INSTRUKCE K PRAKTICKÉMU CVIČENÍ SuperBenz

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INSTRUKCE K PRAKTICKÉMU CVIČENÍ SuperBenz"

Transkript

1 INSTRUKCE K PRAKTICKÉMU CVIČENÍ SuperBenz Za podpory: Překlad: Shaping the future of maths and science education

2 PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ Prohlášení Praktické cvičení popsané v tomto dokumentu se smí užívat výhradně jako vzdělávací materiál pro studenty středních škol. Případ uvedený v tomto učebním materiálu je smyšlený. Jakákoli potenciální podobnost se skutečným případem je čistě náhodná. Poskytnuté informace mají sloužit výhradně studentům, kteří se snaží dotyčný případ prozkoumat. Práci prezentovanou v tomto dokumentu podporuje Rámcový program pro výzkum a technologický rozvoj (RP7) Evropské unie projekt ECB: Evropský koordinační výbor pro matematiku, přírodní vědy a techniku (grantová smlouva č ). Za obsah tohoto dokumentu nese výhradní odpovědnost konsorcium členů, přičemž obsah nevyjadřuje názory Evropské unie a Evropská unie neodpovídá ani neručí za jakékoli užití informací zde obsažených. Shell International B.V. červenec 2012 Praktické cvičení SuperBenz Shell International B.V. je chráněno autorskou licencí Creative Commons typu Uveďte autora-nekomerční použití-zachovejte licenci 3.0 Unported.

3 PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ Případ Rafinerie může vyrábět dva druhy motorového paliva, které mají různé specifické vlastnosti. Tento fakt ovlivní skladování, dopravu, investice, očekávané rozpětí zisku a reakci společenosti na výrobu paliva. Při praktickém cvičení SuperBenz vytvoří studenti rozhodčí komisi, která rozhodne, zda se bude vyrábět GreenPower, nebo SuperBenz. V rozhodčí komisi budou spolupracovat studenti s různými studijními profily, kteří zastupují rozdílné obory (techniku + bezpečnost a ekologii + finance). Toto cvičení se zaměřuje na spolupráci a schopnost diskutovat o věci z hlediska různých oborů. Studenti se naučí, že musejí být schopni myslet v širším měřítku, tj. i za hranice vlastních profesionálních znalostí. Členové komise obdrží stručné shrnutí informací (tzv. briefing note) z různých oborů. Po konstruktivním dialogu dospějí prostřednictvím rozhodovací matice k rozhodnutí. Tato matice umožňuje strukturovaný dialog a zachycuje fakta o různých aspektech. Konečné rozhodnutí se předloží radě rafinerie, kterou představuje učitel a facilitátor praktického cvičení. Podmínky praktického cvičení Místo konání: škola Počet studentů: třída rozdělená do skupin (max. 6 studentů), kde jsou zastoupeny všechny studijní profily Facilitátor cvičení: i učitel, ale raději rolový vzor z průmyslové firmy (např. z naftové společnosti). Počet učitelů: alespoň 2 učitelé (není-li dostupný rolový vzor) Náklady: žádné Potřebný čas: 2,5 hodiny Souvislosti Rozhodčí komise musí dospět k pevnému rozhodnutí ohledně toho, jaké palivo se bude vyrábět. V reálném světě řeší problémy týmy profesionálů s rozdílným vědeckým či technickým zázemím. U profesionálů hraje zásadní úlohu nejen jejich odborný profil, ale rovněž komunikační dovednosti. V rozhodčí radě o šesti (nebo třech) členech studenti hrají tři úlohy zastupující obor techniky + bezpečnosti a ekologie + financí. Podle oboru, který studenti zastupují, obdrží různá stručná shrnutí. O svých názorech a o tom, jak situaci chápou, pak diskutují. Důležité upozornění: stručná shrnutí obdrží členové týmu po sestavení týmů, a to pouze shrnutí z oborů, který zastupují.

4 PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ Plán 1. HODINA: 45 MINUT Úvod InGenious (rolový vzor z oblasti průmyslu nebo učitel) Proč je technologie důležitá pro společnost, firmy a profesionály? Jaké má technologie úkoly a hranice? Jak rozhodujeme o tom, která technologie je pro společnost vhodná? Jaké mají firmy v souvislosti s technologiemi povinnosti? Jaké mají profesionálové úkoly s ohledem na svoje znalosti, chování a povinnosti? Osobní úvod (rolový vzor) Dotyčná osoba vypráví příběh o svém studijním oboru a uvažuje o tom, jak se rozhodovala. Dále osvětlí svou kariéru ve firmě. Úvod do praktického cvičení Vysvětlení praktického cvičení. Rozdělení textů stručného shrnutí. 2. HODINA: 45 MINUT Členové komise vedou dialog s týmy. Připravují prezentaci o tom, pro jaké palivo se rozhodli. PŘESTÁVKA: 10 MINUT 3. HODINA: 45 MINUT Týmy předvedou svou prezentaci. Facilitátor vede dialog týkající se různých témat, která vyplynula z prezentací. ZÁVĚR

5 PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ Rozhodovací matice Každý tým vyplní rozhodovací matici. Členové týmu zde uvedou: do sloupců určených pro GreenPower a SuperBenz (druhý a třetí) data ze stručných shrnutí; do sloupce Důležitost (čtvrtý sloupec) upřednostňované pořadí vlastností od 1 do 9 (1= nejméně důležitá, 9=nejdůležitější); do příslušných sloupců (pátý a sedmý) hodnotu vlastnosti pro paliva GreenPower a SuperBenz; spočítané výsledky u GreenPower a SuperBenz: Důležitost *; Hodnota pro GreenPower = výsledek pro GreenPower; Důležitost *; Hodnota pro SuperBenz = výsledek pro SuperBenz; celkový součet všech hodnot u GreenPower a SuperBenz. Při vyplňování rozhodovací matice členové týmu debatují o analýze situace: stanovili správně prioritu a hodnoty různých vlastností? Chvíli si hrají s daty, dokud nedospějí k plné shodě výsledků. Celková hodnota v případě GreenPower a SuperBenz udává, do kterého druhu paliva by raději investovali. W ORKSHOP G UIDE SUPERBENZ PRAKTICKÉ JET-NET WORKSHOP CVIČENÍ SUPERBENZ SUPERBENZ ROZHODOVACÍ MATICE GreenPower SuperBenz Importance GreenPower SuperBenz GreenPower SuperBenz Importance GreenPower SuperBenz Data Data Value Value Properties Score Score Vlastnosti Data Data Hodnota Výsledek Hodnota Výsledek (1=low, 5=high) (1=low, 5=high) (1=low, 9=high) (1=níz., 9=vys) (1=níz., 9=vys) (1=níz., 9=vys) Technical Technické Viscosity Viskozita (-cp) Octane Numner Oktanové číslor Other technical Jiné technické faktoryl Safety and the Environment Bezpečnost a ekologie Soot g/km Saze ( g/km) Explosion risk Nebezpečí výbuchu Other environment Jiné ekologické faktoryl Finance Finance Profit margin 10 ct/l 15 ct/l 5??? 2??? 5 * 2 = 10 4??? 5 * 4 = 20 Rozpětí zisku 10 ct/l 15 ct/l 5??? 2??? 5 * 2 = 10 4??? 5 * 4 = 20 Required investment Nutné investice Other Finance jiné finanční faktoryl Total scores Celkové výsledky Prezentace Každá rozhodčí komise má 5-8 minut na to, aby představila své doporučení radě Shell: vysvětlí pro a proti obou paliv; vysvětlí logičnost své preference; ukáže nutné investice, náklady a výhody; zdůrazní, proč by zákazníci toto palivo kupovali; ukáže, jaký dopad by měla výroba zvoleného paliva na životní prostředí při výrobě, dopravě a odběru na prodejním místě; upozorní na bezpečnostní obtíže; poskytne informace o nebezpečích při dodávce surové ropy; o nutných změnách ve výrobním procesu, o vlivu na bezpečnost rafinerie.

6 PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ Formát prezentací se může měnit, protože týmy, které se dostanou ke slovu později, mohou vysvětlovat to, co předchozí skupiny dosud neřekly. Tento přístup připravuje půdu pro další dialog, který proběhne po prezentacích. Úkoly učitele Učitel sestavuje týmy a do každého vybírá maximálně 6 studentů; během praktického cvičení je k dispozici jeden učitel. Učitel: důkladně si prostuduje tyto instrukce a postará se, aby student byli aktivní; předem vytiskne podklady ke cvičení; na prezentace obstará velké papíry a psací potřeby; zajistí, aby členové týmu měli různý studijní profil; zajistí, aby byl každý student přidělen k jednomu oboru (jako manažer techniky, bezpečnosti a ekologie nebo financí), který souvisí s jeho studijním profilem ; postará se, aby každý student dostal jen stručné shrnutí souvsející s jeho oborem; předá všem studentům rozhodovací matici. Role facilitátora Facilitátor praktické cvičení v podstatě řídí. Nabízí studentům inspiraci, klade otázky, vysvětluje souvislosti rozhodovacího procesu a zajišťuje,aby týmy byly produktivní a ve vymezeném čase dělaly pokroky. Během prezentací zpochybňuje logiku předkládaných příběhů, nikoli však přesnost poskytovaných dat; soustřeďuje se na obsah vizuální prezentace. Po prezentaci shrnuje, co bylo řečeno, dospívá k závěrům a vytváří pro studenty zpětnou vazbu, která se stává výchozím bodem pro dialog o rozhodování.

7 PODKLADY SUPERBENZ FINANČNÍ ODBOR Právě jste obdrželi několik odstavců z vědecké zprávy, kterou vypracoval finanční tým projektu. Fakta budete konzultovat s lidmi z technického odboru a z odboru bezpečnosti a ekologie. Očekávaný obrat Očekávaný obrat u paliva GreenPower je 100 milionů litrů ročně a u paliva SuperBenz 120 milion litrů. Ale pokud ceny pohonných hmot porostou, očekávaný obrat u GreenPower bude 70 milionů litrů a u SuperBenz 110 milionů litrů. Finanční analytik z vašeho oddělení vypočítal, že finanční přínos GreenPower je 10 eurocentů na litr, zatímco u SuperBenz je to 15 eurocentů na litr. Doprava Logistika u paliva SuperBenz je snazší díky menšímu nebezpečí výbuchu; stačí ho zavážet pouze dvakrát týdně. Investice, které je v továrně třeba udělat, aby se dal příslušně uzpůsobit proces dodávek, dosahují výše 2,5 milionu eur. GreenPower se bude zavážet častěji (denně) v menším množství. Je nutno přizpůsobit i cisternové vozy, což vyžaduje další investice ve výši 5 milionů eur. Výrobní postup Tenhle týden jste se náhodou v kuchyňce potkali s někým z technického odboru. Dotyčný se zrovna vracel ze schůzky s generálním ředitelem rafinerie Pernis, kde se dozvěděl, že výrobní postup paliva SuperBenz je daleko jednodušší než u GreenPower, protože SuperBenz lze vyrábět z různých druhů surové ropy. Ihned si uvědomujete výhody: pokud nezáleží na tom, jaká ropa se při výrobě SuperBenz použije jako výchozí surovina, a přitom je výsledek stejný, je možné se cíleně rozhodnout ve prospěch lacinější ropy. K výrobě paliva GreenPower je zapotřebí surová ropa dobré kvality. Rafinace kvalitní ropy má další výhodu spočívající v tom, že takto mohou vznikat vedlejší produkty, které lze prodávat jako suroviny pro další výrobní procesy či jako výsledné produkty. A z toho plynou další příjmy! Na žádost technického odboru provedla jedna vaše analytička další rozbor nákladů a výnosů. Bohužel zrovna onemocněla, takže zpráva ještě není hotová, ale předběžné závěry vypadají slibně a zdůrazňují skutečnost, že vedlejší produkty při výrobě GreenPower budou mít mírně vyšší výnosy, než kolik činí úspory získané díky lacinější ropě, která se používá při výrobě SuperBenz.

8 PODKLADY SUPERBENZ PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ ROZHODOVACÍ MATICE GreenPower SuperBenz Důležitost GreenPower SuperBenz Vlastnosti Data Data Hodnota Výsledek Hodnota Výsledek (1=níz.,9=vys.) (1=níz.,9=vys.) (1=níz.,9=vys.) Technické Viskozita (cp) Oktanové číslo Jiné technické faktory Bezpečnost a ekologie Saze (g/km) Nebezpečí výbuchu Jiné ekologické faktory Finance Rozpětí zisku 10 ct/litr 15 ct/litr 5??? 2??? 5 * 2 = 10 4??? 5 * 4 = 20 Nutné investice Jiné finanční faktory Celkové výsledky

9 PODKLADY SUPERBENZ TECHNICKÝ ODBOR Právě jste obdrželi několik odstavců z vědecké zprávy, kterou vypracoval technický vědecký tým vaší továrny. Fakta budete konzultovat s lidmi z finančního odboru a z odboru bezpečnosti a ekologie. Viskozita a palivo Během minulé kruté zimy se ukázalo, že auta, která tankovala palivo podobné SuperBenz, měla pravidelně potíže se startováním. Viskozita paliva se zvyšuje, takže palivo pak při nižších teplotách houstne. Důležitá data: viskozita se měří v jednotkách centipoise (cp). Voda má viskozitu 1,1 cp (při teplotě 16 C), motorový olej 460 (při 16 C; ale při 55 C už jen 48 cp) a sirup 8000 cp. Palivo, které produktu SuperBenz konkuruje, má obvykle viskozitu 0.35 cp. Loni v zimě bylo však vyrobeno palivo o viskozitě 0.38 cp. Konkurence připustila, že v továrně došlo při výrobě k jakési procesní chybě. V časopise Já a moje auto vyšel krátce po několika nehodách článek, kde novinář udělal rozhovor s majitelem autoservisu, který tvrdil, že je-li viskozita paliva při teplotě -20 C vyšší než 0,35 cp, dochází k problémům s motorem.superbenz má při této teplotě viskozitu 0,36 cp, zatímco GreenPower jen 0,33 cp. Oktanové číslo Oktanové číslo je standardní charakteristika paliv do spalovacích motorů. Čím je oktanové číslo vyšší, tím více se snižuje pravděpodobnost předčasného samovznícení paliva během pracovního cyklu motoru, a tudíž i poškození motoru. Obecněji lze říci, že vyšší oktanové číslo je vhodnější pro výkonnější motory. SuperBenz má oktanové číslo 95, zatímco GreenPower 98. Standardní limity emise sazí Vláda má v úmyslu zavést přísnější opatření, jejichž cílem je snížit povolené emise sazí pro auta. V současné době je povolené množství g/km, přičemž nový limit dosud není znám. Výrobní postup Tento týden jste měli schůzku s generálním ředitelem rafinerie. Vysvětlil vám, že postup při výrobě paliva SuperBenz je daleko jednodušší než postup při výrobě GreenPower. Je méně nákladný, dochází při něm k menšímu množství chyb a jako výchozí surovinu lze použít několik druhů surové ropy, což je výhodné z hlediska kontinuity výroby v továrně. K výrobě paliva GreenPower je zapotřebí surová ropa dobré kvality. Rafinací kvalitní ropy vznikají také další produkty s vyšší tržní hodnotou. Na naši žádost vypracoval finanční odbor rozbor nákladů a výnosů, souvisejících s výrobou GreenPower.

10 PODKLADY SUPERBENZ PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ ROZHODOVACÍ MATICE GreenPower SuperBenz Důležitost GreenPower SuperBenz Vlastnosti Data Data Hodnota Výsledek Hodnota Výsledek (1=níz.,9=vys.) (1=níz.,9=vys.) (1=níz.,9=vys.) Technické Viskozita (cp) Oktanové číslo Jiné technické faktory Bezpečnost a ekologie Saze (g/km) Nebezpečí výbuchu Jiné ekologické faktory Finance Rozpětí zisku 10 ct/litr 15 ct/litr 5??? 2??? 5 * 2 = 10 4??? 5 * 4 = 20 Nutné investice Jiné finanční faktory Celkové výsledky

11 PODKLADY SUPERBENZ ODBOR BEZPEČNOSTI A EKOLOGIE Právě jste obdrželi několik odstavců z vědecké zprávy, kterou vypracoval bezpečnostní tým vaší továrny. Fakta budete konzultovat s lidmi z finančního a z technického odboru. Ochrana obyvatel Pokud existuje riziko, že by u čerpací stanice mohla vybuchnout cisterna, musí se kvůli bezpečnosti místních obyvatel nainstalovat další ochranná stěna. Ochranná stěna je bohužel nevzhledná. Odbor designu vypracoval několik alternativ a odbor bezpečnosti a ekologie vybral tu, která by mohla vyhovovat účelu. Na příští týden je naplánována schůzka se zástupci obce a odbor bezpečnosti a ekologie s nimi prodiskutuje estetická hlediska umístění ochranné stěny u čerpací stanice. Asi předpokládáte, že zastupitelstvo toto řešení přijme, protože splňuje účel, tj. chrání místní obyvatele před účinky exploze. V minulosti se však už stalo, že si obyvatelé stěžovali obci, že okolí prodejní čerpací stanice je nehezké.další ochranná stěna by situace ještě více zhoršila. Až do dnešního dne obecní zastupitelstvo veškeré stížnosti zamítlo. Díky častějším dodávkám menšího objemu paliva by se snížily zásoby skladovaných pohonných hmot, a potažmo i nebezpečí výbuchu v takovém případě by třeba nebylo nutné požadovat ochrannou stěnu. Doprava Logistika u paliva SuperBenz je snazší díky menšímu nebezpečí výbuchu; stačí ho zavážet pouze dvakrát týdně. Investice, které je v továrně třeba udělat, aby se dal příslušně uzpůsobit proces dodávek, dosahují výše 2,5 milionu eur. GreenPower se bude zavážet častěji (denně) v menším množství. Je nutno přizpůsobit i cisternové vozy, což vyžaduje další investice ve výši 5 milionů eur. Standardní limity emise sazí Počátkem loňského roku se uskutečnila celosvětová konference týkající se problémů životního prostředí. Jedním z klíčových úkolů přijatého plánu je snížení emisí sazí. Vláda má v úmyslu zavést přísnější opatření, jejichž cílem je snížit povolené emise sazí pro auta. V současné době je povolené množství 0,025 g/km, přičemž nový limit dosud není znám. Proslýchá se, že vláda rovněž zvažuje zavedení dost vysokých pokut (asi 1 milion eur) pro společnosti, jež tento problém nevyřeší, a nesníží tudíž emise sazí u paliv, která vyrábí. SuperBenz předpisům ohledně emise sazí vyhovuje, protože při hodnotách 0,02 gramů sazí na ujetý kilometr se pohybuje pod standardním limitem, ale Greenpower by se stal nejčistším palivem na trhu. Jistě si umíte představit, jakou pozornost by tomuto faktu věnovala média.

12 PODKLADY SUPERBENZ PRAKTICKÉ CVIČENÍ SUPERBENZ ROZHODOVACÍ MATICE GreenPower SuperBenz Důležitost GreenPower SuperBenz Vlastnosti Data Data Hodnota Výsledek Hodnota Výsledek (1=níz.,9=vys.) (1=níz.,9=vys.) (1=níz.,9=vys.) Technické Viskozita (cp) Oktanové číslo Jiné technické faktory Bezpečnost a ekologie Saze (g/km) Nebezpečí výbuchu Jiné ekologické faktory Finance Rozpětí zisku 10 ct/litr 15 ct/litr 5??? 2??? 5 * 2 = 10 4??? 5 * 4 = 20 Nutné investice Jiné finanční faktory Celkové výsledky

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN Základní charakteristiky a značení symbol verbální vyjádření interval C g g-tý cíl g = 1,.. s V i i-tá varianta i = 1,.. m K j j-té kriterium j = 1,.. n v j x ij

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie1) a stanoví. a) druhy ropy a skladbu ropných produktů2) pro skladování v nouzových zásobách,

Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie1) a stanoví. a) druhy ropy a skladbu ropných produktů2) pro skladování v nouzových zásobách, 165/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. června 2013 o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob ropy, o skladovacích zařízeních a o vykazování

Více

165/2013 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 10. června 2013

165/2013 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 10. června 2013 165/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. června 2013 o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob ropy, o skladovacích zařízeních a o vykazování

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.2.2018 C(2018) 533 final PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne 2.2.2018 o jednotných podrobných specifikacích pro shromažďování a analýzu údajů ke sledování a hodnocení

Více

InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů

InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů Náš projekt si klade za cíl vyvinout vysoce inovativní vzdělávací systém (InnoSchool), který bude atraktivní pro studenty středních škol, bude

Více

SMĚRNICE RADY 93/12/EHS. ze dne 23. března o obsahu síry v některých kapalných palivech

SMĚRNICE RADY 93/12/EHS. ze dne 23. března o obsahu síry v některých kapalných palivech SMĚRNICE RADY 93/12/EHS ze dne 23. března 1993 o obsahu síry v některých kapalných palivech RADA EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství, a zejména

Více

Školení řidiču Scania. Ceská ˇ republika

Školení řidiču Scania. Ceská ˇ republika Školení řidiču Scania Ceská ˇ republika Kateřina Hanzlíková, jednatelka společnosti EUROFRIGO Trucking, s.r.o. Systém Ecolution jsme si poprvé vyzkoušeli při testování nových tahačů EURO 6. Na základě

Více

DIGI.JOB.ID Digital Job Identities Curriculum. LEKCE 6 Digitální online životopis Informační příručka pro učitele

DIGI.JOB.ID Digital Job Identities Curriculum. LEKCE 6 Digitální online životopis Informační příručka pro učitele DIGI.JOB.ID Digital Job Identities Curriculum LEKCE 6 Digitální online životopis Informační příručka pro učitele Editační informace: Tato sbírka výukového materiálu byla vyvinuta v rámci projektového partnerství

Více

Osnova projektu pro podopatření

Osnova projektu pro podopatření Osnova projektu pro podopatření 1.3.4. 1. Název projektu 1.1. Stručný a výstižný název projektu - uveďte stručný a výstižný název projektu, návaznost projektu k prioritě, opatření, podopatření a investičnímu

Více

Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT

Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT Výroční tisková konference ŠKODA AUTO Mladá Boleslav, 21.03.2018 Projev pana Klause-Dietera Schürmanna Člena představenstva za oblast Financí a IT - Platí mluvené slovo - Rukopis projevu Klause-Dietera

Více

Město Tábor. Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor. XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010

Město Tábor. Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor. XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010 Město Tábor Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010 Obsah prezentace Co je CNG? Jak to v Táboře začalo Využití CNG v autobusové dopravě Využití

Více

Dotazy Odpovědi k zadávacímu řízení Komplexní rozvoj zaměstnanců společnosti ELLA-CS, s.r.o., číslo 3532

Dotazy Odpovědi k zadávacímu řízení Komplexní rozvoj zaměstnanců společnosti ELLA-CS, s.r.o., číslo 3532 Dotazy Odpovědi k zadávacímu řízení Komplexní rozvoj zaměstnanců společnosti ELLA-CS, s.r.o., číslo 3532 http://www.esfcr.cz/zakazky/komplexni-rozvoj-zamestnancu-spolecnosti-ella-cs-s-r-o Dotaz č. 1 k

Více

Využití patentů univerzitními spin-off firmami

Využití patentů univerzitními spin-off firmami Využití patentů univerzitními spin-off firmami Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců zdroj: www.upv.cz Struktura případové studie Transfer

Více

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt

Akademické publikování a autorské právo. Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt Akademické publikování a autorské právo Lucie Straková Martin Loučka Konference OpenAlt 4. 11. 2017 Stručný přehled přednášky Vznik a publikace díla Přístup k výsledkům vědy a výzkumu Použití výjimek Možné

Více

Jezděte s námi na CNG

Jezděte s námi na CNG Jezděte s námi na CNG MOTOR JIKOV seriózní partner nejen v oblasti CNG strojírenský koncern s tradicí 120 let celosvětový dodavatel pro automobilový průmysl S námi ušetříte Zjišťujeme potenciální úspory

Více

OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) L 306/32 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2016/1993 ze dne 4. listopadu 2016, kterými se stanoví zásady pro koordinaci hodnocení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)

Více

VÝZVA K ÚČASTI V PŘEDBĚŽNÉ TRŽNÍ KONZULTACI

VÝZVA K ÚČASTI V PŘEDBĚŽNÉ TRŽNÍ KONZULTACI STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE Ing. Jiří Svoboda primátor V Českých Budějovicích dne 15. 11. 2017 Č.j.: ORVZ/3594/2017 Vyřizuje. Bc. Petr Vokroj VÝZVA K ÚČASTI V PŘEDBĚŽNÉ TRŽNÍ KONZULTACI Statutární

Více

ContiEuroService. ContiTireManagement ContiBreakdownService

ContiEuroService. ContiTireManagement ContiBreakdownService ContiEuroService ContiTireManagement ContiBreakdownService ContiEuroService Komplexní služba Nákladní pneumatiky Continental jsou konstruovány pro vaši maximální hospodárnost. Ovšem nejsou to jenom pneumatiky,

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro regionální rozvoj 8. 5. 2013 2013/2038(INI) NÁVRH ZPRÁVY o provádění a dopadu opatření na zvýšení energetické účinnosti v rámci politiky soudržnosti (2013/2038(INI))

Více

shine. light of change.

shine. light of change. shine. light of change. Jak rozpoznat, je-li člověk vhodný jako projektový manažer? Michael Motal Záměr Ukázat Iniciovat Jak podpořit rozhodování Jak zvážit smysluplnost investice do člověka Výměnu názorů

Více

Detekce a prevence podvodů Optimalizace dopravy paliva

Detekce a prevence podvodů Optimalizace dopravy paliva Detekce a prevence podvodů Optimalizace dopravy paliva Nabídka společnosti na dodávku a implementaci řešení pro detekci a prevenci podvodů při distribuci PHM a optimalizaci dopravy paliva na čerpací stanice

Více

Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014

Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014 Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014 B-inside s.r.o. Šmeralova 12, 170 00 Praha Vavrečkova 5262, 760 01 Zlín IČ: 24790648 DIČ: CZ24790648 Telefon: +420 608 048

Více

NOVÁ TECHNOLOGIE PRO ŠIROKÉ VYUŽITÍ

NOVÁ TECHNOLOGIE PRO ŠIROKÉ VYUŽITÍ NOVÁ TECHNOLOGIE PRO ŠIROKÉ VYUŽITÍ úžasně jednoduchý způsob, jak snížit emise, spotřebu paliva, dosáhnout lepšího výkonu vozu a ušetřit. Vhodné pro benzinové i naftové motory a motory na Etanol. Zkrátka

Více

IVI. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES

IVI. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES IVI. Vládní nvládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých

Více

PŘÍRUČKA PRO ČESKÉ PŘÍJEMCE DOTACE

PŘÍRUČKA PRO ČESKÉ PŘÍJEMCE DOTACE Ministerstvo pro místní rozvoj PŘÍRUČKA PRO ČESKÉ PŘÍJEMCE DOTACE pro program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 1. vydání 10. října 2008 Obsah 1. Úvod...2 2.

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... VÝMĚNA OLEJE

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... VÝMĚNA OLEJE SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... VÝMĚNA OLEJE PROČ PROVÁDĚT VÝMĚNU OLEJE? Provádět pravidelnou výměnu starého motorového oleje za nový, který odpovídá normám PEUGEOT, je nutností. Eliminujete

Více

2 Vymezení pojmů Pro účely této vyhlášky se rozumí. ropy nebo ropných produktů. 3.1 prvního odstavce, v platném znění.

2 Vymezení pojmů Pro účely této vyhlášky se rozumí. ropy nebo ropných produktů. 3.1 prvního odstavce, v platném znění. Částka 70 Sbírka zákonů č. 165 / 2013 Strana 1555 165 VYHLÁŠKA ze dne 10. června 2013 o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 46/2018 Název: Opatření rektora Univerzity Karlovy o realizaci práv duševního vlastnictví na Univerzitě Karlově Účinnost: 12. listopadu 2018 1 / 6 Opatření rektora

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM č. 1

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM č. 1 DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM č. 1 ZADAVATEL: Česká republika CENIA, česká informační agentura životního prostředí IČO: 45249130 Vršovická 1442/65, 100 10 Praha 10 Zastoupený Ing. Vladimírem

Více

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 2. Investiční cíle zákazníka. 1. Identifikace zákazníka. Jméno, příjmení/obchodní firma/ název: RČ/IČ: Bydliště/sídlo:

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 2. Investiční cíle zákazníka. 1. Identifikace zákazníka. Jméno, příjmení/obchodní firma/ název: RČ/IČ: Bydliště/sídlo: INVESTIČNÍ DOTAZNÍK Investiční dotazník je předkládán v souladu s ust. 15h a 15i zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů zákazníkovi společnosti IMPERIUM FINANCE

Více

Automobilismus a emise CO 2

Automobilismus a emise CO 2 Automobilismus a emise CO 2 Artur Güll Škoda Auto, TZZ 03.12.2010 Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Obsah

Více

Fiat CNG program. vozy s pohonem na zemní plyn

Fiat CNG program. vozy s pohonem na zemní plyn Fiat CNG program vozy s pohonem na zemní plyn Jezdíme s ohledem na budoucnost! Ohled na životní prostředí, na přírodu a na svět, ve kterém žijeme každý den, nutně klade požadavky jak na výrobce, tak na

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Vozidla. Place, Date Event Name and company of speaker

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Vozidla. Place, Date Event Name and company of speaker Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Vozidla Place, Date Event Name and company of speaker Obsah Úvod Nákupní pokyny a kritéria Náklady životního cyklu Ekoznačky Praktické tipy na nákup a užití

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne C(2017) 3356 final

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne C(2017) 3356 final EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.5.2017 C(2017) 3356 final Vážený pan Milan ŠTĚCH Předseda Senátu PČR Valdštejnské náměstí 17/4 118 01 PRAHA 1 Česká republika Vážený pane předsedo, Komise by ráda poděkovala

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 ZAJIŠTĚNÍ VIDITELNOSTI POLITIKY SOUDRŽNOSTI: PRAVIDLA KOMUNIKACE A POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ V OBDOBÍ 2014-2020 POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 V prosinci 2013 Rada Evropské unie formálně schválila nová pravidla

Více

Tisková konference Praha 29. srpna 2012

Tisková konference Praha 29. srpna 2012 Tisková konference Praha 29. srpna 2012 Martin Ježek, ředitel projektu Rozumíme penězům Markéta Vaňková, CSR manažerka GE Money Bank Program 1. Vývoj projektu Rozumíme penězům 2. Výsledky průzkumu mezi

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování 4.8.16. Úvod do programování Vyučovací předmět Úvod do programování je na naší škole nabízen v rámci volitelných předmětů v sextě, septimě nebo v oktávě jako jednoletý dvouhodinový kurz. V případě hlubšího

Více

6. P Ř Í L O H A. Prohlášení k životnímu prostředí. (období 2005 2006) OHL ŽS, a.s. závod Pozemní stavitelství

6. P Ř Í L O H A. Prohlášení k životnímu prostředí. (období 2005 2006) OHL ŽS, a.s. závod Pozemní stavitelství 6. P Ř Í L O H A Prohlášení k životnímu prostředí (období 25 26) OHL ŽS, a.s. závod Pozemní stavitelství 6 Úvod Tato Příloha k Prohlášení k životnímu prostředí je zpracována za OHL ŽS, a.s., závod Pozemní

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Vzdělání a rodina ve světě Stručná anotace učební jednotky Žáci se v hodině zamýšlejí nad hodnotou vzdělání z různých úhlů pohledu.

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I

N á v r h. ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Čl. I N á v r h III. ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 201/2012 Sb.,

Více

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility)

Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) Elektrochemické články v elektrické trakci železniční (Rail Electromobility) J. Opava Ústav ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT Praha J. Opava Ústav ekonomiky a a managementu

Více

Zpracování a využití ropy

Zpracování a využití ropy Zpracování a využití ropy Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.7.2018 C(2018) 4426 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/1011, pokud

Více

Výsledky mezinárodního výzkumu TIMSS 2007

Výsledky mezinárodního výzkumu TIMSS 2007 MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 Malá Strana TISKOVÁ ZPRÁVA odbor vnějších vztahů a komunikace Výsledky mezinárodního výzkumu TIMSS 2007 Praha,

Více

EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA. SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic

EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA. SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic Verze 1.0 13. 12. 2010 Správa verze Dokument zpracovala: Vydal: Kontrolu provedl:

Více

Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění příloha I nařízení (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku

Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění příloha I nařízení (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.11.2013 COM(2013) 718 final 2013/0341 (NLE) Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění příloha I nařízení (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním

Více

Sestavení energetického plánu města

Sestavení energetického plánu města Sestavení energetického plánu města Poté co byly vybrány prioritní činnosti a projekty pro zařazení do městského energetického programu v kroku 6, zbývá vypracovat konečný návrh, který bude předložen městské

Více

Úkol 1: Obchodní rozpětí

Úkol 1: Obchodní rozpětí Obchodní rozpětí Úkol 1: Obchodní rozpětí obchodní rozpětí = rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou U kterých z následujících produktů je obvykle obchodní rozpětí v maloobchodě relativně nízké a u kterých

Více

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Nový přístup k vedení auditů 3 úrovně pro vedení auditu Vrcholové vedení organizace Vlastníci procesů Pracoviště Nový přístup k

Více

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba TÝMOVÝ VÝSTUP Týmový výstup 360 zpětné vazby 360 zpětná vazba ÚVOD Týmový výstup nabízí přehled výsledky napříč zvolenou skupinou. Výstup odpovídá strukturou individuálním výstupním zprávám a pracuje s

Více

CNG zemní plyn. Alternativní palivo v dopravě

CNG zemní plyn. Alternativní palivo v dopravě CNG zemní plyn Alternativní palivo v dopravě CNG (compressed natural gas) stlačený zemní plyn Hlavní výhody zemního plynu CNG levný Ekonomické efekty jsou nejvíce patrné u vozidel s vyšším počtem ujetých

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE MANUÁL SOUTĚŽE SPECIFICKÉHO VYSOKOŠKOLSKÉHO VÝZKUMU PRO ROK 2013 Zpracovali: Mgr. Petr Nohel a Prof. Petr Volf OBSAH 1 Základní dokumenty, podmínky a termíny Soutěže SVV 3 2

Více

Dilo vyžaduje ochranu dle autorského zákona.

Dilo vyžaduje ochranu dle autorského zákona. 02 Metodika a pracovní listy s úkoly pro žáky pro zpracování cvičné marketingové nabídky produktů malého hospodářského dvora v předmětu Marketing pro obor Ekonomika a podnikání Dilo vyžaduje ochranu dle

Více

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 1. Identifikace zákazníka. 2. Investiční cíle zákazníka. Jméno a příjmení / obchodní firma / název: RČ/IČ: bytem/sídlo:

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 1. Identifikace zákazníka. 2. Investiční cíle zákazníka. Jméno a příjmení / obchodní firma / název: RČ/IČ: bytem/sídlo: INVESTIČNÍ DOTAZNÍK Investiční dotazník je předkládán v souladu s ust. 15h a 15i zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů zákazníkovi společnosti B22 Finance

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES. ze dne 11. února 2004,

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES. ze dne 11. února 2004, SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2004/3/ES ze dne 11. února 2004, kterou se mění směrnice Rady 70/156/EHS a 80/1268/EHS, pokud jde o měření emisí oxidu uhličitého a spotřeby paliva vozidel kategorie

Více

11.11.2010 Úřední věstník Evropské unie L 293/15

11.11.2010 Úřední věstník Evropské unie L 293/15 11.11.2010 Úřední věstník Evropské unie L 293/15 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1014/2010 ze dne 10. listopadu 2010 o sledování a hlášení údajů o registraci nových osobních automobilů podle nařízení Evropského

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Semestrální práce Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření Analýza výsledků dotazníkového šetření - fakultní dotazník Vypracovaly: Klára Habrová,

Více

DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OLOMOUC TRAINING CENTRE s.r.o., Brněnská 47, 779 00 Olomouc tel: 585 417 828, 723 560 038, fax: 585 417 823 e mail: jana.palkova@otc-olomouc.cz N A B Í Z Í M E V Á M DESETIDENNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MARKETING

Více

STANOVISKO č. 01/2006 EVROPSKÉ AGENTURY PRO BEZPEČNOST LETECTVÍ

STANOVISKO č. 01/2006 EVROPSKÉ AGENTURY PRO BEZPEČNOST LETECTVÍ STANOVISKO č. 01/2006 EVROPSKÉ AGENTURY PRO BEZPEČNOST LETECTVÍ k nařízení Komise, kterým se mění nařízení (ES) č. 1592/2002 Evropského parlamentu a Rady o společných pravidlech v oblasti civilního letectví

Více

Dne jediný akcionář Vladimír Minařík na základě kupní smlouvy prodal akcie společnosti KM PRONA holding s.r.o. IČ

Dne jediný akcionář Vladimír Minařík na základě kupní smlouvy prodal akcie společnosti KM PRONA holding s.r.o. IČ PROFIL SPOLEČNOSTI Akciová společnost KM-PRONA, a.s. byla založena zakladatelskou smlouvou dne 23.7.2003 rozhodnutím jediného akcionáře pana Vladimíra Minaříka a dne 8.12.2003 zapsána do Obchodního rejstříku,

Více

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ A MOŽNOSTI PŘESTUPŮ MEZI JEDNOTLIVÝMI KATEGORIEMI OBSAH

KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ A MOŽNOSTI PŘESTUPŮ MEZI JEDNOTLIVÝMI KATEGORIEMI OBSAH KATEGORIZACE ZÁKAZNÍKŮ A MOŽNOSTI PŘESTUPŮ MEZI JEDNOTLIVÝMI KATEGORIEMI OBSAH 1. Kategorie zákazníků... 1 1.1 Profesionální zákazník... 1 1.2 Profesionální zákazník na žádost... 2 1.3 Neprofesionální

Více

Originální oleje Mercedes-Benz šetří Vaše náklady.

Originální oleje Mercedes-Benz šetří Vaše náklady. Originální oleje Mercedes-Benz šetří Vaše náklady. Doporučujeme oleje Mercedes-Benz Kdo je nejlépe kvalifikovaný pro vývoj dokonalého motorového oleje pro naše vozidla? Za vším stojí naši vědci a inženýři,

Více

Technologie dopravy a logistika Cvičení 6, 2. úloha Silniční přeprava nákladů Ing. Zdeněk Michl Ústav logistiky a managementu dopravy ČVUT FD

Technologie dopravy a logistika Cvičení 6, 2. úloha Silniční přeprava nákladů Ing. Zdeněk Michl Ústav logistiky a managementu dopravy ČVUT FD Technologie dopravy a logistika Cvičení 6, 2. úloha Silniční přeprava nákladů Ing. Zdeněk Michl Ústav logistiky a managementu dopravy ČVUT FD Zadání úlohy : Velká automobilka očekává Vaši nabídku pro výběrové

Více

Projektové a grantové řízení

Projektové a grantové řízení Dodatek č. 5 Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor -41-M/02 Obchodní akademie, platného od 1. 9. 20 - platnost od 1. 9. 2015 Projektové a grantové řízení je volitelný předmět

Více

Jedná se o slovní úlohy s tématy běžného života. Žáci řeší slovní úlohy pomocí trojčlenky.

Jedná se o slovní úlohy s tématy běžného života. Žáci řeší slovní úlohy pomocí trojčlenky. Šablona č. I, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Číslo a proměnná Přímá a nepřímá úměrnost Ročník 7. Materiál slouží

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE

STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE STÁŽ V EVROPSKÉ KOMISI 2 STÁŽ V EVROPSKÉM PARLAMENTU 4 STÁŽ V RADĚ EVROPSKÉ UNIE 7 STÁŽ VE VÝBORU REGIONŮ 9 STÁŽ V EVROPSKÉM HOSPODÁŘSKÉM A SOCIÁLNÍM

Více

Směrnice č. 54 PRAVIDLA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTI O PŘIDĚLENÍ ÚČELOVÉ DOTACE Městského úřadu Kravaře obce s rozšířenou působností

Směrnice č. 54 PRAVIDLA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTI O PŘIDĚLENÍ ÚČELOVÉ DOTACE Městského úřadu Kravaře obce s rozšířenou působností Směrnice č. 54 PRAVIDLA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTI O PŘIDĚLENÍ ÚČELOVÉ DOTACE Městského úřadu Kravaře obce s rozšířenou působností V Kravařích dne: 20. 11. 2013 Zpracoval: Ing. Pavel Novotný, tajemník Kontroloval:

Více

Průzkum škol: ICT a výuka MANUÁL PRO ŠKOLNÍ KOORDINÁTORY

Průzkum škol: ICT a výuka MANUÁL PRO ŠKOLNÍ KOORDINÁTORY Průzkum škol: ICT a výuka MANUÁL PRO ŠKOLNÍ KOORDINÁTORY European Schoolnet Service d Approches Quantitatives des faits éducatifs Obsah Úvod... 2 1. PŘEHLED ORGANIZACE STUDIE... 3 2. POVINNOSTI A ÚKOLY...

Více

Ropa, zpracování ropy

Ropa, zpracování ropy VY_52_Inovace_246 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ropa, zpracování ropy prezentace Ročník: 8, 9 Projekt EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 6. 10. 2012

ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 6. 10. 2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy Očekávaný

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 Markéta Burdová Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí Studijní obor:

Více

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění směrnice Rady 96/53/ES, pokud jde o lhůtu pro provádění zvláštních

Více

Distribuce a uplatnění paliv na bázi bioetanolu na trhu

Distribuce a uplatnění paliv na bázi bioetanolu na trhu Cukrovary a lihovary TTD Distribuce a uplatnění paliv na bázi bioetanolu na trhu Jaroslav Drštka obchodní manažer Autotec/Autosalon 2010 8. květen 2010, Brno Člen skupiny Tereos Obsah Úvod Palivo E85 Palivo

Více

Č.j. S 76/99/220/2201 V Brně dne 9.9. 1999

Č.j. S 76/99/220/2201 V Brně dne 9.9. 1999 Č.j. S 76/99/220/2201 V Brně dne 9.9. 1999 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 12.7. 1999 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení, ve spojení s 12 zákona č.

Více

Projektové a grantové řízení

Projektové a grantové řízení Dodatek č. 5 Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor -41-M/02 Obchodní akademie, platného od 1. 9. 20 - platnost od 1. 9. 2015 Projektové a grantové řízení je volitelný předmět

Více

Příloha 7 Osnova projektu pro podopatření Osnova projektu pro podopatření /Investiční záměr a) založení producentských organizací/

Příloha 7 Osnova projektu pro podopatření Osnova projektu pro podopatření /Investiční záměr a) založení producentských organizací/ /Investiční záměr a) založení producentských organizací/ 1. Název projektu 1.1. Stručný a výstižný název projektu - uveďte stručný a výstižný název projektu, návaznost projektu k prioritě, opatření, podopatření

Více

Jedinečná bezpečnost bez koroze

Jedinečná bezpečnost bez koroze Jedinečná bezpečnost bez koroze Ekonomická dezinfekce s využitím ECA vody. Kontinuální výstřik lahví využitím ECA vody Dezinfekční systém ohleduplný k životnímu prostředí ECA voda Dezinfekce s přidanou

Více

Finanční mechanismus Evropského hospodářského prostoru Finanční mechanismus Norska DOHODA. mezi

Finanční mechanismus Evropského hospodářského prostoru Finanční mechanismus Norska DOHODA. mezi Finanční mechanismus Evropského hospodářského prostoru 2014-2021 Finanční mechanismus Norska 2014-2021 DOHODA mezi Výborem pro finanční mechanismus a Ministerstvem zahraničních věcí Norska (dále jen donoři

Více

DATA SUPPORT READER S LOYALTY CONSUMER GUIDE

DATA SUPPORT READER S LOYALTY CONSUMER GUIDE DATA SUPPORT READER S LOYALTY CONSUMER GUIDE pro Unii vydavatelů Hana Říhová červen 2012 GfK 2012 Nástroje na výzkumnou podporu tisku June 2012 1 Agenda 1. Data Support 2. Reader s Loyalty 3. Consumer

Více

Předloha. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /.. ze dne [ ] o použití čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie na kategorie specializačních dohod

Předloha. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /.. ze dne [ ] o použití čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie na kategorie specializačních dohod EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne xxx K(20..) yyy v konečném znění Předloha NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /.. ze dne [ ] o použití čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie na kategorie specializačních dohod

Více

Vše, co musíte vědět o MAZIVECH DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o MAZIVECH DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o MAZIVECH DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O MAZIVECH Výměna oleje je 1. podmínkou údržby. PROČ PROVÁDĚT VÝMĚNU OLEJE? Je nezbytné pravidelně měnit motorový olej a používat maziva

Více

SILNIČNÍ PŘEPRAVA NÁKLADŮ

SILNIČNÍ PŘEPRAVA NÁKLADŮ SILNIČNÍ PŘEPRAVA NÁKLADŮ 17TEDL TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA CVIČENÍ Č. 5, ÚLOHA 2 ING. ZDENĚK MICHL ÚSTAV LOGISTIKY A MANAGEMENTU DOPRAVY FAKULTA DOPRAVNÍ ČVUT V PRAZE ZADÁNÍ ÚLOHY Velká automobilka

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.10.2015 COM(2015) 516 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Výroční zpráva o jednáních uskutečněných Komisí v oblasti vývozních úvěrů, ve smyslu nařízení (EU)

Více

DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Strojírenství informační technologie a počítačová grafika Ledeč nad Sázavou 2013

Více

Osnova projektu pro opatření 1.2.

Osnova projektu pro opatření 1.2. 1. Název projektu: 1.1. Stručný a výstižný název projektu - uveďte, stručný a výstižný název projektu, návaznost projektu k prioritě, opatření a investičnímu záměru; 1.2. Cíle projektu 1.2.1. Specifické

Více

Zpráva zpracovaná projektem DifferEco

Zpráva zpracovaná projektem DifferEco Zpráva zpracovaná projektem DifferEco o zkoušce palivového kondicionéru Boogie Energy Pill Jiří Míča DifferEco Husova 163, 533 12 Chvaletice IČ: 12964964 Česká Republika DIČ: CZ5412210089 Spisová značka

Více

2004D0003 CS 18.06.2011 001.001 1

2004D0003 CS 18.06.2011 001.001 1 2004D0003 CS 18.06.2011 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 4. března 2004

Více

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie

Zemní plyn v dopravě. Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie Česká plynárenská unie POSLÁNÍ: Soustavné zlepšování podmínek pro podnikání v plynárenském oboru v České republice a Evropské unii.

Více

GLOBALIZACE. Cíle GRV: Postoje a hodnoty

GLOBALIZACE. Cíle GRV: Postoje a hodnoty GLOBALIZACE Co aktivita ověřuje: Tato aktivita zjišťuje momentální úroveň znalostí, případně představ žáků o procesu globalizace i o jejich schopnosti analyzovat tento proces z hlediska kladných a záporných

Více

Customer Intelligence, aneb Jak může neoblíbená analýza dat usnadnit práci marketingu

Customer Intelligence, aneb Jak může neoblíbená analýza dat usnadnit práci marketingu Customer Intelligence, aneb Jak může neoblíbená analýza dat usnadnit práci marketingu Filip Trojan Applied Analytics Manager, Deloitte Advisory Listopad 2012 Obsah 1. Představení 2. Marketing versus analýza

Více

Eliška Sovová a Kristýna Fischerová projekt Čtenář a

Eliška Sovová a Kristýna Fischerová projekt Čtenář a Eliška Sovová a Kristýna Fischerová projekt Čtenář a www.svetgramotnosti.cz Krátké představení projektu Čtenář Rok narození: 2009 Počet zapojených dětí: cca 40 000 Počet zapojených škol: každý rok cca

Více

23042012_WORKsmart_ECO_bro_CZ. WORKsmart -Eco. Pečujte o životní prostředí i svůj zisk. Let s drive business. www.tomtom.

23042012_WORKsmart_ECO_bro_CZ. WORKsmart -Eco. Pečujte o životní prostředí i svůj zisk. Let s drive business. www.tomtom. 23042012_WORKsmart_ECO_bro_CZ WORKsmart -Eco Pečujte o životní prostředí i svůj zisk www.tomtom.com/business Let s drive business Obsah 2 Jak ekologické je vaše podnikání? 3 Optimalizace využití vozidel

Více

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/07. Vznik studijních opor v rámci ediční a projektové činnosti Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-17/07. Vznik studijních opor v rámci ediční a projektové činnosti Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci VNITŘNÍ NORMA PdF UP PdF-B-17/07 Vznik studijních opor v rámci ediční a projektové činnosti Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Garant: Článek 1 Úvodní ustanovení Článek 2 Základní

Více

Vyhlášení centralizovaných rozvojových programů pro veřejné vysoké školy pro rok 2015

Vyhlášení centralizovaných rozvojových programů pro veřejné vysoké školy pro rok 2015 Vyhlášení centralizovaných rozvojových programů pro veřejné vysoké školy pro rok 2015 I. Vyhlášení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo ) vyhlašuje níže uvedené centralizované

Více

Rada Evropské unie Brusel 1. června 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 1. června 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 1. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2017/0114 (COD) 9672/17 ADD 2 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 1. června 2017 Příjemce: Č. dok. Komise: SWD(2017)

Více

Obecné pokyny k operativní činnosti kolegií

Obecné pokyny k operativní činnosti kolegií EIOPA-BoS-14/146 CS Obecné pokyny k operativní činnosti kolegií EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

V Ý Z V A K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ZJEDNODUŠENÉ PODLIMITNÍ ŘÍZENÍ. Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky

V Ý Z V A K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ZJEDNODUŠENÉ PODLIMITNÍ ŘÍZENÍ. Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky V Ý Z V A K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ZJEDNODUŠENÉ PODLIMITNÍ ŘÍZENÍ 1. ZADAVATEL: Obec Petrovice u Karviné zastoupená: doc. Ing. Marian Lebiedzik Ph.D. starosta obce adresa: Petrovice u

Více