Návod k instalaci a údržbě CKE1.0/CKN1.0/CKE2.0/CKN2.0

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod k instalaci a údržbě CKE1.0/CKN1.0/CKE2.0/CKN2.0"

Transkript

1 Deskový kolektor pro solární tepelné systémy ITL (0/08) CZ Návod k instalaci a údržbě CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN.0 Montáž na plochou střechu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte.

2 Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny Použité symboly Všeobecné bezpečnostní pokyny Závěrečné práce Kontrola instalace Izolace přípojek a potrubí Čištění kolektorů Údaje o kolektoru a příslušenství Kolektor Použití v souladu se stanoveným účelem Komponenty a technická dokumentace Příslušenství Prohlášení o shodě ES Rozsah dodávky Předpisy Platnost předpisů Normy, předpisy, směrnice Přeprava Před montáží Všeobecné informace Uspořádání kolektorů Úhel nastavení kolektorů Potřeba místa na střeše Ochrana proti blesku Potřebné nářadí a materiály Pořadí montáže Montáž stojanů pro plochou střechu Montáž teleskopických lišt Stanovení roztečí stojanů pro plochou střechu Montáž stojanů pro plochou střechu na plochou střechu Ochrana životního prostředí a likvidace odpadu Údržba / servisní prohlídky Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny. Použité symboly Výstražné pokyny Následující signální výrazy jsou definovány a mohou být použity v této dokumentaci: OZNÁMENÍ znamená, že může dojít k materiálním škodám. UPOZORNĚNÍ znamená, že může dojít k lehkým až středně těžkým poraněním osob. VAROVÁNÍ znamená, že může dojít ke vzniku těžkých až život ohrožujících poranění osob. NEBEZPEČÍ znamená, že vzniknou těžké až život ohrožující újmy na zdraví osob. Důležité informace Výstražná upozornění uvedená v textu jsou označena výstražným trojúhelníkem. Signální výrazy navíc označují druh a závažnost následků, které mohou nastat, nebudou-li dodržena opatření k odvrácení nebezpečí. Důležité informace neobsahující ohrožení člověka nebo materiálních hodnot jsou označeny vedle uvedeným symbolem. Další symboly 7 Montáž profilových lišt Spojování profilových lišt Montáž profilových lišt Vyrovnání profilových lišt Montáž protiskluzové pojistky Montáž kolektorů Příprava montáže kolektorů na zemi Připevnění kolektorů Montáž čidla kolektoru Symbol Význam požadovaný úkon.,. číslované úkony odkaz na jiné místo v dokumentu výčet/položka seznamu výčet/položka seznamu (. rovina) Tab. 9 Hydraulické připojení Montáž potrubí Připojení potrubí bez odvzdušňovače Připojení potrubí s odvzdušňovačem (příslušenství) Montáž připojovací sady pro řady (příslušenství).. CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

3 Údaje o kolektoru a příslušenství. Všeobecné bezpečnostní pokyny Tento návod k instalaci je určen odborníkům v plynových a vodovodních instalacích. Návody k instalaci (kolektoru, solární stanice, solárního regulátoru, atd.) si přečtěte před instalací. Řiďte se bezpečnostními a výstražnými pokyny. Dodržujte národní a regionální předpisy, technická pravidla a směrnice. O provedených pracích veďte dokumentaci. Použití v souladu se stanoveným účelem Kolektory slouží jako zdroje tepla v tepelném solárním zařízení. Montážní sada je určena výhradně k bezpečné montáži kolektorů. Kolektory provozujte pouze v samozabezpečovacích uzavřených solárních zařízeních (žádný kontakt s kyslíkem). Kolektory provozujte pouze s vhodnými solárními regulátory. Skladování kolektorů Při slunečním záření existuje nebezpečí popálení o kolektory a montážní materiál. Chraňte kolektory a montážní materiál před přímým slunečním zářením (např. je zakryjte plachtou). Kolektory skladujte v suchém prostředí, při skladování venku s ochranou proti dešti. Na kolektory nešlapejte. Práce na střeše Při pracích na střeše hrozí nebezpečí pádu, nejsou-li dodržována opatření k zábraně úrazů. Není-li k dispozici žádné jištění proti pádu, na němž by byly osoby nezávislé, použijte jiné ochranné pomůcky. Dodržujte bezpečnostní předpisy. Nosnost střechy Kolektory montujte pouze na dostatečně nosnou střechu. Ve sporném případě přizvěte statika a/nebo pokrývače. Předání provozovateli Při předání poučte provozovatele o obsluze a provozních podmínkách solárního zařízení. Vysvětlete obsluhu - přitom zdůrazněte zejména bezpečnostní aspekty. Upozorněte na to, že přestavbu nebo opravy smějí provádět pouze autorizované odborné firmy. Aby byl zaručen bezpečný a ekologický provoz, upozorněte na nutnost servisních prohlídek a údržby. Předejte provozovateli návody k instalaci a obsluze k uschování. Pro úschovu platí: úschovu uskutečněte na viditelném místě chráněném před žárem, vodou a prachem, předání dalším vlastníkům/uživatelům. Údaje o kolektoru a příslušenství Deskový kolektor CKE/CKN je v tomto návodu nazýván zkráceně kolektor.. Kolektor 4 Obr. Typ kolektoru v řezu [] Jímka pro čidlo kolektoru [] Přípojka kolektoru, výstup [] Skleněný kryt [4] Přípojka kolektoru, zpátečka.. Technické údaje CKE/CKN Certifikáty (označení CE, Solar Keymark) Délka 05 mm Šířka 00 mm Výška 67 mm Rozestup mezi kolektory 69 mm Obsah absorbéru (V f ) 0,8 l Vnější plocha (hrubá plocha, A G ),09m Plocha absorbéru (čistá plocha A A ),9 m Aperturní plocha,94 m (plocha propouštějící světlo, A a ) Hmotnost netto 0 kg Dovolený provozní tlak kolektorů (p max ) 6 baru Tab. mbar ST DIN l/h ITL Obr. Tlaková ztráta kolektorů (při: glykol/voda) CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

4 Údaje o kolektoru a příslušenství.. Typový štítek Typový štítek kolektoru je umístěn na skříni kolektoru a obsahuje údaje ve formě symbolů. Obr. Umístění typového štítku [] Typový štítek na skříni kolektoru [] Jímka čidla kolektoru. Použití v souladu se stanoveným účelem Kolektory slouží jako zdroje tepla v tepelném solárním zařízení. Montážní sada je určena výhradně k bezpečnému upevnění kolektorů. Kolektory provozujte pouze v kombinaci s vhodnými solárními regulátory a jen v samozabezpečovacích uzavřených solárních zařízeních (žádný kontakt s kyslíkem). Přípustné teplonosné médium Za účelem ochrany před poškozením mrazem a korozí používejte pro kolektory solární kapalinu L. Přípustné střešní krytiny Tento návod popisuje montáž kolektoru na plochých střechách. Montážní sadu montujte pouze na těchto střechách. Přípustné sklony střech Montážní sadu montujte pouze na ploché střechy nebo střechy se sklonem max. do 5. Podpěry kolektoru Při montáži na ploché střeše: Podpěry kolektorů nepoužívejte k upevňování jiných střešních nástaveb. Přípustná zatížení Kolektory montujte pouze v místech s nižšími hodnotami, než je udáno v tab.. V případě potřeby konzultujte se statikem. Montážní sada je vhodná pro následující maximální zatížení: (podle DIN 055, část 4 a 5): Maximální Maximální sněhová zátěž rychlost větru,0 kn/m 5 km/h ) Tab. Přípustná zatížení ) odpovídá aerodynamickému tlaku, kn/m ITL Pro stanovení maximální rychlosti větru zohledněte tyto faktory: stanoviště solárního zařízení zeměpisnou výšku terénu topografii (terén/zástavba) výšku budovy Maximální sněhová zátěž vyplývá ze zeměpisných zón (zón sněhové zátěže) a z výšky terénu. Informujte se na místní sněhovou zátěž. Zabraňte hromadění sněhu nad kolektorem nebo na něm: Nad kolektor namontujte mřížový sněhový zachytač. Sníh pravidelně odklízejte. Omezení sněhové zátěže viz též: Výčnělky na střechách str. 0.. Komponenty a technická dokumentace Tepelné solární zařízení slouží k přípravě teplé vody a v případě potřeby dodatečně také k podpoře vytápění. Skládá se z různých konstrukčních dílů, které rovněž mají své návody k instalaci. Další návody mohou být přiloženy k příslušenství ITL Obr. 4 Komponenty solárního zařízení [] Kolektor s čidlem kolektoru nahoře [] Potrubní vedení (zpátečka) [] Solární stanice s expanzní nádobou, teplotní a bezpečnostní zařízení [4] Solární zásobník [5] Solární regulace [6] Potrubní vedení (výstup).4 Příslušenství Aktuální úplný přehled je uveden v celkovém katalogu a v projekčních podkladech..5 Prohlášení o shodě ES Tento výrobek vyhovuje svou konstrukcí a provozními vlastnostmi příslušným evropským směrnicím i doplňujícím národním požadavkům. Shoda byla prokázána udělením značky CE. Prohlášení o shodě si lze vyžádat u výrobce (adresa na zadní straně). 4 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

5 Údaje o kolektoru a příslušenství.6 Rozsah dodávky Zkontrolujte, zda dodávka nebyla porušena a zda je úplná..6. Montážní sada pro kolektory ST Obr. 5 Montážní sada pro svislé kolektory: montážní sada v základním provedení, montážní sada jako rozšíření (šedá) Montážní sada v základním provedení, na každou řadu kolektorů a pro první kolektor: Poz. Profilová lišta x Poz. Šroub M8x0 6 x Poz. 5 Jednostranný upínák kolektoru 4 x Poz. Matice M8 4 x Poz. Stojan pro plochou střechu x Poz. Protiskluzová pojistka x Tab. 4 Montážní sada - rozšíření, na každý další kolektor: Poz. 4 Profilová lišta x Poz. 0 Zasouvací spojka x Poz. 7 Šroub M8x0 x Poz. Dvoustranný upínák kolektoru x Poz. 6 Matice M8 x Poz. 8 Stojan pro plochou střechu x Poz. 9 Protiskluzová pojistka x Tab. 5 Podle montážní situace jsou zapotřebí další dodatečné stojany na plochou střechu. V dalším textu na ně upozorníme. CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08) 5

6 Údaje o kolektoru a příslušenství.6. Připojovací sada ITL D Obr. 6 připojovací sada pro plochou střechu a spojovací sady Připojovací sada pro jedno kolektorové pole:.6. Kolektor se propojovacími sadami Poz. Hadicová spona pérová ( x jako náhrada) 5 x Poz. Matice G x Poz. 4 svěrací kroužek x Poz. 5 Koleno x Poz. 6 Svěrací kroužek 8 mm x Poz. 7 Převlečná matice R¾ x Poz. 8 Zátka x Poz. 9 Solární hadice 55 mm x Poz. 0 Návod k instalaci a údržbě x Poz. Inbusový klíč vel. 5 mm x Poz. Držák sběrného potrubí x Tab ITL Obr. 7 přepravní ochranné rohy obsahují po pérových hadicových sponách, zbývající přepravní ochranné rohy obsahují po solární hadici o průměru 95 mm 6 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

7 Předpisy Předpisy. Platnost předpisů Věnujte pozornost změnám v předpisech nebo doplňkům. Tyto předpisy jsou rovněž platné v okamžiku instalace.. Normy, předpisy, směrnice Při montáži a provozu zařízení dodržujte normy a směrnice příslušné země. Technická pravidla platná v Německu pro instalaci kolektorů: Montáž na střechách: DIN 88, VOB, část C ) : Pokrývačské a těsnicí práce na střeše DIN 89, VOB, část C: Klempířské práce DIN 845, VOB, část C: Lešenářské práce DIN 055: Účinky na nosné konstrukce Připojování tepelných solárních zařízení: EN 976: Tepelná solární zařízení a jejich díly (prefabrikovaná zařízení) ENV 977: Tepelná solární zařízení a jejich díly (zařízení zhotovovaná na přání zákazníků) DIN 988: Technická pravidla pro instalaci pitné vody (TRWI) Elektrické připojení: DIN EN 605 část / VDE : Ochrana před bleskem, hmotné škody na stavbách a nebezpečí života 4 Přeprava NEBEZPEČĺ: Při pádu ze střechy hrozí smrtelný úraz! K přepravě na střechu nepoužívejte žebříky, protože součásti montážního materiálu a kolektory jsou těžké a nesnadno manipulovatelné. Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. Nejsou-li k dispozici žádné na osobách nezávislé záchytné systémy proti pádu, noste ochranné pomůcky. OZNÁMENĺ: Možnost vzniku netěsností v důsledku poškození těsnicí plochy na přípojkách kolektorů! Krytky odstraňte teprve přímo před montáží na střeše ITL Obr. 8 Odstranění krytek teprve na střeše [] Krytky na přípojkách kolektoru Abyste si usnadnili přepravu kolektorů a montážního materiálu, využijte v případě potřeby tyto dostatečně nosné pomocné prostředky: nosný popruh bodová zdvihací vakuová přísavka pokrývačský žebřík nebo zařízení určené pro kominické práce příložný výtah stavební lešení VAROVÁNĺ: Hrozí nebezpečí úrazu padajícími díly! Během přepravy zajistěte kolektory a montážní materiál proti spadnutí. Přepravní rohy kolektoru obsahují důležité díly ( obr. 7, str. 6). Všechny použité obalové materiály jsou šetrné vůči životnímu prostředí a lze je znovu zužitkovat. Přepravní obaly likvidujte ekologickou recyklační metodou. OZNÁMENĺ: Možnost poškození přípojek kolektoru v důsledku chybného použití! Přípojky kolektorů nevyužívejte jako přepravní pomůcku. ) VOB: předpis pro zadávání stavebních prací, část C: Všeobecné technické smluvní podmínky pro stavební práce (ADV) CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08) 7

8 5 Před montáží 5 Před montáží 5. Všeobecné informace VAROVÁNĺ: Je-li kolektor a montážní materiál po delší dobu vystaven slunečnímu záření, hrozí nebezpečí popálení o tyto díly! Noste osobní ochranné pomůcky. Kolektor a montážní materiál chraňte před slunečním zářením. Jelikož pokrývačské firmy mají zkušenosti s pracemi na střechách a s nebezpečím pádů z nich, doporučujeme Vám s těmito firmami spolupracovat. Před montáží se informujte o stavebních podmínkách a místních předpisech. Kolektory umístěte na střechu optimálně. Zvláštní pozornost přitom věnujte: Kolektorové pole orientujte pokud možno jižním směrem ( obr. 9). Kolektorové pole vyrovnejte tak, aby lícovalo s okny, dveřmi atd. ( obr. 9). Zabraňte možnému zastínění ( obr. 0 a 7). Vyvarujte se výškových skoků ( obr. ). Dbejte na hydraulické připojení k potrubnímu vedení ( kapitola 9). Zohledněte potřebu místa na střeše ( kapitola 5.4). N Solární stanice nepatří pod kolektorové pole V některých případech nelze solární stanici [] namontovat pod kolektorové pole (např. u střešních kotelen). Abyste se u těchto systémů vyhnuli přehřátí: Výstup instalujte nejprve až ve výšce přípojky zpátečky kolektoru []. Poté jej veďte až k solární stanici. Obr. Výškové skoky střech Vyskytují-li se na střeše výškové skoky, je nutné zamezit, aby od náklonu střechy > 5 docházelo k sesunu sněhu. Délka dodatečného zatížení sesunutým sněhem je dána výškovým skokem ( obr. ): l s = h Kolektory nemontujte v úseku l s pod výškovým skokem. Při montáži pod výškovými skoky: Na vyšší střeše namontujte zachycovače sněhu. Při montáži zohledněte dodatečné zátěže ITL W E S l s h ITL Obr. 9 Vyrovnání pole kolektorů Zabraňte zastínění kolektorového pole sousední budovou, stromy, jinými kolektorovými řadami atd. Obr. Zamezení montáže pod výškovými skoky [] Dodatečná zátěž od sesunutého sněhu [] Normální sněhová zátěž [ ] Sklon střechy [h] Výškový skok [l s ] Délka dodatečného zatížení T Obr. 0 Zábrana zastínění 8 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

9 Před montáží 5 5. Uspořádání kolektorů Výstup lze na kolektorové pole namontovat buď vpravo nebo vlevo. Dvoustranné připojení kolektorového pole ( obr. ). Instalaci kabelu čidla kolektoru naplánujte tak, aby čidlo kolektoru (obr. []) mohlo být namontováno do kolektoru s připojeným výstupem [4]. Kolektory umístěte tak, aby jímka čidla kolektoru [] se nacházela nahoře. Podrobné informace o projektování hydrauliky systému a komponentů najdete v projekčních podkladech solární techniky ITL Obr. 4 Jedno- a víceřadá kolektorová pole [] Připojení jedné řady [] Připojení více než 0 kolektorů: paralelní zapojení dvou řad podle Tichelmannova principu ITL 5. Úhel nastavení kolektorů Úhel nastavení kolektorů závisí na oblasti použití a sklonu střechy. Z oblasti použití, sklonu střechy a úhlu nastavení se stanovuje úhel sklonu stojanů pro plochou střechu. Obr. Uspořádání kolektorů [] Solární hadice 55 mm a zátka [] Solární hadice 95 mm [] Čidlo kolektoru v jímce (vždy nahoře na kolektoru s připojeným výstupem) [4] Výstup (do zásobníku) [5] Zpátečka (ze zásobníku) Maximální počet kolektorů a víceřadá kolektorová pole Do jedné řady naplánujte maximálně 0 kolektorů. U víceřadých kolektorových polí zajistěte, aby tlakové ztráty každé řady kolektorů byly stejné. U výstupu a zpátečky použijte od odbočky ke kolektorovému poli potrubí o stejné délce. α Obr. 5 Úhel nastavení kolektorů [ ] Úhel nastavení ITL 5.. Stanovení rozsahu úhlu nastavení Různé oblasti použití solárních zařízení vyžadují různé rozsahy úhlu nastavení, které podle ročního období zajišťují optimální solární zisk. Oblast použití Rozsah úhlu nastavení Teplá voda 0 45 Teplá voda + vytápění místností Teplá voda + bazén 0 45 Teplá voda + vytápění místností + bazén Tab. 7 Rozsah úhlu nastavení stanovte podle oblasti použití. CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08) 9

10 5 Před montáží 5.. Stanovení úhlu nastavení a úhlu sklonu na šikmých střechách U střech s mírným sklonem k jihu: úhel sklonu [] = úhel nastavení [] sklon střechy [] U střech se sklonem k severu: úhel sklonu [] = úhel nastavení [] + sklon střechy [] 5.4. Stanovení potřeby místa NEBEZPEČĺ: Kolektory, které nevydrží nápory větru a jeho sacích účinků, mohou ohrozit lidský život! Dodržte minimální vzdálenost k okraji střechy (míra a). Míra a: Použít lze oba vzorce. Lze použít menší hodnotu. Míra A, B a C: Tab. 9 a ITL Obr. 6 Úhel nastavení na šikmých střechách [] Úhel nastavení kolektoru (absolutní úhel vůči vodorovné rovině) [] Úhel sklonu stojanů pro plochou střechu [] Sklon střechy (max. 5 ) 5.4 Potřeba místa na střeše 5.4. Stanovení rozteče mezi řadami kolektorů Minimální odstup X mezi řadami kolektorů je dán úhlem nastavení kolektorů a zamezuje zastínění. Úhel nastavení Odstup X Úhel nastavení Odstup X 0 5,06 m 50 6,7 m 5 5,45 m 55 6,58 m 40 5,80 m 60 6,74 m 45 6, m Tab. 8 Vzdálenost mezi řadami kolektorů při nejnižší poloze slunce na obloze 7 Minimální vzdálenost X najdete v tabulce 8 nebo ji stanovte výpočtem. L Obr. 7 Vzdálenost a zastínění při montáži na plochou střechu [ ] Úhel nastavení [ ] Minimální poloha slunce na obloze [X] Rozestup mezi řadami kolektorů sin tan + cos ST Obr. 8 Míry odstupů, které je nutno dodržet při montáži na plochou střechu Počet kolektorů Míra A Počet kolektorů Míra A 6 6,59 m,9 m 7 7,69 m,9m 8 8,79m 4 4,9 m 9 9,89 m 5 5,49 m 0 0,99 m Tab. 9 Úhel sklonu Míra B Míra c 0,78 m,6 m 5,69 m,0 m 40,59 m,44 m 45,56 m,55 m 50,56 m,67 m 55,56 m,77 m 60,56 m,86 m Tab Ochrana proti blesku Podle regionálních předpisů se informujte, zda je nutné zařízení pro ochranu před bleskem. Často je požadována ochrana proti blesku např. u budov vyšších než 0 m. Instalaci ochrany proti blesku svěřte odborníkovi v oboru elektro. Je-li k dispozici zařízení na ochranu proti blesku, zkontrolujte napojení solárního zařízení na toto zařízení. h 0 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

11 Montáž stojanů pro plochou střechu Potřebné nářadí a materiály stranový klíč 7 a 0 mm pro připojení potrubního vedení stranový klíč 4 a 7 mm pro propojovací sadu ( řady, příslušenství) materiál k izolaci trubek 6.. Montáž teleskopických lišt. Teleskopické lišty zasuňte do sebe.. Teleskopické lišty připevněte ve zvolených otvorech šroubem M5. Při úhlu sklonu 0 : Šroub zajistěte na straně stavby maticí. K montáži montážní sady a připojovací sady je zapotřebí pouze inbusový klíč o velikosti 5 mm z připojovací sady Pořadí montáže Abyste mohli kolektory připevnit na střechu, musíte dodržet toto pořadí montáže:. Stanovení úhlu nastavení kolektorů.. Stanovení potřeby místa pro kolektorové pole.. Montáž teleskopických lišt. 4. Montáž stojanů pro plochou střechu. 5. Spojení a montáž profilových lišt. 6. Montáž kolektorů a čidel kolektorů. 7. Připojení potrubí na kolektory.. 6 Montáž stojanů pro plochou střechu NEBEZPEČĺ: Při pádu ze střechy hrozí smrtelný úraz! Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. Nejsou-li k dispozici žádné na osobách nezávislé záchytné systémy proti pádu, noste ochranné pomůcky. 6. Montáž teleskopických lišt Ze stanoveného úhlu nastavení ( kapitola 5.., str. 9) určete úhel sklonu stojanů pro plochou střechu. Obr. 0 Montáž teleskopických lišt 6. Stanovení roztečí stojanů pro plochou střechu Rozteče stojanů pro plochou střechu závisí na druhu montáže: montáž s patním ukotvením na straně stavby stabilizace zatěžovacími vanami ITL 6.. Stanovení roztečí při patním ukotvení Pro první kolektor jsou zapotřebí stojany pro plochou střechu. Úhel nastavení kolektoru a úhel sklonu stojanů pro plochou střechu jsou podle sklonu střechy a místa instalace různé. 6.. Volba otvorů pro montáž Otvory zvolte podle zjištěného úhlu sklonu ( kapitola 5..), montážního vyrovnání a místa instalace kolektoru. Zvolte otvor [] ve spodní liště a příslušný otvor v horní liště: Obr. kolektory T T Obr. 9 Volba otvorů CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

12 6 Montáž stojanů pro plochou střechu Pro každý další svislý kolektor je zapotřebí další stojan pro plochou střechu, obr. a. 6.. Stanovení vzdáleností u zatěžovacích van Pro oba první kolektory jsou zapotřebí stojany pro plochou střechu. Pro každý další kolektor je zapotřebí nejméně jeden další stojan pro plochou střechu. Kolektory se montují po jednotlivých polích obr. 4. Rozteče mezi poli najdete v tabulce Obr. kolektory ITL ITL Obr. > kolektory Obr. 4 Uspořádání kolektorů po jednotlivých polích [] polový ( kolektor), není možné [] polový ( kolektory) [] polový ( kolektory) ITL A B C ITL Obr. 5 Příklad 0 kolektorů: Kombinace polí Počet kolektorů Kombinace polí Počet vzpěr A [mm] B [mm] C [mm] Není možné Tab. Kombinace polí a rozteče CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

13 Montáž stojanů pro plochou střechu 6 6. Montáž stojanů pro plochou střechu na plochou střechu Následující údaje se vztahují na jeden kolektor. Základem je norma DIN 055, část 4 "Zatížení staveb". Možné jsou způsoby montáže: patní ukotvení (upevnění na straně stavby) zatěžovací vany (s betonovými deskami, štěrkem apod.) jištění lanem a zatěžovací vany OZNÁMENĺ: Možnost poškození střechy v důsledku zvolení nevhodného způsobu stabilizace! Při volbě způsobu stabilizace vezměte v úvahu statiku střechy. OZNÁMENĺ: Možnost poškození střechy a kolektorů v důsledku nedostatečného upevnění u šikmých střech! U šikmých střech upevněte stojany pro plochou střechu dostatečně na straně stavby. OZNÁMENĺ: Možnost vzniku netěsností v důsledku poškození střešní krytiny! Na ochranu střešní krytiny rozložte na ní běžné stavební ochranné rohože. Profily, stojany pro ploché střechy a další montážní materiál pokládejte pouze na ochranné rohože. Při použití zatěžovacích van se štěrkem je možné na jeden kolektor použít maximální hmotnost 0 kg. Hodnoty v následující tabulce se vztahují ke stabilizaci jednoho kolektoru. Zohledněte rozteče a počet stojanů pro ploché střechy podle provedení. Patní ukotvení Zatížení bez zajištění Zatížení s jištěním lanem Kinetický tlak q Rychlost větru Počet a druh šroubů ) Hmotnost v zatěžovací vaně při úhlu nastavení Hmotnost v zatěžovací vaně při úhlu nastavení Tažná síla lana ,50 kn/m² 0 km/h x M8/ kg 4 kg 46 kg kg 5 kg 65 kg,0 kn 0,60 kn/m² km/h x M8/ kg 9 kg 0 kg 8 kg 96 kg 5 kg,0 kn 0,70 kn/m² 0 km/h x M8/ kg 5 kg 7 kg kg 4 kg 60 kg,0 kn 0,80 kn/m² 9 km/h x M8/ kg 409 kg 47 kg 66 kg 85 kg 9 kg,0 kn 0,90 kn/m² 7 km/h x M8/ kg 469 kg 496 kg 0 kg 9 kg 48 kg,0 kn,00 kn/m² 44 km/h x M8/ kg 59 kg 556 kg 55 kg 74 kg 9 kg,0 kn,0 kn/m² 5 km/h x M8/ kg 586 kg 66 kg 404 kg 48 kg 4 kg 4,0 kn Tab. Stabilizace jednoho kolektoru ) na jeden stojan pro plochou střechu 6.. Patní ukotvení V dalším textu je jako příklad popsáno upevnění na I-profilech. Zajistěte, aby nosná konstrukce na straně stavby byla dimenzována tak, aby zachytila síly sněhu a větru působící na kolektory. Zajistěte, aby upevnění na straně stavby solární zařízení stabilizovalo a aby nedošlo k poškození střechy. Profil a nosník tvaru I [] sešroubujte pomocí šroubů ( tab. ), matic a podložek []. OZNÁMENĺ: Možnost poškození solárního zařízení v důsledku konstrukčních úprav provedených na stojanech pro plochou střechu. Profily stojanů pro plochou střechu neprovrtávejte a ani je konstrukčně neupravujte. Stojany pro plochou střechu postavte podle vypočtených roztečí ( kapitola 6.., str. ). Otvory spodního profilu [] přeneste na I-profily a předvrtejte otvory ST Obr. 6 Stojan na plochou střechu na nosnících tvaru I, rozměry v mm CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

14 7 Montáž profilových lišt 6.. Zatěžovací vany Stojany pro plochou střechu postavte podle vypočtených roztečí ( kapitola 6..). U každého kolektoru zavěste 4 zatěžovací vany [] do spodních profilů [] a vzájemně do sebe []. Zatížení (betonové desky, štěrk apod.) vložte do zatěžovacích van (hmotnost: tab., str. ). 7 Montáž profilových lišt 7. Spojování profilových lišt Profilové lišty [] nasuňte na zasouvací spojky [] a připevněte předmontovanými závitovými kolíky [] ITL ITL Obr. 7 Stojany pro plochou střechu se zatěžovacími vanami pro kolektory 6.. Zajištění lany Stojany pro plochou střechu postavte podle vypočtených roztečí ( kapitola 6.., str. ). Každý stojan pro plochou střechu připevněte na straně stavby drátěným lanem [] směrem dozadu za šroub spodního profilu. Vložte zatěžovací vany ( kapitola 6.., str. 4). Ve vhodném místě střechy lana ukotvěte. Obr. 9 Spojování profilových lišt 7. Montáž profilových lišt Umístění profilových lišt do správné polohy Profilové lišty rozmístěte na stojany pro plochou střechu, začněte přitom tak, jak je znázorněno na obr. 0. Z ITL Obr. 8 Stojany pro plochou střechu zajištěné lany ST Obr. 0 Montáž profilových lišt [] Střední otvor nástrčného spojení [Z] Konec profilové lišty až střed podélného otvoru Počet kolektorů Míra Z -4. podélný otvor zprava podélný otvor zprava Tab. Zatěžovací vany Počet kolektorů Míra Z -0. podélný otvor zprava Tab. 4 Patní ukotvení 4 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

15 Montáž kolektorů 8 Montáž profilových lišt na stojany pro plochou střechu Předmontované profilové lišty [] namontujte pomocí šroubů M8 [] na stojany pro plochou střechu. Šrouby ještě nedotahujte, abyste mohli profilové lišty ještě vyrovnat. 7.4 Montáž protiskluzové pojistky K montáži obou protiskluzových pojistek využijte obou vnitřních podélných otvorů []. Protiskluzovou pojistku nasuňte přes profilovou lištu a nechte ji zaklesnout do podélného otvoru []. 5 Obr. Montáž profilových lišt (zde: kolektory) ITL Obr. Montáž protiskluzové pojistky ITL 7. Vyrovnání profilových lišt Pro navazující montáž kolektorů je důležité, aby profilové lišty byly přesně vyrovnány. 8 Montáž kolektorů NEBEZPEČĺ: Při pádu ze střechy hrozí smrtelný úraz! Montáž provádějte na střeše nejméně ve osobách. Profilové lišty vyrovnejte do vodorovné polohy a ve stanovené vzdálenosti. Použijte vodováhu. Horní a spodní profilové lišty vyrovnejte na boku do jedné roviny. Zkontrolujte kolmost. Změřte úhlopříčku nebo na konce profilových lišt např. položte střešní lať. Utáhněte šrouby M8. VAROVÁNĺ: Hrozí nebezpečí úrazu padajícími kolektory! Během přepravy a montáže zajistěte kolektory proti spadnutí. Po ukončení montáže zkontrolujte bezpečnou instalaci montážní sady a kolektorů T Obr. Vyrovnání profilových lišt CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08) 5

16 8 Montáž kolektorů Důležité pokyny pro zacházení se solárními hadicemi a pérovými sponami UPOZORNĚNĺ: Hrozí nebezpečí úrazu vytaženým pojistným kroužkem v nezamontovaném stavu! Pojistný kroužek stáhněte teprve poté, co jste na solární hadici umístili pérovou sponu. 8.. Montáž zátky Solární hadici [] s předmontovanou zátkou [] nasaďte na volné přípojky kolektoru. Když se pérová spona [] nachází přímo před zesílením, pojistný kroužek stáhněte. Zajištění solární hadice [] se provádí pomocí pérové hadicové spony [] tak, že se utáhne pojistný kroužek []. B A Obr. 4 Zajištění solárních hadic ITL OZNÁMENĺ: Možnost vzniku netěsností na přípojkách kolektorů! Dodatečné uvolnění pérové spony může zhoršit její upínací sílu. Pérovou sponu nasuňte přímo před zesílení přípojky kolektoru. Teprve pak stáhněte pojistný kroužek. Doporučujeme položit solární hadice před montáží do horké vody. Zvlášť při nízkých teplotách se tím usnadní montáž. Obr. 5 Montáž zátky ITL 8.. Montáž propojovací sady Spojovací sadu vyjměte z přepravních rohů. Solární hadici [] s pérovými sponami nasuňte na přípojku kolektoru. Když se pérová spona [] nachází přímo před zesílením, pojistný kroužek stáhněte. 8. Příprava montáže kolektorů na zemi Dodržujte pokyny uvedené v kapitole 5., str. 9 o umístění kolektorů. Jako příklad je v dalším textu výstup znázorněn na pravé straně kolektorového pole a první kolektor je namontován vpravo. Na zemi lze předběžně smontovat i připojovací sadu (příslušenství) pro dvě řady kolektorů. B ITL Obr. 6 Propojovací sada na druhém kolektoru (kolektor B obr. 5) a všech dalších kolektorech 6 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

17 Montáž kolektorů 8 8. Připevnění kolektorů Plastové díly na upínácích kolektoru nemají nosnou funkci. Pouze usnadňují montáž. Šroub [] upínáku kolektoru utáhněte inbusovým klíčem a kolektor [] zajistěte. 8.. Montáž jednostranných upínáků vpravo 5 Teprve tehdy, je-li namontován poslední kolektor, namontujte jednostranný upínák kolektoru vlevo. Upínák kolektoru [] nasuňte do profilové lišty a nechte jej zaklesnout do podélného otvoru ITL Obr Vložení dvojstranného upínáku kolektoru Dvojstranný upínák kolektoru [] položte na profilovou lištou a posuňte na kolektor ITL Obr Položení prvního kolektoru na profilové lišty Kolektor otočte tak, aby jímka čidla se nacházela na kolektoru nahoře. Kolektor položte vpravo na profilové lišty a nechejte sklouznout do záchytných háků []. A A ITL Obr. 40 První kolektor (kolektor A obr. 5) ITL Obr. 8 Montáž prvního kolektoru Kolektor opatrně posuňte na upínák a vyrovnejte do vodorovné polohy. CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08) 7

18 8 Montáž kolektorů 8..4 Položení druhého kolektoru na profilové lišty Druhý kolektor s předmontovanými solárními hadicemi [] položte na profilové lišty nechte sjet do protiskluzových pojistek. Druhou pérovou sponu [] posuňte na solární hadice Montáž jednostranného upínáku kolektoru vlevo Upínák kolektoru nasuňte do profilové lišty a nechte jej zaklesnout do podélného otvoru. Inbusovým klíčem o velikosti šroub upínáku kolektoru utáhněte ITL Obr. 4 Montáž druhé pružné páskové spony Kolektor přisuňte k prvnímu kolektoru [] tak, aby se solární hadice daly nasunout na přípojky kolektoru. Inbusovým klíčem šroub dvoustranného upínáku kolektoru utáhněte ITL Obr. 44 Montáž upínáku kolektoru vlevo ITL Obr. 4 Namontovaný dvojstranný upínák kolektoru [] Upínák kolektoru UPOZORNĚNĺ: Hrozí nebezpečí úrazu a vytvoření netěsností v důsledku nezajištěných solárních hadic, protože může vytékat solární kapalina! Každou solární hadici zajistěte na přípojce kolektoru pérovou sponou. Když se pérová spona nachází přímo před zesílením, pojistný kroužek stáhněte. Obr. 4 Namontovaná solární hadice Všechny ostatní kolektory namontujte stejným způsobem ITL 8 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

19 Hydraulické připojení 9 8. Montáž čidla kolektoru Čidlo kolektoru je přiloženo k solárnímu regulátoru. OZNÁMENĺ: Možnost výpadku zařízení v důsledku vadného kabelu čidla! Kabel čidla chraňte před možným poškozením, např. před okousáním kunou. Čidlo kolektoru namontujte do kolektoru s připojeným výstupem. A 9 Hydraulické připojení Informace o instalaci potrubí ke kolektoru najdete v návodu k solární stanici. OZNÁMENĺ: Možnost vzniku netěsností na přípojkách kolektorů! Dodatečné uvolnění pérové spony může zhoršit její upínací sílu. Pérovou sponu nasuňte přímo před zesílení přípojky kolektoru. Teprve pak stáhněte pojistný kroužek ITL Obr. 45 Poloha čidla kolektoru [A] Poloha čidla kolektoru [] Zpátečka [] Výstup Těsnicí vrstvu jímky prorazte např. šroubovákem a čidlo kolektoru zasuňte až na doraz (odpovídá 60 mm). Obr. 47 Potrubí na kolektorovém poli [] Trubka výstupu [] Vratné potrubí 9. Montáž potrubí ITL Kollektor OZNÁMENĺ: Možnost vzniku netěsností na přípojkách kolektorů! Při svislé instalaci výstupního potrubí mohou tepelné pohyby způsobovat netěsnosti. Výstupní potrubí na straně stavby veďte podél kolektoru, nikoliv kolmo dolů. 60 mm ITL Obr. 46 Montáž čidla kolektoru [] Čidlo kolektoru [] Poloha jímky pro čidlo kolektoru CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08) 9

20 9 Hydraulické připojení 9.. Montáž držáku výstupního potrubí Držák [] umístěte dole do obvodové hrany kolektoru. Šroub utáhněte klíčem s vnitřním šestihranem. OZNÁMENĺ: Možnost poškození kolektoru v důsledku zkroucených trubek! Při dotahování šroubení přidržujte za kolenovou průchodku [] klíčem 4 mm. 5 Na přípojku kolektoru nasaďte kolenovou přechodku [] s O- kroužkem a přišroubujte převlečnou maticí []. Potrubí připojte na šroubení svěrného kroužku [4, 5] Obr. 48 Montáž držáku [] Objímka držící trubku (na straně stavby) [] Otvor pro montáž potrubní objímky [] Držák 9.. Montáž trubky výstupu Na držák připevněte na straně stavby izolované výstupní potrubí s potrubní objímku. 9.. Montáž vratného potrubí Vratné potrubí veďte podél kolektorového pole ITL 9. Připojení potrubí bez odvzdušňovače Výstupní a vratné potrubí se připojuje stejným způsobem na kolektor takto: Odstraňte svorky z přípojek kolektoru. Na přípojku kolektoru nasaďte převlečnou matici []. Svěrací kroužek [] vložte za zesílení přípojky kolektoru a stlačte dohromady. Obr. 50 Montáž kolenové průchodky [] Převlečná matice [] Svěrací kroužek [] Kolenová průchodka [4] Svěrací kroužek 8 mm [5] Převlečná matice pro svěrací kroužek 9. Připojení potrubí s odvzdušňovačem (příslušenství) Aby automatický odvzdušňovač bezchybně fungoval, věnujte pozornost těmto pokynům: Výstup instalujte směrem k odvzdušňovači [] se stoupáním v nejvyšším bodě systému. Zpátečku instalujte se stoupáním ke kolektorovému poli. Při každé změně směru dolů a novém stoupání namontujte další odvzdušňovač ITL ITL Obr ITL Obr. 5 Potrubí s automatickým odvzdušňovačem [] Čidlo kolektoru [] Automatický odvzdušňovač 0 CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

21 Hydraulické připojení ST 7 Obr. 5 Rozsah dodávky odvzdušňovací sady [] Automatický odvzdušňovač se šroubovým uzávěrem (x) [] Těsnění 9 x 5 mm (x) [] Kulový kohout (x) [4] Těsnění 7 x 4 mm (x) [5] Odvzdušňovací válec (x) [6] Dvojitý nátrubek G¾ s O-kroužkem (x) [7] Hadicová přechodka (x) [8] Pérová hadicová spona (x) [9] Solární hadice 55 mm (x) Montáž odvzdušňovače Krátkou solární hadici [] s pérovou sponou [] nasuňte na přípojku kolektoru. Solární hadici a kabel čidla protáhněte střechou. Solární hadici pro zpátečku namontujte stejným způsobem. Hadicovou přechodku R¾ s O-kroužkem [] a dvojitý nátrubek [5] našroubujte do odvzdušňovacího válce.¾ Hadicovou přechodku R¾ [] nasuňte až k dorazu do solární hadice a zajistěte pérovou sponou []. Potrubí [7] nastrčte do 8mm šroubení svěrného kroužku a šroubení utáhněte ITL Obr. 5 Montáž automatického odvzdušňovače [] Solární hadice 55 mm [] Pérová hadicová spona [] Hadicová přechodka s O-kroužkem [4] Odvzdušňovací sada [5] Dvojitý nátrubek G¾ s O-kroužkem [6] Svěrací kroužek a převlečná matice (použijte z připojovací sady) [7] Potrubní vedení (strana stavby) 9.4 Montáž připojovací sady pro řady (příslušenství) Ke spojení řad kolektorů potřebujete druhou připojovací sadu ( kapitola.6., str. 6). Namontujte přídavnou solární hadici [] se zátkou [4] a zajistěte pérovými sponami [], kapitola 8.., str ITL Obr. 54 Montáž připojovací sady pro řady CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

22 0 Závěrečné práce Na přípojky kolektoru připojte kolenové průchodky ( kapitola 9., str. 0). Změřte vzdálenost mezi řadami kolektorů a potrubí upravte na tuto míru. Na straně stavby vytvořte spojení [] mezi řadami kolektorů měděnou trubkou. Uvedení solárního zařízení do provozu se provádí podle údajů uvedených v návodu k instalaci a údržbě solární stanice. 0. Izolace přípojek a potrubí Potrubí v celém solárním okruhu izolujte podle vyhlášky o tepelné izolaci. Potrubí ve venkovním úseku izolujte materiálem odolávajícím UVzáření, povětrnosti a vysokým teplotám (50 C). Potrubí ve vnitřním úseku izolujte materiálem odolávajícím vysokým teplotám (50 C). Izolace v případě potřeby chraňte před oklováním ptáky. Věnujte pozornost místnímu namáhání (např. písek). Čištění kolektorů Obr. 55 Vytvoření spojení mezi řadami kolektorů na straně stavby 0 Závěrečné práce 0. Kontrola instalace Kontrolní práce: OZNÁMENĺ: Poškození zařízení korozí! Zůstanou-li v solárním zařízení po výplachu nebo zkoušce těsnosti po delší dobu zbytky vody, může dojít ke vzniku koroze. Solární zařízení uveďte hned po zkoušce těsnosti ( návod k solární stanici) do provozu se solární kapalinou. Pokud jste provedli uvedenou kontrolu, proveďte závěrečnou izolaci.. Profilové lišty spojeny se stojany pro plochou střechu a šrouby dotaženy?. Protiskluzové pojistky namontovány?. Upínáky kolektorů namontovány a šrouby utaženy? 4. Jsou solární hadice zajištěny pružnými páskovými sponami (pojistný kroužek utažen)? 5. Je čidlo teploty kolektoru zasunuté až na doraz? 6. Byla provedena zkouška těsnosti a byla zkontrolována těsnost přípojek (viz návod k solární stanici)? Tab ITL Čištění skleněných tabulí Skleněné tabule jsou při úhlu nastavení 5 a větším zpravidla samočisticí. NEBEZPEČĺ: Ohrožení života pádem osob ze střechy! Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. Nejsou-li k dispozici žádné zábrany proti pádu, na kterých by byly osoby nezávislé, použijte jiné ochranné pomůcky. OZNÁMENĺ: Možnost poškození zařízení při prudkých změnách teploty! Čistíte-li horký kolektor studenou vodou, může dojít k prasknutí skla. Skleněné tabule čistěte teprve tehdy, nejsou-li vystaveny slunečnímu záření a kolektor není zahřátý. Při silnějším znečištění skleněných tabulí použijte k vyčištění čistidlo na sklo. Nepoužívejte aceton. Čištění otvorů pro větrání nuceným přívodem vzduchu Otvory pro větrání nuceným přívodem vzduchu [] na každém rohu kolektoru může z kolektoru uniknout noční vlhkost (kondenzát). Vlivem povětrnosti může docházet k zanášení otvorů. Je-li kolektor i přes intenzivní sluneční záření po 4 hodinách ještě zamlžený, vyčistěte větrací otvory [] např. tenkým hřebíkem. Provádíte-li odvzdušnění solárního zařízení automatickým odvzdušňovačem (příslušenství), musíte po odvzdušnění zavřít kulový kohout ( návod k solární stanici). Obr. 56 Čištění odvzdušňovacích otvorů ITL CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

23 Ochrana životního prostředí a likvidace odpadu Ochrana životního prostředí a likvidace odpadu Ochrana životního prostředí je naší firemní zásadou. Kvalita výrobků, hospodárnost a ochrana životního prostředí jsou pro nás rovnocenné cíle. Zákony a vyhlášky o ochraně životního prostředí důsledně dodržujeme. K ochraně životního prostředí používáme s ohledem na hospodářská hlediska nejlepší možnou technologii amateriály. Demontáž kolektorů NEBEZPEČĺ: Ohrožení života pádem osob ze střechy! Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. Nejsou-li k dispozici žádné zábrany proti pádu, na kterých by byly osoby nezávislé, použijte jiné ochranné pomůcky. Vypusťte potrubí. Upínáky kolektoru povolte na boku a mezi kolektory. Odstraňte solární hadice. K přepravě kolektorů použijte pomocné prostředky ( kapitola 4, str. 7). Likvidace kolektorů Po uplynutí životnosti nechte kolektory ekologickým způsobem recyklovat. Provozovatel: Údržba / servisní prohlídky NEBEZPEČĺ: Ohrožení života pádem osob ze střechy! Při všech pracích na střeše se chraňte proti pádu. Nejsou-li k dispozici žádné zábrany proti pádu, na kterých by byly osoby nezávislé, použijte jiné ochranné pomůcky. Návodu k instalaci a údržbě solární stanice obsahuje údaje o údržbě celého zařízení. Věnujte pozornost i těmto údajům. První údržbu / servisní prohlídku doporučujeme provést asi po 500 provozních hodinách, poté v intervalu - let. Abyste měli dokumentaci i po. údržbě, využijte tabulku jako předlohu pro kopírování. Kolektorové pole kontrolujte v pravidelných intervalech (servisní prohlídka). Závady odstraňujte okamžitě (údržba). Vyplňte protokol a odškrtněte provedené práce. Stanoviště zařízení: Tab. 6 Práce vrámci údržby aservisní prohlídky Strana Údržba / servisní prohlídky Datum:. Byla provedena vizuální prohlídka kolektorů (bezpečné usazení, optický dojem)?. Čidlo kolektoru správně umístěno a zasunuto až k dorazu do jímky? 9. Vizuální prohlídka montážního systému provedena? 4. Vizuální prohlídka těsnosti přechodů mezi montážním systémem a střechou 9 provedena? 5. Vizuální prohlídka izolace potrubních vedení provedena? 6. Vizuální prohlídka skleněných tabulí. Vyčištění při silném znečištění. Poznámky Kolektorové pole bylo podrobeno údržbě podle tohoto návodu. Tab. 7 Datum, razítko, podpis Datum, razítko, podpis Datum, razítko, podpis CKE.0/CKN.0/CKE.0/CKN (0/08)

24 Bosch Termotechnika s.r.o. Obchodní divize Buderus Prùmyslová 7/ Praha 0 Tel.: (+40) 7 9 Fax: (+40) info@buderus.cz

Návod k montáži pro odborníky Logasol CKE1.0, CKE2.0 / CKN1.0, CKN2.0

Návod k montáži pro odborníky Logasol CKE1.0, CKE2.0 / CKN1.0, CKN2.0 Stojany pro deskové kolektory 67061659.00-1.SD 6 70 644 110 (01/1) CZ Návod k montáži pro odborníky Logasol CKE1.0, CKE.0 / CKN1.0, CKN.0 Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst. Obsah Obsah 1 Vysvětlení

Více

Návod k montáži pro odborníky

Návod k montáži pro odborníky Návod k montáži pro odborníky Stojany pro deskové kolektory 67061659.00-1.SD Logasol CKE1.0-s / CKN1.0-s Pro odbornou firmu 6 70 644 110 (03/010) CZ Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst Obsah

Více

Upevnění na stojanové konstrukci

Upevnění na stojanové konstrukci Návod k instalaci pro odborníka Deskové kolektory Upevnění na stojanové konstrukci 670648538.00-.ST 6 70 803 98 (0/05) CZ Obsah Obsah Bezpečnostní pokyny. Použité symboly. Všeobecné bezpečnostní pokyny

Více

Návod k instalaci a údržbě

Návod k instalaci a údržbě Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor 670647803-00.T Logasol SKN 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 70 648 908 (0/05) CZ Obsah Obsah

Více

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž do střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Deskový kolektor pro solární tepelné systémy

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž do střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Deskový kolektor pro solární tepelné systémy Deskový kolektor pro solární tepelné systémy 67080448.00-.ST 6 70 8 69 (04/03) CZ Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0 Montáž do střechy Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah Obsah Vysvětlení

Více

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž na plochou střechu a fasádu. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte.

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0. Montáž na plochou střechu a fasádu. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Deskový kolektor pro solární tepelné systémy 670647803-00.T 6 70 8 69 (04/03) CZ Návod k instalaci a údržbě Logasol SKS5.0 Montáž na plochou střechu a fasádu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah

Více

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720640298-00.1ST. Montáž na šikmou střechu 6 720 648 980 (2011/05) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720640298-00.1ST. Montáž na šikmou střechu 6 720 648 980 (2011/05) CZ Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC- 6706098-00.ST Montáž na šikmou střechu 6 70 68 980 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.... Použité symboly.....................

Více

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720647803-00.1T. Montáž na plochou střechu nebo na fasádu 6 720 648 982 (2011/05) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720647803-00.1T. Montáž na plochou střechu nebo na fasádu 6 720 648 982 (2011/05) CZ Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC- 670647803-00.T Montáž na plochou střechu nebo na fasádu 6 70 648 98 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny... 3. Použité symboly....................

Více

Návod k instalaci a údržbě

Návod k instalaci a údržbě Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor 6706098-00.ST Logasol SKN.0 Montáž nad rovinou střechy Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 70 68 907 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení

Více

VK140-1, VK280-1. Vakuový trubicový kolektor. Montáž na plochou střechu (30, 45 ) Montáž na fasádu (45, 60, 90 ) Návod k instalaci a údržbě

VK140-1, VK280-1. Vakuový trubicový kolektor. Montáž na plochou střechu (30, 45 ) Montáž na fasádu (45, 60, 90 ) Návod k instalaci a údržbě Návod k instalaci a údržbě Vakuový trubicový kolektor VK40-, VK80- Montáž na plochou střechu (0, 45 ) Montáž na fasádu (45, 60, 90 ) 6 70 647 078 (0/0) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní

Více

Návod k montáži. Logalux LSP Připojovací sada zásobníku LSP a spojovací vedení zásobníku LSP. Sada výměníku tepla. Pro odbornou firmu

Návod k montáži. Logalux LSP Připojovací sada zásobníku LSP a spojovací vedení zásobníku LSP. Sada výměníku tepla. Pro odbornou firmu Návod k montáži Sada výměníku tepla Logalux LSP Připojovací sada zásobníku LSP a spojovací vedení zásobníku LSP Pro odbornou firmu Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte 6 720 643 451 (03/2006)

Více

Montážní návod NEOSOLAR. Kolektory - Řada GSE ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE. Montáž na střechu pomocí střešních držáků ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE

Montážní návod NEOSOLAR. Kolektory - Řada GSE ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE. Montáž na střechu pomocí střešních držáků ENERGIE A ÚSPORNÉ TECHNOLOGIE Montážní návod Kolektory - Řada GSE Montáž na střechu pomocí střešních držáků Všeobecné montážní a bezpečnostní doporučení K zamezení nežádoucích vlivů působením kondenzace a zamlžení, montují se kolektory

Více

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu. 6304 4518 04/2006 CS Pro odbornou firmu

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu. 6304 4518 04/2006 CS Pro odbornou firmu 6304 458 04/006 CS Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na plochou střechu a fasádu 63043970.0-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720647804-00.1T. Montáž do šikmé střechy 6 720 648 981 (2011/05) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Deskový kolektor FKC-2 6720647804-00.1T. Montáž do šikmé střechy 6 720 648 981 (2011/05) CZ Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC- 670647804-00.T Montáž do šikmé střechy 6 70 648 98 (0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.... Použité symboly.....................

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Akumulační zásobník 6 720 644 801-00.1T Logalux PS 200 EW PS 500 EW Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 720 648 339 (2010/08) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení

Více

Návod k montáži. Logamax plus. Kaskádová jednotka GB162-65/80/100. Pro odbornou firmu. Před montáží pečlivě pročtěte. 7217 4300(2011/04) CZ

Návod k montáži. Logamax plus. Kaskádová jednotka GB162-65/80/100. Pro odbornou firmu. Před montáží pečlivě pročtěte. 7217 4300(2011/04) CZ Návod k montáži Kaskádová jednotka 7214 6000-000.1TD Logamax plus GB162-65/80/100 Pro odbornou firmu Před montáží pečlivě pročtěte. 7217 4300(2011/04) CZ Konstrukční uspořádání Konstrukční uspořádání 9

Více

Návod k montáži a údržbě Logalux L135/2R, L160/2R, L200/2R

Návod k montáži a údržbě Logalux L135/2R, L160/2R, L200/2R Zásobníky teplé vody 6 720 615 370-00.1RS Návod k montáži a údržbě Logalux L135/2R, L160/2R, L200/2R 6 720 812 886 (2014/09) CZ Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah Obsah 1 Bezpečnostní upozornění

Více

Návod k instalaci a obsluze. Stolní stojan DS (2018/10) cs

Návod k instalaci a obsluze. Stolní stojan DS (2018/10) cs Návod k instalaci a obsluze Stolní stojan DS-1 6720889396 (2018/10) cs Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.............. 2 1 Použité symboly................................ 2 2 Bezpečnostní

Více

Deskový kolektor FKC-2

Deskový kolektor FKC-2 Návod k instalaci a údržbě Deskový kolektor FKC- Solární tepelné systémy 67080448.00-.ST Montáž do střechy 6 70 809 84 (04/04) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny................ Použité

Více

Neutralizační zařízení

Neutralizační zařízení Návod k instalaci pro odborníka Neutralizační zařízení NE0.1 V3 6 720 643 208 (2010/03) CZ Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 1.1 Použité symboly Výstražné

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Deskové kolektory 67068058-00.Av Logasol CKE.0-s / CKN.0-s / CKE.0-s / CKN.0-s Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst Montáž na šikmou střechu 6 70 80 8 (0/08) CZ Obsah

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Deskové kolektory 670680458-00.Av CKE.0-s / CKN.0-s Montáž na šikmou střechu Pro odbornou firmu Prosím, před montáží a údržbou pečlivě přečíst 6 70 644 09 (0/00) CZ Obsah Obsah

Více

2012/1. Vakuový trubicový kolektor Logasol SKR...CPC. Popis a zvláštnosti. Ceny a provedení Logasol SKR. Změny vyhrazeny

2012/1. Vakuový trubicový kolektor Logasol SKR...CPC. Popis a zvláštnosti. Ceny a provedení Logasol SKR. Změny vyhrazeny Vakuový trubicový kolektor Logasol SKR...CPC Popis a zvláštnosti Vysoce výkonný vakuový trubicový kolektor SKR...CPC Kolektory jsou vyráběny v Německu Vhodný pro montáž na šikmou a plochou střechu případně

Více

Instalační sada pro uchycení kolektorů SOL. Instalace na rovnou střechu. Modelová řada kolektorů SOL Kolektory: SOL250-V, SOL250-H, SOL200-V

Instalační sada pro uchycení kolektorů SOL. Instalace na rovnou střechu. Modelová řada kolektorů SOL Kolektory: SOL250-V, SOL250-H, SOL200-V Instalační sada pro uchycení kolektorů SOL Instalace na rovnou střechu Modelová řada kolektorů SOL Kolektory: SOL250-V, SOL250-H, SOL200-V CZ721830508 Obsah: Odstavec 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 9.0

Více

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKR10 CPC, SKR5. Montáž nad rovinou střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte.

Návod k instalaci a údržbě Logasol SKR10 CPC, SKR5. Montáž nad rovinou střechy. Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Vakuový trubicový kolektor pro solární termické systémy 6 70 87 75(05/06)CZ Návod k instalaci a údržbě Logasol SKR0 CPC, SKR5 Montáž nad rovinou střechy Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. Obsah Obsah

Více

Návod k montáži pro odborníky Deskové kolektory Instalační stojany

Návod k montáži pro odborníky Deskové kolektory Instalační stojany Návod k montáži pro odborníky Deskové kolektory Instalační stojany 6 70 617 583 (008/04) CZ 67061659.00-1.SD Obsah Obsah 1 Bezpečnostní pokyny 3 1.1 Všeobecné bezpečnostní pokyny 3 1. Použité symboly 3

Více

Plynový kondenzační kotel

Plynový kondenzační kotel Alternativní integrovaná přepínací sada pro přípravu teplé vody Plynový kondenzační kotel 67081895-00.1Wo Návod k instalaci pro odborníka Suprapur KSBR 16, 30 Condens 3000F 16, 30 Soltis condens ELSC 16,

Více

FSC AL V-11-1, V-11-2, V-11-3

FSC AL V-11-1, V-11-2, V-11-3 Návod pro montáž termických kolektorů FSC 21-2013 AL na rovnou střechu / volnou montáž V-11-1, V-11-2, V-11-3 Platný od 1.1.2011 OBSAH 1. 2. 3. 4. VŠEOBECNÉ INFORMACE BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ DÍLY KONSTRUKCE

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Zásobník teplé vody Logalux SMH400 E(W) SMH500 E(W) Pro odbornou firmu Před montáží a údržbou pečlivě pročtěte. 6 720 640 045-03/2009 CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní

Více

/2006 CZ

/2006 CZ 7 747 006 523 08/2006 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Kaskádové potrubní propojení Logano plus GB32 (Dvojkotel) Před montáží pozorně pročtěte Obsah Umístění...................................................

Více

EURO TRIC A Montáž na střechu

EURO TRIC A Montáž na střechu NÁVOD K MONTÁŽI EURO TRIC A Montáž na střechu Obr. 0: Montáž na střechu ve formátu na šířku a na výšku Obsah. Všeobecná bezpečnostní upozornění........ Montáž ve formátu na šířku........... 4 3. Montáž

Více

Montážní návod pro nadstřešní solární kolektory Bramac

Montážní návod pro nadstřešní solární kolektory Bramac Montážní návod pro nadstřešní solární kolektory Bramac Platí pro typy solárních kolektorů: - BSK nadstřešní vertikální - BSK nadstřešní horizontální POZOR!!!! Ve vodorovné poloze a sklonu menším než 15

Více

Návod k instalaci a údržbě. Vakuový trubicový kolektor VK140-1, VK Montáž na šikmou střechu (2011/05) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Vakuový trubicový kolektor VK140-1, VK Montáž na šikmou střechu (2011/05) CZ Návod k instalaci a údržbě Vakuový trubicový kolektor VK40-, VK80- Montáž na šikmou střechu 6 70 647 077(0/05) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny... 3. Použité symboly....................

Více

Návod k instalaci a údržbě. Neutralizační zařízení NE 2.0 6 720 801 566-00.1T 6 720 802 066 (2011/12) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Neutralizační zařízení NE 2.0 6 720 801 566-00.1T 6 720 802 066 (2011/12) CZ Návod k instalaci a údržbě Neutralizační zařízení NE.0 6 70 80 566-00.T 6 70 80 066 (0/) CZ Obsah Obsah Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny... 3. Použité symboly.................... 3. Bezpečnostní

Více

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž na šikmou střechu. 6304 4497 04/2006 CZ Pro odbornou firmu

Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž na šikmou střechu. 6304 4497 04/2006 CZ Pro odbornou firmu 60 97 0/006 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKN.0 / SKE.0 Montáž na šikmou střechu 60965.0-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všebecné informace.........................................

Více

Logasol SKN3.0-s Pro svislou montáž 7747025 768 16.900,- Logasol SKN3.0-w Pro vodorovnou montáž 7747025 769 19.200,-

Logasol SKN3.0-s Pro svislou montáž 7747025 768 16.900,- Logasol SKN3.0-w Pro vodorovnou montáž 7747025 769 19.200,- Logasol SKN3.0 4.0 deskový kolektor Logasol SKN4.0-s Logasol SKN4.0-w Cena Kč (bez Cena DPH) v Kč Logasol SKN3.0-s Pro svislou montáž 7747025 768 16.900,- Logasol SKN3.0-s 4 Pro svislou montáž 8718530

Více

6300 9876 08/2000 CZ Pro odbornou firmu. Návod k montáži. Solární kolektor Logasol SKN 2.0 Montáž na plochou střechu. Před montáží pečlivě přečíst

6300 9876 08/2000 CZ Pro odbornou firmu. Návod k montáži. Solární kolektor Logasol SKN 2.0 Montáž na plochou střechu. Před montáží pečlivě přečíst 6300 9876 08/2000 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži Solární kolektor Logasol SKN 2.0 Montáž na plochou střechu Před montáží pečlivě přečíst Předmluva Důležité všeobecné pokyny k použití Přístroj instalovat

Více

Montážní návod Skupina solárního čerpadla 10 /

Montážní návod Skupina solárního čerpadla 10 / CZ Skupina solárního čerpadla 1 / 2 26-28 Wolf GmbH Postfach 138 8448 Mainburg Tel. +498751/74- Fax +498751/7416 Internet: www.wolf-heiztechnik.de 36472_2162 Änderungen vorbehalten Bezpečnostní pokyny

Více

AluGrid+ montážní návod. Úchyt modulů. Spojitý nosník. Podkladová guma. Nebezpečí poničení! Pocházením po FV modulech se moduly mohou poškodit.

AluGrid+ montážní návod. Úchyt modulů. Spojitý nosník. Podkladová guma. Nebezpečí poničení! Pocházením po FV modulech se moduly mohou poškodit. AluGrid+ Montážní návod Úchyt modulů Windsafe (větrojistný plech) Upevňovací klip AluGrid+ nosný profil modulů dolní AluGrid+ upevňovací klip pro nosný profil modulů Spojitý nosník Potřebné nářadí Měřicí

Více

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKN 3.0 / SKE 2.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte 604 468 04/006 CS Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKN.0 / SKE.0 Montáž do střechy 604975.00-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

SC-C01-20 / SC-C01-30. Solární panel NÁVOD K INSTALACI

SC-C01-20 / SC-C01-30. Solární panel NÁVOD K INSTALACI SC-C01-20 / SC-C01-30 Solární panel NÁVOD K INSTALACI OBSAH 1. Specifikace 2 2. Bezpečnostní pokyny 3 3. Doporučení 4 4. Údržba 6 5. Návod k sestavení 7 2 1. Specifikace Typ SC-20 SC-30 A - délka 1460

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Zásobníkový ohřívač teplé vody Logalux LT35 LT300 Pro odbornou firmu Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte 7 747 0 543-09/006 CZ Obsah Všeobecné informace........................................

Více

EURO- Sluneční kolektory typ C20/C22

EURO- Sluneční kolektory typ C20/C22 TECHNICKÁ INFORMACE EURO- Sluneční kolektory typ C/C22 Wagner & Co Vysoce průhledné bezpečnostní sklo nebo antireflexní bezp. sklo Pryžové těsnění EPDM s vulkanizačním spojením rohů Eloxovaný hliníkový

Více

Montážní návod. Speciální sada šroubení pro ploché kolektory SKS s hadicemi z ušlechtilé oceli. 6302 0473 11/2000 CZ Pro odbornou firmu

Montážní návod. Speciální sada šroubení pro ploché kolektory SKS s hadicemi z ušlechtilé oceli. 6302 0473 11/2000 CZ Pro odbornou firmu 60 07 11/000 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Speciální sada šroubení pro ploché kolektory SKS s hadicemi z ušlechtilé oceli Před montáží pečlivě pročtěte! Tiráž Technické změny vyhrazeny! Z důvodu

Více

1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny

1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny. Použité symboly Výstražné pokyny Definována jsou následující signální slova, která v tomto dokumentu mohou být použita:

Více

Montážní návod. www.thermomax.cz

Montážní návod. www.thermomax.cz Montážní návod www.thermomax.cz Thermomax - montážní návod OBSAH 1. Bezpečnostní pokyny..................................................... 1 2. Dimenzovaní solárních systémů Thermomax............................

Více

Návod k montáži pro odborníky. Kaskádová jednotka. CerapurMaxx TD ZBR -65 ZBR (2010/08) CZ

Návod k montáži pro odborníky. Kaskádová jednotka. CerapurMaxx TD ZBR -65 ZBR (2010/08) CZ Návod k montáži pro odborníky Kaskádová jednotka CerapurMaxx 6 720 614 028-001.1TD ZBR -65 ZBR -98 6 720 645 106 (2010/08) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny 3 1.1 Použité symboly

Více

FlowCon S. Instalace Provoz Uvedení do provozu

FlowCon S. Instalace Provoz Uvedení do provozu FlowCon S Instalace Provoz Uvedení do provozu Obsah: Technické údaje a přehled funkcí 2 1. Instalace 3 2. Propláchnutí a naplnění systému 4 3. Vypuštění systému 5 4. Zpětný ventil 5 5. Bezpečnostní zařízení

Více

6302 0474 07/2001 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Odvzdušňovací sada SKS pro ploché kolektory od verze 2.1. Před montáží pečlivě pročtěte

6302 0474 07/2001 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Odvzdušňovací sada SKS pro ploché kolektory od verze 2.1. Před montáží pečlivě pročtěte 0 07 07/00 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Odvzdušňovací sada SKS pro ploché kolektory od verze. Před montáží pečlivě pročtěte Rozsah dodávky Rozsah dodávky Před zahájením montážních prací zkontrolujte,

Více

Návod na montáž nosné konstrukce na rovnou střechu a do terénu (30-60 )

Návod na montáž nosné konstrukce na rovnou střechu a do terénu (30-60 ) Návod na montáž nosné konstrukce na rovnou střechu a do terénu (30-60 ) A1264 1 1/2012 Obsah 1. Uspořádání kolektorových polí... 3-4 2. Kompenzační soubor... 5 3. Přeprava kolektorů na střechu......6 4.

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě 7 747 00 96 0/004 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži a údržbě Spalinový výměník tepla WT50/60 Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte Úvodem K tomuto návodu Přístroj odpovídá základním požadavkům

Více

Návod k montáži. Potrubní spojení Logano G125 s Logalux LT300 Logano G125/GB125 s Hořák a Logalux LT300. Příslušenství. Pro odbornou firmu

Návod k montáži. Potrubní spojení Logano G125 s Logalux LT300 Logano G125/GB125 s Hořák a Logalux LT300. Příslušenství. Pro odbornou firmu Návod k montáži Příslušenství Potrubní spojení Logano G5 s Logalux LT300 Logano G5/GB5 s Hořák a Logalux LT300 Pro odbornou firmu Před montáží pozorně pročtěte. 6 0 66 605-0/00 CZ Obsah Umístění...................................................

Více

6304 4675 04/2006 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte

6304 4675 04/2006 CZ Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž do střechy. Před montáží pozorně pročtěte 604 4675 04/006 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž do střechy 604975.00-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

Návod k montáži přístřešku pro kuřáky / autobusové zastávky

Návod k montáži přístřešku pro kuřáky / autobusové zastávky Návod k montáži přístřešku pro kuřáky / autobusové zastávky Přečtěte si před započetím prací Potřebné nástroje lepicí/těsnící materiál svinovací metr imbusový klíč, 5 x 2 mm vrták, 15 mm vrtačka vodováha

Více

Návod k instalaci a údržbě. Kombinovaný zásobník 6 720 644 811-00.1T KNW 600 EW/2 KNW 830 EW/2 KNW 1000 EW/2 KNW 1450 EW/2 6 720 808 395 (2015/11) CZ

Návod k instalaci a údržbě. Kombinovaný zásobník 6 720 644 811-00.1T KNW 600 EW/2 KNW 830 EW/2 KNW 1000 EW/2 KNW 1450 EW/2 6 720 808 395 (2015/11) CZ Návod k instalaci a údržbě Kombinovaný zásobník 6 720 644 811-00.1T KNW 600 EW/2 KNW 830 EW/2 KNW 1000 EW/2 KNW 1450 EW/2 6 720 808 395 (2015/11) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny...............

Více

Portoforte 170. Montážní návod

Portoforte 170. Montážní návod Portoforte 170 Montážní návod Stav 03/2012 Montážní návod přístřešku pro - Portoforte 170 Hlavní rozměry: Na vyobrazených nákresech vidíte všechny hlavní rozměry přístřešku. Kromě toho jsou zde nakresleny

Více

SIEMENS DE10104 návod k montáži a obsluze

SIEMENS DE10104 návod k montáži a obsluze SIEMENS DE10104 návod k montáži a obsluze Zkontrolujte nový přístroj, zda nebyl během transportu poškozen! Obal a případně starý přístroj likvidujte v souladu s ochranou životního prostředí. Návod k obsluze

Více

Rozměry v mm Možnosti uspořádání kolektorových polí pro horizontální instalaci. Rozměry v mm

Rozměry v mm Možnosti uspořádání kolektorových polí pro horizontální instalaci. Rozměry v mm Návod k montáži nosné konstrukce pro solární panely: 1) Montáž nosné konstrukce s výškově nastavitelnými háky (viz str. 3) 2) Montáž nosné konstrukce s kombi šrouby (viz str. 9) 3) Montáž nosné konstrukce

Více

CFS 210. Regulační přístroj. Regulační přístroj pro kotle na pevná paliva s kotlovým čerpadlem. Návod k instalaci 6 720 649 360 (2012/02) CZ

CFS 210. Regulační přístroj. Regulační přístroj pro kotle na pevná paliva s kotlovým čerpadlem. Návod k instalaci 6 720 649 360 (2012/02) CZ Návod k instalaci Regulační přístroj CFS 210 6 720 648 120-00.1T Regulační přístroj pro kotle na pevná paliva s kotlovým čerpadlem 6 720 649 360 (2012/02) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní

Více

Vaciosol. Technický katalog 2011/1. Přehled systému. Popis a zvláštnosti. Změny vyhrazeny. Vysoce výkonný kolektor s vakuovými trubicemi

Vaciosol. Technický katalog 2011/1. Přehled systému. Popis a zvláštnosti. Změny vyhrazeny. Vysoce výkonný kolektor s vakuovými trubicemi Přehled systému Popis a zvláštnosti Vysoce výkonný kolektor s vakuovými trubicemi Vhodný pro montáž na střechu nebo na plochou střechu (fasádu) Vysoká přizpůsobivost v důsledku různě širokých kolektorových

Více

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU

Netcom100. pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás (2008/09) CZ/PL/HU Netcom100 pl Instrukcja instalacji 2 cs Návod na instalaci 12 hu Szerelési utasítás 22 CZ/PL/HU Obsah Obsah 1 ezpečnostní pokyny a vysvětlení symbolů..........................13 1.1 Použité symboly..............

Více

NADSTŘEŠNÍ SOLÁRNÍ KOLEKTORY BRAMAC - MONTÁŽNÍ NÁVOD BSK nadstřešní vertikální, horizontální Platí pro instalaci na území ČR

NADSTŘEŠNÍ SOLÁRNÍ KOLEKTORY BRAMAC - MONTÁŽNÍ NÁVOD BSK nadstřešní vertikální, horizontální Platí pro instalaci na území ČR NADSTŘEŠNÍ SOLÁRNÍ KOLEKTORY BRAMAC - MONTÁŽNÍ NÁVOD BSK nadstřešní vertikální, horizontální Platí pro instalaci na území ČR Člen MONIER GROUP Obsah Důležitá upozornění 3 Technická data 4 Tlaková ztráta

Více

Montážní návod DORMA AGILE 150 DORMOTION Montáž na stěnu

Montážní návod DORMA AGILE 150 DORMOTION Montáž na stěnu Montážní návod DORMA AGILE 150 DORMOTION Montáž na stěnu Obsah: S. 2-3........... Důležité informace S. 3........... Potřebné nářadí S. 4........... Příprava skla DORMOTION L S. 4........... Rozsah dodávky

Více

Montážní návod. www.varisol.cz

Montážní návod. www.varisol.cz Montážní návod www.varisol.cz Varisol - montážní návod OBSAH 1. Bezpečnostní pokyny...................................................... 1 2. Dimenzovaní solárních systémů Varisol.....................................

Více

ZÁSOBNÍK. Návod k instalaci. Zásobník. HydroComfort EAS C EAS-T C

ZÁSOBNÍK. Návod k instalaci. Zásobník. HydroComfort EAS C EAS-T C ZÁSOBNÍK Návod k instalaci Zásobník HydroComfort EAS 120-200 C EAS-T 150-200 C Obsah Obsah 1. K tomuto návodu.................................................... 3 1.1 Obsahem tohoto návodu....................................................

Více

7 747 004 223 06/2004 CZ

7 747 004 223 06/2004 CZ 7 747 004 3 06/004 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Výměna dveří u olejových/plynových speciálních kotlů Logano S635 a Logano S735 Před montáží pozorně pročtěte Obsah Všeobecné informace........................................

Více

Ploché kolektory Logasol SKN 2.0 Montáž na plochou střechu a fasádu

Ploché kolektory Logasol SKN 2.0 Montáž na plochou střechu a fasádu 6302 4393 0/2002 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKN 2.0 Montáž na plochou střechu a fasádu Před montáží pečlivě pročtěte Úvodem K tomuto návodu Tento montážní návod obsahuje

Více

VarioSole SE. Instalační návod

VarioSole SE. Instalační návod Instalační návod VarioSole SE Na střechy Orámované moduly Vertikálně Horizontálně Zóna zatížení sněhem I IV Cementové střešní tašky Vlnité střešní tašky Hladké střešní tašky Břidlicové střešní tašky Živičné

Více

OBSAH. 1. Použití... 3

OBSAH. 1. Použití... 3 [Zadejte text.] OBSAH 1. Použití........................ 3 2. Jímací tyče s betonovým podstavcem.............. 4 2.1 Montáž........................ 4 2.1.1 Betonový podstavec.................... 4 2.2

Více

Bivalentního zásobníkového ohřívače vody SM300/1

Bivalentního zásobníkového ohřívače vody SM300/1 630 4976 05/003 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži a údržbě Bivalentního zásobníkového ohřívače vody SM300/1 Před zahájením montáže a údržby pečlivě pročtěte! Úvodem K tomuto návodu Přístroj odpovídá

Více

Návod k instalaci. xm10. Funkční modul. Pro odbornou firmu. Před instalací pozorně pročtěte. 6 720 642 981 (01/2010) CZ

Návod k instalaci. xm10. Funkční modul. Pro odbornou firmu. Před instalací pozorně pročtěte. 6 720 642 981 (01/2010) CZ Návod k instalaci Funkční modul Pro odbornou firmu xm10 Před instalací pozorně pročtěte. 6 720 642 981 (01/2010) CZ Obsah Obsah 1 Vysvětlení symbolů a bezpečnostní pokyny.................................

Více

VIESMANN VITOSOL 100-F. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOSOL 100-F. Plochý kolektor k využívání sluneční energie. Pokyny pro uložení:

VIESMANN VITOSOL 100-F. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOSOL 100-F. Plochý kolektor k využívání sluneční energie. Pokyny pro uložení: VIESMANN VITOSOL 100-F Plochý kolektor k využívání sluneční energie List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník Pokyny pro uložení: Složka Vitotec, registr 13 VITOSOL 100-F TypSV1aSH1 Plochý kolektor

Více

Dopadová plocha. Kačenka 140 cm

Dopadová plocha. Kačenka 140 cm Dopadová plocha Kačenka 140 cm Obsah dodávky : Pro věžičku 4 ks noha průměr 9 cm / 235 cm nebo 250 cm 1 ks předmontovaná podesta 2 ks bariera plná 2 ks bariera průlez 1 ks skluzavka 4 ks spodní díl pískoviště

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Akumulační zásobník Logalux PL750/1000/1500 Pro odbornou firmu Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte 6 720 643 184 (03/2001) CZ Obsah 1 Všeobecné informace........................................

Více

Návod k montáži. Montážní sada pro uložení na vlnité desky - montáž na šikmou střechu. 6301 9308 04/2002 CZ Pro odbornou firmu

Návod k montáži. Montážní sada pro uložení na vlnité desky - montáž na šikmou střechu. 6301 9308 04/2002 CZ Pro odbornou firmu 60 908 04/00 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži Montážní sada pro uložení na vlnité desky - montáž na šikmou střechu Před montáží pečlivě pročtěte Předmluva K tomuto návodu Tento montážní návod obsahuje

Více

Montážní návod. Funkční moduly xm10 pro nástěnné a stacionární kotle i montáž na stěnu /2003 CZ Pro odbornou firmu

Montážní návod. Funkční moduly xm10 pro nástěnné a stacionární kotle i montáž na stěnu /2003 CZ Pro odbornou firmu 630 944 03/003 CZ Pro odbornou firmu Montážní návod Funkční moduly xm10 pro nástěnné a stacionární kotle i montáž na stěnu Před montáží pečlivě pročtěte Úvodem Přístroj vyhovuje základním požadavkům příslušných

Více

Souprava ventilu s dvojitou zarážkou Kompaktní nosič pracovního nářadí TX 1000 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Souprava ventilu s dvojitou zarážkou Kompaktní nosič pracovního nářadí TX 1000 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Souprava ventilu s dvojitou zarážkou Kompaktní nosič pracovního nářadí TX 1000 Číslo modelu 23171 Form No. 3413-122 Rev A Návod k instalaci DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ CALIFORNIA Důležité upozornění, poučka 65

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ integrované čerpadlové stanice RESOL FLOWSOL S

NÁVOD NA MONTÁŽ integrované čerpadlové stanice RESOL FLOWSOL S NÁVOD NA MONTÁŽ integrované čerpadlové stanice RESOL FLOWSOL S BEZPEČNOSTNÍ POKYNY : Dbejte prosím bezpečnostních pokynů, aby se zamezilo vzniku věcných škod na solárním systému a poškození zdraví. PŘEDPISY

Více

DF200 Montážní návod. www.thermomax.cz

DF200 Montážní návod. www.thermomax.cz DF200 Montážní návod www.thermomax.cz Thermomax DF200 - montážní návod OBSAH 1. Bezpečnostní pokyny..................................................... 1 2. Dimenzovaní solárních systémů Thermomax............................

Více

Solární systémy Reflex

Solární systémy Reflex Solární systémy Reflex Záruční podmínky Záruční doba kolektorů je 5 let - pod podmínkou provedení roční údržby zařízení odbornou montážní firmou. Záruční doba ostatních komponentů solárního systému jsou

Více

Akumulační zásobník all- STOR. Návod k obsluze. Návod k obsluze. Pro provozovatele. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Akumulační zásobník all- STOR. Návod k obsluze. Návod k obsluze. Pro provozovatele. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k obsluze Pro provozovatele Návod k obsluze Akumulační zásobník all- STOR CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Více

Návod k instalaci VR 900. Návod k instalaci. Pro servisního technika. Komunikační jednotka. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Návod k instalaci VR 900. Návod k instalaci. Pro servisního technika. Komunikační jednotka. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k instalaci Pro servisního technika Návod k instalaci VR 900 Komunikační jednotka CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28

Více

Návod k montáži. Sada k montáži kompletní stanice Logasol KS 0105 (R) na zásobníky SM 300, s pružným potrubním propojením

Návod k montáži. Sada k montáži kompletní stanice Logasol KS 0105 (R) na zásobníky SM 300, s pružným potrubním propojením 6300 9566 0/000 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži Sada k montáži kompletní stanice Logasol KS 005 (R) na zásobníky SM 300, s pružným potrubním propojením Před montáží pečlivě přečíst Předmluva Důležité

Více

Pro provozovatele. Návod k obsluze. allstor. Vyrovnávací zásobník

Pro provozovatele. Návod k obsluze. allstor. Vyrovnávací zásobník Pro provozovatele Návod k obsluze allstor Vyrovnávací zásobník CZ Obsah Obsah 1 Informace k dokumentaci... 3 1.1 Související dokumentace... 3 1.2 Archivace podkladů... 3 1.3 Použité symboly... 3 1.4 Platnost

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě Návod k montáži a údržbě Zásobníkový ohřívač teplé vody Logalux SL 300-1/300- až 500- Pro odbornou firmu Před montáží pozorně pročtěte 6 70 643 18 (09/000) CZ Úvodem Důležité všeobecné informace k použití

Více

Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF. Obecné údaje. Instalace/ sestavení. Uvedení do provozu. Provoz.

Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF. Obecné údaje. Instalace/ sestavení. Uvedení do provozu. Provoz. Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF Obecné údaje Instalace/ sestavení Uvedení do provozu Provoz Opravy/servis Před uvedením přístroje do provozu je bezpodmínečně nutné

Více

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY Pro VERTIKÁLNÍ uchycení kolektorů typu SUN WING T Montážní návod se vztahuje na konstrukce pro - kolektory TWI spol s ro Mnichov

Více

Návod k montáži a provozu 10/2018. Podružný rozváděč

Návod k montáži a provozu 10/2018. Podružný rozváděč Návod k montáži a provozu Podružný rozváděč Obsah Obsah 1. Obecné informace... 3 1.1.Použité symboly...3 1.2.Účel použití...3 1.3.Další platné dokumenty...3 2. Přehled norem a předpisů... 4 3. Bezpečnostní

Více

Návod k montáži a údržbě

Návod k montáži a údržbě 7 747 000 4 /000 CZ Pro odbornou firmu Návod k montáži a údržbě Neutralizační zařízení NE.0 Před zahájením montáže a údržby pozorně pročtěte Úvodem Přístroj odpovídá základním požadavkům příslušných norem

Více

ZÁSOBNÍK SOLÁRNÍ KAPALINY PRO HELIOSET

ZÁSOBNÍK SOLÁRNÍ KAPALINY PRO HELIOSET ZÁSOBNÍK SOLÁRNÍ KAPALINY PRO HELIOSET Návod na instalaci Zvyšuje dopravní výšku mezi kolektory a zásobníkem až na 6 m CZ v e r z e OBSAH ÚVOD Návod...2. Základní dokumentace...2.2 Vysvětlivky symbolů...2

Více

Návod k montáži Distributor s krátkou rozptylovou vzdáleností OptiSorp

Návod k montáži Distributor s krátkou rozptylovou vzdáleností OptiSorp Návod k montáži Distributor s krátkou rozptylovou vzdáleností OptiSorp Bezpečnost: Distributor s krátkou rozptylovou vzdáleností OptiSorp musí být instalován pouze kvalifikovanou osobou. Dodržujte všechny

Více

Aventa Těsnicí rámeček. Návod k montážní Je nutno mít při jízde ve vozidle!

Aventa Těsnicí rámeček. Návod k montážní Je nutno mít při jízde ve vozidle! Aventa Těsnicí rámeček Návod k montážní Je nutno mít při jízde ve vozidle! Aventa Těsnicí rámeček Rejstřík Použité symboly... 2 Obsah dodávky... 2 Montáž... 2 Příprava kabelového připojení... 2 Těsnicí

Více

Hoval ploché kolektory WK250A a WK251A pro montáž na střechu nebo na volnou plochu. Popis výrobku ČR 1. 10. 2011

Hoval ploché kolektory WK250A a WK251A pro montáž na střechu nebo na volnou plochu. Popis výrobku ČR 1. 10. 2011 pro montáž na střechu nebo na volnou plochu Popis výrobku ČR 1. 10. 2011 Hoval sluneční kolektor WK 250A / WK 251A Vysokoteplotní kolektor pro termická solární zařízení - instalace na střechu nebo na volnou

Více

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k montáži Pro servisního technika Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1 CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Více

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY

MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY MONTÁŽNÍ INSTRUKCE MONTÁŽNÍ SADY MS KLIK - HÁKY VARIO NA ŠIKMÉ TAŠKOVÉ STŘECHY Pro HORIZONTÁLNÍ uchycení kolektorů typu SUN WING T,m Montážní návod se vztahuje na konstrukce pro - kolektorů TWI spol s

Více

MONTÁŽNÍ A UŽIVATELSKÝ NÁVOD SPRCHOVÝ KOUT PREMIUM NEW NSDKR 1/90 S NSDKR 1/100 S

MONTÁŽNÍ A UŽIVATELSKÝ NÁVOD SPRCHOVÝ KOUT PREMIUM NEW NSDKR 1/90 S NSDKR 1/100 S 63 64 Spytihněv č.p. 56, okres Zlín tel.:+420 5 110 311, fax:+420 5 110 315 teiko@teiko.cz; www.teiko.cz zelená linka 00 100 050 MONTÁŽNÍ A UŽIVATELSKÝ NÁVOD SPRCHOVÝ KOUT PREMIUM NEW NSDKR 1/90 S NSDKR

Více

AGILE 150. A. Bezpečnostní pokyny B. Montážní návod, péče a údržba

AGILE 150. A. Bezpečnostní pokyny B. Montážní návod, péče a údržba WN 800.52.667.6.32, 12/12 / 006701 A. Bezpečnostní pokyny B. Montážní návod, péče a údržba A. Bezpečnostní pokyny Důležité bezpečnostní pokyny pro montáž a použití kování pro sklo DORMA (je nutné dodržovat

Více

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na šikmou střechu. Před montáží pozorně pročtěte

/2006 CS Pro odbornou firmu. Montážní návod. Ploché kolektory Logasol SKS 4.0 Montáž na šikmou střechu. Před montáží pozorně pročtěte 60 85 0/006 CS Pro odbornou firmu Montážní návod Ploché kolektory Logasol SKS.0 Montáž na šikmou střechu 60966.0-.SD Před montáží pozorně pročtěte Obsah Obecné informace...........................................

Více

CZ Instalační manuál k TV držáku Solight 1M46 VAROVÁNÍ

CZ Instalační manuál k TV držáku Solight 1M46 VAROVÁNÍ CZ Instalační manuál k TV držáku Solight 1M46 UPOZORNĚNÍ: NEPŘEKRAČUJTE UVEDENOU MAXIMÁLNÍ NOSNOST. MŮŽE DOJÍT K VÁŽNÉMU ÚRAZU NEBO K POŠKOZENÍ MAJETKU! Úhlopříčka TV 81-165cm (32" - 65") Max. VESA: 600

Více

NÁVOD K OBSLUZE SKLENÍK M29963

NÁVOD K OBSLUZE SKLENÍK M29963 NÁVOD K OBSLUZE SKLENÍK M29963 Děkujeme, že jste si zakoupili skleník u naší společnosti. Před sestavením a používáním skleníku si pečlivě prostudujte následující návod. Pokud skleník někomu darujete nebo

Více