1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií"

Transkript

1 Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou pevnost švu, která je vyjádřena (viz vztah 1) jako jednorozměrná funkce pevnosti nitě ve smyčce F NS a počtu vázaných bodů dané délky švu [2]. F š () t = FNS n ϕ b (1) kde: n hustota stehů [mm 1 ] b šířka vzorku [mm] φ koeficient počtu nosných stehových řádků 1.2 Podélná pevnost švu Podélná pevnost švu je závislá na tažnosti řádku stehů, kterým byl šev vytvořen. Je li řádek stehů méně tažný než šitý materiál, nitě prasknou při podélném namáhání dříve než plošná textilie. To je důležitý údaj při šití tažných materiálů, ke kterým se řadí pleteniny a strečové tkaniny [2]. Tažnost řádku stehů závisí na: tažnosti šicí nitě a druhu stehu; délce stehu; počtu (hustotě) stehů; tloušťce a stlačitelnosti vrstev šitého materiálu; podmínkách tvorby stehu.

2 Obr. 1 Grafické znázornění závislosti napětí na prodlužení švu zatěžovaného ve směru podélném (1 a 2 bezešvá pletenina, 1* a 2* tatáž pletenina s podélně namáhaným švem) [1] 1.3 Příčná pevnost švu Podstatný parametr méně roztažných materiálů, který charakterizuje odolnost spoje vůči okolnímu namáhání. Příčné namáhání švu způsobuje poškození nití v celé šířce vzorku. Příčná pevnost švu závisí na [2]: druhu použité šicí nitě; pevnosti šicí nitě; druhu stehu a švu; pevnosti šitého materiálů, resp. jeho sklonu k poškození při šití; hustotě stehů. Vyhodnocuje se účinnost švu η s : F η 2 = S 10 [%] F F S je pevnost sešitého vzorku [N] F je pevnost nesešitého material [N]

3 Obr. 2 Schematické zobrazení příčné pevnosti švu F š ve vztahu k hustotě stehů n s [1]. 2. Postup ke stanovení pevnosti a tažnosti šitých spojů (ČSN EN ISO ,2) Postup ke stanovení pevnosti a tažnosti šitých spojů se provádí dvěma základními způsoby: metoda Strip ČSN EN ISO ( ) metoda Grab ČSN EN ISO ( ) Metoda Strip je vhodná zejména pro tkaniny, ale i ostatní plošné textilie vyrobené jinými technikami. Metoda není běžně použitelná pro elastické tkaniny, geotextilie, netkané či nánosové textilie, dále pak tkaniny ze skleněných vláken, plošné textilie z polykarbamidových nebo polyolefinových pásků [3]. Metoda Grab byla připravena pro zjišťování určitých mechanických vlastností materiálu, převážně za použití zkušebních přístrojů ke zjišťování tahových vlastností např. pevnosti švu, pevnosti v natržení, posuvnosti ve švu [4]. Rozdíl je zvláště ve tvaru upínacích čelistí, zatímco pro metodu Strip jsou čelisti shodné šíře, pro metodu Grab je vždy zadní čelist široká 50 mm, přední pouze 25 mm. Tím vznikne upnutí vzorku pouze na 25 x 25 mm [4]. Výsledky získané jednou z těchto metod nelze srovnávat s výsledky dosaženými ostatními metodami. 2.1 Příprava vzorků před zkouškou Měření se provede na dvou sadách vzorků, jedna po osnově a druhá po útku. Každá sada musí obsahovat alespoň pět zkušebních vzorků. Vzorky musí být odebrány tak, aby žádný ze vzorků neobsahoval shodné útkové či osnovní nitě [3,4].

4 Obr. 3 Zkušební vzorek pro metodu Strip [1,3,5] Obr. 4 Zkušební vzorek pro metodu Grab (1 nakreslená přímka, 2 délka před sešitím) [4] 2.2 Rozměry vzorků: Metoda Strip na zkušebním trhacím stroji se nastaví upínací délka 200 ± 1 mm, šířka 50 mm Metoda Grab na zkušebním trhacím stroji se nastaví upínací délka 100 ± 1 mm, šířka 100 ± 2 mm [3,4] Pozn.: K provedení zkoušky je nutno dodat 0,5 m textilie (v šíři 140 nebo 150 cm)

5 2.3 Upnutí zkušebního vzorku Metoda Strip Zkušební vzorek se upne tak, aby jeho podélná střední osa procházela středem předních hran čelistí, a aby síla působila kolmo ke švu, který je umístěn ve středu upínací délky [3]. Po uzavření horních čelistí se zkušební vzorek zatížený pouze vlastní hmotností zavede bez předpětí do spodních čelistí a spodní svorka se uzavře [3] Metoda Grab Zkušební vzorky se upnou tak, aby jejich podélná středová osa procházela středem předních hran čelistí a byla vůči nim kolmá, a aby se přímka nakreslená na zkušebním vzorku kryla s jednou hranou čelistí; přitom síla musí působit kolmo ke švu, umístěnému ve středu upínací délky [4]. Po uzavření horních čelistí se zkušební vzorek zatížený pouze vlastní hmotností zavede bez předpětí do spodních čelistí a spodní svorka se uzavře [4]. 2.4 Rychlost prodloužení Pro metodu Strip se většinou používá konstantní přírůstek prodloužení 100mm za minutu (ve vztahu k původní délce zkušebního vzorku), ale na základě tažnosti a protažení je možno změnit rychlost prodloužení. Jsou povoleny dvě upínací délky [3]: obvykle 200 mm (s rychlostí posuvu 20 mm nebo 200 mm/min) výjimečně 100 mm (s rychlostí posunu 100 mm/min). Pozn.: U tvarovaných nití se použije předpětí, které odstraní obloučky, ale nezpůsobí jejich napětí. Pro metodu Grab se většinou používá konstantní přírůstek prodloužení 50 mm.min 1 (ve vztahu k původní délce zkušebního vzorku), ale na základě tažnosti a protažení je možno změnit rychlost prodloužení. Přední (menší) čelist se nastaví 38 mm od kraje vzorku a upevní do horních čelistí. Stejným způsobem se vzorek upevní i do spodní čelisti. Čelisti musí být sestaveny tak, aby obě byly v podélné ose [4].

6 2.5 Provedení Spustí se zařízení pro záznam maximální síly. Pohyblivá svorka se uvede do chodu a zkušební vzorek se napíná až do okamžiku přetrhu [3,4]. Zaznamená se maximální síla F [N] a uvede se, zda došlo [3,4]: a) k přetrhu textilie; b) k přetrhu textilie v čelistech; c) k přetrhu textilie ve švu; d) k přetrhu šicích nití; e) k vytažení nití; f) ke kombinaci těchto možností. Jestliže dojde k přetrhu dle bodu a) nebo b), musí být tyto výsledky vyloučeny a musí být provedeny doplňující zkoušky k získání pěti přetrhů švu [3,4]. Dojde li při všech přetrzích k přetrhům textilie nebo k přetrhům v čelistech, zaznamenají se jednotlivé výsledky bez výpočtu variačního nebo hranic spolehlivosti. Výsledky se označí v protokolu o zkoušce jako přetrhy textilie nebo přetrhy v čelistech [3,4]. 2.6 Výpočet a vyjádření výsledků U švů, u kterých nastal přetrh popsaný v 4. c) až f), se vypočte aritmetický průměr hodnot maximální síly F [N] pro každý směr, a to dle ČSN EN ISO a 2 ( ) [3,4]. Výsledky se zaokrouhlí takto: < 100 N na 1 N 100 N do < na 10 N N na 100 N Je-li požadován, vyjádří se i variační koeficient s přesností na nejbližší 0,1 % a 95 % hranice spolehlivosti se zaokrouhlením na tutéž přesnost jako průměrné hodnoty [3,4].

7 2.7 Protokol o zkoušce Protokol o zkoušce musí obsahovat tyto údaje [3,4]: a) odkaz na tuto část ČSN EN ISO a datum zkoušky; b) popis zkušebního vzorku a postup odběru vzorků, je li vyžadován; c) údaje švu; d) počet zkušebních vzorků včetně vyřazených zkoušek a důvod vyřazení; e) zjištění při přetrhu švu (viz 4.); f) všechny odchylky od stanovené postupu; g) aritmetický průměr maximální síly F [N]; h) variační koeficient průměrné hodnoty v %, je-li požadován; i) 95 % hranice spolehlivosti průměrné hodnoty F [N], jsou-li požadovány; j) v případě přetrhu dle bodu 4. a) nebo b), jednotlivé výsledky. 3. Stanovení posuvnosti nití ve švu (ČSN ) Posuvnost nití ve švu je způsobena příčným namáháním švu. Metoda touto normou stanovená spočívá ve stanovení posuvu jedné soustavy nití tkaniny po druhé soustavě nití, který vzniká vlivem roztažné síly působící kolmo ke směru švu [5]. Z jednoho kusu tkaniny se odebere alespoň 10 vzorků o rozměrech 100 x 300 mm: 5 v podélném a 5 v příčném směru a upraví se dle obr. 3. Lze zvětšit celkovou délku vzorku, a to prodloužením upínacích částí [5]. Obr. 5 Zkušební vzorek pro posuv nití ve švu [1,3,5]

8 Vzorky se z tkaniny vystřihnou ve vzdálenosti alespoň 50 mm od okraje. Vzorky musí být stejnoměrně rozloženy tak, aby nitě obou směrů jednoho vzorku nebyly pokračováním předcházejícího vzorku [5]. Vzorek se v ½ přeloží lícní stranou dovnitř, ve vzdálenosti 20 mm od linie přehybu se 1x prošije zkoušeným švem a v místě přehybu se rozstřihne [5]. Při zhotovení švu se použije: šicí stroj s vázaným stehem; šicí jehly číslo 80 až 100; šicí nitě o délkové hmotnosti 350 až 500 dtex; počet stehů 45 až 50 na 100 mm; Vzorky se upnou do trhacího stroje s volnou upínací délkou 100 mm a předpětím dle tabulky [5]: Plošná měrná hmotnost [g.m 2 ] Předpětí [N] do 150 včetně 2 ± 0,2 150 až ± 0,5 nad ± 1,0 Pozn.: Při upnutí je nutné dbát na to, aby šev byl v ½ volné upínací délky. Vzorky jsou podrobeny působení tažné síly, a to jedné z hodnot dle následující řady. 25, 50, 100, 150, 200 N při rychlosti posuvu 50 mm.min 1. Po přetrhu se změří posuvnost nití s přesností na 0,5 mm [5]. Výsledkem je aritmetický průměr posuvnosti nití ve švu vypočítaný pro každý směr z pěti vzorků. Výsledek se zaokrouhlí na jedno desetinné místo [5].

9 3.1 Protokol o zkoušce Protokol o zkoušce musí obsahovat tyto údaje [5]: a) technické údaje zkoušeného vzorku; b) číslo jehly (80 100), kterou byl šev tvořen; c) délkovou hmotnost a druh šicích nití; d) druh použitého švu; e) hodnotu tažné síly; f) aritmetický průměr posuvnosti nití; ve švu pro každý směr; g) označení této normy. 4. Použitá literatura: [1] Kunz, O.: K problematice vlastností švů ve vztahu k vlastnostem šitého materiálu, informativní přehled 1979, VÚP Brno [2] Kržová, J.: Vliv parametrů šicích nití a tvorby stehu na pružnost šitých spojů u pletenin, DP TU Liberec 2003 [3] ČSN EN ISO ( ) Textilie Tahové vlastnosti švů plošných textilií a konfekčních výrobků Část 1: Zjišťování maximální do přetrhu švu metodou Strip [4] ČSN EN ISO ( ) Textilie Tahové vlastnosti švů plošných textilií a konfekčních výrobků Část 2: Zjišťování maximální síly do přetrhu švu metodou Grab [5] ČSN Textilie Tkaniny Stanovení posuvnosti nití ve švu

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 11 Mechanické vlastnosti materiálů (všeobecně) jsou jejich odezvou na mechanické působení od vnějších sil. Definice je shodná s mechanickými vlastnostmi vláken, přízí a nití.

Více

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE)

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Laboratorní cvičení z předmětu "Kontrolní a zkušební metody" Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Zadání: Na základě výsledků tahové zkoušky podle norem ČSN EN ISO 527-1 a ČSN EN ISO 527-3 analyzujte

Více

TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05

TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05 TRHACÍ PŘÍSTROJ LABTEST 2.05 Přístroj: 1 8 7 6 2 3 4 1 horní příčník 2 pohyblivý příčník 3 siloměrný snímač 4 bezpečnostní STOP tlačítko 5 kontrolka napájení 6 modul řízení 7 spodní zarážka 8 horní zarážka

Více

STANOVENÍ PEVNOSTI V TAHU U MĚKKÝCH OBALOVÝCH FÓLIÍ

STANOVENÍ PEVNOSTI V TAHU U MĚKKÝCH OBALOVÝCH FÓLIÍ STANOVENÍ PEVNOSTI V TAHU U MĚKKÝCH OBALOVÝCH FÓLIÍ 1. Úvod Pevnost v tahu je jednou ze základních mechanických vlastností obalových materiálů, charakterizujících jejich odolnost vůči mechanickému namáhání,

Více

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PODNIKOVÁ NORMA srpen 2005 Textilní zkušební ústav, Brno PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PNJ 600-80-2005 Předmluva Tato norma je vydávána pro potřeby výroby a nákupu textilií pro zdravotnictví.

Více

6 ZKOUŠENÍ STAVEBNÍ OCELI

6 ZKOUŠENÍ STAVEBNÍ OCELI 6 ZKOUŠENÍ TAVEBNÍ OCELI 6.1 URČENÍ DRUHU BETONÁŘKÉ VÝZTUŽE DLE POVRCHOVÝCH ÚPRAV 6.1.1 Podstata zkoušky Různé typy betonářské výztuže se liší nejen povrchovou úpravou, ale i různými pevnostmi a charakteristickými

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 12 c = l cos0,5θ *( 8* tgθ 1 3 ) STÁLOSTI A ODOLNOSTI: Odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání při dalším zpracování : Stálosti tvaru sráživost po praní (může být také

Více

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 7 MECHANICKÉ VLASTNOSTI

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 7 MECHANICKÉ VLASTNOSTI PŘEDNÁŠKA 7 Definice: Mechanické vlastnosti materiálů - odezva na mechanické působení od vnějších sil: 1. na tah 2. na tlak 3. na ohyb 4. na krut 5. střih F F F MK F x F F F MK 1. 2. 3. 4. 5. Druhy namáhání

Více

Zkoušení ztvrdlého betonu Objemová hmotnost ztvrdlého betonu

Zkoušení ztvrdlého betonu Objemová hmotnost ztvrdlého betonu Objemová hmotnost ztvrdlého betonu ČSN EN 12390-7 Podstata zkoušky Stanoví se objem a hmotnost zkušebního tělesa ze ztvrdlého betonu a vypočítá se objemová hmotnost. Metoda stanovuje objemovou hmotnost

Více

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079 Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1 Zjišťování hmotné nestejnoměrnosti pramenů,

Více

Interní norma č /01 Anizotropie rezistivity textilií.

Interní norma č /01 Anizotropie rezistivity textilií. Předmluva Text vnitřní normy byl vypracován v rámci Výzkumného centra Textil LN00B090 a schválen oponentním řízením dne 7.7. 2004 Předmět normy Tato norma popisuje měření anizotropie rezistivity textilií

Více

Základní druhy stehů

Základní druhy stehů Základní druhy stehů Steh je základní útvar šití, vzniká nejméně dvěma vpichy jehlou s nití do oděvního materiálu. Steh ČSN ISO 4915 (80 0111) jednotka útvaru tvořeného jednou nebo více nitěmi nebo smyčkami

Více

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky IMG Bohemia, s.r.o. Průmyslová 798, 391 02 Sezimovo Ústí divize vytlačování Vypracoval: Podpis: Schválil: Ing.Pavel Stránský Ing.Antonín Kuchyňka Verze: 01/08 Vydáno dne: 3.3.2008 Účinnost od: 3.3.2008

Více

Analýza zkušebních rychlostí podle EN ISO

Analýza zkušebních rychlostí podle EN ISO Intelligent testing Analýza zkušebních rychlostí podle EN ISO 6892-1 Tále, duben MMXVII Stanislav Korčák Novinky v oblasti skúšobnictva, Tále 2017 Obsah Zkoušení tahem - základní zkušební metoda Pár veselých

Více

Zkoušení kompozitních materiálů

Zkoušení kompozitních materiálů Zkoušení kompozitních materiálů Ivan Jeřábek Odbor letadel FS ČVUT v Praze 1 Zkoušen ení kompozitních materiálů Zkoušky materiálových charakteristik Zkouška kompozitních konstrukcí 2 Zkoušen ení kompozitních

Více

Nahrazuje: FK009 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Ing. Vojtěch Slavíček Schválil dne:01.08.2015 František Klípa

Nahrazuje: FK009 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Ing. Vojtěch Slavíček Schválil dne:01.08.2015 František Klípa SVAŘOVANÁ SÍŤ TYPU P Strana: 1/6 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařované sítě FERT typu P, výrobce FERT a.s. Soběslav.

Více

Zkoušení kompozitních materiálů

Zkoušení kompozitních materiálů Ivan Jeřábek Ústav letadlové techniky FS ČVUT v Praze 1 Zkoušky materiálových charakteristik Zkouška kompozitních konstrukcí 2 Zkoušen ení kompozitních materiálů Definice zkoušky definice vstupu a výstupu:

Více

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid.

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. ODĚVY Z PLETENIN 1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. Pletenina je plošná textilie vyrobená provázáním jedné nebo více soustav

Více

DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ I.

DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ I. DESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ I. Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám -

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

Interní norma č /01 Hodnocení prodyšnosti tkanin

Interní norma č /01 Hodnocení prodyšnosti tkanin Předmluva Text vnitřní normy byl vypracován v rámci Výzkumného centra Textil LN00B090 a schválen oponentním řízením dne 16.12. 2003. Předmět normy a) Odhad prodyšnosti y při omezeném rozsahu měřícího přístroje

Více

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva.

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva. 8 ZKOUŠENÍ DŘEVA Zkoušky přírodního (rostlého) dřeva se provádí na rozměrově přesně určených vzorcích bez suků, smolnatosti, dřeně a jiných vad. Z výsledků těchto zkoušek usuzujeme na vlastnosti dřeva

Více

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ je takové při kterém se nepřesáhne teplota Tváření plošné při kterém výlisek nemění svoji tloušťku Tváření objemové při kterém objem ( jaký tam vložíme ) polotovaru zůstane

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018

OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018 OBOROVÁ SPECIFIKACE Leden 2018 Sportovní oblečení a doplňky pro amatérské sportovce Požadavky OS P 80-09 Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo

Více

Nahrazuje: FK009 ze dne Vypracoval: Petr Janoušek Schválil dne: František Klípa. Definice a rozdělení ocelí

Nahrazuje: FK009 ze dne Vypracoval: Petr Janoušek Schválil dne: František Klípa. Definice a rozdělení ocelí SVAŘOVANÁ SÍŤ FERT TYPU P Strana: 1/5 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařované sítě FERT typu P, výrobce FERT a.s.

Více

Pevnost kompozitů obecné zatížení

Pevnost kompozitů obecné zatížení Pevnost kompozitů obecné zatížení Osnova Příčná pevnost v tahu Pevnost v tahu pod nenulovým úhlem proti vláknům Podélná pevnost v tlaku Příčná pevnost v tlaku Pevnost vláknových kompozitů - obecně Základní

Více

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška 1. Tahová zkouška Tahová zkouška se provádí dle ČSN EN ISO 6892-1 (aktualizována v roce 2010) Je nejčastější mechanickou zkouškou kovových materiálů. Zkoušky se realizují na trhacích strojích, kde se zkušební

Více

Požadujeme dodržení rozměrů uvedených v příslušné tabulce velikostního sortimentu.

Požadujeme dodržení rozměrů uvedených v příslušné tabulce velikostního sortimentu. VĚZEŇSKÁ SLUŽBA ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Soudní č. 1672/1a, poštovní přihrádka 3, 140 67 Praha 4 Tel.: 244 024 502, Fax: 244 024 530, ISDS: b86abcb Dodatečné informace č. 1 k zadávací dokumentaci

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů Pevnostní zkouška statická na tah

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů Pevnostní zkouška statická na tah Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kontrola a měření strojních součástí a jejich polotovarů

Více

ETAG 022 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ - PŘÍLOHA B NEPROPUSTNOST PODLOŽNÍHO MATERIÁLU PO NAMÁHÁNÍ POHYBEM - TAHOVÉ A SMYKOVÉ ZATÍŽENÍ

ETAG 022 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ - PŘÍLOHA B NEPROPUSTNOST PODLOŽNÍHO MATERIÁLU PO NAMÁHÁNÍ POHYBEM - TAHOVÉ A SMYKOVÉ ZATÍŽENÍ Evropská organizace pro technická schválení European Organisation for Technical Approvals Europäische Organisation für Technische Zulassungen Organisation Européenne pour l Agrément Technique ETAG 022

Více

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ J a n V a l á š e k a T a d e á š Z ý k a, J U T A a. s. D a t u m : 28. 11. 2018 Umístění geotextilií v konstrukci Funkce geotextilií Typy geotextilií Umístění

Více

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: : 9. 1-27. 2. 2015

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: : 9. 1-27. 2. 2015 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba http://www.hgf.vsb.cz/zl Tel.: 59 732 5287 E-mail: jindrich.sancer@vsb.cz Protokol o zkouškách č. 761 Zákazník: Výzkumný ústav anorganické Adresa: evoluční 84, 400

Více

Příloha č. 3 Technická specifikace

Příloha č. 3 Technická specifikace Příloha č. 3 Technická specifikace PŘÍSTROJ Dva creepové stroje pro měření, jeden creepový zkušební stroj pracující v rozmezí teplot od +150 do +1200 C a jeden creepový zkušební stroj pracující v rozmezí

Více

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv PNE 34 8211 3. vydání Odsouhlasení

Více

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku PODNIKOVÁ NORMA PN KP 4201 TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku Platnost od: 1. ledna 2018 Vydání č.: 2 Předmluva Citované normy ČSN EN ISO 6892-1 Kovové materiály Zkoušení tahem Část

Více

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek Teorie tkaní Modely vazného bodu M. Bílek 2016 Základní strukturální jednotkou tkaniny je vazný bod, tj. oblast v okolí jednoho zakřížení osnovní a útkové nitě. Proces tkaní tedy spočívá v tvorbě vazných

Více

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů

Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Experimentální zjišťování charakteristik kompozitových materiálů a dílů Dr. Ing. Roman Růžek Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. Praha 9 Letňany ruzek@vzlu.cz Základní rozdělení zkoušek pro ověření

Více

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: 19. 7. 11. 9. 2012

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: 19. 7. 11. 9. 2012 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba http://www.hgf.vsb.cz/zl Tel.: 59 732 5287 E-mail: jindrich.sancer@vsb.cz Protokol o zkouškách č. 518 Zákazník: Výzkumný ústav anorganické Adresa: evoluční 84, 400

Více

Zkušební postupy pro beton dle ČSN EN 206

Zkušební postupy pro beton dle ČSN EN 206 Zkušební postupy pro beton dle ČSN EN 206 Tomáš Vymazal Obsah prezentace Zkušební postupy pro zkoušení čerstvého betonu Konzistence Obsah vzduchu Viskozita, schopnost průtoku, odolnost proti segregaci

Více

PROTOKOL číslo: / 2014

PROTOKOL číslo: / 2014 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ AKREDITOVANÁ ČIA pod č.1048 Thákurova 7, 166 29, Praha 6 ODBORNÁ LABORATOŘ - OL 181 telefon: 2 2435 5429 fax: 2 2435 3843 Zakázkové

Více

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: 10. 10. 5. 12. 2014

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: 10. 10. 5. 12. 2014 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba http://www.hgf.vsb.cz/zl Tel.: 59 732 5287 E-mail: jindrich.sancer@vsb.cz Protokol o zkouškách č. 732 Zákazník: Výzkumný ústav anorganické Adresa: evoluční 84, 400

Více

Příloha č. 3. Specifikace požadavků na Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí. Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí

Příloha č. 3. Specifikace požadavků na Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí. Univerzální trhací stroj s teplotní komorou a pecí Příloha č. 3 Specifikace požadavků na Dodávka mechanického zkušebního trhacího stroje představuje plně funkční zařízení v nejpreciznějším možném provedení a s nejlepšími dosažitelnými parametry pro provádění

Více

TECHNICKÝ POPIS Halenka dámská krátký rukáv světle modrá Halenka dámská dlouhý rukáv světle modrá

TECHNICKÝ POPIS Halenka dámská krátký rukáv světle modrá Halenka dámská dlouhý rukáv světle modrá TECHNICKÝ POPIS Halenka dámská krátký rukáv světle modrá Halenka dámská dlouhý rukáv světle modrá Provedení: Halenka dámská krátký rukáv je polopřiléhavého střihu, zapínaná na 6 knoflíků. Pro krátký rukáv

Více

PROTOKOL O ZKOUŠKÁCH

PROTOKOL O ZKOUŠKÁCH TEXTILNÍ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV, s.p. Václavská 6, 658 1 Brno, eská republika Akreditovaná zkušební laborato. 1001 PROTOKOL O ZKOUŠKÁCH CHZ 0/0590 ZADAVATEL: DECOMKOV Praha s.r.o. Cukrovarnická 57 162 00 Praha

Více

Vlastnosti tepelné odolnosti

Vlastnosti tepelné odolnosti materiálu ARPRO mohou být velmi důležité, v závislosti na použití. Níže jsou uvedeny technické informace, kterými se zabývá tento dokument: 1. Očekávaná životnost ARPRO estetická degradace 2. Očekávaná

Více

Interní norma č. 22-102-01/01 Průměr a chlupatost příze

Interní norma č. 22-102-01/01 Průměr a chlupatost příze Předmluva Text vnitřní normy byl vypracován v rámci Výzkumného centra Textil LN00B090 a schválen oponentním řízením dne 7.12.2004. Předmět normy Tato norma stanoví postup měření průměru příze a celkové

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH

V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH CHOVÁNÍ GEOSYNTETIK V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH Ing. Petr Hubík GEOMAT s.r.o. Separace materiálů pomocí geosyntetik Geosyntetika používaná pro stabilizaci konstrukčních vrstev komunikací GEOSYNTETICKÉ VÝROBKY

Více

Pevnostní vlastnosti

Pevnostní vlastnosti Pevnostní vlastnosti J. Pruška MH 3. přednáška 1 Pevnost v prostém tlaku na opracovaných vzorcích Jedná se o mezní napětí při porušení zkušebního tělesa za jednoosého tlakového namáhání F R = mez d A pevnost

Více

Intenzívní substrát Optigrün Typ i

Intenzívní substrát Optigrün Typ i 081_Intensiv-Substrat-Typ_i.xls CZ Stand: 23.01.2009 Intenzívní substrát Optigrün Typ i Oblast použití: Vegetační vrstva pro vícevrstvé intenzívní zelené střechy a kontejnery na rostliny. Materiál*: láva,

Více

ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 10 KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ

ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 10 KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 10 KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ KONSTRUKČNÍ PARAMETRY PLOŠNÝCH TEXTILIÍ U tkanin: Vazba Dostava Pošná hmotnost Objemová měrná hmotnost Pórovitost Toušťka Setkání

Více

Aktuální předpisy pro použití geosyntetik

Aktuální předpisy pro použití geosyntetik GEOSYNTETIKA VE STAVEBNÍ PRAXI 8. únor 2005, Praha Aktuální předpisy pro použití geosyntetik Ing. Vítězslav Herle Předpisy pro: navrhování konstrukcí s použitím geosyntetik provádění konstrukcí s použitím

Více

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: 9. 3. - 25. 4. 2012

Počet stran protokolu Datum provedení zkoušek: 9. 3. - 25. 4. 2012 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba http://www.hgf.vsb.cz/zl Tel.: 59 732 5287 E-mail: jindrich.sancer@vsb.cz Protokol o zkouškách č. 501 Zákazník:

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Sendvičové panely smykový test výplňového materiálu čtyřbodovým ohybem

Sendvičové panely smykový test výplňového materiálu čtyřbodovým ohybem Sendvičové panely smykový test výplňového materiálu čtyřbodovým ohybem Protokol o zkoušce Výrobce a dodavatel: ISMAT solution, s.r.o. Dolení 184, 411 85 Horní Beřkovice Obchodní rejstřík vedený u Krajského

Více

Convertec Veredelungstechnologie GmbH Heideweg 2-4 D Sasbac

Convertec Veredelungstechnologie GmbH Heideweg 2-4 D Sasbac k dokladu chování při požáru podle DIN 402 Číslo složky: FLT 33386 Zadavatel: Convertec Veredelungstechnologie GmbH Heideweg 24 D 77880 Sasbac Zakázka ze dne: 2. 2. 20 Doručeno dne: 23. 2. 20 Zkušební

Více

ZKOUŠKA TAHEM HLINÍKOVÝCH FINSTOCKŮ

ZKOUŠKA TAHEM HLINÍKOVÝCH FINSTOCKŮ ZKOUŠKA TAHEM HLINÍKOVÝCH FINSTOCKŮ Porovnání zařízení Ing. Vít Žatka 1. ÚVOD Zkouška tahem patří k nejdůležitějším zkouškám popisující vlastnosti materiálů. Ve firmě ALINVEST Břidličná, a.s. jde o nejpoužívanější

Více

Intenzívní substrát Optigrün Typ i

Intenzívní substrát Optigrün Typ i 081_Intensiv-Substrat-Typ_i.xls CZ Stand: 23.01.2009 Intenzívní substrát Optigrün Typ i Oblast použití: Vegetační vrstva pro vícevrstvé intenzívní zelené střechy a kontejnery na rostliny. Materiál*: láva,

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Zpevnění monokrystalu a polykrystalického kovu Monokrystal Atomy jsou pravidelně uspořádány, tvoří trojrozměrné útvary, které

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. VÝROBCE: Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku. je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad proti UV záření. Nopová

Více

ETAG 001. KOVOVÉ KOTVY DO BETONU (Metal anchors for use in concrete)

ETAG 001. KOVOVÉ KOTVY DO BETONU (Metal anchors for use in concrete) Evropská organizace pro technická schválení ETAG 001 Vydání 1997 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ KOVOVÉ KOTVY DO BETONU (Metal anchors for use in concrete) Příloha B: ZKOUŠKY PRO URČENÁ POUŽITÍ

Více

LAB 3: Zkoušky ztvrdlé malty II

LAB 3: Zkoušky ztvrdlé malty II LAB 3: Zkoušky ztvrdlé malty II Laboratorní cvičení bude probíhat v místnosti D 1053. Laboratorní cvičení se skládá ze 4 zkoušek. Postupy 1,2, 3A, 3C a 4 provedou skupiny samostatně. Postupy 1 až 3 provedou

Více

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály FP 1 Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí Úkoly : 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály 2. Určete moduly pružnosti vzorků nepřímo pomocí měření rychlosti

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 Prádlo pro hotely a restaurace Technické požadavky OS P 80-06-14 Předmluva Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100; 91.080.40 Květen 2012 ČSN 73 2011 Nedestruktivní zkoušení betonových konstrukcí Non-destructive testing of concrete structures Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

4. ZKOUŠENÍ CIHELNÉHO ZDIVA V KONSTRUKCI

4. ZKOUŠENÍ CIHELNÉHO ZDIVA V KONSTRUKCI 4. ZKOUŠENÍ CIHELNÉHO ZDIVA V KONSTRUKCI 4.1. Stanovení pevnosti v tlaku zdicích prvků 4.1.1. Pevnost v tlaku zjištěná nedestruktivně Schmidt LB Tvrdoměrné metody zkoušení cihel jsou modifikací metod používaných

Více

4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU

4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU Laboratorní cvičení z předmětu Reologie potravin a kosmetických prostředků 4 STANOVENÍ KINEMATICKÉ A DYNAMICKÉ VISKOZITY OVOCNÉHO DŽUSU (KAPILÁRNÍ VISKOZIMETR UBBELOHDE) 1. TEORIE: Ve všech kapalných látkách

Více

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o.

LITHOPLAST INSTAL TECHNICKÝ LIST PN VÝROBCE: LITHOPLAST, s.r.o. Tento dokument platí pro výrobu, zkoušení, přejímku a dodávání výrobku LITHOPLAST INSTAL. LITHOPLAST INSTAL je jednovrstvá nopová fólie vyrobená z vysokohustotního polyetylenu HDPE bez stabilizačních přísad

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

Výpočet skořepiny tlakové nádoby.

Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Václav Slaný BS design Bystřice nad Pernštejnem 1 Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Úvod Indukční průtokoměry mají ve své podstatě svařovanou konstrukci základního tělesa. Její pevnost se musí posuzovat

Více

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů.

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů. Změna normy pro zobrazování svarů na výkresech norma ČSN EN ISO 2553, Svařování a příbuzné procesy zobrazování na výkresech Svarové spoje Ing. Jiří Barták, CSc., WELDING PLZEŇ Táto evropská norma má status

Více

TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá

TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá Provedení: - Košile s dlouhým rukávem světle modrá Košile pánská krátký rukáv je rovného střihu, zapínaná na 7 knoflíků. Přední díly u košil s krátkým rukávem

Více

S T A N D A R D I Z A C E

S T A N D A R D I Z A C E S T A N D A R D I Z A C E OXIDOVANÝCH ASFALTOVÝCH PÁSŮ Standard č. 02-01 - 02 V 60 S 35 Natavitelný asfaltovaný hydroizolační pás s nosnou vložkou ze skleněné rohože - typ S Standard č. 02-02 02 V 60 S

Více

V Brně dne 29. října 2018 sp.zn. A 2419

V Brně dne 29. října 2018 sp.zn. A 2419 V Brně dne 29. října 2018 sp.zn. A 2419 Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti náměstí Svobody 471/4 160 01 Praha 6 mailem na adresu: urosksoj@army.cz Věc: žádost o poskytnutí

Více

13. Zděné konstrukce. h min... nejmenší tloušťka prvku bez omítky

13. Zděné konstrukce. h min... nejmenší tloušťka prvku bez omítky 13. Zděné konstrukce Navrhování zděných konstrukcí Zděné konstrukce mají široké uplatnění v nejrůznějších oblastech stavebnictví. Mají dobrou pevnost, menší objemová hmotnost, dobrá tepelně izolační schopnost

Více

TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá

TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá Provedení: TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá Košile pánská dlouhý rukáv je rovného střihu, zapínaná na 7 knoflíků. Pravý přední díl i levý přední díl mají střižen včetně záložky

Více

Nespojitá vlákna. Nanokompozity

Nespojitá vlákna. Nanokompozity Nespojitá vlákna Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Vliv nespojitých vláken Uspořádaná

Více

Technické podmínky a návod na obsluhu

Technické podmínky a návod na obsluhu Technické podmínky a návod na obsluhu Přístroj pro stanovení elektrostatických vlastností Ochranných oděvů Metoda zkoušení pro měření snížení náboje 1 č.v.1703 Triboelektrické nabíjení dle ČSN EN 1149-3

Více

Pevnostní výpočet tlakové nádoby podle ČSN

Pevnostní výpočet tlakové nádoby podle ČSN evnostní výpočet tlakové nádoby podle ČSN 69000 SV K kontrolní výpočet podle nové ČSN (původní výpočet byl proveden v /987 podle staré ČSN) říklad na ZSVZ. Hoffman; /000 Náčrt stavebnicového trubkového

Více

BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU

BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU BIOMECHANIKA BIOMECHANIKA KOSTERNÍHO SUBSYSTÉMU MECHANICKÉ VLASTNOSTI BIOLOGICKÝCH MATERIÁLŮ Viskoelasticita, nehomogenita, anizotropie, adaptabilita Základní parametry: hmotnost + elasticita (akumulace

Více

Typické fyzikální vlastnosti

Typické fyzikální vlastnosti materiálu ARPRO Toto jsou, díky nimž je materiál ARPRO ideální k použití v široké řadě aplikací: Vlastnosti Zkouška Jednotky Hustota (g/l) 2 3 4 5 6 8 1 12 14 16 18 2 Absorpce energie při dynamickém rázu

Více

Černé označení. Žluté označení H R B % C 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5

Černé označení. Žluté označení H R B % C 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 Řešení 1. Definujte tvrdost, rozdělte zkoušky tvrdosti Tvrdost materiálu je jeho vlastnost. Dá se charakterizovat, jako jeho schopnost odolávat vniku cizího tělesa. Zkoušky tvrdosti dělíme dle jejich charakteru

Více

LABORATORNÍ ZKOUŠKY VZORKY LABORATORNÍ ZKOUŠKY. Postup laboratorních zkoušek

LABORATORNÍ ZKOUŠKY VZORKY LABORATORNÍ ZKOUŠKY. Postup laboratorních zkoušek LABORATORNÍ ZKOUŠKY Jednou z hlavních součástí grantového projektu jsou laboratorní zkoušky elastomerových ložisek. Cílem zkoušek je získání pracovního diagramu elastomerových ložisek v tlaku a porovnání

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071

Identifikace zkušebního postupu/metody ČSN EN ISO 4045 ČSN EN ISO 287. ČSN EN ISO ČSN EN ISO 20344, čl ČSN EN ISO 4098 ČSN EN ISO 3071 Zkušebna kožedělných a ních materiálů a výrobků Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku.

Více

Typické fyzikální vlastnosti

Typické fyzikální vlastnosti materiálu ARPRO Toto jsou, díky nimž je materiál ARPRO ideální k použití v široké řadě aplikací: Vlastnosti Zkouška Jednotky Hustota (g/l) 2 3 4 5 6 8 1 12 14 16 18 2 Ekvivalentní modul při 3% stlačení

Více

PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 0302/2013

PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 0302/2013 MCT spol. s r. o. ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HMOT Pražská 16, 102 21 Praha 10 Hostivař, ČR, tel./fax +420 271 750 448 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 0302/2013 Provedené zkoušky: - Stanovení rozměrů

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

Materiál musí být zakryt v den instalace.

Materiál musí být zakryt v den instalace. Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace a ochrany. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody; Separační Zabraňuje mísení konstrukčních

Více

ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU

ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: KONTROLA A MĚŘENÍ ČTVRTÝ Aleš GARSTKA 27.5.2012 Název zpracovaného celku: Zkouška pevnosti materiálu v tahu ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU Zadání: Proveďte na zkušebním trhacím

Více

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin a plynů Kinematika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Kontinuum Pro vyšetřování

Více

Uplatnění prostého betonu

Uplatnění prostého betonu Prostý beton -Uplatnění prostého betonu - Charakteristické pevnosti - Mezní únosnost v tlaku - Smyková únosnost - Obdélníkový průřez -Konstrukční ustanovení - Základová patka -Příklad Uplatnění prostého

Více

Novinky v ocelových a dřevěných konstrukcích se zaměřením na styčníky. vrámci prezentace výstupů Evropského projektu INFASO + STYČNÍKY KULATIN

Novinky v ocelových a dřevěných konstrukcích se zaměřením na styčníky. vrámci prezentace výstupů Evropského projektu INFASO + STYČNÍKY KULATIN Novinky v ocelových a dřevěných konstrukcích se zaměřením na styčníky vrámci prezentace výstupů Evropského projektu INFASO + STYČNÍKY KULATIN Karel Mikeš České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více

133YPNB Požární návrh betonových a zděných konstrukcí. 4. přednáška. prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc.

133YPNB Požární návrh betonových a zděných konstrukcí. 4. přednáška. prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. 133YPNB Požární návrh betonových a zděných konstrukcí 4. přednáška prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Zjednodušené

Více

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN Obsah: Úvod... 2 Charakteristika výrobku... 2 Vlastnosti výrobku... 3 Použití rohože... 5 1. Dopravní stavby... 5 2. Ekologické stavby... 6 3. Skládky... 7 4.

Více

Voigtův model kompozitu

Voigtův model kompozitu Voigtův model kompozitu Osnova přednášky Směšovací pravidlo použitelnost Princip Voigtova modelu Důsledky Voigtova modelu Specifika vláknových kompozitů Směšovací pravidlo Nejjednoduší vztah pro vlastnost

Více

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN 419.0100 ŠÍŘENÍ VZRUCHU NA PROVAZE (.1) POMŮCKY Dlouhý provaz (4 m až 5 m) Vlákno (2 m) CÍL Studovat šíření vzruchu na provaze. POSTUP I. Dva žáci drží na koncích dlouhý provaz tak, aby

Více

Příloha č. 1. Pevnostní výpočty

Příloha č. 1. Pevnostní výpočty Příloha č. 1 Pevnostní výpočty Pevnostní výpočty navrhovaného CKT byly provedeny podle normy ČSN 69 0010 Tlakové nádoby stabilní. Technická pravidla. Vzorce a texty v této příloze jsou převzaty z této

Více