VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc."

Transkript

1 VEŘEJNÉ FINANCE

2 5 FISKÁLNÍ FEDERALISMUS Obsah: 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. 5.2 Fiskální federalismus. 5.3 Fiskální decentralizace.

3 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Veřejné finance mají prostorový charakter, neboť uvnitř veřejné rozpočtové soustavy existuji rozmanité finanční vztahy mezi jejími jednotlivými prvky. Rozpočtová soustava je tak strukturována do několika úrovní (nejméně 2, tj. centrální a místní). Ve všech zemích existuje systém většího počtu správních stupňů, tj. vícejednotkový fiskální (rozpočtový) systém. Příčiny současné struktury a hierarchie rozpočtového (fiskálního) systému jsou následující: 1) důsledek dlouhodobého historického vývoje; 2) vymezení a specifikace základní činnosti a funkcí, které stát prostřednictvím veřejné správy zabezpečuje.

4 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Z hlediska dlouhodobého historického vývoje lze konstatovat, že na území dnešní České republiky se vnitřní organizace státu vyvíjela od unitárního státu přes zemské uspořádání, členění na kraje, okresy, města a obce, později přes federální uspořádání k současnému unitárnímu seskupení a pak k obecní i krajské úrovni územní samosprávy. Tomuto politickému uspořádání vždy odpovídalo i uspořádání rozpočtové, neboť rozpočet je důležitým nástrojem v rukou každé vládní úrovně.

5 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Příčinou současné struktury rozpočtového systému je i skutečnost, že stát v tomto systému naplňuje své rozhodující funkce, zejména funkci alokační, redistribuční a stabilizační. V tomto směru je důležité, jak sestavit příjmy a výdaje, aby se dosáhlo co nejvyšší efektivnosti při zabezpečování veřejných potřeb jak z hlediska státu, tak i z hlediska krajů, měst a obcí. V širších souvislostech jde o rozdílné využití funkcí veřejných financí jednotlivými vládními úrovněmi s cílem zvýšit efektivnost využití veřejných financí a efektivnost využití finančních zdrojů rozpočtové soustavy. Alokační funkce veřejných financí byla postupně decentralizována na úroveň místní samosprávy, decentralizace redistribuční a stabilizační funkce veřejných financí je ale značně omezena.

6 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Základním prvkem fiskálního systému je fiskální jednotka. Měla by se chovat racionálně a vytvořit dostatečný objem zdrojů na příjmové straně rozpočtu proto, aby mohly být profinancovány určité záměry a cíle na výdajové straně. Pro tento účel disponuje fiskální jednotka politickými a ekonomickými nástroji. Z ekonomických nástrojů jsou to především daně, výdaje a regulace. Právě těmito nástroji je nahrazován tržní mechanismus, neboť objektivně existují určité mikro, makro a mimo ekonomické nástroje, za kterých tržní mechanismus obtížně alokuje, rozděluje, přerozděluje a stabilizuje situaci.

7 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Každá fiskální jednotka má (své): 1) rozpočtové omezení; 2) fiskální potřeby; 3) fiskální kapacitu; 4) zdroje (poplatky, daně); 5) fiskální pozici. Fiskální potřeba (N j ) [cit. Musgrave,R.A. and Musgrave,P.B.] je násobek počtu členů fiskální jednotky, tj. příjemců veřejných statků (Z j ), a jednotkových nákladů na poskytování standardní úrovně určitého veřejného statku (n s ), tedy N j = Z j. n s

8 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Fiskální kapacita (C j ) [cit. Musgrave,R.A. and Musgrave,P.B.] je násobek daňové základny (B j ) v rámci této jednotky a standardní daňové sazby (t s ), tedy C j = B j. t s Fiskální pozice (P j ) [cit. Musgrave,R.A. and Musgrave,P.B.] je pak poměr fiskální kapacity C j a fiskální potřeby N j, tedy P j = [C j : N j ] = [(B j. t s ) : (Z j. n s ) ] Fiskální pozici (P j ) lze též definovat jako poměr výkonu (M j ) a daňového úsilí (t j /t s ).

9 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Výkon (M j ) vyjadřuje poměr skutečných výdajů (n j ) fiskální jednotky k výdajům zajišťujícím standardní úroveň služeb (n s ), tedy: (M j ) = [(Z j. n j ) : (Z j. n s ) ] = [n j : n s ] Definice pojmu daňové úsilí dané fiskální jednotky vychází z jejího daňového zatížení (E j ), které se rovná: E j = [(B j. t j ): (B j. t s )] = [t j : t s ]

10 5.1 Prostorové aspekty veřejných financí. Posuzování vazeb v rámci veřejné rozpočtové soustavy musí vycházet z toho, že tato rozpočtová soustava zahrnuje různé fiskální jednotky, jejichž fiskální potřeby a fiskální kapacity (a z toho odvozené fiskální pozice) mohou být různé. Nerovnoměrné výchozí předpoklady různých fiskálních jednotek k plnění jejich funkcí jsou pak dány např. nerovnoměrným rozmístěním daňových základů na území jednoho státu, odlišnými preferencemi členů různých fiskálních jednotek, apod.

11 5.2 Fiskální federalismus Fiskální federalismus zkoumá: 1) možnosti využití funkcí veřejných financí jednotlivými vládními úrovněmi (stát, kraj, obec); 2) optimální přiřazení příjmů; 3) rozdělení odpovědnosti za zabezpečování a financování veřejných statků; 4) financování veřejných statků z rozpočtů jednotlivých vládních úrovní; 5) optimální rozsah finančních vztahů v rozpočtové soustavě; 6) efektivnost vazeb a strukturalizace vícestupňových rozpočtových soustav, tj. jak jsou jednotlivé úrovně veřejných rozpočtových soustav schopné efektivně realizovat základní fiskální funkce; 7) míru finanční soběstačnosti rozpočtů jednotlivých vládních úrovní; 8) jaké veřejné statky by jednotlivé stupně veřejné vlády měly zabezpečovat.

12 5.2 Fiskální federalismus V širších souvislostech jde rovněž o rozdílné využití funkcí veřejných financí jednotlivými vládními úrovněmi s cílem zvýšit efektivnost využití finančních zdrojů rozpočtové soustavy. [Tiebout, Ch. a Musgrave, R.A.] uvádějí, že uspořádání vztahů uvnitř veřejného sektoru a veřejné rozpočtové soustavy se zakládá na přesvědčení, že centrální vláda by měla vykonávat zejména stabilizační a redistribuční fiskální funkce, přičemž místní vláda by se měla soustředit na výkon alokační fiskální funkce. V průběhu 20. století byla proto alokační funkce veřejných financí výrazně decentralizována na územní samosprávu, kdežto decentralizace redistribuční a stabilizační funkce veřejných financí byla velmi omezena.

13 5.2 Fiskální federalismus S rozvojem fiskálního federalismu se zrodila tzv. Tieboutova hypotéza, jejímž základem je tzv. voting with feet s ( volba nohou ) vysvětlující mechanismus rozhodování voliče, daňového poplatníka a obyvatele určitého regionu (obce, města) podle jeho skutečných preferencí vůči veřejným statkům na straně jedné a podle ochoty platit místní daně na straně druhé. Tyto hypotéza předpokládá soutěživost, konkurenci mezi komunitami při zjišťování preferencí občanů. [Stiglitz,J.E.] je k této hypotéze skeptický. Uvádí, že mezi jednotlivými fiskálními jednotkami je omezená konkurence, neboť jejich počet je v každé oblasti omezen.

14 5.2 Fiskální federalismus Základem fiskálního federalismu je tedy decentralizované využití především alokační funkce veřejných financí. Geneze fiskálního federalismu však zaznamenala jak posílení centralizačních, tak i decentralizačních záměrů uvnitř rozpočtových soustav, kdy se postupně prosazovaly různé až protichůdné tendence. Jejich důsledkem jsou pak odlišné modely fiskálního federalismu, a to model: 1)centralizovaný; 2)decentralizovaný; 3)kombinovaný.

15 5.2 Fiskální federalismus Centralizovaný model fiskálního federalismu lze charakterizovat velmi nízkou mírou soběstačnosti nižších vládních úrovní, neboť nejvýznamnější veřejné příjmy (zejména daňové) plynou do státního rozpočtu. V tomto modelu je tedy soběstačný pouze ústřední rozpočet, proto následně dochází k finančním vztahům mezi rozpočty v rozpočtové soustavě po vertikální ose. Stát v tomto případě uplatňuje pravomoci ve smyslu intenzivního ovlivňování činnosti a hospodaření nižších vládních úrovní z titulu poskytování dotací, které jsou zpravidla přísně účelové a jsou nástrojem rozsáhlé a intenzivní kontroly ze strany státu. Charakteristickým znakem centralizovaného modelu fiskálního federalismu jsou rozsáhlé přerozdělovací vztahy v rozpočtové soustavě.

16 5.2 Fiskální federalismus Decentralizovaný model fiskálního federalismu lze charakterizovat úplnou finanční soběstačností nižších vládních úrovní bez existence přerozdělovacích procesů uvnitř rozpočtové soustavy. Uplatnění tohoto modelu v praxi by znamenalo, že by musely být jednotlivým rozpočtům vyčleněny dostatečně vysoké příjmy (včetně místních daní u územní samosprávy), aby jim stačily pokrýt jejich výdaje. To by znamenalo rozsáhlou vlastní daňovou pravomoc. Problémem u tohoto modelu je rozdílná daňová kapacita a rozdílný daňový výnos menších územních celků, přičemž stát by neměl možnost tyto rozdíly korigovat. Vyčlenění příjmů ve výši maximální potřeby by bylo nehospodárné.

17 5.2 Fiskální federalismus Kombinovaný model fiskálního federalismu lze charakterizovat tím, že každá vládní úroveň má vyčleněny své vlastní příjmy. Zpravidla se nižším vládním úrovním vyčleňují menší příjmy (některé svěřené a sdílené daně), než je jejich maximální potřeba v krátkém období během rozpočtového roku. Vlastní příjmy rozpočtů pak doplňují dotace z vyššího rozpočtu, zejména státního rozpočtu. Prostřednictvím přerozdělovacích procesů může stát zmírňovat nerovný daňový výnos v jednotlivých daňových regionech a obcích a v minimální míře ovlivňovat rozhodování územní samosprávy, která je ve vyspělých demokratických zemích do značné míry nezávislá na státu.

18 5.2 Fiskální federalismus V kombinovaném modelu mohou převládat centralizační nebo decentralizační prvky. Vývoj spěje spíše ke zvyšování míry soběstačnosti rozpočtů územní samosprávy, kdy se jim vyčleňuje stále více rozpočtových příjmů, především z důchodových daní, čímž roste jejich relativní samostatnost, resp. soběstačnost. V ČR je uplatňován v současné době kombinovaný model fiskálního federalismu s určitými decentralizovanými prvky. Daňové určení a fiskální vazby v rozpočtové soustavě upravuje zákon o rozpočtových pravidlech a zákon o státním rozpočtu na příslušný rok.

19 5.3 Fiskální decentralizace Kromě fiskální centralizace je dalším možným procesem prosazujícím se v rámci vývoje veřejné rozpočtové soustavy tzv. fiskální decentralizace. Jde především o decentralizaci funkcí veřejných financí, a to funkce: 1)alokační; 2)redistribuční; 3)stabilizační. Základní otázkou decentralizace alokační funkce je rozhodnutí, zda veřejné statky mají být zabezpečovány státem a financovány ze státního rozpočtu nebo zabezpečovány decentralizovaně jednotlivými stupni územní samosprávy a financovány z jejich rozpočtu.

20 5.3 Fiskální decentralizace Decentralizace zabezpečování veřejných statků je zdůvodňována tím, že nižší vládní úrovně mohou lépe a efektivněji reagovat na zvláštnosti lokální ekonomiky, neboť mají přesnější informace o potřebách obyvatelstva na svém území a znají lépe preference občanů. Určitá míra decentralizace alokační funkce veřejných financí souvisí pak s: určitou decentralizací zabezpečování veřejných statků s částečnou decentralizací jejich financování z rozpočtu příslušné nižší vládní úrovně.

21 5.3 Fiskální decentralizace Při rozhodování o decentralizaci zabezpečování a financování veřejných statků se bere v úvahu analýza prospěchu (tj. kdo má prospěch z veřejného zabezpečování a financování veřejných statků, zda obyvatelstvo celého státu, nebo obyvatelstvo určitého kraje nebo obce). Teorie fiskálního federalismu zdůrazňuje potřebu, aby veřejné statky byly zajišťovány v souladu s preferencemi obyvatel (ti jsou uživatelé), kteří hradí náklady na tyto statky prostřednictvím placených daní (tzv. daňová cena), případně uživatelským poplatkem, je-li tato spotřeba měřitelná.

22 5.3 Fiskální decentralizace Jednotlivé úrovně vlád by měly tedy zabezpečovat a financovat tyto veřejné statky: 1) stát veřejné statky, z nichž mají užitek obyvatelé celého státu (obrana, státní správa, základní komunikační systém aj.) 2) kraje (vyšší stupně územní samosprávy některé národní veřejné statky a statky regionálního charakteru (z nichž mají užitek občané několika obcí), jedná se např. o střední vzdělání, o zabezpečení výstavby a údržby silnic, o regulaci vodních toků, aj 3) obce národní veřejné statky (jedná se např. o základní vzdělání, o zabezpečení výstavby a údržby silnic, o regulaci vodních toků, aj) a lokální veřejné statky (péče o veřejnou zeleň a místní komunikace, aj.)

23 5.3 Fiskální decentralizace Decentralizace redistribuční funkce je do značné míry omezena podstatou této funkce, která spočívá ve zmírnění důchodové a sociální nerovnosti ve společnosti znovurozdělováním důchodů a bohatství. O většině nástrojů využívaných v rámci redistribuční funkce se rozhoduje veřejnou volbou v zákonodárném sboru, proto je redistribuční funkce centralizována především na státní rozpočet.

24 5.3 Fiskální decentralizace Decentralizace stabilizační funkce je rovněž omezena podstatou této funkce, i když relativně méně, než decentralizace redistribuční funkce. Využití této funkce je založeno na využívání státního rozpočtu při zasahování státu do fungování hospodářského mechanismu, neboť cílem státních výdajů je stimulovat nedostatečnou agregátní poptávku a působit tak na růst výroby, zaměstnanosti a tempa hospodářského růstu. V řadě vyspělých zemí územní samosprávy alespoň zčásti využívají prostředků svých rozpočtů ke stabilizaci zaměstnanosti na svém území podle znalosti konkrétní situace na trhu práce a snaží se nejen vytvářet podmínky pro fungování soukromého sektoru (s cílem zvýšit příliv kapitálu a tím i nabídku pracovních příležitostí v soukromém sektoru), ale i vytvářet pracovní příležitosti i v lokálním veřejném sektoru.

Teorie fiskálního federalismu M K R _ S U R O J A R O

Teorie fiskálního federalismu M K R _ S U R O J A R O Teorie fiskálního federalismu M K R _ S U R O J A R O 2 0 1 0 LITERATURA : ZÁKLADNÍ: Peková, J.: Hospodaření a finance územní samosprávy. Praha: Management Press, 2004. kapitola 4 DOPORUČENÁ: Musgrave,

Více

Fiskální federalismus, fiskální decentralizace, prostorové aspekty veřejných financí

Fiskální federalismus, fiskální decentralizace, prostorové aspekty veřejných financí Fiskální federalismus, fiskální decentralizace, prostorové aspekty veřejných financí Ing. Irena Opluštilová, Ph.D. Katedra regionální ekonomie a správy oplustii@econ.muni.cz Systémy územních rozpočtů Jaro

Více

O autorce... 10 Úvodem... 11

O autorce... 10 Úvodem... 11 O autorce............................................ 10 Úvodem............................................. 11 1 Veřejné finance a jejich využití ve smíšené ekonomice.... 15 1.1 Příčiny tržního selhání

Více

M106FHS Finance a hospodaření územní samosprávy

M106FHS Finance a hospodaření územní samosprávy M106FHS Finance a hospodaření územní samosprávy Rozsah 12/0 v kombinované formě. 5 kreditů Ukončení: klasifikovaný zápočet 1.zpracování případové studie - analýza dat (rozpočet města) váha 30% 2.ústní

Více

8. téma: Prostorové aspekty veřejných financí (fiskální federalismus, fiskální decentralizace, místní finance)*) **) VIII **)

8. téma: Prostorové aspekty veřejných financí (fiskální federalismus, fiskální decentralizace, místní finance)*) **) VIII **) 8. téma: Prostorové aspekty veřejných financí (fiskální federalismus, fiskální decentralizace, místní finance)*) **) 8.1. Prostorové aspekty veřejných financí Fiskální federalismus 8.2. Fiskální decentralizace

Více

FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU II

FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU II VEŘEJNÁ EKONOMIKA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU II Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. VEŘEJNÉ FINANCE 1. ÚVOD DO TEORIE VEŘEJNÝCH FINANCÍ 1.1 Předmět studia 1.2 Charakteristika veřejných financí 1.3 Struktura a funkce veřejných financí 1.4 Makro a mikroekonomické aspekty existence veřejných

Více

Fiskální politika Fiskální politika je záměrná činnost vlády využívající státního rozpočtu k regulaci peněžních vztahů mezi státem a ostatními ekonomi

Fiskální politika Fiskální politika je záměrná činnost vlády využívající státního rozpočtu k regulaci peněžních vztahů mezi státem a ostatními ekonomi Eva Tomášková eva.tomaskova@law.muni.cz Katedra finančního práva a národního hospodářství NÁRODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Fiskální politika I. Fiskální politika Fiskální politika je záměrná činnost vlády využívající

Více

Veřejné výdaje Vztahy rozdělení a užití veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů Financují netržní činnosti státu a územní samosprávy Část HDP, kte

Veřejné výdaje Vztahy rozdělení a užití veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů Financují netržní činnosti státu a územní samosprávy Část HDP, kte Veřejné výdaje (Veřejné finance ekonomické souvislosti) Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz Veřejné výdaje Vztahy rozdělení a užití veřejných

Více

7. Veřejné výdaje. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

7. Veřejné výdaje. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 7. Veřejné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah : 7.1 Charakteristika veřejných 7.2 Ukazatele dynamiky, objemu a struktury veřejných 7.3 Klasifikace veřejných 7.4 Teorie růstu veřejných 7.5 Faktory

Více

VEŘEJNÁ ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA. Ing. M. Červenka VŠFS Praha, 2012

VEŘEJNÁ ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA. Ing. M. Červenka VŠFS Praha, 2012 VEŘEJNÁ ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA Ing. M. Červenka VŠFS Praha, 2012 Netržní činnosti státu Legislativní Alokační Redistribuční Regulační Stabilizační Mají pomoci předcházet a likvidovat důsledky tržního selhání

Více

Základy veřejných financí

Základy veřejných financí Základy veřejných financí Vyučující: Ing. Miroslav Červenka, Ing. Jan Mertl, Ph.D. Typ studijního předmětu: povinný Doporučený roč./sem.: 1/2 Rozsah studijního předmětu: PS: 2/-/- KS: 8 Způsob zakončení:

Více

Funkce rozpočtu. Fiskální politika Rozpočtová politika - politika, která k ovlivňování ekonomiky využívá specifický systém veřejných financí.

Funkce rozpočtu. Fiskální politika Rozpočtová politika - politika, která k ovlivňování ekonomiky využívá specifický systém veřejných financí. ŘEDNÁŠKA č. 11 Fiskální politika Fiskální politika Rozpočtová politika - politika, která k ovlivňování ekonomiky využívá specifický systém veřejných financí. Ovlivňování chodu ekonomiky pomocí příjmů a

Více

MÍSTNÍ POPLATKY V ROZPOČTECH OBCÍ ČR

MÍSTNÍ POPLATKY V ROZPOČTECH OBCÍ ČR JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH EKONOMICKÁ FAKULTA Studijní program: Studijní obor: Katedra: N6208 Účetnictví a finanční řízení podniku Účetnictví a financí DIPLOMOVÁ PRÁCE Téma: MÍSTNÍ POPLATKY

Více

Charakteristika jednotlivých veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů

Charakteristika jednotlivých veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů Eva Tomášková eva.tomaskova@law.muni.cz Katedra národního hospodářství Veřejné finance Charakteristika jednotlivých veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů 2. přednáška 10. března 2008 Soustava veřejných

Více

možné implikace pro ČR

možné implikace pro ČR JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta Katedra účetnictví a financí Studijní program: N6208 Ekonomika a management Studijní obor: Účetnictví a finanční řízení podniku Modely rozpočtového

Více

Základy financování VS (vazba na VF a FRR) ÚVOD Veřejný sektor ve vyspělých zemích rozhoduje o alokaci značné části disponibilních zdrojů

Základy financování VS (vazba na VF a FRR) ÚVOD Veřejný sektor ve vyspělých zemích rozhoduje o alokaci značné části disponibilních zdrojů Základy financování VS (vazba na VF a FRR) ÚVOD Veřejný sektor ve vyspělých zemích rozhoduje o alokaci značné části disponibilních zdrojů společnosti, a tak není divu, že problematika jeho financování

Více

Veřejné rozpočty. Blok IV. Veřejné rozpočty

Veřejné rozpočty. Blok IV. Veřejné rozpočty Veřejné rozpočty Blok IV. Veřejné rozpočty Podstata, funkce, rozpočtové zásady Rozpočtová pravidla, rozpočtová soustava, rozpočtový proces Příjmy státního rozpočtu Výdaje státního rozpočtu Struktura státního

Více

Úvod do veřejných financí. Fiskální federalismus. Veřejné příjmy a veřejné výdaje

Úvod do veřejných financí. Fiskální federalismus. Veřejné příjmy a veřejné výdaje Veřejné finance Úvod do veřejných financí Fiskální federalismus Veřejné příjmy a veřejné výdaje Úvod do Veřejných financí Pojem VeFi Soustava veřejných rozpočtů Státní rozpočet Problém fiskální nerovnováhy

Více

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA Cíle HOPO Plná zaměstnanost Stabilita cen Hospodářský růst Rovnováha platební bilance Oblasti HOPO Makroekonomická: Fiskální (rozpočtová) MF ČR, Vláda Monetární (peněžní) Česká

Více

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství Ekonomie kolem nás Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství mojmir.sabolovic@law.muni.cz PROGRAM PŘEDNÁŠEK 1. Přednáška - Ekonomie kolem nás přednášející: Ing. Bc. Mojmír Sabolovič, Ph.D. 2. přednáška

Více

Základy makroekonomie

Základy makroekonomie Základy makroekonomie Ing. Martin Petříček Struktura přednášky Úvod do makroekonomie Sektory NH HDP Úspory, spotřeba, investice Inflace, peníze Nezaměstnanost Fiskální a monetární politika Hospodářský

Více

- koriguje nežádoucí vývojové tendence trhu (např. nezamětnanost, vysoké tempo inflace aj.)

- koriguje nežádoucí vývojové tendence trhu (např. nezamětnanost, vysoké tempo inflace aj.) Otázka: Fiskální politika Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nechci státní rozpočet, ekonomie strany, nabídky Hospodářská politika - koriguje nežádoucí vývojové tendence trhu (např. nezamětnanost,

Více

Seminární práce. Vybrané makroekonomické nástroje státu

Seminární práce. Vybrané makroekonomické nástroje státu Seminární práce Vybrané makroekonomické nástroje státu 1 Obsah Úvod... 3 1 Fiskální politika... 3 1.1 Rozdíly mezi fiskální a rozpočtovou politikou... 3 1.2 Státní rozpočet... 4 2 Monetární politika...

Více

Shrnutí - zásady fiskálního federalismu

Shrnutí - zásady fiskálního federalismu Shrnutí - zásady fiskálního federalismu centralizace přerozdělování centralizace stabilizace zajištění minimální úrovně veřejných služeb vyrovnání fiskální pozice neutrality Model fiskálního federalismu

Více

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh 8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh Obsah : 8.1 Bilance státního rozpočtu. 8.2 Deficit státního rozpočtu. 8.3 Důsledky a možnosti financování deficitu. 8.4 Deficit v ČR. 8.5 Veřejný dluh. 8.6 Veřejný dluh

Více

1 Veřejný sektor a veřejná správa

1 Veřejný sektor a veřejná správa OBSAH 1 Veřejný sektor a veřejná správa.................................. 13 1.1 Státní zásahy příčiny a důsledky, vznik veřejného sektoru......... 14 1.2 Rozhodování o netržních aktivitách. Teorie veřejné

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Rozhodování o veřejných výdajích Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Veřejný rozpočet jako bilance

Veřejný rozpočet jako bilance Rozpočtová soustava 4. Rozpočtová soustava, veřejné výdaje a veřejné příjmy Veřejné rozpočty představují jeden z nejdůležitějších nástrojů veřejné správy. Rozpočtová soustava je tvořena veřejnými rozpočty

Více

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

Ekonomika veřejného sektoru

Ekonomika veřejného sektoru Ekonomika veřejného sektoru Ing. Irena Pokorná pokornai@pef.czu.cz Tel.: 224 382 075 Konzultační hodiny: úterý 12. 30 14.00 https://moodle.czu.cz/, heslo: sezimak Podmínky zápočtu a zkoušky Vypracování

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Daňový systém, jeho charakteristika a geneze.. 3. Základní prvky daňové techniky. 4. Zdravotní pojištění. 5. Sociální pojištění. 6. Zdaňování příjmů fyzických

Více

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA 11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA Co je HOPO? HOPO = souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a konkrétních opatření státu Cíle: 1) Plná zaměstnanost (hlavní) 2) Hospodářský růst 3) Cenová stabilita (hlavní)

Více

Literatura: část týkající se veřejných financí:

Literatura: část týkající se veřejných financí: Literatura: část týkající se veřejných financí: Maaytová, A., Ochrana,F.,Pavel, J. a kol.: Veřejné finance. Praha: Grada 2015 Ochrana,F.,Pavel,J.,Vítek,L. a kol.: Veřejný sektor a veřejné finance. Praha:

Více

Veřejné statky a externality. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Veřejné statky a externality. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Veřejné statky a externality Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah : 2.1 Statky a jejich klasifikace. 2.2 Externality. Definice : Statky jsou předměty, které slouží k uspokojování lidských potřeb. Kritériem

Více

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. + Informace o kurzu + Informace ke studiu Úvod do managementu ve veřejné správě + Management jako

Více

VEŘEJNÉ PŘÍJMY. A. Dle návratnosti. Příjmy nenávratné: Příjmy návratné

VEŘEJNÉ PŘÍJMY. A. Dle návratnosti. Příjmy nenávratné: Příjmy návratné VEŘEJNÉ PŘÍJMY» jsou zdrojem krytí veřejných výdajů» dlouhodobě jsou rozpočtovým omezením» zabezpečují alokační, redistribuční a stabilizační funkci veřejných financí.» plánovatelné a neplánovatelné A.

Více

Obsah. Fiskální politika (AD) (AS)

Obsah. Fiskální politika (AD) (AS) Obsah Fiskální politika Systém veřejných rozpočtů Státní rozpočet Funkce FP Druhy FP, Formy FP Lafferova křivka Fiskální politika Politika, která k ovlivňování ekonomiky využívá specifický systém veřejných

Více

Veřejné finance základní pojmy. Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122

Veřejné finance základní pojmy. Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Veřejné finance základní pojmy Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz Tržní systém a příčiny tržního selhání To nejlepší, co existuje pro efektivní

Více

Veřejné rozpočty - ekonomický pohled. Alena Kerlinová KFPNH, kanc. 304

Veřejné rozpočty - ekonomický pohled. Alena Kerlinová KFPNH, kanc. 304 Veřejné rozpočty - ekonomický pohled Alena Kerlinová KFPNH, kanc. 304 Alena.Kerlinova@law.muni.cz Tržní systém a příčiny tržního selhání To nejlepší, co existuje pro efektivní alokaci zdrojů a rozhodování

Více

Základy teorie finanční správy

Základy teorie finanční správy Základy teorie finanční správy Finanční správa Prastaré pojítko mezi financemi a veřejnou správou, správním právem a finančním právem. Merkl: pomocná funkce - slouží realizaci ostatních činností státu,

Více

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část ní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu 02. Informace o kurzu 01. Úvod do managementu ve veřejné správě

Více

Hospodářská politika (HP) = soubor cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech života společnosti.

Hospodářská politika (HP) = soubor cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech života společnosti. Ekonomie 1 RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna 5.052 tel. 585 63 4027 e-mail: ondrej.pavlacka@upol.cz 8. Hospodářská politika Hospodářská politika (HP) = soubor cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů

Více

Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1) Ekonomie veřejného sektoru

Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1) Ekonomie veřejného sektoru Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1) Ekonomie veřejného sektoru 1 Mechanismy zabezpečování veřejných statků a služeb Tržní selhání --- veřejný sektor Veřejné statky, služby někdo je musí

Více

FISKÁLNÍ FEDERALISMUS A MÍSTNÍ POPLATKY JANA KRANECOVÁ

FISKÁLNÍ FEDERALISMUS A MÍSTNÍ POPLATKY JANA KRANECOVÁ FISKÁLNÍ FEDERALISMUS A MÍSTNÍ POPLATKY JANA KRANECOVÁ Právnická fakulta, Masarykova univerzita, Česká republika Abstract in original language Cílem příspěvku je poukázat na nedostatky v oblasti fiskálního

Více

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací MIKROEKNOMIKA I Základy teorie a typologie neziskových organizací Opodstatnění existence neziskových organizací 1) Opodstatnění svobody sdružování Brzdy svobody sdružování Charita a filantropie Kořeny

Více

Fiskální politika, deficity a vládní dluh

Fiskální politika, deficity a vládní dluh Fiskální politika, deficity a vládní dluh Státní rozpočet. Fiskální deficity. Kombinace monetární a fiskální politiky. Vliv daní a vládních výdajů na ekonomickou aktivitu. Ekonomické důsledky vládního

Více

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12. Mezinárodní aspekty veřejných financí Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12.1 Charakteristika mezinárodních veřejných financí peněžní vztahy vznikající při získávání, rozdělování, přerozdělování a užití

Více

OBSAH. Pfiedmluva... 11. I. ãást DaÀová teorie

OBSAH. Pfiedmluva... 11. I. ãást DaÀová teorie Pfiedmluva............................................ 11 I. ãást DaÀová teorie 1 Základní pojmy..................................... 15 1.1 Definice daně................................... 15 1.2 Funkce

Více

Fiskální politika = vědomé a cílené využívání příjmové a výdajové stránky veřejných financí za účelem stabilizace ekonomiky.

Fiskální politika = vědomé a cílené využívání příjmové a výdajové stránky veřejných financí za účelem stabilizace ekonomiky. Ekonomie 1 RNDr. Ondřej Pavlačka, Ph.D. pracovna 5.052 tel. 585 63 4027 e-mail: ondrej.pavlacka@upol.cz 10. Fiskální a důchodová politika Fiskální politika = vědomé a cílené využívání příjmové a výdajové

Více

Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi

Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi nelze vést zcela ostrou hranici Definice: Geografie

Více

Světová ekonomika. Analýza třísektorové ekonomiky veřejné rozpočty a daně jako nástroje fiskální politiky

Světová ekonomika. Analýza třísektorové ekonomiky veřejné rozpočty a daně jako nástroje fiskální politiky Světová ekonomika Analýza třísektorové ekonomiky veřejné rozpočty a daně jako nástroje fiskální politiky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Název tematického celku: Úvod do daňové teorie Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti daňové teorie, pochopení

Více

Soustava veřejných rozpočtů

Soustava veřejných rozpočtů 1 Soustava veřejných rozpočtů Státní rozpočet 2 Soustava veřejných rozpočtů Evropský rozpočet Státní rozpočet Rozpočet vyššího územně správního celku (rozpočet krajů) Rozpočet místní = municipální (rozpočet

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 2 Název tematického celku: Hospodaření organizačních složek státu a příspěvkových organizací. Cíl: Vysvětlit

Více

Struktura tématu. 1. Vymezení pojmu hospodářská politika. Cíle HP. 2. Typy hospodářských systémů. 3. Základní typy hospodářské politiky

Struktura tématu. 1. Vymezení pojmu hospodářská politika. Cíle HP. 2. Typy hospodářských systémů. 3. Základní typy hospodářské politiky 11. Hospodářsk ská politika rb mezinárodn rodní podnikání 2 2005/2006 Struktura tématu 1. Vymezení pojmu hospodářská politika. Cíle HP. 2. Typy hospodářských systémů 3. Základní typy hospodářské politiky

Více

Metodický list č. 6 14) Fiskální politika. 15) Obchodní politika 14) Fiskální politika. 1. Rozpočtová soustava. 2. Keynesiánská fiskální politika

Metodický list č. 6 14) Fiskální politika. 15) Obchodní politika 14) Fiskální politika. 1. Rozpočtová soustava. 2. Keynesiánská fiskální politika Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 6 14) Fiskální politika 15) Obchodní politika 14) Fiskální

Více

TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2014/2015 PRO BAKALÁŘSKOU FORMU STUDIA 4. etapa

TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2014/2015 PRO BAKALÁŘSKOU FORMU STUDIA 4. etapa TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE V AKADEMICKÉM ROCE 2014/2015 PRO BAKALÁŘSKOU FORMU STUDIA 4. etapa STUDIJNÍ PROGRAM: Hospodářská politika a správa STUDIJNÍ OBOR: Veřejná ekonomika a správa

Více

FISKÁLNÍ A ROZPOČTOVÁ DECENTRALIZACE A JEJÍ MAKROEKONOMICKÉ DŮSLEDKY

FISKÁLNÍ A ROZPOČTOVÁ DECENTRALIZACE A JEJÍ MAKROEKONOMICKÉ DŮSLEDKY UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta ekonomicko správní Ústav ekonomie FISKÁLNÍ A ROZPOČTOVÁ DECENTRALIZACE A JEJÍ MAKROEKONOMICKÉ DŮSLEDKY DIPLOMOVÁ PRÁCE AUTOR PRÁCE: Jan Teplý VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Romana Provazníková,

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav ekonomických věd

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav ekonomických věd Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav ekonomických věd Komparace rozpočtového určení daní v České republice a v Rakousku Jan Řezníček Bakalářská práce 2013 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem

Více

Obsah přednášky. Důchodový a substituční efekt u daně ze mzdy. DWL u daně ze mzdy (Hicks) Odvození nabídky práce. Práce a paušální daň

Obsah přednášky. Důchodový a substituční efekt u daně ze mzdy. DWL u daně ze mzdy (Hicks) Odvození nabídky práce. Práce a paušální daň Distorzní účinky daní na nabídkovou stranu ekonomiky Makroekonomické důsledky zdanění Přednáška č. 4 Daně a nabídka práce Obsah přednášky Vliv zdanění na úspory soukromého sektoru Vliv zdanění na ochotu

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FAKULTA EKONOMICKÁ KATEDRA ÚČETNICTVÍ A FINANCÍ STUDIJNÍ PROGRAM: N 6208 EKONOMIKA A MANAGEMENT

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FAKULTA EKONOMICKÁ KATEDRA ÚČETNICTVÍ A FINANCÍ STUDIJNÍ PROGRAM: N 6208 EKONOMIKA A MANAGEMENT JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FAKULTA EKONOMICKÁ KATEDRA ÚČETNICTVÍ A FINANCÍ STUDIJNÍ PROGRAM: N 6208 EKONOMIKA A MANAGEMENT STUDIJNÍ OBOR: ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU DIPLOMOVÁ

Více

Obsah. Fiskální politika (AD) (AS)

Obsah. Fiskální politika (AD) (AS) Obsah Fiskální politika Systém veřejných rozpočtů Státní rozpočet Funkce FP Fiskální politika Politika, která k ovlivňování ekonomiky využívá specifický systém veřejných financí. Kdo FP provádí? Systém

Více

LNÍ POLITIKA I. ednáška. Eva Tomáš. ášková. Základy ekonomie II. eva.tomaskova

LNÍ POLITIKA I. ednáška. Eva Tomáš. ášková. Základy ekonomie II. eva.tomaskova FISKÁLN LNÍ POLITIKA I. Základy ekonomie II 3. přednp ednáška Eva Tomáš ášková eva.tomaskova tomaskova@law.muni.cz Fiskáln lní politika Fiskáln lní politika je záměrnz rná činnost vlády využívaj vající

Více

VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného sektoru I

VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného sektoru I VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Analýza zadluženosti obcí v Královéhradeckém kraji. Bc. Petra Blažková

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Analýza zadluženosti obcí v Královéhradeckém kraji. Bc. Petra Blažková Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Analýza zadluženosti obcí v Královéhradeckém kraji Bc. Petra Blažková Diplomová práce 2014 - 1 - - 2 - PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracovala

Více

Daň a její konstrukční prvky

Daň a její konstrukční prvky Daň a její konstrukční prvky Daň a její charakteristika Daň je platba: zákonem určená povinná plynoucí do rozpočtu v penězích neúčelová nenávratná neekvivalentní najdu ji ve Sbírce zákonů; v rámci legislativního

Více

Veřejné výdaje. Obsah přednášky. Definice veřejných výdajů. Jak měřit veřejné výdaje. Vývoj veřejných výdajů od roku 1870

Veřejné výdaje. Obsah přednášky. Definice veřejných výdajů. Jak měřit veřejné výdaje. Vývoj veřejných výdajů od roku 1870 Obsah přednášky Veřejné výdaje Vývoj veřejných výdajů od roku 187. Funkce veřejných výdajů. Třídění veřejných výdajů rozpočtová skladba. Další formy vládních politik s fiskálními dopady Metodika GFS a

Více

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA ORGANIZAČNÍ HMOTNÉ PROCESNÍ TRESTNÍ Správní právo organizační- zakotvuje základní zásady organizace veřejné konkretizuje postaveni organizaci, pravomoc a

Více

Eva Tomášková. Katedra národního hospodářství ZÁKLADY EKONOMIE. Státnítní rozpočet. 4. přednáška

Eva Tomášková. Katedra národního hospodářství ZÁKLADY EKONOMIE. Státnítní rozpočet. 4. přednáška Eva Tomášková eva.tomaskova@law.muni.cz Katedra národního hospodářství ZÁKLADY EKONOMIE Státnítní rozpočet 4. přednáška Struktura veřejných rozpočtů Soustava veřejných rozpočtů nadnárodní rozpočet ústřední

Více

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha, veřejný dluh Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha = stav nesouladu mezi rozpočtovými příjmy a výdaji P = V P > V P < V Krátkodobá: nesoulad v jednom rozpočtovém

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze, mzdy daně, pojistné

Více

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Analýza zadluženosti obcí Bc. Ladislav Němeček Diplomová práce 2015 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně. Veškeré literární

Více

Otázka: Bankovní soustava. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Petra93. V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby

Otázka: Bankovní soustava. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Petra93. V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby Otázka: Bankovní soustava Předmět: Ekonomie Přidal(a): Petra93 V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby Potřeba je vnitřní požadavek lidí, který vyplývá z vědomí nedostatky, který

Více

Vysoká škola polytechnická Jihlava Tolstého 16, Jihlava Katedra ekonomických studií Bakalářská práce

Vysoká škola polytechnická Jihlava Tolstého 16, Jihlava Katedra ekonomických studií Bakalářská práce Vysoká škola polytechnická Jihlava Tolstého 16, 586 01 Jihlava Katedra ekonomických studií Bakalářská práce Posouzení vývoje hospodaření města Jindřichův Hradec v období let 2004 2008 Jméno absolventa:

Více

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil Hospodářská politika Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky Petr Musil petrmusil1977@gmail.com Nositelé hospodářské politiky jde o subjekty, které se podílí na procesu formování, provádění

Více

1. Vysvětlete poslání veřejného sektoru a příčiny jeho existence. Uveďte příklady.

1. Vysvětlete poslání veřejného sektoru a příčiny jeho existence. Uveďte příklady. 1. Vysvětlete poslání veřejného sektoru a příčiny jeho existence. Uveďte příklady. 2. Z jakých příčin dochází k selhání vlády. Jak jednotlivá vládní selhání ovlivní zavedení RIA (Regulatory Impact Assessment)?

Více

6.1 Modely financování péče o zdraví

6.1 Modely financování péče o zdraví 6.1 Modely financování péče o zdraví Jak již bylo uvedeno dříve, existuje několik základních modelů financování péče o zdraví, které se liší jak způsobem výběru prostředků, řízení rizika, nákupem a poskytováním

Více

Daňová teorie a politika, úvod

Daňová teorie a politika, úvod Daňová teorie a politika, úvod Úvod Základní prvky daňové techniky a jejich uplatnění. Daňový systém ČR, jeho význam a vývoj. Veřejný rozpočet veřejné příjmy neúvěrové daňové nedaňové úvěrové veřejné výdaje

Více

14182/16 dhr/bl 1 DGG 1A

14182/16 dhr/bl 1 DGG 1A Rada Evropské unie Brusel 8. listopadu 2016 (OR. en) 14182/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC 678 Společná zpráva Výboru

Více

Úvod do podnikových financí. 154-0300 Finance. VŠB-Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta katedra financí. akademický rok 2014/2015

Úvod do podnikových financí. 154-0300 Finance. VŠB-Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta katedra financí. akademický rok 2014/2015 154-0300 Finance VŠB-Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta katedra financí akademický rok 2014/2015 Obsah 1 2 Cíle finančního řízení Principy finančního řízení 3 Vliv finančního trhu na finanční

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 7 5 8 Edice Finanční řízení

Více

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Analýza rozpočtového určení daní v České republice v letech 1993-2013 Eva Popilková Bakalářská práce 2014 PROHLÁŠENÍ: Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracovala

Více

Daňové zatížení práce. Robert Jahoda

Daňové zatížení práce. Robert Jahoda Daňové zatížení práce Robert Jahoda Obsah dnešní prezentace CÍL: diskutovat vliv daní na rozhodnutí jedince nabízet práci Ukazatele měřící zdanění práce Diskutovat dopad daní na nabídku práce Diskutovat

Více

Regionální ekonomika a politika

Regionální ekonomika a politika Regionální ekonomika a politika Jméno, příjmení, tituly:................................................................................. Datum:.................................................................................................................

Více

Šárka Laboutková Pavla Bednářová. Technická univerzita v Liberci

Šárka Laboutková Pavla Bednářová. Technická univerzita v Liberci Šárka Laboutková Pavla Bednářová 1. Cíl prezentace stanovení hypotézy 2. Teoretické souvislosti 3. Regionální disparity a jejich měření 4. Index decentralizace 5. Empirická analýza vzájemného vztahu 6.

Více

PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ

PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ŘÍZENÍ PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ TEZE Autor práce : Jana Petrová Vedoucí práce : Ing. Josef Zilvar, CSc. Malé a střední

Více

Co je sociální politika

Co je sociální politika 1 Co je sociální politika 1. Základní charakteristika základní pojmy 1.1 Sociální politika jako vědní (teoretická) disciplína Analýza procesů tvorby a realizace politik týkajících se vztahů občanů a sociálněekonomických

Více

0 z 25 b. Ekonomia: 0 z 25 b.

0 z 25 b. Ekonomia: 0 z 25 b. Ekonomia: 1. Roste-li mzdová sazba,: nabízené množství práce se nemění nabízené množství práce může růst i klesat nabízené množství práce roste nabízené množství práce klesá Zvýšení peněžní zásoby vede

Více

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice 1. Kalkulace, rozpočetnictví - význam kalkulací, druhy kalkulací - náklady přímé a nepřímé, charakteristika - typový kalkulační vzorec - kalkulační metody - kalkulace neúplných nákladů a srovnání úplných

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné VEŘEJNÉ FINANCE A. Irena Szarowská

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné VEŘEJNÉ FINANCE A. Irena Szarowská Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné VEŘEJNÉ FINANCE A Irena Szarowská Karviná 2005 Irena Szarowská, Veřejné finance A 2 OBSAH MODULU VEŘEJNÉ FINANCE A 1 VÝZNAM VEŘEJNÝCH

Více

Z metodického hlediska je třeba rozlišit, zda se jedná o daňovou kvótu : jednoduchou; složenou; konsolidovanou.

Z metodického hlediska je třeba rozlišit, zda se jedná o daňovou kvótu : jednoduchou; složenou; konsolidovanou. Daňová kvóta Daňová kvóta (Tax Quota) patří mezi významné ukazatele uplatňované při mezinárodní komparaci. Je poměrovým ukazatelem vyjadřujícím úroveň daňových výnosů ve vztahu k hrubému domácímu produktu

Více

10. téma: Krátkodobá a dlouhodobá fiskální nerovnováha*) **) Krátkodobá fiskální nerovnováha Dlouhodobá fiskální nerovnováha

10. téma: Krátkodobá a dlouhodobá fiskální nerovnováha*) **) Krátkodobá fiskální nerovnováha Dlouhodobá fiskální nerovnováha 10. téma: Krátkodobá a dlouhodobá fiskální nerovnováha*) **) 10.1. Krátkodobá fiskální nerovnováha 10.2. Dlouhodobá fiskální nerovnováha *) Viz 10. kap. učebnice; Dodatek J P (povinně); X. případová studie

Více

Daňová teorie a politika. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňová teorie a politika. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňová teorie a politika Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Blok 3 Daňové ukazatele uplatňované při mezinárodních komparacích 1. Daňová kvóta. 2. Ukazatelé globální progresivity daní. 3. Giniho koeficient.

Více

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Bakalářská práce 2014 Patrik Komínek Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Komparace rozpočtového určení daní v České republice a na Slovensku

Více

ŘÍZENÍ FINANČNÍHO ZDRAVÍ OBCÍ A MĚST A CHYSTANÉ ZMĚNY. Ing. Luděk Tesař

ŘÍZENÍ FINANČNÍHO ZDRAVÍ OBCÍ A MĚST A CHYSTANÉ ZMĚNY. Ing. Luděk Tesař ŘÍZENÍ FINANČNÍHO ZDRAVÍ OBCÍ A MĚST A CHYSTANÉ ZMĚNY Ing. Luděk Tesař Ing. Luděk Tesař 1998 2006 2002 2006 2006 2007 2007-2010 2010 Ministerstvo financí Úřad vlády ČR Pardubický kraj Regionservis, spol.

Více

Funkce státu z hlediska daní

Funkce státu z hlediska daní Daně zákonem stanovené platby do státního rozpočtu, které odvádí jak fyzické tak i právnické osoby Proč se odvádějí daně? aby měl stát z čeho platit výdaje do veřejného sektoru /tzn. z daní se financuje

Více

FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU I

FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU I VEŘEJNÁ EKONOMIKA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

B_MRCR Místní rozpočty v ČR

B_MRCR Místní rozpočty v ČR B_MRCR Místní rozpočty v ČR Úvodní blok Úvod Předmět Místní rozpočty v ČR je povinným předmětem, který je určen studentům bakalářského stupně studia. Je pojat jako seznámení studentů s problematikou financování

Více