Víte, co hledáte ale buďte otevřeni v tom, kde se díváte!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Víte, co hledáte ale buďte otevřeni v tom, kde se díváte!"

Transkript

1 Zaměřte své hledání Víte, co hledáte ale buďte otevřeni v tom, kde se díváte! Jestli chcete inovace řízené uživatelem, měli byste začít tím, že definujete to, co hledáte: Co chceme, aby kdo dělal? Definujte prodávající a kupující, pro které chcete něco vyvinout. Buďte opatrní, abyste nedefinovali problém příliš úzce a nezmiňujte se o řešení. Nejdůležitější věc je najít ten pravý problém a správné řešení na něj ne řešit špatný problém správně! Co je pro nás hodnotné? I když pracujete s uživatelem řízenými inovacemi, měli byste z toho získat také něco pro sebe: Koho bychom chtěli jako své zákazníky? Ve kterých oblastech bychom chtěli zlepšit své schopnosti? V čem máme unikátní dovednosti, které můžeme použít pro vyvinutí něčeho nového? Které etické standarty budou podkladem pro naše podnikání? Jak proveditelné nápady hledáme? Musí být naše nápady realizovatelné rychle nebo je lepší rozvinout takové nápady, které budou realizovatelné v delším časovém horizontu? A měly by být proveditelné vlastními prostředky nebo bychom akceptovali možnost vzít si úvěr či zainteresovat investory.

2 Vybudujte si tým Vybudujte si kompletní tým Uvědomte si, co nevíte najděte si někoho, kdo vyplní tyto mezery. Uživatelem řízené inovace vyžadují mnoho různých dovedností. Zkuste nalézt do svého týmu lidi, s těmito zkušenostmi: Uživatelská empatie. Lidé se zkušenostmi a vzděláním z oboru porozumění uživatelům. Lidé se sociologickým, etnologickým, antropologickým, psychologickým nebo pedagogickým základem mohou posilnit tým v této oblasti. Obchodní analýza a obchodní model. Lidé se zkušenostmi a vzděláním z marketingu, financí a managementu mohou posilnit tým v této oblasti. Vizualizace a design. Lidé s kreativními schopnostmi a vzděláním z designu mohou posilnit tým svými dovednostmi vizualizací nápadů, takže se tyto nápady stanou více pochopitelnými pro Vás i ostatní. Technologie. Lidé se zkušenostmi a zázemím z inženýrství a ostatních vědeckých/technických oborů by měli být zařazeni do týmu - jestliže hovoříme o technických inovacích - a to kvůli zanalyzování a zhodnocení Vašeho výběru technologie. Proces usnadnění a managementu. Dobrý vedoucí týmu se schopností podněcovat entuziazmus a pokrok ale také se schopností řídit zdroje a udržet celkový pohled, je velice cenný. Bez dobrého projektového managementu projekty často selžou.

3 Otázky Kdo? Proč? Co? Kde? Kdy? Jak? Formulování správných otázek na začátku je rozhodující pro další průběh. Naformulujte sérii otázek související s podnikáním, na kterém právě pracujete. Mnoho otázek Vám pomůže identifikovat, které otázky bude nejdůležitější zodpovědět. Některé otázky mohou a musejí být zodpovězeny již v 1. fázi, ale jiné otázky mohou být dobrým startovním bodem pro výzkum ve fázi 2. a 3.

4 Srovnávání Řešení problému může být nalezeno v oblasti, kde byste jej přirozeně nehledali. Pokud chcete vymyslet nový způsob rychlého občerstvení, budete se přirozeně směřovat do restauračního businessu, ale inspiraci pro inovativní koncepty můžete nalézt někde úplně jinde. Dívejte se na dodavatele jiné služby či produktu, ale jen na ty, které mají nějaké společné znaky s Vaším produktem/službou Při pohledu na služby nebo produkty, které byly vyvinuty z jiné perspektivy, se můžete učit ze zkušeností jiných odvětví.

5 Segmentace Pro většinu služeb a produktů je užitečné definovat různé segmenty zákazníků a uživatelů. Oddělte existující nebo potencionální zákazníky trhu do různých skupin mající podobné zájmy v jejich potřebách, které by produkt/služba měla plnit Segmentace je založena na potřebách a pomáhá nám rozumět, který produkt nebo služba je pro zákazníky potřebná. Příklad: Turistická a Business třída v letecké přepravě je příklad služeb založených na rozdílných zákaznických segmentech.

6 Trendspotting / Identifikace trendů Identifikujte hlavní trendy prostřednictvím pozorování životního stylu. Čtěte časopisy, navštivte veletrhy, hledejte na webu. Mluvte s názorovými lídry, specialisty a experty nebo čtěte, co píšou. Trendy mohou být nalezeny v životním stylu, kultuře, politice, technologiích a v řadě dalších oblastí. Čtyři důležité indikátory trendu: Ekonomika a demografie. Ekonomické a demografické změny mohou zapříčinit mnohé dlouhotrvající trendy. Kdo se stane bohatším? Nebo kdo chudším? Kde lidé chtějí žít? Kolik dětí budou mít? Kdy? Kdy začínají svoji profesní kariéru? Kdy jdou do důchodu? Atd. Nedostatky. Trendy často začínají, když se lidé začnou dožadovat toho, co chtějí a co nedosahují v jejich životech. Po čem toužíme? Čeho máme málo? Čeho chceme mít trošku víc? Vůle. Nový trend je často opačnou reakcí na hlavní proud nebo spor s tím, co dominuje na trhu po celé roky. Co se stalo trochu příliš obyčejným? Z čeho jsme znuděni nebo unaveni to dělat, kupovat či dívat se na to? Styl. Stylové vzory jsou často rozhoupány jako kyvadlo z jednoho extrému do druhého. Které vzory stylu se začínají vychylovat na druhou stranu. Oblečení, účesy, domov, ideály krásy apod.

7 Strategické schéma Navrhněte strategické schéma pro Váši oblast/podnikání Vymyslete strategické schéma pro oblast, ve které rozpracováváte svůj nápad. Model strategického schématu je převzat z knihy: Strategie modrého oceánu. Příprava procesu Strategického schématu je následující: 1. Identifikujte konkurenční faktory v oblasti, ve kterém chcete působit. 2. Navrhněte profily své konkurence ve schématu, používejte jejich konkurenční faktory zjištěné v prvním kroku. 3. Uvažujte o prvcích, které dávají omezenou zákaznickou hodnotu, ale stojí vysoké náklady. 4. Uvažujte o nových faktorech/prvcích, které mohou zvýšit hodnotu pro zákazníka a udělají Vás jedinečnými. 5. Roztřiďte konkurenční faktory, které by měly být eliminovány, redukovány, zvýšeny nebo vytvořeny. 6. Nakreslete to do Vašeho profilu na schématu. Více o problematice: Kim & Mauborgne, Blue Ocean Strategy, 2005

8 Mřížka příležitostí Kde můžete zvýšit zákaznickou satisfakci? Hodnota pro zákazníka může být vytvořena předtím, během nebo po koupi a někdy může být hodnota pro zákazníka vytvořena na všech úrovních. Ale kde je příležitost dát zákazníkovi více hodnoty v porovnání s možnostmi, které má v současné době? Zde je 36 možností, jak zvýšit hodnotu pro zákazníka. Kde jsou Vaše příležitosti? Produktivita Šest stádií zákaznického nákupního cyklu Nákup Dodávka Použití Doplňky Údržba Likvidace Šest ovladačů hodnoty Zjednodušení Výhoda Riziko Image, požitek Prostředí Hodnota ovladače hodnoty musí být přizpůsobena zákaznickým potřebám. Kde se odlišíte od Vašich konkurentů?

9 Budoucí scénáře Vyprávějte 3 příběhy o budoucnosti Budoucí scénáře jsou množství alternativních představ o tom, jak bude svět nebo jeho část dál rozvíjet, když Pokud A, B a C bude pokračovat v růstu, trh se přesune směrem tam a to bude znamenat 1, 2 a 3. Ale pokud C začne klesat, pak budeme mít situace, kdy 4, 5 a 6 nastane. A když C spadne a A a B budou růst pouze trochu, potom nastane situace 7, 8 a 9. Typická metoda práce s budoucími scénáři je: 1. Co se mění v tento okamžik? 2. Co je velmi nejisté v budoucnosti? 3. Jak daleko do budoucnosti se chceme podívat? 4. Napište 2-4 alternativní příběhy (scénáře) o tom, jak to bude v budoucnosti vypadat. 5. Jak pravděpodobné je, že různé scénáře se v budoucnu změní ve skutečnost? 6. Co budou různé scénáře znamenat pro podnikání, ve kterém pracujeme?

10 Kontextové rozhovory Podrobte uživatele rozhovoru ve skutečné situaci a prostředí. Rozhovor by měl probíhat co možná nejblíže kontextu, kde bude daný produkt/služba použita. Rozhovor se uskutečňuje, zatímco uživatel používá produkt/službu. Během rozhovoru zkuste porozumět, proč uživatelé dělají konkrétní věci a jaká jsou jejich očekávání. Informace jsou shromažďovány na audio nahrávkách, video nahrávkách nebo v písemné formě. Je důležité, aby tazatel byl obeznámen s typem situací, ve kterých bude produkt/služba používán. Budete mít dobrou představu o tom, jak lidé skutečně různé věci používají. Krok za krokem Definujte Vaši cílovou skupinu. Například ji definujte dle uživatelského profilu (viz. samostatná metoda karet). Vyberte 5-8 lidí pro rozhovor. Naplánujte si čas na rozhovory. Porozumějte předmětu a situaci. Zkuste to na sobě, jestliže je to možné. Očekávání. Zapište si, co speciálně hledáte. Dokumentace. Zvolte metodu dokumentace Vašeho pohovoru. Například poznámky, fotografie, video, audio. Vykonávejte pouze rozhovor. Ptejte se, aniž byste ovlivňovali uživatelovo chování. Analyzujte výsledky. Co uživatelé dělají? Jak? Proč? Atd.

11 Kritická chyba Podívejte se na zákazníkovy zkušenosti krok za krokem a identifikujte problematické situace, kdy se věci mohou pokazit. Identifikujte kritické chyby. Např. je velmi problematické, když ověřování plateb přes internet nefunguje hladce. Rozdělte situaci uživatele na jednotlivé události a aktivity. Zapište jednotlivé události a aktivity na žlutý papírek a uspořádejte je, pokud je to možné. Analyzujte věci, které se mohou pokazit. Zapište všechny jednotlivé věci, které se mohou pokazit, na červený papírek a umístěte je pod aktivitu, kde se může problém objevit. Výsledky by Vás měly inspirovat, abyste vaše produkty nebo služby byly lepší, bezpečnější, jednodušší, zábavnější atd.

12 Pozorování Pozorujte uživatele v reálných životních situacích Jděte na místa, kde je produkt/služba používána, a sledujte uživatele v akci. Sledujte, jak uživatel používá produkt nebo jak reaguje na služby. Všímejte si výrazných fází a hledejte problémy, pochybnosti, frustrace, chyby atd. Věnujte pozornost možnému zlepšení i když u uživatele nezaznamenáte žádné špatné zkušenosti. Zdokumentujte Vaše pozorování Fotografie a video: Pozorujte prostředí, činnosti a důležité detaily zachyťte na kameru. Náčrty: Zachyťte postřehy pomocí rychlé ruční skici. Nedělejte si starosti s detaily, ale zkuste zachytit situaci, takže si ji poté budete pamatovat. Poznámky: Ručně psané poznámky nebo mluvené poznámky např. na mobil. Věnujte pozornost situaci a zachyťte jednotlivé postřehy bezprostředně potom.

13 Storyboards Vyrobte malé kartičky se scénáři, kde bude váš cílový uživatel používající váš produkt nebo službu, nebo kde bude dělat něco, co chce udělat jednodušší nebo lepší pro uživatele. Zaměřte se na důležité aktivity a situace. Můžete rovněž použít fotografie pro lepší ilustraci scénáře. Vyrobte je sami při pozorování uživatele v akcí nebo je najděte na webu.

14 Hra rolí Jednejte jako uživatel Improvizujte jako herci v různých situacích s lidmi a v různých rolích. Připravte si v předstihu role a situace, které chcete předvádět ale nepřipravujte si přesné scénáře. Improvizujte. Příklad: Dánský národní vlakový dopravce DSB pozve herce zahrát různé typy pasažérů s různými problémy a odlišnými povahami. Běžný vlakový personál hraje sám sebe a zkouší, jak se vypořádat se situací a zákazníky v nich se normálně ocitá. Poté diskutují možnosti zlepšení. Hra rolí může být nahrávána na video a později přehrána k prodiskutování.

15 Modely Vytvořte velké nebo malé 2 3-dimenzionální modely produktů nebo situací ve službách. Vytvořte je jen nahrubo a rychle z čehokoliv, co máte. Je mnohem jednodušší porozumět, když máte něco hmatatelného na, co se můžete podívat a sáhnout. Vyrobte si to z lepenky, LEGA, hlíny nebo čehokoliv co máte po ruce nebo, co můžete jednoduše získat. A pamatujte udělejte to rychle a umazaně První model nemusí vypadat přesně jako finální produkt. Je mnohem jednoduší získat důležité komentáře od lidí, kteří vidí, jak vypadá hrubý návrh modelu. Máme sklony být více zdvořilí, když vidíme něco, na čem je vidět, že někdo hodně pracoval.

16 Mood boards Analýza životního stylu je provedena prostřednictvím vytvoření obrázkových koláží nebo sérií video klipů které popisují důležité nálady a preference našich uživatelů. Je to kombinace obrázků, které vytvářejí celkovou představu o uživateli. Mood board by měly zachytit pocity, hodnoty a nálady, které popisují uživatele, ale které mohou být jen obtížně vysvětlitelné slovy. A současně nám dávají vizuální představu o uživateli. Můžete hledat obrázky v časopisech oblíbených uživatelem nebo prohledat web za použití relevantních vyhledávacích frází.

17 Profil uživatele Vyberte osobu, která bude reprezentovat celou skupinu uživatelů. Profil uživatele by měl popisovat specifického uživatele s jeho velmi specifickými detaily. Jméno. Ano, dejte mu nebo jí jméno. Zjistíte, že on/ona nemůže mít jen tak nějaké jméno. Portrét. Najděte nějakou fotografii nebo portrét. Pomůže to Vaší představivosti. Demografie. Pohlaví, věk, rodinný stav, adresa, povolání, vzdělání, příjem, atd. Osobní cíle a hodnoty. Čeho by osoba ráda dosáhla a jaké jsou jeho/její osobní hodnoty obecně i pokud jde o specifickou oblast výrobku. Co je dobré a co špatné. Spotřeba a nákupní zvyklosti. Pokud je Váš produkt/služba pro osobní užití, je obzvláště vhodné zvažovat, které specifické produkty a značky kupuje náš vyprofilovaný uživatel. A kde jsou kupovány. Potřeby. Co jsou specifické potřeby a problémy v oblasti, kde hledáte řešení. Dovednosti. Jak zkušení a znalí jsou lidé, pokud jde o Vaši oblast. Co jsou jejich návyky a kde jsou limity jejich schopností. Úhel pohledu na úkol a produkt. Pro které účely osoba užívá produkt/službu, a jak důležité jsou v jeho/jejím každodenním životě? Jaká je osobní role, kdy je produkt/služba užívána.

18 Archetypy a ikony Udělejte výběr typických produktů (jejich obrázků) tyto jsou součástí každodenního života vašich uživatelů. Měly by to být výrobky, které symbolizují hodnoty, které uživatelé považují za důležité v jejich životech. Je jednoduché nalézt na webu obrázky produktů, které si mohou spotřebitelé koupit. Můžete také zahrnout obrázky znázorňující služby, které spotřebitelé preferují. Vyrobte například desku nebo prezentaci těchto obrázků. Udělejte jedno pro každý typ, pokud pracujete na více profilech.

19 Záznam přemýšlení nahlas Způsobte, aby váš spotřebitel přemýšlel nahlas Spotřebitel je požádán o vykonání specifického úkolu s vašim produktem nebo o určité řešení a během tohoto procesu přemýšlí nahlas. Co vidí? Co si myslí, že chcete, aby udělal? Co si myslí a cítí apod. Pozorovatel bude obvykle natáčet video záznam a zároveň bude pokládat otevřené otázky jako pomocné vodítko uživateli pro jeho formulaci úvah. Toto je skvělé pro uživatele, kteří mají problémy se systematickým sebe vyjadřováním, a pro zachycení oblastí, které mohou být odfiltrovány prostřednictvím strukturovaného rozhovoru.

20 Použijte to Zkuste, jak boty padnou Porozumění najdete tak, že použijete produkt a zkusíte si danou situaci. Touto formou uvidíte věci z pohledu spotřebitele. Zkuste je v odlišných situacích a pro odlišné účely. Zkuste různé dodavatele a produkty.

21 Dlouhodobý záznam a kulturní sondy Nahlédněte do deníku uživatele Spotřebitelé jsou požádáni, aby si pravidelně zaznamenávali vlastní postřehy a pravidelně odpovídali na otázky v delším časovém horizontu. Je to vynikající pro pochopení událostí, které se často vyskytují, a pro nalezení poznatků v okolnostech, které vyžadují uživatelské zkušenosti a dlouhodobé používání. Kulturní sondy Dejte uživateli sondy pro zaznamenání a dokumentaci relevantních připomínek a aktivit, jako je např. kamera, deník, dopisy apod.

22 Cílové skupiny / Focus Groups ) Vyberte malou skupinu lidí pro moderovanou diskuzi o specifickém nápadu nebo tématu. Prostřednictvím této kvalitativní metody se můžete naučit od uživatelů sdílet jejích myšlenky, postoje, emoce, zkušenosti i nedorozumění o tématu ve více intimním prostředí. Facilitátor nebo moderátor je nezbytnou součástí pro vedení této diskuze. Diskuze je řízena prostřednictvím použití seznamu otázek, které byly sepsány v předstihu. Cílové skupiny / Focus Groups mohou být využity jak pro vytváření, tak i pro vytřídění nápadů.

probíhat co možná nejblíže kontextu, kde bude daný produkt/služba použita. Rozhovor se uskutečňuje, produkt/službu.

probíhat co možná nejblíže kontextu, kde bude daný produkt/služba použita. Rozhovor se uskutečňuje, produkt/službu. Kontextové rozhovory Podrobte spotřebitele rozhovoru. Rozhovor by měl probíhat co možná nejblíže kontextu, kde bude daný produkt/služba použita. Rozhovor se uskutečňuje, produkt/službu. Během rozhovoru

Více

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Řešení problému může být nalezeno v oblasti, kde byste jej přirozeně nehledali.

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Řešení problému může být nalezeno v oblasti, kde byste jej přirozeně nehledali. Srovnávání Řešení problému může být nalezeno v oblasti, kde byste jej přirozeně nehledali. Pokud chcete vymyslet nový způsob rychlého občerstvení, budete se přirozeně směřovat do restauračního businessu,

Více

Nástroje IDEA INNOVATION CAMP. Nástroje pro vzdělávání v oblasti podnikání

Nástroje IDEA INNOVATION CAMP. Nástroje pro vzdělávání v oblasti podnikání Nástroje IDEA Nástroje pro vzdělávání v oblasti podnikání INNOVATION CAMP Inovační kemp je intenzivní 3-denní workshop, kde studenti: 1. Jsou seznámeni se společnou inovační výzvou 2. Jsou definovány specifické

Více

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu?

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Spotřebitel Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Specifikujte např. 3-5 různých skupin spotřebitelů pro Váš koncept a rozpracujte popis typického zástupce v každé skupině. Příklad níže. Spotřebitelský

Více

Nástroje IDEA INNOVATION CAMP. Nástroje pro vzdělávání v oblasti podnikání

Nástroje IDEA INNOVATION CAMP. Nástroje pro vzdělávání v oblasti podnikání Nástroje IDEA Nástroje pro vzdělávání v oblasti podnikání INNOVATION CAMP Inovační kemp je intenzivní 3-denní workshop, kde studenti: 1. Jsou seznámeni se společnou inovační výzvou 2. Jsou definovány specifické

Více

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu?

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Spotřebitel Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Specifikujte např. 3-5 různých skupin spotřebitelů pro Váš koncept a rozpracujte popis typického zástupce

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Rozpoznali jsme spotřebitelskou potřebu, kterou spotřebitel také pociťuje?

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Rozpoznali jsme spotřebitelskou potřebu, kterou spotřebitel také pociťuje? Potřeba Rychlá prověření Rozpoznali jsme spotřebitelskou potřebu, kterou spotřebitel také pociťuje? Spotřebitelé si nemyslí, že něco potřebují a čekají, pokud je ostatní spotřebitelé nepřesvědčí. Spotřebitelé

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7. lekce Jak se stát doporučitelným Chcete si udělat z doporučení seriózní nástroj, díky kterému budete stabilně získávat nové zakázky a obchodní

Více

Marketingový plán pro B2B

Marketingový plán pro B2B Marketingový plán pro B2B ZDARMA od desinners.cz Úvod do vyplnění plánu Nyní máte k dispozici vzor marketingového plánu B2B. Tady je pár rad, jak plán vyplnit. Přejeme hodně úspěchů! 1. Nesnažte se vyplnit

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Podnikatelské plánování pro inovace

Podnikatelské plánování pro inovace Podnikatelské plánování pro inovace Šablona podnikatelského plánu Název projektu Datum zpracování Verze č. Údaje o autorech Obsah Exekutivní souhrn...3 1. Základní údaje o předkladateli a podniku...4 1.1

Více

Analýza a vytváření pracovních míst

Analýza a vytváření pracovních míst Analýza a vytváření pracovních míst Definice pracovního místa a role Pracovní místo Analýza role Roli lze tedy charakterizovat výrazy vztahujícími se k chování existují-li očekávání, pak roli představuje

Více

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy Reklamní strategie, reklamní kampaň Plánování reklamy Jak postupovat při přípravě reklamní kampaně 1. Stanovení cílů kampaně CO se očekává? 2. Potvrzení rozpočtu budget - KOLIK se utratí? 3. Stanovení

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Co je podnikatelský plán? Psaný dokument, ve kterém je sepsána Vaše podnikatelská činnost Má odpovídat skutečnosti bez příkras

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Blacksmith Consulting S. l.

Blacksmith Consulting S. l. Blacksmith Consulting S. l. RYCHLÉ VYTVOŘENÍ MODELU PODNIKÁNÍ JAKO NÁSTROJ TESTOVÁNÍ REALIZOVATELNOSTI NOVÝCH NÁPADŮ Mikulov, červenec 2013 Základní principy metodiky - Naučit se podnikat, organizovat

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1. Prava a povinnosti cizinců na českém Možnosti pracovním profesního trhu rozvoje NÁCVIKOVÁ WORKSHOP LEKCE pracovní listy Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.00/34351)

Více

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody SWOT ANALÝZA 1 SWOT analýza - obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečné tipy a příklady z praxe 2 SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE A PRINCIP METODY 3 1 SWOT

Více

PROINCOR Inovační audit

PROINCOR Inovační audit PROINCOR Inovační audit ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých a středních podnicích ze všech různých odvětví. Otázky

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

OBSAH PROCES MARKETINGOVÉHO PLÁNOVÁNÍ: ZÁKLADNÍ KROKY 41 ÚVOD 41 CO JE TO MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ? 42 PROČ JE MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ NEZBYTNÉ?

OBSAH PROCES MARKETINGOVÉHO PLÁNOVÁNÍ: ZÁKLADNÍ KROKY 41 ÚVOD 41 CO JE TO MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ? 42 PROČ JE MARKETINGOVÉ PLÁNOVÁNÍ NEZBYTNÉ? OBSAH Marketingový plán 1 Předmluva a poděkování 9 Jak pomocí této knihy dosáhnout nejlepších výsledků 11 HLAVNÍ OBLASTI PRO ZLEPŠENÍ VE STRATEGICKÉM MARKETINGOVÉM PLÁNOVÁNÍ: KDE V TÉTO KNIZE NAJDETE PRAKTICKÉ

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

Cesta k úspěchu. Klíčové informace pro Kolegy. Cesta k úspěchu. Výkonnost Kariéra Vzdělávání

Cesta k úspěchu. Klíčové informace pro Kolegy. Cesta k úspěchu. Výkonnost Kariéra Vzdělávání . Klíčové informace pro Kolegy 1 Co znamená? Co kolegové říkají Je to mít úspěch ve své kariéře a být povýšen/a. Je to volba, kterou mám na pozici, ve které pracuji. Je to možnost. Býval to program Možností,

Více

Fáze a techniky marketingového výzkumu

Fáze a techniky marketingového výzkumu VY_32_INOVACE_MAR_91 Fáze a techniky marketingového výzkumu Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období

Více

B104MFS Marketing finančních služeb

B104MFS Marketing finančních služeb B104MFS Marketing finančních služeb - vyučující předmětu - osnova předmětu/is BIVŠ - ukončení předmětu Václav Kupec Předmět - představení předmětu Holistická koncepce marketingu je dynamická koncepce opírající

Více

Business Development Rozvoj podniku

Business Development Rozvoj podniku Marketing vytváření obchodních příležitostí pomocí: udržením stávajících zákazníků přilákáním nových zákazníků Tržby vyhráním zakázky Zákaznická služba Cíle společnosti, které ovlivňují marketingové činnosti:

Více

Abychom definovali dimenze kompetencí, položili jsme si otázku: S kým/čím vstupujete do vzájemné interakce?

Abychom definovali dimenze kompetencí, položili jsme si otázku: S kým/čím vstupujete do vzájemné interakce? Profily kompetencí Úvodní situace před testováním E-learningový modul obsahuje šest interaktivních situací orientovaných na kompetence, které mají svou roli v maloobchodní společnosti. Všechny maloobchodní

Více

AKVIZICE A FÚZE MENŠÍCH A STŘEDNÍCH FIREM

AKVIZICE A FÚZE MENŠÍCH A STŘEDNÍCH FIREM AKVIZICE A FÚZE MENŠÍCH A STŘEDNÍCH FIREM ze série: ODHALENÁ PRAVDA O RIZICÍCH PODNIKÁNÍ ISBN 978-1-910435-63-2 (mobi) ISBN 978-1-910435-64-9 (epub) ISBN 978-1-910435-65-6 (PDF) Copyright 2015 Meriglobe

Více

DESIGN PRO KONKURENCESCHOPNOST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z INDIVIDUÁLNÍ SPOLUPRÁCE DESIGNÉRA VE FIRMĚ

DESIGN PRO KONKURENCESCHOPNOST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z INDIVIDUÁLNÍ SPOLUPRÁCE DESIGNÉRA VE FIRMĚ Příloha č. 4 DESIGN PRO KONKURENCESCHOPNOST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z INDIVIDUÁLNÍ SPOLUPRÁCE DESIGNÉRA VE FIRMĚ Příjemce podpory: název firmy, sídlo, korespondenční adresa, kontaktní osoba Hodnocený produkt/produktová

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Dan Svoboda Partner, Business Ottima as

Dan Svoboda Partner, Business Ottima as Dan Svoboda Partner, Business Consulting @ Ottima as Proč loajalita zajímá mě Příležitost vytvářet pozitivní příležitosti a zkušenosti "Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi" Uchopitelné

Více

Marketing & průzkum trhu únor 2014. Pavlína Langerová, AUDICA

Marketing & průzkum trhu únor 2014. Pavlína Langerová, AUDICA únor 2014 Pavlína Langerová, AUDICA Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 co je to praktický marketing jak si udělat průzkum

Více

Výzkum trhu. Vzdělávací materiál ke kurzu Zahraniční obchod, tutoriál Mezinárodní podnikání

Výzkum trhu. Vzdělávací materiál ke kurzu Zahraniční obchod, tutoriál Mezinárodní podnikání Výzkum trhu Vzdělávací materiál ke kurzu Zahraniční obchod, tutoriál Mezinárodní podnikání Slezská univerzita v Opavě Okresní hospodářská komora Karviná 2010-2013 Výukový materiál je výstupem projektu

Více

Formulář sebehodnocení

Formulář sebehodnocení Příloha č.2: Roční hodnocení Formulář sebehodnocení Prostor pro Váš růst Informace pro zaměstnance: Roční hodnocení zaměstnanců je velmi důležité. Je to jedinečná příležitost k dialogu o vykonané práci

Více

CO JE MARKETING V SOCIÁLNÍCH MÉDIÍCH?

CO JE MARKETING V SOCIÁLNÍCH MÉDIÍCH? Sociální média rychle dotahují email jako hlavní způsob zasílání zpráv a informací online. Facebook má více než 1 bilion uživatelů, více než 55 milionů zpráv je denně vystaveno na Twitteru a mnoha dalších

Více

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Marketingový výzkum Ing., Ph.D. Technická univerzita v Liberci Projekt 1 Technická

Více

TAK TROCHU JINÁ IBM Global Business Services

TAK TROCHU JINÁ IBM Global Business Services TAK TROCHU JINÁ IBM Global Business Services ZMĚNA JE JAKO DRAVÁ ZVĚŘ. JSTE NA TO PŘIPRAVENI? NABÍZÍ: 3 1 2 ZMĚNA JE JAKO DRAVÉ ZVÍŘE. JSTE NA TO PŘIPRAVENI? IBM Global Business Services Vám může pomoci

Více

SWOT ANALÝZA. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu

SWOT ANALÝZA. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu SWOT ANALÝZA Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_EKO1014 Autor Ing. Adéla Hrabcová Datum 5. 4.

Více

Jaká je moje motivace?

Jaká je moje motivace? Nástroj pro plánování sociálního podnikání Fáze 1: Počáteční nápad a vize Fáze 1: Počáteční nápad a vize Téma 1: Osobní předpoklady pro podnikání Jaká je moje motivace? Existuje mnoho důvodů, proč se chce

Více

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno 1 Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které

Více

Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU. Ing. Miloš Krejčí

Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU. Ing. Miloš Krejčí Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Miloš Krejčí 22522@mail.vsfs.cz ŘÍZENÍ OBCHODU 1.Podnik a jeho struktura. Obchod a jeho role v podniku. Činnosti v rámci obchodu. Řízení obchodu. Trh a konkurence.

Více

Podnikatelský plán. Název projektu. Logo. Jméno živnostníka / firmy

Podnikatelský plán. Název projektu. Logo. Jméno živnostníka / firmy Podnikatelský plán Název projektu Logo Jméno živnostníka / firmy (Cílem tohoto návodu je pomoci Vám k vytvoření podnikatelského plánu k Vaší myšlence do podnikání. Není potřeba odpovědět na všechny otázky,

Více

Příklad dobré praxe VIII

Příklad dobré praxe VIII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VIII pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Miroslav Široký

Více

10 zlat ch pravidel pfiekonávání nejãastûj ích komunikaãních bariér

10 zlat ch pravidel pfiekonávání nejãastûj ích komunikaãních bariér Ivan Bure a Vlasta A. Lopuchovská 10 zlat ch pravidel pfiekonávání nejãastûj ích komunikaãních bariér Management Press, Praha 2007 Další knihy Ivana Bureše v nakladatelství Management Press Marketingově

Více

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Přeměna vašeho podniku Canon Business Services Chování zákazníků se mění rychleji než kdykoliv předtím a vaše organizace musí být připravena na změnu ve způsobu, jakým vytváříte

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 9 Akad. rok 2015/2016, LS Strategický management - VŽ 1 Modely tvorby podnikové strategie Akad. rok 2015/2016, LS Strategický management - VŽ 2 Modely tvorby podnikové

Více

M A N A G E M E N T. Akad. rok 2010/2011, Letní semestr. MANAGEMENT - VŽ, 3. přednáška 1

M A N A G E M E N T. Akad. rok 2010/2011, Letní semestr. MANAGEMENT - VŽ, 3. přednáška 1 M A N A G E M E N T 3 MANAGEMENT - VŽ, 3. přednáška 1 V Ý Z N A M S T R A T E G I C K É H O M A N A G E M E N T U MANAGEMENT - VŽ, 3. přednáška 2 Strategický management Představuje souhrn aktivit jako

Více

STAVEBNÍ KAMENY FIREMNÍ STRATEGIE ZADÁNÍ PRÁCE. Podklady z výuky na smba.cz/podklady DEFINICE POJMŮ

STAVEBNÍ KAMENY FIREMNÍ STRATEGIE ZADÁNÍ PRÁCE. Podklady z výuky na smba.cz/podklady DEFINICE POJMŮ STAVEBNÍ KAMENY FIREMNÍ STRATEGIE ZADÁNÍ PRÁCE Podklady z výuky na smba.cz/podklady DEFINICE POJMŮ STAVEBNÍ KAMENY FIREMNÍ STRATEGIE POSTAVTE STRATEGII 1. PRINCIPY (PŘÍRODNÍ ZÁKONY) 2. PŘEDPOKLADY (TÝM

Více

Marketing. Struktura učiva

Marketing. Struktura učiva Marketing Didaktické zpracování učiva Struktura učiva 1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se marketingových koncepcí 5. Metodické zpracování učiva

Více

Průvodce řešením interních konfliktů

Průvodce řešením interních konfliktů Průvodce řešením interních konfliktů Copyright 2008 Dale Carnegie & Associates, Inc. 290 Motor Parkway, Hauppauge, New York 11788. All rights reserved. 1 ŘEŠNÍ INTERNÍCH KONFLIKTŮ Podle těchto pokynů,

Více

Takhle píšu esej! Manuál. A. Obsah práce. 1. Práce obsahuje následující části: 2. Obecné informace k podobě eseje

Takhle píšu esej! Manuál. A. Obsah práce. 1. Práce obsahuje následující části: 2. Obecné informace k podobě eseje A. Obsah práce Takhle píšu esej! Manuál 1. Práce obsahuje následující části: Obálka Titulní list Obsah Úvod Vlastní text Závěr Zdroje Doslov Pořadí jednotlivých částí se musí dodržet tak, jak je to zde

Více

Safari službou. Postup. Během safari službou si vyzkoušíte službu na vlastní kůži a zjistíte, na čem musíte ještě zapracovat.

Safari službou. Postup. Během safari službou si vyzkoušíte službu na vlastní kůži a zjistíte, na čem musíte ještě zapracovat. Safari službou Poznávání / Safari službou 1 Ujasněte si, jaká služba vás zajímá a co vše chcete sledovat. Naplánujte si, kdy si ji vyzkoušíte na vlastní kůži. Výhodou je, pokud Safari službou probíhá v

Více

TRH A CÍLENÝ MARKETING

TRH A CÍLENÝ MARKETING TRH A CÍLENÝ MARKETING základní subjekty trhu: 1. domácnosti prodávají své výrobní faktory (práce, půda, kapitál), za získané důchody (mzda, renta, úrok) nakupují výrobky a služby 2. podniky prodávají

Více

Pracovní materiály pro účastníky kurzů. Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání

Pracovní materiály pro účastníky kurzů. Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání Pracovní materiály pro účastníky kurzů Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání Modul 1 Business Plán Úvod vytvořené v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno, Křenová 52, 602 00

Více

Přednáška č. 6. Analýza odvětví

Přednáška č. 6. Analýza odvětví Přednáška č. 6 Analýza odvětví základní charakteristika odvětví struktura odvětví hybné změnotvorné síly odvětví klíčové faktory úspěchu základní charakteristika odvětví Za odvětví v tomto případě považujeme

Více

A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ

A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ PŘÍLOHY A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM B. PODKLAD PRO ROZHOVOR S METODIKEM PLÁNOVÁNÍ C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ D. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z DOKUMENTACE KLIENTŮ

Více

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing. Co je cílem předmětu. znát základní marketingové pojmy umět je je v praxi aplikovat lépe porozumět situaci na na trhu (empatie) lépe poznat své +/- +/-a

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o.

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. PODROBNÝ ROZSAH PLNĚNÍ Část A VYTVOŘENÍ KOMPETENČNÍCH MODELŮ 1. Tvorba specifických kompetenčních

Více

FLL VÝZKUMNÁ PREZENTACE 2013

FLL VÝZKUMNÁ PREZENTACE 2013 FLL VÝZKUMNÁ PREZENTACE 2013 Připravit se, Zůstat v bezpečí, Napravit škody V projektu přírodních živlů váš tým: Identifikuje komunitu, která by mohla být postižena přírodním živlem Popíše problém, který

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 1. lekce Doporučení => nejlepší zdroj nových zakázek Malé a střední firmy dennodenně hledají ať už nové nebo staré, osvědčené marketingové taktiky

Více

Prodej to! Návod jak na to. Filip Novák, DiS.

Prodej to! Návod jak na to. Filip Novák, DiS. Prodej to! Návod jak na to Filip Novák, DiS. Obsah 1 1. Obsah 2. Lidé nakupují to, co potřebují, ale i to, pro co se nadchnou a nepotřebují 3. Neprodávejte produkt, ale celou zkušenost 4. Demonstrujte

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

EU Camp Guide. Praktický průvodce organizačních kempů, kde studenti mohou rozvíjet inovativní a podnikatelské dovednosti

EU Camp Guide. Praktický průvodce organizačních kempů, kde studenti mohou rozvíjet inovativní a podnikatelské dovednosti EU Camp Guide Praktický průvodce organizačních kempů, kde studenti mohou rozvíjet inovativní a podnikatelské dovednosti kde lektoři pouze dohlížejí a akceptují, že kreativita funguje nejlépe bez jejich

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice PROCES STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ, HIERARCHIE STRATEGIE (KOMPLEXNÍ PODNIKOVÁ STRATEGIE CORPORATE STRATEGY,, OBCHODNÍ STRATEGIE, DÍLČÍ STRATEGIE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute

Více

Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase. Tomáš Jindříšek

Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase. Tomáš Jindříšek Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase Tomáš Jindříšek Kdo k nám dorazí? Doba zájezdních hostinců je pryč Nečekejme, až si host udělá

Více

SHOPPER INSIGHTS: CESTA K OPTIMALIZACI KATEGORIE MĚŘENÍ NÁKUPNÍHO CHOVÁNÍ POMOCÍ VIDEO POZOROVÁNÍ RETAIL IN DETAIL KONFERENCE PREZENTACE 27. ZÁŘÍ, 2011 Připravily společnosti Úvod, metodologie, teorie

Více

PRACOVNÍ LIST k tématu PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR

PRACOVNÍ LIST k tématu PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR INDIVIDUÁLNÍ PRÁCE A) Práce v hodině Co je podnikatelský záměr? Jaké části by měl obsahovat? Čím bychom měli při sestavení podnikatelského záměru začít? B) Práce na doma/s použitím internetu Existuje řada

Více

Téma a cílová skupina účastníků by měly být postaveny na různých situacích, například:

Téma a cílová skupina účastníků by měly být postaveny na různých situacích, například: Nadchnout miliony rodin směrnice k realizaci 1. ročníku soutěže v pořádání domácích párty S cílem dosáhnout koordinace mezi třetí vlnou rozvoje podnikání a plněním jednak nového globálního marketingového

Více

MARKETING 4 Segmentace, marketingový mix, marketingový plán.

MARKETING 4 Segmentace, marketingový mix, marketingový plán. MARKETING 4 Segmentace, marketingový mix, marketingový plán. Ing. Hlavní pojmy Marketingu co je nutné umět aplikovat Metody analýzy PPO PZ/EZ Maslowova pyramida potřeb Produkt a analýza produktu Produktový

Více

Krizová komunikace. Mgr. Radek Chalupa. RCC EUROPE, Mgr. Radek Chalupa ředitel, Václavské nám. 66, 110 00 Praha 1,

Krizová komunikace. Mgr. Radek Chalupa. RCC EUROPE, Mgr. Radek Chalupa ředitel, Václavské nám. 66, 110 00 Praha 1, stručný nástin Mgr. Radek Chalupa 1 Krizová komunikace Nikdy nejste dost staří na to, aby vás nemohli překvapit, tvrdí legendární ex-ceo společnosti General Electric pan Jack Welch. Lakonicky tak shrnuje

Více

Přednáška č. 6 Analýza odvětví

Přednáška č. 6 Analýza odvětví Přednáška č. 6 Analýza odvětví základní charakteristika odvětví struktura odvětví hybné změnotvorné síly odvětví klíčové faktory úspěchu základní charakteristika odvětví Za odvětví v tomto případě považujeme

Více

KATALOG PŘÍPADŮ POUŽITÍ. Používejte Yammer jako sociální pracovní prostor a začněte se spoluprací, inovacemi a zapojením zaměstnanců.

KATALOG PŘÍPADŮ POUŽITÍ. Používejte Yammer jako sociální pracovní prostor a začněte se spoluprací, inovacemi a zapojením zaměstnanců. KATALOG PŘÍPADŮ POUŽITÍ Používejte Yammer jako sociální pracovní prostor a začněte se spoluprací, inovacemi a zapojením zaměstnanců. Katalog případů použití Yammeru Yammer je váš sociální pracovní prostor,

Více

SWOT ANALÝZA 126MSFN

SWOT ANALÝZA 126MSFN SWOT ANALÝZA 126MSFN 8.11.2016 Zbyněk Škoda SWOT analýza -obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečnétipy a příklady z praxe SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

Strategický plán Jaroslav Jindra. Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN. pro: období: od: do:

Strategický plán Jaroslav Jindra. Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN. pro: období: od: do: Strategický plán - 1 - Jaroslav Jindra Středisko pro volný čas dětí a mládeže v STRATEGICKÝ PLÁN pro: období: od: do: datum: zpracoval: Strategický plán - 2 - Jaroslav Jindra STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ POSLÁNÍ

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Petra Koťátková

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Petra Koťátková EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Proč mít podnikatelský plán Jednotlivé části podnikatelského plánu Konkrétní příklady

Více

Analýza SWOT. Strategický management 05

Analýza SWOT. Strategický management 05 Analýza SWOT Strategický management 05 Využití metody: Plánování, rozhodování Facilitátor: ano Ideální počet účastníků: 4 8 (možno i více) Základní pomůcky: Flipchart, flipové papíry, lektorský kufřík

Více

Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz...

Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz... Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz... Správně hned od začátku Rozdíl je v chytrém způsobu práce Začít správně hned od začátku je více než dobrý nápad,

Více

M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení. M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení

M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení. M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení Marketingové řízení podniku Transakční marketing Vztahový marketing Základní literatura M. Kašík, K. Havlíček: Podnikový marketing, VŠFS europress, 2004 M. Kašík, K. Havlíček: Marketingové řízení podniku,

Více

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza

Management. Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Management Plánování Vnitřní a vnější prostředí organizace SWOT analýza Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a

Více

Tento model umožní jasně pochopit způsob, jakým můžeme vytvořit hodnotu pro zákazníky a zisk pro podnikatele.

Tento model umožní jasně pochopit způsob, jakým můžeme vytvořit hodnotu pro zákazníky a zisk pro podnikatele. IDEA BMC Cílem nástroje IDEA - BMC (Business Model Creator) je vytvořit obchodní modely pro konkrétní odvětví. Je to inovativní nástroj pro skupiny zaměstnavatelů nebo studentů. Tento model umožní jasně

Více

Projekt Age management

Projekt Age management Projekt Age management OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradecký kraj CZ.1.07/3.2.10/03.0003 člen AIVD ČR Age Management věkový management představuje řízení zohledňující věk a schopnosti zaměstnanců

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

Jak si vychovat vlastního nástupce. Monika Kavanová Eva Hejlová Sales2Win www.sales2win.eu

Jak si vychovat vlastního nástupce. Monika Kavanová Eva Hejlová Sales2Win www.sales2win.eu Jak si vychovat vlastního nástupce Monika Kavanová Eva Hejlová Sales2Win www.sales2win.eu O čem to dnes bude HR procesy v organizaci Kompetenční modely versus popisy práce Zjišťování potenciálu pracovníků

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání

Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání 1 2 3 4 Součást Vysoké školy ekonomické v Praze (rozpočet 2 mld. Kč, 20 000 studentů, primární zaměření ekonomie) Unikátní ekosystém spojující akademický

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 30 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

BUSINESS CANVAS. programu Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji 2019 RRC/09/2019 (dále jen Program )

BUSINESS CANVAS. programu Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji 2019 RRC/09/2019 (dále jen Program ) BUSINESS CANVAS programu Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji 2019 RRC/09/2019 (dále jen Program ) Pro rychlou orientaci ve vašem BusinessCanvasu a pro souhrnné poznání vašeho podnikatelského záměru

Více

PRŮVODCE PRO TVORBU VIDEÍ

PRŮVODCE PRO TVORBU VIDEÍ PRŮVODCE PRO TVORBU VIDEÍ Těšíme se na Vaše videa! Rádi uvidíme Vás, Vaše spolužáky a dobrovolníky z řad Citibank, kteří Vám pomáhají v plánování a rozvoji profesní kariéry. Abychom Vám pomohli podobné

Více

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy

Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Vítejte u druhého videa Studio x51 academy Díky za všechny fantastické reakce a dotazy, které se objevily u prvního videa. Ještě jednou bych vás chtěl vyzvat, abyste se stejně aktivně zapojili také do

Více

OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI V předchozích seminářích jste prošli řadou testů a úloh. Nyní byste měli lépe porozumět tomu, jací jste a jaké možnosti zdravé komunikace ve vztahu k sobě samému i k ostatními

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

3 KAMPANĚ. Která z nich je pro vás ta pravá?

3 KAMPANĚ. Která z nich je pro vás ta pravá? 3 KAMPANĚ Která z nich je pro vás ta pravá? Výzkum ohledně programování alternativních narativů a kontranarativů ukazuje, že řada kampaní není nastavena tak, aby zasáhla konkrétní cílové publikum a změnila

Více

Segmentace, typologie. Základy marketingového výzkumu

Segmentace, typologie. Základy marketingového výzkumu Segmentace, typologie 1 Přehled lekce Proč Metodologie Jednotlivé nástroje, ukázky 2 Proč segmentaci? Na dnešních trzích jsou dva protikladné trendy: 1) Trhy se stávají masovými a globálními => unifikace

Více

Podnikání na Amazonu - Workshop Brno

Podnikání na Amazonu - Workshop Brno Workshop Podnikání na Amazonu - Workshop Brno Brno Workshop Jak vybrat produkt pro prodej na Amazonu Jan Furiš CO SE DOZVÍTE V TÉTO PREZENTACI? Podíváme se, jak vydělává peníze podnikatel Elon Musk a co

Více