SEZNAM PLATNÝCH NOREM PRO PPN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SEZNAM PLATNÝCH NOREM PRO PPN"

Transkript

1 SEZNAM PLATNÝCH NOREM PRO PPN ČSN EN ( ) OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH (platnost od ) Základní norma pro provádění PPN v rámci EU. Obsahuje problematiku PPN v čl. 6.3, příloze A a B. Zatím je s ohledem na právní předpisy na úseku BP (např. Vyhláška ČÚBP č.20 a 50) dávána přednost ČSN ČSN EN ed.2 ( ) OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH (platnost od ) Základní norma pro provádění PPN v rámci EU. Obsahuje problematiku PPN v čl. 6.3, příloze A a B. Zatím je s ohledem na právní předpisy na úseku BP (např. Vyhláška ČÚBP č.20 a 50) dávána přednost ČSN ČSN IEC ( ) MEZINÁRODNÍ ELEKTROTECHNICKÝ SLOVNÍK ČÁST 651: PRÁCE POD NAPĚTÍM (platnost od ) Norma je základní terminologickou normou mezinárodně uznávanou pro PPN. Popisuje a definuje nástroje, zařízení, vybavení a postupy pro PPN. ČSN DIELEKTRICKÉ OCHRANNÉ A PRACOVNÍ POMŮCKY PRO ELEKTROTECHNIKU. VNITŘNÍ VYPÍNACÍ TYČE, POJISTKOVÉ KLEŠTĚ A ZÁCHRANNÉ HÁKY (platnost od ) Norma není přímo určena pro PPN, spíše se hodí pro práce v blízkosti el. zařízení v elektrických stanicích. Norma nemá ekvivalent v IEC ani CLC ČSN EN ( ) IZOLAČNÍ TRUBICE PLNĚNÁ PĚNOU A PEVNÉ IZOLAČNÍ TYČE PRO PPN(PLATNOST OD ) (platnost od ) Norma platí pro trubky plněné izolační pěnou nebo plné tyče pro nástroje PPN AC nad V. V současné době se tvoří nová norma EN Norma obsahuje technické požadavky a požadavky na mechanické a elektrické zkoušky.výrobky podle této normy se používají zejména pro práci na vzdálenost.

2 ČSN (IDT IEC 855) IZOLAČNÍ TRUBICE PLNĚNÁ PĚNOU A PEVNÉ IZOLAČNÍ TYČE PRO PPN (platnost od do ) Norma platila souběžně s ČSN EN do ČSN EN ( ) VODIVÉ PRACOVNÍ OBLEKY PRO PPN DO NAPĚTÍ 800 KV AC (platnost do ) Norma platí pro vodivé oblečení používané pro práci na potenciálu zařízení vvn a zvn (kombinézy, galoše, rukavice atd.) ČSN EN ED.2 ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM - VODIVÉ OBLEČENÍ POUŽÍVANÉ V SÍTÍCH SE JMENOVITÝM NAPĚTÍM AC DO 800 KV A DC DO ±600 KV (platnost od ) revidované znění ČSN EN ( ) IZOLAČNÍ TYČE, UNIVERSÁLNÍ NÁŘADÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO PPN (platnost od ) Norma platí pro izolační tyče a hlavice k univerzálním tyčím trvale připojenými nástroji, pro nástroje, které se připojují a odpojují od konců tyčí a pro universální hlavice a tyče. Tyto tyče se převážně používají pro práci na vzdálenost. ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM TERMINOLOGIE PRO NÁSTROJE, ZAŘÍZENÍ A VYBAVENÍ (platnost od ) Norma je základní terminologickou normou spolu s ČSN IEC pro PPN. Popisuje a definuje nástroje, zařízení, vybavení a postupy včetně vyobrazení. ČSN EN A11+A2( ) RUČNÍ NÁŘADÍ PRO PRÁCE POD NAPĚTÍM DO 1000 V AC A 1500 V DC (platnost končí ) Norma platí pro izolované a izolační ruční nářadí používané pro PPN v dotyku nebo v blízkosti živých částí s napětím AC do V a DC do V. Obsahuje technické požadavky, mechanické a elektrické zkoušky včetně vzorkování a vyobrazení.

3 ČSN EN ed. 2 ( ) Práce pod napětím Ruční nářadí používané do AC 1 000V a DC V (platnost od ) ČSN CLC/TS 50354( )Metody zkoušení materiálu a dílů oblečení elektrickým obloukem používané osobami při riziku vystavení se elektrickému oblouku (platnost od ), nahrazuje ČSN PENV ( ):2003 ČSN EN A11 ( ) RUKAVICE A PALEČNICE Z IZOLAČNÍHO MATERIÁLU PRO PRÁCE POD NAPĚTÍM (platnost končí ) Norma platí pro rukavice a palečnice z izolačního materiálu s vložkami nebo bez vložek bez mechanické ochrany pro PPN v dotyku pro zařízení nn a vn do 36 kv. Obsahuje technické požadavky, metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Norma bude v nejbližší době nahrazena druhým vydáním, které bude obsahovat i rukavice s mechanickou ochranou a dlouhé kompozitní rukavice. ČSN EN ed.2 ( ) RUKAVICE Z IZOLAČNÍHO MATERIÁLU (platnost od ) ČSN EN A1+A11 ( ) NÁVLEČNÉ RUKÁVY Z IZOLAČNÍHO MATERIÁLU PRO PRÁCE POD NAPĚTÍM (platnost od ) Norma platí pro izolační rukávy k ochraně osob proti nahodilému dotyku při PPN v dotyku pro zařízení nn a vn do 36 kv. Obsahuje technické požadavky, metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Rukávy se používají spolu s izolačními rukavicemi dle ČSN EN Použití v ČR je omezené na vybrané postupy PPN (holé vodiče vedení, rozváděče apod.). ČSN EN ( ) ZDVIHACÍ PLOŠINY NA IZOLAČNÍM RAMENI PRO PRÁCE POD NAPĚTÍM (platnost od ) Norma se týká izolačních pohyblivých pracovních plošin s izolačním ramenem pro PPN do AC 800 kv (převážně do 36 kv) pro metody PPN převážně na potenciálu. Norma určuje technické požadavky, zkoušky mechanické a elektrické (izolačních a vodivých částí) a požadavky na bezpečnost. ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM - ZÁSUVNÉ TYČOVÉ SOUPRAVY PRO UZEMŇOVÁNÍ NEBO PRO UZEMŇOVÁNÍ A ZKRATOVÁNÍ (platnost od )

4 Norma platí pro zařízení na krátkodobé uzemňování nebo uzemňování a zkratování izolovaných částí elektrických zařízení (na kterých není napětí) a využívá tyčových zásuvných souprav. Stanovuje požadavky na provedení a bezpečnost, mechanické a elektrické zkoušky vlastních souprav ve spojení s dalšími prvky (uzemňovací kabely, svorky apod.). Využití normy je v elektrických stanicích vn, vvn a zvn a v rozváděčích vn a vvn. ČSN EN A1+A2 ( ) PEVNÉ OCHRANNÉ KRYTY PRO PPN V AC SÍTÍCH (platnost od ) Norma platí pro pevné izolační kryty používané převážně pro PPN v dotyku pro nejvyšší napětí 46 kv Obsahuje technické požadavky, metodiku mechanických a elektrických zkoušek pro třídy krytů 1-6. Využití je zejména na venkovních vedeních a v rozvodnách. ČSN EN A11 ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM PŘENOSNÉ UZEMŇOVACÍ NEBO UZEMŇOVACÍ A ZKRATOVACÍ SOUPRAVY (platnost od ) Norma platí pro zařízení na uzemňování nebo uzemňování a zkratování izolovaných částí elektrických zařízení (na kterých není napětí) a využívá zavěšení tyčových souprav. Stanovuje požadavky na provedení a bezpečnost, mechanické a elektrické zkoušky vlastních souprav ve spojení s dalšími prvky (uzemňovací kabely, svorky apod.). Využití normy je ve venkovních vedeních nn, vn, vvn a zvn a elektrických stanicích vn, vn, vvn a zvn PNE Z1+Z2 UZEMŇOVACÍ A ZKRATOVACÍ SOUPRAVY PRO DISTRIBUČNÍ A PŘENOSOVOU SOUSTAVU (platnost od ) Norma obsahuje základní požadavky pro uzemňovací a zkratovací soupravy, které zajišťují krátkodobé uzemnění nebo zkratování střídavých sítí a zařízení distribuční a přenosové soustavy, na kterých byl ověřen beznapěťový stav. Platí pro soupravy používané pro zavěšení na pevný bod (přenosné soupravy závěsné) nebo soupravy s pevnými kontakty pro zasunutí do zařízení (zásuvné soupravy) jednofázové nebo trojfázové. Soupravy pro uzemňování a zkratování zajišťují bezpečnost osob při údržbových a montážních pracích proti úrazu při chybné manipulaci a k odvedení nebezpečných indukovaných proudů ve vedení. Norma je schválena všemi REAs, ČEPS a výrobci zkratovacích souprav. Do normy jsou zapracovány i požadavky na moderní tyčové zkratovací soupravy v rozvodnách vvn a zvn. PNE DIELEKTRICKÉ PRACOVNÍ POMŮCKY PRO DS A PS (platnost od Norma platí pro pomůcky používané zejména pro běžné práce PPN (Zkoušečky napětí, fázovací soupravy apod. včetně požadavků na dielektrické a mechanické zkoušky. Norma nahrazuje zrušenou ČSN pro elektroenergetiku.

5 ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM - IZOLAČNÍ DUTÉ TRUBKY PRO ELEKTROTECHNICKÉ ÚČELY (platnost od ) Norma platí pro trubky pro nástroje PPN AC nad V. Norma obsahuje technické požadavky a požadavky na mechanické a elektrické zkoušky.výrobky podle této normy se používají zejména pro práci na vzdálenost. ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM UPÍNÁKY, TYČOVÉ OBJÍMKY A PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO PPN (platnost od ) Norma platí pro upínáky a tyčové objímky používané pro PPN a jejich příslušenství podle ČSN EN Norma stanovuje rozměry a mechanické vlastnosti, metodiku mechanických zkoušek a diagnostiku (ověřování, kontroly apod.). ČSN IEC 1318 ( ) PPN - SMĚRNICE PRO PLÁNY ZABEZPEČOVÁNÍ JAKOSTI (platnost od ) Norma stanoví směrnice pro plány a postupy pro zabezpečení jakosti nářadí, nástrojů a zařízení pro PPN. Je průřezovou normou a v současné době se připravuje překlad nové normy IEC ČSN EN A1 ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM ZKOUŠEČKY NAPĚTÍ ČÁST 1: KAPACITNÍ ZKOUŠEČKY PRO NAPĚTÍ NAD 1 KV AC (platnost do ) Norma platí pro zkoušečky napětí kapacitního typu používané pro ověřování přítomnosti napětí při provozu DS a PS a PPN v dotyku a na vzdálenost pro napětí vn, vvn a zvn. Obsahuje technické požadavky, metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Využití je zejména na venkovních vedeních a v rozvodnách pro ověřování přítomnosti napětí. ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM ZKOUŠEČKY NAPĚTÍ ČÁST 2: ZKOUŠEČKY ODPOROVÉHO TYPU PRO NAPĚTÍ OD 1 DO 36 KV AC (platnost od ) Norma platí pro zkoušečky napětí odporového typu používané převážně pro ověřování přítomnosti napětí pro napětí vn do 36 kv. Obsahuje technické požadavky, metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Využití je zejména v elektrické trakci a průmyslu, omezeně v energetice.

6 ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM ZKOUŠEČKY NAPĚTÍ ČÁST 3: ZKOUŠEČKY DVOUPÓLOVÉ NN (platnost od ) Norma platí pro zkoušečky napětí pro ověřování přítomnosti napětí pro napětí do V. Obsahuje technické požadavky, metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Využití je v celé silnoproudé elektrotechnice v provozu a při pracech na elektrickém zařízení. ČSN EN PRÁCE POD NAPĚTÍM ZKOUŠEČKY NAPĚTÍ ČÁST 5: SYSTÉMY DETEKCE NAPĚTÍ (platnost od ) Norma platí pro jednopólové systémy detekce napětí, které jsou kapacitně vázány k živé části v sítích vn. Platí také pro fázové komparátory. Norma obsahuje uspořádání systému, zkoušky a SŘJ. ČSN EN ( ) ELEKTRICKY IZOLAČNÍ OCHRANNÉ OBLEKY PRO INSTALACE NN (platnost od ) Norma platí pro elektricky izolační ochranné obleky pro osoby pracující na živých částech nebo v blízkosti živých částí vedení nn do AC 500 V nebo DC 750 V. Obsahuje požadavky na mechanické a elektrické parametry a metodiku zkoušek. ČSN EN ( ) ELEKTRICKY IZOLAČNÍ OBUV PRO PRÁCI V INSTALACÍCH NÍZKÉHO NAPĚTÍ (platnost od ) Norma platí pro elektricky izolační ochrannou obuv pro osoby pracující na živých částech nebo v blízkosti živých částí nn do AC V. Obsahuje požadavky na mechanické a elektrické parametry a metodiku zkoušek. ČSN EN ( ) SYSTÉMY PRO MYTÍ POD NAPĚTÍM SILOVÝCH ZAŘÍZENÍ SE JMENOVITÝM NAPĚTÍM NAD 1 KV. ČÁST 1: OBECNÉ POŽADAVKY (platnost od ) Tato norma platí pro stabilní a mobilní systémy mytí a čištění venkovních izolátorů pod napětím pro napětí do 400 kv zejména v elektrických stanicích DS a PS. ČSN EN A1 ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM MINIMÁLNÍ POŽADAVKY PRO VYUŽITÍ NÁŘADÍ, PŘEDMĚTŮ A ZAŘÍZENÍ (platnost od )

7 Norma udává minimální požadavky týkající se specifikace, výroby, výběru, používání a údržby nářadí, nástrojů, předmětů a zařízení pro PPN. Je základní normou pro provoz a údržbu pomůcek pro PPN. ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM IZOLAČNÍ ŽEBŘÍKY (platnost od ) Norma platí pro plně izolační nastavitelné nebo závěsné žebříky s prodloužením nebo pro žebříky s kombinací izolační a vodivé části použitelné pro PPN na vzdálenost nebo v dotyku pro napětí nn a vn a DC napětí V a více. Norma obsahuje technické požadavky a metodiku mechanických a elektrických zkoušek Žebříky podle této normy se používají zejména pro práce na venkovních vedení. ČSN EN A1 ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM OHEBNÉ KRYTY VODIČŮ Z IZOLAČNÍHO MATERIÁLU (platnost od ) Norma platí pro ohebné izolační kryty a návleky pro ochranu osob před nahodilým dotykem s živými nebo uzemněnými vodiči a pro zamezení zkratů během vykonávání PPN. Norma obsahuje technické požadavky a metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Využití normy je zejména při pracích PPN na venkovních vedeních nn a vn. ČSN EN A1 ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM PŘENOSNÉ FÁZOVACÍ SOUPRAVY PRO POUŽITÍ PŘI STŘÍDAVÉM NAPĚTÍ OD 1 KV DO 36 KV (platnost od ) Norma platí pro přenosné dvoupólové soupravy propojené vodičem, dvoupólové soupravy s bezdrátovým spojením a jednofázové soupravy s paměťovým systémem pro soupravy s vestavěným zdrojem napětí nebo bez vestavěného zdroje používané v elektrických sítích DS do 36 kv. Norma obsahuje technické požadavky a metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Použití je v celé silnoproudé elektrotechnice. ČSN EN ( ) HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ PRO STŘÍHÁNÍ KABELŮ ZAŘÍZENÍ POUŽÍVANÉ V ELEKTRICKÝCH INSTALACÍCH S JMENOVITÝM NAPĚTÍM DO AC 30 KV (platnost od ) Norma se týká zařízení na stříhání kabelů pro ověření beznapěťového stavu podle EN v sítích DS do napětí vn 36 kv. Zařízení podle této normy nejsou určena pro kabely se speciálním pancířem nebo ocelovými dráty nebo páskami o průměru nebo tloušťce větším než 1 mm. Norma obsahuje technické požadavky a metodiku mechanických a elektrických zkoušek.

8 ČSN EN ( ) ELEKTRICKY IZOLUJÍCÍ PŘILBY PRO POUŽITÍ V INSTALACÍCH NN (platnost od ) Norma platí pro elektricky izolující přilby pro PPN nebo v blízkosti živých částí elektrických instalací nn do AC V a DC V. Přilby se používají spolu s ostatními pomůckami (obleky, boty, rukavice apod.). Norma obsahuje technické požadavky (rozměry) a metodiku mechanických a elektrických zkoušek. ČSN IEC ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM ZACHÁZENÍ, ÚDRŽBA A PROVOZNÍ ZKOUŠENÍ PARACOVNÍCH PLOŠIN S IZOLAČNÍMI RAMENY (platnost od ) Norma je ve formě technické specifikace a obsahuje informativní návod pro zacházení, údržbu a provozní zkoušení zdvihacích pracovních plošin s izolačními rameny používaných pro PPN v dotyku a na potenciálu. Norma obsahuje technické požadavky a metodiku mechanických, elektrických a provozních zkoušek. ČSN PRÁCE POD NAPĚTÍM SMĚRNICE PRO MONTÁŽ FÁZOVÝCH VODIČŮ A ZEMNICÍCH LAN NA PŘENOSOVÝCH VEDENÍCH ZAŘÍZENÍ PRO TAŽENÍ VODIČŮ A PŘÍSLUŠENSTVÍ (platnost od ) Norma je ve formě technické správy a obsahuje doporučení pro výběr a zkoušení předmětů montážního zařízení a příslušenství používaného pro montáž fázových vodičů a zemnicích lan vedení vvn nad 100 kv. Pokyny lze přiměřeně použít i pro venkovní vedení vn. ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM MINIMÁLNÍ PRACOVNÍ VZDÁLENOSTI PRO AC SÍTĚ S ROZSAHEM NAPĚTÍ 72,5 KV AŽ 800 KV VÝPOČTOVÁ METODA (platnost od ) Norma obsahuje výpočetní postupy pro stanovení pracovních a elektrických vzdáleností pro soustavy s napětím vvn a zvn, převážně pro elektrická venkovní vedení při PPN. ČSN CLC/TS ( PRÁCE POD NAPĚTÍM MATERIÁLY PRO OBLEČENÍ OSOB ODOLNÉ PROTI OHNI CHRÁNÍCÍ PŘED TEPELNÝM ÚČINKEM EL. OBLOUKU ČÁST 1: ZKUŠEBNÍ METODY Norma je ve formě technické správy a obsahuje doporučení pro zkoušení materiálů a oblečení odolné proti tepelnému působení elektrického oblouku pro osoby pracující na zařízení nn. (platnost od )

9 ČSN EN ED. 2 ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍ ZKOUŠEČKY NAPĚTÍ ČÁST 1: KAPACITNÍHO TYPU PRO POUŽITÍ PŘI STŘÍDAVÉM NAPĚTÍ NAD 1 KV (platnost od ) Norma platí pro zkoušečky napětí kapacitního typu používané pro ověřování přítomnosti napětí při provozu DS a PS a PPN v dotyku a na vzdálenost pro napětí vn, vvn a zvn. Obsahuje technické požadavky, metodiku mechanických a elektrických zkoušek. Využití je zejména na venkovních vedeních a v rozvodnách pro ověřování přítomnosti napětí. ČSN IEC 61111( ) IZOLAČNÍ KOBEREC PRO ELEKTROTECHNIKU (platnost od ) Norma platí pro výrobu a zkoušení izolačních koberců pro PPN ČSN IEC ( ) IZOLAČNÍ PŘIKRÝVKY PRO ELEKTROTECHNIKU (platnost od ) Norma platí pro výrobu a zkoušení izolačních přikrývek pro PPN ČSN EN ( ) PRÁCE POD NAPĚTÍM IZOLAČNÍ HADICE S PŘÍSLUŠENSTVÍM PRO HYDRAULICKÉ NÁŘADÍ A ZAŘÍZENÍ (platnost od ) Norma platí pro výrobu a zkoušení izolačních hydraulických hadic

Vybavení elektrických stanic ochrannými prostředky, pracovními a ostatními pomůckami

Vybavení elektrických stanic ochrannými prostředky, pracovními a ostatními pomůckami Vybavení elektrických stanic ochrannými prostředky, pracovními a ostatními pomůckami Václav Macháček, ČENES, revizní technik elektro, člen TNK 22 a 97 Úvodem Ke dni. 2. 2003 byly zrušeny technické normy

Více

PRAVIDLA. Práce na elektrickém zařízení v ČDS. 22_430000 Ing. Otakar Maceček. 22_430000 Karel Fiala 22_850000 Jiří Lenc, 22_730000 Bc.

PRAVIDLA. Práce na elektrickém zařízení v ČDS. 22_430000 Ing. Otakar Maceček. 22_430000 Karel Fiala 22_850000 Jiří Lenc, 22_730000 Bc. PRAVIDLA SPOLEČNOST: IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO: NÁZEV DOKUMENTU: ČEZ Distribuční služby, s.r.o. ČDS_PA_0007r05 Práce na elektrickém zařízení v ČDS OBLAST ŘÍZENÍ: B05 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci GARANT

Více

PODNIKOVÉ NORMY ENERGETIKY PNE PRO ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE

PODNIKOVÉ NORMY ENERGETIKY PNE PRO ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE PODNIKOVÉ NORMY ENERGETIKY PNE PRO ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE (Seznam platných norem s daty účinnosti) Normy PNE jsou tvořeny a schvalovány energetickými společnostmi, ČEPS, případně dalšími organizacemi

Více

Elektrické přípojky ČSN 33 3320

Elektrické přípojky ČSN 33 3320 Elektrické přípojky ČSN 33 3320 Normy mezinárodní IEC (EN)- speciálně pro přípojky neexistují, pouze zmínka v IEC 50-601, ČSN 33 0050-601, 601-02-12 domovní přípojka: vedení odbočující z rozvodné sítě

Více

Bezpečnost především

Bezpečnost především Bezpečnost především 5 VYPNI ZAJISTI ODZKOUŠEJ UZEMNI a ZKRATUJ ODDĚL ŽIVÉ a NEŽIVÉ ČÁSTI 1 VYPNI Část zařízení na kterém se pracuje musí být vypnuta a odpojena od všech možných zdrojů napájení Odpojení

Více

ČENES, Novotného lávka 5, 110 00 Praha 1 Tel.: 221 082 398, fax: 221 082 313, e-mail: cenes@csvts.cz Webová stránka: http://www.csvts.

ČENES, Novotného lávka 5, 110 00 Praha 1 Tel.: 221 082 398, fax: 221 082 313, e-mail: cenes@csvts.cz Webová stránka: http://www.csvts. ČENES, Novotného lávka 5, 110 00 Praha 1 Tel.: 221 082 398, fax: 221 082 313, e-mail: cenes@csvts.cz Webová stránka: http://www.csvts.cz/cenes/ Elektrické stanice Ing. Václav Schamberger 1 Technické normy

Více

iisel Příručka (nejen) pro zkoušky elektrotechniků pracujících na elektrických zařízeních nad 1 000 V www.iisel.com Václav Macháček KNIŽNICE SVAZEK 88

iisel Příručka (nejen) pro zkoušky elektrotechniků pracujících na elektrických zařízeních nad 1 000 V www.iisel.com Václav Macháček KNIŽNICE SVAZEK 88 KNIŽNICE Václav Macháček SVAZEK 88 Příručka (nejen) pro zkoušky elektrotechniků pracujících na elektrických zařízeních nad 1 000 V www.iisel.com Internetov InformaËnÌ SystÈm pro Elektrotechniky iisel Transformační

Více

Nové a připravované elektrotechnické normy

Nové a připravované elektrotechnické normy Nové a připravované elektrotechnické normy Význam a využívání TNI Ing. Vincent Csirik, ÚNMZ Úvod S ohledem na důležitost uplatňování elektrotechnických předpisových norem byla v dubnu 1995 založena technická

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.240.20;29.280 Leden 2012 ČSN 37 6605 ed. 2 Připojování elektrických zařízení celostátních a regionálních drah a vleček na elektrický rozvod Connections of electrical equipments

Více

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Czech Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče PNE 35 7030 První vydání Odsouhlasení normy Konečný návrh podnikové

Více

Zařízení pro obloukové svařování kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ČSN EN 60974-4

Zařízení pro obloukové svařování kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ČSN EN 60974-4 Bezpečnosť práce na elektrických zariadeniach 2009 Ing. Antonín Ševčík Metra Blansko, a.s. ČR Zařízení pro obloukové svařování kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ČSN EN 60974-4 Tato část

Více

Práce pod nap tím na elektrickém za ízení nízkého a vysokého nap tí. Mgr. Marek Jelínek ISŠ Sokolnice

Práce pod nap tím na elektrickém za ízení nízkého a vysokého nap tí. Mgr. Marek Jelínek ISŠ Sokolnice Práce pod nap tím na elektrickém za ízení nízkého a vysokého nap tí Mgr. Marek Jelínek ISŠ Sokolnice Špindler v Mlýn, 16.-17.4. 2014 Školicí st edisko Sokolnice Metodika a vývoj innost od roku 1999 Ú ast

Více

Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15. 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17

Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15. 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17 ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 13 Úvod 13 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 15 1.1 Pojistka 15 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 17 1.2 Jistič 17 1.2.1 Výhody jističů 18 1.2.2 Nevýhoda jističů 19

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.50 Prosinec 2014 ČSN 33 2130 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí Vnitřní elektrické rozvody Low-voltage electrical installations Internal electric distribution lines

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY PŘÍLOHA 6 STANDARDY PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ K LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ Zpracovatel: Provozovatel lokální distribuční soustavy UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.120.50 2000 Říjen Pojistky vysokého napětí - Část 1: Pojistky omezující proud ČSN EN 60282-1 + A1 35 4720 idt IEC 282-1:1994 + IEC 282/A1:1996 High-voltage fuses - Part 1:

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.075; 29.020 Červen 2011 Písmenné značky používané v elektrotechnice Část 7: Výroba, přenos a rozvod elektrické energie ČSN EN 60027-7 33 0100 idt IEC 60027-7:2010 Letter symbols

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear

Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear Návod k montáži, obsluze a údržbě venkovních vypínačů GVR Recloser Hawker Siddeley Switchgear pro montáž na betonový sloup nebo příhradový stožár jmenovité napětí 15, 27 a 38 kv jmenovitý proud 630 A Venkovní

Více

6 Základní konstrukční parametry trakčního vedení nad AC 1 kv a DC 1,5 kv 7

6 Základní konstrukční parametry trakčního vedení nad AC 1 kv a DC 1,5 kv 7 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.280; 45.020 Květen 2010 ČSN 34 1530 ed. 2 Drážní zařízení Elektrická trakční vedení železničních drah celostátních, regionálních a vleček Railway applications The catenary

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.060 Červen 2011 Bezpečnost motorových vozíků Požadavky na elektroinstalaci Část 1: Všeobecné požadavky na elektrovozíky ČSN EN 1175-1+A1 26 8830 Safety of industrial trucks

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.240.20 2002 Elektrická venkovní vedení s napětím nad AC 45 kv - Část 1: Všeobecné požadavky - Společné specifikace ČSN EN 50341-1 33 3300 Listopad Overhead electrical lines

Více

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÉ PODMÍNKY - STANDARDY

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÉ PODMÍNKY - STANDARDY zakázky: : revize: 1 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÉ PODMÍNKY - STANDARDY zakázky: : revize: 2 ELEKTROMONTÁŽE - SILNOPROUD 1. PRÁCE DODAVATELE ZAHRNUJÍ Dodávku a provedení stavby, zpracování dokumentace

Více

Tab.1 Základní znaky zařízení jednotlivých tříd a opatření pro zajištění bezpečnosti

Tab.1 Základní znaky zařízení jednotlivých tříd a opatření pro zajištění bezpečnosti Všeobecně V České republice byly v platnosti téměř 30 let normy týkající se bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních. Od té doby došlo k závažným změnám v oblasti ochrany před úrazem elektrickým

Více

A.C. insulation-enclosed switchgear and controlgear for rated voltages above 1 kv and including 38 kv

A.C. insulation-enclosed switchgear and controlgear for rated voltages above 1 kv and including 38 kv ČESKÁ NORMA MDT 621.316 Říjen 1994 IZOLAČNĚ KRYTÉ ROZVÁDĚČE na jmenovitá napětí od 1 kv do 38 kv ČSN IEC 466 35 7180 A.C. insulation-enclosed switchgear and controlgear for rated voltages above 1 kv and

Více

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V 1. Jako prostředek základní ochrany v instalacích za normálních podmínek je možné použít: (ČSN 33 2000-4-41, příloha A) A ochrana polohou a izolací B izolací živých částí a přepážky nebo kryty C ochrana

Více

1. ÚVOD... 1 2. POUŽITÍ, POPIS, FUNKCE... 1 3. TECHNICKÉ PARAMETRY... 2

1. ÚVOD... 1 2. POUŽITÍ, POPIS, FUNKCE... 1 3. TECHNICKÉ PARAMETRY... 2 OBSAH 1. ÚVOD... 1 2. POUŽITÍ, POPIS, FUNKCE... 1 3. TECHNICKÉ PARAMETRY... 2 3.1 Doporučené typy ovladačů podle průměru nádrže... 2 3.2 Značení... 2 4. POKYNY PRO BEZPEČNOST PŘI PRÁCI... 3 4.1 Bezpečnost

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA ELEKTRO

TECHNICKÁ ZPRÁVA ELEKTRO D.2.a-2.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA ELEKTRO Základní údaje Název akce: SKALKA - Splašková kanalizace a ČOV Část: D.2-2.2 ČS Skalka - elektro Objekt: ČS Skalka Investor: Obec Skalka Zpracovatel projektu: AQUA-STYL

Více

1. Rozsah projektovaného souboru

1. Rozsah projektovaného souboru 2 OBSAH: 1. Rozsah projektovaného souboru... 3 1.1 Podklady pro vypracování... 3 2. Volba proudových soustav, napětí a způsob napájení... 3 3. Údaje o instalovaných výkonech... 3 4. Prostředí - Stanovení

Více

1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1

1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 OBSAH 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 4.1 Příkon... 1 4.2 Napěťové soustavy... 1 4.3 Předpisy a normy... 2 4.4 Ochrana před

Více

Příručka pro zkoušky projektantů elektrických instalací

Příručka pro zkoušky projektantů elektrických instalací KNIŽNICE Ing. Karel Dvořáček SVAZEK 86 Příručka pro zkoušky projektantů elektrických instalací (druhé přepracované vydání) www.iisel.com Internetov InformaËnÌ SystÈm pro Elektrotechniky iisel HELGA připojení

Více

Přepážky z licích pryskyřic pro kovově kryté plynem izolované rozváděče vn, vvn a zvn EN 50 089

Přepážky z licích pryskyřic pro kovově kryté plynem izolované rozváděče vn, vvn a zvn EN 50 089 ČESKÁ NORMA ICS 29.080.10 Květen 1997 Přepážky z licích pryskyřic pro kovově ČSN kryté plynem izolované rozváděče vn, vvn a zvn EN 50 089 +A1 35 7175 Cast resin partitions for metal enclosed gas-filled

Více

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie PNE 381981 REAS ČR, ČEPS, ZSE, VSE Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie Osobní ochranné prostředky a pracovní pomůcky pro elektrické stanice distribučních soustav a přenosové soustavy

Více

VŠEOBECNĚ NORMY A PŘEDPISY PRACOVNÍ PODMÍNKY POPIS ODPOJOVAČE QAS

VŠEOBECNĚ NORMY A PŘEDPISY PRACOVNÍ PODMÍNKY POPIS ODPOJOVAČE QAS PRŮVODNÍ DOKUMENTACE 019/06/2014 VNITŘNÍ ODPOJOVAČE SE SUVNÝM POHYBEM NOŽŮ pro napětí 25 kv ISO 9001:2009 ISO 14001:2005 TYP QAS VŠEOBECNĚ Odpojovače typu QAS jsou speciální spínací přístroje. Jsou standardně

Více

UniGear typ ZS1. Návod na montáž, obsluhu a údržbu

UniGear typ ZS1. Návod na montáž, obsluhu a údržbu UniGear typ ZS1 Návod na montáž, obsluhu a údržbu Vaše bezpečnost má přednost - vždy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku našeho návodu pro obsluhu: Instalujte spínací přístroje nebo rozváděče pouze

Více

TECHNICKÝ KATALOG VÝROBKŮ

TECHNICKÝ KATALOG VÝROBKŮ Changed with the DEMO VERSION of CD-KS PDF-Editor (http://www.cadkas.com). TECHNICKÝ KTLOG VÝROBKŮ 2009 Zlatý certifikát ISO 9001 ISO 14001 ISO 18001 Značení ZNČENÍ KBELOVÝCH ROZVODNÝCH SKŘÍNÍ Použita

Více

SUDOP BRNO spol.s r.o. KOUNICOVA 26 611 36 BRNO

SUDOP BRNO spol.s r.o. KOUNICOVA 26 611 36 BRNO SUDOP BRNO spol.s r.o. KOUNICOVA 26 611 36 BRNO SRPEN 2014 GSM-R Kolín Havlíčkův Brod Kuřim Brno PS 311 BTS 559 žst. Kuřim Přípojka nn T E C H N I C K Á Z P R Á V A PŘÍPOJKA NN Investor: Zhotovitel: Hlavní

Více

mod IEC 903 Spécification pour gants et moufles en matériaux isolants pour travaux électriques

mod IEC 903 Spécification pour gants et moufles en matériaux isolants pour travaux électriques ČESKÁ NORMA ICS 13.340.10 Únor 1996 SPECIFIKACE PRO RUKAVICE A PALEČNICE Z IZOLAČNÍCH MATERIÁLŮ PRO PRÁCE POD NAPĚTÍM ČSN EN 60 903 35 9716 mod IEC 903 Specification for gloves mitts of insulating material

Více

PNE Druhé vydání

PNE Druhé vydání Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie REAS ČR, ČEPS, ZSE, VSE Osobní ochranné prostředky a pracovní pomůcky pro elektrické stanice distribučních soustav a přenosové soustavy 38 1981

Více

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Aplikování základních pojmů a vztahů v elektrotechnice 3 Montér elektrických instalací (kód: 26-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání: Elektromechanik

Více

Sokolov Rokycanova 1929, Městský úřad Sokolov Budova B DPS Bc. Jaroslav Skůra. D1.4.2. Zařízení silnoproudé elektrotechniky zak. č.

Sokolov Rokycanova 1929, Městský úřad Sokolov Budova B DPS Bc. Jaroslav Skůra. D1.4.2. Zařízení silnoproudé elektrotechniky zak. č. 1. PŘIPOJENÍ TECHNOLOGIE CHLAZENÍ NA ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE: Z důvodu navýšení chladícího výkonu a výměně chladící technologie v objektu MÚ v Sokolově dojde z hlediska napájení elektrickou energií k

Více

J7KNA-AR. Schválení podle norem. Informace pro objednání. Čtyřpólová stykačová relé. Kódování čísel modelů. Hlavní stykač.

J7KNA-AR. Schválení podle norem. Informace pro objednání. Čtyřpólová stykačová relé. Kódování čísel modelů. Hlavní stykač. Čtyřpólová stykačová relé J7KN-R ) Hlavní stykač Stejnosměrné a střídavé ovládání Čtyř-, šesti- a osmipólové verze v různých konfiguracích Kladně řízené kontakty Upevnění šrouby a na lištu (DIN 35 mm)

Více

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Distribuce PREdistribuce ČEPS Osobní ochranné prostředky a pracovní pomůcky pro elektrické stanice distribučních soustav a přenosové

Více

EGU - HV Laboratory a.s. High voltage testing laboratory Podnikatelská 267, 190 11 Praha 9 - Běchovice

EGU - HV Laboratory a.s. High voltage testing laboratory Podnikatelská 267, 190 11 Praha 9 - Běchovice List 1 z 18 Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři na webových

Více

Elektrikářské patero a co se všechno se za ním skrývá

Elektrikářské patero a co se všechno se za ním skrývá Teorie a praxe v elektrotechnice Elektrikářské patero a co se všechno se za ním skrývá Ing. René Vápeník VYPNI ZAJISTI ODZKOUŠEJ UZEMNI A ZKRATUJ ODDĚL ŢIVÉ A NEŢIVÉ ČÁSTI Toto asi viděl úplně kaţdý, kdo

Více

MÍSTNÍ PROVOZNÍ A BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY

MÍSTNÍ PROVOZNÍ A BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY Správce MPBP: Elektrizace železnic Praha a.s. Udržovatel MPBP: Elektrizace železnic Praha a.s. Uživatelé MPBP: České dráhy a.s., DKV Praha Elektrizace železnic Praha a.s. SŽDC, státní organizace, SDC Praha

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ProEnerga s.r.o.

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ProEnerga s.r.o. PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ProEnerga s.r.o. PŘÍLOHA 6 STANDARDY PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ K LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ V Českých Budějovicích, září 2013 Vypracoval: Ing. Bořivoj Štěpánek

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.080.20; 29.060.20 Duben 2014 ČSN 33 0165 ed. 2 Značení vodičů barvami nebo číslicemi Prováděcí ustanovení Identification of conductors by colours or numerals Procedure provisions

Více

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie. Obsluha a práce na elektrických zařízeních pro přenos a distribuci elektrické energie

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie. Obsluha a práce na elektrických zařízeních pro přenos a distribuci elektrické energie Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Distribuce PREdistribuce ČEPS Obsluha a práce na elektrických zařízeních pro přenos a distribuci elektrické energie PNE 33 0000-6

Více

idt IEC 519-1:1984 IEC 50(841):1983 zavedena v ČSN IEC 50(841) Mezinárodní elektrotechnický slovník. Kapitola 841: Průmyslový elektroohřev (33 0050)

idt IEC 519-1:1984 IEC 50(841):1983 zavedena v ČSN IEC 50(841) Mezinárodní elektrotechnický slovník. Kapitola 841: Průmyslový elektroohřev (33 0050) ČESKÁ NORMA ICS 25.180.10 Březen 1997 Bezpečnost u elektrotepelných zařízení Část 1: Všeobecné požadavky ČSN EN 60 519-1 33 5002 idt IEC 519-1:1984 Safety in electroheat installations Part 1: General requirements

Více

BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s.

BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s. BEZ TRANSFORMÁTORY, a.s. člen skupiny International BEZ Group Rybničná 40, 835 54 Bratislava Slovenská republika Spoločnosť je registrovaná Okresným súdom Bratislava I. oddiel: Sa, vložka číslo: 760/B

Více

Číslo 12 Rozesláno dne: 11. prosince 2001 Cenová skupina 99

Číslo 12 Rozesláno dne: 11. prosince 2001 Cenová skupina 99 Ročník 2001 Číslo 12 Rozesláno dne: 11. prosince 2001 Cenová skupina 99 DÍL 1 Samostatně neprodejné OBSAH: ČÁST A OZNÁMENÍ Strana: Oddíl 1. Harmonizované normy a určené normy ÚNMZ č. 66/01 o harmonizovaných

Více

Les protections des machines électriques et des mécanismes pour la distribution

Les protections des machines électriques et des mécanismes pour la distribution ČESKOSLOVENSKÁ NORMA MDT 621.316.925 Listopad 1992 OCHRANY ELEKTRICKÝCH STROJŮ ČSN 33 3051 A ROZVODNÝCH ZAŘÍZENÍ Protections of electric machines and of distribution switchgear Les protections des machines

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - ELEKTRO

TECHNICKÁ ZPRÁVA - ELEKTRO TECHNICKÁ ZPRÁVA - ELEKTRO Obsah 1. Identifikace stavby...2 2. Předmět projektu...2 3. Obecné informace...2 3.1. Ochrana před nebezpečným dotykem...4 3.2. Ochrana před přepětím...5 3.3. Protipožární opatření...5

Více

Manželé Stuchlíkovi, Kojetická 301, Praha 9, 190 00. STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA VILLY U OBORY V SATALICÍCH, U Obory 130, Praha 9- Satalice

Manželé Stuchlíkovi, Kojetická 301, Praha 9, 190 00. STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA VILLY U OBORY V SATALICÍCH, U Obory 130, Praha 9- Satalice stupeň +420 605 453 312 pavel@epzdenek.cz www.epzdenek.cz investor název stavby část Manželé Stuchlíkovi, Kojetická 301, Praha 9, 190 00 název dokumentu STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA VILLY U OBORY V SATALICÍCH,

Více

2. ROZSAH PROJEKTU 3. PODKLADY PRO ZPRACOVÁNÍ 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

2. ROZSAH PROJEKTU 3. PODKLADY PRO ZPRACOVÁNÍ 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Stavba: SPŠ Edvarda Beneše a OA Břeclav SO 01 Menza úprava vytápění Investor: SPŠ Edvarda Beneše a OA Komenského nábřeží 1, Břeclav Profese: Měření a regulace Zpracovatel PD: A-Technology

Více

E L P R O I N V E S T s. r. o., L I B E R E C

E L P R O I N V E S T s. r. o., L I B E R E C E L P R O I N V E S T s. r. o., L I B E R E C Bar v íř sk á 1 2, Li be rec 3, 460 0 1 Tel.: 485 104 773, 482 710 249 Pro jekce, inžen ýr ing, Fax. : 485 107 962 r e a l i z a c e e l e k t r o E-mail:

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.120.30 Říjen 2010 Rozváděče nízkého napětí Část 2: Výkonové rozváděče ČSN EN 61439-2 35 7107 idt IEC 61439-2:2009 Low-voltage switchgear and controlgear assemblies Part 2:

Více

Normy na přístrojové a výkonové transformátory stav v červnu 2010. Přednáška pro AZVN

Normy na přístrojové a výkonové transformátory stav v červnu 2010. Přednáška pro AZVN 1 / 6 Normy na a výkonové stav v červnu 2010 Přednáška pro AZVN Aktuální stav v normalizačních dokumentech v rámci TC 38/IEC V současné době probíhají revize norem na a současně přečíslování norem z původního

Více

Kovově kryté rozvaděče VN

Kovově kryté rozvaděče VN Příloha 2 Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Kovově kryté rozvaděče VN Zpracovatel: Jan Vrzal, E.ON Česká republika, s.r.o. /981-3233 Platnost od: Revize: Technický list 1. POPIS PŘEDMĚTU Specifikace

Více

Bezpečnost práce při svařování

Bezpečnost práce při svařování SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 10 Bezpečnost práce při svařování Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 2 3 Rizikové

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.060.10; 93.025 2004 Deš»ové nádrže ČSN 75 6261 Září Stormwater detention basins Bassins de retention des eaux de pluie Regenbecken Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

Modulární přístroje a modulární rozvodnice

Modulární přístroje a modulární rozvodnice Modulární přístroje a modulární rozvodnice > jištění a ochrana obvodů > spínací přístroje > plastové domovní rozvodnice www.schneider-electric.cz Obsah Modulární rozvodnice Modulární přístroje Domae Modulární

Více

Výměna krovu základní školy st.parc.č.51, č.p.36 Dřevčice

Výměna krovu základní školy st.parc.č.51, č.p.36 Dřevčice Výměna krovu základní školy st.parc.č.51, č.p.36 Dřevčice PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STAVBY přikládaná k žádosti o stavební povolení D.1.4.d B L E S K O S V O D Investor : Obec Dřevčice 250 01 Dřevčice 73

Více

Seznam příloh a technická zpráva D.1.4.1 ELEKTROINSTALACE_stupeň: Projekt(dokumentace pro stavební povolení a realizaci stavby) - 2 -

Seznam příloh a technická zpráva D.1.4.1 ELEKTROINSTALACE_stupeň: Projekt(dokumentace pro stavební povolení a realizaci stavby) - 2 - - Č. REVIZE DATUM VYPRACOVAL KONTROLOVAL SCHVÁLIL POZNÁMKA ZPRACOVATEL ČÁSTI - tel: +420 283 023 111 fax: +420 283 023 222 TECHNISERV spol. VYPRACOVAL P.Turek 1.4.1 ŠSCHL Kamenice zateplení - - TECHNISERV

Více

Omezovač přepětí 3EL2

Omezovač přepětí 3EL2 Omezovač přepětí 3EL2 Provozní návod Obj. č.: 928 0007 20 c Předávání, jakož i rozmnožování, rozšiřování a/nebo zpracovávání tohoto dokumentu, jeho zužitkování a sdělování jeho obsahu jsou zakázány, pokud

Více

Montáž jednopólového odpojovače metodou PPN VN

Montáž jednopólového odpojovače metodou PPN VN Název vzdělávacího programu Stáže v elektrotechnice Práce PPN VN Určeno pro potřeby dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků středních odborných škol Kolektiv autorů Marek Štursa Pavel Plšek Montáž

Více

REAs ČR VSE POJISTKY gtr PRO JIŠTĚNÍ PNE DISTRIBUČNÍCH TRANSFORMÁTORŮ 35 4701 VN/NN

REAs ČR VSE POJISTKY gtr PRO JIŠTĚNÍ PNE DISTRIBUČNÍCH TRANSFORMÁTORŮ 35 4701 VN/NN REAs ČR VSE POJISTKY gtr PRO JIŠTĚNÍ PNE DISTRIBUČNÍCH TRANSFORMÁTORŮ 35 4701 VN/NN Odsouhlasení normy Konečný návrh podnikové normy energetiky pro rozvod elektrické energie odsouhlasily tyto organizace:

Více

Úvod. Úvod. Všeobecně 4. Spojovací systém nn 7. Ukončovací systém vn 8. Spojovací systém vn 9. Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10

Úvod. Úvod. Všeobecně 4. Spojovací systém nn 7. Ukončovací systém vn 8. Spojovací systém vn 9. Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10 2 Úvod Úvod Všeobecně 4 Spojovací systém nn 7 Ukončovací systém vn 8 Spojovací systém vn 9 Řízení elektrického pole v kabelových souborech 10 Odolnost vůči prostředí a stárnutí 11 Technologie teplem smrštitelných

Více

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. TECHNICKÁ ZPRÁVA A TECHNICKÉ PODMÍNKY

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. TECHNICKÁ ZPRÁVA A TECHNICKÉ PODMÍNKY HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. držitel certifikátu ISO 9001 a ISO 14001 TECHNICKÁ ZPRÁVA A TECHNICKÉ PODMÍNKY Objednatel Stavba Objekt Část Stupeň : Vítkovice Aréna, a.s. : Stavební úpravy v hale ČEZ ARÉNA

Více

Zkušebna E28. Osobní ochranné prostředky

Zkušebna E28. Osobní ochranné prostředky Zkušebna E28 Osobní ochranné prostředky Osobní ochranné a pracovní prostředky (OOPP) jsou ochranné prostředky, které musí chránit zaměstnance před riziky, nesmí ohrožovat jejich zdraví, nesmí bránit v

Více

F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY

F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY F4.1 - TECHNICKÁ ZPRÁVA Stupeň: Stavba: dokumentace pro stavební povolení Snížení energetické náročnosti Úřadu Městyse Lukavec Místo stavby: Lukavec, parc.121/1

Více

Applications ferroviaires Convertisseurs de puissance embarqués sur le matériel roulant Partie 1: Caractéristiques et méthodes

Applications ferroviaires Convertisseurs de puissance embarqués sur le matériel roulant Partie 1: Caractéristiques et méthodes ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 45.060.01 Květen 2015 Drážní zařízení Výkonové měniče instalované v drážních vozidlech Část 1: Charakteristiky a zkušební metody ČSN EN 61287-1 ed. 2 33 3551 idt IEC 61287-1:2014

Více

ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ RYCHLOSPOJKA TYP NKR 1000 / 360

ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ RYCHLOSPOJKA TYP NKR 1000 / 360 ZAM - SERVIS s. r. o. KŘIŠŤANOVA 1116/14, 702 00 OSTRAVA 2 NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ RYCHLOSPOJKA TYP NKR 1000 / 360 Číslo dokumentace 201 15 Tato uživatelská příručka obsahuje: Návod pro montáž,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 53.020.20 Srpen 2013 Jeřáby Bezpečnost Navrhování Požadavky na vybavení ČSN EN 13135 27 0136 Cranes Safety Design Requirements for equipment Appareils de levage a charge suspendue

Více

Základní parametry skfiíní ZP. Pfiíloha PNE 35 7040: PomÛcka pro orientaci v systému typového oznaãení kabelov ch skfiíní 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Základní parametry skfiíní ZP. Pfiíloha PNE 35 7040: PomÛcka pro orientaci v systému typového oznaãení kabelov ch skfiíní 1 2 3 4 5 6 7 8 9 PNE Základní parametry skfiíní ZP Pfiíloha PNE 35 7040: PomÛcka pro orientaci v systému typového oznaãení kabelov ch skfiíní 1 2 3 4 5 6 7 8 9 S R 4 02 / K V W 4 Druh Urãení kabelové Poãet PouÏit Materiálové

Více

KLADENÍ KABELŮ NN, VN A 110 KV V DISTRIBUČNÍCH SÍTÍCH ENERGETIKY

KLADENÍ KABELŮ NN, VN A 110 KV V DISTRIBUČNÍCH SÍTÍCH ENERGETIKY Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZDistribuce, E.ON Czech, PRE distribuce, ČEPS KLADENÍ KABELŮ NN, VN A 110 KV V DISTRIBUČNÍCH SÍTÍCH ENERGETIKY PNE 34 1050 Druhé vydání Odsouhlasení

Více

dokonalý rozvod energie prachotìsný rozvod

dokonalý rozvod energie prachotìsný rozvod dokonalý rozvod energie prachotìsný pøípojnicový rozvod Obsah str. 1. Všeobecnì... 2 1.1 Úvod... 2 1.2 Konstrukèní provedení... 2 2. Technické údaje a parametry... 2 3. Instalace rozvodu PPR... 4 4. Stavebnicové

Více

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba.

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Elektrická trakce Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Způsob pohonu hnacích kol elektromotorem má odborný název elektrická trakce a elektromotor

Více

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. TECHNICKÁ ZPRÁVA

HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. TECHNICKÁ ZPRÁVA HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA a.s. držitel certifikátu ISO 9001a ISO 14001 TECHNICKÁ ZPRÁVA Objednatel Stavba SO Díl objektu Stupeň : VÍTKOVICE ARÉNA a.s. : Stavební úpravy v hale ČEZ ARÉNA : 003 Stavební úpravy

Více

Studie náhrady za vyhl. č. 50/1978 Sb.

Studie náhrady za vyhl. č. 50/1978 Sb. Upozornění: Studie vznikla v listopadu 2005 a nebyla vzhledem k očekávanému zákonu O vyhrazených technických zařízeních dále rozpracovávána Štěpán Valenta předseda legislativní komise UR ČR - svazový předseda

Více

Podniková norma PREdi PROJEKTOVÁNÍ KABELOVÝCH VEDENÍ VN, ZABEZPEČENÍ JAKOSTI

Podniková norma PREdi PROJEKTOVÁNÍ KABELOVÝCH VEDENÍ VN, ZABEZPEČENÍ JAKOSTI Zpracoval: Jiří Kodad S 20 210 Technický controlling Schválil: Vydal: Podniková norma PREdi 25. 8. 2014 Tomáš Gleich vedoucí sekce S 23 000 Provoz sítí Strana: 1/11 14. 10. 2014 Rozhodnutím č. 33/2014

Více

Terminologie pour ž outillage et le matériel a utiliser dans les travaux sous tension

Terminologie pour ž outillage et le matériel a utiliser dans les travaux sous tension ČESKÁ NORMA ICS 13.340.20;01.040.13 Únor 1996 Terminologie pro nástroje a vybavení užívané při pracích pod napětím ČSN IEC 743 35 9717 Terminology for tools and equipment to be used in live working Terminologie

Více

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů 1) Může být uvnitř elektrického zařízení pracovního stroje použita svorka s označením PEN? ČSN EN 60204 1 ed. 2:2007 2) Jak musí být označena

Více

OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH PRO PŘENOS A DISTRIBUCI ELEKTRICKÉ ENERGIE

OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH PRO PŘENOS A DISTRIBUCI ELEKTRICKÉ ENERGIE ČEPS, ČEZ Distribuce, E.ON Czech, PREdistribuce Odsouhlasení normy OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH PRO PŘENOS A DISTRIBUCI ELEKTRICKÉ ENERGIE PNE 33 0000-6 Třetí vydání + Změna 1 Používání normy

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.140.50; 91.140.50 2005 Elektrické instalace budov - Část 7-717: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Mobilní nebo transportovatelné buňky ČSN 33 2000-7-717 Červen

Více

Revize a kontroly všeobecně, prohlídka, zkoušení, měření

Revize a kontroly všeobecně, prohlídka, zkoušení, měření Odborný seminář Ochrana distribučních sítí Revize a kontroly všeobecně, prohlídka, zkoušení, měření Ing. Jaroslav Rynda Kongresový sál č.217 budovy ČSVTS Novotného lávka 5 Praha 1 26. listopad 2010 Distribuční

Více

Praha 4, Poliklinika Hvězdova DSP. 2 Technická zpráva... 4

Praha 4, Poliklinika Hvězdova DSP. 2 Technická zpráva... 4 Obsah 1 Seznam příloh... 3 2... 4 2.1 Předmět projektu... 4 2.2 Základní technické údaje... 4 2.2.1 Napěťové soustavy... 4 2.2.2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem... 4 Slaboproudé rozvody a zařízení

Více

OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH PRO VÝROBU, PŘENOS A DISTRIBUCI ELEKTRICKÉ ENERGIE. Podnikovou normu energetiky schválily tyto organizace:

OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH PRO VÝROBU, PŘENOS A DISTRIBUCI ELEKTRICKÉ ENERGIE. Podnikovou normu energetiky schválily tyto organizace: ČEZ, a.s, ČEPS, STE, VČE, SČE, SME, ZČE, E.ON, PRE, ZSE OBSLUHA A PRÁCE NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH PRO VÝROBU, PŘENOS A DISTRIBUCI ELEKTRICKÉ ENERGIE PNE 33 0000-6 Odsouhlasení normy Podnikovou normu energetiky

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.140.40 Únor 2014 Svítidla Část 2-12: Zvláštní požadavky Orientační svítidla pro přímé zasunutí do zásuvky ČSN EN 60598-2-12 ed. 2 36 0600 idt IEC 60598-2-12:2013 Part 2-12:

Více

Ochrana při poruše (ochrana před dotykem neživých částí) rozvodných elektrických zařízení do 1 000 V AC

Ochrana při poruše (ochrana před dotykem neživých částí) rozvodných elektrických zařízení do 1 000 V AC Česká energetická společnost (ČENES), Novotného lávka 5, 110 00 Praha 1, Tel.: 221 082 398, fax: 221 082 313, e-mail: cenes@csvts.cz, webová stránka: http://www.csvts.cz/cenes Ochrana při poruše (ochrana

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.130.20 2001 Duben Spínače řídicích obvodů a spínací prvky bezdotykových snímačů - Stejnosměrné rozhraní bezdotykových snímačů a spínacích zesilovačů (NAMUR) ČSN EN 50227 35

Více

PŘEHLED PLATNÝCH TECHNICKÝCH NOREM, KTERÉ SOUVISÍ S MĚŘENÍM A HODNOCENÍM EXPOZICE CHEMICKÝM LÁTKÁM V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

PŘEHLED PLATNÝCH TECHNICKÝCH NOREM, KTERÉ SOUVISÍ S MĚŘENÍM A HODNOCENÍM EXPOZICE CHEMICKÝM LÁTKÁM V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ PŘEHLED PLATNÝCH TECHNICKÝCH NOREM, KTERÉ SOUVISÍ S MĚŘENÍM A HODNOCENÍM EXPOZICE CHEMICKÝM LÁTKÁM V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ 1. část ALEXANDR FUCHS EVA NAVRKALOVÁ XVI. KONZULTAČNÍ DEN SZÚ CPL; 20. září 2007

Více

KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 NÁVOD K OBSLUZE

KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 Před prvním použitím jednotky si důkladně přečtěte pokyny uvedené v tomto návodu a pečlivě si jej uschovejte. Výrobce si vyhrazuje právo provádět změny bez předchozího

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 29.060.20 2003 Kabely a vodiče s termoplastickou izolací pro jmenovitá napětí do 450/750 V včetně - Část 1: Všeobecné požadavky ČSN 34 7410-1 Srpen idt HD 21.1 S4:2002 Cables

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.140.20; 25.140.30 Červen 2011 Ruční elektromechanické nářadí Bezpečnost Část 2-5: Zvláštní požadavky na kotoučové pily ČSN EN 60745-2-5 ed. 3 36 1551 mod IEC 60745-2-5:2010

Více

PŘEHLED PLATNÝCH TECHNICKÝCH NOREM, KTERÉ SOUVISÍ S MĚŘENÍM A HODNOCENÍM EXPOZICE CHEMICKÝM LÁTKÁM V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

PŘEHLED PLATNÝCH TECHNICKÝCH NOREM, KTERÉ SOUVISÍ S MĚŘENÍM A HODNOCENÍM EXPOZICE CHEMICKÝM LÁTKÁM V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ PŘEHLED PLATNÝCH TECHNICKÝCH NOREM, KTERÉ SOUVISÍ S MĚŘENÍM A HODNOCENÍM EXPOZICE CHEMICKÝM LÁTKÁM V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ 2. část ALEXANDR FUCHS EVA NAVRKALOVÁ XVI. KONZULTAČNÍ DEN SZÚ CPL; 20. září 2007

Více

Směrová nn ochrana MEg51. Uživatelské informace

Směrová nn ochrana MEg51. Uživatelské informace Směrová nn ochrana MEg51 Uživatelské informace MEgA Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Směrová nn ochrana MEg51 uživatelské informace Směrová nn ochrana MEg51 Charakteristika

Více

ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE. Ing. M. Bešta

ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE. Ing. M. Bešta ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE Elektrické přístroje jsou určené ke spínání jištění, ochraně, spouštění a řízení zdrojů, elektrických spotřebičů a vedení. Vlastnosti elektrických přístrojjů musí zajistit spolehlivost

Více

Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení

Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 2 Bezpečnost práce při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických zařízení Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění

Více