a mají velmi hladký povrch. Tlak mezi válci se řídí požadovanou výslednou kvalitou papíru. Na konci lisovací části obsahuje papír ještě asi 65% vody. V sušicíčásti je voda odstraněna tak, aby jí v papíru zbylo 6-7%. Papír se vede mezi sušícími bubny vytápěnými parou na teplotu 100 C. Sušený pás papíru je možno v poslední třetině sušícíčásti ještě na povrchu různým způsobem upravovat nanášením některých vhodných hmot. K těmto úpravám patří: povrchové klížení nanášením čirých hmot, natíráním pigmentovými, zpravidla bílými pastami, povrchové barvení papíru.

5 Druhy papírů, kartonů a lepenek Papíry Tiskové-novinový, knihtiskový, plakátový, bankovkový, známkový, mapový, rozmnožovací, křídový Psací a kreslící papíry-ruční papír, imitace ručního papíru, knihový, bankovní, strojový, průklepový, pauzovací..atd. Obalové papíry- střední balicí, balíkový, černý na fotoobaly, hedvábný, pergamenový, parafinový atd. Papíry pro elektrotechniku- kabelový, kondenzátorový, pro polepování dynamových a transformátorových plechů atd. Technické a průmyslové papíry-pytlový, kelímkový, fotografický, cigaretový, sulfátový na lepicí pásky atd. Filtrační papíry- sací papíry, buničitá vata, papíry pro filtraci plynů spalovacích motorů..atd. Papíry na zušlechtění-surový fotografický, propisovací atd. Ostatní papíry- uhlový, dekorační..atd.

6 Kartony Tiskové- ofsetový, brožovací, křídový, karton na hrací karty atd. Psací, kreslící rýsovací- konfekční, dopisnicový, navštívenkový, kreslící, rýsovací atd. Technicko průmyslové-kelímkový, fotografický, pergamenový, stínidlový, na vlnitou lepenku atd. Ostatní- albový, paspartový, dekorační natíraný karton atd. Lepenky Kartonážní a knihařské-bílá ruční, černá ruční, strojní vícevrstvá, vlnitá jednoduchá, vlnitá dvojitá atd. Technicko průmyslové- krytinové a izolační, asfaltované s posypem nebo bez posypu, lesklé pro elektrotechniku, těsnící, jízdenkové, kufrové atd. Ostatní- surové krytinové, hadrové, hadrové s nitěnou vložkou, buničinové atd.

7 Složení papíru Základem hmoty papírů, kartonů a lepenek jsou vlákniny, různé druhy buničin, polobuničin a dřevovin. Naše papíry se označují podle vláknitého složení následovně: bezdřevé, které mají 100% bělené buničiny nebo nejvýše 50% bílé dřevoviny. Dřevité, které obsahují asi 35% nebělené buničiny a 65% bílé dřevoviny. Fyzikální vlastnosti papíru Plošná hmotnost- jeden z nejdůležitějších ukazatelů a charakteristická vlastnost papíru, kartonu a lepenky.je to hmotnost 1 m 2 užitého materiálu.vyjadřuje se v jednotce g/m 2. Má přímý vliv na všechny ostatní fyzikální vlastnosti papíru. Zjišťuje se na kvadratických vahách. Papíry- od 8 do 120 g/m 2 Kartony- od 200 do 350g/m 2 Lepenky- do 4500 g/m 2

8 Pórovitost a prodyšnost-nepostradatelná vlastnost tiskových a psacích papírů. Ovlivňuje absorbční schopnost papíru vůči inkoustům a tiskařským barvám. Velmi pórovité jsou papíry určené k impregnaci. Opakem pórovitosti je hustota papíru. Savost papíru-schopnost papíru přijímat svým průřezem různé kapaliny vzlínáním. Zkouší se tak, že se proužek papíru zavěsí na raménka se svislou stupnicí a spodní proužek se ponoří do kapaliny. Po 10 min. se odečte na měřítku, do jaké výšky kapalina vystoupila.zkouška má význam u savých papírů a papírů určených k impregnaci. U sacích papírů se považuje výška vyvzlínané kapaliny do 20 mm za nedostatečnou, nad 120 mm za zvlášť vysokou. Vsákavost papíru-schopnost papíru přijímat kapalinu jednou ze svých stran. U nás je na vsákavost zavedena zkouška, jíž se určuje množství přijaté vody v gramech 1m 2 papíru ve stanoveném čase.

9 Nasákavost- schopnost papíru přijímat kapaliny celým povrchem. Je důležitá u papírů, které mají být při dalším zpracování impregnovány ponořením do impregnační kapaliny. Nepromáčivost- schopnost papíru nepropouštět vodu za určitých stanovených podmínek. Důležitá u papírů, kartonů a lepenek na výrobu obalů. Nepromastitelnost-důležitá u papírů, do kterých se balí máslo, sádlo, sýry apod.zkouška nepromastitelnosti se provede tak, že se zkoušený vzorek papíru položí na arch bílého čistého papíru. Na zkoušený vzorek se kapne kapka terpentýnového oleje a roztírá se prstem.nezanechá-li zkoušený vzorek na spodním papíru žádnou stopu, je nepromastitelný. Dvoustrannost papíru- rozdíl mezi vrchní a spodní stranou papíru, tj. mezi stranou sítovou a plstěncovou. Rozdíl nelze zcela odstranit-zejména u papírů strojních hladkých a silně plněných.sitová vrstva je vždy drsnější, protože je v ní otištěna struktura síta.papír je obyčejně na sítové straně otevřený a pórovitý a na plstěncové straně je uzavřený nepórovitý.

10 Podélný a příčný směr vláken- papír je vyráběn strojově. Vlákna seřazena ve své hmotě jedním směrem. Směr dán směrem výroby a chodu papírenského stroje (směr výroby).jednosměrné uložení je příčinou rozdílných vlastností papíru. Jednosměrnost ovlivňuje všechny jeho fyzikální i mechanické vlastnosti. Pevnost papíru v tahu v podélném směru je 1,5 až 2x větší, než ve směru příčném. Pevnost v roztržení je větší ve směru příčném než ve směru podélném. Poddajnost a ohebnost papíru je větší ve směru příčném než podélném. Při skládání má být vždy hlavní lom ve směru podélném. Rozměrová nestálost přijímání kapalin (hygroskopičnost) papíru určuje a ovlivňuje mnoho dalších jeho vlastností. Se zvětšováním vlhkosti se rozměry papíru zvětšují, při sušení se papír sráží. Rozměrová nestálost-nejdůležitější vlastnost papíru určeného pro soutisk většího počtu barev nebo pro přesné zpracování, jakým je např. řezání a výsek děrných štítků. Optické vlastnosti- barva, bělost, neprůsvitnost, lesk, průhled a čistota papíru.

11 Mechanické vlastnosti papíru Pevnost Pevnost v tahu-schopnost papíru odolávat za stanovených podmínek vnějším silám působícím v rovině zkušebního vzorku opačným směrem(směřujícím k přetržení zkušebního vzorku) Pevnost v ohybu, pevnost povrchu(důležitá pro tiskaře), pevnost v průtlaku atd. Tvrdost- schopnost papíru odolávat vnikání jiného materiálu. Tuhost (nepoddajnost)- souvisí s plošnou hmotností, hustotou, tloušťkou a tvrdostí. Důležitá pro bankovní a bankovkové papíry, kartotékové listy, hrací karty, obalové techniky atd.

12 Chemické vlastnosti papíru Stálost zabarvení Stálost zabarvení ve vlhkém prostředí-schopnost nepustit barvu na předmět, který je s papírem v přímém kontaktu. Stálost zabarvení na světle-schopnost neměnit po delší dobu barvu odstín) působením denního světla. Lze zkoušet tak, že jednu část zakryjeme neprůsvitným kartonem a odkrytou část vystavíme slunečnímu světlu. Po několika dnech až týdnech porovnáme barvy obou částí papíru. Stárnutí- vnitřní i vnější změny v papíru,vyvolané vnějšími vlivy působícími po určitou dobu (světlo, teplo). Projeví se změnou barevného odstínu a změnami fyzikálních i mechanických vlastností. Trvanlivost- odolnost papíru proti stárnutí. Nejtrvanlivější jsou papíry z celulózy a bavlněné hadroviny. Nejméně trvanlivé jsou papíry obsahující dřevovinu.

13 Práce s papírem na ZŠ Pří práci s papírem používáme: pravítko, trojúhelník, kružítko, jehlu, nit, nůžky, nůž, dřívko na lepidlo nebo štětec, šablony, lepidlo, barvy, příp. další potřeby. Úlohou práce s papírem je seznámit žáky s druhy papírů jako materiálu denní potřeby. Poznat různé druhy papíru, naučit se vybrat pro výrobek vhodný druh a současně správně vybrat a používat různé nástroje a pomůcky pro práci s papírem. Při práci se používá: překládání, stříhání, trhání, vystřihování, nalepování, slepování, obkreslování podle šablony, natírání ploch lepidlem atd. P praktických činnostech mají žáci určovat vlastnosti papíru (hrubost, povrch, barvu). Rozlišovat a pojmenovat druhy papírů, s kterými pracují (novinový, kancelářský, kreslící, barevný, karton, lepenka).

14 Práce s papírem na 1. stupni ZŠ Tvůrčí práce s papírem Tangram, origami. Tangram: čtyři tisíce let staráčínská skládačka. Úkol 1: za 15 min. sestroj ze sedmi kousků čtverce co nejvíc různých tvarů (figurek a pod). Podmínkou je, že se jednotlivé díly nesmí překrývat a při skládání musíš využít všechny díly. Origami. Ze čtverce papíru zhotov skládáním různé postavičky, zvířata, figurky atd. Při skládání nesmíš papír stříhat ani lepit.

15 Tangram

16 Origami

17 Origami

18 Šipka Lodička

19 Koník Kočka

20 Pejsek

21 Košíky

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec Kartografický papír

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec Kartografický papír Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Kartografický papír Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec. Kartografický papír. Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová

Úvod Kartografický papír Závěr Literatura Konec. Kartografický papír. Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Kartografický papír Autor: Jaroslav Bušta, Eva Fiedlerová Editor: Zlata Šmejdová, Kateřina Čechurová Praha, duben 2012 Katedra mapování

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Evropský seznam tříd sběrového papíru a lepenky

Evropský seznam tříd sběrového papíru a lepenky Evropský seznam tříd sběrového papíru a lepenky únor 1999 Tento seznam byl vytvořen the Confederation of European Paper Industries (CEPI) a the Bureau of International Recycling (BIR) jako úprava CEPI

Více

Úvod do polygrafie 5.Polygrafické podniky 5.3. Tiskárna, papírna

Úvod do polygrafie 5.Polygrafické podniky 5.3. Tiskárna, papírna Strana 1 z 10 5.3.1. Náklady tiskárny Náklady na materiál (papír, barvy, tiskové desky...) tvoří cca 50% veškerých nákladů tiskárny. Ostatní náklady, které tiskárna hradí, jsou například: mzdy, nájem,

Více

Přírodní nekovové materiály

Přírodní nekovové materiály Dřevo Přírodní nekovové materiály Dřevo Kosti Zuby Lastury Krovky brouků Pavoučí vlákna Měkké tkáně Srst ledního medvěda Typická charakteristika: Vysoká životnost Mechanická odolnost Dřevo Roste jako vysoce

Více

kapitola 48 - tabulková část

kapitola 48 - tabulková část 4800 00 00 00/80 PAPÍR, KARTÓN A LEPENKA; VÝROBKY Z PAPÍROVINY, PAPÍRU, KARTÓNU NEBO LEPENKY 4801 00 00 00/80 Novinový papír, v kotoučích nebo listech (arších) - 0 4802 00 00 00/80 Nenatíraný papír, kartón

Více

13. Celulóza a papír. 2. Chemickomechanické rozvláknění. Základní procesy zpracování dřeva. A. Chemické zpracování dřeva. 1. Mechanické rozvláknění

13. Celulóza a papír. 2. Chemickomechanické rozvláknění. Základní procesy zpracování dřeva. A. Chemické zpracování dřeva. 1. Mechanické rozvláknění 13. Celulóza a papír Dřevo = celulóza + lignin + hemicelulózy + malé množství cukrů, silic a pryskyřic Buničina = celulóza s příměsemi používaná k výrobě papíru Papír = produkt získaný zplsťováním jemných

Více

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce Výroba ručního papíru Návod Veronika Lhotová Součást diplomové práce Osnova Definice Historie Výroba - čerpací síto a rám - papírenská hmota - papír - čerpání - ždímání - sušení Papír Papír je tenký, hladký,

Více

OBSAH. Obsah. 1. Úvod 7

OBSAH. Obsah. 1. Úvod 7 Obsah OBSAH 1. Úvod 7 2. Obaly z papíru, kartónu a lepenek 11 2.1. Členění obalů z papíru, kartónu a lepenek 11 2.2. Členění podle použití 13 2.2.1. Přepravní obaly 13 2.2.2. Skupinové obaly 13 2.2.3.

Více

Požadavky na kvalitu dodávek sběrového papíru, lepenkárenských hadrů, sukna a juty

Požadavky na kvalitu dodávek sběrového papíru, lepenkárenských hadrů, sukna a juty Požadavky na kvalitu dodávek sběrového papíru, lepenkárenských hadrů, sukna a juty Technické požadavky na suroviny jsou vyňaty z Technologického reglementu platného od 1.10.2004, označení PI 10 1/8 Sběrový

Více

Historie papíru: Papír získal své jméno podle papyru, který se objevil v Egyptě před 5 000 lety. Vyráběl

Historie papíru: Papír získal své jméno podle papyru, který se objevil v Egyptě před 5 000 lety. Vyráběl Semestrální práce Kartografický papír(zadání č. 14) Historie papíru: Papír získal své jméno podle papyru, který se objevil v Egyptě před 5 000 lety. Vyráběl se ze stébel šáchoru papírodárného, který dorůstal

Více

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU Mgr. Renata Müllerová, 2012 Úvod Použitá metoda: práce s Internetem, práce ve skupinách nebo jednotlivě

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 22 Desky

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK)

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) Ing. Jan Závitkovský e-mail: jan.zavitkovsky@centrum.cz

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. VÝROBCE: Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku. je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad proti UV záření. Nopová

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku LITHOPLAST INSTAL. LITHOPLAST INSTAL je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad

Více

KARTÓNY A LEPENKY. SKLÁDAČKOVÉ LEPENKY GZ celulózové kartóny z bělené buničiny. Trucard 1 Gloss. Trucard Duo Matt. Ensocoat.

KARTÓNY A LEPENKY. SKLÁDAČKOVÉ LEPENKY GZ celulózové kartóny z bělené buničiny. Trucard 1 Gloss. Trucard Duo Matt. Ensocoat. SKLÁDAČKOVÉ LEPENKY GZ celulózové kartóny z bělené buničiny Trucard 1 Gloss GZ Trucard 1 Gloss je bezdřevý jednostranně natíraný lesklý bílý kartón, vhodný na výrobu luxusních krabiček, visaček, loterijních

Více

kapitola 47 - poznámky ke kapitole

kapitola 47 - poznámky ke kapitole K A P I T O L A 47 BUNIČINA ZE DŘEVA NEBO Z JINÝCH CELULÓZOVÝCH VLÁKNOVIN; SBĚROVÝ PAPÍR, KARTÓN NEBO LEPENKA (ODPAD A VÝMĚT) Poznámka 1. Pro účely čísla 4702 se výrazem chemická dřevná, druhů pro rozpouštění

Více

Kateřina Svačinková/499 katerina.svacinkova@kraj-lbc.cz R O Z H O D N U T Í

Kateřina Svačinková/499 katerina.svacinkova@kraj-lbc.cz R O Z H O D N U T Í EMBA, spol. s r.o. Paseky nad Jizerou 235 512 47 PASEKY NAD JIZEROU ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC KULK 70271/2013 OŽPZ 571/2013 Kateřina Svačinková/499 katerina.svacinkova@kraj-lbc.cz

Více

S T A N D A R D I Z A C E

S T A N D A R D I Z A C E S T A N D A R D I Z A C E OXIDOVANÝCH ASFALTOVÝCH PÁSŮ Standard č. 02-01 - 02 V 60 S 35 Natavitelný asfaltovaný hydroizolační pás s nosnou vložkou ze skleněné rohože - typ S Standard č. 02-02 02 V 60 S

Více

Hlavní použití: výroba papíru výroba viskózového hedvábí a celofánu výroba nitrátů celulózy výroba acetátového hedvábí

Hlavní použití: výroba papíru výroba viskózového hedvábí a celofánu výroba nitrátů celulózy výroba acetátového hedvábí CELULÓZA Buničina Struktura: Její elementární složení odpovídá vzorci C 6 H 10 O 5. Základní jednotka je ß D -glukopyranosa Spojení jednotek je glykosidickými vazbami ß 1,4 do lineární struktury s množstvím

Více

VLIV KYSELINY ŠŤAVELOVÉ NA VLASTNOSTI PAPÍRU

VLIV KYSELINY ŠŤAVELOVÉ NA VLASTNOSTI PAPÍRU VLIV KYSELINY ŠŤAVELOVÉ NA VLASTNOSTI PAPÍRU 1. Úvod Kyselina šťavelová se v restaurátorské praxi používá při odstraňování rezavých skvrn vzniklých společným působením železných předmětů (sponky, svorky..)

Více

T É M A: RUČNÍ PAPÍRNA VELKÉ LOSINY ORGANIZAČNÍ ÚDAJE: PODKLADY:

T É M A: RUČNÍ PAPÍRNA VELKÉ LOSINY ORGANIZAČNÍ ÚDAJE: PODKLADY: STUDENT PŘÍRODOVĚDNÁ AKTIVITA CHEMIE T É M A: RUČNÍ PAPÍRNA VELKÉ LOSINY ORGANIZAČNÍ ÚDAJE: Dopravní spojení: vlakové spojení Zlín Velké Losiny a zpět. Odjezd ze Zlína v 7.50, příjezd do Velkých Losin

Více

Orientace v technologii výroby papíru 4

Orientace v technologii výroby papíru 4 Papírenský přípravář (kód: 28-052-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Papírenský přípravář Kvalifikační

Více

Papírenské výrobky. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_627_Papírenské výrobky_pwp

Papírenské výrobky. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_627_Papírenské výrobky_pwp Papírenské výrobky Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_627_Papírenské výrobky_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října

Více

Papír. Dřevo. Složení vlákna dřeva. Syntetické papíry. Významné fáze výroby papíru. Výroba papíru výběr suroviny a

Papír. Dřevo. Složení vlákna dřeva. Syntetické papíry. Významné fáze výroby papíru. Výroba papíru výběr suroviny a Papír význam vsoučasnosti nejpoužívanější obalový materiál téměř 50 % světové spotřeby obalových materiálů historie viz texty 1 složení 50 % celulosy 30 % ligninu (pojivo ve střední buněčné élamele) l

Více

S T A N D A R D I Z A C E

S T A N D A R D I Z A C E S T A N D A R D I Z A C E MODIFIKOVANÝCH ASFALTOVÝCH PÁSŮ Standard č. 01-01 - 03 PYE PV S 4 Natavitelný asfaltovaný modifikovaný (SBS) pás s nosnou vložkou z polyesterového rouna Typ S 4 Standard č. 01-02

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 53. ročník 2016/2017. TEORETICKÁ ČÁST OKRESNÍHO KOLA kategorie D. ZADÁNÍ: 70 BODŮ časová náročnost: 90 minut

Ústřední komise Chemické olympiády. 53. ročník 2016/2017. TEORETICKÁ ČÁST OKRESNÍHO KOLA kategorie D. ZADÁNÍ: 70 BODŮ časová náročnost: 90 minut Ústřední komise Chemické olympiády 53. ročník 2016/2017 TEORETICKÁ ČÁST OKRESNÍHO KOLA kategorie D ZADÁNÍ: 70 BODŮ časová náročnost: 90 minut Úloha 1 Je přítomen lignin? 19 bodů Při zpracování dřeva pro

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 11 Mechanické vlastnosti materiálů (všeobecně) jsou jejich odezvou na mechanické působení od vnějších sil. Definice je shodná s mechanickými vlastnostmi vláken, přízí a nití.

Více

Povrchová úprava - vrchní JMP - Povrchová úprava - spodní LTF - Typ nosné vložky, plošná hmotnost GV 60 g/m 2. Tloušťka 4.0±0.2 mm

Povrchová úprava - vrchní JMP - Povrchová úprava - spodní LTF - Typ nosné vložky, plošná hmotnost GV 60 g/m 2. Tloušťka 4.0±0.2 mm BITARD PROFI 40 Ve spodních stavbách proti vlhkosti a vodě. Pás se navrhuje proti zemní vlhkosti zpravidla v jedné vrstvě. Na plochých střechách se pás používá pro podkladní vrstvy a mezivrstvy. U vícevrstvých

Více

15.1 Normy a zákony vztahující se ke stolovému nábytku. České právní předpisy související s nábytkem

15.1 Normy a zákony vztahující se ke stolovému nábytku. České právní předpisy související s nábytkem 15 PŘÍLOHA 15.1 Normy a zákony vztahující se ke stolovému nábytku Tab. P1 Zákony ČR - právní předpisy související s nábytkem České právní předpisy související s nábytkem Zákon č. 22/1997 Sb., o technických

Více

ČESKÁ NORMA SEZNAM EVROPSKÝCH STANDARDNÍCH DRUHŮ SBĚROVÉHO PAPÍRU ČSN EN 643 (50 1990)

ČESKÁ NORMA SEZNAM EVROPSKÝCH STANDARDNÍCH DRUHŮ SBĚROVÉHO PAPÍRU ČSN EN 643 (50 1990) ČESKÁ NORMA SEZNAM EVROPSKÝCH STANDARDNÍCH DRUHŮ SBĚROVÉHO PAPÍRU ČSN EN 643 (50 1990) List of European standard qualities of waste paper Liste des sortes standards européennes de vieux papiers Europäische

Více

7621/16 ADD 4 RP/pp DGC 1A. Rada Evropské unie. Brusel 12. října 2016 (OR. en) 7621/16 ADD 4. Interinstitucionální spis: 2016/0091 (NLE)

7621/16 ADD 4 RP/pp DGC 1A. Rada Evropské unie. Brusel 12. října 2016 (OR. en) 7621/16 ADD 4. Interinstitucionální spis: 2016/0091 (NLE) Rada Evropské unie Brusel 12. října 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0091 (NLE) 7621/16 ADD 4 WTO 84 SERVICES 9 COLAC 23 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: Protokol o přistoupení k obchodní

Více

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2 PŘÍKLADY 1 Objemová hmotnost, hydrostatické váhy P1.1 V odměrném válci je předloženo 1000 cm 3 vody. Po přisypání 500 g nasákavého lehčeného kameniva bylo kamenivo přitíženo hliníkovým závažím o hmotnosti

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Kartografický papír

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Kartografický papír ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Kartografický papír semestrální práce Jaroslav Bušta Eva Fiedlerová V Praze dne 25. 5. 2009

Více

ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21. díl 2, dýhy a vrstvené dýhové materiály

ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21. díl 2, dýhy a vrstvené dýhové materiály ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21 pojovat i na ocelové potrubí. Dopravní trubky se používají na dopravu minerálních nebo agresivních vod. Trubky v sobě spojují přednosti vysokou pevnost

Více

VLHKOST A NASÁKAVOST STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ. Stavební hmoty I Cvičení 7

VLHKOST A NASÁKAVOST STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ. Stavební hmoty I Cvičení 7 VLHKOST A NASÁKAVOST STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ Stavební hmoty I Cvičení 7 STANOVENÍ VLHKOSTI STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ PROTOKOL Č.7 Stanovení vlhkosti stavebních materiálů a výrobků sušením při zvýšené teplotě dle

Více

v PRAZE - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ ÍCH HMOT

v PRAZE - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ ÍCH HMOT ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ OL 123 - ODBORNÁ LABORATOŘ STAVEBNÍS ÍCH HMOT INTERNÍ DOKUMENT č. OL 123/7 Seznam akreditovaných zkoušek a identifikace zkušebních

Více

RUČNÍ PAPÍR VE SVĚTĚ. Obr. Příklady průsvitek

RUČNÍ PAPÍR VE SVĚTĚ. Obr. Příklady průsvitek S t r á n k a 10 Obr. Příklady průsvitek RUČNÍ PAPÍR VE SVĚTĚ Světové databáze uvádějí kolem 3000 výrobců ručního papíru ve 20 zemích světa, převažují asijské země, například jen Čína uvádí kolem 2000

Více

(2003/43/ES) (Úř. věst. L 13, , s. 35)

(2003/43/ES) (Úř. věst. L 13, , s. 35) 2003D0043 CS 23.05.2007 003.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 17. ledna 2003, kterým se stanoví

Více

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE:

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH je tkanina z uhlíkových vláken s vysokou

Více

VLASTNOSTI FIXAČNÍHO PROSTŘEDKU PROTECTING SPRAY 680

VLASTNOSTI FIXAČNÍHO PROSTŘEDKU PROTECTING SPRAY 680 N Á R O D N Í A R C H I V Archivní 4, 149 01 Praha 4 - Chodovec t e l efon: 974 847 245, 974 847 240, 974 847 292, f ax: 974 847 214, e-mail: na@nacr.cz, http://www.nacr.cz VLASTNOSTI FIXAČNÍHO PROSTŘEDKU

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA MATEMATIKY, FYZIKY A TECHNICKÉ VÝCHOVY PAPÍR A JEHO VYUŽITÍ V PRACOVNÍCH ČINNOSTECH NA 1. STUPNI DIPLOMOVÁ PRÁCE Renata Rothová Učitelství pro

Více

Flexibilní systém opláštění s přesvědčivým kovovým vzhledem

Flexibilní systém opláštění s přesvědčivým kovovým vzhledem Kaiflex Protect Alu-TEC je flexibilní systém opláštění se vzhledem napodobujícím plech. Skládá se z pružné tvrdé folie kašírované hliníkovým povrchem odolným vůči povětrnostním vlivům. Vyznačuje se nízkou

Více

LEPENKY PRO PRŮMYSLOVÉ UŽITÍ

LEPENKY PRO PRŮMYSLOVÉ UŽITÍ LEPENKY KARTONÁŽ 2 LEPENKY A KARTONÁŽ LEPENKY PRO PRŮMYSLOVÉ UŽITÍ EMBA disponuje výkonným automatickým strojním vybavením, které je zaměřeno na efektivní produkci sériových obalů s orientací na cenovou

Více

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky IMG Bohemia, s.r.o. Průmyslová 798, 391 02 Sezimovo Ústí divize vytlačování Vypracoval: Podpis: Schválil: Ing.Pavel Stránský Ing.Antonín Kuchyňka Verze: 01/08 Vydáno dne: 3.3.2008 Účinnost od: 3.3.2008

Více

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA o Anotace a cíl předmětu: návrh stavebních konstrukcí - kromě statické funkce důležité zohlednit nároky na vnitřní pohodu uživatelů

Více

OSNOVA PRO PŘEDMĚT TEORETICKÉ ZÁKLADY TECHNICKÝCH DISCIPLÍN

OSNOVA PRO PŘEDMĚT TEORETICKÉ ZÁKLADY TECHNICKÝCH DISCIPLÍN CZ.1.07/2.2.00/07.0002 Modernizace oboru technická a informační výchova OSNOVA PRO PŘEDMĚT TEORETICKÉ ZÁKLADY TECHNICKÝCH DISCIPLÍN (PŘEDNÁŠKY) 2009 PaedDr. PhDr. Jiří Dostál, Ph.D. Název studijního předmětu:

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I Zkoušky mechanické Autor přednášky: Ing. Daniela ODEHNALOVÁ Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu ZKOUŠENÍ mechanických vlastností

Více

SOPREMA Hydroizolace s.r.o. Türkova 2332/ Praha 4 Tel: Fax: IČO:

SOPREMA Hydroizolace s.r.o. Türkova 2332/ Praha 4 Tel: Fax: IČO: SOPREMA Hydroizolace s.r.o. Türkova 2332/1 149 00 Praha 4 Tel: +420 242 447 695 Fax: +420 242 447 697 IČO: 28966686 Popis Složení Charakteristika MAMUT S4 P je SBS modifikovaný asfaltový pás vyztužený

Více

Lisovací nástroje. Stříhání

Lisovací nástroje. Stříhání Lisovací nástroje Podle počtu pracovních úkonů při jednom zdvihu jsou lisovací nástroje: - Jednoduché při každém zdvihu beranu lisu je zhotoven výrobek. Např. k vystřižení jednoduchého tvaru na jeden krok.

Více

SYNPO, akciová společnost Oddělení hodnocení a zkoušení S. K. Neumanna 1316, Pardubice Zelené Předměstí

SYNPO, akciová společnost Oddělení hodnocení a zkoušení S. K. Neumanna 1316, Pardubice Zelené Předměstí List 1 z 5 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných

Více

Zkoušení fyzikálně-mechanických vlastností materiálů a výrobků pro automobilový průmysl

Zkoušení fyzikálně-mechanických vlastností materiálů a výrobků pro automobilový průmysl Zkoušení fyzikálně-mechanických vlastností materiálů a výrobků pro automobilový průmysl Zákaznický den, Zlín 17.3.2011 Základní typy zkoušek stanovení základních vlastností surovin, materiálu polotovarů

Více

Člověk a svět práce - 1. ročník

Člověk a svět práce - 1. ročník Člověk a svět práce - 1. ročník pracuje podle slovního návodu nebo vytváří jednoduchými postupy různé předměty z technických i přírodních zvládá jednoduché montážní a demontážní činnosti při práci se stavebnicemi

Více

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky GlobalFloor. Cofrastra 4 Statické tabulky Cofrastra 4. Statické tabulky Cofrastra 4 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Tloušťka stropní desky až cm Použití Profilovaný plech Cofrastra 4 je určen pro

Více

3. Holečkova konference

3. Holečkova konference Standardní a nestandardní kontrolní metody při výrobě pěnokeramických filtrů VUKOPOR Ing.Vojtěch Sehnal Kontrola při výrobě filtrů VUKOPOR: Kontrola vstupních surovin: - granulometrie - ph - viskozita-konzistence

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 1. stupeň, Člověk a svět práce

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 1. stupeň, Člověk a svět práce Pracovní činnosti Oblast Člověk a svět práce postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede žáky k získání základních uživatelských dovedností v různých oborech lidské činnosti. Koncepce

Více

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PODNIKOVÁ NORMA srpen 2005 Textilní zkušební ústav, Brno PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PNJ 600-80-2005 Předmluva Tato norma je vydávána pro potřeby výroby a nákupu textilií pro zdravotnictví.

Více

ColFlex TECHNICKÝ LIST

ColFlex TECHNICKÝ LIST Popis Výhody Typické aplikace Příprava podkladu Aplikace je homogenní pružná hydroizolační páska určená pro aplikace na plochy, které jsou vystaveny vysokému tlaku vody. Páska je vhodná pro venkovní aplikace,

Více

lepidlo KORES / vysunovací tuba ořezávátko

lepidlo KORES / vysunovací tuba ořezávátko Pomůcky pro 1. třídu na školní rok 2014/2015 Sešity: M 5110b matematika kostky 1x 511 písanka 1x 512 1x 644 notýsek 1x Velký sešit bez linek 440 3x obaly na sešity (pouze jednotlivé obaly) obaly na učebnice

Více

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ.  Tento projekt je spolufinancován ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ www.zszbyslavice.cz Tento projekt je spolufinancován CO UMÍ PAPÍR? METODIKA pracovní list Tento projekt je spolufinancován CO UMÍ PAPÍR? - METODIKA

Více

Intenzívní substrát Optigrün Typ i

Intenzívní substrát Optigrün Typ i 081_Intensiv-Substrat-Typ_i.xls CZ Stand: 23.01.2009 Intenzívní substrát Optigrün Typ i Oblast použití: Vegetační vrstva pro vícevrstvé intenzívní zelené střechy a kontejnery na rostliny. Materiál*: láva,

Více

TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH PRACÍ II

TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH PRACÍ II VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNOLOGIE, MECHANIZACE A ŘÍZENÍ STAVEB ING. VÍT MOTYČKA, CSC. TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH PRACÍ II MODUL 9 PROCESY VNITŘNÍ A DOKONČOVACÍ -NÁTĚRY 2005 STUDIJNÍ

Více

TESTUDO SP 25. Technický list TESTUDO SP 25

TESTUDO SP 25. Technický list TESTUDO SP 25 TESTUDO SP 25 1. Název výrobku: TESTUDO SP 25 2. Výrobce: INDEX S.p.A. Construction Systems and Products Via G. Rossini 22 37060 Castel d Azzano Italy 3. Technická specifikace: Pás je speciálně vyvinutý

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DE VLÁKNINA, PAPÍR A VÝROBKY Z PAPÍRU; NAHRANÉ NOSIČE; VYDAVATELSTVÍ A TISK 21 VLÁKNINA, PAPÍR A VÝROBKY Z PAPÍRU; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 21.1 Vláknina, papír a lepenka 21.11

Více

ČINNOSTI S PAPÍREM VE VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

ČINNOSTI S PAPÍREM VE VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra informačních technologií a technické výchovy ČINNOSTI S PAPÍREM VE VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Autor: Renáta Kučerová, DiS. Vedoucí

Více

CELIO a.s. CZU Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE

CELIO a.s. CZU Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE CELIO a.s. CZU00168 Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE Kód Název odpadu Příjem Pro úpravu 01 05 04 O Vrtné kaly a odpady obsahující sladkou vodu 01 05 05 N Vrtné

Více

Co Tiskové je to POLYGRAFIE

Co Tiskové je to POLYGRAFIE TISKOVÉ TECHNIKY Co Tiskové je to POLYGRAFIE techniky Kotoučový tisk 9. Kotoučový 1. tisk VI. www.isspolygr.cz 1 Co je to polygrafie Vytvořila: Vytvořil: Zuzana Jan Dvořáková Doležal DUM číslo: 1 Co je

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Scotch-Weld Akrylové lepidlo DP810 s nízkou úrovní zápachu

Scotch-Weld Akrylové lepidlo DP810 s nízkou úrovní zápachu Scotch-Weld Akrylové lepidlo DP810 s nízkou úrovní zápachu Datový list výrobku Popis Vlastnosti Akrylové lepidlo Scotch-Weld DP-810 s nízkou úrovní zápachu společnosti 3M je dvousložkové (směšovací poměr

Více

ÚSTAV STAVEBNÍ TECHNIKY

ÚSTAV STAVEBNÍ TECHNIKY ÚSTAV STAVEBNÍ TECHNIKY 00611 Varšava, ul. Filtrowa 1, tel. 8250471, fax 8255286 NL2347/A/03 Zkoušky a technický posudek pro fasádní laminátové desky KRONOPLAN, výrobky firmy KRONOERG Sp. z o.o. I. etapa

Více

NÁTĚRY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ

NÁTĚRY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ NÁTĚRY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ Kdyby tak stěny mohly mluvit! Na tisíce stěn a tisíce odstínu... Vyberte svůj příbeh! 1 O stupeň lepší! 2 3 BARVY NA OCHRANU FASÁDNÍCH POVRCHŮ 4 5 BRAVO FAS fasádní

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Zkušebna kožedělných a ních materiálů a výrobků Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku.

Více

KAIFLEX ST Faktor difuzního odporu μ Tepelná vodivost λ 0 C 0,034 W/(m K) IZOLAČNÍ HADICE A DESKY S POVRCHOVOU ALU ÚPRAVOU

KAIFLEX ST Faktor difuzního odporu μ Tepelná vodivost λ 0 C 0,034 W/(m K) IZOLAČNÍ HADICE A DESKY S POVRCHOVOU ALU ÚPRAVOU NOVINKA IZOLAČNÍ HADICE A DESKY S POVRCHOVOU ALU ÚPRAVOU KAIFLEX ST Faktor difuzního odporu μ 10.000 Tepelná vodivost λ 0 C 0,034 W/(m K) vynikající mechanická ochrana dlouhá životnost dobrá UV-odolnost

Více

KATALOG VÝROBKŮ GROUP

KATALOG VÝROBKŮ GROUP KATALOG VÝROBKŮ GROUP IZOLMAT PLAN ventimax Top NATAVITELNÉ FINÁLNÍ ASFALTOVÉ PÁSY - LEPENKY druh asfaltu, ohebnost: modifikace SBS, -20 C tloušťka: 5,2 mm±0,2mm tahová síla:1100±150, 900±200 N/50mm Natavitelný

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 27 Lepené

Více

Akční slevy str.17. Platný od 12.2.2013 do vyprodání zásob. * Bílé papíry. * Pauzovací papíry. * Fotopapíry

Akční slevy str.17. Platný od 12.2.2013 do vyprodání zásob. * Bílé papíry. * Pauzovací papíry. * Fotopapíry NOVĚ NABÍZÍME! KREATIVNÍ BAREVNÝ PAUZOVACÍ PAPÍR 200 g/m 2 formáty ořezané a řady B str. 3 a 5 Akční slevy str.17 CENÍK Platný od 12.2.2013 do vyprodání zásob * Bílé papíry * Pauzovací papíry * Fólie *

Více

1. PŘEDMĚT TECHNICKÉ SPECIFIKACE

1. PŘEDMĚT TECHNICKÉ SPECIFIKACE TECHNICKÁ SPECIFIKACE STRETCH FÓLIE PRO STROJNÍ POUŽITÍ 1. PŘEDMĚT TECHNICKÉ SPECIFIKACE Předmětem technické specifikace je polyetylenová, třívrstvá, průhledná a roztažná stretch fólie vyráběná extruzí

Více

Intenzívní substrát Optigrün Typ i

Intenzívní substrát Optigrün Typ i 081_Intensiv-Substrat-Typ_i.xls CZ Stand: 23.01.2009 Intenzívní substrát Optigrün Typ i Oblast použití: Vegetační vrstva pro vícevrstvé intenzívní zelené střechy a kontejnery na rostliny. Materiál*: láva,

Více

Příprava výroby. 6. Směr vlákna výroby papíru. Příprava výroby. Vytvořil: Jan Doležal. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 06 Směr vlákna výroby papíru

Příprava výroby. 6. Směr vlákna výroby papíru. Příprava výroby. Vytvořil: Jan Doležal. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 06 Směr vlákna výroby papíru 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Jan Doležal Strana 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 3-4. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN Obsah: Úvod... 2 Charakteristika výrobku... 2 Vlastnosti výrobku... 3 Použití rohože... 5 1. Dopravní stavby... 5 2. Ekologické stavby... 6 3. Skládky... 7 4.

Více

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce Přednáška č. 1 Doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D. VŠB Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, Katedra konstrukcí, Ludvíka Podéště 1875,

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. NOSNÉ STĚNY Kamenné stěny Mechanicko - fyzikálnívlastnosti: -pevnost v tlaku až 110MPa, -odolnost proti vlhku, -inertní vůči

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody List 1 z 6 Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři u vedoucího

Více

První fólie na světě testovaná silákem roku: DELTA -MAXX X

První fólie na světě testovaná silákem roku: DELTA -MAXX X DELTA chrání hodnoty. Šetří energii. Zvyšuje komfort. První fólie na světě testovaná silákem roku: DELTA -MAXX X P R E M I U M Daniel Wildt, nejsilnější muž Německa 2013 Videa z testování fólie silákem

Více

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079 Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1 Zjišťování hmotné nestejnoměrnosti pramenů,

Více

VÝROBA PAPÍRU TEXT PRO UČITELE

VÝROBA PAPÍRU TEXT PRO UČITELE VÝOBA PAPÍU TEXT PO UČITELE Mgr. Jana Prášilová prof. NDr. Jiří Kameníček, CSc. Olomouc, 2013 Obsah 1. Téma v učebnicích používaných na gymnáziích 2. Teoretické poznatky k problematice 2.1. Papírenský

Více

BALENÍ ČALOUNĚNÉHO NÁBYTKU

BALENÍ ČALOUNĚNÉHO NÁBYTKU BALENÍ ČALOUNĚNÉHO NÁBYTKU Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_626_Balení čalouněného nábytku_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká

Více

Předpis pro montáž trapézových profilů firmy SAB profiel s antikondenzačním rounem

Předpis pro montáž trapézových profilů firmy SAB profiel s antikondenzačním rounem Předpis pro montáž trapézových profilů firmy SAB profiel s antikondenzačním rounem Kovové profily spol. s r.o. Podnikatelská 545, 190 11 Praha 9 Běchovice Tel. 267 090 211; kontakt: servis@kovprof.cz Kondenzace,

Více

ColFlex FT TECHNICKÝ LIST. Pružná páska pro těsnění spár

ColFlex FT TECHNICKÝ LIST. Pružná páska pro těsnění spár Popis Výhody Typické aplikace je, trvale pružný pás ze speciální gumy (polyesterová pletenina a termoplastický elastomer odolný proti stárnutí) se speciální povrchovou úpravou pleteniny. Pás má i přetvarované

Více

Příloha č. 4 - Specifikace požadovaných kancelářských potřeb (Vzorový koš)

Příloha č. 4 - Specifikace požadovaných kancelářských potřeb (Vzorový koš) Popis produktu Jednotka Požadované množství 1) Pořadač archivační, šířka hřbetu 80 mm, hřbetní otvor pro pohodlné vytažení, vnější potah v tmavě mramorované barvě, všitá kartonová kapsa, určeno na dokumenty

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta - Katedra aplikované fyziky a techniky TECHNOLOGICKÉ POSTUPY PLETENÍ Z PAPÍRU Bakalářská práce Vedoucí práce: PhDr. Eva Roučová, Ph.D. Autorka:

Více

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA RUČNÍ VÝROBA PAPÍROVÝCH TAŠEK VÝROBA VYSOKÝCH NÁKLADŮ TECHNOLOGIE TISKU MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ TECHNOLOGIE REFERENCE

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA RUČNÍ VÝROBA PAPÍROVÝCH TAŠEK VÝROBA VYSOKÝCH NÁKLADŮ TECHNOLOGIE TISKU MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ TECHNOLOGIE REFERENCE nejen papírové tašky... Výrobou papírových tašek se naše firma zabývá od konce 90. let. Během let se naše nabídka rozšířila nejen na výrobu papírových tašek, ale i na vlastní výrobu šanonů, krabic na víno

Více

Technický list StoLevell Basic

Technický list StoLevell Basic Minerální lepicí a armovací hmota / podkladní omítka Charakteristika Použití do exteriéru a interiéru na všechny minerální podklady na lepení tepelně izolačních desek na minerální podklady pro vytvoření

Více

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku PODNIKOVÁ NORMA PN KP 4201 TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku Platnost od: 1. ledna 2018 Vydání č.: 2 Předmluva Citované normy ČSN EN ISO 6892-1 Kovové materiály Zkoušení tahem Část

Více