Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS. Sustainable Cultural Agile Release in the Enterprise (SCARE)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS. Sustainable Cultural Agile Release in the Enterprise (SCARE)"

Transkript

1 Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr letní 2017/2018 Autoři Téma Z ársky Jiří, Bc. (xzarj08) Sobíšek Ondřej, Bc. (sobo01) Bayer Jiří, Bc. (bayj00) Sustainable Cultural Agile Release in the Enterprise (SCARE) Datum odevzdání Abstrakt Existují již poměrně zavedené agilní metodiky, které je ovšem možné dále vylepšovat, nebo měnit. Téma SCARE je vlastně další z metod škálování agilního přístupu. Cílem práce je objasnit kdo a kdy s myšlenkou agilního škálování SCARE přišel. Dále také srovnat s ostatními agilními škálovacími metodami. Klíčová slova SCARE, agilní metodika, Teorie omezení, agilní škálování, řízení projektů Obsah 1 Úvod Charakteristika metody SCARE Teorie omezení Aplikace teorie omezení na agilní metodiky Srovnání metod agilního škálování Hodnocení použití metody SCARE Závěr.9 Seznam literatury... 10

2 1 Úvod SCARE (Sustainable Cultural Agile Release in the Enterprise) je jedna z metod škálování agilního přístupu napříč organizací. Zmínku o této nové metodě prezentoval Matthew Heusser v pěti minutové bleskové přednášce na konferenci Agile2014. První agilní přístupy, které byly vyvinuty v souladu s agilním manifestem z roku 2001, se zaměřovaly především na malé ty my a softwarovy vy voj (např. SCRUM, DSDM nebo XP). Tyto metody umožnily maly m ty mům pracovat efektivněji a dodávat hodnotu zákazníkovi rychleji. V dnešní době se celé organizace snaží posunout k agilnímu fungování a aplikovat agile na větší ty my a koordinaci mezi těmito ty my. S tím přicházejí nové výzvy - provádět velké změny ve fungování celého IT oddělení je rizikovější, než v malém ty mu o pěti lidech. Existuje několik metod škálování agilních metod. Nejpopulárnější metodou je SAFe, která adresuje koordinaci mezi více agilními ty my. Dalším přístupem je LeSS, ktery na škálování aplikuje SCRUM. Metodika DaD je další alternativou, jež se snaží zkombinovat více agilních přístupů (SCRUM, agilní modelování, lean softwarovy vy voj, ). SCARE je spíše okrajová, nepříliš popsaná metoda využívající teorii omezení, která našla již uplatnění v řízení projektů, vy robě nebo logistice. Cíle práce a přístupy k jejich dosažení Hlavní cílem práce je přiblížit co vlastně SCARE metoda znamená. Kdo s touto novou myšlenkou přišel a jak dlouho je metoda vymyšlena. Dalším cílem práce je posoudit, jak by SCARE mohl by t prakticky použit pro škálování agilních přístupů. Prvním krokem bude shrnutí teorie omezení a popsání možností její aplikace na různé agilní metodiky. V dalším kroku bude SCARE porovnán s ostatními způsoby škálování (SAFe, LeSS a DaD). Ke konci práce bude hodnoceno použití metody SCARE.

3 2 Charakteristika metody SCARE Metoda SCARE začíná prvním krokem, ve kterém se pokusíte vybudovat jeden vysoce vy konny multidisciplinární ty m lidí. V ty mu nebude využito multiprojektové řízení a těžké procesy, nebo těžké svazující metodiky. Tento ty m bude schopen kompletně vykonávat svou práci. (Techtarget, 2014) Ty m začíná svou práci na nejkritičtějším projektu. Což může by t v současnou chvíli třeba nový produkt, nová verze produktu atd. V rámci projektu nalezneme kritické místo, které omezuje tok. Zjistíme, co omezuje tok a jak je možné toto kritické místo řídit. Přizpůsobujeme okolí tohoto omezení, aby mohlo podat co nejvyšší vy kon. Omezení následně upravíme do fáze, kdy zvy ší vy konnost celého projektu. Stejně jako v teorii omezení nesmíme toto kritické místo jen přesunout jinam, protože by hrozilo opětovné hledání a odstraňování nového omezení. (Techtarget, 2014) Každy den, kdy je ty m ve zpoždění při dodávce projektu, hraje velkou roli a zároveň tím zpomalí a oddálí uskutečnění dalšího projektu. To vytváří řetězovy efekt. Zpoždění osob na projektu se násobí a zvyšuje se úsilí jednotlivy ch pracovníků. (Techtarget, 2014) Většinou se dobře ví, kde jsou na projektu omezení a není těžké je najít. V klasickém projektovém řízení jednotlivy pracovníci z různy ch profesí jako jsou vy vojáři, analytici a projektovy manažeři by vají různě umístěni po budově či po jednotlivy ch patrech budovy a vzájemná komunikace probíhá složitěji. Mají na sebe telefonní spojení a y, ale přímá komunikace není častá. Tyto lidi musíte umístit do jedné místnosti, ve které pomocí moderních metod vytvoříte příjemné a důstojné pracovní prostředí. Tak zvy šíte vy konnost projektů až o tisíce procent. Pracovníci se nepřidělují k jiny m projektům. Pracuje se zde od začátku do konce na jednom projektu v rámci ty mu. Po dokončení jednoho projektu ty m zůstane připraven přijmout další projekt. (Techtarget, 2014) Metoda SCARE nemusí by t vhodná pro všechny činnosti ve firmě. Například pro údržbu, nebo pro již probíhající projekty. Tyto projekty mohou by t dále řízeny tradičním způsobem řízení. Není vždy lehké přecházet na agilní metodiky, protože síla zvyku dlouholety ch zaměstnanců, kteří pracují v rámci tradičního způsobu řízení projektů je vysoká.

4 3 Teorie omezení Jak již bylo zmíněno v úvodu, metodika SCARE využívá teorii omezení. Jedná se o metodologii, kdy se snažíme v systému nalézt takovy faktor, ktery nejvíce brání v dosažení jeho cíle. Poté, co tento faktor identifikujeme, se neustále snažíme o jeho zlepšení až do té doby, dokud žádny takovy faktor neexistuje. V takovém případě by měl systém začít dokonale fungovat. (Goldratt, 1998) S touto teorií přišel v roce 1984 Dr. Eliyahu Goldratt a uvedl ji ve své knize The Goal, která se okamžitě stala bestsellerem. Důležitou charakteristikou této teorie je, že kontinuálně prioritizuje příležitosti ke zlepšování jednotlivy ch aktivit. Aktivita s nejvyšší prioritou je právě to omezení, které je nutné eliminovat, aby systém mohl fungovat lépe a efektivněji. (Hammant, 2009) Pokud chceme pracovat se systémem podle teorie omezení, znamená to řídit se těmito následujícími kroky: (Goldratt, 1998) 1. Nalezení omezení, které brání efektivnějšímu fungování systému 2. Zjištění, co omezení ovlivňuje a jak je možné ho řídit 3. Přizpůsobení okolí omezení tak, aby mohlo podávat pokud možno co největší výkon 4. Pokud omezení stále přetrvává je nutné alokovat další zdroje k jeho odstranění 5. Opakování celého cyklu na další omezení, které v systému nalezneme. Těchto pět kroků se v cyklu opakuje stále dokola a postupně jednotlivá omezení odstraňujeme. Ideálním vy sledkem je systém bez existujících omezení, což ovšem v praxi není nikdy možné. Pokud by totiž takovy systém existoval, dosahoval by nekonečného vy konu, jelikož by nic nebránilo v jeho růstu. (Heusser, 2015) V souvislosti s teorií omezení je nutné si položit otázku, co to vlastně omezení je. Zjednodušeně řečeno, omezení může cokoliv, co brání organizaci v dosahování jejích cílů. Omezení můžeme obecně rozdělit do 4 kategorií: (Heusser, 2015) Fyzické: Typicky vybavení, ale obecně i jiné hmotné věci, jako nedostatek materiálů, prostoru, či pracovníků Pravidla a nařízení: Například neformální zásady práce v dané firmě či legislativní na-řízení Paradigma: Vychází z hluboce zakořeněny ch zvyklostí v dané organizaci. Tržní: Příkladem může by t, pokud produkce přesahuje prodej. Teorie omezení má také velký význam v souvislosti s agilními metodikami. Tento vztah je rozebrán v další kapitole.

5 4 Aplikace teorie omezení na agilní metodiky Teorii omezení je možné aplikovat na mnoho odvětví, jako jsou vy roba, finance, marketing, nebo projektové řízení. V této kapitole rozebereme její aplikaci na na agilní metodiky se opět budeme řídit pěti kroky, které jsou uvedeny v předchozí kapitole. Prvním krokem při aplikaci teorie omezení je nalezení samotného omezení. Tento krok se zdá by t přímočary, protože v metodikách Lean nebo Agile je celkem jednoduché identifikovat procesy, které jdou proti principům těchto metodik. Nicméně, zlepšení každého identifikovaného problému nemusí nutně znamenat zlepšení celého systému. Zastánci agilních metodik se totiž někdy až příliš soustředí na dodávku systému, ale nevěnují se business modelu dostateně. Pokud si uvědomíme, že naším největším problémem je například nedostatečná kapacita vy vojového ty mu, můžeme do projektu angažovat další lidi, kteří s projektem pomohou. Potom ale najdeme další problém, ktery m může by t klesající prodeje a ačkoli jsme první problém s nedostatkem lidí vyřešili, musíme se hned věnovat dalším identifikovany m problémům a tento cyklus by se mohl opakovat do nekonečna. (Fuqua, 2013) Druhy m krokem je zjištění, co omezení ovlivňuje a jak je možné ho řídit. Jak už bylo zmíněno v předchozím kroku, nalezení samotného omezení nestačí. Je důležité najít souvislosti mezi jednotlivy mi omezeními, abychom je mohli efektivně řídit a věnovat se tomu, které má v danou chvíli největší prioritu. Není nejefektivnější se věnovat mnoha omezením najednou, ale soustředit se raději na několik hlavních a po vyřešení těch se zaměřit na další. Řekněme, že naše největší omezení je nedostatečná kapacita vy vojového ty mu. Po tom, co toto omezení odstraníme, vzniknout logicky další omezení, jako merging větví do produkce či delší čas na provádění code review. Toto jsou přesně ta omezení, ktery m bychom se měli věnovat dále, jelikož spolu všechna souvisí a dohromady tvoří naše identifikované úzké hrdlo ve funkčnosti celého systému. (Fuqua, 2013) Třetím krokem je přízpůsobení okolí omezení. V praxi to znamená, že bychom měli téměř vše podřídit tomu, abychom omezení co nejdříve odstranili. Příkladem může by t omezení počtu schůzek s managementem či refaktorizace kódu místo přidávání novy ch funkcionalit do starého špatně navrženého kódu. (Fuqua, 2013) Čtvrty krokem je alokace dalších zdrojů, pokud omezení stále přetrvává.v tomto případě může by t řešení několik. Buď bychom mohli angažovat ještě další lidi do projektu, ale to

6 nemusí nutně pomoci. Jiné a lepší řešení by mohlo zaplatit lidem dodatečná školení, aby se vývoj celého systému zrychlil, nebo najmout specialozované odborníky na problematiku, ve které se domínváme, že náš ty m zaostává. Další možností by bylo analyzovat používané nástroje a případně investovat do modernějších. (Fuqua, 2013) Poslední krok se ty ká zpětného vyhodnocení toho, jestli se nám omezení podařilo odstranit. Pokud ano, věnujeme se dalším identifikovany m omezením, které s původním omezením nemusí souviset. A pokud ne, hledáme další způsoby, jak dané omezení odstranit. (Fuqua, 2013)

7 5 Srovnání metod agilního škálování Pravděpodobně nejpopulárnější metodu škálování agilního přístupu je metoda SaFE, jejíž autor je Dean Leffinwell. Díky její popularitě je k dispozici mnoho tutoriálů a videí online. Existují i možnosti certifikace. SaFE dává organizacím přesny návod, jak dosáhnout cílů a aplikovat agilní myšlení napříč celou svojí strukturou. Základní myšlenkou SaFE je tzv. vlak nasazení ( release train ), což je ty m složeny z dalších ty mu. Typicky se jedná o 50 až 125 lidí. Tento velky ty m podporuje cely program (sestavu projektů) a zahrnuje různé role od analytiků přes vy vojáře až po testery. Mezi hlavní metriky SaFE patří zákaznická spokojenost, time-to-market nebo kvalita software. (Heusser, 2015) Další metoda Large Scale Scrum (LeSS) používá ke škálování známou agilní metodu SCRUM a aplikuje ji na větší celek ty mu složeny ch z ty mů. Každy den probíhá standup meeting, kterého se účastní jeden až dva členové z každého ty mu. Retrospektiva se odehrává v ty dnu po skončení sprintu. Zahrnuje více lidí z každého ty mu a diskutují se na ní problémy s cely programem. LeSS přidává i další prvky koordinace mezi ty my jako open space nebo town hall meetings. Pro velké korporace také existuje rozšíření známé jako LeSS Huge. (Heusser, 2015) Metodika Disciplined Agile Delivery (DAD) sice staví na SCRUMu, ale snaží se zahrnout další oblasti, které SCRUM záměrně neadresuje. DAD nabízí komplexnější přístup k agilní dodávce. Podporuje robustní sadu rolí, kombinuje různé agilní elementy (agilní modelování, extrémní programování, unified process, kanban a lean software development), je otevřeny (zdarma), podporuje různé typy životních cyklů dodávky, zahrnuje veškeré aspekty dodávky (programování, dokumentace i governance) a nabízí spíše možnosti, než aby předepisoval postupy. (Heusser, 2015) LeadingAgile je společnost, jenž nabízí další přístup k agilní transformaci organizací. Místo škálovacího rámce LeadingAgile spíše nabízí rámec transformace společnosti. Tato transformace začíná posouzením podnikovy ch cílů s ohledem na jejich predikovatelnost a přizpůsobivost. Metodika zjišťuje, zda se produkt má spíše zjevit ( emerge ) na základě potřeb trhu nebo konvergovat ( converge ) na základě dodávání specificky ch požadavků a features v předem definovaných intervalech. (Heusser, 2015) Metoda SCARE je alternativou k vy še zmíněny m hlavním metodám škálování agilních přístupů. Její zhodnocení následuje v další kapitole.

8 6 Hodnocení použití metody SCARE SCARE na rozdíl od ostatních metod škálování nenabízí hotové koncepty a postupy. SCARE není nijak oficiálně zdokumentovany. Neexistuje žádny systém certifikací, ani společnost, která by ho zaštiťovala. Jedná se pouze o nápad formulovany Mattem Heusserem. Tento nápad poprvé prezentoval na konferenci Agile2014, kde se dle jeho slov setkal s úspěchem. Informace o SCARE lze dohledat jen v jediném článku na Internetu. (Techtarget, 2014) S robustními přístupy popsany mi vy še ho lze jen těžko srovnávat. SCARE je zkratka pro Sustainable, Cultural Agile Release for Enterprise. Autor tento název zvolil tak, aby působil vtipně a kontrastně k metodice SaFE. Toho údajně lituje, protože se nemá jednat o vtip. (Techtarget, 2014) Na rozdíl od SaFE se SCARE nesnaží organizacím poskytnout holisticky návod, jak se agilně transformovat. Zaměřuje se spíše na nalezení kritického místa (ty mu) a tak přispívá k agilní transformaci celého celku. SCARE doplňuje pouze maly střípek do celé skládačky agilního škálování. Celá myšlenka se opírá o budování klíčovy ch ty mů v rámci organizace. Tyto týmy obsahují všechny možné role, ačkoliv autor přesně nespecifikuje jaké a ani není dán počet lidí v těchto ty mech. Členové klíčového ty mu by měli pracovat pouze na jednom projektu zároveň. Až je projekt dokončen, cely ty m se přesouvá k práci na jiném projektu. Lidé z toho týmu nesmí být ad-hoc přiřazování na jiné projekty. (Techtarget, 2014) Jakmile je první klíčovy ty m funkční a dodává vy sledky, najdou se v organizaci pravděpodobně další lidé, kteří se budou chtít přidat. (Techtarget, 2014) Takto může vzniknout další vysoce funkční ty m a dochází ke škálování. Stará organizační struktura zůstává na místě, akorát je zespodu agilně transformována. Vy hodou tohoto přístup je jeho dobrovolnost a přirozenost. Nařízení shora vždy vytváří v lidech odpor ke změně. Tomu se SCARE snaží předejít. Na druhou stranu SCARE nijak neřeší důležité otázky jako komunikaci mezi ty my, metriky, řízení portfolia projektů, životní cyklus dodávky nebo podnikové cíle. V praxi by SCARE mohl by t využit jenom jako komplement jiné škálovací metody. Je představitelné, že by se SCARE aplikoval zároveň s metodou LeSS. Agilní transformace by nezahrnovala všechny ty my od začátku, ale postupně by se rozšiřovala zespodu v iteracích (sprintech) napříč celou organizací.

9 7 Závěr Tato práce měla za cíl seznámit čtenáře s metodou SCARE a posoudit, jak by mohla být tato metoda prakticky použita pro škálování agilních metodik. V úvodní části práce a první kapitole byla tato metoda charakterizována a bylo ukázáno, že tato metoda vychází z teorie omezení. Teorii omezení se proto věnuje následující kapitola. Teorii omezení je v praxi možné aplikovat na agilní metodiky, což bylo předvedeno v kapitole 4. Další kapitola srovnávala metodu SCARE s dalšími metodikami, jako jsou LeSS či DAD. V poslední části byla metoda SCARE zhodnocena a bylo ukázáno, kde by se dala prakticky použít. Metoda SCARE zní zajímavě jako další doplněk k metodikám agilního škálování. Bohužel k ní však neexistuje dostatek informačních zdrojů, jelikož byla prezentována na jediné konferenci během 5 minut v roce 2014 a na internetu k ní existuje pouze jediny článek. Pokud by bylo informačních zdrojů více, bylo by jistě zajímavé se metodě do budoucna věnovat dále a podrobněji.

10 Seznam literatury 1. GOLDRATT, Eliyahu M, Essays on the theory of constraints. Great Barrington, MA: North River Press, ISBN Techtarget, Introducing the SCARE Method [online] [cit ]. Dostupné z: 3. Forbes, What Does It Mean To Scale Agile? [online] [cit ]. Dostupné z: 4. HAMMANT, Paul, Theory of Constraints and Agile [online] [cit ]. Dostupné z: 5. Leanproduction, Theory of constraints [online] [cit ]. Dostupné z: 6. HEUSSER, Matt, Comparing scaling agile frameworks [online] [cit ]. Dostupné z: 7. FUQUA, Andrew, The Theory of Constraints In Agile [online]. [cit ]. Dostupné z:

4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ AGILNÍ METODIKY VÝVOJE SW ING. JAN ČERNÝ

4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ AGILNÍ METODIKY VÝVOJE SW ING. JAN ČERNÝ 4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ AGILNÍ METODIKY VÝVOJE SW ING. JAN ČERNÝ 1 METODIKY K ČEMU JSOU DOBRÉ? BUĎ NEMÁTE ŽÁDNOU NEBO STRIKTNÍ / RIGORÓZNÍ POSTUPY NĚCO MEZI TÍM: AGILNÍ PŘÍSTUP K ČEMU

Více

Agilní metodiky vývoje softwaru

Agilní metodiky vývoje softwaru vývoje softwaru : důraz na průběžnou komunikaci mezi vývojovým týmem a zákazníkem důraz na tvorbu kvalitního kódu a funkcí, které mají přímou obchodní hodnotu pro zákazníka týmovou spolupráci a samoorganizaci

Více

ÚVOD DO SOFTWAROVÉHO INŽENÝRSTVÍ

ÚVOD DO SOFTWAROVÉHO INŽENÝRSTVÍ ÚVOD DO SOFTWAROVÉHO INŽENÝRSTVÍ Předmětem softwarového inženýrství jsou metodiky pro řízení vývoje softwaru. Proč potřebujeme tyto metodiky? Čím je vývoje softwaru specifický oproti jiným odvětvím? SOFTWAROVÉ

Více

End-to-end testování. 26. dubna Bořek Zelinka

End-to-end testování. 26. dubna Bořek Zelinka End-to-end testování 26. dubna 2013 Bořek Zelinka Bořek Zelinka Unicorn Systems, Test architekt Unicorn, 2004 Testování Quality Assurance ČVUT, Fakulta stavební, 2004 2 Agenda Princip end-to-end testů

Více

Návrh softwarových systémů - úvod, motivace

Návrh softwarových systémů - úvod, motivace Návrh softwarových systémů - úvod, motivace Jiří Šebek, Martin Tomášek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Obsah Motivace Integrace s ostatními obory SI Kdo / co ovlivňuje cílový SW Modely, metodiky

Více

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3 ÚVOD 1 Poděkování 3 Kapitola 1 CO JE TO PROCES? 5 Co všechno musíme vědět o procesním řízení, abychom ho mohli zavést 6 Různá důležitost procesů 13 Strategické plánování 16 Provedení strategické analýzy

Více

Agile. nejžádanější způsob vývoje software. Tomáš Tureček. Business consultant, Lean&Agile coach Tieto tomas.t.turecek@tieto.com

Agile. nejžádanější způsob vývoje software. Tomáš Tureček. Business consultant, Lean&Agile coach Tieto tomas.t.turecek@tieto.com 2010 Tieto Corporation Agile nejžádanější způsob vývoje software Tomáš Tureček Business consultant, Lean&Agile coach Tieto tomas.t.turecek@tieto.com 2012 Tieto Corporation Tieto Aktivity ve více než 20

Více

Efektívne projektové riadenie v zohratom tíme

Efektívne projektové riadenie v zohratom tíme Efektívne projektové riadenie v zohratom tíme Zdeněk Borůvka Rational Brand Technical Leader, IBM CEE Úvod Dodať biznisu viac s menšími prostriedkami a v čo najkratšom čase. Túto základnú požiadavku kladie

Více

Umí HR držet krok s byznysem (zkušenosti z agilního řízení)

Umí HR držet krok s byznysem (zkušenosti z agilního řízení) Umí HR držet krok s byznysem (zkušenosti z agilního řízení) Jana Gutierrez Chvalkovska Konference HR v pohybu 23.května 2018 Co nás čeká? Co je to agile? Jak lze využít prvky agilního řízení v HR Příklady

Více

Obsah. Úvod. o autorech 9 , 11

Obsah. Úvod. o autorech 9 , 11 Obsah. o autorech 9 Úvod, 11 Část l. Základy teorie omezení (TOC) " 13 1. Současné podnikové paradigma 15 1.1 Základní konflikt v fízení podniku 15 1.1.1 Rozhodování v podnicích 15 1.1.2. Zmeny vyvolané

Více

Návrh softwarových systém. Návrh softwarových systémů

Návrh softwarových systém. Návrh softwarových systémů Návrh softwarových systém ů - úvod, motivace Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Obsah Motivace Integrace s ostatními obory SI Modely, metodiky SI Verzování SW 2 Úvod Motivace SI Velké projekty

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017 Okruh I: Řízení podniku a projektů: strategický management, inovační management a manažerské rozhodování 1. Základní struktura strategického managementu a popis jednotlivých fází, zhodnocení výstupů a

Více

Zuzana Šochová 30.10.2008. MFF Modelování a realizace softwarových projektů

Zuzana Šochová 30.10.2008. MFF Modelování a realizace softwarových projektů Zuzana Šochová 30.10.2008 1 Metody řízení projektů Týmová spolupráce Agilní metody Scrum proces Backlog úloh a odhady Jak plánovat Tým a zákazník 2 Executive support User involvement Experienced project

Více

Předmluva: Vítejte v ITIL! Úvod 15 IT Infrastructure Library O této knize ITIL (IT Infrastructure Library ) 1.3. Služby a správa služeb

Předmluva: Vítejte v ITIL! Úvod 15 IT Infrastructure Library O této knize ITIL (IT Infrastructure Library ) 1.3. Služby a správa služeb Obsah Předmluva: Vítejte v ITIL! 13 Úvod 15 IT Infrastructure Library 15 Podpora podniku 15 Myšlenka ABC 15 O této knize 16 Členění knihy 16 Tým stojící za knihou 17 KAPITOLA 1 ITIL (IT Infrastructure

Více

Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of

Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of Project Managers (APM) Association for Project Management

Více

Custom Code Management. Přechod na S/4HANA

Custom Code Management. Přechod na S/4HANA Custom Code Management Přechod na S/4HANA Úvodem Vývoj vlastního kódu (Custom Code) používá většina zákazníku. Zákaznický vývoj značně ovlivňuje TCO podnikového řešení, což znamená, že je třeba efektivní

Více

Semestrální práce z předmětu 4IT421 Téma: CMMI-DEV v.1.3 PA Project Monitoring and Control

Semestrální práce z předmětu 4IT421 Téma: CMMI-DEV v.1.3 PA Project Monitoring and Control VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE náměstí W. Churchilla 4, 130 67 Praha3 Semestrální práce z předmětu 4IT421 Téma: CMMI-DEV v.1.3 PA Project Monitoring and Control Jméno a příjmení: Michal Hendrich Školní

Více

Řízení reálných projektů, agilní metodiky

Řízení reálných projektů, agilní metodiky Agent Technology Group Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická - České vysoké učení technické Praha, 2009 Osnova Lze vyvíjet software bez metodiky? - bohužel ano menší komerční firmy (zejména vývoj

Více

Softwarový proces Martin Hlavatý 4. říjen 2018

Softwarový proces Martin Hlavatý 4. říjen 2018 Softwarový proces Martin Hlavatý 4. říjen 2018 Úvod Základní pojmy Softwarový proces / Model životního cyklu vývoje software (SDLC, Software Development Lifecycle) Množina aktivit nutných k tomu, aby software

Více

Hodnocení LeSS dle METES

Hodnocení LeSS dle METES Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta informatiky a statistiky Obor: Informační systémy a technologie Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Hodnocení LeSS dle METES Student:

Více

Klasické metodiky softwarového inženýrství I N G M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W

Klasické metodiky softwarového inženýrství I N G M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W Klasické metodiky softwarového inženýrství I N G M A R T I N M O L H A N E C, C S C. Y 1 3 A N W Osnova přednášky Co to je softwarové inženýrství Softwarový proces Metodika a metoda Evoluce softwarových

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Teoretické modely v politickém marketingu. Miloš Gregor

Teoretické modely v politickém marketingu. Miloš Gregor Teoretické modely v politickém marketingu Miloš Gregor POL505 6. října 2015 proč? zásadně ovlivňuje politiku není pouze teoretickým směrem - praktické/ kariérní uplatnění sami si během studia můžete osahat

Více

PŘEDMLUVA ODDÍL I 1. MANAŽEŘI A JEJICH KOMPETENCE

PŘEDMLUVA ODDÍL I 1. MANAŽEŘI A JEJICH KOMPETENCE Obsah PŘEDMLUVA U _ ODDÍL I Cíle a zásady vzdělávání a rozvoje manažerů 1. MANAŽEŘI A JEJICH KOMPETENCE 21 1.1 Komu říkáme manažer? 21 1.2 Cq manažeři dělají? 21 1.3 Obsah a struktura manažerské kompetence

Více

Obsah. Zpracoval:

Obsah. Zpracoval: Zpracoval: houzvjir@fel.cvut.cz 03. Modelem řízený vývoj. Doménový (business), konceptuální (analytický) a logický (návrhový) model. Vize projektu. (A7B36SIN) Obsah Modelem řízený vývoj... 2 Cíl MDD, proč

Více

B3 Vazba strategie byznys

B3 Vazba strategie byznys Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! B Strategické řízení organizace B3 Vazba strategie byznys Toto téma vysvětluje vzájemný vztah mezi tzv. byznysem organizace (hlavním

Více

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ děláme z dobrých firem skvělé Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ Proč jsou procesy na prvním místě Úspěšné společnosti optimalizují své procesy, zvyšují efektivitu výroby, prohlubují flexibilitu

Více

HODNOCENÍ VÝKONNOSTI PODNIKU VE SPOJITOSTI SE STRATEGICKÝMI CÍLY

HODNOCENÍ VÝKONNOSTI PODNIKU VE SPOJITOSTI SE STRATEGICKÝMI CÍLY 29 HODNOCENÍ VÝKONNOSTI PODNIKU VE SPOJITOSTI SE STRATEGICKÝMI CÍLY POKORNÝ Karel Abstrakt: Metoda Balanced Scorecard (BSC) její podstata, obsah a principy. Vztah BSC ke strategickému a operativnímu řízení

Více

Abychom definovali dimenze kompetencí, položili jsme si otázku: S kým/čím vstupujete do vzájemné interakce?

Abychom definovali dimenze kompetencí, položili jsme si otázku: S kým/čím vstupujete do vzájemné interakce? Profily kompetencí Úvodní situace před testováním E-learningový modul obsahuje šest interaktivních situací orientovaných na kompetence, které mají svou roli v maloobchodní společnosti. Všechny maloobchodní

Více

Agile Software Development

Agile Software Development Agile Software Development Agile Software Development Jiri Fabian www.jirifabian.net O čem to bude O metodologiích RUP Agile XP Scrum Co je softwarový vývoj Umění? Manufaktura? Modelování? Co je softwarový

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Téma: Charakteristika konkurenceschopnosti podniků ČR v souvislosti

Více

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing. Co je cílem předmětu. znát základní marketingové pojmy umět je je v praxi aplikovat lépe porozumět situaci na na trhu (empatie) lépe poznat své +/- +/-a

Více

Jak do firmy nasazovat nástroje na řízení projektů? Vlastimil Poláček

Jak do firmy nasazovat nástroje na řízení projektů? Vlastimil Poláček Jak do firmy nasazovat nástroje na řízení projektů? Vlastimil Poláček Anotace Řízení komplexních projektů i dílčích aktivit a úkolů si v dnešní době dovede málokdo představit bez podpůrných aplikací. Tyto

Více

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit

Vnitřní kontrolní systém a jeho audit Vnitřní kontrolní systém a jeho audit 7. SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU 11. 5. 2012 Vlastimil Červený, CIA, CISA Agenda Požadavky na VŘKS dle metodik a standardů Definice VŘKS dle rámce COSO Role interního

Více

Softwarový proces. Bohumír Zoubek, Tomáš Krátký

Softwarový proces. Bohumír Zoubek, Tomáš Krátký Softwarový proces Bohumír Zoubek, Tomáš Krátký 1 Úvod Základní pojmy Softwarový proces / Model životního cyklu vývoje software (SDLC, Software Development Lifecycle) Množina aktivit nutných k tomu, aby

Více

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Tel. +420 543426329 TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Autor: Vít Chvál Verze dokumentu: 1.0 Datum poslední změny: 18.2.2013 Obsah: 1 Pracovník 3 2 Pracovní činnosti (Náplň práce)

Více

2. Začlenění HCI do životního cyklu software

2. Začlenění HCI do životního cyklu software Jan Schmidt 2011 Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2011/12 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJENE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Proces je definovaný soubor činností, který vyžaduje jeden nebo více druhů vstupů a tvoří výstup, který má pro zákazníka hodnotu

Proces je definovaný soubor činností, který vyžaduje jeden nebo více druhů vstupů a tvoří výstup, který má pro zákazníka hodnotu Proces je definovaný soubor činností, který vyžaduje jeden nebo více druhů vstupů a tvoří výstup, který má pro zákazníka hodnotu EPC(Event driven Process Chains) s funkcemi, událostmi, organizačními jednotkami

Více

Návrh softwarových systémů - softwarové metriky

Návrh softwarových systémů - softwarové metriky Návrh softwarových systémů - softwarové metriky Martin Tomášek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec 2 Co je to metrika? Nástroj managementu pro řízení zdrojů (lidská

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

HR controlling. Ing. Jan Duba HRDA 26.9.2014

HR controlling. Ing. Jan Duba HRDA 26.9.2014 HR controlling Ing. Jan Duba HRDA 26.9.2014 Anotace Zkušenosti s nastavováním systému měření výkonu pracovních skupin a jednotlivců Jak zavést živý controlling pro řízení firmy? Anotace Interim HR manažer

Více

Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery

Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery Autor Michal Oktábec Vedoucí práce PaedDr. Petr Pexa Školní rok: 2009-10 Abstrakt Tato práce se zabývá využití frameworku jquery pro vytváření

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání

Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání Co je xport? Inkubátor nápadů na vlastní podnikání 1 2 3 4 Součást Vysoké školy ekonomické v Praze (rozpočet 2 mld. Kč, 20 000 studentů, primární zaměření ekonomie) Unikátní ekosystém spojující akademický

Více

IBM Analytics Professional Services

IBM Analytics Professional Services Popis služby IBM Analytics Professional Services Tento Popis služby stanovuje podmínky služby Cloud Service, kterou IBM poskytuje Zákazníkovi. Zákazník znamená smluvní stranu a její oprávněné uživatele

Více

SW podpora projektového řízení

SW podpora projektového řízení Browser MS-Project SW podpora projektového řízení Společnost appcore s.r.o. nabízí služby v oblastech systémové integrace, softwarové integrace a řízení organizace. Veškeré služby naší společnosti jsou

Více

1 Úvod 1.1 Vlastnosti programového vybavení (SW)

1 Úvod 1.1 Vlastnosti programového vybavení (SW) 1 Úvod 1.1 Vlastnosti programového vybavení (SW) - dávkové zpracování - omezená distribuce - zakázkový SW - distribuované systémy - vestavěná inteligence - laciný HW - vliv zákazníka 1950 1960 1970 1980

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

Mib:S4Road přechod k SAP S/4HANA. Jiří Palát

Mib:S4Road přechod k SAP S/4HANA. Jiří Palát Mib:S4Road přechod k SAP S/4HANA Jiří Palát Každý se logicky ptá Co nám to přinese? Jak složité to bude? Jak dlouho to bude trvat? Kolik to bude stát? Kdy začít a čím? Jaké informace a kde získat? 2 SAP

Více

Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT

Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT MBI, Management byznys informatiky Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT reflexe v modelu MBI Jan Dohnal Katedra softwarového inženýrství, FIT, ČVUT MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Vytváření

Více

PROBLÉMY A SPECIFIKA VÝVOJE SOFTWARE

PROBLÉMY A SPECIFIKA VÝVOJE SOFTWARE PROBLÉMY A SPECIFIKA VÝVOJE SOFTWARE Vývoj prvních programů byl prováděn nadšenci, programy byly šité na míru. Žádná metodika vývoje SW v té době neexistuje. Vývoj SW byl vnímán jako výzkum. Cíl, co bude

Více

Co naše děti umějí a kde se to vlastně učí?

Co naše děti umějí a kde se to vlastně učí? Co naše děti umějí a kde se to vlastně učí? Pohled na dovednosti a znalosti žáků ZŠ prostřednictvím dat z projektu Kalibro David Souček, 2019 Jaká data máme k dispozici o žácích ZŠ Projekt Kalibro systematicky

Více

Analýza a Návrh. Analýza

Analýza a Návrh. Analýza Analysis & Design Návrh nebo Design? Design = návrh Není vytváření použitelného uživatelského prostředí (pouze malinká podmnožina celého návrhu) Často takto omezeně chápáno studenty nedokáží si představit,

Více

EXIN Agile Scrum Foundation Příručka ke zkoušce. Vydání

EXIN Agile Scrum Foundation Příručka ke zkoušce. Vydání EXIN Agile Scrum Foundation Příručka ke zkoušce Vydání 201608 Copyright 2016 EXIN Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být zveřejněna, reprodukována, kopírována nebo uložena v systému

Více

Jak řídit projektové portfolio

Jak řídit projektové portfolio Jak řídit projektové portfolio Aleš KRUCZEK ALD Automotive 20.11.2018 23/11/2018 P.1 Kdo je ALD Automotive? přední poskytovatel operativního leasingu v ČR nabídka operativního leasingu pro korporace i

Více

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D.

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz Vymezení managementu Management, manažer Úrovně managementu Prostředí managementu Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Řízení - vztah

Více

PRŮZKUM AGILNÍHO ŘÍZENÍ V ČR 2013

PRŮZKUM AGILNÍHO ŘÍZENÍ V ČR 2013 PRŮZKUM 2013... aneb jak jsme na tom s agilem PRŮZKUM 2013 ETNETERA & AGILE V KOSTCE V dnešní době již téměř každý volnonožec, každá firmička, firma či korporace slyšeli aspoň něco málo o Agilu. O tak

Více

4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ BUSINESS LEAN CANVAS

4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ BUSINESS LEAN CANVAS 4IT445 - AGILNÍ VÝVOJ WEBOVÝCH APLIKACÍ BUSINESS LEAN CANVAS PROČ ROZJÍŽDĚT PROJEKT? JAK TAKOVÝ PROJEKT ZAČÍT? PODNIKATELSKÝ PLÁN LEAN CANVAS BUSINESS PLAN Věnujte více času budování namísto plánování

Více

T E O R I E M A N A G E M E N T U

T E O R I E M A N A G E M E N T U T E O R I E M A N A G E M E N T U 9 ZS, akad.rok 2014/2015 Teorie managementu - VŽ 1 Aspekty organizační struktury Při návrhu organizační struktury se vychází z pěti hlavních aspektů : 1) Specializace

Více

Formativní hodnocení. Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha OP Hodnocení

Formativní hodnocení. Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha OP Hodnocení Formativní hodnocení Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha 1. 11. 2017 OP Hodnocení Proč se formativním hodnocením zabýváme I. Neexistuje žádný jiný tak jednoznačně prospěšný způsob, jak

Více

Návrh a management projektu. SW podpora

Návrh a management projektu. SW podpora Návrh a management projektu SW podpora řízení projektů ČVUT FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ strana 1 Ing. Vladimír Jurka 2012 Na co potřebujete SW? strana 2 Na co potřebujete SW? Analýza problému,

Více

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS. The Disciplined Agile (DA) Framework

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS. The Disciplined Agile (DA) Framework Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr ZS 2017/2018 Autoři - jméno, příjmení, xname Téma Bc. Daria Zvyagintseva, gzvyd00 Bc. Jana Kojecká, kojj00 Bc. Lukáš Běhounek, behl00

Více

Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu

Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu Jiří Voříšek katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze vorisek@vse.cz 1 Výchozí model MMDIS pro identifikaci možností outsourcingu

Více

Ročníkový projekt. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz

Ročníkový projekt. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Ročníkový projekt Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Cíle předmětů Vytvoření fungující aplikace, která splňuje definované požadavky Vyzkoušet si celý životní cyklus projektu - specifikace zadání, formování

Více

Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014

Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014 Marketingové aktivity B2B firem a struktura marketingových rozpočtů Jaro 2014 B-inside s.r.o. Šmeralova 12, 170 00 Praha Vavrečkova 5262, 760 01 Zlín IČ: 24790648 DIČ: CZ24790648 Telefon: +420 608 048

Více

X36SIN: Softwarové inženýrství. Životní cyklus a plánování

X36SIN: Softwarové inženýrství. Životní cyklus a plánování X36SIN: Softwarové inženýrství Životní cyklus a plánování 1 Kontext Minule jsme si řekli, co to je deklarace záměru, odborný článek, katalog požadavků, seznam aktérů a seznam událostí. Seznam aktérů a

Více

Michal Oškera (50854)

Michal Oškera (50854) PV098 - Řízení SW projektů semestrální práce Michal Oškera (50854) 19. listopadu 2003 Obsah 1 Úvod 2 2 Plán projektu 3 2.1 Plán CO.............................. 3 2.2 Plán JAK.............................

Více

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Informační strategie Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 23 1 Firemní strategie Firma Poslání Vize Strategie Co chceme? Kam směřujeme? Jak toho dosáhneme? Kritické faktory úspěchu CSF 23 2 Strategie

Více

Lukáš Lazar (xlazl00) Martin Kapal (xkapm25) Martin Zákravský (zakm05) Michal Krokosch (xkrom31)

Lukáš Lazar (xlazl00) Martin Kapal (xkapm25) Martin Zákravský (zakm05) Michal Krokosch (xkrom31) Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr ZS 2017/2018 Autoři Téma Lukáš Lazar (xlazl00) Martin Kapal (xkapm25) Martin Zákravský (zakm05) Michal Krokosch (xkrom31) Doing

Více

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 CobiT Control Objectives for Information and related Technology Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 Agenda Základy CobiT Pojem CobiT Domény CobiT Hodnocení a metriky dle CobiT IT Governance Řízení

Více

Co je Process Mining?

Co je Process Mining? Process Mining Co je Process Mining? Process Mining je inovativní technika procesního řízení, která umožňuje analýzu podnikových procesů na základě zaznamenaných událostí z uplynulého období, uchovaných

Více

Představení společnosti Concordia Consulting CONCORDIA CONSULTING

Představení společnosti Concordia Consulting CONCORDIA CONSULTING Představení společnosti Concordia Consulting CONCORDIA CONSULTING JSME PORADCI V OBLASTI INOVACÍ A NOVÝCH TECHNOLOGIÍ Popis společnosti Proč Concordia Consulting? Concordia Consulting je poradenská společnost,

Více

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management Anotace předmětu: Předmět rozšiřuje poznatky základního kurzu managementu o témata zaměřená na management změny, prosperitu organizace, výkonnost organizace, strategický management a podnikatelský plán,

Více

Struktura Pre-auditní zprávy

Struktura Pre-auditní zprávy Příloha č. 1 k Smlouvě o Pre-auditu: Struktura Pre-auditní zprávy 1. Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí poskytuje nejdůležitější informace vyplývající z Pre-auditní zprávy. 2. Prohlášení o účelu a cílů

Více

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS. Melikset Zanikov, xzanm00. Téma Version One 12 Annual State of Agile Report - část 2

Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS. Melikset Zanikov, xzanm00. Téma Version One 12 Annual State of Agile Report - část 2 Semestrální práce ke kurzu 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Semestr ZS 2018 Autoři Jakub Kadeřávek, kadj00 Melikset Zanikov, xzanm00 Téma Version One 12 Annual State of Agile Report - část 2 Datum

Více

Řízení výroby na základě úzkého místa

Řízení výroby na základě úzkého místa Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení výroby na základě úzkého místa Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

Obsah. 1. část Definice projektových cílů

Obsah. 1. část Definice projektových cílů Předmluva 1 Proč je řízení projektů tak důležité 1 Komu je kniha určena 1 Pojetí výkladu řízení projektů v této knize 2 Užitečné a unikátní rysy knihy 2 Jak je kniha uspořádána 3 Poděkování 4 1. Co je

Více

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o.

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Platnost dokumentu: 14. ledna 2015 Datum vypracování: 8. ledna 2015 Datum schválení: 13. ledna 2015 Vypracoval: Schválil: Bc. Adéla Wosková, Ing. Jaroslav

Více

Vysoká škola ekonomická Fakulta informatiky a statistiky

Vysoká škola ekonomická Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická Fakulta informatiky a statistiky Semestrální práce Disciplined Agile Delivery (DAD) framework Kurz: 4IT421 Zlepšování procesů budování IS Autor: Bc. Radim Klepetko Vypracováno:

Více

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Řízení IT projektů

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Řízení IT projektů SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Řízení IT projektů Ing. Ondřej Macek 2013/14 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Historie 2 Jak vypadal vývoj SW? - Bylo třeba specifikovat zadání, to se naprogramovalo a pak se

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY KATEDRA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. CMMI a SCRUM. Seminární práce

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY KATEDRA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. CMMI a SCRUM. Seminární práce VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY KATEDRA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ CMMI a SCRUM Seminární práce Předmět: 4IT421 Zlepšování procesů budování informačních systémů Datum odevzdání:

Více

CMMI ení zralosti. Viktor Mulač. Business consultant. itsmf

CMMI ení zralosti.   Viktor Mulač. Business consultant. itsmf CMMI Cesta ke zlepšen ení zralosti organizace IT při budování IS Viktor Mulač Business consultant Hlavní faktory ovlivňující kvalitu v organizaci Každý si uvědomuje jak důležité je mít kvalifikované a

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

Optimalizaci aplikací. Ing. Martin Pavlica

Optimalizaci aplikací. Ing. Martin Pavlica Optimalizaci aplikací Ing. Martin Pavlica Vize: Aplikace v dnešním světě IT Ze všech částí IT jsou aplikace nejblíže businessu V elektronizovaném světě významným způsobem podporují business, ten se na

Více

ČESKÁ PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Provozně Ekonomická Fakulta. Teze. Diplomová práce

ČESKÁ PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Provozně Ekonomická Fakulta. Teze. Diplomová práce ČESKÁ PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně Ekonomická Fakulta Teze Diplomová práce Faktory ovlivňující výkonnost a pracovní zaujetí zaměstnanců Bc. Tomáš Linhart 2003 Cíl

Více

Zkouška ITIL Foundation

Zkouška ITIL Foundation Zkouška ITIL Foundation Sample Paper A, version 5.1 Výběr z více možností Pokyny 1. Měli byste se pokusit odpovědět na všech 40 otázek. 2. Všechny svoje odpovědi vyznačte na samostatný formulář, který

Více

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Řízení IT projektů

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Řízení IT projektů SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Řízení IT projektů Ing. Ondřej Macek 2013/14 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Historie 2 Jak vypadal vývoj SW? - Bylo třeba specifikovat zadání, to se naprogramovalo a pak se

Více

Strategický management

Strategický management Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Strategický management Matice hodnocení strategické pozice SPACE Chvála Martin ME, 25 % Jakubová Petra ME, 25 % Minx Tomáš

Více

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Milena Tvrdíková Milena Tvrdíková Katedra aplikované informatiky, VŠB- Technická Univerzita Ostrava Sokolská třída 33. 701 21Ostrava 1 milena.tvrdikova@vsb.cz Ve vyspělých

Více

10 KROKŮ K DOKONALOSTI. Využívejte efektivně systém řízení kvality ve své firmě a staňte se lídrem ve svém oboru

10 KROKŮ K DOKONALOSTI. Využívejte efektivně systém řízení kvality ve své firmě a staňte se lídrem ve svém oboru 10 KROKŮ K DOKONALOSTI Využívejte efektivně systém řízení kvality ve své firmě a staňte se lídrem ve svém oboru Firma budoucnosti je taková firma, která se v první řadě zaměřuje na kvalitu - plní přísné

Více

Řízení vztahů se zákazníky

Řízení vztahů se zákazníky Řízení vztahů se zákazníky Řízení vztahů se zákazníky Vychází z představy, že podnik je řízen zákazníkem Používanými nástroji jsou: Call Centra Customer Relationship Management (CRM) Základní vazby v řízení

Více

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok ISO 9000, 20000, 27000 Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. jan.matula@fpf.slu.cz III. blok ITSM & Security management standard ISO 9000-1 ISO 9000:2015 Quality management systems Fundamentals

Více

Tematická sekce NSZM. Praha, Ing. Milan PůčP. David Koppitz B.A.

Tematická sekce NSZM. Praha, Ing. Milan PůčP. David Koppitz B.A. Zefektivnění procesu strategického plánov nování a řízení rozvoje města m Uherské Hradiště Tematická sekce NSZM Praha, 12. 5. 2011 Ing. Milan PůčP ůček, MBA, PhD David Koppitz B.A. 1 MEPCO ve strategickém

Více

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5.

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. 2012 APSYS Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání pracovníků ve vědě

Více

Novinky v UML 2.5 a agilní modelování

Novinky v UML 2.5 a agilní modelování Novinky v UML 2.5 a agilní modelování Marek Rychlý Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Ústav informačních systémů Přednáška pro AIS 15. října 2015 Marek Rychlý Novinky v UML

Více

STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE

STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE Plánování ve škole (c) Radek Maca rama@inforama.cz Co je plánování Plánování je záměrná systematická sumarizace a kompletace myšlenek do souvislostí směřující k jejich

Více

Vazba na Cobit 5

Vazba na Cobit 5 Vazba na Cobit 5 Hlavní cíle návodu Návod na to, jak užívat rámec Cobit 5 pro podporu a organizaci auditu/ujištění Strukturovaný přístup pro realizaci auditu podle jednotlivých enablers definovaných v

Více

Regionální seminář veřejná diskuse k doporučením OECD v oblasti monitoringu a evaluace: ASPEKTY NA ÚROVNI HODNOCENÍ ŠKOLY

Regionální seminář veřejná diskuse k doporučením OECD v oblasti monitoringu a evaluace: ASPEKTY NA ÚROVNI HODNOCENÍ ŠKOLY Příloha č. 6 Regionální seminář veřejná diskuse k doporučením OECD v oblasti monitoringu a evaluace: ASPEKTY NA ÚROVNI HODNOCENÍ ŠKOLY Michaela Šojdrová michaela.sojdrova@csicr.cz Analýza silných a slabých

Více