Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s."

Transkript

1 Strana 1 z 17 Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Druh dokumentu: Název dokumentu: Číslo dokumentu: právnických a podnikajících fyzických osob na pracovištích podléhajících státnímu odbornému dozoru SBS jméno: funkce: útvar: datum: podpis: vypracoval: Bc. František Novotný koordinátor BOZP VOÚ/BPPO odpovídá: Ing. Pech Lubomír vedoucí sekce VOÚ/BPPO schválil: Ing. Kastl František Člen představenstva pověřený řízením Výrobně obchodního úseku VOÚ platnost od: číslo revize: 1 platnost revize od: řízená kopie č.: počet stran: 17 Výtisk originálu z intranetu pořídil: František Novotný dne:

2 strana 2 z 17 Obsah strana 1. Úvodní ustanovení Popis řešené oblasti Rozsah platnosti Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, A.S Určení osob pověřených k povolování vstupu a předávání pracovišť Rozdělení prací, stanovení koordinace BOZP Zajišťování prohlídek pracovišť a kontrol stavenišť, předaných k provedení prací dodavatele Zásady pro uzavírání obchodních případů, povolování vstupu a předávání pracovišť pro práce právnických a podnikajících fyzických osob, prováděné na pracovištích SBS Seznámení a proškolení právnických a podnikajících fyzických osob s předpisy Závěrečná ustanovení ruší interní dokument: Dokumentace Související dokumenty Použité zkratky a pojmy Rozdělovník Přílohy: č. 1- List revize a kontrola aktuálnosti č. 2- Formulář č Školení osob zhotovitele provádějící práce na pracovištích SU, a.s. pod dozorem předáka dceřiné společnosti č. 3- Formulář č Protokol o krátkodobém předání pracoviště 1. Úvodní ustanovení 1.1. Popis řešené oblasti Tento příkaz stanovuje jednotný postup pro povolování vstupu a předávání pracovišť pro práce právnických a podnikajících fyzických osob, prováděné v rámci všech pracovišť podléhajících státnímu odbornému dozoru SBS (např. jako součást uzavíraných obchodních případů) s cílem zabezpečit podmínky pro bezpečnou práci všech účastníků. Tento příkaz dále zajišťuje plnění obecné povinnosti stanovené Zákoníkem práce (ZP, 101, odst. 3) Rozsah platnosti Tento příkaz rozpracovává interní dokument 000.P.VOU.BPPO Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s. do podmínek státního odborného dozoru SBS. je závazný pro odpovědné (pověřené) zaměstnance všech divizí s pracovišti podléhajícími státnímu odbornému dozoru SBS, dále jen pracoviště SBS, kteří s ním musí být prokazatelně seznámeni. Rovněž s ním musí být seznámeny všechny externí právnické a podnikající fyzické osoby (dále jen dodavatelé) před zahájením pracovní činnosti na pracovištích SBS. je součástí systému prevence závažných havárií.

3 strana 3 z 17 Odpovědnost za dodržování tohoto příkazu mají všichni THP, určení k zajišťování dozoru, popř. dohledu, k povolování vstupu a předávání pracovišť právnickým a podnikajícím fyzickým osobám, na příslušné sekci, pracovišti, stroji, zařízení. Dále s tímto příkazem musí být seznámeny osoby zodpovídající podle Odpovědnostního a organizační řádu divize Těžba, Organizačního řádu sekce Úprava uhlí a organizačních řádů uvedených v MPŘ rozvoden pod dozorem SBS, v souladu s vyhláškami ČBÚ č. 26/1989 Sb. a č. 51/1989 Sb. za plnění povinností, vyplývajících z 4 odst. (7) nebo odst. (6) citovaných vyhlášek. Osoby zaměstnávané dodavatelem musí splňovat kvalifikační požadavky vyhl. ČBÚ č. 26/1989 Sb., 51/1989 Sb. a dále musí mít odbornou způsobilost podle vyhl. č. 298/2005 Sb. Pro kvalifikaci zaměstnanců technického dozoru, tj. i zaměstnanců dodavatele, pověřených prováděním prohlídek pracoviště platí ustanovení 7 vyhláškami ČBÚ č. 22/1989 Sb. č., 26/1989 Sb., č. 51/1989 Sb. a vyhl. ČBÚ č. 298/2005 Sb. 2. Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s. V souvislosti se zajištěním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, požární ochrany, bezpečnosti provozu, ochrany majetku a životního prostředí u k l á d á m 2.1. Dodržovat pravidla uvedená v kapitole tohoto příkazu zodpovídá: pověření zaměstnanci SU, a.s., dodavatel termín: stálý 2.2. Vystavovat závaznou dokumentaci BOZP a PO pro smluvní partnery na pracovištích SU, a.s. síťovou aplikací Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s. dále jen Aplikace, která se nachází na adrese a.s..cz/ (podnikový intranet SU, a.s.) v záložce Aplikace-BPPO- Práce dodavatelů v SU, a.s. zodpovídá: pověření zaměstnanci SU, a.s. dle kap. 3 a 7 termín: stálý 2.3. Prokazatelně se seznamovat s návodem (manuálem) aplikace Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s. dále jen Aplikace. zodpovídá: příslušní zaměstnanci SU, a.s. dle kap. 3 a 7 termín: před prvním použitím nebo při změně 2.4. Zpracovávat seznamy ID v listinné podobě, v elektronické podobě na nosiči CD Rom nebo v aplikaci, se kterými musí být zaměstnanci právnických a podnikajících fyzických osob seznámeni. zodpovídá: pověření zaměstnanci SU, a.s., termín: stálý 2.5. Prokazatelně se seznamovat s distribucí údajů a balíčku elektronických souborů týkajících se konkrétně uzavřeného protokolu Povolení vstupu (dále jen PVS ) či Povolení vstupu a současného předání pracoviště (dále jen PP ), kterou obdrží příslušná osoba smluvního partnera (dále jen dodavatele) a příslušní zaměstnanci SU, a.s. elektronickou poštou.

4 strana 4 z 17 zodpovídá: pověření zaměstnanci SU, a.s., dodavatel termín: před zahájením prací 2.6. Předávat dál distribuci údajů a balíčku elektronických souborů týkajících se předání a převzetí pracoviště/staveniště svým podřízeným zaměstnancům, kteří budou součástí realizace prací/díla a nebyli při předání. zodpovídá: pověření zaměstnanci SU a.s., dodavatel termín: před zahájením prací, při změně 2.7. Dodavatel je povinen (před zahájením prací spojených s realizací díla) při vystavování protokolů PVS a PP sdělit vystaviteli jemu všechny známé smluvní poddodavatele, které vystavitel zapíše do příslušného protokolu. V průběhu realizace je též povinen prokazatelně informovat vystavitele o nových smluvních poddodavatelích. Dodavatel též zodpovídá v plném rozsahu za vyhodnocení a předání rizik plynoucích z činnosti smluvních poddodavatelů vystaviteli (zaměstnavatelů, OSVČ) a to včetně smluvně zajištěných v průběhu realizace díla. zodpovídá: dodavatel termín: před zahájením prací 2.8. Při zajišťování každé investiční výstavby v SU, a.s. informovat koordinátora BOZP na staveništi SU, a.s. (a to už od začátku přípravy projektu). zodpovídá: příslušní zaměstnanci sekce INV termín: stálý 2.9. Provádět kontrolu dodržování tohoto příkazu. zodpovídá: THP útvaru ředitele specialista vedoucí příslušné sekce termín: stálý 3. Určení osob pověřených k povolování vstupu a předávání pracovišť 3.1. K povolování vstupu pro práce právnických a podnikajících fyzických osob, prováděné v rámci pracovišť SBS u r č u j i - vedoucího zaměstnance DT určeného ŘDT - určené vedoucí zaměstnance příslušné sekce, pracoviště, stroje, zařízení 3.2. K předávání pracovišť pro práce právnických a podnikajících fyzických osob, prováděné v rámci pracovišť SBS u r č u j i - vedoucího zaměstnance DT určeného ŘDT - vedoucí příslušné sekce - určené vedoucí zaměstnance příslušné sekce, pracoviště, stroje, zařízení 3.3. Ke krátkodobému předávání pracovišť pro práce právnických a podnikajících fyzických osob, prováděné v rámci divize Těžba.

5 strana 5 z 17 u r č u j i - vedoucího zaměstnance DT určeného ŘDT - určené vedoucí zaměstnance příslušné sekce, pracoviště, stroje, zařízení 4. Rozdělení prací, stanovení koordinace BOZP 4.1. Podle smluvního vztahu Dodavatelsky prováděné práce jsou především práce prováděné na základě uzavřeného obchodního případu tj. písemné objednávky nebo smlouvy o dílo, v některých případech se může jednat i o práce prováděné na základě smlouvy o kontrolní činnosti, tj: a) písemnou objednávkou se rozumí zjednodušená forma smluvního vztahu mezi stranami (zpravidla na hlavičkovém papíře vystavitele), kde jsou uvedeny základní charakteristiky a parametry požadovaných prací a je parafována odpovědnou osobou vystavitele; b) smlouvou o dílo se rozumí smlouva uzavřená dle zákona č. 89 /2012 Sb. v platném znění jako jsou např. opravy a údržba strojů a zařízení, dodatečná montáž některých pomocných zařízení na převzatý stroj či provozovnu, zpracovávání dokumentace, posudků, kontroly, revize, měření, hodnocení apod.; c) smlouvou o kontrolní činnosti se rozumí smlouva uzavřená dle zákona č. 89 /2012 Sb. v platném znění jako jsou např. nestranné zjištění stavu určitého technického zařízení prohlídkami, zkouškami, kontrolami, revizemi a měřeními, popřípadě ověření výsledků určité činnosti. Všechny tyto práce mohou provádět právnické a podnikající fyzické osoby, které mají oprávnění k provádění těchto prací podle živnostenského zákona bez ohledu na to, zda mají oprávnění k hornické činnosti nebo činnosti, prováděné hornickým způsobem. U prací, které souvisejí s hornickou činností, se však doporučuje přednostně zajišťovat tyto práce u právnických či podnikajících fyzických osob, které mají k této činnosti oprávnění vydané OBÚ a zejména mají ustanoveného závodního nebo závodního lomu, který splňuje požadavky dle vyhlášky ČBÚ č. 298/2005 Sb Podle charakteru Práce prováděné jen za dozoru, dohledu příp. doprovodu zaměstnance SU, a.s. nebo za dozoru zaměstnance dceřiné společnosti Práce, pro které není nutné vypracovat protokol o Povolení vstupu na pracoviště (viz kapitola 6, odstavec 6.2.1). Tyto práce se dále dělí na: a) Práce krátkodobého charakteru (řádově několika hodin) prováděné na pracovišti, které je trvale obsazeno osádkou či obsluhou - v tomto případě postačuje doprovod pověřenou osobou vystavitele na toto pracoviště a její předání osádce (obsluze). Ta svojí stálou přítomností dohlíží na prováděné práce a zajištění podmínek pro bezpečnou práci dodavatele. Po skončení prací pověřená osoba zajistí doprovod zpět stálou přítomnost a dohled zajišťuje osádka. Podmínkou pro zahájení prací je provedení školení a vystavení (v aplikaci) Záznamu o školení odpovědných osob zhotovitele provádějící práce na pracovištích SU, A.S. pod dozorem minimálně na jednu odpovědnou osobu dodavatele.

6 strana 6 z 17 b) Práce krátkodobého charakteru prováděné na zařízení bez osádky či obsluhy- v tomto případě je buď nutná trvalá přítomnost odpovědného zaměstnance (trvalá přítomnost, tj. doprovod na zařízení, přítomnost po dobu činnosti a doprovod zpět) anebo je nutné vymezení činnosti dle Protokolu o krátkodobém předání pracoviště (viz příloha č. 3). Podmínkou pro zahájení prací je provedení školení a vystavení (v aplikaci) Záznamu o školení odpovědných osob zhotovitele provádějící práce na pracovištích SU, A.S. pod dozorem minimálně na jednu odpovědnou osobu dodavatele. c) Práce krátkodobého charakteru prováděné v rámci mimořádných servisních úkonů a řešení poruch smluvními partnery dceřiných společností, které zajišťují pro SU, a.s. trvalé nebo opakované provozní práce (např. práce na zařízení MaR). A to jen v případech, kdy nelze z provozních nebo časových důvodů zajistit školení ostatních osob zhotovitele (smluvního partnera dceřiné společnosti), tak aby mohly provádět činnosti na pracovištích SBS samostatně a dále, kdy z provozních důvodů nelze zajistit dozor odpovědného zaměstnance SU, a.s. V těchto případech za výše uvedené osoby přeneseně odpovídá vedoucí zaměstnanec dceřiné společnosti dále jen VDS a to po celou dobu pohybu mu svěřených osob na pracovištích SBS. VDS na pracovištích SBS musí být zaměstnavatelem jmenován jako předák. VDS provede před vstupem osob jeho smluvního partnera na pracoviště SBS jejich prokazatelné školení na řízený dokument Školení osob zhotovitele provádějící práce na pracovištích SU, a.s. pod dozorem předáka dceřiné společnosti uvedený i s prezenční listinou v příloze č. 2. Platnost školení je 2 roky. Pověřeným zaměstnavatelem, který koordinuje provádění opatření k ochraně bezpečnosti a zdraví všech zaměstnanců a postupy k jejich zajištění na pracovištích je SU, a.s Práce prováděné na pracovišti, které je trvale obsazeno osádkou či obsluhou nebo v přímém dosahu naší hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem Jedná se o opravy strojů a zařízení, rekonstrukce a opravy většího rozsahu, dodatečná montáž některých pomocných zařízení na převzatý stroj či provozovnu, apod. a práce nehmotné povahy, jako např. zpracovávání dokumentace, posudků, kontrol, revizí, hodnocení, aj. prováděné na pracovištích, obsazených osádkou či obsluhou nebo ohrožených naší hornickou činností a činností prováděnou hornickým způsobem (postup dle kapitoly 6, odstavec ), na které je nutné Povolení vstupu na pracoviště v souladu s příslušnými interními dokumenty, za předpokladu platnosti potřebných školení dle tab. 1 (str. 10). Školení musí být provedeno před zahájením práce u každého zaměstnance dodavatele s ohledem na pracovní zařazení. Dále je podmínkou splnění podmínky ZP 101 odst. 3: tj. vzájemná písemná informovanost o rizicích a opatřeních k ochraně před jejich působením, která bude součástí protokolu PVS. Analýza rizik musí být předána před zahájením prací. Rizika se musí vztahovat na konkrétní práce dle smluvního vztahu. Na pracovištích DZP je veškeré zahájení prací podmíněno vystavením povolení k práci dle ID 000.P.VOU.ŘDZP Povolení k práci. Pověřeným zaměstnavatelem, který koordinuje provádění opatření k ochraně bezpečnosti a zdraví zaměstnanců a postupy k jejich zajištění na pracovištích je SU, a.s Práce prováděné na pracovišti, které dodavatel převezme a provádí zde ucelenou činnost

7 strana 7 z 17 Jedná se především o investiční akce (výstavba provozních budov a technologických zařízení), rekonstrukce a opravy velkého rozsahu (pokud ve smyslu příslušné regionální dohody podléhají dozoru SBS) nebo na pracovišti, které nemůže být ohroženo naší hornickou činností a činností prováděnou hornickým způsobem (postup dle kapitoly 6, odstavec ), na které je nutné Povolení vstupu a současné předání pracoviště. Skutečnost, že pracoviště není ohroženo hornickou činností nebo činností prováděnou hornickým způsobem, potvrdí vedoucí příslušné sekce písemně (viz protokol Aplikace - Povolení vstupu a současné předání pracoviště ). Pověřeným zaměstnavatelem, který koordinuje provádění opatření k ochraně bezpečnosti a zdraví zaměstnanců a postupy k jejich zajištění na pracovištích je dodavatel-smluvní partner. Podmínka: Dodavatel má zaměstnance s kvalifikací závodního lomu nebo závodního podle vyhlášky ČBÚ č. 298/2005 Sb. nebo zaměstnance s kvalifikací technického dozoru dle vyhlášky ČBÚ č.298/2005 Sb, 2, odst. k. Pokud není splněna tato podmínka, zůstává odpovědnost za bezpečnost na daném pracovišti na zaměstnanci určeném vystavitelem Při pracích související s investiční výstavbou, ke které vydává stavební úřad stavební povolení nebo je prováděna na základě ohlášení státní báňské správě je nutno postupovat podle zákona č. 309/2006 Sb. (zejména 14 a 15) a to: a) objednatel určí koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi (dále jen koordinátor BOZP ), případně potřebný počet koordinátorů b) objednatel zajistí zpracování plánu BOZP koordinátorem BOZP s platným osvědčením (pověřený zaměstnanec sekce BPPO nebo fyzická osoba dodavatele projektové dokumentace) již ve fázi projektování. Plán BOZP bude součástí projektové dokumentace pro stavební řízení, dále před a v průběhu realizace bude podle potřeb aktualizován c) provést v případě potřeby oznámení o zahájení stavebních prací, v němž je koordinátor BOZP rovněž uveden d) v těchto případech dle regionální dohody o spolupráci Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni (dále jen OIP) a Obvodního báňského úřadu pro území kraje Karlovarského (dále jen OBÚ), kdy OBÚ nevykonává vrchní dozor a působnost přechází na OIP se postupuje přímo podle příkazu 000.P.VOU.BPPO (s tím spojené předávání stavenišť, školení atd.) Podle typu prováděných činností Hornická činnost a činnost prováděná hornickým způsobem ( 2 a 3 z. č. 61/1988 Sb.) Pro tyto činnosti musí být vždy určen závodní, závodní lomu nebo závodní dolu, který odpovídá za bezpečné a odborné provádění činností. Ke kontrole výkonu odborné a bezpečné činnosti zaměstnanců, dodržování technologických předpisů a předpisů BOZP musí být určen technický dozor Ostatní činnosti (stavební, strojní, elektro atd.) Pro tyto činnosti musí být vždy určen technický dozor pro výkon speciálních činností. 5. Zajišťování prohlídek pracovišť a kontrol stavenišť, předaných k provedení prací dodavatele 5.1. Pracoviště podléhající dozoru SBS /OBÚ Sokolov/ a) Odlehlá a roztroušená pracoviště (musí být určená a uvedená v Aplikaci) jedná se o určená pracoviště divize Těžba (lom Jiří, lom Družba, lom Medard), kde provádí dodavatel dílo (např.

8 strana 8 z 17 opravy velkostrojů, dálkové pásové dopravy, opravy zemních a stavebních strojů, stavební práce, opravy technologických zařízení apod.). Na těchto pracovištích se provádějí směnové prohlídky dle 7 odst. (2) vyhlášek ČBÚ č. 26/1989 Sb. a č. 51/1989 Sb. b) Ostatní pracoviště divize Těžba a divize Zpracování (Úprava uhlí, rozvodny pod dozorem SBS) na pracovištích uvedených v předávacím protokolu se provádějí prohlídky pracovišť dle 7 odst. (1) vyhlášek ČBÚ č. 26/1989 Sb. a č. 51/1989 Sb. Výklad k výše uvedenému: Při upřesnění podmínek pro zajištění a provádění prohlídek podle vyhlášek ČBÚ č. 26/1989 Sb. a č. 51/1989 Sb. ve znění pozdějších předpisů, která platí pro hornickou činnost, je třeba se řídit stanoviskem vedení ČBÚ, že za zajištění bezpečného a odborného řízení hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem zodpovídá závodní lomu. Závodní lomu, jakožto vedoucí zaměstnanec ustanovený k zajištění bezpečného a odborného řízení hornické činnosti na důlní organizační jednotce ve výstavbě, v těžbě, v zajištění nebo likvidaci, musí mít vysokoškolské vzdělání příslušného směru, tj. úspěšné ukončení hornicko-geologické fakulty VŠB nebo hornické fakulty Technické univerzity. V případě, že nemůže sám osobně kontrolovat odborné provádění všech druhů prací, které jsou považovány za hornickou činnost či všech druhů dalších prací, které mohou být na důlní organizační jednotce prováděny, musí proto zajistit vhodným způsobem provádění těchto kontrol odborně způsobilými zaměstnanci. Z výkladu, který byl dříve k této otázce publikován předsedou ČBÚ pod názvem Práva a odpovědnost těžebních organizací ve vztahu k organizacím, které vykonávají některé činnosti pro ně dodavatelským způsobem jednoznačně vyplývá, že tyto kontroly může provádět i odborně způsobilý zaměstnanec dodavatelské organizace. Za provádění těchto kontrol je však přímo zodpovědný závodnímu lomu. V praxi to znamená zajistit pro práce na předaném a převzatém pracovišti, odborně způsobilého zaměstnance (přípustné je i smluvně osobu, která není zaměstnancem dodavatele). Tím má dodavatel povinnost následně jmenovitě určit zaměstnance dodavatele (případně více zaměstnanců) k provádění i prohlídek pracoviště v termínech a rozsahu stanoveném 7 vyhl. ČBÚ č. 26/1989 Sb. (č. 51/1989), výsledky prohlídek zapisovat do příslušného deníku (stavební deník, montážní deník, provozní deník apod.) a tento předkládat ke kontrolám v předem stanovených termínech, popř. kdykoliv na požádání. Tento zaměstnanec dodavatele musí splňovat kvalifikaci podle vyhl. ČBÚ č. 298/2005 Sb. Pro práce prováděné dle bodu těžební organizace zajistí ověření odborné způsobilosti dle ust. 7 odst. 2 vyhl. č. 298/2005 Sb., v platném znění, potřebného počtu zaměstnanců jako technického dozoru pro výkon speciálních činností dle ust. 2 odst. 1 písm. k) vyhl. č. 298/2005 Sb. V případě úspěšného složení zkoušky mohou být tito pracovníci pověřeni prováděním směnových prohlídek dle ustanovení 7 odst. 1 vyhlášek č. 26/1989 Sb. a č.51/1989 Sb., v platném znění (směnový technik) a týdenních prohlídek dle citovaného ustanovení vyhlášky (technik bezprostředně nadřízený směnovému technikovi nebo jeho zástupce) uvnitř vyčleněného pracoviště, kde není prováděna HČ ani ČPHZ a na pracovišti nejsou žádné vlivy od HČ a ČPHZ, a to v rozsahu 7 odst. 4, odst. 5, odst. 6 předmětné vyhlášky. Závodní lomu vystavitele ve smlouvě nebo jinou vhodnou formou - v našem případě formou Povolení vstupu na pracoviště nebo Povolení vstupu a současné předání pracoviště, stanoví rozsah předpisů, případně i rozsah provozní dokumentace, s nimiž musí být určený zaměstnanec dodavatele prokazatelně seznámen a jejichž dodržování je povinen kontrolovat pravidelnými prohlídkami Pracoviště podléhající přechodně dozoru SÚIP /OIP Plzeň/ dle bodu

9 strana 9 z 17 Kontrolu stavenišť dle zákona č. 309/2006 Sb. (viz bod 1.3 a 4.2.4) zajišťuje koordinátor BOZP na staveništi. 6. Zásady pro uzavírání obchodních případů, povolování vstupu a předávání pracovišť pro práce právnických a podnikajících fyzických osob, prováděné na pracovištích SBS 6.1. Kvalifikační požadavky na zaměstnance: Mají-li zaměstnanci právnických a podnikajících fyzických osob (popř. podnikající fyzické osoby) vykonávat jakoukoliv hornickou činnost nebo činnost prováděnou hornickým způsobem, musí jejich kvalifikace vyhovovat požadavkům vyhláškám ČBÚ č. 26/1989 Sb., č. 51/1989 Sb.) a vyhl. ČBÚ č. 298/2005 Sb. Stanovený postup: a) Právnická či podnikající fyzická osoba, která bude dodavatelsky provádět jakékoliv hornické práce, má vlastního závodního nebo závodního lomu, přezkoušeného příslušným obvodním báňským úřadem podle vyhl. č. 298/2005 Sb. Tento zaměstnanec je tudíž oprávněn sám zajišťovat potřebné seznámení zaměstnanců dodavatele s obecně závaznými předpisy a (zákony, vyhlášky, normy, prac.postupy) a ověřování jejich odborné způsobilosti. b) Právnická či podnikající fyzická osoba, která bude dodavatelsky provádět jakékoliv práce, při hornické činnosti nebo práce prováděné hornickým způsobem na povrchu, nemá vlastního závodního nebo závodního lomu s kvalifikací podle vyhl. ČBÚ č. 298/2005 Sb. v řadách svých stálých zaměstnanců. V tomto případě musí pro ověření odborné způsobilosti technického dozoru pro výkon speciálních činností - zejména strojní, elektro, stavební (tj. i směnových techniků, provádějících prohlídky pracovišť) a zaměstnanců, kteří se budou podílet na hornické činnosti, získat do pracovněprávního vztahu oprávněného závodního nebo závodního lomu (tj. pracovní poměr nebo dohoda o pracích konaných mimo pracovní poměr podle 3 Zákoníku práce). c) V ostatních případech musí tuto činnost zajišťovat pověřený zaměstnanec vystavitelem Právnická či podnikající fyzická osoba, která bude dodavatelsky provádět jakékoliv práce a není ohrožená HČ ani ČHZ musí splňovat kvalifikační požadavky na technický dozor pro výkon speciálních činností ve smyslu 2, písm. k) vyhlášky ČBÚ č. 298/2005 Sb. v platném znění Zásady pro vystavování protokolů PVS a PP pro zaměstnance právnických a podnikajících fyzických osob: Při řešení vstupu zaměstnanců jiných právnických či podnikajících fyzických osob na pracoviště je nutno vycházet ze stejného ustanovení, které platí pro všechny zaměstnance organizací, provádějících hornickou činnost ve svých dobývacích prostorech, tj. z ustanovení 4 odst. (7) vyhl. ČBÚ č. 26/1989 Sb. nebo 4 odst. (6) vyhl. ČBÚ č. 51/1989 Sb. Pro zpracování protokolů se použije podkladů zavedených v Aplikacích na adrese: a.s..cz/ (podnikový intranet SU, a.s.) v záložce Aplikace-BPPO- Práce dodavatelů v SU, a.s. Součástí Aplikace je podrobný návod (manuál), se kterým je povinen se uživatel před prvním vstupem prokazatelně seznámit. Dohodnuté a odsouhlasené zásady: Pokud osoby, které vykonávají dodavatelsky práci, mají doprovod na pracoviště a na pracovišti je trvale přítomen určený zaměstnanec jako dozor popř. dohled, není nutno vyžadovat ověřování odborné způsobilosti těchto osob ani vypracovat protokol o povolení vstupu.

10 strana 10 z Osobám, vykonávajícím dodavatelsky samostatné práce na pracovištích, v objektech a na technických zařízeních obsazených obsluhou či osádkou (prohlídky, revize, měření, seřizování, dílčí opravy apod.),popř.práce v dosahu HČ a ČPHZ je třeba vydat povolení vstupu Osobám, vykonávajícím dodavatelsky práce související s investiční výstavbou (u které vrchní dozor zajišťuje OBÚ), velkými opravami, rekonstrukcemi apod., při nichž je zařízení odstaveno z provozu (na vyčleněném pracovišti tzn. pracovišti, které nemůže být ohroženo naší hornickou činností nebo činností prováděnou hornickým způsobem a dodavatelsky se vykonává podstatná část prací), je třeba v Aplikaci vystavit zápis o předání a převzetí pracoviště Povolení vstupu a současné předání pracoviště Zneužití přebraného obsahu distribuce dodavatelem se považuje za hrubé porušení smluvních podmínek Povolování vstupu a výstupu osob, vjezdu a výjezdu vozidel na pracoviště a do objektů SU, a.s. pro zaměstnance a vozidla právnických a podnikajících fyzických osob se řídí interním dokumentem č. 000.TOP.VŘ.ŘDS Povolování vstupu a vjezdu do objektů SU, a.s Před uzavřením smlouvy je povinností příslušného odpovědného zaměstnance se přesvědčit, zda je právnická nebo podnikající fyzická osoba kompetentní k provedení příslušných prací v souladu s platnými legislativními předpisy (živnostenský list, koncesní listina, oprávnění pro danou činnost s doložením odborné způsobilosti zaměstnanců), kteří se podílejí na objednané činnosti) V souladu se všemi platnými předpisy jsou povinni příslušní odpovědní zaměstnanci pravidelně vykonávat odpovídající dozor (dohled) a kontrolní činnost nad dodržováním zásad bezpečné práce a požární ochrany a tyto kontroly zaznamenávat do předepsané provozní dokumentace (stavební, provozní nebo montážní deník, kniha kontrol, kniha mimořádných událostí, požární kniha atd.). 7. Seznámení a proškolení právnických a podnikajících fyzických osob s předpisy Pro seznámení a proškolení právnických a podnikajících fyzických osob s předpisy stanovuji následující postup: V níže uvedené tabulce jsou uvedeny typy školení pro dodavatele, které pověření zaměstnanci (školitelé) vyznačí pro seznámení odpovědných osob dodavatelů v Aplikaci. Metodika školení je rozpracována v tabulce č. 1 a bodech Tabulka č. 1 - Rozdělení jednotlivých typů školení Přívlastek školení: Absolvuje dodavatel Absolvuje dodavatel Platné v celé Platné na příslušné Školí sekce Školí příslušná Přenosné (dále školí

11 Typ školení / platnost v měsících Školení odpovědných osob zhotovitele provádějící práce na pracovištích SU, A.S. pod dozorem Školení odpovědných osob z obecných pokynů BOZP, PO a OŽP - SÚIP/SBS/ 36 Školení odpovědných osob zhotovitele (dodavatele) dle konkrétní bezpečnostní osnovy v SU, a.s. dle sekce/24 Školení vedoucích zaměstnanců (odpovědných osob) z PO/ 36 Školení zaměstnanců o požární ochraně/ 24 Školení zaměstnanců o požární ochraně (pro osoby, které se příležitostně zdržují na pracovištích SU, a.s.)/ 24 Odborná příprava preventivních požárních hlídek / 12 Školení všech pracovníků pohybujících se v ochranném pásmu důlní dráhy, vlečky z předpisu D- A1/ 6 Záznam o odborné způsobilosti vedoucího dopravního provozu v důlní dopravě SU, a.s./ 36 Školení všech pracovníků pohybujících se v ochranném pásmu vlečky z předpisu SŽDC Bp1 / 36 před předáním před zahájením prací strana 11 z 17 SU, a.s. divizi/sekci BPPO sekce smluvní partner) Nepřenosné (školí SU, a.s.) x x P x x x x x x x P ( 9, zák. č.309/2006 Sb. P ( 9, zák.č.309/2006 Sb.) x x x N x x x x P x x x P x x N x x N x x N x x N Přenosné = školení dalších osob (zaměstnanců smluvního partnera a jeho poddodavatelů) provádí proškolená odpovědná osoba dodavatele z určené osnovy SU, a.s. před zahájením prací Odpovědný zaměstnanec SU, a.s. dále jen školitel provádějící seznámení a proškolení dodavatele díla, musí být pro dozorovaná pracoviště SBS určený a písemně jmenovaný závodním dolu, lomu nebo závodním a odborně kvalifikovaná osoba minimálně technický dozor dle vyhlášky ČBÚ č. 298/2005 Sb., 2 odst. (1) písm. k) formulář Školitelé prokazatelně seznámí určené zástupce dodavatele s příslušnou provozní dokumentací, přístupovými a příjezdovými cestami (komunikacemi) na konkrétní pracoviště, příslušnou částí havarijního plánu včetně seznámení zaměstnanců dodavatele s HP a systémem prevence závažných havárií, dopravně provozním řádem, riziky a dalšími platnými předpisy pro dané pracoviště Na konkrétních pracovištích SU, a.s. (divize, sekce) je povinností objednatele (specialisty nebo příslušné sekce) provést před zahájením prací prokazatelné seznámení a proškolení zástupců

12 strana 12 z 17 dodavatele s předepsanými bezpečnostními a požárními předpisy včetně platných ID SU, a.s. a ID pro dané pracoviště a s tímto příkazem Seznámení a proškolení odpovědných osob dodavatele, případně jejich zaměstnanců, lze v některých případech zajistit po konzultaci odpovědného zaměstnance objednatele s vedoucím sekce BPPO, případně vedoucím odd. BP nebo PO, odborně způsobilou osobou - RD nebo dalších odborných zaměstnanců sekce BPPO Každý smluvní partner v zastoupení odpovědných osob je povinen před zahájením prací pod dozorem absolvovat Školení odpovědných osob zhotovitele provádějící práce na pracovištích SU, A.S. pod dozorem. Školení provádí pověření zaměstnanci příslušné sekce nebo mechanik sekce. Platnost školení je 3 roky 7.6. Každý dodavatel je povinen před předáním pracoviště/staveniště nebo vystavením POVOLENÍ absolvovat Školení odpovědných osob z obecných pokynů BOZP, PO a OŽP - ČBÚ. Školení provádí pověření zaměstnanci sekce BPPO a jejich platnost jsou 3 roky. Školení jsou nepřenosná. Generální dodavatel stavby musí zajistit maximální počet zaměstnanců (týká se i subdodavatelů) k provedení školení. V případě jednotlivců, doplněných v průběhu realizace díla může jejich školení z BOZP SU, a.s. provést těžební organizací přezkoušená a určená osoba dodavatele stavby s odbornou způsobilostí dle 9 zákona č. 309/2006 Sb., v platném znění. Školení se zaznamená prokazatelně na formulář F Každý dodavatel v zastoupení alespoň jedné odpovědné osoby (vedoucí práce/stavbyvedoucí a jeho zástupce) je povinen před vstupem na pracoviště/staveniště absolvovat Školení vedoucích zaměstnanců (odpovědných osob) o PO. Školení provádí pověření zaměstnanci sekce BPPO a jejich platnost jsou 3 roky. Školení jsou nepřenosná. Proškolení vedoucí zaměstnanci tohoto školení mohou provádět Školení zaměstnanců o PO Každý dodavatel je povinen před vstupem na pracoviště/staveniště dané sekce absolvovat Školení odpovědných osob dodavatele dle konkrétní bezpečnostní osnovy příslušné sekce. Školení provádí školitel dle bodu 7.1 nebo po konzultaci odpovědného zaměstnance objednatele s vedoucím sekce BPPO, případně vedoucím odd. BP, odborně způsobilá osoba sekce BPPO. Platnost školení jsou 3, resp. 2 roky. Generální dodavatel stavby musí zajistit maximální počet zaměstnanců (týká se i subdodavatelů) k provedení školení. V případě jednotlivců, doplněných v průběhu výstavby může jejich školení z BOZP SU, a.s. provést těžební organizací přezkoušená a určená osoba dodavatele stavby s odbornou způsobilostí dle 9 zákona č. 309/2006 Sb., v platném znění. Školení se zaznamená prokazatelně na formulář F Každý dodavatel provádějící práci s otevřeným ohněm v prostorách SU, a.s. vyžadujících zvláštní požárně bezpečnostní opatření, je povinen zajistit v případě potřeby dostatečný počet osob pro absolvování Odborná příprava preventivních požárních hlídek. Školení provádí příslušní zaměstnanci sekce BPPO s odbornou způsobilostí. Platnost školení je 12 měsíců. Školení je nepřenosné V případě prací dodavatele v ochranném pásmu důlní dráhy a vlečky podléhající předpisu D-A1 je povinen zajistit osobu, která absolvuje přezkoušení u revírního dozoru (formulář 1848), které je potřebné k následnému ustanovení do funkce v důlní kolejové dopravě Vedoucí dopravního provozu (formulář 142) v souladu s 000.P.GŘ.BPPO Vedoucí dopravního provozu je povinen absolvovat kvartální Školení vedoucího dopravního provozu pohybujícího se v ochranném pásmu důlní dráhy, vlečky z předpisu D-A1. Školení provádí příslušní odpovědní zaměstnanci SU, a.s. Školení je nepřenosné na ostatní zaměstnance dodavatele a jejich poddodavatele. U krátkodobých nebo jednorázových pracovních činností dodavatelů je možné provést Školení všech pracovníků pohybujících se v ochranném pásmu důlní dráhy, vlečky z

13 strana 13 z 17 předpisu D-A1. Školení provádí příslušní odpovědní zaměstnanci SU, a.s. Platnost školení je 6 měsíců. Školení je nepřenosné V případě prací dodavatele v ochranném pásmu dráhy, vlečky podléhající předpisu SŽDC Bp1 zajistí u všech dotčených osob absolvování Školení všech pracovníků pohybujících se v ochranném pásmu vlečky z předpisu SŽDC Bp1. Školení provádí odpovědný zaměstnanec sekce Kolejová doprava. Platnost školení je 36 měsíců. Školení je nepřenosné Vedoucí zaměstnanec DT určený ŘDT nebo určený vedoucí zaměstnance příslušné sekce, pracoviště, stroje, zařízení před zahájením prací dodavatelem, přezkoumá doklady o seznámení a přezkoušení ostatních zaměstnanců dodavatele s příslušnými ID Školení zaměstnanců o BOZP a PO se vztahuje na všechny fyzické osoby, které se s vědomím zaměstnavatele zdržují na pracovištích/staveništích SU, a.s. a z hlediska PO vykonávají činnost se zvýšeným a vysokým požárním nebezpečím nebo přicházejí do styku s těmito činnostmi. Osoby dodavatele působící na zpracovatelské části SU, a.s. podléhají školení zaměstnanců o PO, i když činnost se zvýšeným a vysokým požárním nebezpečí nevykonávají (školení zajišťuje odpovědný zaměstnanec SU, a.s.) Školení zaměstnanců dodavatele o PO provádí zaměstnanec objednatele, který absolvoval školení vedoucích zaměstnanců. V případě, že se dodavatel zaváže zabezpečit školení vlastních zaměstnanců svými vedoucími zaměstnanci, musí být tito vedoucí zaměstnanci proškoleni osobou s odbornou způsobilostí objednatele Školení vedoucích zaměstnanců a zaměstnanců dodavatele o PO se provádí v rozsahu tématického plánu a časového rozvrhu (pro dodavatele) dle ID 000.P.UVS.BPPO O školení o PO musí být vyhotoven záznam s obsahem školení, datumem provedení a podpisem školitele i školeného. Tento záznam je součástí smlouvy Odbornou přípravu zaměstnanců zařazených do preventivních požárních hlídek provádí osoba s odbornou způsobilostí v rozsahu tématického plánu a časového rozvrhu podle ID 000.P.UVS.BPPO Pokud není ve smlouvě nebo v zápisu o předání a převzetí pracoviště/staveniště uvedeno, že objednatel při provádění prací s otevřeným ohněm zabezpečí činnost PPH z řad zaměstnanců objednatele, musí si dodavatel zabezpečit odbornou přípravu vlastních zaměstnanců u osoby s odbornou způsobilostí. Bude-li odbornou přípravu PPH provádět osoba s odbornou způsobilostí dodavatele, musí osoba odborně způsobilá doložit způsobilost Osvědčením v oboru požární ochrany a při odborné přípravě respektovat ID 000.P.UVS.BPPO to znamená, vycházet z tématického plánu a časového rozvrhu pro PPH platným pro SU, a.s V případě předání neřízených výtisků interních dokumentů SU, a.s. nebo předání na CD nosiči, popř. formou Aplikace pro potřebu proškolení vlastních případně zaměstnanců poddodavatelů vedoucími zaměstnanci cizích právnických a podnikajících fyzických osob, jsou tito povinni tyto materiály nepoužívat k jiným účelům ani je poskytovat jiným osobám. Po ukončení akce budou tyto materiály vráceny vystavovateli. 8. Závěrečná ustanovení 8.1. ruší interní dokument: 000.P.ZL.HM právnických a podnikajících fyzických osob na divizi Těžba

14 8.2. Dokumentace strana 14 z 17 Název záznamu Číslo formuláře Záznam Doba a místo Číslo Skartační Smlouva o dílo (objednávka) Montážní deník Provozní deník Stavební deník Osvědčení o odborné způsobilosti Školení osob zhotovitele provádějící práce na pracovištích SU, a.s. pod dozorem předáka dceřiné společnosti Prezenční listina o seznámení a přezkoušení ostatních osob zhotovitele z obecných pokynů BOZP,PO a OŽP Prezenční listina o seznámení a přezkoušení ostatních osob zhotovitele dle konkrétních osnov BOZP dle sekcí SU, a.s. Protokol o krátkodobém předání pracoviště Povolení vstupu a současné předání pracoviště Povolení vstupu na pracoviště /dokumentu vede vyhodnocuje uložení skartačního znak /schvaluje plánu a lhůta 000.P.VOÚ.BPPO P.VOÚ.BPPO P.VOÚ.BPPO P.VOÚ.BPPO P.VOÚ.BPPO Ved. odd. DS/Ú/HMDT a ved. odd. DS/Ú/HMDZP 131 předák dceřiné společnosti, která je smluvním partnerem Ved. odd. DS/Ú/HMDT a ved. odd. DS/Ú/HMDZP ŘDS Ved. odd. DS/Ú/HMDT a ved. odd. DS/Ú/HMDZP, 2 roky dodavatel - provozní sekce 2 roky předák provozní - provozní sekce sekce 2 roky dodavatel - sekce Investice nebo provozní sekce, 2 roky dodavatel - dodavatel 2 roky - po dobu platnosti (2 roky) 133 Ved. sekce DTČ vedoucí sekce DTČ aplikace Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s. aplikace Práce právnických a vedoucí sekce DTČ, 2 roky 9305 S S S S S S

15 podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s. strana 15 z 17 Zápis o předání a převzetí pracoviště aplikace Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s Související dokumenty Vyhláška ČBÚ č. 22/1989 Sb. ve znění pozdějších předpisů- o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu při hornické činnosti a při dobývání nevyhrazených nerostů v podzemí Vyhláška ČBÚ č. 26/1989 Sb. ve znění pozdějších předpisů - o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu při hornické činnosti a při činnosti prováděné hornickým způsobem na povrchu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška ČBÚ č. 240/2009 Sb., kterou se mění vyhláška ČBÚ č. 26/1989 Sb. Vyhláška ČBÚ č. 51/1989 Sb. ve znění pozdějších předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví a bezpečnosti provozu při úpravě a zušlechťování nerostů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška ČBÚ č. 298/2005 Sb., požadavky na kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška MŽP č. 381/2001 Sb., katalog odpadů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady Vyhláška MŽP č. 384/2001 Sb., o nakládání s PCB, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního dozoru (vyhláška o požární prevenci) Zákon č. 133/1985b Sb. O požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 89/2012 Sb. - Občanský zákoník Zákon č. 262/2006 Sb. - Zákoník práce Zákon č. 309/2006 Sb. O zajištění dalších podmínek BOZP Zákon č. 455/1991 Sb. O živnostenském podnikání Zákon č. 458/2000 Sb. Energetický zákon ČSN Elektrotechnické předpisy. Revize elektrických zařízení. ČSN ed. 2 - Revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání ČSN Zváranie. Bezpečnostné ustanovenie pre zváranie kovov. Projektovanie a príprava pracovísk ČSN Zváranie. Bezpečnostné ustanovenie pre zváranie kovov. Prevádzka ČSN Zváranie. Bezpečnostné ustanovenie pre plameňové zváranie kovov a rezanie kovov ČSN Zváranie. Bezpečnostné ustanovenie pre oblúkové zváranie kovov ČSN Požární bezpečnost tepelných zařízení ČSN Hořlavé kapaliny Prostory pro výrobu, skladování a manipulaci ČSN Požární bezpečnost staveb Nevýrobní objekty ČSN Požární bezpečnost staveb Výrobní objekty 000.P.ŘDT.ŘDT Odpovědnostní a organizační řád divize Těžba

16 strana 16 z P.VOU.BPPO Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách SU, a.s. 000.P.VOU.ŘDZP Povolení k práci 000.TOP.VOU.ŘDS Povolování vstupu a vjezdu do objektů SU, a.s. 000.P.GŘ.BPPO Stanovení funkcí a odpovědností v důlní kolejové dopravě 000.P.UVS.BPPO Školení zaměstnanců o požární ochraně 000.DA1.VŘ.BPPO Pravidla o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci na důlních drahách SŽDC Bp1- Základní směrnice o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci v železniční dopravě Dokument ČBÚ - Práva a odpovědnost těžebních organizací ve vztahu k organizacím, které vykonávají některé činnosti pro ně dodavatelským způsobem a další dokumenty uváděné v aplikaci Regionální dohoda SBS/04506/2013 Protokol OBÚ č. j. SBS 03400/2014/OBÚ Použité zkratky a pojmy BHP bezpečnost a hygiena práce BOZP bezpečnost a ochrana zdraví při práci BP bezpečnost práce CD nosič digitální nosič pro záznam dat ČBÚ - Český báňský úřad ČPHZ činnost prováděná hornickým způsobem ČR Česká republika ČSN Česká technická norma DS divize Služby DZP divize Zpracování EPS elektrická požární signalizace HČ hornická činnost HZS KVK - hasičský záchranný sbor karlovarského kraje HZSP hasičský záchranný sbor podniku ID interní dokument OBÚ obvodní báňský úřad OIP oblastní inspektorát práce OZO odborně způsobilá osoba OŽP ochrana životního prostředí PO požární ochrana PP povolení vstupu a současné předání pracoviště PPH preventivní požární hlídka PVS povolení vstupu na pracoviště RD revizní dozor ŘDT ředitel divize Těžba SBS státní báňská správa SHZ stabilní hasicí zařízení SOD smlouva o dílo SOO sdružení odborových organizací SU, a.s. - Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. SÚIP Státní úřad inspekce práce SŽDC Správa železniční dopravní cesty THP - technický pracovník

17 VŠB vysoká škola báňská ZP - zákoník práce strana 17 z 17 koordinátor BOZP objednatel pracovník vystavitel závodní lomu (závodní) zhotovitel = dodavatel=smluvní partner odborně způsobilý zaměstnanec - je fyzická nebo právnická osoba určená zadavatelem stavby k provádění stanovených činností podle zákona č. 309/2006 Sb. při přípravě a realizaci stavby - je zaměstnanec, který má souhrn technických a dalších odborných znalostí, jakož i znalost obecně závazných právních předpisů a to v rozsahu potřebném pro bezpečný a spolehlivý výkon práce nebo funkce = zaměstnanec = objednatel - je zaměstnanec odpovědný za bezpečné řízení hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým způsobem - je smluvní strana poskytující službu (např. opravu) zastoupená příslušným ředitelem nebo jím pověřeným zaměstnancem - je zaměstnanec, který má souhrn technických a dalších odborných znalostí, jakož i znalost obecně závazných právních předpisů a to v rozsahu potřebném pro bezpečný a spolehlivý výkon práce nebo funkce 8.5. Rozdělovník Funkce člen představenstva pověřený řízením Výrobně obchodního úseku ředitel divize Těžba ředitel divize Zpracování ředitel divize Služby závodní lomů vedoucí sekce Hlavní inženýr vedoucí sekce Důlně technické činnosti vedoucí sekce Skrývka vedoucí sekce Těžba uhlí vedoucí sekce Báňská příprava vedoucí sekce Kolejová doprava vedoucí sekce Úprava uhlí vedoucí sekce Elektroprovoz vedoucí sekce Údržba vedoucí sekce Hospodářská správa vedoucí personálního oddělení předseda Rady Sdružení odborových organizací

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s.

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Strana 1 z 23 Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Druh dokumentu: Název dokumentu: Číslo dokumentu: Práce právnických a podnikajících fyzických osob v podmínkách Jméno: Funkce: Útvar: Datum: Podpis:

Více

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s.

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Strana 1 z 5 Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Druh dokumentu : Název dokumentu: Číslo dokumentu :. Jméno: Funkce: Útvar: Datum: Podpis: Vypracoval: Jaroslav Paták Techn. pracovník SÚ/BPPO 24.4.2018

Více

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s.

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Strana 1 ze 7 Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Druh dokumentu: Název dokumentu: Číslo dokumentu: 000.TOP.VOÚ. Jméno: Funkce: Útvar Datum: Podpis: Vypracoval: Ing. Radek Exner referent DS/EK 22.

Více

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s.

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Strana 1 z 10 Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Druh dokumentu : Název dokumentu: Číslo dokumentu : Zajištění požární ochrany v podmínkách Sokolovské Jméno: Funkce: Útvar: Datum: Podpis: Vypracoval:

Více

TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH

TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH Tematický plán a časový rozvrh školení zaměstnanců a odborné přípravy

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 118 12 Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 10. 12. 2002 S M Ě RNICE pro provádění a organizaci požární ochrany v objektech a na pracovištích Ministerstva školství,

Více

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE 2 OBSAH ZÁZNAM O ZMĚNÁCH... 4 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE... 5 Kapitola I. Úvodní ustanovení... 5 Kapitola II. Odborná

Více

BOZP. Státní odborný dozor

BOZP. Státní odborný dozor Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_12 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Zajištění požární ochrany na pracovištích

Zajištění požární ochrany na pracovištích Zajištění požární ochrany na pracovištích Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou požární ochrany (PO) se zabývám více než 23 let. Má práce byla několikrát

Více

R o z s a h z n a l o s t í

R o z s a h z n a l o s t í České dráhy, a.s. S m ě r n i c e pro školení a pro odbornou přípravu zaměstnanců Českých drah o požární ochraně Schváleno generálním ředitelem Českých drah dne pod čj.: Účinnost od: R o z s a h z n a

Více

I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB.

I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB. TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Schválil:.. V dne:. Platnost od: Zpracoval: I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB. Příčiny požárů

Více

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO Osnova č. 1 - Školení zaměstnanců a odborná příprava preventistů PO Osnova č. 2 - Školení vedoucích zaměstnanců Osnova č. 3 - Školení osob, pověřených zabezpečením

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. 1 Rozsah platnosti

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. 1 Rozsah platnosti 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi NABÍDKA SLUŽEB Jiří Dvořák autorizovaný inspektor specialista bezpečnosti práce analýza rizik koordinátor BOZP na staveništi zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Stanovení obsahu a způsob vedení provozní dokumentace a stanovení termínů, lhůt, rozsahu kontrol,

Více

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE

České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE České dráhy, a.s. ČD Ok 2 PŘÍLOHA 2 ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE OBSAH Záznam o změnách... 3 ČÁST PRVNÍ ODBORNÁ ZPŮSOBILOST V ELEKTROTECHNICE... 4 Kapitola I Úvodní ustanovení... 4 Kapitola II

Více

Zákon č. 174/1968 Sb.

Zákon č. 174/1968 Sb. Zákon č. 174/1968 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 575/1990 Sb., zákonem č. 159/1992

Více

ŽD P2-1. Požadavky na odbornou způsobilost dodavatelů při činnostech na dráze Železnice Desná provozované firmou SART stavby a rekonstrukce a.s.

ŽD P2-1. Požadavky na odbornou způsobilost dodavatelů při činnostech na dráze Železnice Desná provozované firmou SART stavby a rekonstrukce a.s. ŽD P2-1 ŽD P2-1 Požadavky na odbornou způsobilost dodavatelů při činnostech na dráze Železnice Desná provozované firmou SART stavby a rekonstrukce a.s. Účinnost od 1. května 2013 Schváleno ředitelem ŽD

Více

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. nadpis vypuštěn

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. nadpis vypuštěn 174/1968 Sb. ZÁKON ze dne 20.prosince 1968 o státním odborném dozoru nad bezpečností práce Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb. Změna: 47/1994 Sb. Změna: 71/2000 Sb. Změna: 124/2000 Sb. Změna: 151/2002

Více

Aktualizace - Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 4/2011

Aktualizace - Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 4/2011 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Aktualizace - Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 4/2011 Tématický plán a časový rozvrh školení zaměstnanců o požární ochraně a odborné přípravě

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 01.07.1992 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1992 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 340 V Y H L Á Š K A Českého báňského

Více

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu

21/1979 Sb. VYHLÁŠKA. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.)

Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Ing. Martin Kruczek L 8 POŽADAVKY NA ODBORNOU KVALIFIKACI (VYHL. Č. 298/2005 SB.) Novelizace prováděcího právního předpisu k zákonu č. 61/ 1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě,

Více

338/2005 Sb. vyhlašuje ZÁKON. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce

338/2005 Sb. vyhlašuje ZÁKON. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce 338/2005 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 575/1990 Sb., zákonem č. 159/1992 Sb.,

Více

Titul předpisu: Úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá z pozdějších změn

Titul předpisu: Úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá z pozdějších změn Titul předpisu: Úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá z pozdějších změn Citace: 338/2005 Sb. Druh předpisu: Úplné znění zákona Částka: 120/2005

Více

Rozsah platnosti. Vyhrazená plynová zařízení

Rozsah platnosti. Vyhrazená plynová zařízení 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti

Více

Smlouva o dílo č.1301-0075-a4 PODMÍNKY OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, BOZP, POŽÁRNÍ OCHRANY A RIZIK

Smlouva o dílo č.1301-0075-a4 PODMÍNKY OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, BOZP, POŽÁRNÍ OCHRANY A RIZIK Příloha č. 2 PODMÍNKY OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, BOZP, POŽÁRNÍ OCHRANY A RIZIK Skupina Dalkia v České republice, tvořena společnostmi Dalkia Česká republika, a.s., AmpluServis, a.s., Dalkia Kolín, a.s.,

Více

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče)

A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů. (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) A TESTY pro písemnou část zkoušky z obecných předpisů (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Jakou funkci plní ze zákona č. 174/1968 Sb. Institut technické

Více

Vyhláška č. 21/1979 Sb.

Vyhláška č. 21/1979 Sb. Vyhláška č. 21/1979 Sb. VYHLÁŠKA Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 22. ledna 1979, kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich

Více

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince 1968. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb.

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince 1968. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb. 174/1968 Sb. ZÁKON ze dne 20.prosince 1968 o státním odborném dozoru nad bezpečností práce Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb. Změna: 47/1994 Sb. Změna: 71/2000 Sb. Změna: 124/2000 Sb. Změna: 151/2002

Více

STANOVISKO KE KVALIFIKACI pracovníků provádějících práce na elektromobilech a vozidlech s hybridním pohonem

STANOVISKO KE KVALIFIKACI pracovníků provádějících práce na elektromobilech a vozidlech s hybridním pohonem TECHNICKÁ INSPEKCE ČESKÉ REPUBLIKY organizace státního odborného dozoru U Balabenky 1908/6, 180 00 Praha 8 Technická inspekce České republiky vydává ve smyslu vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978 Sb., o odborné

Více

ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE, POŽÁRNÍ OCHRANY A MOTIVAČNÍ ŠKOLENÍ K PREVENCI RIZIK

ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE, POŽÁRNÍ OCHRANY A MOTIVAČNÍ ŠKOLENÍ K PREVENCI RIZIK 6 OSNOVA ŠKOLENÍ Stanovit obsah školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP je zákonnou povinností zaměstnavatele, která mu vyplývá ze zákoníku práce ( 103). Platí to i v případě, objedná-li

Více

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP), zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice

Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice se změnami: 98/1982 Sb. uveřejněno v: č. 11/1978 Sbírky zákonů na straně 0206 schváleno:

Více

1 85 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších

1 85 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších Obecně závazná vyhláška města Lanškroun č. 4/2005 ze dne 21. 9. 2005 k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Zastupitelstvo Města Lanškroun se na svém zasedání

Více

Práce s otevřeným ohněm a rozpálenými předměty

Práce s otevřeným ohněm a rozpálenými předměty předměty Strana: 1 z: 10 předměty Schválil: Ing. Tomáš Procházka, v.r. generální ředitel Synthesia, a.s. Určeno jen pro vnitřní potřebu. Předávání, kopírování a sdělování obsahu není dovoleno, pokud to

Více

VYHLÁŠKA. Vyhláška o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti...- účinnost od

VYHLÁŠKA. Vyhláška o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti...- účinnost od Vyhláška o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti...- účinnost od 15.6.2006 298 VYHLÁŠKA ze dne 12. července 2005 o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou

Více

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti - 1 - Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti Od 1. dubna 2012 byl výrazně zpřísněn dohled na zjišťování nelegální práce, tak jak ji nově definuje

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY Vnitřní předpis Městského úřadu Velké Hamry č. VS/01/2017 ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU VELKÉ HAMRY I. Úvodní ustanovení Organizační řád Městského úřadu Velké Hamry vychází zejména

Více

Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých průkazů a povolení ke vstupu do prostor Českých drah, a.s., a vydávání průkazů pro externí společnosti

Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých průkazů a povolení ke vstupu do prostor Českých drah, a.s., a vydávání průkazů pro externí společnosti ČD O 2 Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých průkazů a povolení ke vstupu do prostor Českých drah, a.s., a vydávání průkazů pro externí společnosti Úroveň přístupu A ČD O 2 Předpis pro vydávání Zaměstnaneckých

Více

dokladem o ukončeném vysokoškolském vzdělání, e) odbornou praxí odborná činnost vykonávaná při při hornické činnosti nebo činnosti prováděné

dokladem o ukončeném vysokoškolském vzdělání, e) odbornou praxí odborná činnost vykonávaná při při hornické činnosti nebo činnosti prováděné Částka 141 Sbírka zákonů č. 378 / 2012 Strana 4917 378 VYHLÁŠKA ze dne 8. listopadu 2012, kterou se mění vyhláška č. 298/2005 Sb., o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Č. j. ČŠIE-823/10 E o státní a kontrole podle ustanovení 174 odst. 2 písm. d) a e) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 5 227/2009/DI Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 24. května 2007, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

Odborná způsobilost. HZS podniků. JSDH obcí nebo podniků ÚPLNÉ ZNĚNÍ

Odborná způsobilost. HZS podniků. JSDH obcí nebo podniků ÚPLNÉ ZNĚNÍ Odborná způsobilost zaměstnanců zařazených na vybraných funkcích v jednotkách HZS podniků a členů vykonávajících službu v JSDH obcí nebo podniků jako svoje zaměstnání v hlavním pracovním poměru ÚPLNÉ ZNĚNÍ

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant n. Ostravicí č. 11/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant n. Ostravicí č. 11/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant n. Ostravicí č. 11/2008 Přehled ověření znalostí zaměstnanců v oblasti bezpečnosti a hygieny, požární ochrany a přehled některých

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ druh předpisu : číslo: vnitřní směrnice 2/BOZP výtisk číslo: 1 Název: PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Obsah : 1. Základní ustanovení.

Více

PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA SCHZ

PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA SCHZ Stavební bytové družstvo SCHZ předpis č.: OS - 16 vydání č.: 1 platnost od : 13.9. 2006 počet str. : 6 typ ON : ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE název ON : PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA

Více

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců...

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců... Studijní opora Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky Garant předmětu: prof. Ing. Aleš Komár CSc. Obsah: 1. Školení zaměstnanců... 2 2. Školení vedoucích zaměstnanců... 3 3. Školení

Více

Pokyn ředitele odboru systému bezpečnosti provozování dráhy

Pokyn ředitele odboru systému bezpečnosti provozování dráhy Pokyn Úroveň přístupu A SŽDC PO-18/2018-ŘO18 Pokyn ředitele odboru systému bezpečnosti provozování dráhy Zajištění ochrany osobních údajů při zjišťování příčin a okolností vzniku mimořádných událostí,

Více

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel

Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Strana: 1 Organizační směrnice Provozní předpis pro provoz služebních vozidel Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412 Zpracoval:

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS PŘÍLOHA Č. 2 k Příkazní smlouvě INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS VÝKONOVÁ FÁZE Č. 5 PŘÍPRAVNÁ FÁZE - ZABEZPEČENÍ SMLUVNÍCH VZTAHŮ 1. Technická, odborná, kontrolní a organizační činnost při práci se všemi stupni

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 542/2014/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 28. prosince 2006, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

Směrnice ředitele č. / 2011

Směrnice ředitele č. / 2011 ÚSTŘEDNÍ VOJENSKÁ NEMOCNICE PRAHA Ev. č.: / 2011 - ÚVN V Praze dne. července 2011 Výtisk číslo: Počet listů: Přílohy neutajované: / Schvaluji: ředitel Ústřední vojenské nemocnice Praha plukovník prof.

Více

A. STAVEBNÍ DENÍK / stavby centrální /

A. STAVEBNÍ DENÍK / stavby centrální / Správa železniční dopravní cesty, státní organizace smluvní vzor objednatele Schválen č.j.: S 17307/09- OI A. STAVEBNÍ DENÍK / stavby centrální / Stavba / název dle SoD /:............ Číslo stavby /objednatele

Více

240/2006 Sb. VYHLÁŠKA

240/2006 Sb. VYHLÁŠKA 240/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 12. května 2006, kterou se mění vyhláška č. 298/2005 Sb., o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým

Více

Metodický pokyn pro ověřování způsobilosti právnických osob k provádění technickobezpečnostních zkoušek drážních vozidel. I. Úvod

Metodický pokyn pro ověřování způsobilosti právnických osob k provádění technickobezpečnostních zkoušek drážních vozidel. I. Úvod Drážní úřad Wilsonova 80 121 06 Praha 2 Č. j.: 1-1134/06-DÚ Metodický pokyn pro ověřování způsobilosti právnických osob k provádění technickobezpečnostních zkoušek drážních vozidel I. Úvod 1. Tento metodický

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Ing. Zdeněk Neset 23. 5. 2017, Praha Oblastní inspektoráty 2 Vývoj úrazovosti v ČR v letech 2005 až 2016 Úrazy nahlášené SÚIP

Více

Organizace zabezpečení požární ochrany na Masarykově. univerzitě (ve znění účinném od 4.3.2005)

Organizace zabezpečení požární ochrany na Masarykově. univerzitě (ve znění účinném od 4.3.2005) Směrnice rektora č. 4/2005 Organizace zabezpečení požární ochrany na Masarykově univerzitě (ve znění účinném od 4.3.2005) V souladu s ustanovením 5 a 6 zákona České národní rady č. 133/1985 Sb. o požární

Více

ČESKÝ BÁŇSKÝ ÚŘAD. č. 44/1988 Sb.

ČESKÝ BÁŇSKÝ ÚŘAD. č. 44/1988 Sb. ČESKÝ BÁŇSKÝ ÚŘAD Zákon o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění zák. ČNR č. 541/1991 Sb., zák. č. 10/1993 Sb., zák. č. 168/1993 Sb., zák. č. 132/2000 Sb., zák. č. 258/2000 Sb.,

Více

SYSTÉM ŠKOLENÍ PRO ZÍSKÁNÍ A UDRŽENÍ ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI

SYSTÉM ŠKOLENÍ PRO ZÍSKÁNÍ A UDRŽENÍ ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNI CESTA 2018 10. - 12. dubna 2018 SYSTÉM ŠKOLENÍ PRO ZÍSKÁNÍ A UDRŽENÍ ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI Ing. Jitka Češková SŽDC, Generální ředitelství, Odbor personální, Praha 1. ÚVOD Systém školení

Více

S B Í R K A interních aktů řízení ředitele Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy

S B Í R K A interních aktů řízení ředitele Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy S B Í R K A interních aktů řízení ředitele Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Ročník: 2015 V Praze dne 25. května 2015 Částka: 12 O B S A H: Část I. 11. pokyn ředitele Hasičského záchranného

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

Pravidla pro školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a přezkušování

Pravidla pro školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a přezkušování Pravidla pro školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a přezkušování Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.5.2011 1.5.2011 1 Dne: 29.4.2011 Dne: 16.5.2011 1 / 6 Pravidla pro školení o bezpečnosti

Více

27 LPG (zkapalněný zemní plyn)

27 LPG (zkapalněný zemní plyn) TARMAC CZ a.s. PŘÍLOHA 2.3. část 1 Pravidla o ochraně zdraví a bezpečnosti práce a ochraně životního prostředí pro dodavatele (dále jen Pravidla) Prohlášení o porozumění a souhlasu s Pravidly Vyplní odpovědný

Více

NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb.

NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb. NOVELA ZÁKONA č. 309/206 Sb. VIZE: SPOLEČNÁ VIZE SPOLOČNÁ VIZIA Bezpečnost na staveništi MISE: Osvěta a vzdělávání zadavatelů a zhotovitelů staveb, projektantů, dozorů, SÚ, samosprávy obcí zaměřené na

Více

S B Í R K A O B S A H:

S B Í R K A O B S A H: S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 2013 V Praze dne 19. února 2013 Částka: 11 O B S A H: Část I. 11. Pokyn generálního ředitele

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Používání Knihy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dále jen Knihy BOZP) a povinnosti vedoucích

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1978. Uverejnené: 22.05.1978 Účinnosť od: 01.01.1979

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1978. Uverejnené: 22.05.1978 Účinnosť od: 01.01.1979 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1978 Uverejnené: 22.05.1978 Účinnosť od: 01.01.1979 50 V Y H L Á Š K A Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu ze dne 19. května 1978 o odborné

Více

UCJF - školení zaměstnanců z BOZP

UCJF - školení zaměstnanců z BOZP UCJF - školení zaměstnanců z BOZP Důležité právní předpisy Povinnosti zaměstnavatele Práva zaměstnanců Povinnosti zaměstnanců Vnitřní předpis BOZP na MFF ÚČJF - Vyhodnocená rizika Vyhodnocená rizika -

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Řidič závěsné lokomotivy v dole (kód: 21-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

S B Í R K INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA O B S A H :

S B Í R K INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA O B S A H : S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY A NÁMĚSTKA MINISTRA VNITRA Ročník: 2005 V Praze dne 11. března 2005 Částka: 8 O B S A H : Část I. 8.

Více

NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje

NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje č. 1/2002 ze dne 27.6.2002 kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob (úplné znění se změnami a doplňky

Více

Rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Kód: SR/8/2007 Druh: SMĚRNICE REKTORA Název: Školení BOZP Organizační Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně závaznost: Datum vydání: 1. října 2007 Účinnost od: 1. října 2007 Vydává: prof. Ing. Ignác Hoza, CSc.,

Více

Stavební deník. Jednoduchý záznam o stavbě

Stavební deník. Jednoduchý záznam o stavbě Jednoduchý záznam o stavbě STAVEBNÍ DENÍK A JEHO NÁLEŽITOSTI Výňatek ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) a vyhlášky č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb: 157

Více

POŽÁRNÍ OCHRANA. Vodohospodářská společnost Sokolov, s.r.o. POŽÁRNÍ OCHRANA. Vytištěním byl pořízen NEŘÍZENÝ (neaktualizovatelný)dokument!

POŽÁRNÍ OCHRANA. Vodohospodářská společnost Sokolov, s.r.o. POŽÁRNÍ OCHRANA. Vytištěním byl pořízen NEŘÍZENÝ (neaktualizovatelný)dokument! strana 1 z 10 vypracoval: František Svoboda útvar : ÚŘ datum: 23.10.2008 podpis: schválil: podpis: ing.petr Pösinger, Ph.D. platnost od: 27.října 2008 číslo revize: 3 platnost revize od: 1.1.2015 Vytištěním

Více

S B Í R K INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY. Část I.

S B Í R K INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY. Část I. S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 2011 V Praze dne 29. června 2011 Částka: 28 O B S A H: Část I. 28. Pokyn generálního ředitele

Více

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technická univerzita V Liberci 461 17 Liberec I, Hálkova 6 Telefon : 485351111, Fax : 485105882 Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technické univerzity v Liberci V Liberci dne 12.03.2007 1. ÚVODNÍ

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Řidič kolesového nakladače (kód: 21-020-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Řidič kolesového

Více

Řízení výroby a poskytování služeb

Řízení výroby a poskytování služeb datum platnosti: 1/2/2011 výtisk číslo: 1 vydání: 1. nahrazuje: jméno funkce datum podpis Zpracoval: Eva Klierová PVIS manažer projektu 1/2/2011 Schválil: Jozef Dírer prokurista 1/2/2011 Rozdělovník výtisků

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21)

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Dispečer důlní výroby (kód: 21-064-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Báňský technik

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_06 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11. Směrnice č. 11

ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11. Směrnice č. 11 ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11 Název Číslo Vlastník Směrnice č. 11 TEMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÉ ROZVRHY ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY ZAMĚSTNANCŮ ZAŘAZENÝCH DO POŽÁRNÍCH HLÍDEK A VZOROVÉ

Více

OBCHODNĚ-PROPAGAČNÍ ČINNOST

OBCHODNĚ-PROPAGAČNÍ ČINNOST Druh dokumentu: POKYN PŘEDSEDY Účinnost od: Verze č.: Počet stran: Strana č.: 3. 1. 2014 3.0 9 1 Číslo výtisku: 1 Číslo kopie: Datum: Garant: Funkce: Podpis: 3. 1. 2014 Mgr. Petr Prchal ředitel odboru

Více

V rámci přípravy výstavby: kontrola veškerých podkladů předaných objednatelem nebo jím pověřenou osobou zhotoviteli stavby;

V rámci přípravy výstavby: kontrola veškerých podkladů předaných objednatelem nebo jím pověřenou osobou zhotoviteli stavby; Krajská správa silnic Libereckého kraje Československé armády 4805/24, 466 05 Jablonec nad Nisou Fakturační adresa je: Liberecký kraj se sídlem: U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 zastoupený: Mgr. Stanislavem

Více

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Řidič důlní kolejové lokomotivy (kód: 21-050-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Hornictví a hornická geologie, hutnictví a slévárenství (kód: 21) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3

1. ÚČEL ROZSAH PLATNOSTI POJMY A ZKRATKY POPIS... 3 Obsah: 1. ÚČEL... 3 2. ROZSAH PLATNOSTI... 3 3. POJMY A ZKRATKY... 3 3.1 Audit SMK... 3 3.2 Vedoucí auditor/auditor... 3 3.3 Zpráva z auditu kvality... 3 3.4 Zkratky... 3 4. POPIS... 3 4.1 Plánování auditu...

Více

Úvodní ustanovení. Čl. 2 Základní pojmy

Úvodní ustanovení. Čl. 2 Základní pojmy 39 P O K Y N generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 2. října 2012, kterým se stanovují pravidla provádění kontrol hasičskými záchrannými sbory krajů podle 33 zákona č.

Více

METODIKA ME 51/02 DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ STAVBY

METODIKA ME 51/02 DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ STAVBY ČEZ DISTRIBUCE SKUPINA ČEZ parafa správce dokumentace nebo pověřeného zaměstnance pořadové číslo kopie DRUH DOKUMENTU METODIKA ČÍSLO DOKUMENTU ME 51/0 NÁZEV DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ STAVBY HLAVNÍ

Více

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště:

Povinnost oznámit zahájení stavby oblastnímu inspektorátu práce příslušnému podle místa staveniště: Úkoly zadavatele stavby, jejího zhotovitele, popř. fyzické osoby, která se podílí na zhotovení stavby, a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle Zákona č. 309/2006 Sb., kterým

Více

Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Předpis SŽDC Bp1 o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Nový bezpečnostní předpis SŽDC (určeno pro zaměstnance SŽDC bez vstupu do provozované dopravní cesty) Úvod k prezentaci Tato prezentace slouží

Více

Směrnice Stanovení organizace zabezpečení PO. 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Ing. Kateřina Patzeltová Technik PO

Směrnice Stanovení organizace zabezpečení PO. 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Ing. Kateřina Patzeltová Technik PO Směrnice Stanovení organizace zabezpečení PO (PO-S1) Školské zařízení 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Datum platnosti/ účinnosti Vypracovala Kontrolovala Schválil Ing. Kateřina Patzeltová Technik

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška o odborné způsobilosti v elektrotechnice Citace pův. předpisu: 50/1978 Sb. Částka: 11/1978 Sb. Datum přijetí:

Více

Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace

Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D5-2 Prováděcí opatření k předpisu pro tvorbu a zpracování základní dopravní dokumentace Doplňující ustanovení

Více

Směrnice O ORGANIZACI A ZAJIŠTĚNÍ POŽÁRNÍ OCHRANY

Směrnice O ORGANIZACI A ZAJIŠTĚNÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 19, 360 01 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Označení dokumentu: 63/ 2014 Počet stran: 11 Počet příloh: 1 Verze:1 Platnost od: 1.8.2014 Směrnice O ORGANIZACI A ZAJIŠTĚNÍ

Více

Požární ochrana v obcích

Požární ochrana v obcích Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany 2011 prevence 1 JSDHO x SDH V obci zpravidla působí sbor dobrovolných hasičů (SDH),

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název:

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název: Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik Název: ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Analýza rizik Revize č.: 0 Vydána dne: 20. 1. 2014 Platí od: 20. 1. 2014 1. ÚČEL... 2 1.1. Tato OS stanovuje závazný postup a povinnosti

Více

Poř. č.. Osamělá 40, Brno

Poř. č.. Osamělá 40, Brno Příručka praktického rádce pro výstavbu a provoz v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví, požární bezpečnosti a ochrany životního prostředí Poř. č.. Pro ENERGIS 92, s.r.o. zhotovil: a provoz v oblasti

Více