MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010"

Transkript

1 MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010

2 MYKOLOGIE časový rozvrh lekcí a praktika 1. ÚVOD a EKOLOGIE (bez praktika) 2. Protozoální skupiny (saprotrofní a biotrofně parazitické hlenky s praktikem) 3. Chromalveolární skupiny (labyrintuly, oomycety, hyfochytriomycety) s praktikem 4. FUNGI úvod k říši, chytridiomycety a mikrosporidie s malým praktikem 5. Zygomycety (Zygo- a Glomeromycota) vlastní lekce + část praktika 6. Houby vřeckovýtrusé úvod, dokončení praktika k zygomycetům 7. Taphrinomycotina + Saccharomycotina s praktikem (kvasinky) 8. Pezizomycotina prototunikátní s praktikem na penicilia, aspergilly a spol. 9. Pezizomycotina - unitunikátní s praktikem na chaetomia, xylariální houby a spol.) 10. Pezizomycotina bitunikátní a deuteromycety s praktikem na Dematiaceae 11. Houby stopkovýtrusé I. s praktikem na rzi a sněti 12. Houby stopkovýtrusé II. s praktikem na chorošovité, kloboukaté a břichatkovité houby

3 MYKOLOGIE 10. lekce Říše Fungi: ASCOMYCOTA (part 5) Pezizomycotina III. bitunikátní typy s askolokulární ontogenezí a Deuteromycetes verze 2010

4 Ascomycetes (Pezizomycotina) bitunikátní řády skupina Deuteromycetes základy konidiogeneze anamorfní rod Acrogenospora bitunikátní vřecko rodu Sporormiella verze 2010

5 Dokončení procházky velkou skupinou vřeckovýtrusých hub. První část se bude týkat askomycetů s bitunikátními vřecky a s askolokulárním vývojem plodnice. Druhá část pak umělé, netaxonomické skupiny Deuteromycetes. Poslední část bude stručné nahlédnutí do problematiky konidiogeneze, tedy do procesu, jímž konidie u askomycetů a bazidiomycetů vznikají.

6 Askolokulární (bitunikátní, fissitunikátní) askomycety. Principy askolokulární ontogeneze, výsledné askoma bývá označováno jako askostroma. Důležité připomenutí: dělení vřeckovýtrusých hub dle ontogeneze na askohymeniální a askolokulární, podobně dle vřecek na unitunikátní nebo bitunikátní a podobně dle lichenizace na lichenizované a nelichenizované askomycety je pomocné, zohledňující pouze jeden znak, ale z uživatelského pohledu (např. pro determinaci) praktické. Proto se tomu v základu nebráníme, ale musíme vědět, že takto pojaté skupiny představují taxonomické agregáty, zahrnující více vývojových větví a tedy monofylů. Z praktického hlediska (učebnice, určovací příručky, netaxonomické studie, fytopatologická a lékařská mykologie) je takové pomocné dělení použitelné.

7

8 bitunikátní vřecko rodu Sporormiella vrchol (apex) dosud neotevřeného vřecka čtyřbuněčná askospora

9 Postavení a vnitřní uspořádání askolokulárních nelichenizovaných askomycetů v celkovém systému. Nejedná se o skutečnou taxonomickou jednotku (navzdory pseudotaxonomickému označování v minulosti jako Ascoloculomycetes nebo Loculoascomycetes, ale o umělé seskupení několika tříd do praktické skupiny. Zřejmě paralelní vývojová linie k askomycetům s askohymeniální ontogenezí (pomocné dělení dle ontogeneze plodnic na skupiny Ascohymenomycetes a Ascoloculomycetes). V základu se jedná o nelichenizované askolokulární zástupce třídy Dothideomycetes s.l. s větším počtem řádů dosud neustáleného vymezení. Zřejmě sesterská skupina k lichenizované fissitunikátní třídě Arthoniomycetes. Další třídy a řády obsahují lichenizované askolokulární askomycety. Řada skupin (řádů a čeledí) zůstává dosud označována jako incertae sedis, tedy nejistého postavení.

10 Základní charakteristika souhrnné skupiny askolokulárních (též bitunikátních) askomycetů. Relativně velká skupina (cca rodů a přes druhů) nelichenizovaných i lichenizovaných rodů (Dothideomycetes, sensu Dictionary of Fungi 10 th ed. 2008). Základní vymezení je založeno na kombinaci dvou znaků: funkčně bitunikátního (fissitunikátního), převážně J- vřecka a askolokulárního vývoje askomatu a s tím souvisejících specifických výsledných typů plodnice a hamathecia. Velmi hojné a důležité jsou anamorfy, příslušející k rodům této skupiny.

11 Askoma je souhrnně označováno jako askostroma, základní typy jsou myriothecium, perithecioidní askostroma (pseudoperithecium), apothecioidní askostroma (pseudoapothecium), thyriothecium. Různé typy interaskálních elementů (hamathecia). Vřecka J-, ultrastrukturálně vícevrstevná, funkčně bitunikátní (exo- a endotunika). Askospory značně rozmanité, terminologie dle septace a zbarvení.

12 Příklady rozmanitosti askospor u konkrétních druhů askolokulárních askomycetů.

13 perithecioidní askostroma dutina (lokulus) hamathecium vřecka

14 askostroma - myriothecium

15

16 příklad štítkovité plodnice typu thyriothecium vřecko askospory štítek pohled shora

17 Nepohlavní rozmnožování je hojné a významné, anamorfy u mnoha druhů představují parazitickou (nekrotrofně parazitickou) část životního cyklu, teleomorfa pak následuje saprotrofní část ŽC. Hojný výskyt synanamorf (viz např. rod Pleospora a jeho tři fytopatologicky důležité anamorfy Alternaria, Stemphylium a Phoma). Bitunikátní askomycety představují jedno ze tří center rozvoje anamorf: (1) U prototunikátních askomycetů jsou to řády Eurotiales a Onygenales. (2) U unitunikátních askomycetů je to především řád Hypocreales. (3) Třetí skupinou jsou bitunikátní askomycety obecně, a zvl. řády Pleosporales, Dothideales nebo Mycosphaerellales.

18 Význam bitunikátních (askolokulárních) askomycetů: Velká skupina s globálním rozšířením a s jádrem výskytu v tropických a subtropických oblastech. Ekonomický význam značný, především výskyt fytopatogenních anamorf na pěstovaných subtropických a tropických plodinách, listové skvrnitosti, padání klíčních rostlin apod.

19 Ekologie bitunikátních (askolokulárních) askomycetů: druhy saprotrofní - bylinný opad, dřevo, veškerý další organický materiál, půda (viz kompendium Soil Fungi); druhy epifytické na živých listech v teplejších oblastech, parazité na rostlinách, houbách a hmyzu; vzácněji jako oportunní typy na teplokrevných živočiších včetně člověka (viz kompendium Clinical Fungi), hojný výskyt v rostlinném opadu a v půdě.

20 Několik příkladů největších rodů a příslušných anamorf: Pleospora asi 50 druhů s kosmopolitním rozšířením, původci listových skvrnitostí, anamorfy typu Alternaria, Stemphylium a Phoma. Cochliobolus asi 11 druhů, anamorfy typu Drechslera, Bipolaris a Curvularia patří mezi fytopatologicky významné houby na obilninách. Pyrenophora - asi 7 druhů, fytopatologicky významné anamorfy typu Drechslera. Mycosphaerella rod má několik desítek (až stovek) druhů a extrémní množství anamorf typu Cladosporium, Cercospora, Ramularia, Fusicladiella a další. Leptosphaeria až 100 druhů s kosmopolitním rozšířením, důležité anamorfy coelomycetového typu (Phoma, Coniothyrium).

21 Botryodiplodia dothidea na větévkách listnáčů plurilokulární askostroma

22 Berlesiella nigerrima na dřevě a na starých stromatech jiných pyrenomycetů

23 Botryosphaeria festucae na listech Poaceae, Cyperaceae a pod.

24 na listech Poaceae, Cyperaceae a pod. Didymella praestabilis

25 Leptosphaeria acuta na Urtica dioica aj. bylinných stoncích

26 Hysterium pulicare na dřevě listnáčů

27 Melanomma pulvis-pyrius hojný druh na dřevě listnáčů

28 Mycosphaerella punctiformis na listech dubů, javorů apod.

29 Mycosphaerella tassiana anamorfa Cladosporium Mycosphaerella pini

30 Nejběžnější druhy anamorfního rodu Cladosporium:

31 Hysterographium fraxini na dřevě listnáčů, zvl. Fraxinus

32 říše: FUNGI pomocná umělá skupina: DEUTEROMYCETES

33 Deuteromycetes výchozí skutečnosti a základní terminologie, deuteromycety v širším (původním) a užším smyslu slova, důležitost konidiogeneze a typu konidiomatu. Vztah této umělé skupiny a taxonomických skupin Ascomycota a Basidiomycota. Současný praktický stav třídění deuteromycetů: * Blastomycetes * Hyphomycetes * Coelomycetes * Agonomycetes

34 Deuteromycetes výchozí skutečnosti: Snaha o přirozený (fylogenetický) systém askomycetů (a hub vůbec) je založena na znacích pohlavního rozmnožování, tedy teleomorfách. Kam ale zařadit zástupce, u nichž pohlavní rozmnožování neznáme? Pohled do historie poznání: FUNGI IMPERFECTI (Fuckel 1871) - houby nedokonalé DEUTEROMYCETES (Saccardo 1893) nebo nedokonale známé? MITOSPORICKÉ HOUBY (Dictionary of Fungi 1995)

35 Deuteromycetes výchozí skutečnosti: Deuteromycety v původním pojetí, tj. v užším smyslu slova: Pomocná (umělá, nefylogenetická) skupina, zahrnující ty anamorfy, u nichž teleomorfa neexistuje (během fylogeneze vymizela), nebo spojení s příslušnou teleomorfou dosud neznáme. Většina deuteromycetů náleží k askomycetům, menší část k bazidiomycetům. Anamorfy, u nichž je spojení s teleomorfou známo, náleží systematicky tam, kam patří příslušná teleomorfa. Deuteromycety s.str. tedy představují mitotické holomorfy, které není možno integrovat do přirozeného systému, budovaného na principu teleomorf. DEUTEROMYCETY s.str. = MITOTICKÉ HOLOMORFY

36 Deuteromycetes výchozí skutečnosti: Deuteromycety v původním pojetí, tj. v užším smyslu slova: Pomocná (umělá, nefylogenetická) skupina, zahrnující ty anamorfy, u nichž teleomorfa neexistuje (během fylogeneze vymizela), nebo spojení s příslušnou teleomorfou dosud neznáme. Většina deuteromycetů náleží k askomycetům, menší část k bazidiomycetům. Anamorfy, u nichž je spojení s teleomorfou známo, náleží systematicky tam, kam patří příslušná teleomorfa. Deuteromycety s.str. tedy představují mitotické holomorfy, které není možno integrovat do přirozeného systému, budovaného na principu teleomorf. Deuteromycety v širším smyslu slova: z praktických důvodů se pro uživatelskou veřejnost do této skupiny kladou i ty anamorfy, u kterých je již spojení s teleomorfou známo, ale umístění prakticky důležité (ekonomicky významné) anamorfy v teleomorfním systému by pro neodborníky bylo nejasné a matoucí. Jméno anamorfy je známé a vžité, zatím co příslušnou teleomorfu uživatelská veřejnost nezná.

37 Konidioma specializovaný multihyfální útvar (struktura), na které (nebo uvnitř které) se tvoří konidiofory (nebo jen konidiogenní buňky) a konidie. Proč to není pravá plodnice? pyknidiální konidioma

38 Konidioma specializovaný multihyfální útvar (struktura), na které (nebo uvnitř které) se tvoří konidiofory (nebo jen konidiogenní buňky) a konidie. Proč to není pravá plodnice? acervulární konidioma

39 Deuteromycetes (anamorfy) typy konidiomat sporodochium synnema konidiomata z jednotlivých konidioforů acervulus konidiomata pyknida

40 Třídění deuteromycetů je založené především na 1) ontogenezi konidiomatu 2) konidiogenezi. Současný praktický stav třídění deuteromycetů: 4 umělé skupiny nejčastěji s koncovkou třídy: Blastomycetes - heterogenní skupina asporogenních kvasinkovitých organizmů, náležejících jak k askomycetům, tak k bazidiomycetům. Hyphomycetes - konidiofory na neohraničeném vzdušném myceliu. Coelomycetes - konidiomata acervulární či pyknidiální. Agonomycetes mycelia sterilia nebo mycelia, vytvářející specifické rozmnožovací částice, odlišné od konidií.

41 Deuteromycetes typy konidiomat

42 Deuteromycetes typy konidiomat hyfální synnematální

43 Deuteromycetes typy konidiomat sporodochiální kupulátní

44 Deuteromycetes typy konidiomat Acervulární pyknidiální stromatizovaná labyrintoidní pyknida

45 Deuteromycetes typy konidiomat pyknothyriální

46 Deuteromycetes (mitosporické houby) pomocná, umělá, netaxonomická skupina Blastomycetes - heterogenní skupina, zahrnující asporogenní kvasinkovité organismy Příklady některých rodů sem zařazovaných: Candida, Torulopsis, Cryptococcus, Rhodotorula Hyphomycetes - konidiomata hyfální, synnematální či sporodochiální Příklady některých nejběžnějších rodů: Acremonium, Alternaria, Arthrinium, Arthrobotrys, Aspergillus, Aureobasidium, Beauveria, Bispora, Botrytis, Cercospora, Chalara, Chloridium, Chrysosporium, Cladosporium, Curvularia, Cylindrocarpon, Dactylaria, Drechslera, Eladia, Epicoccum, Exophiala, Fusarium, Fusicladium, Gliocladium, Graphium, Humicola, Leptographium, Mariannea, Menispora, Monilia, Myrothecium, Nodulisporium, Oidiodendron, Paecilomyces, Papulaspora, Penicillium, Periconia, Phialophora, Ramularia, Rhinocladiella, Scopulariopsis, Scytalidium, Sepedonium, Sporothrix, Sporotrichum, Stachybotrys, Stemphylium, Thielaviopsis, Torula, Trichocladium, Trichoderma, Trichophyton, Tritirachium, Ulocladium, Verticicladium, Verticillium, Wallemia. Coelomycetes - konidiomata kupulátní, acervulární, pyknidiální (stromatická či nestromatická), pyknothyriální. Příklady nejběžnějších rodů: Ascochyta, Asterosporium, Ceuthospora, Colletotrichum, Coniella, Coniothyrium, Cytospora, Dinemasporium, Discosia, Dothichiza, Dothiorina, Leptostroma, Libertella, Melanconium, Monochaetia, Pestalotia, Phoma, Phomopsis, Phyllosticta, Prosthemium, Pseudocenangium, Pyrenochaeta, Septoria. Agonomycetes - mycelia sterilia (nesporulující mycelia): Rhizoctonia, Sclerotium (+ lichenizované: Cystocoleus, Racodium, Lepraria)

47 DEUTEROMYCETES (Fungi Imperfecti, Conidial fungi, Mitosporic fungi). Příklad staršího třídění ("systému") deuteromycetů, založeného na 1) výsledném uspořádání sporulujících a sterilních struktur a 2) výsledném tvaru konidií Deuteromycetes (pomocná třída) pomocný řád Moniliales (Hyphomycetes): pomocné čeledi - Moniliaceae (Mucedinaceae) - Dematiaceae - Stilbaceae (Stilbellaceae) - Tuberculariaceae - (Torulopsidales) pomocný řád Melanconiales pomocná čeleď - Melanconiaceae pomocný řád Sphaeropsidales pomocné čeledi - Sphaeropsidaceae (Pycnidiaceae) - Nectrioidaceae (Zythiaceae) - Excipulaceae - Leptostromataceae

48 Deuteromycetes: příklad staršího třídění, založeného na výsledném tvaru konidiomat a tvaru a barvě konidií.

49 Deuteromycetes: příklad staršího třídění, založeného na výsledném tvaru konidiomat a tvaru a barvě konidií.

50 Vzájemné vztahy biologických (fylogenetických) skupin Ascomycota a Basidiomycota a umělých skupin Deuteromycetes a kvasinky. =Taphrinomycotina =Saccharomycotina =Pezizomycotina = Agaricomycetes (Basidiomycetes)

51 Konidiogeneze: význam, stupně poznání, a praktické možnosti využití v determinační praxi. Konidiogeneze představuje dobrý zdroj znaků pro determinaci i pro fylogenetické úvahy o holomorfě. Základní postuláty, na nichž je studium konidiogeneze postaveno: vrstvy stěny a způsoby jejich depozice. Na tvorbě nové konidie se v různé míře podílejí jednotlivé vrstvy stěny konidiogenní buňky.

52 konidiogeneze depozice materiálu při tvorbě stěny nové konidie terminální difůzní prstencová

53 Základní terminologie vegetativní mycelium konidiofory: mikronematosní konidiogenní buňky: semimakronematosní makronematosní determinátní retrogresivní proliferující - sympodiální proliferace oddělování konidií: rhexolyticky schizolyticky - perkurentní proliferace

54 konidiogeneze typy konidioforů mikronematózní semimakronematózní makronematózní

55 Hortaea werneckii příklad semimakronematózního konidioforu.

56 konidiogeneze typy makronematózních konidioforů jednoduché konidiofory větvené konidiofory

57 retrogresivní konidiogenní buňka retrogresivní konidiogenní buňka

58 retrogresivni konidiogenní buňka

59 konidiogeneze - způsoby uvolňování konidií schizolyticky rhexolyticky

60 Základní typy konidiogeneze: blastická (holoblastická a enteroblastická) thalická (holothalická a thalicko-arthrická) první přiblížení: nově vznikající konidie konidie vzniká z původní části hyfy KGB KGB KGB hyfa BLASTICKÁ KONIDIOGENEZE THALICKÁ KONIDIOGENEZE

61 Základní typy konidiogeneze. nově vznikající konidie konidie vzniká z původní části hyfy KGB KGB hyfa KGB hyfa BLASTICKÁ KONIDIOGENEZE THALICKÁ

62 Základní principy blastické i thalické konidiogeneze lze shrnout následovně: 1) Buňka, ze které vzniká konidie se nazývá konidiogenní buňka. 2) Stěna konidiogenní buňky i výsledné konidie je ultrastrukturálně vícevrstevná, funkčně se chová jako dvouvrstevná. 3) Při vzniku konidií se jedná o to, jakým způsobem se obě vrstvy na tvorbě nové konidie podílejí.

63 BLASTICKÁ KONIDIOGENEZE HOLOBLASTICKÁ ENTEROBLASTICKÁ konidie konidie konidie KGB KGB KGB KGB KGB

64 blastická konidiogeneze A - holoblastická B+C enteroblastická B - tretická C - phialidická

65 sympodiální proliferace konidiogenní buňky

66 Základní principy blastické i thalické konidiogeneze lze shrnout následovně: 1) Buňka, ze které vzniká konidie se nazývá konidiogenní buňka. 2) Stěna konidiogenní buňky i výsledné konidie je ultrastrukturálně vícevrstevná, funkčně se chová jako dvouvrstevná. 3) Při vzniku konidií se jedná o to, jakým způsobem se obě vrstvy na tvorbě nové konidie podílejí. 4) Podle toho pak rozeznáváme u blastického i thalického způsobu tvorby konidií mnoho dalších podtypů, ty však nejsou předmětem naší přednášky. Konidiogeneze tak představuje dobrý zdroj znaků pro determinaci i fylogenetické úvahy o anamorfě. Jen pro představu je dále uveden přehled některých typů tvorby konidií, který dokládá shora uvedené tvrzení.

67 KONIDIOGENEZE BLASTICKÁ THALICKÁ HOLO- BLASTICKÁ ENTERO- BLASTICKÁ HOLO- THALICKÁ THALICKO- ARTHRICKÁ SYNCHRONNÍ TRETICKÁ HOLO- ARTHRICKÁ SYMPODIÁLNÍ PHIALIDICKÁ ENTERO- ARTHRICKÁ ANNELIDICKÁ SARCINICKÁ BASAUXICKÁ ENDOGENNÍ

68 tretická konidiogeneze (vznik porokonidií) POZOR v pdf se gifový obrázek nehýbe!

69 fialidická konidiogeneze první konidie vzniká holoblasticky další konidie pak enteroblasticky z konidiogenní buňky zvané fialida (model Penicillium, Aspergillus) POZOR v pdf se gifový obrázek nehýbe!

70 blastická konidiogeneze u rodu Aspergillus první konidie se vytváří holoblasticky další konidie pak enteroblasticky

71 Základní typy konidiogeneze. nově vznikající konidie konidie vzniká z původní části hyfy KGB KGB hyfa KGB hyfa BLASTICKÁ KONIDIOGENEZE THALICKÁ

72 thalická konidiogeneze

73 thalická holoarthrická konidiogeneze POZOR v pdf se gifový obrázek nehýbe!

74 holothalická konidiogeneze na příkladu r. Microsporum rhexolytické uvolňování konidie

75 Microsporum gypseum makrokonidie

76 thalicko-arthrická konidiogeneze

77 popisná terminologie různých způsobů vzniku konidií

78 Přehled různých způsobů vzniku konidií a termínů, keré se při popisu konidiogeneze nejčastěji používají: uspořádání konidií na měchýřku v řetízku soliterně asynchonně synchronne akropetálně bazipetálně akropleurogenně balls single blastický původ stěny konidie holoblastický enteroblastický determinátní sympodiální růst konidiogenní buňky proliferující perkurentní vznik konidií specializované konidiogenní buňky retrogresívní phialidy annelidy bazauxický uspořádání konidií porogenní KB thalický původ stěny konidie růst konidiogenní buňky

79 Přehled různých způsobů vzniku konidií a termínů, keré se při popisu konidiogeneze nejčastěji používají: uspořádání konidií původ stěny konidie blastický růst konidiogenní buňky vznik konidií specializované konidiogenní buňky uspořádání konidií solitární v řetízku thalický původ stěny konidie holothalické holoarthrické enteroarthrické růst konidiogenní buňky determinátní sympodiálně proliferující

80 Pět fází ontogeneze konidie a KGB: 1. fáze: vlastní vytvoření konidie 2. fáze: vytvoření septa, tedy ohraničení vůči KGB 3. fáze: odpadnutí konidie 4. fáze. chování KGB po odpadnutí konidie 5. fáze: regenerace KGB přechod do funkčního stavu nebo nahrazení novou KGB Konidiogeneze jako biologické kontinuum a snahy o jednotící parametry, popisující vznik konidií.

81 PRAKTIKUM Konečně nám narostla eurotiální kleistothecia tak se na ně podíváme (doplněk k praktiku z osmé lekce).

82 Pozorování kleistothecií na příkladu druhů Eurotium chevalieri a Eurotium rubrum:

83 Pozorování kleistothecií na příkladu druhů Eurotium chevalieri a Eurotium rubrum: kleistothecia teleomorfy konidiofor anamorfy

84 Pozorování kleistothecií na příkladu druhů Eurotium chevalieri a Eurotium rubrum: kleistothecium teleomorfa Eurotium kleistothecium anamorfa Aspergillus anamorfa Aspergillus

85 PRAKTIKUM

86 Pozorování konidií u druhu Drechslera nodosa:

87 Pozorování konidií u druhu Drechslera nodosa:

88 Pozorování konidií u druhu Alternaria brassicicola:

89 Pozorování konidií u druhu Alternaria brassicicola:

90 Alternaria alternata

91 Alternaria tenuissima alternariol alternariol methyl ether

92 Alternaria brassicicola

93 Alternaria konidie napadené rajče

94 Drechslera

95 Drechslera

96

97 Ulocladium

98 Ulocladium

99

ASCOMYCOTA. Houby vřeckaté (vřeckovýtrusé)

ASCOMYCOTA. Houby vřeckaté (vřeckovýtrusé) ASCOMYCOTA Houby vřeckaté (vřeckovýtrusé) Morfologické charakteristiky: 1. Mycelium a somatické struktury: Septované - septa s jednoduchými póry + Woroninova tělíska, organely septálního póru Mycelium

Více

BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN

BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN pro učitelské kombinace biologie 2/2, Z + Zk, 4 kredity Yvonne Němcová ynemcova@natur.cuni.cz Karel Prášil prasil@natur.cuni.cz verze 2010 BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN pro učitelské

Více

Fytopatologická praktika

Fytopatologická praktika Fytopatologická praktika 7 Deuteromycetes Ing. Dagmar Palovčíková Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Pomocné oddělení: Deuteromycety

Více

Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Eurotiomycetes ŘÁD: Eurotiales Eurotium amstelodami (ŽM) Aspergillus

Více

BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN

BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN pro odbornou biologii B120P76I, 3/2, Z + Zk, 6 kreditů verze 2010 BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN pro odbornou biologii 5. lekce Říše Fungi: Ascomycota I. verze 2010 Přehled hlavních

Více

Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby

Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby Cvičení: Kultury - kvasinky a mikroskopické houby Bi1090c Fylogeneze a diverzita řas a hub cvičení Mgr. Lukáš Chrást Loschmidtovy laboratoře, ÚEB PřF MU a RECETOX Podzim 2015 ODDĚLENÍ: Zygomycota TŘÍDA:

Více

Botanika - bezcévné rostliny 4. praktikum Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 4. praktikum Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 4. praktikum Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota vřeckovýtrusné houby TŘÍDA: Eurotiomycetes ŘÁD: Eurotiales Aspergillus niger (ŽM) Aspergillus flavus

Více

černých plodnic perithecia Graphium, Leptographium, Sporothrix identifikační znaky Doporučená média: Literatura

černých plodnic perithecia Graphium, Leptographium, Sporothrix identifikační znaky Doporučená média: Literatura Ophiostomatales Houby charakteristické tvorbou černých plodnic (typu perithecia) s dlouhým krčkem a ústím a nepohlavního stadia v rodech Graphium, Leptographium, Sporothrix aj. Někteří zástupci mají 2

Více

MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010

MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE časový rozvrh lekcí a praktika 1. ÚVOD a EKOLOGIE (bez praktika) 2. Protozoální skupiny (saprotrofní a biotrofně parazitické hlenky s praktikem) 3. Chromalveolární

Více

Systém houbových organsimů

Systém houbových organsimů Systém houbových organsimů Prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D. Verze 2011/2012 4. Přednáška Řád: LEOTIALES (HELOTIALES) Nejpočetnější řád vřeckovýtrusých hub Vytváří apothecia,

Více

ŘÍŠE: Fungi. ODDĚLENÍ: Ascomycota

ŘÍŠE: Fungi. ODDĚLENÍ: Ascomycota ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA při pohlavním procesu dochází ke vzniku dikaryotických hyf, tvořících makroskopické útvary - plodnice (askomata) výtrusy (askospory) vznikají ve

Více

Systém a fylogeneze hub a. houbových organizmů

Systém a fylogeneze hub a. houbových organizmů Systém a fylogeneze hub a houbových organizmů Hibbett & al. (2007) Fungi http://science.kennesaw.edu/~jdirn ber/bio2108/lecture/lecbiodiversit y/31_labeled_images - nejpočetnější skupina hub - asi 65 tis.

Více

Systém houbových organismů část 4 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc.

Systém houbových organismů část 4 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc. Systém houbových organismů část 4 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc. RNDr. M. Sedlářová, Ph. D.; RNDr. I. Petrželová, Ph. D. Odd. fytopatologie, Katedra

Více

TŘÍDA LECANOROMYCETES obsahuje v několika řádech většinu lichenizovaných hub, a proto zde je zařazena obecná charakteristika organismů tradičně

TŘÍDA LECANOROMYCETES obsahuje v několika řádech většinu lichenizovaných hub, a proto zde je zařazena obecná charakteristika organismů tradičně TŘÍDA LECANOROMYCETES obsahuje v několika řádech většinu lichenizovaných hub, a proto zde je zařazena obecná charakteristika organismů tradičně sdružovaných v umělém oddělení LICHENES LIŠEJNÍKY Lišejník

Více

Eurotiales - teleomorfy

Eurotiales - teleomorfy Eurotiales - teleomorfy Houby charakteristické tvorbou plodnic (kleistothecií, gymnothecií, aj.) a nepohlavního stadia v rodech Aspergillus, Penicillium, Paecilomyces, Basipetospora, Polypaecilum aj. Některé

Více

Fytopatologická praktika

Fytopatologická praktika Fytopatologická praktika 5 Ascomycetes (Taphrinomycotina, Saccharomycotina,Pezizomycotina) Ing. Dagmar Palovčíková Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

Eurotium, řád Eurotiales

Eurotium, řád Eurotiales Eurotium, řád Eurotiales Houby nápadné tvorbou žlutých plodnic (kleistothecií) a nepohlavního stadia rodu Aspergillus. Charakteristické svou osmofilií - vyskytují se na substrátech s omezenou dostupností

Více

MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010

MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE časový rozvrh lekcí a praktika 1. ÚVOD a EKOLOGIE (bez praktika) 2. Protozoální skupiny (saprotrofní a biotrofně parazitické hlenky s praktikem) 3. Chromalveolární

Více

Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál

Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál Ascomycota vřeckaté houby (1) Taphrinomycotina: Taphrina Sacchromycotina

Více

Mikromycety - vláknité houby - plísně

Mikromycety - vláknité houby - plísně Mikromycety - vláknité houby - plísně Mikromycety Pro vláknité mikromycety se všeobecně používá termín plísně V mykologii má však termín "plísně" užší význam, označuje pouze houby podkmene Oomycota (např.

Více

H O U B Y. (Fungi, Mycota) B. Voženílková

H O U B Y. (Fungi, Mycota) B. Voženílková H O U B Y (Fungi, Mycota) B. Voženílková Charakteristické rysy hub Houby mají ze všech původců rostlinných chorob největší význam. Ve středoevropských podmínkách je jimi vyvoláno asi 82-84 % všech ekonomicky

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Houby 2 Kód: Datum: 14.8.2013 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: III/2 - Inovace

Více

Pododdělení: ASCOMYCOTINA (houby vřeckovýtrusé) Hlavním společným znakem je tvorba vřecek (ascus), což je jediná diploidní buňka, v níž vznikají po

Pododdělení: ASCOMYCOTINA (houby vřeckovýtrusé) Hlavním společným znakem je tvorba vřecek (ascus), což je jediná diploidní buňka, v níž vznikají po Pododdělení: ASCOMYCOTINA (houby vřeckovýtrusé) Hlavním společným znakem je tvorba vřecek (ascus), což je jediná diploidní buňka, v níž vznikají po meiosi haploidní askospory Stélka - podhoubí (mycelium),

Více

kvasinky x plísně (mikromycety)

kvasinky x plísně (mikromycety) Mikroskopické houby o eukaryotické organizmy o hlavně plísně a kvasinky o jedno-, dvou-, vícejaderné o jedno-, vícebuněčné o kromě zygot jsou haploidní o heterotrofní, symbiotické, saprofytické, parazitické

Více

Ascomycota houby vřeckovýtrusé

Ascomycota houby vřeckovýtrusé Ascomycota houby vřeckovýtrusé Základní vegetativní strukturou je septovaná hyfa s jednojadernými úseky Septa jsou uzavíratelná Voroninovými tělísky Dimorfismus jeden konkrétní druh se může chovat jako

Více

Botanika - bezcévné rostliny 3. praktikum. Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 3. praktikum. Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 3. praktikum ŘÍŠE: Chromista/SAR Přehled pozorovaných objektů ODDĚLENÍ: Peronosporomycota (Oomycota) TŘÍDA: Peronosporomycetes (Oomycetes ) ŘÁD: Peronosporales Pseudoperonospora

Více

Mikroskopické houby a jejich diagnostika. Význam v průmyslu, lékařství a potravinářství.

Mikroskopické houby a jejich diagnostika. Význam v průmyslu, lékařství a potravinářství. Titulní strana Mikroskopické houby a jejich diagnostika. Význam v průmyslu, lékařství a potravinářství. Alena Kubátová Přírodovědecká fakulta UK, Katedra botaniky tel. 221 951 656, e-mail: kubatova@natur.cuni.cz

Více

Lékařská mykologie (Bi3390)

Lékařská mykologie (Bi3390) MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE Laichmanová Monika Lékařská mykologie (Bi3390) Mykologická diagnostika Kvasinky a kvasinkám blízké organizmy http://cs.medixa.org/nemoci/mykoza

Více

Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie

Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie Seminární práce Biologie Maturitní okruh č. 18 Mykologie Hubert Šváb (3. ročník) Houby (Fungi) Mykologie: Věda zabývající se studiem hub (z řec. mýkés -houba) Nejstarší doklady o houbách pocházejí z prvohor,

Více

Mikroskopické vláknité houby jako producenti mykotoxinů Izoláty z mykologické laboratoře a sbírky mikroorganismů Ústavu biochemie a mikrobiologie

Mikroskopické vláknité houby jako producenti mykotoxinů Izoláty z mykologické laboratoře a sbírky mikroorganismů Ústavu biochemie a mikrobiologie Mikroskopické vláknité houby jako producenti mykotoxinů Izoláty z mykologické laboratoře a sbírky mikroorganismů Ústavu biochemie a mikrobiologie Dana Savická, Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha

Více

Příklady fytopatologicky významných hub a houbových organismů v kontextu systematiky Říše: Protozoa Říše: Chromista (Straminipili (Stramenopiles))

Příklady fytopatologicky významných hub a houbových organismů v kontextu systematiky Říše: Protozoa Říše: Chromista (Straminipili (Stramenopiles)) Příklady fytopatologicky významných hub a houbových organismů v kontextu systematiky Říše: Protozoa Říše: Chromista (Straminipili (Stramenopiles)) Říše: Fungi (syn. Mycetalia) Oddělení: Chytridiomycota

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE. Mikroskopické houby - rod Aspergillus

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE. Mikroskopické houby - rod Aspergillus MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE Mikroskopické houby - rod Aspergillus zástupci rodu Aspergillus - popsáno 339 druhů, cca 40 druhů popsáno jako původci mykotických

Více

Bc. Tereza Hyráková. Univerzita Palackého v Olomouci

Bc. Tereza Hyráková. Univerzita Palackého v Olomouci 2015 Bc. Tereza Hyráková Univerzita Palackého v Olomouci 1. Zvolte jednu ze správných odpovědí. 1. Tělo hub se nazývá: a) stélka b) korpus c) mycelium d) kapicilium 2. Z buněčných organel nejsou v cytoplazmě

Více

Botanika bezcévných rostlin 5. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 5. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 5. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Chytridiomycota TŘÍDA: Chytridiomycetes ŘÁD: Chytridiales Synchytrium endobioticum (TP)

Více

Hypocreales další anamorfy

Hypocreales další anamorfy Hypocreales další anamorfy Další významné anamorfy řazené do ř. Hypocreales: Beauveria, Cladobotryum, Geosmithia, Gliocladium, Chaunopycnis, Isaria, Metarhizium, Mycogone, Myrothecium, Sepedonium, Tolypocladium,

Více

Fytopatologická praktika

Fytopatologická praktika Fytopatologická praktika 6 Ascomycetes Rhytismatales, Sordariomycetes, Microascales, Diaporthales, Ophiostomatales,Sordariales, Xylariales, Capnodiales, Dothideales Ing. Dagmar Palovčíková Tento projekt

Více

ODDĚLENÍ: ASCOMYCOTA HOUBY VŘECKATÉ

ODDĚLENÍ: ASCOMYCOTA HOUBY VŘECKATÉ ODDĚLENÍ: ASCOMYCOTA HOUBY VŘECKATÉ výtrusy vznikají ve vřecku (ascus) - je to meiosporangium: zralé vřecko 2n, meioza při vzniku spor (obvykle je jedinou diploidní buňkou v životním cyklu) spory se tvoří

Více

Saprofité-rozklad org. zbytků Paraziticky- mykosy... Symbioticky- s cévnatými rostlinami(mykorhiza)- 95% rostlinných druhů, rostlina poskytuje

Saprofité-rozklad org. zbytků Paraziticky- mykosy... Symbioticky- s cévnatými rostlinami(mykorhiza)- 95% rostlinných druhů, rostlina poskytuje Otázka: Houby a nižší rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): LenkaKrchova Houby fungia Samostatná říše- napůl živočich a rostlina Eukaryotické heterotrofní organismy, které se rozmnožují výtrusy. Tělo se

Více

Fytopatogenní houby a houbové organismy v kotextu systematiky

Fytopatogenní houby a houbové organismy v kotextu systematiky Fytopatogenní houby a houbové organismy v kotextu systematiky Říše: Protozoa Eukaryotní organismy, převážně jednobuněčné, s plasmodiálním stádiem, v ontogenetickém vývoji se vyskytuje bezbuněčná fáze.

Více

Systém houbových organsimů

Systém houbových organsimů Systém houbových organsimů Prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D. Verze 2011/2012 3. Přednáška Pododdělení: ASCOMYCOTINA (houby vřeckovýtrusé) Hlavním společným znakem je tvorba

Více

Úvod... 2. 1 Teoretická část... 3

Úvod... 2. 1 Teoretická část... 3 Obsah Úvod... 2 1 Teoretická část... 3 1.1 Historie... 3 1.2 Systematické zařazení... 3 1.3 Rozmnožování... 4 1.3.1 Princip rozmnožování... 4 1.3.2 Životní cyklus... 4 1.4 Laboratorní metody při určování

Více

Systém organismů. Impérium: ARCHEA říše: Archaebacteria. Impérium: PROKARYA říše : Bacteria

Systém organismů. Impérium: ARCHEA říše: Archaebacteria. Impérium: PROKARYA říše : Bacteria Systém organismů Impérium: ARCHEA říše: Archaebacteria Impérium: PROKARYA říše : Bacteria Impérium: EUKARYA říše: Protozoa (prvoci) říše: Chromista podříše: Cryptistae podříše: Chromobiotae říše: Fungi

Více

Fusarium a Cylindrocarpon

Fusarium a Cylindrocarpon Fusarium a Cylindrocarpon Rod Fusarium (česky srpatka) je charakteristický tvorbou vícebuněčných zakřivených makrokonidií, na rozdíl od příbuzného rodu Cylindrocarpon, který má makrokonidie většinou rovné.

Více

plodnic přívěsky Geomyces, Microsporum, Oidiodendron, Scedosporium identifikační znaky Doporučená média: Literatura

plodnic přívěsky Geomyces, Microsporum, Oidiodendron, Scedosporium identifikační znaky Doporučená média: Literatura Onygenales Houby charakteristické tvorbou plodnic typu kleistothecií, gymnothecií ap., s rozmanitými typy peridie, často s nápadnými přívěsky. Vřecka většinou 8-sporová, se záhy mizející stěnou, askospory

Více

ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Taphrinomycetes řád: Taphrinales, čeleď Taphrinaceae

ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Taphrinomycetes řád: Taphrinales, čeleď Taphrinaceae ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Taphrinomycetes řád: Taphrinales, čeleď Taphrinaceae ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA vegetativní mycelium je dikaryotické, schopnost tvorby haploidní kvasinkovité fáze (dimorfizmus),

Více

Cvičení z mykologie (pro učitele) 5. praktické cvičení Houby vřeckovýtrusné Ascomycota I

Cvičení z mykologie (pro učitele) 5. praktické cvičení Houby vřeckovýtrusné Ascomycota I Cvičení z mykologie (pro učitele) 5. praktické cvičení Houby vřeckovýtrusné Ascomycota I konidiofory: nepohlavní rozmnožování plodnice: pohlavní rozmnožování vřecka kleistothecium apothecium perithecium

Více

Cvičení z mykologie (pro učitele) 8. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota

Cvičení z mykologie (pro učitele) 8. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota Cvičení z mykologie (pro učitele) 8. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota přezky teliospory hymenofor - rourky Program 1) Vyhodnocení plesnivých obrázků 2) Inokulace půdy a potravin na

Více

Mykologie potravin: studium interakcí mikroskopických hub s potravinou nebo krmivem vedoucí ke kontaminaci, k rozkladným procesům nebo k produkci

Mykologie potravin: studium interakcí mikroskopických hub s potravinou nebo krmivem vedoucí ke kontaminaci, k rozkladným procesům nebo k produkci Mykologie potravin Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci kvasinek a plísní na pevných půdách, vyhodnocování morfologie (makro- a mikroskopicky), typy toxinů produkovaných plísněmi. Mykologie

Více

Houby a houbové organismy základní charakteristika skupiny. (Fungi, Mycota) Lukáš Leitner

Houby a houbové organismy základní charakteristika skupiny. (Fungi, Mycota) Lukáš Leitner Houby a houbové organismy základní charakteristika skupiny (Fungi, Mycota) Lukáš Leitner LukasLeitner@seznam.cz Charakteristické rysy hub Houby mají ze všech původců rostlinných chorob největší význam.

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Obecná biologie rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více

III. Mikromycety jako původci onemocnění člověka, kontaminanty potravin, producenti mykotoxinů

III. Mikromycety jako původci onemocnění člověka, kontaminanty potravin, producenti mykotoxinů III. Mikromycety jako původci onemocnění člověka, kontaminanty potravin, producenti mykotoxinů Alena Kubátová katedra botaniky PřF UK, Sbírka kultur hub, kubatova@natur.cuni.cz Houby způsobující mykotická

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Mikroskopické houby Laichmanová Monika autor: MUDr. Petr Ondrovčík Mikroskopické

Více

Hypocreales další anamorfy

Hypocreales další anamorfy Hypocreales další anamorfy Další významné anamorfy řazené do ř. Hypocreales: Acremonium, Verticillium a jim podobné rody Pochonia, Lecanicillium, Simplicillium, Mariannaea, Clonostachys; a dále Trichoderma.

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová

Plísně. v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE. Kateřina Klánová Plísně v domě a bytě 164 Kateřina Klánová ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Plísně v domě a bytě ODSTRAŇOVÁNÍ A PREVENCE Kateřina Klánová GRADA PUBLISHING Poděkování Za odborné konzultace děkuji RNDr. Jaroslavu

Více

Systém houbových organismů část 3 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc.

Systém houbových organismů část 3 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc. Systém houbových organismů část 3 Přednášky (verze LS 2006/2007) RNDr. B. Mieslerová, Ph.D. Prof. Ing. A. Lebeda, DrSc. RNDr. M. Sedlářová, Ph. D.; RNDr. I. Petrželová, Ph. D. Odd. fytopatologie, Katedra

Více

vřeckaté houby - Ascomycota

vřeckaté houby - Ascomycota vřeckaté houby - Ascomycota vřeckaté houby - Ascomycota pohlavní rozmnožování askospory vznikající ve vřecku (ascus) na koncích dikaryotických hyf vřecka vznikají obvykle v rámci plodnic askomat častá

Více

Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál

Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Systém a evoluce řas a hub - cvičení doprovodný materiál Ascomycota vřeckaté houby (2) Pezizomycotina ( eu-ascomycetes ) Leotiomycetes:

Více

Cvičení z mykologie (pro učitele) 9. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota

Cvičení z mykologie (pro učitele) 9. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota Cvičení z mykologie (pro učitele) 9. praktické cvičení Houby stopkovýtrusné - Basidiomycota přezky teliospory hymenofor - rourky Program 1) Vyhodnocení izolací půdy a potravin na agarová média 2) Basidiomycota

Více

celulolytické identifikační znaky Doporučená média: Literatura

celulolytické identifikační znaky Doporučená média: Literatura Sordariales Skupina charakteristická tvorbou většinou tmavě zbarvených plodnic typu perithecia. Někteří zástupci mají plodnice porostlé různě utvářenými trichomy (např. Chaetomium). Většinou se vyskytují

Více

verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18

verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18 MYKOLOGIE kód MB120P18, hodinový rozsah: 2/2, 4 kredity Karel Prášil prasil@natur.cuni.cz CO S NÁMI ABSOLVUJETE: přednášku praktické cvičení zkoušku případně exkurzi pro Mykologii

Více

Přehled pozorovaných objektů

Přehled pozorovaných objektů Přehled pozorovaných objektů ODDĚLENÍ Myxomycota (Mycetozoa) hlenky, TŘÍDA: Myxomycetes (Myxogastrea) ŘÁD: Liceales Lycogala epidendrum (vlčí mléko oranžové) - aethalia ŘÁD: Stemonitales Stemonitis sp.

Více

plodnice většinou makroskopický útvar vyrůstají za příznivých podmínek z podhoubí a sloužící k rozšíření výtrusů (jen u vyšších hub)

plodnice většinou makroskopický útvar vyrůstají za příznivých podmínek z podhoubí a sloužící k rozšíření výtrusů (jen u vyšších hub) Otázka: Houby Předmět: Biologie Přidal(a): cathrinefirth CHARAKTERISTIKA početná a různorodá skupina znaky rostlin (nepohyblivost) i znaky živočichů (heterotrofní výživa org. látky, zásobní látka glykogen)

Více

Fytopatologická praktika

Fytopatologická praktika Fytopatologická praktika zygomycety 4 Ing. Dagmar Palovčíková Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Systém hub 4 (5) dobře odlišené

Více

Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Fylogeneze a morfologie bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Eurotiomycetes ŘÁD: Eurotiales Eurotium amstelodami (ŽM) Aspergillus

Více

Fytopatologická praktika

Fytopatologická praktika Fytopatologická praktika názvosloví, systém, morfologie (Oomycety) 3 Ing. Dagmar Palovčíková Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

Choroby asimilačního aparátu listnáčů 3 mikroskopické cvičení

Choroby asimilačního aparátu listnáčů 3 mikroskopické cvičení Choroby asimilačního aparátu listnáčů 3 mikroskopické cvičení Erysiphaceae padlí houby vřeckaté (Ascomycetes) na listech, výhonech, plodech a ostatních nadzemních orgánech rostlin Erysiphaceae Říše: Fungi

Více

Penicillium podrod Biverticillium. - konidiofor větvený na konci - fialidy štíhlé, protáhlé (acerozní)

Penicillium podrod Biverticillium. - konidiofor větvený na konci - fialidy štíhlé, protáhlé (acerozní) Penicillium podrod Biverticillium - konidiofor větvený na konci - fialidy štíhlé, protáhlé (acerozní) Penicillium islandicum Kolonie: Dosti pomalu rostoucí, sametové až flokozní, tmavozelené, s oranžovým

Více

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota ekologická skupina lišejníky (lichenizované houby) TŘÍDA: Lecanoromycetes ŘÁD:

Více

Obilniny. Limitované škodlivé organismy a jejich laboratorní stanovení

Obilniny. Limitované škodlivé organismy a jejich laboratorní stanovení Limitované škodlivé organismy a jejich laboratorní stanovení Obilniny Braničnatka plevová Fuzariózy klasů Snětivosti Prašná sněť pšeničná Pruhovitost ječná Skvrnitost Prašná sněť ječná, tvrdá sněť ječná

Více

FYLOGENEZE A DIVERZITA HUB A PODOBNÝCH ORGANISMŮ (část přednášky Fylogeneze a diverzita řas a hub)

FYLOGENEZE A DIVERZITA HUB A PODOBNÝCH ORGANISMŮ (část přednášky Fylogeneze a diverzita řas a hub) MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 FYLOGENEZE A DIVERZITA HUB A PODOBNÝCH ORGANISMŮ (část přednášky Fylogeneze a diverzita řas a hub) systém založený na pojetí taxonů

Více

3. cvičení. Říše FUNGI; Oddělení: EUMYCOTA; Pododdělení: ASCOMYCOTINA; Třída: ASCOMYCETES houby vřeckovýtrusé (OPAKOVÁNÍ POJMŮ)

3. cvičení. Říše FUNGI; Oddělení: EUMYCOTA; Pododdělení: ASCOMYCOTINA; Třída: ASCOMYCETES houby vřeckovýtrusé (OPAKOVÁNÍ POJMŮ) 3. cvičení Říše FUNGI; Oddělení: EUMYCOTA; Pododdělení: ASCOMYCOTINA; Třída: ASCOMYCETES houby vřeckovýtrusé (OPAKOVÁNÍ POJMŮ) STÉLKA: vláknité přehrádkované mycelium, v přehrádkách s jednoduchým pórem

Více

kvasinky x plísně (mikromycety)

kvasinky x plísně (mikromycety) Mikroskopické houby o eukaryotické organizmy o jedno-, dvou-, vícejaderné o jedno-, vícebuněčné o kromě zygot jsou haploidní o heterotrofní, symbiotické, saprofytické, parazitické o buněčná stěna bez peptidoglykanu,

Více

Biologie lišejníků. 3. lekce. Rozmnožování lišejníků

Biologie lišejníků. 3. lekce. Rozmnožování lišejníků Biologie lišejníků 3. lekce Rozmnožování lišejníků Reprodukce lišejníků Rozmnožování: pohlavní plodnice jako u hub (apothecia, perithecia, ) nepohlavní konidie (nepohlavní spory) nejčastěji v pyknidách

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Buňka hub. mitochondrie. glykogen Golgiho aparát. vakuola jádro drsné ER. lysozóm. buněčná stěna plazm.membr. hladké ER

Buňka hub. mitochondrie. glykogen Golgiho aparát. vakuola jádro drsné ER. lysozóm. buněčná stěna plazm.membr. hladké ER Říše: Houby (Fungi) Buňka hub buněčná stěna plazm.membr. lysozóm vakuola jádro drsné ER mitochondrie glykogen Golgiho aparát hladké ER Stavba těla t - stélky - tvořena souborem houbových vláken = hyf (u

Více

organismy, obligátní ektoparazité (komensálové?) především v tělech hmyzu, hl. brouků ruch/msa/blackwell.html.

organismy, obligátní ektoparazité (komensálové?) především v tělech hmyzu, hl. brouků   ruch/msa/blackwell.html. TŘÍDA LABOULBENIOMYCETES řád Laboulbeniales netvoří žádné mycelium (!!!), stélku tvoří jen 1 nebo několik řad buněk s přívěsky, bazální buňkou ( noha ) je ukotvena v těle hostitele jsou známy pouze jako

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Biologie - Kvinta, 1. ročník

Biologie - Kvinta, 1. ročník - Kvinta, 1. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

II. Mikroskopické houby a jejich průmyslové využití

II. Mikroskopické houby a jejich průmyslové využití II. Mikroskopické houby a jejich průmyslové využití Alena Kubátová katedra botaniky PřF UK Sbírka kultur hub kubatova@natur.cuni.cz Význam hub z hlediska člověka Pozitivní: Sběr a konzumace jedlých hub

Více

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590 , T. G. Masaryka 590 Dodatek č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro nižší stupeň gymnázia (zpracován podle RVP ZV) Tímto dodatkem se mění osnovy předmětu Biologie a geologie pro primu od školního roku

Více

Vzdělávací obor Přírodopis - obsah 6.ročník

Vzdělávací obor Přírodopis - obsah 6.ročník 6.ročník Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Metody práce obor navázání na již zvládnuté ročník 1. OBECNÁ Kompetence k učení, k řešení problémů, 1.1 Vznik a vývoj života Vlastivěda

Více

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie ÚSTAV TECHNOLOGIE VODY A PROSTŘEDÍ N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie Název úlohy: Kultivační stanovení: Stanovení mikromycet (plísní a kvasinek) Vypracováno v rámci projektu: Inovace a

Více

Časopis žáků Základní školy, Ostrava-Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace SOVIČKA

Časopis žáků Základní školy, Ostrava-Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace SOVIČKA Časopis žáků Základní školy, Ostrava-Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace SOVIČKA Redaktoři časopisu Sovička Lucie Filipková, Matěj Javorek, Přemysl Hranoš, Adam Tomášek, Emílie Bagiérová, Vašek

Více

Možnosti ovlivnění obsahu mykotoxinů v potravním řetězci

Možnosti ovlivnění obsahu mykotoxinů v potravním řetězci Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Možnosti ovlivnění obsahu mykotoxinů v potravním řetězci Bakalářská práce Vedoucí práce: Doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D. Lenka Slonková Brno 2012 Na tomto

Více

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Opisthokonta (Fungi) ODDĚLENÍ: Ascomycota lišejníky (lichenizované houby) Fabien Burki Cold Spring Harb Perspect Biol2014

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 5.6.3 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOPIS I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis vychází z obsahu vzdělávacího oboru Člověk a příroda a je v některých ročnících částečně

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Agronomická fakulta Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Agronomická fakulta Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Agronomická fakulta Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Vliv abiotických faktorů na mikroflóru obilek ječmene Diplomová práce Vedoucí práce: doc. Ing. Ivana

Více

Přehled chorob a skladištních škůdců na osivu vybraných druhů plodin

Přehled chorob a skladištních škůdců na osivu vybraných druhů plodin ÚKZÚZ Přehled chorob a skladištních škůdců na osivu vybraných druhů plodin (Metodika zkoušení zdravotního stavu osiva) Ing. Jitka hadová 2006 OBSAH Předmluva 4 Legislativa platná při hodnocení zdravotního

Více

(část přednášky Systém a evoluce rostlin)

(část přednášky Systém a evoluce rostlin) MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 SYSTÉM A EVOLUCE HUB A PODOBNÝCH ORGANISMŮ (část přednášky Systém a evoluce rostlin) systém založený na pojetí taxonů v 10. vydání

Více

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 8 Př časová dotace: 1 hod / týden Přírodopis 8. ročník P 9 1 01 P 9 1 01.5 P 9 1 01.6 P 9 1 01.7 P 9 1 01.9 P 9 1 03 P 9 1 03.1 P 9 1 03.3 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

5.6.3 Přírodopis povinný předmět

5.6.3 Přírodopis povinný předmět 5.6.3 Přírodopis povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 0+1 Předmět Přírodopis se vyučuje v dotaci

Více

OBECNÁ MYKOLOGIE MB120P46 4 kredity (verze 2010)

OBECNÁ MYKOLOGIE MB120P46 4 kredity (verze 2010) OBECNÁ MYKOLOGIE MB120P46 4 kredity (verze 2010) garant: Karel Prášil, katedra botaniky PřF UK Praha, prasil@natur.cuni.cz přednášející: Milan Gryndler, laboratoř biologie hub MBÚ AV ČR, Praha Jan Holec,

Více

Revoluce v podzemí. Vibrance TM Gold - produkt, který získal ocenění na Agrow Awards v Londýně za nejlepší nový produkt v ochraně rostlin.

Revoluce v podzemí. Vibrance TM Gold - produkt, který získal ocenění na Agrow Awards v Londýně za nejlepší nový produkt v ochraně rostlin. Revoluce v podzemí Vibrance TM Gold - produkt, který získal ocenění na Agrow Awards v Londýně za nejlepší nový produkt v ochraně rostlin. Rooting Power technologie Fungicidní mořidlo s velmi širokým spektrem

Více

MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010

MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE časový rozvrh lekcí a praktika 1. ÚVOD a EKOLOGIE (bez praktika) 2. Protozoální skupiny (saprotrofní a biotrofně parazitické hlenky s praktikem) 3. Chromalveolární

Více

Téma : HOUBY. Výukový předmět : Přírodopis (6. ročník) Vypracoval : Jana Hůšová. Očekávané výstupy :

Téma : HOUBY. Výukový předmět : Přírodopis (6. ročník) Vypracoval : Jana Hůšová. Očekávané výstupy : Téma : HOUBY Výukový předmět : Přírodopis (6. ročník) Vypracoval : Očekávané výstupy : Jana Hůšová Seznámení s říší HOUBY Praktické využití těchto organismů pro člověka Schopnost rozpoznat jedlé a jedovaté

Více

Vliv plísní na zdraví člověka

Vliv plísní na zdraví člověka Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Ústav hygieny a epidemiologie Studničkova 7, 128 00 Praha 2 Přednosta: doc. MUDr. Milan Tuček, CSc. Vedoucí terénní stáže: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. Vliv

Více

Mycelium (podhoubí) = soubor hyf. Součástí mycelia jsou i útvary kde vznikají spory

Mycelium (podhoubí) = soubor hyf. Součástí mycelia jsou i útvary kde vznikají spory Říše: HOUBY (Fungi) Charakteristika: - známo přes 100 000 druhů (odhad až 1,5 miliónů) - organizmy s eukaryotickou buňkou BS s chitinem, v buňce lysozómy i cytoskelet - jedno i mnohobuněčné - heterotrofní

Více

ČLOVĚK A PŘÍRODA/PŘÍRODOPIS

ČLOVĚK A PŘÍRODA/PŘÍRODOPIS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_BiII-6 Autor Mgr. David Kollert Datum vytvoření vzdělávacího

Více