Srovnávací testy svrchních materiálů zásahových oděvů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Srovnávací testy svrchních materiálů zásahových oděvů"

Transkript

1 Srovnávací testy svrchních materiálů zásahových oděvů Ochranný oděv ZAHAS Jak dostatečně chrání DALE ANTIFLAME oproti jiným nehořlavým látkám? Podrobili jsme DALE ANTIFLAME a konkurenční výrobky testům od nejjednoduššího po nejnáročnější. První testy měly určit některé základní protipožární charakteristiky. Vzněcují se, taví se nebo odkapávají? Srazí se, pokud budou vystaveny žáru a obnaží kůži uživatele? Odpovědi poskytují pouze obecné informace, jak účinně může látka reagovat v opravdové krizi. Testy, které popisujeme, jsou velice podobné simulaci skutečného požáru, elektrického oblouku a jiného nebezpečí. Pomáhají určit, jak si látka povede mimi laboratorní podmínky. Je třeba zvážit následující popis testů a výsledků demonstrujících ochranné charakteristiky DALE ANTIFLAME. Přežití popálenin To, jestli člověk přežije popáleniny, záleží na vážnosti popálenin a celkové zasažené oblasti. Obecně platí, že čím menší oblast je zasažena, tím větší šanci má člověk přežít. Rovněž je důležité minimalizovat třetí stupeň popálenin. Popáleniny zasahující všechny vrstvy kůže často vyžadují odstranění této kůže, což vyžaduje přenesení zdravé tkáně na zasažené místo. S věkem postupně ztrácíme schopnost přežít takovéto vážné popáleniny. Účelem žáruvzdorného oblečení je snížit riziko popálenin, a tím zvýšit naše šance na přežití a uzdravení. Popáleniny kůže 1. stupeň popálení - bolestivé ale relativně lehké popáleniny 2. stupeň popálení - vážné poškození kůže ale kůže se může zcela zahojit v případě účinné lékařské péče 3. stupeň popálení - hluboké popáleniny, které zničí kůži a vyžadují rozsáhlou lékařskou péči Vertikální test hořlavosti Účel: určit, zda je látka hořlavá, taví se nebo odkapává, když ji vystavíme ohni, zda-li bude hořet nebo žhnout po určité době po odstranění ze skutečného ohně a zda-li zuhelnatí. Metoda: federální norma č. 191A, Metoda 5903.I. Je to jedna z několika testovacích metod hořlavosti. Tyto testy se v základu skládají z vystavení vertikálně zavěšené látky otevřenému ohni. Plamen musí mít danou délku, zasáhnout látku v daném úhlu a hořet po určitou dobu. Požadavky: ASTM F *. Netaví se a neodkapává. Zbytkový plamen by neměl přesáhnout dvě sekundy a délka zuhelnatění by neměla přesáhnout 152mm (6 palců). Výsledky: viz. Tabulka 2.

2 Výrobek DALE ANTIFLAME DALE ANTIFLAME Zbytkový Zbytkové Zuhelnatění Zuhelnatění Odkapávání plamen (s) žhnutí (s) (mm) (palce) 0,1 3,3 Žádné 126 4,96 Žádné 100 3,96 0,5 5,5 Žádné 106 4, ,23 Závěr: Výrobky DALE ANTIFLAME se nevzněcují, nežhnou a neodkapávají, pokud jsou testovány vertikálním testem hořlavosti. Všechny testované výrobky splňují požadavky normy ASTM F Institut: Institut analýzy textilií, Universtiy of Alberta Reference: , 23.září 1996 *(upraveno podle ASTM ) Test žáruvzdornosti a srážení při vysokých teplotách Účel: Některé látky můžou projít vertikálním testem hořlavosti, ale sráží se, pokud jsou vystaveny vysokým teplotám. Látka, které se vzněcuje nebo sráží a obnažuje kůži, je zcela jasně méně bezpečná než ta, která to nedělá. Metoda: (navržená) C**/CGSB Par7.3: Test žáruvzdornosti a srážení při vysokých teplotách. Látka je umístěna do pece při 260 C/500F po dobu 5 min. Výsledek: Výrobek Změna rozměru Popis po testu DALEANTIFLAME Osnova -0,6% Útek -0,3% Žádné vzněcování, tavení a odkapávání Nomex IIIA Žádné vzněcování, tavení a Osnova -2,3% odkapávání, látka po testu lehce Útek -1,3% zvrásněná Osnova -0,6% Žádné vzněcování, tavení a DALEANTIFLAME Útek -0,8% odkapávání Indura Osnova -0,2 % Útek -0,2% Žádné vzněcování, tavení a odkapávání Závěr: bavlněné výrobky se srážejí méně než výrobek Nomex IIIA, jestliže jsou vystaveny vysokým teplotám. Všechny látky splnily navrhované požadavky normy. Institut: Institut analýzy textilií, Universtiy of Alberta Reference: , 29. Srpen 1996; , 25. listopad 1996

3 Plamen a žár nespálí DALE ANTIFLAME Test odolnosti proti žáru (TPP) Účel: Při požáru může dojít k popáleninám kůže i přesto, že je chráněná látkou proti přímému plamenu. Test TPP určuje, do jaké míry látka chrání proti popáleninám způsobeným přenosem žáru. Metoda: modifikovaná ASTM D * Modifikace představuje zpomalení pohybu látky v přístroji. Test je založen na vložení látky do toku žáru a měření míry zvýšení teploty. Látka je umístěna mezi dva tepelné zdroje a senzor. Senzor měří dobu potřebnou pro proniknutí tepla přes látku, které způsobí druhý stupeň popálení. Testování probíhá dvakrát. Poprvé se senzorem přímo naproti látce a podruhé se senzorem, který je mírně vzdálen od látky. Dva kombinované výsledky určují, jak se látka bude chovat ve skutečných podmínkách. Když je člověk oblečen, část látky se dotýká kůže a část visí volně. Výsledky: viz Tabulka 3 Výrobek Hodnoty TPP s rozpěrkou Hodnoty TPP bez rozpěrky DÁLEANTIFLAME ,2 4,9 Namex IIIA 13,2 4,9 DALEANTIFLAME ,7 5,6 Indura 9,0 6,0 * tato metoda byla převzata z testovacích norem ASTM v roce 1995, ale stále se používá. Poznámky: Hodnota TPP se vypočítá vynásobením času, který je potřebný ke vzniku druhého stupně popálení, dvěma. Čím vyšší je hodnota TPP, tím vyšší je ochrana proti přenosu žáru. Závěr: Všechny látky nabízejí účinnou ochranu před žárem. Testované výrobky DALE ANTIFLAME představují vysoký stupeň ochrany proti přenosu žáru při obou testovacích podmínkách. Institut: Institut analýzy textilií, Universtiy of Alberta Reference: , 29. Srpen 1996; , 25. listopad 1996 Testování účinků žáru na živou hmotu pomocí figurín Účel: určit, do jaké míry může látka chránit proti ohni živou hmotu. Metoda: Při tomto testu je figurína chráněná žáruvzdorným oblečením vystavena proudu žáru 2 cal/cm2 po dobu 4 sekund. Do figuríny je zabudováno 122 tepelných senzorů. Během testu měří zvýšení teploty v různých bodech těla. Výsledky měření jsou zpracovány počítačem, který vypočítá rozsah, lokaci a vážnost popálení. Testované látky mají identická design a byly vyrobeny stejným výrobcem Nomex IIIA, Indura, DALE ANTIFLAME a Všechny byly třikrát čištěny.

4 Žár a plamen nespálí DALE ANTIFLAME Simulace hoření živé hmoty Systém tepelné analýzy figurín Centrum ochrany textilií při Státní univerzitě v Severní Karolíně (T-PACC) je zdrojem dat pro testy hoření živé hmoty na figurínách. Tyto výsledky představují pouze část výzkumu. Celá zpráva spolu s video nahrávkami je dostupná v Dale. Dale zodpovídá pouze za popis testovacích postupů a interpretaci zkušebních dat poskytnutých NSCU a dále za všechny závěry zmíněné v této brožuře týkající se vztahu mezi daty získanými na figurínách a při skutečné ohraně před popálením. Pracovník, který je vystaven požáru bude pravděpodobně potřebovat také ochranu před následným hořením živé hmoty nebo proti hořícím troskám. Žáruvzdorná látka musí tedy zůstat následně flexibilní a uchovat si sou velikost. Pokud ztvrdne, může prasknout a otevřít pukliny při úniku do bezpečí. Pokud se srazí, může obnažit kůži. V obou případech může mít druhotný oheň ničivé účinky. Testy látek při hoření živé hmoty poskytly níže uvedené výsledky. Výsledky: Výrobek DALE ANTIFLAME Nomex IIIA DALE ANTIFLAME Indura Sražení a stav látky po testu Minimální sražení Flexibilní po testu Výrazné sražení Velmi křehká po testu Minimální sražení Flexibilní po testu Minimální sražení Velmi křehká po testu Závěr: Při tomto testu oba výrobky DALE ANTIFLAME prokázaly vyšší stupeň ochrany před nejvážnějším druhem zranění ve srovnání s dalšími testovanými výrobky. Navíc testy dalších výrobků prokázaly, že popálení třetího stupně pokračovalo 15 sekund po vystavení žáru po dobu 4 sekund. DALE ANTIFLAME nabízí nejlepší celkovou ochranu před popálením (viz Tabulka 4) Nomex IIIA a Indura se stávají velmi křehké po prvním vystavení a výrobek Nomex IIIA se výrazně srazí po prvním vystavení ohni. Oba výrobky DALE ANTIFLAME zůstávají nepoškozené, flexibilní a zachovávají si svou velikost po prvním vystavení ohni. Mohou poskytnout vyšší stupeň ochrany po určitou dobu druhého vystavení požáru. Poznámka: Protože uživatelé protipožárního oblečení pracují v různých klimatických podmínkách, nenosí vždy pod protipožárním oblekem spodní další vrstvu oblečení. Proto jsme tuto vrstvu nepoužili ani na figurínách. Použití další vrstvy oblečení výrazně sníží procento popálení.

5 Test ochrany před elektrickým obloukem V Evropě nosí elektrikáři protipožární obleky již několik let. Řada technických firem v Severní Americe zavádí programy ochranného oděvu od roku 1994, kdy OSHA nařídila, že oděv nesmí zvýšit rozsah zranění (OSHA Zařízení na ochranu před elektrickým proudem). Účel: Změřit přenos žáru přes látku vystavenou elektrickému oblouku. Elektrický oblouk je obvykle velmi krátký ale zároveň vytváří vysokou energii. Látka, která dobře chrání před běžným ohněm nemusí být dostatečná při ochraně před elektrickým obloukem. Proto musí protipožární látky projít speciálním testem. Metoda: ASTM P557-97: Celkový test ochrany proti elektrickému oblouku. Látka je umístěna do dané vzdálenosti od elektrody a je vyvolán elektrický oblouk. Desky umístěná za látkou jsou vybaveny senzory. Na základě informací, které jsou zaznamenány, počítač vypočítá teplo, které prochází látkou a odhadne bod, ve kterém by došlo k popálení druhého stupně. Výsledky: bez spodní vrstvy oblečení Výrobek Váha* Hodnota ATP DALE ANTFLAME ,3 uncí 4,4 DALEANTFLAME ,5 uncí 8,8 DÁLE ANTFLAME ,6 uncí 9,7 Namex IIIA 6,3 uncí 6,0 Indura 9,6 uncí 10,1 * váha vzorku Poznámky: Hodnota ATP se vztahuje k množství energie, které prochází látkou před tím, než dojde k popálení druhého stupně. Vyšší hodnoty ukazují lepší výkon látky. Účinky vrstev oblečení Poznámka: Přidání 5,2 unce Devold Quality 62 FR bavlněného oděvu k DALE ANTIFLAME triko o váze 6,4 unce ATPV = 12,5 cal/cm 2 Přidání 8 uncí Devold Quality 65 FR vlněného oděvu Zirpro k DALE ANTIFLAME (7,5 unce) ATPV = 20,0cal/cm2 Závěr: DALE ANTIFLAME i při nižší hmotnosti poskytuje výraznou ochranu před elektrickým obloukem. Institut: Ontario Hydro Technologies, Laboratoře vysokého proudu Reference: Dále, 30.května 1996, 19.června 1996, 18.a 19.února 1999.

6 Bezpečnostní záznam DALE ANTIFLAME : tři dekády úspěchu Antistatické vlastnosti Účel: Při práci, kde mohou pracovníci přijít do kontaktu s výbušnými plyny nebo kde pracují s elektronicky řízenými agregáty může statická elektřina přenášena oděvem způsobit výbuch nebo požár. Tento test vyjadřuje antistatické vlastnosti ohnivzdorných látek. Metoda: Látky obdrží náboj 5kV. Poté je zaznamenán čas, než ztratí 90% náboj. Výsledek: Produkt použito napětí v kv Délka poklesu náboje (t 1/10 sekundy) DALE ANTIFLAME ,2 Nomex IIIA +5 >300 Nomex Delta A +5 >300 Závěr: DALE ANTIFLAME má podstatně lepší antistatické vlastnosti než Nomex IIIA a Delta A. Ztratí náboj 5kV skoro stokrát rychleji. Institut: BTTG Reference: 2/5968/2 29. Leden, 1995 Trvanlivé bezpečné provedení Testování nepoužitých nehořlavých látek poskytuje pouze částečný pohled na jejich bezpečnostní vlastnosti. Takové testování nic nevypoví o tom, jak ohnivzdorná zůstane látka po opakovaném praní a nošení. Jak ukazuje studie pořízená ve spolupráci s některými z našich největších koncových uživatelů, DALE ANTIFLAME oděv nošený pobřežními pracovníky je běžně krát prán během své životnosti. Zařídili jsme, aby 200krát prané látky DALE ANTIFLAME podstoupily Vertikální test hořlavosti. Účel: Potvrdit, že prané DALE ANTIFLAME látky zůstávají ohnivzdorné. Metoda: Britské standardní BS 6249 část 1: 1982 Vertikální test hořlavosti. Výsledek: znázorňuje tabulka 6

7 Tabulka 6: Vertikální test hořlavosti Vertikální test hořlavosti Nový 100 vyprání 200 vyprání Trvání plamene (v sec.) Ohořelé části Ne Ne Ne 0 0 Průměrná délka poškození Závěry: Je zřejmé, že pokud je oblečení DALE ANTIFLAME dobře udržováno, snadno poskytne pracovníkům stejnou ochranu v poslední den používání jako v první. Institut: SCOT Innovation & Development Inc. Reference: 2/2933/3 3. Prosinec, 1993 DALE ANTIFLAME v praxi V Norském HMS Senter (Centrum zdraví, životního prostředí a bezpečí) podrobili DALE ANTIFLAME oděvy ještě četnějšímu praní. Cvičné zařízení HMS Senter pro pobřežní dělníky, které je navštěvováno každoročně více než 3500 lidmi, vytváří velkou poprávku po látkách DALE ANTIFLAME. Kombinézy jsou často znečištěny a vyžadují více než 250 vyprání během své životnosti. Testy a prohlídky oděvů praných krát provedené HMS Senter odhalily, že DALE ANTIFLAME udržují svou odolnost vůči ohni a žáru. Ochrana Snímaná zkouška použitých oděvů pomocí figurín Účel: Opakované praní může ve skutečnosti zlepšit odolnost DALE ANTIFLAME vůči žáru. Během série testů vznícení provedeného British Textile Technology Group, zjistili vědci, že použité DALE ANTIFLAME oděvy měly lepší tepelně ochranné vlastnosti, než nové Antiflame oděvy. Použité oděvy byly označeny a sledovány během tří let služby na pobřežních ropných plošinách v Severním moři. Během této doby byly oděvy podrobeny více než 70 praním. Praní vyplavilo pryč nadměrné chemikálie a lehce zabarvilo a srazilo látku. Výsledkem bylo, že látka vytvořila pevnější tepelně ochrannou vrstvu a tím dosáhla lepších výsledků v testech vznícení než nepoužívaná Antiflame látka. Výsledky: Vývoj popálení Nový Použitý 2. stupeň 11,9% 0,9% 1. stupeň 11,9% 4,0% Celkové popálení 19,0% 4,9%

8 Institut: BTTG Reference: 2/5968/2, 2/6334. Ohnivzdornost a trvanlivost Ohnivzdornost některých ohnivzdorných látek se horší, pokud jsou tyto látky skladovány nevyprané po mnoho let. V chemickém procesu známém jako hydrolýza působí vzájemně vzduch a vlhkost na látku a mění hodnoty jejího ph. Když je látka poté užívána, praní z ní odstraní ohnivzdorné chemikálie. Unikátní fixační a neutralizační proces DALE kombinovaný s naším procesem kontrolního systému zajišťuje, že DALE ANTIFLAME látky mohou být skladovány po dlouhou dobu aniž by prodělaly hydrolýzu. Při vertikálním testu hořlavosti provedeného pomocí armádního vybavení, neprokázaly uniformy vytvořené z látky DALE ANTIFLAME žádné známky hydrolýzy, dokonce ani po desetiletí skladování (Výsledky testu v Tabulce 7). Zatím co dlouhodobé uskladnění je jistota pro naše armádní klienty, pracovní oděv vyrobený z ohnivzdorných látek je jen výjimečně uskladněn na více než čtyři roky. Jak ukazují testy Norské armády, skladování po čtyři či deset let nemá žádné špatné dopady na DALE ANTIFLAME. Vertikální test hořlavosti (po 10 letech uskladnění) Jedno praní 5 praní Dožeh (sec.) 0 0 Délka zuhelnatění (mm) DIN / Prací metoda: ISO 5330,3A Institut: Materials Division, Norwegian Armed Forces. Reference: T/ Naši konkurenti tvrdí, že hydrolýza je sporný bod látek DALE ANTIFLAME. Během 30 let nebyl nikdy vznesen požadavek na DALE A/S aby tuto skutečnost objasnila. Abychom dokázali naše tvrzení, získali jsme 4-6 let staré oděvy vyrobené z DALE ANTIFLAME oz. látky které byly uloženy ve skladu a zabalené v plastikových pytlích. Byly 3krát vyprány v N.C. State University v AATCC 1993 detergentu normální cyklus, teplé praní, studené máchání. To by stačilo na odstranění jakéhokoliv hydrolyzovaného produktu z oděvů (pokud je přítomen). Byla podrobena testování na vznícení s figurínou v tepelném tavidle při 2cal/cm 2 na 4 sekundy.

9 Výsledky jsou následující: VZOREK TEST# PŘEDPOKLÁDANÉ POPÁLENÍ V % PRŮMĚR Neprané D2A 98707F 57 D2B 98707D 59 59,6% D2C 98706R 63 3 x prané D1A 98707E 54 D1B 98707F 49 47,33% D1C 98706Q 39 Jak můžete vidět, vyprané oděvy nabídly zvýšenou ochranu a výsledky se shodovaly s testováním nových materiálů. V poměru k bezpečnosti a ceně se nemusí zdát pohodlí důležitou faktorem při výrobě ohnivzdorné látky. Nicméně si v Dale uvědomujeme, že mnoho pracovníků stráví většinu svého dne v pracovní oděvu. Jejich pohodlí je pro nás důležité. Většina z našich ohnivzdorných látek jsou tudíž ze 100% bavlny. Bavlna je v chladném počasí teplejší a v teplém zase chladnější než většina syntetických látek. Na rozdíl od mnoha látek bavlna dýchá. To umožňuje únik vlhkosti a udržuje vás v suchu. Lidé již nosí bavlnu tisíce let a bavlna zůstává nejvíce používaným materiálem. Přestože Dale AS není jediným výrobcem bavlněných ohnivzdorných látek, jsou jeho bavlněné látky výjimečné. Po dokončení ohnivzdorné úpravy bavlna často ztuhne a stane se prkenná. Proces DALE ANTIFLAME však nechává bavlnu měkkou a dýchající. DALE ANTIFLAME bavlna odolává ohni, ale ve všech ostatních aspektech zůstává stále bavlnou. Tloušťka látky Tak jako bavlněná látka je DALE ANTIFLAME často těžší než její umělí rivalové. Nicméně tloušťka látky je důležitější determinant pohodlí než její váha. Dokonce, i když je DALE ANTIFLAME těžší než syntetické ohnivzdorné látky, je často tenčí. DALE ANTIFLAME je sice o unci a půl těžší než Nomex IIIA, ale taky o 0,8 mm tenčí; DALE ANTIFLAME je při stejné váze o 0,2 mm tenčí než Indura. (Tabulka 8) Produkt Váha látky Šířka (mm) DALE ANTIFLAME ,61 oz. 0,53 DALE ANTIFLAME ,25oz. 0,76 Tabulka 8: Porovnání šířky

10 Volný formaldehyd U chemicky zpracovaných látek může vysoký obsah volného formaldehydu způsobit zdravotní problémy. Speciálně může způsobit vysoký obsah volného formaldehydu podráždění pokožky, zvlášť u osob s kožními alergiemi. Formaldehyd je také na seznamu známých karcinogenů. Metoda: Japonský zákon 112 Obsah volného formaldehydu v látkách je měřen v PPM Výsledky: Produkt Obsah formaldehydu (PPM) DALE ANTIFLAME ,5 Indura 365,0 Závěry: Produkty DALE ANTIFLAME mají velmi nízký obsah volného formaldehydu. BYL JSTE POVOLÁN UPROSTŘED STUDENÉ, BOUŘLIVÉ NOCI A OD TÉ DOBY JSTE STÁLE NA SLOUPU OPRAVUJÍCÍ ELEKTRICKÉ VEDENÍ. JE POZDNÍ ODPOLEDNE; SLUNCE PROSVITLO A TEPLOTA PRUDCE VZROSTLA. OHNIVZDORNÉ KOMBINÉZY, KTERÉ VÁS DRŽELY MINULOU NOC V CHLADU VÁS TEĎ HŘEJÍ. LITUJETE DNE, KDY VÁŠ ZAMĚSTNAVATEL NAKOUPIL BEZPEČNOSTNÍ OBLEČENÍ ZE SYNTETICKÝCH LÁTEK. KÉŽ BYSTE TAK MĚL OBLEČENÍ VYROBENÉ S DALE ANTIFLAME Pohodlí V JAKÉMKOLIV ROČNÍM OBDOBÍ NEBO POČASÍ DALE ANTIFLAME ZARUČÍ VAŠE POHODLÍ. Pohodlí za každého počasí Dale má ohnivzdorné látky vyhovující mnoha potřebám. Naše Trojité DALE ANTIFLAME látky jsou perfektní pro nošení během zimy nebo za špatného počasí. Pro uživatele pracující na pobřeží, v chladném nebo vlhkém podnebí jsme zkonstruovali škálu látek, které odpuzují vodu a olej aniž by se přitom vzdávaly pohodlí. K tomu, abychom poskytli trvanlivé překážky vodě, oleji a špíně, používáme Teflon *. Poté dodáváme naši vlastní membránu do látky abychom zvýšili odolnost vůči vodě a oleji pod tlakem. Výsledkem je jedna z nejlepších ohnivzdorných látek odpuzujících vodu a olej k dostání na trhu. Trojité DALE ANTIFLAME látky také poskytnou ochranu proti větru. Technici v laboratořích Dale vyvinuli unikátní proces, který zvyšuje odolnost látky vůči větru. Jedinečně také Trojité DALE ANTIFLAME látky nejeví jakékoliv příznaky, že prošly Trojitým DALE ANTIFLAME procesem. Látky si udržují přirozený vzhled a pocit a také svou prodyšnost. To zaručuje skvěle vypadající a pohodlné oblečení udržující si po celou dobu ohnivzdorné vlastnosti. Jen proto, že jste ohnivzdorný se přece nevzdáte svého pohodlí. * Teflon je registrovaná ochranná známka DuPont. Pouze DuPont vyrábí Teflon.

11 Výsledky: Dvě nejpopulárnější verze Trojité DALE ANTIFLAME látky jsou a Tyto látky jsou částečně ekvivalentní k DALE ANTIFLAME a , kromě použití Dale Membrány a Teflon. DALE ANTIFLAME DALE ANTIFLAME Hmotnost (gramy/m2) Hmotnost (unce/yd2) 8 10,5 Zkouška nepromokavosti (ISO 4920 / AATCC-22) 5 4 Hydrostatický tlak (ISO 811 / DIN 53886) 380 / / 360 Pronikání vzduchu (ASTM D-737 / DIN 53887) 0,1 2,0 0,1 2,0 Odpudivost oleje (AATCC - 118) Vyvarování se svědění Pohodlí ohnivzdorné látky vyvolává kromě otázek, zdali vás bude udržovat v teple nebo chladu, vlhku nebo suchu také další otázky. Je látka alergen? Podráždí vaši pokožku? Chemické látky užité na látky DALE ANTIFLAME jsou testovány a prokazují, že nezpůsobují ani alergie, ani jiné příbuzné nemoci. Množství rozsáhlých dermatologických studií provedených rozličnými nezávislými výzkumnými institucemi došly k následujícím závěrům. Závěry: Žádná cytotoxicita; žádné poškození rohovky; žádná penetrace pokožky; žádná mutagenita; žádná imunotoxicita. Ve zkratce, látky DALE ANTIFLAME mohou být nošeny na kůži, aniž by způsobily podráždění. Institut: Canton Hospital, Zurich; San Francisco Health Center; H. Tronnier, Food&Drug Research Lab, Pennsylvania. Pohodlí Vysoká hodnota ÚKOL NAKOUPIT OHNIVZDORNÉ ODĚVY PRO OCHRANU PRACOVNÍKŮ VAŠÍ SPOLEČNOSTI TEĎ PADL NA VÁS. BEZPEČNOST JE VAŠÍM PRVNÍM ZÁJMEM. ALE VY VÍTE, ŽE PO VÁS BUDE ROZPOČTOVÝ ŘEDITEL CHTÍT, ABYSTE NAKUPOVALI S CO NEJNIŽŠÍMI NÁKLADY. A TAKÉ VÍTE, ŽE SVĚT JE MNOHEM KOMPLIKOVANĚJŠÍ, NEŽ NA NEJNIŽŠÍ ÚROVNI. DOBRÁ HODNOTA NEZNAMENÁ JEN NÍZKOU CENU, ALE TAKÉ TRVANLIVOST. CO S TÍM? NEJEN, ŽE DALE ANTIFLAME UMOŽŇUJE PRACOVNÍKŮM LEPŠÍ OCHRANU VŮČI OHNI A ŽÁRU NEŽ SROVNATELNÉ OHNIVZDORNÉ PRODUKTY, ALE TAKÉ NABÍZÍ SROVNATELNOU CENU A POZORUHODNOU TRVANLIVOST.

12 Cena Oděvy vyrobené z DALE ANTIFLAME jsou obvykle levnější, než ty vyrobené z Nomex IIIA a pouze o něco dražší, než ty vyrobené z Indura. Síla látky DALE ANTIFLAME je mezi látkami ze 100% bavlny jedna z nejtrvanlivějších. Studie z terénu dokazují, že má trvanlivost oproti jiným ohnivzdorným látkám z bavlny o 30% delší. Je pravdou že 100% syntetické látky jako Nomex jsou silnější než látky ze 100% bavlny jako DALE ANTIFLAME a Indura. Ale umělé látky se také často vzdávají pohodlí aby dosáhly trvanlivosti. Pevnost při trhu Účel: Po kolik praní a nošení vydrží látka vykazovat stejnou sílu a trvanlivost. Jiná je její choulostivost na trhání. Látka, která se sice hezky nosí, ale snadno trhá nemá velkou hodnotu. Metoda: ASTM 1424 (Elmendorf). Podrobili jsme DALE ANTIFLAME, Nomex IIIA a Indura testu pevnosti v trhu. Vyskladněné látky byly opakovaně prány při 70 o C a sušeny. Po každých deseti praních byly vzorky každé látky trhány a energie potřebná k jejich roztržení byla zaznamenávána. Výsledky: Výsledky ilustruje Graf 11 Závěry: Neprané DALE ANTIFLAME a se ukázaly méně náchylné k trhání než neprané Nomex IIIA a neprané Indura. Až zhruba po 50 praních měl Nomex IIIA odolnost vůči trhu o něco lepší než DALE ANTIFLAME. Během testu DALE ANTIFLAME a jasně předčily Indura. Optimální program průmyslového praní Profesionální prádelny vyvinuly následující program k maximalizaci výkonu produktů DALE ANTIFLAME. Ilustruje jej Tabulka 12 o doporučeném praní oděvů DALE ANTIFLAME. Tabulka 12: doporučené praní Krok Proces Doma (minuty) Linka (minuty) Pravidelně (minuty) 1. Předpírka studenou vodou Pomalé odstřeďování Pomalé odstřeďování Rychlé odstřeďování *Máchání v teplé vodě, potom ve studené vodě zhruba 3 4krát. Pomalé odstřeďování mezi mácháním.

13 Praní a srážení Látky DALE ANTIFLAME vyrobené z vysoce kvalitních materiálů, podrobené speciálnímu výrobnímu procesu se méně sráží, než ostatní ohnivzdorné látky. Během testu prováděného významnou mezinárodní ropnou a plynařskou společností a jejími prádelnami prokázaly oděvy DALE ANTIFLAME velmi malé srážení dokonce i po 50 pracích cyklech (Tabulka 14). Prádelny: Glis (divize Glascar Ltd.) Sarnia, Ontario. Dokonce i po 50 průmyslových praních se produkty DALE ANTIFLAME neznatelně sráží a prokazují pouze minimální blednutí. DALE ANTIFLAME oděvy se stále chovají tak, jak to očekáváte od skvělého pracovního oblečení. Aby se zajistilo minimální srážení, je třeba si vybrat výrobce vysoce kvalitního oblečení. Údržba Poslední slovo: kvalita DALE JE VĚRNÁ DEMONSTROVÁNÍ DOKONALÝCH VLASTNOSTÍ NAŠICH ANTIFLAME OHNIVZDORNÝCH LÁTEK. Z VÝSLEDKŮ SÉRIE TESTŮ PROVEDENÝCH HLAVNÍMI MEZINÁRODNÍMI TESTOVACÍMI INSTITUCEMI JSME SROVNALI NAŠE LÁTKY S NEJBLIŽŠÍMI KONKURENTY. BĚHEM TOHOTO PROCESU JSME ZJISTILI TŘI NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZÁJMY NAŠICH ZÁKAZNÍKŮ. Ochrana: Žádný jiný zájem nemůže být tak důležitý. V nejdelší a nejdetailnější části naší publikace jsme ukázali, že DALE ANTIFLAME nejenže splňuje všechny použitelné bezpečnostní normy pro průmyslové ohnivzdorné látky, ale také pomáhá ochraňovat pracovníky před ohněm, elektrickým obloukem, postřikem roztavených kovů, vysokými teplotami a svářecími jiskrami. Pohodlí: Oděv vyrobený i z těch nejbezpečnějších ohnivzdorných látek nebude k ničemu dobrý, pokud bude tak nepohodlný, že ho pracovníci nebudou chtít nosit. Druhou část naší publikace jsme věnovali popisu dokonalé pohodlnosti DALE ANTIFLAME. Hodnota: Ohnivzdorná látka může poskytovat lepší ochranu a pohodlí než ostatní, ale unese to váš rozpočet? Třetí část pojednávala o vysoké hodnotě DALE ANTIFLAME. DŮLEŽITÉ: ABY BYLY ZACHOVÁNY ESTETICKÉ A OCHRANNÉ VLASTNOSTI LÁTEK DALE ANTIFLAME, JE TŘEBA POSTUPOVAT PODLE INSTRUKCÍ O SPRÁVNÉM PRANÍ A PÉČI. NEPOUŽÍVEJTE CHLOROVÉ BĚLENÍ A KYSELÉHO MÁCHÁNÍ.

14 VŠECHNA OHNIVZDORNÁ PROVEDENÍ UVEDENÁ V TÉTO BROŽUŘE JSOU LABORATORNÍMI SIMULACEMI VYSTAVENÍ OHNI A ŽÁRU. VÝSLEDKY TESTŮ OTIŠTĚNÉ V TÉTO PUBLIKACI JSOU INTERPRETACEMI PŮVODNÍCH VÝSLEDKŮ TESTŮ A PŮVODNÍ DOKUMENTACE TESTŮ JE PŘÍSTUPNÁ NA POŽÁDÁNÍ DALE AS. VE SKUTEČNOSTI BUDE BUDOU OCHRANNÉ VLASTNOSTI ZÁLEŽET NA VÁZE LÁTKY, DESIGNU ODĚVU A JEHO PADNUTÍ, POČTU PRANÍ, VYSTAVENÍ ENERGIÍM A ČASU. BEZPEČNOSTNÍ VLASTNOSTI OCHRANNÝCH ODĚVŮ MOHOU BÝT TAKÉ OVLIVNĚNY KONTAMINACÍ. ODĚVY BY MĚLY BÝT UDRŽOVÁNY ČISTÉ A ZBAVENÉ HOŘLAVÝCH LÁTEK. INFORMACE POUŽITY V TÉTO BROŽUŘE SLOUŽÍ K NAZNAČENÍ NĚKTERÝCH ASPEKTŮ PROVEDENÍ LÁTEK DALE ANTIFLAME. KAŽDÝ, KDO HODLÁ POUŽÍT PRODUKT ZALOŽENÝ NA INFORMACÍCH V TÉTO PUBLIKACI BY SE MĚL UJISTIT, ŽE JE V SOULADU S JEJICH PŘESNÝMI ZDRAVOTNÍMI A BEZPEČNOSTNÍMI NORMAMI. INFORMACE V TÉTO BROŽUŘE NEJSOU UVEDENY S ÚMYSLEM NAHRADIT TESTOVÁNÍ K POTVRZENÍ SPRÁVNOSTI PRODUKTU PROVEDENÉ KLIENTEM. DALE AS BUDE POMÁHAT KLIENTŮM PŘI ZÍSKÁVÁNÍ SPECIFICKÝCH INFORMACÍ O OCHRANNÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK DALE ANTIFLAME. DALE AS ANI ZAHAS, S.R.O. NEPOSKYTUJE ŽÁDNOU ZÁRUKU A NENESE ODPOVĚDNOST V SOUVISLOSTI S POUŽITÍM INFORMACÍ UVEDENÝCH V TÉTO BROŽUŘE.

Významné řešení pro bavlnu

Významné řešení pro bavlnu Ciba Specialty Chemicals Inc. Ciba PYROVATEX Hoření zpomalující povrchová úprava Významné řešení pro bavlnu Zpomalovače hoření pro textilie Hodnota v chemii Ciba Specialty Chemicals Inc. Ciba Specialty

Více

- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení).

- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení). Osobní výstroj a výzbroj: je souhrn předmětů, soubor potřeb, případně oblečení k určité činnosti k vykonávání nějakého úkonu. Výstroj hasiče: Výzbroj hasiče: - přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek.

Více

Akrylové lepidlo DP8405NS zelené

Akrylové lepidlo DP8405NS zelené Scotch-Weld Akrylové lepidlo DP8405NS zelené Předběžný technický list červen 2013 Popis produktu Akrylová lepidla 3M Scotch-Weld jsou vysoce výkonná dvousložková lepidla s vynikající pevností ve smyku,

Více

TSCA (USA) AICS (Australia) CEPA (Canada) Oxid titaničitý 13463-67-7 236-675-5 Registrováno 1-558 23000-25000

TSCA (USA) AICS (Australia) CEPA (Canada) Oxid titaničitý 13463-67-7 236-675-5 Registrováno 1-558 23000-25000 Bezpečnostní list 1. Informace o produktu a společnosti Specifikace produktu: Produktový model: Výrobce: Gens Nano - Fotokatalitický sol Sterile Green Earth Nano Science Inc. 181 University Avenue, Suite

Více

Scotch- W eld akrylová lepidla DP8405NS zelené DP8410NS zelené

Scotch- W eld akrylová lepidla DP8405NS zelené DP8410NS zelené Scotch- W eld akrylová lepidla Technický list únor 2014 Popis produktu 3M Scotch-Weld DP8405NS a DP8410NS jsou vysoce výkonná dvousložková akrylová lepidla, která nabízejí vynikající pevnost ve střihu,

Více

Všeobecné informace pro uživatele návod na údržbu Ochranné obleky dle EN 469+A1, EN 11612, EN 15614, IEC 61482, EN 13034+A1, EN 342, EN 343

Všeobecné informace pro uživatele návod na údržbu Ochranné obleky dle EN 469+A1, EN 11612, EN 15614, IEC 61482, EN 13034+A1, EN 342, EN 343 VÝROBCE: DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz Ochranné obleky jsou OOP 3. kategorie certifikované Notifikovanou osobou

Více

Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů.

Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů. Vyžádejte si od nás tuto šikovnou pomůcku, která Vám usnadní výběr jednorázových ochranných oděvů. Na adrese oop.cz@mmm.com, nebo telefonicky na: +420 261 380 111 Nebo navštivte náš web: www.3m.cz/oop,

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

Soudečková ložiska SKF Explorer

Soudečková ložiska SKF Explorer Soudečková ložiska SKF Explorer Definují průmyslový standard znovu The Power of Knowledge Engineering Konkurence je stále tvrdší. Právě pro takové podmínky jsou určena soudečková ložiska SKF. Časová osa

Více

FIFA - KONCEPCE KVALITY PRO FOTBALOVÝ TRÁVNÍK

FIFA - KONCEPCE KVALITY PRO FOTBALOVÝ TRÁVNÍK FIFA - KONCEPCE KVALITY PRO FOTBALOVÝ TRÁVNÍK Příručka požadavků Vydání KVĚTEN 2009 Květen 2009 FIFA koncepce kvality Příručka požadavků na fot. trávník - 0 - Obsah 1. Úvod 2. Osvědčení o hřišti 3. Zkušební

Více

Užitné vlastnosti oděvních materiálů

Užitné vlastnosti oděvních materiálů Užitné vlastnosti oděvn vních materiálů 1 Stálosti a odolnosti odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání klasifikace stálosti tvaru (srážlivost, mačkavost, splývavost..) stálosti vybarvení (na světle,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 17.200.99; 29.020 Duben 2013 Elektrostatika Část 1: Elektrostatické jevy Principy a měření ČSN IEC/TR 61340-1 34 6440 Electrostatics Part 1: Electrostatic phenomena Principles

Více

1. Úvod ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE V PROSTORÁCH S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU. 2. Vlastnosti hořlavých látek ve vztahu k výbuchu

1. Úvod ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE V PROSTORÁCH S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU. 2. Vlastnosti hořlavých látek ve vztahu k výbuchu Obsah : 1. Úvod ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE V PROSTORÁCH S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU 2. Vlastnosti hořlavých látek ve vztahu k výbuchu 3. Klasifikace výbušné atmosféry 4. Zdroje iniciace, klasifikace těchto zdrojů

Více

Finální úpravy textilií V. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D.

Finální úpravy textilií V. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Finální úpravy textilií V Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Nehořlavá úprava I Nehořlavá úprava II Hořlavost textilií - nebezpečná pro uživatele Chování textilií a textilních výrobků

Více

Ekologické spínání. Publikace Platformy ekologického spínání

Ekologické spínání. Publikace Platformy ekologického spínání Ekologické spínání Publikace Platformy ekologického spínání Úvod Tato publikace vyjadřuje stanoviska Platformy ekologického spínání (Green Switching Platform). Shrnuje informace o důsledcích použití skleníkového

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2006D0502 CS 22.03.2011 005.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 11. května 2006, kterým se po

Více

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs

KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857. 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs KVALITA DREVA ˇ OD ROKU 1857 5 důvodů pro zakoupení podlahy Kährs Existuje celá řada dobrých důvodů, proč zvolit podlahu od firmy Kährs. Přirozená krása a technicky perfektní provedení jsou dva z nich.

Více

DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz

DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz VÝROBCE: DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz Ochranné obleky jsou OOP 3. kategorie certifikované Notifikovanou osobou

Více

itné vlastnosti oděvn 5. přednáška

itné vlastnosti oděvn 5. přednáška Zpracovatelské a užitnu itné vlastnosti oděvn vních materiálů 5. přednáška 1 Estetické vlastnosti reprezentační vlastnosti vnímáme subjektivně a rozdílně podle účelu použití jde-li např. o oděv sportovní,

Více

KONOPÍ. GmbH & Co. KG. Kvalita z Německa. Vypěstováno v ČR. Vyrobeno v Německu.

KONOPÍ. GmbH & Co. KG. Kvalita z Německa. Vypěstováno v ČR. Vyrobeno v Německu. KONOPÍ Kvalita z Německa Vypěstováno v ČR. Vyrobeno v Německu. D GmbH & Co. KG Sázíme na budoucnost Konopí rostoucí surovina Od roku 1996 je v Německu opět povoleno pěstování konopí, které neobsahuje návykové

Více

Péče a údržba systémů pro ochranu dýchacích orgánů

Péče a údržba systémů pro ochranu dýchacích orgánů Péče a údržba systémů pro ochranu dýchacích orgánů Pro dosažení optimálního výkonu a pohodlí by si měl uživatel zvyknout denně kontrolovat všechny součásti dýchacího systému. Následující tabulka představuje

Více

3M Elektro. Průvodce gumovými, výplňovými a speciálními páskami. Vyberte si. správnou pásku

3M Elektro. Průvodce gumovými, výplňovými a speciálními páskami. Vyberte si. správnou pásku 3M Elektro Průvodce gumovými, výplňovými a speciálními páskami Vyberte si správnou pásku 2 Obsah Izolační pásky... 4 Gumová samosvařitelná páska Scotch bez krycí vrstvy 130C... 4 Gumová samosvařitelná

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 15 Upravené a doplněné české vydání Obsah Strana ÚVOD... 3 PROČ PROVÁDĚT ANALÝZU OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE?... 3 VYSVĚTLENÍ POJMU PODÍL OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE... 4 KOLÍSÁNÍ

Více

Základní vlastnosti. cementotřískových desek CETRIS 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8. Základní vlastnosti

Základní vlastnosti. cementotřískových desek CETRIS 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8. Základní vlastnosti Základní vlastnosti 3 Základní vlastnosti Lineární roztažnost Zátěžové tabulky Tepelně technické vlastnosti Zvukově izolační vlastnosti Parapropustnost Požární vlastnosti Odolnost desky vůči blokovému

Více

Životnost povrchové úpravy

Životnost povrchové úpravy téma materiály & technologie Životnost povrchové úpravy dřevěných stavebně-truhlářských konstrukcí a dílů Faktorů ovlivňujících životnost dřeva a jeho povrchové úpravy existuje široká škála a uplatňují

Více

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Czech Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče PNE 35 7030 První vydání Odsouhlasení normy Konečný návrh podnikové

Více

Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost

Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost www.styrodur.com OBSAH 3 Styrodur - osvědčená izolace pro budoucnost již od roku 1964 4 50 let výrobků Styrodur - historie 6 Odolný - ve všech směrech 7

Více

ETAG 022 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ. Sestavy pro vodotěsné povrchové úpravy podlah a/nebo stěn v mokrých prostorech

ETAG 022 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ. Sestavy pro vodotěsné povrchové úpravy podlah a/nebo stěn v mokrých prostorech Evropská organizace pro technická schválení European Organisation for Technical Approvals Europäische Organisation für Technische Zulassungen Organisation Européenne pour l Agrément Technique ETAG 022

Více

2 České technické normy řady 73 08xx z oboru požární bezpečnosti staveb

2 České technické normy řady 73 08xx z oboru požární bezpečnosti staveb 2 České technické normy řady 73 08xx z oboru požární bezpečnosti staveb 2.1 České technické normy a jejich aplikace Česká technická norma je dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované

Více

Grunt 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU

Grunt 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Datum vydání: 1. 2. 2010 Strana: 1 / 7 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace směsi Název: Další názvy: Registrační číslo: 1.2 Použití směsi Popis funkce: Určené nebo doporučené

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení (EU) č. 2015/830. Luran SC White Číslo produktu LUR019

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) a Nařízení (EU) č. 2015/830. Luran SC White Číslo produktu LUR019 Strana: 1 z 8 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: Tento bezpečnostní datový list platí pro následující produkty: Luran S KR2867C WU WT36925

Více

Zpracování. Vytvrzování. Čištění pracovních nástrojů. Ochranná opatření

Zpracování. Vytvrzování. Čištění pracovních nástrojů. Ochranná opatření DuPont Voltatex 4200 1K-Impregnační pryskyřice Datový list Báze Nenasycená polyesterimidová pryskyřice Charakteristika S naší produktovou řadou Voltatex 4200 Vám dodáváme nízkoemisní, jednosložkové impregnační

Více

Chytřejší solární systémy. Bílá kniha: SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009. www.nemakej.

Chytřejší solární systémy. Bílá kniha: SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009. www.nemakej. Chytřejší solární systémy : SunPower panely generují nejvyšší finanční návratnost vašich solárních investic 2009 www.nemakej.cz Obsah 3 4 Shrnutí Více energie díky panelům s nejvyšší účinností 22% účinnost

Více

imagine explore learn www.einsteinworld.cz

imagine explore learn www.einsteinworld.cz imagine explore learn www.einsteinworld.cz Gratulujeme vám k zakoupení měřícího rozhraní einstein LabMate+, které je navrženo tak, aby z kteréhokoliv tabletu či počítače vytvořilo nástroj pro pokročilé

Více

CHEMICKY ODOLNÉ CHEMICKY ODOLNÉ. Automobilový průmysl/doprava. Farmaceutický průmysl. Chemický průmysl. Zpracování kovů.

CHEMICKY ODOLNÉ CHEMICKY ODOLNÉ. Automobilový průmysl/doprava. Farmaceutický průmysl. Chemický průmysl. Zpracování kovů. P.44 ALPHATEC P.53 AUSTRAL Plus P.56 BARRIER P.54 BI-COLOUR P.53 DUZMOR Plus P.51 ECONOHANDS Plus P.54 EXTRA P.50 GREENFIT Plus P.55 HY-CARE P.55 NEOTOP P.58 NEOX P.53 PROFIL Plus P.56 PVA P.57 SCORPIO

Více

DuPont Voltatex 4250 1-K Impregnační pryskyřice

DuPont Voltatex 4250 1-K Impregnační pryskyřice DuPont Voltatex 4250 1-K Impregnační pryskyřice Datový list Báze Nenasycená polyesterimidová pryskyřice Charakteristika S naší produktovou řadou Voltatex 4200 Vám dodáváme nízkoemisní, jednosložkové impregnační

Více

OD BAVLNY K RUČNÍKŮM TYPY RUČNÍKŮ UDRŽOVÁNÍ FROTÉ RUČNÍKŮ MEZINÁRODNÍ PRACÍ SYMBOLY

OD BAVLNY K RUČNÍKŮM TYPY RUČNÍKŮ UDRŽOVÁNÍ FROTÉ RUČNÍKŮ MEZINÁRODNÍ PRACÍ SYMBOLY OD BAVLNY K RUČNÍKŮM TYPY RUČNÍKŮ UDRŽOVÁNÍ FROTÉ RUČNÍKŮ MEZINÁRODNÍ PRACÍ SYMBOLY www.caress.cz Import & Distribution 1 OD BAVLNY K RUČNÍKŮM Základní surovinou froté ručníků je bavlna. Toto přírodní

Více

ZÁSAHOVÉ RUKAVICE SOUTHCOMBE LEGENDA OD R. 1847. 1. Materiál

ZÁSAHOVÉ RUKAVICE SOUTHCOMBE LEGENDA OD R. 1847. 1. Materiál ZÁSAHOVÉ RUKAVICE SOUTHCOMBE LEGDA OD R. 1847 1. Materiál Základním kamenem, který dělá rukavice Southcombe výjimečným a díky kterému poráží své konkurenty v testech i v praxi, je kůže PYROHIDE. Odolává

Více

54 5 OCHRANA PROTI OHNI

54 5 OCHRANA PROTI OHNI 54 5 55 Svářečské jiskry, plameny a elektrické oblouky jsou škodlivé pro každé normální oblečení. A jsou opravdu nebezpečné, když projdou skrz oblečení. Naše Fristads ochranné oblečení těmto rizikům odolává.

Více

Vodou proti vodě. Unikátní systém protipovodňových zábran Tiger Dam TM nyní pomáhá i v ČR. www.vodouprotivode.cz

Vodou proti vodě. Unikátní systém protipovodňových zábran Tiger Dam TM nyní pomáhá i v ČR. www.vodouprotivode.cz Vodou proti vodě Unikátní systém protipovodňových zábran Tiger Dam TM nyní pomáhá i v ČR výhradní distributor pro střední Evropu Tygří přehrady v České republice 2 Tiger DamTM Společnost Johnny servis

Více

PŘÍRODNÍ CLICK PODLAHA

PŘÍRODNÍ CLICK PODLAHA PŘÍRODNÍ CLICK PODLAHA PŘÍRODNÍ SLOŽENÍ Každý panel krytiny Marmoleum Click je vyroben z voděodolné, vysocehustotní dřevovláknité desky a na rubu opatřen korkovou vrstvou, která pohlcuje hluk. Horní vrstvu

Více

Adrems s.r.o. 1.2 Produktový list 2014

Adrems s.r.o. 1.2 Produktový list 2014 Výzkum příčin vzniku požáru ukazuje, že textilie mohou výrazně přispět k rozšíření požáru. Tkaniny Trevira CS významně snižují hořlavost látek a splňují důležité předpisy o požární bezpečnosti na celém

Více

Akumulátory ACCU PLUS / POWER ACCU

Akumulátory ACCU PLUS / POWER ACCU Akumulátory ACCU PLUS / POWER ACCU Důležitá upozornění: Likvidace akumulátorů S akumulátory určenými k likvidaci je nutno zacházet jako se zvláštním a nebezpečným odpadem, který je škodlivý a který má

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ ES Č. 1907/2006

BEZPEČNOSTNÍ LIST PODLE NAŘÍZENÍ ES Č. 1907/2006 Datum vydání: 27. 11. 2009 strana: 1/8 1 IDENTIFIKACE LÁTKY / SMĚSI A SPOLEČNOSTI / PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo směsi: Doporučený účel použití: multifunkční ochranný prostředek Určeno pouze pro

Více

Bezpečnostní list podle 91/155/EWG a 2001/58/EG. Floorservice Barevný tvrdý voskový olej Klasik. Datum revize: 01.08.2007 Datum tisku: 11.05.

Bezpečnostní list podle 91/155/EWG a 2001/58/EG. Floorservice Barevný tvrdý voskový olej Klasik. Datum revize: 01.08.2007 Datum tisku: 11.05. 1. IDENTIFIKACE PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI Název výrobku: Aplikace: Floorservice Barevný tvrdý voskový olej Klasik Barevná impregnace pro absorbentní povrchy Výrobce: Overmat Industries b.v. Scharlo 11 NL-5165

Více

NEROZBITNÁ ZRCADLA bezpečnost & kontrola

NEROZBITNÁ ZRCADLA bezpečnost & kontrola NEROZBITNÁ ZRCADLA bezpečnost & kontrola O B S A H ABC správného výběru v sortimentu VIALUX...4 Dopravní zrcadla Dopravní zrcadla odpovídající normám v červenobílém rámu Kvalita Polymir... 6 Kvalita P.A.S....7

Více

SŽDC Bp8. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1

SŽDC Bp8. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC Bp8 Předpis pro poskytování výstrojních součástek, osobních ochranných pracovních a jiných prostředků zaměstnancům

Více

Technický list Série HX30000

Technický list Série HX30000 FTP.WRP.002B Technický list Série HX30000 Nabídka produktů se skládá z 70μm až 280μm (dle reference) vysoce výkonného vícevrstvého litého vinylu, který je potažen akrylovým lepidlem na bázi rozpouštědla

Více

DuPont Voltatex 3200 PUR-Zalévací pryskyřice

DuPont Voltatex 3200 PUR-Zalévací pryskyřice DuPont Voltatex 3200 PUR-Zalévací pryskyřice Datový list Komponenty PUR-Zalévací pryskyřice : Voltatex 3200 Tužidlo : Voltatex 5132 Báze Polyester obsahující hydroxylové skupiny Báze tvrdidla Aromatický

Více

Posuzování požárních vlastností stavebních výrobků Praha, 16.9.2015 Ing. Jana Buchtová, PAVUS, a.s.

Posuzování požárních vlastností stavebních výrobků Praha, 16.9.2015 Ing. Jana Buchtová, PAVUS, a.s. Seminář pro výrobce a uživatele stavebních výrobků opatřených označením CE ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011/EU (CPR), kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění

Více

BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ

BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ BEZPEČNOST PRÁCE PŘI SVAŘOVÁNÍ Odborné výrazy Elektromagnetické záření, ultrafialové a infračervené záření, plazmového řezání, řezání plamenem, plamenové svařování, obloukové svařování, dýmy zplodiny a

Více

M Sens 2 On line měření vlhkosti pevných látek

M Sens 2 On line měření vlhkosti pevných látek M Sens 2 On line měření vlhkosti pevných látek Použití Systém M-sens 2 je speciálně vyroben pro kontinuální měření vlhkosti pevných látek během jejich dávkování. Tento systém zajišťuje nepřetržité monitorování.

Více

MATERIÁLY TĚLESA : Litina ( šedá ) BS : 1452 třída 250 Elementy povrstvené kanigenem a neoprenová ( pro vodu a mazací oleje ) těsnění

MATERIÁLY TĚLESA : Litina ( šedá ) BS : 1452 třída 250 Elementy povrstvené kanigenem a neoprenová ( pro vodu a mazací oleje ) těsnění MATERIÁLY TĚLESA : Litina ( šedá ) BS : 1452 třída 250 Elementy povrstvené kanigenem a neoprenová ( pro vodu a mazací oleje ) těsnění Bronz BS : 1400 třída LG2 Mazací olejový systém pro čpavkové ( pro

Více

Silikonová lepidla a těsnicí hmoty

Silikonová lepidla a těsnicí hmoty Silikonová lepidla a těsnicí hmoty Lepidla se dodávají v široké škále chemických složeních, z nichž každé má své specifické vlastnosti a použití. V této souvislosti jsou silikony často označovány spíše

Více

FIRE MAX 3 Rosenbauer zásahový oděv

FIRE MAX 3 Rosenbauer zásahový oděv FIRE MAX 3 Rosenbauer zásahový oděv Popis zboží: Vyvinut profesionály pro extrémní zásahy. Zásahový oděv FIRE MAX 3 byl vyvinut tak, aby hasičům nabídnul maximální ochranu a zároveň aby poskytoval nejvyšší

Více

Zkušebna kožedělných a textilních materiálů a výrobků tř. Tomáše Bati 1724, 765 02 Otrokovice Zkoušky:

Zkušebna kožedělných a textilních materiálů a výrobků tř. Tomáše Bati 1724, 765 02 Otrokovice Zkoušky: Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři u vedoucí laboratoře. Laboratoř

Více

produkty péče o vaše dítě Jsme spokojeni, jen když ti nejmenší mají tu největší péči

produkty péče o vaše dítě Jsme spokojeni, jen když ti nejmenší mají tu největší péči produkty péče o vaše dítě Jsme spokojeni, jen když ti nejmenší mají tu největší péči Citlivá péče o vaše ratolesti Pro všechny milující maminky a tatínky máme skvělou novinku V Tesco víme, že dítě dokáže

Více

Bluetooth Smart ph elektroda

Bluetooth Smart ph elektroda Bluetooth Smart ph elektroda edge blu se dodává s profesionální ph sondou, která komunikuje přes Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0). Bluetooth Smart technologie je energeticky účinná, zajišťující nízkou spotřebu

Více

TECHNICKÉ TEXTILIE OD NÁPADU AŽ PO PRODUKT.... made in Ger many

TECHNICKÉ TEXTILIE OD NÁPADU AŽ PO PRODUKT.... made in Ger many TECHNICKÉ TEXTILIE OD NÁPADU AŽ PO PRODUKT... made in Ger many SE ŠPIČKOVÝMI VÝROBKY K ÚSPĚCHU Kompetence, flexibilita a ochota k inovacím: společnost Asglatex Ohorn GmbH plní tyto podnikové zásady s veškerou

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti: 2. Identifikace nebezpečí: 3. Složení / informace o složkách:

BEZPEČNOSTNÍ LIST. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti: 2. Identifikace nebezpečí: 3. Složení / informace o složkách: 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti: Identifikace produktu: Akumulátor Dobíjecí akumulátor: 3S1P Ochranná známka: Briggs&Stratton Zákaznický název modelu: NENÍ K DISPOZICI Zákaznické kat.

Více

1 MECHANICKÉ PŘEVODY D 1. (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití,

1 MECHANICKÉ PŘEVODY D 1. (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití, 1 MECHANICKÉ PŘEVODY (funkce, převodový poměr, druhy, třecí, řemenové a řetězové převody, části, použití, montáž) Mechanické převody jsou určeny : k přenosu rotačního pohybu a točivého momentu, ke změně

Více

Katalog technických izolací

Katalog technických izolací Katalog technických izolací Technické izolace.............................................. www.thermaflex.com taking care of energy and environment Obsah Obsah Izolace Výrobky Thermaflex 3 Tepelná vodivost

Více

Praní v tunelových pračkách

Praní v tunelových pračkách Project Leonardo da Vinci Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 3 Proces praní Kapitola 3 Praní v tunelových pračkách Modul 3 Proces praní Kapitola 3 Praní v tunelových pračkách 1 Obsah Základy:

Více

Návod k použití. Blahopřejeme Vám k zakoupení potápěčského obleku Oceanic.

Návod k použití. Blahopřejeme Vám k zakoupení potápěčského obleku Oceanic. Návod k použití Blahopřejeme Vám k zakoupení potápěčského obleku Oceanic. Rozhodli jste se pro velmi kvalitní produkt, který Vám bude při správném používání a péči sloužit po dlouhou dobu. Před potápěním

Více

1. Přehled vlastností bezúdržbových olověných akumulátorů

1. Přehled vlastností bezúdržbových olověných akumulátorů 1. Přehled vlastností bezúdržbových olověných akumulátorů 1.1 Stabilní kvalita & Vysoká spolehlivost Bezúdržbové olověné akumulátory POWER ACCU / ACCU plus jsou známé svojí kvalitou a spolehlivostí. Bezúdržbové

Více

"...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli...

...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli... Vlivy a účinky na ŽP "...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli..." ŽP (příroda)... nikdy není zakonzervovaná

Více

L13-L15. Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí. Příčky s dvojitou spodní konstrukcí, instalační příčky, příčky s příčníky a stojkami

L13-L15. Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí. Příčky s dvojitou spodní konstrukcí, instalační příčky, příčky s příčníky a stojkami L13-L15 Příčky Lafarge s kovovou spodní konstrukcí Příčky s dvojitou spodní konstrukcí, instalační příčky, příčky s příčníky a stojkami 1 Jednoduchá montáž příček Lafarge Gips s kovovou spodní konstrukcí.

Více

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System New Pen-System R Contact Kyanoakrylátová lepidla super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá 1 Contact WEICON Contact kyanoakrylátová lepidla jsou za studena vytvrzující jednokomponentní lepidla bez

Více

SUŠIČKY PRÁDLA SECOMAT TECHNICKÁ SPECIFIKACE

SUŠIČKY PRÁDLA SECOMAT TECHNICKÁ SPECIFIKACE SUŠIČKY PRÁDLA SECOMAT TECHNICKÁ SPECIFIKACE Komunikační centrum PERFEKTUMGROUP PERFEKTUM Group, s.r.o. CZ 18200 Praha 8, Davídkova 77 Telefon: 286884022 Fax: 226254782 E-mail: info@perfektum.cz Internet:

Více

Často kladené dotazy a rady pro nákup

Často kladené dotazy a rady pro nákup Často kladené dotazy a rady pro nákup Důvody pro koupi robotické sekačky Automower Zabere hodně času vlastnit a provozovat sekačku Automower? Ne, sekačka Automower se velmi lehce ovládá. Z vaší strany

Více

Požadavky na konstrukci a zkoušení velkých obalů

Požadavky na konstrukci a zkoušení velkých obalů Kapitola 6.6 Požadavky na konstrukci a zkoušení velkých obalů 6.6.1 Všeobecně 6.6.1.1 Požadavky této kapitoly neplatí pro: obaly pro třídu 2, vyjma velkých obalů pro předměty třídy 2, včetně obalů na aerosoly;

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce 38 technologie Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce Podzemní části staveb jsou velmi často budovány formou vodonepropustných betonových konstrukcí, systémem tzv. bílé vany. Obzvláště u konstrukcí

Více

S-303E-P, S-353E-P, S-403E-P, S-503E-P. Směs polyolů s obsahem katalyzátorů, přísad zpomalujících hoření a pěnotvorných látek (HFC).

S-303E-P, S-353E-P, S-403E-P, S-503E-P. Směs polyolů s obsahem katalyzátorů, přísad zpomalujících hoření a pěnotvorných látek (HFC). Dodavatel: POPIS je dvousložkový polyuretanový systém (polyol a izokyanát), který tvoří tuhou pěnu s uzavřenými buňkami a používá se jako tepelná izolace. obsahuje schválené ekologické pěnotvorné přísady

Více

Fluid Control. Borosilikátová prùhledítka. Reflexní prùhledítka Transparentní prùhledítka Kruhová prùhledítka

Fluid Control. Borosilikátová prùhledítka. Reflexní prùhledítka Transparentní prùhledítka Kruhová prùhledítka Fluid Control Borosilikátová prùhledítka Reflexní prùhledítka Transparentní prùhledítka Kruhová prùhledítka Vydání 003 Borosilikátová prùhledítka Provedení oválné a kruhové Kvalita prùhledítka závisí hlavnì

Více

AUSTROFLAMM Lounge / Lounge Xtra

AUSTROFLAMM Lounge / Lounge Xtra NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ A ZÁRUČNÍ LIST AUSTROFLAMM Lounge / Lounge Xtra Strana 1 (celkem 11) Strana 2 (celkem 11) OBSAH: 1. TECHNICKÉ INFORMACE...3 2. VŠEOBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY A INFORMACE K INSTALACI...4

Více

Rychloběžná spirálová vrata Essential. Váš vstup do královské třídy! Série S

Rychloběžná spirálová vrata Essential. Váš vstup do královské třídy! Série S Rychloběžná spirálová vrata Essential. Váš vstup do královské třídy! Série S Hospodárná rychloběžná spirálová vrata S EFA-SST efektivně šetříte náklady na energie EFA-SST jsou díky své vynikající tepelné

Více

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tato stránka je určena především pro drobné stavebníky, kteří vyrábějí beton doma v ambulantních podmínkách. Na této stránce najdete stručné návody jak namíchat betonovou směs a jaké zásady dodržel při

Více

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TŘEBÍČ Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem MUDr. Stanislav Wasserbauer Hana Pokorná Jihlava, září 2012 Obsah: 1 Úvod...4

Více

Denní světlo je zdarma! Využijte jej!

Denní světlo je zdarma! Využijte jej! Denní světlo je zdarma! Využijte jej! PROFI LOVÁ VÝPLŇ ACRYLLUZ APC Obsah 3 o nás 4 Victory 5 Vision 6 Acrylluz Victory 7 Acrylluz Vision 8 PPC 9 Acrylluz APC 10 montážní návod 12 montážní foto 14 profilová

Více

Silové kabelové soubory. Kabelové soubory vvn

Silové kabelové soubory. Kabelové soubory vvn Silové kabelové soubory Kabelové soubory vvn 114 Kabelové soubory vvn Kabelové soubory vvn Úvod 116 Venkovní kompozitní koncovky od 72 kv do 245 kv 118 Venkovní suché samonosné koncovky do 145 kv 120 Suché

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 Prádlo pro hotely a restaurace Technické požadavky OS P 80-06-14 Předmluva Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

vinyl pro pětihvězdičkový vinyl

vinyl pro pětihvězdičkový vinyl vinyl pro pětihvězdičkový vinyl vlastnosti KRÁSNÝ VZHLED A BEZPEČNOST Novilon je krásnou i bezpečnou podlahou současně. Matný povrch zaručuje zvýšenou úroveň protikluznosti R10. Novilon je tak bezpečný

Více

Pokyny pro údržbu. PŘÍRUČKA PRO ÚDRŽBU MILLIKEN Obsah. Typ vlákna. Úvod. Ošetřování. Výběr koberce pro snadnou údržbu

Pokyny pro údržbu. PŘÍRUČKA PRO ÚDRŽBU MILLIKEN Obsah. Typ vlákna. Úvod. Ošetřování. Výběr koberce pro snadnou údržbu Výrobce s neutrální uhlíkovou bilancí Pokyny pro údržbu PŘÍRUČKA PRO ÚDRŽBU MILLIKEN Obsah Úvod Úvod Výběr koberce pro snadnou údržbu Bariérové rohožky pro preventivní údržbu Zjištění vašich potřeb údržby

Více

Kniha barvení. Jak pracovat se SoColor.beauty? módní Hloubkové krytí bílých vlasů s Dream.Age. Vše o blond odstínech. Pokročilé.

Kniha barvení. Jak pracovat se SoColor.beauty? módní Hloubkové krytí bílých vlasů s Dream.Age. Vše o blond odstínech. Pokročilé. Kniha barvení Jak pracovat se SoColor.beauty? módní Hloubkové krytí bílých vlasů s Dream.Age Vše o blond odstínech Pokročilé POstupy barvení Barvěte s důvěrou Kniha barvení SoColor.Beauty od MATRIX Všechna

Více

Kategorie ediční řady "Bezpečnost jaderných zařízení"

Kategorie ediční řady Bezpečnost jaderných zařízení Kategorie ediční řady "Bezpečnost jaderných zařízení" Modrá obálka s červeným pruhem: - obecně závazné právní předpisy a mezinárodní smlouvy z oblasti mírového využívání atomové energie Modrá obálka se

Více

LCC 150. Technický list Prosinec 2012

LCC 150. Technický list Prosinec 2012 Technický list Prosinec 2012 LCC 150 LCC 150 je vyrobeno jako patentní metylmetakrylátové lepidlo. Jedná se o novou řadu lepidel zajišťující přilnavost pro celou řadu materiálů, bez nutnosti použití primeru.

Více

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný.

Podle zákona č. 356/2003 Sb. není přípravek klasifikován jako nebezpečný. Datum vydání: 6. 9. 2007 Název výrobku: 9-151 WaterBase Thinner Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI/ PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: 9-151 WaterBase Thinner

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

KONTROLOVANÝ DOKUMENT DUKOL Ostrava, s.r.o., Chemická 1/2039, 709 03 Ostrava Mariánské Hory Bezpečnostní list

KONTROLOVANÝ DOKUMENT DUKOL Ostrava, s.r.o., Chemická 1/2039, 709 03 Ostrava Mariánské Hory Bezpečnostní list KONTROLOVANÝ DOKUMENT DUKOL Ostrava, s.r.o., Chemická 1/2039, 709 03 Ostrava Mariánské Hory Bezpečnostní list dle Nařízení ES 1907/2006 (REACH) Název produktu KRONOCOL MUP 125 1.IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU

Více

BARVENÍ BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

BARVENÍ BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tuto stránku jsem zařadil do mých internetových stránek z důvodů stálých problémů s barvením betonových výrobků, které jsou ve většině případů způsobeny nesprávnými technologickými kroky při barvení betonové

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Strana 1 z 5 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku 1.1 Obchodní název: 1.2 Použití látky nebo přípravku: Mazací přípravek. 1.3 Identifikace výrobce: PRINTING INTERNATIONAL, Industriepark,

Více

epoxidová pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty. není hořlavá kapalina není hořlavá kapalina cca 500 g/m 2 cca 1 100 g/m 2 cca 1 700 g/m 2

epoxidová pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty. není hořlavá kapalina není hořlavá kapalina cca 500 g/m 2 cca 1 100 g/m 2 cca 1 700 g/m 2 PCI-Rigamuls S 30 Pojivo z reaktivní pryskyřice pro zhotovení chemicky odolných spárovacích a pokládacích malt pro obklady dlaždicemi Výrobní list č.: 143 Vlastnosti produktu Odolný proti chemikáliím,

Více

POZEMNÍ KOMUNIKACE II

POZEMNÍ KOMUNIKACE II VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ DR. ING. MICHAL VARAUS POZEMNÍ KOMUNIKACE II MODUL 3 ASFALTOVÁ POJIVA STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Pozemní komunikace

Více

Bezpečnost práce s přenosnými řetězovými pilami a křovinořezy

Bezpečnost práce s přenosnými řetězovými pilami a křovinořezy SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 24 Bezpečnost práce s přenosnými řetězovými pilami a křovinořezy Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015

Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015 Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015 Energie a Kovy Nákup červenec 15 benzín/prodej červenec 15 topný olej Spotřeba benzínu začíná růst v průběhu jara, tedy ve stejné době kdy producenti a distributoři

Více

Transparentní těsnicí a ošetřovací postřik betonu, zvyšuje tvrdost a odolnost povrchu, snižuje prašnost, výrobek na ochranu povrchu podle EN 1504-2

Transparentní těsnicí a ošetřovací postřik betonu, zvyšuje tvrdost a odolnost povrchu, snižuje prašnost, výrobek na ochranu povrchu podle EN 1504-2 Technický list Datum vydání 04/2014 Identifikační č.: 02 08 03 04 004 0 000001 1180 Transparentní těsnicí a ošetřovací postřik betonu, zvyšuje tvrdost a odolnost povrchu, snižuje prašnost, výrobek na ochranu

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ze dne 12. prosince 2007, jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 68/2010 Sb., č. 93/2012 Sb.,

Více