Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC T. Montáž do šikmé střechy (2011/05) CZ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720647804-00.1T. Montáž do šikmé střechy 6 720 648 981 (2011/05) CZ"

Transkript

1 Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC T Montáž do šikmé střechy (0/05) CZ

2 Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.... Použité symboly Všeobecné bezpečnostní pokyny Závěrečné práce Kontrola instalace Izolace přípojek a potrubí Údaje o výrobku Napojení na střechu Konstrukce kolektoru Používání k určenému účelu Komponenty a technická dokumentace Příslušenství Prohlášení o shodě ES Typový štítek Technické údaje Rozsah dodávky Ochrana životního prostředí a likvidace odpadu Údržba / servisní prohlídky Demontáž horních krycích plechů Čištění kolektorů Předpisy Platnost předpisů Normy, předpisy, směrnice Doprava Před montáží Všeobecné informace Uspořádání kolektorů Potřeba místa na střeše Ochrana proti blesku Potřebné nářadí a příslušenství Pořadí montáže Příprava střechy na montáž Stanovení výchozí polohy Odkrytí střechy Montáž přídavných střešních latí Montáž kolektorů Příprava montáže kolektorů na zemi Montáž kolektorů Zakrytí střechy Horní tašky Boční tašky Hydraulické připojení Připojení solární hadice bez odvzdušňovače na střeše Připojení solární hadice s odvzdušňovačem na střeše (0/05)

3 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny. Použité symboly Výstražné pokyny Signální výrazy na začátku výstražného upozornění označují druh a závažnost následků, které mohou nastat, nebudou-li dodržena opatření k odvrácení nebezpečí. OZNÁMENÍ znamená, že může dojít k materiálním škodám. UPOZORNĚNÍ znamená, že může dojít k lehkým nebo středně těžkým poraněním osob. VAROVÁNÍ signalizuje nebezpečí vzniku těžkého poranění osob. NEBEZPEČÍ znamená, že může dojít k poranění osob ohrožující život. Důležité informace Další symboly Symbol B Výstražné pokyny jsou v textu označeny výstražným trojúhelníkem podloženým šedou barvou a opatřeny rámečkem. Hrozí-li nebezpečí úrazu elektrickým proudem, je vykřičník ve výstražném trojúhelníku nahrazen symbolem blesku. Důležité informace neobsahující ohrožení člověka nebo materiálních hodnot jsou označeny vedle uvedeným symbolem. Od ostatního textu jsou nahoře a dole odděleny čárami. Význam požadovaný úkon.,. číslované úkony odkaz na jiná místa v dokumentu nebo na jiné dokumenty výčet/položka seznamu Tab. výčet/položka seznamu (. rovina). Všeobecné bezpečnostní pokyny Skladování B Deskové kolektory skladujte v suchém prostředí (venku pouze s ochranou proti dešti). Nebezpečí popálení o deskové kolektory Byl-li deskový kolektor a montážní materiál po delší dobu vystaven slunečnímu záření, hrozí nebezpečí popálení o tyto díly. B Noste osobní ochranné pomůcky. B Deskový kolektor a montážní materiál chraňte před slunečním zářením (např. plachtou). Nebezpečí zřícení při práci na střeše B Není-li k dispozici žádné jištění proti pádu, zajistěte ochranu osob jiným vhodným způsobem a používejte jistící osobní ochranné pomůcky. B Při všech pracích na střeše učiňte vhodná opatření k zamezení nehod a pádů. B Dodržujte bezpečnostní předpisy. Montáž Montáž a údržbu smí provádět pouze odborná instalatérská firma s příslušným oprávněním. B Pročtěte si pozorně návod. B Neprovádějte žádné změny na konstrukčních dílech. B Montážní sadu instalujte jen na střechách s dostatečnou nosností. V případě potřeby konzultujte problém se statikem a/nebo pokrývačem. Kontrola funkcí Provozovatel je odpovědný za bezpečnost a ekologickou nezávadnost. B Doporučení pro provozovatele: S autorizovanou servisní firmou uzavřete smlouvu o inspekcích a údržbě. Nechte provádět pravidelnou kontrolu solárního systému servisním technikem alespoň jednou ročně, případně, dle potřeby systému, častěji. B Vadné díly ihned vyměňte. Používejte pouze originální náhradní díly. Instruktáž provozovatele B Vysvětlete provozovateli princip činnosti přístroje a obsluhu celého systému. B Upozorněte provozovatele na to, že sám nesmí na přístroji provádět jakékoliv úpravy ani opravy. B Tento návod k instalaci a údržbě předejte provozovateli. Upozorněte jej na to, že návod je nutné uschovat a předat dalšímu vlastníku/provozovateli (0/05)

4 Údaje o výrobku Údaje o výrobku Deskový kolektor FKC- je v tomto návodu nazýván zkráceně kolektor. Střešní vlnovky, pálené a betonové tašky atd. jsou jednotně označovány jako tašky.. Napojení na střechu Na obrázcích v tomto návodu je jako příklad znázorněna střecha s pálenými taškami a střešní napojení pro tuto střechu. Pokud se montáž u jiných střech liší, bude na to upozorněno.. Konstrukce kolektoru Na obrázcích v tomto návodu jsou znázorněny svislé kolektory [0]. Liší-li se montáž vodorovných kolektorů [9] od montáže svislých kolektorů, bude na to upozorněno ST Obr. Svislý typ kolektoru v řezu Jímka pro čidlo kolektoru Přípojka kolektoru, výstup Skleněný kryt 4 Absorbér 5 Tepelná izolace 6 Trubkový rastr tvaru "Harfa" 7 Montážní kapsa ve skříni 8 Přípojka kolektoru, zpátečka 9 Vodorovný typ kolektoru, schématické znázornění 0 Svislý typ kolektoru, schématické znázornění (0/05)

5 Údaje o výrobku. Používání k určenému účelu Kolektory slouží jako zdroje tepla v tepelném solárním systému. Montážní sada je určena výhradně k bezpečnému upevnění kolektorů. B Kolektory provozujte pouze v kombinaci s vhodnými solárními regulátory a jen v samozabezpečovacích uzavřených solárních systémech (žádný kontakt s kyslíkem). Přípustné střešní krytiny Tento návod popisuje montáž kolektoru do šikmé střechy pokryté pálenými taškami, bobrovkami, falcovkami, břidlicovými či šindelovými deskami. B Montážní sadu montujte pouze na těchto střechách. Přípustné sklony střech B Montážní sadu montujte pouze na střechách s těmito sklony. Střešní krytina Keramické tašky Falcovky Břidlicovou/šindele/ bobrovky Tab. Sklon střechy Přípustná zatížení B Kolektory s montážní sadou pro montáž do střechy montujte pouze v místech s nižšími hodnotami, než je udáno v tab.. V případě potřeby konzultujte se statikem. Montážní sada je vhodná pro následující maximální zatížení: Maximální sněhová zátěž Maximální rychlost větru Max. aerodynamický tlak,8 kn/m 5 km/h, kn/m Tab. B Pro stanovení maximální rychlosti větru zohledněte tyto faktory: stanoviště solárního systému zeměpisnou výšku terénu topografii (terén/zástavba) výšku budovy Maximální sněhová zátěž vyplývá ze zeměpisných zón (zón sněhové zátěže) a z výšky terénu. B Informujte se na místní normované sněhové zátěže. Zabraňte hromadění sněhu nad kolektorem: B Nad kolektor namontujte sněhové zachytávače (dodržte rozestup max. m mezi kolektorem a zachytávačem). -nebo- B Sníh pravidelně odklízejte (0/05) 5

6 Údaje o výrobku.4 Komponenty a technická dokumentace Tepelné solární zařízení slouží k přípravě teplé vody a v případě potřeby dodatečně také k podpoře vytápění. Skládá se z různých komponent. Solární regulátor montáž a elektrické připojení regulátoru obsluha regulátoru a celého systému údržba regulátoru pokyny k poruchám regulátoru Další návody se mohou nacházet u příslušenství Příslušenství Následně je uveden seznam s díly příslušenství, které jsou možné pro kolektor a montážní sadu. Aktuální úplný přehled je uveden v celkovém katalogu. odvzdušňovací sada ( kapitola 9., str. 48) přepěťová ochrana čidla kolektoru solární dvojité potrubí (potrubní vedení) připojovací sada pro solární dvojité potrubí Obr. Komponenty solárního zařízení ST Kolektor s čidlem kolektoru nahoře Potrubní vedení (zpátečka) Solární stanice s expanzní nádobou, teplotní a bezpečnostní zařízení 4 Solární zásobník 5 Solární regulátor 6 Potrubní vedení (výstup).6 Prohlášení o shodě ES Tento výrobek vyhovuje svou konstrukcí a provozními vlastnostmi příslušným evropským směrnicím i doplňujícím národním požadavkům. Shoda byla prokázána udělením značky CE. Prohlášení o shodě si lze vyžádat u výrobce (adresa na zadní straně). V návodech pro komponenty jsou popisována tato témata: Kolektor montáž střešního napojení upevnění kolektoru hydraulické připojení kolektoru údržba kolektoru Solární stanice montáž solární stanice montáž potrubního vedení uvedení celého systému do provozu údržba solární stanice a celého systému pokyny k poruchám celého systému Solární zásobník ustavení a montáž zásobníku uvedení zásobníku do provozu údržba zásobníku (0/05)

7 Údaje o výrobku.7 Typový štítek.8 Technické údaje Typový štítek kolektoru je umístěn na skříni kolektoru a obsahuje údaje ve formě symbolů. FKC- Certifikáty DIN Délka Šířka 07 mm 75 mm Výška 87 mm Rozestup mezi kolektory 5 mm Přípojka kolektoru (tvarovaná jako nátrubek) mm Obsah absorbéru, svislý typ (V f ) 0,94 l Obsah absorbéru, vodorovný typ (V f ),5 l Obr. Umístění typového štítku ST Typový štítek na skříni kolektoru Jímka pro čidlo kolektoru, svislý typ kolektoru Jímka pro čidlo kolektoru, vodorovný typ kolektoru Vnější plocha (hrubá plocha, A G ),7 m Plocha absorbéru (čistá plocha A A ),8 m Aperturní plocha (A a ),5 m Hmotnost netto, svislý typ 40 kg Symbol Význam Výklad t stg temperature stagnation teplota při nečinnosti, max. p max pressure maximum provozní tlak, max. m mass hmotnost Hmotnost netto, vodorovný typ Dovolený provozní tlak kolektorů (p max ) Max. teplota při nečinnosti Tab. 5 4 kg 6 bary 99 C A G area gross hrubá plocha A a area apertur aperturní plocha (plocha propouštějící světlo) A A area absorber plocha absorbéru V f volume fluid obsah kolektoru Tab. 4 Údaje na typovém štítku mbar l/h Obr. 4 Tlakové ztráty kolektorů ST Tlakové ztráty pro svislý typ Tlakové ztráty pro vodorovný typ (0/05) 7

8 Údaje o výrobku.9 Rozsah dodávky B Zkontrolujte, zda dodávka nebyla porušena a zda je úplná. Jednotlivé komponenty montážní sady mají podle typu kolektoru (svislý/vodorovný) a sklonu střechy různá provedení ( Odlišné komponenty při střešní krytině břidlicové/ šindelové, str. 8)..9. Montážní sada pro svislé kolektory T Obr. 5 Montážní sada pro svislé kolektory: montážní sada - základní provedení a montážní sada - rozšíření a b Odlišné komponenty při střešní krytině břidlicové/ šindelové c d b Obr. 6 Šrouby T a a šroub 5 x 0 b šroub 6 x 70 c šroub 5 x 0 d šroub 5 x Obr T Komponenty pro střešní krytinu břidlicovou/ šindelovou a b Spodní krycí plechy, bez olověné ochranné zástěry Samolepicí páska (0/05)

9 Údaje o výrobku Montážní sada, základní provedení pro svislé kolektory Poz. Horní krycí plech, levý x Poz. Horní krycí plech, pravý x Poz. 4 Boční krycí plech, horní levý x Montážní sada, rozšíření pro svislé kolektory Poz. Horní krycí plech, střední x Poz. 8 Spodní krycí plech, střední x Poz. Clona, střední x Boční krycí plech, horní pravý x Poz. Montážní držák x Poz. 5 Boční krycí plech, dolní x Poz. 6 Boční opěrný plech x Poz. 7 Spodní krycí plech, pravý x Poz. 9 Spodní krycí plech, levý x Poz. 0 Clona, pravá x Poz. Clona, levá x Poz. Montážní držák 4 x Poz. 4 Poz. 5 Spojka spodního krycího plechu, spodní díl Spojka spodního krycího plechu, horní díl x x Poz. 6 Protiskluzová pojistka 4 x Poz. 7 Přidržovač, dvoustranný x Poz. 8 Rozpěrka x Poz. 9 Střední krycí lišta x Poz. 0 Přidržovač, jednostranný 6 x Poz. Příponka x Poz. 4 Poz. 5 Spojka spodního krycího plechu, spodní díl Spojka spodního krycího plechu, horní díl x x Poz. 6 Protiskluzová pojistka x Poz. 7 Přidržovač, dvoustranný x Poz. 8 Rozpěrka x Poz. 9 Střední krycí lišta x Poz. Příponka 6 x Poz. Trojúhelníková těsnicí páska; pro falcovky x Poz. 4 Podložka pod tašky x Poz. 5 Poz. 6 Spojka horního krycího plechu, horní díl Spojka horního krycího plechu, spodní díl x x a šroub 5 x 0 x b šroub 6 x 70 x Poz. Poz. Těsnicí páska (role); pro falcovky/ tašky Trojúhelníková těsnicí páska; pro falcovky x 6 x c šroub 5 x 0 8 x d šroub 5 x x Tab. 7 Trojúhelníková těsnicí páska; pro tašky 4 x Poz. 4 Podložka pod tašky x Poz. 5 Poz. 6 Spojka horního krycího plechu, horní díl Spojka horního krycího plechu, spodní díl x x a šroub 5 x 0 x b šroub 6 x 70 9 x c šroub 5 x 0 8 x d šroub 5 x 4 x Tab (0/05) 9

10 Údaje o výrobku.9. Montážní sada pro vodorovné kolektory T Obr. 8 Montážní sada pro vodorovné kolektory: montážní sada - základní provedení a montážní sada - rozšíření a b Odlišné komponenty při střešní krytině břidlicové/ šindelové c d b Obr. 9 Šrouby T a a šroub 5 x 0 b šroub 6 x 70 c šroub 5 x 0 d šroub 5 x T Obr. 0 Komponenty pro střešní krytinu břidlicovou/ šindelovou a b Spodní krycí plechy, bez olověné ochranné zástěry Samolepicí páska (0/05)

11 Údaje o výrobku Montážní sada, základní provedení pro vodorovné kolektory Poz. Horní krycí plech, levý x Poz. Horní krycí plech, střední x Poz. Horní krycí plech, pravý x Poz. 5 Boční krycí plech, levý x Boční krycí plech, pravý x Poz. 6 Boční opěrný plech x Poz. 7 Spodní krycí plech, pravý x Poz. 8 Spodní krycí plech, střední x Poz. 9 Spodní krycí plech, levý x Poz. 0 Clona, pravá x Poz. Clona, střední x Poz. Clona, levá x Poz. Montážní držák 6 x Poz. 4 Poz. 5 Spojka spodního krycího plechu, spodní díl Spojka spodního krycího plechu, horní díl x x Poz. 6 Protiskluzová pojistka 4 x Poz. 7 Přidržovač, dvoustranný x Poz. 8 Rozpěrka x Poz. 9 Střední krycí lišta x Poz. 0 Přidržovač, jednostranný 4 x Poz. Příponka x Poz. Těsnicí páska (role); pro falcovky/ tašky x Montážní sada, rozšíření pro vodorovné kolektory Poz. Horní krycí plech, střední x Poz. 8 Spodní krycí plech, střední x Poz. Clona, střední x Poz. Montážní držák x Poz. 4 Poz. 5 Spojka spodního krycího plechu, spodní díl Spojka spodního krycího plechu, horní díl x x Poz. 6 Protiskluzová pojistka x Poz. 7 Přidržovač, dvoustranný x Poz. 8 Rozpěrka x Poz. 9 Střední krycí lišta x Poz. Příponka 6 x Poz. Trojúhelníková těsnicí páska; pro falcovky x Poz. 4 Podložka pod tašky x Poz. 5 Poz. 6 Spojka horního krycího plechu, horní díl Spojka horního krycího plechu, spodní díl x x a šroub 5 x 0 x b šroub 6 x 70 x c šroub 5 x 0 8 x d šroub 5 x x Tab. 9 Poz. Trojúhelníková těsnicí páska; pro falcovky Trojúhelníková těsnicí páska; pro tašky 6 x x Poz. 4 Podložka pod tašky 4 x Poz. 5 Poz. 6 Spojka horního krycího plechu, horní díl Spojka horního krycího plechu, spodní díl x x a šroub 5 x 0 x b šroub 6 x 70 6 x c šroub 5 x 0 x d šroub 5 x 4 x Tab (0/05)

12 Údaje o výrobku.9. Montážní sada pro singl kolektor a b T Obr. Montážní sada pro svislý resp. vodorovný kolektor: montážní sada - základní provedení a b Singl kolektor, svislý Singl kolektor, vodorovný Odlišné komponenty při střešní krytině břidlicové/ šindelové a b c d b a Obr. Šrouby a šroub 5 x 0 b šroub 6 x 70 c šroub 5 x 0 d šroub 5 x T Obr. Komponenty pro střešní krytinu břidlicovou/ šindelovou a b Spodní krycí plechy, bez olověné ochranné zástěry Samolepicí páska T (0/05)

13 Údaje o výrobku Montážní sada, pro svislý kolektor Poz. Horní krycí plech x Poz. 4 Boční krycí plech, horní levý x Montážní sada, pro vodorovný kolektor Poz. Horní krycí plech, levý x Poz. Horní krycí plech, pravý x Boční krycí plech, horní pravý x Poz. 4 Boční krycí plech, horní levý x Poz. 5 Boční krycí plech, dolní x Boční krycí plech, horní pravý x Poz. 6 Boční opěrný plech x Poz. 7 Spodní krycí plech x Poz. 0 Kryt x Poz. Montážní držák x Poz. 6 Protiskluzová pojistka x Poz. 0 Přidržovač, jednostranný 6 x Poz. Příponka x Poz. Těsnicí páska (role) x Poz. Trojúhelníková těsnicí páska; pro falcovky Trojúhelníková těsnicí páska; pro tašky 5 x 4 x Poz. 4 Podložka pod tašky x b šroub 6 x 70 6 x Poz. 6 Boční opěrný plech x Poz. 7 Spodní krycí plech, pravý x Poz. 9 Spodní krycí plech, levý x Poz. 0 Clona, pravá x Poz. Clona, levá x Poz. Montážní držák 4 x Poz. 4 Poz. 5 Spojka spodního krycího plechu, spodní díl Spojka spodního krycího plechu, horní díl x x Poz. 6 Protiskluzová pojistka x Poz. 0 Přidržovač, jednostranný 4 x Poz. Příponka x Poz. Těsnicí páska (role) x c šroub 5 x 0 0 x d šroub 5 x x Tab. 0 Poz. Trojúhelníková těsnicí páska; pro falcovky Trojúhelníková těsnicí páska; pro tašky 4 x x Poz. 4 Podložka pod tašky x Poz. 5 Poz. 6 Spojka horního krycího plechu, horní díl Spojka horního krycího plechu, spodní díl x x a šroub 5 x 0 x b šroub 6 x 70 4 x c šroub 5 x 0 4 x d šroub 5 x x Tab (0/05)

14 Údaje o výrobku.9.4 Sada připojení T Obr. 4 připojovací sada do střechy a spojovací sady Připojovací sada pro jedno kolektorové pole:.9.5 Kolektor se spojovacími sadami Poz. Hadicová spona pérová ( x jako náhrada) 5 x Poz. Převlečná matice G x Poz. 4 Svěrací kroužek x Poz. 5 Kolenová průchodka x Poz. 6 Solární hadice 000 mm x Poz. 7 Hadicová přechodka R¾ se svěracím kroužkem 8 mm x Poz. 8 Záslepka x Poz. 9 Solární hadice 55 mm x Poz. 0 Návod k instalaci a údržbě x Poz. Inbusový klíč SW5 x Poz. Zátka pro jímku (čidlo kolektoru) x Tab ST Obr. 5 přepravní ochranné rohy obsahují po spojovací sadě ( spojovací sada obsahuje pérové hadicové spony a solární hadici) Poz. Pérová hadicová spona 4 x Poz. Solární hadice 45 mm se zátkou x Poz. 0 Přepravní roh se spojovací sadou x Tab (0/05)

15 Předpisy Předpisy. Platnost předpisů B Věnujte pozornost změnám v předpisech nebo doplňkům. Tyto předpisy jsou rovněž platné v okamžiku instalace.. Normy, předpisy, směrnice B Při montáži a provozu zařízení dodržujte normy a směrnice příslušné země. Zejména dodržujte platné ČSN, ČSN EN, vyhlášky, zákony a bezpečnostní předpisy s tím související. Níže jsou uvedené normy a předpisy platné v některých zemích EU, některá z nich jsou zahrnuty v ČSN.. nebo ČSN EN.., některá z nich se mouhou naší legislativou postupně přebírat. Technická pravidla platná v Německu pro instalaci kolektorů: Montáž na střechách: DIN 88, VOB, část C ) : Pokrývačské a těsnicí práce na střeše DIN 89, VOB, část C: Klempířské práce DIN 845, VOB, část C: Lešenářské práce DIN 055: Účinky na nosné konstrukce Připojování tepelných solárních zařízení: EN 976: Tepelná solární zařízení a jejich díly (prefabrikovaná zařízení) ENV 977: Tepelná solární zařízení a jejich díly (zařízení zhotovovaná na přání zákazníků) DIN 988: Technická pravidla pro instalaci pitné vody (TRWI) Elektrické připojení: DIN EN 605 část / VDE : Ochrana před bleskem, hmotné škody na stavbách a nebezpečí života ) VOB: předpis pro zadávání stavebních prací, část C: Všeobecné technické smluvní podmínky pro stavební práce (ADV) (0/05) 5

16 Doprava 4 Doprava NEBEZPEČÍ: Při pádu ze střechy hrozí nebezpečí smrti! B K přepravě na střechu nepoužívejte žebříky, protože součásti montážního materiálu a kolektory jsou těžké a nesnadno manipulovatelné. B Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. B Nejsou-li k dispozici žádné nezávislé zábrany proti pádu, zajistěte ochranu osob jiným vhodným způsobem a používejte jistící osobní ochranné pomůcky. 4 VAROVÁNÍ: Hrozí nebezpečí úrazu padajícími díly! B Během přepravy zajistěte kolektory a montážní materiál proti spadnutí. OZNÁMENÍ: Možnost vzniku netěsností v důsledku poškození těsnicí plochy na přípojkách kolektorů! B Ochranné krytky odstraňte teprve přímo před montáží na střeše. Dva ze čtyř přepravních rohů kolektoru obsahují důležité díly ( obr. 5, str. 4). Všechny použité obalové materiály jsou šetrné vůči životnímu prostředí a lze je znovu zužitkovat. B Přepravní obaly likvidujte ekologickou recyklační metodou. OZNÁMENÍ: Možnost poškození přípojek kolektoru v důsledku chybného použití! B Přípojky kolektorů nevyužívejte jako přepravní pomůcku. B Při přenášení rukama berte kolektor za prohlubeň nebo za hranu kolektoru ST Obr. 6 Úseky s prohlubněmi pro úchop Odstranění ochranných krytek teprve na střeše Přenášení kolektoru: hrana kolektoru po celém obvodě 4 Přenášení kolektoru: prohlubeň pro úchop B Abyste si usnadnili přepravu kolektorů a montážního materiálu, využijte v případě potřeby tyto dostatečně nosné pomocné prostředky: nosný popruh. bodová zdvihací vakuová přísavka, pokrývačský žebřík nebo zařízení určené pro kominické práce, příložný výtah, stavební lešení. Solární hadice [] v přepravních rozích se dodávají se zátkami [] natřenými tukem. Tyto zátky rozšiřují solární hadici a usnadňují montáž na přípojku kolektoru. B Zátky [] odstraňte teprve přímo před montáží solární hadice. 45 mm ST Obr (0/05)

17 Před montáží 5 Před montáží 5. Všeobecné informace VAROVÁNÍ: Byl-li kolektor a montážní materiál po delší dobu vystaven slunečnímu záření, hrozí nebezpečí popálení o tyto díly! B Noste osobní ochranné pomůcky. B Kolektor a montážní materiál chraňte před slunečním zářením. B Vyhněte se zastínění kolektorového pole sousední budovou, stromy atd. Jelikož pokrývačské firmy mají zkušenosti s pracemi na střechách a s nebezpečím pádů z nich, doporučujeme Vám s těmito firmami spolupracovat. Při montáži kolektorů doporučujeme dodatečně použít vodotěsnou střešní fólii. Obr ST B Před montáží se informujte o stavebních podmínkách a místních předpisech. B Kolektory umístěte na střechu optimálně. Zvláštní pozornost přitom věnujte: Kolektorové pole orientujte pokud možno jižním směrem ( obr. 8). Kolektorové pole vyrovnejte tak, aby lícovalo s okny, dveřmi atd. ( obr. 8). Zabraňte možnému zastínění ( obr. 9). Dbejte správného hydraulického připojení na potrubní vedení ( kapitola 5.). Zohledněte potřebu místa na střeše ( kapitola 5.). Solární stanice nepatří pod kolektorové pole V některých případech nelze solární stanici [] namontovat pod kolektorové pole (např. u střešních kotelen). Abyste se u těchto systémů vyhnuli přehřátí, vytvořte výstupem potrubní pytel. B Výstup instalujte nejprve až ve výšce přípojky zpátečky kolektoru []. Poté jej veďte až k solární stanici. N W O S ST Obr ST Obr (0/05) 7

18 Před montáží 5. Uspořádání kolektorů Výstup lze na kolektorové pole namontovat buď vpravo nebo vlevo. B Dvoustranné připojení kolektorového pole ( obr. ). Podrobné informace o projektování hydrauliky systému a komponentů najdete v projekčních podkladech solární techniky. Dovolené uspořádání a orientace B Při montáži kolektorů vezměte v úvahu, že jímka pro čidlo kolektoru je umístěna nahoře ( obr. []). B Instalaci kabelu čidla kolektoru naplánujte tak, aby čidlo kolektoru ( obr. []) mohlo být namontováno do kolektoru s připojeným výstupem [5]. Maximální počet kolektorů B Do jedné řady namontujte maximálně 0 kolektorů T Obr. 5 4 Připojení jedné řady ST 4 5 Obr. Uspořádání svislých (nahoře) a vodorovných (dole) kolektorů. Čidlo kolektoru v jímce (vždy nahoře na kolektoru s připojeným výstupem) Solární hadice 45 mm Solární hadice 55 mm a zaslepovací zátka 4 Zpátečka (ze zásobníku) 5 Výstup (do zásobníku) (0/05)

19 Před montáží 5. Potřeba místa na střeše a NEBEZPEČÍ: Kolektory, které nevydrží nápory větru a jeho sacích účinků, mohou ohrozit lidský život! B Dodržte minimální vzdálenost k okraji střechy (míra a). a = h 0 b a a = b 0 C Míra a: Použít lze oba vzorce. Lze použít menší hodnotu. Míra A: Potřeba místa včetně plechu tab. 4 Míra B: Potřeba místa včetně plechu tab. 5 Míra C: Nejméně dvě řady tašek k hřebeni/komínu. Míra D: Nejméně 0,5 m pro výstup vpravo a vlevo vedle kolektorové pole. Míra E: Je-li na střeše zapotřebí odvzdušňovač, nejméně 0,4 m pro výstup. Mezi dvěma kolektorovými poli naplánujte rozteč o velikosti nejméně řad tašek. a a A D B E h T Obr. Počet kolektorů Míra A, včetně krycích plechů [m] Keramické tašky/břidlicová krytina Falcovky svislé vodorovné svislé vodorovné,54,8,6,45,74 4,4,8 4,49,94 6,46 4,0 6,5 4 5,4 8,50 5, 8,57 5 6,4 0,55 6,4 0,6 6 7,54,59 7,6,66 7 8,74 4,6 8,8 4,70 8 9,94 6,67 0,0 6,74 9,4 8,7, 8,78 0,4 0,76,4 0,8 Tab. 4 Potřeba místa pro svislý a vodorovný typ Míra B, včetně krycích plechů [m] Keramické tašky Falcovky Břidlicová krytina Řádek svislé vodorovné svislé vodorovné svislé vodorovné, bez olověné,59,75,86,0,6,77 ochranné zástěry Tab. 5 Potřeba místa pro svislý a vodorovný typ (0/05) 9

20 Před montáží 5.4 Ochrana proti blesku B Podle regionálních předpisů se informujte, zda je nutné zařízení pro ochranu před bleskem. Často je požadována ochrana proti blesku např. u budov vyšších než 0 m. B Instalaci ochrany proti blesku svěřte odborníkovi v oboru elektro. B Je-li k dispozici zařízení na ochranu proti blesku, zkontrolujte napojení solárního systému na toto zařízení. 5.5 Potřebné nářadí a příslušenství klíč SW8 aku šroubovák kladivo příložný úhelník torx-bity TX5 tříbodová vakuová přísavka klíč SW7 a 0 pro připojení potrubního vedení úhlová rozbrušovačka vodováha zednická šňůra materiál k izolaci trubek 5.6 Pořadí montáže Při montáži samostatného kolektoru (singl kolektoru) se jednotlivé montážní úkony mohou od pořadí montáže lišit. B Věnujte pozornost pokynům k jednotlivým montážním úkonům. Abyste mohli kolektory připevnit na střechu, musíte dodržet toto pořadí montáže: Stanovte výchozí polohu ( kapitola 6., str. ). Odkryjte střechu ( kapitola 6., str. ). Příprava montáže kolektorů na zemi ( kapitola 7., str. 8) Namontujte dodatečné střešní latě ( kapitola 6., str. 4). Vyznačte montážní rozměry ( kapitola 7.., str. ). Namontujte spodní krycí plechy ( kapitola 7.., str. 4). Namontujte levý kolektor ( kapitola 7..4, str. 6). Namontujte další kolektory ( kapitola 7..5, str. 8). Tento krok odpadá při montáži singl kolektoru Ukončete montáž kolektorů ( kapitola 7..6, str. 9). Namontujte boční opěrné plechy ( kapitola 7..7, str. 9). Namontujte čidla kolektorů ( kapitola 7..8, str. 40). Proveďte hydraulické připojení ( kapitola 7..9, str. 40). Namontujte boční krycí plechy ( kapitola 7..0, str. 4). Namontujte clony ( kapitola 7.., str. 4). Namontujte střední krycí lištu ( kapitola 7.., str. 4) Tento krok odpadá při montáži singl kolektoru Namontujte horní krycí plechy ( kapitola 7.., str. 4). Namontujte trojúhelníkový těsnicí pás ( kapitola 7..4, str. 44). Olověnou zástěru vytvarujte podle krytiny ( kapitola 7..5, str. 45). Zakryjte střechu ( kapitola 8, str. 46) (0/05)

21 Příprava střechy na montáž 6 Příprava střechy na montáž B Pro lepší schůdnost střechy použijte pokrývačský žebřík nebo jednotlivé tašky vysuňte nahoru. B Popraskané tašky, šindele, desky apod. odstraňte a nahraďte novými. NEBEZPEČÍ: Při pádu ze střechy hrozí nebezpečí smrti! B Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. B Nejsou-li k dispozici žádné nezávislé zábrany proti pádu, zajistěte ochranu osob jiným vhodným způsobem a používejte jistící osobní ochranné pomůcky. 6. Stanovení výchozí polohy Poloha kolektorového pole Na obrázku je uveden příklad polohy u krytiny z keramických tašek. Míry pro jiné krytiny tab. 6, str. 6 B V > 80 mm > 80 mm 5 4 X A T Obr. 4 Poloha kolektorového pole Horní řada tašek Pravá řada tašek Spodní krycí plech (s olověnou zástěrou) 4 Spodní řada tašek 5 Levá řada tašek 6 Boční krycí plech A B V X Šířka kolektorového pole včetně krycího plechu Výška kolektorového pole včetně krycího plechu, bez olověné zástěry Referenční bod k míře X Vzdálenost mezi krytinami, které spočívají na bočních krycích plechách (0/05)

22 Příprava střechy na montáž Míra B, výška kolektorového pole Krytina Míra X, vzdálenost mezi krytinami Míra B, včetně krycích plechů, bez olověné zástěry [m] svislé Keramické tašky,59,75 Falcovky,86,0 Břidlice/šindele,6,77 Tab. 6 Počet kolektorů Vzdálenost [m] svislé,8,,58 4,6,78 6, 4 4,98 8,5 vodorovné vodorovné 5 6,8 0,9 6 7,8,4 7 8,58 4,47 8 9,78 6,5 6.. Stanovení vodorovné výchozí polohy Vodorovná výchozí poloha by měla být zvolena tak, aby tašky při pokrývání střechy byly řezány pouze na pravém okraji kolektorového pole. Při stanovení výchozí polohy byste měli zajistit, aby tašky na pravém okraji byly řezány jen v prohlubni vlny a aby alespoň jedna polovina každé tašky zůstala zachována. B Nejde-li to jinak, řežte tašky na pravém a na levém okraji kolektorového pole. B Míru X přeneste na střechu a stanovte levou řadu tašek ( obr. 4, [5]). B Stanovte pravou řadu tašek ( obr. 4, []), která se eventuálně bude muset seříznout později při pokrývání. 6.. Stanovení svislé výchozí polohy B S ohledem na míru B stanovte spodní řadu tašek ( obr. 4, [4]). B Stanovte horní řadu tašek ( obr. 4, []), která se eventuálně bude muset seříznout později při pokrývání. 9 0,98 8,56 0,8 0,60 Tab (0/05)

23 Příprava střechy na montáž 6. Odkrytí střechy B Odkryjte tašky v kolektorovém poli vycházeje od stanovených řad tašek. B Při odkrývání řady tašek [] na levé straně kolektorového pole přeneste levý referenční bod V míry X na střešní lať [] nacházející se pod krytinou. Tento bod bude zapotřebí jako referenční bod V pro přenesení montážních rozměrů. Přizpůsobení spodní řady tašek Na spodní řadě krytiny [] spočívá spodní krycí plech [] s olověnou zástěrou a utěsňuje kolektorové pole. B Zajistěte, aby výška krytiny nepřekročila maximálně dovolenou hodnotu ( obr. 6 a tab. 8, míra h). V h > 80 mm X A Obr T Obr. 6 Míra h T Střešní lať Řada tašek určená pro odkrytí V Referenční bod k míře X B Na každé straně kolektorového pole odkryjte případně dodatečné řady tašek, abyste zajistili dostatečně bezpečnou chůzi po střeše. Krytina Keramické tašky Falcovky Tab. 8 Míra h max. Výška krytiny: horní hrana střešní latě až horní hrana krytiny 70 mm 40 mm Je-li krytina vyšší než maximální dovolená hodnota: B Zkoste horní hranu krytiny [] natolik, aby na ni spodní krycí plech [] plynule dosedal (0/05)

24 Příprava střechy na montáž 6. Montáž přídavných střešních latí Při montáži na střechu obitou prkny nejsou zapotřebí žádné dodatečné střešní latě. Montážní míry se vyznačí na stávající bednění. 6.. Délka přídavných střešních latí Pro uložení krycích plechů a kolektorů jsou ze strany stavby zapotřebí dodatečné střešní latě stejné výšky, jako jsou latě stávající. Nejmenší délka přídavných střešních latí ( tab. 9 a obr. 7, []): délka = míra A + cca 0 cm (pro boční příponky []) B Délku přídavných střešních latí upravte tak, aby styk latí mohl být připevněn na krokev. Alternativně k přídavným střešním latím může být existující laťování střechy v úseku kolektorového pole přeneseno na míry přídavných střešních latí. V dalším textu je popsána montáž s přídavnými střešními latěmi. > 80 mm X A T Obr. 7 Příponka Přídavná střešní lať Míra A, šířka kolektorového pole vč. krycího plechu Počet kolektorů Míra A, včetně krycích plechů [m] Keramické tašky/břidlicová krytina Falcovky svislé vodorovné svislé vodorovné,54,8,6,45,74 4,4,8 4,49,94 6,46 4,0 6,5 4 5,4 8,50 5, 8,57 5 6,4 0,55 6,4 0,6 6 7,54,59 7,6,66 7 8,74 4,6 8,8 4,70 8 9,94 6,67 0,0 6,74 9,4 8,7, 8,78 0,4 0,76,4 0,8 Tab. 9 Potřeba místa pro svislý a vodorovný typ (0/05)

25 Příprava střechy na montáž 6.. Poloha/rozteče přídavných střešních latí Svislé kolektory Vodorovné kolektory G H J I E E F G H D I J D T T Obr. 9 Obr. 8 Střešní lať pro montážní držáky Střešní latě pro přidržovače Střešní latě pro horní krycí plech D E F G H I J Vzdálenost ke střešní lati pro montážní držáky Vzdálenost ke střešní lati pro přidržovač na spodní montážní kapse Vzdálenost ke střešní lati pro přidržovač na střední montážní kapse Vzdálenost ke střešní lati pro přidržovač na horní montážní kapse Vzdálenost ke střešní lati pro polystyrenový klín na horním krycím plechu Vzdálenost ke střešní lati pro polystyrenový klín na horním krycím plechu Vzdálenost ke střešní lati pro horním krycí plech Vzdálenosti přídavných střešních latí [mm] Vzdálenos ti Keramické tašky Falcovky Břidlicová krytina svislé vodorovné svislé vodorovné svislé vodorovné D E F G H I J Tab. 0 Vzdálenosti přídavných střešních latí (0/05) 5

26 Příprava střechy na montáž 6.. Montáž přídavných střešních latí UPOZORNĚNÍ: Možnost poškození budovy v důsledku netěsností střechy. B Styk latí připevněte na krokev. B Ve styku latě dostatečně spojte, např. pojištěním pomocí existujících střešních latí. B Rozdíl úrovně krokví vyrovnejte na straně stavby. Přesazení stávajících střešních latí B Přesaďte stávající střešní lať [4] v kolektorovém poli [] a zajistěte ji příp. svislou latí []. 4 Při montáži přídavných střešních latí přímo nad stávajícími střešními latěmi: B Přídavnou střešní lať posuňte tak daleko nahoru, aby zbylo dostatek místa pro zavěšení tašek. Je-li nutné namontovat přídavnou střešní lať do polohy, která se kryje s existující střešní latí v kolektorovém poli: B Existující střešní lať přesaďte. B Namontujte přídavnou střešní lať pro montážní držáky ( obr. 8 a 9, []). Přesné vyrovnání střešní latě pro montážní držák ( obr. 8 a 9, []) je závislé na vyrovnání krytiny. B Střešní lať vyrovnejte po celé délce horní hrany spodní krytiny. Použijte k tomu popřípadě zednickou šňůru. B Namontujte přídavné střešní latě pro přidržovače ( obr. 8 a 9, []). B Namontujte přídavné střešní latě pro horní krycí plech ( obr. 8 a 9, []). Obr. 0 Kolektorové pole Přemístěná střešní lať Svislá střešní lať 4 Stávající střešní lať SD T (0/05)

27 Montáž kolektorů 7 Montáž kolektorů NEBEZPEČÍ: Při pádu ze střechy hrozí nebezpečí smrti! B Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. B Nejsou-li k dispozici žádné nezávislé zábrany proti pádu, zajistěte ochranu osob jiným vhodným způsobem a používejte jistící osobní ochranné pomůcky. B Montáž provádějte na střeše nejméně ve osobách. OZNÁMENÍ: Možnost poškození kolektoru v důsledku netěsností na přípojce kolektoru! B Ochranné krytky odstraňte z přípojek kolektoru teprve přímo před hydraulickým připojením. OZNÁMENÍ: Možnost poškození kolektoru v důsledku poškozených přípojek! B Při přepravě neberte kolektor za přípojky! B Při přepravě kolektorů na střechu použijte alespoň jednu z následujících pomůcek: příložný výtah, bodové vakuové přísavky s dostatečnou nosností, nosný popruh. VAROVÁNÍ: Hrozí nebezpečí úrazu padajícími kolektory! B Během přepravy a montáže zajistěte kolektory proti spadnutí. B Po ukončení montáže zkontrolujte bezpečnou instalaci montážní sady a kolektorů. Důležité pokyny pro zacházení se solárními hadicemi a pérovými sponami UPOZORNĚNÍ: Hrozí nebezpečí úrazu vytaženým pojistným kroužkem v nezamontovaném stavu! B Pojistný kroužek stáhněte teprve poté, co jste na solární hadici umístili pérovou sponu. OZNÁMENÍ: Možnost vzniku netěsností na přípojkách kolektorů! Dodatečné uvolnění pérové spony může zhoršit její upínací sílu. B Pérovou sponu nasuňte přímo před zesílení přípojky kolektoru. Teprve pak stáhněte pojistný kroužek. U solárních hadic bez zátky doporučujeme položit solární hadice před montáží do horké vody. Zvlášť při nízkých teplotách se tím usnadní montáž. V solárních hadicích pro vzájemné spojení kolektorů mezi sebou jsou zátky nasazeny.. Zátky vytáhněte teprve přímo před montáží solární hadice. Použijte k tomu popřípadě klíč SW5.. Solární hadici s pérovou sponou nasuňte na přípojku kolektoru.. Když se pérová spona nachází přímo před zesílením, pojistný kroužek stáhněte ST.. Obr. Montáž solární hadice (0/05) 7

28 Montáž kolektorů 7. Příprava montáže kolektorů na zemi B Dodržujte pokyny uvedené v kapitole 5., str. 8 o umístění kolektorů. Jako příklad je v dalším textu výstup znázorněn na pravé straně kolektorového pole a první kolektor je namontován vpravo. 7.. Montáž zaslepovací zátky VAROVÁNÍ: Hrozí nebezpečí úrazu v důsledku nezajištěných zaslepovacích zátek! B Zajistěte, aby každá zaslepovací zátka byla zajištěna pérovou sponou. 7.. Vložení těsnicího pásu do rámu kolektoru B Očistěte hranu [] kolektoru. B Z těsnicího pásu stáhněte ochrannou fólii. B Těsnicí pás [] vložte lepivou stranou do hrany kolektoru na levé a pravé straně [] kolektorového pole. B Solární hadici [] s předmontovanými zaslepovacími zátkami nasaďte na volné přípojky kolektoru. B Když se pérová spona [] nachází přímo před zesílením, pojistný kroužek stáhněte T B A Obr ST Obr (0/05)

29 Montáž kolektorů 7.. Montáž spojovací sady B Spojovací sadu vyjměte z přepravních rohů.. Klíčem SW5 vytáhněte jen jednu zátku.. Solární hadici [] s pérovými sponami nasuňte na přípojku kolektoru.. Když se pérová spona [] nachází přímo před zesílením, pojistný kroužek stáhněte... B ST Obr. 4 Spojovací sada na. a všech ostatních kolektorech (0/05) 9

30 Montáž kolektorů 7. Montáž kolektorů Vodorovné uspořádání kolektorů UPOZORNĚNÍ: Možnost poškození budovy v důsledku netěsností střechy! B Krycí plechy montujte s velkou pečlivostí, abyste zabránili vzniku netěsností v kolektorovém poli. UPOZORNĚNÍ: Hrozí nebezpečí poranění o ostré plechy! B Při montáži plechů noste vhodné ochranné pomůcky, např. rukavice. Obr. 7 Uspořádání při kolektorech T 7.. Umístění spodních krycích plechů Počet a délka spodních krycích plechů jsou podle typu kolektoru a jeho umístění různé. Na následujících obrázcích je schematicky znázorněno umístění spodních krycích plechů. Plechy s šedou barvou jsou komponenty z rozšiřovací sady. Obr. 8 Uspořádání při > kolektorech T Svislé uspořádání kolektorů Uspořádání při samostatném (singl) kolektoru T T Obr. 9 Uspořádání při samostatném (singl) kolektoru (vlevo: svislé; vpravo: vodorovné) Obr. 5 Uspořádání při kolektorech T SD Obr. 6 Uspořádání při > kolektorech (0/05)

31 Montáž kolektorů 7.. Vyznačení montážních rozměrů Svislé kolektory ( a více kolektorů) V V V z a b c a b c a b c T Obr. 40 Montážní rozměry pro svislé kolektory Kolektor Přídavná střešní lať Spodní krycí plech, s olověnou zástěrou 4 Montážní držák 5 Protiskluzová pojistka 6 Spodní spojka 7 Dvoustranný přidržovač V Referenční bod k míře X ( obr. 4, str. ) V Referenční bod: střed mezi dvěma kolektory Montážní rozměry pro svislé kolektory [mm Montážní držák Spojka, dvoustranné přidržovače Míra z Míra a Míra b Míra c Tab. Montážní rozměry pro svislé kolektory (0/05)

32 Montáž kolektorů Vodorovné kolektory V V V V V V z a a a a d d d a b b b c c c T Obr. 4 Montážní rozměry pro vodorovné kolektory Kolektor Přídavná střešní lať Spodní krycí plech, s olověnou zástěrou 4 Montážní držák 5 Protiskluzová pojistka 6 Spodní spojka 7 Dvoustranný přidržovač V Referenční bod k míře X ( obr. 4, str. ) V Referenční bod: střed mezi dvěma kolektory V Referenční bod: střed kolektoru, poloha spojky Montážní rozměry pro vodorovné kolektory [mm] Montážní držák Střed mezi dvěma kolektory, dvoustranné přidržovače Spojka Míra z Míra a Míra a Míra a Míra b Míra c Míra d Tab. Montážní rozměry pro vodorovné kolektory (0/05)

33 Montáž kolektorů Samostatné (singl) kolektory (svislé a vodorovné) a b V V V 4 5 z a a T z a b d a b c Obr. 4 Montážní rozměry pro singl kolektory Kolektor; a: svislý kolektor; b: vodorovný kolektor Přídavná střešní lať Spodní krycí plech, s olověnou zástěrou 4 Montážní držák 5 Protiskluzová pojistka 6 Spodní spojka 7 Dvoustranný přidržovač V Referenční bod k míře X ( obr. 4, str. ) V Referenční bod: střed kolektoru, poloha spojky Montážní rozměry pro singl kolektory [mm] Montážní držák Spojka Míra z Míra a Míra a Míra a Míra b Míra c Míra d Svislý singl kolektor Vodorovný singl kolektor Tab. Montážní rozměry pro singl kolektory (0/05)

34 Montáž kolektorů Vyznačení montážních rozměrů U střech pobitých prkny se montážní míry vyznačí na stávající bednění. B Vycházejíce z referenčního bodu [V] vyznačte míru z na spodní střešní lať. B Počínaje značkou k míře z přeneste montážní rozměry pro první kolektor na spodní střešní lať a vyznačte referenční body. svislé kolektory: míry a, b, c ( obr. 40 a tab., str. ) vodorovné kolektory: míry a, a, b, c, d ( obr. 4 a tab., str. ) singl kolektory, svislé: míry a, b ( obr. 4 a tab., str. ) singl kolektory, vodorovné: míry a, a, a, b, c, d ( obr. 4 a tab., str. ) B Referenční bod(y) [V..] přeneste přesně v úhlu 90 na další přídavnou střešní lať []. svislé kolektory: referenční bod V vodorovné kolektory: referenční body V a V 7.. Montáž spodních krycích plechů Upevnění montážních držáků B Montážní držáky [] posuňte centricky do označených montážních poloh [] tak, aby spodní styková hrana navazovala na spodní hranu střešní latě pro montážní držák [] a přitom je připevněte vždy jedním šroubem 5 x 0. Při montáži svislého singl kolektoru odpadá montáž spodní spojky. B Demontáž spojky: Horní díl odšroubujte od spodního dílu. B Spodní díl spojky [4] položte přesně do označené montážní polohy [5] na střešní lať a připevněte šroubem 5 x 0. Zajistěte přitom, aby hrana spojky [6] ležela přesně na spodní hraně střešní latě V T Obr. 4 Přenesení referenčních bodů T Obr. 44 Montážní držák Montážní poloha montážního držáku Spodní hrana střešní latě 4 Spodní díl spodní spojky 5 Montážní poloha spodní spojky 6 Spodní hrana střešní latě (0/05)

35 Montáž kolektorů B Spodní díl spojky zajistěte v montážní poloze šroubem 5 x 0 [] na té střešní lati [], na kterou dosedají tašky. Je-li šroub příliš krátký, namontujte pro zajištění spodního dílu krátkou střešní lať. B Pravý spodní krycí plech [.] zasuňte do montážního držáku. Při zasouvání uslyšíte výrazné klapnutí. B Levý krycí plech [.] zasuňte do montážního držáku a posuňte přes spodní díl spojky tak daleko [.], aby otvory ve spodním dílu byly ještě vidět (vzdálenost mezi plechy: cca 0 mm). Při zasouvání uslyšíte výrazné klapnutí. ca. 0 mm T Obr. 45 Montáž spodních krycích plechů U břidlicové krytiny nejsou na spodních krycích plechách žádné olověné zástěry.. Při montáži svislého singl kolektoru se montuje pouze spodní krycí plech T Obr. 47 OZNÁMENÍ: Možnost poškození krycích plechů a olověných zástěr poškrábáním! B Zajistěte, aby při přehýbání olověných zástěr byl podklad čistý. B Olověné zástěry všech krycích plechů přehněte dopředu. B Z protiskluzové pojistky stáhněte ochrannou fólii [.]. B Protiskluzovou pojistku nalepte na spodní krycí plech tak, aby protiskluzové pojistky lícovaly s montážními držáky [.] a ležely přesně v ohybu krycího plechu [.] T Obr. 46 Obr T (0/05) 5

36 Montáž kolektorů B Spodní krycí plechy připevněte skrz otvory protiskluzové pojistky šrouby 5 x0 na střešní lať Montáž levého kolektoru Dvoustranné přidržovače se nejprve připevní jen lehce, aby hrany mohly při montáži kolektorů zapadnout do montážní kapsy. U singl kolektoru se místo dvojstranného přidržovače montuje jednostranný přidržovač. B Rozpěrku a dvoustranný přidržovač sestavte dohromady [.]. B Přidržovače přišroubujte šroubem 6 x 70 na vyznačeném středu na (příp. dodatečně namontovanou) střešní lať [.]. Šrouby přitom utáhněte jen lehce. Obr T.. B Horní díl spojky zahákněte za spodní hranu krycích plechů [.] a přitlačte [.]. B Horní díl spojky přišroubujte pomocí těsnicích podložek a šroubů na spodní díl [.]. Šrouby přitom příliš neutahujte. Při použití aku šroubováku nastavte pro šroubování malou rychlost... Obr T. B Kolektor otočte tak, aby jímka čidla se nacházela na kolektoru nahoře. Obr T OZNÁMENÍ: Možnost poškození kolektoru, dojde-li k sesunutí kolektoru ze střechy v důsledku toho, že protiskluzové pojistky nezasahují do montážních kapes kolektoru! B Zajistěte, aby protiskluzové pojistky zasahovaly do montážních kapes (0/05)

37 Montáž kolektorů B Položte levý kolektor a spodními montážními kapsami jej nechte sjet do protiskluzových pojistek. B Další dvojstranné přidržovače našroubujte šrouby 6 x 70 na střešní lať [.] a jejich polohu upravte tak, aby zasahovaly do bočních montážních kapes a lícovaly. Šrouby přitom utáhněte jen lehce [.]. Svislé uspořádání: další přidržovače Vodorovné uspořádání: další přidržovač Obr. 5 B Posouvejte kolektor doprava [.], dokud přidržovač nezapadne do boční montážní kapsy a nelícuje [.]. Zkontrolujte polohu a přesné vyrovnání kolektoru B Vytáhněte zátku ze solární hadice a na horní a spodní solární hadici levého kolektoru nasuňte druhou pérovou sponu [.] T Obr. 54 B Na levé straně kolektoru vložte jednostranné přidržovače do bočních montážních kapes a pomocí šroubů 6 x 70 je přišroubujte na (popř. dodatečně namontovanou) střešní lať. Svislé uspořádání: jednostranné přidržovače Vodorovné uspořádání: jednostranné přidržovače Singl kolektor, svislý: jednostranné přidržovače Singl kolektor, vodorovný: jednostranné přidržovače T T Obr. 5 U singl kolektoru se místo dvojstranného přidržovače montuje jednostranný přidržovač. B Singl kolektor, svislý: Namontujte další jednostranné přidržovače. B Singl kolektor, vodorovný: Namontujte další jednostranný přidržovač. Obr T (0/05) 7

38 Montáž kolektorů 7..5 Montáž dalších kolektorů Tento krok odpadá při montáži svislého singl kolektoru. B Svislé uspořádání: Pomocí zednické šňůry přeneste montážní polohu dvojstranných přidržovačů [] na přídavnou střešní lať [] pro horní spojku. Vyznačte montážní polohu horní spojky []. B Přeneste montážní rozměry pro další kolektor na spodní střešní lať a vyznačte referenční body. svislé kolektory: míry a, b, c ( obr. 40 a tab., str. ) vodorovné kolektory: míry a, b, c, d ( obr. 4 a tab., str. ) Pro poslední vodorovný kolektor je zapotřebí další montážní držák ( obr. 4 a tab., str. ). B U posledního kolektoru v poli přeneste dodatečně míru a. B Položte pravý kolektor a spodními montážními kapsami jej nechte sjet do protiskluzových pojistek T Obr. 56 Montážní poloha horní spojky u svislých kolektorů B Vodorovné uspořádání: Pomocí zednické šňůry přeneste montážní polohu dvojstranných přidržovačů [] na přídavnou střešní lať [] pro horní spojku. Přeneste hodnotu d ( obr. 4 a tab., str. ) a vyznačte montážní polohy pro horní spojky []. d Obr T B Posouvejte kolektor doleva, dokud přidržovače nezapadnou do bočních montážních kapes a nelícují. B Přitom nasaďte přípojky na předmontované solární hadice na levém kolektoru a vytvořte hydraulické spojení T Obr. 57 Montážní poloha horní spojky u vodorovných kolektorů T Obr (0/05)

39 Montáž kolektorů UPOZORNĚNÍ: Hrozí nebezpečí úrazu a vytvoření netěsností v důsledku nezajištěných solárních hadic, protože může vytékat solární kapalina. B Každou solární hadici zajistěte na přípojce kolektoru pérovou sponou. B Když se pérová spona nachází přímo před zesílením, pojistný kroužek stáhněte. B Montáž dalších kolektorů: Opakujte montážní postup pro každý kolektor tak, jak je popsáno v kapitole Ukončení montáže kolektorů B U posledního kolektoru v poli: Na pravé straně kolektoru vložte jednostranné přidržovače do bočních montážních kapes a pomocí šroubů 6 x 70 je přišroubujte na střešní lať. Obr ST B Utáhněte šrouby přidržovačů T Obr Montáž bočních opěrných plechů Obr T B U polí s > kolektory: Další dvojstranné přidržovače našroubujte šrouby 6 x 70 na střešní lať [.] a jejich polohu upravte tak, aby zasahovaly do bočních montážních kapes a lícovaly. Šrouby přitom utáhněte jen lehce [.]. Při kolizi mezi opěrnými plechy a vedením potrubí lze opěrný plech upravit. B Boční opěrné plechy na levé a pravé vnější straně kolektorů vyrovnejte přibližně na střed, přirazte na jednostranné přidržovače a přišroubujte dvěma šrouby 5 x 0... Obr T Obr T (0/05) 9

40 Montáž kolektorů 7..8 Montáž čidla kolektoru Čidlo kolektoru je přiloženo k solárnímu regulátoru. OZNÁMENÍ: Možnost výpadku zařízení v důsledku vadného kabelu čidla! B Kabel čidla chraňte před možným poškozením, např. před okousáním kunou. B Čidlo kolektoru namontujte do kolektoru s připojeným výstupem ( obr. 65) Připojení potrubí B Proveďte hydraulické připojení ( kapitola 9, str. 47). OZNÁMENÍ: Možnost poškození zařízení korozí! Zůstanou-li v solárním systému po výplachu nebo zkoušce těsnosti zbytky vody, může dojít ke vzniku koroze. B Solární zařízení uveďte hned po zkoušce těsnosti ( návod k solární stanici) do provozu se solární kapalinou. B Zkontrolujte instalaci. Provádíte-li odvzdušnění solárního systému automatickým odvzdušňovačem na střeše (příslušenství), musíte po odvzdušnění zavřít kulový kohout ( návod k solární stanici). Obr. 65 Poloha čidla kolektoru Poloha čidla kolektoru u jednořadých polí Zpátečka Výstup B Čidlem kolektoru prorazte těsnicí vrstvu jímky a čidlo zasuňte až na doraz (odpovídá 65 mm) T Kontrolní práce. Protiskluzové pojistky namontovány?. Přidržovače namontovány a šrouby utaženy?. Jsou solární hadice zajištěny pérovými sponami (pojistný kroužek stažen)? 4. Je čidlo teploty kolektoru zasunuté až na doraz? 5. Byla provedena zkouška těsnosti a byla zkontrolována těsnost přípojek (viz návod k solární stanici)? Tab. 4 Pokud jste provedli uvedenou kontrolu, můžete namontovat krycí plechy. 65 mm ST Obr. 66 Poloha jímky pro čidlo kolektoru Byla-li proražena jímka nesprávného kolektoru, utěsněte tuto jímku zátkou z připojovací sady (0/05)

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž do střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Deskový kolektor pro solární tepelné systémy

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž do střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Deskový kolektor pro solární tepelné systémy Deskový kolektor pro solární tepelné systémy 67080448.00-.ST 6 70 8 69 (04/03) CZ Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0 Montáž do střechy Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah Obsah Vysvětlení

Více

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720640298-00.1ST. Montáž na šikmou střechu 6 720 648 980 (2011/05) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720640298-00.1ST. Montáž na šikmou střechu 6 720 648 980 (2011/05) CZ Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC- 6706098-00.ST Montáž na šikmou střechu 6 70 68 980 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.... Použité symboly.....................

Více

Návod k montáži pro odborníky

Návod k montáži pro odborníky Návod k montáži pro odborníky Stojany pro deskové kolektory 67061659.00-1.SD Logasol CKE1.0-s / CKN1.0-s Pro odbornou firmu 6 70 644 110 (03/010) CZ Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst Obsah

Více

Upevnění na stojanové konstrukci

Upevnění na stojanové konstrukci Návod k instalaci pro odborníka Deskové kolektory Upevnění na stojanové konstrukci 670648538.00-.ST 6 70 803 98 (0/05) CZ Obsah Obsah Bezpečnostní pokyny. Použité symboly. Všeobecné bezpečnostní pokyny

Více

Návod k montáži pro odborníky Logasol CKE1.0, CKE2.0 / CKN1.0, CKN2.0

Návod k montáži pro odborníky Logasol CKE1.0, CKE2.0 / CKN1.0, CKN2.0 Stojany pro deskové kolektory 67061659.00-1.SD 6 70 644 110 (01/1) CZ Návod k montáži pro odborníky Logasol CKE1.0, CKE.0 / CKN1.0, CKN.0 Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst. Obsah Obsah 1 Vysvětlení

Více

Deskový kolektor FKC-2

Deskový kolektor FKC-2 Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC- Solární tepelné systémy 67080448.00-.ST Montáž do střechy 6 70 809 84 (04/04) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny................ Použité

Více

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720647803-00.1T. Montáž na plochou střechu nebo na fasádu 6 720 648 982 (2011/05) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720647803-00.1T. Montáž na plochou střechu nebo na fasádu 6 720 648 982 (2011/05) CZ Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC- 670647803-00.T Montáž na plochou střechu nebo na fasádu 6 70 648 98 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny... 3. Použité symboly....................

Více

Návod k instalaci a údržbě

Návod k instalaci a údržbě Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor 670647803-00.T Logasol SKN 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 70 648 908 (0/05) CZ Obsah Obsah

Více

VK140-1, VK280-1. Vakuový trubicový kolektor. Montáž na plochou střechu (30, 45 ) Montáž na fasádu (45, 60, 90 ) Návod k instalaci a údržbě

VK140-1, VK280-1. Vakuový trubicový kolektor. Montáž na plochou střechu (30, 45 ) Montáž na fasádu (45, 60, 90 ) Návod k instalaci a údržbě Návod k instalaci a údržbě Vakuový trubicový kolektor VK40-, VK80- Montáž na plochou střechu (0, 45 ) Montáž na fasádu (45, 60, 90 ) 6 70 647 078 (0/0) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní

Více

Návod k instalaci a údržbě

Návod k instalaci a údržbě Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor 6706098-00.ST Logasol SKN.0 Montáž nad rovinou střechy Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 70 68 907 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Deskové kolektory 670680458-00.Av CKE.0-s / CKN.0-s Montáž na šikmou střechu Pro odbornou firmu Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst 6 70 644 09 (0/00) CZ Obsah Obsah

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Deskové kolektory 67068058-00.Av Logasol CKE.0-s / CKN.0-s / CKE.0-s / CKN.0-s Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst Montáž na šikmou střechu 6 70 80 8 (0/08) CZ Obsah

Více

Návod k instalaci a údržbě CKE1.0/CKN1.0/CKE2.0/CKN2.0

Návod k instalaci a údržbě CKE1.0/CKN1.0/CKE2.0/CKN2.0 Deskový kolektor pro solární tepelné systémy 6 70 800 47-00.ITL 6 70 808 650 (0/08) CZ Návod k instalaci a údržbě CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN.0 Montáž na plochou střechu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte.

Více

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž na plochou střechu a fasádu. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte.

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž na plochou střechu a fasádu. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Deskový kolektor pro solární tepelné systémy 670647803-00.T 6 70 8 69 (04/03) CZ Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0 Montáž na plochou střechu a fasádu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah

Více

Montážní návod NEOSOLAR. Kolektory - Řada GSE ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE. Montáž na střechu pomocí střešních držáků ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE

Montážní návod NEOSOLAR. Kolektory - Řada GSE ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE. Montáž na střechu pomocí střešních držáků ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE Montážní návod Kolektory - Řada GSE Montáž na střechu pomocí střešních držáků Všeobecné montážní a bezpečnostní doporučení K zamezení nežádoucích vlivů působením kondenzace a zamlžení, montují se kolektory

Více

Neutralizační zařízení

Neutralizační zařízení Návod k instalaci pro odborníka Neutralizační zařízení NE0.1 V3 6 720 643 208 (2010/03) CZ Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 1.1 Použité symboly Výstražné

Více

Instalační sada pro uchycení kolektorů SOL. Instalace na rovnou střechu. Modelová řada kolektorů SOL Kolektory: SOL250-V, SOL250-H, SOL200-V

Instalační sada pro uchycení kolektorů SOL. Instalace na rovnou střechu. Modelová řada kolektorů SOL Kolektory: SOL250-V, SOL250-H, SOL200-V Instalační sada pro uchycení kolektorů SOL Instalace na rovnou střechu Modelová řada kolektorů SOL Kolektory: SOL250-V, SOL250-H, SOL200-V CZ721830508 Obsah: Odstavec 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 9.0

Více

VarioSole SE. Instalační návod

VarioSole SE. Instalační návod Instalační návod VarioSole SE Na střechy Orámované moduly Vertikálně Horizontálně Zóna zatížení sněhem I IV Cementové střešní tašky Vlnité střešní tašky Hladké střešní tašky Břidlicové střešní tašky Živičné

Více

AluGrid+ montážní návod. Úchyt modulů. Spojitý nosník. Podkladová guma. Nebezpečí poničení! Pocházením po FV modulech se moduly mohou poškodit.

AluGrid+ montážní návod. Úchyt modulů. Spojitý nosník. Podkladová guma. Nebezpečí poničení! Pocházením po FV modulech se moduly mohou poškodit. AluGrid+ Montážní návod Úchyt modulů Windsafe (větrojistný plech) Upevňovací klip AluGrid+ nosný profil modulů dolní AluGrid+ upevňovací klip pro nosný profil modulů Spojitý nosník Potřebné nářadí Měřicí

Více

Návod k montáži. Logalux LSP Připojovací sada zásobníku LSP a spojovací vedení zásobníku LSP. Sada výměníku tepla. Pro odbornou firmu

Návod k montáži. Logalux LSP Připojovací sada zásobníku LSP a spojovací vedení zásobníku LSP. Sada výměníku tepla. Pro odbornou firmu Návod k montáži Sada výměníku tepla Logalux LSP Připojovací sada zásobníku LSP a spojovací vedení zásobníku LSP Pro odbornou firmu Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte 6 720 643 451 (03/2006)

Více

2012/1. Vakuový trubicový kolektor Logasol SKR...CPC. Popis a zvláštnosti. Ceny a provedení Logasol SKR. Změny vyhrazeny

2012/1. Vakuový trubicový kolektor Logasol SKR...CPC. Popis a zvláštnosti. Ceny a provedení Logasol SKR. Změny vyhrazeny Vakuový trubicový kolektor Logasol SKR...CPC Popis a zvláštnosti Vysoce výkonný vakuový trubicový kolektor SKR...CPC Kolektory jsou vyráběny v Německu Vhodný pro montáž na šikmou a plochou střechu případně

Více

Návod k instalaci a údržbě. Vakuový trubicový kolektor VK140-1, VK Montáž na šikmou střechu (2011/05) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Vakuový trubicový kolektor VK140-1, VK Montáž na šikmou střechu (2011/05) CZ Návod k instalaci a údržbě Vakuový trubicový kolektor VK40-, VK80- Montáž na šikmou střechu 6 70 647 077(0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny... 3. Použité symboly....................

Více

Návod k montáži pro odborníky Deskové kolektory Instalační stojany

Návod k montáži pro odborníky Deskové kolektory Instalační stojany Návod k montáži pro odborníky Deskové kolektory Instalační stojany 6 70 617 583 (008/04) CZ 67061659.00-1.SD Obsah Obsah 1 Bezpečnostní pokyny 3 1.1 Všeobecné bezpečnostní pokyny 3 1. Použité symboly 3

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Akumulační zásobník 6 720 644 801-00.1T Logalux PS 200 EW PS 500 EW Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 720 648 339 (2010/08) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení

Více

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKR10 CPC, SKR5. Montáž nad rovinou střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte.

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKR10 CPC, SKR5. Montáž nad rovinou střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Vakuový trubicový kolektor pro solární termické systémy 6 70 87 75(05/06)CZ Návod k instalaci a údržbě Logasol SKR0 CPC, SKR5 Montáž nad rovinou střechy Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah Obsah

Více

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž na šikmou střechu. 6304 4497 04/2006 CZ Pro odbornou firmu

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž na šikmou střechu. 6304 4497 04/2006 CZ Pro odbornou firmu 60 97 0/006 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKN.0 / SKE.0 Montáž na šikmou střechu 60965.0-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všebecné informace.........................................

Více

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU Netcom100 pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás 22 CZ/PL/HU Obsah Obsah 1 ezpečnostní pokyny a vysvětlení symbolů..........................13 1.1 Použité symboly..............

Více

Návod na montáž a střešních oken Solara KLASIK

Návod na montáž a střešních oken Solara KLASIK Návod na montáž a střešních oken Solara KLASIK Okno instalujte do sklonu střechy 20-90 k vodorovné rovině. Při nižším sklonu je nutné použít pomocný zdvihový rám. Do střechy osazujte kompletní okno, není

Více

Návod k montáži. Montážní sada pro uložení na vlnité desky - montáž na šikmou střechu. 6301 9308 04/2002 CZ Pro odbornou firmu

Návod k montáži. Montážní sada pro uložení na vlnité desky - montáž na šikmou střechu. 6301 9308 04/2002 CZ Pro odbornou firmu 60 908 04/00 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži Montážní sada pro uložení na vlnité desky - montáž na šikmou střechu Před montáží pečlivě pročtěte Předmluva K tomuto návodu Tento montážní návod obsahuje

Více

Logasol SKN3.0-s Pro svislou montáž 7747025 768 16.900,- Logasol SKN3.0-w Pro vodorovnou montáž 7747025 769 19.200,-

Logasol SKN3.0-s Pro svislou montáž 7747025 768 16.900,- Logasol SKN3.0-w Pro vodorovnou montáž 7747025 769 19.200,- Logasol SKN3.0 4.0 deskový kolektor Logasol SKN4.0-s Logasol SKN4.0-w Cena Kč (bez Cena DPH) v Kč Logasol SKN3.0-s Pro svislou montáž 7747025 768 16.900,- Logasol SKN3.0-s 4 Pro svislou montáž 8718530

Více

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte 604 468 04/006 CS Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKN.0 / SKE.0 Montáž do střechy 604975.00-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

Návod k instalaci a údržbě. Neutralizační zařízení NE 2.0 6 720 801 566-00.1T 6 720 802 066 (2011/12) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Neutralizační zařízení NE 2.0 6 720 801 566-00.1T 6 720 802 066 (2011/12) CZ Návod k instalaci a údržbě Neutralizační zařízení NE.0 6 70 80 566-00.T 6 70 80 066 (0/) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny... 3. Použité symboly.................... 3. Bezpečnostní

Více

/2006 CZ

/2006 CZ 7 747 006 523 08/2006 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Kaskádové potrubní propojení Logano plus GB32 (Dvojkotel) Před montáží pozorně pročtěte Obsah Umístění...................................................

Více

6304 4675 04/2006 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte

6304 4675 04/2006 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte 604 4675 04/006 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž do střechy 604975.00-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

EURO TRIC A Montáž na střechu

EURO TRIC A Montáž na střechu NÁVOD K MONTÁŽI EURO TRIC A Montáž na střechu Obr. 0: Montáž na střechu ve formátu na šířku a na výšku Obsah. Všeobecná bezpečnostní upozornění........ Montáž ve formátu na šířku........... 4 3. Montáž

Více

Montážní návod pro nadstřešní solární kolektory Bramac

Montážní návod pro nadstřešní solární kolektory Bramac Montážní návod pro nadstřešní solární kolektory Bramac Platí pro typy solárních kolektorů: - BSK nadstřešní vertikální - BSK nadstřešní horizontální POZOR!!!! Ve vodorovné poloze a sklonu menším než 15

Více

6302 0474 07/2001 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Odvzdušňovací sada SKS pro ploché kolektory od verze 2.1. Před montáží pečlivě pročtěte

6302 0474 07/2001 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Odvzdušňovací sada SKS pro ploché kolektory od verze 2.1. Před montáží pečlivě pročtěte 0 07 07/00 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Odvzdušňovací sada SKS pro ploché kolektory od verze. Před montáží pečlivě pročtěte Rozsah dodávky Rozsah dodávky Před zahájením montážních prací zkontrolujte,

Více

Návod k montáži pro odborníky. Kaskádová jednotka. CerapurMaxx TD ZBR -65 ZBR (2010/08) CZ

Návod k montáži pro odborníky. Kaskádová jednotka. CerapurMaxx TD ZBR -65 ZBR (2010/08) CZ Návod k montáži pro odborníky Kaskádová jednotka CerapurMaxx 6 720 614 028-001.1TD ZBR -65 ZBR -98 6 720 645 106 (2010/08) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 3 1.1 Použité symboly

Více

7 747 004 223 06/2004 CZ

7 747 004 223 06/2004 CZ 7 747 004 3 06/004 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Výměna dveří u olejových/plynových speciálních kotlů Logano S635 a Logano S735 Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

Návod k montáži. Křížový deskový výměník tepla KGXD horizontální vestavěný. (velikost , 455, 515, 605 a 685)

Návod k montáži. Křížový deskový výměník tepla KGXD horizontální vestavěný. (velikost , 455, 515, 605 a 685) Návod k montáži Křížový deskový výměník tepla KGXD horizontální vestavěný (velikost 085-430, 455, 515, 605 a 685) Wolf Česká republika s.r.o.. Rybnická 92. 634 00 Brno. tel. +420 547 429 311. info@wolfcr.cz.

Více

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu. 6304 4518 04/2006 CS Pro odbornou firmu

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu. 6304 4518 04/2006 CS Pro odbornou firmu 6304 458 04/006 CS Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu 63043970.0-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

Návod k montáži. Logamax plus. Kaskádová jednotka GB162-65/80/100. Pro odbornou firmu. Před montáží pečlivě pročtěte. 7217 4300(2011/04) CZ

Návod k montáži. Logamax plus. Kaskádová jednotka GB162-65/80/100. Pro odbornou firmu. Před montáží pečlivě pročtěte. 7217 4300(2011/04) CZ Návod k montáži Kaskádová jednotka 7214 6000-000.1TD Logamax plus GB162-65/80/100 Pro odbornou firmu Před montáží pečlivě pročtěte. 7217 4300(2011/04) CZ Konstrukční uspořádání Konstrukční uspořádání 9

Více

Portoforte 170. Montážní návod

Portoforte 170. Montážní návod Portoforte 170 Montážní návod Stav 03/2012 Montážní návod přístřešku pro - Portoforte 170 Hlavní rozměry: Na vyobrazených nákresech vidíte všechny hlavní rozměry přístřešku. Kromě toho jsou zde nakresleny

Více

FSC AL V-11-1, V-11-2, V-11-3

FSC AL V-11-1, V-11-2, V-11-3 Návod pro montáž termických kolektorů FSC 21-2013 AL na rovnou střechu / volnou montáž V-11-1, V-11-2, V-11-3 Platný od 1.1.2011 OBSAH 1. 2. 3. 4. VŠEOBECNÉ INFORMACE BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ DÍLY KONSTRUKCE

Více

Aventa Těsnicí rámeček. Návod k montážní Je nutno mít při jízde ve vozidle!

Aventa Těsnicí rámeček. Návod k montážní Je nutno mít při jízde ve vozidle! Aventa Těsnicí rámeček Návod k montážní Je nutno mít při jízde ve vozidle! Aventa Těsnicí rámeček Rejstřík Použité symboly... 2 Obsah dodávky... 2 Montáž... 2 Příprava kabelového připojení... 2 Těsnicí

Více

EURO- Sluneční kolektory typ C20/C22

EURO- Sluneční kolektory typ C20/C22 TECHNICKÁ INFORMACE EURO- Sluneční kolektory typ C/C22 Wagner & Co Vysoce průhledné bezpečnostní sklo nebo antireflexní bezp. sklo Pryžové těsnění EPDM s vulkanizačním spojením rohů Eloxovaný hliníkový

Více

Návod k instalaci a obsluze. Stolní stojan DS (2018/10) cs

Návod k instalaci a obsluze. Stolní stojan DS (2018/10) cs Návod k instalaci a obsluze Stolní stojan DS-1 6720889396 (2018/10) cs Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.............. 2 1 Použité symboly................................ 2 2 Bezpečnostní

Více

Montážní návod. Funkční moduly xm10 pro nástěnné a stacionární kotle i montáž na stěnu /2003 CZ Pro odbornou firmu

Montážní návod. Funkční moduly xm10 pro nástěnné a stacionární kotle i montáž na stěnu /2003 CZ Pro odbornou firmu 630 944 03/003 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Funkční moduly xm10 pro nástěnné a stacionární kotle i montáž na stěnu Před montáží pečlivě pročtěte Úvodem Přístroj vyhovuje základním požadavkům příslušných

Více

Montážní návod Skupina solárního čerpadla 10 /

Montážní návod Skupina solárního čerpadla 10 / CZ Skupina solárního čerpadla 1 / 2 26-28 Wolf GmbH Postfach 138 8448 Mainburg Tel. +498751/74- Fax +498751/7416 Internet: www.wolf-heiztechnik.de 36472_2162 Änderungen vorbehalten Bezpečnostní pokyny

Více

Pro provozovatele. Návod k obsluze. allstor. Vyrovnávací zásobník

Pro provozovatele. Návod k obsluze. allstor. Vyrovnávací zásobník Pro provozovatele Návod k obsluze allstor Vyrovnávací zásobník CZ Obsah Obsah 1 Informace k dokumentaci... 3 1.1 Související dokumentace... 3 1.2 Archivace podkladů... 3 1.3 Použité symboly... 3 1.4 Platnost

Více

CFS 210. Regulační přístroj. Regulační přístroj pro kotle na pevná paliva s kotlovým čerpadlem. Návod k instalaci 6 720 649 360 (2012/02) CZ

CFS 210. Regulační přístroj. Regulační přístroj pro kotle na pevná paliva s kotlovým čerpadlem. Návod k instalaci 6 720 649 360 (2012/02) CZ Návod k instalaci Regulační přístroj CFS 210 6 720 648 120-00.1T Regulační přístroj pro kotle na pevná paliva s kotlovým čerpadlem 6 720 649 360 (2012/02) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní

Více

Návod k instalaci a údržbě

Návod k instalaci a údržbě Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor 670647804-00.T Logasol SKN 4.0 Montáž do střechy Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 70 648 909 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů

Více

Montážní návod. www.thermomax.cz

Montážní návod. www.thermomax.cz Montážní návod www.thermomax.cz Thermomax - montážní návod OBSAH 1. Bezpečnostní pokyny..................................................... 1 2. Dimenzovaní solárních systémů Thermomax............................

Více

Bivalentního zásobníkového ohřívače vody SM300/1

Bivalentního zásobníkového ohřívače vody SM300/1 630 4976 05/003 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži a údržbě Bivalentního zásobníkového ohřívače vody SM300/1 Před zahájením montáže a údržby pečlivě pročtěte! Úvodem K tomuto návodu Přístroj odpovídá

Více

NÁVOD PRO INSTALACI STŘEŠNÍHO OKNA ONDULINE TERMO DO STŘEŠNÍ KONSTRUKCE

NÁVOD PRO INSTALACI STŘEŠNÍHO OKNA ONDULINE TERMO DO STŘEŠNÍ KONSTRUKCE NÁVOD PRO INSTALACI STŘEŠNÍHO OKNA ONDULINE TERMO DO STŘEŠNÍ KONSTRUKCE 1. Střešní okna je možné instalovat do střech se sklonem v rozmezí od 20 do 90 stupňů. Střešní okno může být umístěno v jakémkoliv

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě 7 747 00 96 0/004 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži a údržbě Spalinový výměník tepla WT50/60 Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte Úvodem K tomuto návodu Přístroj odpovídá základním požadavkům

Více

Návod k montáži k odtahu spalin pro

Návod k montáži k odtahu spalin pro Návod k montáži k odtahu spalin pro Plynový nástěnný kotel 6 70 6 6-00.O Logamax U5-0/4K Logamax U5-0/4 Pro odbornou firmu Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst 6 70 64 94 CZ (0/008) OSW Obsah

Více

Bezpečnostní pokyny:

Bezpečnostní pokyny: Obsah Bezpečnostní pokyny... 3 Popis funkce kolektoru/systému... 4 Využití kolektoru... 4 Umístění solárního systému... 5 Popis montáže... 6 Schéma instalace... 10 Náplň kolektoru... 11 Vypouštění a plnění

Více

Montážní návod. www.varisol.cz

Montážní návod. www.varisol.cz Montážní návod www.varisol.cz Varisol - montážní návod OBSAH 1. Bezpečnostní pokyny...................................................... 1 2. Dimenzovaní solárních systémů Varisol.....................................

Více

Nástěnný plynový kotel s přívodem vzduchu pro spalování z venkovního prostoru

Nástěnný plynový kotel s přívodem vzduchu pro spalování z venkovního prostoru 45 55 65 75 85 max min max reset max min max Návod pro instalaci systému odtahu spalin Nástěnný plynový kotel s přívodem vzduchu pro spalování z venkovního prostoru reset max max 6 720 63 50-00.O DAGAS

Více

Vedení odtahu spalin pro plynový nástěnný kotel CERACLASSACU COMFORT

Vedení odtahu spalin pro plynový nástěnný kotel CERACLASSACU COMFORT Návod k instalaci pro odborníka Vedení odtahu spalin pro plynový nástěnný kotel CERACLASSACU COMFORT 6 70 6 899-00.O ZWSE 4-6 MFA... ZWSE 8-6 MFA... 6 70 66 769 (008/03) CZ Obsah Obsah Bezpečnostní pokyny

Více

2. Děti smí přístroj obsluhovat pouze pod dozorem dospělé osoby! Pokud je přístroj v provozu, nenechávejte ho nikdy bez dozoru.

2. Děti smí přístroj obsluhovat pouze pod dozorem dospělé osoby! Pokud je přístroj v provozu, nenechávejte ho nikdy bez dozoru. reflecta Návod k obsluze CUBUS 400-3 Zpětný projektor Při používání přístroje dodržujte základní bezpečnostní předpisy. K bezpečnostním předpisům patří mimo jiné i tyto: 1. Před použitím si přečtěte všechny

Více

SC-C01-20 / SC-C01-30. Solární panel NÁVOD K INSTALACI

SC-C01-20 / SC-C01-30. Solární panel NÁVOD K INSTALACI SC-C01-20 / SC-C01-30 Solární panel NÁVOD K INSTALACI OBSAH 1. Specifikace 2 2. Bezpečnostní pokyny 3 3. Doporučení 4 4. Údržba 6 5. Návod k sestavení 7 2 1. Specifikace Typ SC-20 SC-30 A - délka 1460

Více

Rozměry v mm Možnosti uspořádání kolektorových polí pro horizontální instalaci. Rozměry v mm

Rozměry v mm Možnosti uspořádání kolektorových polí pro horizontální instalaci. Rozměry v mm Návod k montáži nosné konstrukce pro solární panely: 1) Montáž nosné konstrukce s výškově nastavitelnými háky (viz str. 3) 2) Montáž nosné konstrukce s kombi šrouby (viz str. 9) 3) Montáž nosné konstrukce

Více

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY Pro VERTIKÁLNÍ uchycení kolektorů typu SUN WING T Montážní návod se vztahuje na konstrukce pro - kolektory TWI spol s ro Mnichov

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD BAKO Installation instructions Instructions d installation Monteringsinstruktion Monteringsvejledning Monteringsveiledning

MONTÁŽNÍ NÁVOD BAKO Installation instructions Instructions d installation Monteringsinstruktion Monteringsvejledning Monteringsveiledning MOTÁŽÍ ÁVOD KO Installation instructions Instructions d installation Monteringsinstruktion Monteringsvejledning Monteringsveiledning KO OH POTŘEÉ ÁŘDÍ... 2 MOŽÉ TVEÍ ITUE... 2 OH DODÁVKY... 2 PŘÍPRV TRUKOVÉHO

Více

Návod k montáži Křížový deskový výměník tepla KGXD Typová řada 39786

Návod k montáži Křížový deskový výměník tepla KGXD Typová řada 39786 CZ Návod k montáži Křížový deskový výměník tepla KGXD Typová řada 39786 Velikost 170-430 vertikální, TA nahoře... strana 01 Velikost 170-430 vertikální, TA dole... strana 09 Velikost 85-430 horizontální...

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Zásobník teplé vody Logalux SMH400 E(W) SMH500 E(W) Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 720 640 045-03/2009 CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní

Více

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k montáži Pro servisního technika Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1 CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Více

Rádce Střešní plechy

Rádce Střešní plechy Rádce Střešní plechy 1 Okrajový plech bez vodní drážky postranní ukončení šikmých a plochých střech s použitím asfaltových šindelů vzdálenost okapnice/zeď min. 20 mm připevnění těsnícími šrouby A2/A2 Pomocí

Více

Montážní návod. Speciální sada šroubení pro ploché kolektory SKS s hadicemi z ušlechtilé oceli. 6302 0473 11/2000 CZ Pro odbornou firmu

Montážní návod. Speciální sada šroubení pro ploché kolektory SKS s hadicemi z ušlechtilé oceli. 6302 0473 11/2000 CZ Pro odbornou firmu 60 07 11/000 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Speciální sada šroubení pro ploché kolektory SKS s hadicemi z ušlechtilé oceli Před montáží pečlivě pročtěte! Tiráž Technické změny vyhrazeny! Z důvodu

Více

NADSTŘEŠNÍ SOLÁRNÍ KOLEKTORY BRAMAC - MONTÁŽNÍ NÁVOD BSK nadstřešní vertikální, horizontální Platí pro instalaci na území ČR

NADSTŘEŠNÍ SOLÁRNÍ KOLEKTORY BRAMAC - MONTÁŽNÍ NÁVOD BSK nadstřešní vertikální, horizontální Platí pro instalaci na území ČR NADSTŘEŠNÍ SOLÁRNÍ KOLEKTORY BRAMAC - MONTÁŽNÍ NÁVOD BSK nadstřešní vertikální, horizontální Platí pro instalaci na území ČR Člen MONIER GROUP Obsah Důležitá upozornění 3 Technická data 4 Tlaková ztráta

Více

C

C 6 12 C 9 5 4 8 10 11 7 3 1 2 Max 600kg 750mm Max 300kg Max 1150mm 1 OBLAST POUŽITÍ... 2 2 POPIS... 2 3 SYMBOLY... 2 4 BEZPEČNOSTNÍ VAROVÁNÍ... 2 5 MONTÁŽ (OBR. A)... 2 6 POUŽITÍ... 3 7 PROHLÍDKY A ÚDRŽBA...

Více

Vaciosol. Technický katalog 2011/1. Přehled systému. Popis a zvláštnosti. Změny vyhrazeny. Vysoce výkonný kolektor s vakuovými trubicemi

Vaciosol. Technický katalog 2011/1. Přehled systému. Popis a zvláštnosti. Změny vyhrazeny. Vysoce výkonný kolektor s vakuovými trubicemi Přehled systému Popis a zvláštnosti Vysoce výkonný kolektor s vakuovými trubicemi Vhodný pro montáž na střechu nebo na plochou střechu (fasádu) Vysoká přizpůsobivost v důsledku různě širokých kolektorových

Více

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY Pro HORIZONTÁLNÍ uchycení kolektorů typu SUN WING T,m Montážní návod se vztahuje na konstrukce pro - kolektorů TWI spol s

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD BOČNÍ MARKÝZA SIDA

MONTÁŽNÍ NÁVOD BOČNÍ MARKÝZA SIDA BOČNÍ MARKÝZA SIDA MONTÁŽNÍ NÁVOD Hmotnost markýzy v kg Výška (box) 200 250 Šířka markýzy 170 17 21 23 27 29 210 18 22 24 28 31 300 350 400 Poznámka: Hmotnost je orientační, může se měnit v závislosti

Více

Návod k montáži a údržbě Logalux L135/2R, L160/2R, L200/2R

Návod k montáži a údržbě Logalux L135/2R, L160/2R, L200/2R Zásobníky teplé vody 6 720 615 370-00.1RS Návod k montáži a údržbě Logalux L135/2R, L160/2R, L200/2R 6 720 812 886 (2014/09) CZ Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah Obsah 1 Bezpečnostní upozornění

Více

Montážní návod DORMA AGILE 150 DORMOTION Montáž na stěnu

Montážní návod DORMA AGILE 150 DORMOTION Montáž na stěnu Montážní návod DORMA AGILE 150 DORMOTION Montáž na stěnu Obsah: S. 2-3........... Důležité informace S. 3........... Potřebné nářadí S. 4........... Příprava skla DORMOTION L S. 4........... Rozsah dodávky

Více

Svislé vedení odtahu spalin pro plynové kotle s uzavřenou spalovací komorou

Svislé vedení odtahu spalin pro plynové kotle s uzavřenou spalovací komorou Návod k instalaci AZ 186 7 719 001 067 (barva kovu) AZ 210 7 719 001 217 (barva červené střešní krytiny) Svislé vedení odtahu spalin pro plynové kotle s uzavřenou spalovací komorou obr.1 Legenda k obr

Více

Návod - Jak zabudovat střešní okno

Návod - Jak zabudovat střešní okno Strana 1 / 5 Návod - Jak zabudovat střešní okno Krok po kroku Zde je místo pro vaše poznámky 1. krok Příprava montážního otvoru Střešní okno zabudujte nejlépe do výšky 1,85 2,20 m od horní hrany okna k

Více

FlowCon S. Instalace Provoz Uvedení do provozu

FlowCon S. Instalace Provoz Uvedení do provozu FlowCon S Instalace Provoz Uvedení do provozu Obsah: Technické údaje a přehled funkcí 2 1. Instalace 3 2. Propláchnutí a naplnění systému 4 3. Vypuštění systému 5 4. Zpětný ventil 5 5. Bezpečnostní zařízení

Více

1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny

1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny. Použité symboly Výstražné pokyny Definována jsou následující signální slova, která v tomto dokumentu mohou být použita:

Více

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na šikmou střechu. Před montáží pozorně pročtěte

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na šikmou střechu. Před montáží pozorně pročtěte 60 85 0/006 CS Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKS.0 Montáž na šikmou střechu 60966.0-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Obecné informace...........................................

Více

Plynový kondenzační kotel

Plynový kondenzační kotel Alternativní integrovaná přepínací sada pro přípravu teplé vody Plynový kondenzační kotel 67081895-00.1Wo Návod k instalaci pro odborníka Suprapur KSBR 16, 30 Condens 3000F 16, 30 Soltis condens ELSC 16,

Více

Návod k montáži ventilu volby místa DÜRR

Návod k montáži ventilu volby místa DÜRR Návod k montáži ventilu volby místa DÜRR 2003/06 2 Obsah Důležité informace 1. Pokyny...4 1.1 Hodnocení shody...4 1.2 Všeobecné pokyny...4 1.3 Všeobecné bezpečnostní pokyny...4 1.4 Výstražné pokyny a symboly...5

Více

N145/R01(5.5.06) NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ PŘÍDAVNÉ TOPENÍ. ZHi 050 E... ZHi 200 E

N145/R01(5.5.06) NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ PŘÍDAVNÉ TOPENÍ. ZHi 050 E... ZHi 200 E N145/R01(5.5.06) NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ PŘÍDAVNÉ TOPENÍ ZHi 050 E... ZHi 200 E Důležitá upozornění Při instalaci, provozu a údržbě dodržujte tento návod. Tento návod musí být stále k dispozici a v případě

Více

DF200 Montážní návod. www.thermomax.cz

DF200 Montážní návod. www.thermomax.cz DF200 Montážní návod www.thermomax.cz Thermomax DF200 - montážní návod OBSAH 1. Bezpečnostní pokyny..................................................... 1 2. Dimenzovaní solárních systémů Thermomax............................

Více

Návod na montáž nosné konstrukce na rovnou střechu a do terénu (30-60 )

Návod na montáž nosné konstrukce na rovnou střechu a do terénu (30-60 ) Návod na montáž nosné konstrukce na rovnou střechu a do terénu (30-60 ) A1264 1 1/2012 Obsah 1. Uspořádání kolektorových polí... 3-4 2. Kompenzační soubor... 5 3. Přeprava kolektorů na střechu......6 4.

Více

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - ŠROUBY NA ŠIKMÉ PLECHOVÉ STŘECHY

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - ŠROUBY NA ŠIKMÉ PLECHOVÉ STŘECHY MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - ŠROUBY NA ŠIKMÉ PLECHOVÉ STŘECHY Pro VERTIKÁLNÍ uchycení kolektorů typu SUN WING T Montážní návod se vztahuje na konstrukce pro - kolektory TWI spol s ro Mnichov

Více

www.palis.eu www.palis.cz Dopadová plocha

www.palis.eu www.palis.cz Dopadová plocha www.palis.eu www.palis.cz Dopadová plocha NÁVOD K MONTÁŽI PALIS GYM MODEL 5 Rozbalte stavebnici a zkontrolujte její úplnost. Stavebnice PALIS GYM MODEL 5 obsahuje tyto komponenty: A- 8 ks sloupek 70 x

Více

DAKON FB a FB D. Volba správné velikosti kotle. Rozměry kotlů. Tlakové ztráty kotlových těles. litinový kotel na pevná paliva

DAKON FB a FB D. Volba správné velikosti kotle. Rozměry kotlů. Tlakové ztráty kotlových těles. litinový kotel na pevná paliva Volba správné velikosti kotle Volba správné velikosti kotle, tzn. jeho topného výkonu, je velmi důležitou podmínkou pro ekonomický provoz a správnou funkci kotle. Kotel musí být volen tak, aby jeho jmenovitý

Více

Montážní návod LWH 050

Montážní návod LWH 050 Montážní návod LWH 050 Technické údaje 30 kg 43-94 cm max. 200 2 OBSAH Technické údaje....2 Výstražné pokyny....4 Bezpečnostní pokyny....4 Instalační sada....5 Montáž na stěnu s dřevěnými fošnami....6

Více

Návod k instalaci. xm10. Funkční modul. Pro odbornou firmu. Před instalací pozorně pročtěte. 6 720 642 981 (01/2010) CZ

Návod k instalaci. xm10. Funkční modul. Pro odbornou firmu. Před instalací pozorně pročtěte. 6 720 642 981 (01/2010) CZ Návod k instalaci Funkční modul Pro odbornou firmu xm10 Před instalací pozorně pročtěte. 6 720 642 981 (01/2010) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.................................

Více

Stropní svítidlo. Návod k montáži 88169HB1XVIIJSMIT

Stropní svítidlo. Návod k montáži 88169HB1XVIIJSMIT Stropní svítidlo cs Návod k montáži 88169HB1XVIIJSMIT 2016-08 334 063 Výrobek je vybaven bezpečnostními prvky. Přesto si pozorně přečtěte bezpečnostní pokyny a používejte tento výrobek pouze tak, jak je

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Zásobníkový ohřívač teplé vody Logalux LT35 LT300 Pro odbornou firmu Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte 7 747 0 543-09/006 CZ Obsah Všeobecné informace........................................

Více

Vedení odtahu spalin pro plynový nástěnný kotel CERACLASSEXCELLENCE

Vedení odtahu spalin pro plynový nástěnný kotel CERACLASSEXCELLENCE Návod k instalaci pro odborníka Vedení odtahu spalin pro plynový nástěnný kotel CERACLASSEXCELLENCE 6 70 63 087-00.O ZSC 4-3 MFA... ZWC 4-3 MFA... ZSC 8-3 MFA... ZSC 35-3 MFA... 6 70 63 33 CZ (0 4 / 0)

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Akumulační zásobník Logalux PL750/1000/1500 Pro odbornou firmu Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte 6 720 643 184 (03/2001) CZ Obsah 1 Všeobecné informace........................................

Více

Montážní návod. Solární kolektor FKA 240/ 270. Montáž na střechu

Montážní návod. Solární kolektor FKA 240/ 270. Montáž na střechu Montážní návod Solární kolektor FKA 240/ 270 1 Obsah 2 Informace a poznámky 3 Rozměry kolektorového pole 4 Vertikální a horizontální řez kolektorovým polem 5 Podstavná konzole/ betonový podstavec 6 Podlahová

Více

Pro servisního technika. Návod k montáži. aurotherm classic. Paralelní montáž na fasádu VFK 135 D VFK 135 VD

Pro servisního technika. Návod k montáži. aurotherm classic. Paralelní montáž na fasádu VFK 135 D VFK 135 VD Pro servisního technika Návod k montáži aurotherm classic Paralelní montáž na fasádu VFK 135 D VFK 135 VD CZ Obsah Obsah 1 Informace k dokumentaci... 3 1.1 Související dokumentace... 3 1.2 Uschování podkladů...

Více

Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Hydraulický lis 30 T - dvourychlostní pumpa Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla Před použitím zkontrolujte, zda je zařízení kompletní,

Více