Sofistikovaná komunikační věda aneb i věda si zaslouží být vidět! Martin Maruniak Ostrava,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sofistikovaná komunikační věda aneb i věda si zaslouží být vidět! Martin Maruniak Ostrava, 12. 9. 2013"

Transkript

1 Sofistikovaná komunikační věda aneb i věda si zaslouží být vidět! Martin Maruniak Ostrava,

2 Čeho se lidé nejvíc bojí? Veřejné vystoupení 41% Výšky 32% Hmyz a brouci 24% Finanční problémy 23% Hluboká voda 22% Nemoc 20% Smrt 19% Létání 18%

3 Posluchači tvrdí, že 95% OTRAVA ZDROJ: Guy Kawasaki

4 Steve Jobs vs. Bill Gates

5 Možná přeháním. 99% OTRAVA! ZDROJ: Guy Kawasaki

6 Nějak se to komplikuje! Joseph Priestley objevitel oxidu uhličitého a spoluobjevitel kyslíku The more elaborate our means of communication, the less we communicate.

7 Co vídáme? Dlouhé prezentace Nudné vystoupení Mizerné slajdy Bez nápadu a myšlenky! ZDROJ: Guy Kawasaki

8 Co chceme vidět? Krátké prezentace Jednoduché formulace Čitelné sdělení Záživné a zábavné slajdy! ZDROJ: Guy Kawasaki

9 ALE

10 Houstone, máme problém!

11 70% komunikačního úsilí publikum... Nepochopí... Vyloží si nesprávně... Odmítne... Přijme zkresleně... Neslyší...

12 Svět podle Dilberta

13 Vědecká realita Postupně zavádíme multiplatformní řízení projektu... Dynamicky iniciujeme všechny strategické tematické okruhy... Průběžně aktualizujeme nákladově efektivní metaslužby...

14 Dobrá vědecká story? 1. Myšlenky a objevy, které zcela překonávají dosavadní vědecké poznatky 2. Myšlenky, objevy nebo vynálezy, které vyvracejí všeobecné přesvědčení 3. Myšlenky nebo objevy, které vás prostě donutí říci: WOW! 4. Objevy, které řeší dlouho nerozluštitelné otázky vědy 5. Nové technologie, které změní to, jak svět funguje 6. Úsměvná, bizarní a nezvyklá témata pojatá z vědeckého hlediska! Zdroj: New Scientist

15 Prodat nápad v prezentaci? Garr Reynolds prezentátor 1. Kolik mám času? 2. Jaké je místo prezentace? 3. V jakou denní dobu? 4. Kdo jsou mí diváci/posluchači? 5. Co ode mě očekávají? 6. Proč jsem byl požádán o prezentaci? 7. Co chci, aby ostatní dělali? 8. Jaké vizuální médium je nejvhodnější? 9. Jaký je základní účel mého vystoupení? 10. O co se jedná/o co jde a proč na tom záleží? 11. Co chci vlastně říct? (jediná zapamatovatelná myšlenka?!)

16 Otázky, které uslyšíte Co je tedy cílem vaší práce? Pokuste se najít konkrétní problém, který pomáhá daná vědecká práce vyřešit či vyjasnit. Nebojte se obecných odpovědí, i když přínos dané práce může být malý. A co je na vaší práci vlastně nového? Jednoznačně definujte přínos. Proč to (ne)děláme u nás? Jakou má práce relevanci pro naše prostředí. Kde se pracuje na podobném problému? Buď budete jediní nebo se ukáže, že pracujete na problematice, která zajímá z nějakého důvodu celý svět.

17 Otázky, které uslyšíte II. Kdy a kde uvidíme výsledky v praxi? Mějte připravenou alespoň nějaký odhad, i když je velmi nejistý a vysvětlete proč je tak nejistý. Kolik nebo co tím získáme? Jakým ztrátám zabráníme? Připravte si komentář k praktickému využití teoretického výzkumu! Kdo vůbec vaši práci platil a kolik váš výzkum stál? Mělo by zaznít srovnání s potenciálními přínosy. Tímhle se fakt někdo zabývá? Připravte si tzv. výtahový exkurz po vašem oboru a výzkumu. My se to učili jinak, tak jak to je? Většina oborů se dynamicky vyvíjí, pokuste se vysvětlit, že je tomu tak i ve vašem případě a v čem je hlavní vývoj.

18 Jak prosadit co nejvíce chtěného? Formulace argumentů a sdělení Martin Maruniak Ostrava,

19 Soundbiting SOUNDBITE (sound-bite) úderné sdělení a nebo také titulková věta o 5 8 slovech Postup: Sumarizace všech pozitivních argumentů Selekce výběr těch nejvýznamnějších Tvorba tzv. SOUND-BITE

20 Trychtýřová metoda Měl bych Musím Smím Jen to důležité! Skutečně důležité! To nejdůležitější!

21 HBO je největší a nejúspěšnější filmový kanál na světě. V pohodlí domova si divák může vychutnat ty největší filmové trháky - v češtině a zcela bez reklam. Od 1. října 1997 se vysílací schéma HBO rozšířilo na 18 hodin denně a od 1. října 1998 začalo vysílat o víkendu nepřetržitě. Měsíčně odvysílá 26 premiérových filmů. Jednotlivé programy HBO jsou po celý měsíc opakovány v různých časech a v různých dnech, aby předplatitelé nikdy nepropásli program, který chtějí vidět. HBO HD vysílá ve vysokém rozlišení. HBO vysílá filmy v českém znění, nebo v originále s titulky. Samozřejmostí je přijatelná cena.

22 HBO je největší a nejúspěšnější filmový kanál na světě. V pohodlí domova si divák může vychutnat ty největší filmové trháky - v češtině a zcela bez reklam. Od 1. října 1997 se vysílací schéma HBO rozšířilo na 18 hodin denně a od 1. října 1998 začalo vysílat o víkendu nepře tržitě. Měsíčně odvysílá 26 premiérových filmů. Jednotlivé programy HBO jsou po celý měsíc opakovány v různých časech a v různých dnech, aby předplatitelé nikdy nepropásli program, který chtějí vidět. HBO HD vysílá ve vysokém rozlišení. HBO vysílá filmy v českém znění, nebo v originále s titulky. Samozřejmostí je přijatelná cena.

23 Pouze filmy Premiérové pořady Program nepřerušován reklamou Reprízy Vysílá celý den Digitální kvalita České znění Filmy s titulky Přijatelná cena

24 Pouze filmy Premiérové pořady Program nepřerušován reklamou Reprízy Vysílá celý den Digitální kvalita České znění Filmy s titulky Přijatelná cena S HBO sledujete filmové trháky 24 hodin denně za cenu dvou lístků do kina

25 Argumentace v pěti krocích 1. Základní tvrzení 2. Podpůrné zdůvodnění 3. Věcná argumentace 4. Emocionální příklad 5. Závěr

26 AXA vstupuje na trh pojištění motorových vozidel 1. Základní tvrzení Produkt umožňuje sjednat povinné ručení, havarijní pojištění, ale i pojištění právní asistence. 2. Podpůrné zdůvodnění Klienti mohou ušetřit na povinném ručení některých automobilů 3. Věcná argumentace Majitelé vozů Škoda Octavia 1,9 SDi nebo Peugeot 306 1,9 mohou ušetřit až korun. 4. Emocionální příklad Klienti se mohou na pojišťovnu AXA obrátit například, když si zabouchnou klíče v autě, mají poruchu na autě, mají problém s jednáním s dopravní policií Help Box obsahuje fotoaparát, Evropský záznam o dopravní nehodě, křídu, měřící pásmo a svítilnu.

27 Jak fungují mozkové hemisféry? Levá hemisféra: Verbální, digitální, logicky exaktní, analytická Pravá hemisféra: Neverbální, analogová, celkově kreativní, intuitivní ZDROJ:

28 Lasswellův komunikační model Kdo? (předává sdělení) komunikátor Co? (se předává) komuniké obsah sdělení Jak? (se uskutečňuje přenos) komunikační kanál Komu? (je sdělení určeno) komunikant, příjemce Harold D. Lasswell americký politolog S jakým efektem? účinnost přenosu informace slouží k promyšlení celkové koncepce prezentace!

29 Lasswellův komunikační model II. Nutné prvky prezentace: Jaký je cíl, záměr? (informovat, prodat myšlenku, představit se, uvést nového člověka, zaujmout ) Co je hlavní myšlenkou? (poselství, sdělení, komentář, analýza ) Jaký je klíčový přínos prezentace (pro publikum)? (zisk, varování, přístup k informacím) Čím budu jiný než ostatní? ( obal, celková image - grafika, dramaturgie, vědomosti - zkušenost, know how ) Co si lidé z toho vezmou? (námět na zamyšlení, reakce, změna postoje, náměty na )... Porozumění... Přesvědčení... Důvěra... Důvěryhodnost... Vliv

30 Jak prezentovat vědu? SUCCESs Model Chip a Dan Heath Made to stick Jednoduchost Neočekávanost Konkrétnost Důvěryhodnost Emoce Příběhy

31 Dobrá vědecká prezentace? Jednoduchost: Pokud je vše důležité, není nic důležité. Pokud je vše prioritou, pak není nic prioritou. Nemilosrdně zestručnit ne zestupidnit! Co chci vlastně říct? (jediná zapamatovatelná myšlenka?!)

32 Dobrá vědecká prezentace? Neočekávanost: Upoutat posluchače rozbitím očekávání! Překvapení získává pozornost! Vždy! Pozornost udržíte stimulováním zvědavosti (pravidlo 10 min)

33 Dobrá vědecká prezentace? Konkrétnost: Mluvit přirozeně, reálné příklady a přirovnání! (zabít dvě mouchy jednou ranou, je to nepochopitelné jako matematika, komplikované jako španělská vesnice, to je jako letět na Měsíc a zpátky )

34 Dobrá vědecká prezentace? Důvěryhodnost: Statistiky a čísla nejsou samy o sobě nápomocné. Důležitý je kontext a význam!... vysvětlit a přirovnat, použít správnou analogii!

35 Dobrá vědecká prezentace? Emoce Nestačí protáhnout posluchače nákupním seznamem bodů a informací musíte je donutit něco cítit. Lidé si tvoří emocionální spojení s jinými lidmi, ne s abstrakcemi. Klasický příklad? Obrázek vs. text 100g tuku

36 Dobrá vědecká prezentace? Příběhy Příběhy poutají naší pozornost a jsou snadněji zapamatovatelné než seznam pravidel. Skvělé nápady a prezentace v sobě mají vždy prvek příběhu! autenticita inteligentní, inspirativní (provokativní) myšlenky vs. technické vlastnosti význam a kontext

37 S nápady je to ale někdy těžké! A person can have the greatest idea in the world. But if that person can t Gregory S. Berns neurológ, psychológ a spisovatel convince enough other people, it doesn t matter.

38 Dakara Nani vs. výtahový test! A co? A smysl toho je? O čem to ten člověk vlastně mluví a co vlastně chce říct? vcítit se do role diváka/posluchače je vaše pointa skutečně důležitá? (může být zajímavá, ale je opravdu nezbytná pro zbytek příběhu?)

39 Dakara Nani vs. výtahový test! Výtahový test (elevator pitch) Schopnost prodat svou myšlenku během sekund (pomoc vybrat základní myšlenky a celou prezentaci udělat srozumitelnější)

40 People will forget what you said, people will forget what you did, but Maya Angelou spolupracovnice Martina Luthera Kinga i Malcoma X. people will never forget how you made them feel.

41 Prezentace - forma a obsah v souladu! Martin Maruniak Ostrava,

42 Vizuální prezentace! The more strikingly visual your presentation is, the more people will remember it. And more importantly, they will remember Paul Arden autor knihy It's Not How Good You Are, It's How Good You Want To Be you.

43 Možností je víc než dost!

44 Tři části prezentace Slajdy jsou slajdy a dokumenty jsou dokumenty! 1. Slajdy na promítnutí 2. Poznámky pouze pro mne Garr Reynolds prezentátor 3. Prospekty na rozdání (písemné podklady)

45 Slajdy na promítnutí Tři části prezentace

46 Poznámky pouze pro mne Tři části prezentace

47 Tři části prezentace Prospekty na rozdání (písemné podklady)

48 Prospekty/písemné podklady Vyhněte se častému opakování stejných slov a používejte synonyma. Vtáhněte čtenáře nebo posluchače do děje. (řečnické otázky). Střídejte časy. (minulý a přítomný). Používejte přímou řeč. Můžete využít výrazy vyjadřující přesvědčení a konkrétní příklady. Své dílo můžete okořenit také občasným použitím nespisovných a slangových výrazů, zdrobnělin, zastaralých či nářečních výrazů, citoslovcí (baf!), básnických slov (vesna) či neologismů (nově vytvořených slov). Více zde:

49 Nejčastější chybou jsou slajdumenty!

50 Typický slajd maximálně 40 slov John Medina, autor Brain rules Molekulární biolog John Medina popularizuje své dlouholeté zkušenosti z výzkumu mozku. Vydal dvanáct pravidel fungování mozku, které vyplynuly z vědeckého výzkumu, a radí, jak je uplatnit v praxi. Jeho fascinující příběhy zpřístupňují jinak suché poznatky neurovědy. (Toto je 40 slov.)

51 Typický slajd pravidlo Pouze jedna hlavní myšlenka. Nanejvýš sedm řádků textu. Maximálně sedm slov na řádek.

52 Typický slajd pravidlo 6 x 7 Ne více než 6 řádků na slajd Ne více než 7 slov na řádku

53 Slajd vs. slajdument!

54 Redukce textu ze slajdů Jak se naučit jezdit na kole? Připevněte na kolo pomocná kolečka Zvedněte pomocná kolečka tak, abyste se museli snažit udržet rovnováhu Oblečte si ochranné doplňky a helmu Odstraňte kolečka a cvičte pády do trávy Užívejte si jízdu na kole, které vám poslouží při cestě kamkoliv

55 Redukce textu ze slajdů II. Jak se naučit jezdit na kole? Připevněte na kolo pomocná kolečka Zvedněte pomocná kolečka tak, abyste se museli snažit udržet rovnováhu Oblečte si ochranné doplňky a helmu Odstraňte kolečka a cvičte pády do trávy Užívejte si jízdu na kole, které vám poslouží při cestě kamkoliv

56 Redukce textu ze slajdů III. Jak se naučit jezdit na kole? 1. pomocná kolečka 2. udržet rovnováhu 3. ochranné doplňky 4. pády do trávy 5. užívejte si jízdu

57 Proces výroby prezentace

58 Proces výroby prezentace II.

59 Proces výroby prezentace III.

60 Základní suroviny pro skvělý slajd Pozadí je malířským plátnem - není konkurent obsahu! Text jako vodítko! Barvy jako harmonizující/spojovací prvek! Obrázky jako nejsilnější - nejúčinnější nosič příběhů!

61 Zásady formátování Toto je font Calibri (základní sada MS Word) Toto je font Arial Toto je font Verdana Patkové písmo se čte hůř! Bezpatkové je lepší! Toto je font Helvetica Toto je font Geneva

62 Písmo a osobnost prezentátora Don McMillan vývojář Georgia Times New Roman Courier Arial Century Gothic Comic Sans MS... formální, praktická... profesionální, tradiční... obyčejná(podivínská zároveň)... vyrovnaná, konformní... šťastná, elegantní... to je jako vtip, že?

63 Sazba písma Jednoduché! Ukotvené a svázané! P r o s t o r n é a s v o b o d n é!

64 Ať je to velké! Toto je Arial 12 Toto je Arial 18 Toto je Arial 24 Toto je Arial 32 Guy Kawasaki Toto je Arial 36 Toto je Arial 44

65 Barvy a barevné schéma Použití kontrastní barvy Světlé na tmavém vs. tmavé na světlém Použijte doplňkové barvy Tmavé pozadí: formální, menší uplatnění barevných stínů, vhodné pro velké prostory, objekty na něm dobře vyzní Světlé pozadí: neformální, rozzáří místnost, vhodné i pro letáky, ideální do menších prostor, není zde prostor pro nasvícení hlavního objektu

66 Barvy a barevné schéma Použití dvou nebo max. tří barev v celé prezentaci. Pro pozadí je lepší vybírat světlejší odstíny a pro písmo naopak co nejtmavší odstíny barev. Pro nadpisy nebo významné informace v textu je možné použít třetí barvu - v barevné paletě blízká barvě použité na ostatní texty nebo barvu komplementární (protikladná, ale spojená skrytou příbuzností).

67 Zásady formátování Too man colours Too Many Fonts and Styles

68 Zásady formátování Titulky tučně, NE KAPITÁLKY/VERZÁLKY (ČTOU SE OBTÍŽNĚ)! Italic se čte hůř! Podtržení signalizuje hyperlink Místo toho (když už musíte) pro zdůraznění použijte barvy!

69 Zákony odrážek o Odrážky jsou nejméně efektivní způsob o jak poskytovat důležité informace. Zákony odrážek: o Chraňte své publikum o Používejte je střídmě o Definujte nadpisy G.Ambrose a P. Harrise o Používejte paralelní strukturu o Vyvarujte se pododrážek!

70 Zákony odrážek II.

71 Seznamy s pořadím Jak dát slona do ledničky? 1. Otevřete dveře ledničky 2. Vložte slona 3. Zavřete dveře

72 Seznamy s pořadím II. Jak dát žirafu do ledničky? 1. Otevřete dveře ledničky 2. Vyjměte slona 3. Vložte žirafu 4. Zavřete dveře

73 Umění ruší publikum... Umění neumí (a vlastně ani není o tom) nahradit obsah

74 Sazba a text v odstavcích Délka řádku znaků včetně mezer! Robert Bringhurst typograf

75 Sazba a text v odstavcích Odsazení řádků (ideální je 1 1,5) Robert Bringhurst typograf

76 Sazba a text v odstavcích Zarovnávaní citací do bloků komplikuje čtení! Robert Bringhurst typograf

77 Sazba a text v odstavcích Pozor na vdovy a sirotky (slova, předložky, spojky, ale i celé věty) na konci řádku! Robert Bringhurst typograf

78 Sazba a text v odstavcích Caps-Bold-Italic = cesta do hrobu! Robert Bringhurst typograf

79 Sazba a text v odstavcích Žádné plápolající hadry! Robert Bringhurst typograf

80 Indikátory špatného použití animací Tento přechod je nepříjemný! Objevit a zmizet je lepší varianta!

81 Indikátory špatného použití animací Animace působí nepřirozeně a křečovitě Tempo promítání je horečné, otravné, či vleklé Nedodává obsahu žádnou přidanou hodnotu ani neslouží žádnému účelu Pohyby ruší pozornost Použití animace kvůli animacím samotným Velká spousta animačních prvků bez jednotného účelu Styl animace neodpovídá obsahu Animace diváky nepříjemně překvapí nebo se jí leknou

82 Zvukové efekty mohou ubrat příliš pozornosti! Zvuk pouze v případě potřeby

83 Pár tipů a doporučení z praxe Doporučuji následující Otevřené galerie (Open source galleries): PDphoto Wikimedia Commons Gimp Savvy Visual Dictionary Online Living Archives Collections Clker PDClipart Flickr - Free foto - Open foto - Photo archive - Volné zdroje obrázků -

84 Vzdělávací technologie: Komplexní integrovaný proces zahrnující lidi, postupy, nápady, zařízení a organizace, pro analýzu problémů a navrhování, Moc detailní! provádění, hodnocení a řízení řešení těchto problémů v situacích, kdy učení je záměrné a kontrolované (HMRS 5th ed.)

85 Vzdělávací technologie: 1. proces 2. zahrnující lidi, postupy a nástroje 3. řešení Mnohem jednoduší! 4. k problémům v učení

86 Moc detailní!

87 Mnohem jednoduší!

88 Moc detailní!

89 Mnohem jednoduší!

90 Třešničkový příklad

91 Třešničkový příklad

92 Třešničkový příklad

93 Třešničkový příklad

94 Třešničkový příklad

95 Třešničkový příklad

96 Smart Art

97 Information is beautiful

98 Information is beautiful

99 Information is beautiful

100 Důraz na vizuální stránku ZDROJ:

101 Důraz na vizuální stránku II. ZDROJ:

102 Důraz na vizuální stránku III. ZDROJ:

103 Důraz na vizuální stránku V. ZDROJ:

104 Důraz na vizuální stránku VI. ZDROJ:

105 ZDROJ: Vidíte rozdíl?

106 Závěrečné tipy Co je důležité a podstatné = to je velké! = to je vetší! = to je největší!

107 Závěrečné tipy

108 Závěrečné tipy

109 Recept na přesvědčivou vědeckou prezentaci! Martin Maruniak Ostrava,

110 Kdo jsi, můj čtenáři/posluchači...? Vizuálové Materiálně bohaté prezentace grafy, tabulky, obrázky Vidět, představa, prohlédnout, design, náznak, horizont, vnímat, lesk, výhledy Audiálové (auditivové) Stručné materiály vs. bohatá diskuse Slyšet, ptát se, diskutovat, naslouchat, hlasitý, konstatovat, programové prohlášení, mluvit k věci Zdroj: Olga Medlíková Kinestici Dynamika, dramatičnost a zážitek, interaktivita Pohyb, děj, pocitově, uchopit, klesáme, stoupáme, hmatatelný, břemeno, emoce.

111 Kdo jsi, můj čtenáři/posluchači...? Smyslové komunikační kanály ZRAK - vidím na.., úhel pohledu, absolutně jasné, uvidíme, jasně poznat blesknutí myšlenky, zpozorovat SLUCH - formulovat, zní korektně, nechápe, uslyšíme, komunikovat HMAT/KINETIKA - nevyhmátl, praktikovat, chytl do rukou, uchopil kormidlo, zachytit, vytasit se, převzít, nastoupil do projektu, dotknout se problému CHUŤ/ČICH - bude to chutnat, osladí realizaci, zavání nepříjemnostmi, ukousnout kyselého jablka (poznání), spolknout hořkou pilulku

112 Malý slovník slovník parazitů Eeee jakoby vlastně prostě žejo čiže takže jaksi tedy normálně prakticky pakliže řeknu vám to takhle... Krok č. 1: Uvědomte si svůj problém Krok č. 2: Sepište si vycpávková slovíčka, která používáte Krok č. 3: Uvědomte si slovní parazity hned po vyslovení Krok č. 4: Výraz si uvědomíte dřív, než ho vyslovíte Získejte čas na přemýšlení jinak! Vycpávková slova prezentátorovi pomáhají získat čas na formulaci další myšlenky. 1. dobrá příprava 2. pauzy v řeči (namísto mluvení při přemýšlení jednoduše mlčte) 3. sklenice s vodou (napitím jednak osvěžíte hlasivky a jednak získáte i čas).

113 Fakta vs. tvrzení... Jaký mobil používáte? Fakta = prokazatelné, logicky zdůvodnitelné skutečnosti Tvrzení = subjektivní, často emotivní a hodnotící prvky

114 Zesílení skrze jednoduchost Učení se z umění komiksu: jednoduše zkus to jednoduše! Jednoduchý styl nutně neznamená jednoduchý příběh! Koncept: Subtilnost, grácie i elegance

115 Cifršpióni a vědátoři... OBAVA: Zjednodušení = odchýlení se z cesty pravdy... Simplifikace nejsou vědecky obhájitelné... REALITA: Data a kompletní vysvětlení do písemných podkladů a prezentace = emocionální přesvědčování (90% všech rozhodnutí se ve skutečnosti přijímá emocionálně a jen se racionálně zdůvodňuje)

116 Tipy jak udržet pozornost 1. Dynamický výklad a pomlky v řeči 2. Příklady, zážitky, ukázky apod. 3. Mluvení v 1. osobě množného čísla 4. Dialog s posluchači 5. Chvilkové přeřazení pozornosti 6. Oslovování jménem 7. Humorné komentáře 8. Dílčí shrnutí a doprovod výkladu AV pomůckami

117 John Medina, autor Brain rules 10 minut a dost!?

118 Účinný závěr První myšlenka je nejdůležitější, poslední se nejlépe pamatuje Závěr 2, resp. 3 věty (optimálně) klíčová slova a spojka a Aliterace (slova začínající stejnou hláskou) Závěr musí být stručný, souhrnný, skvělý! 3P dobré tiskové zprávy? Profesionální Pohodová Přirozená! Neúspěch není návykový! Vědci vládnou vítězstvím!

119 Tréma, strach, nervozita a neočekávaný vývoj prezentace Martin Maruniak Ostrava,

120 Sebejistý (stylový) projev 1. Oční kontakt 2. Sebejisté vystupování 3. Kontrolovaná gestikulace 4. Červená nit 5. Přesvědčivé argumenty 6. Napětí a pointy 7. Práce s hlasem/pauzami 8. Tempo/rytmus 9. Spontánnost 10. Pohotové reakce

121 Tréma Tréma je přirozená fyziologická reakce organizmu! Navenek je vidět pouhých 10 % projevů trémy (chvění končetin, změna hlasu, pocení, bušení srdce) Pečlivá příprava sníží obavy - zajistíte si více než 50 % úspěchu.

122 Tréma II. Tréma většinou vychází z obav z určitých komplikací. Co když zapomenu, co jsem chtěl říct? Co když se mi rozklepou kolena, ruce, hlas? Co když poprskám obecenstvo v prvních řadách? Stejně mě nebudou poslouchat apod. Jsou to katastrofické scénáře, kterých se nejvíce bojíme. Uvědomte si, že: Publikum chce, abyste si vedli dobře. Chce, aby vše proběhlo hladce. V zásadě víte o tématu víc, než kdokoliv z přítomných. Víte, co chcete říct a jak to chcete říct.

123 Tréma III. Připravte si a efektivně použijte pomůcky a berličky Častá praxe a trénink je zaručená pomoc Natrénujte si úvod a promyslete závěr (kartička 5 6 vět) Snažte se těšit na svoje vystoupení Přírodní lékarna : levandule, šalvěj, třezalka, máta, meduňka, kozlík, heřmánek

124 Tréma IV. Dechová cvičení - hluboký nádech a výdech Doušek studené vody - ne alkohol! Pohyb svalů spaluje adrenalin! Berlička alias talisman! Soustředění se na pevný bod!

125 Rituály proti trémě 1. Pokývnout na publikum 2. Poděkovat moderátorovi 3. Položit si poznámky, uspořádat je 4. Urovnat si kravatu 5. Navázat oční kontakt 6. Nasměrovat pohled (publikum/kamera) 7. Kontrola dechu (nádech výdech) 8. S výdechem začít mluvit

126 Protistresová cvičení Střídavý tlak ruky (míček) Uvolnění šíje (tlak hlavy a rukou)

127 Protistresová cvičení Protažení těla (v sedě) Protažení páteře

128 Protistresová cvičení Stažení obličeje (čelo) Svraštění obličeje (rty)

129 Protažení obličeje (ústa i oči) Protistresová cvičení Dechové cvičení (bránice/hrudník)

130 Prevence problematických situací 1. Volné nohy 2. Ztišené (vypnuté) telefony 3. Právo na názor 4. Svoboda slova, ale zákaz osobních útoků 5. Právo na tzv. time out (čas na rozmyšlenou) 6. Jídlo a pití během práce 7. Právo odmítnout (odpověď i aktivitu) 8. Způsob kladení otázek 9. Diskrétnost vůči informacím a lidem ZDROJ: Olga Medlíková 10. Distribuce materiálů

131 Obtížné situace 1. Pasivita publika 2. Účastníci nedávají pozor, baví se, atd. 3. Indispozice lektora 4. Překvapení, zaskočení, rozpaky 5. Účastníci se bojí diskutovat 6. Moc troublemakerů (ano, a?, parkoviště, dřívější a dnešní rozdíly,) 7. Nepřátelská atmosféra ZDROJ: Olga Medlíková

132 Trapasy 1. Spadne technika 2. Po otázce nastane ticho 3. Nemoc kolegu prezentátora 4. Zdroje rušení 5. Schválnosti 6. Rozdílné znalosti publika ZDROJ: Olga Medlíková

133 Překonávání námitek ZDROJ: A. Kabátek, O. Lošťáková Empatie Já vám rozumím, chápu, zajímavá otázka, dobrá připomínka, ještě než odpovím na váš dotaz. Konkretizace/parafráze Proč si myslíte, jak to myslíte, vysvětlete to, mohu znát důvod, detailně to prosím objasněte Převedení na otázku Pokud odpovím na konci přednášky, je to pro vás OK? Když odstraním tuto překážku, potom je to OK? Návrh řešení Můžeme se tedy dohodnout, když tedy akceptuji, když se vrátíme k této otázce Ověření řešení Stačí vám tato odpověď/toto vysvětlení/řešení, rozptýlí to vaše obavy

134 Krize a krizová komunikace Martin Maruniak Ostrava,

135 Co je krize? Krize je stav, který ohrožuje dobré jméno, nebo samotnou existenci. Krize je jakákoliv situace, která může vyvolat pozornost, narušit běžný chod, ohrozit pověst, vyvolat nečekanou reakci s potenciálem stát se soustem pro média. Krize je vážný incident, který ohrožuje bezpečí lidí, životní prostředí nebo dobré jméno výrobku či firmy/organizace.

136 Příklady krize zlé výsledky bádání konkurenční boj zneužití informací provozní nebo ekologická havárie stávka závažný pracovní úraz propouštění sexuální zneužívání korupční aféra kriminální čin...atd.

137 Nejzásadnější sdělení nejsou ta, o kterých si vy myslíte, že byste je měli říct, ale ta, která od vás lidé očekávají.

138 Pravidlo 3x3 Při formulaci sdělení je vhodné zodpovědět si 3 otázky: 3 nejdůležitější věci, které by publikum mělo vědět, 3 nejdůležitější věci, které by publiku chtělo vědět, 3 věci, které, pokud by byly zdůrazněny, by vedly k dezinformacím.

139 Princip 3x9x27 max. 3 klíčové sdělení max. 9 sekund Vincent T. Covello Center for risk communications max. 27 tištěných slov

140 Co je vlastně krize? Krize znamená časový bod, kdy se dění obrací Řecké slovo krisis vlastně znamená rozhodující obrat obrat k lepšímu, nebo horšímu Polaritní povahu krize prozrazují i znaky čínského písma pro krizi. Čínský výraz zní wei-ji

141 Každá komunikace je hrozbou i příležitostí současně!

142 Prostor na poslední otázku...

143 7 tipů pro perfektní vizuální prezentaci (mimo záznam) Martin Maruniak Ostrava,

144

145

146

147

148

149

150

151

152

153

154

155

156 Krungthep Bangala Trebuchet Andale mono

157

158

159

160

161

162

163

164

165

166

167

168

169

170

171

172 Děkuji za pozornost! Martin Maruniak Web:

173 Doporučená literatura

174 Doporučená literatura

175 Doporučená literatura

176 Doporučená literatura

177 Děkuji za pozornost! Martin Maruniak Web:

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní. Prezentace. Personální kompetence 2. přednáška 1/14

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní. Prezentace. Personální kompetence 2. přednáška 1/14 Prezentace Personální kompetence 2. přednáška 1/14 Prezentovat můžeme: hmotné věci - výrobky, zboží sebe sama nebo jinou osobu nehmotné věci - myšlenky, vědecké teorie, řešení projektu. Prezentace má různou

Více

Osnova. Jak na správnou prezentaci: koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS PowerPoint 2007

Osnova. Jak na správnou prezentaci: koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS PowerPoint 2007 PowerPoint lekce I. Osnova Jak na správnou prezentaci: koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS PowerPoint 2007 Pokročilé efekty a práce s multimédii Jak na správnou prezentaci

Více

Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO

Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO Struktura prezentace Titulní snímek název prezentované práce, jméno autora, jméno vedoucího práce Úvodní snímek zadání projektu,

Více

Pravidla správné prezentace

Pravidla správné prezentace Pravidla správné prezentace SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1/34 Obsah Základní pravidla Struktura prezentace Obecné zásady Další typy a doporučení 2/34 Základní pravidla Jedna myšlenka = jeden snímek 3/34

Více

Tvorba prezentací. Mgr. Ing. Marek Martinec

Tvorba prezentací. Mgr. Ing. Marek Martinec Tvorba prezentací Mgr. Ing. Marek Martinec Obsah Základní chyby při prezentaci Doporučená struktura prezentace Text v prezentaci Pravidla a doporučení pro tvorbu prezentace Techniky projevu Hlavní chyby

Více

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 MICROSOFT POWERPOINT 2010 JAK VYTVÁŘET Mgr. Krejčí Jan Základní škola Jaroslava Pešaty, Duchcov 21. září 2012 Mgr. Krejčí Jan (ZSJP) MS PowerPoint - Vytváření 21. září 2012 1 / 6 MS PowerPoint - Vytváření

Více

Výstavba mluveného projevu

Výstavba mluveného projevu Výstavba mluveného projevu Typy projevů Pracovní projev představení své práce představení své organizace referát, přednáška úvod k tématu, workshopu, diskusi Společenský projev projev k jubileu konferování

Více

Výstavba mluveného projevu

Výstavba mluveného projevu Výstavba mluveného projevu Typy projevů Pracovní projev představení své práce představení své organizace referát, přednáška úvod k tématu, workshopu, diskusi Společenský projev projev k jubileu konferování

Více

WINTER. Prezentace výsledků SOČ. Template. Nejen na mezinárodní půdě. Letní škola mladých talentů Šárka Navrátilová 18.

WINTER. Prezentace výsledků SOČ. Template. Nejen na mezinárodní půdě. Letní škola mladých talentů Šárka Navrátilová 18. WINTER Template Letní škola mladých talentů 2014 Prezentace výsledků SOČ Nejen na mezinárodní půdě Šárka Navrátilová 18. září 2014 Šárka Navrátilová Kdo jsem já? WINTER Template Sočkařka (2008 2010) Absolventka

Více

Tvorba prezentace. RNDr. Zbyšek Posel, Ph.D. katedra informatiky, PřF Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Email: Zbysek.Posel@ujep.

Tvorba prezentace. RNDr. Zbyšek Posel, Ph.D. katedra informatiky, PřF Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Email: Zbysek.Posel@ujep. Tvorba prezentace RNDr. Zbyšek Posel, Ph.D. katedra informatiky, PřF Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Email: Zbysek.Posel@ujep.cz Obsah A. Teoretická část Zásady tvorby prezentace Přednes prezentace

Více

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Doporučení, jak

Více

Základní pravidla pro tvorbu prezentací

Základní pravidla pro tvorbu prezentací Základní pravidla pro tvorbu prezentací (pro potřeby GJO zpracoval Lukáš Kačer) Název prezentace krátký věcný výstižný Rozsah prezentace kratší prezentace méně znamená více přiměřenost názornost přehlednost

Více

Centrum technického celoživotního vzdělávání při VŠCHT Praha PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE

Centrum technického celoživotního vzdělávání při VŠCHT Praha PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE při VŠCHT Praha Pilotní kurz pro budoucí lektory Ing. Jana Finkeová, CSc. ÚPŘT VŠCHT Praha, tel: 220 444 295, Jana.Finkeova@vscht.cz Ing. Iva Nachtigalová, Ph.D. ÚPŘT VŠCHT Praha, tel.: 220 444 259, Iva.Nachtigalova@vscht.cz

Více

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Proč a jak prezentovat výsledky své práce? Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Motto Je potřeba sebe sama

Více

ZNÁSOBTE SVŮJ VLIV POKROČILÉ PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI VZHLEDEM K MAXIMALIZACI ÚČINKU NA POSLUCHAČE

ZNÁSOBTE SVŮJ VLIV POKROČILÉ PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI VZHLEDEM K MAXIMALIZACI ÚČINKU NA POSLUCHAČE ZNÁSOBTE SVŮJ VLIV POKROČILÉ PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI VZHLEDEM K MAXIMALIZACI ÚČINKU NA POSLUCHAČE Všichni jsme potencionálně svobodni naučit se tomu, co chceme, dělat to, co chceme, a stát se tím, čím chceme.

Více

KOMUNIKAČNÍ A PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI

KOMUNIKAČNÍ A PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI KOMUNIKAČNÍ A PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI MLUVČÍ: PaedDr. Olga Medlíková PROJEKT: Akademie pacientských organizací MÍSTO A TERMÍN KONÁNÍ: Praha, 12.- 13.2.2016 Komunikační a prezentační dovednosti Lektorka:

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů

Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů 16:00 16:45 Co je při prezentování důležité Tipy na způsob vystupování od celebrit 16:45 17:30 Sebeprezentace na pedagogické

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

SEMINÁŘ KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ OBHAJOBA MATURITNÍ PRÁCE. Příprava prezentace

SEMINÁŘ KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ OBHAJOBA MATURITNÍ PRÁCE. Příprava prezentace SEMINÁŘ KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ OBHAJOBA MATURITNÍ PRÁCE Vytvořili jste maturitní práci, je to vaše dobré dílo a teď ho musíte prodat Důležitá jsou pravidla která je potřebné znát která je potřebné použít

Více

Na konferenci s vlastním příspěvkem TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2018

Na konferenci s vlastním příspěvkem TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2018 Na konferenci s vlastním příspěvkem TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2018 Co nás dnes čeká 2 Úvod do konferencí Přihlášení příspěvku Tvorba prezentace Na konferenci Praktická část? 3 Úvod a tvorba příspěvku SPECIFIKA

Více

TECHNICKÉ PREZENTACE

TECHNICKÉ PREZENTACE VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ TECHNICKÉ PREZENTACE Prezentace Ing. Pavel Smutný, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Pavel Smutný, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita

Více

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno,

Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, Prezentace Počítačové formy projekce jsou: promítání snímků na obrazovce počítače, promítání snímků z počítače na plátno, využití interaktivní tabule. Postup při tvorbě prezentace I 1. Stanovení cílů.

Více

Co to vlastně je prezentace?

Co to vlastně je prezentace? Prezentace Co to vlastně je prezentace? Přímý výklad nebo ukázka s možným využitím vizuálních nebo jiných pomůcek, kdy jedinou participací skupiny je kladení dotazů na závěr. Příprava prezentace Kdo? -

Více

Co to vlastně je prezentace? Příprava prezentace. Proč? Přímý výklad nebo ukázka s možným využitím vizuálních nebo jiných pomůcek, dotazů na závěr.

Co to vlastně je prezentace? Příprava prezentace. Proč? Přímý výklad nebo ukázka s možným využitím vizuálních nebo jiných pomůcek, dotazů na závěr. Co to vlastně je prezentace? Prezentace Přímý výklad nebo ukázka s možným využitím vizuálních nebo jiných pomůcek, kdy jedinou participací skupiny je kladení dotazů na závěr. Kdo? - komu budu prezentovat

Více

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Konání kurzu financováno z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224 Microsoft PowerPoint

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ÚVAHA VY_32_INOVACE_CJ_2_11 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti jeden z nejnáročnějších slohových útvarů osvětluje

Více

PRACOVNÍ LIST - REFERÁT

PRACOVNÍ LIST - REFERÁT PRACOVNÍ LIST - REFERÁT Anotace Tématem pracovního listu je slohový útvar referát. Materiál slouží k výkladu, ale také je orientován na práci s konkrétním referátem. Cílem je seznámit žáka s daným útvarem

Více

Umění (sebe)prezentace

Umění (sebe)prezentace EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Umění (sebe)prezentace Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích Obsah Příprava Obsah připravované prezentace Desatero Sebeprezentace

Více

ELEKTRONICKÉ PREZENTACE

ELEKTRONICKÉ PREZENTACE Střední průmyslová škola na Proseku Novoborská 2, 190 00 Praha 9 ELEKTRONICKÉ PREZENTACE - základní informace v prezentacích - text (font, velikost,.) - pozadí a barevné schéma - stacionární a multimediální

Více

ISKŘ Příprava obhajoby projektu prezentace

ISKŘ Příprava obhajoby projektu prezentace 1 ISKŘ Příprava obhajoby projektu prezentace PLUSKAL Dalibor Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070) 2 Desatero

Více

EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE V ORGANIZACI

EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE V ORGANIZACI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI V ORGANIZACI JAK SE EFEKTIVNĚ DOMLUVIT A ZÍSKAT INFORMACE 1. KOMUNIKAČNÍ PROCES 2 2. ORGANIZAČNÍ STRUKTURA KOMUNIKACE 4 3. FORMÁLNÍ A

Více

Využití informačních technologií v cestovním ruchu P4

Využití informačních technologií v cestovním ruchu P4 Využití informačních technologií v cestovním ruchu P4 Pavel Petr Petr.USII@upce.cz 1 Obsah kurzu Princip vyhledávání Definování vyhledávacích požadavků Vyhledávací nástroje Zdroje informací Nástroje pro

Více

Zásady správné prezentace

Zásady správné prezentace Zásady správné prezentace méně je více Jiří Machač SPŠ sdělovací techniky 5. února 00 Jiří Machač (www.panska.cz/ivt) Zásady správné prezentace 5. února 00 / 8 Výkon prezentujícího Prezentace je pouze

Více

VZDĚLÁVACÍ A ROZVOJOVÝ SEMINÁŘ LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI

VZDĚLÁVACÍ A ROZVOJOVÝ SEMINÁŘ LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI VZDĚLÁVACÍ A ROZVOJOVÝ SEMINÁŘ LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI Strana 1 z 16 Motto: Čím uchopíme kopřivu pevněji, tím méně pálí. Mongolské přísloví Strana 2 z 16 Vztahy a důvěra v komunikaci Místo dlouhého úvodu

Více

DIDAKTICKY ÚČINNÁ PREZENTACE. Ing. Katarína Krpálková Krelová, PhD., Ing.-Paed. katarina.krelova@vse.cz

DIDAKTICKY ÚČINNÁ PREZENTACE. Ing. Katarína Krpálková Krelová, PhD., Ing.-Paed. katarina.krelova@vse.cz DIDAKTICKY ÚČINNÁ PREZENTACE Ing. Katarína Krpálková Krelová, PhD., Ing.-Paed. katarina.krelova@vse.cz Úkol I. část úkolu Didakticky účinná prezentace pro výuku vybraného ekonomického předmětu Simulace

Více

Vlastní obhajoba bakalářské práce / na co nezapomenout, průběh, výstup

Vlastní obhajoba bakalářské práce / na co nezapomenout, průběh, výstup Vlastní obhajoba bakalářské práce / na co nezapomenout, průběh, výstup 9. 1. 2008 Než člověk odevzdá bakalářskou práci I. Práce by měla splňovat následující požadavky: jasné stanovení cíle odpovídající

Více

Prezentační dovednosti

Prezentační dovednosti Prezentační dovednosti Vzdělávací program v rámci projektu Rekonstrukce učitelů - posílení profesní a kompetenční připravenosti učitelů (CZ.1.07/1.3.10/02.0052) 1 Program dne Prezentační dovednosti úvod

Více

Efektivní prezentace. Mgr. Josef Radimecký, MSc. Centrum adiktologie Psychiatrická klinika VFN 1.LF UK v Praze

Efektivní prezentace. Mgr. Josef Radimecký, MSc. Centrum adiktologie Psychiatrická klinika VFN 1.LF UK v Praze Efektivní prezentace Mgr. Josef Radimecký, MSc. Centrum adiktologie Psychiatrická klinika VFN 1.LF UK v Praze Cíl prezentace Představit hlavní zásady účinné prezentace Struktura a časování sdělení Obsah

Více

Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010

Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010 Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010 Organizace Termíny: 1. lekce - 30.5. 2. lekce - 6.6. 3. lekce - 13.6. 4. lekce - 20.6. vždy od 15:00 (dvě vyučovací hodiny) místo

Více

Počítačová prezentace. Základní pojmy. MS PowerPoint

Počítačová prezentace. Základní pojmy. MS PowerPoint Počítačová prezentace Základní pojmy Počítačová prezentace využití elektronického systému pro předávání informací jednoduché zpracování textu, grafiky, zvuku a animací vysoká účinnost prezentace - přehledná

Více

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Šablony a jejich

Více

STANDARDY TVORBY DOKUMENTŮ PRO ŽÁKY A VYUČUJÍCÍ

STANDARDY TVORBY DOKUMENTŮ PRO ŽÁKY A VYUČUJÍCÍ Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. Adresa: Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, IČ: 281 97 682 tel./fax: +420 251 550 846, e-mail: info@gmvv.cz STANDARDY TVORBY DOKUMENTŮ PRO ŽÁKY A VYUČUJÍCÍ

Více

PŘEDNÁŠKA PODPOROVANÁ POČÍTAČEM

PŘEDNÁŠKA PODPOROVANÁ POČÍTAČEM PŘEDNÁŠKA PODPOROVANÁ POČÍTAČEM Část 1 Obecné přípravy přednášky M. Kmínek prezentace prezentovat = předložit v širším slova smyslu předkládání informací jakoukoli formou dnes obvykle chápeme jako předkládání

Více

Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost

Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost Martin Kuna martin.kuna@seznam.cz Obsah Webová grafika Rozvržení stránky Typografické zásady Nejčastější chyby Struktura webu a navigace

Více

Úřad vlády České republiky Institut státní správy. Prováděcí metodika k Pravidlům vzdělávání zaměstnanců ve správních úřadech

Úřad vlády České republiky Institut státní správy. Prováděcí metodika k Pravidlům vzdělávání zaměstnanců ve správních úřadech Úřad vlády České republiky Institut státní správy Prováděcí metodika k Pravidlům vzdělávání zaměstnanců ve správních úřadech Praha 2006 Prováděcí metodika k Pravidlům vzdělávání zaměstnanců ve správních

Více

Základy tvorby velkoplošné prezentace

Základy tvorby velkoplošné prezentace Základy tvorby velkoplošné prezentace materiál pro 12IPG J. Blažej, 2010 Úvod cílem této prezentace je shrnout důležité zásady pro tvorbu velkoformátové prezentace posteru není jejím cílem zahrnout všechny

Více

PR Svazu a úvod do komunikace s médii

PR Svazu a úvod do komunikace s médii PR Svazu a úvod do komunikace s médii Praha, 1. února 2018 Mgr. Štěpánka Filipová mediální zastoupení INFORMAČNÍ NÁSTROJE 3 V REALIZACI 4 GDPR kampaň - banner, speciální sekce web, dopis, leták, materiál

Více

aneb Jak se vyhnout nástrahám a špatným snímkům

aneb Jak se vyhnout nástrahám a špatným snímkům aneb Jak se vyhnout nástrahám a špatným snímkům Osnova Struktura snímku Fonty Barvy Pozadí Grafy Výslovnost a gramatika Závěr Otázky Je vhodné uravit 1.. nebo 2. snímek jako osnovu své prezentace Příklad:

Více

Název: Design webu Anotace:

Název: Design webu Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

PREZENTACE ODBORNÉHO TÉMATU ŽIVÉ VYSTOUPENÍ PRAVIDLA A PROSTŘEDKY

PREZENTACE ODBORNÉHO TÉMATU ŽIVÉ VYSTOUPENÍ PRAVIDLA A PROSTŘEDKY PREZENTACE ODBORNÉHO TÉMATU ŽIVÉ VYSTOUPENÍ PRAVIDLA A PROSTŘEDKY 1 Obsah - Zásady prezentování Účel prezentace, její typy Vlastnosti dobrého vystoupení Obsah Struktura Délka Diskuse Zásady vystupování

Více

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Dokument byl vytvořen v rámci projektu Úspěšná škola vzdělávání řídicích a strategických týmů středních škol v Plzeňském

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk (časová dotace 3 hodiny týdně) Ročník: 6. Poznámky:

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk (časová dotace 3 hodiny týdně) Ročník: 6. Poznámky: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk (časová dotace 3 hodiny týdně) Ročník: 6. Poznámky: ŽÁK: umí, rozumí a ovládá slovní zásobu každého tématu je schopen samostatně vytvořit jednoduché

Více

Pokyny pro vypracování maturitního projektu

Pokyny pro vypracování maturitního projektu Pokyny pro vypracování maturitního projektu Prostudujte si prosím pečlivě následující pokyny k vypracování maturitního projektu. Maturitní projekt musí obsahovat: 1. Titulní strana (nečísluje se) Obsahuje:

Více

KOMUNIKACE A PREZENTACE

KOMUNIKACE A PREZENTACE KOMUNIKACE A PREZENTACE Klára Laušová Kazelleová KOMUNIKACE A PREZENTACE Mgr. Klára Kazelleová Laušová CO VÁS DNES ČEKÁ KDO A CO VÁS DNES ČEKÁ MGR. KLÁRA LAUŠOVÁ KAZELLEOVÁ Jednatelka komunikační a PR

Více

Jak na média. praktická část 23. 4. 2015. Mgr. Ivo Čermák

Jak na média. praktická část 23. 4. 2015. Mgr. Ivo Čermák Jak na média praktická část 23. 4. 2015 Mgr. Ivo Čermák Jak vytvářet mediálně atraktivní tiskové zprávy Správná struktura tiskové zprávy Na jaká média cílit Jak správně komunikovat s médii Obsah setkání

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Příprava prezentačních materiálů

Příprava prezentačních materiálů Příprava prezentačních materiálů návod pro autory Úvod Ce je tedy nutné připravit? Náhled práce Shrnující slajd Plakát Video Ústní prezentace Jak a kam vše odevzdat? Úvod Aby bylo možné prezentovat příspěvek

Více

Práce s textem. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Práce s textem. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Práce s textem PaedDr. Mgr. Hana Čechová Platí-li, že vzdělání je důsledek čtení, pak platí i to, že upadá-li čtenářská gramotnost, snižuje se zákonitě i celková úroveň vzdělání. J. Trávníček https://pixabay.com/cs/vzd%c4%9bl%c3%a1v%c3%a1n%c3%ad-dosp%c4%9bl%c3%bdch-kniha-knihy-2706977/

Více

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Měření efektivity informačního vzdělávání Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Evaluace jako výzkumný proces Formy informačního vzdělávání CEINVE Kontaktní (face to

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 český jazyk a literatura český jazyk a literatura Učivo Praktické čtení - pozorné, plynulé, přiměřeně rychlé, čtení hlasité i tiché, s porozuměním Zdokonalování techniky čtení Porozumění přiměřeným textům

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Prezentace prakticky Libor Lenža, Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Jak začít? Umím nebo neumím SW ovládat? Nejlépe

Více

PR v kostce zásady komunikace prezentace. Marcela Bergerová, 16. 4. 2009

PR v kostce zásady komunikace prezentace. Marcela Bergerová, 16. 4. 2009 PR v kostce zásady komunikace prezentace Marcela Bergerová, 16. 4. 2009 1 PR lesní pedagogiky zásady, předpoklady PR lesní pedagogiky = snaha vytvářet dobré vztahy s vaší veřejností veřejnost: 1. vedení

Více

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí:

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí: Volitelný předmět KONVERZACE AJ Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Konverzace v anglickém jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Cizí jazyk

Více

Public Relations (PR) Přemysl Průša

Public Relations (PR) Přemysl Průša Public Relations (PR) Přemysl Průša PR - definice PR = záměrné, plánované a dlouhodobé úsilí vytvářet a podporovat vzájemné pochopení a soulad mezi organizacemi a jejich veřejností (IPR, UK) PR = řada

Více

Rekapitulace. Takže, už víme

Rekapitulace. Takže, už víme Rekapitulace Takže, už víme co je vizualizace, k čemu slouží, jak se dělí kde se vizualizace vzala jak to v ní chodí a vypadá dneska z čeho se vizualizace skládá jak funguje mozek, když ji čte jaké teoretické

Více

Komunikační a prezentační dovednosti

Komunikační a prezentační dovednosti Komunikační a prezentační dovednosti Pracovní sešit DESATERO ÚSPĚŠNÉ KOMUNIKACE Motto: Communicare est multum dare. - Komunikovat je mnoho dávat. Jaro Křivohlavý 1. POPISUJTE, NEHODNOŤTE! 2. OVĚŘUJTE,

Více

Prezentace podnikatelského záměru

Prezentace podnikatelského záměru VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Prezentace

Více

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 Při vypracování práce se řiďte následujícími

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Šablona potisku na vrchní straně knihařské vázby desek ZP Stránka není součástí textového souboru závěrečné práce ve formátu MS Word! VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Jméno a příjmení Český název

Více

2. FOTO, AUDIO A VIDEO SOUBORY

2. FOTO, AUDIO A VIDEO SOUBORY AUTORSKÁ PRÁVA 1. TEXT a. Jestliže použijete cizí text musíte ve svém dokumentu uvést bibliografické citace b. Při použití úryvku textu z tištěného nebo elektronického zdroje je nutné u každého díla řádně

Více

TVORBA PREZENTACE OBHAJOBA PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA LISTOPAD 2016

TVORBA PREZENTACE OBHAJOBA PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA LISTOPAD 2016 TVORBA PREZENTACE OBHAJOBA PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA LISTOPAD 2016 T.LAZNA@GMAIL.COM ČÍM ZAČÍNÁ KAŽDÁ PREZENTACE? ČÍM ZAČÍNÁ KAŽDÁ PREZENTACE? Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně Ph.D.

Více

Co je to matematika?

Co je to matematika? Co je to matematika? Hello FIT 2018 Daniel Dombek, Tomáš Kalvoda, Karel Klouda KAM FIT ČVUT 27. září 2018 Přednášející Daniel Dombek Tomáš Kalvoda Úvod Úvod Úvod Blíží se akademický Nový rok! Již příští

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

Rétorika a umění prezentace

Rétorika a umění prezentace školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Rétorika a umění prezentace

Rétorika a umění prezentace školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Základní struktura prodejního rozhovoru

Základní struktura prodejního rozhovoru PÉČE O KLIENTA II. Základní struktura prodejního rozhovoru CÍL Pozitivní závěr Uzavření obchodu Překonání námitek/ argumentace Prezentace řešení Analýza stávající situace - vyvolání diskuse odkrytí potřeb

Více

Úvod do audiovizuální komunikace. Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK)

Úvod do audiovizuální komunikace. Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK) Úvod do audiovizuální komunikace Jana Dannhoferová Ústav informa3ky PEF MZLU v Brně Audiovizuální komunikace (AVK) Co nás dnes čeká? Představení předmětu Organizace přednášek a cvičení Ukončení předmětu

Více

PowerPoint 2010. Kurz 2, 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 2, 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 2, 3 CZ.1.07/2.2.00/28.0221 Jak by měla vypadat prezentace v PowerPointu Typy na správnou prezentaci Základním prvkem prezentace je text kontrola opakujících se slov v prezentaci Texty

Více

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10 Obsah Úvod 9 Členění knihy 10 KAPITOLA 1 Copywriting 11 Práce copywritera 11 Jak se stát dobrým copywriterem 12 Jak začít 15 Co budete psát 15 O čem budete psát 16 Proč budete psát 17 Pro koho budete psát

Více

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ovládá a využívá techniku a základní funkce operačního systému v souladu s pravidly Dodržuje ergonomická pravidla pro práci s počítačem Rozumí fungování počítačových sítí, chápe význam protokolu, zná a

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura má komplexní charakter a pro přehlednost je rozdělen do tří složek: Komunikační

Více

Pokyny k vykonání odborné praxe a zpracování ročníkové práce pro žáky 2. ročníku denního studia oboru Informační technologie

Pokyny k vykonání odborné praxe a zpracování ročníkové práce pro žáky 2. ročníku denního studia oboru Informační technologie Pokyny k vykonání odborné praxe a zpracování ročníkové práce pro žáky 2. ročníku denního studia oboru Informační technologie Školní rok 2018/2019 Praktická výuka se zabezpečuje v malé míře v odborných

Více

Prezentace. (nejen v PowerPointu) Miloslav Zejda

Prezentace. (nejen v PowerPointu) Miloslav Zejda Prezentace (nejen v PowerPointu) 2. část Miloslav Zejda Didaktika astronomie, ÚTFA MU 2009 Obecné zásady úspěšné prezentace (naší prezentace) 1. Úvod 2. Co dělat d při p i předvp edvádění prezentace 1.

Více

PLÁNY GENDEROVÉ ROVNOSTI 1. WORKSHOP PRACOVNÍ SKUPINY PRO ZMĚNU KLUB NKC

PLÁNY GENDEROVÉ ROVNOSTI 1. WORKSHOP PRACOVNÍ SKUPINY PRO ZMĚNU KLUB NKC PLÁNY GENDEROVÉ ROVNOSTI 1. WORKSHOP PRACOVNÍ SKUPINY PRO ZMĚNU KLUB NKC 31. 3. 2015 1 PRACOVNÍ SKUPINA PRO ZMĚNU KLUBU NKC vznik leden 2015 68 členek a členů pro koho lidé, kteří chtějí změnu a chtějí

Více

Prezentace. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Prezentace. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Prezentace a vystupování učitele RNDr. Vladimír Kostka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích úvod kvalifikační standard učitele učitel získá pedagogické kompetence, odborné znalosti,

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

Strategie pro naplnění klíčových kompetencí v 3. 5. ročníku

Strategie pro naplnění klíčových kompetencí v 3. 5. ročníku Cizí jazyk Charakteristika předmětu V rámci povinné výuky prvního cizího jazyka je žákům nabízena výuka anglického nebo německého jazyka. Cizí jazyk je vyučován ve třetím až devátém ročníku v tříhodinové

Více

Takhle píšu esej! Manuál. A. Obsah práce. 1. Práce obsahuje následující části: 2. Obecné informace k podobě eseje

Takhle píšu esej! Manuál. A. Obsah práce. 1. Práce obsahuje následující části: 2. Obecné informace k podobě eseje A. Obsah práce Takhle píšu esej! Manuál 1. Práce obsahuje následující části: Obálka Titulní list Obsah Úvod Vlastní text Závěr Zdroje Doslov Pořadí jednotlivých částí se musí dodržet tak, jak je to zde

Více

Anglický jazyk pro 8. ročník

Anglický jazyk pro 8. ročník Anglický jazyk pro 8. ročník (Předmět je vyučován 3 hodiny týdně.) Vzdělávací obsah Lekce 1 Očekávané výstupy Z RVP ZV - jednoduchým způsobem se domluví v běžných každodenních situacích - stručně reprodukuje

Více

OSNOVA VÝUKY KURZU KURZ VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE

OSNOVA VÝUKY KURZU KURZ VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE Obchodní akademie Břeclav Smetanovo nábřeží 17, 690 28 Břeclav Příležitost pro každého vzdělávací projekt OP VK OSNOVA VÝUKY KURZU KURZ VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE Výuka bude probíhat v učebně OK

Více

O AUTORCE 1 Další její knihy: 1 O ČEM KNIHA JE 5. Cíle 6 Jak vám tato kniha pomůže těchto cílů dosáhnout 7 Funkce teorií 7 Systémové hledisko 9

O AUTORCE 1 Další její knihy: 1 O ČEM KNIHA JE 5. Cíle 6 Jak vám tato kniha pomůže těchto cílů dosáhnout 7 Funkce teorií 7 Systémové hledisko 9 O AUTORCE 1 Další její knihy: 1 PODĚKOVÁNÍ 3 KAPITOLA PRVNÍ O ČEM KNIHA JE 5 Cíle 6 Jak vám tato kniha pomůže těchto cílů dosáhnout 7 Funkce teorií 7 Systémové hledisko 9 Jak používat tuto knihu 10 KAPITOLA

Více

Prezentovat jako Steve Jobs rozbor Jobsových prezentací

Prezentovat jako Steve Jobs rozbor Jobsových prezentací Prezentovat jako Steve Jobs rozbor Jobsových prezentací Střední průmyslová škola Ostrov 1 Steve Jobs Dejte dohromady nejdůležitější informace o jeho životě a osobě. 1955 2011 dán do adopce (Paul a Carla

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_20 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, roč. Anotace Přínos/cílové kompetence

Více

Anglický jazyk pro 6. ročník

Anglický jazyk pro 6. ročník Anglický jazyk pro 6. ročník (Předmět je vyučován 3 hodiny týdně.) Vzdělávací obsah Lekce 1 Očekávané výstupy Z RVP ZV - aktivně se zapojí do jednoduché konverzace, pozdraví a rozloučí se s dospělým i

Více

Český jazyk a literatura Mluvené projevy

Český jazyk a literatura Mluvené projevy Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Český jazyk a

Více

Umění učit se. Bc. Alena Kozubová

Umění učit se. Bc. Alena Kozubová Umění učit se Bc. Alena Kozubová Soustředění Pokud se chcete soustředit na nějaký text, nejprve se musíte naučit soustředit sami na své tělo. Udělejte si ve svém pohodlí takový maličký autogenní trénink.

Více