Prováděcí nařízení pro trať s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením (PNDOZ) pro trať PLZEŇ-JIŽNÍ PŘEDMĚSTÍ (mimo) CHEB (mimo)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prováděcí nařízení pro trať s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením (PNDOZ) pro trať PLZEŇ-JIŽNÍ PŘEDMĚSTÍ (mimo) CHEB (mimo)"

Transkript

1 České dráhy, a.s. České dráhy, a.s. Prováděcí nařízení pro trať s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením (PNDOZ) pro trať PLZEŇ-JIŽNÍ PŘEDMĚSTÍ (mimo) CHEB (mimo) Vydání (verze) č. 1 Účinnost od: Č. j.: 31718/10-RCP/PLZ Celkový počet stran: 70 Titul, jméno, příjmení Funkce Datum Podpis Zpracoval: Ing. Jaroslav Voldřich náměstek ředitele RCP Plzeň Ing. Jaroslav Voldřich v.r. Souhlasí: Ing. Josef Kůsa přednosta PO Plzeň Ing. Josef Kůsa v.r. Ověřil: Ivo Jansa dopravní kontrolor RCP Plzeň Ivo Jansa v.r. Schválil: Ing. Josef Hendrych ředitel RCP Plzeň Ing. Josef Hendrych v.r.

2 ROZDĚLOVNÍK Ředitelé útvarů GŘ ČD: O 11 O 11 - Oddělení řízení pro oblast Plzeň O 16 O 18 - RIBŽD: Plzeň, Ústí nad Labem Ředitelé: RCP: Plzeň, Ústí nad Labem KCOD: Plzeň, Karlovy Vary VDOD Praha (RCVD: Plzeň, Karlovy Vary) RSM: Plzeň, Ústí nad Labem Vrchní přednosta: DKV Plzeň Přednosta: PO: Plzeň, Klatovy, Karlovy Vary Správa železniční dopravní cesty, státní organizace: Odbor řízení provozu (k dalšímu zveřejnění pro dopravce na portálu provozování dráhy) Odbor jízdního řádu a kapacity dráhy Odbor bezpečnosti provozování dráhy (pracoviště Plzeň a České Budějovice) HZS Praha SDC: Plzeň, Karlovy Vary Stavební správa Plzeň ČD Cargo, a.s.: PJ Plzeň DVI, a.s.: RCV Plzeň Stránka 2 (z celkem 70)

3 ZÁZNAM O ZMĚNÁCH 1) číslo č. j. Změna PNDOZ účinnost od opravil dne podpis 1) Držitel tohoto výtisku je odpovědný za včasné a správné provedení schválených změn a provedení záznamu na této stránce. Stránka 3 (z celkem 70)

4 OBSAH ROZDĚLOVNÍK... ZÁZNAM O ZMĚNÁCH... OBSAH... ROZSAH ZNALOSTÍ... SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK A ZNAČEK ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 7 Kapitola I - Úvodní ustanovení... 7 Kapitola II - Základní pojmy... 9 Kapitola III - Obecná ustanovení o řízené oblasti Kapitola IV - Technické vybavení řízené oblasti Kapitola V - Povinnosti zaměstnanců Kapitola VI - Odborná způsobilost zaměstnanců Kapitola VII - Oprávněnost k obsluze obslužných pracovišť s JOP ČÁST DRUHÁ - ORGANIZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY Kapitola I - Odchylné použití návěstí a návěstidel Kapitola II - Řízení drážní dopravy Kapitola III - Zabezpečení jízd vlaků ve stanicích při poruchách Kapitola IV - Výprava vlaků a jízda vlaků ve stanicích Kapitola V - Dopravní dokumentace Kapitola VI - Písemné rozkazy Kapitola VII - Odevzdávka služby Kapitola VIII - Předání stanice na jiný způsob ovládání Kapitola IX - Posun mezi dopravnami Kapitola X - Výluky kolejí a napětí trakčního vedení Kapitola XI - Posun Kapitola XII - Odstavování vozidel a jejich zajištění proti ujetí ČÁST TŘETÍ - DALŠÍ PODMÍNKY PRO PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY... Kapitola I - Použití a doprava speciálních vozidel... Kapitola II - Jízda vlaku po částech... ČÁST ČTVRTÁ - SPOLEČNÁ A ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ Kapitola I - Zajištění bezpečnosti zaměstnanců při práci v kolejišti Kapitola II - Mimořádné události Kapitola III - Předpisy, pomůcky a vývěsky na pracovišti dispečera DOZ Stránka 4 (z celkem 70)

5 ROZSAH ZNALOSTÍ Pracovní zařazení Znalost zaměstnanci, kteří řídí nebo úplná znalost kontrolují výkon dopravní služby nebo provádějí dopravní školení dispečer DOZ, pohotovostní úplná znalost výpravčí, výpravčí vstupní stanice dozorce výhybek úplná: články 1-31, 33-35, 37-63, 69, 77-81, 88, 90, 93-95, 101, , 115, , 139, 145, 150, 158, 159, , 176, 180, 181, , zaměstnanci s platným průkazem způsobilosti k řízení drážního vozidla zaměstnanci řídící posun, členové posunových čet a vlakových čet odpovědný zástupce objednavatele výluky zaměstnanci udržující zabezpečovací zařízení zaměstnanci, kteří organizují údržbu zabezpečovacího zařízení a zajišťují a kontrolují jeho technické parametry úplná: články 1-31, 33-35, 37-48, 57-63, 70, 77-79, 90, , , 123, 124, , 141, , 150, 151, , 181, , 194, , 230, 231 úplná: články 1-31, 33-34, 37-43, 46, 48, 57-63, 70, 77-79, 90, , 123, 124, , 141, 146, 147, 150, 162, 163, 180, 181, 194, , , 230, 231 zaměstnanci pro řízení sledu navíc články: , 195, 196, úplná: články 1-31, 33-35, 37-63, 70, 77-79, 140, 141, , , 204, 205, 211, , úplná: články 1-63, 70-79, 88-91, , 128, 138, 140, 141, , 170, 174, 176, , , , Pro pracovní činnosti zde neuvedené stanoví rozsah znalostí vedoucí zaměstnanec příslušné OS. Pokud je vyžadována znalost několika za sebou následujících článků, je rozsah znalostí uveden včetně případných neobsazených článků. Stránka 5 (z celkem 70)

6 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK CPS... cizí právní subjekt ČD... České dráhy, akciová společnost DAP... Dokumenty a předpisy vnitropodnikové legislativy SŽDC DKV.... depo kolejových vozidel DOZ... dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení Edps... elektronická depeše EZ elektromagnetický zámek GŘ... generální ředitelství GTN... graficko-technologická nadstavba zabezpečovacího zařízení GVD... grafikon vlakové dopravy HZS hasičská záchranná služba JOP... jednotné obslužné pracoviště JŘ... jízdní řád OS... organizační složka OZOV... odpovědný zástupce objednavatele výluky PIK... personální identifikační karta PMD... posun mezi dopravnami PNDOZ... Prováděcí nařízení pro trať s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením PO... Provozní obvod PZM... přejezdové zabezpečovací zařízení mechanické PZS... přejezdové zabezpečovací zařízení světelné PZZ... přejezdové zabezpečovací zařízení RCP Regionální centrum provozu RIBŽD... Regionální inspektorát bezpečnosti železniční dopravy SDC.... Správa dopravní cesty SMV... síť manipulačních vlaků SRD... síť radiodispečerská SŘ...staniční řád SZZ... staniční zabezpečovací zařízení SŽDC..... Správa železniční dopravní cesty, státní organizace TRS... traťový rádiový systém TZZ... traťové zabezpečovací zařízení VOS... všeobecná operativní síť VR... výlukový rozkaz ZDD... základní dopravní dokumentace Stránka 6 (z celkem 70)

7 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Kapitola I Úvodní ustanovení 1. Toto Prováděcí nařízení pro trať s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením, dále jen PNDOZ, je vydáno v souladu s článkem 2 předpisu SŽDC (ČD) D2 a stanovuje pravidla pro výkon dopravní služby a obsluhu dálkově ovládaného zabezpečovacího zařízení na trati Plzeň hl.n. - Cheb v řízené oblasti. PNDOZ platí jen v návaznosti na příslušná ustanovení dokumentů a předpisů vnitropodnikové legislativy SŽDC (DAP) nebo ustanovení těchto předpisů a norem doplňuje. Toto PNDOZ je nedílnou součástí přílohy 5A základní dopravní dokumentace - staničních řádů ŽST Plzeň hl.n., Plzeň-Jižní předměstí, Plzeň-Křimice, Kozolupy, Pňovany, Vranov u Stříbra, Stříbro, Milíkov, Svojšín, Ošelín, Pavlovice, Brod nad Tichou, Planá u Mariánských Lázní, Chodová Planá, Mariánské Lázně, Valy u Mariánských Lázní, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov, Lipová u Chebu, Cheb, Bor a Tachov. Se souhlasem přednosty PO může být na pracovištích PO uloženo pouze v elektronické podobě. Dnem účinnosti tohoto PNDOZ se ruší platnost Prováděcích nařízení pro trať s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením Plzeň-Jižní předměstí (mimo) - Stříbro (mimo), č.j. 3353/2008-O11/PLZ, účinných od a Opatření pro ohlašování mimořádných událostí na trati Plzeň Cheb, č.j. 819/2008-O11/PLZ, ze dne Opatření týkající se dopravní služby na trati s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením Plzeň-Jižní předměstí (mimo) Cheb (mimo) včetně ZDD - SŘ a VR musí být zpracována a vydána v souladu s dokumenty a předpisy vnitropodnikové legislativy SŽDC (DAP) a návaznými ustanoveními tohoto PNDOZ. Ustanovení tohoto PNDOZ může měnit a doplňovat nebo z něj povolovat výjimky jen schvalovatel, kterým je ředitel RCP Plzeň, kromě ustanovení, která vyplývají z obecně závazných právních předpisů. 3. Toto PNDOZ bude s ohledem na pokračující optimalizaci III. tranzitního železničního koridoru v celém traťovém úseku Plzeň-Jižní předměstí (mimo) Cheb (mimo) nabývat platnost postupně v následujících termínech: v traťových úsecích Plzeň-Jižní předměstí (mimo) Stříbro (mimo) a Brod nad Tichou (včetně) Cheb (mimo) ode dne účinnosti ( ); v traťovém úseku Stříbro (včetně) Svojšín (včetně) ode dne ukončení aktivace nových staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v tomto úseku (předpokládaný termín ); Stránka 7 (z celkem 70)

8 v traťovém úseku Pavlovice (včetně) Brod nad Tichou (mimo) ode dne ukončení aktivace nového staničního a traťového zabezpečovacího zařízení v tomto úseku (předpokládaný termín ); v traťovém úseku Svojšín (mimo) Pavlovice (mimo) ode dne ukončení aktivace nového staničního a traťového zabezpečovacího zařízení v tomto úseku (předpokládaný termín ). 4. Toto PNDOZ je závazné pro: všechny zaměstnance SŽDC a operátora obsluhy dráhy, kteří se jakýmkoliv způsobem podílejí na organizování, řízení nebo provozování drážní dopravy na trati Plzeň hl.n. Cheb v traťovém úseku Plzeň-Jižní předměstí Cheb (mimo), včetně výpravčích vstupních stanic; všechny zaměstnance SŽDC a operátora obsluhy dráhy, kteří se podílejí na provozování dráhy na trati Plzeň hl.n. Cheb v traťovém úseku Plzeň-Jižní předměstí Cheb (mimo) a při jejich pracovní činnosti v dálkově ovládaných stanicích a v přilehlých mezistaničních úsecích dochází k ovlivňování provozování drážní dopravy; právnické a fyzické osoby, které na základě smluvního vztahu se SŽDC využívají jimi provozovanou dopravní cestu na trati Plzeň hl.n. Cheb v traťovém úseku Plzeň-Jižní předměstí Cheb (mimo) a tímto smluvním vztahem jsou k tomu vázány; právnické a fyzické osoby, které na základě smluvního vztahu se SŽDC vykonávají práce nebo jinou činnost na trati Plzeň hl.n. Cheb v traťovém úseku Plzeň-Jižní předměstí Cheb (mimo), v důsledku které dochází k ovlivňování provozu dráhy nebo drážní dopravy, kterou zajišťují SŽDC a tímto smluvním vztahem jsou k tomu vázány. 5. Každá osoba, pro kterou je toto PNDOZ závazné, se musí před zařazením k samostatnému výkonu dopravní služby nebo jiné činnosti na trati Plzeň hl.n. Cheb seznámit s ustanoveními tohoto PNDOZ. Znalost PNDOZ je nedílnou součástí poznání traťových a místních poměrů. Vedoucí zaměstnanci operátora obsluhy dráhy, SŽDC a dopravců, kteří určují zaměstnance k výkonu dopravní služby Plzeň hl.n. Cheb, se musí před jejich zařazením vždy přesvědčit, zda splňují podmínky odborné způsobilosti včetně znalosti tohoto PNDOZ. Závazná slovní znění pokynů jsou v tomto PNDOZ vytištěna kurzívou a nesmí být měněna. Výjimkou jsou názvy dopraven, příjmení osob, čísla vlaků, kolejí a příkazů, kilometrické a časové údaje, a to i s příslušnými předložkovými vazbami. 6. Neobsazeno. Stránka 8 (z celkem 70)

9 Kapitola II Základní pojmy 7. Kromě základních pojmů, vysvětlených v souvisejících předpisech pro organizování a provozování drážní dopravy, jsou v tomto PNDOZ použity následující pojmy: Dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení (DOZ) je organizování drážní dopravy v řízené oblasti prostřednictvím SZZ a navazujících TZZ, dálkově ovládaných dispečerem DOZ z obslužného pracoviště DOZ. Zahrnuje všechny činnosti ve vztahu k obsluze technických prostředků bezprostředně spojené se zajištěním podmínek pro jízdu jakéhokoliv železničního kolejového vozidla v reálném čase. Při DOZ se přenášejí prostřednictvím telekomunikační techniky povely z obslužného pracoviště DOZ do všech ovládaných prvků a skupin prvků zabezpečovacího zařízení v řízené oblasti a indikace z těchto zařízení zpět na obslužné pracoviště DOZ. Zabezpečovací zařízení DOZ umožňuje předání obsluhy na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání. Dispečer DOZ je zaměstnanec, který organizuje drážní dopravu v řízené oblasti z obslužného pracoviště DOZ. Tento dispečer musí mít odbornou způsobilost výpravčího a plní v řízené oblasti povinnosti dané tímto PNDOZ. Ve všech dálkově ovládaných stanicích má v době jejich dálkového ovládání povinnosti výpravčího, které vyplývají z příslušných vztažných předpisů, pokud v tomto PNDOZ není dále stanoveno jinak. Elektronická dopravní dokumentace je elektronická dopravní dokumentace o uskutečněné vlakové dopravě, která je součástí aplikace GTN. Nahrazuje ručně vedenou dokumentaci minimálním počtem automatizovaně vedených dokumentů: splněný GVD, záznam o vlaku a protokol obsluhy. Graficko-technologická nadstavba zabezpečovacího zařízení (GTN) je počítačová aplikace určená k podpoře řízení dopravních procesů. Na obslužném pracovišti dispečera DOZ (popř. i na místním obslužném pracovišti pohotovostního výpravčího) slouží k vedení dopravní dokumentace v elektronické podobě. Jednotné obslužné pracoviště (JOP) je součást obslužného pracoviště dispečera DOZ nebo místního obslužného pracoviště pohotovostního výpravčího vybavená technickým zařízením, které obsahuje ovládací a indikační prvky pro obsluhu zabezpečovacího zařízení podle Základních technických podmínek pro jednotné obslužné pracoviště a ve smyslu TNŽ Kniha dispečerských příkazů - předání stanic je dokumentace, do které dispečer DOZ zaznamenává předání a převzetí stanice z dálkového ovládání na místní a naopak. Místní obsluha je obsluha prvků zabezpečovacího zařízení umístěných v pomocném stavědle nebo v kolejišti. Místní obslužné pracoviště je pracoviště pohotovostního výpravčího vybavené JOP pro místní obsluhu zabezpečovacího zařízení ve vlastní stanici a případně i pro úsekovou místní obsluhu zabezpečovacího zařízení v další sousední stanici. Místně ovládaná stanice je stanice náležející do řízené oblasti, ve které řídí drážní dopravu pohotovostní výpravčí z místního obslužného pracoviště, vybaveného JOP. Stránka 9 (z celkem 70)

10 Místní ovládání je organizování drážní dopravy ve stanici v řízené oblasti pohotovostním výpravčím prostřednictvím místního obslužného pracoviště umístěného v dopravní kanceláři v příslušné dopravně. Pokud je zabezpečovací zařízení ovládáno místně a nebrání tomu mimořádný provozní stav DOZ, musí být všechny indikace přenášeny na příslušné obslužné pracoviště DOZ. Nouzově místně ovládaná stanice je stanice náležející do řízené oblasti, ve které řídí drážní dopravu pohotovostní výpravčí z pracoviště pro nouzové místní ovládání, vybaveného deskou nouzových obsluh. Nouzové místní ovládání je organizování drážní dopravy ve stanici v řízené oblasti pohotovostním výpravčím, který v omezeném rozsahu obsluhuje vybrané části zabezpečovacího zařízení z desky nouzových obsluh umístěné v příslušné dopravně. Obslužné pracoviště (dispečera) DOZ je pracoviště dispečera DOZ vybavené JOP pro obsluhu zabezpečovacího zařízení v řízené oblasti. Zobrazuje potřebné indikace provozních stavů i při předání stanic v řízené oblasti na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání. Dále je vybaveno potřebným sdělovacím zařízením a dalšími systémy pro řízení provozu a zajištění informovanosti a bezpečnosti cestujících v řízené oblasti. Personální identifikační karta (PIK) je osobní karta dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího místně ovládané stanice nebo náhradní karta nezbytně nutná pro přístup k obsluze JOP. Pohotovostní výpravčí je zaměstnanec s odbornou způsobilostí výpravčího, který je podřízen výpravčímu DOZ nebo výpravčímu sousední místně ovládané stanice. V době převzetí stanice na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání v ní vykonává službu výpravčího a plní veškeré povinnosti výpravčího. Ve stanovených případech při převzetí stanice na místní ovládání přebírá i další sousední stanici na úsekové místní ovládání a plní veškeré povinnosti výpravčího i v této stanici. Řídící pracoviště (dispečera) DOZ je pracoviště pro dálkové ovládání jedné nebo několika řízených oblastí. Řídící pracoviště se skládá z jednoho nebo několika obslužných pracovišť DOZ. Řízená oblast je soubor železničních stanic a přilehlých mezistaničních úseků, které je možno dálkově ovládat z jednoho řídícího pracoviště DOZ a případně i z dalších místních obslužných pracovišť umístěných v této řízené oblasti. Stanice v řízené oblasti je železniční stanice náležející do řízené oblasti, ve které je v základním stavu organizována drážní doprava dispečerem DOZ formou dálkového ovládání z obslužného pracoviště DOZ a kromě toho je umožněno předání stanice na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání pohotovostním výpravčím. Je vybavena elektronickým SZZ, které umožňuje dálkové i místní nebo úsekové místní ovládání prostřednictvím JOP. Traťový úsek je soubor několika dopraven s kolejovým rozvětvením nebo bez kolejového rozvětvení. Úsekové místní ovládání je způsob organizování drážní dopravy v řízené oblasti ve stanici, která není vybavena místním obslužným pracovištěm (ale jen deskou nouzových obsluh). Uskutečňuje jej výpravčí sousední místně ovládané stanice prostřednictvím Stránka 10 (z celkem 70)

11 místního obslužného pracoviště umístěného v dopravní kanceláři v této sousední stanici. Vstupní stanice je stanice, která sousedí se stanicí v řízené oblasti, ale do řízené oblasti nenáleží. 8. Neobsazeno. Kapitola III Obecná ustanovení o řízené oblasti 9. Řízenou oblast tvoří železniční stanice Plzeň-Křimice, Kozolupy, Pňovany, Vranov u Stříbra, Stříbro, Milíkov, Svojšín, Ošelín, Pavlovice, Brod nad Tichou, Planá u Mariánských Lázní, Chodová Planá, Mariánské Lázně, Valy u Mariánských Lázní, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov, Lipová u Chebu a přilehlé mezistaniční úseky na trati Plzeň hl.n. Cheb. Schematické plánky stanic v řízené oblasti jsou po přihlášení uživatelským jménem a heslem dostupné na portálu provozování dráhy pod adresami: ŽST Plzeň-Křimice: ŽST Kozolupy: ŽST Pňovany: ŽST Vranov u Stříbra: ŽST Stříbro (na listu výhled): ŽST Milíkov (na listu výhled): ŽST Svojšín (na listu výhled): ŽST Ošelín (na listu výhled): ŽST Pavlovice (na listu výhled): ŽST Brod nad Tichou (na listu výhled): ŽST Planá u Mariánských Lázní: Stránka 11 (z celkem 70)

12 ŽST Chodová Planá: ŽST Mariánské Lázně (na listu výhled): ŽST Valy u Mariánských Lázní: ŽST Lázně Kynžvart: ŽST Dolní Žandov: ŽST Lipová u Chebu: Veškeré povinnosti výpravčích stanic v řízené oblasti má v době jejich převzetí na dálkové ovládání dispečer DOZ, není-li dále uvedeno jinak. 11. V době předání stanic v řízené oblasti na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání v nich vykonává dopravní službu pohotovostní výpravčí, který plní veškeré povinnosti výpravčího. V době předání stanice v řízené oblasti na úsekové místní ovládání plní veškeré povinnosti výpravčího této stanice pohotovostní výpravčí určené sousední stanice, který současně musí mít vlastní stanici předanou na místní ovládání. Je-li pohotovostní výpravčí ve stanici v řízené oblasti přítomen na pracovišti, nesmí zasahovat do výkonu dopravní služby, pokud mu není stanice předána na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání, s výjimkou úkonů nutných k odvrácení hrozícího nebezpečí, úkonů stanovených tímto PNDOZ a ZDD - SŘ a úkonů nařízených dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím provádějícím úsekové místní ovládání stanice. O obsazení stanic v řízené oblasti pohotovostními výpravčími rozhoduje v předpokládaných případech přednosta PO Plzeň, v nepředpokládaných případech zaměstnanec vykonávající nehodovou pohotovost PO Plzeň. 12. ŽST Plzeň-Křimice, Kozolupy, Vranov u Stříbra, Stříbro, Milíkov, Svojšín, Ošelín, Pavlovice, Chodová Planá, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov a Lipová u Chebu jsou v základním stavu ovládány dálkově dispečerem DOZ v Plzni a nejsou obsazeny pohotovostním výpravčím. ŽST Pňovany musí být v době, kdy jsou na trati Pňovany Bezdružice uskutečňovány jízdy vlaků, PMD a posun v dopravnách D3, obsazena pohotovostním výpravčím, který vykonává dopravní službu dirigujícího dispečera pro tuto trať. Dopravní službu výpravčího ve vlastní ŽST vykonává jen tehdy, pokud je mu stanice předána na místní ovládání. V době, kdy nejsou na trati Pňovany Bezdružice uskutečňovány jízdy vlaků, PMD ani posun v dopravnách D3, nemusí být ŽST Pňovany pohotovostním výpravčím obsazena. Tento stav se považuje za výluku služby dirigujícího dispečera ve smyslu článku 43 předpisu SŽDC (ČD) D3. Stránka 12 (z celkem 70)

13 ŽST Brod nad Tichou je v základním stavu ovládána úsekově místně pohotovostním výpravčím ŽST Planá u Mariánských Lázní nebo dálkově dispečerem DOZ (s ohledem na způsob ovládání ŽST Planá u Mariánských Lázní dle následujícího odstavce) a není obsazena pohotovostním výpravčím. ŽST Planá u Mariánských Lázní je nepřetržitě obsazena pohotovostním výpravčím a v základním stavu ovládána místně. S ohledem na dopravní situaci však může dispečer DOZ kdykoliv rozhodnout o předání této ŽST na dálkové ovládání na potřebnou dobu. ŽST Mariánské Lázně je nepřetržitě obsazena pohotovostním výpravčím a v základním stavu ovládána místně. S ohledem na dopravní situaci však může dispečer DOZ kdykoliv rozhodnout o předání této ŽST na dálkové ovládání na potřebnou dobu.. Pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně vykonává bez ohledu na způsob ovládání stanice všechny povinnosti výpravčího přilehlé stanice ve vztahu k trati D3 Karlovy Vary dolní nádraží Mariánské Lázně. ŽST Valy u Mariánských Lázní je v základním stavu ovládána úsekově místně pohotovostním výpravčím ŽST Mariánské Lázně nebo dálkově dispečerem DOZ (s ohledem na způsob ovládání ŽST Mariánské Lázně dle předchozího odstavce) a není obsazena pohotovostním výpravčím. 13. ŽST Plzeň-Křimice, Kozolupy, Pavlovice, Chodová Planá, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov a Lipová u Chebu je možno převzít na místní ovládání samostatně. 14. ŽST Pňovany je možno převzít na místní ovládání z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Pňovany pouze současně s převzetím ŽST Vranov u Stříbra na úsekové místní ovládání. V době převzetí ŽST Pňovany na místní ovládání proto plní pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany zároveň povinnosti výpravčích ŽST Pňovany a ŽST Vranov u Stříbra. Opatření uvedená v tomto odstavci však neplatí, pokud je ŽST Vranov u Stříbra předána na nouzové místní ovládání. ŽST Vranov u Stříbra je možno ovládat následujícími způsoby: dálkově dispečerem DOZ z obslužného pracoviště DOZ v Plzni; úsekově místně pohotovostním výpravčím ŽST Pňovany z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Pňovany, v tomto případě musí být ŽST Pňovany obsazena pohotovostním výpravčím a předána na místní ovládání, vlastní ŽST Vranov u Stříbra v tomto případě nemusí být obsazena pohotovostním výpravčím; nouzově místně pohotovostním výpravčím ŽST Vranov u Stříbra z desky nouzových obsluh v ŽST Vranov u Stříbra, v tomto případě musí být ŽST Vranov u Stříbra obsazena pohotovostním výpravčím a ŽST Pňovany může být ovládána dálkově nebo místně. 15. ŽST Stříbro je možno převzít na místní ovládání z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Stříbro pouze současně s převzetím ŽST Milíkov na úsekové místní ovládání. V době převzetí ŽST Stříbro na místní ovládání proto plní pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro zároveň povinnosti výpravčích ŽST Stříbro a Milíkov. Opatření uvedená v tomto odstavci však neplatí, pokud je ŽST Milíkov předána na nouzové místní ovládání. Stránka 13 (z celkem 70)

14 ŽST Milíkov je možno ovládat následujícími způsoby: dálkově dispečerem DOZ z obslužného pracoviště DOZ v Plzni; úsekově místně pohotovostním výpravčím ŽST Stříbro z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Stříbro, v tomto případě musí být ŽST Stříbro obsazena pohotovostním výpravčím a předána na místní ovládání, vlastní ŽST Milíkov v tomto případě nemusí být obsazena pohotovostním výpravčím; nouzově místně pohotovostním výpravčím ŽST Milíkov z desky nouzových obsluh v ŽST Milíkov, v tomto případě musí být ŽST Milíkov obsazena pohotovostním výpravčím a ŽST Stříbro může být ovládána dálkově nebo místně. 16. ŽST Svojšín je možno převzít na místní ovládání z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Svojšín pouze současně s převzetím ŽST Ošelín na úsekové místní ovládání. V době převzetí ŽST Svojšín na místní ovládání proto plní pohotovostní výpravčí ŽST Svojšín zároveň povinnosti výpravčích ŽST Svojšín a Ošelín. Opatření uvedená v tomto odstavci však neplatí, pokud je ŽST Ošelín předána na nouzové místní ovládání. ŽST Ošelín je možno ovládat následujícími způsoby: dálkově dispečerem DOZ z obslužného pracoviště DOZ v Plzni; úsekově místně pohotovostním výpravčím ŽST Svojšín z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Svojšín, v tomto případě musí být ŽST Svojšín obsazena pohotovostním výpravčím a předána na místní ovládání, vlastní ŽST Ošelín v tomto případě nemusí být obsazena pohotovostním výpravčím; nouzově místně pohotovostním výpravčím ŽST Ošelín z desky nouzových obsluh v ŽST Ošelín, v tomto případě musí být ŽST Ošelín obsazena pohotovostním výpravčím a ŽST Svojšín může být ovládána dálkově nebo místně. 17. ŽST Brod nad Tichou je možno ovládat následujícími způsoby: dálkově dispečerem DOZ z obslužného pracoviště DOZ v Plzni; úsekově místně pohotovostním výpravčím ŽST Planá u Mariánských Lázní z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Planá u Mariánských Lázní, v tomto případě musí být ŽST Planá u Mariánských Lázní předána na místní ovládání, vlastní ŽST Brod nad Tichou v tomto případě nemusí být obsazena pohotovostním výpravčím; nouzově místně pohotovostním výpravčím ŽST Brod nad Tichou z desky nouzových obsluh v ŽST Brod nad Tichou, v tomto případě musí být ŽST Brod nad Tichou obsazena pohotovostním výpravčím a ŽST Planá u Mariánských Lázní může být ovládána dálkově nebo místně. ŽST Planá u Mariánských Lázní je možno převzít na místní ovládání z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Planá u Mariánských Lázní pouze současně s převzetím ŽST Brod nad Tichou na úsekové místní ovládání. V době převzetí ŽST Planá u Mariánských Lázní na místní ovládání proto plní pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní zároveň povinnosti výpravčích ŽST Brod nad Tichou a Planá Stránka 14 (z celkem 70)

15 u Mariánských Lázní. Opatření uvedená v tomto odstavci však neplatí, pokud je ŽST Brod nad Tichou předána na nouzové místní ovládání. 18. ŽST Mariánské Lázně je možno převzít na místní ovládání z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Mariánské Lázně pouze současně s převzetím ŽST Valy u Mariánských Lázní na úsekové místní ovládání. V době převzetí ŽST Mariánské Lázně na místní ovládání proto plní pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně zároveň povinnosti výpravčích ŽST Mariánské Lázně a Valy u Mariánských Lázní. Opatření uvedená v tomto odstavci však neplatí, pokud je ŽST Valy u Mariánských Lázní předána na nouzové místní ovládání. ŽST Valy u Mariánských Lázní je možno ovládat následujícími způsoby: dálkově dispečerem DOZ z obslužného pracoviště DOZ v Plzni; úsekově místně pohotovostním výpravčím ŽST Mariánské Lázně z místního obslužného pracoviště JOP v ŽST Mariánské Lázně, v tomto případě musí být ŽST Mariánské Lázně předána na místní ovládání, vlastní ŽST Valy u Mariánských Lázní v tomto případě nemusí být obsazena pohotovostním výpravčím; nouzově místně pohotovostním výpravčím ŽST Valy u Mariánských Lázní z desky nouzových obsluh v ŽST Valy u Mariánských Lázní, v tomto případě musí být ŽST Valy u Mariánských Lázní obsazena pohotovostním výpravčím a ŽST Mariánské Lázně může být ovládána dálkově nebo místně. 19. Do doby ukončení optimalizace traťového úseku Svojšín Pavlovice platí následující odchylky od výše uvedených opatření: ŽST Stříbro je v časovém rozsahu stanoveném přednostou PO Plzeň obsazena pohotovostním výpravčím a předána na místní ovládání; ŽST Milíkov je v časovém rozsahu stanoveném přednostou PO Plzeň předána na úsekové místní ovládání pohotovostnímu výpravčímu ŽST Stříbro; ŽST Svojšín je v časovém rozsahu stanoveném přednostou PO Plzeň obsazena pohotovostním výpravčím a předána na místní ovládání; ŽST Ošelín je ode dne aktivace SZZ v časovém rozsahu stanoveném přednostou PO Plzeň předána na úsekové místní ovládání pohotovostnímu výpravčímu ŽST Svojšín. 20. ŽST Stříbro, Svojšín, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně jsou podle rozvrhu služeb obsazeny dozorcem výhybek, který zde vykonává činnosti v rozsahu své odborné způsobilosti podle ZDD - SŘ a pokynů dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího. Podle potřeby může být vyslán přednostou PO Plzeň nebo zaměstnancem vykonávajícím nehodovou pohotovost PO Plzeň dozorce výhybek i do kterékoliv jiné stanice v řízené oblasti. Zde bude vykonávat konkrétní činnosti v rozsahu své odborné způsobilosti podle pokynů dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího. Stránka 15 (z celkem 70)

16 21. Ve všech stanicích v řízené oblasti musí být v dopravní kanceláři u služebního telefonu umístěn seznam vlaků pro staniční zaměstnance, seznam přidělených volacích čísel dispečera DOZ a pohotovostních výpravčích a telefonní zápisník, v němž se provádí dokumentace předepsaná příslušnými ustanoveními předpisů SŽDC (DAP) a tímto PNDOZ i v případech, kdy není ve stanici přítomen pohotovostní výpravčí. Dodání těchto pomůcek a jejich označení razítkem s názvem ŽST, kde jsou umístěny, zajistí přednosta PO Plzeň. 22. Řídící pracoviště DOZ je umístěno v Plzni, Purkyňově ulici 22, III. patro, místnost č Je organizačně začleněno pod Generální ředitelství ČD, Odbor řízení provozu a organizování drážní dopravy, Oddělení řízení pro oblast Plzeň. Přímým nadřízeným zaměstnancem dispečerů DOZ je vedoucí Oddělení řízení pro oblast Plzeň, jeho zástupcem je systémový specialista - zástupce vedoucího Oddělení řízení pro oblast Plzeň. Na řídícím pracovišti DOZ jsou dvě vzájemně rovnocenná a zastupitelná obslužná pracoviště DOZ označená jako DOZ 1 a DOZ 2. Každé z těchto pracovišť je obsazeno nepřetržitě 24 hodin denně dispečerem DOZ ve směně. Vedoucím směny na řídícím pracovišti DOZ je dispečer DOZ 1. Obsazení řídícího pracoviště DOZ dispečery zajišťuje vedoucí Oddělení řízení pro oblast Plzeň. Na řídícím pracovišti dispečerů DOZ jsou telefony s volacími čísly (dispečer DOZ 1) a (dispečer DOZ 2). Spojení přes tyto telefony je zaznamenáváno záznamovým zařízením. 23. V základním stavu jsou dispečerům DOZ přiděleny pro účely organizování drážní dopravy, řízení sledu vlaků a obsluhy zabezpečovacího zařízení (včetně potřebných úkonů při mimořádných událostech a poruchách zařízení železniční dopravní cesty) tyto traťové úseky: dispečer DOZ 1 - traťový úsek Plzeň-Jižní předměstí (mimo) Pavlovice (mimo); dispečer DOZ 2 - traťový úsek Pavlovice (včetně) Cheb (mimo). Je-li v tomto PNDOZ uveden termín dispečer DOZ, rozumí se tím dispečer DOZ 1 nebo dispečer DOZ 2 podle své příslušnosti k traťovému úseku. S ohledem na provozní situaci však může dispečer DOZ 1 provádět dopravní úkony i v traťovém úseku přiděleném dispečerovi DOZ 2 a naopak, pokud se o tom předem vzájemně dohodnou (včetně prostorového a časového vymezení prováděných dopravních úkonů) a seznámí se se všemi mimořádnostmi v dotčeném úseku před zahájením provádění dopravních úkonů v traťovém úseku přiděleném druhému dispečerovi a při ukončení jejich provádění. 24. Vstupní stanice do řízené oblasti jsou: Plzeň-Jižní předměstí (v době dálkového ovládání této ŽST má všechny povinnosti výpravčího vstupní stanice dispoziční výpravčí ŽST Plzeň hl.n., v době místního ovládání této ŽST má všechny povinnosti výpravčího vstupní stanice výpravčí ŽST Plzeň-Jižní předměstí); Cheb (je trvale obsazena výpravčím); Stránka 16 (z celkem 70)

17 České dráhy, a.s. PNDOZ pro trať Bor (je obsazena výpravčím vyjma doby pravidelné výluky služby dopravních zaměstnanců, kdy nesmí být v traťovém úseku Svojšín Bor vedeny žádné vlaky); Tachov (je obsazena výpravčím vyjma doby pravidelné výluky služby dopravních zaměstnanců, kdy nesmí být v traťovém úseku Tachov Planá u Mariánských Lázní vedeny žádné vlaky); Do řízené oblasti mohou vlaky vstoupit i ve stanici Pňovany, kde odbočuje trať Pňovany Bezdružice, provozovaná dle předpisu SŽDC (ČD) D3, se sídlem dirigujícího dispečera v ŽST Pňovany, a ve stanici Mariánské Lázně, kde odbočuje trať Karlovy Vary dolní nádraží Mariánské Lázně, provozovaná dle předpisu SŽDC (ČD) D3, se sídlem dirigujícího dispečera v ŽST Bečov nad Teplou. 25. Sídlem přednosty PO pro celou řízenou oblast je Plzeň Neobsazeno. Kapitola IV Technické vybavení řízené oblasti 30. Obslužná pracoviště dispečera DOZ 1 a dispečera DOZ 2 jsou vybavena následujícím zařízením: jednotným obslužným pracovištěm úsekového ovládání zabezpečovacího zařízení typu AŽD DOZ 1, do kterého jsou plnohodnotně zapojena SZZ, TZZ a PZZ v ŽST Plzeň-Křimice, Kozolupy, Pňovany, Vranov u Stříbra, Stříbro, Milíkov, Svojšín, Ošelín, Pavlovice, Brod nad Tichou, Planá u Mariánských Lázní, Chodová Planá, Mariánské Lázně, Valy u Mariánských Lázní, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov a Lipová u Chebu a přilehlých mezistaničních úsecích s možností dálkového ovládání a na kterém se zobrazují indikace části SZZ v ŽST Plzeň-Jižní předměstí (staniční koleje, zhlaví a záhlaví směr Plzeň-Křimice a Vejprnice) bez možnosti dálkového ovládání; obslužným pracovištěm GTN, které umožňuje automatický záznam splněného GVD a nahrazuje písemnou dopravní dokumentaci; základnovou rádiovou stanicí traťového rádiového systému, dále jen TRS - SRD; terminálem pro sdělovací zařízení IP TouchCall, ve kterém je integrováno telefonní spojení ve služební síti a přímá telefonická spojení na vybraná pracoviště v řízené oblasti, spojení s rádiovými stanicemi v řízené oblasti (kromě TRS) a ústní hlášení staničními rozhlasy v řízené oblasti; záznamovým zařízením pro záznam všech hovorů uskutečněných přes terminál IP TouchCall a základnovou rádiovou stanici TRS - SRD; počítačem, ve kterém je sdruženo ovládání hlasového a vizuálního informačního systému INISS, elektronické požární signalizace, elektronické zabezpečovací Stránka 17 (z celkem 70)

18 signalizace, elektrického ohřevu výhybek, osvětlení a kamerového systému v celé řízené oblasti (počítač je společný pro obě obslužná pracoviště); počítačem s elektronickou poštou, přístupem na intranet ČD a dalšími potřebnými aplikacemi. 31. Pro obsluhu obslužných pracovišť DOZ a z něj ovládaných SZZ, TZZ a PZZ jsou vydána následující opatření, která musí být uložena na obslužném pracovišti DOZ: Doplňující ustanovení k předpisům ČD Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení DOZ Plzeň Cheb, Purkyňova 22: Řízená oblast - Plzeň Jižní předměstí, ŽST Křimice, Kozolupy, Pňovany, Vranov u Stříbra ČD Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v řízené oblasti DOZ, č.j. 3813/2008-O11/PLZ, s účinností od , s ohledem na postup aktivací SZZ, TZZ a PZZ v řízené oblasti bude toho Doplňující ustanovení postupně upravováno nebo novelizováno; Doplňující ustanovení k předpisu ČD D101/T101 pro obsluhu staničního zabezpečovacího zařízení v ŽST Plzeň-Křimice a ČD D102/D102 pro obsluhu traťového zabezpečovacího zařízení na trati Plzeň-Již.př. Plzeň-Křimice Kozolupy, č.j. 5095/2006-O11, s účinností od ; Doplňující ustanovení k předpisům ČD Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Kozolupy a v traťovém úseku Plzeň- Křimice Kozolupy a ČD Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v traťovém úseku Plzeň-Křimice Kozolupy, č.j. 4634/2007-O11/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení k předpisu ČD Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Pňovany a v traťovém úseku Kozolupy Pňovany v traťovém úseku Pňovany Vranov ČD Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v traťovém úseku Kozolupy Pňovany, č.j. 6199/2007-O11/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení k předpisu ČD Z 1 Předpis pro obsluhu SZZ a TZZ v ŽST Vranov u Stříbra a v traťovém úseku Pňovany Vranov u Stříbra, v traťovém úseku Vranov u Stříbra Stříbro ČD Z 2 Předpis pro obsluhu PZS km 378,102 v ŽST Vranov u Stříbra, č.j. 3075/2008-O11/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení k předpisu SŽDC (ČD) Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Brod n.t. a přilehlých mezistaničních úsecích SŽDC (ČD) Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v km 408,864 ( B1 ) v ŽST Brod n.t., č.j. 4715/2009-RCP/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení k předpisu SŽDC (ČD) Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Planá u M.L. a přilehlých mezistaničních úsecích SŽDC (ČD) Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v km 416,557 v traťovém úseku Planá u M.L. Chodová Planá, č.j. 4687/2009-RCP/PLZ, s účinností od ; Stránka 18 (z celkem 70)

19 České dráhy, a.s. PNDOZ pro trať Doplňující ustanovení k předpisu SŽDC ČD Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Mariánské Lázně: Řízených ŽST - Chodová Planá a Valy u Mariánských Lázní SŽDC ČD Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v působnosti ŽST Mariánské Lázně řízených ŽST Chodová Planá a Valy u Mariánských Lázní, č.j. 7909/2009-RCP/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení - k předpisu SŽDC (ČD) Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Lázně Kynžvart - k předpisu SŽDC (ČD) Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v ŽST Lázně Kynžvart, č.j /2010-RCP/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení - k předpisu SŽDC (ČD) Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Dolní Žandov - k předpisu SŽDC (ČD) Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v ŽST Dolní Žandov, č.j /2010-RCP/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení k předpisu ČD Z 1 Předpis pro obsluhu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení v ŽST Lipová u Chebu a v traťovém úseku Lipová u Chebu Cheb ČD Z 2 Předpis pro obsluhu přejezdových zabezpečovacích zařízení v traťovém úseku Lipová u Chebu Cheb č.j. 5986/2008-O11/PLZ, s účinností od ; Doplňující ustanovení k předpisům SŽDC (ČD) Z 1 a SŽDC (ČD) Z2 pro SZZ, TZZ a PZZ v ŽST Stříbro, Milíkov, Svojšín, Ošelín a Pavlovice a přilehlých mezistaničních úsecích, která budou vydaná před aktivací SZZ v těchto ŽST. 32. Pro obsluhu dalších technických zařízení na řídícím pracovišti dispečera DOZ jsou vydány návody k obsluze následujících zařízení: aplikace GTN; informačního systému INISS; terminálu IP TouchCall; elektronické požární signalizace; elektronické zabezpečovací signalizace; elektrického ohřevu výhybek a osvětlení; kamerového systému. Tyto návody k obsluze jsou vydány samostatně dodavateli těchto zařízení a musí být uloženy na řídícím pracovišti dispečera DOZ. 33. Stanice v řízené oblasti Plzeň-Křimice, Kozolupy, Pňovany, Vranov u Stříbra, Stříbro, Milíkov, Svojšín, Ošelín, Pavlovice, Brod nad Tichou, Planá u Mariánských Lázní, Chodová Planá, Mariánské Lázně, Valy u Mariánských Lázní, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov a Lipová u Chebu jsou vybaveny elektronickým staničním zabezpečovacím zařízením III. kategorie typu ESA 11, které může být ovládáno pomocí JOP dálkově dispečerem DOZ z obslužného pracoviště DOZ nebo místně pohotovostním výpravčím Stránka 19 (z celkem 70)

20 z místního obslužného pracoviště s JOP (resp. ŽST Vranov u Stříbra, Milíkov, Ošelín, Brod nad Tichou a Valy u Mariánských Lázní úsekově místně z místního obslužného pracoviště s JOP v ŽST Pňovany, Stříbro, Svojšín, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně) nebo z desky nouzových obsluh v dopravní kanceláři. 34. Obsluha výhybek a výkolejek při posunu v řízené oblasti je prováděna následujícím způsobem: ŽST Plzeň-Křimice - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Plzeň-Křimice přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdu vlaků, na/z koleje č. 6 na středním zhlaví a na/z vlečky SUDA všechny ústředně přestavované výhybky a výkolejky. Při posunu na/z koleje č. 6 na zhlaví ze směru Plzeň-Jižní předměstí uvolňuje elektromagnetický zámek Vk1/7t/7. Ruční obsluhu výhybky č. 7 a výkolejky Vk 1 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Kozolupy - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Kozolupy přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdy vlaků všechny ústředně přestavované výhybky. Při posunu na/z kolejí č. 6 a 6a uvolňuje elektromagnetický zámek 7/8t/8. Ruční obsluhu výhybek č. 7 a 8 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Pňovany - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdy vlaků, na/z kolejí č. 4b a 6a a na/z koleje č. 8 na zhlaví ze směru Vranov u Stříbra všechny ústředně přestavované výhybky a výkolejky. Při posunu na/z koleje č. 8 na zhlaví ze směru Kozolupy uvolňuje elektromagnetický zámek Vk2/9t/9. Ruční obsluhu výhybky č. 9 a výkolejky Vk 2 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Vranov u Stříbra - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany (popř. ŽST Vranov u Stříbra) přestavuje při posunu obě ústředně přestavované výhybky. ŽST Stříbro: dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro přestavuje všechny ústředně přestavované výhybky při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdu vlaků; při posunu na/z kolejí č. 6 a 8 přestavuje dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ústředně přestavované výhybky č. 6, 7 a 9 a ústředně přestavovanou výkolejku Vk 2, přitom však musí zaměstnanec řídící posun provést ruční obsluhu výhybky č. 5 nebo k této obsluze určit jiného odborně způsobilého člena posunové čety. při posunu na/z vlečky Bodit Tachov uvolní dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí elektromagnetický zámek Vk1/4t/4. Ruční obsluhu výhybky č. 4 a výkolejky Vk 1 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Milíkov - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro (popř. ŽST Milíkov) přestavuje při posunu obě ústředně přestavované výhybky. ŽST Svojšín - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Svojšín přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdy vlaků všechny ústředně přestavované výhybky. Při posunu na/z koleje č. 4 uvolňuje elektromagnetický zámek Vk1/5t/5. Ruční obsluhu Stránka 20 (z celkem 70)

21 výhybky č. 5 a výkolejky Vk 1 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Ošelín - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Svojšín (popř. ŽST Ošelín) přestavuje při posunu obě ústředně přestavované výhybky. ŽST Pavlovice - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Pavlovice přestavuje při posunu obě ústředně přestavované výhybky. ŽST Brod nad Tichou - pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní (popř. ŽST Brod nad Tichou) nebo dispečer DOZ nebo přestavuje při posunu obě ústředně přestavované výhybky. ŽST Planá u Mariánských Lázní: pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní nebo dispečer DOZ přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdu vlaků, na/z kolejí č. 2a, 2b, 7a, 11 a 11a a na/z vlečky AGROSERVIS Tachov, a.s., vlečka Planá, všechny ústředně přestavované výhybky a výkolejky; při posunu mezi kolejemi č. 7, 7a, 9, 11, 13 a 15 na zhlaví ze směru Brod nad Tichou může pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní nebo dispečer DOZ předat pomocné stavědlo PSt. 1. Při posunu na/z kolejí č. 13 a 15 na tomto zhlaví musí být PSt. 1 vždy předáno. Místní obsluhu výhybek č. 5a/b, 6, 8 a výkolejky Vk 3 a ruční obsluhu výhybek č. 11 a 15 provede dozorce výhybek, v případě jeho nepřítomnosti nebo nasazení na Pst. 2 zaměstnanec řídící posun nebo jiný jím určený odborně způsobilý člen posunové čety; při posunu mezi kolejemi č. 15, 15a a 17a (včetně posunu posunových dílů v délce do 25 m mezi kolejemi č. 13 a 15) na zhlaví ze směru Brod nad Tichou provede ruční obsluhu výhybek č. 11, 12 a 15 (po předchozím svolení pohotovostního výpravčího ŽST Planá u Mariánských Lázní nebo dispečera DOZ k posunu) dozorce výhybek, v případě jeho nepřítomnosti nebo nasazení na Pst. 2 zaměstnanec řídící posun nebo jiný jím určený odborně způsobilý člen posunové čety; při posunu mezi kolejemi č. 11, 11a, 13, 15 a 17 na zhlaví ze směru Chodová Planá a při posunu na/z vlečky Stora Enso Timber s.r.o. Planá, vlečka Planá, předá pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní nebo dispečer DOZ pomocné stavědlo PSt. 2. Místní obsluhu výhybek č. 16, 17, 18, 19 a 20 a výkolejky VkP provede dozorce výhybek, pouze v případě jeho nepřítomnosti zaměstnanec řídící posun nebo jiný jím určený odborně způsobilý člen posunové čety; při posunu mezi kolejemi č. 2 a 2a může pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní nebo dispečer DOZ sám sobě předat fiktivní pomocné stavědlo PSt. 3 bez možnosti obsluhy vnějších částí zabezpečovacího zařízení. Posun přes výhybku č. 10 drženou v přímém směru a kolem návěstidel S 2 a Se 4 v době předání fiktivního pomocného stavědla PSt 3 organizuje sám zaměstnanec řídící posun. ŽST Chodová Planá - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Chodová Planá přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdy vlaků všechny ústředně přestavované výhybky. Při posunu na/z koleje č. 5 a vlečky Lesní společnost Přimda, a.s., uvolňuje elektromagnetické zámky Vk1/3t/3 a 4t/4/5t/5. Ruční obsluhu výhybek č. 3, 4 Stránka 21 (z celkem 70)

22 a 5 a výkolejky Vk 1 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Mariánské Lázně: pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně nebo dispečer DOZ nebo přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdu vlaků a při posunu na/z kolejí č. 4a, 4b (jen k výhybce č. 20), 6a, 8a, 9, 50 a 101všechny ústředně přestavované výhybky; při posunu na/z koleje č. 4b (přes výhybku č. 20), 8, 10 a na/z vlečky Západočeský dřevařský průmysl, a.s., Mariánské Lázně provede ruční obsluhu výhybek č. 20, 23, 25 a 26 (po předchozím svolení pohotovostního výpravčího ŽST Mariánské Lázně nebo dispečera DOZ k posunu) zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety, při obsluze vlečky Západočeský dřevařský průmysl, a.s., Mariánské Lázně vydá pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně klíč od výhybky č. 26 zaměstnanci řídícímu posun; při posunu na/z kolejí č. 11 a 13 uvolní pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně nebo dispečer DOZ elektromagnetický zámek Vk7/Vk/6/13. Ruční obsluhu výhybek č. 11 a 13 a výkolejek Vk 6 a Vk 7 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Valy u Mariánských Lázní - pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně (popř. ŽST Valy u Mariánských Lázní) nebo dispečer DOZ přestavuje při posunu obě ústředně přestavované výhybky. ŽST Lázně Kynžvart: dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Lázně Kynžvart přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdu vlaků všechny ústředně přestavované výhybky; při posunu na/z koleje č. 4 a na/z vleček Lesy ČR, s.p., vlečka Kladská I; Lesy ČR, s.p., vlečka Kladská II a ZDP Lázně Kynžvart uvolní dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Lázně Kynžvart elektromagnetický zámek 6/4t/4. Ruční obsluhu výhybek č. 4, 6, 7, 101, 102 a 103 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. při posunu na/z koleje č. 7 a na/z vlečky EUTIT s.r.o. Stará Voda uvolní dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Lázně Kynžvart elektromagnetický zámek Vk1/5t/5. Ruční obsluhu výhybky č. 5 a výkolejky Vk 1 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety; při posunu na vlečce EUTIT s.r.o. Stará Voda přes přejezd v km 432,558 uvolní dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Lázně Kynžvart na základě předchozí žádosti zaměstnance řídícího posun na vlečce elektromagnetický zámek SVk1/Svk2 pro umožnění ruční obsluhy výkolejek SVk1 a SVk2. Před uvolněním elektromagnetického zámku nařídí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Lázně Kynžvart zaměstnanci řídícímu posun, aby neprodleně po projetí vozidel přes přejezd v km 432,558 uvedl výkolejky SVk 1 a Svk 2 do základního stavu a výsledný klíč opět uzamkl do elektromagnetického zámku SVk1/SVk2 z důvodu ukončení výstrahy na PZS v km 432,558, a to bez ohledu na dobu, za kterou bude přes přejezd v km 432,558 znovu uskutečňován posun. Stránka 22 (z celkem 70)

23 ŽST Dolní Žandov - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Dolní Žandov přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdy vlaků všechny ústředně přestavované výhybky. Při posunu na/z kolejí č. 4 a 6 uvolňuje elektromagnetický zámek Vk1/3t/3 nebo elektromagnetický zámek Vk2/5t/5. Ruční obsluhu výhybek č. 3, 4 a 5 a výkolejek Vk 1 a Vk 2 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. ŽST Lipová u Chebu - dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Lipová u Chebu přestavuje při posunu mezi kolejemi určenými pro jízdy vlaků všechny ústředně přestavované výhybky. Při posunu na/z koleje č. 5 uvolňuje elektromagnetický zámek Vk1/4t/4. Ruční obsluhu výhybky č. 4 a výkolejky Vk 1 provede zaměstnanec řídící posun sám nebo k ní určí jiného odborně způsobilého člena posunové čety. 35. Dvoukolejné mezistaniční úseky Plzeň-Jižní předměstí Plzeň-Křimice, Plzeň-Křimice Kozolupy, Kozolupy Pňovany a Lipová u Chebu Cheb a jednokolejné mezistaniční úseky Pňovany Vranov u Stříbra, Vranov u Stříbra Stříbro, Stříbro Milíkov, Milíkov Svojšín, Svojšín Ošelín, Ošelín Pavlovice, Pavlovice Brod nad Tichou, Brod nad Tichou Planá u Mariánských Lázní, Planá u Mariánských Lázní Chodová Planá, Chodová Planá Mariánské Lázně, Mariánské Lázně Valy u Mariánských Lázní, Valy u Mariánských Lázní Lázně Kynžvart, Lázně Kynžvart Dolní Žandov a Dolní Žandov Lipová u Chebu jsou vybaveny traťovým zabezpečovacím zařízením III. kategorie - obousměrným tříznakovým automatickým blokem ABE Vstupní stanice Cheb je vybavena zadávacím terminálem pro přenos čísel vlaků a předvídaných odjezdů, na kterém se zobrazují indikace SZZ, TZZ a PZZ v ŽST Lipová u Chebu a v přilehlých mezistaničních úsecích bez možnosti ovládání této ŽST. Vstupní stanice Bor je vybavena zadávacím terminálem pro přenos čísel vlaků a předvídaných odjezdů, na kterém se zobrazují indikace SZZ, TZZ a PZZ v ŽST Svojšín a Ošelín a v přilehlých mezistaničních úsecích bez možnosti ovládání těchto ŽST. Vstupní stanice Tachov je vybavena zadávacím terminálem pro přenos čísel vlaků a předvídaných odjezdů, na kterém se zobrazují indikace SZZ, TZZ a PZZ v ŽST Brod nad Tichou a Planá u Mariánských Lázní a v přilehlých mezistaničních úsecích bez možnosti ovládání těchto ŽST. 37. V ŽST Plzeň-Křimice, Kozolupy, Pňovany, Stříbro, Svojšín, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov a Lipová u Chebu musí být v dopravní kanceláři uloženy dvě uzamykatelné kovové podložky. 38. Ve všech ŽST v řízené oblasti musí být na místě určeném v ZDD - SŘ uložen nejméně následující počet uzamykatelných přenosných výměnových zámků: ŽST Plzeň-Křimice - 6 ks; ŽST Kozolupy - 6 ks; ŽST Pňovany - 7 ks; ŽST Vranov u Stříbra - 2 ks; Stránka 23 (z celkem 70)

24 ŽST Stříbro - 5 ks; ŽST Milíkov - 2 ks; ŽST Svojšín - 6 ks ŽST Ošelín - 2 ks ŽST Pavlovice - 2 ks ŽST Brod nad Tichou - 2 ks ŽST Planá u Mariánských Lázní - 8 ks ŽST Chodová Planá - 4 ks; ŽST Mariánské Lázně - 9 ks přenosných zámků čelisťového závěru ŽST Valy u Mariánských Lázní - 2 ks přenosných zámků čelisťového závěru ŽST Lázně Kynžvart - 6 ks ŽST Dolní Žandov - 4 ks ŽST Lipová u Chebu - 5 ks. 39. Všechna PZS v řízené oblasti jsou opatřena uzamknutou ovládací skříňkou a telefonem. Klíč od těchto skříněk je uložen dle ustanovení ZDD - SŘ jednotlivých stanic. Telefonní objekty v řízené oblasti zajišťují telefonické spojení jak s dispečerem DOZ, tak s příslušným pohotovostním výpravčím. Přivolávací okruhy jsou v době, kdy je stanice převzata na dálkové ovládání, přepojeny na dispečera DOZ, v době, kdy je stanice předána na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání, pak na příslušného pohotovostního výpravčího. 40. V traťové koleji mezi ŽST Stříbro Milíkov v km 384,804 a 385,349 a ve staničních kolejích č. 1 a 2 v ŽST Milíkov v km 386,849 jsou PZM trvale uzavřená a otevíraná podle potřeby typu PZM 2, která jsou opatřena zámky na břevnech závor. Výsledný klíč je držen v elektromagnetickém zámku (dále jen EZ), umístěném v místě přejezdu, a je uvolňován povelem z JOP dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím ŽST Stříbro. PZM 2 smí otevřít jen zmocněná osoba, která je v této činnosti oprávněna na základě dohody uzavřené s udržující OS SŽDC, která zajistí předání seznamu zmocněných osob k obsluze PZM 2 vedoucímu Oddělení řízení pro oblast Plzeň a přednostovi PO Plzeň a jeho trvalou aktualizaci. Dispečer DOZ (popř. pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro) udělí souhlas k otevření PZM 2 pomocí JOP výhradně zmocněné osobě na základě její předchozí telefonické žádosti, uskutečněné prostřednictvím venkovního telefonního objektu umístěného u přejezdu nebo mobilního telefonu. Před udělením souhlasu stanoví dispečer DOZ (popř. pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro) zmocněné osobě telefonicky nejpozdější čas, ve kterém musí být PZM 2 opět uzavřeno. Klíč od PZM 2 může zmocněná osoba vyjmout z EZ až po obdržení souhlasu, poskytnutého dispečerem DOZ (popř. pohotovostním výpravčím ŽST Stříbro) pomocí JOP. Po vyjmutí klíče z EZ je možné odemknout kontrolní zámek na první závoře, po jeho Stránka 24 (z celkem 70)

25 odemknutí se uvolní klíč z kontrolního zámku na této závoře pro odemknutí jednoduchého zámku na druhé závoře. Po odemknutí obou závor je možné obě závory otevřít. Po uvolnění přejezdu je nutné obě závory uzavřít, uzamknout a výsledný klíč uzamknout zpět do EZ umístěného u přejezdu. Do doby opětovného uzamknutí výsledného klíče do EZ není možné stavět povolující návěsti na hlavních návěstidlech (vyjma PN) do mezistaničního úseku (nebo ve stanici), v němž se PZM nachází. V mezistaničním úseku současně nelze změnit směr uděleného traťového souhlasu. Souhlas k vyjmutí klíče z EZ nelze předat v době, kdy je dovolena do příslušného mezistaničního úseku (nebo ve stanici) jízda vlaku (PMD). Bude-li dovolena jízda vlaku (PMD) do mezistaničního úseku (nebo ve stanici), kde je otevřeno PZM, musí být strojvedoucí před dovolením této jízdy zpraven písemným rozkazem o jízdě k příslušnému přejezdu se zvýšenou opatrností. V případě poruchy závor, poškození přejezdu nebo ztráty klíčů od závory ohlásí zmocněná osoba ihned tuto skutečnost telefonem dispečerovi DOZ. V případě ztráty klíčů od traťového telefonu ohlásí tuto skutečnost zmocněná osoba dispečerovi DOZ neprodleně jiným způsobem. 41. Řízená oblast je vybavena traťovým rádiovým systémem TRS - SRD se záznamovým zařízením, který je základním spojením mezi dispečerem DOZ nebo pohotovostními výpravčími a strojvedoucími. Jsou použity následující kanálové skupiny: č. 63 v úseku Plzeň-Jižní předměstí km 380,070 (mezi ŽST Vranov u Stříbra Stříbro); č. 65 v km 379,970 (mezi ŽST Vranov u Stříbra Stříbro) Cheb. Na obslužném pracovišti dispečera DOZ je základnová rádiová stanice dispečera. Na pracovištích pohotovostních výpravčích ve všech ŽST jsou základnové rádiové stanice výpravčích. Pro obsluhu TRS - SRD platí předpis SŽDC (ČD) Z11 a příslušný rádiový provozní řád. Při použití základního radiového spojení je strojvedoucí povinen vykonat před jízdou v řízené oblasti zkoušku spojení s dispečerem DOZ dle článku 45 a přílohy č. 10 předpisu SŽDC (ČD) Z Pro zajištění dorozumění mezi dispečerem DOZ a strojvedoucími hnacích vozidel je doporučeno, aby vedoucí hnací vozidla všech vlaků a PMD, hnací vozidla posunových dílů a speciální hnací vozidla nacházející se v řízené oblasti byla vybavena základním rádiovým spojením, tj. rádiovou stanicí schopnou plně spolupracovat s traťovým rádiovým systémem TRS - SRD, a to včetně příjmu příkazů STOP a GENERÁLNÍ STOP. 43. Nebude-li možno zajistit základní rádiové spojení, musí být zajištěno spojení mezi dispečerem DOZ (popř. pohotovostními výpravčími) a strojvedoucími v řízené oblasti pomocí náhradního rádiového spojení (přenosné rádiové stanice spolupracující s TRS - SRD se samočinným nastavováním kmitočtu kanálové skupiny) nebo náhradním telefonním spojením (mobilním telefonem). V řízené oblasti nesmí být dovolena žádná jízda železničního kolejového vozidla, ze kterého nelze uskutečnit základní rádiové, náhradní rádiové ani náhradní telefonní spojení s dispečerem DOZ. Stránka 25 (z celkem 70)

26 Dopravce je povinen oznámit údaje o případné nutnosti náhradního spojení mezi hnacím vozidlem při podání žádosti o přidělení kapacity dopravní cesty. U předpokládaných jízd musí být tyto údaje uvedeny např. v rozkazu o zavedení GVD, rozkazu o jízdním řádu nebo zaváděcí Edps mimořádného vlaku. 44. Strojvedoucí je v případě použití náhradního rádiového nebo náhradního telefonního spojení povinen vykonat před jízdou v řízené oblasti zkoušku náhradního spojení, při které uvede číslo vlaku, příjmení strojvedoucího, důvod spojení a v případě použití mobilního telefonu též volací číslo, ze kterého je zkouška spojení prováděna, např. Zde vlak 68700, strojvedoucí Novák ve stanici Plzeň-Jižní předměstí, provádím zkoušku spojení z čísla Je-li použito mobilního telefonu, musí být spojení uskutečněno přes volací číslo řídícího pracoviště dispečera DOZ nebo , z něhož jsou hovory zaznamenávány záznamovým zařízením. Není-li záznamové zařízení v činnosti, zapíše dispečer DOZ provedení zkoušky náhradního spojení do telefonního zápisníku. 45. Dojde-li k poruše rádiového zařízení na hnacím vozidle během jízdy v řízené oblasti, musí strojvedoucí ohlásit poruchu co nejdříve dispečerovi DOZ. Ohlášení poruchy může strojvedoucí provést i prostřednictvím jiného zaměstnance. Dispečer DOZ rozhodne, zda a popř. i za jakých podmínek bude vlak pokračovat v jízdě. Není-li záznamové zařízení v činnosti, zapíše dispečer DOZ ohlášení poruchy a podmínky pro další jízdu do telefonního zápisníku. 46. V řízené oblasti musí být všichni zaměstnanci, kteří jsou zúčastněni na organizování a provozování drážní dopravy a osamělí zaměstnanci pracující v kolejišti nebo vedoucí pracovních skupin, které provádějí práce v kolejišti, vybaveni telekomunikačním zařízením umožňujícím spojení s dispečerem DOZ, popř. pohotovostním výpravčím při předání stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání. Bez splnění této podmínky nesmí dispečer DOZ ani pohotovostní výpravčí dovolit jejich účast na výše uvedených činnostech. Rádiová komunikace mezi dispečerem DOZ a zaměstnancem řídícím posun, osamělým zaměstnancem provádějícím práce v kolejišti nebo vedoucím pracovní skupiny, která provádí práce v kolejišti, musí být v řízené oblasti prováděna rádiovými prostředky místních operativních sítí nebo náhradním spojením (rádiová stanice v síti VOS nebo SMV, mobilní telefon. Spojení mobilním telefonem musí být z důvodu jeho záznamu uskutečňováno přes volací číslo řídícího pracoviště dispečera DOZ nebo Použití základního rádiového spojení (TRS) je v těchto případech z důvodu bezpečnosti rádiové komunikace zakázáno. Při posunu a pracích v kolejišti musí být v rádiovém provozu všechny pokyny mezi dispečerem DOZ a zaměstnancem řídícím posun nebo provádějícím práce v kolejišti a závazná slovní znění doplněny o označení místa, kde se posunuje nebo pracuje, např. Posunový díl v Plzni-Křimicích ze třetí koleje od návěstidla L 3 směrem ke Kozolupům posun dovolen. nebo Dozorce výhybek v Kozolupech, žádám o přestavení výhybky číslo 6 v Kozolupech do přímého směru. 47. Celá řízená oblast je vybavena traťovou částí vlakového zabezpečovače. Stránka 26 (z celkem 70)

27 48. Všechny stanice a zastávky v řízené oblasti jsou vybaveny staničním rozhlasem zapojeným do hlasového a vizuálního informačního systému INISS, ovládaného dispečerem DOZ, s možností přímého hlášení dispečerem DOZ nebo příslušným pohotovostním výpravčím. Do doby ukončení optimalizace traťového úseku Svojšín Pavlovice platí následující odchylná ustanovení: hlasový a vizuální informační systém INISS v ŽST Stříbro a Milíkov ovládá pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro; hlasový a vizuální informační systém INISS v ŽST Brod nad Tichou a Planá u Mariánských Lázní ovládá pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní; hlasový a vizuální informační systém INISS v ŽST Mariánské Lázně a Valy u Mariánských Lázní ovládá pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně; v ŽST Svojšín, Ošelín, Pavlovice a Chodová Planá není hlasový a vizuální informační systém v provozu, hlášení staničním rozhlasem provádí pohotovostní výpravčí nebo dispečer DOZ ústně Neobsazeno. Kapitola V Povinnosti zaměstnanců 53. Vstup do dopravních kanceláří ve stanicích v řízené oblasti mají povoleni tito oprávnění zaměstnanci: pohotovostní výpravčí, dispečeři DOZ, zaměstnanci vykonávající nehodovou pohotovost PO Plzeň a dozorci výhybek, kteří jsou oprávnění vykonávat dopravní službu v příslušné stanici, popř. vykonávají výcvik nebo zácvik pro některou z těchto pracovních činností, a to dle rozhodnutí přednosty PO Plzeň; zaměstnanci pověření kontrolní činností, a to dle rozhodnutí ředitele RCP Plzeň; osobní pokladníci a vedoucí obsluhy vlaků nákladní dopravy, provádějících posun v řízené oblasti, a to pouze na základě předchozí dohody vedoucího zaměstnance příslušného dopravce a přednosty PO Plzeň; zaměstnanci udržujících organizací, provádějící údržbu a opravy zařízení dopravní cesty v řízené oblasti, a to dle opatření vedoucích zaměstnanců těchto organizací. 54. Klíče od všech dopravních kanceláří v řízené oblasti musí být sjednoceny pro celou řízenou oblast a zhotoveny v dostatečném počtu. Za to zodpovídá správce budov, ve kterých jsou dopravní kanceláře umístěny. 55. Klíče od dopravních kanceláří musí být uloženy tak, aby do nich mohli mít přístup všichni oprávnění zaměstnanci a přitom bylo spolehlivě zabráněno jejich zneužití: Stránka 27 (z celkem 70)

28 na obslužném pracovišti DOZ, u pohotovostních výpravčích, zaměstnanců pověřených kontrolní činností, dalších zaměstnanců PO Plzeň a oprávněných zaměstnanců dopravců dle opatření přednosty PO Plzeň; u zaměstnanců udržujících organizací, zúčastněných na údržbě a opravách zařízení dopravní cesty dle opatření vedoucích zaměstnanců těchto subjektů. 56. Zaměstnanec, který vstoupí do dopravní kanceláře, odpovídá za to, že zde nebude narušen pořádek, odcizen materiál nebo jiné zařízení, nebudou uskutečněny žádné neoprávněné zásahy na zabezpečovacím a sdělovacím zařízení nebo v dopravní dokumentaci a při opuštění dopravní kanceláře bude tato místnost znovu řádně uzamknuta. Po odemknutí a vstupu do dopravní kanceláře musí zaměstnanec vypnout elektronickou zabezpečovací signalizaci na skříňce umístěné u vstupu do dopravní místnosti (není-li již dopravní kancelář odemknuta jiným oprávněným zaměstnancem). Vstup do dopravní kanceláře a předpokládané opuštění dopravní kanceláře musí oznámit dispečerovi DOZ. Současně s opuštěním dopravní kanceláře (nenachází-li se v ní ještě jiný oprávněný zaměstnanec) je tento zaměstnanec povinen zapnout bezpečnostní signalizaci, uzamknout všechny dveře a mříže dopravní kanceláře. 57. Hlavní klíče od ručně přestavovaných výhybek a výkolejek jsou uzamknuty v elektromagnetických zámcích venkovního provedení v kolejišti. V dopravní kanceláři musí být v uzamykatelných skříňkách uloženy náhradní klíče od výměnových zámků ručně přestavovaných výhybek a výkolejek a kliky pro nouzové přestavování elektrických přestavníků ručním způsobem. Klíče od těchto skříněk musí být uloženy v zapečetěné obálce na místě určeném v ZDD - SŘ. Obsluhovat elektromagnetické zámky, výměnové zámky a zámky od výkolejek nebo použít kliku pro nouzové přestavení elektrického přestavníku ručním způsobem smí jen zaměstnanec k této činnosti odborně způsobilý, přičemž musí dodržet všechna vztažné dokumenty a předpisy vnitropodnikové legislativy SŽDC (DAP). Požadavek na zahájení manipulace a ukončení manipulace včetně uzamknutí výhybek a výkolejek musí tento zaměstnanec ohlásit co nejdříve dispečerovi DOZ. Zaměstnanec, který použil ve stanici v řízené oblasti hlavní nebo náhradní klíče nebo kliky pro nouzové přestavování elektrických přestavníků ručním způsobem, odpovídá po skončení manipulace za jejich vrácení na původní místo. Je-li nezbytné použít kliku pro nouzové přestavení elektrických přestavníků ručním způsobem, oznámí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí tuto skutečnost zaměstnanci udržující organizace, který zajistí zaplombování kliky při nejbližší možné příležitosti. 58. Dojde-li při manipulaci k poškození hlavního nebo náhradního klíče, či k jeho ztrátě, ohlásí zaměstnanec ihned tuto skutečnost dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu, je-li jím stanice obsazena. Stejným způsobem ohlásí poškození nebo poruchu zámku nebo obtížné či nemožné odemykání zámku výhybky nebo výkolejky, kontrolního nebo elektromagnetického zámku. Stránka 28 (z celkem 70)

29 Dojde-li k poškození nebo poruše zámku odvratné výhybky nebo výkolejky, zařídí dispečer DOZ, popř. pohotovostní výpravčí (je-li jím stanice obsazena) vše potřebné, aby se zabránilo ujetí vozidel. Nemůže-li být poškození odvratné výhybky nebo výkolejky neprodleně ohlášeno dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu, přebírá tyto povinnosti zaměstnanec, který toto způsobil nebo zjistil. 59. Základní povinnosti dispečera DOZ: zabezpečuje jízdy vlaků a PMD v řízené oblasti včetně komunikace s výpravčími vstupních stanic a pohotovostními výpravčími stanic předaných na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání (ohlašování a potvrzování předvídaných odjezdů, telefonické dorozumívání ve stanovených případech, sjednávání jízd PMD); řídí sled vlaků v řízené oblasti včetně jejich sledu při jízdě ze vstupních stanic do řízené oblasti; ve stanicích v řízené oblasti, které jsou převzaty na dálkové ovládání, obsluhuje staniční, traťová a přejezdová zabezpečovací zařízení pro jízdu vlaků, PMD a posun s ohledem na jízdní řád, operativní odchylky od jízdního řádu (mimořádně zavedené nebo odřeknuté vlaky, zpoždění nebo náskok, předpokládané nebo nepředpokládané výluky) a další oprávněné požadavky jednotlivých dopravců; dává svolení a pokyny k posunu ve stanicích v řízené oblasti, které jsou převzaty na dálkové ovládání; po projednání s vedoucím dispečerem Oddělení řízení pro oblast Plzeň dává pohotovostním výpravčím nebo zaměstnancům řídícím posun svolení k obsazení dopravních kolejí v řízené oblasti odstavenými vozidly; vyrozumívá strojvedoucí o pobytu ve stanicích v řízené oblasti, pokud má dojít k překročení pobytu stanoveného jízdním řádem; ve stanovených případech předává stanice v řízené oblasti na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání pohotovostnímu výpravčímu a přebírá je zpět na dálkové ovládání; v případě nepředpokládané nutnosti obsazení stanic pohotovostními výpravčími vznese neprodleně požadavek na obsazení vůči dozorčímu provozu ve směně ŽST Plzeň hl.n. nebo zaměstnanci vykonávajícímu nehodovou pohotovost PO Plzeň; při obsluze zabezpečovacích a sdělovacích zařízení postupuje podle předpisů SŽDC (ČD) Z1, SŽDC (ČD) Z2, SŽDC (ČD) Z11, SŽDC (ČSD) T100 a všech příslušných Doplňujících ustanovení a návodů k obsluze; neprodleně informuje pohotovostní výpravčí všech stanic v řízené oblasti, kteří jsou přítomni na pracovišti (bez ohledu na způsob ovládání těchto stanic) o poruše záznamového zařízení na řídícím pracovišti DOZ i o jejím odstranění. Tato informace musí být zapsána v telefonním zápisníku dispečera DOZ i všech zúčastněných pohotovostních výpravčích; Stránka 29 (z celkem 70)

30 vede dopravní dokumentaci prostřednictvím GTN (popř. listu splněného JŘ) a telefonního zápisníku; zadává potřebné údaje do informačních systémů; přebírá směnové plány vlakové dopravy od provozního dispečera 1 Západ Oddělení řízení pro oblast Plzeň a vyhlašuje je pohotovostním výpravčím v řízené oblasti; zajišťuje informování cestujících o jízdách vlaků pomocí hlasového a vizuálního informačního systému INISS a staničních rozhlasů; zajišťuje ohlašování mimořádných událostí v řízené oblasti dle ohlašovacího rozvrhu; spolupracuje při údržbě zařízení dopravní cesty se zaměstnanci udržující organizace; zapisuje poruchy na zabezpečovacím, sdělovacím a rádiovém zařízení v řízené oblasti do příslušného Záznamníku poruch a ohlašuje je příslušným zaměstnancům udržující organizace, uvedeným v přehledu pohotovostí, který musí být uložen na řídícím pracovišti DOZ; ohlašuje závady na železničním svršku nebo jiné zjištěné závady na součástech dráhy příslušným zaměstnancům udržující organizace uvedeným v přehledu pohotovostí, který musí být uložen na řídícím pracovišti DOZ; ve stanicích v řízené oblasti podle potřeby kontroluje činnost elektrického ohřevu výhybek a obsluhuje osvětlení (včetně osvětlení zastávek), poruchy těchto zařízení ohlašuje elektrodispečerovi; ve stanicích v řízené oblasti obsluhuje elektronickou zabezpečovací signalizaci, elektronickou požární signalizaci a kamerový systém, poruchy těchto zařízení ohlašuje příslušným zaměstnancům udržující organizace uvedeným v přehledu pohotovostí, který musí být uložen na řídícím pracovišti DOZ; výše uvedené povinnosti plní i při mimořádných událostech a poruchách zařízení dopravní cesty. 60. Základní povinnosti pohotovostního výpravčího: ohlásí dispečerovi DOZ každou skutečnost, která by mohla mít vliv na bezpečnost a plynulost drážní dopravy v řízené oblasti; sleduje jízdu všech vlaků při vjezdu, odjezdu a průjezdu bez ohledu na dálkové, místní nebo nouzové místní ovládání stanice; při předání stanice na dálkové ovládání zjišťuje údaje o jízdě vlaků pro účely sledování na monitoru JOP, je-li jím stanice vybavena; v době, kdy je stanice předána na dálkové nebo úsekové místní ovládání, se na příkaz dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího provádějícího úsekové místní ovládání přesvědčí o příčině nesprávné činnosti výhybek nebo jiných součástí dráhy; Stránka 30 (z celkem 70)

31 na příkaz dispečera DOZ převezme stanici na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání a předá ji zpět na dálkové ovládání. Po převzetí stanice v ní plní povinnosti výpravčího, které vyplývají z příslušných vztažných předpisů, pokud v tomto PNDOZ není stanoveno jinak, a povinnosti stanovené ZDD; v nouzově místně ovládané, místně ovládané nebo úsekově místně ovládané stanici rozhoduje o dopravních úkonech týkajících se jen této stanice (stanic) a přilehlých mezistaničních úseků a o úkonech, které jsou mu příslušnými ustanoveními tohoto PNDOZ a ZDD-SŘ příslušné ŽST uloženy. Zabezpečuje jízdy vlaků a PMD ve vlastní (popř. úsekově místně ovládané) stanici a přilehlých mezistaničních úsecích včetně komunikace se zaměstnanci plnícími povinnosti výpravčích sousedních stanic (dispečerem DOZ, pohotovostním výpravčím nebo výpravčím vstupní stanice) - ohlašování a potvrzování předvídaných odjezdů, telefonické dorozumívání ve stanovených případech, sjednávání jízd PMD; v době převzetí stanice na místní nebo nouzové místní (popř. úsekové místní) ovládání obsluhuje ve vlastní (popř. úsekově místně ovládané) stanici staniční, traťová a přejezdová zabezpečovací zařízení pro jízdu vlaků, PMD a posun a sdělovací zařízení (při nouzovém místním ovládání jen v rozsahu, který umožňuje deska nouzových obsluh); v době převzetí stanice na místní nebo nouzové místní (popř. úsekové místní) ovládání dává pokyny a svolení k posunu ve vlastní (popř. úsekově místně ovládané) stanici; vede stanovenou dopravní dokumentaci a sepisuje a doručuje písemné rozkazy dle tohoto PNDOZ a ZDD-SŘ; zahájení a ukončení přítomnosti na pracovišti zapisuje do dopravního deníku (není-li na jeho pracovišti v činnosti aplikace GTN) a telefonního zápisníku a oznamuje dispečerovi DOZ bez ohledu na to, zda bude nebo nebude v době jeho přítomnosti stanice předána na místní nebo nouzové místní ovládání; při odevzdávce a převzetí služby v době předání stanice na místní nebo nouzové místní ovládání oznámí tuto skutečnost dispečerovi DOZ; spolupracuje při údržbě zařízení dopravní cesty se zaměstnanci udržující organizace; podle potřeby informuje cestující ve vlastní stanici (popř. i sousední úsekově místně ovládané stanici) prostřednictvím staničního rozhlasu, nemůže-li tyto informace provádět dispečer DOZ (např. při poruše systému INISS); na příkaz dispečera DOZ předá stanici zpět na dálkové ovládání, přičemž současně musí přesměrovat sdělovací zařízení na dispečera DOZ; výše uvedené povinnosti plní i při mimořádných událostech a poruchách zařízení dopravní cesty. Stránka 31 (z celkem 70)

32 61. Další povinnosti strojvedoucího při jízdě nebo pobytu vlaku, PMD a posunového dílu v řízené oblasti: ohlásit dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu každou mimořádnost (mimořádnou událost, závadu na vlaku, závadu na trati, selhání průběžné brzdy nebo jinou poruchu brzdy, poruchu hnacího vozidla, poškození zařízení apod.), která by mohla mít vliv na bezpečnost nebo plynulost drážní dopravy, včetně údajů o předpokládaném prodloužení jízdní doby nebo pobytu ve stanici. Toto hlášení může na příkaz strojvedoucího zprostředkovat i jiný člen doprovodu vlaku; při zjištění závady v označení konce jiného vlaku ohlásit tuto skutečnost neprodleně dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu. Toto hlášení může na příkaz strojvedoucího zprostředkovat i jiný člen doprovodu vlaku, za provedení hlášení však zodpovídá strojvedoucí; při vzdálení se od hnacího vozidla si předem vyžádat souhlas dispečera DOZ (popř. pohotovostního výpravčího, je-li jím stanice obsazena); provést zkoušku rádiového spojení v případech nařízeným předpisem SŽDC (ČD) Z11; po zastavení vlaku u vjezdového návěstidla po uplynutí doby delší než 5 minut nebo po prodloužení pobytu ve stanici určeného jízdním řádem o více než 5 minut u vlaků s přepravou cestujících a 20 minut u ostatních vlaků se ohlásit rádiovou stanicí TRS-SRD nebo jiným dostupným telekomunikačním zařízením dispečerovi DOZ (nebo pohotovostnímu výpravčímu, je-li jím stanice obsazena), pokud mu již není známý důvod zastavení; u vlaků s přepravou cestujících informovat o délce a důvodu prodloužení pobytu ve stanici členy obsluhy vlaku, pokud jim tento důvod již není známý z hlášení staničního rozhlasu; na příkaz dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího zjistit a ohlásit konec určeného vlaku nebo se přesvědčit v rozsahu svých znalostí a možností o příčině nesprávné činnosti výhybek nebo jiných zařízení. 62. Další povinnosti zaměstnance řídícího posun při posunu v řízené oblasti: zajistit odstavená vozidla na dopravních kolejích proti ujetí, provedení a způsob jejich zajištění oznámit dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu; zajistit odstavená vozidla na manipulačních kolejích proti ujetí, případné zajištění vozidel jen zarážkami (u vozů bez upotřebitelné ruční brzdy) nebo odstavení a zajištění speciálních vozidel oznámit dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu; na příkaz dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího zjistit a ohlásit konec určeného vlaku nebo se přesvědčit v rozsahu svých znalostí a možností o příčině nesprávné činnosti výhybek nebo jiných zařízení. Stránka 32 (z celkem 70)

33 63. Další povinnosti vedoucího obsluhy vlaku při jízdě nebo pobytu vlaku, PMD a posunového dílu v řízené oblasti: na příkaz dispečera DOZ zjistit a ohlásit konec určeného vlaku nebo se přesvědčit v rozsahu svých znalostí a možností o příčině nesprávné činnosti výhybek nebo jiných zařízení; při zjištění závady v označení konce jiného vlaku ohlásit tuto skutečnost neprodleně strojvedoucímu vlastního vlaku. Ten tuto závadu neprodleně oznámí dispečerovi DOZ. 64., 65. Neobsazeno. Kapitola VI Odborná způsobilost zaměstnanců 66. Za odbornou způsobilost dispečerů DOZ včetně organizace výcviku, zácviku, školení a zkoušek a evidence odborné způsobilosti těchto zaměstnanců zodpovídá vedoucí Oddělení řízení pro oblast Plzeň. 67. Před zahájením samostatného výkonu dopravní služby a složením níže předepsaných zkoušek praktické způsobilosti musí dispečer DOZ absolvovat: výcvik, který obsahuje proškolení z obsluhy obslužného pracoviště DOZ, GTN a ostatních technických zařízení na obslužném pracovišti, seznámení s traťovými a místními poměry v minimálním rozsahu 1 jízdy na hnacím vozidle v každém směru přes celou řízenou oblast; výcvik v délce 2 směn na pracovištích pohotovostního výpravčího v ŽST v řízené oblasti (1 směna v ŽST Pňovany, 1 směna v ŽST Planá u Mariánských Lázní nebo Mariánské Lázně). Tyto ŽST musí být po celou dobu výcviku předány na místní ovládání pohotovostním výpravčím; zácvik na obslužném pracovišti DOZ v délce minimálně 5 směn střídavě v denní nebo noční době a střídavě na pracovištích dispečerů DOZ 1 a DOZ Dispečer DOZ samostatně vykonávající službu musí mít: odbornou způsobilost výpravčího dle předpisu SŽDC Zam1 (prozatímní); znalost traťových a místních poměrů v celé řízené oblasti potvrzenou složením zkoušky způsobilosti z tohoto PNDOZ a ZDD - SŘ všech příslušných stanic; složenou zkoušku praktické způsobilosti z obsluhy všech staničních, traťových a přejezdových zabezpečovacích zařízení a sdělovacích zařízení na řídícím pracovišti DOZ; 69. Za odbornou způsobilost pohotovostních výpravčích, dozorců výhybek a zaměstnanců PO provádějících kontrolní činnost ve všech ŽST v řízené oblasti Stránka 33 (z celkem 70)

34 odpovídá přednosta PO Plzeň, který zajistí prokazatelné seznámení všech dotčených zaměstnanců s tímto PNDOZ včetně ověření znalostí tohoto PNDOZ. 70. Za prokazatelné seznámení strojvedoucích, členů obsluhy vlaku, zaměstnanců zúčastněných na posunu, zaměstnanců zúčastněných na opravách a údržbě zařízení dopravní cesty a dalších zaměstnanců vykonávajících v řízené oblasti dopravní službu nebo jiné činnosti, při kterých dochází k ovlivňování provozu dráhy nebo drážní dopravy, s tímto PNDOZ odpovídá vedoucí zaměstnanec příslušné OS ČD, dopravce, CPS nebo udržující organizace, který zaměstnance k výkonu uvedených činností přiděluje. 71. Neobsazeno. Kapitola VII Oprávněnost k obsluze obslužných pracovišť s JOP 72. Kontrola oprávnění přístupu k zadávacím počítačům JOP na obslužném pracovišti dispečera DOZ a místních obslužných pracovištích v ŽST je prováděna porovnáním registru zaměstnanců s údaji karty PIK po jejím zasunutí do kontrolního vstupu. 73. Druhy oprávnění přístupu k zadávacím počítačům: A - Bez oprávnění (přístup bez karty PIK) - za tohoto stavu je zablokovaná veškerá obsluha s výjimkou možnosti přestavení návěstidel do polohy zakazující jízdu a uzavření přejezdů; B - Dispečer, Výpravčí / signalista - zadávací pracoviště umožňuje plnou obsluhu zařízení pro řízení dopravního procesu; C - Pracovník údržby - obsluha zařízení je blokována, zadávací pracoviště umožní označování odstraněných poruch; D - Administrátor. Editaci karet PIK a jejich evidenci zajišťuje obsluha s oprávněním administrátor, kterým je na řídícím pracovišti DOZ systémový specialista - zástupce vedoucího Oddělení řízení pro oblast Plzeň a na místních obslužných pracovištích náměstek přednosty PO Plzeň. 74. Karta PIK se musí v kontrolním vstupu nacházet po celou dobu, po kterou má být zařízení obsluhováno s odpovídajícím oprávněním. V případě libovolně dlouhého dočasného opuštění místnosti, ve které se nachází obslužné pracoviště, je dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí povinen kartu PIK vyjmout a uschovat tak, aby nemohla být zneužita. Následkem vyjmutí karty PIK s oprávněním B z kontrolního vstupu se zruší předvolená obsluha na JOP. 75. Náhradní karta PIK pro obsluhu JOP dispečera DOZ je uložena na řídícím pracovišti DOZ v zapečetěné obálce. Náhradní karty PIK pro obsluhu místních obslužných pracovišť jsou uloženy dle ZDD - SŘ jednotlivých ŽST. Ke všem náhradním kartám PIK je přiložen evidenční list jejich použití, ve kterém je dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí Stránka 34 (z celkem 70)

35 povinen při použití náhradní karty a před jejím opětovným zapečetěním vyplnit datum, čas a důvod použití nebo datum a čas zapečetění a potvrdit tyto skutečnosti čitelným podpisem. Stav náhradní karty PIK - její uložení a zapečetění nebo použití (včetně důvodu) musí být uváděn v předávce služby dispečerů DOZ a pohotovostních výpravčích. 76. Neobsazeno. Stránka 35 (z celkem 70)

36 ČÁST DRUHÁ ORGANIZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY Kapitola I Odchylné použití návěstí a návěstidel 77. V řízené oblasti se nepoužívají ruční jízdní návěsti: Nekraťte pravidelnou jízdní dobu; Jeďte na sériové spojení; Očekávejte výstražný terč; Posun za námezník; Možno projet; Potřebujeme zastavit. Potřebné pokyny mezi strojvedoucím a dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím mohou být dány prostřednictvím rádiového spojení. 78. V řízené oblasti se nepoužívá přenosné varovné návěstidlo (výstražný terč) s návěstí Pracovní místo, pískejte. 79. Ruční přivolávací návěst se v řízené oblasti smí používat pouze ve stanici předané na místní nebo nouzové místní ovládání, pokud je její použití nařízeno ve VR. 80. Neobsazeno. Kapitola II Řízení drážní dopravy 81. Dispečer DOZ zajistí, aby o zpoždění vlaků s přepravou cestujících 10 minut a více a o změně tohoto zpoždění o 10 minut a více byli informováni cestující ve stanicích a na zastávkách v řízené oblasti, ve kterých zpožděné vlaky zastavují, a dále výpravčí vstupních stanic a pohotovostní výpravčí stanic předaných na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání. 82. Dispečer DOZ ohlašuje předvídaný odjezd z poslední stanice převzaté na dálkové ovládání v době 4-10 minut před předpokládaným odjezdem nebo průjezdem vlaku ve směru do sousední stanice obsluhou JOP, při nesprávné činnosti přenosu čísla vlaku pak telefonicky, přičemž toto hlášení není ze strany dispečera dokumentováno: Stránka 36 (z celkem 70)

37 výpravčím vstupních stanic, pokud je sousední stanice převzata na dálkové ovládání; pohotovostním výpravčím stanic předaných v řízené oblasti na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání, pokud je sousední stanice převzata na dálkové ovládání. 83. Výpravčí vstupních stanic ohlašují předvídaný odjezd z vlastní stanice dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu s ohledem na dálkové, místní nebo úsekové místní ovládání sousední stanice v řízené oblasti. Dispoziční výpravčí ŽST Plzeň hl.n. (nebo výpravčí ŽST Plzeň-Jižní předměstí při převzetí této ŽST na místní ovládání) ohlašuje předvídaný odjezd ze ŽST Plzeň-Jižní předměstí ve směru do ŽST Plzeň-Křimice dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu ŽST Plzeň-Křimice v době 4-10 minut před předpokládaným odjezdem nebo průjezdem vlaku obsluhou JOP (přenosem čísla vlaku, které zadá již při jeho jízdě ze ŽST Plzeň hl.n., aby se zobrazilo i na reliéfu kolejiště ŽST Plzeň-Jižní předměstí na obslužném pracovišti DOZ), při nesprávné činnosti přenosu čísla vlaku pak telefonicky. Výpravčí hlavní služby ŽST Cheb a výpravčí ŽST Bor a Tachov ohlašují předvídaný odjezd ze ŽST Cheb ve směru do ŽST Lipová u Chebu, ze ŽST Bor ve směru do ŽST Svojšín a ze ŽST Tachov ve směru do ŽST Planá u Mariánských Lázní dispečerovi DOZ, popř. pohotovostnímu výpravčímu ŽST Lipová u Chebu, Svojšín nebo Planá u Mariánských Lázní v době 4-10 minut před předpokládaným odjezdem nebo průjezdem vlaku obsluhou zadávacího terminálu pro přenos čísla vlaku, při nesprávné činnosti přenosu čísla vlaku pak telefonicky. 84. Pohotovostní výpravčí stanic převzatých na místní nebo úsekové místní ovládání ohlašují předvídaný odjezd zaměstnancům plnícím funkci výpravčích sousedních stanic (dispečerovi DOZ, pohotovostnímu výpravčímu nebo výpravčímu vstupní stanice), a to obsluhou JOP (přenosem čísla vlaku), při nesprávné činnosti přenosu čísla vlaku pak telefonicky. 85. Ohlašuje-li dispečer DOZ, výpravčí vstupní stanice nebo pohotovostní výpravčí předvídaný odjezd obsluhou JOP nebo zadávacího terminálu pro přenos čísla vlaku, smí postavit odjezdovou vlakovou cestu z příslušné stanice až po uskutečněném ohlášení předvídaného odjezdu. 86. U vlaků výchozích ze stanic v řízené oblasti musí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí zadat číslo vlaku obsluhou JOP ještě před jeho odjezdem z výchozí stanice, aby bylo dále automaticky přenášeno. Dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany a Mariánské Lázně musí u vlaků ve směru od/do Trpíst a od/do Vlkovic zadat číslo vlaku obsluhou JOP ještě před jeho odjezdem na trať D3 nebo vjezdem z tratě D3, aby byly údaje o jízdách těchto vlaků zaznamenány v GTN. Při nesprávné činnosti přenosu čísla vlaku (např. z důvodu poruchy nebo předání stanice na nouzové místní ovládání) musí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí dodatečně Stránka 37 (z celkem 70)

38 zadat číslo vlaku ihned jak to bude technicky možné, aby byl výpadek přenosu čísla vlaku minimalizován. 87. Zaměstnanec ovládající ŽST Plzeň-Křimice (dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí) musí se zaměstnancem ovládajícím ŽST Plzeň-Jižní předměstí (dispozičním výpravčím ŽST Plzeň hl.n. nebo výpravčím ŽST Plzeň-Jižní předměstí) projednat telefonicky jízdu jiných vlaků, než pravidelných vlaků osobní dopravy, ve směru do Plzně- Jižního předměstí ještě před ohlášením jejich předvídaného odjezdu. Nesouhlasí-li zaměstnanec ovládající ŽST Plzeň-Jižní předměstí s jízdou vlaku, nesmí zaměstnanec ovládající ŽST Plzeň-Křimice dovolit jeho odjezd nebo průjezd. 88. Jízdy vlaků v mezistaničních úsecích v řízené oblasti se zabezpečují: automatickým blokem při jeho správné činnosti, kdy je souhlas k odjezdu, odhláška a předhláška plně nahrazena činností tohoto zařízení; telefonickým dorozumíváním v níže stanovených případech; jízdou bez zabezpečovacího zařízení v níže stanovených případech. 89. Telefonické dorozumívání se v řízené oblasti zavádí v případech stanovených články předpisu SŽDC (ČD) D2 pouze mezi stanicemi, z nichž je každá ovládána jiným zaměstnancem, tj.: mezi poslední stanicí v řízené oblasti (dálkově, místně, nouzově místně nebo úsekově místně ovládanou) a vstupní stanicí; mezi sousedními stanicemi v řízené oblasti, pokud nejsou obě dálkově ovládané nebo jedna místně ovládaná a druhá úsekově místně ovládaná jediným pohotovostním výpravčím. V ostatních případech, kdy je stanoveno zavedení telefonického dorozumívání, se jízda vlaků zabezpečuje jízdou bez zabezpečovacího zařízení. To platí i pro případ, kdy jsou v každé z těchto stanic ve smyslu článku 23 tohoto PNDOZ prováděny dopravní úkony jiným dispečerem DOZ. Oba dispečeři se pak musí na jízdě každého vlaku v příslušném mezistaničním úseku osobně dohodnout před dovolením jeho odjezdu. Po celou dobu předání ŽST Vranov u Stříbra, Milíkov, Ošelín, Brod nad Tichou a Valy u Mariánských Lázní na nouzové místní ovládání musí být zavedeno telefonické dorozumívání v obou přilehlých mezistaničních úsecích. Pohotovostní výpravčí ŽST Vranov u Stříbra, Milíkov, Ošelín, Brod nad Tichou a Valy u Mariánských Lázní přitom musí telefonicky ohlašovat dispečerovi DOZ příjezdy, odjezdy a průjezdy vlaků ve vlastní stanici, dispečer DOZ je musí zadat do příslušných informačních systémů. 90. K jízdě bez zabezpečovacího zařízení dochází v případech, kdy je nařízeno zavedení telefonického dorozumívání dle předpisu SŽDC (ČD) D2 a obě sousední dopravny jsou dálkově ovládány dispečerem DOZ nebo jedna je místně ovládaná a druhá je úsekově místně ovládaná jediným pohotovostním výpravčím. Dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí musí v tomto případě před dovolením jízdy vlaku do mezistaničního oddílu zjistit, je-li volný a zda do něho nebyla dovolena jízda jiného vlaku nebo PMD. Telefonické dorozumívání se v tomto případě nezavádí. Stránka 38 (z celkem 70)

39 Volnost mezistaničního oddílu dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí zjistí, pokud poslední vlak (PMD), který byl vypraven do tohoto oddílu, dojel do sousední stanice celý a dispečerovi to bylo ohlášeno pohotovostním výpravčím nebo výpravčím vstupní stanice, nebo v nutném případě dotazem u strojvedoucího, vedoucího posunové čety nebo vedoucího obsluhy vlaku, pokud to tento zaměstnanec může zjistit. Hlášení o volnosti prostorového oddílu dokumentuje dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí do poznámky v GTN (při poruše GTN a na pracovištích nevybavených GTN v telefonním zápisníku). 91. Při zavedení telefonického dorozumívání nebo jízdy bez zabezpečovacího zařízení smějí být jízdy vlaků uskutečňovány vždy jen v mezistaničním oddílu. 92. Zavedení a ukončení telefonického dorozumívání nebo jízdy bez zabezpečovacího zařízení dokumentuje dispečer DOZ poznámkou v GTN (v případě poruchy GTN pak v listu splněného JŘ vhodnou poznámkou k příslušnému mezistaničnímu úseku), pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně v GTN (v případě poruchy GTN pak v dopravním deníku), pohotovostní výpravčí ostatních ŽST v dopravním deníku. Kromě toho dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST vybavené JOP nastaví na celou dobu telefonického dorozumívání nebo jízdy bez zabezpečovacího zařízení na reliéfu kolejiště na monitoru JOP v příslušném mezistaničním úseku varovný štítek. Dané i obdržené přijetí vlaku a danou i došlou telefonickou odhlášku dokumentuje dispečer DOZ v GTN (v případě poruchy GTN pak v listu splněného JŘ vhodnou poznámkou k příslušnému vlaku), pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně v GTN (v případě poruchy GTN pak v dopravním deníku), pohotovostní výpravčí ostatních ŽST v dopravním deníku. 93. Ke vzniku nemožného dorozumění může dojít pouze mezi stanicemi, z nichž je každá ovládána jiným zaměstnancem, tj.: mezi poslední stanicí v řízené oblasti (dálkově, místně, nouzově místně nebo úsekově místně ovládanou) a vstupní stanicí; mezi sousedními stanicemi v řízené oblasti, pokud nejsou obě dálkově ovládané nebo jedna místně ovládaná a druhá úsekově místně ovládaná jediným pohotovostním výpravčím. 94. V tomto případě nesmí být až do splnění níže uvedených podmínek do mezistaničního úseku, ve kterém vzniklo nemožné dorozumění, dovolena jízda žádného vlaku ani PMD. Stanice, která je dálkově nebo úsekově místně ovládaná, musí být co nejdříve předána pohotovostnímu výpravčímu na místní nebo nouzové místní ovládání. O nemožném dorozumění dispečer DOZ, popřípadě pohotovostní výpravčí nebo výpravčí vstupní stanice, neprodleně vyrozumí dozorčího provozu ve směně ŽST Plzeň hl.n. nebo zaměstnance vykonávajícího nehodovou pohotovost PO Plzeň, který podle potřeby zajistí neprodlené obsazení dálkově nebo úsekově místně ovládané stanice pohotovostním výpravčím. Stránka 39 (z celkem 70)

40 95. Po zahájení dopravní služby pohotovostních výpravčích, a jejich zpravení dozorčím provozu ve směně nebo zaměstnancem vykonávajícím nehodovou pohotovost PO Plzeň zápisem v telefonním zápisníku o možnosti jízdy vlaků podle rozhledových poměrů, může být mezi těmito stanicemi zahájena jízda vlaků podle rozhledových poměrů v souladu s články předpisu SŽDC (ČD) D2 s využitím povolenek, které jsou v těchto stanicích uloženy dle ustanovení ZDD - SŘ. 96. Povolenky pro jednokolejné mezistaniční úseky Pňovany Vranov u Stříbra a Vranov u Stříbra Stříbro jsou uloženy v ŽST Pňovany. Při vzniku nemožného dorozumění mezi ŽST Pňovany a ŽST Stříbro a současném úsekovém místním ovládání ŽST Vranov u Stříbra organizují jízdy vlaků v mezistaničním úseku Vranov u Stříbra Stříbro pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany a Stříbro. Před předáním ŽST Vranov u Stříbra na nouzové místní ovládání předá pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany povolenku pro mezistaniční úsek Vranov u Stříbra Stříbro nastupujícímu pohotovostnímu výpravčímu. Neprodleně po převzetí ŽST Vranov u Stříbra na dálkové nebo úsekové místní ovládání musí být opět povolenka vrácena pohotovostnímu výpravčímu ŽST Pňovany. O předání a převzetí povolenky musí být proveden zápis v telefonním zápisníku, který oba pohotovostní výpravčí podepíší. V případě nepředpokládaného předání ŽST Vranov u Stříbra na nouzové místní ovládání může pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany zaslat povolenku pro mezistaniční úsek Vranov u Stříbra Stříbro s písemnou zprávou pohotovostnímu výpravčímu ŽST Vranov u Stříbra nejbližším vlakem ve smyslu článku 328 předpisu SŽDC (ČD) D2 nebo prostřednictvím posla. Zápis do telefonního zápisníku v tomto případě provede sám pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany. 97. Povolenky pro jednokolejné mezistaniční úseky Stříbro Milíkov a Milíkov Svojšín jsou uloženy v ŽST Stříbro. Při vzniku nemožného dorozumění mezi ŽST Stříbro a ŽST Svojšín a současném úsekovém místním ovládání ŽST Milíkov organizují jízdy vlaků v mezistaničním úseku Milíkov Svojšín pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro a Svojšín. Před předáním ŽST Milíkov na nouzové místní ovládání předá pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro povolenku pro mezistaniční úsek Milíkov Svojšín nastupujícímu pohotovostnímu výpravčímu. Neprodleně po převzetí ŽST Milíkov na dálkové nebo úsekové místní ovládání musí být opět povolenka vrácena pohotovostnímu výpravčímu ŽST Stříbro. O předání a převzetí povolenky musí být proveden zápis v telefonním zápisníku, který oba pohotovostní výpravčí podepíší. V případě nepředpokládaného předání ŽST Milíkov na nouzové místní ovládání může pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro zaslat povolenku pro mezistaniční úsek Milíkov Svojšín s písemnou zprávou pohotovostnímu výpravčímu ŽST Milíkov nejbližším vlakem ve smyslu článku 328 předpisu SŽDC (ČD) D2 nebo prostřednictvím posla. Zápis do telefonního zápisníku v tomto případě provede sám pohotovostní výpravčí ŽST Stříbro. 98. Povolenky pro jednokolejné mezistaniční úseky Svojšín Ošelín a Ošelín Pavlovice jsou uloženy v ŽST Svojšín. Při vzniku nemožného dorozumění mezi ŽST Svojšín a ŽST Pavlovice a současném úsekovém místním ovládání ŽST Ošelín organizují jízdy vlaků v mezistaničním úseku Ošelín Pavlovice pohotovostní výpravčí ŽST Svojšín a Pavlovice. Stránka 40 (z celkem 70)

41 Před předáním ŽST Ošelín na nouzové místní ovládání předá pohotovostní výpravčí ŽST Svojšín povolenku pro mezistaniční úsek Ošelín Pavlovice nastupujícímu pohotovostnímu výpravčímu. Neprodleně po převzetí ŽST Ošelín na dálkové nebo úsekové místní ovládání musí být opět povolenka vrácena pohotovostnímu výpravčímu ŽST Svojšín. O předání a převzetí povolenky musí být proveden zápis v telefonním zápisníku, který oba pohotovostní výpravčí podepíší. V případě nepředpokládaného předání ŽST Ošelín na nouzové místní ovládání může pohotovostní výpravčí ŽST Svojšín zaslat povolenku pro mezistaniční úsek Ošelín Pavlovice s písemnou zprávou pohotovostnímu výpravčímu ŽST Ošelín nejbližším vlakem ve smyslu článku 328 předpisu SŽDC (ČD) D2 nebo prostřednictvím posla. Zápis do telefonního zápisníku v tomto případě provede sám pohotovostní výpravčí ŽST Svojšín. 99. Povolenka pro jednokolejný mezistaniční úsek Pavlovice Brod nad Tichou je uložena v ŽST Pavlovice. Pro jednokolejný mezistaniční úsek Brod nad Tichou Planá u Mariánských Lázní je vydána náhradní povolenka, která je uložena v ŽST Planá u Mariánských Lázní, při vzniku nemožného dorozumění v tomto úseku platí pouze tato náhradní povolenka. Při vzniku nemožného dorozumění mezi ŽST Pavlovice a ŽST Planá u Mariánských Lázní a současném úsekovém místním ovládání ŽST Brod nad Tichou organizují jízdy vlaků v mezistaničním úseku Pavlovice Brod nad Tichou pohotovostní výpravčí ŽST Pavlovice a Planá u Mariánských Lázní Povolenky pro jednokolejné mezistaniční úseky Mariánské Lázně Valy u Mariánských Lázní a Valy u Mariánských Lázní Lázně Kynžvart jsou uloženy v ŽST Mariánské Lázně. Při vzniku nemožného dorozumění mezi ŽST Mariánské Lázně a ŽST Lázně Kynžvart a současném úsekovém místním ovládání ŽST Valy u Mariánských Lázní organizují jízdy vlaků v mezistaničním úseku Valy u Mariánských Lázní Lázně Kynžvart pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně a Lázně Kynžvart. Před předáním ŽST Valy u Mariánských Lázní na nouzové místní ovládání předá pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně povolenku pro mezistaniční úsek Mariánské Lázně Valy u Mariánských Lázní nastupujícímu pohotovostnímu výpravčímu. Neprodleně po převzetí ŽST Valy u Mariánských Lázní na dálkové nebo úsekové místní ovládání musí být opět povolenka vrácena pohotovostnímu výpravčímu ŽST Mariánské Lázně. O předání a převzetí povolenky musí být proveden zápis v telefonním zápisníku, který oba pohotovostní výpravčí podepíší. V případě nepředpokládaného předání ŽST Valy u Mariánských Lázní na nouzové místní ovládání může pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně zaslat povolenku pro mezistaniční úsek Mariánské Lázně Valy u Mariánských Lázní s písemnou zprávou pohotovostnímu výpravčímu ŽST Valy u Mariánských Lázní nejbližším vlakem ve smyslu článku 328 předpisu SŽDC (ČD) D2 nebo prostřednictvím posla. Zápis do telefonního zápisníku v tomto případě provede sám pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně Ve stanicích v řízené oblasti, které jsou převzaty na dálkové nebo úsekové místní ovládání, se provádí sledování jízdy vlaku jen v době jejich obsazení pohotovostním výpravčím (viz druhou odrážku článku 60 tohoto PNDOZ). Stránka 41 (z celkem 70)

42 Neobsazeno. Kapitola III Zabezpečení jízd vlaků ve stanicích při poruchách 107. Obsluhující zaměstnanci (dispečeři DOZ a pohotovostní výpravčí) postupují při vzniku poruch a závad na zabezpečovacím zařízení v řízené oblasti dle předpisů SŽDC (ČD) Z1, SŽDC (ČD) Z2, SŽDC (ČSD) T100, příslušných Doplňujících ustanovení a návodů k obsluze Vyžaduje-li si to závažnost poruchy, předá dispečer DOZ (popř. pohotovostní výpravčí provádějící úsekové místní ovládání) podle možnosti stanici na místní nebo nouzové místní ovládání pohotovostnímu výpravčímu Při dovolení jízdy vlaku na přivolávací návěst vjezdového návěstidla nesmí být uskutečňován současný vjezd jiných vlaků na přivolávací návěst, dokud vjíždějící vlak nezastavil a dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčím provádějící úsekové místní ovládání si neověřil jeho zastavení dotazem u strojvedoucího nebo jiného odborně způsobilého zaměstnance Nepřestaví-li se při stavění vlakové nebo posunové cesty v dálkově nebo úsekově místně ovládané stanici některé výhybky nebo výkolejky, a to ani po opakovaném stavění jízdní cesty, zajistí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí jejich prohlídku odborně způsobilým zaměstnancem (pohotovostním výpravčím, dozorcem výhybek, strojvedoucím, vedoucím nebo jiným členem obsluhy vlaku nebo posunové čety), popřípadě předá stanici na místní nebo nouzové místní ovládání. Odborně způsobilý zaměstnanec nejdříve zjistí, zda přestavení výhybky nebo výkolejky nebrání zjevné závady (kámen, sníh apod.) Nemůže-li být výhybka nebo výkolejka ani v případě odstranění zjevných závad přestavena, oznámí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí vznik poruchy neprodleně zaměstnanci udržující organizace. Jízda vlaků, PMD a posun se až do odstranění poruchy uskutečňuje jen po kolejích, na kterých lze zajistit správné postavení vlakové nebo posunové cesty Dojde-li v dálkově nebo úsekově místně ovládané stanici v řízené oblasti k rozřezu výhybky, nesmí s ní být manipulováno a nesmí být pojížděna až do prohlídky odpovědnými zaměstnanci udržující organizace s určením podmínek pojíždění. Odpovědný zaměstnanec udržující organizace oznámí sjízdnost a stanoví případné podmínky pro pojíždění výhybky zápisem do Knihy prohlídek (K 3) ve stanici, kde k rozřezu došlo, a oznámí tyto údaje telefonicky dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu provádějícímu úsekové místní ovládání. Dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí zapíše ohlášené údaje do telefonního zápisníku s uvedením příjmení a pracovního zařazení odpovědného zaměstnance udržující organizace. Dále musí být rozříznutí výhybky zapsáno do Záznamníku poruch uloženého na řídícím pracovišti DOZ (v případě předání stanice na úsekové místní ovládání v době rozříznutí výhybky také do Stránka 42 (z celkem 70)

43 Záznamníku poruch na příslušném pracovišti pohotovostního výpravčího). Dispečer DOZ (popř. i pohotovostní výpravčí) provede zápisy stejným způsobem jako v případě poruchy Nelze-li při poruše kolejových úseků nebo ztrátě dohledu výhybek (výkolejek) ve stanici uskutečňovat vlakové nebo posunové cesty po jiných kolejích se správnou činností kolejových úseků nebo výhybek, obcházejících úsek s poruchou, předá dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí provádějící úsekové místní ovládání tuto stanici pohotovostnímu výpravčímu na místní nebo nouzové místní ovládání. Není-li stanice obsazena pohotovostním výpravčím, je nutno zajistit s využitím všech dostupných možností její mimořádné obsazení dle článku 165 tohoto PNDOZ. Do doby obsazení stanice pohotovostním výpravčím zde nesmí být uskutečňovány žádné jízdy vlaků, PMD ani posun. Po převzetí stanice na místní nebo nouzové místní ovládání postupuje pohotovostní výpravčí při zjišťování volnosti vlakové cesty a přezkušování správné polohy výhybek (výkolejek) podle příslušných ustanovení předpisů SŽDC (ČD) D2, SŽDC (ČD) Z1, příslušných Doplňujících ustanovení a ZDD - SŘ Nelze-li při poruše kolejových úseků v mezistaničním úseku uskutečňovat jízdy vlaků po sousední traťové koleji se správnou činností kolejových úseků, musí být při jízdách vlaků po koleji s poruchou kolejových úseků zavedeno telefonické dorozumívání nebo jízda bez zabezpečovacího zařízení dle příslušných ustanovení předpisu SŽDC (ČD) D2 a tohoto PNDOZ. Jízdy vlaků musí být vždy uskutečňovány v mezistaničním oddílu Při předání stanice na místní nebo úsekové místní ovládání a současné poruše kolejových úseků v této stanici nebo přilehlém mezistaničním oddílu a vždy při předání stanice na nouzové místní ovládání ohlašují pohotovostní výpravčí dispečerovi DOZ příjezdy, odjezdy a průjezdy vlaků. Dispečer je, pokud není v činnosti automatický přenos do GTN, zadává do GTN ručně nebo je při poruše GTN zakresluje do listu splněného JŘ Každá porucha zabezpečovacího nebo sdělovacího zařízení v řízené oblasti musí být zapsána v Záznamníku poruch u dispečera DOZ, a to i v případě, je-li příslušná stanice v řízené oblasti předána na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání. Kromě toho musí být záznamy o této poruše provedeny v Záznamníku poruch u obsluhujícího zaměstnance, je-li jím jiný zaměstnanec, než dispečer DOZ a záznam o odstranění poruchy také na zařízení v místě poruchy Zjistí-li poruchu zabezpečovacího nebo sdělovacího zařízení pohotovostní výpravčí, vyrozumí o této poruše dispečera DOZ a oba zapíší poruchu do Záznamníku poruch na svých pracovištích. Stejně se postupuje i při poruše zabezpečovacího nebo sdělovacího zařízení ve vstupní stanici, pokud tato porucha ovlivňuje provoz v řízené oblasti. Dispečer DOZ doplní do Záznamníku poruch příjmení pohotovostního výpravčího nebo výpravčího vstupní stanice, který mu poruchu ohlásil. Dispečer DOZ vyrozumí o poruše udržujícího zaměstnance. Byla-li porucha oznámena udržujícímu zaměstnanci pohotovostním výpravčím nebo výpravčím vstupní stanice, Stránka 43 (z celkem 70)

44 napíše tuto skutečnost dispečer DOZ do Záznamníku poruch a poruchu udržujícímu zaměstnanci neoznamuje. Zápisy do Záznamníku poruch se provádí vždy i při správné činnosti záznamového zařízení Odstranění poruchy včetně přezkoušení a stavu zařízení zapíše udržující zaměstnanec do Záznamníku poruch. Pokud porucha nastala jinde než u dispečera DOZ, oznámí udržující zaměstnanec odstranění poruchy včetně přezkoušení a stavu zařízení dispečerovi DOZ telekomunikačním zařízením. Není-li toto oznámení zaznamenáváno záznamovým zařízením, zapíše je dispečer DOZ do telefonního zápisníku. Dispečer DOZ následně sám provede zápis o odstranění poruchy včetně přezkoušení a stavu zařízení do Záznamníku poruch a k zápisu připojí text podle následujícího vzoru: Zápis z pověření: pracovní zařazení, příjmení zaměstnance udržující organizace, provedl: podpis dispečera DOZ Elektrodispečer je povinen: projednat s dispečerem DOZ všechna opatření, která se týkají údržby, obsluhy a poruch napájení zabezpečovacího zařízení; v případě poruchy na napájení zabezpečovacího zařízení se neprodleně dohodnout s dispečerem DOZ na vhodném způsobu náhradního nebo nouzového napájení zabezpečovacího zařízení Udržující organizace je povinna zajistit urychlené odstraňování poruch v řízené oblasti a zasílání aktuálního přehledu pohotovostí svých zaměstnanců na řídící pracoviště DOZ. V případě současného vzniku více poruch se o pořadí jejich odstraňování dohodne dispečer DOZ se zaměstnancem udržující organizace Neobsazeno. Kapitola IV Výprava vlaků a jízda vlaků ve stanicích 123. Ve všech stanicích v řízené oblasti je prováděna výprava vlaků s přepravou cestujících postavením hlavního návěstidla na návěst dovolující jízdu (včetně přivolávací návěsti) dle článku 505 předpisu SŽDC (ČD) D Ve všech stanicích v řízené oblasti jsou nástupiště umístěna tak, že nedochází ke vstupu cestujících do kolejiště mimo přejezdy zabezpečené PZS. Používají se pouze ostrovní nástupiště s mimoúrovňovým přístupem nebo boční nástupiště u vnější koleje. Současnými jízdami vlaků tedy není ohrožena bezpečnost cestujících V ŽST Pňovany při jejím dálkovém ovládání staví dispečer DOZ i jízdní cesty pro vjezdy a odjezdy vlaků a PMD na trati D3 ve směru od / do Trpíst. Stránka 44 (z celkem 70)

45 V ŽST Mariánské Lázně při jejím dálkovém ovládání staví dispečer DOZ i jízdní cesty pro vjezdy a odjezdy vlaků a PMD na trati D3 ve směru od / do Vlkovic. Odjezdové vlakové cesty a jízdní cesty pro odjezd PMD ze ŽST Pňovany ve směru do Trpíst a ze ŽST Mariánské Lázně ve směru Vlkovic smí dispečer DOZ postavit jen na základě telefonického svolení pohotovostního výpravčího ŽST Pňovany nebo Mariánské Lázně k odjezdu vlaku nebo PMD. Toto svolení smí pohotovostní výpravčí dát teprve tehdy, když jsou splněny všechny předepsané podmínky pro jízdu vlaku nebo PMD na trať D3. Svolení musí být formulováno podle následujícího vzoru: Vlak může odjet v 7.07 z Pňovan do Trpíst. Špeta. PMD MUV 69 může odjet ve z Mariánských Lázní do Vlkovic. Pálek. Toto svolení je zároveň pokynem pro dispečera DOZ k obsluze zabezpečovacího zařízení pro odjezd vlaku nebo PMD na příslušnou trať D3. Není-li toto svolení zaznamenáno záznamovým zařízením, zapíší jej oba zúčastnění zaměstnanci do telefonního zápisníku. Vjezdové vlakové cesty a jízdní cesty pro vjezd PMD ve směru od Trpíst a Vlkovic staví dispečer DOZ na základě předvídaného odjezdu z poslední dopravny s nařízenou ohlašovací povinností před ŽST Pňovany nebo Mariánské Lázně. Předvídaný odjezd (popř. informaci o předpokládaném odjezdu PMD) dá dispečerovi DOZ příslušný pohotovostní výpravčí telefonicky bezprostředně poté, co informaci o čase předvídaného odjezdu (popř. předpokládaného odjezdu PMD) zadá ruční obsluhou do GTN. Jedná-li se o předvídaný odjezd ze vzdálenější dopravny D3 než Trpísty nebo Vlkovice, musí být pouze pro účely zadání do GTN čas předvídaného odjezdu nahrazen časem předpokládaného odjezdu nebo průjezdu vlaku v dopravnách D3 Trpísty nebo Vlkovice s ohledem na jeho jízdní doby. Ohlášení předvídaného odjezdu (popř. informace o předpokládaném odjezdu PMD) je zároveň pokynem pro dispečera DOZ k obsluze zabezpečovacího zařízení pro vjezd vlaku nebo PMD z příslušné tratě D3. Posun za označník v ŽST Pňovany ve směru k Trpístům a v ŽST Mariánské Lázně ve směru k Vlkovicím smí dispečer DOZ v době dálkového ovládání těchto ŽST dovolit jen se souhlasem příslušného pohotovostního výpravčího Z důvodu zajištění včasného a bezpečného přístupu cestujících k vnějším nástupištím, zřízeným v ŽST se dvěma dopravními kolejemi, platí následující opatření: V ŽST Vranov u Stříbra musí být pravidelně zastavující vlaky s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb vedeny po 2. staniční koleji a ve směru Cheb Plzeň hl.n. po 1. staniční koleji. V ŽST Milíkov musí být pravidelně zastavující vlaky s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb vedeny po 2. staniční koleji a ve směru Cheb Plzeň hl.n. po 1. staniční koleji. V ŽST Ošelín musí být pravidelně zastavující vlaky s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb vedeny po 2. staniční koleji a ve směru Cheb Plzeň hl.n. po 1. staniční koleji. V ŽST Pavlovice musí být pravidelně zastavující vlaky s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb vedeny po staničních kolejích č. 1 a 1a a ve směru Cheb Plzeň hl.n. po staničních kolejích č. 3a a 3. Stránka 45 (z celkem 70)

46 V ŽST Brod nad Tichou musí být pravidelně zastavující vlaky s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb vedeny po 1. staniční koleji a ve směru Cheb Plzeň hl.n. po 3. staniční koleji. V ŽST Valy u Mariánských Lázní musí být pravidelně zastavující vlaky s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb vedeny po 1. staniční koleji a ve směru Cheb Plzeň hl.n. po 3. staniční koleji. Není-li možno výše uvedené vjezdové koleje výjimečně dodržet (z důvodu výluky koleje, poruchy zabezpečovacího zařízení, mimořádné dopravní situace apod.), musí zaměstnanec ovládající příslušnou ŽST (dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí ŽST Vranov u Stříbra) provést následující úkony: cestující musí být o změně vjezdové koleje zpraveni staničním rozhlasem minimálně třikrát v době 5 minut - 1 minuta před očekávaným příjezdem vlaku (naposledy v době 2 minuty - 1 minuta před očekávaným příjezdem vlaku); není-li možno zpravit cestující staničním rozhlasem, musí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí postupovat podle článku 505 f) předpisu SŽDC (ČD) D2. Přitom musí strojvedoucímu nařídit, aby zůstal stát u nástupiště, sledoval nástup cestujících a zpětně oznámil jeho ukončení. Teprve po ohlášení strojvedoucího, že nástup cestujících byl ukončen, smí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí postavit příslušné hlavní návěstidlo do polohy dovolující jízdu; při jízdě zastavujícího vlaku s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb v ŽST Vranov u Stříbra po 1. staniční koleji musí být minimálně 3 minuty před vjezdem vlaku ponechán přejezd v km 378,102 otevřený, k uzavření tohoto přejezdu při přípravě odjezdové vlakové cesty smí dojít až po uplynutí 1 minuty po vjezdu vlaku, nejdříve však v čase jeho předpokládaného odjezdu; při jízdě zastavujícího vlaku s přepravou cestujících ve směru Cheb Plzeň hl.n. v ŽST Vranov u Stříbra po 2. staniční koleji musí být po vjezdu vlaku ponechán přejezd v km 378,102 otevřený až do doby, než bude uskutečněn odjezd vlaku nebo než strojvedoucího oznámí dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu, že nástup cestujících byl ukončen; při jízdě zastavujícího vlaku s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb v ŽST Pavlovice po staničních kolejích č. 3 a 3a musí být minimálně 3 minuty před vjezdem vlaku ponechán přejezd v km 403,919 otevřený, k uzavření tohoto přejezdu při přípravě odjezdové vlakové cesty smí dojít až po uplynutí 1 minuty po vjezdu vlaku, nejdříve však v čase jeho předpokládaného odjezdu; při jízdě zastavujícího vlaku s přepravou cestujících ve směru Cheb Plzeň hl.n. v ŽST Pavlovice po staničních kolejích č. 1a a 1 musí být minimálně 3 minuty před vjezdem vlaku ponechán přejezd v km 403,919 otevřený, k uzavření tohoto přejezdu při přípravě odjezdové vlakové cesty smí dojít až po uplynutí 1 minuty po vjezdu vlaku, nejdříve však v čase jeho předpokládaného odjezdu; při jízdě zastavujícího vlaku s přepravou cestujících ve směru Plzeň hl.n. Cheb v ŽST Brod nad Tichou po 3. staniční koleji musí být minimálně 3 minuty před vjezdem vlaku ponechán přejezd v km 408,864 otevřený, k uzavření tohoto Stránka 46 (z celkem 70)

47 přejezdu při přípravě odjezdové vlakové cesty smí dojít až po uplynutí 1 minuty po vjezdu vlaku, nejdříve však v čase jeho předpokládaného odjezdu; při jízdě zastavujícího vlaku s přepravou cestujících ve směru Cheb Plzeň hl.n. v ŽST Brod nad Tichou po 1. staniční koleji musí být po vjezdu vlaku ponechán přejezd v km 408,864 otevřený až do doby, než bude uskutečněn odjezd vlaku nebo než strojvedoucího oznámí dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu, že nástup cestujících byl ukončen; 127. Je-li nutné, aby vlak ve stanici převzaté na dálkové nebo úsekové místní ovládání zastavil na určitém nebo jiném než obvyklém místě, dá dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí strojvedoucímu potřebné pokyny telekomunikačním zařízením. Kódovaný příkaz V předaný obsluhou rádiové stanice TRS dle předpisu SŽDC (ČD) Z11 nesmí být k tomuto účelu použit. Pokud je stanice obsazena odborně způsobilým zaměstnancem, může dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí také nařídit označení místa zastavení ruční nebo přenosnou návěstí Stůj nebo přenosnou návěstí Místo zastavení. Vjezd vlaku smí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí dovolit až poté, co mu strojvedoucí nebo odborně způsobilý zaměstnanec potvrdil převzetí pokynu k zastavení nebo k označení místa zastavení Cestující musí být ve stanicích a zastávkách o jízdě vlaku s přepravou cestujících informováni staničním rozhlasem. Informování cestujících zajistí při správné činnosti systému INISS dispečer DOZ (bez ohledu na případné předání stanic na místní nebo úsekové místní ovládání, viz však dočasnou výjimku v článku 48 tohoto PNDOZ), při poruše nebo jiné nesprávné činnosti systému INISS pak ústním hlášením dispečer DOZ v dálkově ovládaných stanicích a na zastávkách a pohotovostní výpravčí v místně, úsekově místně nebo nouzově místně ovládaných stanicích. Při ústním hlášení musí být používány vzory hlášení dle přílohy č. 4 Opatření NP a NOD GŘ ČD, a.s. k přípravě nového grafikonu vlakové dopravy, č.j /2009-KNP Pohotovostní výpravčí (při neobsazení stanice strojvedoucí nebo vedoucí obsluhy vlaku) je povinen na požádání ohlásit dispečerovi DOZ (popř. pohotovostnímu výpravčímu provádějícímu úsekové místní ovládání stanice) ukončení nástupu a výstupu cestujících, popř. další manipulace Neobsazeno. Kapitola V Dopravní dokumentace 132. Dopravní dokumentace na obslužném pracovišti dispečera DOZ je vedena aplikací GTN, ve které je zaznamenáván průběh organizování a provozování drážní dopravy Stránka 47 (z celkem 70)

48 v celé řízené oblasti na základě údajů přenášených ze zabezpečovacího zařízení. Podrobnosti k vedení GTN jsou uvedeny v návodu k obsluze této aplikace Při poruše GTN vede dispečer DOZ dopravní dokumentaci pro příslušnou část řízené oblasti písemně v listu splněného JŘ dle zásad uvedených v článku 84 směrnice ČD D7. Vzor listu splněného JŘ je uložen na řídícím pracovišti dispečerů DOZ jako samostatná příloha tohoto PNDOZ Hlášení o volnosti koleje a o tom, že vlak dojel celý, dokumentuje dispečer DOZ v aplikaci GTN (při poruše aplikace GTN vhodnou poznámkou v listu splněného JŘ) Na pracovištích pohotovostních výpravčích ŽST Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně je trvale vedena dopravní dokumentace v aplikaci GTN bez ohledu na způsob ovládání stanice. V případě poruchy GTN a současného předání těchto ŽST na místní ovládání vedou pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně dopravní dokumentaci v tiskopisu dopravní deník. V případě poruchy aplikace GTN vede pohotovostní výpravčí ŽST Mariánské Lázně písemně dopravní deník pro účely dopravní dokumentace přilehlé stanice i pokud je stanice ovládána dálkově dispečerem DOZ. Pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany vede v aplikaci GTN také splněný grafikon vlakové dopravy dle předpisu SŽDC (ČD) D3 pro trať Pňovany Bezdružice; 136. Pohotovostní výpravčí jiných ŽST než Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně vedou dopravní dokumentaci za vlastní stanici (popř. i za úsekově místně ovládanou stanici) v tiskopisu dopravní deník. Záznamy o jízdách vlaků (PMD) a další předepsané zápisy v dopravním deníku provádějí jen v době, kdy je příslušná stanice převzata na místní nebo nouzové místní ovládání. Zápis o zahájení a ukončení přítomnosti na pracovišti však provedou v dopravním deníku vždy. Povolené úpravy dopravní dokumentace jsou uvedeny v ZDD - SŘ Pohotovostní výpravčí provádějící úsekové místní ovládání (včetně pohotovostních výpravčích ŽST Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně při poruše aplikace GTN) vedou v případě převzetí vlastní ŽST na místní ovládání a další ŽST na úsekové místní ovládání tiskopis dopravní deník společný pro obě ovládané ŽST. Zápisy provádějí tak, že pro každý vlak v každé stanici vedou samostatný dvouřádek. Ve směru, kde se neohlašuje předvídaný odjezd telefonicky, nevyplňují sloupce 3 a 6 dopravního deníku. Aby bylo zřetelné, za kterou stanici je dvouřádek v tiskopisu dopravní deník vyplňován, použijí povolené zkratky dle SŘ a ty zapisují vlevo na okraji stránky u příslušného dvouřádku (vedle sloupce 1) Každou poruchu GTN zapíše dispečer DOZ i pohotovostní výpravčí do Záznamníku poruch Na pracovištích pohotovostních výpravčích ve všech ŽST v řízení oblasti (kromě ŽST Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně) je veden zápisník volnosti a správného postavení vlakové cesty, do kterého pohotovostní výpravčí a dozorci výhybek zapisují v době dálkového nebo úsekového místního ovládání zapisují případná Stránka 48 (z celkem 70)

49 hlášení o tom, že vlak dojel/odjel celý, a o volnosti koleje ve smyslu článku 176 tohoto PNDOZ Dispečer DOZ a pohotovostní výpravčí vedou telefonní zápisník Telefonické a rádiové hovory dispečera DOZ uskutečňované přes telefony s volacími čísly a , přes terminál IP TouchCall a přes základnovou rádiovou stanici TRS jsou zaznamenávány záznamovým zařízením Neobsazeno. Kapitola VI Písemné rozkazy 144. Na pracovišti dispečera DOZ musí být uloženy svazky písemných rozkazů Pv, V, V PMD, Op a Z Ve všech stanicích v řízené oblasti musí být na pracovišti pohotovostního výpravčího uloženy orazítkované svazky písemných rozkazů V, V PMD, Op, Pv a Z. V ŽST Pňovany a Mariánské Lázně musí být na pracovišti pohotovostního výpravčího navíc uloženy orazítkované svazky písemných rozkazů PV D Musí-li být vlak dle příslušných ustanovení předpisů SŽDC (ČD) D1, SŽDC (ČD) D2, SŽDC (ČD) D2/2 nebo jiných dokumentů a předpisů vnitropodnikové legislativy SŽDC (DAP) nebo ČD zpraven písemným rozkazem ve stanici v řízené oblasti, která je převzata na dálkové ovládání, odpovídá plně za zpravení dispečer DOZ. Je-li dokumenty a předpisy vnitropodnikové legislativy SŽDC (DAP) nařízeno zpravit vlak v sousední stanici nebo v poslední stanici obsazené výpravčím před určitým místem na trati, pak se stanice převzatá na dálkové nebo úsekové místní ovládání považuje také za stanici obsazenou výpravčím. Ke zpravení strojvedoucího a podle potřeby i vedoucího obsluhy vlaku použije dispečer DOZ pouze rozkaz Pv, a to i v případech, pokud je nařízeno zpravení rozkazem V, V PMD, Z nebo Op. Dispečer DOZ nesmí strojvedoucímu nařídit písemným rozkazem jízdu podle rozhledových poměrů pro nemožné dorozumění Musí-li být vlak dle příslušných ustanovení předpisů SŽDC (ČD) D2, SŽDC (ČD) D2/2 nebo jiných vnitřních předpisů SŽDC (ČD) zpraven písemným rozkazem ve stanici v řízené oblasti, která je předána na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání, odpovídá plně za zpravení pohotovostní výpravčí. Ke zpravení použije v místně nebo nouzově místně ovládané stanici příslušný předepsaný druh písemného rozkazu, v úsekově místně ovládané stanici pouze rozkaz Pv (i v případech, pokud je nařízeno zpravení rozkazem V, V PMD, Z nebo Op). Stránka 49 (z celkem 70)

50 148. Přednosta PO Plzeň je povinen zajistit, aby ve stanicích v řízené oblasti měli pohotovostní výpravčí ve stanicích, které nejsou trvale obsazeny, přístup prostřednictvím výpravčího nejbližší trvale obsazené stanice ke všem aktuálním dokumentům, podle kterých je prováděno zpravování doprovodu vlaků (výlukové rozkazy, zmocnění, Edps o pomalých jízdách a změnách stavebně technických parametrů dráhy apod.) 149. Po převzetí stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání je pohotovostní výpravčí povinen před dovolením odjezdu prvního vlaku nebo PMD se dotázat dispečera DOZ nebo výpravčího nejbližší trvale obsazené stanice, zda existují skutečnosti vyžadující zpravování doprovodu vlaků v příslušném dispozičním úseku a podle potřeby si vyžádat zaslání všech souvisejících dokumentů Dispečer DOZ, který má za povinnost zpravit vlak dle příslušných ustanovení předpisů SŽDC (ČD) D2 a SŽDC (ČD) D2/2 nebo jiných vnitřních předpisů SŽDC (ČD), může požádat telekomunikačním zařízením o zpravení vlaku i pohotovostního výpravčího, případně dozorce výhybek, pokud je přítomen ve stanici převzaté na dálkové ovládání, nebo výpravčího vstupní stanice. Text písemného rozkazu nebo způsob vyplnění předtištěných částí písemného rozkazu v tomto případě nadiktuje dispečer DOZ pohotovostnímu výpravčímu, výpravčímu vstupní stanice nebo dozorci výhybek. Není-li v činnosti záznamové zařízení, zapíše dispečer DOZ nadiktované znění do tiskopisu písemného rozkazu V, V PMD, Op nebo Z, přičemž píše text jen na jeden list bez průpisu a do tiskopisu doplní název ŽST, do které je rozkaz diktován. Všechny listy těchto písemných rozkazů musí být kompletně zachovány ve svazku u dispečera DOZ. Pohotovostní výpravčí, výpravčí vstupní stanice nebo dozorce výhybek sepíše písemný rozkaz předepsaného druhu (V, Pv, V PMD, Op nebo Z) dle znění nadiktovaného dispečerem DOZ. Po úplném sepsání jej pro kontrolu přečte dispečerovi DOZ, následně napíše na určeném místě jeho příjmení a doložku zr (z rozkazu), připojí svůj podpis, doručí písemný rozkaz strojvedoucímu a podle potřeby i vedoucímu obsluhy vlaku a oznámí provedení zpravení vlaku dispečerovi DOZ. Za shodnost textu písemného rozkazu se zněním nadiktovaným dispečerem DOZ a za doručení rozkazu v tomto případě plně zodpovídá příslušný pohotovostní výpravčí, výpravčí vstupní stanice nebo dozorce výhybek. Dokud nedostane dispečer DOZ zprávu telekomunikačním zařízením od (pohotovostního) výpravčího, staničního dozorce nebo výhybkáře o tom, že vlak byl zpraven, nesmí jej považovat za zpravený. Není-li tento hovor zaznamenáván záznamovým zařízením, musí jej dispečer DOZ zapsat do telefonního zápisníku Strojvedoucí po nástupu na vedoucí hnací vozidlo, které bylo odstavené a uzamknuté v řízené oblasti, požádá dispečera DOZ (popř. pohotovostního výpravčího) o odsouhlasení aktuálnosti zanechaných písemných rozkazů. Jsou-li rozkazy neaktuální nebo poškozené (nečitelné nebo nesrozumitelné), dispečer DOZ (popř. pohotovostní výpravčí) zajistí sepsání nových písemných rozkazů. 152., 153. Neobsazeno. Stránka 50 (z celkem 70)

51 Kapitola VII Odevzdávka služby 154. Odevzdávku služby provádí dispečer DOZ ústně a zároveň písemně v knize odevzdávky služby. Formulář Odevzdávka služby v GTN se prozatím nepoužívá. Kromě toho zapíše dispečer DOZ odevzdávající službu do telefonního zápisníku čas odevzdávky služby a oba zaměstnanci se podepíší V knize odevzdávky dopravní služby musí být uvedeny tyto údaje: dopravny předané na místní nebo nouzové místní ovládání, případné obsazení dopraven jinými odborně způsobilými zaměstnanci včetně údajů o zavedeném telefonickém hlášení určených údajů dle článku 176 tohoto PNDOZ; zpoždění vlaků s přepravou cestujících nad 5 minut včetně; stav sdělovacího zařízení (telefonního, rádiového a rozhlasového) a zabezpečovacího zařízení (SZZ, TZZ, PZZ, DOZ a GTN), uložení a stav zapečetění nebo použití náhradní karty PIK; dopravní dispozice, vlaky zavedené a ohlášené, vlaky odřeknuté a ohlášené, vlaky nepředané a nepřevzaté, předhlášené jízdy PMD a speciálních vozidel včetně podmínek pro jejích jízdu; různé - obsazení dopravních kolejí odstavenými vozidly, odstavená speciální vozidla na všech kolejích, případné zajištění odstavených vozidel na manipulačních kolejích jen zarážkami, výluky kolejí a napětí TV, vypnutí zabezpečovacího zařízení, pomalé jízdy, předání předpisů a pomůcek dle seznamu, personální dispozice, mimořádné události, vlaky bez rádiové stanice TRS a způsob spojení s nimi; v případě poruchy GTN musí být navíc uvedeny polohy vlaků a PMD v jednotlivých stanicích a mezistaničních úsecích s příslušnými čísly staničních a traťových kolejí; podpis zaměstnance předávajícího a přebírajícího službu, datum a čas odevzdávky Pohotovostní výpravčí všech ŽST si vzájemně odevzdávají službu výpravčího v době převzetí stanice na místní nebo nouzové místní ovládání dle ustanovení ZDD - SŘ. Pohotovostní výpravčí ŽST Planá u Mariánských Lázní si vzájemně odevzdávají službu pohotovostního výpravčího i v době dálkového ovládání ŽST dle ustanovení ZDD - SŘ. Pohotovostní výpravčí ŽST Pňovany a Mariánské Lázně si vzájemně odevzdávají službu dirigujícího dispečera nebo výpravčího přilehlé stanice dle ustanovení ZDD - SŘ a PND3 vždy bez ohledu na způsob ovládání ŽST Pňovany nebo Mariánské Lázně. V době předání stanice na dálkové nebo úsekové místní ovládání si pohotovostní výpravčí jiných ŽST než Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně (navazují-li jejich směny na sebe) službu neodevzdávají, pouze ukončí a zahájí přítomnost na pracovišti a podle potřeby si ústně sdělí potřebné informace. Stránka 51 (z celkem 70)

52 157. Pohotovostní výpravčí oznamují zahájení a ukončení přítomnosti na pracovišti a vzájemnou odevzdávku služby telefonicky dispečerovi DOZ a zapisují tyto skutečnosti do dopravního deníku (není-li na pracovišti v činnosti aplikace GTN) a telefonního zápisníku Dozorci výhybek provádějí a zapisují zahájení, ukončení a vzájemnou odevzdávku služby dle ustanovení ZDD - SŘ příslušných ŽST. V případě výkonu služby v dálkově ovládané ŽST oznamují tyto skutečnosti telefonicky dispečerovi DOZ V případě provádění zápisů v zápisníku volnosti a správného postavení vlakové cesty v době dálkového nebo úsekového místního ovládání stanice ve smyslu článku 176 tohoto PNDOZ zapíší pohotovostní výpravčí nebo dozorce výhybek zahájení, ukončení a vzájemnou odevzdávku služby i do tohoto zápisníku. 160., 161. Neobsazeno. Kapitola VIII Předání stanice na jiný způsob ovládání 162. ŽST Plzeň-Křimice, Kozolupy, Pňovany, Stříbro, Svojšín, Pavlovice, Planá u Mariánských Lázní, Mariánské Lázně, Lázně Kynžvart, Dolní Žandov a Lipová u Chebu musí být mimořádně obsazeny pohotovostním výpravčím (nejsou-li již obsazeny pravidelně) a předány na místní ovládání v následujících případech, přičemž se pohotovostnímu výpravčímu ŽST Pňovany, Stříbro, Svojšín, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně současně předá ŽST Pňovany, Milíkov, Ošelín, Brod nad Tichou nebo Valy u Mariánských Lázní na úsekové místní ovládání: při údržbě nebo vypnutí zabezpečovacího zařízení nebo DOZ s ohledem na konkrétní rozsah prováděných prací (obsazení se provede jen na základě předchozí včasně projednané žádosti udržující organizace nebo objednavatele výluky); při předpokládaných výlukách s obraty souprav a přestupy cestujících do prostředků náhradní dopravy nebo pokud to vyžadují přijatá dopravní opatření (tato skutečnost musí být uvedena ve výlukovém rozkazu, mimořádné obsazení stanice se provede jen na základě předchozí včasně projednané žádosti objednavatele výluky); při poruchách, při kterých nelze zabezpečovací zařízení obsluhovat dálkově (porucha na řídícím pracovišti DOZ, nutnost nouzové nebo ruční obsluhy ústředně přestavovaných výhybek (výkolejek), nemožnost zjišťování volnosti vlakové cesty nebo správné polohy výhybek (výkolejek) dle indikačních prvků zabezpečovacího zařízení apod.), obsazení se provede podle možnosti na základě operativní dohody dispečera DOZ a PO Plzeň; při nepředpokládaných výlukách, pokud to vyžaduje složitost přijatých dopravních opatření (obsazení se provede podle možnosti na základě operativní dohody dispečera DOZ a PO Plzeň); Stránka 52 (z celkem 70)

53 České dráhy, a.s. PNDOZ pro trať při složité provozní situaci ve stanici (mimořádný posun, rozsáhlé odstavování vozidel apod.), mimořádné obsazení stanice se provede jen na základě předchozí včasně projednané žádosti příslušného dopravce uplatněné u přednosty PO Plzeň; při provádění výcviku nebo zácviku zaměstnance pro pracovní činnost pohotovostního výpravčího a při odborné zkoušce D-08 (obsazení stanoví PO Plzeň vlastním opatřením); při provádění výcviku zaměstnance pro pracovní činnost dispečera DOZ (mimořádné obsazení stanice se provede jen na základě předchozí včasně projednané žádosti vedoucího Oddělení řízení pro oblast Plzeň uplatněné u přednosty PO Plzeň) ŽST Vranov u Stříbra, Milíkov, Ošelín, Brod nad Tichou a Valy u Mariánských Lázní musí být obsazeny pohotovostním výpravčím a předány na nouzové místní ovládání jen v následujících případech: při údržbě nebo vypnutí zabezpečovacího zařízení nebo DOZ s ohledem na konkrétní rozsah prováděných prací (tato skutečnost musí být uvedena ve výlukovém rozkazu, mimořádné obsazení stanice se provede jen na základě předchozí včasně projednané žádosti udržující organizace nebo objednavatele výluky); při poruchách, při kterých nelze zabezpečovací zařízení obsluhovat dálkově ani úsekově místně (porucha na řídícím pracovišti DOZ nebo místním obslužném pracovišti JOP, nutnost nouzové nebo ruční obsluhy výhybek, nemožnost zjišťování volnosti vlakové cesty nebo správné polohy výhybek dle indikačních prvků zabezpečovacího zařízení apod.) Obsazení se provede podle možnosti na základě operativní dohody dispečera DOZ a PO Plzeň; při provádění výcviku nebo zácviku zaměstnance pro pracovní činnost pohotovostního výpravčího (obsazení stanoví přednosta PO Plzeň vlastním opatřením) Pro stanice, které nejsou pravidelně obsazeny pohotovostním výpravčím a bude je nutné v nařízených případech předat na místní nebo úsekové místní ovládání z předpokládaných důvodů (vypnutí zabezpečovacího zařízení, výluky s obraty souprav, složitý posun, rozsáhlé odstavování vozidel apod.), nebo nouzové místní ovládání z důvodu vypnutí zabezpečovacího zařízení, musí udržující organizace, objednavatel výluky, příslušný dopravce nebo jiný žadatel předložit požadavky a tyto projednat s přednostou PO Plzeň nejpozději do 10. dne předchozího měsíce V případě nepředpokládané potřeby předání stanice v řízené oblasti na místní, úsekové místní nebo nouzové místní ovládání je povinen dispečer DOZ oznámit tuto skutečnost co nejdříve dozorčímu provozu ve směně ŽST Plzeň hl.n. nebo zaměstnanci vykonávajícímu nehodovou pohotovost PO Plzeň a dohodnout s ním další postup. Službu pohotovostního výpravčího musí v tomto případě převzít kterýkoliv dostupný zaměstnanec PO Plzeň s odbornou způsobilostí výpravčího, který má znalost ZDD - SŘ, Stránka 53 (z celkem 70)

54 obsluhy zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, místních a traťových poměrů. Za zajištění tohoto zaměstnance odpovídá přednosta PO Plzeň nebo zaměstnanec vykonávající nehodovou pohotovost PO Plzeň Příkaz k převzetí stanice v řízené oblasti na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání dá dispečer DOZ pohotovostnímu výpravčímu obsluhou zabezpečovací zařízení a současně telefonickým hlášením podle některého z následujících vzorů: Dispečerský příkaz č. 1. Ve předávám stanici Plzeň-Křimice na místní ovládání. Důvod: provádění obratů souprav. Špeta. Dispečerský příkaz č. 2. V předávám stanici Pňovany na místní ovládání a stanici Vranov u Stříbra na úsekové místní ovládání. Důvod: údržba zabezpečovacího zařízení. Hlava. Dispečerský příkaz č. 3. Ve předávám stanici Vranov u Stříbra na nouzové místní ovládání. Důvod: porucha staničního zabezpečovacího zařízení č. 15. Korec. Tento příkaz dispečer DOZ doplní dalšími potřebnými informacemi dle článku 169 tohoto PNDOZ, např.: Ve stanici na první koleji vlak 7306, na cestě z Kozolup po první traťové koleji vlak Sdělovací a zabezpečovací zařízení v pořádku. Změny ve vlakové dopravě žádné. Stanice Kozolupy předána na místní ovládání. Ve stanici Pňovany na třetí koleji vlak 7309, ve stanici Vranov u Stříbra na druhé koleji vlak 1.nsl 754. Na cestě z Vranova u Stříbra do Pňovan vlak Sdělovací a zabezpečovací zařízení v pořádku. Zaveden vlak 1.nsl 58730, odřeknut vlak Stanice Kozolupy převzata na dálkové ovládání. Ve stanici na první koleji vlak 766. Porucha zabezpečovacího zařízení č obsazený kolejový obvod výhybky č. 2. Změny ve vlakové dopravě žádné. Stanice Pňovany převzata na dálkové ovládání. Pohotovostní výpravčí potvrdí převzetí stanice na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání telefonickým hlášením podle některého z následujících vzorů: Ve přebírám stanici Kozolupy na místní ovládání. Klíma. V přebírám stanici Pňovany na místní ovládání a stanici Vranov u Stříbra na úsekové místní ovládání. Chrastil. Ve přebírám stanici Vranov u Stříbra na nouzové místní ovládání. Malánová Na pokyn dispečera DOZ předá pohotovostní výpravčí zpět stanici na dálkové ovládání. Předání provede obsluhou zabezpečovacího zařízení a současně telefonickým hlášením takto: V předávám stanici Plzeň-Křimice na dálkové ovládání. Rejda. Dále pohotovostní výpravčí ohlásí dispečerovi DOZ další potřebné informace dle článku 169 tohoto PNDOZ, např.: Ve stanici na druhé koleji vlak 88021, na cestě do Kozolup vlak Sdělovací a zabezpečovací zařízení v pořádku. Dispečer DOZ potvrdí převzetí stanice na dálkové ovládání takto: V přebírám stanici Plzeň-Křimice na dálkové ovládání. Hartl. Stránka 54 (z celkem 70)

55 168. Dispečer DOZ zapisuje předání stanic na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání a převzetí stanic na dálkové ovládání do Knihy dispečerských příkazů - předání stanic. Formulář Předávka dopravny v aplikaci GTN se prozatím nepoužívá. Pohotovostní výpravčí zapisuje převzetí stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání a předání stanice na dálkové ovládání do knihy dispečerských příkazů Dispečer DOZ a pohotovostní výpravčí zapíší do Knihy dispečerských příkazů - předání stanic, resp. Knihy dispečerských příkazů, tyto údaje: číslo dispečerského příkazu - pouze při předání stanice na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání; důvod předání - pouze při předání stanice na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání; vlaky a PMD v dopravně, na cestě ze sousedních dopraven a do sousedních dopraven; dopravní dispozice (zavedené a odřeknuté vlaky, náskok a zpoždění) - pouze při předání stanice na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání; různé - způsob ovládání sousedních stanic v řízené oblasti (pouze při předání na místní ovládání nebo nouzové místní ovládání), případné poruchy zabezpečovacího a sdělovacího zařízení a záznamového zařízení na řídícím pracovišti DOZ, obsazení dopravních kolejí odstavenými vozidly a způsob jejich zajištění, případné zajištění odstavených vozidel na manipulačních kolejích jen zarážkami, odstavená speciální vozidla na všech kolejích a způsob jejich zajištění; podpis nebo příjmení zaměstnance předávajícího a přebírajícího stanici, datum a čas Stanice smí být předávána na místní, nouzové místní a úsekové místní ovládání nebo na dálkové ovládání jen v době, kdy v této stanici není postavena žádná jízdní cesta ani ukončen vjezd, odjezd, příp. průjezd vlaku mimo případů, kdy vznikne porucha při postavené vlakové nebo posunové cestě. Informace o postavené jízdní cestě je pak součástí příkazu k převzetí stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání Pohotovostní výpravčí oznámí převzetí stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání i její předání na dálkové nebo úsekové místní ovládání pohotovostním výpravčím sousedních stanic, pokud jsou tyto sousední stanice předány na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání, popřípadě výpravčím sousedních vstupních stanic Převzetí stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání i její předání na dálkové nebo úsekové místní ovládání zapíše pohotovostní výpravčí na nejbližší volný dvouřádek dopravního deníku (popř. do aplikace GTN, je-li na pracovišti vedena). Stejně tak zapíší na nejbližší volný dvouřádek nebo do aplikace GTN převzetí stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání a její předání na dálkové ovládání také pohotovostní výpravčí sousedních stanic, pokud jsou tyto sousední Stránka 55 (z celkem 70)

56 stanice předány na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání a případně výpravčí sousední vstupní stanice Při převzetí stanice v řízené oblasti na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání zapíše pohotovostní výpravčí (není-li na jeho pracovišti vedena aplikace GTN) do dopravního deníku všechny vlaky a PMD, které jsou ve stanici a v přilehlých mezistaničních úsecích podle informace, kterou mu sdělil dispečer DOZ Zjistí-li pohotovostní výpravčí poruchu zabezpečovacího zařízení nebo poruchu DOZ, musí ji oznámit dispečerovi DOZ a dohodnout se s ním na dalším postupu. Nemůže-li tuto poruchu dispečerovi DOZ oznámit (při současné poruše všech telekomunikačních zařízení umožňujících spojení s dispečerem DOZ a ztrátě komunikace mezi obslužnými pracovišti dispečera DOZ a pohotovostního výpravčího), převezme stanici na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání bez jeho příkazu. Od pohotovostních výpravčích sousedních stanic a výpravčích vstupních stanic zjistí, je-li to možné, jaké vlaky jsou v mezistaničních úsecích; jinak postupuje jako při nemožném dorozumění. V Knize dispečerských příkazů v takovém případě uvede jen údaje, které jsou mu známé Pohotovostní výpravčí provádějící úsekové místní ovládání předává úsekově místně ovládanou ŽST na nouzové místní ovládání pohotovostnímu výpravčímu a obráceně pohotovostní výpravčí předává nouzově místně ovládanou ŽST zpět na úsekové místní ovládání příslušnému pohotovostnímu výpravčímu následujícím způsobem: pokyn k převzetí stanice dá sousednímu pohotovostnímu výpravčímu telefonickým hlášením podle následujících vzorů, které oba pohotovostní výpravčí zapíší do knihy dispečerských příkazů: Ve předávám stanici Vranov u Stříbra na nouzové místní ovládání. Důvod: porucha staničního zabezpečovacího zařízení č. 15. Kubíček. Ve předávám stanici Vranov u Stříbra na úsekové místní ovládání. Moravec. Mezi oběma pohotovostními výpravčími bude telefonicky provedena kompletní odevzdávka dopravní služby dle vzoru stanoveného ZDD - SŘ těchto ŽST, která bude uvedena v knize odevzdávek dopravní služby v obou ŽST, podpis pohotovostního výpravčího sousední stanice bude nahrazen uvedením jeho příjmení; pohotovostní výpravčí sousední stanice po provedení předávky potvrdí převzetí stanice na závěr provedení odevzdávky dopravní služby současně s jejím podpisem takto: Ve přebírám stanici Vranov u Stříbra na nouzové místní ovládání. Moravec. Ve přebírám stanici Vranov u Stříbra na úsekové místní ovládání. Kubíček. Převzetí stanice na nouzové místní nebo úsekové místní ovládání oznámí pohotovostní výpravčí, který stanici převzal, dispečerovi DOZ; v plném rozsahu musí být dodrženy i povinnosti stanovené články tohoto PNDOZ. Stránka 56 (z celkem 70)

57 176. Není-li při poruše nebo vypnutí zabezpečovacího zařízení stanice předána na místní nebo nouzové místní ovládání, ale zůstane předána na dálkové nebo úsekové místní ovládání, může být obsazena odborně způsobilým zaměstnancem (pohotovostním výpravčím nebo dozorcem výhybek), který bude provádět určené úkony při přípravě vlakových cest podle pokynů dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího, přičemž mezi těmito zaměstnanci bude na základě telefonického příkazu zavedeno telefonické hlášení určených údajů. Dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí zapíše příkaz k zahájení a ukončení hlášení určených údajů poznámkou v aplikaci GTN nebo v dopravním deníku, odborně způsobilý zaměstnanec v dálkově nebo úsekově místně řízené ŽST červeně do zápisníku volnosti a správného postavení vlakové cesty. Příklady příkazů a zápisů: V zavádím telefonické hlášení, že vlak dojel / odjel celý ze stanice Vranov u Stříbra. Špaček. Odborně způsobilý zaměstnanec tento příkaz zopakuje a následně zapisuje v dálkově nebo úsekově místně řízené ŽST údaje o čísle vlaku a o tom, že vlak dojel nebo odjel celý do zápisníku volnosti a správného postavení vlakové cesty a hlásí tyto údaje dispečerovi DOZ (pohotovostnímu výpravčímu). Ukončení hlášení bude provedeno obdobně příkazem a zápisy: V ruším telefonické hlášení, že vlak dojel / odjel celý ze stanice Vranov u Stříbra. Špaček. V zavádím telefonické hlášení volnosti vlakové cesty (pro 1., 3. a 5. staniční kolej) ve stanici Plzeň-Křimice. Kovář. Odborně způsobilý zaměstnanec tento příkaz zopakuje a následně zapisuje v dálkově nebo úsekově místně řízené ŽST údaje o čísle vlaku, vjezdové nebo odjezdové koleji a o volnosti koleje do zápisníku volnosti a správného postavení vlakové cesty a hlásí tyto údaje dispečerovi DOZ (pohotovostnímu výpravčímu). Ukončení hlášení bude provedeno obdobně příkazem a zápisy: V ruším telefonické hlášení volnosti vlakové cesty (pro 1., 3. a 5. staniční kolej) ve stanici Plzeň-Křimice. Kovář Neobsazeno. Kapitola IX Posun mezi dopravnami 180. Sjednání jízdy PMD se v řízené oblasti provádí pouze mezi sousedními stanicemi, z nichž je každá ovládána jiným zaměstnancem, tj.: mezi poslední stanicí v řízené oblasti (dálkově, místně, nouzově místně nebo úsekově místně ovládanou) a vstupní stanicí; mezi sousedními stanicemi v řízené oblasti, pokud nejsou obě dálkově ovládané nebo jedna místně ovládaná a druhá úsekově místně ovládaná jediným pohotovostním výpravčím. Stránka 57 (z celkem 70)

58 Mezi stanicemi ovládanými stejným zaměstnancem (dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím ovládajícím jednu stanici místně a druhou stanicí úsekově místně) se PMD nesjednává, rozhoduje o něm sám zaměstnanec ovládající tyto stanice. To platí i pro případ, kdy jsou v každé z těchto stanic ve smyslu článku 23 tohoto PNDOZ prováděny dopravní úkony jiným dispečerem DOZ. Oba dispečeři se pak musí na jízdě každého PMD v příslušném mezistaničním úseku osobně dohodnout před dovolením jeho odjezdu Pokud PMD zahajuje jízdu ve stanici převzaté na dálkové nebo úsekové místní ovládání, zpraví dispečer DOZ (nebo pohotovostní výpravčí) strojvedoucího rozkazem Pv. Potřebné pokyny se zapíší do části Jiné příkazy. Je-li tato stanice obsazena pohotovostním výpravčím nebo dozorcem výhybek, může nadiktovat dispečer DOZ tomuto zaměstnanci rozkaz V PMD a nařídit mu jeho doručení dle článku 150 tohoto PNDOZ Při jízdě PMD nastaví dispečer DOZ a pohotovostní výpravčí na reliéfu kolejiště na monitoru JOP v příslušném traťovém úseku varovný štítek. Je-li stanice předána na nouzové místní ovládání, umístí pohotovostní výpravčí varovný štítek dle ZDD 183. Neobsazeno. Kapitola X Výluky kolejí a napětí trakčního vedení 184. Pro zahajování a ukončování výluk platí v plném rozsahu příslušná ustanovení předpisů SŽDC (ČD) D2 a SŽDC (ČD) D7/2. Ve stanicích převzatých na dálkové nebo úsekové místní ovládání se předepsaná dokumentace provádí do telefonního zápisníku umístěného v dopravní kanceláři u služebního telefonu. Bude-li požadováno, aby OZOV nebo zaměstnanec pro řízení sledu při zahajování a ukončování výluky komunikoval s dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím z dálkově nebo úsekově místně ovládané stanice, prováděl v této ŽST předepsané zápisy do dopravní dokumentace nebo zde přejímal svazky rozkazů V označené heslem výluky a vracel je zpět, musí příslušná OS SŽDC vybavit tohoto zaměstnance klíčem od dopravní kanceláře v této neobsazené ŽST Svazky rozkazů V označené heslem výluky musí být uloženy ve vstupních stanicích a ve všech stanicích v řízené oblasti. Zaměstnanec pro řízení sledu si je včas před zahájením výluky rozkazy vyžádá; po ukončení výluky zajistí co nejdříve jejich vrácení zpět na vydávající místo. Bude-li mít zaměstnanec pro řízení sledu předtištěné písemné rozkazy nebo rozkazy V, sepsané výpočetní technikou dle článku 942 předpisu SŽDC (ČD) D2, ponechá je po vydání (nejpozději při ukončení výluky) v dopravní kanceláři příslušné ŽST k založení. Stránka 58 (z celkem 70)

59 186. Nestanoví-li VR, případně zmocnění výluky jinak, a není-li stanice předána na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání z jiného důvodu, zahajuje, ukončuje a přerušuje výluky v řízené oblasti a dává svolení k započetí prací dispečer DOZ. Je-li VR, případně ve zmocnění výluky, nařízeno předání stanice na místní ovládání, musí VR (zmocnění) určit k zahájení, přerušení a ukončení výluky pohotovostního výpravčího. V takovém případě musí být stanice předána na místní ovládání ještě před zahájením výluky a následně předána na dálkové ovládání až po ukončení výluky. Je-li stanice předána na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání z jiného důvodu, než je výluka, a má-li v té době zahájit, přerušit a ukončit výluku dispečer DOZ, musí být před jejím zahájením stanice předána zpět na dálkové ovládání dispečerovi DOZ, a to na celou dobu výluky. Není-li to možné, může po dohodě s dispečerem DOZ zahájit, přerušit nebo ukončit výluku odchylně od výlukového rozkazu pohotovostní výpravčí OZOV oznámí ukončení přípravných prací před zahájením výluky a skutečnost, že výluka může být zahájena, zaměstnanci určenému k zahájení a ukončení výluky (tj. dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu). Oznámení provede následujícím způsobem: při zahajování výluky dispečerem DOZ pomocí telekomunikačního zařízení, toto hlášení zapíše OZOV do telefonního zápisníku v dálkově ovládané nebo přilehlé ŽST a dispečer DOZ do telefonního zápisníku (i když je hlášení zaznamenáváno záznamovým zařízením); při zahajování výluky pohotovostním výpravčím zápisem do telefonního zápisníku u pohotovostního výpravčího Dojde-li výjimečně během výluky k předání stanice na místní, nouzové místní, úsekové místní nebo dálkové ovládání, musí o tom pohotovostní výpravčí nebo dispečer DOZ, který stanici přebírá, neprodleně vyrozumět odpovědného zástupce objednavatele výluky. OZOV o této skutečnosti následně zpraví všechny zaměstnance pro řízení sledu O zahájení a ukončení výluky musí dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí informovat všechny dotčené dopravní zaměstnance. Zahájení a ukončení výluky koleje nebo napětí trakčního vedení dokumentuje dispečer DOZ poznámkou v aplikaci GTN, při poruše GTN pak v telefonním zápisníku, pohotovostní výpravčí stanice převzaté na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání v dopravním deníku nebo v aplikaci GTN (je-li na jeho pracovišti vedena) Svolení k jízdě na vyloučenou a z vyloučené koleje dává zaměstnanci pro řízení sledu v dálkově ovládané stanici dispečer DOZ, v místně, nouzově místně nebo úsekově místně ovládané stanici pohotovostní výpravčí Volnost koleje a provozuschopnost výlukou dotčených součástí dráhy po skončení práce a návratu vozidel z pracovního místa oznámí OZOV zaměstnanci určenému k zahájení a ukončení výluky (tj. dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu). Oznámení provede následujícím způsobem: Stránka 59 (z celkem 70)

60 při ukončování výluky dispečerem DOZ pomocí telekomunikačního zařízení, toto hlášení zapíše OZOV do telefonního zápisníku ve stanici převzaté na dálkové ovládání nebo do dopravního deníku ve vstupní ŽST a dispečer DOZ do telefonního zápisníku (i když je hlášení zaznamenáváno záznamovým zařízením); při ukončování výluky pohotovostním výpravčím zápisem do dopravního deníku na pracovišti pohotovostního výpravčího (popř. telefonního zápisníku, je-li na jeho pracovišti vedena aplikace GTN) Je-li k zahájení, přerušení a ukončení výluky určena VR nebo zmocněním vstupní stanice nebo je-li vstupní stanice při nepředpokládané výluce stanicí přednostního směru, platí pro zahájení a ukončení výluky zásady stanovené předpisem SŽDC (ČD) D Bude-li nutno na základě požadavku objednavatele výluky obsadit stanici v řízené oblasti během výluky pohotovostním výpravčím, popř. jiným dopravním zaměstnancem, musí být tento požadavek uveden ve výlukovém rozkaze a včas dle článku 164 tohoto PNDOZ projednán s přednostou PO Plzeň, který zajistí mimořádné obsazení stanice Přestup cestujících z vlaku na náhradní dopravu nebo opačně zajišťuje v dálkově nebo úsekově místně ovládané stanici zaměstnanec dopravce organizující náhradní dopravu. Tento zaměstnanec je průběžně povinen ohlašovat dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu údaje o příjezdu autobusů náhradní dopravy, ukončení přestupu cestujících do vlaku, připravenosti vlaku k odjezdu, ukončení přestupu cestujících do autobusů a o odjezdu autobusů náhradní dopravy Pokud dopravce neurčí výlukovým rozkazem žádného zaměstnance organizujícího náhradní dopravu, plní všechny jeho povinnosti vedoucí vlakové čety, v případě jeho nepřítomnosti ve stanici strojvedoucí Při kolejové výluce staničních kolejí v ŽST, která zůstane během výluky dálkově ovládaná, musí být v případě délky výluky více než 12 hodin splněny tyto podmínky: dispečer DOZ zadá na dobu výluky na vyloučenou kolej, její část nebo výhybku v reliéfu kolejiště na monitoru JOP varovný štítek a štítek pro napěťovou nebo kolejovou výluku; dispečer DOZ přestaví výhybky tak, aby jízdní cesta nesměřovala na vyloučenou kolej; výhybky v neobsazené stanici budou uzamknuty přenosným výměnovým uzamykatelným zámkem v poloze, na kterou výhybky přestavil dispečer DOZ, za uzamknutí výhybek v nařízené poloze odpovídá OZOV; dispečer DOZ smí povolit odemknutí výhybek jen v nevyhnutelných případech na žádost OZOV, který zodpovídá za jejich opětovné uzamknutí; odstavená vozidla na vyloučené koleji musí být zajištěna přenosnou výkolejkou nebo přenosnou uzamykatelnou kovovou podložkou proti samovolnému i násilnému pohybu směrem k výhybkám uzamknutým výměnovým (přenosným Stránka 60 (z celkem 70)

61 výměnovým) zámkem. Klíč musí být uschován u zaměstnance výlukovým rozkazem nebo dispečerem DOZ. určeného 196. Při nepředpokládané výluce oznámí vždy odpovědný zaměstnanec objednavatele výluky dispečerovi DOZ, popř. pohotovostnímu výpravčímu ve stanici předané na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání, jméno a příjmení zaměstnance, který bude plnit povinnosti OZOV, a jméno a příjmení zaměstnance pro řízení sledu. Dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí při úsekovém místním ovládání dokumentuje toto oznámení do telefonního zápisníku, i když jsou hovory zaznamenány záznamovým zařízením. Uskuteční-li odpovědný zaměstnanec objednavatele výluky oznámení telekomunikačním zařízením, je povinen dispečerovi DOZ oznámit zařízení, na kterém probíhá komunikace, včetně volacího čísla Neobsazeno. Kapitola XI Posun 200. Svolení k posunu ve stanicích v řízené oblasti, které jsou dálkově ovládány, dává dispečer DOZ, ve stanicích, které jsou místně, nouzově místně nebo úsekově místně ovládány, pak pohotovostní výpravčí. Zaměstnanec řídící posun musí být vždy vyrozuměn dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím, o tom, kdo mu dá svolení k posunu, kdo bude plnit povinnosti výpravčího a výhybkáře při posunu a o případných změnách, pokud během posunu dojde k předání stanice na jiný způsob ovládání. V řízené oblasti smí řídit posun jen zaměstnanec odborně způsobilý k obsluze vnějších částí zabezpečovacího zařízení Zaměstnanec řídící posun je plně zodpovědný za zajištění vozidel proti ujetí dle příslušných ustanovení předpisu SŽDC (ČD) D2 a tohoto PNDOZ. Teprve po provedení zajištění vozidel proti ujetí smí oznámit dispečerovi DOZ (pohotovostnímu výpravčímu v případě předání stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání) ukončení posunu včetně způsobu zajištění vozidel na dopravních kolejích, případného zajištění odstavených vozidel na manipulačních kolejích jen zarážkami nebo odstavení speciálních vozidel Ve všech stanicích v řízené oblasti je zakázán posun za námezník Neobsazeno. Stránka 61 (z celkem 70)

62 Kapitola XII Odstavování vozidel a jejich zajištění proti ujetí 204. Železniční kolejová vozidla je nutno ve stanicích v řízené oblasti odstavovat pokud možno jen na manipulační koleje, které mají z obou stran zařízení zabraňující nežádoucímu ujetí vozidel (odvratnou výhybku, výkolejku nebo zarážedlo kusé koleje). Odstavením vozidel na dopravních ani manipulačních kolejích nesmí být uvedeno do trvalé činnosti PZZ V ŽST bez manipulačních kolejí, kde jsou jen 2 dopravní koleje (Vranov u Stříbra, Milíkov, Ošelín, Pavlovice, Brod nad Tichou a Valy u Mariánských Lázní) je odstavování vozidel zakázáno. Výjimka může být stanovena pouze výlukovým rozkazem. V ŽST nepřetržitě obsazených pohotovostním výpravčím (Planá u Mariánských Lázní, Mariánské Lázně, do odvolání i Stříbro a Svojšín) platí pro odstavování vozidel na dopravních kolejích ustanovení předpisu SŽDC (ČD) D2 bez dalšího zpřísnění tímto PNDOZ. V ostatních ŽST v řízené oblasti je možno odstavovat železniční kolejová vozidla na dopravních kolejích jen výjimečně se souhlasem dispečera DOZ na nezbytně nutnou dobu dle ustanovení předpisu SŽDC (ČD) D2 zpřísněných těmito dalšími podmínkami dispečer DOZ zadá na obsazenou kolej v reliéfu kolejiště na monitoru JOP varovný štítek a štítek pro kolejovou výluku; odstavená vozidla na dopravní koleji musí být bez ohledu na sklonové poměry zajištěna z obou stran kovovou uzamykatelnou podložkou, přenosnou uzamykatelnou výkolejkou, záchytným pražcem nebo jiným obdobným zařízením kotveným ke kolejnici proti samovolnému i násilnému pohybu pro oba směry. V případě obsazení ŽST pohotovostním výpravčím nebo dozorcem výhybek je možno k tomuto účelu použít na jedné koleji ve stanici uzamykatelné podložky uložené v dopravní kanceláři. Ve všech ostatních případech si musí zajišťovací prostředky zajistit sám dopravce; klíče od kovových uzamykatelných podložek nebo přenosných uzamykatelných výkolejek budou uloženy dle rozhodnutí dispečera DOZ Hnací vozidla smí být ve stanicích v řízené oblasti odstavena a uzamknuta kromě výše uvedených podmínek také za podmínky, že předání klíčů od hnacího vozidla mezi odstupující a nastupující lokomotivní četou zajistí dopravce vlastním opatřením Sklonové poměry na jednotlivých kolejích ve stanicích v řízené oblasti jsou uvedeny v ZDD - SŘ jednotlivých stanic Zaměstnanec řídící posun, který v řízené oblasti provedl nebo nařídil odstavení a zajištění vozidel proti ujetí na dopravních kolejích, zajištění vozidel na manipulačních kolejích jen zarážkami nebo odstavení a zajištění speciálních vozidel, je povinen dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu (s ohledem na způsob ovládání stanice) oznámit počet a umístění vozů s utaženou ručních brzdou, kovových Stránka 62 (z celkem 70)

63 (uzamykatelných) podložek, zarážek, uzamykatelných výkolejek nebo případných jiných zajišťovacích prostředků. Údaje o odstavení a zajištění vozidel na dopravních kolejích, zajištění vozidel na manipulačních kolejích jen zarážkami a odstavení a zajištění speciálních vozidel musí dispečeři DOZ a pohotovostní výpravčí uvádět v odevzdávce dopravní služby a při předání stanice na jiný způsob ovládání si je vzájemně oznamovat Při vykonání ÚZB nebo JZB je zaměstnanec odpovědný za vykonání zkoušky brzdy povinen se přesvědčit, zda jsou splněny podmínky předpisu SŽDC (ČD) V15/I o zajištění vlaku proti pohybu při odbrzdění průběžné a ruční brzdy. Bylo-li nutno zajistit vlak proti ujetí: při vykonávání ÚZB nebo JZB odpovídá za odstranění zajišťovacích prostředků před odjezdem vlaku zaměstnanec provádějící zkoušku brzdy; u vlaku, který byl odstaven a na kterém se ÚZB nebo JZB nevykonává (při přechodném vzdálení strojvedoucího od hnacího vozidla) odpovídá za odstranění zajišťovacích prostředků před odjezdem vlaku zaměstnanec dopravce Neobsazeno. Stránka 63 (z celkem 70)

64 ČÁST TŘETÍ DALŠÍ PODMÍNKY PRO PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY Kapitola I Použití a doprava speciálních vozidel 211. V celé řízené oblasti není dovolena jízda samotných železničních kolejových vozidel, která nezaručují součinnost vozidla s kolejovými obvody nebo počítači náprav. Taková vozidla nesmějí být ani dopravována ve vlacích, PMD a posunových dílech jako první vozidlo Strojvedoucí speciálního vozidla, které výjimečně nezaručuje součinnost vozidla s kolejovými obvody nebo s počítači náprav, a strojvedoucí vlaku, PMD nebo posunového dílu, ve kterém je takové vozidlo zařazeno, musí vždy upozornit na tuto skutečnost dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího (s ohledem na způsob ovládání stanice, ve které k jízdě dojde) před každou jízdou vlaku, PMD nebo před zahájením posunu. Při přípravě jízdních cest pro tyto účely musí dispečer DOZ a pohotovostní výpravčí postupovat podle ustanovení článků 1445, 1446, 1447 a 236 předpisu SŽDC (ČD) D2 a dále nesmí používat předvolby v zásobníku jízdních cest Dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí musí ve výše uvedeném případě nařídit strojvedoucímu, aby ohlásil uvolnění každé pojížděné traťové nebo staniční koleje a všech pojížděných výhybek. Dokud dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí neobdrží od strojvedoucího hlášení dle předchozího odstavce, nesmí dovolit v dotčeném úseku žádnou jízdu vlaku, PMD ani posun, přestavovat výhybky a výkolejky ani ukončit výstrahu na PZZ Dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí upozorní na jízdu vlaku nebo PMD, kde jsou řazena vozidla nespolehlivě ovlivňující kolejové obvody nebo počítače náprav, výpravčí vstupních stanic a pohotovostní výpravčí stanic předaných na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání, pokud se jich tato jízda bude týkat Kolejová vozidla, která nezaručují součinnost vozidla s kolejovými obvody nebo počítači náprav, smí být v řízené oblasti odstavována, nakolejována nebo odstraňována z koleje jen na manipulačních nebo vyloučených kolejích Neobsazeno. Stránka 64 (z celkem 70)

65 Kapitola II Jízda vlaku po částech 217. Skutečnost, že je nutné odvážet vlak po částech, ohlásí strojvedoucí dispečerovi DOZ, popř. pohotovostnímu výpravčímu stanice převzaté na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání. Současně s nimi dohodne podrobnosti pro odvoz jednotlivých částí vlaku Stanice v řízené oblasti sousedící s mezistaničním úsekem, kde uvázl vlak, se pokud možno obsadí pohotovostními výpravčími, nemusí se však předávat na nouzové místní ovládání nebo místní ovládání. Nelze-li ani jednu stanici obsadit pohotovostním výpravčím, smí se dovolit jízda vlaku po částech jen do jedné stanice v řízené oblasti. Dále se postupuje podle příslušných ustanovení předpisu SŽDC (ČD) D Strojvedoucí hnacího vozidla, který odváží poslední část vlaku, odpovídá, že na trati nezůstala žádná část. Po dojezdu poslední části vlaku do stanice bude porovnání rozkazů Pv, výkazu vozidel a skutečně dojetých vozidel provedeno takto: ve stanicích předaných na místní nebo nouzové místní ovládání nebo vstupních stanicích jej provede pohotovostní výpravčí nebo výpravčí na základě přímo zjištěných skutečností. ve stanici předané na dálkové (popř. úsekové místní) ovládání jej provede dispečer DOZ (popř. pohotovostní výpravčí) na základě skutečností, které mu oznámí strojvedoucí telekomunikačním zařízením (obsah rozkazu Pv, obsah výkazu vozidel, počet a čísla skutečně dojetých vozidel). Není-li oznámení strojvedoucího zaznamenáváno záznamovým zařízením, zapíše jej dispečer DOZ (popř. pohotovostní výpravčí) do telefonního zápisníku Neobsazeno. Stránka 65 (z celkem 70)

66 ČÁST ČTVRTÁ SPOLEČNÁ A ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ Kapitola I Zajištění bezpečnosti zaměstnanců při práci v kolejišti 221. Dispečer DOZ (pohotovostní výpravčí při předání stanice na místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání) vždy rozhodne, zda poskytne souhlas s prací v kolejišti, s ohledem na dopravní situaci a možnosti vyrozumívání. Dispečer DOZ smí ve svém obvodu poskytnout souhlas s prací jen na místech, na nichž je spolehlivě schopen zajistit informování zaměstnanců pohybujících se v kolejišti o jízdách vlaků a posunu K zajištění bezpečnosti osamělých zaměstnanců nebo pracovních skupin při práci v kolejišti v provozovaných kolejích ve stanicích v řízené oblasti je nutno použít jeden z následujících způsobů: ve stanicích převzatých na dálkové nebo úsekové místní ovládání se bezpečnostní štítek neodevzdává. Bezpečnostní štítek je nahrazen varovným štítkem, který nastaví dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí v reliéfu kolejiště na monitoru JOP na kolejovém úseku, případně výhybce, kde budou práce konány. Hlášení o zahájení práce, konkrétním místě práce, způsobu vyrozumívání v jejím průběhu a ukončení práce včetně jména a příjmení zúčastněných zaměstnanců, popřípadě další informace, zapíše dispečer DOZ nebo pohotovostní výpravčí, který bude zajišťovat vyrozumívání, do telefonního zápisníku dle článku 32 předpisu SŽDC (ČD) Op16. Zápis do telefonního zápisníku musí být proveden i při správné činnosti záznamového zařízení ve smyslu Metodického pokynu k vedení dopravní dokumentace č.j. S-2564/06-O10. Ve služební knížce osamělého zaměstnance nebo vedoucího pracovní skupiny se zaznamenává jméno a příjmení dispečera DOZ nebo pohotovostního výpravčího, datum, čas a místo práce, způsob vyrozumívání a číslo záznamu z příslušného telefonního zápisníku; dozorce výhybek provede namísto záznamu ve služební knížce stanovený záznam do telefonního zápisníku v příslušné ŽST; ve stanicích předaných na místní ovládání se také bezpečnostní štítek neodevzdává. Bezpečnostní štítek je nahrazen varovným štítkem, který nastaví pohotovostní výpravčí v reliéfu kolejiště na monitoru JOP na kolejovém úseku, případně výhybce, kde budou práce konány. Údaje o zahájení práce, konkrétním místě práce, způsobu vyrozumívání v jejím průběhu a ukončení práce včetně jména a příjmení zúčastněných zaměstnanců, popřípadě další informace, zapíše pohotovostní výpravčí, který bude zajišťovat vyrozumívání, do telefonního zápisníku dle článku 32 předpisu SŽDC (ČD) Op16 a oba zaměstnanci (pohotovostní výpravčí a osamělý zaměstnanec nebo vedoucí pracovní skupiny) tento zápis podepíší; Stránka 66 (z celkem 70)

67 ve stanicích předaných na nouzové místní ovládání se bezpečnostní štítek musí odevzdávat pohotovostnímu výpravčímu, který jej umístí podle ustanovení ZDD - SŘ Dojde-li v době, kdy jsou povoleny práce v kolejišti, k předání stanice na jiný způsob ovládání, musí být tyto práce ukončeny ještě před předáním stanice a následně nově sjednány s dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím, který stanici převzal na dálkové, místní, nouzové místní nebo úsekové místní ovládání Není-li možné jakékoliv dorozumění mezi pracovním místem a dispečerem DOZ nebo pohotovostním výpravčím, ohlásí vedoucí pracovní skupiny začátek a ukončení práce dispečerovi DOZ nebo pohotovostnímu výpravčímu vždy osobně a je povinen před započetím práce si vyžádat informaci o dopravní situaci. Bezpečnost zaměstnanců musí být v těchto případech zajištěna střežením. Osamělý zaměstnanec, pokud nemůže být o pohybu vozidel informován dopravním zaměstnancem telekomunikačním zařízením, nesmí pracovat Neobsazeno. Kapitola II Mimořádné události 226. Ohlašovací pracoviště pro ohlášení mimořádných událostí v řízené oblasti jsou zřízena na pracovištích dispečera DOZ a na pracovištích pohotovostních výpravčích v ŽST Pňovany, Planá u Mariánských Lázní a Mariánské Lázně, do doby ukončení optimalizace traťového úseku Svojšín Pavlovice také na pracovištích pohotovostních výpravčích v ŽST Stříbro a Svojšín. Tito zaměstnanci postupují při dalším ohlašování mimořádné události dle stanoveného ohlašovacího rozvrhu. Na všech ohlašovacích pracovištích musí být uložen obal Mimořádné události Ohlašovací pracoviště na pracovišti dispečera DOZ musí být použito, pokud dále není stanoveno jinak. Ohlašovací pracoviště na pracovištích pohotovostních výpravčích výše uvedených ŽST musí být použita v následujících případech: pokud pohotovostní výpravčí zjistí vznik mimořádné události sám nebo se o ní sám věrohodně dozví; pokud by ohlášením mimořádné události dispečerovi DOZ pomocí telekomunikačního zařízení mohlo dojít ke zbytečné prodlevě a zároveň je možno ohlásit mimořádnou událost osobně v neprodlené době pohotovostnímu výpravčímu. Stránka 67 (z celkem 70)

68 228. Je-li vznik mimořádné události ve smyslu článku 42 předpisu ČD D 17 ohlášen dispečerovi DOZ, bude postupováno následujícím způsobem: dispečer DOZ ohlásí vznik mimořádné události podle potřeby Zdravotnické záchranné službě a Policii ČR a ve všech případech HZS SŽDC a vedoucímu dispečerovi Oddělení řízení pro oblast Plzeň; dispečer DOZ v tomto případě plní všechny povinnosti ohlašovacího pracoviště, s výjimkou ohlášení vzniku mimořádné události nehodové pohotovosti PO Plzeň (tuto povinnost přebírá v rámci hlášení dle článku 67 předpisu ČD D 17 vedoucí dispečer Oddělení řízení pro oblast Plzeň); vedoucí dispečer Oddělení řízení pro oblast Plzeň ohlásí vznik mimořádné události nehodovému dozoru RCP Plzeň, nehodové pohotovosti RIBŽD Plzeň, nehodové pohotovosti ostatních OS ČD, SŽDC a dopravců (DKV, SDC, ČD Cargo apod.), ústřednímu dispečerovi a také nehodové pohotovosti PO Plzeň Je-li vznik mimořádné události ve smyslu článku 42 předpisu ČD D 17 ohlášen pohotovostnímu výpravčímu, stanovenému v článku 226 tohoto PNDOZ, bude postupováno následujícím způsobem: pohotovostní výpravčí (jako ohlašovací pracoviště) ohlásí vznik mimořádné události podle potřeby Zdravotnické záchranné službě a Policii ČR a ve všech případech HZS SŽDC, vedoucímu dispečerovi Oddělení řízení pro oblast Plzeň a nehodové pohotovosti PO Plzeň; pohotovostní výpravčí zároveň neprodleně oznámí dispečerovi DOZ, že vznik mimořádné události je již ohlášen a jsou splněny všechny povinnosti ohlašovacího pracoviště, dispečer DOZ v tomto případě již neplní povinnosti ohlašovacího pracoviště, vedoucí dispečer Oddělení řízení pro oblast Plzeň ohlásí vznik mimořádné události nehodovému dozoru RCP Plzeň, nehodové pohotovosti RIBŽD Plzeň, nehodové pohotovosti ostatních OS (DKV, SDC, ČD Cargo apod.) a ústřednímu dispečerovi Pohotovostní výpravčí je povinen i v případech, kdy neplní povinnosti ohlašovacího pracoviště, poskytnout po vzniku mimořádné události potřebnou součinnost dispečerovi DOZ, zejména se podílet na provádění opatření k zabránění vzniku dalších škod a poskytnout dispečerovi DOZ všechny dostupné údaje nezbytné k řádnému ohlášení mimořádné události Každý zaměstnanec, nacházející se v řízené oblasti, ohlásí neprodleně dispečerovi DOZ (v případě jeho nedostupnosti nejbližšímu pohotovostnímu výpravčímu) všechny mimořádné události a mimořádnosti, které zjistil nebo o kterých se věrohodně dozvěděl Dispečer DOZ je povinen při zjištěném nebo ohlášeném sněžení nebo jiných mimořádných povětrnostních podmínkách v řízené oblasti sledovat ve všech dálkově ovládaných stanicích přestavování výhybek a kontrolovat činnost elektrického ohřevu výhybek. Zjistí-li u některých výhybek nesprávný chod, nařídí jejich vyčištění nejbližšímu Stránka 68 (z celkem 70)

69 dostupnému pohotovostnímu výpravčímu, dozorci výhybek nebo zaměstnanci udržující organizace Pro případ nepříznivé sněhové situace zajistí SŽDC zaměstnance k zajištění provozuschopnosti dopravní cesty dle platného pokynu generálního ředitele SŽDC k zabezpečení přípravy a průběhu provozování dráhy v zimních podmínkách. 234., 235. Neobsazeno. Kapitola III Předpisy, pomůcky a vývěsky na pracovišti dispečera DOZ 236. Na řídícím pracovišti dispečera DOZ musí být uloženo toto PNDOZ a dále následující předpisy, pomůcky a vývěsky, za jejichž zajištění a udržování v aktuálním a použitelném stavu je odpovědný vedoucí Oddělení řízení pro oblast Plzeň: 1. Předpisy podle příloh 1 a 2 předpisu SŽDC (ČD) D2 (v rozsahu zároveň pro vlakového dispečera a výpravčího). 2. ZDD - SŘ všech stanic v řízené oblasti, všechna Doplňující ustanovení pro obsluhu zabezpečovacích zařízení platná v řízené oblasti a Tabulky traťových poměrů. 3. Návody k obsluze technických zařízení dle článku 30 tohoto PNDOZ. 4. Náčrtky všech stanic v řízené oblasti s označením čísel výhybek, výkolejek, délky dopravních i manipulačních kolejí, spádových poměrů a přejezdů. 5. Seznam přejezdů v řízené oblasti s uvedením, na kterých přejezdech jsou závislá hlavní návěstidla. 6. Turistické mapy zahrnující celou řízenou oblast se zvýrazněním průběhu tratě, přejezdů a přístupových cest. 7. Pomůcky GVD platné v řízené oblasti (nákresný jízdní řád, sešitový jízdní řád, knižní jízdní řád, jízdní řády zvláštních vlaků, rozkazy o jízdních řádech). 8. Tabulka následných mezidobí a elektrických mezidobí pro celou řízenou oblast a jednotlivé druhy vlaků. 9. Přehled pomalých jízd a nepředpokládaných napěťových výluk trakčního vedení. 10. Sbírka platných výlukových rozkazů, plánů výluk a zmocnění výluk. 11. Kniha dispečerských příkazů a Kniha dispečerských příkazů - předání stanic. 12. Kniha odevzdávky služby. 13. Telefonní zápisník. 14. Svazky písemných rozkazů Pv, V, V PMD, Op a Z. 15. Záznamník poruch na sdělovacím a zabezpečovacím zařízení. 16. Záznamník poruch na rádiovém zařízení. 17. Seznam zaměstnanců oprávněných k obsluze obslužného pracoviště DOZ. 18. Seznam zmocněných osob oprávněných k obsluze PZM trvale uzavřených. 19. Knihy přehlídek kontrolních zaměstnanců. (K 1, K 2 a záznamník provedených zkoušek na alkohol). Stránka 69 (z celkem 70)

70 20. Kniha závad. 21. Ohlašovací a svolávací rozvrh a orientační plán záchranné služby. 22. Přehledy pohotovostí vedoucích zaměstnanců RCP Plzeň, PO Plzeň a zaměstnanců udržujících organizací. 23. Obal Mimořádné události dle Prováděcího opatření k předpisu pro hlášení a šetření mimořádných událostí ČD 1/D Náhradní karta PIK od obslužného pracoviště DOZ (v základním stavu musí být zapečetěna) Neobsazeno. Stránka 70 (z celkem 70)

Prováděcí nařízení pro trať

Prováděcí nařízení pro trať Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 Prováděcí nařízení pro trať Plzeň hlavní nádraží Cheb s dálkově ovládaným zabezpečovacím zařízením Správa železniční

Více

Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku

Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku Vojenská vlečka č. 28 Týniště nad Orlicí Správa železniční dopravní cesty, státní

Více

Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace

Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D5-2 Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Doplňující ustanovení

Více

Rozkaz VP UŽST Strakonice K ZDD. Staniční řád ŽST Písek č.1 / 2006

Rozkaz VP UŽST Strakonice K ZDD. Staniční řád ŽST Písek č.1 / 2006 České dráhy, a.s. UŽST S t r a k o n i c e Strakonice dne: 31.8.2006 Č.j. 158 S / 2006 Účinnost od 15.9.2006 do vydání změny SŘ, nejpozději do 14.9.2007. Rozkaz VP UŽST Strakonice K ZDD Staniční řád ŽST

Více

České dráhy, a.s. Generální ředitelství O 11/14 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem PROVOZNÍ ŘÁD

České dráhy, a.s. Generální ředitelství O 11/14 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem PROVOZNÍ ŘÁD České dráhy, a.s. Generální ředitelství O 11/14 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem Příloha č.21 Staničního řádu UŽST Příloha č.2 Provozního řádu DKV PROVOZNÍ

Více

Rozkaz vrchního přednosty uzlové ŽST Plzeň k ZDD Staniční řád

Rozkaz vrchního přednosty uzlové ŽST Plzeň k ZDD Staniční řád České dráhy, a. s. UZLOVÁ ŽELEZNIČNÍ STANICE PLZEŇ Rozkaz vrchního přednosty uzlové ŽST Plzeň k ZDD Staniční řád ŽST Plzeň hl. n.: 03 / 2006 Tento rozkaz založte do přílohy č. 58 SŘ a u příslušných článků

Více

České dráhy,obchodně provozní ředitelství,purkyňova 22, Plzeň

České dráhy,obchodně provozní ředitelství,purkyňova 22, Plzeň České dráhy,obchodně provozní ředitelství,purkyňova 22, 306 02 Plzeň Č.j.:178/01 - OPŘ Všem žst.trati Beroun -Plzeň Plzeň -Cheb Nýřany Správa železniční energetiky Plzeň SDC Plzeň DKV Plzeň, DKV Č.Budějovice,

Více

ROZKAZ O VÝLUCE č. 45003

ROZKAZ O VÝLUCE č. 45003 SŽDC OŘ Hradec Králové Jízdní řád 2012/2013 V Hradci Králové dne 22.11.2012 Č.j.: 15786/2012-OŘ HKR Zpracovatel: Zdeněk Kříž, hlavní zpracovatel tel.: 972 341 653 e-mail: KrizZ@szdc.cz ROZKAZ O VÝLUCE

Více

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k ZDD - staničnímu řádu železniční stanice Mladá Boleslav Debř číslo 1 / 2005

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k ZDD - staničnímu řádu železniční stanice Mladá Boleslav Debř číslo 1 / 2005 Uzlová železniční stanice Mladá Boleslav Č.j.: 500/05 V Mladé Boleslavi dne: 18.2.2005 Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k ZDD - staničnímu řádu železniční stanice Mladá Boleslav Debř

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro Hláska Vyšné. Účinnost od Pekárek Petr v.r... dopravní kontrolor

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro Hláska Vyšné. Účinnost od Pekárek Petr v.r... dopravní kontrolor ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro Hláska Vyšné Účinnost od 1.12. 2005 Pekárek Petr v.r.... dopravní kontrolor Změna číslo : 3 Schválil č.j.: 15/2005 VE poř. č. 1 dne..

Více

O B S L U H O V A C Í

O B S L U H O V A C Í ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro závorářské stanoviště Malonice Účinnost od 1.7.2002 Dana Šebestová přednosta stanice Jiří Stejskal dopravní kontrolor Schválil č.j.:

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro hradlo V L K O V nad Lužnicí. Účinnost od

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro hradlo V L K O V nad Lužnicí. Účinnost od ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro hradlo V L K O V nad Lužnicí Účinnost od 1.11. 2005 Pekárek Petr v.r.... dopravní kontrolor Změna číslo : 4 Schválil č.j.: 15/2005 VE

Více

JÍZDNÍ ŘÁD 2009/2010 platí od

JÍZDNÍ ŘÁD 2009/2010 platí od 170 (Praha -) Beroun - Plzeň -Cheb PID (Praha -) Beroun - Králův Dvůr-Popovice, IDP Rokycany - Plzeň km SŽDC, státní organizace / ČD, a.s. Vlak 7830 7800 7940 R 750 8802 7802 R 350 1 0 Praha hl.n. 4 04

Více

Č E S K É D R Á H Y P R O V Á D Ě C Í N A Ř Í Z E N Í N Ý Ř A N Y - H E Ř M A N O V A H U Ť

Č E S K É D R Á H Y P R O V Á D Ě C Í N A Ř Í Z E N Í N Ý Ř A N Y - H E Ř M A N O V A H U Ť Č E S K É D R Á H Y P R O V Á D Ě C Í N A Ř Í Z E N Í k předpisu pro zjednodušené řízení drážní dopravy pro trať: N Ý Ř A N Y - H E Ř M A N O V A H U Ť Účinnost od: 1.1.2003 Nový Václav v.r. přednosta

Více

České dráhy a.s. Jízdní řád 2005 / 2006

České dráhy a.s. Jízdní řád 2005 / 2006 České dráhy a.s. Jízdní řád 2005 / 2006 Generální ředitelství V Ústí nad Labem dne 13.2.2006 RCP Ústí nad Labem Č.j.: 210/2006 O 11/14 S Zpracovatel: Bc. Berzkowitsch 9724 24046 berzkowitsch@gr.cd.cz Lipavský

Více

IDP Plzeň - Rokycany, PID Králův Dvůr-Popovice - Beroun (- Praha)

IDP Plzeň - Rokycany, PID Králův Dvůr-Popovice - Beroun (- Praha) 170 Cheb - Plzeň - Beroun (- Praha) IDOK Cheb - Mariánské Lázně, IDP Kozolupy - Plzeň km SŽDC, státní organizace / ČD, a.s. Vlak 7301 0 Cheb 140,146,148,17911 4 10 4 Cheb-Všeboř11,12 7 Stebnice12 10 Lipová

Více

Centrální dispečerské pracoviště Praha. Ing. Miroslav Jasenčák

Centrální dispečerské pracoviště Praha. Ing. Miroslav Jasenčák Centrální dispečerské pracoviště Praha Ing. Miroslav Jasenčák Praha, 19.5.2016 OBSAH 1) Budova CDP PRAHA Obsazení dispečerských sálů Vizualizace dispečerských sálů 2) Centralizace řízení provozu Tratě

Více

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Veselí nad Lužnicí K ZDD. Staniční řád ŽST Veselí nad Lužnicí číslo 1/2006

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Veselí nad Lužnicí K ZDD. Staniční řád ŽST Veselí nad Lužnicí číslo 1/2006 České dráhy, a.s. Uzlová železniční stanice Veselí nad Lužnicí Veselí nad Lužnicí dne 17.8.. 2006 Účinnost od 18.8. 2006 do vydání změny, nejdéle do 18.8. 2007 Rozkaz vrchního přednosty UŽST Veselí nad

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro hradlo Zdemyslice. Účinnost od Václav Mašek

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro hradlo Zdemyslice. Účinnost od Václav Mašek ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro hradlo Zdemyslice Účinnost od 1.7.2002 Václav Mašek přednosta stanice Jiří Stejskal dopravní kontrolor Schválil č.j.:..14/02-11/1 číslo

Více

ČESKÉ DRÁHY O B S L U H O V A C Í. pro nákladiště KOLOMUTY

ČESKÉ DRÁHY O B S L U H O V A C Í. pro nákladiště KOLOMUTY ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro nákladiště KOLOMUTY Účinnost od 1.4.2004 v.z.j.felkr v.r. přednosta stanice J.Merta v.r. dopravní kontrolor Schválil č.j: 70/04-11/3

Více

PROVOZNÍ PRACOVIŠTĚ II

PROVOZNÍ PRACOVIŠTĚ II ČESKÉ DRÁHY, a. s. DKV Praha PROVOZNÍ ŘÁD PROVOZNÍ PRACOVIŠTĚ II Praha hlavní nádraží JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU Ing. Miroslav Kupec v.r. Vrchní přednosta DKV - 1 - OBSAH: A. Všeobecná část B. Provozní část

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2015

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2015 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2015 Věc: Uplatňování ustanovení předpisu

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Výnos č. 1 k předpisům (ČD) D1, (ČD) D2, (ČD) D2/2, (ČD) D3, (ČD) D40, (ČD) D41, (ČD) D46, (ČD) D110/T110, (ČD) Z1, (ČD)

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro Závorářské stanoviště CHODSKÁ LHOTA Účinnost od 1.7.2002 Marie Altmanová přednosta stanice Jan Vobruba dopravní kontrolor Schválil č.j.:

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612)

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com ČVUT v

Více

Provozní řád vlečky. 3. Místo styku drah v souladu s platným úředním povolením pro provozování vlečky:

Provozní řád vlečky. 3. Místo styku drah v souladu s platným úředním povolením pro provozování vlečky: Provozní řád vlečky DKV Česká Třebová, PP Pardubice 1. Název dráhy - vlečky (dále jen vlečky) Číslo vlečky: 4465 Název vlečky: DKV Česká Třebová, PP Pardubice UP/2016/5059, Čj.: DUCR-12102/16/Pt Provozovatel

Více

PŘEDPIS PRO ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY NA TRATI S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM PLZEŇ JIŽNÍ PŘEDMĚSTÍ - CHEB

PŘEDPIS PRO ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY NA TRATI S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM PLZEŇ JIŽNÍ PŘEDMĚSTÍ - CHEB ČESKÉ DRÁHY, s.o. ČD D46 PŘEDPIS PRO ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY NA TRATI S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM PLZEŇ JIŽNÍ PŘEDMĚSTÍ - CHEB Schváleno rozhodnutím generálního ředitele

Více

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Chomutov k PND3 pro trať Kaštice Kadaň město Kadaňský Rohozec Vilémov u Kadaně č. 2 / 2006

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Chomutov k PND3 pro trať Kaštice Kadaň město Kadaňský Rohozec Vilémov u Kadaně č. 2 / 2006 České dráhy, a.s. Uzlová železniční stanice CHOMUTOV Č.j.: 2438 / 2006 Účinnost od 7.7.2006 do vydání 1. změny PND3 V Chomutově dne 30. 6. 2006 Rozkaz vrchního přednosty UŽST Chomutov k PND3 pro trať Kaštice

Více

SŘ ŽST Třebívlice, Třebenice. Příloha č. 38

SŘ ŽST Třebívlice, Třebenice. Příloha č. 38 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 SŘ ŽST Třebívlice, Třebenice Příloha č. 38 Vzory odevzdávek, nástupu, ukončení dopravní služby a předání/převzetí ŽST

Více

h IDP Plzeň - Rokycany, h PID Králův Dvůr-Popovice - Beroun (- Praha) U a c

h IDP Plzeň - Rokycany, h PID Králův Dvůr-Popovice - Beroun (- Praha) U a c km SŽDC státní organizace / ČD a.s. Vlak 7301 0 Cheb 140146148179 h11 4 04 4 Cheb-Všeboř 3 h1112 p 7 Stebnice 3 h12 p 10 ipová u Chebu 3 h12 p 14 Salajna 3 h1215 p 17 Dolní Žandov 3 h15 p 23 ázně Kynžvart

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD. pro hradlo Soutěska Účinnost od... ing. Vladimír Mládek v.r...

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD. pro hradlo Soutěska Účinnost od... ing. Vladimír Mládek v.r... ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD pro hradlo Soutěska 15.7.2004 Účinnost od... ing. Vladimír Mládek v.r.... Vrchní přednosta uzlové stanice ing. Jiří Novotný v.r.... Dopravní kontrolor

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro závorářské stanoviště č.37 PETROVICE nad Úhlavou. Účinnost od

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro závorářské stanoviště č.37 PETROVICE nad Úhlavou. Účinnost od ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro závorářské stanoviště č.37 PETROVICE nad Úhlavou Bořík Ivan.... přednosta stanice Vobruba Jan.... dopravní kontrolor Schválil č.j.:14/02-11/1-49

Více

Rozkaz přednosty stanice ke staničnímu řádu železniční stanice Dolní Bousov číslo 1 / 2004

Rozkaz přednosty stanice ke staničnímu řádu železniční stanice Dolní Bousov číslo 1 / 2004 Železniční stanice Mladá Boleslav hl.n. Č.j.: 452/04 V Mladé Boleslavi dne:16.2.2004 Rozkaz přednosty stanice ke staničnímu řádu železniční stanice Dolní Bousov číslo 1 / 2004 Platnost od: 16.2.2004 (po

Více

PROVOZNÍ ŘÁD rádiových sítí

PROVOZNÍ ŘÁD rádiových sítí České dráhy, a.s., GŘ O 11/114 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem Uzlová železniční stanice Lovosice STANIČNÍ ŘÁDY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE LOVOSICE Příloha

Více

PROVOZNÍ ŘÁD CENTRÁLNÍHO DISPEČERSKÉHO SKÉHO PRACOVIŠTĚ PŘEROV PRO PROVOZOVÁNÍ DRÁHY S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM

PROVOZNÍ ŘÁD CENTRÁLNÍHO DISPEČERSKÉHO SKÉHO PRACOVIŠTĚ PŘEROV PRO PROVOZOVÁNÍ DRÁHY S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM ČESKÉ DRÁHY, a.s. PROVOZNÍ ŘÁD CENTRÁLNÍHO DISPEČERSKÉHO SKÉHO PRACOVIŠTĚ PŘEROV PRO PROVOZOVÁNÍ DRÁHY S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM PRO TRATĚ: PŘEROV BŘECLAV OSTRAVA-SVINOV - PŘEROV Schváleno

Více

OBSAH OBSAH Záznam o změnách... 3 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Úvodní ustanovení...

OBSAH OBSAH Záznam o změnách... 3 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Úvodní ustanovení... OBSAH OBSAH... 2 Záznam o změnách... 3 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK... 5 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 6 1.1 Úvodní ustanovení... 6 2. VLAKOVÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ... 7 2.1 Úvodní ustanovení... 7 2.2

Více

VARNSDORF STARÉ NÁDRAŽÍ

VARNSDORF STARÉ NÁDRAŽÍ České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD PRO NÁKLADIŠTĚ VARNSDORF STARÉ NÁDRAŽÍ Účinnost od 1. 7. 2002 Ivan Hrdlička v.r. Václav Červenka v.r....... přednosta stanice dopravní kontrolor Schválil:

Více

AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBENICE

AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBENICE AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBENICE AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBENICE VYDÁNÍ/ZMĚNY: 4. ZMĚNA, ČÍSLO JEDNACÍ 8141/2019 ÚČINNOST OD: PO UKONČENÍ VÝLUKY ETAPY

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2014

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2014 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 4/2014 ve znění změny č. 1 (účinnost ode

Více

H O R N Í P O D L U Ž Í

H O R N Í P O D L U Ž Í České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD PRO ZÁVORÁŘSKÉ STANOVIŠTĚ H O R N Í P O D L U Ž Í Účinnost od 1. 7. 2002 Ivan Hrdlička v.r. Václav Červenka v.r....... přednosta stanice dopravní kontrolor

Více

ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE RUMBURK č. 1/2006 K PROVÁDĚCÍMU NAŘÍZENÍ K PŘEDPISU ČD D3

ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE RUMBURK č. 1/2006 K PROVÁDĚCÍMU NAŘÍZENÍ K PŘEDPISU ČD D3 České dráhy, a.s. Uzlová železniční stanice Rumburk ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE RUMBURK č. 1/2006 K PROVÁDĚCÍMU NAŘÍZENÍ K PŘEDPISU ČD D3 tratě Šluknov Mikulášovice dolní nádraží

Více

Rozvrh kurzu. Příloha č týden = března den v týdnu. počet hodin. téma vyučuje poznámka. celkem hodin

Rozvrh kurzu. Příloha č týden = března den v týdnu. počet hodin. téma vyučuje poznámka. celkem hodin 1. =. - 6. března 015 Rozvrh kurzu Příloha č. celkem..015 Po 6 hod..015 Út hod Ověřovací test ze znalostí OZ D-0: SZDC D1, SZDC (CD) Z1, SŽDC (ČD) Z, 1 SŽDC (CD) Z11, SŽDC (CSD) T100, Bp1 Obecná legislativa:

Více

ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE RUMBURK č. 1/2006 KE STANIČNÍMU ŘÁDU ŽST VARNSDORF

ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE RUMBURK č. 1/2006 KE STANIČNÍMU ŘÁDU ŽST VARNSDORF České dráhy, a.s. Uzlová železniční stanice Rumburk ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE RUMBURK č. 1/2006 KE STANIČNÍMU ŘÁDU ŽST VARNSDORF č.j.: 1043 / 2006 Zpracovatel: Holub (IŽD 972

Více

PROVOZNÍ ŘÁD rádiových sítí:

PROVOZNÍ ŘÁD rádiových sítí: České dráhy, a.s., GŘ O 11/15 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem Uzlová železniční stanice Žatec STANIČNÍ ŘÁDY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE ŽATEC Příloha č.21 Platí

Více

ŽD PD. Provozování dráhy Železnice Desná. Vnitřní předpis provozovatele dráhy dle 22 čl. 1 b zákona 266/1994 Sb. Účinnost od 1.7.

ŽD PD. Provozování dráhy Železnice Desná. Vnitřní předpis provozovatele dráhy dle 22 čl. 1 b zákona 266/1994 Sb. Účinnost od 1.7. ŽD PD Provozování dráhy Železnice Desná Vnitřní předpis provozovatele dráhy dle 22 čl. 1 b zákona 266/1994 Sb. Účinnost od 1.7.2012 Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 25.4.2012 Podpis: Schválil / dne: Ing.

Více

Č.j.: 758/2004-O11 Věc: Výjimky z ČD 1/D5 Zpracovatel: Brothánek

Č.j.: 758/2004-O11 Věc: Výjimky z ČD 1/D5 Zpracovatel: Brothánek České dráhy a.s. Odbor provozování dráhy Nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha 1, 110 15 IČ: 70994226 Zápis v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze pod spisovou značkou oddíl B, vložka 8039 Č.j.: 758/2004-O11

Více

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE B R A N I C E. Účinnost od 01.07.2002

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE B R A N I C E. Účinnost od 01.07.2002 České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE B R A N I C E Účinnost od 01.07.2002 VODÁK Milan PEKÁREK Petr...... přednosta stanice dopravní kontrolor Schválil: Č.j. 14/2002 - O

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE. Dobrovice. Účinnost od 1.7.2002 ... Ing. Krejčí A. v.r. ...

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE. Dobrovice. Účinnost od 1.7.2002 ... Ing. Krejčí A. v.r. ... ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE Dobrovice Účinnost od 1.7.2002 Ing. Pecháček J. v.r. Merta J v.r....... přednosta ŽST dopravní kontrolor Schválil:č.j.: 49/02-11/3

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro závorářské stanoviště Vnorovy. Účinnost od

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro závorářské stanoviště Vnorovy. Účinnost od ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro závorářské stanoviště Vnorovy Účinnost od 1. 7. 2002 Ing. Tomáš Hrbáček v.r. přednosta ŽST Bohuslav Hrubý v.r... dopravní kontrolor

Více

PROVÁDĚCÍ OPATŘENÍ PRO ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY NA TRATI S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM

PROVÁDĚCÍ OPATŘENÍ PRO ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY NA TRATI S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM ČESKÉ DRÁHY a. s. PROVÁDĚCÍ OPATŘENÍ PRO ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY NA TRATI S DÁLKOVĚ OVLÁDANÝM ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍM HORNÍ DVOŘIŠTĚ ČESKÉ BUDĚJOVICE A DOPLŇUJÍCÍ USTANOVENÍ k PŘEDPISŮM

Více

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k Prováděcímu nařízení k předpisu ČD D3 pro trať Nejdek - Potůčky číslo 1/2006

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k Prováděcímu nařízení k předpisu ČD D3 pro trať Nejdek - Potůčky číslo 1/2006 České dráhy, a.s. Praha 1, Nábřeží Ludvíka Svobody 1 Uzlová železniční stanice Karlovy Vary č.j.: 856 / 006 V Karlových Varech 4.října 006 Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k Prováděcímu

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2011

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2011 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2011 Věc: Zavedení nové funkce staničního

Více

Provozní řád. místních rádiových sítí. ŽST Ostrava hl. n., Ostrava-Kunčice, Ostrava-Bartovice a Ostrava-Vítkovice.

Provozní řád. místních rádiových sítí. ŽST Ostrava hl. n., Ostrava-Kunčice, Ostrava-Bartovice a Ostrava-Vítkovice. Oblastní ředitelství Ostrava číslo jednací 03919/2016-SŽDC-OŘ OVA-PO OVA vydání č. 01 účinnost od 24.05. 2016 změna č. účinnost změny od celkový počet stran 20 Provozní řád místních rádiových sítí ŽST

Více

Příloha ke smlouvě o styku vzájemně zaústěných drah a provozování drážní dopravy č. N 3/ /2003. České dráhy a.s. Přípojový provozní řád

Příloha ke smlouvě o styku vzájemně zaústěných drah a provozování drážní dopravy č. N 3/ /2003. České dráhy a.s. Přípojový provozní řád Příloha ke smlouvě o styku vzájemně zaústěných drah a provozování drážní dopravy č. N 3/215-120 /2003. České dráhy a.s. Přípojový provozní řád OPŘ Brno č.j. N1/101-263 /03 pro dráhu-vlečku AGROTEC a.s.

Více

AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBÍVLICE

AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBÍVLICE AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBÍVLICE AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice TŘEBÍVLICE VYDÁNÍ/ZMĚNY: 5. ZMĚNA, ČÍSLO JEDNACÍ 8142/2019 ÚČINNOST OD: PO UKONČENÍ VÝLUKY ETAPY

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008 Věc: Použití písku pro trakční účely

Více

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k Obsluhovacímu řádu pro odbočku Chotěbuz č. 1/2006

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k Obsluhovacímu řádu pro odbočku Chotěbuz č. 1/2006 České dráhy, a.s. V Českém Těšíně dne 26.6. 2006 Uzlová železniční stanice Český Těšín Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k Obsluhovacímu řádu pro odbočku Chotěbuz č. 1/2006 Z důvodů zavedení

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D5-1 Změna č. 5 Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Staniční řády,

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro nákladiště Blatnice pod svatým Antonínkem. Účinnost od

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro nákladiště Blatnice pod svatým Antonínkem. Účinnost od ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro nákladiště Blatnice pod svatým Antonínkem. Účinnost od 1.7.2002 Ing. Tomáš Hrbáček v.r. přednosta ŽST Bohuslav Hrubý v.r... dopravní

Více

Provozní řád vlečky DKV Brno Provozní pracoviště Jemnice

Provozní řád vlečky DKV Brno Provozní pracoviště Jemnice Jemnice 1 Depo kolejových vozidel Brno Provozní řád vlečky DKV Brno Provozní pracoviště Jemnice Schválil: České dráhy,a.s.; č.j.: 1834/2013-012 Platí od: 01.10.2013 Jemnice 2 Seznam použitých zkratek :

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D5 Předpis pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 22. 2.

Více

AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice LIBČEVES

AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice LIBČEVES AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice LIBČEVES AŽD PRAHA S.R.O. Staniční řád železniční stanice LIBČEVES VYDÁNÍ/ZMĚNY: 2. ZMĚNA, ČÍSLO JEDNACÍ 2647/2019 ÚČINNOST OD: 29. 3. 2019 ZPRACOVAL: OVĚŘIL:

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD LUHAČOVICE

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD LUHAČOVICE ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE LUHAČOVICE Účinnost od : 15.2.2006...... dopravní kontrolor Schválil: č.j. 324 / 06 dne 27.1.2006...... vrchní přednosta UŽST Počet

Více

České dráhy a.s. Jízdní řád 2006 / 2007 Generální ředitelství v Ústí nad Labem dne RCP Ústí nad Labem

České dráhy a.s. Jízdní řád 2006 / 2007 Generální ředitelství v Ústí nad Labem dne RCP Ústí nad Labem České dráhy a.s. Jízdní řád 2006 / 2007 Generální ředitelství v Ústí nad Labem dne 22.1.2007 RCP Ústí nad Labem Č.j.: 356/2007 O 11/UNL Zpracovatel: Bc. Berzkowitsch tel.: 972 424 046 e-mail: berzkowitsch@gr.cd.cz

Více

SŽDC D1/MP1. Pomůcky GVD od jízdního řádu Schváleno pod čj /2018-SŽDC-GŘ-O12 dne: 22. listopadu Účinnost ode dne zveřejnění

SŽDC D1/MP1. Pomůcky GVD od jízdního řádu Schváleno pod čj /2018-SŽDC-GŘ-O12 dne: 22. listopadu Účinnost ode dne zveřejnění Metodický pokyn Úroveň přístupu A SŽDC D1/MP1 Pomůcky GVD od jízdního řádu 2019 Schváleno pod čj. 56654/2018-SŽDC-GŘ-O12 dne: 22. listopadu 2018 Ing. Eduard Tržil v.r. ředitel odboru základního řízení

Více

Pokyn ředitele odboru šetření mimořádných událostí č. 1/2012

Pokyn ředitele odboru šetření mimořádných událostí č. 1/2012 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Generální ředitelství Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 Pokyn ředitele odboru šetření mimořádných událostí č. 1/2012 Věc: Změny v oblasti šetření mimořádných

Více

Staniční řád železniční stanice HORNÍ POLICE

Staniční řád železniční stanice HORNÍ POLICE České dráhy, a.s. Regionální centrum provozu Ústí nad Labem Staniční řád železniční stanice HORNÍ POLICE Dokument je uložen v elektronické podobě. Podepsaný originál tištěného dokumentu je řízeným dokumentem

Více

PŘÍPOJOVÝ PROVOZNÍ ŘÁD

PŘÍPOJOVÝ PROVOZNÍ ŘÁD ( P říloha ke smlouvě o st yk u vzájemně z a ústěných drah a p ro voz ování drážní doprav y č.j: N 1/101-136/04) ČESKÉ DRÁHY, a. s. PŘÍPOJOVÝ PROVOZNÍ ŘÁD OPŘ Brno č.j. N1/101-232/04 pro dráhu-vlečku Belagra,

Více

ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE KE STANIČNÍMU ŘÁDU ŽST VEŘOVICE č. 1/2006

ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE KE STANIČNÍMU ŘÁDU ŽST VEŘOVICE č. 1/2006 Uzlová železniční stanice Český Těšín ROZKAZ VRCHNÍHO PŘEDNOSTY UZLOVÉ ŽELEZNIČNÍ STANICE KE STANIČNÍMU ŘÁDU ŽST VEŘOVICE č. 1/2006 Z důvodu zavedení APM DK Dopravní deník, změn některých údajů a úpravy

Více

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD. nákladiště. Kout na Šumavě 2. ZMĚNA. Účinnost od 15. 07.2006. Jan Vobruba

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD. nákladiště. Kout na Šumavě 2. ZMĚNA. Účinnost od 15. 07.2006. Jan Vobruba České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD nákladiště Kout na Šumavě 2. ZMĚNA Účinnost od 15. 07.2006 Jan Vobruba... dopravní kontrolor Schválil: Č.j. 15/2006 KT - 03 dne Ivan Bořík... VP UŽST

Více

České dráhy, a.s. JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE J I Ř Í K O V. Účinnost od 12. 12. 2004

České dráhy, a.s. JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE J I Ř Í K O V. Účinnost od 12. 12. 2004 České dráhy, a.s. JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE J I Ř Í K O V Účinnost od 12. 12. 2004 Ivan Hrdlička Ing. Jiří Novotný...... VP UŽST Rumburk dopravní kontrolor Schválil: č.j.

Více

170 Cheb - Plzeň - Beroun (- Praha) km SŽDC, státní organizace / ČD, a.s. Vlak 7331 R 753

170 Cheb - Plzeň - Beroun (- Praha) km SŽDC, státní organizace / ČD, a.s. Vlak 7331 R 753 170 Cheb - Plzeň - Beroun (- Praha) km SŽDC, státní organizace / ČD, a.s. Vlak 7331 R 753 IDOK Cheb - Mariánské Lázně, IDP Sulislav - Plzeň 0 Cheb 140,146,148,179 11 4 31 4 Cheb-Všeboř 11,12 R 7 Stebnice

Více

O B S L U H O V A C Í Ř Á D

O B S L U H O V A C Í Ř Á D ČESKÉ DRÁHY a.s. Jen pro služební potřebu O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro odbočku DOBŘEJOVICE novelizované vydání Ing. Pavel Škvrně v.r. přednosta stanice Petr Pekárek v.r. dopravní kontrolor Schválil

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE OLOVNICE. Účinnost od 1.11.2005 ... Dopravní kontrolor

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE OLOVNICE. Účinnost od 1.11.2005 ... Dopravní kontrolor ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE OLOVNICE Účinnost od 1.11.2005... Dopravní kontrolor Schválil: č.j...dne.... Vrchní přednosta UŽST Počet stran: 11 ZÁZNAM O

Více

České dráhy STANIČNÍ ŘÁD

České dráhy STANIČNÍ ŘÁD České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE HLUBOČKY- MARIÁNSKÉ ÚDOLÍ Účinnost od: 01. 7. 2005 Ing. Vladimír Fabík v.r. Josef Spáčil v.r....... Vrchní přednosta UŽST dopravní kontrolor

Více

SŽDC D5-3. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1

SŽDC D5-3. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D5-3 Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Doplňující ustanovení

Více

Prováděcí nařízení pro tratě D3:

Prováděcí nařízení pro tratě D3: Prováděcí nařízení pro tratě D3: 549 Odb. Zálabská Kostelec n./l. 549a Odb. Zálabská Vršiny Přípojové provozní řády: Vlečka: ČSPLO s.p. přístav Holešky Nákladiště: Kocourkov u Labe nz Obsluhovací řád:

Více

170 (Praha -) Beroun - Plzeň - Cheb

170 (Praha -) Beroun - Plzeň - Cheb 170 (Praha -) Beroun - Plzeň - Cheb 60 Beroun - Zdice (- Březnice) 70 Beroun - Hořovice km SŽDC, státní organizace / ČD, a.s. Vlak 27881 Mirošov město 7800 PID (Praha -) Beroun - Králův Dvůr-Popovice,

Více

P Ř Í L O H A k Rozkazu o zavedení GVD 2011/2012

P Ř Í L O H A k Rozkazu o zavedení GVD 2011/2012 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 20111211 P Ř Í L O H A k Rozkazu o zavedení GVD 2011/2012 pro obvod RCP Praha Číslo jednací 51388/2011-RCP/PHA Vydání

Více

O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro nákladiště. Teplice zámecká zahrada

O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro nákladiště. Teplice zámecká zahrada ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro nákladiště Teplice zámecká zahrada Účinnost od: 1.3.2004 Josef Kraus v.r.... přednosta stanice Václav Červenka v.r.... dopravní kontrolor

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D5 Změna č. 3 Předpis pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Schváleno generálním ředitelem SŽDC

Více

Pokyn generálního ředitele č. 20/2017

Pokyn generálního ředitele č. 20/2017 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Generální ředitelství Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn generálního ředitele č. 20/2017 Věc: Pokyn pro kontrolu výkonu práce strojvedoucích u SŽDC

Více

PŘÍPOJOVÝ PROVOZNÍ ŘÁD

PŘÍPOJOVÝ PROVOZNÍ ŘÁD ČESKÉ DRÁHY s. o. PŘÍPOJOVÝ PROVOZNÍ ŘÁD OPŘ Ústí n/l. č. j. 2019/2002-S pro dráhu - vlečku Doly Bílina vlečka Jana odbočující z vlečky Vitrablok, a.s., výhybkou č. J1 v km 0,459 Účinnost od: 1. 7. 2002

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1. Dopravní a návěstní předpis. Účinnost od: 1.

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1. Dopravní a návěstní předpis. Účinnost od: 1. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D1 Změna č. 3 Dopravní a návěstní předpis Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 8. dubna 2015 č.j.: S 7161/2015-O12

Více

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD PRO ZÁVORÁŘSKÉ STANOVIŠTĚ KRÁSNÁ LÍPA MĚSTO. Účinnost od

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD PRO ZÁVORÁŘSKÉ STANOVIŠTĚ KRÁSNÁ LÍPA MĚSTO. Účinnost od České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD PRO ZÁVORÁŘSKÉ STANOVIŠTĚ KRÁSNÁ LÍPA MĚSTO Účinnost od 1. 7. 2002 Ivan Hrdlička v.r. Václav Červenka v.r....... přednosta stanice dopravní kontrolor

Více

České dráhy, a. s. Jízdní řád 2005 / 2006 RCP Česká Třebová V České Třebové dne 14. března 2006 Č.j.: / 11 3 VR S R O V A

České dráhy, a. s. Jízdní řád 2005 / 2006 RCP Česká Třebová V České Třebové dne 14. března 2006 Č.j.: / 11 3 VR S R O V A České dráhy, a. s. Jízdní řád 2005 / 2006 RCP Česká Třebová V České Třebové dne 14. března 2006 Č.j.: 537 06 11 / 11 3 VR Zpracovatel: Horský (hlavní zpracovatel) 9723 25089 : Horsky@ gr.cd.cz Trnka (osobní

Více

České dráhy a.s. Přípojový provozní řád. OPŘ PRAHA č.j. 118/03-11/3. Účinnost od přednosta stanice v.r.... Schválil dne

České dráhy a.s. Přípojový provozní řád. OPŘ PRAHA č.j. 118/03-11/3. Účinnost od přednosta stanice v.r.... Schválil dne - 1-1 (Příloha ke smlouvě o styku vzájemně zaústěných drah č. 1144/03 11/3 České dráhy a.s. Přípojový provozní řád OPŘ PRAHA č.j. 118/03-11/3 pro dráhu-vlečku Vlečka ZZN Mělník odbočující ve stanici Mělník

Více

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Veselí nad Lužnicí K ZDD. Staniční řád ŽST Kardašova Řečice číslo 1/2006

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Veselí nad Lužnicí K ZDD. Staniční řád ŽST Kardašova Řečice číslo 1/2006 České dráhy, a.s. Uzlová železniční stanice Veselí nad Lužnicí Veselí nad Lužnicí dne 29.8. 2006 Účinnost od : 1.10. 2006 do vydání změny, nejdéle do 30.9. 2007 Rozkaz vrchního přednosty UŽST Veselí nad

Více

AŽD Praha s.r.o. Technické prostředky řízení dopravy pro zvyšování úsekové rychlosti vlaků. Ing. Vlastimil POLACH, Ph.D.

AŽD Praha s.r.o. Technické prostředky řízení dopravy pro zvyšování úsekové rychlosti vlaků. Ing. Vlastimil POLACH, Ph.D. AŽD Praha s.r.o. Technické prostředky řízení dopravy pro zvyšování úsekové rychlosti vlaků Ing. Vlastimil POLACH, Ph.D. ŽELAKTUEL 2013 Praha, 16. 5. 2013 Opatření pro zvýšení rychlosti Stavební úpravy

Více

3. změna obsluhovacího řádu pro závorářské stanoviště KYTLICE

3. změna obsluhovacího řádu pro závorářské stanoviště KYTLICE České dráhy, a.s. Uzlová železniční stanice Děčín Třída Čs. Mládeže 894, 405 02 Děčín IV 3. změna obsluhovacího řádu pro závorářské stanoviště KYTLICE Účinnost změny č. 3 od: 1. 7. 2006 Změna se týká:

Více

Jízdní řád 2006 / České dráhy, a.s. Jízdní řád 2006 / 2007 RCP Česká Třebová Platí od:

Jízdní řád 2006 / České dráhy, a.s. Jízdní řád 2006 / 2007 RCP Česká Třebová Platí od: České dráhy, a.s. Jízdní řád 2006 / 2007 RCP Česká Třebová Platí od: 15.12.2006 Č. j.: 5493/2006-O11/CST Zpracovatel: Luboš Horský, hlavní zpracovatel e-mail: Horsky@gr.cd.cz tel.: 972 325 089 Zdeněk Kříž,

Více

ČESKÉ DRÁHY, a.s. JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU. Změna č. 5 STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE PODBOŘANY. Účinnost od: 1.12.2007

ČESKÉ DRÁHY, a.s. JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU. Změna č. 5 STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE PODBOŘANY. Účinnost od: 1.12.2007 ČESKÉ DRÁHY, a.s. JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU Změna č. 5 STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE PODBOŘANY Účinnost od: 1.12.2007 Změna se týká Rozsahu znalosti a článků číslo: 1, 3, 13, 28, 55, 56, 58A, 65A, 75,

Více

Žďár nad Metují ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU 1.Z M Ě N A. pro závorářské stanoviště. Účinnost od 21.06.2004. Schválil:č.j.

Žďár nad Metují ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU 1.Z M Ě N A. pro závorářské stanoviště. Účinnost od 21.06.2004. Schválil:č.j. ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU 1.Z M Ě N A O B S L U H O V A C Í H O Ř Á D U pro závorářské stanoviště Účinnost od 21.06.2004...... vrchní přednosta UŽST dopravní kontrolor Schválil:č.j. 245 / 04-11/2

Více

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Tábor k ZDD - staniční řád ŽST Sudoměřice u Tábora číslo 1/2006

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Tábor k ZDD - staniční řád ŽST Sudoměřice u Tábora číslo 1/2006 ČESKÉ DRÁHY a.s. Uzlová železniční stanice Tábor Valdenská 525, 390 02 Tábor UŽST Tábor dne: 26.10.2006 Rozkaz vrchního přednosty UŽST Tábor k ZDD - staniční řád ŽST Sudoměřice u Tábora číslo 1/2006 Účinnost

Více

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k ZDD - staničnímu řádu železniční stanice Bakov nad Jizerou číslo 1 / 2005

Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k ZDD - staničnímu řádu železniční stanice Bakov nad Jizerou číslo 1 / 2005 Uzlová železniční stanice Mladá Boleslav Č.j.: 502/05 V Mladé Boleslavi dne: 18.2.2005 Rozkaz vrchního přednosty uzlové železniční stanice k ZDD - staničnímu řádu železniční stanice Bakov nad Jizerou číslo

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE BĚLÁ NAD RADBUZOU 2. ZMĚNA. Účinnost od dopravní kontrolor

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE BĚLÁ NAD RADBUZOU 2. ZMĚNA. Účinnost od dopravní kontrolor ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE BĚLÁ NAD RADBUZOU 2. ZMĚNA Účinnost od 1. 4.2006 dopravní kontrolor Schválil: č.j. 14/2006 KT 06 dne 20.3.2006 VP UŽST Počet

Více

České dráhy STANIČNÍ ŘÁD

České dráhy STANIČNÍ ŘÁD České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU STANIČNÍ ŘÁD ŽELEZNIČNÍ STANICE Teplice nad Metují Účinnost od 01.10.2006... Dopravní kontrolor Schválil: č.j. ZDD 015/06-NA dne... Vrchní přednosta UŽST Počet stran:

Více

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Plzeň k ZDD Staniční řád ŽST Plzeň Křimice - č. 02 / 2006

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Plzeň k ZDD Staniční řád ŽST Plzeň Křimice - č. 02 / 2006 České dráhy, a. s. UZLOVÁ ŽELEZNIČNÍ STANICE PLZEŇ Rozkaz vrchního přednosty UŽST Plzeň k ZDD Staniční řád ŽST Plzeň Křimice - č. 0 / 006 Vydáním tohoto rozkazu se ruší články SŘ ŽST Plzeň Křimice, jejichž

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 3/2014

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 3/2014 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 3/2014 - změna č. 1 Schváleno náměstkem generálního

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město. Dopravní a návěstní předpis

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město. Dopravní a návěstní předpis Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město SŽDC D1 Změna č. 1 Dopravní a návěstní předpis Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 17. června 2013

Více