VIROVÉ NEMOCI PAPOUŠKŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VIROVÉ NEMOCI PAPOUŠKŮ"

Transkript

1 VIROVÉ NEMOCI PAPOUŠKŮ

2 Cirkoviróza papoušků (CP) Synonymum - onemocnění zobáku a peří papoušků (včetně zkratky PBFD z anglického názvu Psittacine Beak and Feather Disease). Etiologie papouščí cirkovirus 14 až 17 nm, je neobalený a obsahuje cirkulární jednořetězcovou DNA o velikosti 1994 bp.

3 Cirkoviróza papoušků (CP) Příznaky u papoušků žako (Psittacus erithacus) Akutní papouščí cirkovirová infekce se vyskytuje u mladých žaků. U experimentálně infikovaných ptáků, nespecifické systémové příznaky předchází léze v opeření. Může se objevit podobné dystrofické peří jako u kakaduů. Nebo nově vytvořené obrysové peří, které je normálně šedé může mít červenou barvu. Červené zbarvení obrysového peří je však nespecifické pro papouščí cirkovirovou infekci. Ovšem ne všichni žaci infikovaní papouščím cirkovirem vykazují léze opeření. Rychlá, fatální forma CP byla popsána u žaků ve věku mezi 7 týdny až 9 měsíci. U těchto ptáků je popisována stáze volete, regurgitace a slabost. Ztráta peří je patrná zhruba u 20% postižených žaků. Pokles počtu leukocytů pod 1,000 x 109 /l je běžný. Akutní, často masivní nekróza jater je také běžným nálezem, třebaže změny v biochemii ne vždy odpovídají stupni změn na játrech. Většina z těchto ptáků uhyne nebo je utracena během dvou týdnů po prezentaci.

4 Cirkoviróza papoušků (CP) Klinický případ č. 1: Dvouměsíční žako (Psittacus erithacus) o hmotnosti 550 g byl prezentován kvůli náhlému vypadávání peří a ztrátě zájmu o příjem krmiva. Chovatel nakoupil celé hnízdo tří papoušků k ručnímu dokrmu před týdnem, večer po nákupu zjistil, že jim vypadává peří. Klinicky bylo při běžné manipulaci zjištěno masivní vypadávání peří. Peří je na bázi zaškrcené a u jiných per perzistují péřové pochvy.

5 Patrná je apatie mláděte papouška a spontánně vypadané peří na vyšetřovacím stole.

6 Pohled na ventrální plochu křídla, kde jsou patrná změněná pera.

7 Tři vypadlá pera se zaškrcením při bázi brku.

8 Detail zaškrcení per při bázi brku.

9 Ocasní červené pero s velmi nápadným zaškrcením při bázi brku.

10 Cirkoviróza papoušků (CP) Hematologické vyšetření klinický případ č. 1 hemoglobin 76 g/l erytrocyty 2, /l leukocyty 6,00 109/l Leukogram heterofily eosinofily basofily monocyty lymfocyty 0% 0% 1% 17% 82% 0 0 0,06 1,02 4,92 109/l 109/l 109/l 109/l 109/l

11 Cirkoviróza papoušků (CP) Hematologické vyšetření klinický případ č. 1 hemoglobin 76 g/l erytrocyty 2, /l leukocyty 6,00 109/l Leukogram heterofily eosinofily basofily monocyty lymfocyty 0% 0% 1% 17% 82% 0 0 0,06 1,02 4,92 109/l 109/l 109/l 109/l 109/l

12 Cirkoviróza papoušků (CP) Na základě klinického nálezu a výsledku hematologického vyšetření, kdy byla zjištěna výrazná lymfocytóza a nepřítomnost heterofilů byla stanovena předběžná diagnóza papouščí cirkoviróza, která byla později potvrzena PCR. Prognóza byla nepříznivá. Za 10 dní bylo tělo papouška přineseno k postmortálnímu vyšetření hlavní pitevní nález spočíval ve výrazné hepatomegalii s nápadnou nekrózou hepatocytů.

13 Nekrotické žlutavé změny na játrech in situ.

14 Nekrotické žlutavé změny na játrech po vynětí z těla.

15 Cirkoviróza papoušků (CP) Žako případ č. 2 K postmortálnímu vyšetření byl donesen kadáver mláděte papouška žako. V anamnéze chovatel uváděl, že o víkendu musel být papoušek ošetřen kvůli krvavé stolici a problémům s pánevní končetinou na soukromé veterinární klinice, kdy mu byly injekčně aplikovány antibiotika.

16 Kadáver žaka případ č. 2 po odstranění kůže, prosvítající játra přes stěnu břicha známka jejich zvětšení.

17 Krvácenina po aplikaci patrná na perikardu.

18 Za proventrikulem je patrná mykotická aerosakulitita s povrchovým růstem plísní.

19

20 Mykotická aerosakulitida po odstranění orgánů gastrointestinálního traktu, dále patrný granulom v přiléhajícím laloku plic.

21 Cirkoviróza papoušků (CP) Při pitvě bylo zjištěno úplné opeření, bez vypadávání peří. Výživný stav byl zhoršený. Nápadná byla zvětšená dystrofická játra. Dále byla zjištěna mykotická aerosakulitida levého abdominálního vzdušného vaku. Plísňové granulomy byly zjištěny v plicích a ledvinách. Výrazný granulom byl zejména v levém předním oddílu ledvin. U normálních ptáků probíhá mykotická infekce jako granulomatózní zánět plicního parenchymu, eventuálně jsou patrné granulomy ve stěně vzdušných vaků. Vzhledem ke věku papouška a způsobu růstu plísní byla uvažována imunosuprese a byl odebrán vzorek jater a sleziny k průkazu papouščího cirkoviru. Vyšetření bylo pozitivní.

22 Cirkoviróza papoušků (CP) Žako případ č. 3 Klinicky byla prezentována samička papouška žako, ve věku 6 měsíců, kterou chovatel na koupil asi před měsícem. Při nákupu nebylo provedeno testování na papouščí cirkovirus. Důvod prezentace spočíval v tom, že papoušek dle majitele pravděpodobně přijal cizí těleso silikonové těsnění výletových otvorů a vykazuje parézu levé pánevní končetiny.

23 Šedé zbarvení oční duhovky odpovídá věku 6 měsíců, u mladších žaků je oko černé viz případ č. 1 a u starších žluté. V popředí trus.

24 Detail trusu, nápadná je výrazně žlutá barva urátů a tekuté složky moči.

25 Nápadné zvětšení stínu jater trojúhelníkovitý tvar a přítomnost plynu jak v proventrikulu, tak ve svalnatém žaludku.

26 Játra jsou u ptáků uložena na pravé straně těla, zvětšení jater potvrzuje vymizení kardiohepatálního úhlu na pravé straně, na levé straně těla patrný plyn v proventrikulu a grit ve svalnatém žaludku, který je zvýrazněn přítomností plynu.

27 Cirkoviróza papoušků (CP) Hematologické vyšetření případ č. 3 Hemoglobin Hematokrit Erytrocyty Leukocyty 81 g/l 0,23 l/l 1, /l 1, /l Leukogram - Nebylo možné vyhodnotit pro malý počet bílých krvinek

28 Cirkoviróza papoušků (CP) Hematologické vyšetření případ č. 3 Hemoglobin Hematokrit Erytrocyty Leukocyty 81 g/l 0,23 l/l 1, /l 1, /l Leukogram - Nebylo možné vyhodnotit pro malý počet bílých krvinek

29 Cirkoviróza papoušků (CP) Biochemické vyšetření případ č. 3 Celková bílkovina ALP ALT AST Kreatinkinása Amylása Kyselina močová Vápník Fosfor 29,10 g/l 0,34 μkat/l 0,21 μkat/l 4,18 μkat/l 108,90 μkat/l 9,54 μkat/l 950,50 μmol/l 1,58 μmol/l 6,73 μmol/l

30 Cirkoviróza papoušků (CP) Biochemické vyšetření případ č. 3 Celková bílkovina ALP ALT AST Kreatinkinása Amylása Kyselina močová Vápník Fosfor 29,10 g/l 0,34 μkat/l 0,21 μkat/l 4,18 μkat/l 108,90 μkat/l 9,54 μkat/l 950,50 μmol/l 1,58 μmol/l 6,73 μmol/l

31 Játra zvětšená, jejich obrys odpovídá laterolaterálnímu rentgenovému snímku, patrné žlutavé nekrózy, suspektně perakutní proces.

32

33 Cirkoviróza papoušků (CP) Papoušek byl v dobrém výživném stavu. Bylo provedeno rentgenologické vyšetření. Zejména na laterolaterálním snímku bylo patrné zvýšené množství plynu v proventrikulu a výrazně zvětšený stín jater Provedení RTG vyloučilo cizí těleso a prokázalo hepatomegalii. Na základě výsledků hematologického vyšetření a předchozího netestování na papouščí cirkovirus byla vyslovena suspektní diagnóza PBFD s nepříznivou prognózou. Pacient byl umístěn v izolaci a byla zahájena antimikrobiální terapie (Baytril) doplněná o rehydrataci (fyziol. roztok, Duphalyte, Catosal) a krmení sondou. Paréza postihla i druhou pánevní končetinu. Přes noc žako uhynul. Při pitvě byla hlavním patologickým nálezem výrazná hepatitida, potvrzující podezření na PBFD. Ve svalnatém žaludku byl přítomen křemičitý grit. Sterilně odebraný vzorek jater byl testován na papouščí cirkovirus s pozitivním výsledkem.

34 Chronická forma cirkovirózy u kakadua, ztráta obrysového peří po těle i v chocholce.

35 Cirkoviróza papoušků (CP) Případ č. 4 Z chovu kde již dříve byla diagnostikována cirkoviróza papoušků byl ke klinickému a postmortálnímu vyšetření dovezen kakadu inka (Cacatua leadbeateri) ve věku tří let. Kakadu vykazoval dlouhodobě poruchy opeření a nereagoval na opakované dlouhodobé podávání imunoglukanu v dávce 10 mg/kg živé hmotnosti. Papouškovi chybělo peří především na břiše, hlava byla jen částečně opeřená, úplně chyběla chocholka a byly patrné i změny na zobáku. PCR vyšetření bylo pozitivní na papouščí cirkovirus.

36 Nekróza spodního zobáku způsobená chronickou cirkovirózou.

37 Chybějící peří na prsou, krku a křídlech.

38 Chybějící peří na hlavě, nepřítomnost typické chocholky.

39 Aviární polyomavirová infekce Synonyma nemoc výletků andulek (BFD) francouzské pelichání (společně s PBFD) Charakteristika poruchy opeření úhyny mláďat a mladých ptáků porucha srážlivosti krve krváceniny průběh závisí na druhu a věku jedince

40 Aviární polyomavirová infekce Polyomavirová infekce u ostatních druhů papoušků K úhynu u arů a eklektů dochází u ptáků ve věku 14 týdnů a mladších. Většina mláďat, která uhynou je dokrmována z ruky. Infikovaná mláďata vypadají zdravě, vykazují jen velmi málo předběžných klinických příznaků a náhle uhynou. Pokud se objeví klinické příznaky předchází úhynu pouze o několik hodin. Pozorní chovatelé mohou zaznamenat opožděné vyprazdňování volete, slabost a generalizovanou bledost nebo krváceniny pod kůží několik hodin před úhynem.

41 Aviární polyomavirová infekce Polyomavirová infekce u mláďat arů V průběhu ručního dokrmu došlo k náhlému úhynu tří mláďat arů, jednalo se od dva druhy ara ararauna (Ara ararauna) 1 kus a ara kaninda (Ara glaucogularis) 2 kusy. Mláďata obou druhů papoušků byla odchovávána v jednom inkubátoru. V anamnéze chovatel uváděl podezření na možnost bakteriální infekce z nekvalitního zdroje vody, dále chovatel uvádí, že předchozího dne došlo k opožděnému vyprazdňování volete.

42 Zevně patrné podkožní krváceniny.

43 Hemoragie v podkoží.

44 Hemoragie v podkoží po odpreparování kůže, nápadně bledá prsní svalovina.

45 Játra vzhledu muškátového oříšku - nekrotické léze.

46 Aviární polyomavirová infekce Všechna mláďata jsou zatím neopeřená. U ary ararauny byla postmortálně zjištěna výrazná hemoragická diatéza do podkoží. a abdomenu, světlá prsní svalovina, světlá barva srdce, játra vzhled muškátového ořechu. U čerstvého kadáveru ary kanindy nebyly patrné krváceniny v podkoží, ale játra měla vzhled muškátového ořechu. Starší úhyn ary kanindy, který byl doručen zamražený vykazoval přítomnost krvácenin, játra byla pouze zvětšená, parenchym nezměněný, srdce světlé. Z jater prvních dvou ptáků bylo provedeno PCR vyšetření na cirkovirózu papoušků a aviární polyomavirózu. Zdrojem infekce byl chovný pár ar araraun, který byl nedávno umístěn do chovu, bez adekvátní karantény.

47 Aviární polyomavirová infekce V době pohotovostní služby bylo předvedeno 6-7 týdenní mládě alexandra velkého, odchovávané z ruky. Chovatel si stěžoval na odmítání příjmu potravy a na výrazně tmavý trus a somnolenci. Pták byl klinicky apatický, byl v dobrém výživném stavu, měl zavřené oči. Cytologickým vyšetřením trusu byla zjištěna dysbióza s přerůstáním sporotvorných baktérií. Bezprostředně byla zahájena intenzivní rehydratační terapie (Duphalyte, Catosal), antibiotická terapie (Baytril, Noroclav) a podpůrná terapie podaná sondou do volete v podobě kaše pro dokrm mláďat papoušků.

48 Bez patrných poruch opeření pohled na záda.

49 Bez patrných poruch opeření - pohled na břicho.

50 Postmortální vyšetření krváceniny v prsní svalovině, nápadná bledost prsní svaloviny.

51 Nekrotické změny jater, hydroperikard.

52 Nekrotické změny jater, hydroperikard a krváceniny v myokardu.

53 Aviární polyomavirová infekce Pacient uhynul dvě hodiny po prezentaci. Při pitvě byla zjištěna hepatitida a hydroperikard s krváceninami na srdci. Na základě pitevního nálezu byla stanovena suspektní diagnóza polyomavirové infekce, která byla potvrzeny PCR vyšetřením vzorku sleziny.

54 Interní papilomatóza papoušků IPP je onemocnění, které primárně postihuje ary, amazoňany, amazoňana vějířového a méně často je patrné u aratingů. Většina lézí je prokázána v orální a kloakální sliznici. Kloakální léze jsou nejčastější manifestací IPP u amazoňanů. Kloakální papilomy jsou bolestivé, takže běžnou praxí je pokusit se je odstranit úplně nebo alespoň jejich část. Kryoterapie, elektrokauter, chemické odstranění, laserová chirurgie nebo odstranění běžnou chirurgickou cestou jsou používány. Etiologie: papouščí herpesvirus (PsHV- psittacine herpesvirus)

55 Klinicky patrný kloakální papilom, který prominuje ven z kloaky. Stav je pro postiženého jedince velmi nepříjemný.

56 Makroskopické změny na játrech v případě interní papilomatózy, závažné je že tyto léze nejsou detekovatelné rentgenologickým ani biochemickým

57

58

59 Prevence viróz Detekce pozitivních ptáků a jejich odstranění z chovu. Kontrola nově nakoupených ptáků. Dodržování karantény pro ptáky přicházející do chovu.

60

61

62 Výsledek nested PCR pro průkaz papouščího cirkoviru 1 2 K N M 1 2 K 718 bp N M 359 bp 1. PCR 2.PCR

63 Autorský kolektiv Taras Ladislav, MVDr., Ph.D. Tukač Viktor, MVDr., CSc. Vondráčková Martina, MVDr. Knotková Zora, MVDr., CSc.

64 Použitá literatura Katoh H., Ogawa H., Ohya K., Fukushi H. (2010):A Review of DNA Viral Infections in Psittacine Birds. J. Vet. Med. Sci. 72(9): Greenacre Ch. B. (2005): Viral diseases of companion birds. Vet Clin Exot Anim. 8: Phalen D.N. (2006) :Implications of Viruses in Clinical Disorders. In: Harrison G.J. and Lightfoot T.L. (Ed).: Clinical Avian Medicine, Spix Publishing, Florida, ss Ritchie B.W. (1995): Avian Viruses: Function and Control. Wingers Publishing, Florida, 515 s. Taras, L., Tomášek, O., Tukač, V. (2006): Klinicky závažné virové infekce ptáků. In.: VII. Seminář Exoti, volně žijící zvířata a zoozvířata Infekce diagnostika a efektivní terapie, Brno, ss Tukač, V. (2000): Polyomavirová infekce exotických ptáků. Veterinářství, 50: Tukač, V., Tomášek, O., Knotek, Z. (2009): Využití β-glukanu z hlívy ústřičné při léčbě papoušků s cirkovirovou infekcí. Veterinární klinika, 6(6):

65

NEMOCI MLÁĎAT PAPOUŠKŮ

NEMOCI MLÁĎAT PAPOUŠKŮ NEMOCI MLÁĎAT PAPOUŠKŮ Způsob transportu mláďat Odpovídající věku mláďat Zajistit dostatečnou teplotu a vlhkost Možnost desinfekce prostředí Použitý substrát Běžně dostupná odchovna pro mláďata papoušků

Více

Welfare ptáků. MVDr. Ladislav Taras, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců 2013

Welfare ptáků. MVDr. Ladislav Taras, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců 2013 Welfare ptáků MVDr. Ladislav Taras, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců 2013 Pět svobod (1) svoboda od hladu, žízně a podvýživy (2) svoboda od onemocnění a poranění (3) svoboda od fyzikálního

Více

Infekční nemoci ptáků. MVDr. Veronika Sochorcová Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců 2016

Infekční nemoci ptáků. MVDr. Veronika Sochorcová Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců 2016 Infekční nemoci ptáků MVDr. Veronika Sochorcová Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců 2016 Virové infekce Pachecova choroba Paramyxovirus PBFD Polyomavirus Papilomatóza Neuropatická gastrická dilatace

Více

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o.

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Interpretace serologických výsledků MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Serologická diagnostika EBV Chlamydia pneumoniae Mycoplasma pneumoniae EBV - charakteristika DNA virus ze skupiny

Více

Specifita analgesie u ptáků MVDr. Viktor Tukač, CSc.

Specifita analgesie u ptáků MVDr. Viktor Tukač, CSc. Specifita analgesie u ptáků MVDr. Viktor Tukač, CSc. Analgezie Reverzibilní uměle navozený stav potlačení vnímání bolestivých podnětů Používány především dvě skupiny přípravků : Nesteroidní antiflogistika

Více

Klinický případ. Maligní lymfom u psa. Nacionále. Klinické vyšetření. Anamnéza. Pes Maďarský ohař. 7 let Fíbí 23 kg

Klinický případ. Maligní lymfom u psa. Nacionále. Klinické vyšetření. Anamnéza. Pes Maďarský ohař. 7 let Fíbí 23 kg Maligní lymfom u psa Multimediální databáze případových studií a jejich prezentace ve výuce veterinárního lékařství Autorský kolektiv: MVDr. Petra Borská, Ph.D. MVDr. Martin Faldyna, Ph.D. MVDr. Petr Fictum,

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Dermatologický pacient pták možnosti laboratorní diagnostiky

Dermatologický pacient pták možnosti laboratorní diagnostiky Strana 1 ze 5 Info 8/2017 Dermatologický pacient pták možnosti laboratorní diagnostiky Dermatologické změny u ptáků ve veterinární praxi Stejně jako u savců je i pro ptáky jejich pokožka důležitým ochranným

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

Léčba anemie. Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha

Léčba anemie. Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha Léčba anemie Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika VFN Praha Anemie Nedostatek červených krvinek - erytrocytů resp. krevního barviva - hemoglobinu Stupně anemie normální KO hgb 120-175 g/l lehká anemie

Více

PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY

PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc. Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS NEWCASTLESKÁ CHOROBA DRŮBEŽE 1 1. Příznaky onemocnění 2 Charakteristické změny na žlaznatém žaludku 3 Aktuální informace o výskytu nákazy ve světě viz stránky OIE: http://www.oie.int/wahis/public.php?page=disease&wahidphpsessid=7a381a228acc5e4b498d17ced53b759a

Více

Fatální forma influenzy drůbeţe v chovu krůt

Fatální forma influenzy drůbeţe v chovu krůt Fatální forma influenzy drůbeţe v chovu krůt Doc. MVDr. Petr Lány, Ph.D. Mgr. Kateřina Rosenbergová Ústav infekčních chorob a epizootologie MVDr. Miša Škorič, Ph.D. Ústav patologické morfologie Fakulta

Více

VYBRANÉ BIOCHEMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ HODNOTY JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT MVDr. Vladimír Kopřiva,Ph.D DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4 up.

VYBRANÉ BIOCHEMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ HODNOTY JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT MVDr. Vladimír Kopřiva,Ph.D DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4 up. VYBRANÉ BIOCHEMICKÉ A FYZIOLOGICKÉ HODNOTY JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT MVDr. Vladimír Kopřiva,Ph.D DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL KÓD AKTIVITY 2110/4-4 up. BIOCHEMICKÉ HODNOTY U VYBRANÝCH DRUHŮ ZVÍŘAT (SKOT,PRASE,

Více

Přímá detekce bakterií, virů a parazitů

Přímá detekce bakterií, virů a parazitů Přímá detekce bakterií, virů a parazitů 1. Kočky Babezióza Babezióza je u koček způsobena prvokem Babesia canis a Babesia gibsoni. Rychlá a senzitivní detekce je možná pomocí PCR metody. Chlamydióza Ch.

Více

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE H1DKZ - Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny CZ.1.07/2.2.00/15.0063

Více

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání.

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén je klinický stav, který je charakterizován občasnými

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Opakovaná ruptura pochvy u feny po krytí MVDr. Roman Vitásek, Ph.D. MVDr. Alena Bartošková MVDr. Michaela Jenčová MVDr. Robert Novotný MVDr. Petr Čížek Dlouhodobá anamnéza Druh: pes Pohlaví: fena Plemeno:

Více

Stříbrná karta. v naší péči

Stříbrná karta. v naší péči Stříbrná karta Díky systému klientských karet neplatíte zvlášť za každou provedenou službu, ale pouze jednu paušální platbu. V rámci karty máte přístup k mnoha vysoce kvalitním zdravotnickým službám, na

Více

Milan a Marta Bartlovi, www.epapousek.cz, dávkování zpracoval MVDr. Viktor Tukač, Csc.

Milan a Marta Bartlovi, www.epapousek.cz, dávkování zpracoval MVDr. Viktor Tukač, Csc. Využití rostlinných olejů jako doplňků ve výživě papoušků Milan a Marta Bartlovi, www.epapousek.cz, dávkování zpracoval MVDr. Viktor Tukač, Csc. Výzkumy potravy přijímané papoušky v přirozených biotopech

Více

Septická peritonitida

Septická peritonitida Septická peritonitida MVDr. Leona Raušerová-Lexmaulová, Ph.D. Klinika chorob psů a koček VFU Brno Predispoziční faktory primární onemocnění chirurgický zákrok celkový stav pacienta 2 Klinické příznaky

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Ebola a Česká republika máme se bát? Jaké je riziko, že se Ebola dostane do České republiky a začne se tu šířit? Riziko pro turisty nebo obchodní

Více

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia)

Chirurgie. (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Chirurgie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Petr Pták Cíle předmětu: Seznámit posluchače s problematikou chirurgického

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených pro závislost Sylva Racková Psychiatrická klinika LF UK v Plzni AT konference 28.04. 2010, Špindlerův Mlýn Borna Disease virus (BDV) charakteristika

Více

Intoxikace metanolem a odběr orgánů. Peter Sklienka KARIM FN Ostrava

Intoxikace metanolem a odběr orgánů. Peter Sklienka KARIM FN Ostrava Intoxikace metanolem a odběr orgánů Peter Sklienka KARIM FN Ostrava Intoxikace a odběr orgánů Problém transplantace orgánů od intoxikovaných dárců: Legislativa Orgánově specifická toxicita Možný transfer

Více

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová Studie EHES - výsledky MUDr. Kristýna Žejglicová Výsledky studie EHES Zdroje dat Výsledky byly převáženy na demografickou strukturu populace ČR dle pohlaví, věku a vzdělání v roce šetření. Výsledky lékařského

Více

Operace pankreatu. Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton

Operace pankreatu. Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton TRITON Operace pankreatu Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton Jan Šváb Operace pankreatu Vyloučení odpovědnosti vydavatele Autor i vydavatel věnovali maximální možnou pozornost tomu, aby informace zde uvedené

Více

Soňa Fraňková Klinika hepatogastroenterologie, Transplantcentrum IKEM

Soňa Fraňková Klinika hepatogastroenterologie, Transplantcentrum IKEM Soňa Fraňková Klinika hepatogastroenterologie, Transplantcentrum IKEM 1971 Combes poprvé popsal membranózní glomerulonefritidu asociovanou s HBV infekcí (depozita imunokomplexů) Různé typy glomerulární

Více

CYTOREDUKTIVNÍ CHIRURGIE A HYPERTERMICKÁ INTRAPERITONEÁLNÍ CHEMOTERAPIE

CYTOREDUKTIVNÍ CHIRURGIE A HYPERTERMICKÁ INTRAPERITONEÁLNÍ CHEMOTERAPIE CYTOREDUKTIVNÍ CHIRURGIE A HYPERTERMICKÁ INTRAPERITONEÁLNÍ CHEMOTERAPIE Autor: Mário Margitan Školitelka: MUDr. Radmila Lemstrová Výskyt, etiologie, patogeneze Všechny orgány v břišní dutině jsou pokryté

Více

NEMOCNÝ S JATERNÍ CIRHÓZOU kazuistika jako prostředek výuky klinické biochemie

NEMOCNÝ S JATERNÍ CIRHÓZOU kazuistika jako prostředek výuky klinické biochemie NEMOCNÝ S JATERNÍ CIRHÓZOU kazuistika jako prostředek výuky klinické biochemie Jaroslav Racek Ústav klinické biochemie a hematologie LF UK a FN v Plzni Pracovní den Sekce biochemických laborantů ČSKB,

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Intersticiální plicní procesy v otázkách a odpovědích

Intersticiální plicní procesy v otázkách a odpovědích Intersticiální plicní procesy v otázkách a odpovědích Martina Vašáková, Martina Šterclová Pneumologická klinika 1.LF UK Thomayerova nemocnice Praha Things we knew, things we did Things we have learnt,

Více

Seznam vyšetření biochemie a hematologie

Seznam vyšetření biochemie a hematologie Seznam vyšetření biochemie a hematologie BIOCHEMICKÁ VYŠETŘENÍ NÁZEV: Glukosa POUŽITÍ: Stanovení koncentrace glukosy v séru (plazmě) a v moči JEDNOTKY KONCENTRACE: mmol/l (sérum, plazma) g% (sbíraná moč)

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

DIAGNOSTIKA A TERAPIE FACIÁLNÍCH ABSCESŮ U KRÁLÍKA DOMÁCÍHO

DIAGNOSTIKA A TERAPIE FACIÁLNÍCH ABSCESŮ U KRÁLÍKA DOMÁCÍHO DIAGNOSTIKA A TERAPIE FACIÁLNÍCH ABSCESŮ U KRÁLÍKA DOMÁCÍHO MVDr. Vladimír Jekl, Ph.D., Dip. ECZM (Small Mammal) MVDr. Andrea Mináriková; MVDr. Karel Hauptman, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných

Více

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP Výskyt cukrovky V roce 2010 se léčilo v ČR s tímto onemocněním více než 800 tisíc osob. To představovalo

Více

ILEUS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ILEUS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ILEUS Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Ileus Neprůchodnost střevní Porucha střevní pasáže Rozepnutí střevních kliček nad překážkou NPB Nemocný je ohrožen na životě, nutnost adekvátní léčby Ileus

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Úvod Poškození

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Laboratorní diagnostika příušnic v Nemocnici České Budějovice a.s.

Laboratorní diagnostika příušnic v Nemocnici České Budějovice a.s. Laboratorní diagnostika příušnic v Nemocnici České Budějovice a.s. Teislerová 1, Piskunová 1, Trubač 1, Fialová 1, Slámová 2 1 Centrální laboratoře 2 Infekční oddělení Přímý průkaz - PCR Materiál: stěr

Více

CDT a další. laboratorní markery. objektivizaci abusu a efektivity léčby. MUDr. Pavla Vodáková, RNDr. Milan Malý

CDT a další. laboratorní markery. objektivizaci abusu a efektivity léčby. MUDr. Pavla Vodáková, RNDr. Milan Malý CDT a další laboratorní markery používan vané v našem zařízen zení při objektivizaci abusu a efektivity léčby MUDr. Pavla Vodáková, RNDr. Milan Malý Nejčastější užívané markery CDT GGT AST/ALT MCV Méně

Více

Ladislav Plánka Klinika dětské chirurgie ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno

Ladislav Plánka Klinika dětské chirurgie ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno Poranění jater u dětí Slavnostní konference k 20. výročí vzniku Traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava Ladislav Plánka Klinika dětské chirurgie ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice

Více

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy. Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy. Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě MVDr. Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS, 15. září 2016 Nákazová situace u vybraných nákaz v Evropě 1. 1. 12. 8. 2016 (zdroj

Více

DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA HOREČKY PO NÁVRATU Z TROPŮ

DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA HOREČKY PO NÁVRATU Z TROPŮ DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA HOREČKY PO NÁVRATU Z TROPŮ Interaktivní prezentace Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. Centrum očkování a cestovní medicíny Hradec Králové JAKÁ JSOU RIZIKA PRO CESTOVATELE V ZAHRANIČÍ?

Více

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Vysocepatogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 se šíří Evropou. Nákaza je potvrzována u nalezených uhynulých volně žijících ptáků a také v chovech drůbeže. Je potřeba

Více

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Úpravy v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci mohou být dále aktualizovány příslušnými vnitrostátními

Více

Výživa a poruchy metabolizmu v chovech exotických ptáků MVDr.Viktor Tukač, CSc.

Výživa a poruchy metabolizmu v chovech exotických ptáků MVDr.Viktor Tukač, CSc. Výživa a poruchy metabolizmu v chovech exotických ptáků MVDr.Viktor Tukač, CSc. Význam výživy pro zdravotní stav Zdravotní stav Prevence Výživa Chovatelské podmínky Genetické vybavení Možnosti ovlivnění

Více

Nespecifické střevní záněty u dětí

Nespecifické střevní záněty u dětí Nespecifické střevní záněty u dětí Autor: Filipová V., Školitel: Mihál V., Prof. MUDr. CSc. Nespecifické střevní záněty (NSZ, anglicky IBD Inflammatory Bowel Disease) jsou onemocnění, která postihují především

Více

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr.

1 500,-Kč ,-Kč. semenných váčků, dělohy, vaječníků, trávicí trubice, cév zde uložených a uzlin. Lékař vydá zprávu a závěr. Název Typy vyšetření Popis vyšetření Cena Ultrazvuková/Sonografická Sonografické vyšetření horní poloviny břicha Jedná se o vyšetření jater, žlučových cest, slinivky břišní, 1 500,-Kč vyšetření sleziny,

Více

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s.

Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. věčný forenzní problém František Vorel1, Pavel Kopačka2 1 Soudnělékařské oddělení, 2Oddělení úrazové a plastické chirurgi Nemocnice České Budějovice, a. s. muž 63 let přivezen k ošetření po pádu asi ze

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Metacam 5 mg/ml injekční roztok pro skot a prasata 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Léčivá látka: Meloxicamum

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC- 08 Pracovní list Odběry krve na mikrobiologii a sérologii

Více

Výuková jednotka z pohledu koordinátorky teoretické sekce. Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc.

Výuková jednotka z pohledu koordinátorky teoretické sekce. Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc. Výuková jednotka z pohledu koordinátorky teoretické sekce Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc. Kurzy v sekcích Teoretické vědy; 33 Diagnostické obory a neurovědy; 16 Chirurgické vědy; 17 Interní lékařství; 35

Více

Anamnéza. muž, 59 let. AA: Citron, kyselé, na léky ne. RA: Otec 5x infarkt myokardu, první v 50 letech; matka demence

Anamnéza. muž, 59 let. AA: Citron, kyselé, na léky ne. RA: Otec 5x infarkt myokardu, první v 50 letech; matka demence Anamnéza muž, 59 let NO: Od včerejšího rána bodavé bolesti za hrudní kostí vystřelující mezi lopatky. Bolesti jej budily i ze spaní, trvají stále, nyní mírnější, ale stále jsou. Bez vazby na pohyb či na

Více

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Veškeré nálezy vyšetření je nutno hodnotit vzhledem k diagnóze, věku, zánětlivým parametrům, klinickému stavu pacienta, ev. k dalším důležitým anamnestickým

Více

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018

X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov září 2018 X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov 6.- 7. září 2018 61 letý muž, nalezen mrtvý před vraty stodoly Zevně: pod pupkem vpravo prosvítající čerstvý krevní výron naznačeně

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr.

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta. Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Fyziologie (podpora pro kombinovanou formu studia) MUDr. Aleš Hejlek Cíle předmětu: Seznámit studenty s fyziologií všech systémů s

Více

Myopatie u koní nozologické jednotky

Myopatie u koní nozologické jednotky Myopatie u koní nozologické jednotky SAR Nutriční myodegenerace (NMD) Polysaccharide storage myopathy (PSSM) Rekurentní zátěžová rabdomyolýza (RER) Atypická myoglobinurie Elektrolytové dysbalance? Nutriční

Více

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Případová studie Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Definice problému: Nekrotická tkáň na povrchu rány Autolytický debridement Bércový vřed

Více

MVDr. Kateřina Pavlišová-Dembovská, Ph.D. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MVDr. Kateřina Pavlišová-Dembovská, Ph.D. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MVDr. Kateřina Pavlišová-Dembovská, Ph.D. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Diabetická ketoacidóza (DKA) Akutní život ohrožující stav

Více

Pozor na záněty močových cest

Pozor na záněty močových cest Pozor na záněty močových cest Infekce močových cest (IMC) jsou po zánětech dýchacích cest druhou nejčastější lokalizací bakteriálních infekcí. Až jedna polovina žen si během svého života projde alespoň

Více

INVAGINACE od příznaků k diagnóze a léčbě

INVAGINACE od příznaků k diagnóze a léčbě INVAGINACE od příznaků k diagnóze a léčbě MUDr. Veronika Koukolská, MUDr. Lea Ptáčková & kol. KZM FN a 2. LF v Motole, Praha VII. MOTOLSKÝ DEN ZOBRAZOVÁNÍ V PEDIATRICKÉ RADIOLOGII Osnova od příznaku k

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU. Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Metacam 20 mg/ml injekční roztok pro skot, prasata a koně 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedem ml obsahuje: Léčivá(é) látka(y):

Více

VIII. PŘÍLOHA Mastocytom

VIII. PŘÍLOHA Mastocytom 38 VIII. PŘÍLOHA 8.1. Mastocytom Obr. 1: FNAB z útvaru v oblasti popliteální MU (pes; samec; 9,5 let; šarpej). Na snímku jsou vidět 3 mitózy a množství kulatojaderných buněk degranulované mastocyty, některé

Více

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie, přednosta, Masarykův onkologický ústav, Brno V poslední době se v médiích

Více

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lang O, Balon H, Kuníková I, Křížová H, Wald M KNM UK 3. LF a FNKV, 1. Chirurgická klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha 51. DNM, Seč Ústupky,

Více

Multimediální databáze případových studií a jejich prezentace ve výuce veterinárního lékařství

Multimediální databáze případových studií a jejich prezentace ve výuce veterinárního lékařství Multimediální databáze případových studií a jejich prezentace ve výuce veterinárního lékařství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Syndrom RAO/IAD

Více

Vávrová J., Palička V.

Vávrová J., Palička V. Monoklonální gamapatie provázející í aktivaci hepatitidy B u nemocné s chronickou lymfocytární leukémií Tichý M., Smolej L., Maisnar V., Plíšková L., Kašparová P., Vávrová J., Palička V. Lékařská fakulta

Více

AVIÁRNÍ INFLUENZA. Vysoce patogenní chřipka ptáků. Původce onemocnění

AVIÁRNÍ INFLUENZA. Vysoce patogenní chřipka ptáků. Původce onemocnění AVIÁRNÍ INFLUENZA Vysoce patogenní chřipka ptáků Původce onemocnění Virus čeledi orthomyxoviridae, rodu influenzarius A,B V současné době jsou vysocepatogenní izoláty (HPAI)většinou typu A subtypu H5N1

Více

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Mgr. Veronika Kubaczková Babákova myelomová skupina ÚPF LF MU Pacientský seminář 11. května 2016, Brno Co jsou tekuté biopsie? Představují méně zatěžující vyšetření

Více

Potransfuzní reakce. Rozdělení potransfuzních reakcí a komplikací

Potransfuzní reakce. Rozdělení potransfuzních reakcí a komplikací Potransfuzní reakce Potransfuzní reakcí rozumíme nežádoucí účinek podaného transfuzního přípravku. Od roku 2005 (dle platné legislativy) rozlišujeme: závažná nežádoucí příhoda ( vzniká v souvislosti s

Více

Patologie výpotků. samotest. Jaroslava Dušková 1-3, Ondřej Sobek 3. Ústav patologie 1.LF UK a VFN, Univerzita Karlova, Praha 2. CGOP s.r.o.

Patologie výpotků. samotest. Jaroslava Dušková 1-3, Ondřej Sobek 3. Ústav patologie 1.LF UK a VFN, Univerzita Karlova, Praha 2. CGOP s.r.o. Patologie výpotků samotest Jaroslava Dušková 1-3, Ondřej Sobek 3 1 Ústav patologie 1.LF UK a VFN, Univerzita Karlova, Praha 2 CGOP s.r.o., Praha 3 Topelex s.r.o., Praha Patologie výpotků samotest V následujících

Více

Mikroskopie versus kultivace, kdy, komu a proč? Jan Kestřánek PGK, FNHK

Mikroskopie versus kultivace, kdy, komu a proč? Jan Kestřánek PGK, FNHK Mikroskopie versus kultivace, kdy, komu a proč? Jan Kestřánek PGK, FNHK Vulvovaginální dyskomfort Akutní vulvovaginální dyskomfort (AVD): obtíže v oblasti zevního genitálu a pochvy jako je výtok, svědění

Více

1. Laboratoř klinické biochemie a hematologie Zahradníkova 494/2, Brno 2. Odběrové místo Jugoslávská 13, Brno. Identifikace postupu vyšetření

1. Laboratoř klinické biochemie a hematologie Zahradníkova 494/2, Brno 2. Odběrové místo Jugoslávská 13, Brno. Identifikace postupu vyšetření Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Zahradníkova 494/2, Brno 2. Odběrové místo Jugoslávská 13, Brno Vyšetření: 1. (1) koncentrace celkového bilirubinu [S Bilirubin celkový] 2. (1) koncentrace ALT [S

Více

STANOVENÍ KOLEKTIVNÍ EFEKTIVNÍ DÁVKY Z NENÁDOROVÉ RADIOTERAPIE V ČR

STANOVENÍ KOLEKTIVNÍ EFEKTIVNÍ DÁVKY Z NENÁDOROVÉ RADIOTERAPIE V ČR STANOVENÍ KOLEKTIVNÍ EFEKTIVNÍ DÁVKY Z NENÁDOROVÉ RADIOTERAPIE V ČR Vladimír Dufek 1,2 Lukáš Kotík 1 Ladislav Tomášek 1 Helena Žáčková 1 Ivana Horáková 1 1 Státní ústav radiační ochrany, v. v. i., Praha

Více

KLINICKÁ HEMATOLOGIE PLAZŮ A PTÁKŮ

KLINICKÁ HEMATOLOGIE PLAZŮ A PTÁKŮ KLINICKÁ HEMATOLOGIE PLAZŮ A PTÁKŮ MVDr. Zora Knotková, CSc. MVDr. Anna Musilová Prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc. MVDr. Viktor Tukač, CSc. MVDr. Ladislav Taras, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných

Více

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky.

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky. ODHAD RIZIKA A TYPOVÉ SITUACE PŘI PODEZŘENÍ NA VÝSKYT INFEKČNÍHO ONEMOCNĚNÍ NA PALUBĚ LETADLA PRO POTŘEBU SOUČINNOSTI SE SLOŽKAMI INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU Přehled typových situací při podezření

Více

VLIV ÚČINNÉ LÁTKY CYTOPROTECT NA RŮST SYNGENNÍCH NÁDORŮ U INBREDNÍCH MYŠÍ

VLIV ÚČINNÉ LÁTKY CYTOPROTECT NA RŮST SYNGENNÍCH NÁDORŮ U INBREDNÍCH MYŠÍ RCD s.r.o. Americká 632 252 29 Dobřichovice IČO: 470525511 VLIV ÚČINNÉ LÁTKY CYTOPROTECT NA RŮST SYNGENNÍCH NÁDORŮ U INBREDNÍCH MYŠÍ Řídící pracovník studie: RNDr. Pavla Poučková, CSc Vedoucí pokusu: RNDr.

Více

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Zánětlivé polyneuropatie multifokální či difúzní postižení periferního nervového systému

Více

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Eva Krejčí Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Infekce krevního řečiště

Více

PTAČÍ CHŘIPKA INFORMACE PRO VEŘEJNOST

PTAČÍ CHŘIPKA INFORMACE PRO VEŘEJNOST Co je ptačí chřipka? Ptačí chřipka je virové onemocnění postihující ptáky. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak i drůbež, jako slepice, krůty, kachny a husy, ale i jiné ptáky chované v zajetí. Postižená

Více

Výsledky vyšetření krve. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Výsledky vyšetření krve. Vítejte na našem dialyzačním středisku Výsledky vyšetření krve Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč tak často kontrolujete mou krev? Každý měsíc Vám odebíráme vzorky krve, abychom zjistili, zda je pravidelná dialýza dostatečně účinná.

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná Parodontologické minimum pro prekliniku Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Parodontologie Obor zubního lékařství, který se zabývá onemocněním parodontu Onemocnění parodontu = parodontopatie Parodont =

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

POH O L H E L D E U D U M

POH O L H E L D E U D U M SEPSE Z POHLEDU MIKROBIOLOGA Milan Kolář Ústav mikrobiologie FNOL a LF UP v Olomouci K významným problémům současné medicíny patří bezesporu septické stavy z důvodu vysoké morbidity, mortality a současně

Více

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom).

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). Charakteristika: SARS je závažné respirační onemocnění probíhající převážně jako těžká atypická pneumonie, komplikovaná respirační

Více