Seminář římské právo obligační

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Seminář římské právo obligační"

Transkript

1 Seminář římské právo obligační General problem of contracts Úvod V minulém semináři jsme rozvažovali nad tím, zda jsou strany vázány smluvními typy uvedenými v zákoně, nebo zda mohou uzavřít i jiný typ smlouvy. Úkolem dnešním je problematika existence i mimosmluvních povinností při kontraktech. Druhým problémem bude interpretace jednou uzavřených smluv. Problém 1 Culpa in contrahendo Problémové situace před uzavřením smlouvy o dílo si nechám zpracovat objednávku a projektovou dokumentaci a pak odmítnu smlouvu uzavřít způsobení škody při tzv. předváděcí jízdě uchazeči o zaměstnání bude sděleno, že s ním bude pozítří uzavřena pracovní smlouva a on ukončí stávající zaměstnání prodám dům, který je určen k demolici a nebudu o tom informovat druhou stranu uzavřu smlouvo, o které vím, že ji nemohu splnit Generální otázka: zda existuje povinnost na náhradu škody, i v případě, že smlouva nevznikla nebo pokud jedna ze stran nesplnila svou povinnost informovat stranu druhou ne všechny informace, ale zda smlouva může vůbec dosáhnout svého účelu a jaká rizika jsou s tím případně spojena. Jakou odpověď dávají jednotlivé právní řády: Římské právo Metus a dolus daly možnost postihnout nepoctivé jednání při uzavírání smlouvy, kdy kontrakt již byl uzavřený. Objevují se i další příklady, viz výše, kdy je poškozen účastník ještě před uzavřením smlouvy. Toto nepoctivé jednání mohlo spočívat v kontraktačním jednání bez úmyslu uzavřít smlouvu. Nevinný účastník takového jednání může utrpět škodu. V římském právu klasickém tedy není takové odpovědnosti za škodu. Ale římskými prameny se nechala inspirovat právní věda druhé poloviny 19. století - na základě D. 18,1,62,1; I. 3,23,5) může podle Iheringa požadovat kupec, který v dobré víře koupil věc vyloučenou z obchodu škodu, a to přesto, že je kontrakt neplatný. Dig Modestinus 5 reg. Qui nesciens loca sacra vel religiosa vel publica pro privatis comparavit, licet emptio non teneat, ex empto tamen adversus venditorem experietur, ut consequatur quod interfuit eius, ne deciperetur.

2 Ten, kdo v nevědomosti pokládal zasvěcená místa nebo hroby nebo veřejná místa za soukromá, ačkoli koupě není platná, kupec ale bude moci použít žalobu proti prodateli, aby vymohl to, oč se jeho majetek zmenšil z důvodu, že byl oklamán. Otázka: 1. Proč je koupě neplatná? 2. Když je neplatná, jak je možní, že kupec žaluje actio empti? Inst. III Loca sacra vel religiosa, item publica, veluti forum, basilicam, frustra quis sciens emit, quas tamen si pro privatis vel profanis, deceptus a venditore, emerit, habebit actionem ex empto, quod non habere ei liceat ut consequatur quod sua interest deceptum eum non esse. idem iuris est, si hominem liberum pro servo emerit. Místa zasvěcená nebo posvátná, tedy věci (určené) k veřejnému užívání jako je forum nebo bazilika, marně koupil ten, který věděl, ten, který, protože jsa oklamán prodávajícím a pokládal tyto věci za soukromé nebo světské, koupil, bude mít žalobu z koupě.... stejné pravidlo se použije, pokud koupil svobodného člověka, kterého pokládal za otroka. Viz také příklad z Digest (P. Dostalík, Texty ke studiu soukr. práva římského, str. 9) Culpa in contrahendo Teoretickým rozvinutím této úvahy se stala otázka zavinění v předkontraktním jednání lat. culpa in contrahendo Od chvíle zahájení činnosti, která směřuje k uzavření smlouvy vzniká mezi kontrahenty obligační závazek, tzv. mlčící smlouva. Nedostatek péče při uzavírání smlouvy má za následek vznik odpovědnosti za očividně vydané náklady. Tuto hlavní zásadu rozvinulo soudnictví. Německé právo Zásada se projevuje v právu německém ust. 2 BGB Francouzské právo Ve francouzském právu je spojeno s dobrou vírou. Pokud bylo kontrahováno bez úmyslu uzavřít smlouvu nebo byla kontraktační jednání bez důvodu ukončena, pak je takové jednání v rozporu s dobrou vírou a proto má druhá strana nárok na vynaložené náklady. Dále na této cestě postoupilo francouzské soudnictví, které trvá na názoru, že uzavírání kontraktu je zneužitím práva a proto jako protiprávní čin zakládá odpovědnost za škodu. Common Law Právo common law naopak stojí na zásadě smluvní volnosti a nepřiznává nárok na náhradu škody nebo na náhradu nákladů z předsmluvního jednání. Činí tak pouze v případě, že je

3 provázeno podvodem, který vyústí v omyl druhého kontrahenta nebo se jedná o narušení ustálených zásad kontraktace. Rakouské právo Polské právo 874 ABGB musí ten, kdo způsobil uzavření smlouvy v důsledku lsti nebo nátlaku, poskytnout zadostiučinění (Genugtuung) za způsobenou újmu to je otázka podvodu, nikoli culpy in contrahendo 878, věty třetí ABGB ten, kdo při uzavření smlouvy nemožnost plnění znal nebo musel znát, má druhé smluvní straně, pokud pro ni neplatí totéž, nahradit škodu, kterou druhá smluvní strana utrpěla v důsledku své důvěry v platnost smlouvy, neboť v takovém případě ten, kdo nemožnost plnění znal nebo musel znát, porušil upozorňovací povinnost obchodní vztahy zvláštní ochranné povinnosti Sorgfallpflichten, které vznikají například při dlouhodobých obchodních vztazích informační povinnost (veliké riziko) je dána podle zásad poctivého obchodního styku odpovědnost za škodu pouze tehdy, pokud nabyl partner přesvědčení, že uzavření smlouvy je jen formalita a zejména tehdy, pokud na základě tohoto přesvědčení prováděl hospodářské dispozice. před novelou z problematiku předsmluvní odpovědnosti pouze ve zvláštních případech: KC pokud jedna strana věděla o nemožnosti plnění a neinformovala druhou stranu 72 2 KC je strana, která při zahájení nebo vedení předsmluvních jednání porušila dobré mravy, zvláště pak zahájením nebo vedením předsmluvních jednání bez úmyslu uzavřít smlouvu, povinna nahradit škodu Kodeks cywilny stanoví, že pokud během předsmluvních jednání jedna ze stran zpřístupnila druhé straně určité informace s výhradou důvěrnosti a strany si nesjednaly něco jiného, je druhá strana zavázána k nezveřejňování těchto informací a k jejich nesdělování jiným osobám, jakož i k jejich nevyužívání k vlastním cílům. Stranu tvrdící, že její povinnosti v této oblasti byly upraveny jinak, tíží povinnost takovou skutečnost prokázat. Strana poškozená jednáním druhé strany, která porušila závazek důvěrnosti, se může domáhat náhrady škody a vydání prospěchu tím získaného. České právo obecně v něm institut culpa in contrahendo není upraven. 415 obecná prevenční povinnost 424 občanského zákoníku, podle kterého za škodu odpovídá i ten, kdo ji způsobil úmyslným jednáním proti dobrým mravům, což je možné aplikovat rovněž na škodu způsobenou v důsledku zavinění v předsmluvním stadiu podle mého názoru by se musel prokázat úmysl, což odporuje pojetí culpa (tedy nedbalostního zavinění). a navíc se musí prokázat jednání proti dobrým mravům neexistuje judikatura. 42 občanského zákoníku pokud škoda vznikne v souvislosti s neplatným právním úkonem.

4 obchodní zákoník odpovědnost za škodu podle ust. 268 ObZ a náhrada této škody podle ust. 373 ObZ tato škoda je objektivní (na rozdíl od občana). 271 obchodního zákoníku nesmí strana, které byly tyto informace poskytnuty, prozradit třetí osobě a ani je použít v rozporu s jejich účelem pro své potřeby, a to bez ohledu na to, zda k uzavření smlouvy dojde, či nikoliv. Ten, kdo poruší tuto povinnost, je pak povinen k náhradě škody obdobně podle 373 a násl. obchodního zákoníku. Povinnost k náhradě škody může být dovozena z obchodních zvyklostí. Teď musíme probrat judikát 29 Odo 1166/ poznámky vloženo až roku 1964, mělo nahradit do jisté míry kasuistickou úpravu starší odpovědnost za zvíře, za náhodu obecnou, generelní povinností. Navíc byl zdůrazněn princip přednosti prevence před náhradou škody. V následující ustanovení 416 byla stanovena tzv. zakročovací povinnost omezená ale pouze na úzký okruh případů neodkladně třeba k třeba k odvrácení závažné škody, pokud tomu nebrání závažné okolnosti nebo ohrožení zakročujícího nebo jeho blízkých. 415 byl tak velmi zmírněn. rok 1992 k ochraně je přibrána i příroda a životní prostředí a byl vypuštěn 416. Tím došlo k rozšíření této preventivní povinnosti na všechny myslitelné případy měl bych tedy zakročit, pokud vidím, že někdo nechal otevřené okno v přízemí řidič odchází od nezamčeného auta někdo schovává klíč pod květináč ABGB odlišné řešení 1297 ABGB každý musí plnit své povinnosti a dbát podle svých schopností subjektivních práv ostatních. Přijal vyvratitelnou právní domněnku průměrných schopností. Návrh na změnu zakročit musím pouze tehdy, pokud nebezpečí je rozpoznatelné relevantní důvod pro zákrok vytvořil jsem nebezpečí nebo jej udržuji blízký vztah mezi mnou a osobou jejíž nebezpečí odvracím nepatrný zásah odvrátí velké nebezpečí Tato koncepce je špatná příliš velký prostor případů, nedostatečně se rozlišují stupně povinné pečlivosti a opatrnosti, zasahuje se do autonomie vůle, nemohu obecně uložit povinnost k náhradě škody někomu, kdo sám nevnikl do mé sféry zájmů, ani se k povinnosti nahradit škodu smluvně nezavázal. Každý má povinnost chovat se tak aby nevznikla škoda jemu samému, ale ani nikomu jinému. Problém vztahu k vlastní věci a autonomie vůle Může vlastník zničit vlastní věc? Není to rozpor s 415? Může kuřák kouřit a ničit si zdraví? I ve vztahu k cizím osobám Může investor postavit pět nových hotelů a tím snížit ceny ubytování ve městě? Dokonce úmyslně.

5 Kolize s ust. 742 jednatelství bez příkazu tam se nesmí svévolně zasahovat do cizí sféry Naštěstí je široké pojetí modifikováno ust. 420 k odpovědnosti za škodu je třeba zavinění příčinná souvislost Ten, kdo zasahuje má nárok na náhradu škody a na náhradu nutných nákladů. Závěr a řešení příkladu Domnívám se, že ustanovení 415 není soudem aplikováno vhodně jedná se o smluvní odpovědnost, jakkoli z neuzavřené smlouvy, viz výše - mlčící smlouva. Poznámky k 42 Jestliže není uzavřen právní úkon, tak jednak musí dojít k vydání bezdůvodného obohacení, a to bez ohledu na zavinění a jednak ten, kdo to zavinil, že kontrakt nebyl uzavřen, odpovídá za škodu (culpa in cotrahendo). Zavinění alespoň ve formě nevědomé nedbalosti. Rozpor s dobrou vírou např. kontraktační jednání vedená bez úmyslu uzavřít smlouvu. Problém 2 Interpretace právního jednání Problémové situace Římské právo řeknu něco jiného než chci skutečný úmysl účastníků je jiný než text smlouvy nebo závěti; otázka, čemu dát přednost textu nebo vůli? napsal jsem do závěti, že odkazuji zařízení bytu a chtěl jsem odkázat pouze obleky ve skříni napsal jsem do smlouvy zlato a měl jsem na mysli pozlacený bronz termín užitý ve smlouvě není formulován jasně jeden význam je výhodnější pro věřitele, druhý pro dlužníka. Kterému významu máme dát přednost? P. Dostalík, Texty ke studiu soukromého práva římského, str. 22, fr. 7. Dig Iavolenus 11 epist. Cum venderem fundum, convenit, ut, donec pecunia omnis persolveretur, certa mercede emptor fundum conductum haberet: an soluta pecunia merces accepta fieri debeat? respondit: bona fides exigit, ut quod convenit fiat: sed non amplius praestat is venditori, quam pro portione eius temporis, quo pecunia numerata non esset.

6 Když jsem prodal pozemek a bylo sjednáno s kupcem, že dokud nebudou zcela zaplacena kupní cena, bude se pozemek považovat za pronajatý za určitou sumu. Je otázkou, zda se mají peníze, které přijal kupující považovat za nájemné? Odpověděl jsem, že dobrá víra vyžaduje, aby bylo učiněno, co bylo smluveno. Ale kupec nemá nahradit prodávajícímu více, než kolik odpovídá času do zaplacení celé kupní ceny. Causa Curiana Interpretační zásady soukromého práva Zásada arbitrárního posuzování nejasnosti smlouvy Zásada jde až do druhého století po Kr. Pokud je nejasnost ve smlouvě, potom se musí vybrat takové řešení, které je méně výhodné pro věřitele, který přijímá slib. Dig Celsus 26 Dig. Cum quaeritur in stipulatione, quid acti sit, ambiguitas contra stipulatorem est. Pokud se vynoří nějaká otázka ohledně stipulace, musí být tato nejasnost interpretována v neprospěch stipulátora. Tato zásada má ten argument, že věřitel rozhodoval v otázce, jaká slova budou použita a pokud vybral nejasné termíny, musí za ten nést odpovědnost on, nikoli dlužník, který jeho slova pouze potvrdil. Viz IV.ÚS 182/01 Dig Celsus 38 Dig. Si stipulatus hoc modo fuero: " si intra biennium capitolium non ascenderis, dari?", non nisi praeterito biennio recte petam: nam etsi ambigua verba sunt, sic tamen exaudiuntur, si immutabiliter verum fuit te capitolium non ascendisse. Jestliže jsem stipuloval takovýmto způsobem: jestliže do dvou let nevystoupíš na Kapitol, slibuješ mi dát?, nemohu správně žalovat dříve než po uplynutí dvou let. Neboť jestliže jsou slova nejednoznačná, tak přece budou vyslyšena až pokud bude nezměnitelně pravda, že jsi nevystoupil na Kapitol.

7 Zásada priority vůle Dig Papinianus 2 resp. In conventionibus contrahentium voluntatem potius quam verba spectari placuit. cum igitur ea lege fundum vectigalem municipes locaverint, ut ad heredem eius qui suscepit pertineret, ius heredum ad legatarium quoque transferri potuit. Ve smlouvách se má zato, že se má spíše hledět na vůli jednajících než na slova. Tedy jestliže byl obecný pozemek dán obcí jako vectigal takovým způsobem, aby náležel i dědici toho, kdo si jej pronajal, pak věru může být právo dědice (k obecnímu pozemku) převedeno i na odkazovníka. České právo Poznámky k 35 odst. 2 V římském právu bylo pokývnutí hlavou bráno jako výslovný právní úkon, jedná se o výtvor české právní vědy, který se niž 50 let udržuje a je přepisován do stále nových komentářů, aniž by měl oporu v zákoně. Výslovné právní úkony musí být interpretovány podle toho, co bylo řečeno. V úvahu se bere i skutečná vůle toho, kdo projev učinil. V případě rozporu má přednost jazykové vyjádření. Nevýslovné právní úkony je třeba vykládat podle toho, co opravdu znamenají. Přihlíží se k vůli toho, kdo učinil právní úkon, a také se chrání dobrá víra adresáta právního úkonu. Úkoly: 1. Přečíst fragmenty z Digest uvedené v tomto textu a popřemýšlet nad nimi 2. Nastudovat relevantní ustanovení zákona (pokud možno z komentáře) tedy a. 35 odst. 2 OZ b. 415, 416, 420 OZ c. 42 OZ d. ust. 266 ObZ. e. ust. 272 ObZ f. čl. 2 odst. 4 Ústavy a korespondujícího ustanovení čl. 2 odst. 3 Listiny 3. Nastudovat judikaturu a. část A pouze opatřit text a jednou přečíst, budeme to postupně dělat spolu b. část B je fakultativní kde chce, může si judikáty najít a prostudovat je, pokud je samostatně přednese v rámci semináře, dostane zápočet (možno i ve dvojicích). Judikatura Část A K problému 1 29 Odo 1166/2004

8 K problému 2 IV.ÚS 189/98 ze dne I.ÚS 625/03 ze dne IV.ÚS 182/01 Část B Fakultativní část a) nál. 188 sv. 4 b) R 44/79 c) R33/76 majetek, který je v jeho bytě.

Základy práva, 13. dubna 2015

Základy práva, 13. dubna 2015 a a Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 13. dubna 2015 právních Přehled přednášky a právních právních Náhrada Vždy se nahrazuje újma na jmění (škoda) Nemajetková újma

Více

Právní vztahy a právní skutečnosti

Právní vztahy a právní skutečnosti Právní vztahy a právní skutečnosti INTRO Realizace práva tvorba, aplikace, kontrola zákonnosti vytváření právních vztahů Právní vztah vztah mezi dvěma případně více subjekty, který je regulovaný právem,

Více

CISG podmínky aplikace, obecná ustanovení. JUDr. Klára Drličková, Ph.D.

CISG podmínky aplikace, obecná ustanovení. JUDr. Klára Drličková, Ph.D. CISG podmínky aplikace, obecná ustanovení JUDr. Klára Drličková, Ph.D. 1 Historie CISG Podmínky aplikace CISG Mezery CISG Interpretace Praxe a zvyklosti Osnova přednášky 2 Mezinárodní obchodní transakce

Více

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6. Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.00021 Právní jednání a obecná část závazkového práva Obsah Právní jednání

Více

KONTRAKTAČNÍ DOVEDNOSTI

KONTRAKTAČNÍ DOVEDNOSTI KONTRAKTAČNÍ DOVEDNOSTI 5. Obligace historie, pojem význam, teoretické poznatky SOKRATES Vyšší odborná škola o.p.s. Letní semestr 2014 Ing. Martina Jiříková CENTRUM LOGISTICKÝCH SLUŽEB OSTRAVA Závazkové

Více

Závazky z protiprávních jednání. Obecný výklad

Závazky z protiprávních jednání. Obecný výklad Závazky z protiprávních jednání Obecný výklad Pojem Závazky z protiprávních jednání (někdy též civilní delikty) Vedle smluv velmi častým důvodem vzniku závaz.vztahů Porušením jedné primární povinnosti

Více

2014, rok změn ve franšízovém právu? JUDr. Jiří Ctibor, LL.M., Ph.D.

2014, rok změn ve franšízovém právu? JUDr. Jiří Ctibor, LL.M., Ph.D. 2014, rok změn ve franšízovém právu? JUDr. Jiří Ctibor, LL.M., Ph.D. Obsah I. změny ve franšízingu v důsledku přijetí NOZ II. oblasti, které zůstaly bez zásadní změny III. oblasti, které zůstaly bez speciální

Více

NOZ Závazkové právo Vybrané otázky. JUDr. PhDr. David Elischer, Ph.D. Katedra občanského práva PF UK elischer@prf.cuni.cz

NOZ Závazkové právo Vybrané otázky. JUDr. PhDr. David Elischer, Ph.D. Katedra občanského práva PF UK elischer@prf.cuni.cz NOZ Závazkové právo Vybrané otázky JUDr. PhDr. David Elischer, Ph.D. Katedra občanského práva PF UK elischer@prf.cuni.cz Systematika a pojmosloví Část čtvrtá : Relativní majetková práva Hlava I Všeobecná

Více

84. Náhrada újmy - obecně

84. Náhrada újmy - obecně PŘÍSPĚVEK 84 84. Náhrada újmy - obecně Nový kodex rozlišuje dva druhy újmy, a to škodu coby újmu na jmění (jež je definováno jako souhrn majetku a dluhů), a nemajetkovou újmu. Zatímco povinnost k náhradě

Více

Smluvní právo. Nové uzavírání smluv, na co vše si při podpisu smlouvy dát pozor 15. ledna 2014

Smluvní právo. Nové uzavírání smluv, na co vše si při podpisu smlouvy dát pozor 15. ledna 2014 Smluvní právo Nové uzavírání smluv, na co vše si při podpisu smlouvy dát pozor 15. ledna 2014 Základní pravidlo smluvního práva "Daný slib zavazuje a smlouvy mají být plněny." Smlouvy HLAVNÍ ZÁSADY: smlouva

Více

PRÁVNÍ ROZBOR. Leden Předkládá: Advokátní kancelárv Pyšný, Srba & Partneři v.o.s. se sídlem Občanská 1115/16, Slezská Ostrava, Ostrava

PRÁVNÍ ROZBOR. Leden Předkládá: Advokátní kancelárv Pyšný, Srba & Partneři v.o.s. se sídlem Občanská 1115/16, Slezská Ostrava, Ostrava PRÁVNÍ ROZBOR Leden 2018 Předkládá: Advokátní kancelárv Pyšný, Srba & Partneři v.o.s. se sídlem Občanská 1115/16, Slezská Ostrava, 710 00 Ostrava 1. Použité právní Dředpisv, literatura a soudní rozhodnutí

Více

TEORIE PRÁVA 9. PRÁVNÍ ODPOVĚDNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 9. PRÁVNÍ ODPOVĚDNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 9. PRÁVNÍ ODPOVĚDNOST Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz ODPOVĚDNOST právní odpovědnost politická odpovědnost ústavní odpovědnost morální odpovědnost PRÁVNÍ ODPOVĚDNOST Právní odpovědnost

Více

Občanské právo. Občanský zákoník. odpovědnost za škodu bezdůvodné obohacení

Občanské právo. Občanský zákoník. odpovědnost za škodu bezdůvodné obohacení Občanské právo Občanský zákoník odpovědnost za škodu bezdůvodné obohacení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony,

Více

Úvod do NOZ systematika, předmět, základní zásady

Úvod do NOZ systematika, předmět, základní zásady Katedra práva Úvod do NOZ systematika, předmět, základní zásady Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 13.9.2015 NOZ systematika Celkem NOZ obsahuje 3081

Více

Kontraktační dovednosti

Kontraktační dovednosti Kontraktační dovednosti 4. TOP TEN v NOZ (nejdůležitější změny u smluvních vztahů) VOŠ SOKRATES letní semestr 2014 Ing. Martina Jiříková Nejdůležitější změny u smluvních vztahů Sjednocení právní úpravy

Více

Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0080

Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0080 OBECNÁ ČÁST SOUKROMÉHO PRÁVA 2 ZKOUŠKA, 11. 7. 2011 Jméno, příjmení Zadání: Výlet na Kokořín Za parných červnových dní dvacetiletý student Pepa pojal myšlenku, že by se chtěl o prázdninách na kole zajet

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. Náhrada škody. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

PRACOVNÍ PRÁVO. Náhrada škody. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz PRACOVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Druhy odpovědnosti I) odpovědnost hmotná 1) odpovědnost za škodu 2) odpovědnost za prodlení (v pracovním právu jen okrajový význam) 3) smluvní

Více

1. Koncepce a základní zásady

1. Koncepce a základní zásady PŘÍSPĚVEK 1 1. Koncepce a základní zásady Zákoník představuje komplexní úpravu soukromého práva, jež definuje jako ustanovení právního řádu upravující vzájemná práva a povinnosti osob. Zdůrazňuje, že uplatňování

Více

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Občanskoprávní skutečnosti. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Občanskoprávní skutečnosti. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Občanskoprávní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Právní skutečnosti Pojem a druhy právních skutečností Právní skutečnost v. kauza Právní skutečnost

Více

23. Právní jednání, zdánlivé právní jednání

23. Právní jednání, zdánlivé právní jednání PŘÍSPĚVEK 23 23. Právní jednání, zdánlivé právní jednání Kodex namísto stávajícího pojmu právní úkon používá nový pojem právní jednání. Stanoví, že právní jednání vyvolává právní následky, které (i) jsou

Více

Obecná odpovědnost za škodu Bezdůvodné obohacení

Obecná odpovědnost za škodu Bezdůvodné obohacení Obecná odpovědnost za škodu Bezdůvodné obohacení www.sokrates.cz Mgr. Jan Siostrzonek (siostrzonek@fakulta.cz) Obecná odpovědnost za škodu v 420 a 420a obč.z. jsou upraveny dvě skutkové podstaty obecné

Více

Závazkové právo obecná část Mgr. Miroslav Frýdek

Závazkové právo obecná část Mgr. Miroslav Frýdek Závazkové právo obecná část Mgr. Miroslav Frýdek Pojem a podstata závazkového práva Inst. 3, 13 pr. Obligatio est iuris vinculum, quo necessitate adstringimur alicuis solvendae rei secundum nostrae civitatis

Více

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů ( 2894-3014 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů ( 2894-3014 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs. ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA Závazky z deliktů a z jiných právních důvodů ( 2894-3014 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Základní koncepce hradí se majetková újma (škoda) nemajetková újma

Více

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr P V. Realizace práva. Právní vztahy - předpoklady Pojem, předpoklady právního vztahu. Třídění právních vztahů. Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní,

Více

PRÁVO. 5. přednáška NOZ. Úvod, fyzické osoby. Mgr. Ing. Jiří Tobíšek

PRÁVO. 5. přednáška NOZ. Úvod, fyzické osoby. Mgr. Ing. Jiří Tobíšek PRÁVO 5. přednáška NOZ Úvod, fyzické osoby Mgr. Ing. Jiří Tobíšek Nový občanský zákoník NOZ více než 10 let příprav základem je návrh OZ z roku 1937 a četné zahraniční inspirace (Rakousko, Švýcarsko, Německo,

Více

Z judikatury Ústavního soudu České republiky

Z judikatury Ústavního soudu České republiky Z judikatury Ústavního soudu České republiky 1) Imanentní součástí jakéhokoliv základního práva je také postulát, jenž soudům a jiným orgánům veřejné moci, které rozhodují o právech a povinnostech jednotlivce,

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

NEWSLETTER 3/2015 NEWSLETTER

NEWSLETTER 3/2015 NEWSLETTER LETTER 3/2015 NEWSLETTER 3/2015 NEWSLETTER 3/2015 PŘEDSMLUVNÍ ODPOVĚDNOST Nově zakotvená pravidla vyjednávání o uzavření smlouvy Obsah: I. Úvodem II. Předsmluvní odpovědnost předchozí a současná právní

Více

Smlouvy o rozvoji území. JUDr. Petra Humlíčková, Ph.D.

Smlouvy o rozvoji území. JUDr. Petra Humlíčková, Ph.D. Smlouvy o rozvoji území JUDr. Petra Humlíčková, Ph.D. humlickova@akhumlickova.cz Obsah Smlouva Místní referendum Územní plán Územní řízení Odpovědnost zastupitelů Trestní Civilní Smlouva x místní referendum

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Sjednocení smluvního práva Koncepční změny občanský zákoník,

Více

Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva. JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D.

Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva. JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D. Obec jako správce majetku a rekodifikace soukromého práva JUDr. Mgr. Lukáš Váňa, Ph.D. Obsah 1. Účinnost NOZ 2. Přechodná ustanovení 3. Postup při uzavírání smluv 4. Odpovědnost volených členů orgánů obcí

Více

Problematické momenty z aplikace NOZ dopady NOZ na zakázkové vztahy

Problematické momenty z aplikace NOZ dopady NOZ na zakázkové vztahy Bezpečná plavba v nestabilních vodách, aneb pojďte s námi na palubu českého zadávání Problematické momenty z aplikace NOZ dopady NOZ na zakázkové vztahy Mgr. David Dvořák, LL.M., Ph.D. MT Legal s.r.o.,

Více

DOBRÁ VÍRA V KONTRAKTAČNÍM PROCESU 1

DOBRÁ VÍRA V KONTRAKTAČNÍM PROCESU 1 DOBRÁ VÍRA V KONTRAKTAČNÍM PROCESU 1 MIROSLAV FRÝDEK Právnická fakulta Masarykovy Univerzity, Katedra dějin státu a práva a Ústav dovednostní výuky a inovace studia. Právnická fakulta, Univerzita Palackého

Více

Základy práva, 12. prosince 2015

Základy práva, 12. prosince 2015 Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta práva, 12. prosince 2015 Přehled přednášky NOZ upouští od socialistického konceptu právních úkonů a vrací se k termínu právní jednání 545 NOZ: vyvolává

Více

Vídeňská úmluva odpovědnost za škodu. JUDr. Klára Drličková, Ph.D.

Vídeňská úmluva odpovědnost za škodu. JUDr. Klára Drličková, Ph.D. Vídeňská úmluva odpovědnost za škodu JUDr. Klára Drličková, Ph.D. 1 Osnova přednášky Základní charakteristika odpovědnosti za škodu dle VÚ Podmínky vzniku odpovědnosti za škodu Náhrada škody Vztah náhrady

Více

N je j mní í s m l uvy p od v li l v i em k r k i r z i e 18.2.2010

N je j mní í s m l uvy p od v li l v i em k r k i r z i e 18.2.2010 Nájemní smlouvy pod vlivem krize IX. ročník odborné mezinárodní konference Real Estate Market > Winter 2010 Mgr. Martin Fučík 18.2.2010 Nesolventnost nájemců a dopady na nájemní vztahy Obchodní řešení

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího]

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího] Tato smlouva byla připravena advokáty z webu dostupnyadvokat.cz. Jedná se o obecný vzor a slouží pouze k informativním účelům. Každý právní případ je jedinečný, nedoporučujeme využívat tuto smlouvu bez

Více

minulost, současnost, budoucnost

minulost, současnost, budoucnost Ochrana osobnosti při poskytování zdravotních služeb minulost, současnost, budoucnost Lukáš Prudil advokát Dotčené předpisy Listina základních práv a svobod Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (dále

Více

Kupní smlouva. Obchodní podmínky

Kupní smlouva. Obchodní podmínky Kupní smlouva Obchodní podmínky provozovatele, společnosti Česká půda s.r.o. se sídlem Národní 58/32, 110 00 Praha 1 - Nové Město, IČO: 05231311, vedené u Městského soudu v Praze sp. zn. C 260361, email:

Více

Odpovědnost za nedostatky a chyby při dodávce IT služeb

Odpovědnost za nedostatky a chyby při dodávce IT služeb Odpovědnost za nedostatky a chyby při dodávce IT služeb Přednáška pro 1. ročník konference Zmluvy a zmluvné vztahy v IT pořádané efocus.sk Mgr. Michaela Šurmanová Mgr. Ondřej Knebl BBH 26.6.2011 Slide

Více

Presumpce poctivosti a dobré víry

Presumpce poctivosti a dobré víry Výjezdní workshop z obchodního práva Obchodní právo v roce II 10. 12. dubna 2015 Presumpce poctivosti a dobré víry Tomáš Mach 3. ročník PF UK Resumé Práce se zabývá problematikou zakotvení zásady presumpce

Více

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku)

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku) PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku) Předmluva.......................... 11 Seznam použitých zkratek............. 13 IV. URČITOST VYMEZENÍ ZAJIŠŤOVANÉ

Více

CFO=Centrum Funkční Odpovědnosti? Aneb co pro vás znamená zákon o obchodních korporacích. André Vojtek Ondřej Ambrož

CFO=Centrum Funkční Odpovědnosti? Aneb co pro vás znamená zákon o obchodních korporacích. André Vojtek Ondřej Ambrož CFO=Centrum Funkční Odpovědnosti? Aneb co pro vás znamená zákon o obchodních korporacích André Vojtek Ondřej Ambrož Proč je toto téma relevantní? Rekodifikace a její důvody První rok aplikace Praktické

Více

Základy práva, 2. února 2015

Základy práva, 2. února 2015 Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta práva, 2. února 2015 Přehled přednášky Zástupce ten, kdo je oprávněn právně jednat jménem jiného Práva a povinnosti vznikají přímo zastoupenému

Více

Právo soukromé. 1 Základní zásady soukromého práva HLAVA IV.

Právo soukromé. 1 Základní zásady soukromého práva HLAVA IV. HLAVA IV. Právo soukromé 46 1 Základní zásady soukromého práva Základní zásadou soukromého práva je již výše (hlava třetí 2) zmíněná zásada rovnosti subjektů, která je výrazem nejen rovnosti občanské,

Více

1. Obchodní smlouva. 2. Uzavírání obchodní smlouvy. 3. Smluvní jednání. 4. Uzavření smlouvy. 5. Veřejný návrh na uzavření smlouvy

1. Obchodní smlouva. 2. Uzavírání obchodní smlouvy. 3. Smluvní jednání. 4. Uzavření smlouvy. 5. Veřejný návrh na uzavření smlouvy Obchodní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Více

Způsobilost k právním úkonům. Právní ochrana lidí s postižením

Způsobilost k právním úkonům. Právní ochrana lidí s postižením Způsobilost k právním úkonům Právní ochrana lidí s postižením 1 Rozhodování lidí s postižením Autonomní - Člověk rozhoduje samostatně, nese důsledky svých rozhodnutí sám a je za ně odpovědný. Náhradní

Více

Povinnosti obcí při nakládání s obecním majetkem podle zákona o obcích z pohledu nového občanského zákoníku

Povinnosti obcí při nakládání s obecním majetkem podle zákona o obcích z pohledu nového občanského zákoníku Povinnosti obcí při nakládání s obecním majetkem podle zákona o obcích z pohledu nového občanského zákoníku XXVIII. valné shromáždění a celostátní seminář Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů

Více

Právní skutečnosti Subjektivní Právní jednání Protiprávní jednání Objektivní Události (obvykle právní) Stavy (obvykle protiprávní) NOZ upravuje soukro

Právní skutečnosti Subjektivní Právní jednání Protiprávní jednání Objektivní Události (obvykle právní) Stavy (obvykle protiprávní) NOZ upravuje soukro Právní skutečnosti soukromého práva JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Právní skutečnosti Subjektivní Právní jednání Protiprávní jednání Objektivní Události (obvykle právní) Stavy (obvykle protiprávní) NOZ upravuje

Více

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6. Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.00021 Právní skutečnosti Obsah: právní skutečnosti právní jednání relativní

Více

OBSAH DÍL TŘETÍ OBECNÁ ČÁST: ZÁVAZKOVÉ PRÁVO... 17

OBSAH DÍL TŘETÍ OBECNÁ ČÁST: ZÁVAZKOVÉ PRÁVO... 17 DÍL TŘETÍ OBECNÁ ČÁST: ZÁVAZKOVÉ PRÁVO... 17 Hlava dvacátá třetí: Obecné otázky závazkového práva... 19 1 Pojem závazkového práva... 19 2 Funkce závazkového práva... 20 3 Systém závazkového práva... 21

Více

Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník

Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník Bezdůvodné obohacení Právní vztah založený tím, že zaměstnavatel poskytl zaměstnanci peněžní částku k zaplacení pokuty, která byla zaměstnanci uložena příslušným

Více

Občanské právo. Občanský zákoník. závazkové právo

Občanské právo. Občanský zákoník. závazkové právo Občanské právo Občanský zákoník závazkové právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného

Více

6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO

6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO TEORIE PRÁVA 6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO PŘEDPOKLADY PRÁVNÍHO VZTAHU Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz PRÁVNÍ VZTAH Právní vztah je společenský vztah mezi nejméně dvěma konkrétně určenými právními subjekty,

Více

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Pojem, zásady a prameny soukromého práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA. Pojem, zásady a prameny soukromého práva. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA Pojem, zásady a prameny soukromého práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Soukromé právo - rovnost subjektů - princip legální licence - smluvní autonomie (dispozitivní

Více

PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI PRÁVNÍ JEDNÁNÍ

PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI PRÁVNÍ JEDNÁNÍ CPr_1 Civilní právo 1 PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI PRÁVNÍ JEDNÁNÍ Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Právní skutečnosti jsou předpokladem vzniku

Více

EMPTIO-VENDITIO smlouva kupní

EMPTIO-VENDITIO smlouva kupní KONSENSUÁLNÍ KONTRAKTY I. EMPTIO-VENDITIO smlouva kupní JUDr. Pavel Salák jr., Ph.D. Zápatí prezentace Gai III.136 Že se obligace v těchto případech kontrahují /pouhým/ souhlasem, říkáme pak proto, že

Více

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D.

TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. TEORIE PRÁVA (ZÁKLADY) JUDr. Martin Šimák, Ph.D. ZÁKLADNÍ POJMY právo: pozitivní (ius positivum) x přirozené (ius naturale) objektivní x subjektivní právní řád v rámci státu právní systémy ( sdružují podobné

Více

Česká národní banka a její role v ochraně spotřebitele na finančním trhu

Česká národní banka a její role v ochraně spotřebitele na finančním trhu Česká národní banka a její role v ochraně spotřebitele na finančním trhu JUDr. Helena Kolmanová ředitelka samostatného odboru ochrany spotřebitele prezentace přednesená v rámci Dne otevřených dveří České

Více

Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích

Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1 Právní úprava Část jedenáctá zákoníku práce ( 248 až 275 zákoníku práce). Odškodňování pracovních

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 Afs 193/2004-63 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Václava Novotného a soudkyň JUDr. Lenky Matyášové

Více

Princip bezformálnosti právních jednání v novém civilním právu a jeho nepsané meze

Princip bezformálnosti právních jednání v novém civilním právu a jeho nepsané meze Výjezdní seminář z obchodního práva OZ a ZOK stále jako nové 8. 10. dubna 2016 Princip bezformálnosti právních jednání v novém civilním právu a jeho nepsané meze (aneb skutečně lze bezformálně činit všechna

Více

Výjezdní seminář z obchodního práva. OZ a ZOK stále jako nové dubna Úskalí nové úpravy omylu

Výjezdní seminář z obchodního práva. OZ a ZOK stále jako nové dubna Úskalí nové úpravy omylu Výjezdní seminář z obchodního práva OZ a ZOK stále jako nové 8. 10. dubna 2016 Úskalí nové úpravy omylu Tomáš Mach IV. ročník PF UK Resumé Práce se zabývá problematikou úpravy omylu v právním jednání v

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky obchodní společnosti SCHMACHTL CZ, spol. s r. o., IČ: 45797897, se sídlem 252 42 Vestec, Vídeňská 185, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C,

Více

listopad 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013

listopad 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 listopad 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 AKTUÁLNÍ TÉMA Možnost přezkumu rozhodčích doložek i v probíhajících exekucích Stanovisko občanskoprávního a obchodněprávního kolegia Nejvyššího soudu ČR

Více

červen 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013

červen 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 červen 2013 MONITORING SOUDNÍCH ROZHODNUTÍ 2013 AKTUÁLNÍ TÉMA Okamžik účinků výpovědi z nájmu bytu Rozsudek Nejvyššího soudu ČR ze dne 28. 5. 2013, sp. zn. 26 Cdo 2734/2012 Nejvyšší soud ČR se zabýval

Více

Kupní smlouva č. XXXXX uzavřená dle 409 a násl. zákona č.513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění,

Kupní smlouva č. XXXXX uzavřená dle 409 a násl. zákona č.513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění, Kupní smlouva č. XXXXX uzavřená dle 409 a násl. zákona č.513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění, mezi 1. Budget machines s.r.o. se sídlem Chotěšovská 680/1, 190 00 Praha 9 IČ: 24259292 zapsaná

Více

I. Úvod do problematiky měnových doložek

I. Úvod do problematiky měnových doložek Doložky vážící se ke kupní ceně (měnová doložka s automatickým přepočtem kupní ceny, měnová doložka s jednací variantou či cenovou arbitráží, klouzavá doložka s jednací variantou) I. Úvod do problematiky

Více

94048. Aby držba držbou byla aneb co může být jejím předmětem

94048. Aby držba držbou byla aneb co může být jejím předmětem 94048. Aby držba držbou byla aneb co může být jejím předmětem Zdroj: shutterstock.com Občanský zákoník jako nový kodex civilního práva přinesl změnu i v institutu držby, a to mimo jiné v podobě návratu

Více

Započtení 11.9 Strana 1

Započtení 11.9 Strana 1 Započtení 11.9 Strana 1 11.9 Započtení Započtení je zvláštním způsobem zániku závazku upraveným v občanském zákoníku. Podstata započtení neboli kompenzace spočívá v zániku dvou vzájemných pohledávek stejného

Více

Odpovědnost za škodu. Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2015

Odpovědnost za škodu. Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2015 Odpovědnost za škodu Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2015 Odpovědnost za škodu Třeba rozlišovat právní vztah běžný zaměstnanec úředník státní zaměstnanec zaměstnanec bezpečnostního sboru Odlišná

Více

OBSAH. Část první OTÁZKY KE ZVÁŽENÍ PŘED VYTVÁŘENÍM (POSUZOVÁNÍM) NÁVRHU NA UZAVŘENÍ SMLOUVY

OBSAH. Část první OTÁZKY KE ZVÁŽENÍ PŘED VYTVÁŘENÍM (POSUZOVÁNÍM) NÁVRHU NA UZAVŘENÍ SMLOUVY OBSAH O autorce... XII Seznam použitých zkratek...xiii Předmluva... XV Část první OTÁZKY KE ZVÁŽENÍ PŘED VYTVÁŘENÍM (POSUZOVÁNÍM) NÁVRHU NA UZAVŘENÍ SMLOUVY 1. Právní režim smlouvy... 1 1.1 Právní režim

Více

Cenný papír 514 544 NOZ 545 654 NOZ

Cenný papír 514 544 NOZ 545 654 NOZ Cenný papír 514 544 NOZ Právn vní skutečnosti 545 654 NOZ Téma prezentace 1. Cenný papír 2. Právní skutečnosti Právní jednání Právní události Promlčenía prekluze Cenný papír Cenný papír ( CP ) listina,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Mezinárodní prvek, důsledky. Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1

Mezinárodní prvek, důsledky. Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1 Mezinárodní prvek, důsledky Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1 21 Cdo 15/2014 Právní teorie již dříve dovodila, že kolizní normy nelze aplikovat v případě obcházení zákona, za nějž je v

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Kupní smlouva. Obchodní podmínky

Kupní smlouva. Obchodní podmínky Kupní smlouva Obchodní podmínky provozovatele společnosti Česká půda s.r.o. se sídlem v ulici Rybná 716/24, Staré Město, 110 00 Praha 1, IČ: 05231311vedená u Městského soudu v Praze v části C, vložce 260361,

Více

POVINNOST JEDNÁNÍ V DOBRÉ VÍŘE V PŘEDSMLUVNÍM STÁDIU KONTRAKTACE

POVINNOST JEDNÁNÍ V DOBRÉ VÍŘE V PŘEDSMLUVNÍM STÁDIU KONTRAKTACE POVINNOST JEDNÁNÍ V DOBRÉ VÍŘE V PŘEDSMLUVNÍM STÁDIU KONTRAKTACE MICHALA SOROKOVÁ Právnická fakulta Masarykovy univerzity, Katedra obchodního práva Abstract in original language Povinnost jednání v dobré

Více

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK Smluvní strany 1. JUDr. David Termer, IČ 40582779, se sídlem Praha 1, Opatovická 24/156, PSČ 110 00, insolvenční správce dlužníka EkoSolar s.r.o., IČ 28303172, se sídlem

Více

Obsah. O autorce... XIII Seznam použitých zkratek... XV Předmluva... XVII

Obsah. O autorce... XIII Seznam použitých zkratek... XV Předmluva... XVII O autorce........................................................... XIII Seznam použitých zkratek............................................ XV Předmluva.........................................................

Více

SMLOUVA O ZACHOVÁNÍ MLČENLIVOSTI

SMLOUVA O ZACHOVÁNÍ MLČENLIVOSTI Číslo smlouvy Dopravního podniku hl. m. Prahy, a. s.: SMLOUVA O ZACHOVÁNÍ MLČENLIVOSTI MEZI SPOLEČNOSTÍ DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST A Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Více

Čas a jeho plynutí mají pro lidský život zásadní význam a nejinak je tomu i v právních vztazích.

Čas a jeho plynutí mají pro lidský život zásadní význam a nejinak je tomu i v právních vztazích. LHŮTY Zpracovala: T. Pondikasová Význam času a jeho plynutí v právních vztazích Čas a jeho plynutí mají pro lidský život zásadní význam a nejinak je tomu i v právních vztazích. Ptáme-li se kdy dojde k

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE 1) Společnost: AGRO BYSTŘICE a.s. se sídlem: č.p. 10, 507 23 Bystřice IČO: 25282409 zapsaná: v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci Králové, oddíl B, vložka 1740

Více

Kupní smlouva. Obchodní podmínky

Kupní smlouva. Obchodní podmínky Kupní smlouva Obchodní podmínky provozovatele, společnosti Česká půda s.r.o. se sídlem v ulici Národní 58/32, Nové Město, 110 00 Praha 1, IČO: 05231311, vedená u Městského soudu v Praze sp. zn. C 260361,

Více

Obsah. Předmluva 15 Úmluva CMR (komentář) 17 Úvod 19 Použité zkratky 31 Přehled literatury 33. KAPITOLA I. Rozsah platnosti 35

Obsah. Předmluva 15 Úmluva CMR (komentář) 17 Úvod 19 Použité zkratky 31 Přehled literatury 33. KAPITOLA I. Rozsah platnosti 35 Obsah Předmluva 15 Úmluva CMR (komentář) 17 Úvod 19 Použité zkratky 31 Přehled literatury 33 KAPITOLA I. Rozsah platnosti 35 Článek 1 38 1) Smlouva o přepravě 40 2) Náklad (zásilka) 41 3) Výkony za úplatu

Více

ŽALOBY WRONGFUL LIFE A WRONGFUL BIRTH A ČESKÁ SOUDNÍ PRAXE

ŽALOBY WRONGFUL LIFE A WRONGFUL BIRTH A ČESKÁ SOUDNÍ PRAXE Výchozí teze ŽALOBY WRONGFUL LIFE A WRONGFUL BIRTH A ČESKÁ SOUDNÍ PRAXE -narození dítěte je šťastnou událostí -náhrada škody je oprávněným nárokem za způsobenou škodu -u žalob wrongful life a wrongful

Více

Nový občanský zákoník a prodej zboží v obchodě

Nový občanský zákoník a prodej zboží v obchodě Nový občanský zákoník a prodej zboží v obchodě Jiří Gaňo Ministerstvo spravedlnosti jgano@msp.justice.cz Kulatý stůl k bezpečnosti výrobků a ochraně spotřebitele 17. 4. 2013 Ochrana spotřebitele v OZ 1964

Více

nemocí z povolání a jejich

nemocí z povolání a jejich Posuzování pracovních úrazů, nemocí z povolání a jejich odškodňování konference 25. listopadu 2015 Eva Dandová, právní a sociálně ekonomické oddělení ČMKOS dandova.eva@cmkos.cz Změny v zákoníku práce obecně

Více

Teorie práva VOŠ Sokrates

Teorie práva VOŠ Sokrates Teorie práva VOŠ Sokrates Realizace práva Mgr. Ondřej Havránek Pojem realizace Realizací právních norem rozumíme uskutečňování právních norem v právní praxi, tj. využívání oprávnění a dodržování právních

Více

Pavel Horák Omšenie

Pavel Horák Omšenie Následky neplatnosti smlouvy o postoupení pohledávky Pavel Horák Omšenie 8. 10. 2018 Současný stav Uplynulo přibližně 7 let od přijetí a uveřejnění rozsudku velkého senátu OOK NS 31 Cdo 1328/2007 ve Sbírce

Více

aneb Jak na smlouvy?

aneb Jak na smlouvy? Zvláštní část závazkového práva aneb Jak na Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 30. března 2015 Přehled přednášky Smlouvy pojmenované a nepojmenované Zákonná ustanovení

Více

Následky neplatnosti smlouvy o postoupení pohledávky

Následky neplatnosti smlouvy o postoupení pohledávky Následky neplatnosti smlouvy o postoupení pohledávky Pavel Horák Karlovy Vary 8. června 2017 Současný stav Uplynulo přibližně 7 let od přijetí a uveřejnění rozsudku velkého senátu OOK NS 31 Cdo 1328/2007

Více

Jak se žije se ZZVZ? Zřejmě lépe, než se čekalo Solidární odpovědnost při podání nabídky dle ZZVZ

Jak se žije se ZZVZ? Zřejmě lépe, než se čekalo Solidární odpovědnost při podání nabídky dle ZZVZ Jak se žije se ZZVZ? Zřejmě lépe, než se čekalo Solidární odpovědnost při podání nabídky dle ZZVZ David Mareš MT Legal s.r.o., advokátní kancelář Výskyty solidární odpovědnosti (SO) v ZZVZ (1) 83 odst.

Více

II. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů dovolacího řízení.

II. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů dovolacího řízení. 22 Cdo 505/2002 Neplatnost smlouvy pro obcházení zákona ( 39 ) Smlouva, která neodporuje výslovnému zákazu zákona, ale která však svými důsledky směřuje k výsledku zákonu odporujícímu, je absolutně neplatná

Více

89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník. Závazky ze smluv o přepravě. Přeprava osob a věcí. Přeprava osoby. Základní ustanovení. Díl 7. Oddíl 1.

89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník. Závazky ze smluv o přepravě. Přeprava osob a věcí. Přeprava osoby. Základní ustanovení. Díl 7. Oddíl 1. 89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník Díl 7 Závazky ze smluv o přepravě Oddíl 1 Přeprava osob a věcí Pododdíl 1 Přeprava osoby 2550 Základní ustanovení Smlouvou o přepravě osoby se dopravce zavazuje přepravit

Více

Poskytování zdravotních služeb a nový občanský zákoník. Tomáš Doležal

Poskytování zdravotních služeb a nový občanský zákoník. Tomáš Doležal Poskytování zdravotních služeb a nový občanský zákoník Tomáš Doležal Jaké změny nastanou? Dne 1. 1. 2014 nabyde účinnosti nový občanský zákoník (NOZ) NOZ svou koncepcí a vztahem k ZZS bude působit řadu

Více

Obchodní podmínky Coag-Sense pro podnikatele

Obchodní podmínky Coag-Sense pro podnikatele Obchodní podmínky Coag-Sense pro podnikatele I. Úvodní ustanovení a definice některých pojmů 1.1. Tyto obchodní podmínky (dále jen OP ) upravují v souladu s ustanovením 1751 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb.,

Více