Život ve stojatých vodách : řasy, rostliny, zastoupení typů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Život ve stojatých vodách : řasy, rostliny, zastoupení typů"

Transkript

1 Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 14: Život ve stojatých vodách : řasy, rostliny, zastoupení typů

2 Primární producenti ve vodách Organickou hmotu ve vodách vytvářejí především fototrofní organismy a dále něco chemotrofních bakterií Vodní fototrofové jsou široká škála typů zelených organismů : sinice (cyanobakterie) řasy různých skupin mechorosty kapraďorosty cévnaté kvetoucí rostliny různých čeledí

3 jednobuněčné řasy - kryptomonády

4 vláknitá řasa Spirogyra

5 mech Fontinalis

6 plavuňovitý kapraďorost šídlatka Isoëtes

7 kapraďorost šídlatka Isoëtes

8 ponořená kvetoucí rostlina - Elodea

9 stolístek Myriophyllum

10 rdest Potamogeton crispus

11 rdest Potamogeton lucens

12 lakušník Ranunculus (Batrachium) aquatilis

13 emergentní (tvrdá) vegetace - tráva zblochan

14 rákos Phragmites australis

15 orobinec Typha latifolia

16 ostřice Carex

17 Primární producenti stojatých vod: Různá doba potřebná k vyprodukování rostlinné hmoty: - u jednobuněčných řas malý počet dní, proto i malá jejich biomasa vytvoří za rok produkci v několika desítkách cyklů a tedy většinu vyprodukované biomasy - cévnaté rostliny většinou jedenkrát za celou sezónu

18 Primární producenti stojatých vod: Ve volné vodě (limnetická zóna jezer) jsou to převážně jednobuněčné řasy (málo s několikabuněčnými cenobii) nebo sinice (Cyanobacterie) s koloniemi tvaru vláken z desítek až stovek buněk - fytoplankton celkem desítky až stovky druhů současně mají výrazný sezónní cyklus výskytu a střídání druhů a skupin druhů

19 Primární producenti stojatých vod: Na jaře obvykle rychlý rozvoj několika málo druhů zelené řasy, rozsivky nebo často kryptomonády - pastva pro rozvoj herbivorů Pak obvykle výrazné vymizení autotrofů = období čiré vody sežráním nebo oddělením od živin v hlubinách stratifikací V létě sinice nebo jiné druhy řas

20 Nádrž Římov : objem buněk fytoplanktonu černá plocha : buňky nebo kolonie větší než 40 µm

21 sinice

22 sinice Anabaena

23 sinice Aphanizomenon

24 sinice Aphanizomenon

25 sinice Microcystis

26 rozsivky

27 rozsivka Asterionella

28 rozsivky

29 rozsivka Aulacoseira (dříve Melosira)

30 rozsivka Aulacoseira

31 Kryptomonády

32 Cryptomonas

33 chrysomonády

34 Dinobryon

35 zelení bičíkovci

36 Pandorina morum

37 různé typy zelených chlorokokkálních řas

38 Pediastrum

39 zelené řasy r. Scenedesmus

40 Scenedesmus opoliensis

41 krásnoočka

42 krásnoočko Euglena

43 krásnoočko Colacium přisedlé na buchance

44 obrněnky

45 obrněnka Ceratium hirundinella

46 dvojčatkovitá řasa (desmidie) Staurastrum

47 Staurastrum planctonicum

48 dvojčatkovitá řasa Micrasterias (obv. kyselé vody)

49 velká diverzita fytoplanktonu : planktonní společenstva vynikají velkým počtem druhů autotrofů jde přitom převážně o jednobuněčné řasy s velmi podobnými nároky na prostředí a zdroje např. v nádrži Slapy najednou i 200 druhů - teoretických kompetitorů v čistých průtočných rybnících běžný jev, i více druhů proč se vzájemnou kompeticí nevytlačí? proč nezbude jen několik málo druhů?

50 velká diverzita fytoplanktonu : proč se vzájemnou kompeticí nevytlačí? proč nezbude jen několik málo druhů? vysvětlení je v nepatrných rozdílech v požadavcích na jednotlivé zdroje a ve způsobu, jak se tyto rozdíly promítnou do růstových rychlostí : - podal TILMAN (1982)

51 Téma 14 - pokračování: Život ve stojatých vodách: rostliny a kompetice ve volné vodě

52 Tilman (1982) : o přežití a dalším osudu populace rozhodují vzájemný poměr (= rozdíl) 1) rychlosti množení závislé na limitujících zdrojích a 2) rychlosti úmrtnosti závislé (také a především) na jiných faktorech.

53 Tilmanův (1982) výklad, tedy princip závislosti rozmnožování a nezávislosti úmrtnosti na zdrojích lze považovat za centrální princip ekologie.

54 Výsledek kompetice dvou druhů limitovaných společnými zdroji je dán souhrou rychlostí natality obou druhů závislých na koncentraci zdrojů a rychlostí mortality převážně nezávislých na koncentraci limitujících zdrojů

55 Obr Kompetice rozsivek o křemík v Tilmanových pokusech.

56 TILMANův model: TILMAN, D., 1980: Resources: A graphical-mechanistic approach to competition and predation. Amer. Naturalist 116:362-93

57 Rychlost množení b je funkcí koncentrace limitujících zdrojů, a to funkcí rostoucí a shora limitovanou, zatímco rychlost úmrtnosti d je na koncentraci těchto zdrojů nezávislá (kromě oblasti velmi nízké koncentrace zdroje) (následující obr.).

58

59

60 Při zkoumání vztahu rychlosti rozmnožování populace ke koncentraci zdroje se setkáváme s pravidly platnými pro vztah rychlosti děje x koncentrace zdroje i v jiných přírodních jevech: vztah Michaelise + Mentenové = vztah enzymu x substrát, růst kontinuální kultury organismů (Monod).

61 Kinetiku enzymatické reakce i růst kontinuální kultury mikroorganismů lze popsat na stejném principu jako vztah růstových rychlostí populací k množství zdrojů (obr.)

62

63 Obr Jednotlivé zdroje ovlivňují různým způsobem rychlost natality a mají tedy různou kritickou hodnotu koncentrace, která je zapotřebí k přežití druhu (od které výše je růstová rychlost populace kladná).

64 V grafu (obr ) udávajícím koncentrace dvou zdrojů (každý bod odpovídá jisté kombinaci koncentrací každého ze dvou zdrojů) je oblast přežití druhu dána nadlimitními koncentracemi obou zdrojů (svisle nebo vodorovně šrafovaná část horního grafu). Čarkovaná linie vyznačuje hodnoty odpovídající kombinacím kocentrací o optimálním poměru obou zdrojů. Hodnoty vlevo a dole jsou nedostatečné pro přežití populace.

65 Dolní graf naznačuje důsledky různé úrovně mortality pro hraniční hodnoty koncentrací zdrojů.

66

67 Obr : Kompetice dvou druhů A, B o dva zdroje 1 a 2, z nichž jeden druh je náročnější na koncentraci jednoho i druhého zdroje. (tento druh B v kompetici podlehne).

68

69 Obr : Kompetice dvou druhů A, B o dva zdroje 1 a 2, z nichž druh A je náročnější na koncentraci zdroje 2 a druhý druh B je náročnější na koncentraci zdroje 1.

70

71 Obr : Situace při kompeticičtyř druhů o pouhé dva limitující zdroje může vyústit v řadu různých výsledků (písmena uvnitř šrafovaných ploch označují kombinace koexistujících druhů).

72

73 Tilman své první pokusy prováděl s planktonními druhy řas - námitky o obecné platnosti jeho závěrů pro vícebuněčné organismy. Tilman sám později prokázal platnost svých závěrů pro cévnaté rostliny.

74 Další autoři potom experimentovali se systémy, v nichž zdroji byly jednotlivé druhy rostlinné potravy a kompetitory herbivorní živočichové.

75 Rothaupt (1988) : vířníci druhů Brachionus rubens a B. calyciflorus živící se rozsivkou Monoraphidium a zelenou řasou Chlamydomonas ukazují platnost stejných principů i pro živočichy.

76 Obr Růst dvou druhů vířníků, Brachionus rubens a B. calyciflorus, při kompetici o potravu složenou ze dvou druhů řas, Monoraphidium a Chlamydomonas.

77 Vířník Brachionus rubens představuje druh schopný rychleji využít i menších koncentrací zdrojů. Při bohatších zdrojích už nedokáže zvýšit svůj populační růst. B. calyciflorus je oportunista - s rostoucími zdroji zvyšuje svoji růstovou rychlost (obr ).

78

79 Téma 14: Život ve stojatých vodách : řasy, rostliny, primární produkce.

80 Rostliny a produkce vodního společenstva Koloběh látek a tok energie (energetická bilance ekosystému) jsou hlavním předmětem studia vodního ekosystému Fototrofové jsou základem produkčního řetězce ekosystému Informace o společenstvu má několik úrovní: 1) druhové složení 2) počty jedinců 3) okamžitá biomasa jednotlivých druhů 4) produkce = vyprodukovaná hmota za určité období Metodický přístup pro jednotlivé úrovně :...

81 Druhové složení a počet jedinců : Druhové složení : determinace druhů Počet jedinců : Fytoplankton : dostatečně reprezentativní vzorek, spočtení všech buněk v definovaném podílu vzorku (po fixaci Lugolovým roztokem). Potíže u koloniálních sinic a vláknitých rozsivek. Cévnaté rostliny : vodní jsou často modulární počet ramet, prýtů, atd. Zvláště náročné u některých sumbersních rostlin. Často místo počtu jedinců údaj o jejich biomase.

82 Biomasa : = údaj o hmotnosti přítomných jedinců Několik možností zjištění a vyjádření : 1) hmotnost živé hmoty organismů (včetně vody obsažené v jejich tělech mokrá váha ) 2) hmotnost sušiny (vysušení při 65 nebo 110 C) 3) hmotnost sušiny bez popelovin (ash-free dry weight, AFDW) po vysušení vyžíhat a odečíst hmotnost popela 4) hmotnost některé chemicky stanovitelné složky živé hmoty : uhlík C, bílkoviny, cukry, tuky, bílkovinný N, celkový N dle Kjeldahla 5) energetický ekvivalent některé z předchozích hodnot 6) energetický obsah spálením v kalorimetru, J (dříve cal)

83 Některé konstanty a převodní vztahy: sušina bez popelovin (45 až 50) % C 1 mg sušiny (AFDW) ~ 17 J ~ 4 cal (1 cal = 4,1868 J) 1 mg C ~ 2 mg sušiny (AFDW) ~ 3 mg O 2 1 mg uvolněného O 2 ~ 0,7 mg sušiny (AFDW) 1 mg uvolněného O 2 ~ 0,33 mg C

84 Biomasa : Biomasa je vždy vztažena k určitému časovému okamžiku (okamžitá biomasa, standing stock, někdy nesprávně standing crop) Biomasu je třeba vyjádřit na jednotku rozměru prostředí : u vodních biotopů buď jednotka plochy nebo objemu Jednotka plochy hladiny má smysl (přísun sluneční energie na plochu hladiny, u mělkých částí stojatých vod s kořenující vegetací je život rostlin vázán na plochu dna) Jednotka objemu se používá pro fytoplankton volné vody pak ale obvykle jen pro eufotickou vrstvu a konkrétní hloubky (v afotické vrstvě tma a neprodukující rostliny)

85 Biomasa : Biomasa fytoplanktonu : často se využívá zjištění objemu buněk (měřením rozměrů a výpočtem objemu jako jednoduchých těles) a pak toho, že hustota fytoplanktonu 1,0 a tedy hmotnost = objemu buněk. Jinak sušina po odfiltrování známého množství vody přes filtry ze skleněných vláken Často se místo hmotnosti odfiltrovaných buněk stanoví obsah chlorofylu a v extraktu (aceton nebo lépe metanol) z filtru s odfiltrovanými buňkami

86 Biomasa cévnatých rostlin Vzorek všech rostlin z vhodně velké jednotky plochy (obvykle 1 m 2 ) se získá vytrháním pozor na kořenové systémy Jednotlivé druhy se usuší stanovení sušiny nebo AFDW K biochemickým analysám lze pak použít rozemletou sušinu (kulové mlýny) Biomasa emergentních rostlin roste po celou vegetační sezónu maximum před koncem U mnoha ponořených rostlin to neplatí velké ztráty během sezóny, náhrada novou hmotou

87 Biomasa vodních autotrofů fytoplankton (0-) 2-5 g.m -2 sušiny max. 15 g.m -2 (= 300 mg.m -2 chl. a) submerzní makrofyta g.m -2 sušiny emergentní (tvrdá) makrofyta g.m -2 sušiny mořské makrofytické řasy g.m -2 sušiny (les ~ g.m -2 )

88 Produkce Produkce je dána množstvím vyprodukované organické hmoty daného organismu za určité časové období (buď za krátkou jednotku času, např. den, nebo za celou vegetační sezónu) Množství organické hmoty lze změřit některou z výše uvedených cest stanovení biomasy nebo: U fototrofů lze využít skutečnosti, že produkce cukrů se v nich děje příjmem uhlíku z okolního prostředí a to za současného uvolňování kyslíku do vody Lze tedy měřit buď 1) (citlivěji a složitěji) inkorporaci označeného 14 C nebo 2) (jednodušeji) uvolňování O 2 fotosynthesou do vody

89 Fytoplankton : Produkce k měření produkce se vzorek fytoplanktonu uzavře do dvou láhví jedné z bílého skla (fotosynthesa probíhá) a druhé zcela zatemněné (jen respirace) a exponuje in situ (v příslušné hloubce světlo a teplota) na dobu několika hodin (až 24, obvykle jen světelná část dne) u kyslíkové metody se stanoví rozdíl v obsahu O 2 po exposici mezi světlou a černou láhví u metody 14 C se ke vzorku předem přidá známé množství Na 2 14 CO 3, po exposici se fytoplankton odfiltruje a stanoví aktivita inkorporovaného 14 C obvykle nelze v přírodě in situ (práce s radioisotopy jen v laboratorní lázni teplota jako v přírodě, světlo?)

90 Souprava láhví na stojanu pro měření primární produkce fytoplanktonu v mělké vodě rybníků a mezi vegetací

91 Produkce Hrubá a čistá produkce : rostliny spotřebují část cukrů vzniklých fotosynthesou pro svůj vlastní metabolismus (vlastní respiraci) tato část je rozdíl mezi hrubou a čistou produkcí hrubá primární produkce (brutto p.p., BPP, gross primary production) je celkové množství vyprodukované rostlinou (jako cukr, nebo v něm obsažený C, nebo jako ekvivalent uvolněného O 2 ) čistá primární produkce (netto p.p., NPP, net primary production) je čistý přírůstek primární produkce po odečtení vlastní spotřeby fototrofního producenta kyslíková metoda měří BPP (nebo hodnotu tomu blízkou), metoda 14 C měří něco mezi NPP a BPP

92 Světlo, hloubka a produkce V dostatečně transparentní vodě je množství světla u hladiny příliš vysoké a světlo je pro fotosynthesu inhibující - oblast světelné inhibice Maximum primární produkce nemusí proto být u hladiny, ale často v nějaké hloubce pod hladinou oblast světelné saturace Ve větší hloubce světla ubývá a primární produkce se zmenšuje oblast světelné limitace v hloubce kompenzačního bodu postačuje světelná intenzita právě k takové hodnotě BPP, jejíž celý produkt rostliny spotřebují pro vlastní respiraci, tedy respirace = BPP, takže NPP = 0 pod kompenzačním bodem BPP nestačí na respiraci

93 rybník Velký Pálenec, BPP a světlo (Secchi úsečka, optická polotloušťka černé sloupce, Fott et al., 1980)

94 rybník Velký Pálenec, vertikální profily BPP (Fott + Pechar)

95 Vertikální rozvrstvení Světelným poměrům a jimi určené stratifikaci produkce pak zpětně odpovídá i stratifikace počtu buněk a jejich biomasy (váhové nebo zjištěné jako množství chlorofylu) Nádrž Slapy za silného vegetačního zbarvení velkou dvojčatkovitou řasou Staurastrum planctonicum : (následující graf)

96 dvojčatkovitá řasa (desmidie) Staurastrum

97 Staurastrum v nádrži Slapy : počet buněk a množství chlorofylu

98 Primární produkce a sezónní cyklus Fototrofové jsou závislí na přísunu sluneční energie Ten je prakticky všude na planetě Zemi sezónně proměnlivý Tím je dán sezónní cyklus rozvoje fototrofů a často pozorované střídání jejich druhů na témže vodním stanovišti v průběhu sezóny Pro tuto skutečnost se někdy mezi hydrobiology používá termín sukcese druhů - ve skutečnosti nejde o sukcesi (ani primární, ani sekundární) druhů osídlujících nové stanoviště Jde o cyklickou změnu přítomnosti vegetačních forem jednotlivých druhů ty jinak stále zůstávají přítomny na stanovišti a ve společenstvu

99 Sezónní cyklus fytoplanktonu stojatých vod: Výrazný sezónní cyklus výskytu a střídání druhů a skupin druhů Na jaře obvykle rychlý rozvoj několika málo druhů zelené řasy, rozsivky nebo často kryptomonády - pastva pro rozvoj herbivorů Pak obvykle výrazné vymizení autotrofů = období čiré vody (clear water) sežráním nebo oddělením od živin v hlubinách stratifikací V létě sinice nebo jiné druhy řas

100 nádrž Římov, biomasa fytoplanktonu černě: buňky > 40 µm (nepoživatelné pro zooplankton)

101 nádrž Římov, biomasa fytoplanktonu jako množství chlorofylu, mg.m -3

102 nádrž Římov, biomasa fytoplanktonu jako množství chlorofylu, mg.m -3

103 nádrž Římov, biomasa fytoplanktonu jako množství chlorofylu, mg.m -3

104 nádrž Slapy, biomasa fytoplanktonu (chlorofyl)

105 rybník Smyslov, BPP (1968: clear water period)

106 Primární producenti stojatých vod: Ve volné vodě (limnetická zóna jezer) jsou to převážně jednobuněčné řasy (málo s několikabuněčnými cenobii) nebo sinice (Cyanobacterie) s koloniemi tvaru vláken z desítek až stovek buněk - fytoplankton celkem desítky až stovky druhů současně mají výrazný sezónní cyklus výskytu a střídání druhů a skupin druhů

107 Primární producenti stojatých vod: V mělčích vodách kořenující ponořené cévnaté rostliny zcela ponořené nebo vzplývavé submersní vegetace Poblíž břehu kořenující emergentní (z vody vynořené) rostliny tvrdá vegetace až mokřadní plochy zarostlé bažinnými druhy emergentní vegetace Konsumovatelnost pro herbivory omezená

108 submersní rostliny : vázány na vodní sloupec mělkých částí stojatých vod (některé druhy ve vodách tekoucích) v mírném pásmu obvykle na počátku sezóny zcela začínají růst (ze semen, kořenů na dně) po vegetační sezóně většinou mizí jejich porosty často pokryty nárostem (řasy) a hustě osídleny živočichy jak planktonními, tak přisedlými (larvy hmyzu)

109 submersní rostliny : výskyt submersních rostlin v hloubce je limitován světlem : ve vodách se silným rozvojem fytoplanktonu je submersní vegetace omezena na mělká stanoviště v jezerech s velkou průhledností do značných hloubek : L. Titicaca Potamogeton do 11 m, mech Hygrohypnum do 29 m L. Tahoe (USA) Chara a mechy do 75 m

110 submersní rostliny a nárosty : na povrchu submersních rostlin (i na povrchu podvodní části emergentní vegetace) rostou různé přichycené organismy : nárost periphyton Aufwuchs část těchto organismů jsou fototrofové : řasy jednobuněčné i vláknité (často skupiny buněk t.zv. iniciálních stadií vláknitých řas), sinice jsou potravní základnou pro mnoho živočichů, a to jak vázaných na nárostové společenstvo, tak volně se pohybujících v porostu

111 vzplývavá a ponořená (submersní) v. : lakušník Ranunculus (Batrachium) aquatilis

112 ponořená - submersní v.: Elodea

113 rdest Potamogeton lucens

114 rdest Potamogeton crispus

115 submersní v.: rdest Potamogeton pectinatus

116 submersní v.: rdest Potamogeton pectinatus

117 submersní v.: Zanichellia palustris

118 alespoň jeden příklad odjinud: Eichhornia crassipes je silně invazivní americký tropický a subtropický druh šířící se po více kontinentech k uchycení na lokalitě stačí úlomky rostliny vytváří souvislé porosty zcela zaplňující vodní prostor pod hladinou

119 submersní v.: Eichhornia crassipes

120 submersní v.: Eichhornia crassipes

121 emergentní ( tvrdá ) vegetace : porosty v mělkém příbřeží ( litorál ) stojatých vod, často velmi rozsáhlé při kolísání hladiny zasahují až mimo vodu některé druhy (rákos, orobinec) tvoří uniformní husté jednodruhové porosty se silnou kompeticí o světlo pak v porostu málo světla, málo řas či sinic, společenstvo ve vodě závislé na odumřelé hmotě rákosu rozložené bakteriemi rákos a podobné druhy sice vytvářejí velkou biomasu (ale jen 1x za sezónu) a ta je přístupná herbivorům až po rozkladu = velmi ztrátové

122 emergentní v.: rákos Phragmites australis

123 emergentní v.: orobinec Typha latifolia

124 emergentní v.: porost zblochanu Glyceria maxima

125 emergentní v.: skřípinec jezerní Schoenoplectus lacustris

126 emergentní v.: zevar Sparganium erectum

127 emergentní v.: puškvorec Acorus calamus

128 emergentní v.: ostřice Carex nigra

129 vegetace rašelinišť : mech Sphagnum

130 Primární producenti stojatých vod: Různá doba potřebná k vyprodukování rostlinné hmoty: - u jednobuněčných řas malý počet dní, proto i malá jejich biomasa vytvoří za rok produkci v několika desítkách cyklů a tedy většinu vyprodukované biomasy - cévnaté rostliny většinou jedenkrát za celou sezónu

131 Primární produkce vodních autotrofů ( g sušiny.m -2.sezóna -1 ) rybníky: až g.m -2.sezóna -1 ponořené rostliny (= submersní makrofyta): g.m -2.sezóna -1 pobřežní rostliny (= emergentní makrofyta): g.m -2.sezóna -1

132 Primární produkce vodních autotrofů ( g sušiny.m -2.sezóna -1 ) Fytoplankton - přehrady: Lipno 275 g.m -2.sezóna -1 Slapy 220 g.m -2.sezóna -1 Vrané n/vlt g.m -2.sezóna -1 Kníničky 500 g.m -2.sezóna -1

133 Primární produkce v mořích (vyšší: mělká šelfová moře, vysoké zeměpis. šířky)

134 Rostliny a produkce vodního společenstva fototrofové jsou základem a východiskem produkce odtud snaha hledat vztah mezi velikostí primární produkce a dalšími produkčními články (úrovněmi) ekosystému zejména vztah k produkci ryb v produkčních (chovných) nádržích = rybnících pro kaprové rybníky viz dále

135 Kaprové rybníky: produkce ryb a primární produkce

136 Řasy a ostatní organismy společenstva toxické řasy a sinice: množství druhů vodních rostlin vylučuje do svého okolí alelopatické až toxické látky ty mohou být silně toxické pro živočichy včetně teplokrevných obratlovců a člověka, jindy vyvolávají alergické reakce ve vnitrtozemských vodách jsou to především sinice (Cyanobakteria): v (mělkém, příbřežním) moři to jsou zejména mořské obrněnky (Dinoflagellata) :

137 toxické sinice Některé druhy (a někdy jen jejich některé kmeny) sinic produkují různé toxiny několika kategorií peptidy o několika málo aminokyselinách nebo alkaloidy neurotoxiny (alkaloidy) znemožňují normální funkci nervových vláken : anatoxin-a se váže na receptory acetylcholinu svalová kontrakce, ale není degradován acetylcholinesterázou - nevratná křeč anatoxin-a(s) blokuje degradační funkci acetylcholinestarázy./

138 toxické sinice saxitoxin a neosaxitoxin blokují sodíkové kanály na nervovém vlákně - Anabaena, Aphanizomenon hepatotoxiny (peptidy, které jsou daleko častější) jako microcystin a nodularin poškozují stěny jaterních buněk a tím působí rozlévání krve v jaterní tkáni - Microcystis některé sinice produkují lipopolysacharidy vyvolávající kožní alergie a gastroenteritidy lidí - Gleotrichia

139 sinice Aphanizomenon

140 sinice Anabaena

141 sinice Anabaena

142 sinice Microcystis

143 sinice Microcystis

144 sinice Gloeotrichia

145 sinice Gloeotrichia

146 toxické řasy Nejzávažnějším toxickým jevem vyvolaným řasami jsou některá vegetační zbarvení v moři způsobená obrněnkami (Dinoflagellata) obvykle se používá označení red tide, ale jev nemá nic společného s přílivem, toxické obrněnky nejsou vždy červené a naopak ne každé červené vegetační zbarvení je toxické a ne vždy je vyvoláno obrněnkami proto je přesnější termín harmful algal bloom, krátce HAB běžně se ale jev označuje jako red tide, protože červená pobřežní voda je velmi nápadná

147 pobřežní voda za rudého přílivu

148 toxické řasy Toxické obrněnky produkují neurotoxiny (jako saxitoxin, brevetoxin) a další toxické produkty v Pacifiku např. druhy r. Alexandrium (dříve r. Gonyaulax), jako A. catenella s řetízkovitými koloniemi (též jih Afriky, Australie), nebo A. tamarense v Mexickém zálivu (Florida) Karenia brevis při pobřeží severní Ameriky (stát Maine) A. fundyense u evropských břehů Atlantiku některé druhy r. Gymnodinium. /

149 toxické řasy red tide vegetační zbarvení se rozvíjí po přísunu živin, např. splachem z pevniny po silných deštích celý jev je (ne vždy) velmi nápadný barvou vody a nočním světélkování obvykle současně se množících bičíkovců Noctiluca toxické obrněnky usmrcují ryby (ty se pak přílivem dostanou na pláže a rozkládají se) i další mořské živočichy značné škody toxiny se hromadí v tkáních mořských mlžů, jako slávek jedlých, které pak mohou po požití otrávit a usmrtit lidi ztráty lovu a chovu mlžů

150 obrněnka Alexandrium (dříve Gonyaulax) catenella

151 obrněnka Alexandrium (dříve Gonyaulax) catenella

152 obrněnka Karenia brevis

153 obrněnka Karenia brevis

154

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka přirozená jezera (ledovcová, tektonická, ) tůně rybníky přehradní nádrže umělé tůně (lomy, pískovny) Dělení stojatých

Více

PRIMÁRNÍ PRODUKCE. CO 2 + H 2 A světlo, fotosyntetický pigment (CH 2 O) + H 2 O + 2A

PRIMÁRNÍ PRODUKCE. CO 2 + H 2 A světlo, fotosyntetický pigment (CH 2 O) + H 2 O + 2A PRIMÁRNÍ PRODUKCE PP je závislá na biochemických procesech fotosyntézy autotrofních organizmů její množství je dáno množstvím dostupných živin v systému produktem je biomasa vytvořená za časovou jednotku

Více

Voda jako životní prostředí - světlo

Voda jako životní prostředí - světlo Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 6: Voda jako životní prostředí - světlo Sluneční světlo ve vodě Sluneční záření dopadající na hladinu vody je 1) cestou hlavního přísunu tepla do vody 2) zdrojem

Více

Rybářství 4. Produktivita a produkce. Primární produkce - rozdělení. Primární produkce - PP 27.11.2014

Rybářství 4. Produktivita a produkce. Primární produkce - rozdělení. Primární produkce - PP 27.11.2014 Rybářství 4 Produktivita a produkce Vztahy v populacích Trofické vztahy Trofické stupně, jejich charakteristika Biologická produktivita vod (produkce, produktivita, primární produkce a její měření) V biosféře

Více

S postupným nárůstem frekvence lokalit se zjevnou nadprodukcí (tzv. hypertrofie) přechází definice v devadesátých letech do podoby

S postupným nárůstem frekvence lokalit se zjevnou nadprodukcí (tzv. hypertrofie) přechází definice v devadesátých letech do podoby Eutrofizace je definována jako proces zvyšování produkce organické hmoty ve vodě, ke které dochází především na základě zvýšeného přísunu živin (OECD 1982) S postupným nárůstem frekvence lokalit se zjevnou

Více

Voda jako životní prostředí rozpuštěné látky : sloučeniny dusíku

Voda jako životní prostředí rozpuštěné látky : sloučeniny dusíku Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 9: Voda jako životní prostředí rozpuštěné látky : sloučeniny dusíku Koloběh dusíku Dusík je jedním z hlavních biogenních prvků Hlavní zásobník : atmosféra, plynný

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

Produkce organické hmoty

Produkce organické hmoty Produkce organické hmoty Charakteristika prostředí a života ve vodě Voda nebude nikdy limitním faktorem ostatní limitující faktory jsou jen dočasné neexistují fyzické bariéry Teplotní variabilita nepřesahuje

Více

Každý ekosystém se skládá ze čtyř tzv. funkčních složek: biotopu, producentů, konzumentů a dekompozitorů:

Každý ekosystém se skládá ze čtyř tzv. funkčních složek: biotopu, producentů, konzumentů a dekompozitorů: 9. Ekosystém Ve starších učebnicích nalezneme mnoho názvů, které se v současnosti jednotně synonymizují se slovem ekosystém: mikrokosmos, epigén, ekoid, biosystém, bioinertní těleso. Nejčastěji užívaným

Více

Sezónní peridicita planktonu. PEG model

Sezónní peridicita planktonu. PEG model Sezónní peridicita planktonu PEG model Paradox planktonu Paradox planktonu Vysvětlení ke kompetičnímu vytěsnění nutné déle trvající stálé podmínky, rozdíly v kompetičních schopnostech jsou asi příliš malé

Více

Dekompozice, cykly látek, toky energií

Dekompozice, cykly látek, toky energií Dekompozice, cykly látek, toky energií Vše souvisí se vším Živou hmotu tvoří 3 hlavní organické složky: - Bílkoviny, cukry, tuky Syntézu zajišťuje cca 20 biogenních prvků - Nejdůležitější C, O, N, H, P

Více

Voda jako životní prostředí ph a CO 2

Voda jako životní prostředí ph a CO 2 Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 8: Voda jako životní prostředí ph a CO 2 Koncentrace vodíkových iontů a systém rovnováhy forem oxidu uhličitého Koncentrace vodíkových iontů ph je dána mírou

Více

Ztrátové faktory Grazing filtrační rychlost, filtrační rychlost společenstva.

Ztrátové faktory Grazing filtrační rychlost, filtrační rychlost společenstva. Ztrátové faktory Grazing filtrační rychlost, filtrační rychlost společenstva. Světlo Světelné podmínky ve vodním sloupci Eufotická vrstva, epilimnion, kompenzační hloubka. Závislost fotosyntézy na hloubce

Více

Jan POTUŽÁK a Kateřina KOLÁŘOVÁ. Povodí Vltavy, státní podnik, VHL České Budějovice

Jan POTUŽÁK a Kateřina KOLÁŘOVÁ. Povodí Vltavy, státní podnik, VHL České Budějovice Jan POTUŽÁK a Kateřina KOLÁŘOVÁ Povodí Vltavy, státní podnik, VHL České Budějovice Mapy a umístění rybník Zhejral VN Karhov Rybník Zhejral (49 º 13'12.975''N; 15º18 48.557''E) Zatopená plocha: 14,46 ha

Více

Studenti se naučí jednoduchou metodou změřit primární produkci vodní nádrže

Studenti se naučí jednoduchou metodou změřit primární produkci vodní nádrže Biomasa ve vodě měření produkce vodní nádrže Shrnutí Během této úlohy studenti sami odvodí způsob, jak měřit produkci vodní nádrže. Při plánování postupu je lektor pouze usměrňuje vhodnými otázkami a postupně

Více

Jak fungují rybníky s rybami a rybníky bez ryb, při nízké a vysoké úrovni živin

Jak fungují rybníky s rybami a rybníky bez ryb, při nízké a vysoké úrovni živin Jak fungují rybníky s rybami a rybníky bez ryb, při nízké a vysoké úrovni živin L. Pechar 1,2, M. Baxa 1,2, Z. Benedová 1, M. Musil 1,2, J. Pokorný 1 1 ENKI, o.p.s. Třeboň, 2 JU v Českých Budějovicích,

Více

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE 4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, BARBORA KOFROŇOVÁ VŠCHT ÚTVP TECHNICKÁ 5, PRAHA 6 UJEP FŽP KPV KRÁLOVA VÝŠINA 7, ÚSTÍ NAD LABEM V rámci řešeného projektu TA ČR č. TA 01020592,

Více

Vliv teploty na růst

Vliv teploty na růst Vliv teploty na růst Zdroje živin, limitující prvky. Modely příjmu živin (Monod, Droop). Kompetice, kompetiční vyloučení, koexistence (Tilmanův model). Mixotrofie. Změny abundance v přírodních podmínkách

Více

Ekosystém. tok energie toky prvků biogeochemické cykly

Ekosystém. tok energie toky prvků biogeochemické cykly Ekosystém tok energie toky prvků biogeochemické cykly Ekosystém se sestává z abiotického prostředí a biotické složky (společenstva) a jejich vzájemných interakcí. Ekosystém si geograficky můžeme definovat

Více

Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné?

Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné? Ekologie mokřadů (9) Vodní a mokřadní rostlinstvo a ţivočichové Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné? Rostliny primární

Více

Konference Vodárenská biologie 2019, února 2019, Interhotel Olympik, Praha

Konference Vodárenská biologie 2019, února 2019, Interhotel Olympik, Praha Konference Vodárenská biologie 2019, 6. 7. února 2019, Interhotel Olympik, Praha (neboli top-down effect ) je založena na ovlivnění potravního řetězce vodního ekosystému: dravé ryby plaktonožravé ryby

Více

Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2015, ČZU Praha

Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2015, ČZU Praha Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2015, ČZU Praha Sándor T. Forczek #, Josef Holík #, Luděk Rederer &, Václav Koza & # Ústav experimantální botaniky AV ČR, v.v.i. & Povodí Labe

Více

11.11.2013 VODNÍ ROSTLINY VÝZNAM VODNÍCH ROSTLIN ADAPTACE ROSTLIN NA VODNÍ PROSTŘEDÍ VODNÍ ROSTLINY

11.11.2013 VODNÍ ROSTLINY VÝZNAM VODNÍCH ROSTLIN ADAPTACE ROSTLIN NA VODNÍ PROSTŘEDÍ VODNÍ ROSTLINY Cvičení z rybářství a rybníkářství Fotografie použité v této prezentaci byly staženy z internetu, jejich využití je nekomerčního charakteru a pouze pro účely vzdělávací. Prosíme autory, kteří nesouhlasí

Více

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy KBE 343 Hydrobiologie pro terrestrické biology JEN SCHEMATA, BEZ FOTO! Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy Proč moře? Děje v moři a nad mořem rozhodují o klimatu pevnin Produkční procesy v moři ovlivňují

Více

BIOLOGIE OCEÁNŮ A MOŘÍ

BIOLOGIE OCEÁNŮ A MOŘÍ BIOLOGIE OCEÁNŮ A MOŘÍ 1. ekologické faktory prostředí světlo salinita, hustota, tlak teplota obsah rozpuštěných látek a plynů 2 1.1 sluneční světlo ubývání světla do hloubky odraz světla od vodní hladiny,

Více

Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie

Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie správné odpovědi, vyhodnocení a komentáře PT#V/8/2018 Odběry vzorků přírodní koupaliště Připravil: Petr Pumann, Státní zdravotní ústav, 3. 7. 2018 Účastníci

Více

KYSLÍKOVÉ DEFICITY - PROJEV NESTABILITY RYBNIČNÍHO EKOSYSTÉMU? Ing. Ivana Beděrková Ing. Zdeňka Benedová doc. RNDr. Libor Pechar, CSc.

KYSLÍKOVÉ DEFICITY - PROJEV NESTABILITY RYBNIČNÍHO EKOSYSTÉMU? Ing. Ivana Beděrková Ing. Zdeňka Benedová doc. RNDr. Libor Pechar, CSc. KYSLÍKOVÉ DEFICITY - PROJEV NESTABILITY RYBNIČNÍHO EKOSYSTÉMU? Ing. Ivana Beděrková Ing. Zdeňka Benedová doc. RNDr. Libor Pechar, CSc. Úvod do problematiky Fytoplankton=hlavní producent biomasy, na kterém

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. třídy ZŠ základní

Více

Eutrofizace Acidifikace

Eutrofizace Acidifikace Eutrofizace Acidifikace Eutrofizace Eutrofizace Atkins (1923), Juday (1926), Fischer (1924) fosfor limitujícím prvkem, přidání způsobilo vzestup rybí produkce X dusík, draslík 60. léta 20. století vodní

Více

Několik metodických poznámek ke stanovení chlorofylu-a pomocí ČSN ISO 10260

Několik metodických poznámek ke stanovení chlorofylu-a pomocí ČSN ISO 10260 Několik metodických poznámek ke stanovení chlorofylu-a pomocí ČSN ISO 10260 Tereza Pouzarová, Petr Pumann Vodárenská biologie 2011 2.-3.2.2011, Praha Chlorofyl-a ve vodním prostředí přítomen v řasách,

Více

1. Ekologie zabývající se studiem jednotlivých druhů se nazývá: a) synekologie b) autekologie c) demekologie

1. Ekologie zabývající se studiem jednotlivých druhů se nazývá: a) synekologie b) autekologie c) demekologie 1. Ekologie zabývající se studiem jednotlivých druhů se nazývá: a) synekologie b) autekologie c) demekologie 2. Plocha lesa v ČR dle statistiky ročně: a) stoupá o cca 2 tis. ha b) klesá o cca 15 tis. ha

Více

Ztrátové faktory Grazing filtrační rychlost, filtrační rychlost společenstva.

Ztrátové faktory Grazing filtrační rychlost, filtrační rychlost společenstva. Ztrátové faktory Grazing filtrační rychlost, filtrační rychlost společenstva. Grazing Změny abundance v přírodních podmínkách dn/ dt = µ (S + G + Pa + D) N... koncentrace buněk řas µ......specifická růstová

Více

Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno

Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno Vysoká eutrofizační účinnost fosforu původem z odpadních vod v nádrži Lipno Josef Hejzlar Petr Znachor Zuzana Sobolíková Vladimír Rohlík Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hydrobiologický ústav České Budějovice

Více

Využití zásoby živin a primární produkce v eutrofních rybnících

Využití zásoby živin a primární produkce v eutrofních rybnících Využití zásoby živin a primární produkce v eutrofních rybnících Libor Pechar a kolektiv Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta, Laboratoř aplikované ekologie a ENKI o.p.s., Třeboň

Více

Makrotyta vyšší rostliny

Makrotyta vyšší rostliny VODNÍ MAKROFYTA cvičení Makrotyta vyšší rostliny primárním článkem potravního řetězce tvorba organické hmoty produkce kyslíku při fotosyntéze Miloslav Petrtýl http://home.czu.cz/petrtyl/ Specifika vodního

Více

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje.

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje. KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE Látky jako uhlík, dusík, kyslík a voda v ekosystémech kolují. Energii se do ekosystémů dostává z vnějšku a opět z něj vystupuje. Základní podmínky pro život na Zemi. Světlo

Více

MOŘSKÉ POBŘEŽÍ LITORÁL

MOŘSKÉ POBŘEŽÍ LITORÁL MOŘSKÉ POBŘEŽÍ LITORÁL NÁPLŇ TÉTO LEKCE Přechodné prostředí mezi souší a vodou Typy mořského pobřeží s ohledem na abiotické parametry Specifika pro život organizmů Základní zástupci jednotlivých biotopů

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy ekologie Ekosystém, dělení

Více

Ekosystém I. Primární a sekundární produce, dekompozice Trofická struktura Účinnost transformace. Koloběh hmoty

Ekosystém I. Primární a sekundární produce, dekompozice Trofická struktura Účinnost transformace. Koloběh hmoty Ekosystém I. Primární a sekundární produce, dekompozice Trofická struktura Účinnost transformace Koloběh hmoty Ekosystém Společenstvo a abiotické podmínky - propojeno tokem energie a koloběhem hmoty -

Více

6. Tzv. holocenní klimatické optimum s maximálním rozvojem lesa bylo typické pro a) preboreál b) atlantik c) subrecent

6. Tzv. holocenní klimatické optimum s maximálním rozvojem lesa bylo typické pro a) preboreál b) atlantik c) subrecent 1. Ekologie zabývající se studiem populací se nazývá a) synekologie b) autekologie c) demekologie 2. Plocha lesa na planetě dle statistiky ročně: a) stoupá cca o 11 mil. ha b) klesá cca o 16 mil. ha c)

Více

DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ

DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ Vše souvisí se vším Živou hmotu tvoří 3 hlavní organické složky: Bílkoviny, cukry, tuky Syntézu zajišťuje cca 20 biogenních prvků Nejdůležitější C, O, N, H, P tzv.

Více

NORMY PRO BIOLOGICKÉ METODY

NORMY PRO BIOLOGICKÉ METODY NORMY PRO BIOLOGICKÉ METODY Ing. Lenka Fremrová Sweco Hydroprojekt a.s. 1 ČSN EN 16698 Návod pro kvantitativní a kvalitativní odběr vzorků fytoplanktonu z vnitrozemských vod Norma popisuje postupy odběru

Více

REVIZE ČSN KVALITA VOD BIOLOGICKÝ ROZBOR STANOVENÍ BIOSESTONU

REVIZE ČSN KVALITA VOD BIOLOGICKÝ ROZBOR STANOVENÍ BIOSESTONU REVIZE ČSN 75 772 KVALITA VOD BIOLOGICKÝ ROZBOR STANOVENÍ BIOSESTONU Petr Pumann, Jana Říhová Ambrožová, Lenka Fremrová Vodárenská biologie 203 Praha, 6.-7.2.203 ČSN pro stanovení biosestonu/mikroskopického

Více

Zpráva z algologického průzkumu PP Luží u Lovětína (2006-2007), PP Králek (2007)

Zpráva z algologického průzkumu PP Luží u Lovětína (2006-2007), PP Králek (2007) Zpráva z algologického průzkumu PP Luží u Lovětína (2006-2007), PP Králek (2007) Zpracovala: RNDr.Olga Skácelová, Ph.D. Moravské zemské muzeum Zelný trh 6, 659 37 Brno Luží u Lovětína: odběry 11.8.2006

Více

Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie a živé vzorky

Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie a živé vzorky Malý test znalostí odběrových skupin - fotografie a živé vzorky správné odpovědi, vyhodnocení a komentáře PT#V/8/2014 Odběry vzorků přírodní koupaliště Připravil: Petr Pumann, Státní zdravotní ústav, 7.6.2014

Více

Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ cíl praktického cvičení: na konkrétním materiálu se seznámit s reprezentativními zástupci nejdůležitějších systematických

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr.Petra Siřínková

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr.Petra Siřínková Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 12.2.2010 Mgr.Petra Siřínková BIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA Populace Biocenóza Ekosystém Biosféra POPULACE

Více

+ Fytoplankton (producenti) Zooplankton, zoobentos (konzumenti 1.řádu) Ryby (konzumenti 2.řádu)

+ Fytoplankton (producenti) Zooplankton, zoobentos (konzumenti 1.řádu) Ryby (konzumenti 2.řádu) Trend budování nových rybníků, tůněk a nádrží Sukcese společenstva jako předmět zájmu z pohledu rybářství i ochrany přírody Požadovány komplexní studie ekosystému Fyzikálně-chemické parametry + Fytoplankton

Více

Ekosystémy. Ekosystém je soubor organismů žijících na určitém

Ekosystémy. Ekosystém je soubor organismů žijících na určitém Ekosystémy Biomasa Primární produktivita a její ovlivnění faktory prostředí Sekundární produktivita Toky energie v potravních řetězcích Tok látek Bilance živin v terestrických a akvatických ekosystémech

Více

14.10.2010 MOKŘADY V HARMONICKÉ ROVNOVÁZE DEFINICE MOKŘADU HYDROLOGIE MOKŘADŮ DRUHY MOKŘADŮ V ČR DĚLENÍ MOKŘADŮ (PODLE VZNIKU)

14.10.2010 MOKŘADY V HARMONICKÉ ROVNOVÁZE DEFINICE MOKŘADU HYDROLOGIE MOKŘADŮ DRUHY MOKŘADŮ V ČR DĚLENÍ MOKŘADŮ (PODLE VZNIKU) DEFINICE MOKŘADU Michal Kriška, Václav Tlapák MOKŘADY V HARMONICKÉ ROVNOVÁZE S KRAJINOU Přírodní mokřady Vysoká hladina podpovrchové vody Zvláštní vodní režim Specifická fauna a flóra Příklad rašeliniště,

Více

Pozor na chybné definice!

Pozor na chybné definice! Pozor na chybné definice! Jakrlová, Pelikán (1999) Ekologický slovník Potravnířetězec dekompoziční: vede od odumřelé organické hmoty přes četné následné rozkladače (dekompozitory) až k mikroorganismům.

Více

Hydrochemie přírodní organické látky (huminové látky, AOM)

Hydrochemie přírodní organické látky (huminové látky, AOM) Hydrochemie přírodní organické látky (huminové látky, AM) 1 Přírodní organické látky NM (Natural rganic Matter) - významná součást povrchových vod dělení podle velikosti částic: rozpuštěné - DM (Dissolved

Více

Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV V BRNĚNSKÉ ÚDOLNÍ NÁDRŽI V OBDOBÍ KVĚTEN ŘÍJEN 2010

Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV V BRNĚNSKÉ ÚDOLNÍ NÁDRŽI V OBDOBÍ KVĚTEN ŘÍJEN 2010 Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV V BRNĚNSKÉ ÚDOLNÍ NÁDRŽI V OBDOBÍ KVĚTEN ŘÍJEN 21 Autorský kolektiv: Ing. Eliška Maršálková, Ph.D. Doc. Ing. Radovan

Více

Tlumení rozvoje sinic a řas pomocí mikrobiálněenzymatického

Tlumení rozvoje sinic a řas pomocí mikrobiálněenzymatického Tlumení rozvoje sinic a řas pomocí mikrobiálněenzymatického preparátu SEKOL Lakus aqua Pokusná aplikace na vodní nádrži Pod Santonem vegetační sezóna 2007 Zemědělská vodohospodářská zpráva Brno 2007 Zpracoval:

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Jevy a organismy pozorovatelné pouhým okem

Jevy a organismy pozorovatelné pouhým okem Jevy a organismy pozorovatelné pouhým okem Determinační kurz 2013 Bohuslavice, 10.-13.6.2013 Petr Pumann Moto: Pro posouzení rizika nezáleží na tom, zda je napočítáno např. 191 360 buněk/ml nebo odhadnuto

Více

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Globální oběh látek v přírodě se žádná látka nevyskytuje stále na jednom místě díky různým činitelům (voda, vítr..) se látky dostávají do pohybu oběhu - cyklu N

Více

KONCENTRACE KYSLÍKU VE VODĚ

KONCENTRACE KYSLÍKU VE VODĚ KONCENTRACE KYSLÍKU VE VODĚ Eva Hojerová, PřF JU v Českých Budějovicích Stanovení koncentrace rozpuštěného O 2 ve vodě Koncentrace O 2 ve vodě je významným parametrem běžně zjišťovaným při výzkumu vlastností

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

2.1. EKOSYSTÉMY. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

2.1. EKOSYSTÉMY. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 2.1. EKOSYSTÉMY Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky 1) Ekosystém, zákl. pojmy 2) Ekologické faktory, nika, valence 3)

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ cíl praktického cvičení: na konkrétním materiálu se seznámit s reprezentativními zástupci nejdůležitějších systematických

Více

Základy limnologie pro vzorkaře

Základy limnologie pro vzorkaře Základy limnologie pro vzorkaře Seminář Vzorkování přírodních koupališť (co všechno by vzorkař mohl/měl znát) Státní zdravotní ústav, 10.5.2012 Petr Pumann (s vydatnou pomocí prezentací Jindry Durase)

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ [1] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Základy obecné ekologie

Více

NÁDRŽ KLÍČAVA VZTAH KVALITY VODY A INTENZITY VODÁRENSKÉHO VYUŽÍVÁNÍ

NÁDRŽ KLÍČAVA VZTAH KVALITY VODY A INTENZITY VODÁRENSKÉHO VYUŽÍVÁNÍ Citace Duras J.: Nádrž Klíčava vztah kvality a intenzity vodárenského využití. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 271-276. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 NÁDRŽ KLÍČAVA VZTAH

Více

Malý test na znalosti odběrových skupin ODPOVĚDI. PT#V/6/2010 Odběry vzorků koupaliště ve volné přírodě

Malý test na znalosti odběrových skupin ODPOVĚDI. PT#V/6/2010 Odběry vzorků koupaliště ve volné přírodě Malý test na znalosti odběrových skupin ODPOVĚDI PT#V/6/2010 Odběry vzorků koupaliště ve volné přírodě 1) Víte, co je to (velikost několik cm) a jak byste to popsali do odběrového protokolu? Jedná se o

Více

Život ve stojatých vodách : benthos, jeho složky a cykly

Život ve stojatých vodách : benthos, jeho složky a cykly Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 16: Život ve stojatých vodách : benthos, jeho složky a cykly Bentos a bentál : něco terminologie úvodem Jako bentál se označuje ta část vodního biotopu, kterou

Více

Potravní a produkční ekologie

Potravní a produkční ekologie Potravní a produkční ekologie Tomáš Zapletal zapletal.tomas@email.cz Autotrofie - heterotrofie autotrofie (fotosyntéza, chemosyntéza u bakterií a sinic) heterotrofie (živočichové, saprofágové houby) mixotrofie

Více

Problematika hodnocení výskytu sinic a fytoplanktonu

Problematika hodnocení výskytu sinic a fytoplanktonu Problematika hodnocení výskytu sinic a fytoplanktonu Seminář Laboratorní metody, vzorkování a způsoby hodnocení povrchových vod ke koupání Výzkumný vodohospodářský T.G.M., v.v.i., 29.4.214 Petr Pumann

Více

J.Lukavský, J.Pilný, H.Strusková

J.Lukavský, J.Pilný, H.Strusková J.Lukavský, J.Pilný, H.Strusková Rybník Svet na medirytine Pavliny Schwarzenbergove Vzorkování Vzorkování bylo v r. 2004 zahuštěno na týdenní intervaly. Celkem bylo odebráno 32 vzorků (každý zahrnoval

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0149

CZ.1.07/2.2.00/28.0149 Vodní ekosystémy VIII Ekosystém volného moře Rozvoj a inovace výuky ekologických oborů formou komplementárního propojení studijních programů Univerzity Palackého a Ostravské univerzity CZ.1.07/2.2.00/28.0149

Více

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety Vyučovací předmět Přídopis Týdenní hodinová dotace 2 hodiny Ročník Prima Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Žák porozumí rozdělení nebeských těles ve vesmíru

Více

Vodních a mokřadních rostlin

Vodních a mokřadních rostlin Vodních a mokřadních rostlin Litorál Litorál pobřežní pásmo, vymezeno fotickou zónou Ripál pobřežní pásmo tekoucích vod Sublitorál vymezen letní hladinou podzemní vody, natantní a submerzní hydrofyty hlouběji,

Více

ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Řasy (dříve nesprávně označovány jako podříše nižších rostlin v rámci rostlinné říše) představují velmi různorodou skupinu organismů od několika mikrometrů velkých

Více

05 Biogeochemické cykly

05 Biogeochemické cykly 05 Biogeochemické cykly Ekologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. Prvky hlavními - biogenními prvky: C, H, O, N, S a P v menších množstvích prvky: Fe, Na, K, Ca, Cl atd. ve stopových množstvích I, Se atd.

Více

Realizace opatřen. ení na. Ing. Jan Moronga

Realizace opatřen. ení na. Ing. Jan Moronga Realizace opatřen ení na Brněnsk nské údoln dolní nádr drži Ing. Jan Moronga Kritéria projektu snížení množství sinic v sedimentech o 50% zvýšení koncentrace kyslíku 1,0 m nade dnem na 2 mg/l Kritéria

Více

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá ŘASY METODICKÝ LIST PRO UČITELE (STŘEDNÍ ŠKOLY) řešení doplňující otázky/úkolu z pracovního listu doplňující informace k tomu, co žáci uvidí v mikroskopu a je vhodné je na to upozornit doplňující informace,

Více

Můžeme věřit údajům o výskytu sinic v našich koupacích vodách?

Můžeme věřit údajům o výskytu sinic v našich koupacích vodách? Můžeme věřit údajům o výskytu sinic v našich koupacích vodách? Petr Pumann Státní 51. pracovní konference České algologické společnosti 20.-23. září 2010, Olomouc Sledované přírodní koupací vody v ČR Státní

Více

Vodní ekosystém. vstupy z atmosféry odtok. vstupy z povodí (přítok) potravní vztahy (metabolismus, cykly živin)

Vodní ekosystém. vstupy z atmosféry odtok. vstupy z povodí (přítok) potravní vztahy (metabolismus, cykly živin) Vodní ekosystém vstupy z povodí (přítok) vstupy z atmosféry odtok potravní vztahy (metabolismus, cykly živin) primární producenti konzumenti (zoobentos, zoobentos) vrcholoví predátoři (ptáci, ryby) Bentický

Více

1. Ekologie zabývající se studiem společenstev se nazývá a) autekologie b) demekologie c) synekologie

1. Ekologie zabývající se studiem společenstev se nazývá a) autekologie b) demekologie c) synekologie 1. Ekologie zabývající se studiem společenstev se nazývá a) autekologie b) demekologie c) synekologie 2. Obor ekologie lesa se zabývá zejména: a) vzájemnými vztahy organismů s prostředím a mezi sebou b)

Více

Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Petr Pumann

Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Petr Pumann Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Petr Pumann Determinační kurz 2009 15.-18.6.2009 Dolní Věstonice Co se nachází při mikroskopickém rozboru vody? sinice a řasy prvoci (bezbarví bičíkovci, nálevníci)

Více

Vodní ekosystém. vstupy z atmosféry odtok. vstupy z povodí (přítok) potravní vztahy (metabolismus, cykly živin)

Vodní ekosystém. vstupy z atmosféry odtok. vstupy z povodí (přítok) potravní vztahy (metabolismus, cykly živin) Vodní ekosystém vstupy z povodí (přítok) vstupy z atmosféry odtok potravní vztahy (metabolismus, cykly živin) primární producenti konzumenti (zoobentos, zoobentos) vrcholoví predátoři (ptáci, ryby) Bentický

Více

Podmínky působící na organismy: abiotické - vlivy neživé části prostředí na organismus biotické - vlivy ostatních živých organismů na život jedince, m

Podmínky působící na organismy: abiotické - vlivy neživé části prostředí na organismus biotické - vlivy ostatních živých organismů na život jedince, m Přednáška č. 4 Pěstitelství, základy ekologie, pedologie a fenologie Země Podmínky působící na organismy: abiotické - vlivy neživé části prostředí na organismus biotické - vlivy ostatních živých organismů

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 26.2.2010 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 26.2.2010 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 26.2.2010 Mgr. Petra Siřínková ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ TEPLO VZDUCH VODA PŮDA SLUNEČNÍ

Více

věda zkoumající vzájemné vztahy mezi organismy a vztahy organismů k prostředí základní biologická disciplína využívá poznatků dalších věd - chemie, fyzika, geografie, sociologie rozdělení ekologie podle

Více

2. Kteří z odborníků mohli vyslovit následující tvrzení?

2. Kteří z odborníků mohli vyslovit následující tvrzení? 1. Vysvětli pojmy: - EKOLOGIE, OCHRANA PŘÍRODY, ZDROJ, PODMÍNKA Ekologie věda, která se zabývá zkoumáním vztahů mezi organismy a prostředím a mezi organismy vzájemně. 1 bod Ochrana přírody lidská péče

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

Sada Životní prostředí UW400 Kat. číslo Stanovení obsahu kyslíku, nasycení kyslíkem a hodnoty BSK5

Sada Životní prostředí UW400 Kat. číslo Stanovení obsahu kyslíku, nasycení kyslíkem a hodnoty BSK5 Sada Životní prostředí UW400 Kat. číslo 100.3720 Stanovení obsahu kyslíku, nasycení kyslíkem a hodnoty BSK5 Teorie a hodnocení Obsah kyslíku ve vodě má pro přežití organismů nesmírný význam. Podle něho

Více

Biomanipulace známé i neznámé

Biomanipulace známé i neznámé Biomanipulace známé i neznámé Tomáš Zapletal, Václav Koza, Pavel Jurajda Povodí Labe, státní podnik, Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. PRINCIP BIOMANIPULACE Ekosystémová služba Dosažení cíle Nedosažení

Více

PROBLEMATIKA VZORKOVÁNÍ PŘÍRODNÍCH KOUPACÍCH VOD

PROBLEMATIKA VZORKOVÁNÍ PŘÍRODNÍCH KOUPACÍCH VOD PROBLEMATIKA VZORKOVÁNÍ PŘÍRODNÍCH KOUPACÍCH VOD Petr Pumann, Tereza Pouzarová Státní Vodárenská biologie 2012 Praha, 1.-2.2.2012 Státní Zdroje dat IS PiVo data od roku 2004 Programy zkoušení způsobilosti

Více

Profil vod ke koupání - rybník Hnačov Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění

Profil vod ke koupání - rybník Hnačov Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění Profil vod ke koupání - rybník Hnačov Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách 1 Profil vod ke koupání Identifikátor profilu vod ke koupání 524005 Název profilu vod ke koupání (NZPFVK)

Více

molekulární struktura (vodíkové můstky, polarita) hustota viskozita teplo povrchové napětí adheze a koheze proudění

molekulární struktura (vodíkové můstky, polarita) hustota viskozita teplo povrchové napětí adheze a koheze proudění molekulární struktura (vodíkové můstky, polarita) hustota viskozita teplo povrchové napětí adheze a koheze proudění Proč se zabývat teplotou vody? řídí biologické děje (růst, přežívání, reprodukci, kompetici,...),

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 06. Základní vztahy v ekosystému Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD 2008-06-25 verze první Vody je možno dělit z mnoha různých hledisek a podle mnoha ukazatelů. Nejjednodušším a pro obyčejného člověka

Více

Ekologické a fyziologické adaptace rostlin na prostředí polárních ekosystémů

Ekologické a fyziologické adaptace rostlin na prostředí polárních ekosystémů Ekologické a fyziologické adaptace rostlin na prostředí polárních ekosystémů Vegetace polárních oblastí a její rozšíření Tundra terestrický ekosystém s nízkou pokryvností rostlin. V severní hemisféře se

Více

Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě

Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Petr Pumann Státní duben 2007 Co se nachází při mikroskopickém rozboru vody? organismy sinice a řasy prvoci (bezbarví bičíkovci, nálevníci) bakterie jen omezeně

Více

VY_32_INOVACE_ / Prvoci Prvoci jednobuněční živočichové

VY_32_INOVACE_ / Prvoci Prvoci jednobuněční živočichové 1/7 3.2.02.9 jednobuněční živočichové cíl - popsat stavbu, tvar, pohyb, výskyt a rozmnožování prvoků - uvést zástupce - jednobuněční živočichové, tvoří je jedna buňka, která vykonává všechny životní funkce

Více

Výběr substrátu při odběru fytobentosu

Výběr substrátu při odběru fytobentosu Výběr substrátu při odběru fytobentosu lze ovlivnit výsledky monitoringu? Mgr. Lenka Šejnohová BU AVČR, Brno Označení společenstev dle typu substrátů epifyton taxony uzpůsobené k osidlování mechorostů,

Více