O ztracené ponožce (Moderní pohádka)

Podobné dokumenty
KLÍČOVÁ SLOVA CÍLE: Děti:

NEJLEP Í NÁPADY PRO DÌTI

JAK SE ASERTIVNÌ PROSADIT

ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)


NEJLEP Í NÁPADY PRO DÌTI


JAK SE DOMLUVIT S TCHYNÍ

KAPITOLY Z O ETØOVATELSKÉ PÉÈE I

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

P R A C O V N Í L I S T Domácí mazlíčci. Domácí mazlíčci stupeň ZŠ


Projekt Odyssea,

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Báseň Pavla Šruta: Lichožrout

Instrukce pro administrátora

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

KAPITOLY Z O ETØOVATELSKÉ PÉÈE I


ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)


PRVNÍ POMOC V PSYCHIATRII



(tištěná verze) ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)

Ing. Petr Dostál, CSc. prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA doc. Ing. Zdenìk Sojka, CSc. Pokroèilé metody mana erského rozhodování

ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)

ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)



(tištěná verze) ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)


(tištěná verze) ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)


VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_09. Úvodní část seznámení s cílem hodiny (seznámení s pohádkou jako literárním žánrem)

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

EKONOMICKÁ PSYCHOLOGIE

(tišt ná verze) ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)

PSYCHIATRICKÁ O ETØOVATELSKÁ PÉÈE



HRY A POHÁDKOVÉ CESTOVÁNÍ



Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství

Lekce 1: Co je to tým?

Zavedení kvadratické funkce

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Scénář hodiny matematiky ve 4. třídě ( )

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37


(tišt ná verze) ISBN (elektronická verze ve formátu PDF) Grada Publishing, a.s. 2011

(tišt ná verze) Grada Publishing, a.s. 2011

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

Čítanka pro 4. Ročník, Nová škola. Psací potřeby, nakopírovaný text, učebnice vlastivědy Nová škola pro 4. ročník

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova Stařeč

Vyhodnocení a zpětná vazba:

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT


Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek

Cíle a výstupy projektu... 2 Úvod do projektu Úkoly 1. části Úkoly 2. části... 4

Co to vlastně je prezentace?

Co to vlastně je prezentace? Příprava prezentace. Proč? Přímý výklad nebo ukázka s možným využitím vizuálních nebo jiných pomůcek, dotazů na závěr.

Člověk je tvor společenský Metodický list

Informativní lekce pro základní školy

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Identifikátor materiálu: ICT 1/43. Žák se seznámí s písmenem B, b. Mgr. Bc. Jaroslava Tenkrátová. Pozná písmeno B, b

Ukázková práce s dětskou literaturou

Fantazie a realita Žáci určují, zda je příběh nebo konkrétní informace v něm fantazie nebo realita.

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

i1uslroval "DR.:hlloM.íl{ T ŤAN

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek

Malá knížka o Amálce

Manželství z pohledu práva Metodický list

Lenka Rožnovská ilustrovala Katarína Ilkovičová PANENKA BÁRA. čte pro ňáč. prv ky VHODNÉ TAKÉ PRO GENETICKOU METODU ČTENÍ

Různé úhly pohledu. Zdroje

Hans Christian Andersen

Beseda v knihovně. Nikol Dziadurová, 6.A

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

VII. Vonásek k tabuli. Milan Kocmánek & Leopold Králík. Jak bych ti to vysvětlil, Vašíku, to bylo něco jako váš dnešní školní psycholog!

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Souřadné poměry

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Zájmena. 1. pád 2. pád 3. pád 4. pád 6. pád 7. pád

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list

1 kvě. 2 kvě. 3 kvě. 4 kvě. 5 kvě. 6 kvě. 7 kvě. 8 kvě. Knihovna města Hradce Králové - program na květen 2015

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Plošné vnímání prostoru, zrakové vnímání. Dítě hledá cestu k medvídkovi.

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Výrok je každá oznamovací věta (sdělení), u níž dává smysl, když uvažujeme, zda je buď pravdivá, nebo nepravdivá.

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

Výuková lekce zaměřená na sdílení

Byl jednou jeden král. Čtení s porozuměním

NEJLEP Í NÁPADY PRO DÌTI

ISBN (elektronická verze ve formátu PDF)

Anotace: Arnošt Goldflam: Tatínek není k zahození pracovní listy Ověření ve výuce: Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2.

Transkript:

Pomůcky: Flip + fixa 1 pár ponožek s kolíčky Magnetická tabule + magnety 3 tvrdé podložky + tužky na psaní (samostatná práce bod č.6) 1. Přivítání O ztracené ponožce (Moderní pohádka) Dobrý den, děti, vítám vás v knihovně! Hned na začátku bych se ráda dozvěděla, zda čtvrťáci (třeťáci) mají v dnešní moderní uspěchané době ještě rádi pohádky. A co vaše paní učitelka? Zeptejme se ji! Proč si myslíte, že pohádky jsou oblíbené v každém věku? 2. Klasická pohádka Já vám teď rozdám lístečky. vymyšlený příběh Bylo, nebylo, za devatero horami, nadpřirozené postavy/předměty - jaké? z časů minulých Foto MěK Slavoj hlavní pohádkové bytosti (princezna, chudé děvče, princ, král, královna, nejmladší syn,.)

šťastný konec Zazvonil zvonec a pohádky je konec! Kdo dostal lísteček, přečte si, co je na něm napsáno. Poté ho umístí na magnetickou tabuli a řekne nám, jak to, co je na lístku napsané, souvisí s pohádkou. Podle těchto lístečků si nakonec snadno a sami vytvoříme definici KLASICKÉ pohádky! Úkol: Řekněte mi vaši oblíbenou českou pohádku, kde se objevují nadpřirozené bytosti nebo předměty! 3. O ztracené ponožce Já vám teď přečtu jeden příběh jmenuje se: O ztracené ponožce Budu potřebovat: 2 dobrovolníky, kteří umějí pěkně nahlas číst a nestydí se před třídou (1 žák hraje ponožku Pravačku, 1 žák ponožku Levačku) 1 pár ponožek s kolíčkem na špičce (každý žák si nasadí 1 ponožku na ruku) obsazení: vypravěč - knihovnice Pravačka - žák Levačka- žák O ztracené ponožce (ukázka z knihy Pohádkové příběhy k zábavě i k učení Renata Šikulová, Vlasta Rytířová) Vypravěč: V našem městečku je ulice, která se jmenuje Javorová. V javorové ulici stojí dům č. 578. Bydlí v něm rodina Horáčků tedy maminka Horáčková, tatínek Horáček a malá Lucinka. Právě teď není nikdo doma, ale když se zaposloucháte, uslyšíte hlasy. Co to je? Už vím, maminka Horáčková prala velké prádlo a to si venku za balkonovým oknem povídá.

Kresba: Martina Voňková podle předlohy z knihy Pohádkové příběhy k zábavě i k učení Tedy už mě to tu vážně nebaví, jestli mě někdo rychle nesundá, tak asi přeschnu, stěžovalo si puntíkaté tričko. Ještě nééé, bránil se svetr, já mám pořád mokré rukávy, to sluníčko dnes moc nehřeje. Přestaňte se dohadovat, tady se nedá v klidu přemýšlet, brumlal si starý klobouk. A vy se přestaňte prát, nebo vás shodím dolů, osopil se na dvě malé ponožky. Ty se sice přestaly pošťuchovat, ale stále se šeptem dál hádaly. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pravačka: (čte žák, který hraje Pravačku) Já že mám prošoupanou patu? Škoda, že si nevidíš na tu svoji. Za pár dní tě bude muset babička Horáčková zaštupovat a nebo tě rovnou vyhodí. Ty mi prostě závidíš, protože jsi na všechno levá, prostě Levačka. Vypravěč: Levačka posmutněla. Levačka: (čte žák, který hraje Levačku a zahraje, jak asi Levačka posmutněla) To není pravda, nevyhodí Lucinka nás nosí ze všech ponožek nejraději. Proč si na mě tak zlá? Vypravěč: A Pravačka si dál brumlala: Pravačka: (čte žák, který hraje Pravačku) Prošoupaná Levačka, každý proužek má jinak velký a jak je opraná, na špičce má vytažené oko, za chvíli z ní bude Lucince koukat palec.

A nic neumí, zrovna včera. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vypravěč: Doříct nestačila a kolíček na prádlo se rozzlobil, že musí držet takovou pomlouvačnou hádavou ponožku, rozevřel se a. Pomóóóóc! ŠIKULOVÁ, Renata a Vlasta RYTÍŘOVÁ. Pohádkové příběhy k zábavě i k učení. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. ISBN 80-247-1361-6. 4. Moderní pohádka Děti, co jsem vám četla? Byla to pohádka? ANO, byla! Podívejme se na magnetickou tabuli, kde je definice pohádky (bod č. 2) a zkusme si říct, zda mluvíme o klasické pohádce. vymyšlený příběh ANO Bylo, nebylo, za devatero horami, NE nadpřirozené postavy/předměty - jaké? NEJSOU z časů minulých ze současné doby hlavní pohádkové bytosti věci okolo nás (např. ponožka) (princezna, chudé děvče, princ, král, královna, nejmladší syn,.) NE šťastný konec???? z ukázky nelze říct, neznáme konec Zazvonil zvonec a pohádky je konec! možná Mluvíme o klasické pohádce? NE, jedná se o pohádku MODERNÍ! 5. Jak by příběh mohl pokračovat? Děti, co se mohlo s naší ponožkou stát? - návrhy dětí zapíšeme na flip 6. Práce ve skupině - třídu rozdělíme do 3 skupin, každá skupina si vybere jednu situaci (z bodu č. 5) a do 10 minut dovymyslí konec šťastné pohádky. 7. Prezentace příběhů

8. Umíme se omlouvat x umíme omluvu přijímat - z každé skupinky vyberu dvojici, která nám zahraje, jak se Pravačka omluvila Levačce a jak Levačka Pravačce odpustila 9. Rozloučení Doporučená literatura: M. Macourek Pohádky P. Šrut - Lichožrouti K. Čapek Devatero pohádek Z. Svěrák Pan Buřtík a pan Špejlička