Prima.Klima. Klimabündnis grenzenlos >>> Tipy, jak dosáhnout dobrého životního pocitu v globálním měřítku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prima.Klima. Klimabündnis grenzenlos >>> Tipy, jak dosáhnout dobrého životního pocitu v globálním měřítku"

Transkript

1 Klimabündnis grenzenlos >>> Prima.Klima Tipy, jak dosáhnout dobrého životního pocitu v globálním měřítku Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z programu INTERREG IIIA pro přeshraniční spolupráci.

2 >>> Saisonale PředmluvaLebensmittel Ochrana klimatu začíná u nás všech! Téměř každý mluví o změně klimatu, a my všichni také můžeme něco pro ochranu klimatu udělat. První mezinárodní stěžejní region Klimatického spolku je toho dobrým příkladem: Dolní Rakousko, Slovensko a Česká republika se společně angažují pro ochranu klimatu. Do projektu Ochrana klimatu bez hranic se aktivně zapojuje 63 obcí, dále četné spolky a organizace v regionech Zukunftsraum Thayaland / Mikroregion Slavonicko, Land um Laa / Mikroregion Hrušovansko, Region Marchfeld / Dolné Záhorie. Přitom jak ve velkém, tak v malém je možné mnohé: ochrana klimatu v případě konzumace potravin vyrobených v regionu, při nakupování přímo v obci, při stavění, renovaci nebo při smysluplných dopravních konceptech. V této předkládané sérii informačních letáků bychom Vás chtěli navnadit či vyzvat k ochraně klimatu a poukázat na to, jak je často jednoduché klima chránit: Zapojte se také Vy! DI Josef Plank, Zemský rada Dolního Rakouska pro životní prostředí Kontaktní osoby: Mikroregion kolem řeky Thaya/Mikroregion Slavonicko Elisabeth Wagner, Tel. +43 (0) elisabeth.wagner@umweltberatung.at Josef Urban, Tel starosta@slavonice-mesto.cz Mikroregion kolem městečka Laa/Mikroregion Hrušovansko Mag. Peter Haftner, Tel. +43 (0) peter.haftner@umweltberatung.at Jitka Jirků, Tel.: info@hrusovansko.cz Region Marchfeld/Region Dolné Záhorie Mag. Peter Haftner, Tel. +43 (0) peter.haftner@umweltberatung.at Mag. Magdalna Miklíková, Tel marketing@msks-stupava.sk

3 >>> Putovní výstava Prima.Klima Prima.Klima - výstava zážitků, která nezná hranic Jak funguje sluneční energie, odkud pocházejí naše potraviny a jak deštné pralesy vlastně souvisejí s ochranou klimatu? Na tyto a další zajímavé otázky ohledně klimatu se pokouší odpovědět putovní výstava Prima.Klima. Tato výstava bude od BŘEZNA 2006 ke shlédnutí v dolnorakouských a českých regionech, které se účastní projektu Ochrana klimatu bez hranic Nabídka výstavy se zaměřuje především na žákyně a žáky ve věku od 8 do 16 let, k návštěvě výstavy jsou ale samozřejmě srdečně zváni také dospělí. Školním třídám budou nabízeny prohlídky s průvodcem v délce zhruba 100 minut. Učení bez hranic pro dobré klima Návštěvnice a návštěvníci se nejdříve formou hry seznámí se souvislostmi mezi skleníkovými plyny a proměnami klimatu. Poté, co porozumějí, o co se jedná, se budou zabývat příčinami skleníkového efektu a přemýšlet, jak se na změnách klimatu podílí každý jednotlivý člověk. Přitom se žáci a žákyně soustředí na svou každodenní cestu do školy a své spotřební chování.

4 >>> Putovní výstava Prima.Klima V rámci učení bez hranic se účastníci odeberou do amazonského pralesa. Tam se seznámí s tím, jak bylo možno po celá tisíciletí žít v souladu s přírodou bez jejího ničení. Tematizována budou i existující nebezpečí: Prahnutí po zisku a neomezená touha po stále nových zdrojích ničí zelené plíce Země. Na závěr výstavy budou žákyně a žáci vymýšlet nápady, jak chránit klima, a tím i náš svět. Výstava je dvojjazyčná (v němčině a češtině) a poprvé bude prezentována v březnu 2006 v rámci workshopu. Výstava bude putovně nabízena ke shlédnutí žákyním a žákům škol a obyvatelům mikroregionu kolem řeky Thaya a v mikroregionu Slavonicko od března do června 2006 (Slavonice - duben), v mikroregionu kolem městečka Laa a v mikroregionu Hrušovansko od září do prosince Kontaktní osoby: Mikroregion kolem řeky Thaya / Mikroregion Slavonicko Maria-Theresia Schindler - tel. +43 (0) 676/ Josef Urban - tel (Slavonicko) Mikroregion kolem městečka Laa / Mikroregion Hrušovansko Mag. Peter Haftner - tel. +43 (0) 2952/4344 Jitka Jirků - tel.: (Hrušovansko) Návod k řešení křížovky: Chybějící slova určitě znáte - anebo je najdete na tabulích: jedno slovo na každé tabuli, počínaje na tabuli první o ochraně klimatu. Když si přečteš první písmena svisle od shora dolů, dozvíš se, k čemu tato výstava vyzývá.

5 >>> Křížovka Prima.Klima - kviz ze slov napsaných na tabulích Změny klimatu se týkají nás všech na Zemi žijících 2 Na panelech výstavy naleznete několik tipů jak klima 3 Partnerskou zemí pro ČR v tomto projektu je 4 Mohu svým uvědomělým spotřebním chováním něco ovlivnit? 5 Výstava Prima.Klima je prezentována kromě češtiny i v 6 Na kratší vzdálenosti je pro klima vhodné využít kolo než 7 Jiný název pro podnebí je 8 Všechny živé organismy potřebují k dýchání (německy) 9 Národy, které od pradávna žijí v deštném pralese, cizím slovem nazýváme 10 Akce, která proběhla v Rakousku v září Ve které části světa žije domorodé obyvatelstvo tradičně v souladu s přírodou? V 12 Jeden z 22 národů na horním toku Rio Negra se jmenuje 13 Při získávání energie z fosilních paliv vzniká oxid

6 >>> Globalizace Globalizace Kvůli moderním komunikačním zařízením, rychlým dopravním cestám a stále se zvětšujícím hospodářským prostorům se svět zdá pořád menší, vzniká jedna globální vesnice. Ekonomické zájmy ženou globalizaci stále vpřed. Maximalizace zisku se stala hojně rozšířeným heslem neoliberalistického hospodářství. Za tímto heslem se skrývá přemisťování výroby a dopravních cest, ekologické a sociální standardy buď neexistují, nebo jsou obcházeny. Dlouhá cesta džínů Jako příklad můžeme použít výrobu džínů. Než se objeví na prodejním pultu, musí tento běžný kus oblečení urazit cestu dlouhou a více kilometrů. Kazachstán: Tady to všechno začíná. Bavlna je pěstována v obrovských monokulturách. Turecko: První krok k džínové látce. Zde se v přádelně spřádá z bavlny vlákno. Tchaj-wan: V tkalcovně je z bavlněného vlákna vyrobeného v Turecku tkána džínová látka. Polsko: Tady se vyrábí (modrá) barva k barvení džínové látky. Tunisko: Vlákno nebo hotová látka je zde barvena barvami z Polska. Bulharsko: Zde je džínová látka zpracovávána tak, aby byla měkčí a nemačkala se. Čína: Džíny získají svou definitivní podobu. Jsou ušity za použití knoflíků a nýtů z Itálie a švýcarské podšívky. Francie: Džíny jsou tu ještě naposledy vylepšeny: Perou se společně s pemzou z Turecka, čímž se dosáhne moderní úpravy. Pokud je pak na džíny nášivka s firemní značkou našita v Portugalsku, jsou označeny nápisem Made in Portugal.

7 >>> Globalizace Kdo vydělává na globální ekonomice? Jako dobrý příklad pro nerovné rozdělení zisku použijeme sportovní obuv. Zatímco švadlena/krejčí vydělá 40 centů, obrovský zisk zůstává mezinárodním koncernům, jejich akcionářům, reklamním agenturám a v menší míře prodejním řetězcům. Pokud bychom výrobcům vyplatili dvojnásobný plat, cena pro kupujícího by se zvýšila o 40 centů, což je jen těžko postřehnutelný rozdíl. Wer bekommt die 100, Euro für meine Sportschuhe? Naším úkolem je: Změna spotřebního chování povede rovněž ke změně ekonomických oběhů. Informace o výrobních podmínkách v textilním průmyslu a možných alternativách naleznete na internetové adrese

8 >>> Fairtrade FAIRTRADE - Spravedlivý obchod Fair trade neboli Spravedlivý obchod představuje sociálně a environmentálně příznivější alternativu k běžnému mezinárodnímu obchodu s drobnými výrobci z Afriky, Asie a Latinské Ameriky.Výrobky Spravedlivého obchodu nejlépe poznáte podle označení ochrannou známkou FAIRTRADE. FAIRTRADE zaručuje dodržování minimálních sociálních, ekologických a ekonomických standardů: Spravedlivé ceny a minimální zákonná mzda. Minimální pracovně právní standardy a zákaz dětské a nucené práce. Garance původu a kontrolovaný tok zboží do Evropy. Přímé obchodování a dlouhodobé obchodní vztahy. Důsledný a ekologický způsob hospodaření. Ochrana deštného pralesa, přírodních vod a pitné vody. Cílená podpora ekologického zemědělství (pěstování bioproduktů). Co přináší systém FAIRTRADE? K tomu, aby se situace producentů v rozvojových zemích zlepšila, je v zásadě potřeba jen velmi málo: Když například v Rakousku jen 10 lidí začne pít kávu FAIRTRADE, je tím zajištěna existence celé jedné rodiny v nějaké rozvojové zemi. Jaké výrobky se známkou FAIRTRADE jsou již v ČR a v Rakousku k dostání? Česká republika: Káva - čaj - kakao - čokoláda - banány - třtinový cukr - rýže - sportovní míče. Rakousko: Káva - čaj - kakao - pomerančový džus - čokoláda - med - banány - ovocné džusy - rýže - víno - sportovní míče - bavlna - růže.

9 >>> Fairtrade Mohu svým uvědomělým spotřebním chováním něco ovlivnit? Jasná odpověď na tuto otázku zní ANO! Svým rozhodnutím pro nákup výrobku se značkou FAIRTRADE stále více spotřebitelů osobně a aktivně přispívá k vytvoření spravedlivého světa. FAIRTRADE jako účinná rozvojová spolupráce Výrobky spravedlivého obchodu jsou označeny známkou FAIRTRADE a lze je v současné době koupit asi na 60 prodejních místech v ČR a ve 3500 obchodech v Rakousku (ve specializovaných obchodech (Weltläden), v řadě supermarketů a ve vybraných maloobchodech). Jejich počet v ČR se ale rychle zvyšuje (ve specializovaných Fair trade obchůdcích, v obchodech se zdravou výživou a také ve vybraných sítích super- a hypermarketů). Seznam prodejních míst a další informace o Fair trade naleznete na internetové adrese / Květiny vyráběné v rámci spravedlivého obchodu poznáte rovněž podle známky FLP (FlowerLabelProgramm). Informace naleznete na: Koberce vyráběné v rámci spravedlivého obchodu poznáte rovněž podle známky STEP. Informace naleznete na: Květiny ani koberce se známkou FAIRTRADE se v ČR neprodávají. Obecné informace o sociálních a ekologických podmínkách výroby více než 1000 výrobků naleznete na rakouské internetové adrese Ještě nikdy nebylo tak snadné být spravedlivý: So fair, so good! (Tak spravedlivý - tak dobrý!)

10 >>> Partnerství Klimatického spolku Partnerství pro ochranu klimatu Rakousko - Rio Negro (Brazílie) Příklad úspěšné spolupráce Domorodé obyvatelstvo Amazonie žije tradičně v souladu s přírodou. Jeho kultura a způsob hospodaření neohrožují deštný prales a jsou k obecnému prospěchu. Deštný prales jakožto životní prostor domorodého obyvatelstva i jako důležitý faktor světového klimatu je ničen velkými firmami vyvážejícími dřevo, hovězí maso, sóju, ropu a zemní plyn, rudy apod. Původní obyvatelé jsou přitom z deštného pralesa vyháněni násilím. V rámci partnerství pro ochranu klimatu, uzavřeného mezi Rakouskem a Rio Negrem, vyvíjejí domorodí partneři v oblasti Rio Negro projekty, které vedou k ochraně deštného pralesa a ke zlepšení práv a životních podmínek domorodců. Rakouští partneři zapojení v tomto partnerství tyto projekty podporují. Bylo dosaženo např. následujících úspěchů: Uznání území o rozloze km 2 za území tradičně osídlené domorodci, čímž je tato část deštného pralesa zároveň do značné míry chráněna před ničením. Zakládání škol s dvojjazyčnou výukou a zavádění učebnic odpovídajících dané kultuře. Ekonomické projekty (projekt na podporu uměleckých řemesel, projekt pro zakládání chovů ryb aj.) stavějící na dlouhodobém využívání místních ekologických a sociokulturních zdrojů. Svým spotřebním chováním může každý jednotlivý člověk přispět k ochraně deštného pralesa (např. tím, že nebude kupovat tropické dřevo nebo hliníkové plechovky) Další informace k ochraně klimatu naleznete na: / Česká republika / Dolní Rakousko

11 >>> Cíle milénia Osm cílů pro svět: CÍLE TISÍCILETÍ V rámci boje s chudobou a zlepšování kvality života by OSN chtěla do roku 2015 uskutečnit osm cílů: Millennium-Development-Goals (MDGs). Představitelé všech 191 členských států OSN, mezi nimi také představitelé Rakouska a České republiky, tyto cíle definovali v roce 2000 ve společném prohlášení. 1. Odstranit extrémní chudobu a hlad. 2. Zajistit základní vzdělání pro všechny děti. 3. Podporovat rovné postavení žen a jejich větší vliv ve společnosti. 4. Snížit úmrtnost dětí. 5. Zlepšit zdraví matek. 6. Bojovat proti HIV/Aids, malárii a jiným nemocem. 7. Zajistit dlouhodobý rozvoj životního prostředí. 8. Vytvořit globální partnerství ve službách rozvoje. 20 % obyvatel světa vyprodukuje kolem 80% celkového objemu emisí CO 2, vlastní 87% všech automobilů a vydá 86% nákladů soukromých osob za spotřební zboží. Největší díl odpovědnosti za skleníkový efekt nesou průmyslové státy, jeho důsledky však trpí i méně rozvinuté země. Zajištění ekologické udržitelnosti je jednou z největších výzev pro následující desetiletí. V roce 1970 se Rakousko a Česká republika spolu s jinými průmyslovými státy zavázaly, že 0,7 % hrubého národního důchodu poskytne na rozvojovou spolupráci. Tento cíl dosud nebyl dosažen. V roce 2004 poskytlo Rakousko na rozvojovou spolupráci pouhých 0,23 % hrubého národního důchodu. Česká republika dokonce jen 0,1%, což je ale i tak mezi novými členskými zeměmi EU nejvíce.

12 >>> Další informace Další informace naleznete na: Řešení křížovky ze strany 5: 1 OBYVATEL 2 CHRÁNIT 3 RAKOUSKO 4 ANO 5 NĚMČINĚ 6 AUTO 7 KLIMA 8 LUFT 9 INDIGENNÍ 10 MOBILITA 11 AMAZONII 12 TUYUKOVÉ 13 UHLIČITÝ Obchod a spravedlivý obchod: Společná rozvojová práce: Obchody specializované na spravedlivý obchod: Kavárna na půl cesty Nová ulice č. 3, České Budějovice Čajírna a kafírna Ulice U Tří lvů 4, České Budějovice Fair Trade obchůdek CEFEOB Mikulášská 10, Znojmo Ekologická poradna CEV Pálava Náměstí 32, Mikulov

Mobilní tak, abychom neškodili klimatu!

Mobilní tak, abychom neškodili klimatu! Klimabündnis grenzenlos >>> Mobilní tak, abychom neškodili klimatu! Doprava je pro klima problémem číslo 1 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z programu INTERREG IIIA pro přeshraniční spolupráci.

Více

Ochrana klimatu prochází žaludkem

Ochrana klimatu prochází žaludkem Klimabündnis grenzenlos >>> Ochrana klimatu prochází žaludkem V regionech, které se účastní projektu Ochrana klimatu bez hranic, mají zelenou místní, sezónní a spravedlivě prodávané potraviny Tento projekt

Více

Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol. Co nás dnes čeká

Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol. Co nás dnes čeká Fair trade Ing. Kateřina Lichtenberková manažerka projektu Michaela Nová Fairtrade Česká republika Koordinátorka kampaně Fairtradových měst a škol Co nás dnes čeká Program: Webinář jak budeme pracovat

Více

Fair-Trade. Jiří Kovář

Fair-Trade. Jiří Kovář Fair-Trade 1 Jiří Kovář Obsah Fair Trade x Free Trade Cíle a principy Fair Trade Historie Trhy podle produktů Dětská práce Problémy Fair Trade Fair Trade v ČR 2 Fair Trade Dává lidem z rozvojových zemí

Více

Skupiny lidí nebo organizace, zaměřující se na politická a sociální témata Snaží se buď vzdorovat změnám nebo je naopak uskutečnit Hlavní prostředek,

Skupiny lidí nebo organizace, zaměřující se na politická a sociální témata Snaží se buď vzdorovat změnám nebo je naopak uskutečnit Hlavní prostředek, SOCIÁLNÍ HNUTÍ V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI CO JE TO SOCIÁLNÍ HNUTÍ Skupiny lidí nebo organizace, zaměřující se na politická a sociální témata Snaží se buď vzdorovat změnám nebo je naopak uskutečnit Hlavní prostředek,

Více

Přehled oddílů klasifikace

Přehled oddílů klasifikace Přehled oddílů klasifikace 01 Potraviny a nealkoholické nápoje 02 Alkoholické nápoje, tabák a narkotika 03 Odívání a obuv 04 Bydlení, voda, energie, paliva 05 Bytové vybavení, zařízení domácnosti; opravy

Více

(Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE (2008/C 141/13) Úvod. posilovat nadnárodní mobilitu osob pracujících v odvětví kultury,

(Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE (2008/C 141/13) Úvod. posilovat nadnárodní mobilitu osob pracujících v odvětví kultury, 7.6.2008 C 141/27 V (Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE Výzva k předkládání návrhů 2008 Program Kultura (2007 2013) Provádění akcí programu: víceleté projekty spolupráce; akce spolupráce; zvláštní akce (třetí

Více

Obr. 4 Roční spotřeba ovoce v ČR v hodnotě čerstvého (v kg na osobu) Obr. 7 Odpovědi na otázku č. 6 Podle čeho ovoce při nákupu běžně nakupujete?

Obr. 4 Roční spotřeba ovoce v ČR v hodnotě čerstvého (v kg na osobu) Obr. 7 Odpovědi na otázku č. 6 Podle čeho ovoce při nákupu běžně nakupujete? SEZNAM OBRÁZKŮ Obr. 1 Dotazník Fair Trade Obr. 2 Sklizeň fairtrade banánů Obr. 3 Fairtrade banány Obr. 4 Roční spotřeba ovoce v ČR v hodnotě čerstvého (v kg na osobu) Obr. 5 Odpovědi na otázku č. 4 Jíte

Více

Podklady poznámky pro PPT1

Podklady poznámky pro PPT1 Podklady poznámky pro PPT1 Slide 1 Změna klimatu Věda nabízí přesvědčivé důkazy Cílem prezentace je představit téma klimatických změn a poskytnout (stručný) přehled aktuálních vědeckých poznatků. Naposledy

Více

Efektivní využívání energie

Efektivní využívání energie Klimabündnis grenzenlos >>> Efektivní využívání energie Tak vylepšíte svou osobní bilanci ve prospěch ochrany klimatu Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z programu INTERREG IIIA pro přeshraniční

Více

Energetika a klimatické změny

Energetika a klimatické změny Energetika a klimatické změny Jak může přispět Česká republika? Vladimír Wagner Ústav jaderné fyziky AVČR a FJFI ČVUT 1) Jak čelit klimatickým změnám? 2) Nízkoemisní zdroje 3) Úspěšná cesta k nízkoemisní

Více

Výukové programy pro základní školy

Výukové programy pro základní školy Výukové programy pro základní školy Středisko environmentální výchovy Modrý dům 2010/11 Vážení pedagogičtí pracovníci, rádi bychom Vám nabídli naše výukové programy, které jsou zaměřeny na hodnoty venkova,

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN G OBCHOD; OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL, VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST

Kód SKP N á z e v HS/CN G OBCHOD; OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL, VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST G OBCHOD; OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL, VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST 50 OBCHOD, OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL; MALOOBCHODNÍ PRODEJ POHONNÝCH HMOT Poznámka: Do tohoto oddílu

Více

Tisková zpráva. Zjištění průzkumu spotřebitelského klimatu GfK v Evropě za druhé čtvrtletí roku 2013

Tisková zpráva. Zjištění průzkumu spotřebitelského klimatu GfK v Evropě za druhé čtvrtletí roku 2013 Tisková zpráva 22. července 2013, 0:00 Spíše zamračeno... 22. července 2013 Rolf Bürkl T +49 (0) 911 395-3056 konsumklima@gfk.com Ursula Fleischmann Podniková komunikace T +49 (0) 911 395 2745 F +49 (0)

Více

Kam se poděla česká zelenina aneb vypěstuj a sněz. Plzeň, 17. března 2011 Alena Lehmannová www.prirodni-zahrady.cz

Kam se poděla česká zelenina aneb vypěstuj a sněz. Plzeň, 17. března 2011 Alena Lehmannová www.prirodni-zahrady.cz Kam se poděla česká zelenina aneb vypěstuj a sněz Plzeň, 17. března 2011 Alena Lehmannová www.prirodni-zahrady.cz Co nás dnes čeká? Svět na našem talíři. Podle čeho se orientovat při nákupu ovoce a zeleniny.

Více

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá

Potraviny a lidé. Ing. Lenka Skoupá Potraviny a lidé Ing. Lenka Skoupá Člověk lovec + sběrač Člověk pastevec Člověk usazený zemědělec Zemědělská velkovýroba Historie lidské výživy Velikost lidské populace byla vždy přímo úměrná dosažitelnosti

Více

Programový rámec pro operační PROGRAM ROZVOJE VENKOVA. Název Fiche 1. Stručný popis Fiche

Programový rámec pro operační PROGRAM ROZVOJE VENKOVA. Název Fiche 1. Stručný popis Fiche Programový rámec pro operační PROGRAM ROZVOJE VENKOVA program Název Fiche 1 INVESTICE DO ZEMĚDĚLSKÝCH PODNIKŮ Vazba na článek Nařízení PRV Článek 17, odstavec 1., písmeno a) Vymezení Fiche Podpora je zaměřena

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

Zemědělská politika EU. Naše půda, naše potraviny, naše budoucnost

Zemědělská politika EU. Naše půda, naše potraviny, naše budoucnost Zemědělská politika EU Naše půda, naše potraviny, naše budoucnost CS Od svého vzniku před více než 50 lety se společná zemědělská politika (SZP) neustále vyvíjela, aby se přizpůsobila měnícím se hospodářským,

Více

ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE

ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE Základní kurz pro prodejce fair trade Editorky Základního kurzu a autorky modulů: Veronika Bačová, Klára Hejkrlíková Autor/ky případových studií: Veronika Bačová,

Více

Nástroje jsou součástí obchodní politiky země, jsou zaměřeny na regulaci mezinárodního obchodu. Clo (dovozní) = daň uvalená na importované zboží

Nástroje jsou součástí obchodní politiky země, jsou zaměřeny na regulaci mezinárodního obchodu. Clo (dovozní) = daň uvalená na importované zboží V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY Druhy nástrojů Nástroje jsou součástí obchodní politiky země, jsou zaměřeny na regulaci mezinárodního obchodu. Cla úvod Clo (dovozní) = daň uvalená na importované zboží Dělení:

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Globální trendy a regionální dopady budoucí výzvy pro regionální rozvoj

Globální trendy a regionální dopady budoucí výzvy pro regionální rozvoj Globální trendy a regionální dopady budoucí výzvy pro regionální rozvoj Hans Heinrich Blotevogel Univerzita Vídeň Ústav pro geografii a regionální výzkum Konference o budoucnosti Partnerství Rakousko-Česká

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o přistoupení EU k Mezinárodnímu poradnímu výboru pro bavlnu (ICAC)

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o přistoupení EU k Mezinárodnímu poradnímu výboru pro bavlnu (ICAC) EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.11.2016 COM(2016) 712 final 2016/0349 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o přistoupení EU k Mezinárodnímu poradnímu výboru pro bavlnu (ICAC) CS CS 1. SOUVISLOSTI NÁVRHU DŮVODOVÁ

Více

Férový občasník 01/2015 JEDEN SVĚT o.p.s., který provozuje Obchůdek Jednoho Světa

Férový občasník 01/2015 JEDEN SVĚT o.p.s., který provozuje Obchůdek Jednoho Světa Férový občasník 01/2015 JEDEN SVĚT o.p.s., který provozuje Obchůdek Jednoho Světa Milí přátelé a příznivci, 3. července vyhořel Obchůdek Jednoho Světa v Korunní ulici v Praze na Vinohradech závada na elektrickém

Více

1 Úvod. 2 Obecné informace o respondentech

1 Úvod. 2 Obecné informace o respondentech 1 Úvod Celosvětová konkurence v poptávce po přírodních zdrojích se zvyšuje. Soustředění zdrojů, zejména kritických surovin, mimo Evropskou unii vede k závislosti evropského průmyslu a společnosti na dovozu.

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2015

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2015 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 16.12.2014 COM(2014) 910 final ANNEX 3 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Pracovní program

Více

Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík

Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík Andy-nejdelší pohoří světa Amazonský prales-největší na světě Vypalování a kácení pralesa je velký problém Velmi chudá oblast světa Obyvatelé hovoří španělsky (Brazílie

Více

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice Vesnice v dnešní době čelí dvěma hlavním výzvám. Jedny se stávají noclehárnou pro lidi pracující ve městech a ty druhé, protože leží na periferiích

Více

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jana Pospíšilová UČO: 210574 ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jsme první generací, která se může extrémní a hloupé chudobě podívat do tváře. Máme peníze, máme léky, máme na to vědu... ale máme

Více

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ODBOR KOMUNIKACE Těšnov 17, 117 05 Praha 1 INFORMACE PRO TISK

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ODBOR KOMUNIKACE Těšnov 17, 117 05 Praha 1 INFORMACE PRO TISK MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ODBOR KOMUNIKACE Těšnov 17, 117 05 Praha 1 INFORMACE PRO TISK Národní program podpory domácích potravin Ministerstva zemědělství ČR Cíl programu Cílem Národního programu podpory

Více

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 Základy marketingu Přednášky pro Vysokou školu finanční a správn vní Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 1 Přednáška 1: Definice marketingu Trocha historie: Snaha minimalizovat riziko, které je spojeno se vstupem

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY,

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY, KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 9.6.2009 KOM(2009) 259 v konečném znění 2009/0075 (CNS) C7-0104/09 Návrh ROZHODNUTÍ RADY, kterým se Portugalsku povoluje uplatňovat snížené sazby spotřební

Více

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti. Finanční gramotnost. Ing. Kateřina Tomšíková

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti. Finanční gramotnost. Ing. Kateřina Tomšíková Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Finanční gramotnost Ing. Kateřina Tomšíková Výpočty daní Rozdíl příjmů a výdajů - 77 782 Plnění státního rozpočtu za r. 2014 Příjmy mil.

Více

Výstupy projektu a jejich šíření

Výstupy projektu a jejich šíření Zajišťování kvality dalšího vzdělávání v oblasti evropského maloobchodu s biovýrobky L E O N A R D O D A V I N C I Výstupy projektu a jejich šíření Vysoká kvalita dalšího vzdělávání posiluje maloobchodníky

Více

MOŽNOSTI PŘESHRANIČNÍ DOPRAVY MEZI JIŽNÍ MORAVOU A ZÁPADNÍM SLOVENSKEM

MOŽNOSTI PŘESHRANIČNÍ DOPRAVY MEZI JIŽNÍ MORAVOU A ZÁPADNÍM SLOVENSKEM FOND MIKROPROJEKTŮ MOŽNOSTI PŘESHRANIČNÍ DOPRAVY MEZI JIŽNÍ MORAVOU A ZÁPADNÍM SLOVENSKEM Analýza stávajícího stavu a návrhy na rozvoj Prosinec 2013 Úvodní informace Po celou dobu existence Integrovaného

Více

Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů

Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů PŘEDNÁŠKA 2 STRUKTURA Výrobní možnosti Vztah cen výstupu a cen a množství vstupů Vztah výstupních a výstupních cen a množství výstupu a vstupů. Obchod v

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 Vašimi průvodci budou: Katka Zímová (KBUK) hlavní organizátor Jakékoli dotazy a komplikace ohledně exkurze řešte zde: zimovak@fzp.czu.cz ; 605 505 529 Vraťka

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro regionální rozvoj 8. 5. 2013 2013/2038(INI) NÁVRH ZPRÁVY o provádění a dopadu opatření na zvýšení energetické účinnosti v rámci politiky soudržnosti (2013/2038(INI))

Více

Příručka pro žadatele o dotaci v rámci státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím z kapitoly Ministerstva zemědělství

Příručka pro žadatele o dotaci v rámci státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím z kapitoly Ministerstva zemědělství Příručka pro žadatele o dotaci v rámci státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím z kapitoly Ministerstva zemědělství 1 Obsah: Pracovní verze Příručky pro žadatele ke dni 14. 9. 2015

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika 02.11.2010 Dunajská strategie Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika Další z projektů regionálního partnerství podporovaného Evropskou unií, tzv. Dunajská strategie, se

Více

Definice venkova. Poslepoval J. Guth

Definice venkova. Poslepoval J. Guth Definice venkova Poslepoval J. Guth Definice venkova Demografie: počet a hustota Vzhled/struktura/prostředí? Sociologie? Životní styl? Co na to Výbor regionů? A co ČSÚ? Kdo je venkov, kde je venkov a kolik

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0811 VY_32_INOVACE_63_04

CZ.1.07/1.5.00/34.0811 VY_32_INOVACE_63_04 Číslo projektu Název školy Kód materiálu Název materiálu Autor Tematická oblast Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0811 Gymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II VY_32_INOVACE_63_04 Severní Evropa

Více

Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti

Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti Sustainable Development Goals nová výzva k hodnocení místní udržitelnosti PaedDr. Tomáš Hák, PhD. Centrum pro otázky životního prostředí Univerzita Karlova INDIKÁTORY UDRŽITELNÉHO ROZVOJE A KVALITA ŽIVOTA

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE 21.2.2013 Úřední věstník Evropské unie L 48/23 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 19. února 2013 o finanční podpoře Unie pro koordinovaný plán kontrol s cílem posoudit rozšíření podvodných praktik při

Více

GILDED SHRNUTÍ. kontextu, doporučujeme k přečtení anglický originál Policy brief 3, dostupný na www.gildedeu.org/policybriefs.

GILDED SHRNUTÍ. kontextu, doporučujeme k přečtení anglický originál Policy brief 3, dostupný na www.gildedeu.org/policybriefs. GILDED Governance, Infrastructure, Lifestyle Dynamics and Energy Demand: European Post- Carbon Communities Vládnutí, infrastruktura, životní styly a spotřeba energie: Evropské post-uhlíkové komunity 1

Více

Zeměpisná olympiáda 2007/2008 Kategorie D

Zeměpisná olympiáda 2007/2008 Kategorie D Příjmení a jméno: Třída: Body: Umístění: 1. S pomocí níže uvedené mapky zvolte správnou variantu: a) Pro místa A a B platí: leží v rozdílné nadmořské výšce pěší cestou mezi nimi nepřekonáme výškový rozdíl

Více

Rybářství. Co je Akvakultura 11.11.2013. Studijní literatura. Tradiční dělení rybářství : Podle intenzity hospodaření nebo výlovu rozlišujeme:

Rybářství. Co je Akvakultura 11.11.2013. Studijní literatura. Tradiční dělení rybářství : Podle intenzity hospodaření nebo výlovu rozlišujeme: Studijní literatura Špaček a kol.: 1980, Speciální chov hospodářských zvířat 2. s. 405-583. Čítek, J., Krupauer, V., Kubů, F.: 1993, 1998, Rybnikářství, Informatorium, Praha. Pokorný, J., Dvořák, J., Šrámek,

Více

Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09

Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Metodický list č. 3 Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Název tématického celku: Makroekonomie II 3. blok. Tento tématický blok je rozdělen

Více

Naši sousedé ve střední Evropě

Naši sousedé ve střední Evropě Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Naši sousedé ve střední Evropě Dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2015 (Čj.

Více

V PRE The Basics of Or SU: zákulisí výrob ange Jui y pomeranč vé šťávy SHRNUTÍ

V PRE The Basics of Or SU: zákulisí výrob ange Jui y pomeranč vé šťávy SHRNUTÍ V PRESU: zákulisí výroby pomerančové The Basics of Orange Juice šťávy SHRNUTÍ 8 Výroba a prodej potravin celosvětově přináší miliardové zisky. Nadnárodní korporace však na sebe málokdy berou odpovědnost

Více

Mléko a mléčné produkty

Mléko a mléčné produkty Mléko a mléčné produkty i přes neustálý tlak na snižování produkce mléka zůstávají další vyhlídky pro mléčný trh a mléčné výrobky příznivé, a to díky stále rostoucí světové poptávce. Spíše se tedy očekává

Více

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 6. 12. 2012

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 6. 12. 2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_13 Název materiálu: OBCHOD Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům organizaci velkoobchodu a maloobchodu Očekávaný

Více

Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO

Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO Brazílie - divočina v srdci Amazonie i památky UNESCO 15 - denní zájezd Poznávací zájezd, 15 dní, 3*/4* hotely, snídaně, vč. všech vstupů! PRIVÁTNÍ PROGRAM s vlastním průvodcem CK - žádné velké skupiny!

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2014 Nikola Lužná

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2014 Nikola Lužná VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2014 Nikola Lužná VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta mezinárodních vztahů Obor: Mezinárodní obchod Fair Trade a rozvojové

Více

45.32 Maloobchod s díly a příslušenstvím pro motorová vozidla, kromě motocyklů Obchod, opravy a údržba motocyklů, jejich dílů a příslušenství

45.32 Maloobchod s díly a příslušenstvím pro motorová vozidla, kromě motocyklů Obchod, opravy a údržba motocyklů, jejich dílů a příslušenství Příloha č. 1: Klasifikace ekonomických činností sekce G SEKCE G - VELKOOBCHOD A MALOOBCHOD; OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL 45 Velkoobchod, maloobchod a opravy motorových vozidel 45.1 Obchod s motorovými

Více

PROČ JE KAMPAŇ LEPŠÍ ŽIVOT PRO UPRCHLÍKY TAK DŮLEŽITÁ?

PROČ JE KAMPAŇ LEPŠÍ ŽIVOT PRO UPRCHLÍKY TAK DŮLEŽITÁ? PROČ JE KAMPAŇ LEPŠÍ ŽIVOT PRO UPRCHLÍKY TAK DŮLEŽITÁ? LEPŠÍ ŽIVOT PRO UPRCHLÍKY Každoročně jsou miliony dětí a jejich rodin přinuceny opustit domov v důsledku války nebo pronásledování. Mnozí z těchto

Více

NAŘÍZENÍ města Strakonice č. 1/2013, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD. Článek 1 Úvodní ustanovení

NAŘÍZENÍ města Strakonice č. 1/2013, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD. Článek 1 Úvodní ustanovení NAŘÍZENÍ města Strakonice č. 1/2013, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD Rada města Strakonice se na svém zasedání dne 24. 7. 2013 usnesla vydat na základě zmocnění v ustanovení 18 odst. 1 a odst. 3 zákona č. 455/1991

Více

Zahraniční nabídky a poptávky

Zahraniční nabídky a poptávky Zahraniční nabídky a poptávky ČÍSLO 9/2012 Nabídky a poptávky lze vyhledávat dle oboru, kterého se nabídka nebo poptávka převážně týká. Nabídky a poptávky, které jsou zaměřeny na více oborů zároveň, se

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU Prezentace pana J.M. Barrosa, předsedy Evropské komise, na zasedání Evropské rady dne 4. února 2011 Obsah 1 I. Proč na energetické politice záleží II. Proč musíme jednat

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

Motto: Pomáhat lidem, pomáhat přírodě.

Motto: Pomáhat lidem, pomáhat přírodě. Poslání organizace Šířit myšlenky souladu člověka s přírodou a princip trvalé udržitelnosti, a to výchovou, osvětou a vlastním příkladem a pomáhat jejich uvádění do života. S vědomím naléhavosti globálních

Více

zpravodaj EVROPSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ FOND PRO ROZVOJ VENKOVA: Evropa investuje do venkovských oblastí.

zpravodaj EVROPSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ FOND PRO ROZVOJ VENKOVA: Evropa investuje do venkovských oblastí. zpravodaj 05 2014 EVROPSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ FOND PRO ROZVOJ VENKOVA: Evropa investuje do venkovských oblastí. REGIONEM RENESANCE ZDRAVĚ UŽIJTE SI SPOLEČNĚ S NÁMI NAŠE KVĚTNOVÉ AKCE MAS Třešťsko připravila v

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci

Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci Mezinárodní konference práce, která se sešla v Ženevě na svém 97. zasedání, s ohledem na to, že současné podmínky globalizace, jež se

Více

TRH S EKOLOGICKÝM OVOCEM A ZELENINOU V ITÁLII A VE FRANCII MARKETS FOR ORGANIC FRUITS AND VEGETABLES IN ITALY AND FRANCE

TRH S EKOLOGICKÝM OVOCEM A ZELENINOU V ITÁLII A VE FRANCII MARKETS FOR ORGANIC FRUITS AND VEGETABLES IN ITALY AND FRANCE TRH S EKOLOGICKÝM OVOCEM A ZELENINOU V ITÁLII A VE FRANCII MARKETS FOR ORGANIC FRUITS AND VEGETABLES IN ITALY AND FRANCE Jaroslav Jánský, Iva Živělová Anotace: Příspěvek se zabývá problematikou trhu s

Více

EKOLOGICKÉ SMĚŘOVÁNÍ LIDSTVA Bedřich Moldan

EKOLOGICKÉ SMĚŘOVÁNÍ LIDSTVA Bedřich Moldan škola studijní program ČVUT, Fakulta architektury B 3501 Architektura a urbanismus předmět přednáška přednášející Ekologie I EKOLOGICKÉ SMĚŘOVÁNÍ LIDSTVA Bedřich Moldan podpořeno Evropský sociální fond

Více

Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky

Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky 1 Ekonomická integrace Vzájemné otevírání národních trhů zúčastněných států, jež si vyžaduje určité formy jejich spolupráce a

Více

Pařížská do. Speciální analýza EU Office Leden 2016. teprve začátek. Klimatická změn. Klimatická změna: Pa. začátek. ská dohoda je teprve začátek

Pařížská do. Speciální analýza EU Office Leden 2016. teprve začátek. Klimatická změn. Klimatická změna: Pa. začátek. ská dohoda je teprve začátek Speciální analýza EU Office Leden 2016 Klimatická změna: Paříž limatická změna: Pařížská dohoda je teprve začátek Klimatická změna: Pařížská doho e začátek Klimatická změn je teprve začátek Klimatická

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 25. července 2003,

VYHLÁŠKA. ze dne 25. července 2003, 259 VYHLÁŠKA ze dne 25. července 2003, kterou se mění vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem

Více

Rada Evropské unie Brusel 1. července 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 1. července 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 1. července 2016 (OR. en) 10859/16 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 30. června 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2016) 435 final Předmět: SOC 445 EMPL 294 FSTR 42

Více

Ekonomické nástroje Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Ekonomické nástroje Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Ekonomické nástroje Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň - Strategie,

Více

P o k y n y V e r z e : Verze: Listopad 2015 C Y K L I S T I K A C E N O V Ě D O S T U P N Á O P A T Ř E N Í

P o k y n y V e r z e : Verze: Listopad 2015 C Y K L I S T I K A C E N O V Ě D O S T U P N Á O P A T Ř E N Í P o k y n y V e r z e : Verze: Listopad 2015 C Y K L I S T I K A C E N O V Ě D O S T U P N Á O P A T Ř E N Í Cyklistika je na vzestupu. Evropská města jí již delší dobu věnují stále větší pozornost. Není

Více

NOVĚ VYHLÁŠENÉ VÝZVY Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2016 Podpora Ústeckého kraje na sociální služby 2016 - malý

NOVĚ VYHLÁŠENÉ VÝZVY Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2016 Podpora Ústeckého kraje na sociální služby 2016 - malý NOVĚ VYHLÁŠENÉ VÝZVY Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2016 Podpora Ústeckého kraje na sociální služby 2016 - malý dotační program OP Zaměstnanost - Budování kapacit nestátních

Více

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit V Bruselu dne 30. ledna 2015 Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2015 o nakládání s komunálním odpadem a se stavebním odpadem ze dne 16. 3. 2015 účinnost ode dne 1. 4. 2015 1/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

Více

FAIRTRADOVÉ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

FAIRTRADOVÉ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D. FAIRTRADOVÉ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY (Fair Trade Public Procurement) JUDr. Tomáš Horáček, Ph.D. FAIRTRADOVÉ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY (Fair Trade Public Procurement) OBSAH Předmluva... 5 1. Úvod...

Více

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace

Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace Jméno autora Název práce Anotace práce Lucie Dolníčková Neobnovitelné a obnovitelné zdroje pro rozvoj civilizace V práci autorka nejprve stručně hovoří o obnovitelných zdrojích energie (energie vodní,

Více

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy

Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy KBE 343 Hydrobiologie pro terrestrické biology JEN SCHEMATA, BEZ FOTO! Téma 3: Voda jako biotop mořské biotopy Proč moře? Děje v moři a nad mořem rozhodují o klimatu pevnin Produkční procesy v moři ovlivňují

Více

Cíl: definovat zahraniční pracovní cest, vyjmenovat náhrady při zahraniční pracovní cestě a stanovit jejich výši.

Cíl: definovat zahraniční pracovní cest, vyjmenovat náhrady při zahraniční pracovní cestě a stanovit jejich výši. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více

PROČ ODSTRANIT PROTIMONOPOLNÍ ZÁKONODÁRSTVÍ

PROČ ODSTRANIT PROTIMONOPOLNÍ ZÁKONODÁRSTVÍ 116 Doslov Stát, monopoly a hrozba EU Josef Šíma Je jen málo oblastí, které by se vyznačovaly takovou mírou jednostranného uvažování, takovou mírou všeobecného odsouzení, takovým rozsahem historické desinterpretace

Více

OBTÍŽNÝ BOJ S MEZINÁRODNÍ ORGANIZOVANOU KRIMINALITOU V ČR

OBTÍŽNÝ BOJ S MEZINÁRODNÍ ORGANIZOVANOU KRIMINALITOU V ČR POLICY PAPER OBTÍŽNÝ BOJ S MEZINÁRODNÍ ORGANIZOVANOU KRIMINALITOU V ČR Miroslav Nožina Listopad 2004 Ústav mezinárodních vztahů Nerudova 3 118 50 Praha 1 Tento autorský text neprošel ediční úpravou. 1

Více

20. mezinárodní spotřební veletrh ITF Tirana 2013 Kolektivní účast českých a slovenských firem. 23. 27. listopadu 2013 Tirana - Albánie

20. mezinárodní spotřební veletrh ITF Tirana 2013 Kolektivní účast českých a slovenských firem. 23. 27. listopadu 2013 Tirana - Albánie 20. mezinárodní spotřební veletrh ITF Tirana 2013 Kolektivní účast českých a slovenských firem 23. 27. listopadu 2013 Tirana - Albánie Informace o veletrhu ITF Tradiční mezinárodní veletrh zaměřený na

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 5 VÝZNAM TROPICKÝCH DEŠTNÝCH PRALESŮ (ENERGETICKÝCH ZDROJŮ) PRO ŽIVOT NA ZEMI 7. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 5 VÝZNAM TROPICKÝCH DEŠTNÝCH PRALESŮ (ENERGETICKÝCH ZDROJŮ) PRO ŽIVOT NA ZEMI 7. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 5 VÝZNAM TROPICKÝCH DEŠTNÝCH PRALESŮ (ENERGETICKÝCH ZDROJŮ) PRO ŽIVOT NA ZEMI 7. ročník DOPORUČENÝ ČAS NA VYPRACOVÁNÍ: 45 60 minut INFORMACE K TÉMATU: TROPICKÉ DEŠTNÉ

Více

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského vermes červ, žížala. Malý domácí žížalový kompostér je

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Výroční zpráva Fondu solidarity Evropské unie za rok 2014

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Výroční zpráva Fondu solidarity Evropské unie za rok 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.10.2015 COM(2015) 502 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Výroční zpráva Fondu solidarity Evropské unie za rok 2014 CS CS OBSAH 1. Úvod... 3 2. Nové žádosti

Více

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní

Více

52 MALOOBCHOD KROMĚ MOTOROVÝCH VOZIDEL; OPRAVY VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST. Kód SKP N á z e v HS/CN

52 MALOOBCHOD KROMĚ MOTOROVÝCH VOZIDEL; OPRAVY VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST. Kód SKP N á z e v HS/CN Poznámka: V tomto oddílu je klasifikováno i zprostředkování maloobchodu a to do skupin podle konkrétního druhu zboží (kromě zprostředkování maloobchodu motorových vozidel). 52.1 Maloobchod provozovaný

Více

TÝDEN NA KOLE 2010 KLIMA JÍZDA podél Zelených stezek Greenways Praha-Vídeň, Evropského Zeleného pásu a Stezky Železné opony/eurovelo 13

TÝDEN NA KOLE 2010 KLIMA JÍZDA podél Zelených stezek Greenways Praha-Vídeň, Evropského Zeleného pásu a Stezky Železné opony/eurovelo 13 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj TÝDEN NA KOLE 2010 KLIMA JÍZDA podél Zelených stezek Greenways Praha-Vídeň, Evropského Zeleného pásu a Stezky Železné opony/eurovelo 13 v rámci projektu

Více

Co bychom dělali bez energie

Co bychom dělali bez energie Energie Autoři: Kliment Mindjov, Andras Keri Hlavní myšlenka Lidé jsou dnes závislí na zdrojích energie. Výroba energie škodí životnímu prostředí. Proto musí být zdroje energie citlivě a ekonomicky využívané.

Více

Modelové příklady z evropských měst

Modelové příklady z evropských měst Modelové příklady z evropských městm Zbyněk Sperat, CDV Modelové příklady z evropských městm Obsah prezentace any (D) Sheffield (UK) Lille (F) další zahraniční příklady a zkušenosti závěr any 517.000 obyv.,

Více

Analýza zpracovatelského sektoru biomléka

Analýza zpracovatelského sektoru biomléka EPOS Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR Analýza zpracovatelského sektoru biomléka Pro veřejnou zakázku PODPORA ROZVOJE REGIONÁLNÍHO ODBYTU BIOPOTRAVIN Autor: Mgr. Tomáš Václavík Sběr dat: říjen

Více

Manpower Index trhu práce Česká republika

Manpower Index trhu práce Česká republika Manpower Index trhu práce Česká republika 2 216 Česká republika Index trhu práce V rámci průzkumu Indexu trhu práce pro druhé čtvrtletí 216 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 75 českých

Více

Fakultativní společná evropská právní úprava prodeje: časté otázky

Fakultativní společná evropská právní úprava prodeje: časté otázky MEMO/11/680 V Bruselu dne 11. října 2011 Fakultativní společná evropská právní úprava prodeje: časté otázky Co je to fakultativní společná evropská právní úprava prodeje? Spotřebitelé a podniky zejména

Více

PROBLEMATIKA DISTRIBUCE BIOPRODUKTŮ PROBLEMS OF THE ORGANIC PRODUCTS DISTRIBUTION. Iva Živělová, Jaroslav Jánský

PROBLEMATIKA DISTRIBUCE BIOPRODUKTŮ PROBLEMS OF THE ORGANIC PRODUCTS DISTRIBUTION. Iva Živělová, Jaroslav Jánský PROBLEMATIKA DISTRIBUCE BIOPRODUKTŮ PROBLEMS OF THE ORGANIC PRODUCTS DISTRIBUTION Iva Živělová, Jaroslav Jánský Anotace: Příspěvek je zaměřen na odbyt bioproduktů zejména z pohledu nejčastějších odbytových

Více