Veřejná podpora obecný úvod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Veřejná podpora obecný úvod"

Transkript

1 Veřejná podpora obecný úvod Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Jihlava, duben 2016

2 Struktura prezentace I. Veřejná podpora definice (rozbor jednotlivých znaků veřejné podpory) II. Příklady neexistence veřejné podpory III. Výjimky ze zákazu veřejné podpory

3 I. Veřejná podpora - definice

4 Veřejná podpora definice /1 Čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU (SFEU) Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků, které narušují nebo mohou narušit hospodářskou soutěž tím, že zvýhodňují určité podniky nebo určitá odvětví výroby, jsou, pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, neslučitelné s vnitřním trhem, nestanoví-li Smlouvy jinak.

5 Veřejná podpora definice 2/ Základní znaky - přepis: Z zvýhodnění podniku/určitých odvětví výroby (podnik=subjekt vykonávající hospodářskou činnost, tj. činnost spočívající v nabízení zboží a/nebo služeb na trhu) V veřejné prostředky (původ podpory) O ovlivnění obchodu mezi členskými státy EU N narušení/hrozba narušení hospodářské soutěže VP pouze pokud splněny všechny znaky současně!

6 Veřejná podpora definice /3 Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků Přičitatelnost státu opatření podpory je přijato/uloženo orgánem veřejné moci; výhoda nemusí být přímo tímto orgánem poskytnuta (zprostředkovatelé: veřejné podniky, soukromé subjekty) Znak není splněn, pokud stát má povinnost opatření provést podle práva Unie a nemá volnost rozhodování.

7 Veřejná podpora definice /4 Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků Státní prostředky zahrnují: veškeré zdroje veřejného sektoru, a to na všech úrovních (federální, regionální nebo jiné) finanční prostředky poskytnuté centrální bankou konkrétním úvěrovým institucím prostředky veřejných podniků veškeré další prostředky, které byly před vyplacením pod veřejnou kontrolou (i prostředky EU, MMF, EBRD atp.)

8 Veřejná podpora definice /5 Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků Forma poskytování prostředků přímé dotace, úvěry, záruky, přímé investice do kapitálu podniků a příspěvky v podobě věcného plnění. pevný a konkrétní závazek poskytnout státní prostředky k určitému pozdějšímu datu. není nutný skutečný převod finančních prostředků postačuje, když se stát vzdá svých příjmů: např. osvobození od daní nebo příspěvků na sociální zabezpečení, úhrady pokut či úlevy na tomtéž, které přizná určitý členský stát, nebo osvobození od povinnosti platit pokuty).

9 Veřejná podpora definice /6 Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků Forma poskytování prostředků (pokrač.) Pokud orgány veřejné moci nebo veřejné podniky poskytují zboží nebo služby za cenu nižší, než jsou tržní sazby, znamená to vzdání se státních prostředků (a rovněž poskytnutí výhody viz dále). Vzdáním se příjmů ze strany státu (a opět poskytnutím výhody) může být i umožnění přístupu k veřejnému prostoru nebo k přírodním zdrojům či udělení zvláštních nebo výlučných práv bez odpovídající odměny v souladu s tržními sazbami.

10 Veřejná podpora definice /7 které narušují nebo mohou narušit hospodářskou soutěž Opatření podpory splňuje tento znak, pokud může posílit soutěžní postavení příjemce ve vztahu k podnikům, s nimiž soutěží. Nemusí dojít k rozšíření činnosti/získání nových podílů na trhu stačí, že podpora podniku umožňuje udržet si silnější soutěžní postavení, než by měl bez podpory. Narušení se předpokládá, pokud je poskytnuta finanční výhoda určitému podniku v liberalizovaném odvětví, v němž existuje nebo může existovat hospodářská soutěž.

11 Veřejná podpora definice /8 které narušují nebo mohou narušit hospodářskou soutěž (pokrač.) Naplnění znaku se dále předpokládá, pokud podpora poskytuje příjemci výhodu tím, že ho osvobodí od nákladů, které by jinak musel vynaložit v rámci běžných činností. Není nutné, aby narušení hospodářské soutěže nebo ovlivnění obchodu bylo významné nebo podstatné (VP může být i při nízké částce či u malého podniku). Vyloučení znaku: i) na danou službu se vztahuje zákonný monopol a dotyčná služba nesoutěží s podobnými (liberalizovanými) službami a ii) poskytovatel služby nemůže působit (kvůli zákonným omezením) na jiném liberalizovaném (zeměpisném nebo výrobkovém) trhu.

12 Veřejná podpora definice /9 zvýhodňují určité podniky nebo určitá odvětví výroby Zvýhodnění = jakákoli hospodářská výhoda, kterou by podnik za běžných tržních podmínek (tj. bez zásahu státu) nezískal (spadá sem i jakékoli snížení nákladů, které podnik obvykle nese) Není podstatné, jaký byl cíl/důvod opatření (rozhoduje účinek!!) Určité podniky/odvětví = jen některé (selektivita) např. založeno na velikosti podniku, právní formě, období vzniku, umístění sídla atp. Podnik = subjekt, který vykonává hospodářskou činnost, bez ohledu na jeho právní postavení.

13 Veřejná podpora definice /10 zvýhodňují určité podniky nebo určitá odvětví výroby (pokrač.) Hospodářská činnost - jakákoli činnost spočívající v nabízení zboží nebo služeb na trhu. Kdo může být podnikem: také subjekt, který podle vnitrostátního práva toto označení nemá také subjekt vykonávající neziskovou činnost Při současné existenci hospodářských i nehospodářských činností v jednom subjektu je tento podnikem pouze u hospodářských činností.

14 Veřejná podpora definice /11 zvýhodňují určité podniky nebo určitá odvětví výroby (pokrač.) Vyloučení znaku: příklady nehospodářských činností (jejich financování není VP): výkon veřejné moci (tj. daná činnost je úkolem, který patří mezi základní funkce státu, nebo je s těmito funkcemi spojena svou povahou, svým cílem a pravidly, kterými se řídí) armáda, policie, řízení letového provozu veřejné vzdělávání organizované v rámci státního vzdělávacího systému a financované a kontrolované státem

15 Veřejná podpora definice /12 zvýhodňují určité podniky nebo určitá odvětví výroby (pokrač.) Vyloučení znaku (pokrač.): opatření obecné povahy (např. obecná daňová opatření); veřejné financování infrastruktury, která není využívaná k hospodářské činnosti ( obecná infrastruktura = veřejné komunikace, mosty, kanály, které jsou veřejnosti k dispozici bezplatně).

16 Veřejná podpora definice /13 ovlivňují obchod mezi členskými státy Splněno rovněž, pokud příjemce přímo není zapojen do přeshraničního obchodu (podpora může ztížit hospodářským subjektům v jiných členských státech vstup na trh tím, že zachovává nebo zvyšuje místní nabídku). Podmínky vyloučení znaku (obecné): podpora nemá za následek přilákání poptávky nebo investic do dotyčného regionu a nevytváří překážky pro usazování podniků z jiných členských států; zboží nebo služby poskytované příjemcem jsou čistě lokálního charakteru nebo jsou přitažlivé jen pro zeměpisně ohraničenou oblast;

17 Veřejná podpora definice /14 ovlivňují obchod mezi členskými státy (pokrač.) Podmínky vyloučení znaku (pokrač.): vliv na trhy a spotřebitele v sousedních členských státech je nanejvýš nepatrný.

18 II. Příklady neexistence veřejné podpory

19 Nepřítomnost veřejné podpory /1 1. Operace (např. prodej, pronájem, půjčka, záruka, kapitálová injekce) realizované veřejnými subjekty za tržních podmínek (za tržní nebo vyšší cenu) 2. Operace, v nichž vystupuje veřejný subjekt jako dlužník, realizované za tržních podmínek (za tržní nebo nižší cenu)

20 Nepřítomnost veřejné podpory /2 Příklady podpory místní povahy: plovárny a jiná volnočasová zařízení určená především pro místní spádovou oblast, muzea nebo jiná kulturní infrastruktura, která pravděpodobně nepřiláká návštěvníky z jiných členských států, nemocnice a jiná zařízení zdravotní péče zaměřená na místní obyvatele (pozor: rozhodnuto v Irsku, kde byla zohledněna poloha zařízení na ostrově; obtížně dostupné pro klienty z jiných čl. států), hromadné sdělovací prostředky a/nebo kulturní statky, které jsou z jazykových či zeměpisných důvodů přitažlivé pro potenciální publikum pocházející z omezené oblasti.

21 Nepřítomnost veřejné podpory /3 Případy v ČR, u nichž Evropská komise neshledala VP: - podpora knihovnám v souvislosti s činností vykonávanou dle knihovního zákona - SŽDC správa a provozování hlavní železniční sítě - podpora na rozvoj infrastruktury sloužící cestovnímu ruchu (opatření realizované Regionální radou Jihovýchod) - podpora nemocnicím s čistě místní spádovou oblastí a usazeným v kraji s absencí zahraničních investorů v daném odvětví (Královéhradecký kraj)

22 III. Výjimky ze zákazu veřejné podpory

23 Výjimky ze zákazu VP /1 Výjimky vyplývající z čl. 107 odst. 2 a 3 SFEU: - podpory sociální povahy pro spotřebitele - podpory určené na náhradu škod způsobených živelními událostmi - podpory určené na rozvoj zanedbaných oblastí (nízká životní úroveň, vysoká nezaměstnanost) - podpory na uskutečnění některého významného projektu společného evropského zájmu/náprava vážné poruchy v hospodářství některého členského státu

24 Výjimky ze zákazu VP /2 Výjimky vyplývající z čl. 107 odst. 2 a 3 SFEU (pokrač.): - podpory, které mají usnadnit rozvoj určitých hospodářských činností nebo hospodářských oblastí, pokud nemění podmínky obchodu v takové míře, jež by byla v rozporu se společným zájmem; - podpory na pomoc kultuře a zachování kulturního dědictví, jestliže neovlivní podmínky obchodu a hospodářské soutěže v Unii v míře odporující společnému zájmu; - jiné kategorie podpor, které určí Rada na návrh Komise rozhodnutím.

25 Výjimky ze zákazu VP /3 Výjimky dle čl. 107 NEJSOU AUTOMATICKÉ opatření podpory musí být nejprve oznámeno prostřednictvím ÚOHS Evropské komisi, která musí vydat kladné rozhodnutí. Členský stát (poskytovatel) nesmí oznámené opatření provést, dokud Evropská komise nevydá rozhodnutí.

26 Výjimky ze zákazu VP /4 Nejčastěji využívané automatické výjimky (využitelné bez nutnosti vyčkat rozhodnutí Evropské komise): -výjimka týkající se podpory malého rozsahu (de minimis) -výjimky související s tzv. službami obecného hospodářského zájmu - bloková výjimka (nařízení č. 651/2014) např. kategorie: regionální podpora, podpora MSP, ŽP, výzkumu a vývoje, vzdělávání, zaměstnávání znevýhodněných osob, kultura, sportovní infrastruktura)

27 ??? Prostor pro dotazy

28 Děkuji za pozornost

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Libuše Bílá odbor veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha, 19. 6. 2014 Struktura prezentace I. Definiční znaky veřejné podpory II. Právní

Více

Podpora kultury a kulturních projektů

Podpora kultury a kulturních projektů Podpora kultury a kulturních projektů Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Brno, květen 2016 Struktura prezentace I. Východiska úpravy veřejné podpory v

Více

Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti

Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti Veřejná podpora a SOHZ ve vztahu ke statusu veřejné prospěšnosti Petr Križan Praha, 9. září 2010 Pojem a vymezení veřejné podpory Čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU 4 znaky veřejné podpory - podpora

Více

Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích. Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra

Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích. Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra Veřejná podpora při výstavbě sítí elektronických komunikací v obcích Jan Zahradníček AK Velíšek & Podpěra STRUKTURA A CÍLE PŘÍSPĚVKU Obec chce podpořit výstavbu sítě elektronických komunikací formy podpory

Více

Veřejná podpora , Moravské Křižánky

Veřejná podpora , Moravské Křižánky Veřejná podpora 9.6.2011, Moravské Křižánky Veřejná podpora - pojem Definici obsahuje článek čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU přímo účinný právní akt - nestanoví-li tato Smlouva jinak, jsou s vnitřním

Více

podílí veřejná, státní moc a to přímo či nepřímo

podílí veřejná, státní moc a to přímo či nepřímo Veřejné podniky a státní monopoly Evropské soutěžní právo Michal Částek Veřejné podniky Čl. 86 veřejný podnikem je subjekt, na jehož řízení se podílí veřejná, státní moc a to přímo či nepřímo Nejčastěji

Více

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal

Veřejná podpora. Hlavní principy a pravidla. Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Veřejná podpora Hlavní principy a pravidla Ing. Pavel Černý Mgr. Jan Ďoubal Obsah semináře 1. Právní prostředí 2. Znaky veřejné podpory 3. Hlavní principy a pravidla 4. Poslední změny v pravidlech 5. Diskuze

Více

3. dubna 2007 Praha Mgr. Zuzana Havlíková. Veřejná podpora v ROP NUTS2 Střední Čechy

3. dubna 2007 Praha Mgr. Zuzana Havlíková. Veřejná podpora v ROP NUTS2 Střední Čechy 3. dubna 2007 Praha Mgr. Zuzana Havlíková Veřejná podpora v ROP NUTS2 Střední Čechy Základní pravidla veřejné podpory základní pravidla VP čl. 87 89 Smlouvy o založení EHS z roku 1957 upřesňování základních

Více

Zásady pro poskytování a přijímání veřejné podpory

Zásady pro poskytování a přijímání veřejné podpory Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 22/2014 Zásady pro poskytování a přijímání veřejné podpory Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Účelem tohoto vnitřního předpisu je poskytnutí základních informací

Více

VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ. De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku

VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ. De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku VEŘEJNÁ PODPORA A PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku Co je to veřejná podpora čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie: Podpory poskytované v jakékoli formě státem

Více

Č.j. VP/S 36/ V Brně dne 14. srpna 2001

Č.j. VP/S 36/ V Brně dne 14. srpna 2001 Č.j. VP/S 36/01-160 V Brně dne 14. srpna 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 30. 4. 2001 podle 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře ve spojení s 18 odst. 1 zákona

Více

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora Seminář pro příjemce Veřejná podpora Praha, 6. 1. 2015 Program semináře 10:00 10:05 Úvod 10:05 10:45 OP VaVpI změny a novinky 10:45 11:25 OP VVV plánované režimy podpory, jednotlivé prioritní osy 11:25

Více

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu

Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Vybrané otázky z pravidel pro veřejnou podporu Libuše Bílá odbor veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha, 3. 6. 2014 veřejné prostředky Definiční znaky VP čl. 107 (1) SFEU zvýhodnění

Více

Vzdělávací seminář Audit při realizaci projektu I.

Vzdělávací seminář Audit při realizaci projektu I. Vzdělávací seminář Audit při realizaci projektu I. Název projektu: Metodická podpora a vzdělávání realizátorů projektů standardizace procesů v oblasti projektového řízení na MV ČR a v jím řízených organizacích

Více

EU a problematika daní. 1. Zákaz daňové diskriminace zboží 2. Daňová harmonizace

EU a problematika daní. 1. Zákaz daňové diskriminace zboží 2. Daňová harmonizace EU a problematika daní 1. Zákaz daňové diskriminace zboží 2. Daňová harmonizace K daním obecně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav nereálné Daňová diskriminace

Více

Veřejná podpora a podpora de minimis

Veřejná podpora a podpora de minimis Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Praha, 24. května 2011 Brno, 31. května 2011 Ing. Ivana Projsová Právní prameny veřejné podpory Základním pramenem práva upravujícího nakládání

Více

Veřejná podpora a její konkrétní důsledky pro Diecézní charitu Brno

Veřejná podpora a její konkrétní důsledky pro Diecézní charitu Brno Veřejná podpora a její konkrétní důsledky pro Diecézní charitu Brno Diecézní charita Brno zřizovatelem je diecézní biskup nestátní nezisková organizace evidovaná právnická osoba u MK ČR 30. 10. 1996 jeden

Více

Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb. JUDr. Michael Kincl tel.:

Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb. JUDr. Michael Kincl tel.: Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb JUDr. Michael Kincl m_kincl@volny.cz tel.: 606 829 369 www.verejna-podpora.info Upozornění Všechny informace poskytnuté na tomto semináři jsou uváděny

Více

K čemu jsou výluky z dozorové pravomoci Úřadu nad přestupky v podobě narušení hospodářské soutěže orgány veřejné správy?

K čemu jsou výluky z dozorové pravomoci Úřadu nad přestupky v podobě narušení hospodářské soutěže orgány veřejné správy? K čemu jsou výluky z dozorové pravomoci Úřadu nad přestupky v podobě narušení hospodářské soutěže orgány veřejné správy? JUDr. Jiří Kindl, M.Jur., Ph.D., advokát jiri.kindl@weil.com Svatomartinská konference,

Více

PŘÍLOHA III. Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení

PŘÍLOHA III. Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení CS PŘÍLOHA III Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení ČÁST I údaje poskytované prostřednictvím zavedené počítačové aplikace Komise podle článku 12 Číslo Členský stát Referenční číslo

Více

59 ZÁKON. ze dne 24. února o veřejné podpoře ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

59 ZÁKON. ze dne 24. února o veřejné podpoře ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 59 ZÁKON ze dne 24. února 2000 o veřejné podpoře (zákon byl zrušen ke dni 1. května 2004 zákonem č. 215/2004 Sb.) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět

Více

Obsah. O autorovi... XV Seznam použitých zkratek... XVI Předmluva... XXI

Obsah. O autorovi... XV Seznam použitých zkratek... XVI Předmluva... XXI O autorovi........................................................... XV Seznam použitých zkratek........................................... XVI Předmluva..........................................................

Více

Výzkumná organizace jako příjemce veřejné podpory

Výzkumná organizace jako příjemce veřejné podpory jako příjemce veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Konferenční centrum AV ČR Liblice, 20. 2. 2008 Výzkumná organizace (čl. 2.2. písm. d) Rámce Společenství) = subjekt (vysoká škola, výzkumný

Více

VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU. Základní pojmy a orientace

VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU. Základní pojmy a orientace A VELIKOST PODNIKU Základní pojmy a orientace I. PRAMENY PRÁVA REGULACE VP 2 Prameny úpravy veřejné podpory Problematika veřejné podpory je součástí primárního práva EU. VP je upravena v ustanovení článků

Více

Veřejná podpora 1. (základní informace)

Veřejná podpora 1. (základní informace) Veřejná podpora 1 (základní informace) Veřejná podpora není obecně přípustná. Veřejná podpora, která splňuje všechna kritéria uvedená v čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování EU je v zásadě neslučitelná se

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 76 ze dne 11.06.2019 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 na rok 2020 - Dotační program

Více

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu

Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Důsledky institucionálních změn v EU pro vybrané oblasti vnitřního trhu Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Potenciální ekonomické a

Více

Záchrana ČSA z pohledu pravidel EU

Záchrana ČSA z pohledu pravidel EU Záchrana ČSA z pohledu pravidel EU Magda Olyšarová (White & Case), Michal Mejstřík (EEIP, bývalý zmocněnec MF pro jednání s EK o státní pomoci ČSA) 8. listopadu 2016 Case study: Záchrana ČSA Záchrana ČSA

Více

Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice

Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice Libuše Bílá Praha, 18.7.2013 Struktura prezentace pojmy veřejná podpora a výzkumná organizace právní rámec EU v oblasti VaVaI vybrané případy

Více

Přehled evropské legislativy a legislativy ČR pro VaV Mgr. Matěj Kliman

Přehled evropské legislativy a legislativy ČR pro VaV Mgr. Matěj Kliman Přehled evropské legislativy a legislativy ČR pro VaV Mgr. Matěj Kliman Podpora přednášky a semináře kurzu Rozvoj kompetencí v české i evropské legislativě VaV včetně ochrany duševního vlastnictví PŘEHLED

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 619/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 323 ze dne 19.09.2017 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

Posouzení se týká pouze otázek veřejné podpory, neřeší soulad s jinými právními předpisy (např. právní úprava zadávání veřejných zakázek apod.).

Posouzení se týká pouze otázek veřejné podpory, neřeší soulad s jinými právními předpisy (např. právní úprava zadávání veřejných zakázek apod.). JUDr. Michael Kincl metodické a odborné poradenství v oblasti veřejné podpory lektorská činnost Aloise Skotáka 10, 678 01 Blansko tel: 606 829 369, e-mail: kincl@verejna-podpora.info;m_kincl@volny.cz IČ:

Více

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora

Seminář pro příjemce. Veřejná podpora Seminář pro příjemce Veřejná podpora Praha, 29. 8. 2013 Program semináře 09:30 10:00 Registrace 10:00 10:15 Úvod 10:15 11:15 Prezentace zástupců ÚOHS 11:15 11:30 Přestávka 11:30 12:30 Prezentace zástupců

Více

VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ

VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU Prezentace 2015 POJEM VEŘEJNÝCH PODPOR Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků, které zvýhodňují určité podniky nebo

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 72 ze dne 11.06.2019 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 na rok 2020 - Dotační program

Více

VEŘEJNÁ PODPORA. Zdroj bolení hlavy nebo prospěšná pravidla? Dan Michal,

VEŘEJNÁ PODPORA. Zdroj bolení hlavy nebo prospěšná pravidla? Dan Michal, VEŘEJNÁ PODPORA. Zdroj bolení hlavy nebo prospěšná pravidla? Dan Michal, 12. 11. 2015 Prezentace část první Teorie: Proč pravidla veřejné podpory a jak fungují o Důvod pro existenci pravidel o Výklad hlavních

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 74 ze dne 11.06.2019 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 na rok 2020 - Dotační program

Více

Způsobilost výdajů pro projekty ze strukturálních fondů EU v rámci veřejné podpory

Způsobilost výdajů pro projekty ze strukturálních fondů EU v rámci veřejné podpory Vzdělávací seminář Audit při realizaci projektu I. Název projektu: Metodická podpora a vzdělávání realizátorů projektů standardizace procesů v oblasti projektového řízení na MV ČR a v jím řízených organizacích

Více

EVROPSKÁ KOMISE. Brusel, C(2018) 2803 final. Státní podpora Česká republika SA (2017/N) Spolupráce při sdílení zařízení a zdrojů

EVROPSKÁ KOMISE. Brusel, C(2018) 2803 final. Státní podpora Česká republika SA (2017/N) Spolupráce při sdílení zařízení a zdrojů EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 2.5.2018 C(2018) 2803 final Věc: Státní podpora Česká republika SA.49388 (2017/N) Spolupráce při sdílení zařízení a zdrojů Vážený pane, Evropská komise (dále jen Komise ) tímto

Více

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015 Zpráva o provádění finančních nástrojů v Integrovaném regionálním operačním programu v roce 2015 ŘO IROP, jak uvádí Programový dokument IROP, plánuje využití finančního nástroje ve specifickém cíli 2.5

Více

PŘÍLOHA II. Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení

PŘÍLOHA II. Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení CS PŘÍLOHA II Informace o státní podpoře vyňaté za podmínek tohoto nařízení ČÁST I údaje poskytované prostřednictvím zavedené počítačové aplikace Komise podle článku 11 Číslo (vyplní Komise) Členský stát

Více

I. Nařízení o blokových výjimkách

I. Nařízení o blokových výjimkách I. Nařízení o blokových výjimkách Vývoj 8. 5. 2013: začátek konzultací k návrhu nové úpravy slučitelnosti určitých kategorií podpory s vnitřním trhem 18. 12. 2013: poslední znění textu 1. 7. 2014: účinnost

Více

Seminář pro poskytovatele sociálních služeb a obce Ing. Petra Steklá, Bc. Jana Čermáková Krajský úřad Ústeckého kraje

Seminář pro poskytovatele sociálních služeb a obce Ing. Petra Steklá, Bc. Jana Čermáková Krajský úřad Ústeckého kraje Seminář pro poskytovatele sociálních služeb a obce Ing. Petra Steklá, Bc. Jana Čermáková Krajský úřad Ústeckého kraje Použité zkratky: SOHZ = SGEI služby obecného hospodářského zájmu VP vyrovnávací platba

Více

Společný trh Jeden z hlavních cílů Smlouvy o EHS z r Červenec 1968 celní unie a společný trh (Společný celní sazebník) Společný trh odbourána cl

Společný trh Jeden z hlavních cílů Smlouvy o EHS z r Červenec 1968 celní unie a společný trh (Společný celní sazebník) Společný trh odbourána cl Jednotný vnitřní trh Evropské soutěžní právo Michal Částek Společný trh Jeden z hlavních cílů Smlouvy o EHS z r. 1957 Červenec 1968 celní unie a společný trh (Společný celní sazebník) Společný trh odbourána

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 628/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 320 ze dne 19.09.2017 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 431 ze dne 18.09.2018 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program pro oblast

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 618/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 319 ze dne 19.09.2017 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

Č.j.: VP/S 20/ V Brně dne 21. května 2003

Č.j.: VP/S 20/ V Brně dne 21. května 2003 Č.j.: VP/S 20/03-160 V Brně dne 21. května 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 7.2.2003 na základě žádosti České republiky - Ministerstva financí ze dne 3.2.2003,

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 71 ze dne 11.06.2019 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 na rok 2020 - Dotační program

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 430 ze dne 18.09.2018 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program pro oblast

Více

Postavení a úloha ÚOHS při aplikaci Rámce Společenství pro VaVaI a návrh nařízení o obecné blokové výjimce

Postavení a úloha ÚOHS při aplikaci Rámce Společenství pro VaVaI a návrh nařízení o obecné blokové výjimce Postavení a úloha ÚOHS při aplikaci Rámce Společenství pro VaVaI a návrh nařízení o obecné blokové výjimce Mgr. Kamil Rudolecký 1.místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Konferenční centrum

Více

minimis Seminář pro příjemce

minimis Seminář pro příjemce Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro příjemce Praha, 2. února 2010 Ing. Ivana Projsová Právní prameny veřejné podpory Základním pramenem práva upravujícího nakládání s veřejnou podporou je

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 695/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 218 ze dne 20.09.2016 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

JAK POSUZOVAT LOKÁLNÍ ÚČINEK PODPORY?

JAK POSUZOVAT LOKÁLNÍ ÚČINEK PODPORY? JAK POSUZOVAT LOKÁLNÍ ÚČINEK PODPORY? Mgr. Iva Příkopová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 31. 5. 2018 Ovlivnění obchodu mezi členskými státy Co je veřejná podpora? Vynaložení

Více

Co je de minimis! Podpora de minimis! Výhody a nevýhody! Předpisy! Působnost! Nařízení 1407/2013!

Co je de minimis! Podpora de minimis! Výhody a nevýhody! Předpisy! Působnost! Nařízení 1407/2013! Co je de minimis Podpora de minimis ma za to, z e podpora poskytnuta jednomu podniku za dane c asove obdobi, ktera nepr ekroc i urc itou pevne stanovenou c a stku, nespln uje vs echna krite ria uvedena

Více

EVROPSKÁ KOMISE. Státní podpora SA (2018/N) Česká republika Podpora periodických publikací týkajících se kinematografie (prodloužení)

EVROPSKÁ KOMISE. Státní podpora SA (2018/N) Česká republika Podpora periodických publikací týkajících se kinematografie (prodloužení) EVROPSKÁ KOMISE Brusel 11.12.2018 C(2018) 8708 final VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Věc: Státní podpora SA.52359 (2018/N) Česká republika Podpora periodických

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 428 ze dne 18.09.2018 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program pro oblast

Více

Vážení klienti, vážení spolupracovníci, Co jsou služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ) a koho se týkají?

Vážení klienti, vážení spolupracovníci, Co jsou služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ) a koho se týkají? Nová pravidla pro veřejnou podporu v oblasti financování veřejných služeb hospodářské povahy (tzv. služeb obecného hospodářského zájmu) Vážení klienti, vážení spolupracovníci, rádi bychom Vás informovali

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 620/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 318 ze dne 19.09.2017 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

Služby obecného hospodářského zájmu. Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Služby obecného hospodářského zájmu. Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Služby obecného hospodářského zájmu Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Struktura prezentace I. Základy úpravy SOHZ II. Rozhodnutí SOHZ (č. 2012/21/EU)

Více

Podpora de minimis prakticky

Podpora de minimis prakticky Podpora de minimis prakticky Mgr. Vojtěch Horsák Oddělení veřejné podpory, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Definiční znaky VP Čl. 107(1)SFEU i) státní prostředky ii) hrozba narušení HS iii) zvýhodnění

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 700/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 223 ze dne 20.09.2016 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 352 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 16.

10. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 352 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 16. 111 10. funkční období 111 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE

PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.5.2017 SWD(2017) 156 final PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE Pokyny ke státní podpoře v souvislosti s finančními nástroji evropských strukturálních a investičních fondů (ESI

Více

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v roce 2015

Zpráva o provádění finančních nástrojů v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v roce 2015 Zpráva o provádění finančních nástrojů v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v roce 2015 V průběhu roku 2015 bylo provedeno předběžné posouzení finančních nástrojů OP PIK, které

Více

Veřejná podpora ve strukturálních fondech EU & Manuál služeb obecného hospodářského zájmu

Veřejná podpora ve strukturálních fondech EU & Manuál služeb obecného hospodářského zájmu Veřejná podpora ve strukturálních fondech EU & Manuál služeb obecného hospodářského zájmu MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Jaroslav RICHTER Odbor rozpočtu vedoucí oddělení finančního řízení programů

Více

INFRASTRUKTURNÍ PROJEKTY V OBLASTI KULTURY, KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A OCHRANY PŘÍRODY

INFRASTRUKTURNÍ PROJEKTY V OBLASTI KULTURY, KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A OCHRANY PŘÍRODY INFRASTRUKTURNÍ PROJEKTY V OBLASTI KULTURY, KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A OCHRANY PŘÍRODY Ing. Gabriela Kinclová Oddělení veřejné podpory Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 31.5.2018 Osnova prezentace Vymezení

Více

1. Sleva na dani z příjmů právnických osob

1. Sleva na dani z příjmů právnických osob VEŘEJNÉ ZDROJE FIREMNÍHO FINANCOVÁNÍ Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod Výkladová část 1) Státní programy podpory malého a středního podnikání - typy pobídek

Více

Č.j. VP/S 28/04-160 V Brně dne 20. dubna 2004

Č.j. VP/S 28/04-160 V Brně dne 20. dubna 2004 Č.j. VP/S 28/04-160 V Brně dne 20. dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 26. 2. 2004 na základě žádosti Krajského úřadu Jihočeského kraje ze dne 24. 2. 2004 č.j.

Více

Použité podklady ke stanovisku

Použité podklady ke stanovisku JUDr. Michael Kincl metodické a odborné poradenství v oblasti veřejné podpory lektorská činnost Aloise Skotáka 10, 678 01 Blansko tel: 606 829 369, e-mail: kincl@verejna-podpora.info;m_kincl@volny.cz IČ:

Více

PRODUKTY MEZINÁRODNÍCH FINANČNÍCH INSTITUCÍ. Dotační možnosti pro podnikatele v období 2014-2020

PRODUKTY MEZINÁRODNÍCH FINANČNÍCH INSTITUCÍ. Dotační možnosti pro podnikatele v období 2014-2020 PRODUKTY MEZINÁRODNÍCH FINANČNÍCH INSTITUCÍ Dotační možnosti pro podnikatele v období 2014-2020 OBSAH PRINCIP FUNGOVÁNÍ PROGRAMŮ ZVÝHODNĚNÉ ÚVĚRY PRO PODNIKATELE - EuroPremium - EuroInovace VYUŽITÍ IFI

Více

Směrnice o veřejné podpoře. Tato směrnice upravuje postup při poskytování veřejné podpory z rozpočtu statutárního města Chomutova

Směrnice o veřejné podpoře. Tato směrnice upravuje postup při poskytování veřejné podpory z rozpočtu statutárního města Chomutova SMĚRNICE RSMCH Platnost od: 1.7.2012 Aktualizace: 01.07.2014 Autor dokumentu: vedoucí OE Číslo: 029/06-12 Rada statutárního města Chomutova Správce dokumentu:právní úsek IA Název dokumentu: Směrnice o

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 698/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 221 ze dne 20.09.2016 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT VÝBOR PRO VNITŘNÍ TRH A OCHRANU SPOTŘEBITELŮ. Oznámení členům. č. 11/2004

EVROPSKÝ PARLAMENT VÝBOR PRO VNITŘNÍ TRH A OCHRANU SPOTŘEBITELŮ. Oznámení členům. č. 11/2004 EVROPSKÝ PARLAMENT VÝBOR PRO VNITŘNÍ TRH A OCHRANU SPOTŘEBITELŮ Oznámení členům č. 11/2004 Věc: Podklady pro směrnici o službách: různé tabulky V příloze členové nalezou kopii dokladů, které výboru poskytly

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 427 ze dne 18.09.2018 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program pro oblast

Více

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace uzavřená v souladu s 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších právních předpisů, a se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech

Více

Č.j.: VP/S 41/ V Brně dne 27. července 2001

Č.j.: VP/S 41/ V Brně dne 27. července 2001 Č.j.: VP/S 41/01-160 V Brně dne 27. července 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 20.3. 2001 podle 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře ve spojení s 18 odst. 1

Více

Chystaná změna pravidel pro smlouvy o veřejné přepravě cestujících po železnici - novelizace nařízení (ES) č.1370/2007.

Chystaná změna pravidel pro smlouvy o veřejné přepravě cestujících po železnici - novelizace nařízení (ES) č.1370/2007. Chystaná změna pravidel pro smlouvy o veřejné přepravě cestujících po železnici - novelizace nařízení (ES) č.1370/2007 Marek Stavinoha KONFERENCE DOHLED NAD ZADÁVÁNÍM VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR Brno, 6. října

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 20.XII.2006 K (2006) 6685 v konečném znění. Státní podpora č. N 497/2006 Česká republika Městský dům Přerov

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 20.XII.2006 K (2006) 6685 v konečném znění. Státní podpora č. N 497/2006 Česká republika Městský dům Přerov EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.XII.2006 K (2006) 6685 v konečném znění Věc: Státní podpora č. N 497/2006 Česká republika Městský dům Přerov Pane ministře, 1. Postup (1) E-mailem ze dne 24. července 2006,

Více

Transparentnost podpor. JUDr. Eva Slaměnová , Brno

Transparentnost podpor. JUDr. Eva Slaměnová , Brno Transparentnost podpor JUDr. Eva Slaměnová 18. 5. 2016, Brno Souhrnná internetová stránka věnovaná veřejné podpoře Povinnosti: Související s transparentností zavedeny modernizací pravidel pro veřejnou

Více

Příloha E - Pravidla pro převod a pronájem pozemků, budov a staveb z majetku krajů a obcí České republiky za zvýhodněnou cenu

Příloha E - Pravidla pro převod a pronájem pozemků, budov a staveb z majetku krajů a obcí České republiky za zvýhodněnou cenu Příloha E - Pravidla pro převod a pronájem pozemků, budov a staveb z majetku krajů a obcí České republiky za zvýhodněnou cenu I. Právní základ: Veřejná podpora dle těchto pravidel je poskytována v souladu

Více

MARKETING (ve znění platném od 1.1.2007)

MARKETING (ve znění platném od 1.1.2007) MARKETING (ve znění platném od 1.1.2007) Tento program realizuje Prioritu 2. Rozvoj konkurenceschopnosti podniků Operačního programu Podnikání a Inovace 2007 2013. 1. Cíl programu Cílem programu je posílení

Více

Klíčové faktory zpracování žádosti veřejná podpora, finanční a ekonomická analýza

Klíčové faktory zpracování žádosti veřejná podpora, finanční a ekonomická analýza Klíčové faktory zpracování žádosti, finanční a ekonomická analýza Pro stanovení výše dotace je nutné nejdříve posoudit, zda projekt podléhá režimu poskytování veřejné podpory (4 znaky) podpora (dotace,

Více

Indikátory vitality dřevin (INVID)

Indikátory vitality dřevin (INVID) Vzdělávací materiál projektu Indikátory vitality dřevin (INVID) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR INVID CZ.1.07/2.3.00/20.0265 PROBLEMATIKA EVROPSKÉ A TUZEMSKÉ

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 697/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 220 ze dne 20.09.2016 Vyhlášení programů pro poskytnutí dotací z Dotačního fondu městské části Praha 3 - Dotační program

Více

I. Smluvní strany 1. Moravskoslezský kraj

I. Smluvní strany 1. Moravskoslezský kraj KUÍ1SP08RMDBG -4o_uvs7;kú;:;U'-^&Ý R'tA,t -O^AJS^-V URAÍ. ČW.O SMLOUVY (DODATKU) Dodatek č. 2 ke Smlouvě pnr. č si*. o závazku veřejné služby a vyrovnávací platbě za jeho výkon I. Smluvní strany 1. Moravskoslezský

Více

Milí žadatelé, Veřejná podpora 3

Milí žadatelé, Veřejná podpora 3 Veřejná podpora Milí žadatelé, Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Čechy (dále jen ROP SČ ) nabízí prostředky k financování vašich projektů. Ne každý úspěšný projekt ale dosáhne na

Více

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci)

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ŘÁD Služby veřejného zájmu Pro služby poskytované společností ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ODDÍL I. OBECNÉ PODMÍNKY Článek 1 Předmět úpravy 1. Účelem řádu Služby

Více

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY. ze dne 3. prosince 2004 CS STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. prosince 2004 na žádost České národní banky k návrhu zákona, kterým se mění zákon o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích

Více

2) Komise dne 13. listopadu 2012 a 1. března 2013 požádala o dodatečné informace. České orgány zaslaly odpovědi dne 3. ledna 2013 a 5. března 2013.

2) Komise dne 13. listopadu 2012 a 1. března 2013 požádala o dodatečné informace. České orgány zaslaly odpovědi dne 3. ledna 2013 a 5. března 2013. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.04.2013 C(2013) 1893 final VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Věc: Státní podpora č. SA.35529 (2012/N) Česká republika Digitalizace

Více

OBECNÉ ZÁSADY. Článek 1. Definice. 1) všechny typy bankovních operací zahrnují poskytování služeb Eurosystému v oblasti správy rezerv klientům;

OBECNÉ ZÁSADY. Článek 1. Definice. 1) všechny typy bankovních operací zahrnují poskytování služeb Eurosystému v oblasti správy rezerv klientům; 1.6.2018 L 136/81 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2018/797 ze dne 3. května 2018 o poskytování služeb správy rezerv v eurech prostřednictvím Eurosystému centrálním bankám a zemím

Více

Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (zvýhodněné záruky za úvěry) (ve znění platném od 11. srpna 2010)

Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (zvýhodněné záruky za úvěry) (ve znění platném od 11. srpna 2010) Program záruk pro malé a střední podnikatele ZÁRUKA (zvýhodněné záruky za úvěry) (ve znění platném od 11. srpna 2010) Navrhovatel programu: Ministerstvo průmyslu a obchodu (www.mpo.cz) Poskytovatel podpory:

Více

Č.j. VP/S 52/ V Brně dne 28. listopadu 2000

Č.j. VP/S 52/ V Brně dne 28. listopadu 2000 Č.j. VP/S 52/00-160 V Brně dne 28. listopadu 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 4.10.2000 na základě žádosti Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky ze dne

Více

Legislativa a nástroje podpory sociálního podnikání. S-záruka individuální záruka s finančním příspěvkem pro sociální podniky

Legislativa a nástroje podpory sociálního podnikání. S-záruka individuální záruka s finančním příspěvkem pro sociální podniky Legislativa a nástroje podpory sociálního podnikání S-záruka individuální záruka s finančním příspěvkem pro sociální podniky Úřad práce ČR, Hradec Králové, 28. 11. 2017 ČMZRB základní údaje Založena 1992;

Více

Č.j.: VP/S 12/ V Brně dne 26. března 2002

Č.j.: VP/S 12/ V Brně dne 26. března 2002 Č.j.: VP/S 12/02-160 V Brně dne 26. března 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 30. 1. 2002 podle 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře ve spojení s 18 odst. 1

Více

Č.j. VP/S 73/ V Brně dne 8. února 2001

Č.j. VP/S 73/ V Brně dne 8. února 2001 Č.j. VP/S 73/00-160 V Brně dne 8. února 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 24.11.2000 na základě žádosti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 22.11.2000 č.j. 51003/00/2040/2091

Více

Č.j. VP/S 60e/04-160 V Brně dne 29. dubna 2004

Č.j. VP/S 60e/04-160 V Brně dne 29. dubna 2004 Č.j. VP/S 60e/04-160 V Brně dne 29. dubna 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 22.3. 2004 na základě žádosti Ministerstva životního prostředí ČR, ze dne 16.3. 2004,

Více

1053/ Pozměňovací návrhy

1053/ Pozměňovací návrhy 1053/ Pozměňovací návrhy poslance Marka Bendy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických

Více

UDRŽITELNOST PROJEKTŮ FINANCOVANÝCH Z ROP JIHOVÝCHOD

UDRŽITELNOST PROJEKTŮ FINANCOVANÝCH Z ROP JIHOVÝCHOD UDRŽITELNOST PROJEKTŮ FINANCOVANÝCH Z ROP JIHOVÝCHOD RRA JM, 19. 2. 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Obecný rámec Stálost operací čl. 57 nařízení 1083/2006

Více