Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09"

Transkript

1 Metodický list č. 3 Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS Název tématického celku: Makroekonomie II 3. blok. Tento tématický blok je rozdělen do následujících dílčích témat: 6) Nová klasika a nové keynesiánství 7) Spotřební a investiční výdaje 8) Měnové kurzy a čistý export 6) Nová klasika a nové keynesiánství Cíl: Rozšíření poznatků klasické a keynesiánské ekonomie o nové přínosy (adaptivní a racionální očekávání, rigidity cen a mezd). 1. Friedmanův model Předpoklady: - dokonale pružné W i P, - nedokonalé informace pracovníků o cenách. Trh práce v modelu s nedokonalými informacemi: - křivka poptávky (firmy) je determinována skutečnými cenami. Poptávané množství práce reaguje na W/P, - křivka nabídky (pracovníci) je determinována očekávanými cenami (odvozovanými z minulého období). Nabízené množství práce reaguje na W/P e, - růst (pokles) zaměstnanosti je podmíněn mylným výkladem růstu (poklesu) reálné mzdové sazby: - P e P 1 - P roste více, než roste W. Graf trhu práce. Účinnost měnové politiky: krátkodobě: reaguje Y i P, 1 Hovoříme o peněžní iluzi pracovníků.

2 dlouhodobě se pracovníci adaptují uplynulému vývoji cen (jde o adaptivní způsob tvorby očekávání): - P e se přizpůsobí P, - mění se proto W až se W/P vrátí na předchozí úroveň, - nezaměstnanost se dlouhodobě vrací na tzv. přirozenou míru nezaměstnanosti (u*), - Y se dlouhodobě vrací do přirozené úrovně produktu (Y*), - mění se pouze P (a to ekviproporcionálně růstu M), - dlouhodobá křivka LAS = křivka správných očekávání, na které P e = P. Grafické znázornění krátkodobé a dlouhodobé křivky AS. 2. Lucasův model (= monetarismus II = nová klasická makroekonomie) Racionální způsob tvorby očekávání ( dopředu hledící očekávání): - ekonomické subjekty využívají všechny dostupné informace, učí se z chyb, - nedělají systematické chyby (neopakují chyby). Při anticipované měnové politice: důsledky změny M jsou předvídány, projeví se pouze ve změně nominálních veličin. Reálné veličiny se nezmění. Anticipovaná měnová politika je neúčinná. Při neanticipované měnové politice (nepředvídané změny M): - informační bariéry jsou jak na straně pracovníků tak i na straně firem, - dochází k záměně: - změny všeobecné cenové hladiny - za změnu relativních cen pouze v daném odvětví (= mylný výklad cenových relací), - mění se zaměstnanost a produkce, - dlouhodobě se poučí z chyb, obnoví se přirozená míra nezaměstnanosti. Měnová politika by měla mít stabilní pravidla, nikoliv diskreční charakter v podobě neanticipovaných opatření. Tím se vyloučí vliv měnové politiky na fluktuaci produkce. Grafické znázornění. 3. Nové keynesiánství Mikroekonomické základy tradičního keynesiánství: vysvětlení rigidity cen a mezd, jejich pomalého přizpůsobování změnám v agregátní poptávce (trhy se nevyčišťují). 1) Stabilita cen Menu cost Nedokonale konkurenční firmy (= cenoví tvůrci, zejména monopolistická konkurence), maximalizující zisk.

3 Při poklesu agregátní (a tržní i individuální) poptávky firmy nereagují snížením ceny a množství, ale pouze snížením množství produkce. Proč: - ztráta zisku spojená s nedodržením pravidla MR = MC je malá (neboť MR má nízký sklon), - se snížením cen jsou spojeny náklady. Stačí již malé náklady, aby cena nebyla snížena, - křivka MC se přitom neposunuje dolů (W jsou fixní), - výhodnější je tudíž držet fixní cenu. Křivka AS je tudíž (při fixních cenách) horizontální. Již malé menu cost vedou proto k velkému kolísání produkce a zaměstnanosti. p, R, C p 1 p 2 MC d 1 d 2 q q o q 2 q 1 MR 1 MR 2 (v obrázku vyznačit ztrátu, vzniklou nedodržením MR = MC) Ztráta pro firmu je nepatrná, avšak pro celé národní hospodářství je značná. Důsledkem maximalizace zisků firem jsou makroekonomické externality. Dochází k: - vyšší nezaměstnanosti, - ztrátě přebytků spotřebitelů a výrobců. p S p 1 p 2 D 1 D 2 Q o Q 2 Q 1 Q (v obrázku vyznačit přebytek spotřebitelů, přebytek výrobců a ztrátu společenského blahobytu)

4 Cenové dohody - explicitní (dodavatelé odběratelé), - implicitní (zákaznické trhy vs. trhy aukční). Tvorba cen přirážkou - ceny se tvoří přirážkou ke mzdových (a ostatním, proporcionálně se vyvíjejícím) nákladům: p = (W + M) (1 + z) - sazba přirážky je stabilní, - jsou-li mzdové (a ostatní) náklady stabilní, pak také ceny jsou stabilní. Nekoordinace změn cen Vývoj cen vstupů a cen výstupů není koordinován, při poklesu ceny výstupu hrozí ztráta, pokud ceny vstupů taktéž neklesají. 2) Stabilita mezd Mzdové kontrakty (explicitní mezi zaměstnavateli a odbory, či implicitní) Jsou výhodné: - pro zaměstnance (alespoň krátkodobá jistota), - i pro zaměstnavatele (nákladnost změn, stávky ) Imitace mzdových dohod: mzdové dohody z firem s odbory působí i na firmy bez odborů. Insiders - outsiders Mzdy neklesají pod vlivem insiderů (= odbory), outsideři (= nezaměstnaní) mají na mzdy jen slabý vliv. Efektivní mzdy Firmy propouštějí pracovníky, avšak nesnižují mzdy: - větší pracovní úsilí zaměstnaných pracovníků, nižší náklady na dozor, - udržet kvalifikované pracovníky, kteří by při snížení mezd mohli odejít ke konkurenci (úspora nákladů z případného zaškolování nových nezapracovaných pracovníků) Překrývání mzdových dohod Expirace mzdových dohod v jednotlivých firmách a odvětvích je nejednotná, brzdí změnu mezd.

5 Ověření znalostí: 1. Jaký závěr pro měnovou politiku byste odvodili z Friedmanova modelu fluktuace produkce: a) centrální banka by měla měnit tempo růstu peněžní zásoby podle svého uvážení, zda je nezaměstnanost příliš vysoká či nízká. Jak? b) centrální banka by se měla držet určitého stabilního pravidla. Jakého? 2. Jaké námitky najdete vůči předpokladům o informovanosti ekonomických subjektů o cenách ve Friedmanově a Lucasově modelu? Na jakých trzích by se dala očekávat aplikace tvorby racionálních očekávání? 3. Konfrontujte hypotézu klasické ekonomie o neviditelné ruce trhu s hypotézou makroekonomických externalit, vyvolaných existencí menu cost. Literatura: Mach, M.: Makroekonomie II. Pro magisterské (inženýrské) studium. Slaný, Melandrium Kap , , ss , , dále s. 264 (část 5. kap.). Dornbusch, R. Fischer, S.: Makroekonomie. Praha, SPN a Nadace Economics Kap. 8.2., , ss ,

6 7) Spotřební a investiční výdaje Cíl: rozšíření behaviorálních základů makroekonomie o vybrané teorie spotřeby, a to doplněním keynesánské teorie o dlouhodobý aspekt (konstantní APC), o teorii životního cyklu a teorii permanentního důchodu. Dále: rozšíření výkladu investic neoklasickou teorií investic. 1. Keynesiánská spotřební funkce Krátkodobá spotřební funkce (téma č. 2 - opakování): C = C a + c YD MPC ( C / YD) předpokládáme fixní, APC (C / YD) s růstem YD klesá. MPC + MPS = 1, APC + APS = 1. Rozšíření: Dlouhodobá spotřební funkce: C = c YD. C a = 0. MPC = APC = konst. Grafické znázornění. 2. Teorie životního cyklu spotřeby a úspor Naplánování spotřeby a úspor po dobu celého života od nástupu do zaměstnání (NL), nejen po dobu pracovního života (WL). Předpoklady: - roční pracovní důchod (YL) je konstantní, - neexistují úroky ani jiné důchody, - neexistuje nejistota, - veškeré bohatství (WR) je ke konci života spotřebováno, - bez počátečního bohatství. Dochází k rovnoměrné spotřebě podle očekávaného celoživotního důchodu (nikoliv podle běžného důchodu). Využití pracovního důchodu na C a S: Roční výše spotřeby z YL: Roční výše úspor z YL: S = YL C WL C = YL NL NL WL S = YL NL

7 Maximum úspor: WR max = C (NL WL) Grafické znázornění FAKULTATIVNĚ: Rozšíření modelu: počáteční bohatství Bohatství na počátku pracovního života, např. dědictví. Celková spotřeba od roku T do zbytku života: C (NL T) = WR + (WL T) YL (WR... aktuální stav bohatství v roce T) Spotřební funkce: Roční spotřeba v roce T: C = a WR + c Y L 1 WL T a = c = (pro WL > T) NL T NL T a = mezní sklon ke spotřebě z bohatství c = mezní sklon ke spotřebě z YL. Makroekonomické aspekty úspor: - při konstantním obyvatelstvu se tvorba a čerpání úspor vyrovnává (čisté úspory = 0), - s růstem obyvatelstva čisté úspory rostou, - s růstem věku odchodu do důchodu klesá potřeba tvorby úspor, - úspory tvoří také vláda (povinné pojištění), - výkyvy v cenách akcií vedou ke kolísání WR, tím i spotřeby Teorie spotřeby podle permanentního důchodu Spotřební výdaje se řídí permanentním důchodem (YP), tj. očekávaným celoživotním ročním důchodem (pracovním i jiným, včetně bohatství převedeného na důchod), podle kterého se odvozuje očekávaná stálá výše spotřeby. To vede ke zmírnění výkyvů ve spotřebě. Dlouhodobá spotřební funkce: C = c YP c dlouhodobý mezní i průměrný sklon ke spotřebě z permanentního důchodu (c je fixní).

8 Určení permanentního důchodu YP podle ročního důchodu: vycházíme z běžného důchodu Y v předchozím roce (Y t-1 ), který je při změně současného důchodu Y t zvýšen pouze o část, považovanou za permanentní (nikoliv tranzitorní) zvýšení důchodu. YP t = Y t-1 + θ (Y t Y t-1 ) 0 < θ < 1 neboli YP t = θ Y t + (1 θ ) Y t-1 Čím je důchod rozkolísanější, tím je θ menší. Je-li zvýšení běžného důchodu trvalé, celý přírůstek je považován za permanentní FAKULTATIVNĚ: Spotřební funkce: C t = c θ Y t + c (1 θ ) Y t-1 c θ krátkodobý mezní sklon ke spotřebě ze současného (letošního) důchodu. Grafické znázornění: - dlouhodobá spotřební funkce, - krátkodobá spotřební funkce se posouvá nahoru pod vlivem: - nejprve zvýšení běžného důchodu a zvýšení spotřeby (c θ Y) - následně trvalé zvýšení běžného důchodu vede k revizi permanentního důchodu, spotřeba dále roste (celkově o: c Y). Dlouhodobě: θ = 1 (a Y = YP) Omezení teorií životního cyklu a permanentního důchodu (vysvětlení nadměrné citlivosti spotřeby na běžný důchod Y): 1) krátkozrakost spotřebitelů (racionální očekávání selhávají), 2) likviditní omezení: nedostatečný běžný důchod pro permanentní úroveň spotřeby by měl být vyrovnán úvěrem. Není-li, pak spotřeba kolísá s kolísáním běžného důchodu. Barrova Ricardova hypotéza: - změny daní budou vyváženy změnou úspor, - permanentní důchod zůstává přehozením daní v čase nedotčen. Omezení hypotézy: - vliv likviditního omezení, - mezigenerační pohled.

9 4. Neoklasická teorie investic Žádoucí zásoba kapitálu (K*): kterou chtějí firmy disponovat v dlouhém období. Firmy srovnávají: - nájemný (uživatelský) náklad kapitálu (rc), který je stejně vysoký jako úrokový náklad (zaplacený nebo ušlý úrok) - s hodnotou mezního produktu kapitálu (MPP). 2 MPP je klesající (pohyb po křivce poptávky po kapitálu). Firma investuje, dokud se obě veličiny nevyrovnají. Poptávka po kapitálu je dále ovlivněna budoucí (očekávanou) velikostí produkce Y (posun křivky MPP nahoru). K* = g (rc, Y). Grafické znázornění. Dále kvantifikujeme procentně (nikoliv v peněžních jednotkách). Rozšíření pojmu nájemný náklad kapitálu : - odpisový náklad (d), rc = i + d - úroková sazba reálná (nikoliv nominální): - inflace vede k růstu hodnoty mezního produktu kapitálu (neboli MRP K ), - nominální úrok je však stálý, - růst MRP K převedeme na pokles rc (i - π e ) - r = i - π e - proto: rc = r + d - daně: - pokles sazby daně ze zisku, - daňové úlevy a subvence při investování, snižují nájemný náklad kapitálu a zvyšují K*. - trh akcií alternativou úvěru (k financování investic) je emise akcií: - čím vyšší je cena akcie, tím nižší je náklad akciového kapitálu, - tím nižší je celkový náklad kapitálu. Nájemný náklad kapitálu je ovlivněn: - měnovou politikou (prostřednictvím nominální úrokové sazby), - a fiskální politikou (prostřednictvím daní a subvencí). 2 Hodnota mezního produktu představuje příjem z mezního produktu (MRP). MRP = MPP. p.

10 Přizpůsobení skutečné zásoby kapitálu žádoucí zásobě kapitálu Postupné přizpůsobení K vůči K*: firmy uzavírají mezeru mezi K a K* stabilním poměrem (např. každý rok ½), nikoliv např. stejným objemem I každý rok. K t = K t-1 + λ (K* K t-1 ) čisté investice: I t = λ (K* - K t-1 ) hrubé investice: I Bt = I t + d K t-1 - rychlost přizpůsobení (λ) předpokládáme fixní, - čím je λ větší (staticky), tím rychleji se mezera uzavírá FAKULTATIVNĚ: b) Model s pružným akcelerátorem načasování investic: - tradiční akcelerátor: závislost investic na změně výstupu (bez ohledu na náklad kapitálu): I = a Y - pružný akcelerátor: investiční výdaje se načasují odkládají nebo kumulují podle očekávaného vývoje nákladu kapitálu (např. podle daňových úlev). Daňové úlevy pak mohou být proticyklickým nástrojem Ověření znalostí: 1. Aplikujte teorii životního cyklu. Osoba začne pracovat ve 25 letech. Do důchodu odejde v 65 letech a zemře v 80 letech. Pracovní důchod činí ročně. a) jaká je roční úroveň spotřeby, b) jak vysoké budou úspory z YL v 10. roce pracovního života, 2. Aplikujte teorii permanentního důchodu. Koncem roku dostanete v zaměstnání vysoké odměny. Utratíte z nich většinu, pokud se budete domnívat, že: a) každý rok dostanete stejně vysoké odměny, b) se tyto odměny nebudou opakovat? 3. Vyjádřete graficky postupné uzavírání mezery K a K* při λ = 0,5 (na vodorovné ose měříme čas, tj. 0., 1., 2., 3. období; na svislé ose měříme K). Nápověda: hledejte v učebnici Dornbusch Fischer, s Literatura: Dornbusch, R. Fischer, S.: Makroekonomie. Praha, SPN a Nadace Economics Kap , (část), , ss , 296, ; dále s. 525 (část 19. kap.).

11 8) Měnové kurzy a čistý export Cíl: prohloubení poznatků o faktorech, ovlivňujících mezinárodní závislost jednotlivých národních ekonomik prostřednictvím měnových kurzů a zahraničního obchodu. 1. Parita kupní síly Zákon jediné ceny: koše identických statků jsou v různých zemích prodávány za stejnou cenu, vyjádřenou v jedné měně. Symbolicky: P = E P f. Předpoklady: - volná tvorba cen, - neexistence obchodních bariér, - neexistence dopravních a podobných nákladů. P Absolutní verze PPP: E = P f Relativní verze PPP: % míra depreciace E = π π f. Bariéry udržování kurzu na úrovni PPP: - bariéry zákona jediné ceny, - existence neobchodovaného zboží, neexistence identických statků a košů statků, - mezinárodní pohyb kapitálu, kurzové intervence centrální banky aj. PPP a reálný měnový kurz: Předpokládejme nominální kurz na úrovni PPP. Potom: - absolutní verze PPP: R = 1 - relativní verze PPP: míra změny R = míra změny nom. kurzu + (π f π) = 0%. 2. Měnový trh a měnový kurz v krátkém a dlouhém období Měnový trh v dlouhém období: - klesající křivka poptávky, - rostoucí křivka nabídky. Měnový trh v krátkém období (na příkladu trhu CZK): - vertikální křivka poptávky, - klesající křivka nabídky. Krátké období cenový efekt. Dlouhé období efekt růstu objemu. Vývoj NX vyjádřený J-křivkou. Grafické vyjádření.

12 Marshallova Lernerova podmínka Depreciace kurzu zlepší NX (běžný účet platební bilance), jestliže součet elasticit exportu a importu je větší než 1. CA = M (ε X + ε M 1) E Předpoklady: - výchozí CA = 0, - P i P f jsou fixní, - ε M je kladný (v absolutní hodnotě). Splnění M- L podmínky: v dlouhém období. Absorpční přístup Důchod Y = C + I + G + NX Absorpce A = C + I + G (= celkové domácí výdaje). NX = Y A. NX = Y A. Podmínka zlepšení NX: Y > A. Terms of trade Efekt reálných směnných relací na čistý export. T/T = poměr cen exportu k cenám importu. P T/T = E P f Devalvace vede k poklesu T/T. Důsledek: - potřeba rostoucího objemu exportu po devalvaci, - pokles užitého HDP, To bude kompenzováno růstem domácích cen. 3. Nástin teorie měnového kurzu paritou úrokových sazeb Poptávka po finančních aktivech je determinována: - očekávanou výnosností doma a v zahraničí, - rizikovostí aktiv (uvažujeme stejné), - likviditou aktiv (uvažujeme stejné).

13 Očekávaná výnosnost je ovlivněna: - úrokovými sazbami doma a v zahraničí, - očekávanou změnou měnového kurzu, - transakčními náklady aj. Očekávaná výnosnost korunových aktiv = i CZK. E e E Očekávaná výnosnost eurových aktiv = i EUR E (E = x CZK / 1 EUR) V podmínkách volného pohybu kapitálu se očekávané výnosnosti vyrovnávají. Jde o výsledek mezinárodní úrokové arbitráže (uvažujeme přitom nekrytou úrokovou paritu 3 ). Při daném úrokovém diferenciálu (i CZK i EUR ) a daném očekávaném měnovém kurzu (E e ) je aktuální kurz (E) určen podmínkou: E e E i CZK = i EUR E Grafické vyjádření: - sklon křivky očekávané výnosnosti aktiv CZK, - sklon křivky očekávané výnosnosti aktiv EUR. Grafické znázornění vlivu změny úrokových sazeb a očekávaného kurzu na aktuální kurz. Ověření znalostí: 1. Předpokládejme, že nominální měnový kurz spočívá neustále na úrovni parity kupní síly. Uvažujme relativní verzi PPP. Došlo k depreciaci kurzu CZK ve výši 5 %, přičemž domácí míra inflace byla 7 %. Co můžeme říci (přibližně) o zahraniční míře inflace? 2. Předpokládejme, že očekávaná míra depreciace kurzu CZK (ve vztahu k EUR) činí 4 % a že úroková sazba v eurozóně činí 1 %. Co můžeme říci (přibližně) o domácí úrokové sazbě? 3. Zakreslete graf měnového kurzu podle parity úrokových sazeb a vyjádřete v něm vliv zvýšení očekávané míry depreciace kurzu domácí měny. Literatura: Mach, M.: Makroekonomie II. Pro magisterské (inženýrské) studium. Slaný, Melandrium Kap , ss Dornbusch, R. Fischer, S.: Makroekonomie. Praha, SPN a Nadace Economics Kap , ss V čem spočívá krytá úroková parita?

Dochází k plynulé a rovnoměrné spotřebě podle celoživotního důchodu (nikoliv podle běžného důchodu).

Dochází k plynulé a rovnoměrné spotřebě podle celoživotního důchodu (nikoliv podle běžného důchodu). Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2005/06, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Mgr.) Metodický list č. 4 7) Spotřební a investiční výdaje 8) Měnové kurzy a

Více

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011 Metodický list č. 2 Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011 Název tématického celku: Makroekonomie II 2. blok. Tento tématický blok je

Více

Metodický list č. 1. Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011

Metodický list č. 1. Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011 Metodický list č. 1 Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného NMgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2010-2011 Název tématického celku: Makroekonomie II 1. blok. Tento tématický blok je

Více

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.)

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) Zimní semestr 2006/07 Metodický list č. 6 11) Teorie reálných hospodářských cyklů 12) Dlouhodobý

Více

předmětu MAKROEKONOMIE

předmětu MAKROEKONOMIE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Přednášející: doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc. Úvod do makroekonomie a hrubý domácí produkt, model 45 1. Úvod do makroekonomie, pojem

Více

Otevřená ekonomika, měnový kurz

Otevřená ekonomika, měnový kurz Otevřená ekonomika, měnový kurz Obsah přednášky Determinace úrovně rovnovážné produkce v otevřené ekonomice Nominální a reálný měnový kurz Determinace měnového kurzu v krátkém a dlouhém období Úroková

Více

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS Makroekonomie (Bc) LS 2005/06 Podkladové materiály na cvičení 1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu

Více

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS

Metodický list č. 2. Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS Metodický list č. 2 Metodický list pro 2. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Název tématického celku: Makroekonomie II 2. blok. Tento tématický blok je rozdělen

Více

N_MaE_II Makroekonomie II (Mgr) A LS

N_MaE_II Makroekonomie II (Mgr) A LS N_MaE_II Makroekonomie II (Mgr) A LS 2011-2012 Garant předmětu: Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Katedra ekonomie a mezinárodních vztahů Makroekonomie II navazuje na bakalářský předmět Makroekonomie I. Obsahuje

Více

Účinek změny autonomních výdajů (tedy i G) na Y (= posun křivky IS): Y = γ A

Účinek změny autonomních výdajů (tedy i G) na Y (= posun křivky IS): Y = γ A Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2005/06, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Mgr.) Metodický list č. 2 3) Fiskální a monetární politika v modelu IS-LM 4)

Více

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace Téma cvičení Makroekonomie I Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Teorie inflace Praktické příklady Příklady k opakování Inflace Osnova k teorii inflace Vymezení

Více

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz

Makroekonomie I. Příklad. Řešení. Řešení. Téma cvičení. Pojetí peněz. Historie a vývoj peněz Funkce peněz Příklad Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Zjistěte, k jaké změně (růstu či poklesu) devizových rezerv došlo, jestliže ve sledovaném roce běžný účet platební bilance domácí ekonomiky

Více

Obsah. Předmluva autora... VII

Obsah. Předmluva autora... VII Předmluva autora.................................................. VII 1. Člověk v tržním systému............................................. 1 1.1 Ekonomie věda o lidském jednání..................................

Více

4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti

4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 4 Porovnání s předchozím Konvergenčním programem a analýza citlivosti 4.1 Porovnání s předchozím makroekonomickým scénářem Rozdíly makroekonomických scénářů současného a loňského programu vyplývají z následujících

Více

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Výpočet reálné úrokové míry Téma cvičení Příklad

i R = i N π Makroekonomie I i R. reálná úroková míra i N. nominální úroková míra π. míra inflace Výpočet reálné úrokové míry Téma cvičení Příklad Výpočet reálné úrokové míry Makroekonomie I i R = i N π i R. reálná úroková míra Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky i N. nominální úroková míra π. míra inflace Téma cvičení Nominální a reálná

Více

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie Model AS - AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova: Agregátní poptávka a agregátní nabídka : Agregátní poptávka a její změny Agregátní nabídka krátkodobá a dlouhodobá Rovnováha

Více

N_MaE_II Makroekonomie II B (Mgr.) LS

N_MaE_II Makroekonomie II B (Mgr.) LS N_MaE_II Makroekonomie II B (Mgr.) LS 2011-2012 Garant předmětu: Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Katedra ekonomie a mezinárodních vztahů Makroekonomie II navazuje na bakalářský předmět Makroekonomie I.

Více

Makroekonomie B. Marian Lebiedzik Pavel Tuleja Katedra ekonomie

Makroekonomie B. Marian Lebiedzik Pavel Tuleja Katedra ekonomie Makroekonomie B Marian Lebiedzik Pavel Tuleja Katedra ekonomie Konzultační hodiny: Středa: 9 00 11 00 hod Čtvrtek: 8 00 10 00 hod Kancelář č. A 234 Podmínky pro splnění předmětu MAKROEKONOMIE B: Úspěšné

Více

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Úvod Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Harmonogram: 1. Úvod do ekonomie 2. Trh, nabídka, poptávka 3. Úvod do chování spotřebitele 4. Rovnováha spotřebitele na trhu statků a služeb, poptávka, poptávané množství

Více

Vnější a vnitřní rovnováha ekonomiky. Swanův diagram. Efektivní tržní klasifikace a mix hospodářské politiky.

Vnější a vnitřní rovnováha ekonomiky. Swanův diagram. Efektivní tržní klasifikace a mix hospodářské politiky. Vnější a vnitřní rovnováha ekonomiky Swanův diagram. Efektivní tržní klasifikace a mix hospodářské politiky. Vnitřní versus vnější rovnováha ekonomiky Vnitřní rovnováha znamená dosažení takové úrovně reálného

Více

07.03.2007 V DVOUSEKTOROVÉM MODELU DŮCHOD - VÝDAJE

07.03.2007 V DVOUSEKTOROVÉM MODELU DŮCHOD - VÝDAJE 3. přednáška 07.03.2007 ROVNOVÁŽNÝ NÝ PRODUKT V DVOUSEKTOROVÉM MODELU DŮCHOD - VÝDAJE 3. přednáška 07.03.2007 I. Spotřeba II. Investice III. Rovnovážný ný produkt 3. přednáška KLÍČOV OVÁ SLOVA Spotřeba,

Více

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost.

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost. Slovník pojmů Agregátní poptávka Apreciace Bazický index Běžný účet platební bilance Cena Cenný papír Cenová hladina Centrální banka Centrální košová parita Ceteris paribus Černý trh Čistá inflace Daň

Více

BLOK ČÍSLO 2 Makroekonomie

BLOK ČÍSLO 2 Makroekonomie Hodina č. 7 Strana : 1 / 19 Gymnázium Budějovická Volitelná předmět Ekonomie - jednoletá BLOK ČÍSLO 2 Makroekonomie Předpokládaný počet : 6 hodin Použitá literatura : Samuelson, Nordhaus Ekonomie, nakl.

Více

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně.

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně. Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie právná odpověď je označena tučně. 1. Jestliže centrální banka nakoupí na otevřeném trhu státní cenné papíry, způsobí tím:

Více

4. Křivka nabídky monopolní firmy je totožná s částí křivky mezních nákladů.

4. Křivka nabídky monopolní firmy je totožná s částí křivky mezních nákladů. Firma v nedokonalé konkurenci 1. Zdroji nedokonalé konkurence jsou: - jednak nákladové podmínky podnikání, - jednak. 2. Zapište vzorec Lernerova indexu. K čemu slouží? 3. Zakreslete celkový příjem monopolní

Více

MEZINÁRODNÍ EKONOMIE KURZOVÁ POLITIKA PENÍZE, ÚROKOVÉ SAZBY A SMĚNNÉ KURZY

MEZINÁRODNÍ EKONOMIE KURZOVÁ POLITIKA PENÍZE, ÚROKOVÉ SAZBY A SMĚNNÉ KURZY MEZINÁRODNÍ EKONOMIE KURZOVÁ POLITIKA PENÍZE, ÚROKOVÉ SAZBY A SMĚNNÉ KURZY 3. kapitola Krugman Obstfeld. SMĚNNÉ KURZY A DEVIZOVÉ TRHY ZÁKLADNÍ PROBLÉMY TEORIE DETERMINACE SMĚNNÉHO KURZU Směnný kurz umožňuje

Více

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Agregátní poptávka (AD): agregátní poptávka vyjadřuje různá množství statků a služeb (reálného produktu), která chtějí spotřebitelé, firmy, vláda a zahraniční

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Keynesiánský přístup v ekonomii je charakteristický mimo jiné

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Keynesiánský přístup v ekonomii je charakteristický mimo jiné Úloha 1 Keynesiánský přístup v ekonomii je charakteristický mimo jiné a. dosažením makroekonomické rovnováhy pouze při plném využití kapacit ekonomiky b. důrazem na finanční trhy c. větším využíváním regulace

Více

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Na základě údajů dostupných k 20. listopadu 2004 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny. 1 Průměrný

Více

Mikroekonomie I: Cenová elasticita a dokonalá konkurence

Mikroekonomie I: Cenová elasticita a dokonalá konkurence PhDr. Praha, VŠFS, 8.11.2010 Cenová elasticita V jakém rozsahu se změní poptávané či nabízené množství při změně ceny? Cenová elasticita (pružnost) je procentuální změna poptávaného či nabízeného množství

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz. 8) Otevřená ekonomika 7) Peníze

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MAKROEKONOMIE MAKROEKONOMICKÁ ÚLOHA STÁTU, PROTEKCIONISMUS A INTEGRACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Neutralita a superneutralita peněz. Jan Frait & Luboš Komárek

Neutralita a superneutralita peněz. Jan Frait & Luboš Komárek Neutralita a superneutralita peněz Neutralita peněz: permanentní změny M2 (peněžní zásoby) nemají dlouhodobý vliv na r (reálné úrokové sazby), rer (reálný měnový kurz) a gdp_r (úroveň reálného GDP). Superneutralita

Více

AGREGÁTNÍ NABÍDKA V KRÁTKÉM OBDOBÍ

AGREGÁTNÍ NABÍDKA V KRÁTKÉM OBDOBÍ AGREGÁTNÍ NABÍDKA V KRÁTKÉM OBDOBÍ Úvod Jak se míra inflace projeví v rozhodování firem AS ukazuje velikost reálného produktu, které jsou firmy ochotny nabízet při různých mírách inflace Nutné rozlišovat

Více

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Obsah Alternativní cíle firem Trh výrobních faktorů Trh půdy Obecný mikroekonomický cíl Maximalizace zisku Alternativní cíle firem 1) maximalizace zisku (malé f) 2) Max zisku za určité období suma zisku

Více

Cvičení č. 4, 5 MAE 1. Pokud vycházíme ze speciální formy produkční funkce, můžeme rovnici pro tempo růstu potenciální produktu vyjádřit následovně

Cvičení č. 4, 5 MAE 1. Pokud vycházíme ze speciální formy produkční funkce, můžeme rovnici pro tempo růstu potenciální produktu vyjádřit následovně Ekonomický růst Pokud vycházíme ze speciální formy produkční funkce, můžeme rovnici pro tempo růstu potenciální produktu vyjádřit následovně ΔY/Y = (1 α) x ΔL/L + α x ΔK/K + ΔA/A, kde ΔY/Y.. tempo růstu

Více

Světová ekonomika. Analýza třísektorové ekonomiky veřejné rozpočty a daně jako nástroje fiskální politiky

Světová ekonomika. Analýza třísektorové ekonomiky veřejné rozpočty a daně jako nástroje fiskální politiky Světová ekonomika Analýza třísektorové ekonomiky veřejné rozpočty a daně jako nástroje fiskální politiky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Model IS - LM. Fiskální a monetární politika v modelu IS-LM

Model IS - LM. Fiskální a monetární politika v modelu IS-LM Model IS - LM Fiskální a monetární politika v modelu IS-LM Fiskální politika Fiskální politiku je možné charakterizovat jako vládou vyvolané aktivní změny ve struktuře a objemu veřejných výdajů a příjmů,

Více

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 14 Růstové faktory českého strojírenství 17. dubna 14 Jak povzbudit ekonomický růst během recese Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka Recese

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE 1. Povinná míra rezerv je: a) procento z depozit, které komerční banka musí držet u centrální banky b) rezerva, kterou si komerční banka nechává pro případ okamžitých

Více

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 4. Vyhodnocení a komentáře 2 O šetření Pravidelné čtvrtletní šetření SPČR a ČNB Od roku 2011, dodnes celkem

Více

FAKULTA EKONOMICKÁ ZČU PLZEŇ. Katedra ekonomie a financí. Mikroekonomie cvičení 8

FAKULTA EKONOMICKÁ ZČU PLZEŇ. Katedra ekonomie a financí. Mikroekonomie cvičení 8 FAKULTA EKONOMICKÁ ZČU PLZEŇ Katedra ekonomie a financí Mikroekonomie cvičení 8 8. FIRMA V DOKONALÉ A NEDOKONALÉ KONKURENCI PŘÍKLAD Č. 1 Definujte rovnováhu spotřebitele, rovnováhu firmy a tržní rovnováhu

Více

Ekonomie 2 Bakaláři Pátá přednáška Devizový (měnový) kurz

Ekonomie 2 Bakaláři Pátá přednáška Devizový (měnový) kurz Ekonomie 2 Bakaláři Pátá přednáška Devizový (měnový) kurz Podstata devizového (měnového)kurzu Cena jedné měny vyjádřená v jiné měně (bilaterární kurz) Z pohledu domácí měny: - Přímý záznam: 1 EUR = 25

Více

Životní cyklus podniku

Životní cyklus podniku Životní cyklus podniku Příjmy / výdaje Stabilizace Krize Růst Zánik Založen ení,, vznik Čas Základní fáze životního cyklu podniku: založení, růst, stabilizace, krize a zánik Jsou odrazem - vývoje makroekonomického

Více

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Na základě údajů dostupných k 17. květnu 2004 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny. 1 Podle

Více

Bankovní systém a centrální banka + Hospodářská politika. Makroekonomie I. 10. přednáška. Bankovní systém. Jednostupňový systém.

Bankovní systém a centrální banka + Hospodářská politika. Makroekonomie I. 10. přednáška. Bankovní systém. Jednostupňový systém. 10. přednáška Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Bankovní systém a centrální banka + Hospodářská politika Jednostupňový Dvoustupňový Bankovní systém Jednostupňový systém Jednostupňový

Více

Ekonomie. Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D.

Ekonomie. Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D. Ekonomie Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D. Kontakt a organizační záležitosti vendula.masatova@email.cz Zakončení studia: písemná zkouška (leden, únor, popřípadě předtermín před Vánocemi) Testové

Více

Cíl: analýza modelu makroekonomické rovnováhy s pohyblivou cenovou hladinou

Cíl: analýza modelu makroekonomické rovnováhy s pohyblivou cenovou hladinou Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2005/06, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 2 5) Makroekonomická rovnováha (model AD AS) 6) Ekonomický

Více

Mikroekonomie I. Přednáška 3. Trh výrobních faktorů ekonomický koloběh. Podstatné z minulé přednášky. Křivka nabídky (S) Zákon rostoucí nabídky

Mikroekonomie I. Přednáška 3. Trh výrobních faktorů ekonomický koloběh. Podstatné z minulé přednášky. Křivka nabídky (S) Zákon rostoucí nabídky Přednáška 3. Mikroekonomie I 3. přednáška Poptávka substituční a důchodový efekt, konkurence, elasticita poptávky Poptávka substituční a důchodový efekt, konkurence, elasticita poptávky Podstatné z minulé

Více

Studijní opora. Téma: Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé konkurence

Studijní opora. Téma: Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé konkurence Studijní opora Název předmětu: Ekonomie I Zpracoval: Ing. Lenka Brizgalová, Ph.D. Téma: Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé konkurence Vzdělávací cíl: Téma Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé

Více

Makroekonomie I. Model Agregátní nabídky Agregátní poptávky

Makroekonomie I. Model Agregátní nabídky Agregátní poptávky Přednáška 4. Model AS -AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova přednášky: Souhrnné opakování předchozí přednášky : Hospodářské cykly a sektory ekonomiky Agregátní poptávka

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MIKROEKONOMIE CHOVÁNÍ FIRMY A ODVOZENÍ NABÍDKY ELASTICITA NABÍDKY A POPTÁVKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

14. kapitola Krugman Obstfeld

14. kapitola Krugman Obstfeld 2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy 14. kapitola Krugman Obstfeld Základní problémy Faktory, které v zemi ovlivňují nabídku peněz nebo poptávku po nich, patří mezi nejsilnější determinanty směnného

Více

Plán přednášek makroekonomie

Plán přednášek makroekonomie Plán přednášek makroekonomie Úvod do makroekonomie, makroekonomické agregáty Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ekonomické modely rovnováhy Hospodářský růst a cyklus, výpočet HDP Hlavní ekonomické

Více

Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního studia

Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního studia Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního

Více

1. Ekonomie jako věda o lidském jednání. Invisible hand ve společnosti směnných vztahů. Metodologie ekonomie, optimalizační chování a informace.

1. Ekonomie jako věda o lidském jednání. Invisible hand ve společnosti směnných vztahů. Metodologie ekonomie, optimalizační chování a informace. 5EN411 EKONOMIE II. TÉMATA PŘEDNÁŠEK Z MIKROEKONOMIE: 1. Ekonomie jako věda o lidském jednání. Invisible hand ve společnosti směnných vztahů. Metodologie ekonomie, optimalizační chování a informace. 2.

Více

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA PODNIKOVÁ EKONOMIKA ZÁKLADY 1. Cíle podniku, jejich vyjádření, uspořádání a vztahy mezi nimi. 2. Zakladatelský rozpočet. 3. Právní formy podnikání a kritéria jejich volby.

Více

3. Podstata krátkodobé hospodářské politiky typu Stop and Go. 5. Základní charakteristiky zlatého standardu před první světovou válkou.

3. Podstata krátkodobé hospodářské politiky typu Stop and Go. 5. Základní charakteristiky zlatého standardu před první světovou válkou. Hospodářská politika, zkušební otázky, školní rok 2010-2011 A. Otázky, vyžadující ucelenou, avšak stručnou odpověď 1. Neutralita peněz v klasickém modelu: stručná charakteristika, důsledky pro hospodářskou

Více

Měnový kurs, jeho determinanty, teorie měnových kursů a systémy měnových kursů

Měnový kurs, jeho determinanty, teorie měnových kursů a systémy měnových kursů 1 Měnový kurs, jeho determinanty, teorie měnových kursů a systémy měnových kursů Nominální měnový (směnný) kurs (E) představuje cenu určité národní peněžní jednotky (domácí měny) vyjádřenou v jiných národních

Více

Základní problémy. 2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy. 2.1 Teorie peněz - přehled

Základní problémy. 2. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy. 2.1 Teorie peněz - přehled Základní problémy. Peníze, úrokové sazby a směnné kurzy Faktory, které v zemi ovlivňují nabídku peněz nebo poptávku po nich, patří mezi nejsilnější determinanty směnného kurzu. Hlavním cílem této kapitoly

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

Makroekonomie I. Opakování. Řešení. Příklad. Řešení. Příklad Příklady k zápočtu. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D.

Makroekonomie I. Opakování. Řešení. Příklad. Řešení. Příklad Příklady k zápočtu. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Opakování Makroekonomie I y k zápočtu Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Co je znázorněno? 1). 2).. 1) Růst AD 2) Inflace tažená AD Náklady cyklické nezaměstnanosti v podobě odchylky skutečně

Více

Struktura dnešní přednášky

Struktura dnešní přednášky ROVNOVÁHA NA TRHU PRÁCE Struktura dnešní přednášky Efektivnost dokonale konkurenčního trhu práce Monopsonistické trhy práce Aplikace. Důsledky poskytování povinných benefitů na trh práce Rovnováha na dokonale

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2007/08, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz 8) Otevřená ekonomika 9) Hospodářské

Více

Makroekonomie I. Dvousektorová ekonomika. Téma. Opakování. Praktický příklad. Řešení. Řešení Dvousektorová ekonomika opakování Inflace

Makroekonomie I. Dvousektorová ekonomika. Téma. Opakování. Praktický příklad. Řešení. Řešení Dvousektorová ekonomika opakování Inflace Téma Makroekonomie I Dvousektorová ekonomika opakování Inflace Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Opakování Dvousektorová ekonomika Praktický příklad Dvousektorová ekonomika je charakterizována

Více

Ekonomie 1 Magistři Osmá přednáška Čistý přebytek na trhu výrobních faktorů

Ekonomie 1 Magistři Osmá přednáška Čistý přebytek na trhu výrobních faktorů Ekonomie 1 Magistři Osmá přednáška Čistý přebytek na trhu výrobních faktorů Pojem čistý přebytek (ČP) To co získáme po odečtení našich nákladů. V nákladech jsou i OPC. Formy ČP: - trh VF: ekonomická renta

Více

ské krize na českou ekonomiku a její

ské krize na českou ekonomiku a její Dopady hospodářsk ské krize na českou ekonomiku a její finanční sektor Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Ernst & Young, Executive Party Praha, 14. října 2009 Obsah Světová hospodářská

Více

MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ ALENA.KERLINOVA@LAW.MUNI.CZ VÝKON NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Založen na využívání výrobních faktorů: půda vnitřně nehomogenní faktor (liší se kvalitou),

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Září 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika V září vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3,4 procent po růstu o 3,3 procent v srpnu. Vývoj inflace byl

Více

ÚVOD. Vývoj HDP a inflace jsou korelované veličiny. Vývoj HDP a inflace (cenové hladiny) znázorníme pomocí modelu AD-AS. vývoj inflace (CPI)

ÚVOD. Vývoj HDP a inflace jsou korelované veličiny. Vývoj HDP a inflace (cenové hladiny) znázorníme pomocí modelu AD-AS. vývoj inflace (CPI) AGREGÁTNÍ POPTÁVKA ÚVOD Odvození z modelu IS-LM-BP - fixní cenová hladina Nyní rovnovážná produkce a změny cenové hladiny Jak inflace ovlivňuje velikost produkce a jak produkt ovlivní vývoj inflace Vývoj

Více

Soukup str. 389 záporná produkční mezera ekonomika je v recesy. π=2% CB zvyšuje úroky

Soukup str. 389 záporná produkční mezera ekonomika je v recesy. π=2% CB zvyšuje úroky Makroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, 2011 www.median-os.cz, www.ak-ol.cz Téma 10 Makroekonomická rovnováha Obsah. 10) Makroekonomická rovnováha v modelu AD - AS Cíl:

Více

4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat

4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat 4 DAŇOVÉ STIMULY 4.1 Vliv zdanění na ochotu pracovat 4.1.1 Důchodový a substituční efekt daně ze mzdy 4.2 Různé daně a ochota pracovat 4.2.1 Daň důchodová proporcionální a progresivní 4.2.2 Paušální daň

Více

Studijní opora. 14. Kapitola. Otevřená ekonomika. Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) Zpracoval(a): Ing. Vendula Hynková, Ph.D.

Studijní opora. 14. Kapitola. Otevřená ekonomika. Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) Zpracoval(a): Ing. Vendula Hynková, Ph.D. Studijní opora Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) 14. Kapitola Otevřená ekonomika Zpracoval(a): Ing. Vendula Hynková, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

Webinář ČP INVEST. Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Listopad 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA Výrazná tvorba nových pracovních míst Čeká se růst ekonomiky 2,5% v 2016 Dle FEDu: rizika z Číny na ekonomiku

Více

Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly

Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Agregátní nabídka a agregátní poptávka cena

Více

Mikroekonomie. Vyučující kontakt. Doporoučená literatura. Podmínky zápočtu. GRAF (funkce) Téma cvičení č. 1: 5.10.2015

Mikroekonomie. Vyučující kontakt. Doporoučená literatura. Podmínky zápočtu. GRAF (funkce) Téma cvičení č. 1: 5.10.2015 Vyučující kontakt Mikroekonomie Konzultační hodiny: pondělí: 13.00-14.30 jinak dle dohody Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky, JČU kancelář : 16 telefon : 38 777 2419 e-mail: jsetek@ef.jcu.cz

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Duben 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Ministerstvo financí zvýšilo koncem dubna odhad letošního tempa růstu české ekonomiky na 5,3 procenta z 5,0

Více

Solidní výhled zatížen solidní nejistotou. Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA CFO Club 3.února 2016

Solidní výhled zatížen solidní nejistotou. Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA CFO Club 3.února 2016 Solidní výhled zatížen solidní nejistotou Eva Zamrazilová Hlavní ekonom ČBA CFO Club 3.února 2016 Hlavní scénář globálního výhledu 2014 2015 2016 2017 Svět, růst HDP v % 3,4 3,2 3,6 3,7 USA, růst HDP v

Více

Makroekonomický vývoj v ČR a měnová politika ČNB. Miroslav Singer

Makroekonomický vývoj v ČR a měnová politika ČNB. Miroslav Singer Makroekonomický vývoj v ČR a měnová politika ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Jihočeská univerzita České Budějovice, 10. března 2014 Obsah Nedávný makroekonomický vývoj v ČR Měnová politika

Více

ZÁKLADY EKONOMIE. vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura:

ZÁKLADY EKONOMIE. vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura: ZÁKLADY EKONOMIE vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura: ppt v ISu (Studijní materiály BPE_ZEKO) HOLMAN, R.: Základy ekonomie

Více

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer

Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB. Miroslav Singer Měnový kurz jako nástroj měnové politiky ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Institut ekonomických studií FSV UK 20. listopadu 2014 Obsah Vývoj měnové politiky ČNB a české ekonomiky před

Více

INFLACE A NEZAMĚSTNANOST

INFLACE A NEZAMĚSTNANOST INFLACE A NEZAMĚSTNANOST Úvod Hypotéza zda-li existuje vztah mezi mírou inflace a nezaměstnaností (trade off) Negativní korelace veličin? Růst inflace pokles nezaměstnanosti a naopak Phillipsova křivka

Více

Maturitní témata z TEORETICKÉ ODBORNÉ ZKOUŠKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium

Maturitní témata z TEORETICKÉ ODBORNÉ ZKOUŠKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium Maturitní témata z TEORETICKÉ ODBORNÉ ZKOUŠKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium 1. Mzdová politika trh práce poptávka, nabídka, rovnováha na trhu práce plán práce

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz MF ČR provádí dvakrát ročně průzkum (tzv. Kolokvium), jehož cílem je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence,

Více

Cíl: analýza další makroekonomické poruchy, jejích příčin a důsledků

Cíl: analýza další makroekonomické poruchy, jejích příčin a důsledků Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2007/08, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 4 10) Nezaměstnanost. 11) Inflace a Phillipsovy křivky

Více

Miroslav Kalous, Česká národní banka. Makroekonomické prognozování

Miroslav Kalous, Česká národní banka. Makroekonomické prognozování Miroslav Kalous, Česká národní banka Makroekonomické prognozování Tak trochu obsah... prognozování dnes průmysl prognóz lze poznat budoucnost? iluze krátkodobá predikce - možný přístup obecný rámec diskuse

Více

1. Ekonomie jako věda o lidském jednání. Invisible hand ve společnosti směnných vztahů. Metodologie ekonomie, optimalizační chování a informace.

1. Ekonomie jako věda o lidském jednání. Invisible hand ve společnosti směnných vztahů. Metodologie ekonomie, optimalizační chování a informace. 5EN411 EKONOMIE II. PODMÍNKY UKONČENÍ KURZU: Získání 60 a více bodů ze 100. Na cvičení je možné získat max. 20 bodů: 2 malé testy po 10 bodech. Malé testy zahrnují příklady týkající se problémů řešených

Více

Metodický list. Makroekonomie I METODICKÝ LIST

Metodický list. Makroekonomie I METODICKÝ LIST Metodický list pro 4. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Makroekonomie I METODICKÝ LIST Předmět Makroekonomie I Typ studia KS Semestr 2. Způsob zakončení Zápočet, ústní zkouška Přednášející

Více

Pozitivní vs. Normativní ekonomie

Pozitivní vs. Normativní ekonomie Makroekonomie A 1 Povinna literatura WAWROSZ, PETR; HEISSLER, Herbert; HELÍSEK, Mojmír; MACH, Petr 2012. Makroekonomie základní kurz. Praha: VŠFS, 360 s. ISBN 978-80- 7408-059-3. WAWROSZ, Petr; HEISSLER

Více

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU VYPRACOVANÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU VYPRACOVANÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU VYPRACOVANÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU Na základě údajů dostupných k 20. květnu 2005 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny. 1 Průměrný

Více

4.3.2012. V dlouhém období jsme všichni mrtví. (John Maynard Keynes) P cenová hladina, vyjádřená např. deflátorem HDP. 2.

4.3.2012. V dlouhém období jsme všichni mrtví. (John Maynard Keynes) P cenová hladina, vyjádřená např. deflátorem HDP. 2. Model AD-AS AS agregátní poptávka a agregátní nabídka Hospodářské cykly 8.3.2012 nominální reálný HDP model AD-AS jeden ze základních modelů v ekonomii cíl: rozložení nom HDP na reálný produkt a cenovou

Více

Fiskální dopady měnové politiky

Fiskální dopady měnové politiky Fiskální dopady měnové politiky Tomáš Wroblowský 1 Koordinace fiskálních a monetárních opatření je jedním z klíčových problémů hospodářské politiky. Cíle obou typů politik (výstup a zaměstnanost vs. stabilita

Více

MAKROEKONOMIE. Blok č. 5: ROVNOVÁHA V UZAVŘENÉ EKONOMICE

MAKROEKONOMIE. Blok č. 5: ROVNOVÁHA V UZAVŘENÉ EKONOMICE MAKROEKONOMIE Blok č. 5: ROVNOVÁHA V UZAVŘENÉ EKONOMICE CÍL A STRUKTURA TÉMATU.odpovědět na následující typy otázek: Kolik se toho v ekonomice vyprodukuje? Kdo obdrží důchody z produkce? Kdo nakoupí celkový

Více

EKONOMIE II. Určení rovnovážné produkce

EKONOMIE II. Určení rovnovážné produkce EKONOMIE II Určení rovnovážné produkce Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační číslo projektu:

Více

SPOTŘEBA, INVESTICE A

SPOTŘEBA, INVESTICE A SPOTŘEBA, INVESTICE A ROVNOVÁŽNÝ HDP KEYNESOVA TEORIE SPOTŘEBY Velikost spotřeby závisí na: velikosti důchodu(y) + úrokové míře YD čím více máme peněž tím více utrácíme -i spotřebitel se rozhoduje, kolik

Více

Makroekonomie. Bankovní institut vysoká škola magisterské kombinované studium zimní semestr 2015/16. Metodický list č. 2

Makroekonomie. Bankovní institut vysoká škola magisterské kombinované studium zimní semestr 2015/16. Metodický list č. 2 Bankovní institut vysoká škola magisterské kombinované studium zimní semestr 205/6 Metodický list č. 2 Makroekonomie Model 45 stupňů a model IS - LM Vysvětlení makroekonomické rovnováhy na trhu statků

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. Studijní program: B6208 Ekonomika a management Studijní obor: 6208R163 Podniková ekonomika a finanční management Vývoj ukazatelů výkonnosti ekonomiky a ukazatelů příjmů

Více

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 06/008 05-05-04 00:00:00 Květen byl dalším měsícem tohoto roku, ve kterém byl zaznamenán pokles počtu nezaměstnaných. K poklesu nezaměstnanosti přispěl postupně zvyšující se počet

Více

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT. Mezinárodní obchod. Ing. Dagmar Palatová. dagmar@mail.muni.cz

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT. Mezinárodní obchod. Ing. Dagmar Palatová. dagmar@mail.muni.cz Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Mezinárodní obchod Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Mezinárodní obchod směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik mnohostranně

Více

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování..

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování.. Obsah Úvodem.................................................. 15 KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie.................... 17 1 Předmět a základní pojmy národohospodářské

Více