PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice"

Transkript

1 3. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY NOSNÉ KONSTRUKCE STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 ÚVOD Šikmé a strmé střechy se skládají z nosné konstrukce a krytiny. Konstrukce krovu, která je nosnou konstrukci střechy, musí být navržena v souladu s konstrukcí budovy a se zřetelem na tvar střechy, druh krytiny, způsob odvodněni střechy, její udržování atd., aby střecha působila esteticky a plnila svou funkci. V průběhu staletí se vyvíjely jednotlivé krovové soustavy od velmi masivních až po úsporné typy. Krovové konstrukce podle systému nosné soustavy: Tradiční soustavy krovů. Novodobé soustavy krovů.

4 Hambalková soustava Vlašská soustava Ardantova soustava Soustava věžních krovů Vaznicové soustavy - soustava plných vazeb sedlových střech - soustava valbových a polovalbových střech - soustava mansardových střech

5 - soustava pultových střech - soustava stanových střech - soustava pilových střech - kombinovaná soustava - novodobá hambálková soustava - vazníkové soustavy

6 1. Hambálková soustava Tato stará konstrukce krovu s poměrně pracnými tesařskými vazbami se skládá ze stropnic, do nichž jsou začepovány krokve v místech, v nichž jsou stropnice podpírány zdí. Při větší délce než 4,5 m je každý pár krokví rozepřen vodorovným trámcem, tzv. hambalkem. Hambalek do krokví začepujeme, nebo jej přeplátujeme na rybinu. Stropnice přesahují na obou koncích nosné zdi, a tím vytvářejí okap. Později se s ohledem na požární bezpečnost oddělila dřevěná konstrukce krovu od stropní konstrukce.

7 Tím byly stropní trámy v plných vazbách nahrazeny ve vzdáleností 4 m vazními trámy a stropnice v prázdných vazbách krátčaty. Podélné vyztužení krovu je zajištěno prkny, přibitými šikmo na spodní plochy krokví. Obrázek 1: Hambálková soustava bez stropnice, se stropnicí Zdroj: VYSOKÉ UČENI TECHNICKÉ. Přednáška 11 Šikmé střechy *online *citováno Dostupné z:

8 2. Vlašská soustava Hlavním znakem této soustavy je, že krokve neklademe kolmo k okapu jako u soustavy vaznicové, nýbrž rovnoběžně s okapem. Výška krovu bývá asi 1/4 až 1/5 světlosti krovu. Plná vazba je vytvořena z jednoduchého nebo dvojitého věšadla. Průřez okapové krokve je lichoběžníkový, krokve hřebenové pětiúhelníkové. Krov se vyztuží podélně jednak vodorovnými krokvemi, jednak křížovým zavětrováním, které začepujeme buď do vzpěr, nebo do sloupků věšadel.

9 3. Ardantova soustava Tato soustava nemá vazné trámy. Plnou vazbu tvoří převážně věšadlová a vzpěradlová konstrukce, vyznačující se pevnými a tuhými trojúhelníky. V podstatě jde o soustavu s vlašskými krokvemi podporovanou šikmými vzpěrami s kleštinami, které jsou staženy ocelovým táhlem s rektifikačním článkem. Používala se na větší rozpětí (15 až 20 m), zejména tam, kde byl požadavek volných vnitřních prostorů.

10 4. Soustava věžních krovů Věže jednoduchého tvaru se střechami s malým sklonem mohou mít krov soustavy vaznicové, vysoké a štíhlé věže mají zpravidla krov řešený odlišně, a to: soustavou kozovou (Mollerovou), soustavou výztužných křížů (Otzenovou), soustavou příhradových polovazeb.

11 5. Vaznicové soustavy Tato soustava se v převládající míře používá na zastřešení objektů bytových, občanských i zemědělských staveb s masivním stěnovým systémem. Vaznicová soustava má krokve, ve spádu střechy podpírané vodorovnými vaznicemi, nesenými ve vzdálenosti 4 až 4,5 m plnými vazbami (stolicemi), z nichž sloupky a vzpěry přenášejí zatížení do hlavního vazního trámu namáhaného na ohyb.

12 Plná vazba je tedy v místě, kde jsou vaznice podpírány. Prázdná (jalová) vazba je mezi plnými vazbami, v nichž jsou páry krokví podpírány jen vaznicemi. Maximální vzdálenost mezi dvěma plnými vazbami jsou čtyři krokvová pole nebo 3 prázdné vazby ( mm). Osová vzdálenost krokví je mm. Pro nenosnou štítovou zeď je vzdálenost plné vazby mm.

13 Obrázek 2: Skladba krovu základní prvky. Zdroj: VYSOKÉ UČENI TECHNICKÉ. Přednáška 11 Šikmé střechy [online] *citováno ]. Dostupné z:

14 Plné vazby dle typu a polohy sloupků jsou navrženy jako: stojatá stolice, ležatá stolice, kombinovaná stolice, věšadlo a vzpěradlo.

15 Stojatá stolice je krov, v němž jsou vaznice podpírány svislými sloupky. Tato konstrukce se užívá tam, kde lze podporovat vazní trám poblíž jeho středu středními zdmi budovy a kde se nevyžaduje volný podstřešní prostor. Ležatá stolice je krov s vaznicemi podporovanými šikmými sloupky nebo vzpěrami. Přenáší zatížení do vazního trámu blíže k jeho podporám. Používá se tedy tam, kde není možno podpírat vazní trám střední zdi a kde je zapotřebí volnější půdní prostor.

16 Kombinovaná stolice má některé vaznice podpírané svislými sloupky, jiné vzpěrami. Svislé sloupky jsou čepovány do vazního trámu nebo do šikmých vzpěr. Věšadlové a vzpěradlové stolice vylehčují dlouhý vazní trám, který nelze podpírat střední zdí. Věšadlo nejčastěji bývá jednoduché nebo dvojité. Vzpěradlem, které zatěžuje vzpěrami vazní trám při podporách, se podpírá nejvyšší vaznice a současně se vynášejí podpůrné sloupky níže položených vaznic.

17 a) Soustava plných vazeb sedlových střech Krov s prázdnými vazbami se vyskytuje jen při malých rozponech (max. do 7 m), naopak od 12 m je nevyhnutelná vrcholová vaznice. b) Krovy valbových střech Krovy těchto střech mají podobnou konstrukci jako střechy sedlové, avšak štítové stěny jsou nahrazeny valbami. Při řešení krovu se vychází z návrhu plné vazby pro daný rozpon, aby se určil počet a poloha vaznic.

18 c) Krovy mansardových střech Střešní roviny mansardových střech jsou lomené. Tento lom bývá situován nad nejnižší střední vaznici. Pro každou střešní rovinu jsou určeny jiné krokve. d) Krovy pultových střech Pultová střecha se tvarem rovna polovině střechy sedlové. Ve vaznicové soustavě je hospodárná jen pro menší rozpětí (cca do 8 m). Pro větší rozpětí (cca > 8 m) se dává přednost vazníkům.

19 e) Krovy pilových střech Pilové střechy se vyznačují řadou nesouměrných sedlových střech nebo střech pultových. Střechy přiléhají k sobě okapy tak, že vytvářejí společné střešní okapové žlaby. Strmé střešní plochy jsou zasklené, mírněji skloněné střechy mají krytinu. f) Krovy stanových střech Stanové střechy mohou mít různý půdorysný tvar (čtverec, mnohoúhelník, kruh). Střešní roviny se sbíhají ve sběžišti (vrcholu).

20 NOVODOBÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Základním požadavkem posledních let je ekonomická nezbytnost využití obestavěného prostoru pod nosnou konstrukcí krovu pro vytvoření obytného podkroví (byty, místnosti, kanceláře). Novodobé nosné soustavy krovů šikmých a strmých střech je možno rozdělit podle způsobu podporování krokví do dvou základních skupin: krokevní soustavy, vaznicové soustavy.

21 NOVODOBÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1. Krokevní soustavy Pro vytvoření novodobých krokevních soustav se začalo užívat systémů odvozených z hambalkové soustavy, která je konstrukčně nejjednodušší a vytváří nejvýhodnější podmínky pro využití obestavěného podkrovního prostoru. Užívají se zejména při výstavbě rodinných domů s obytným podkrovním prostorem do rozponu zhruba 12 m ve dvou základních modifikacích: novodobá hambalková, prostá krokevní soustava.

22 NOVODOBÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Obrázek 3: Novodobá hambálková soustava Zdroj: K-WOODPROJEKT. Krovy střešní konstrukce vázané *online *citováno Dostupné z:

23 NOVODOBÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Obrázek 4: Prostá krokevní soustava Zdroj: VYSOKÉ UČENI TECHNICKÉ. Přednáška 11 Šikmé střechy *online *citováno Dostupné z:

24 NOVODOBÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 2. Vaznicové soustavy Konstrukční systémy vytvořené na základě tradičních vaznicových soustav, které již můžeme nazývat novodobými vaznicovými soustavami, se začaly vyvíjet později než novodobé krokevní soustavy. Podnětem k vývoji byly nové požadavky stavební praxe.

25 NOVODOBÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Obrázek 5: Novodobá vaznicová soustava s vrcholovou vaznicí Zdroj: VYSOKÉ UČENI TECHNICKÉ. Přednáška 11 Šikmé střechy *online *citováno Dostupné z:

26 NOVODOBÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 3. Vazníkové soustavy vazníky jsou: - plnostěnné, - příhradové. jsou určeny pro střechy středního a velkého rozpětí s malým sklonem, mimo dřevěných i ocelové, železobetonové.

27 POUŽITÁ LITERATURA Kolář, Radim Přednáška 11 Šikmé střechy. Vysoké učení technické v Brně. *Online *citováno ] 11_studneti_2012.pdf

TECHNOLOGIE STAVEB ŠIKMÉ STŘECHY. Jitka Schmelzerová 2.S

TECHNOLOGIE STAVEB ŠIKMÉ STŘECHY. Jitka Schmelzerová 2.S TECHNOLOGIE STAVEB ŠIKMÉ STŘECHY Jitka Schmelzerová 2.S ÚVOD, POJMY Dle sklonu střechy dělíme na - ploché (sklon 0 až 5 ) - sklonité šikmé (sklon 5 až 45 ) - strmé (sklon 45 až 90 ) Střecha (též střešní

Více

Zastřešení staveb - krovy

Zastřešení staveb - krovy ČVUT v Praze Fakulta stavební PS01 - POZEMNÍ STAVBY 1 Zastřešení staveb - krovy doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní přednášky KP20 prof.

Více

Zastřešení staveb - krovy

Zastřešení staveb - krovy ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Zastřešení staveb - krovy Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 LS 2011/12 Základní rozdělení krovových soustav

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Pozemní stavby A2 Cíl úlohy Podklady pro cvičení Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Na základě koncepčního návrhu tvaru zastřešení (šikmá střecha) pro vybranou konstrukční variantu budovy z úlohy

Více

BH02 Pozemní stavitelství

BH02 Pozemní stavitelství BH02 Pozemní stavitelství Zastřešení budov A)Krovové soustavy B) Ploché střechy Střecha = nosná střešní konstrukce + střešní plášť (nenosná konstrukce - 1 a více) Dle sklonu střechu dělíme na -plochá (sklon

Více

Sada 2 Klempířská technologie 29.Krovy střech

Sada 2 Klempířská technologie 29.Krovy střech S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 29.Krovy střech Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Přednáška 11 Šikmé střechy

Přednáška 11 Šikmé střechy BH02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 11 Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 8. 12. 2014 ÚVOD, POJMY Střecha (též střešní konstrukce) je stavební konstrukce nad chráněným (vnitřním) prostředím vystavěná

Více

KROVOVÉ KONSTRUKCE STAVITELSTVÍ II. Doc. Ing. Miloslav Pavlík, CSc. Fakulta architektury ČVUT

KROVOVÉ KONSTRUKCE STAVITELSTVÍ II. Doc. Ing. Miloslav Pavlík, CSc. Fakulta architektury ČVUT STAVITELSTVÍ II. Doc. Ing. Miloslav Pavlík, CSc. Fakulta architektury ČVUT využití podkroví krovové konstrukce (nedílná součást nosných konstrukcí objektu) tvarosloví šikmých střech TVAROSLOVÍ STŘECH pultové,

Více

Nosné konstrukce krovů

Nosné konstrukce krovů Nosné konstrukce krovů Výhody šikmých střech Minulost: Šikmé střechy v minulosti představovaly jediné možné řešení zastřešení (existovaly pouze skládané krytiny) V podstřešním prostoru se skladovalo seno

Více

Pozemní stavitelství II. ení budov 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. ení budov 1. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Zastřešen ení budov 1 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Střecha je konstrukce nad posledním podlažím stavebního objektu. Základní funkci je ochrana proti

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

TVAR STŘECHY ---- VÝRAZNĚ OVLIVNÍ VZHLED STAVBY DOMU. http://www.rusoatelier.cz/zahrady/japonska-zahrada-koi

TVAR STŘECHY ---- VÝRAZNĚ OVLIVNÍ VZHLED STAVBY DOMU. http://www.rusoatelier.cz/zahrady/japonska-zahrada-koi STŘECHY - ŠIKMÉ STŘECHY - ŠIKMÉ TVAR STŘECHY ---- VÝRAZNĚ OVLIVNÍ VZHLED STAVBY DOMU http://www.rusoatelier.cz/zahrady/japonska-zahrada-koi NÁZVOSLOVÍ STŘECH OKAP, OKAPNÍ HRANA HŘEBEN STŘECHY ÚŽLABÍ NÁROŽÍ

Více

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Zastřešen ení budov 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Zásady návrhu krovu -pozednice Pozednice musí ležet po celédélce na zdivu. Na styku se zdivem musí být impregnována. Pozednice

Více

ZASTŘEŠENÍ BUDOV 1. Sklonité střechy

ZASTŘEŠENÍ BUDOV 1. Sklonité střechy Pozemní stavitelství ZASTŘEŠENÍ BUDOV 1. Sklonité střechy Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí

Více

Ing. Vladimír Jirka, Ph.D. Pozemní stavitelství II cvičení; úloha pátá Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu

Ing. Vladimír Jirka, Ph.D. Pozemní stavitelství II cvičení; úloha pátá Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II - úloha pátá Cíle a předmět páté úlohy budou vč. vysvětlujících poznámek, postupů a příkladů s obrázky popsány ve výkladu k cvičení,

Více

Prostorové konstrukce - rošty

Prostorové konstrukce - rošty Prostorové konstrukce - rošty a) princip působení roštu, b) uspořádání nosníků v pravoúhlé c) kosoúhlé, d) šestiúhelníkové, e) trojúhelníkové osnově, f) příhradový rošt 14.4.2010 Nosné konstrukce III 1

Více

Účel a funkce střech Střecha

Účel a funkce střech Střecha STŘECHY - ŠIKMÉ Účel a funkce střech Střecha obvodová stavební konstrukce ohraničuje budovu zpravidla nad posledním podlažím (tj. shora), výjimečně i z boku tvoří jednu z hlavních konstrukcí budovy spolu

Více

10. stavitelství. Úvod do pozemního. Střechy. Zakreslování střešních konstrukcí.

10. stavitelství. Úvod do pozemního. Střechy. Zakreslování střešních konstrukcí. Úvod do pozemního stavitelství 10. Střechy. Zakreslování střešních konstrukcí. Střechy - ploché (obdobněřešeny např. terasy) - šikmé - strmé Nosné konstrukce střech - krovy - vazníkové konstrukce - bezvazníkové

Více

TVAR STŘECHY ---- VÝRAZNĚ OVLIVNÍ VZHLED STAVBY DOMU.

TVAR STŘECHY ---- VÝRAZNĚ OVLIVNÍ VZHLED STAVBY DOMU. STŘECHY - ŠIKMÉ STŘECHY - ŠIKMÉ TVAR STŘECHY ---- VÝRAZNĚ OVLIVNÍ VZHLED STAVBY DOMU http://www.rusoatelier.cz/zahrady/japonska-zahrada-koi NÁZVOSLOVÍ STŘECH OKAP, OKAPNÍ HRANA HŘEBEN STŘECHY ÚŽLABÍ NÁROŽÍ

Více

Konstrukce šikmých střech

Konstrukce šikmých střech Konstrukce šikmých střech Okrajové podmínky návrhu tvarové řešení využití podkroví rozpon konstrukce střešní krytina způsob podepření (svislá a vodorovná nosná konstrukce budovy) materiálové řešení Příklady

Více

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice 2. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY PRINCIPY NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 1. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY FUNKCE A POŽADAVKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_36_OK_1.01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.7 Základy klempířského minima Kapitola 22

Více

PS4B PŮDNÍ VESTAVBY. Ing.Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 23)

PS4B PŮDNÍ VESTAVBY. Ing.Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 23) PŮDNÍ VESTAVBY Ing.Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 23) O B Y T N É P O D K R O V Í a ) rodinný domek nebo činžovní dům b ) nová bytová jednotka nebo jen rozšíření nových prostor pro obě varianty c

Více

1 Dřevěné vazníky spojované deskou s prolisovanými trny

1 Dřevěné vazníky spojované deskou s prolisovanými trny 1 Dřevěné vazníky spojované deskou s prolisovanými trny Tento typ vazníku se vyznačuje typickými znaky: Užité řezivo o Masivní prvky (katrové tl. 50 nebo 70 mm) o Sušené hoblované (S4S tl. 45 nebo 70 mm)

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 49_výkres krovu Výkres krovu rodinného

Více

Nosné konstrukce šikmých střech

Nosné konstrukce šikmých střech Nosné konstrukce šikmých střech Okrajové podmínky návrhu Půdorys a rozpon střechy Střešní krytina (podklad) Podmínky podepření Požadovaný vnitřní prostor Tvar střechy a způsob odvodnění Dílčí úpravy (okna,

Více

Konstrukce krovů II Návrh nosné konstrukce šikmého zastřešení 1 Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2013

Konstrukce krovů II Návrh nosné konstrukce šikmého zastřešení 1 Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2013 Konstrukce krovů II Prostorová tuhost a stabilita o prostorová tuhost konstrukce o prostorová stabilita konstrukce Zatížení konstrukce o X - příčná zatížení, tuhost, ztužení o Y - příčná zatížení, tuhost,

Více

STŘECHY PLOCHÉ. 08. Základní pojmy. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

STŘECHY PLOCHÉ. 08. Základní pojmy. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony S třední škola stavební Jihlava STŘECHY PLOCHÉ 08. Základní pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Ing. Václav Müller projekční kancelář Klokotská 104 390 01 Tábor IČO 40699501 ČKAIT 0001772 SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Úvod Zadáním pro vypracování posudku byl požadavek majitele objektu

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Vady hrázděných konstrukcí. chybné uložení prvku na sokl zapříčiňující

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE Uplatnění dřevěných konstrukcí v minulosti DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE Uplatnění dřevěných konstrukcí

Více

DŘEVĚNÉ VAZNÍKY Se styčníkovou deskou KASPER CZ

DŘEVĚNÉ VAZNÍKY Se styčníkovou deskou KASPER CZ DŘEVĚNÉ VAZNÍKY Se styčníkovou deskou KASPER CZ Ing. Martin Kasper Ing. Tomáš Urbanec Obsah: Úvod portfolio KASPER CZ Technologie vazníků se styčníkovou deskou Aplikace vazníků Konstrukční detaily Od návrhu

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 06. Plnostěnné nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Zast ešení budov echa - dle sklonu st echy d líme na - ploché - sklonité šikmé strmé echa - st ešní konstrukce Uspo ádání ešní pláš

Zast ešení budov echa - dle sklonu st echy d líme na - ploché - sklonité šikmé strmé echa - st ešní konstrukce Uspo ádání ešní pláš Zastřešení budov Střecha - dle sklonu střechy dělíme na - ploché (sklon 0 až 5 )- ČSN 731901 - sklonité šikmé (sklon 5 až 45 ) - strmé (sklon 45 až 90 ) Střecha - střešní konstrukce stavební konstrukce

Více

Stručný technický popis systému. LindabRoof. Lehké konstrukce Lindab - systém zastřešení plochých střech -

Stručný technický popis systému. LindabRoof. Lehké konstrukce Lindab - systém zastřešení plochých střech - Stručný technický popis systému LindabRoof Lehké konstrukce Lindab - systém zastřešení plochých střech - Vypracoval: Ing. Petr Hynšt Lindab s.r.o. Telefon: 233 107 200 Fax: 233 107 251 Na Hůrce 1081/6

Více

1.1 Nosná konstrukce zastřešení - zadání a okrajové podmínky návrhu v případě potřeby rozšiřte list doprava >>>

1.1 Nosná konstrukce zastřešení - zadání a okrajové podmínky návrhu v případě potřeby rozšiřte list doprava >>> 1.1 Nosná konstrukce zastřešení - zadání a okrajové podmínky návrhu v případě potřeby rozšiřte list doprava >>> a) zadání (nalepit originá zadání s razítkem c) Koncepční návrh a konstrukčně- statické vlastnosti

Více

Statické posouzení a návrh provizorního statického zajištění

Statické posouzení a návrh provizorního statického zajištění Statické posouzení a návrh provizorního statického zajištění části krovu severního křídla Kapucínského kláštera (Masarykovo nám. 388/13, Znojmo) Vypracoval: Ing. Aleš Čeleda AC-projekt Znojmo, Dobšická

Více

A. 1 Skladba a použití nosníků

A. 1 Skladba a použití nosníků GESTO Products s.r.o. Navrhování nosníků I Stabil na účinky zatížení výchozí normy ČSN EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí ČSN EN 1995-1-1 ČSN 731702 modifikace DIN 1052:2004 navrhování dřevěných stavebních

Více

Průmyslové haly. Halové objekty. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. jednolodní haly vícelodní haly

Průmyslové haly. Halové objekty. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. jednolodní haly vícelodní haly Průmyslové haly Halové objekty překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí jednolodní haly vícelodní haly bez jeřábové dráhy jeřáby mostové

Více

Srovnání konstrukce krovu rodinného domu při použití krytiny GERARD a betonové krytiny

Srovnání konstrukce krovu rodinného domu při použití krytiny GERARD a betonové krytiny Srovnání konstrukce krovu rodinného domu při použití krytiny GERARD a betonové krytiny 1. Úvod Podklady použité pro srovnání: ČSN 730035 Zatížení stavebních konstrukcí, ČSN 731701 Dřevěné konstrukce -

Více

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º S T Ř E C H Y kreslení střech Střechy chrání budovy před přímými atmosférickými vlivy, zajišťují požadavky vnitřního prostředí tvarově a esteticky ukončují stavbu Stavební objekty mají různé druhy střech,

Více

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému NK 1 Konstrukce 2 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

HALOVÉ OBJEKTY ÚČEL A FUNKCE

HALOVÉ OBJEKTY ÚČEL A FUNKCE HALOVÉ OBJEKTY ÚČEL A FUNKCE OBJEKTY HALOVÉHO TYPU UMOŽŇUJÍ TVORBU VOLNÝCH VNITŘNÍCH PROSTOR S MALÝM POČTEM NEBO ZCELA BEZ VNITŘNÍCH PODPOR.UŽÍVAJÍ SE ZEJMÉNA TEHDY, NEVYŽADUJE-LI PROVOZNÍ USPOŘÁDÁNÍ VÍCE

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 12. POJÍZDNÉ A POCHŮZNÉ STŘECHY FUNKCE, POŽADAVKY, PRINCIPY NÁVRHU, STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 7. PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŽADAVKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA Ústav základního zpracování dřeva BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA Ústav základního zpracování dřeva BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA Ústav základního zpracování dřeva BAKALÁŘSKÁ PRÁCE DŘEVĚNÉ NOSNÉ SYSTÉMY STŘECH VARIANTY KONSTRUKČNÍCH SYSTÉMŮ I TVARŮ A JEJICH POROVNÁNÍ 2012/2013

Více

Konstrukce šikmých střech II

Konstrukce šikmých střech II Konstrukce šikmých střech II Tradiční a novodobé materiály a spoje krovových konstrukcí Materiálové varianty dřevo (zdravé, suché, odkorněné, impregnované, chráněné proti vlhkosti) lepené dřevo (dražší

Více

ORIENTACE VE VÝKRESOVÉ DOKUMENTACI PRO ZHOTOVOVÁNÍ PLECHOVÝCH VÝROBKŮ, ČTENÍ VÝKRESŮ STAVEBNÍCH KLEMPÍŘSKÝCH KONSTRUKCÍ

ORIENTACE VE VÝKRESOVÉ DOKUMENTACI PRO ZHOTOVOVÁNÍ PLECHOVÝCH VÝROBKŮ, ČTENÍ VÝKRESŮ STAVEBNÍCH KLEMPÍŘSKÝCH KONSTRUKCÍ PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-053-H) OBOR KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-99-H/09) STUDIJNÍ TEXT K VZDĚLÁVACÍMU MODULU ORIENTACE VE VÝKRESOVÉ DOKUMENTACI PRO ZHOTOVOVÁNÍ PLECHOVÝCH VÝROBKŮ, ČTENÍ

Více

Menší stavby (zejména obytné domy) se z většinou zastřešují pomocí rovin, mluvíme pak o. nebo zborcených ploch.

Menší stavby (zejména obytné domy) se z většinou zastřešují pomocí rovin, mluvíme pak o. nebo zborcených ploch. TEORETICKÉ ŘEŠENÍ STŘECH TEORETICKÉ ŘEŠENÍ STŘECH Menší stavby (zejména obytné domy) se z většinou zastřešují pomocí rovin, mluvíme pak o tzv. střešních rovinách. Velké stavby se často zastřešují pomocí

Více

Šikmé strechy. Základné tvary striech s rovnými plochami vedené v jednej osi (jedným smerom) vedené v dvoch osiach (dvoma smermi)

Šikmé strechy. Základné tvary striech s rovnými plochami vedené v jednej osi (jedným smerom) vedené v dvoch osiach (dvoma smermi) Šikmé strechy Základné tvary striech s rovnými plochami vedené v jednej osi (jedným smerom) sedlová pultová manzardová vedené v dvoch osiach (dvoma smermi) valbová stanová Kombinované tvary striech sedlová

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 03. VYZTUŽOVÁNÍ - DESKOVÉ PRVKY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

GESTO Products s.r.o.

GESTO Products s.r.o. GESTO Products s.r.o. Navrhování nosníků I Stabil na účinky zatížení výchozí normy ČSN EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí ČSN EN 1995 1 1 ČSN 731702 modifikace DIN 1052:2004 navrhování dřevěných stavebních

Více

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ODSTRANĚNÍ STAVBY NA P.Č. 73/24 KOBYLNICE BOURACÍ PRÁCE STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ Technická zpráva k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu 1. Všeobecné údaje

Více

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016 Rámové konstrukce Obsah princip působení a vlastnosti rámové konstrukce statická a tvarová řešení optimalizace tvaru rámu zachycení vodorovných sil stabilita rámu prostorová tuhost Uspořádání a prvky rámové

Více

STATICKÉ POSOUZENÍ A NÁVRH ZESÍLENÍ KONSTRUKCE KROVU KD MUTĚNICE

STATICKÉ POSOUZENÍ A NÁVRH ZESÍLENÍ KONSTRUKCE KROVU KD MUTĚNICE KŘENOVÁ 42, 602 00 BRNO Kancelář: Bezručova 17a, 602 00 Brno T/F/Z - +420 543 215 237 e-mail: bestex@bestex.cz Objednatel: GARANT sdružení inž. služeb Ing. Karel Šaur tř. T. Bati 1555 765 01 Otrokovice

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 12. Ocelové nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

D.1.3. Technická zpráva požárně bezpečnostního řešení

D.1.3. Technická zpráva požárně bezpečnostního řešení Zakázka číslo: 2014-002756-RT D.1.3. Technická zpráva požárně bezpečnostního řešení PROJEKT OPRAVY STŘECHY Dokumentace pro provedení stavby Gymnázium Čakovice Náměstí 25.března 100, 196 00 Praha-Čakovice

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 6/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Budovy jsou členění na trakty - prostorové části budovy vymezené dvěma vzájemně následnými vertikálními rovinami, procházejícími geometrickými

Více

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459)

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459) P R O J E K T Y, S. R. O, H A V Í Ř S K Á 1 6, 5 8 6 0 1 K A N C E L Á Ř : C H L U M O V A 1, 5 8 6 0 1 J I H L A V A J I H L A V A D.1.2 a TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STAVBA: MALOKAPACITNÍ

Více

STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ

STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ Objednatel: Statutární město Ústí nad Labem, Magistrát města Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem STATICKÉ POSOUZENÍ BUDOVY VRBENSKÉHO LÁZNÍ V Ústí nad Labem, květen 2017 Vypracoval:

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Vazníky. k zastřešení velkých ploch kde není možno zbudovat střední podpory Nejčastěji se s nimi setkáváme u jednopodlažních hal.

Vazníky. k zastřešení velkých ploch kde není možno zbudovat střední podpory Nejčastěji se s nimi setkáváme u jednopodlažních hal. Vazníky k zastřešení velkých ploch kde není možno zbudovat střední podpory Nejčastěji se s nimi setkáváme u jednopodlažních hal. Uložení vazníků na sloupech Průvlaku Konstrukce střešního pláště z desek

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 04. VYZTUŽOVÁNÍ - TRÁMY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.7 Základy klempířského minima Kapitola 21

Více

Průmyslové haly. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí

Průmyslové haly. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí Průmyslové haly Halové objekty překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí jednolodní haly vícelodní haly bez jeřábové dráhy jeřáby mostové

Více

D1: SO Architektonické a stavebně technické řešení TECHNICKÁ ZPRÁVA

D1: SO Architektonické a stavebně technické řešení TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah dokumentace: A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA C. SITUACE STAVBY D. DOKUMENTACE OBJEKTŮ A TECHNICKÝCH A TECHNOLOGICKÝCH ZAŘÍZENÍ E. DOKLADOVÁ ČÁST 1) Stavební objekty SO DEMOLICE OBJEKTU

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Dřevěné stropní konstrukce Kombinované (polomontované) stropní konstrukce Ocelové a ocelobetonové stropní konstrukce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Dřevěné stropní konstrukce Dřevěné

Více

D Architektonicko-stavební řešení technická zpráva

D Architektonicko-stavební řešení technická zpráva Akce : Stupeň : Investor : OPRAVA STŘECHY ZÁKLADNÍ ŠKOLY stavební úpravy Dokumentace ke stavebnímu řízení Obec Popice, Hlavní 62, 691 27 Popice D.1.1.1 - Architektonicko-stavební řešení technická zpráva

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

7. Haly. Dispozice, střešní konstrukce.

7. Haly. Dispozice, střešní konstrukce. 7. Haly. Dispozice, střešní konstrukce. Halové stavby: terminologie, dispoziční řešení (příčný a podélný směr, střešní rovina). Střešní konstrukce: střešní plášť, vaznice (prosté, spojité, kloubové, příhradové,

Více

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Strana: 1 KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Stavba: Stavební úpravy regenerace bytového domu Nová 504, Kunštát Část: Konstrukčně statický průzkum Zpracovatel části: Ing. Petr Fousek Dusíkova 19, 638 00 Brno

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

1. Úvod...3. 2. Podklady...3. 3. Spojovací a dvorní křídlo objektu do ul. Dlouhá...4. 3.1. Stropní konstrukce...4. 3.2. Krov...5

1. Úvod...3. 2. Podklady...3. 3. Spojovací a dvorní křídlo objektu do ul. Dlouhá...4. 3.1. Stropní konstrukce...4. 3.2. Krov...5 1. Úvod...3 2. Podklady...3 3. Spojovací a dvorní křídlo objektu do ul. Dlouhá...4 3.1. Stropní konstrukce...4 3.2. Krov...5 4. Objekty do ul. Rámová...6 4.1. Stropní konstrukce...6 4.2. Krov...8 5. Závěr...8

Více

Konstrukce s převažujícím ohybovým namáháním

Konstrukce s převažujícím ohybovým namáháním Konstrukce s převažujícím ohybovým namáháním Statické působení konstrukcí s převažujícím ohybovým namáháním Účinek zatížení a svislé reakce na oddělené části vyvolává ohybový moment M, který musí být v

Více

STŘECHY - VAZNÍKY. 16. Typy vazníků, úvod. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

STŘECHY - VAZNÍKY. 16. Typy vazníků, úvod. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony S třední škola stavební Jihlava STŘECHY - VAZNÍKY 16. Typy vazníků, úvod Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE Jitka Schmelzerová 2.S Konstrukční systém - je celek složený z navzájem propojených konstrukčních prvků a subsystémů, které jsou vzhledem k vnějšímu

Více

Stavebně konstrukční část

Stavebně konstrukční část Ing.Jiří Švec projektová kancelář Ing.Jiří Švec Sadová 275, 431 56 Mašťov Akce: stavební práce na RD Valtířov k.ú. Ústí nad Labem, č.par. 237 Investor : Dolanský Jan, Ústecká 152, 410 02 Malé Žernoseky

Více

Pozemní stavitelství II otázky pro znalostní test

Pozemní stavitelství II otázky pro znalostní test Pozemní stavitelství II otázky pro znalostní test Je snaha otázky koncipovat jako problém, který je třeba vyřešit, aby je šlo zodpovědět. Nestačí se látku navrčet zpaměti a pak ji odrecitovat při zkoušce.

Více

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Technologie staveb podle konstrukce Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Konstrukční třídění Konstrukční systém-konstrukční systém je celek tvořený navzájem propojenými konstrukčními prvky a subsystémy,

Více

Příčné vodorovné síly na pozednice krovů

Příčné vodorovné síly na pozednice krovů Příčné vodorovné síly na pozednice krovů Josef Musílek, Jan Plachý VŠTE v Českých Budějovicích, katedra stavebnictví Abstrakt Článek se zabývá vodorovnými silami působícími z konstrukce krovu na pozednici.

Více

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b )

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b ) Míra tuhosti styku sloupu a příčle = M p : M t 1 Moment příčle (průvlaku) při tuhém styku M tab = k(2 a + b ) + M ab při pružném připojení M pab = k(2 a + b ) + M ab M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) +

Více

DĚTSKÁ EKO-UNIVERZITA HANSPAULKA Na Karlovce, Praha 6 PORTFOLIO

DĚTSKÁ EKO-UNIVERZITA HANSPAULKA Na Karlovce, Praha 6 PORTFOLIO DĚTSKÁ EKO-UNIVERZITA HANSPAULKA Na Karlovce, Praha 6 PORTFOLIO Mapa On-Line OBECNÉ ÚDAJE O DÍLE: Název díla: Dětská Eko-Univerzita Hanspaulka Investiční skupina: stavba pro vzdělávací účely Odborná způsobilost:

Více

Jihočeská stavebně-konstrukční kancelář s.r.o.

Jihočeská stavebně-konstrukční kancelář s.r.o. Technická zpráva ke konstrukční části projektu pro provedení stavby Všeobecně Předmětem zadání jsou stavební úpravy na objektu administrativní budovy vazební věznice v Českých Budějovicích. Jedná se o

Více

BYTOVÉ DOMY EUROLINE 23 PROJEKTŮ BYTOVÝCH DOMŮ RYCHLÉ DODÁNÍ PROJEKTŮ 4 32 BYTŮ V OBJEKTU

BYTOVÉ DOMY EUROLINE 23 PROJEKTŮ BYTOVÝCH DOMŮ RYCHLÉ DODÁNÍ PROJEKTŮ 4 32 BYTŮ V OBJEKTU BYTOVÉ DOMY EUROLINE 23 PROJEKTŮ BYTOVÝCH DOMŮ RYCHLÉ DODÁNÍ PROJEKTŮ 32 BYTŮ V OBJEKTU CENA PROJEKTU: 235 270 Kč 1 np np EUROLINE 200 CELKOVÉ ROZPOČTOVÉ NÁKLADY: 15 667 90 Kč ROZPOČTOVÉ NÁKLADY NA 1m

Více

Vybrané kapitoly z pravěkého stavitelství 1. Úvod do konstrukcí pozemního stavitelství

Vybrané kapitoly z pravěkého stavitelství 1. Úvod do konstrukcí pozemního stavitelství Vybrané kapitoly z pravěkého stavitelství 1. Úvod do konstrukcí pozemního stavitelství Zuzana Bláhov hová-sklenářová Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav pro pravěk k a ranou dobu dějinnoud

Více

Vestavba archivu v podkroví

Vestavba archivu v podkroví Návrh statické části stavby Statický výpočet Vestavba archivu v podkroví Praha 10 - Práčská 1885 Místo stavby: Investor: Zpracovatel PD: Praha 10 - Práčská 1885 Lesy hl. ěsta Prahy, Práčská 1885, Praha

Více

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B

Více

NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA

NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA NKI Zděné konstrukce doc. Ing. Karel Lorenz, CSc. Ústav nosných konstrukcí FA Přednáška 2 letní semestr 2016 17 Uplatnění a výhody nejšiřší rozsah konstrukčního uplatnění při vhodném použití příznivá cena

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 01. Rozdělení konstrukcí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více