Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb. JUDr. Michael Kincl tel.:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb. JUDr. Michael Kincl tel.:"

Transkript

1 Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb JUDr. Michael Kincl m_kincl@volny.cz tel.:

2 Upozornění Všechny informace poskytnuté na tomto semináři jsou uváděny pouze v rámci výukového procesu a nemohou bez dalšího posouzení sloužit jako informace či rady k řešení právních situací.

3 Úvod V minulosti nebylo v ČR financování sociálních služeb ze strany veřejných rozpočtů z pohledu pravidel EU řešeno. Situace se změnila přesunem odpovědnosti ze strany MPSV na kraje. Pravidla EU pro oblast veřejné podpory je třeba brát v potaz z důvodu, že jde o veřejné financování určité kategorie služeb poskytovaných právními předpisy vymezenému okruhu osob. MPSV si v minulosti nechalo vypracovat studii, která dospěla k závěru, že financování sociálních služeb zakládá veřejnou podporu ve smyslu čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU (SFEU).

4 Vymezení veřejné podpory Definice veřejné podpory vyplývá pouze z práva EU, konkrétně z čl. 107 odst. 1 SFEU. Znaky veřejné podpory jsou: 1. Zatížení veřejných rozpočtů /zdrojů/ 2. Zvýhodnění určitého podniku či odvětví 3. Možné narušení soutěže na vnitřním trhu EU 4. Možné ovlivnění obchodu mezi státy EU.

5 Zatížení veřejných rozpočtů Dané opatření musí přímo nebo nepřímo zatěžovat veřejné rozpočty rozpočet určitého poskytovatele /rozsudek ESD C 379/98 PreussenElektra AG/. Přímé zatížení: výdej finančních prostředků /dotace, subvence, navýšení základního kapitálu apod./. Nepřímé zatížení: nevybrání prostředků /prodej nemovitostí za zvýhodněnou cenu, prominutí pokut a poplatků, daňové úlevy atd./.

6 Zatížení veřejných rozpočtů Do kategorie veřejných rozpočtů patří rozpočty státu, obcí, měst, krajů, státních fondů, příspěvkových organizací, společností pod kontrolou veřejných institucí, prostředky zdravotního a sociálního pojištění, prostředky soukromých subjektů pověřených distribucí veřejných zdrojů, prostředky evropských, Norských či Švýcarských fondů atd. Výčet veřejných prostředků není omezen, záleží na úpravě každého čl. státu. V případě sociálních služeb je tento znak naplněn, do jejich financování jsou zapojeny rozpočty státu (MPSV), krajů, měst a obcí.

7 Zvýhodnění určitého podniku Podnik klíčový pojem pro oblast veřejné podpory či soutěžního práva. Otázku, zda je příjemcem veřejného financování podnik by si poskytovatel měl vyřešit jako jednu z prvních. Definice vyplývá z judikatury ESD, bývá na ni odkazováno v různých předpisech řešících poskytování veřejné podpory. Podnikem je jakákoliv entita bez ohledu na právní status či způsob financování vykonávající ekonomickou aktivitu /ESD C 41/90 Höfner/.

8 Zvýhodnění určitého podniku Ekonomická aktivita činnost spočívající v nabízení zboží a služeb na daném trhu /ESD C 180/98 a C 184/98 Pavlov/. Klíčovou otázkou je, zda pro danou činnost existuje trh (i limitovaný), resp. určitý druh konkurence (soutěže). Podnik je definován v tzv. funkčním pojetí, tj. podle vykonávané aktivity. Je třeba posuzovat komplexně projekt předložený k financování. Nerozhoduje: ziskovost, sociální zaměření, úplatnost či bezplatnost služby, právní forma, vlastnictví kapitálu, způsob vzniku atd., ale charakter vykonávané činnosti.

9 Zvýhodnění určitého podniku Podnikem může být jakákoliv entita, příkladem jsou: Podnikatelé. Spolky (občanská sdružení). Církve. Neziskové organizace (příspěvkové organizace, o.p.s. aj.). Nadace. Nejrůznější typy právnických osob, jejich sdružení. Sportovní kluby. Veřejné instituce apod.

10 Zvýhodnění určitého podniku Podle 71 zákona o sociálních službách se sociální služby poskytují osobám bez úhrady nákladů, za částečnou nebo plnou úhradu nákladů. Z 71 odst. 2 zákona dále vyplývá, že úhradu nákladů za poskytování sociálních služeb hradí osoba (ten, komu je sociální služba poskytována) ve výši sjednané ve smlouvě uzavřené s poskytovatelem služby. Podle 71 odst. 3 zákona rovněž platí, že poskytovatel sociální služby se může dohodnout na spoluúčasti na úhradě nákladů s osobou blízkou osobě, které je sociální služba poskytována, popřípadě s jinou fyzickou osobou nebo s právnickou osobou, pokud osoba, které je sociální služba poskytována, nemá vlastní příjem nebo její příjem nepostačuje na úhradu nákladů.

11 Zvýhodnění určitého podniku Výhoda: s určitým podnikem či celým odvětvím je ze strany veřejných institucí nakládáno způsobem, který není běžný na trhu. Dotace není běžným tržním nástrojem. Výhoda: určitému podniku snižuje náklady, které musí za běžného fungování hradit ze svého rozpočtu. Pro tento znak je typická i tzv. selektivita.

12 Zvýhodnění určitého podniku V praxi byly identifikovány tyto druhy selektivity: 1. Právní selektivita výhoda vyplývá z právních kritérií opatření (omezení na určité podniky apod.). 2. Faktická selektivita výhoda se týká určitých podniků z důvodu faktického nastavení podmínek či překážek (zvýhodnění investic od určité výše apod.). 3. Selektivita vyplývající z diskreční pravomoci veřejných institucí. 4. Regionální selektivita opatření se aplikuje pouze na určitém území, regionu apod.

13 Hrozba narušení soutěže Obecně lze vycházet z předpokladu, že jakékoliv zvýhodnění v liberalizovaném odvětví, v němž existuje nebo může existovat soutěž, tuto soutěž naruší. Není nutné, aby k tomuto narušení došlo i mimo ČR. Rovněž se předpokládá, že k narušení soutěže dojde v případech, kdy opatření ze strany veřejných institucí může posílit soutěžní postavení příjemce vůči konkurenčním podnikům. Totéž platí v případě udržení na trhu. K potenciálnímu narušení soutěže dojde i v případech, kdy opatření může u přijímajícího podniku posílit jeho soutěžní postavení než by měl bez něj. 6 uvádí, že poskytovateli sociálních služeb mohou být územní samosprávné celky a jimi zřizované právnické osoby, další právnické osoby, fyzické osoby a ministerstvo a jím zřízené organizační složky státu nebo státní příspěvkové organizace, které jsou právnickými osobami.

14 Hrozba narušení soutěže Podle 90 zákona o sociálních službách platí, že osoba, jíž se poskytování sociálních služeb týká, může požádat o poskytnutí sociální služby poskytovatele sociálních služeb. To znamená, že si může vybrat libovolného poskytovatele. Podle 91 zákona o sociálních osoba, jíž se poskytování sociálních služeb týká, uzavírá s poskytovatelem sociálních služeb smlouvu o poskytnutí sociální služby. Je třeba vzít v potaz, že i regulovaný trh je trhem. V sociálních službách existuje soutěž na tzv. nabídkové straně (mezi poskytovateli sociálních služeb).

15 Možné ovlivnění obchodu mezi členskými státy EU Obchod: výměna zboží, služeb či kapitálu. Pravidla veřejné podpory se vztahují pouze na opatření s tzv. přeshraničním dopadem. Záměr je odstranění bariér mezi členskými státy EU a zachování existence vnitřního trhu. Obchod může být ovlivněn pozitivně dojde ke zvýšení exportu nebo negativně dojde ke snížení importu. V praxi bylo identifikováno, že obchod ovlivňují: 1. Opatření exportujícím podnikům (nezaměňovat s podporou exportu, která je absolutně zakázaná). 2. Opatření posilující pozici podniku na národním trhu, i když podnik neexportuje. 3. Opatření podnikům aktivním mimo EU, pokud konkurují jiným podnikům z členských států.

16 Možné ovlivnění obchodu mezi Obecné závěry z judikatury: členskými státy EU 1. Předpokládá se, že výhoda určitému podniku, který působí na trhu, jenž je otevřen hospodářské soutěži, narušuje soutěž a může ovlivnit obchod mezi členskými státy /Soud prvního stupně T 288/07/. 2. Obchod může být ovlivněn i v případě, kdy příjemce není přímo zapojen do přeshraničního obchodu. Poskytnutá podpora může například ztížit podnikům z jiných členských států vstup na daný trh tím, že zachovává nebo zvyšuje místní nabídku /ESD C 280/00 Altmark/. 3. Obchod může být ovlivněn i v případech, kdy přijímající podnik poskytuje pouze místní nebo regionální služby a neposkytuje služby mimo stát původu, pokud by tyto služby mohly být poskytovány podniky z jiných států EU /ESD C 280/00 Altmark/.

17 Možné ovlivnění obchodu mezi Obchod neovlivňují: členskými státy EU 1. Opatření lokálního charakteru (je obtížné identifikovat). 2. Opatření v režimu de minimis (ex lege zakotveno, nejsou naplněny 2 znaky, a to možné narušení soutěže a ovlivnění obchodu). Drtivá většina opatření obchod ovlivní, i když to nemusí být na první pohled zřejmé. Pokud příslušná výhoda směřuje podniku, který funguje na trhu, jenž je otevřen soutěži, ovlivnění obchodu se předpokládá. Je třeba posuzovat charakter zboží a služby, kam jsou poskytovány, jakým zákazníkům apod.

18 Možné ovlivnění obchodu mezi členskými státy EU V případě sociálních služeb je třeba vzít do úvahy, že zákon o sociálních službách nevylučuje jejich poskytování subjekty z jiných členských států EU ( 78 odst. 2 zákona výslovně zmiňuje organizační složku zahraniční právnické osoby na území ČR). Vyskytly se rovněž případy zahraničních právnických osob, které v ČR nabídku tohoto typu služeb realizují (např. síť zařízení Seniorpalace v ČR a dalších východních členských státech EU, rakouská Senecura a její nabídka ubytování pro seniory apod.).

19 Jak financovat sociální služby v souladu s pravidly EU pro oblast VP? Sociální služby vyžadují financování z veřejných rozpočtů, neboť trh by je bez tohoto financování neposkytoval buď vůbec, nebo v neadekvátní kvalitě. Sociální služby jsou poskytovány širší skupině obyvatelstva (společnosti), která je definována příslušnými právními předpisy. Sociální služby jsou řazeny do kategorie služeb obecného hospodářského zájmu s možností jejich financování podle příslušných pravidel EU. Veřejné financování sociálních služeb má spolu s financováním zdravotnictví jednodušší pravidla (veřejné prostředky lze poskytovat bez schválení ze strany Evropské komise bez ohledu na výši vyrovnávací platby).

20 Jak financovat sociální služby v souladu s pravidly EU pro oblast VP? Relevantní předpisy: 1. Obecné de minimis (nařízení EK č. 1407/2014). 2. De minimis pro služby obecného hospodářského zájmu tzv. SGEI (nařízení EK č. 360/2012). 3. Rozhodnutí Komise č. 2012/21/EU ze dne 20. prosince 2011 o použití čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování Evropské unie na státní podporu ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby udělené určitým podnikům pověřeným poskytováním služeb obecného hospodářského zájmu.

21 Obecné de minimis Opatření pokryté pravidlem de minimis není považováno za veřejnou podporu, neboť z důvodu jeho malé výše neovlivňuje soutěž na vnitřním trhu EU ani obchod mezi členskými státy EU. De minimis by mělo být používáno pouze v případech, že u určitého opatření jsou naplněny všechny znaky veřejné podpory (čl. 107 odst. 1 SFEU), avšak jeho výš nepřekračuje níže uvedený strop. Strop 200 tis. EUR za 3 roky na tzv. jeden podnik. Uvedený strop neplatí na jeden subjekt (jedno IČ), nýbrž na podniky propojené. Poskytovatel vyžaduje prohlášení o provázanosti mezi jednotlivými podniky. Aplikaci pravidla de minimis určuje výhradně poskytovatel zdrojů tím, že opatření takto označí. Pokud ne, toto pravidlo nebylo využito a půjde o veřejnou podporu. Podnik musí být informován o užití tohoto pravidla (zpravidla v dotační smlouvě).

22 Obecné de minimis Uvedený strop platí pro všechny veřejné zdroje užité podle tohoto pravidla. Poskytovatel prostředků musí zajistit, že předepsaný strop nebude překročen. Jde o poskytovatele, který právě rozhoduje o poskytnutí daného opatření. Nepřekročení stropu je ověřováno v centrálním registru podpor malého rozsahu. Podporu podle obecného de minimis lze kumulovat s podporou de minimis pro služby obecného hospodářského zájmu až do limitu de minimis pro tyto služby (viz. dále). Podporu de minimis nelze kumulovat s veřejnou podporou na tytéž způsobilé náklady, pokud by kumulace vedla k překročení výše či intenzity veřejné podpory stanovené v příslušném předpise.

23 De minimis pro SGEI V obecných otázkách platí stejné podmínky jako v případě obecného de minimis. Maximální strop činí 500 tis. EUR za 3 roky. Příslušné nařízení sice hovoří o jednom podniku, avšak nijak jej nedefinuje. Veřejné financování musí být spojeno se službami obecného hospodářského zájmu. V příslušné smlouvě (např. o dotaci) by tato skutečnost měla být zmíněna. I zde platí, že podporu de minimis pro SGEI nelze kumulovat s veřejnou podporou na tytéž způsobilé náklady, pokud by kumulace vedla k překročení výše či intenzity veřejné podpory stanovené v příslušném předpise. Podporu de minimis pro SGEI nelze kumulovat s žádnou vyrovnávací platbou na tutéž službu obecného hospodářského zájmu, i když by nezakládala veřejnou podporu.

24 Rozhodnutí EK Považuje vyrovnávací platbu za veřejnou podporu ex lege slučitelnou s vnitřním trhem. Nejdůležitějším dokumentem je tzv. pověření. To v podstatě určuje podmínky, za nichž je daná služba obecného hospodářského zájmu (závazek veřejné služby) realizována. Pověření je realizováno jedním či několika akty podle vnitrostátního práva příslušného členského státu. Může být realizováno například smlouvou, právním předpisem, rozhodnutím apod. Pověření musí obsahovat následující náležitosti: náplň a trvání závazků veřejné služby, vymezení podniku, který bude závazek vykonávat, případně území, kde bude závazek veřejné služby vykonáván, povahu jakýchkoli výhradních nebo zvláštních práv udělených podniku orgánem poskytujícím podporu, popis kompenzačního mechanismu a parametrů pro výpočet, kontrolu a přezkoumání vyrovnávací platby, opatření k zamezení a vrácení jakékoli nadměrné vyrovnávací platby a odkaz na rozhodnutí EK.

25 Vyrovnávací platba Představuje kompenzaci za znevýhodnění spojené s výkonem závazku veřejné služby. Vyrovnávací platba je formou veřejné podpory. Může nabývat podobu různých opatření: dotace, příspěvku zřizovatele příspěvkové organizace, zvýhodněného nájemného spojeného s užíváním majetku atd. Výše vyrovnávací platby nesmí přesáhnout výši tzv. čistých nákladů vynaložených při plnění závazku veřejné služby, včetně přiměřeného zisku. Výši vyrovnávací platby lze limitovat rozpočtovými možnostmi. Čisté náklady = rozdíl mezi náklady vynaloženými na závazek veřejné služby a příjmy z tohoto závazku. Vyrovnávací platba = prokazatelná ztráta spojená se závazkem veřejné služby. V případě, že nevznikne ztráta, jde o nadměrnou vyrovnávací platbu, která musí být vrácena (jde o neslučitelnou veřejnou podporu). Přiměřený zisk = míra návratnosti kapitálu, kterou by požadoval

26 Vyrovnávací platba průměrný podnik při úvahách o tom, zda bude poskytovat službu obecného hospodářského zájmu po celou dobu pověření, s přihlédnutím k úrovni rizika. Mírou návratnosti kapitálu se rozumí interní míra návratnosti kapitálu, který podnik investoval během doby trvání pověření. Úroveň rizika závisí na dotčeném odvětví, typu služby a charakteru vyrovnávací platby. Do vyrovnávací platby je třeba zahrnout zdroje všech poskytovatelů zúčastněných na závazku veřejné služby. Není třeba, aby každý poskytovatel realizoval vlastní pověření. Stačí, když se připojí k pověření hlavnímu (např. obec se připojí ke kraji, který určitý podnik pověřil, totéž platí i v případě, že se kraj připojí k pověření obce). V případě více pověření existuje riziko, že pravidla nebudou

27 Vyrovnávací platba správně aplikována (např. nesprávně spočítána vyrovnávací platba). V případě existujících více pověření je tak vhodné, aby se veřejné instituce domluvily, která hlavní pověření povede. Pověření lze realizovat na maximální dobu 10 let, v případě, že je součástí závazku veřejné služby velká investice, lze pověření stanovit až na dobu odpisu této investice. Pověření lze realizovat i na dobu kratší, třeba 1 rok a poté vyhodnotit efektivitu závazku veřejné služby.

28 Děkuji Vám za pozornost

Veřejná podpora , Moravské Křižánky

Veřejná podpora , Moravské Křižánky Veřejná podpora 9.6.2011, Moravské Křižánky Veřejná podpora - pojem Definici obsahuje článek čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU přímo účinný právní akt - nestanoví-li tato Smlouva jinak, jsou s vnitřním

Více

Seminář pro poskytovatele sociálních služeb a obce Ing. Petra Steklá, Bc. Jana Čermáková Krajský úřad Ústeckého kraje

Seminář pro poskytovatele sociálních služeb a obce Ing. Petra Steklá, Bc. Jana Čermáková Krajský úřad Ústeckého kraje Seminář pro poskytovatele sociálních služeb a obce Ing. Petra Steklá, Bc. Jana Čermáková Krajský úřad Ústeckého kraje Použité zkratky: SOHZ = SGEI služby obecného hospodářského zájmu VP vyrovnávací platba

Více

Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti

Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti Petr Križan Praha, 9. září 2010 Pojem a vymezení veřejné podpory Čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU 4 znaky veřejné podpory - podpora

Více

Veřejná podpora obecný úvod

Veřejná podpora obecný úvod Veřejná podpora obecný úvod Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Jihlava, duben 2016 Struktura prezentace I. Veřejná podpora definice (rozbor jednotlivých

Více

Veřejná podpora a její konkrétní důsledky pro Diecézní charitu Brno

Veřejná podpora a její konkrétní důsledky pro Diecézní charitu Brno Veřejná podpora a její konkrétní důsledky pro Diecézní charitu Brno Diecézní charita Brno zřizovatelem je diecézní biskup nestátní nezisková organizace evidovaná právnická osoba u MK ČR 30. 10. 1996 jeden

Více

Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí

Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Zpracoval(a): Ing. Hana Somerlíková, Ph.D. Datum: 4. 4. 2016 Povaha poskytování sociálních služeb Služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ): Každá ekonomická

Více

Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích. Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra

Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích. Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra STRUKTURA A CÍLE PŘÍSPĚVKU Obec chce podpořit výstavbu sítě elektronických komunikací formy podpory

Více

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Veřejná podpora Hlavní principy a pravidla Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Obsah semináře 1. Právní prostředí 2. Znaky veřejné podpory 3. Hlavní principy a pravidla 4. Poslední změny v pravidlech 5. Diskuze

Více

FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - MĚSTA A OBCE. I n g. J I Ř Í H O R E C K Ý, P h. D., M B A

FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - MĚSTA A OBCE. I n g. J I Ř Í H O R E C K Ý, P h. D., M B A FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - MĚSTA A OBCE I n g. J I Ř Í H O R E C K Ý, P h. D., M B A P R E Z I D E N T A S O C I A C E P O S K Y T O V A T E L Ů S O C I Á L N Í C H S L U Ž E B Č R P R E Z I D E N

Více

Stanovisko České republiky k reformě pravidel veřejné podpory v oblasti služeb obecného hospodářského zájmu

Stanovisko České republiky k reformě pravidel veřejné podpory v oblasti služeb obecného hospodářského zájmu Stanovisko České republiky k reformě pravidel veřejné podpory v oblasti služeb obecného hospodářského zájmu Dne 16. září 2011 uveřejnila Evropská komise návrhy právních aktů v rámci probíhající reformy

Více

Služby obecného hospodářského zájmu. Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Služby obecného hospodářského zájmu. Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Služby obecného hospodářského zájmu Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Struktura prezentace I. Základy úpravy SOHZ II. Rozhodnutí SOHZ (č. 2012/21/EU)

Více

VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU. Základní pojmy a orientace

VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU. Základní pojmy a orientace A VELIKOST PODNIKU Základní pojmy a orientace I. PRAMENY PRÁVA REGULACE VP 2 Prameny úpravy veřejné podpory Problematika veřejné podpory je součástí primárního práva EU. VP je upravena v ustanovení článků

Více

Vzdělávací seminář Audit při realizaci projektu I.

Vzdělávací seminář Audit při realizaci projektu I. Vzdělávací seminář Audit při realizaci projektu I. Název projektu: Metodická podpora a vzdělávání realizátorů projektů standardizace procesů v oblasti projektového řízení na MV ČR a v jím řízených organizacích

Více

VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ. De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku

VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ. De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku Co je to veřejná podpora čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie: Podpory poskytované v jakékoli formě státem

Více

Sociální služby v kontextu služeb v obecném hospodářském zájmu

Sociální služby v kontextu služeb v obecném hospodářském zájmu Sociální služby v kontextu služeb v obecném hospodářském zájmu Zpracoval(a): Ing. Hana Doleželová, Ph.D. Datum: 16.6.2015 Služby a vnitřní trh EU Tržní služba nabývá se na trhu za tržní cenu, čistě soukromý

Více

Zásady pro poskytování a přijímání veřejné podpory

Zásady pro poskytování a přijímání veřejné podpory Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 22/2014 Zásady pro poskytování a přijímání veřejné podpory Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Účelem tohoto vnitřního předpisu je poskytnutí základních informací

Více

Podpora kultury a kulturních projektů

Podpora kultury a kulturních projektů Podpora kultury a kulturních projektů Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Brno, květen 2016 Struktura prezentace I. Východiska úpravy veřejné podpory v

Více

CO JSOU SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU (SOHZ)?

CO JSOU SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU (SOHZ)? OBSAH PŘÍSPĚVKU Krátké shrnutí problematiky VP Historický exkurz do dotačního řízení MPSV Podklady deklarující nutnou změnu První kroky v roce 2014 Přechod financování sociálních služeb na kraje od roku

Více

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Libuše Bílá odbor veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha, 19. 6. 2014 Struktura prezentace I. Definiční znaky veřejné podpory II. Právní

Více

V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC. Vážený pane vedoucí,

V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC. Vážený pane vedoucí, V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC Vážený pane vedoucí, dne 10. července 2008 obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad") dopis Evropské komise (dále jen Komise ) ze

Více

3. dubna 2007 Praha Mgr. Zuzana Havlíková. Veřejná podpora v ROP NUTS2 Střední Čechy

3. dubna 2007 Praha Mgr. Zuzana Havlíková. Veřejná podpora v ROP NUTS2 Střední Čechy 3. dubna 2007 Praha Mgr. Zuzana Havlíková Veřejná podpora v ROP NUTS2 Střední Čechy Základní pravidla veřejné podpory základní pravidla VP čl. 87 89 Smlouvy o založení EHS z roku 1957 upřesňování základních

Více

Posouzení se týká pouze otázek veřejné podpory, neřeší soulad s jinými právními předpisy (např. právní úprava zadávání veřejných zakázek apod.).

Posouzení se týká pouze otázek veřejné podpory, neřeší soulad s jinými právními předpisy (např. právní úprava zadávání veřejných zakázek apod.). JUDr. Michael Kincl metodické a odborné poradenství v oblasti veřejné podpory lektorská činnost Aloise Skotáka 10, 678 01 Blansko tel: 606 829 369, e-mail: kincl@verejna-podpora.info;m_kincl@volny.cz IČ:

Více

Veřejná podpora a podpora de minimis

Veřejná podpora a podpora de minimis Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Praha, 24. května 2011 Brno, 31. května 2011 Ing. Ivana Projsová Právní prameny veřejné podpory Základním pramenem práva upravujícího nakládání

Více

Podpora de minimis prakticky

Podpora de minimis prakticky Podpora de minimis prakticky Mgr. Vojtěch Horsák Oddělení veřejné podpory, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Definiční znaky VP Čl. 107(1)SFEU i) státní prostředky ii) hrozba narušení HS iii) zvýhodnění

Více

Vážení klienti, vážení spolupracovníci, Co jsou služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ) a koho se týkají?

Vážení klienti, vážení spolupracovníci, Co jsou služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ) a koho se týkají? Nová pravidla pro veřejnou podporu v oblasti financování veřejných služeb hospodářské povahy (tzv. služeb obecného hospodářského zájmu) Vážení klienti, vážení spolupracovníci, rádi bychom Vás informovali

Více

Financování sociálních služeb rozpočtová pravidla. JUDr. Karel Zuska Z klub s.r.o.

Financování sociálních služeb rozpočtová pravidla. JUDr. Karel Zuska Z klub s.r.o. Financování sociálních služeb rozpočtová pravidla JUDr. Karel Zuska Z klub s.r.o. DOTAZ I Výjimka pro financování SS Dotace formou vyrovnávací platby Postup podle ZSS nebo RPÚR DOTAZ II Kraj chce poskytnout

Více

Směrnice o veřejné podpoře. Tato směrnice upravuje postup při poskytování veřejné podpory z rozpočtu statutárního města Chomutova

Směrnice o veřejné podpoře. Tato směrnice upravuje postup při poskytování veřejné podpory z rozpočtu statutárního města Chomutova SMĚRNICE RSMCH Platnost od: 1.7.2012 Aktualizace: 01.07.2014 Autor dokumentu: vedoucí OE Číslo: 029/06-12 Rada statutárního města Chomutova Správce dokumentu:právní úsek IA Název dokumentu: Směrnice o

Více

Obsah. O autorovi... XV Seznam použitých zkratek... XVI Předmluva... XXI

Obsah. O autorovi... XV Seznam použitých zkratek... XVI Předmluva... XXI O autorovi........................................................... XV Seznam použitých zkratek........................................... XVI Předmluva..........................................................

Více

Financování sociálních služeb Olomouc

Financování sociálních služeb Olomouc Financování sociálních služeb 2015 Olomouc 2015-02-26 Právní úprava zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (především z. č. 254/2014 Sb.) zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových

Více

2. Základní vymezení podporovaných aktivit výzvy z pohledu pravidel veřejné podpory

2. Základní vymezení podporovaných aktivit výzvy z pohledu pravidel veřejné podpory Informace o podmínkách veřejné podpory (bod 3.8 výzvy) Příloha č. 1 1. Úvod Informace o veřejné podpoře (včetně podpory de minimis) jsou k dispozici v Obecné části pravidel pro žadatele a příjemce v rámci

Více

Město Hejnice ul. Nádražní 521, Hejnice

Město Hejnice ul. Nádražní 521, Hejnice Město Hejnice ul. Nádražní 521, 463 62 Hejnice Směrnice č. 1/2015 Směrnice pro přidělování dotací I. Předmět úpravy Tato směrnice stanoví podle 10a) 10d), zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech

Více

Veřejná podpora 1. (základní informace)

Veřejná podpora 1. (základní informace) Veřejná podpora 1 (základní informace) Veřejná podpora není obecně přípustná. Veřejná podpora, která splňuje všechna kritéria uvedená v čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU je v zásadě neslučitelná se

Více

METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis

METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis Účinnost od 1. 7. 2014 Revize: 12. 6. 2017 OBSAH 1. Účel příručky... 2 2. Definice jednoho podniku... 2 3. Kdy je

Více

Příloha IV Sociální a zdravotní služby, podpora zdraví

Příloha IV Sociální a zdravotní služby, podpora zdraví Příloha IV. 3. 5. - Sociální a zdravotní služby, podpora zdraví k Programovému dokumentu pro poskytování podpory z rozpočtu Města Valašské Meziříčí (dále jen Program nebo Programový dokument ) Věcně příslušný

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba Obsah Příloha č. 1 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obsah 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis OBSAH

METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis OBSAH METODICKÁ PŘÍRUČKA k aplikaci pojmu jeden podnik z pohledu pravidel podpory de minimis OBSAH 1. Účel příručky... 2 2. Definice jednoho podniku... 2 3. Je subjekt propojeným podnikem?... 3 3.1. Podniky

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. Obecná ustanovení

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. Obecná ustanovení Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obecná ustanovení (1) Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba Příloha č. 7 výzvy Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba 1. Obecná ustanovení 1) Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

P r o h l á š e n í k žádosti o odstranění tvrdosti

P r o h l á š e n í k žádosti o odstranění tvrdosti P r o h l á š e n í k žádosti o odstranění tvrdosti Plátce (žadatel) : (jméno a příjmení fyzické osoby, název právnické osoby) Adresa (sídlo) : IČ: RČ: Statutární zástupce právnické osoby:.. V souvislosti

Více

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba PŘÍLOHA VÝZVY č. 4 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba 1 Obecná ustanovení 1. Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

O ČEM DNES BUDEME HOVOŘIT?

O ČEM DNES BUDEME HOVOŘIT? 1 O ČEM DNES BUDEME HOVOŘIT? Kde jsme nyní a co nás čeká v dalších letech Novela zákona a příprava přechodu financování aneb ohlédnutí za rokem 2014 Rok 2015 NV, VP, OPZ Velká novela zákona, změna financování

Více

OBSAH PŘÍSPĚVKU. Cíl změny systému. Historický exkurz do dotačního řízení MPSV. Podklady deklarující nutnou změnu. První kroky v roce 2014

OBSAH PŘÍSPĚVKU. Cíl změny systému. Historický exkurz do dotačního řízení MPSV. Podklady deklarující nutnou změnu. První kroky v roce 2014 OBSAH PŘÍSPĚVKU Cíl změny systému Historický exkurz do dotačního řízení MPSV Podklady deklarující nutnou změnu První kroky v roce 2014 Přechod financování sociálních služeb na kraje od roku 2015 CO JE

Více

Veřejná podpora v programu Zelená úsporám

Veřejná podpora v programu Zelená úsporám Veřejná podpora v programu Zelená úsporám I. Veřejná podpora v programu Zelená úsporám (dále jen programu ZÚ ) je zmíněna v příloze č. I/3 ke směrnici č. 9/2009 MŽP, o poskytování finančních prostředků

Více

Příloha č. 2. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. 1 Obecná ustanovení

Příloha č. 2. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. 1 Obecná ustanovení Příloha č. 2 Výzvy MAS POLIČSKO z.s. k předkládání žádostí o podporu z opatření O CLLD 13 Sociální služby a sociální začleňování v rámci Operačního programu Zaměstnanost Podpora sociálních služeb na území

Více

I. Smluvní strany 1. Moravskoslezský kraj

I. Smluvní strany 1. Moravskoslezský kraj KUÍ1SP08RMDBG -4o_uvs7;kú;:;U'-^&Ý R'tA,t -O^AJS^-V URAÍ. ČW.O SMLOUVY (DODATKU) Dodatek č. 2 ke Smlouvě pnr. č si*. o závazku veřejné služby a vyrovnávací platbě za jeho výkon I. Smluvní strany 1. Moravskoslezský

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby malý dotační program

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby malý dotační program Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby 2018 - malý dotační program Název dotačního programu Podpora Ústeckého kraje na sociální služby 2018 - malý dotační program (dále jen Malý program

Více

Vymezení oprávněných žadatelů, partnerů a míra podpory rozpad zdrojů financování

Vymezení oprávněných žadatelů, partnerů a míra podpory rozpad zdrojů financování Příloha č. 1 Vymezení oprávněných žadatelů, partnerů a míra podpory rozpad zdrojů financování 1. Vymezení oprávněných žadatelů (bod 3.3 Výzvy) Obecně může být dle pravidel OPZ oprávněným žadatelem pouze:

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Příloha č. 9 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obsah 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

vyhlašuje 7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

vyhlašuje 7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Litomyšlsko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Strategie komunitně vedeného místního rozvoje území MAS Litomyšlsko 2014 2020 vyhlašuje 7. výzvu k předkládání žádostí o podporu

Více

Použité podklady ke stanovisku

Použité podklady ke stanovisku JUDr. Michael Kincl metodické a odborné poradenství v oblasti veřejné podpory lektorská činnost Aloise Skotáka 10, 678 01 Blansko tel: 606 829 369, e-mail: kincl@verejna-podpora.info;m_kincl@volny.cz IČ:

Více

vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu Místní akční skupina Brána Brněnska, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území Místní akční skupiny Brána Brněnska, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání

Více

PARDUBICKÝ KRAJ METODIKA ŘÍZENÍ A KOORDINACE SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PARDUBICKÉHO KRAJE

PARDUBICKÝ KRAJ METODIKA ŘÍZENÍ A KOORDINACE SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PARDUBICKÉHO KRAJE PARDUBICKÝ KRAJ METODIKA ŘÍZENÍ A KOORDINACE SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PARDUBICKÉHO KRAJE I. Úvodní ustanovení 1. Pardubický kraj v návaznosti na 3, 95 a 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,

Více

Příprava výzkumného pilotního projektu geologického ukládání CO2 v České republice (REPP CO2)

Příprava výzkumného pilotního projektu geologického ukládání CO2 v České republice (REPP CO2) Příprava výzkumného pilotního projektu geologického ukládání CO2 v České republice (REPP CO2) Dne 23. ledna 2015 byl Ministerstvem financí, Zprostředkovatelem Programu CZ08 Pilotní studie a průzkumy pro

Více

Pověření Jihočeského kraje

Pověření Jihočeského kraje Pověření Jihočeského kraje k poskytování služby obecného hospodářského zájmu, konkrétně k zajištění dostupnosti poskytování sociální služby v rozsahu základních činností (dále jen Pověření ) č. OSOV/X/20XX

Více

Adresa (sídlo): IČ: RČ: Statutární orgán:

Adresa (sídlo): IČ: RČ: Statutární orgán: PROHLÁŠENÍ k žádosti o odstranění tvrdosti ve smyslu 53a zák. č. 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů Označení plátce (jméno a příjmení fyzické osoby, název právnické osoby): Adresa (sídlo): IČ: RČ:

Více

Dodatek č. 4 Z Ř I Z O V A C Í L I S T I N A. Ústavu sociálních služeb v Praze 4, příspěvkové organizace

Dodatek č. 4 Z Ř I Z O V A C Í L I S T I N A. Ústavu sociálních služeb v Praze 4, příspěvkové organizace Dodatek č. 4 kterým se mění zřizovací listina Ústavu sociálních služeb v Praze 4, příspěvkové organizace ze dne 28. 12. 2000 č. 2000/1905/OH/OSTA/STAR, ve znění dodatku č. 1 z 18. 4. 2007 č. 2007/126/OSOC/OSTA/STA

Více

Program VADIUM 2018 až 2023

Program VADIUM 2018 až 2023 III. Program VADIUM 2018 až 2023 Platnost Od 1/2018 do 31. 12. 2023 Systém sběru žádostí Kontinuální (dle výzev) Obsah 1. CÍL PROGRAMU... 3 2. PODPOROVANÉ AKTIVITY... 3 3. PŘÍJEMCE PODPORY... 4 4. PODMÍNKY

Více

Č.j. VP/S 77/ V Brně dne 28. dubna 2004

Č.j. VP/S 77/ V Brně dne 28. dubna 2004 Č.j. VP/S 77/04-160 V Brně dne 28. dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 31.3.2004 na základě žádosti České republiky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ze dne 18.3.2004,

Více

Výpočet vyrovnávací platby v rámci závazku veřejné služby dle Rozhodnutí Komise č. 2012/21/EU ze dne 20. prosince 2011

Výpočet vyrovnávací platby v rámci závazku veřejné služby dle Rozhodnutí Komise č. 2012/21/EU ze dne 20. prosince 2011 Příloha č. 4 Metodiky Výpočet vyrovnávací platby v rámci závazku veřejné služby dle Rozhodnutí Komise č. 2012/21/EU ze dne 20. prosince 2011 Účelem výpočtu a vypořádání vyrovnávací platby je zabezpečení

Více

Veřejná podpora ve strukturálních fondech EU & Manuál služeb obecného hospodářského zájmu

Veřejná podpora ve strukturálních fondech EU & Manuál služeb obecného hospodářského zájmu Veřejná podpora ve strukturálních fondech EU & Manuál služeb obecného hospodářského zájmu MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Jaroslav RICHTER Odbor rozpočtu vedoucí oddělení finančního řízení programů

Více

MAS ORLICKO, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS ORLICKO, z.s. na období

MAS ORLICKO, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS ORLICKO, z.s. na období MAS ORLICKO, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS ORLICKO, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 9. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 166/2015 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 142 ze dne 09.03.2015 Změna zřizovacích listin příspěvkových organizací Pečovatelská služba Praha 3, Ošetřovatelský domov Praha

Více

podporu de minimis Nařízení Podpora de minimis prakticky

podporu de minimis Nařízení Podpora de minimis prakticky Podpora de minimis prakticky Mgr. Vojtěch Horsák Oddělení veřejné podpory, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Podpora de minimis Podpora by naplnila znaky dle 107(1) SFEU Malá výše podpory za 3 po sobě

Více

Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (záruky za úvěry pro malé podnikatele)

Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (záruky za úvěry pro malé podnikatele) Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (záruky za úvěry pro malé podnikatele) Navrhovatel programu: Ministerstvo průmyslu a obchodu (www.mpo.cz) Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční

Více

vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Litomyšlsko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Strategie komunitně vedeného místního rozvoje území MAS Litomyšlsko 2014 2020 vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu

Více

Informace o podmínkách veřejné podpory (bod 3.8 výzvy)

Informace o podmínkách veřejné podpory (bod 3.8 výzvy) Příloha č. 2 Informace o podmínkách veřejné podpory (bod 3.8 výzvy) Informace o veřejné podpoře (včetně podpory de minimis) jsou k dispozici v Obecné části pravidel pro žadatele a příjemce v rámci Operačního

Více

1/5. Pověření k poskytování služeb obecného hospodářského zájmu v rámci kategorie A sítě sociálních služeb v Karlovarském kraji ( dále jen pověření" )

1/5. Pověření k poskytování služeb obecného hospodářského zájmu v rámci kategorie A sítě sociálních služeb v Karlovarském kraji ( dále jen pověření ) Pověření k poskytování služeb obecného hospodářského zájmu v rámci kategorie A sítě sociálních služeb v Karlovarském kraji ( dále jen pověření" ) Karlovarský kraj Sídlo: IČO: DIČ: Zastoupený: ( dále jen

Více

Výstup aktivity č. 9. Studie proveditelnosti pro nastavení účetních a ekonomických standardů pro oblast sociálních služeb. Ing.

Výstup aktivity č. 9. Studie proveditelnosti pro nastavení účetních a ekonomických standardů pro oblast sociálních služeb. Ing. Výstup aktivity č. 9 Studie proveditelnosti pro nastavení účetních a ekonomických standardů pro oblast sociálních služeb Ing. Linda Maršíková O čem budeme hovořit? Původní nastavení a obsah aktivity Změna

Více

Smlouva o poskytnutí dotace

Smlouva o poskytnutí dotace Smlouva o poskytnutí dotace uzavřená ve smyslu 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších a 10a odst. 5 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve

Více

A. Veřejná podpora. A.1 Právní rámec. A.2 Sekundární předpisy

A. Veřejná podpora. A.1 Právní rámec. A.2 Sekundární předpisy Veřejná podpora A. Veřejná podpora A.1 Právní rámec Veřejná podpora je definována Smlouvou o fungování Evropské Unie v článku 107 jako podpora splňující následující definiční znaky: jedná se o podporu

Více

Dodatek č. X. Pověření Jihočeského kraje

Dodatek č. X. Pověření Jihočeského kraje Dodatek č. X k Pověření Jihočeského kraje k poskytování služby obecného hospodářského zájmu, konkrétně k zajištění dostupnosti poskytování sociální služby v rozsahu základních činností na území Jihočeského

Více

Výzva MAS ORLICKO - IROP - Komunitní centra I.

Výzva MAS ORLICKO - IROP - Komunitní centra I. MAS ORLICKO, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS ORLICKO, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 9. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice

Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice Libuše Bílá Praha, 18.7.2013 Struktura prezentace pojmy veřejná podpora a výzkumná organizace právní rámec EU v oblasti VaVaI vybrané případy

Více

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 Název dotačního programu Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 (dále jen Protidrogový

Více

s názvem MAS Společná CIDLINA IROP Sociální bydlení I. VAZBA NA VÝZVU ŘO IROP Č. 85 Sociální infrastruktura - Integrované projekty CLLD

s názvem MAS Společná CIDLINA IROP Sociální bydlení I. VAZBA NA VÝZVU ŘO IROP Č. 85 Sociální infrastruktura - Integrované projekty CLLD MAS Společná CIDLINA, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA 2014-2020 vyhlašuje 5. výzvu k předkládání žádostí

Více

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Potenciální ekonomické a

Více

minimis Seminář pro příjemce

minimis Seminář pro příjemce Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro příjemce Praha, 2. února 2010 Ing. Ivana Projsová Právní prameny veřejné podpory Základním pramenem práva upravujícího nakládání s veřejnou podporou je

Více

ZÁ S A D Y PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍ PODPORY Z ROZPOČTU LIBERECKÉHO KRAJE

ZÁ S A D Y PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍ PODPORY Z ROZPOČTU LIBERECKÉHO KRAJE ZÁ S A D Y PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍ PODPORY Z ROZPOČTU LIBERECKÉHO KRAJE Článek 1. Obecná část 1. Zásady pro poskytování finančních podpory z rozpočtu Libereckého kraje (dále jen kraj) upravují v návaznosti

Více

Podpora rozvoje infrastruktury komunitních center II.

Podpora rozvoje infrastruktury komunitních center II. MAS Český les, z. s., jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Český les na období 2014 2020 vyhlašuje 13. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

SMĚRNICE KOMISE 2000/52/ES. ze dne 26. července 2000,

SMĚRNICE KOMISE 2000/52/ES. ze dne 26. července 2000, SMĚRNICE KOMISE 2000/52/ES ze dne 26. července 2000, pozměňující směrnici 80/723/EHS o transparentnosti finančních vztahů mezi členskými státy a orgány veřejné moci KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem

Více

Č.j. VP/S 28/04-160 V Brně dne 20. dubna 2004

Č.j. VP/S 28/04-160 V Brně dne 20. dubna 2004 Č.j. VP/S 28/04-160 V Brně dne 20. dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 26. 2. 2004 na základě žádosti Krajského úřadu Jihočeského kraje ze dne 24. 2. 2004 č.j.

Více

Pravidla a podmínky pro podávání žádostí o programovou dotaci na podporu sociálních a návazných služeb v roce 2016 (Pravidla)

Pravidla a podmínky pro podávání žádostí o programovou dotaci na podporu sociálních a návazných služeb v roce 2016 (Pravidla) Pravidla a podmínky pro podávání žádostí o programovou dotaci na podporu sociálních a návazných služeb v roce 2016 (Pravidla) Platnost od: 22.02.2016 Účinnost od: 23.02.2016 Zpracoval: Odbor sociálních

Více

Odpovědi na často kladené dotazy výzva č. 35:

Odpovědi na často kladené dotazy výzva č. 35: Odpovědi na často kladené dotazy výzva č. 35: 1) Je v rámci výzvy č. 35 oprávněným žadatelem příspěvková organizace? Příspěvkové organizace nejsou v rámci výzvy č. 35 oprávněným žadatelem. 2) Jsme organizační

Více

podílí veřejná, státní moc a to přímo či nepřímo

podílí veřejná, státní moc a to přímo či nepřímo Veřejné podniky a státní monopoly Evropské soutěžní právo Michal Částek Veřejné podniky Čl. 86 veřejný podnikem je subjekt, na jehož řízení se podílí veřejná, státní moc a to přímo či nepřímo Nejčastěji

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

1. O B E C N Á Č Á S T

1. O B E C N Á Č Á S T Podmínky výběrového řízení pro poskytování účelových dotací z rozpočtu statutárního města Ostravy, městského obvodu Radvanice a Bartovice na rok 2019 1. O B E C N Á Č Á S T I. Podmínky pro poskytování

Více

vyhlašuje 5. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

vyhlašuje 5. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu Místní akční skupina Brána Brněnska, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území Místní akční skupiny Brána Brněnska, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 5. výzvu k předkládání

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Inovace Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Inovace Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídicí orgán OPPI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OPPI Inovace Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví Identifikace

Více

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lužnice, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lužnice na období 2014 2020 vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Pravidla a podmínky pro podávání žádostí o programovou dotaci na podporu sociálních aktivit v roce 2016 (Pravidla)

Pravidla a podmínky pro podávání žádostí o programovou dotaci na podporu sociálních aktivit v roce 2016 (Pravidla) Pravidla a podmínky pro podávání žádostí o programovou dotaci na podporu sociálních aktivit v roce 2016 (Pravidla) Platnost od: 22.02.2016 Účinnost od: 23.02.2016 Zpracoval: Odbor sociálních věcí a zdravotnictví

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 3. zasedání zastupitelstva města dne: 26. 3. 2015 Bod pořadu jednání: Pověření k poskytování služeb obecného hospodářského zájmu pro příspěvkové organizace SML

Více

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka na období 2014 2020 vyhlašuje 7. výzvu k předkládání

Více

ZÁSADY PRO POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC PRO POSKYTOVATELE SLUŽEB V SOC. OBLASTI

ZÁSADY PRO POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC PRO POSKYTOVATELE SLUŽEB V SOC. OBLASTI ZÁSADY PRO POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC PRO POSKYTOVATELE SLUŽEB V SOC. OBLASTI 1. Všeobecná ustanovení 1.1. Tyto zásady stanoví postup pro poskytování neinvestiční dotace z

Více

MAS Šternbersko o.p.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD MAS Šternbersko na období

MAS Šternbersko o.p.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD MAS Šternbersko na období MAS Šternbersko o.p.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD MAS Šternbersko na období 2014 2020 vyhlašuje 6. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu. s názvem MAS Region HANÁ IROP Komunitní centra

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu. s názvem MAS Region HANÁ IROP Komunitní centra MAS Region HANÁ, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Region HANÁ na období 2014 2020 vyhlašuje 7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne XXX

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne XXX EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX [ ](2011) XXX předloha ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne XXX o použití čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování Evropské unie na státní podporu ve formě vyrovnávací platby za závazek

Více

vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu Místní akční skupina Hlinecko, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje "Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014-2020 (2023) vyhlašuje 2. výzvu k

Více

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb MAS Východní Slovácko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Barevná venkovská harmonie: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Východní Slovácko pro období 2014 2020 oznamuje

Více