Rebilance zásob podzemních vod. Rajon 2241 Dyjsko-svratecký úval Významný zdroj podzemní vody na jižní Moravě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rebilance zásob podzemních vod. Rajon 2241 Dyjsko-svratecký úval Významný zdroj podzemní vody na jižní Moravě"

Transkript

1 Rebilance zásob podzemních vod Rajon 2241 Dyjsko-svratecký úval Významný zdroj podzemní vody na jižní Moravě Jitka Novotná, Pavel Burda GEOtest, a.s.

2 Rajon 2241 Dyjsko-svratecký úval byl nově definován v rámci rajonizace z roku Jde o hydrogeologickou strukturu, která neměla definované základní charakteristiky: oblast dotace; hydrogeologické kolektory; oblast odvodnění; vazbu na okolní hydrogeologické jednotky; množství odbírané vody; vztah k ekosystémům vázaným na vodu.

3 Popis rajonu hydrogeologická pánev; přiléhající k českému masívu; geologicky jde o opakovaně se vytvářející pánev vyplněnou neogenními sedimenty různého stáří; je možné definovat tři dílčí hydrogeologická prostředí písky eggenburgu a ottnangu; souvrství karpatu; bazální a okrajová klastika badenu.

4 Popis rajonu z. a s. hranice je vedena po výskytech neogénu; v. je dána okrajem karpatských příkrovů; j. hranice je negeologická tvoří ji státní hranice; dotace může být srážkami v oblastech ottnangu, oblast je srážkově deficitní; podstatná je dotace z hydrogeologického masívu; na ploše rajonu jsou vymezeny významné kvartérní rajony kvartér Jihlavy, kvartér Svratky; Na ně jsou vázány mokřadní biotopy např. PR Plačkův les a ř

5 Popis rajonu na ploše rajonu jsou vymezeny významné kvartérní rajony kvartér Jihlavy, kvartér Svratky; na ně jsou vázány mokřadní biotopy např. PR Plačkův les a říčka Šatava, PP Dolní mušovský luh; Drnholecký luh, PR Černovický hájek. k drenáži podzemní vody dochází přes kvartérní fluviální sedimenty, tj. v údolí významných toků (Dyje, Jihlavy a Svratky).

6

7 oblast dotace oblasti drenáže

8 Významné kolektory písky a okrajová klastika eggenburgu a ottnangu nejstarší sedimenty; při okraji pánve nejsou kryty nadložním izolátorem, směrem ke středu pánve jsou překryty sedimenty karpatu; dotace ze srážek (okraj), současně jsou dotovány i z geologického masívu; průlinově propustné; zvodeň má volnou i napjatou hladinu podzemní vody; zranitelné horninové prostředí.

9 Významné kolektory okrajová a bazální klastika badenu nejmladší neogenní sedimenty v rajonu; prakticky v celé ploše výskytu jsou kryty nadložním hydrogeologickým izolátorem (v podloží kvartérních sedimentů může izolátor chybět) ; jsou dotovány pouze z geologického masívu; průlinově propustné; zvodeň má převážně napjatou hladinu podzemní vody; málo zranitelné horninové prostředí; kolektor beznitrátových artéských vod pod Brnem.

10 Proč ne karpat? V karpatu má (mimo okrajových velmi intenzivně promývaných částí) podzemní voda vysokou mineralizaci tvořenou především sírany.

11 V Geologický řez Pohořelice - Olbramovice Z 50 m písků 1000 m jílů

12 Vodárenská exploatace jsou exploatovány všechny hydrogeologické struktury; vysoké jsou odběry z okrajových částí struktury; nejvýznamnější jímací území Brno Černovice (voda pro průmysl), Miroslav, Brod nad Dyjí, Moravský Krumlov.

13 I. a II. březovský vodovod Svitavy Lány, Olomoucká Letovice - Vlkov

14 Vodárenská exploatace Brno - Černovice 14,7 (36) l/s Miroslav 7,8 (32) l/s Cvrčovice 7,5 (15) l/s Brod nad Dyjí 5 (19) l/s Hrušovany n. Jevišovkou 4,4 (10) l/s Moravský Krumlov 4 (8) l/s Loděnice 3,5 (16) l/s odběry v roce 2012 (povoleno)

15 Realizované technické práce hydrometrování toků; realizace dvou vrtů; hydrodynamické zkoušky; odběr a analýzy vzorků podzemní vody; monitoring hladiny podzemní vody.

16 Vrtné práce okrajové části rajonu; lokality Brno Černovice baden, Oleksovice ottnang; Brno Černovice 200 m, zastiženo střídání jílů a jemnozrnných písků; Oleksovice 50 m, kolektor tvoří písky.

17

18 Monitoring hladiny Oleksovice HPV (m p.t.) HPV (m n.m.)

19 Chemismus podzemní vody Olbramovice chemický typ Ca - Mg NO 3 SO 4 HCO 3 vápník 78 mg/l, dusičnany 113 mg/l Brno-Černovice chemický typ Ca - Mg - HCO 3 SO 4 vápník 126 mg/l, dusičnany 34 mg/l

20 Koncepční model zpracován pro ottnang a baden; karpat má nevyhovující kvalitu podzemní vody (z hlediska případné vodárenské exploatace); vymezeny dvě hlavní struktury;

21

22 Shrnutí Rajon 2241 Dyjsko-svratecký úval: jde o rajon s významnými zásobami podzemní vody v srážkově deficitní oblasti; k dotaci podzemní vody dochází především z hydrogeologického masívu, srážkami pouze v odkryté části ottnangu; jde o hydrogeologický rajon hydrogeologickou pánev, která z hlediska dotace podzemní vody představuje transportní oblast dotace z hydrogeologického masívu a odvodnění do kvartérních fluviálních sedimentů.

23 Nové poznatky hranice rajonu zasahuje na západě výrazně na horniny českého masívu doporučena úprava hranic jejich posunutím do pánve. podloží pánve má hrásťovitou strukturu; v rajonu je povoleno odebírat velmi významně více podzemní vody, než se reálně odebírá!!!!!!!!!!!!; zranitelné části hydrogeologické struktury ottnangu jsou kontaminovány dusičnany; pokud by došlo k odběru vody přesahující přirozené doplňování struktury došlo by k vysušení přiléhajícího hydrogeologického masívu i kvartérních sedimentů.

24 Co dál? Kvantita - zdrojem podzemní vody jsou v České republice pouze srážky. Je možné podpořit vznik většího objemu vody? 1. Prosbami ke správným božstvům. 2. Zamezení odvádění podzemních vod antropogenními zásahy drenážní vliv kanalizací, drenáže při výstavbě.. 3. Zvýšení infiltrace srážek v krajině vhodně provedené pozemkové úpravy, správné hospodaření..

25 Co dál? Kvalita vyšší obsahy vápníku jsou přirozená věc. Dusičnany a pesticidy mají zdroj v zemědělství. Je možné zvrátit zjišťované trendy? 1. Nastavení vhodných režimů hospodaření v ochranných pásmech. 2. Změna konvenčního hospodaření na ekologické. 3. Změna zemědělské dotační praxe. 4.??????????

26 Děkuji za pozornost

27 vrtná prozkoumanost

Březovský vodovod - voda pro Brno. Josef Slavík

Březovský vodovod - voda pro Brno. Josef Slavík Březovský vodovod - voda pro Brno Josef Slavík Přehledná situace Hydrogeologický rajón 4232 nejjižnější souvislý výběžek České křídové tabule, zakončený brachysynklinálním uzávěrem Hg rajón 4232 - Ústecká

Více

HYDROSFÉRA 0,6% 2,14% 97,2%

HYDROSFÉRA 0,6% 2,14% 97,2% HYDROSFÉRA 0,6% 2,14% 97,2% PODZEMNÍ VODA Fosilní voda Proudící voda evapotranspirace Celkový odtok Přímý odtok infitrace Základní odtok VODA OBNOVITELNÝ PŘÍRODNÍ ZDROJ Hydrologický cyklus Zdrojem energie

Více

Zavádění nových postupů a technických zařízení vhodných pro vzorkování vrtů ve specifických podmínkách s. p. DIAMO, o. z. TÚU

Zavádění nových postupů a technických zařízení vhodných pro vzorkování vrtů ve specifických podmínkách s. p. DIAMO, o. z. TÚU Zavádění nových postupů a technických zařízení vhodných pro vzorkování vrtů ve specifických podmínkách s. p. DIAMO, o. z. TÚU VLADIMÍR EKERT, DIAMO, s. p., o. z. TÚU PETR KOHOUT, Forsapi, s.r.o. TOMÁŠ

Více

Pískovna Popice těžba nevýhradního ložiska štěrkopísku

Pískovna Popice těžba nevýhradního ložiska štěrkopísku Pískovna Popice těžba nevýhradního ložiska štěrkopísku Kraj Jihomoravský Oznámení podle přílohy č. 3 k zákonu č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí ve znění zákona č.163/2006 Sb. Září

Více

Přírodní zdroje cíl: orientace v oblasti využití přírodních zdrojů a dopady na územněplánovací záměr

Přírodní zdroje cíl: orientace v oblasti využití přírodních zdrojů a dopady na územněplánovací záměr Geologie 4. přednáška Přírodní zdroje cíl: orientace v oblasti využití přírodních zdrojů a dopady na územněplánovací záměr přírodní zdroje (ve smyslu zákona 17/1991 Sb. 7 jsou definovány ): jsou ty části

Více

Žamberk. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Žamberk. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Žamberk Kód části obce PRVK: 3611.5315.108.01 Název obce: Žamberk Kód obce (IČOB): 19436 (581259) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

Podzemní vody ve vodárenské praxi. Mgr. Jana Vrbová -Řád jímací oblasti. Řád jímací oblasti. Mgr. Jana Vrbová OHGS s.r.o.

Podzemní vody ve vodárenské praxi. Mgr. Jana Vrbová -Řád jímací oblasti. Řád jímací oblasti. Mgr. Jana Vrbová OHGS s.r.o. Řád jímací oblasti Mgr. Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Osnova: Co je řád jímací oblasti? Komu slouží? K čemu ho lze využít? Jaká je jeho náplň? Jak funguje? Praktické ukázky Co je řád jímací oblasti?

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

3. HYDROLOGICKÉ POMĚRY

3. HYDROLOGICKÉ POMĚRY Tunel Umiray Macua, Filipíny hydrogeologický monitoring Jitka Novotná1, Pavel Blaha2, Roman Duras3 1 GEOtest, a.s., Brno, Šmahova 112 novotna@geotest.cz 2 GEOtest, a.s., Brno, Šmahova 112 blaha@geotest.cz

Více

Bystřec. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Bystřec. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Bystřec Kód části obce PRVK: 3611.5315.008.01 Název obce: Bystřec Kód obce (IČOB): 01675 (579971) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

Výsledky mapování povodňového nebezpečí a povodňových rizik v Jihomoravském kraji Ing. Lukáš Sýkora Pöyry Environment a.s.

Výsledky mapování povodňového nebezpečí a povodňových rizik v Jihomoravském kraji Ing. Lukáš Sýkora Pöyry Environment a.s. Výsledky mapování povodňového nebezpečí a povodňových rizik v Jihomoravském kraji Ing. Lukáš Sýkora Pöyry Environment a.s. Brno, 4.3.2014 Jihomoravský kraj 42 úseků 21 agregovaných úseků cca 214 km délky

Více

AQUATEST a.s. - sanace

AQUATEST a.s. - sanace SLOVNAFT a.s. TERMINÁL KOŠICE PREZENTACE PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ APLIKACE NPAL A FENTONOVA ČINIDLA (METODA ISCO) Mgr. Richard Hampl, Mgr. Jan Patka, AQUATEST, a.s ÚVOD O AREÁLU ZÁJMU OBSAH PREZENTACE POSTUP

Více

Sborník geologických věd Journal of Geological Sciences

Sborník geologických věd Journal of Geological Sciences Sborník geologických věd Journal of Geological Sciences Hydrogeologie, INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE hydrogeology, ENGINEERING GEOLOGY 23 Česká geologická služba praha 2006 Vědecký redaktor doc. RNDr. Zbyněk Hrkal,

Více

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex 29.3.2017 Jablonné nad Orlicí Matematické modelování (obecně hydrogeologie) ve svých

Více

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 ODVĚTVOVÁ TECHNICKÁ NORMA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Leden 2014 MZe ČR GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 Obsah Strana Předmluva... 2 Úvod. 3 1 Předmět normy... 4 2 Citované dokumenty...

Více

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ JIMRAMOV DOKUMENTACE K ÚZEMNÍMU ŘÍZENÍ

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘENÍ JIMRAMOV DOKUMENTACE K ÚZEMNÍMU ŘÍZENÍ DOKUMENTACE K ÚZEMNÍMU ŘÍZENÍ B. Průvodní zpráva Obsah: 1. Charakteristika území a stavebního pozemku... 2 2. Základní charakteristika stavby a jejího užívání... 4 3. Orientační údaje stavby... 5 1 1.

Více

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti 1.Identifikace provozovatele (žadatele) Biosolid, s.r.o. Kostelanská 2128 686 03 Staré Město IČ : 26136830 2.Popis zařízení a přehled případných hlavních variant

Více

Imagine the result 1

Imagine the result 1 j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.cz Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská 287 373 41

Více

Koncepční model proudění podzemních vod založený na korelaci hydrochemických a hydrogeologických dat, provincie Dorno Gobi, Mongolsko

Koncepční model proudění podzemních vod založený na korelaci hydrochemických a hydrogeologických dat, provincie Dorno Gobi, Mongolsko Koncepční model proudění podzemních vod založený na korelaci hydrochemických a hydrogeologických dat, provincie Dorno Gobi, Mongolsko Adam Říčka Ústav geologických věd PřF MU Brno Vilém Fürych, Antonín

Více

Pozn: Přehledové mapky prezentují území celé obce, do které dotčená část obce spadá. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Pozn: Přehledové mapky prezentují území celé obce, do které dotčená část obce spadá. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Běstovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 3611.5314.004.01 Název obce: Běstovice Kód obce (IČOB): 00323 (553760) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314)

Více

Příloha 1 Vlivy skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě ETE na kvantitativní a

Příloha 1 Vlivy skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě ETE na kvantitativní a Příloha 1 Vlivy skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě ETE na kvantitativní a kvalitativní parametry povrchových a Zpracoval: Ing. Eduard Hanslík, CSc, Výzkumný ústav vodohospodářský TGM Obsah Obsah...1

Více

Podzemnívoda ve vodárensképraxi 2014 VÝSTAVBA KANALIZACÍ NEGATIVNÍDOPADY NA HYDROGEOLOGICKÉPOMĚRY. Jitka Novotná, Zdeněk Sedláček GEOtest, a.s.

Podzemnívoda ve vodárensképraxi 2014 VÝSTAVBA KANALIZACÍ NEGATIVNÍDOPADY NA HYDROGEOLOGICKÉPOMĚRY. Jitka Novotná, Zdeněk Sedláček GEOtest, a.s. Podzemnívoda ve vodárensképraxi 2014 VÝSTAVBA KANALIZACÍ NEGATIVNÍDOPADY NA HYDROGEOLOGICKÉPOMĚRY Jitka Novotná, Zdeněk Sedláček GEOtest, a.s. Obsah prezentace Úvod Privilegovanécesty prouděnípodzemní

Více

Brandýs nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Brandýs nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Brandýs nad Orlicí Kód části obce PRVK: 3611.5313.006.01 Název obce: Brandýs nad Orlicí Kód obce (IČOB): 00927 (579947) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1287 (5313) Název ORP3: Ústí

Více

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče Pacherová P., Bláha V., Erbanová L., Novák M., Pačes T. Stručná historie skládky Pozďátky 1993: vypracován projekt 1994: zkušební zahájení

Více

DOLNÍ KOUNICE. Inženýrsko-geologický prùzkum

DOLNÍ KOUNICE. Inženýrsko-geologický prùzkum DOLNÍ KOUNICE Inženýrsko-geologický prùzkum OHSAS 18001 kvìten 2015 GEODRILL s.r.o., Bìlohorská 2115/6,, tel.: +420 544 525 240, fax: +420 549 273 293, e-mail: info@geodrill.cz Zaveden integrovaný systém

Více

Vo dní ho sp o dá ř st ví

Vo dní ho sp o dá ř st ví 13 Vodní hospodářství Vysočina je pramennou oblastí významných českých a moravských řek. Vysočinou rovněž prochází hlavní evropské rozvodí. Do Severního moře odvádějí povrchovou vodu řeky Doubrava, Sázava

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu GEOTECHNICKÝ ENGINEERING & SERVICE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu Název úkolu : Krchleby, rekonstrukce mostu ev. č. 18323-1 (most přes Srbický potok) Číslo úkolu : 2014-1 - 072 Odběratel

Více

VODOVOD VYŠŠÍ BROD : PŘÍKLAD OBNOVY A ROZŠÍŘENÍ VODNÍCH ZDROJŮ

VODOVOD VYŠŠÍ BROD : PŘÍKLAD OBNOVY A ROZŠÍŘENÍ VODNÍCH ZDROJŮ Citace Stara J.: Vodovod Vyšší Brod: příklad obnovy a rozšíření vodních zdrojů. Sborník konference Pitná 2008, s. 301-306. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN 978-80-254-2034-8 VODOVOD VYŠŠÍ BROD : PŘÍKLAD

Více

Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí

Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí Petr Kohout, Forsapi s.r.o. Praha 3.12.2014 Podzemní vody jsou cenným přírodním bohatstvím a právem jsou považovány za nejdůležitější zdroj

Více

STUDIE VODNÍHO PROSTŘEDÍ NA SVITAVSKU

STUDIE VODNÍHO PROSTŘEDÍ NA SVITAVSKU STUDIE VODNÍHO PROSTŘEDÍ NA SVITAVSKU Zadání a cíle projektu Projekt byl financován za přispění Operačního programu životní prostředí Investor studie: Povodí Moravy, s.p. Hlavní zpracovatel: Aquatis a.s.

Více

Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů

Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů Transport chlorovaných uhlovodíků z výrobního areálu Transporta Chrudim a.s. 28. 29. listopadu 27, Litomyšl PROGEO s.r.o. : Ing.

Více

Semanín. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Semanín. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Semanín Kód části obce PRVK: 3611.5301.078.01 Název obce: Semanín Kód obce (IČOB): 14715 (555240) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1279 (5301) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53011 Název

Více

VODA V KRAJINĚ JIŽNÍ MORAVY, DYJSKO-SVRATECKÁ SOUSTAVA

VODA V KRAJINĚ JIŽNÍ MORAVY, DYJSKO-SVRATECKÁ SOUSTAVA VODA V KRAJINĚ JIŽNÍ MORAVY, DYJSKO-SVRATECKÁ SOUSTAVA Vlastimil Krejčí, Marek Viskot Povodí Moravy, s.p., Dřevařská 11, 601 75, Brno, krejci@pmo.cz, viskot@pmo.cz Klíčová slova: vodní hospodářství soubor

Více

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Jiří Michna hydogeologie, GEOtest, a.s. Součástí projektu Rebilance zásob podzemních vod byly v rámci aktivity 4

Více

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Jana Kolářová 1, Petr Kvapil 2, Vít Holeček 2 1) DEKONTA a.s., Volutová 2523, 158 00 Praha 5 2) AQUATEST a.s., Geologická 4,

Více

ANALÝZA RIZIK PRO VYBRANÉ LOKALITY V PLZEŇSKÉM KRAJI

ANALÝZA RIZIK PRO VYBRANÉ LOKALITY V PLZEŇSKÉM KRAJI AQUATEST a. s. Geologická 4, 152 00, Praha 5 IČO 44 79 48 43 zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 1189 Kód zakázky: Plzeňský kraj - AR, č. zakázky 333090335000 Popis zakázky:

Více

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Renáta Kadlecová a kol. Cíle projektu Zhodnotit přírodní zdroje podzemních vod v 56 rajonech s použitím moderních technologií, včetně

Více

Vývoj regionální kontaminace dusičnany v severníčásti Třeboňské pánve model a skutečnost. Stanislav Čurda, PROGEO s.r.o.

Vývoj regionální kontaminace dusičnany v severníčásti Třeboňské pánve model a skutečnost. Stanislav Čurda, PROGEO s.r.o. Vývoj regionální kontaminace dusičnany v severníčásti Třeboňské pánve model a skutečnost Stanislav Čurda, PROGEO s.r.o. Jihočeské pánve útvary podzemních vod - -3-4 -5 Prachatice Vodňany Písek Týn n. Vlt.

Více

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Zpracoval: Mgr. Michal Havlík Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Kapitola 4 - GEOLOGIE A TEPELNÉ

Více

Modelové hodnocení proudění podzemní vody v hydrogeologických rajonech Třeboňska

Modelové hodnocení proudění podzemní vody v hydrogeologických rajonech Třeboňska Modelové hodnocení proudění podzemní vody v hydrogeologických rajonech Třeboňska HGR 2140 Třeboňská pánev jižní část HGR 2151 Třeboňská pánev severní část HGR 2152 Třeboňská pánev střední část Mgr. Michal

Více

Přínosy projektu Rebilance zásob podzemních vod

Přínosy projektu Rebilance zásob podzemních vod Přínosy projektu Rebilance zásob podzemních vod Česká geologická služba Doba řešení projektu 7/2010 9/2016 náklady: 540 mil. Kč Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6. SPOLUPRÁCE

Více

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Jímací řád jako účinný nástroj k řízení odběru vody z významných hydrogeologických struktur v období dlouhodobého útlumu odtokového procesu či v jiných extrémních situacích Svatopluk Šeda, Jana Vrbová

Více

Rebilance zásob podzemních vod

Rebilance zásob podzemních vod Rebilance zásob podzemních vod Česká geologická služba Doba řešení projektu 7/2010 12/2015 náklady: 623 mil. Kč Konec projektu 3/2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6.

Více

Janovičky. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Janovičky. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Janovičky Kód části obce PRVK: 3611.5314.109.02 Název obce: Zámrsk Kód obce (IČOB): 19095 (581224) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53142 Název

Více

PRODEJNA POTRAVIN - POHOŘELICE OZNÁMENÍ ZÁMĚRU. Zpracováno ve smyslu 6 a přílohy č. 3 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

PRODEJNA POTRAVIN - POHOŘELICE OZNÁMENÍ ZÁMĚRU. Zpracováno ve smyslu 6 a přílohy č. 3 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí OZNÁMENÍ ZÁMĚRU Zpracováno ve smyslu 6 a přílohy č. 3 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí únor 2010 AMEC s.r.o., Křenová 58, 602 00 Brno, Czech Republic IČ: 26211564, DIČ: CZ26211564

Více

Verměřovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Verměřovice. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Verměřovice Kód části obce PRVK: 3611.5315.098.01 Název obce: Verměřovice Kód obce (IČOB): 18008 (581119) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3: Žamberk Kód OPOU2

Více

Kvalita povrchových vod

Kvalita povrchových vod Kvalita povrchových vod 9. Monitoring kvality vody Obsah Monitoring jakosti vody Státní síť sledování jakosti vody v ČR Účelové sítě sledování Mezinárodní programy Účelová sledování jakosti vody Monitoring

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení GEOTECHNICKÝ ENGINEERING & SERVICE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení Název úkolu : Horní Lhota, polní cesty Číslo úkolu : 2013-1 - 089 Odběratel : Gepard spol. s r.o., Štefánikova 52,

Více

Rychnov nad Kněţnou zdroj vody, vrt RK 3

Rychnov nad Kněţnou zdroj vody, vrt RK 3 Město Rychnov nad Kněţnou Havlíčkova 136, 516 01 Rychnov nad Kněţnou OZNÁMENÍ PODLE PŘÍLOHY č. 3 ZÁK. č. 100/2001 Sb. Rychnov nad Kněţnou zdroj vody, vrt RK 3 KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ OKR. RYCHNOV NAD KNĚŢNOU

Více

Choceň. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Choceň. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Choceň Kód části obce PRVK: 3611.5314.034.01 Název obce: Choceň Kód obce (IČOB): 05197 (580350) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53141 Název

Více

Oznámení záměru. (dle přílohy č. 3) NÁZEV ZÁMĚRU: Centrální sklady, areál BONATRANS GROUP a.s.

Oznámení záměru. (dle přílohy č. 3) NÁZEV ZÁMĚRU: Centrální sklady, areál BONATRANS GROUP a.s. Oznámení záměru dle 6 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů záměru na životní prostředí, (dle přílohy č. 3) ZÁMĚR - KATEGORIE II, bod č. 10.6 NÁZEV ZÁMĚRU: Centrální sklady, areál BONATRANS GROUP

Více

Antropogenní vlivy na kvalitu pitných vod v oblasti středního a jižního Mongolska

Antropogenní vlivy na kvalitu pitných vod v oblasti středního a jižního Mongolska Antropogenní vlivy na kvalitu pitných vod v oblasti středního a jižního Mongolska Jitka Novotná 1, Pavel Bláha 1, Alice Musilová 1 1 GEOtest Brno, a.s. hydro@geotest.cz Abstrakt V oblastech středního a

Více

Navrhovatel: Hanácká kyselka s.r.o, Horní Moštěnice 547, 751 17 Horní Moštěnice VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA

Navrhovatel: Hanácká kyselka s.r.o, Horní Moštěnice 547, 751 17 Horní Moštěnice VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Magistrát města Přerova Odbor stavebního úřadu a životního prostředí ODDĚLENÍ VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Bratrská 34, 750 11 Přerov 2 Spis zn.: 2012/106638/STAV/ZEM/Ba Přerov, dne 27.12.2012 Č.j.:

Více

PROUDĚNÍ PODZEMNÍ VODY. V = k. I

PROUDĚNÍ PODZEMNÍ VODY. V = k. I PROUDĚNÍ PODZEMNÍ VODY V = k. I HPV dynamická statická neustálená - ustálená OBLAST AKUMULACE A PROUDĚNÍ PV Porozita HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PRŮLINOVÁ PROPUSTNOST PRŮLINOVÁ NEZPEVNĚNÉ KLASTICKÉ SEDIMENTY

Více

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Letecký petrolej (kerosin): složitá směs uhlovodíků získaná destilací ropy. Počet uhlíkových atomů převážně v rozmezí C 6 až C 16. Zdraví

Více

Jablonné nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Jablonné nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Jablonné nad Orlicí Kód části obce PRVK: 3611.5315.035.01 Název obce: Jablonné nad Orlicí Kód obce (IČOB): 05619 (580376) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1261 (5315) Název ORP3:

Více

DS PHM Jičín Sektor II Ochranné sanační čerpání opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací

DS PHM Jičín Sektor II Ochranné sanační čerpání opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací DS PHM Jičín Sektor II Ochranné sanační čerpání opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací Rámcový projekt IV. etapa Červenec 2015 Zhotovitel: DEKONTA, a.s. Sídlo:

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

Studium a využití mokřadních systémů pro čištění ídůlních vod. Ing. Irena Šupíková

Studium a využití mokřadních systémů pro čištění ídůlních vod. Ing. Irena Šupíková Studium a využití mokřadních systémů pro čištění ídůlních vod Ing. Irena Šupíková Obsah práce Téma -přírodní geochemické procesy a podmínky pro čištění kyselých DV (Fe, Mn, sírany) - sanační pilotní systém

Více

VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV

VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV 1) Karel LUSK, DIAMO, s. p., Máchova 21, 471 27 Stráž pod Ralskem, e-mail: lusk@diamo.cz 2) Milan VŠETEČKA,DIAMO, s. p., Máchova 21, 471 27

Více

Numerický model proudění podzemních vod PRECHEZA

Numerický model proudění podzemních vod PRECHEZA Numerický model proudění podzemních vod PRECHEZA Úvod Město Přerov představuje centrum průmyslové výroby v oblasti situované v Hornomravském úvalu. V jihozápadní části Přerova se nachází PRECHEZA, podnik

Více

Uherský Ostroh 2 těžba a úprava štěrkopísku a ovlivnění jímacích území Bzenec

Uherský Ostroh 2 těžba a úprava štěrkopísku a ovlivnění jímacích území Bzenec Uherský Ostroh 2 těžba a úprava štěrkopísku a ovlivnění jímacích území Bzenec Znalecký posudek RNDr. Pavel Burda RNDr. Jitka Novotná Šmahova 1244/112, 627 00, Brno Moravský Písek 14. 2. 2017 Znalecký posudek

Více

ELIMINACE RIZIK P I REALIZACI TECHNICKÝCH OPAT ENÍ ODVODN NÍ VÝKOP VÝSTAVBY KANALIZACE V ÚZEMÍ KONTAMINOVANÉM CHLOROVANÝMI UHLOVODÍKY

ELIMINACE RIZIK P I REALIZACI TECHNICKÝCH OPAT ENÍ ODVODN NÍ VÝKOP VÝSTAVBY KANALIZACE V ÚZEMÍ KONTAMINOVANÉM CHLOROVANÝMI UHLOVODÍKY ELIMINACE RIZIK P I REALIZACI TECHNICKÝCH OPAT ENÍ ODVODN NÍ VÝKOP VÝSTAVBY KANALIZACE V ÚZEMÍ KONTAMINOVANÉM CHLOROVANÝMI UHLOVODÍKY Mgr. Jan Barto, RNDr. Eva Vodi ková, Mgr. Jakub Štefe ka GEOtest, a.s.,

Více

CHEMISMUS PODZEMNÍ VODY

CHEMISMUS PODZEMNÍ VODY CHEMISMUS PODZEMNÍ VODY Posudek číslo: 37 Datum: 23. květen 2008 Lokalizace: souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 974986, Y = 756542 katastrální území: Neštěmice obec: Ústí nad Labem Ústecký

Více

SWOT ANALÝZA pro obec Vraný (Lukov, Horní Kamenice)

SWOT ANALÝZA pro obec Vraný (Lukov, Horní Kamenice) SWOT ANALÝZA pro obec Vraný (Lukov, Téma Silné stránky (Strenghts) Slabé stránky (Weaknesses) Příležitosti (Opportunities) Hrozby (Threats) Horninové prostředí, geologie Vodní režim Hygiena životního prostředí

Více

Hydrogeologické rajony v Olomouckém kraji řešené v rámci projektu

Hydrogeologické rajony v Olomouckém kraji řešené v rámci projektu Hydrogeologické rajony v Olomouckém kraji řešené v rámci projektu Ludmila Hartlová Jaromír Kučera hydogeologie, GEOtest Brno, a.s. Přehled rajonů v Olomouckém KRYSTALINIKUM region 14 kraji 6431 KRYSTALINIKUM

Více

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu Tak ne předběžný hydrogeologický průzkum Hodov... z provedené čerpací zkoušky na vrtu ČI 1 vyplývá, že při čerpání vydatnosti 0,2 l/s (1 000 l/den) poklesla hladina ve vrtu zhruba o 1/3 (ustálená HPV před

Více

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí Ústí nad Orlicí, červen 2013 Název akce: Horní Lipka možnosti

Více

Městský úřad Břeclav odbor životního prostředí

Městský úřad Břeclav odbor životního prostředí Městský úřad Břeclav odbor životního prostředí nám. T. G. Masaryka 42/3 Břeclav, 690 81 Číslo jednací: MUBR 84240/2013 V Břeclavi dne: 10. 2. 2014 Spisová značka: MUBR-S 84240/2013 OŽP/Bi Vyřizuje:Bílková

Více

Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod

Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod projekt NAZV QH82096 DOBA ŘEŠENÍ 2008 2012 RNDr. Pavel Novák Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. 5.6. 2014 Brno Projektový tým Výzkumný ústav meliorací

Více

GEOGRAFIE BRNA G. Petříková, 2009

GEOGRAFIE BRNA G. Petříková, 2009 GEOGRAFIE BRNA G. Petříková, 2009 Zeměpisná poloha 49 12' severní šířky 16 34' východní délky Základní údaje http://www.brno.cz Nadmořská výška 190-425 m n. m. Přibližná plocha 230 km 2 2. největší město

Více

Milan Kučera OCHRANA VOD Ondrova 38, 635 00 BRNO OSTRAVA PETŘKOVICE. Kanalizační stoka T - část B (II. + III. etapa) Hydrogeologický posudek

Milan Kučera OCHRANA VOD Ondrova 38, 635 00 BRNO OSTRAVA PETŘKOVICE. Kanalizační stoka T - část B (II. + III. etapa) Hydrogeologický posudek Milan Kučera OCHRANA VOD Ondrova 38, 635 00 BRNO OSTRAVA PETŘKOVICE Kanalizační stoka T - část B (II. + III. etapa) Hydrogeologický posudek Brno, listopad 2009 Název úkolu: OSTRAVA Petřkovice, hydrogeologický

Více

Průběžné výsledky hydraulického modelu proudění podzemní vody v rajonech Kvartéru Odry a Opavy (1510 a 1520)

Průběžné výsledky hydraulického modelu proudění podzemní vody v rajonech Kvartéru Odry a Opavy (1510 a 1520) Průběžné výsledky hydraulického modelu proudění podzemní vody v rajonech Kvartéru Odry a Opavy (1510 a 1520) RNDr. Svatopluk Šeda, Doc. Ing. Naďa Rapantová, CSc. a Ing. Jiří Beránek Rajón 1510 Kvartér

Více

Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam

Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam Česká geologická služba 2010 2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6. SPOLUPRÁCE vědecké instituce: Geofyzikální ústav

Více

zení Lyzimetrická zařízení se dle konstrukce dělí: Vladimír Klement, Renáta Prchalová ÚKZÚZ Havlíčkův Brod

zení Lyzimetrická zařízení se dle konstrukce dělí: Vladimír Klement, Renáta Prchalová ÚKZÚZ Havlíčkův Brod Využit ití stávaj vající sítě lyzimetrů ÚKZÚZ Vladimír Klement, Renáta Prchalová ÚKZÚZ Havlíčkův Brod III. ročník konference Ochrana půdy, 20. 21. 2. 2014 Náměšť nad Oslavou Lyzimetrická zařízen zení Co

Více

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ.

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. Jaroslav Hrabal, MEGA a.s., Drahobejlova 1452/54, 190 00 Praha 9 Pracoviště Stráž pod Ralskem Dagmar

Více

MODEL ZATÁPĚNÍ STAŘIN DŮLNÍCH DĚL OSTRAVSKÉ ČÁSTI OKR

MODEL ZATÁPĚNÍ STAŘIN DŮLNÍCH DĚL OSTRAVSKÉ ČÁSTI OKR 1/33 MODEL ZATÁPĚNÍ STAŘIN DŮLNÍCH DĚL OSTRAVSKÉ ČÁSTI OKR Grycz David Malucha Pavel Rapantová Naďa Osnova prezentace Úvod geologické a hydrogeologické poměry české části hornoslezské pánve (HSP) Zdroje

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 2. srpna 2013

VYHLÁŠKA. ze dne 2. srpna 2013 č. 252/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 2. srpna 2013 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Čištění důlních vod prostřednictvím bioremediace v přírodních mokřadech

Čištění důlních vod prostřednictvím bioremediace v přírodních mokřadech Čištění důlních vod prostřednictvím bioremediace v přírodních mokřadech Spolupracovaly: Technická univerzita v Liberci, fakulta mechatroniky a mezioborových studií Masarykova univerzita, Přírodovědecká

Více

Zadavatel: Zhotovitel: Odpovědný řešitel: Zpracoval: Datum zpracování: Číslo zakázky: P

Zadavatel: Zhotovitel: Odpovědný řešitel: Zpracoval: Datum zpracování: Číslo zakázky: P Zelená 98 252 09 00 Hradištko; tel/fax: 221 911 835 IČO: 260 701 03; DIČ: CZ26070103 Bankovní spojení: Raiffeisenbank a.s; č.ú.: 1442613001/5500 Společnost zapsaná v obchodním rejstříku, vedeného Krajským

Více

NÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA...

NÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA... Obsah: 1. ÚVOD... 2 2. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA... 2 2.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ... 3 2.2. VLIV STAVBY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 4 2.3. LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY... 4 2.4. ODOLNOST A ZABEZPEČENÍ

Více

KOMBINOVANÁ METODA NZVI S ELEKTROCHEMICKOU PODPOROU PRO IN-SITU SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ

KOMBINOVANÁ METODA NZVI S ELEKTROCHEMICKOU PODPOROU PRO IN-SITU SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ KOMBINOVANÁ METODA NZVI S ELEKTROCHEMICKOU PODPOROU PRO IN-SITU SANACI CHLOROVANÝCH ETYLENŮ J. Nosek, T. Pluhař, O. Vološčuková, K. Marková TAČR: TF264 Nanomateriály pro sanace kontaminovaných vod Pilotní

Více

Pitný režim v roce 2010

Pitný režim v roce 2010 Pitný režim v roce 2010 Podmínky poskytování ochranných nápojů podle nařízení vlády č. 68/2010 Sb. Ariana Lajčíková Centrum odborných činností SZÚ Praha Zásady pitného režimu Pít v průběhu dne nejméně

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 7:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 7: 27.1.2014 EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 7: Koloběh vody v lesních ekosystémech Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

Skuhrov. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Skuhrov. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skuhrov Kód části obce PRVK: 3611.5301.013.03 Název obce: Kód obce (IČOB): 02175 (580031) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1279 (5301) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53011 Název OPOU2:

Více

UNIPETROL RPA s.r.o. LITVÍNOV

UNIPETROL RPA s.r.o. LITVÍNOV UNIPETROL RPA s.r.o. LITVÍNOV AQUATEST a.s. - sanace PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO POKUSU ISCO A PRŮBĚŽNÝCH VÝSLEDKŮ Z PLOŠNÉ APLIKACE V ANTROPOGENNĚ SILNĚ OVLIVNĚNÉM PROSTŘEDÍ Mgr. Richard Hampl, RNDr.

Více

Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území

Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území Ing. Ludmila Hartlová, RNDr. Jitka Novotná Obor hydrogeologie; GEOtest, a.s. Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 25. května 2011 Č. j.: KULK 40055/2011 Sp. zn.: OŽPZ 380/2011 Vyřizuje: Ing. Pavlína Švecová Tel.: 485 226 385 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

Monitoring kvality vody přivaděčů do VN Hubenov

Monitoring kvality vody přivaděčů do VN Hubenov Monitoring kvality vody přivaděčů do VN Hubenov Vodárenská biologie 216 3. a 4. 2. 216, Praha Dušan Kosour, Rodan Geriš, Ondřej Kruml Povodí Moravy, s.p. Vodní nádrž Hubenov Nenahraditelný zdroj vody pro

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Tvoříme klima pro budoucnost Klimatická změna a adaptační opatření na místní a regionální úrovni Liberec, 26. 1. 2016 Jakub Horecký odbor obecné

Více

Monitoring sucha z pohledu ČHMÚ. RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno

Monitoring sucha z pohledu ČHMÚ. RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno Monitoring sucha z pohledu ČHMÚ RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno SUCHO v ČR Ve střední Evropě se sucho vyskytuje NAHODILE jako důsledek nepravidelně se vyskytujících období

Více

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Skácelová Z., Česká geologická služba pracoviště Jeseník Co je základním principem geofyzikálního

Více

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 1 Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 2 CHKO jsou území určená k ochraně rozsáhlejších území s převahou přirozených nebo polopřirozených ekosystémů. V rámci ČR máme v současné době 24 těchto území.

Více

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO JEHO ZMĚNU

ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO JEHO ZMĚNU *) Příloha č. 1 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO JEHO ZMĚNU [ 8 odst. 1 písm. a),

Více

Sucho z pohledu klimatologie a hydrologie. RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno

Sucho z pohledu klimatologie a hydrologie. RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Sucho z pohledu klimatologie a hydrologie RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Klima ČR v mírném pásu - oblast přechodného středoevropského klimatu převážnou část roku u nás

Více

0 SANGEO, v. o. s. Bylany 75, Bylany. EMPLA spol. s r. o. Za Škodovkou Hradec Králové

0 SANGEO, v. o. s. Bylany 75, Bylany. EMPLA spol. s r. o. Za Škodovkou Hradec Králové 0 SANGEO, v. o. s. Bylany 75, 538 01 Bylany EMPLA spol. s r. o. Za Škodovkou 305 503 11 Hradec Králové Váš dopis značky/ ze dne Naše značka Vyřizuje V Bylanech dne Věc: 242/SAN-P/08 Ing. Drahokoupil 11.12.2008

Více

VYHLÁŠKA č. 137/1999 Sb. ze dne 10. června 1999,

VYHLÁŠKA č. 137/1999 Sb. ze dne 10. června 1999, VYHLÁŠKA č. 137/1999 Sb. ze dne 10. června 1999, kterou se stanoví seznam vodárenských nádrží a zásady pro stanovení a změny ochranných pásem vodních zdrojů Ministerstvo životního prostředí stanoví podle

Více

GEOoffice, s.r.o., kontaktní

GEOoffice, s.r.o., kontaktní Úvod do problematiky vsakování vod, výklad základních pojmů v oboru hydrogeologie Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Vymezení hlavních bodů problematiky týkajících

Více