Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT"

Transkript

1 Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT

2 Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT

3 Aplikace na podmínky školství a oblast ICT Vlivu práce s výpočetní technikou na zdraví a výkonnost studentů a žáků. Pracovní podmínky učitele.

4 Problematika se týkát zejména: člověka a jeho zrakové i psychické zátěže; vlastní zobrazovací jednotky (VDU); ergonomického uspořádání pracoviště; obecných hygienických požadavků (na osvětlení, hluk, mikroklima); vybavení pracoviště a pravidla pohybu na pracovišti v souladu s BOZP.

5 Člověk k a jeho zraková i psychická zátěž Schéma

6 Rušivé vlivy Celková zátěž NÁROČNOST EMOČNÍ VLIVY Nálady, motivace mezilidské vztahy smyslového vnímání PSYCHICKÉ NÁROKY Zraková na myšlení na pozornost Rozlišení detailu Akomodace Adaptace Sluchová Hmatová na paměť na rozhodování Chuťová Čichová Osvětlení

7 Zraková zátěž kromě vykonávané zrakové činnosti ji ovlivňuje přirozená proměnlivost denního světla, vytváření vhodných jasových a barevných kontrastů pro rozlišování potřebných detailů a dostatečné světelné podmínky pro adaptaci zraku. Pro vytvoření zrakové pohody je potřeba eliminovat světlem vyvolávané rušivé vlivy (např. míhání světla nebo nevhodné prostorové či časové rozložení) a současně zajistit další související podmínky jako např. vizuální kontakt s venkovním okolím.

8 Psychická zátěž Emoce (nálady) vyvolané např. motivací nebo vzájemnými mezilidskými vztahy, může ovlivnit i nedostatek denního světla (např. známý syndrom nemocných budov) nebo působení různých barev světla. Psychické nároky (např. na soustředění či rychlost rozhodování) mohou být zvyšovány například i odváděním pozornosti při nevhodném osvětlení.

9 Zobrazovací jednotka (Visual( dispay unit) Na počátku rozvoje osobních počítačů zdroj neionizujícího záření (ve velmi širokém vyzařovacím spektru). Úroveň elektrického a magnetického záření byla vždy nízká a závislá na druhu a velikosti obrazovky.

10 Současné monitory svojí konstrukcí obrazovky splňují velmi přísné normy pro vyzařování (MPR II nebo TCO (např. 03), iniciátorem Švédská konfederace profesionálních zaměstnanců). Při dodržení běžných provozních podmínek (např. při pozorovací vzdálenosti > 0,35 m) nepohlíží na obrazovku jako na zdroj hygienicky nebezpečného NIZ (popř. obrazovky typu LCD již nevyzařují vůbec!).

11 Poznámka Vlivem elektrostatického pole obrazovky může dojít ke zvýšenému usazovaní prachu na obličeji, což může vyvolat i nepříznivé kožní reakce. Je nutné dodržovat čistotu a dostatečnou vlhkost prostředí.

12 Významným problémem, se kterým se dnes pracovníci potýkají, je syndrom počítačového vidění (CVS), který může způsobit bolesti hlavy, únavu očí, bolest krku a zad a citlivost ke světlu.

13 Zásadní u obrazovek je, aby se nevyskytovaly závady jako je kmitání, plavání či poskakovaní znaků, řádků, střídaní jasů apod. Jas a kontrast mezi znaky a pozadím na obrazovce musí být snadno regulovatelný. Jas obrazovky nesmí být menší než 35 cd/m 2 a doporučuje se pozitivní nastavení (tmavé znaky na světlém pozadí kladná polarita)! Výhodou je, když můžeme regulovat velikost rozlišovaných znaků.

14 Doporučovaná vzdálenost obrazovky od očí pracovníka má být minimálně 40 cm a obrazovka musí být volně posunovatelná s možností výškové nastavitelnosti. Nejvhodnější umístění je horizontálně i vertikálně kolmé na pohled pracovníka. Horní okraj obrazovky má být ve výši oka sedícího pracovníka nebo níž.

15 Umíst stění monitoru Horní řádka textu na obrazovce by měla být nepatrně pod úrovní očí. To proto, že jakákoliv část obrazovky nad úrovní očí zvyšuje napětí v krku a ramenech. Pokud máte obrazovku moc vysoko, protože např. leží na počítači, investujte do závěsu na počítač, který se umístí pod stůl. Umístění pod stůl umožní nejenom lepší pozici obrazovky, ale také vytvoří více prostoru na stole. A naopak, pokud je monitor umístěný moc nízko, uvažujte o podložce nebo nastavitelném rameni pro monitor, umožňující jeho zvednutí nad stůl.

16 Obrazovka by měla být umístěna v jedné přímce s klávesnicí, aby se minimalizovalo otáčení krku a/nebo těla. Udržování symetrie těla je dalším důležitým faktorem správných pracovních návyků.

17 Instalace účelového osvětlení na každém pracovišti je dalším způsobem boje s CVS. Osvětlení není většinou dostatečně jasné pro většinu prací za stolem. V kabinetech: bodová světla problém řeší přímým osvětlením místa, kde je ho potřeba nejvíce na práci nebo na ruce. Dobrá bodová světla umožňují široký okruh nastavení, aby se zabránilo záření na monitor, pracovní plochu a dokumenty. Ty nejlepší mají také asymetrický design, který redukuje záření.

18 Opatřen ení omezující rizika Práce musí být přerušována bezpečnostními přestávkami nebo změnami činnosti. Přestávky 5 až 10 minut po každých dvou hodinách práce.

19 Součástí požadavků je i oddělení klávesnice od obrazovky tak, aby byly umožněny co nejvhodnější pohyby při ovládání a pracovní poloha. Povrch klávesnice musí být matný, aby nevznikaly rušivé odrazy a znaky na tlačítkách musí být dobře čitelné.

20 Ergonomické uspořádání pracoviště Pracovištěm se rozumí soustava zahrnující zobrazovací jednotku, popřípadě vybavenou klávesnicí či jiným vstupním zařízením a nebo softwarem určujícím rozhraní člověk / počítač, volitelným příslušenstvím, tiskárnou, včetně stojanu na dokumenty, pracovního sedadla, pracovního stolu nebo desky a bezprostředního pracovního prostředí.

21 Pracoviště má být prostorově i plošně řešeno tak, aby byl umožněn pracovníkům snadný přístup, změna pracovní polohy, střídání pohybů a volný pohyb na pracovišti.

22 Pracovní místo Pracovní místo musí být uspořádáno tak, aby odpovídalo tělesným rozměrům pracovníka a aby nedocházelo k fyziologicky nepřijatelným polohám. Výška pracovní desky a prostor pro dolní končetiny má umožnit pohodlnou pracovní polohu. Rozměry desky mají dostačovat na proměnlivé uspořádání obrazovky a dalších zařízení. Deska i další zařízení mají být matné, aby na nich nevznikaly nepříznivé reflexy.

23 Konstrukce sedadla má být stabilní, s výškově nastavitelným sedákem. Zádová opěrka sedadla má být nastavitelná jak výškově, tak i úhlem sklonu. Způsob sezení!

24 Syndrom ruky při p i práci s myší Práce s myší je vysoce přesná a musí být prováděna při jemné motorické kontrole. Repetitive Strain Injury (RSI) nebo někdy Repetitive stress injury je v dnešní době jedna z nejčastějších příčin přiznání nemoci z povolání v kancelářských profesích. Jedná se o soubor poškození, která jsou vyvolána prací v neergonomickém prostředí. Mezi nejčastější patří: tenisový loket, poškození hybnosti ramenních pletenců, poškození šlach prstů atd.

25 Klávesnice a myš Správná poloha při práci s myší a klávesnicí: Průzkum prokázal, že nejvýhodnější poloha klávesnice je pod úrovní stolu šikmo od uživatele, zápěstí zůstanou v rovině a úhel v lokti se zvětší na více než 90. Nejlepším způsobem, jakým docílit tuto pozici, je používání kloubového držáku na klávesnici (výsuvného kloubového mechanismu pro klávesnici) s možností nastavení negativního sklonu. Tato poloha klávesnice také napomáhá k lepšímu držení těla.

26 Podložka pro dlaně by se měla užívat pouze jako odpočívadlo pro dlaně během přestávek při psaní. Nikdy by neměla být opěrou pro zápěstí během doby psaní. Udržujte myš v oblasti neutrální zóny dosahu. Vyvarování se extrémních pozic držení těla snižuje možnost vychýlení ramen a ohyb ruky v zápěstí.

27 Vyvarujte se svírání myši. Kromě špatné polohy může být i samotná myš velkým rizikovým faktorem. Uživatelé by měli sledovat práci s myší a okamžitě vyměnit ruce při prvních náznacích bolesti nebo brnění rukou. Myš by v zásadě měla být symetrická, aby šla lehce používat oběma rukama. Stejně tak deska pro klávesnici by měla umožnit práci s myší po obou stranách klávesnice.

28 Obecné hygienické požadavky Pracoviště s obrazovkou mají mít vyhovující denní osvětlení pro pobyt (neosvětlujeme obrazovku, ale příslušné pracoviště), provedené a uspořádané tak, aby okna popř. i jiné osvětlovací otvory (světlíky, či světlo propouštějící stěny) nezpůsobovaly přímé oslnění, ani odrazy na obrazovkách.

29 Umělé osvětlen tlení Pro celkové umělé osvětlení je vhodné používat cloněná zářivková svítidla (popř. s rozptylovou mřížkou), nejlépe s plynulou regulací jak osvětlenosti, tak i přímé a nepřímé složky (vyvážené osvětlení Em ~ 500 lx). Svítidla orientovat podélnou osou rovnoběžně s plochou okna (co nejmenší možnost oslnění). Podle potřeby doplnit celkové osvětlení místním přisvětlením (stolním svítidlem ovládaným z pracovního místa). Parametry celkového i místního osvětlení pracoviště musí odpovídat normovým hodnotám (ČSN EN ).

30 Umíst stění dokumentů Vzhledem k důležitosti symetrie těla při práci by měly být všechny dokumenty, se kterými pracujeme, umístěny v jedné přímce s klávesnicí a monitorem, aby se zabránilo asymetrickým pohybům krku. Pokud nemáte přímý stojan na dokumenty a místo toho položíte dokumenty k jedné straně obrazovky, měňte umístění těchto dokumentů z jedné strany obrazovky na druhou, vyvarujete se tím nebezpečím plynoucím z dlouhodobého jednostranného pohybu.

31 Požadovan adované akustické a mikroklimatické podmínky Hladina hluku na pracovišti musí být snížena na co nejnižší rozumně dosažitelnou úroveň, nesmí však překračovat hygienické limity (85 db); většinou se jedná o duševní práci vyžadující značnou pozornost, soustředění, s možností snadného dorozumění odpovídá korekci v rozsahu db (A). Přípustné hodnoty mikroklimatických podmínek jsou stanoveny v závislosti na tepelné produkci organismu, dané charakterem vykonávané práce, viz vyhláška č. 410/2005 Sb.

32 Příloha č.. 3 k vyhláš ášce č. 410/2005 Sb. Intenzita větrv trání čerstvým vzduchem a parametry mikroklimatických ch podmínek

33 Parametry mikroklimatických podmínek: a) Zima učebny, pracovny, družiny a další místnosti určené k dlouhodobému pobytu: průměrná výsledná teplota v místnosti 22 ± 1 C, minimální výsledná teplota v místnosti tgmin = 19 C, rozdíl výsledné teploty v úrovni hlavy a kotníků nesmí být větší než 3 C

34 při poklesu teploty vzduchu v učebnách určených k dlouhodobému pobytu dětí a žáků ve třech po sobě následujících dnech pod 18 C, ne však méně než na 16 C, nebo při poklesu teploty vzduchu v těchto učebnách v jednom dni pod 16 C musí být provoz zařízení pro výchovu a vzdělávání zastaven.

35 b) Léto učebny, pracovny, družiny, tělocvičny a další místnosti určené k dlouhodobému pobytu: průměrná výsledná teplota v místnosti 28 C, maximální výsledná teplota v místnosti 31 C,

36 při extrémních venkovních teplotách, kdy maximální venkovní teplota vzduchu je vyšší než 30 C a kdy je maximální teplota vyšší než 31 C, musí být přerušeno vyučování nebo zajištěno pro žáky jiné náhradní opatření, např. jejich pobytem mimo budovu a zajištěním pitného režimu.

37 Děkuji za pozornost Prezentace vznikla s podporou OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.3.00/ Inovace studia k výkonu specializovaných činností koordinace v oblasti ICT

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Č.j.: Vypracoval: Schválil: Základní škola Litvínov-Hamr, Mládežnická 220, okres Most ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 21. PROVOZNÍ ŘÁD S/294/2015 Pedagogická rada projednala dne 26.8.2015 Směrnice nabývá platnosti

Více

Počítače a zdravotní problémy - RSI

Počítače a zdravotní problémy - RSI Počítače a zdravotní problémy - RSI Pro mnohé nás jsou počítače zdrojem obživy, ale i zábavy. Trávíme před monitorem desítky hodin, ať už se věnujeme seriózní práci, hraní her nebo ubíjíme čas flirtováním

Více

Bezpečnost práce v administrativě

Bezpečnost práce v administrativě SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 15 Bezpečnost práce v administrativě Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 2 3 Rizikové

Více

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty;

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty; 1. ERGONOMIE Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti, kterou lze souhrnně označit

Více

Ruční manipulace s břemeny

Ruční manipulace s břemeny Ruční manipulace s břemeny Co je ruční manipulace s břemeny? přepravování nebo nošení břemene jedním nebo současně více zaměstnanci zvedání pokládání strkání tahání posunování přemisťování Co lze považovat

Více

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf Světeln telná technika Literatura: Habel +kol.: Světelná technika a osvětlování - FCC Public Praha 1995 Ing. Jana Lepší Sokanský + kol.: ČSO Ostrava: http://www.csorsostrava.cz/index_publikace.htm http://www.csorsostrava.cz/index_sborniky.htm

Více

343/2009 Sb. VYHLÁŠKA

343/2009 Sb. VYHLÁŠKA 343/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. září 2009, kterou se mění vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Ministerstvo

Více

Provozní řád ZŠ / 410/2005 Sb. aktualizace 6.9.2012 1. Organizační řád školy PROVOZNÍ ŘÁD ZŠ

Provozní řád ZŠ / 410/2005 Sb. aktualizace 6.9.2012 1. Organizační řád školy PROVOZNÍ ŘÁD ZŠ Provozní řád ZŠ / 410/2005 Sb. aktualizace 6.9.2012 1 Část 13a Organizační řád školy PROVOZNÍ ŘÁD ZŠ zpracovaný v souladu s požadavky 7, odst. 2, zákona č. 258/2000 Sb. I. Údaje o zařízení Název subjektu

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. magisterský studijní program Inteligentní budovy ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. magisterský studijní program Inteligentní budovy ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ magisterský studijní program Inteligentní budovy ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. Ing. Petr Žák, Ph.D. Praha 2009 Předmluva

Více

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT

Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Hygiena, ergonomie a bezpečnost práce s ICT Aplikace na podmínky školství a oblast ICT Vlivu práce s výpočetní technikou na zdraví a výkonnost studentů a žáků.

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 17.9.2012

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 17.9.2012 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci 17.9.2012 Obsah Výběr nejdůležitějšího Úvodní pojmy Rizika při kancelářské činnosti Bezpečnostní tabulky, lasery Hasící přístroje a jejich použití Hlavní zásady první

Více

Zásady při práci s počítačem

Zásady při práci s počítačem Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Zásady při práci s počítačem Počítač je jenom stroj. Na jedné straně se ho nemusíte bát, vždyť provádí pouze

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Meruzalka Mateřská škola Jihlavské Terasy o.p.s., Havlíčkova 1395/30, Jihlava 12. Provozní řád Č.j.: 12/2013

Meruzalka Mateřská škola Jihlavské Terasy o.p.s., Havlíčkova 1395/30, Jihlava 12. Provozní řád Č.j.: 12/2013 Meruzalka Mateřská škola Jihlavské Terasy o.p.s., Havlíčkova 1395/30, Jihlava 12. Provozní řád Č.j.: 12/2013 Vypracovala: Schválil: Pedagogická rada projednala: 1.9.2013 Směrnice nabývá platnosti ode dne:

Více

Návrh zásad provozního řádu školských výchovných a ubytovacích zařízeních

Návrh zásad provozního řádu školských výchovných a ubytovacích zařízeních Návrh zásad provozního řádu školských výchovných a ubytovacích zařízeních ( 7 odst. 2 zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů) Zařízení pro výchovu a

Více

Provozní řád mateřské školy

Provozní řád mateřské školy Základní škola a Mateřská škola, Štefcova 1092, Hradec Králové Mateřská škola Mrštíkova 752 a Mateřská škola Štefcova 1128 Provozní řád mateřské školy Č.j.: STEFC/767/2015 Na provozní poradě projednáno

Více

BOZP v Dokončovacím. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy):

BOZP v Dokončovacím. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy): Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace BOZP v Dokončovacím zpracování Autor:

Více

Vyhláška č. 410/2005 Sb.o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých

Vyhláška č. 410/2005 Sb.o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Vyhláška č. 410/2005 Sb.o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Částka: 141/2005 Sb. Datum účinnosti: 16. listopadu 2005 Včetně

Více

34. základní škola Plzeň, Gerská 32, příspěvková organizace, 323 23 Plzeň. Provozní řád. Údaje o zařízení

34. základní škola Plzeň, Gerská 32, příspěvková organizace, 323 23 Plzeň. Provozní řád. Údaje o zařízení 34. základní škola Plzeň, Gerská 32, příspěvková organizace, 323 23 Plzeň Provozní řád Údaje o zařízení adresa: Gerská 32, 323 23 Plzeň telefon: 378028801 e-mail: zs34@zs34.plzen-edu.cz IČO: 66362504 ředitel:

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Vypracoval: Schválil: Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 se sídlem Dr. Peška 768, 537 01 Chrudim ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 4. PROVOZNÍ ŘÁD Mgr. Jaroslav Víšek, ředitel školy Mgr. Jaroslav Víšek,

Více

Ergonomie. aneb. jak uspořádat pracoviště u PC

Ergonomie. aneb. jak uspořádat pracoviště u PC Ergonomie aneb jak uspořádat pracoviště u PC Ergonomie Ergonomie vzdálenost očí od monitoru přibližně 60 cm (tj. na vzdálenost natažené ruky) střed monitoru přibližně 18 pod rovinou očí (je-li výše bolest

Více

Ergonomické aspekty a výskyt muskuloskeletálních onemocnění zubních lékařů v ČR.

Ergonomické aspekty a výskyt muskuloskeletálních onemocnění zubních lékařů v ČR. Ergonomické aspekty a výskyt muskuloskeletálních onemocnění zubních lékařů v ČR. Zdeňka Šustová, Lenka Hodačová Stomatologická klinika LF UK a FN a Ústav sociálního lékařství LF UK v Hradci Králové Zubní

Více

ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ. Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. FEL ČVUT Praha

ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ. Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. FEL ČVUT Praha ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. FEL ČVUT Praha prosinec 2014 1 ZRAKOVÝ ORGÁN A PROCES VIDĚNÍ PROCES VIDĚNÍ - 1. oko jako čidlo zraku zajistí nejen příjem informace přinášené

Více

Metodický pokyn pro návrh větrání škol

Metodický pokyn pro návrh větrání škol Metodický pokyn pro návrh větrání škol Metodicky pokyn obsahuje základní informace pro návrh větrání ve školách s důrazem na učebny. Je určen žadatelům o podporu z Operačního programu životní prostředí

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu Název projektu Jméno a adresa firmy Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

Automotive & Zpracování kovů

Automotive & Zpracování kovů Ergonomie na pracovišti Seminář 3M Institutu Automotive & Zpracování kovů RNDr. Mgr. Petr A. Skřehot, Ph.D. Ergonomie Ergonomie je multioborová vědní disciplína, zabývající se vztahem člověk stoj a člověk-prostředí

Více

Posouzení skutečného stavu umělého osvětlení č. protokolu MO16-311

Posouzení skutečného stavu umělého osvětlení č. protokolu MO16-311 Zpracovatelská firma: Ing. Aleš Kaňa Technický poradce Tel.: +420 739 345 383 e-mail: ales.kana@seznam.cz IČ: 744 290 78 Kaminského 566/19 724 00 Ostrava Posouzení skutečného stavu umělého osvětlení č.

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 5. Broušení TÉMA 5.1 ORGANIZACE PRACOVIŠTĚ, BOZP, OCHRANNÉ POMŮCKY Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. II. Zpracoval(a): Pavel Fuka Střední odborná škola

Více

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie

Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Bezpečnost, ochrana zdraví a ergonomie Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti,

Více

Ergonomické požadavky na pracovní stoly určen zobrazovacími jednotkami

Ergonomické požadavky na pracovní stoly určen zobrazovacími jednotkami Ergonomické požadavky na pracovní stoly určen ené pro práci se zobrazovacími jednotkami Petr Skřehot Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Základní legislativa Směrnice Rady 90/270/EHS ze dne 29. května

Více

j.hsul: íloha Technická specifikace p edm tu ve ejné zakázky Stoly pro operátory Krajského opera ního a informa ního st

j.hsul: íloha Technická specifikace p edm tu ve ejné zakázky Stoly pro operátory Krajského opera ního a informa ního st k čj.hsul: Příloha č.1 Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Stoly pro operátory Krajského operačního a informačního střediska HZS Ústeckého kraje Požadovaný rozsah a množstevní dělení stolů :

Více

Svařovací zařízení. Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa. Zpracovala: VY_32_INOVACE_644_Svařovací zařízení_pwp

Svařovací zařízení. Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa. Zpracovala: VY_32_INOVACE_644_Svařovací zařízení_pwp Svařovací zařízení Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_644_Svařovací zařízení_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října

Více

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING TECHNICKÁ NORMALIZACE TECHNICKÁ NORMALIZACE JE ČINNOST, KTERÁ ZABEZPEČUJE, URČUJE A UPLATŇUJE ZÁKONNÝM ZPŮSOBEM NEJVÝHODNĚJŠÍ ŘEŠENÍ URČITÝCH ÚKOLŮ VE STAVEBNICTVÍ.

Více

Aktuality v práci se zobrazovacími jednotkami. Lebeda T.

Aktuality v práci se zobrazovacími jednotkami. Lebeda T. Aktuality v práci se zobrazovacími jednotkami Lebeda T. Minulost, současnost směrnice 90/270 EEC (směrnice) 28 let Macintosh Classic 90-92 Licence: GNU FDL Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Více

Michal Vik a Martina Viková: Základy koloristiky ZKO10. Správa barev

Michal Vik a Martina Viková: Základy koloristiky ZKO10. Správa barev Správa barev Přenos barevné a obrazové informace I Každodenn dodenní problémy s přenosem... p en samý dokument vypadá jinak, když: je vytištěn na různých tiskárnách je vyobrazen na různých monitorech je

Více

Základní kritéria a parametry ergonomického hodnocení

Základní kritéria a parametry ergonomického hodnocení Základní kritéria a parametry ergonomického hodnocení Ergonomické hodnocení pracovního místa je takové uspořádání a vybavení pracovního místa, které přispívá k pocitu pracovního komfortu, k využití výkonnostní

Více

Deset kritérií. pro bezbariérové úpravy prostoru a staveb

Deset kritérií. pro bezbariérové úpravy prostoru a staveb Deset kritérií pro bezbariérové úpravy prostoru a staveb Deset kritérií pro bezbariérové úpravy prostoru a staveb 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Překonávaný výškový rozdíl Počet a klasifikace bariér Dopravní

Více

Č/B KAMERA CCIR KB-G3138 S ZOOMEM (PROMĚNLIVÁ OHNISKOVÁ VZDÁLENOST) OBJEKTIVEM 3,6 MM / 8 MM

Č/B KAMERA CCIR KB-G3138 S ZOOMEM (PROMĚNLIVÁ OHNISKOVÁ VZDÁLENOST) OBJEKTIVEM 3,6 MM / 8 MM NÁVOD K OBSLUZE Č/B KAMERA CCIR KB-G3138 S ZOOMEM (PROMĚNLIVÁ OHNISKOVÁ VZDÁLENOST) OBJEKTIVEM 3,6 MM / 8 MM Obj. č.: 750483 2 OBSAH: Strana: Úvod... 2 Účel použití... 2 Bezpečnostní upozornění... 3 Funkční

Více

ICT plán školy. Stávající stav. 1. Celkový počet žáků denního studia: 316 1.stupeň: 165 2.stupeň: 151

ICT plán školy. Stávající stav. 1. Celkový počet žáků denního studia: 316 1.stupeň: 165 2.stupeň: 151 Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Dolní Bousov IČO: 71009914 326 396 388 294 04 Dolní Bousov, Školní 74 e-mail: zs@dolnibousov.cz www.dolnibousov.cz/zs ICT plán školy Stávající stav 1. Celkový

Více

1. Počet hygienických zařízení ve školách a školských zařízeních se stanoví takto:

1. Počet hygienických zařízení ve školách a školských zařízeních se stanoví takto: Požadavky na hygienická zařízení 1. Počet hygienických zařízení ve školách a školských zařízeních se stanoví takto: a) v předsíňkách záchodů 1 umyvadlo na 20 žáků, b) 1 záchod na 20 dívek, c) 1 pisoár

Více

BEZPEČNOST PRÁCE A HYGIENA V MŠ PŘI TECHNICKÉ A EXPERIMENTÁLNÍ ČINNOSTI

BEZPEČNOST PRÁCE A HYGIENA V MŠ PŘI TECHNICKÉ A EXPERIMENTÁLNÍ ČINNOSTI BEZPEČNOST PRÁCE A HYGIENA V MŠ PŘI TECHNICKÉ A EXPERIMENTÁLNÍ ČINNOSTI LADISLAV RUDOLF ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07 NÁZEV OPERAČNÍHO PROGRAMU: VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST OPATŘENÍ: 7.1 ČÍSLO

Více

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Současná civilizace je charakteristická nedostatečnou pohybovou aktivitou. ICHS obesita DM hemoroidy ICHDK bolesti zad stoupá počet profesí se sedavým charakterem

Více

C201 Kompaktní zametač

C201 Kompaktní zametač Malý, elegantní a domyšlený C201 Kompaktní zametač Malé kompaktní zametací zařízení C201 je nejnovějším zametacím zařízením z rodiny JOHNSTON. Byl konstruován s ohledem na tři klíčové požadavky zákazníků

Více

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE OPTIKA OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE - jeden z nejstarších oborů yziky - studium světla, zákonitostí jeho šíření a analýza dějů při vzájemném působení světla a látky SVĚTLO elektromagnetické vlnění λ = 380 790

Více

Kapitola patnáctá ICT. Učební text. Mgr. Radek Hoszowski

Kapitola patnáctá ICT. Učební text. Mgr. Radek Hoszowski Kapitola patnáctá Učební text Mgr. Radek Hoszowski Co je vlastně Co znamená tato dnes velmi používaná zkratka? Co vše spadá do a jak můžeme využívat. používá v českém jazyce V případě máme na zkratku IKT

Více

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

Bolest a pohybový systém

Bolest a pohybový systém Bolest a pohybový systém Bolest je pro organismus nepostradatelný signál, neboť ho informuje o poškození integrity organismu, a proto je provázena nezbytnými preventivními pochody. Bolest je vědomě vnímaným

Více

6G Mechanismus pro klávesnici a myš

6G Mechanismus pro klávesnici a myš www.humanscale.cz 6G Mechanismus pro klávesnici a myš oznámení o novém produktu Společnost Humanscale představuje dosud nejpokrokovější systém, založený na více než deseti letech zkušeností s designem

Více

5.6.11.4. Sanitární a pomocná zařízení

5.6.11.4. Sanitární a pomocná zařízení 5.6.11.4. Sanitární a pomocná zařízení http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/pracovni-prostredipracovni-podminky/sanitarni-a-pomocna-zarizeni Požadavky na sanitární a pomocná zařízení jsou řešena v

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/34.0619 CZ.1.07/1.5.00/34.0619 Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice,

Více

přechod pro chodce Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování

přechod pro chodce Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování Noční přechod pro chodce z pohledu řidiče. Jiří Tesař Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení Česká společnost pro osvětlování Co je vlastně přechod pro chodce Přechod pro chodce je místo na pozemní

Více

Areál ledových sportů

Areál ledových sportů EKOLA group, spol. s r.o. Držitel certifikátů: ČSN EN ISO 9001:2009 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN OHSAS 18001:2008 Areál ledových sportů Posouzení zastínění sousedních objektů Zakázkové číslo: 15.0268-04 EKOLA

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

DOMOVNÍ VIDEO SYSTÉM

DOMOVNÍ VIDEO SYSTÉM HYUNDAI TELECOM DOMOVNÍ VIDEO SYSTÉM Instalační a uživatelský návod Než začnete s montáží zařízení, důkladně si přečtěte tento návod a uschovejte ho pro budoucí použití. HYU-0001-1 HYUNDAI TELECOM.DOC

Více

Teplovzdušné ulové provozní náklad

Teplovzdušné ulové provozní náklad Teplovzdušné ép rovozní ná Pouze dy! kla Nulo v sluneční energie Nulové provozní náklady Výrazná úspora za vytápění Zbavuje zatuchlin a plísní Ohřívá V závislosti na intenzitě slunečního záření je vzduch

Více

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 12464-1

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 12464-1 Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 124641 Soubor : ZŠ Dolní Bečva.wls Výkres : Půdní vestavba půdorys 2002.dwg Wils 6.3.12.4, Copyright (c) 200211, STR MS Software, www.astrasw.cz Stránka 2 Obsah Použitá

Více

Prevence rizik v oblasti metalurgie a zpracování kovů

Prevence rizik v oblasti metalurgie a zpracování kovů Prevence rizik v oblasti metalurgie a zpracování kovů Seminář 3M Institutu Metalurgie & Zpracování kovů RNDr. Mgr. Petr A. Skřehot, Ph.D. Úvod Přehled profesí v odvětví Metalurgie & Zpracování kovů Rizikové

Více

035/14 Platné od: 28.02.2014 NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ VRATOVÁ CLONA AIRSTREAM

035/14 Platné od: 28.02.2014 NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ VRATOVÁ CLONA AIRSTREAM Platné od: 28.02.2014 NÁVOD K INSTALACI, OBSLUZE A ÚDRŽBĚ VRATOVÁ CLONA AIRSTREAM OBSAH 1. VŠEOBECNÝ POPIS. 3 2. TECHNICKÉ PARAMETRY. 3 3. ROZMĚRY A NÁZVOSLOVÍ 4 4. SCHÉMA ELEKTROZAPOJENÍ.. 5 5. POPIS

Více

Bezdrátová meteorologická stanice Focus Plus

Bezdrátová meteorologická stanice Focus Plus Bezdrátová meteorologická stanice Focus Plus Nastavení: 1. Nejprve do zařízení vložíme baterie. Všechny části LCD se na krátkou dobu rozsvítí. Následuje automatické nastavení vnitřních údajů na displeji

Více

Pracovní rizika. BD Rezidence Aurum ul. Na pláni 1430/7, Praha 5 Smíchov. kotoučové pily. ARMONTIS s. r. o., Sokolovská 325/140, Praha 8

Pracovní rizika. BD Rezidence Aurum ul. Na pláni 1430/7, Praha 5 Smíchov. kotoučové pily. ARMONTIS s. r. o., Sokolovská 325/140, Praha 8 , Sokolovská 325/140, Praha 8 Pracovní rizika kotoučové pily BD Rezidence Aurum ul. Na pláni 1430/7, Praha 5 Smíchov Zpracoval: Zdeněk Barták, SAFEA Schválil: V Praze dne 1. 6. 2010 poškození, destrukce

Více

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče.

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Přechody pro chodce Bezpečné přechody vznikaly v průběhu let 2004-2006. Ne vždy se to podařilo. I když během této doby byl zjištěn kladný účinek

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 3. Soustružení TÉMA 3.1 ORGANIZACE PRACOVIŠTĚ, BOZP, OCHRANNÉ POMŮCKY Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. II. Zpracoval(a): Michael Procházka Střední odborná

Více

Technické podmínky instalace plynových zářičů

Technické podmínky instalace plynových zářičů Technické podmínky instalace plynových zářičů Petr Janásek - INFRATERM Úvod Instalaci a provoz otopného zařízení lze posuzovat s ohledem na interakci s osobami, předměty a prostředím. Z těchto základních

Více

Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých

Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Částka: 141/2005 Sb. Předpis ruší: 108/2001 Sb. Ministerstvo zdravotnictví

Více

Obsah. Upozornění... 2. Zvláštní poznámky k LCD monitorům... 2. Obsah balení... 3. Návod k instalaci... 3. Úprava nastavení displeje...

Obsah. Upozornění... 2. Zvláštní poznámky k LCD monitorům... 2. Obsah balení... 3. Návod k instalaci... 3. Úprava nastavení displeje... Obsah Upozornění... 2 Zvláštní poznámky k LCD monitorům... 2 Obsah balení... 3 Návod k instalaci... 3 Montáž monitoru... 3 Odpojení monitoru... 3 Nastavení úhlu pohledu... 4 Připojení zařízení... 6 Zapnutí

Více

RESTART Legislativa spojená s provozem ICT ve škole

RESTART Legislativa spojená s provozem ICT ve škole Vzdělávací program RESTART Legislativa spojená s provozem ICT ve škole Akreditace MSMT 5988/2012-25-88 platí do 21.3.2015 a MSMT- 1126/2015-1-88 platí do 16.4.2018 Anotace Kurz rozšiřuje orientaci učitele

Více

Osvětlovac. Dělení osvětlovacích soustav do 3 skupin. podle: A) Zdroje proudu a provozního účelu B) Soustředění světla C) Rozložení světelného toku

Osvětlovac. Dělení osvětlovacích soustav do 3 skupin. podle: A) Zdroje proudu a provozního účelu B) Soustředění světla C) Rozložení světelného toku Dělení osvětlovacích soustav do 3 skupin podle: Osvětlovac tlovací soustavy umělého osvětlen A) Zdroje proudu a provozního účelu B) Soustředění světla C) Rozložení světelného toku A) Zdroje proudu a provozního

Více

Ergonomie u prací administrativního charakteru, práce u počítače

Ergonomie u prací administrativního charakteru, práce u počítače Ergonomie u prací administrativního charakteru, práce u počítače Práci administrativního charakteru a především práci u počítače považují mnozí za práci lehkou a bez zdravotních rizik. Tato však může být

Více

Svetlo je fantastické. Pro pracovište s nejvyššími nároky.

Svetlo je fantastické. Pro pracovište s nejvyššími nároky. Svetlo je fantastické Je na nem opravdu mnoho zvláštního. To jak nás ovlivnuje, aniž bychom na nej mysleli. To jak dokáže menit naše okolí a vytváret nálady barvami i mírou intenzity. Svetlo muže ovlivnit

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Soustava žláz s vnitřní sekrecí Společná pro

Více

Učební text ke školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Učební text ke školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Učební text ke školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci verze 2013 OBSAH A STRUKTURA ŠKOLENÍ Část I 1. Strategie v oblasti BOZP 1. Co je třeba udělat 2. Význam BOZP a její místo v řízení 3. Základní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od TP 85 MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD - OPK č.j.... s účinností od Nabytím účinnosti se ruší a nahrazují v celém rozsahu TP 85 Zpomalovací

Více

Oblast trupu. Z hlediska délkového proporčního členění dělíme postavy na: snormálně dlouhým trupem délka trupu = 3/8 výšky postavy

Oblast trupu. Z hlediska délkového proporčního členění dělíme postavy na: snormálně dlouhým trupem délka trupu = 3/8 výšky postavy Oblast trupu Trup je tvarově nejsložitější částí lidského těla, závisí na: tvaru a rozměrech hrudního koše, sklonu ramen, tvaru zad, prsních svalů (zvláště u žen). Oblast trupu Z hlediska délkového proporčního

Více

Sada 1 CAD1. 13. Zobrazování RGB

Sada 1 CAD1. 13. Zobrazování RGB S třední škola stavební Jihlava Sada 1 CAD1 13. Zobrazování RGB Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

V8 TOUCH INOVACE, KTERÉ ODLIŠUJÍ. navrženo pro spolehlivost

V8 TOUCH INOVACE, KTERÉ ODLIŠUJÍ. navrženo pro spolehlivost V8 TOUCH INOVACE, KTERÉ ODLIŠUJÍ S TO M ATO LO G I C K É S O U P R AV Y V Y R O B E N É V E navrženo pro spolehlivost 1 2 V8 TOUCH FUNKČNOST ZA KRÁSOU Souprava je střediskem účinnosti a image zubní ordinace.

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N444005 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 6 Technologie tvarování součástí a zásady bezpečnosti práce Emil Jirák Ondřej Ekrt Základní technologie tvarování

Více

Volnost a samostatnost pohybu díky vhodným pomůckám podporuje a probouzí radost ze hry, života doma, s kamarády i ve škole. 1.123 BRIX...

Volnost a samostatnost pohybu díky vhodným pomůckám podporuje a probouzí radost ze hry, života doma, s kamarády i ve škole. 1.123 BRIX... 60 Aby byla ucelená rehabilitace co nejúčinnější, musí začít co nejdříve. To měla firma MEYRA na mysli, když se začala zabývat vývojem a výrobou vozíků a rehabilitačních prostředků pro děti ve spolupráci

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Oprava historické zdi u Zvonice, budova Krajské knihovny v Pardubicích, č.p. 79 strana 1 B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B.1 Popis území stavby B.2 Celkový popis stavby B.2.1 Účel užívání stavby, základní

Více

Snížení energetické náročnosti objektů Základní školy Pelechovská v Železném Brodě. Souhrnná technická zpráva

Snížení energetické náročnosti objektů Základní školy Pelechovská v Železném Brodě. Souhrnná technická zpráva Vypracoval: Ing. Bohuslava Švejdová Design 4 - projekty staveb, s.r.o., Trávnice 902, 511 01 Turnov Vedoucí projektu: Ing. Petr Schlesinger Odp. projektant: Ing. Petr Schlesinger Investor: Město Železný

Více

KURZ. průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN 050705 - ZP 111 9 W11. 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou.

KURZ. průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN 050705 - ZP 111 9 W11. 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou. KURZ průvarového bodového svařování obalenou elektrodou ČSN 050705 - ZP 111 9 W11 1. Princip průvarového bodového svařování obalenou elektrodou. Průvarová technologie umožňuje bodové spojení tenkých ocelových

Více

MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ

MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ MIKROKLIMA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

staveb Bezbariérové užívání staveb Ing. Renata Zdařilová, Ph.D.

staveb Bezbariérové užívání staveb Ing. Renata Zdařilová, Ph.D. Bezbariérové užívání dopravních staveb Bezbariérové 49.zasedání užívání Odborné dopravních skupiny staveb Tramvajové tratě SDP-ČR, 2.4. 2014 1/213 Bezbariérové užívání staveb Ing. Renata Zdařilová, Ph.D.

Více

Koncepce rozvoje školy (2015-2017)

Koncepce rozvoje školy (2015-2017) Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, Dukelská 13, České Budějovice, 371 45 Koncepce rozvoje školy (2015-2017) Úvod : Předložený návrh koncepce školy vychází z předchozích koncepcí školy

Více

Oči moderní elektroinstalace. Prostorové vidění ve dne i v noci. O snímání pohybu a spínání osvětlení se dokonale postarají. I za rohem.

Oči moderní elektroinstalace. Prostorové vidění ve dne i v noci. O snímání pohybu a spínání osvětlení se dokonale postarají. I za rohem. Oči moderní elektroinstalace. Prostorové vidění ve dne i v noci. O snímání pohybu a spínání osvětlení se dokonale postarají. I za rohem. automatický spínač snímač pohybu do stropu snímač přítomnosti domovní

Více

Měření umělého osvětlení. Ing. Tomáš Sousedík, METROLUX

Měření umělého osvětlení. Ing. Tomáš Sousedík, METROLUX Ing. Tomáš Sousedík, METROLUX Normy a vyhlášky NV č.361/2007 Sb. Kterým se stanovují podmínky ochrany zdraví při práci (se změnami:68/2010 Sb., 93/2012 Sb., 9/2013 Sb., 32/2016 Sb.) NV č.361/2007 Sb. stanovuje

Více

REGISTR RIZIK 2. POHYB VE VÝROBNÍCH OBJEKTECH. 2.1 Pohyb v objektu / areálu 2.2 Specifika pohybu ve vodních elektrárnách Bezpečnostní požadavky

REGISTR RIZIK 2. POHYB VE VÝROBNÍCH OBJEKTECH. 2.1 Pohyb v objektu / areálu 2.2 Specifika pohybu ve vodních elektrárnách Bezpečnostní požadavky REGISTR RIZIK 2. POHYB VE VÝROBNÍCH OBJEKTECH 2. Pohyb v objektu / areálu 2.2 Specifika pohybu ve vodních elektrárnách Bezpečnostní požadavky 2. Pohyb ve výrobních objektech 2.. Pohyb v objektu Pozemní

Více

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. 2015 Rozdílová zkouška k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. OBSAH Úvod...

Více

SPRÁVNÁ ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ PRO ZACHOVÁNÍ TRVALÉ HODNOTY VAŠICH OKEN Z PROFILOVÝCH SYSTÉMŮ REHAU. Unlimited Polymer Solutions. Bau Automotive Industrie

SPRÁVNÁ ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ PRO ZACHOVÁNÍ TRVALÉ HODNOTY VAŠICH OKEN Z PROFILOVÝCH SYSTÉMŮ REHAU. Unlimited Polymer Solutions. Bau Automotive Industrie Unlimited Polymer Solutions SPRÁVNÁ ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ PRO ZACHOVÁNÍ TRVALÉ HODNOTY VAŠICH OKEN Z PROFILOVÝCH SYSTÉMŮ REHAU www.rehau.com Bau Automotive Industrie Čištění oken První čištění po montáži Ihned

Více

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová. Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová. Ministerstvo zdravotnictví ČR Kategorizace prací MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví ČR Kategorizace prací je metoda hodnocení úrovně zátěže zaměstnance zdravotními riziky při práci 13 faktorů pracovních podmínek sledován

Více

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 1246412011 Soubor : 12083E04.wls Výkres : 12083E05.dwg Wils 6.4.0.1, Copyright (c) 212, ASTRA MS Software, www.astrasw.cz Stránka 2 Obsah Použitá svítidla 2 0.01 Úklidová

Více

AKUSTIKA. Zvuk je mechanické vlnění pružného prostředí, které vnímáme sluchem.

AKUSTIKA. Zvuk je mechanické vlnění pružného prostředí, které vnímáme sluchem. AKUSTIKA Zvuk je mechanické vlnění pružného prostředí, které vnímáme sluchem. Příčné a podélné vlnění Rozsah slyšitelných kmitočtů a intenzit zvuku Zvuk je přirozeným průvodním jevem přírodních dějů i

Více

Experimentální analýza hluku

Experimentální analýza hluku Experimentální analýza hluku Mezi nejčastěji měřené akustické veličiny patří akustický tlak, akustický výkon a intenzita zvuku (resp. jejich hladiny). Vedle členění dle měřené veličiny lze měření v akustice

Více

Provedení nevýrobních objektů v závislosti na konstrukčním řešení a požární odolnosti stavebních konstrukcí.

Provedení nevýrobních objektů v závislosti na konstrukčním řešení a požární odolnosti stavebních konstrukcí. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.201 NEVÝROBNÍ

Více

Úvod do knihařství 2. BOZP. Vytvořila: Michaela Hanáková. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 2 Název: BOZP. Strana: 1/8

Úvod do knihařství 2. BOZP. Vytvořila: Michaela Hanáková. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 2 Název: BOZP. Strana: 1/8 2. BOZP www.isspolygr.cz Vytvořila: Michaela Hanáková Strana: 1/8 Škola Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název

Více

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Lucie Novotná Střední zdravotnická škola Máchova 400, Benešov Úvod Toto téma jsem

Více

Meteorologická stanice Meteo Max

Meteorologická stanice Meteo Max Meteorologická stanice Meteo Max Pozn.: Před zprovozněním přístroje si pečlivě přečtěte návod k použití. Funkce venkovní teplota přenášená pomocí bezdrátového vysílače (433MHz) se zobrazením tendence možnost

Více

Posouzení oslnění v soustavách s LED. Ing. Filip Košč - Metrolux

Posouzení oslnění v soustavách s LED. Ing. Filip Košč - Metrolux Posouzení oslnění v soustavách s LED Ing. Filip Košč - Metrolux Obsah 1. Co je oslnění, jeho druhy a jak se posuzuje 2. Problematika posuzování LED svítidel 3. Výpočet vs. měření 1. Co je oslnění Co je

Více